България - ферма за нежелани животни

На 22 ноември в деловодството на парламента е внесен доклад от името на комисията по земеделие, свързан с предстоящото приемане на Закон за защита на животните. За изготвянето му не е провеждано редовно заседание на комисията. Пет дни след внасянето на нелегитимния доклад в село Недялско при нападение на кучета загина британска гражданка. Инцидентът беше отразен от BBC, Daily Mail, The Daily Telegraph, The Guardian, International Herald Tribune, The Times, Reuters, Sky News. Вътрешният проблем около контрола на кучетата бързо се превърна в международна тема.


Основният проблем в тази област остава повсеместното възпроизводство на отглежданите кучета, съставляващи основната популация. В частните дворове живеят неограничавани кучки, всяка от които е в състояние за няколко години да даде потомство от десетки кученца, най-често нежелани мелези. Като последствие от това навън постоянно възниква изобилие от излишни кучета с неизвестен произход, някои от които са стерилизирани. Повечето от тях не се задържат дълго и изчезват; на тяхно място се появяват нови. Постоянното обновяване, оборотът на тази свръхпопулация превърна София и цялата страна в нещо като ферма за нежелани животни. Една от най-важните причини за масовото "случайно раждане" се корени в наличието на незначителен брой стерилизирани животни. В малките отдалечени селища няма ветеринарни хирурзи. Така за стотици хиляди стопани е много трудно, дори невъзможно, да стерилизират своите животни.


В тази критична ситуация докладът като цяло изразява подкрепа на законопроект, който не предвижда решения на основния проблем. В същото време повече от година представители на официални институции и на неправителствени организации уверяваха европейската общност, че подготвят приемането на Закон за защита на животните, който ще включва достатъчно ефективни решения, и така би гарантирал легалния контрол върху популацията от кучета и котки. В действителност проектът не предвижда мерки, осигуряващи бърза и евтина (безплатна) стерилизация на отглежданите кучета. Предвиждането на такава стерилизационна програма е стар ангажимент на България съгласно чл.12 от Европейската конвенция за закрила на домашните любимци, ратифицирана през 2004 г.
Вместо това проектът предвижда създаване на общински фондове за приютна дейност, състояща се главно в събирането на безстопанствени кучета, тяхната стерилизация и връщането им навън. По преценка на съответната община тази дейност може да обхване и котките. Нещо повече, в противоречие с чл.12 от конвенцията проектът предвижда забрана на евтаназията на нежелани животни. Така въпросът с хуманното третиране на масово появяващите се по улиците нежелани животни би останал неуреден със закон. Такива животни ще остават изложени на риск да станат жертва на криминалната индустрия.


Политическите среди демонстрират постоянно нежелание за смяна на установената вече система в тази област. Преди обществото беше провокирано да обсъжда главно избиването на безстопанствените кучета. Напоследък обсъждана е тяхната кастрация. Същевременно налице са колективните усилия за прокарване на закон, даващ възможност "схемата с фермата", установена в София, да бъде наложена и експлоатирана в цялата страна. Това би било в полза единствено на частните интереси, обсебили тази област на обществения живот.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK