Червена книга на партиите 2007

Кандидат-експонати за тази година с най-много гласове се оказаха обичайните заподозрени от десницата: СДС, ДСБ и ССД. Докато хората на Софиянски приеха престижната номинация с усмивката на човек, избегнал затвора, в другите две партии реакциите бяха доста по-нервни. СДС реализира прераждане, в което част от публиката й обаче продължи да се съмнява, а останалата не можа да разпознае младенеца като свой.

Червена книга на партиите 2007

© Иван КутузовПо подобие на други европейски държави и у нас наскоро бе учредена Червена книга на изчезващите политически партии. Идеята зад това благородно начинание е да се алармира обществеността за намаляващото многообразие на идеи и програми в публичния ни живот, както и да се подготви създаването на музей на редки и вече загубени видове. Като временна мярка малка експозиция най-вероятно ще бъде разгърната в Националния исторически музей около сватбената рокля на княгиня Калина.


Кандидат-експонати за тази година с най-много гласове се оказаха обичайните заподозрени от десницата: СДС, ДСБ и ССД. Докато хората на Софиянски приеха престижната номинация с усмивката на човек, избегнал затвора, в другите две партии реакциите бяха доста по-нервни. СДС реализира прераждане, в което част от публиката й обаче продължи да се съмнява, а останалата не можа да разпознае младенеца като свой. ДСБ пък реши да бойкотира идеята за национален музей на изчезващите партийни видове и започна организирането на свой собствен, който (по слухове) е аранжиран в стила на залите с мумиите от Древен Египет в други европейски столици.


Най-достолепно прие нещата Симеон Сакскобурготски и неговата част от неговото политическо движение. Всъщност Царя така или иначе беше излязъл от историята само за малко с основна цел да се завърне по възможно най-достоен начин в нея. Едва ли стоенето в опозиция влиза в тези негови планове, нещо, което не неговата част от неговото движение не успя да разбере, заради което в крайна сметка се стигна и до разцепление. Остатъчното НДСВ остана да изпълнява ескортно-адютантски функции, като участва както във високия церемониал по прехода в историята, така и в някои по битово-утилитарни мероприятия.
Другата част на царското движение (в която са по-различимите лица с претенция за собствена политическа тежест) се опияни от споходилата я след изгонването свобода и месиански се нарече "Нова демокрация". Признанието, че демокрацията е новост за някого, е наистина освежаващо в български контекст, но едва ли ще извади призналия си от Червената книга. В настаналата суматоха трета част от НДСВ бе забравена в правителството - като японски войник в джунглите на тихоокеански остров. Самурайският меч на Даниел Вълчев например продължи да сече гъстата лонгозна растителност на образователната ни система: но по проправената просека матурите трудно ще минат, ако разводът в НДСВ засегне и този правителствен експедиционен отряд.


Голямата изненада


Всички номинации дотук бяха, разбира се, очаквани и предизвестени. Голямата дилема пред журито беше как да подходи към БСП, чието вписване в Червената книга беше наложително поради факта, че тя отговаря на всички обективни критерии за застрашен от изчезване вид. Виртуалната комисия по вписванията правилно прецени, че от правителството, президентството и други близки до тях кръгове ще бъде оспорен авторитетът на цялата класация чрез силни медийни атаки. За да се избегне такъв негативен развой, БСП беше вписана тази година, но официалното обявяване на вписването беше отложено за догодина, когато нещата така или иначе ще станат ясни за всички. За да се избегнат всякакви спекулации с обективността на констатациите обаче, виртуалната комисия реши още отсега да обяви критериите, по които се извършва номинацията и оценяването:


Срив на електорална подкрепа и доверие


Всички номинирани партии очевидно отговарят на този критерий, макар че не всички от тях биха се съгласили в ефир с това твърдение. Тактиките на отричане са разнообразни. Ако в остатъчното НДСВ направо предпочетоха фантасмагорията (първо обявиха резултата за "триумф"), то в БСП все пак имат някакви реални аргументи срещу прилагането на този критерий спрямо тях, които не се изчерпват с кметовете в Долен Дъбник и Полски Тръмбеш. Но един внимателен прочит на изборните резултати и обществените нагласи би показал, че БСП в момента се намира в ситуацията на НДСВ през 2005 г.: втора в страната политическа сила с около петнайсетина процента доверие. Нещо повече, БСП като че ли се разделя с илюзията за спасителното "твърдо ядро". Да се говори, че БСП е неуспяла да мобилизира някакво "ядро", е същата метафизика, според която в България има два милиона "десни" избиратели, които обаче редовно не гласуват "както трябва".


Еманципация на местните структури


Загиващите партии освен по раздорите в ръководството се познават по това, че структурите им заживяват свой собствен живот и започват да се предлагат на най-обещаващия от конкуренцията. Новоизлюпената ГЕРБ беше, разбира се, основният печеливш от този процес и успя да "отцепи" цели местни организации и лидери на други партии в Пловдив, Бургас, Добрич. Единствено БСП оказа съпротива на този процес, но на много висока цена. На някои места, като Благоевград например, тя трябваше да влезе в открита конфронтация със своите структури. По-тревожното е обаче, че дори и в най-успешните си кметства като Варна трудно може да се каже, че БСП като партия излезе победител. По-скоро тя се качи на гърба на успешен кандидат, който не спечели твърде много от нейната подкрепа. Контролът на партията върху такива кандидати е изключително слаб, а в бъдеще те могат да й донесат много негативи, както беше случаят със Софиянски и СДС след 2001 г.


Загуба на лоялност


Какво кара даден човек да остане верен на партията си дори когато се появяват нови, по-популярни формации? За някои този въпрос е биографичен - техният живот е преминал под флага на една партия и отказът от нея би изисквал катаклизъм от порядъка на 1989 г., за да бъде оправдан. За други (по-снобски настроени) въпросът е естетически - новото и популярното в страна като България винаги идва във все по-просташка форма. В нормалния случай обаче хората остават верни на своите партии заради тяхната идеология. Тук най-пострадали се оказаха десните, чиято платформа беше възприета от абсолютно всички (с малки частични изключения като "Атака"). Кой би се вдъхновил от партийна програма, чиято единствена разлика от тази на съседа е в границите на статистическата грешка при залагането на данъчно облагане, преразпределение чрез държавата, ръст на БВП?


Големият проблем с идеологическата лоялност обаче е при БСП, която изпадна в сериозен дълг пред своя електорат: тя продължава да се кичи с "леви" етикети за "социална справедливост", без да обяснява какво повече казва от изтърканото "като направим баницата по-голяма, ще има повече за всички". Тази псевдоидеология не е нито лява, нито дясна - тя е хранително-вкусова. Същевременно като общество ние се превръщаме в пример за проблемите на колективното действие при рационалния избор: навсякъде, където е нужна координацията на усилията на големи групи от граждани, за да се защити общественият интерес, се стига до срамна безпомощност и триумф на индивидуалното нахалство. Ако има градинка за застрояване, ще победи пробивният предприемач; ако се обсъжда данъкът за хазарта, ще надделеят неколцината притежатели на големи бизнеси; ако се мисли как да се изразходва излишък, ще спечелят такива предложения, където ще има големи търгове и поръчки за няколко фирми (а не учителите например). Губещи в такова общество са неорганизираните мнозинства, за които остава вечното разочарование и псуването на "олигархия". Проблемът е обаче в простата липса на координация на тези мнозинства. Обикновено тази координация е пръв приоритет на левите партии.


БСП обаче все още не е успяла да формулира този проблем за себе си. За нея лявото е "социална чувствителност", намираща изблик в прояви на някой социален министър. По този начин се стига до ситуации като тази в дома за деца в Могилино, при които става ясно, че се проваляме дори когато имаме достатъчно средства. Просто безразличието към всичко, което е извън двора ни, е достигнало такива размери, че сме способни да допуснем системното малтретиране на беззащитни деца - какво ще говорим за градинки, пътеки, тротоари и боклук. Този проблем няма да се реши, като БСП се раздели със сегашната си министерска инкарнация на "социална чувствителност", макар и това да се налага. Ще са необходими интелектуални и организационни усилия от страна на столетницата, по отношение на които виртуалната комисия "Червена книга 2007" обаче остава скептична.


*Авторът е програмен директор в Центъра за либерални стратегии и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Стига глупости!
  Имаме си глави на раменете, така че престанете да ни обяснявате играта.
  Намерете си друго, по-полезно, препитание!

 2. 2 Профил на България - първата циганска държава?
  *****
  Неутрално

  Очевидно, губещи във всяко общество, не само в нашето, са неорганизираните мнозинства, а липсата на "координация на тези мнозинства" говори за специфичен и незавършен преход. Обикновено тази координация не е толкова "пръв приоритет на левите партии", колкото на профсъюзите, съсловните организащии и изобщо на т.н. гражданско общество, което у нас
  е в зародишно съсътояние и много трудно ще се изгради, доколкото голяма част от интелигенцията е тотално унижена и полуунищожена в годините на прехода (например,преподавателското съсловие), а голяма част от т.н. "интелектуалци" са слуги на олигархията, като най-врапиращ е случаят със съсловието на журналистите и преподавателите в хуманитарните области. Като добавим демографския проблем и перманентното изтичане на сиво вещество във всякаква форма, положението отива към общество от профани подчинено на шепа олигарси, със силна тенденция на роминизация.
  Какво пък, може би България ще се превърне в първата циганска държава
  в света.

 3. 3 Профил на Илия Бешков
  *****
  Неутрално

  "БСП все пак имат някакви реални аргументи срещу прилагането на този критерий спрямо тях, които не се изчерпват с кметовете в Долен Дъбник и Полски Тръмбеш."

  Казва се ДОЛНИ Дъбник! Не обиждайте това култово място!

 4. 4 Профил на Али Нури
  *****
  Разстроено

  Ако ьвторът не беше преподавател,нещата щяха да изглеждат нормални.Но уви....мъгляво мисленена човек от бюджетната хранилка.Имаш образование,работа,подготвен си с една дума.Вместо констатации от добруджанска кръчма да беше разсъждавал за европейски тип концепция за организиране на обществения потенциал ,за въздействие с цел позитивни резултати за страната ни като например-обществен при това тотален натиск над съда и прокуратурата за закриване на всички партии,за които има сериозни съмнения,че се финансират от нелегалната икономика,протести на обществото при това организирани до вкарване в затвора на партийни лидери ,съвместяващи и постове като шефове на подземната мафия,на прикриващите ги прокурори и съдии.Обществото не иска кръв иска справедливост,а тя все някога ще възтържествува,кога?....зависи от нас.

 5. 5 Профил на Сашо
  *****
  Неутрално

  Всички тези засукани разсъждения биха могли да се изразят само с едно изречение. За българите политиката е пълна с мошеници, които само търсят начин да се обогатят за сметка на по-незнаесщите.

 6. 6 Профил на Разум ни трябва
  *****
  Неутрално

  Който не слуша внимателно прогнозите на Статистиката не може да следва тенденциите на развитие на обществените нагласи и настроения>
  Следва отклонение от очакванията и оезаем спад на доверие и намаляващ електорат.
  Дори сигурните "бетонни глави" все повече усещат разликата в очакванията си
  от политиката на любимата Партия която в името на властта и личното обогатяване направи съюз със дявола което отврати
  обществото.
  Съответно,Обществото реагира и оттегли пиодкрепата си.
  Последваха гръмотевичн победи в мегаполисите Долни Дъбник и Полски Тръмбеш които би трябвало да включат алармените сирени в нормална партия.
  Но тревогата беше автоматично приглушена
  от тези които би трябвало да бъдат освободени от местата им в ръководството.
  Протакането на вземането на навременни и принципни решения има единствено възможен резултат-влизането в Червената книга на залязващите видове.
  Как ще обявиш Лява програма на следващите парламентарни избори след като вече си влизал в управлението с нея и не си отговорил с действие на очакването на доверилите им се избиратели
  Ами те най-малкото ще стоят отстрани и
  ще наблюдават безразлично развитието на изборите.
  Подскачащия насам-натам Станишев показа безсилието си да овладее процесите в собствената си Партия и попадна в 100% зависимост от чудавището ДПС и Доган опитвайки се да запази на всяка цена поне властта за Червените олигарси но това няма да го спаси от изчезване от политическата сцена по примера на комсомолеца Виденов.
  Което си и заслужава!
  БСП също заслужава съдбата си!

 7. 7 Профил на Богориди
  *****
  Неутрално

  Добър анализ,общо взето подредени известни неща,проблемът в България е,че елитите на всички партии са може би леви,десни,либерали ,портокали-по фразеология,но са еднакво богати,докато членовете и избирателите на всички партии са бедни,икономически и политически аутсайдери.И понякога 100 лева към пенсийка от 80 е манна небесна,трябва да бъдат разбрани и тези хора,а останалата част всичко разбира,знае-но няма изход.

 8. 8 Профил на да
  *****
  Неутрално

  да върнем и чл. 1 от ком.конституция и
  ще се прегърнем

 9. 9 Профил на Н.Узунов - Пловдив
  *****
  Неутрално

  Статийката с претенции за анализ има някои добри попадения, но ката цяло е изпълнена с доста неточности, полуистини и откровено неразбиране на политческия процес в страната ни като цяло.
  Ще се спра само на две от тях!
  1.Изгонените от НДСВ мищоци,"опиянени от свободата" се нарекоха "Българска нова демокрация" и никога няма да бъдат "Нова демокрация" поради простичката причина ,че лично аз с група мои приятели от Пловдив и София още през 1995 год.регистрирахме политическа партия "Нова демокрация"! Вярно е, че оня папагал Н.Василев и разни други малоумници от 2-3 години се опитват да използват името "Нова демокрация" вкарвайки го в разни безумни заглавия, но народа за такива като тях е казал:"Сетила се Мара да се побара"
  2. В Пловдив специално към ГЕРБ не са преминавали никакви "цели" структури на никакви партии.Единствено разни индивиди, които са известни в града ни като прелитащи от партия в партия се опитаха като някои от тях успяха, а други не, но това е въпрос на друг разговор.
  В заключение ще кажа само, че това е материал за получаване на хонорар и ако този човек е директор жална му майка на въпросния Център за либерални стратегии.

 10. 10 Профил на Rrrr
  *****
  Неутрално

  Браво, Н.
  Ти си нещо като полугерой.

 11. 11 Профил на alo alo
  *****
  Гневно

  ехо! В България не се прави политика, тук няма политици! Има само, само далавери! Моля г-н автора да пише за другите нормални страни кадето подобна статия би звучала на място...

 12. 12 Профил на избирател
  *****
  Любопитно

  Чудя се защо ли всички партии и партийки с лидерчетата си не искат да разберат, че като български избирател ИСКАМ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ С ПРАВО НА ИЗБИРАТЕЛЯ ДА ОТЗОВАВА СВОИТЕ ИЗБРАНИЦИ КОГАТО ИЗМАМЯТ ДОВЕРИЕТО МУ? Чудя се защо ли всички български медии се страхуват да дискутират този важен проблем и цензурират всякакви становища в подкрепа на това искане?

 13. 13 Профил на български избирател иска Референдум за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ!
  *****
  Любопитно

  Като избирател искам РЕФЕРЕНДУМ за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ С ПРАВО НА ИЗБИРАТЕЛЯ ДА ОТЗОВАВА СВОИТЕ ИЗБРАНИЦИ КОГАТО ИЗМАМЯТ ДОВЕРИЕТО МУ! Кой ще подкрепи това искане?

 14. 14 Профил на Врабчо
  *****
  Неутрално

  За координация на мнозинствата трябва добро образование и те сами ще се координират, кой не иска да се координират и кои ги обслужват и как става ясно когато трябва да се защити някой и работодателя му свива рамене, когато на избори циганите са основен приоритет в политическата кампания...

  Ако сега има избори Основни политически сили в парламента ще са:
  ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА
  с избиратели съответно:
  чалгари, пенсионери, турци и роми, пияници...

  т.е. приоритет на нито една партия не е координацията на мнозинствата, защото това се прави от образовани-млади хора и организации.

  Ако се вгледаме внимателно в организациите ще видим че при всички има преливане от една в друга и почти няма такива членове на организация които да нямат отношение към екологията, ако се върнем назад и видим коя е единствената партия обединена около идеология ще видим че това са Екогласност. След като идеологията е най-важният елемент от демокрацията би следвало всички мислещи за бъдещето на България хора рано или късно да стигнат до този извод и да погледнат към Европа и да видят че и там едни от най-силните в евро парламента са зелените. Друг е въпроса колко са мислещите хора в България и колко са лумпелите доверяващи се изцяло на прогнозите на социологическите агенции.

  За да се организират мнозинствата трябва първо добро образование, второ пари за кампании, и единственият начин това да стане е с помощ от сродни организации извън България. Което има възможност да стане.

 15. 15 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Статията е правдива и привидно доста задълбочена, доколкото описва сегашната политическа ситуация. Стилът на автора обаче е по-скоро тийнейджърски на места, което доста ме учудва като се има в предвид позицията и образованието му?!
  Не е направен и анализ по въпроса защо се е стигнало до т.нар. "виртуална червена книга за партии"? Кои са корените на проблемите? Не че не ги знаем всички, но статията е по скоро една "снимка" на реалността, която не дава отговори на никого, а само констатации и потвърждения през погледа на автора. Аз няма и да се учудя обаче ако представеното горе се окаже сбор от студентски "творби", които преподавателят просто е "миксирал" и "продуцирал"

 16. 16 Профил на Дилбер Танас
  *****
  Неутрално

  За съжаление не са в червената книга, а се роят като гъби след дъжд върху торище

 17. 17 Профил на глупост голяма
  *****
  Неутрално

  Този нещастник взел да прави музей на изчезващите партии и вероятно се е почувствал откривател. Много глупаво драги, по добре да се заемеш да направиш музей на изчезващия българин. След време някой може и милионер да стане от това.

 18. 18 Профил на галош
  *****
  Неутрално

  Статията е написана, за да демонстрира 4-5 забавни каламбура. Тя няма за цел анализ да спретне.
  И проблемът не е в изчезващите партии. В новопоявилите се е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK