Подари книга за Коледа

Влизаме в декември. В дъното на месеца хипнотизиращо свети Коледа. Всеки момент ще се отприщи предпразничната лудост. Кротките довчера граждани ще се превърнат в бесни купувачи. Търговците вече пресмятат печалбите и търкат доволно ръце. Коледата все повече заприличва на огромен мол, на коледен базар в НДК, на претъпкани от хора "Метро", "Била"… Коледата като браншови празник на работещите в търговията. Ден на промоцията.


Затова бързам още в началото на този месец да обявя своята малка лична кампания. Тя не е под нечий патронаж и зад нея не стои никоя институция. Не е свързана с пращане на SMS-и. Всеки десети не печели лек автомобил или екскурзия за двама до турски курорт. Не е част от промоционален пакет. Нека я наречем просто "Подари книга за Коледа".


Защото подаряването на книга е хубав жест. В това има вкус и една особена естетика. Има екология на духа. Не знам как да го обясня. Не е като да подариш дезодорант или лек автомобил.
Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш.


Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Не го изхарчваш, изпиваш, изпръскваш и не изхвърляш празната му опаковка. (То също е част от екологията.)


А това да подариш книга на Коледа е нещо съвсем специално. В него има стил, ретро. Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали. Спомням си много ясно "Малката кибритопродавачка", която получих като дете, и скришната сълза, през която я препрочитах. Как би изглеждала Коледата без тази история. Или без "Даровете на влъхвите" на О'Хенри. Или без Дикенс, в който можеш да потъваш до безкрай. Или без "Коледната история на Оги Рен" от Пол Остър.


Подарявам тази малка лична кампания на тези, които вече се чудят как да не подарят същия парфюм, шал, бижу от миналата година.


Надявам се да я прочетат и тези, които разгръщат предимно икономическите страници, управителите на банки, шефовете на фирми. Изненадайте вашите служители за Коледа, подарете им книга. Или прибавете книга към всички офис джунджурии, които ще раздадете покрай празника.


Когато едно общество е в дълга и тежка криза, то първо изхвърля онова, което му се струва излишно и ненужно. Книгите, и изобщо културата, бяха лесно припознати като излишния харч. Като нещо, което не е стока от първа необходимост. Струва ми се, че бавно започваме да осъзнаваме обратното. Книгите и културата са стока от първа необходимост за всяко нормално общество.


Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук.


Георги Господинов е сред най-четените съвременни български писатели. Автор е на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин", на романа "Естествен роман" и на сборника с разкази "И други истории". Книгите му са преведени на няколко езика, сред които френски, английски, немски, чешки и др. Редактор в "Литературен вестник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВПЕЧАТЛЯВАЩ ТЕКСТ
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на knigite
  *****
  Неутрално

  Браво, за пореден път браво! Който като дете е плакал на Андерсен е съхранил душата си. И аз ще подаря книги, и ние у дома редовно си 4етем ве4ер какво ли не вместо да се разболяваме от медийната и търговска лудост на хукналите към модерността новобългари. Тъкмо по Коледа е време да се усети, 4е Царството Божие е от Духовно естество и 4аст от него е и у нас, стига да пробудим клетките си за това.

 3. 3 Профил на Gildenlow
  *****
  Неутрално

  Текст морална подкрепа за това,че харча половиния от скромния си доход за книги и дискове и всички около мен ме корят и ме карат да се чувствам гузен.Още днес ще си купя една книга на Бекет, която съм си харесал отдавна!

 4. 4 Профил на Христова
  *****
  Весело

  Радвам се, че някой повдига темата. Аз също си мислех тези дни какво мога да подаря на моята приятелка за Коледа. И тогава се сетих за възможността да й подаря книга. Но явно докато ми мине през ума мисълта и след това съм забравила. Добре, че прочетох статията, за да си спомня Благодаря на "Дневник" за хубавите и практични статии.

 5. 5 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Хе хе...Особено за срамежливи хора книжният подарък е чудесен начин да каже неща, които иначе няма кураж да каже...

 6. 6 Профил на Мария
  *****
  Неутрално

  Да, разбира се, че най-красивите неща на света са литературата и музиката. Който не познава приказките на Андерсен и прекрасната музика на класиците, е пълен нещастник. Подари книга или коледна музика, най-добре и двете! Поздрав на автора.

 7. 7 Профил на -
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Дани
  *****
  Весело

  Преди седмица реших за Коледа да подаря на приятел книга на Едгар Алън По, на английски език, за която той си мечтае. Дано я намеря. Радвам се, че не съм "последният мохикан"!

 9. 9 Профил на annoxius
  annoxius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добра и навременна кампания. Винаги чета коментарите и статиите ви и се радвам, че все още има качествени хора, които пишат в публичното пространство.
  Във връзка с идващия празник, би било твърде уместно да напишете нещо и за същината на събитието. А именно, да насочите взора на съвременния консуматор към Боговъплъщението и идването на Спасителя, Който дойде заради грешните, а не заради праведните. Защото от християнска гледна точка, основният проблем на България не е слабата икономика, ниските заплати или зле възпитаните хора, а липсата на духовност, страх от Бога, и най-вече - невъзможност за осъзнаване на нуждата от промяна, заради което самият Бог стана човек. Всичко това се отразява пагубно на съвестта и волята на всеки един от нас. А замъртвялата съвест и липсата на воля за доброто водят до морален упадък, какъвто наблюдаваме повсеместно.

 10. 10 Профил на Smislena
  *****
  Неутрално

  ideya! Ste podarya na kolegite ot firmata. Blagodaria.

 11. 11 Профил на eunia
  *****
  Неутрално

  Поздравления за статията.....иска ми се всички да прочетат една Андерсенова приказка и тихо да си отидат вкъщи, всички просто да си отидат вкъщи

 12. 12 Профил на оа
  *****
  Неутрално

  Горичка подкрепя инициативата на Георги Господинов с книги на екотематика: http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=405981

 13. 13 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Още една идея за кампанията: Подарете прочетените си книги на читалищната библиотека!
  Сигурно и вие имате купища книги, които сте прочели, прочели са ги и другите от семейството и едва ли ще отворите отново. Да, има безценни книги, които ще ви се приисква да отворите още много пъти, но честно - при толкова много интересни нечетени книги, наистина ли ще препрочетете точно Гришам?
  Сложете ги в една чанта и ги занесете в библиотеката. Нямате представа, колко ще ви се зарадват! Дайте възможност на още някого да прочете тези книги и може би по-малко ще ви боли съвестта за дърветата, които са били унищожени за хартия.

 14. 14 Профил на Радина
  *****
  Весело

  Искрено се радвам, че тази кампания се разрасна така, защото честно казано не вярвах обществото да прегърне подобна идея. Хубаво е, че на фона на яденето и пиенето на корем, чалгата и футуристичните мобилни телефони гласът на Георги Господинов намери своя оазис в медийната пустиня. А в унисон с неговото "Подари книга за Коледа!" бих добавила: "Прочети книга за Коледа!"

 15. 15 Профил на Бу
  *****
  Весело

  Дълго гледах книгата на Георги Господинов, отдавнашен мой любимец. Чудех се на кого да я подаря. Накрая разбрах: ще поискам да ми я подарят на мен. Брои се, нали? Аз пък се почерпих с друга негова книга, която нямах, ‘Аз живях…’
  Чудесно е.

  (Царството на Бу)

 16. 16 Профил на СТИГА ДЕ
  *****
  Неутрално

  Тоя Жорко май сам си съчинява похвалните коментари. Ех, Жорко, Жорко.

 17. 17 Профил на podarih
  *****
  Неутрално

  си сама книга за коледа - идеята е супер - а към #16 - завистта уврежда черния дроб

 18. 18 Профил на рени
  *****
  Неутрално

  здравеите някога правелисти секс а

 19. 19 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Това, последното на какъв език е, извинявайти, #18?

 20. 20 Профил на UK
  UK
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Личи си кой е наблегнал на четенето, кой не...
  Какво огромно облекчение, че в "Дневник" поне (единствено, може би) има и грамотни коментари, и мислещи читатели! И аз
  ще подаря книга! Познавам много хора, които биха се зарадвали, и много други, които от много години нищо не са прочели, освен спортни сайтове (а тези последните вредят сериозно на умственото здраве).

 21. 21 Профил на Диляна Денчева
  Диляна Денчева
  Рейтинг: 8 Гневно

  В българския език има буква Ч. Четворките са за математиката!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK