Фирмен монопол върху мъртвите

Фирмен монопол върху мъртвите

© Иван КутузовПовдигането на обвинение по аферата с износа на кости от България е добра новина. Но е закъсняла с няколко години. Парламентът промени Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки и сега сме съгласни да бъдем донори след смъртта си, освен ако не сме заявили писмено обратното приживе. Иска се мнението на роднините ни в "разумно кратък срок".


Има съществена разлика между трансплантациите на органи и тези на тъкани. За да бъде успешна трансплантацията на орган, е необходимо донорът да има сърдечна дейност и запазено кръвообращение. Времето от изваждането на органа до имплантирането му на пациент не може да е по-дълго от няколко часа, а между донора и реципиента трябва да има антигенна съвместимост. Коренно различни са нещата при тъканите. Те могат да се вземат в първото денонощие след смъртта на пациента. Костите се обработват по специален начин, поради което не е необходима антигенна съвместимост. Не се изисква специална апаратура или сръчност, а броят на експлантациите зависи почти изцяло от броя на донорите. Затова промяната на закона беше насочена


да улесни извличането на тъкани
Пряко заинтересувана от това е единствената фирма, която има монопол над експлантацията и износа на костна тъкан от България - "Остеотек".


На 7 февруари 2002 г. "Бултрансплант" (сега Изпълнителна агенция по трансплантация - ИАТ) сключва договор с американската фирма "Остеотек" за износ на костна тъкан от български донори. Избухва скандал, след като става известно, че синът на тогавашния здравен министър е поканен да следва в САЩ за сметка на "Остеотек". Изпратен е сигнал до тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Защо този договор е скандален? Защото ИАТ е контролен орган и не може да бъде страна по договор с организации, които "добиват" тъкани. Обратното означава да контролира сама себе си. От българска страна са подписани безумни клаузи. Според тях ИАТ (а не "Остеотек") се задължава да развие локална мрежа за осигуряване на биоматериали. ИАТ се задължава да осигури участие на болниците и лекарите в добиването им, както и на представител на "Остеотек" в Консултативния съвет на агенцията, тоест "Остеотек" е станала част от държавен орган. ИАТ се задължава да предлага и подкрепя промени в нормативните актове. "Остеотек" получава изключителни права върху всички тъкани, като болниците извършват експлантации само за нуждите на "Остеотек". Договорът е сключен за седем години, като се продължава автоматично, освен ако една от страните не поиска прекратяването му с 12-месечно предизвестие. Добре е прокуратурата да попита министър Гайдарски дали е спазен срокът за предизвестие.


България се е задължила да изнася безплатно тъкани единствено за "Остеотек"


Няма задължение за "Остеотек" да предоставя обработени тъкани за България, тоест и дума не може да става за международен обмен.


Договорът е обявен за секретен


"Остеотек" регистрира тъканна банка "Остеоцентър България" ЕАД. Тя е открита официално от вицепрезидента Ангел Марин. Получава лиценз от ИАТ. Няма данни дали в нея се преработват тъкани, а там и не се вземат тъкани и клетки, което поставя въпроса за законността на лиценза. Впоследствие "Остеоцентър България" ЕАД сключва договори с университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и с болниците в Русе и Добрич - в тях има отделения по съдебна медицина. Отделно са сключени договори със съдебните лекари. Всеки има граждански договор, половината от който съдържа забранителни клаузи за разпространяване на информация. Целият процес е обвит в най-строга секретност. В договорите е предвидено плащане на лекарите по 120 лв. на труп, а при повече от петмесечно възнаграждението става по 150 лв. за брой. Плаща се и на близките под формата на покриване на разходите по погребението.


Плащанията се извършват не от фирмата, а от създадена за целта фондация - първоначално "Американско-български фонд за развитие на медицината и биотехнологията", впоследствие "Евроатлантически трансплант алианс" (ЕАТА). Известно е, че председател на управителния съвет на ЕАТА е бившият главен секретар на Столичната община Асен Дюлгеров, изпълнителен директор е д-р Галина Балабанова, член на УС е и Иван Смилов. За да създадат илюзия, че спазват закона, организаторите на трафика на кости извършват всички плащания не от сметките на "Остеоцентър България" ЕАД, а от тези на ЕАТА. Така само привидно между добиването на костна тъкан и плащането няма връзка. Иначе ЕАТА и "Остеоцентър България" ЕАД са регистрирани на един и същ адрес, а постъпленията на ЕАТА са изцяло от "Остеотек".


Плащането за донорство е най-фрапантното нарушение


В член 5 на Закона за трансплантациите е записано, че "човешките органи, тъкани и клетки не могат да бъдат предмет на възмездна сделка", а член 6 "забранява предлагането на материална облага с цел осигуряване на органи, тъкани и клетки".


Натъкваме се и на друг конфликт на интереси. Според закона разрешението за вземане на тъкани от труп, подлежащ на съдебномедицинска експертиза, се дава от съдебния лекар. Иначе казано, той е в ситуация да си разреши да вземе 120 лв. или да не си разреши. Затова в над 90% от случаите си разрешава. Изключение вероятно правят знакови убийства, към които има голям медиен интерес. Очевидно е, че данните от аутопсията на вече обработен труп са непълни и недостоверни. Не е чудно, че ДНК анализите на МВР все нямат резултат. Не е ясно защо МВР плаща за експертизи 150-200 хил. лв. годишно, след като резултатите са изначално опорочени.


За периода 2004 - 2006 г. в България са експлантирани около 1800 трупа. В абсолютен брой това вероятно е световен рекорд. При минимална цена за кубичен сантиметър алографски материал (костна тъкан след преработка) от 100 евро продажната цена на костния материал от един донор може да достигне 100 000 евро. По официалните данни продажбите на "Остеотек" за 2005 г. са приблизително 60 млн. евро. За същата година от България са били експлантирани около 500 трупа. Простата съпоставка показва, че огромната част от продажбите на "Остеотек" са на алографски продукти, получени от костите, извлечени в България. По данни на ИАТ за последните две години срещу 1800 трупа са ни дали материал за лечение на 10 души.


Това са фактите. Следват въпросите. Към Изпълнителната агенция по трансплантация за бездействието й като контролен орган през всичките години. Към Министерството на здравеопазването за неговото бездействие. И да напомня още веднъж - Александровска болница не е единствената болница, сключила договор с "Остеоцентър България".


* Авторът е бил зам.-министър на здравеопазването в правителството на ОДС, бивш депутат


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инфо
  *****
  Неутрално

  Формуляр на "Декларация за изразяване на несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки след смъртта" може да се изтегли от сайта:

  http://www.shumen.bg/InfoCenter/Healthcare.html

  Подписаната декларация се предава на личния лекар, който е длъжен по закон веднага да впише в здравната Ви книжка, че е подписана Декларация за отказ и в 7-дневен срок да съобщи за това в районното здравно заведение.

 2. 2 Профил на помнещ
  *****
  Неутрално

  авторът на статията е бил зам на Илко Семерджиев ,в правителството на Иван Костов ,когато преговорите с Остеотех са пред финализиране,просто царя спечели изборите и ви взеха близалката от устата.

 3. 3 Профил на Компетентен
  *****
  Неутрално

  Д-р Кацаров тук пише като политик, а не като лекар. В България има още една тъканна банка, в Пирогов, където има запаси от костно-тъканни транспланти за години напред. Да, те се приготвят по остаряла технология, но точно за това американските на Остеотек са толкова скъпи. Ние нямаме технология, с която да ги произвеждаме и в българските болници се трансплантират предимно "пироговските". Означава ли това, че поради факта, че не можем да използваме дарените биоматериали трябва да лишим от тях болни хора извън България.

 4. 4 Профил на шихан
  *****
  Гневно

  извращение след извращение. позор. срам. гняв. не знам дали човешки съд е достатъчен за подобни злоупотреби но за съда от Всевишния не се съмнявам. България силно ще пострада заради некрофилската си политика. Срам за всички българи че търпим такива закони.

 5. 5 Профил на комуноид
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Мръсна алчна зган с вратовръзка и умни изречения. И притъпен страхлив народ, позволяващ си да диша тази смрад.

 7. 7 Профил на да
  *****
  Неутрално

  българине научи се да пишеш, забрави, че някоя дума започва със з, не се пише зган и не се пише збогом като министъра на културата, аман от неграмотници

 8. 8 Профил на до прив.крадец Ст.Кацаров!
  *****
  Неутрално

  Зам -здравен министър .През октомври 2000 г. провежда търг за доставчици на инсулин. Спечелила го датската “Ново Hopдиск", която от 30 г. е на нашия пазар и получава поръчка за 75 хил. флакона. Кацаров обаче заръчал още 30 хил. на друга фирма, чийто инсулин се изписвал по-рядко. Той залежал в аптеките, след като датският се изчерпал. Заради дефицита д-р Кацаров поръчал на Ново Нордиск" още 63 хил. флакона. Били доставени веднага, но ведомството нямало пари да плати. Тодор и Венко Кацарови (баща и брат на зам.-здравния министър Стойчо Кацаров) обвинени и предадени на прокуратурата от СДС-депутата Панчо Панайотов за: - извършени измами на потребители чрез ЕТ Венко Кацаров за доставка на Интернет връзка. Големи държавни предприятия Булгартабак, ТЕЦ, Хидростой", Фарма-ция", подписват договор с фирмата за доставка на Интернет-връзка. Доставчикът ЕТ “Венко Кацаров” се задължава да сключи договор с БТК за осигуряване на бърза Интернет-връзка. Такъв договор наистина е подписан, но след 1-2 месеца е прекратен. Предприятията обаче продължават да плащат на фирмата на Кацаров, въпреки че не могат да ползват услугата (намиращото се пред фалит предприятие Булгартабак - 20 000 DM на месец). Според Панайотов от Интернет-аферата братът на зам. ми-нистъра е спечелил над 100 хил. лв. За случая е възложено извършване на проверка от районната прокуратура в Дупница. През пролетта на 2000 г. тогавашния здравен министър Семерджиев е информиран за приватизацията на обект (аптека, 500 кв.м.) в центъра на Дупница. Конкурсът е спечелен от софийската “Финтрейд" ООД, която се управлява от подставено лице, приятел на кума на зам.-здравния министър Стойчо Кацаров - Крум Бонев. Отговорът на министъра е, че поради пропуски, предложенията на кандидатите за аптеката, комисията в МЗ не е могла да направи класация. Комисията е поискала от участниците в конкурса да подобрят финансовите параметри. Според депутата от СДС Панчо Пананайотов това е закононарушение, тъй като новите предложения не трябва да водят до изменение на основните параметри в т. ч. и финансови. Сделката е анулирана след парламентарен натиск.

 9. 9 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Айде комуноидите пак писнаха на принципа "а ти кой си?"
  Въобще не ги интересува вярно ли е написаното или не.
  Затова живеем в такава държава, защото манталитета на населението е шуро-баджанашки - интересува го само дали еди-кой-си е "наше момче", или не е. Ако е - няма значение какви свинщини прави, а ако не е - има право само да мълчи и да се срамува, щото като си знаем какво правят "нашите", значи и той е свиня......
  После пискаме, че всички били маскари......
  Пфу!

 10. 10 Профил на ТРИБУН!
  *****
  Неутрално

  " Днес е Благовещение - денят, в който според Светото писание Архангел Гавриил донесъл на Дева Мария вестта, че тя ще роди сина Божий - Исус Христос. Това е един от големите християнски празници, отбелязван от църквата от седми век.
  За българите днешният празник е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за "половин Великден" и т.н.

  Само, че на този ден вместо Народа да се радва и звънят детските гласчета и усмивки, любов между хората и щастие на всички българи, демократи като ЕЙ тоя хубостник, де дошъл във ФОРУМА да дрънка глупости помрачиха РАДОСТТА на целия бълг. Народ!
  БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА не пожалиха!
  Да чете хубостника -демократ и четат всички де се правят на много вярващи и праведни!
  =========================================
  Господ да види и накаже "демократите"! Анонимен, Неутрално днес, 11:06
  http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=475663&p=0#comments
  ========================================

  Някога, запитан за приятелските кръгове във властта, И.Костов отговаря: „България наистина е малка държава, много хора се познават, много хора са в роднински връзки". Демократите постоянно обвиняват обикновените хора изповядващи леви идеи, че мразели БПЦ. Същите не се виждат в качеството на апаши настанили се в Църквата, въртящи търговия за лични цели.Фондации,организации с “идеална” цел, кръчми в манастири и пр. Несъмнено, архитекта на тая далавера е Антоан Николов. Обръчите изградени още през 97г., са предвидили и БПЦ. В църквата търговците влизат чрез фондация “ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” и търговското дружество ОМОФОР ЕООД, впоследствие фондациите “Интелектуални проекти”, "Радост за нашите деца" и др. Измислени са най различни програми - „Помощ при бедствия”, “Дякония”, ”Стълбица”и т.н. Търг. дейност се ръководи от Пламен Сивов, изп. д-р на “Покров Богородичен” и неговата съпруга Илиана ИД на сайт www.pravoslavie.bg. Обясненията на Сивов как била създадена фондацията са интересен хумор за някоя пиеса. Илиана се оказва изкл. активен съдружник в Антоановите обръчи. “Омофор” ЕООД, “Елеват” – ООД, “Елеват” - ЕООД, “Триадица” – ЕАД, “Проксима-НТ”-ЕООД и съдружници Антоан Димитров Николов, Елисавета Лазарова Парушева, Тодор Борисов Страшилов, Николай Борисов Даковски, Елена Борисова Довас. / Неофициален раздел на ДВ- бр.69 от 1997 г , бр.23 от 1998 г., бр.28 от 1998 г , бр.46 от 1998 г., бр.74 от 1998 г., бр.103 от 1998 г., бр.23 от 1999 г./. Пипалата на октопода са навсякъде. „ДАРИК – революционерите” пре 97г., организираха цирк познат от древния РИМ - “Кой не скача е червен, няма да Ви предадем”. И докато едни скачаха, други като ей тези хитреци редяха “ЯСЛИ” в случая и под лоното на БПЦ! Не се спряха пред нищо, приватизираха я и си въртят луда търговия без да им пука от никого! Само че нека знаят - не "комунистите", а точно „демократите” унищожиха БПЦ ползващи я днес за лични и групови интереси! Вълци под покрова на храма.

  http://fip.bg/president.php?lg=0
  http://www.bulphoto.com/persons/281/


  25.03.2008г.
  гр.София!

 11. 11 Профил на до ххх - №9
  *****
  Неутрално

  КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

  ТРИБУН!

  25.03.2008Г.
  гр.офия!

 12. 12 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Доколкото разбрах, основният проблем е в това, че тъканите са продавани, а не подарявани. Може би вместо да наказваме виновните според глупав закон, трябва да променим закона. Няма лошо болни да оздравяват, а здрави да забогатяват без да взимат от друг, освен от мъртвите.

  Ако търговията с тъкани е легален бизнес, ще се рекламира, много повече роднини ще да се съгласяват и няма да се налага да се ползват трупове, на които предстои аутопсия.

  gradinko.bg
 13. 13 Профил на до gradinko
  *****
  Неутрално

  gradinko,
  колко пъти да пиша, че нпосредствено след 89г., ПЪРВАТА работа бе да се премахне ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ въобще всички КОНТРОЛНИ ОРГАНИ за да може ЕЙ като тоя хубостник да КРАДАТ и богатеят. Колко пъти бе gradinko трябва да ги пиша тези работи? Да набивам чембери и празни кратуни които освен да комунясват и каруцаррски псуват нищо друтго не умеят. БЕ gradinko кражбата на МПС е квалифицирано престъпление, а МИ намери в НК и НПК такова за кражбата на НЕДВИЖИМ ИМОТ. Писна ми да обяснявам как "демократите" са подредили нещата още от 90-та така, че ДА МОГАТ ДА КРАДАТ И НЕ БЪДАТ ОСЪДЕНИ! Аман вече

  ТРИБУН!

 14. 14 Профил на Контрол
  *****
  Неутрално

  Има нещо гнило в цялата история за моно-
  полно право и едностранни изгоди.Както секретността, така и договоряемостта са
  суспектни от юридическа гледна точка.
  Намирам цялата история като отвратителна
  лакомия за забогатяване на безскруполни

 15. 15 Профил на до Контрол - №14
  *****
  Неутрално

  Поздравления от ТРИБУН. Абсолютнсо точно съждение. Е, това като ВАШЕТИ разсъждения се нарича -ОБЕКТИВНА ИСТИНА. Тя не е нито моя, нито Ваша нито на читателите нито и на dnevnik.bg. ТЯ Е ОНОВА КОЕТО Е СТАНАЛО КАТО СЪБИТИЕ/събития/, тоест харесва ли ни или не ставащото в реалната действителност. Е, затова МАНИУЛАТОРИТЕ напускани на табори из форумите постоянно квичат и обиждат. ТЕ НЕ ЩАТ ИСТИНАТА ДА БЛЕСНЕ В ЦЯЛАТА СИ МОЩ, ТАКАВА КАКВА ТО Е!

 16. 16 Профил на до ФОРУМА
  *****
  Неутрално

  Спирам компютъра и се налага да излезя. Сега манипулаторите имат мигдан колкото си искат. Едно ще кажа обаче. Върнах се към първия ник-ТРИБУН. Виждам че форума не е онова което бе през 2004г. Много умни хора-ИНТЕЛЕКТИ вече сърфират и защитават ИСТИНАТА. Без нея, без МОРАЛ всяко общество умира. В заключение РИМ не е побеждаван от войска, ТОЙ бе победен от разврата и моралната деградиралост на Римското общество/Римската империя/. Така РИМ загина! Изводи за всички манипулатори.

 17. 17 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Аз се чудя как съдебните лекари изведнъж спряха да се оплакват,че не им стигат парите и започнаха да си купуват джипове.Спокойно може да си сложат острани едни кръстосани кости като знак на съдебна медицина.

 18. 18 Профил на До Градинко от фенка
  *****
  Разстроено

  Що се прайш на благичък,чини ми се сакаш да подлажеш ягнето да му резнат главичката.Они като напечелват фного не ти ли дохажда на акъло че могат да ти погодят да те бухне ТИРЧЕ,да се развали линейката,да окъснее по разни причини или у болницата да....е,они си знаят.Благодарям се на Инфо дека ме светна за Декларацията,бог да го поживи и да му даде свестни роднини.Ако не ми се плачеше,чех да се хила.Со здраве!

 19. 19 Профил на браво бе
  *****
  Неутрално

  Понеже живите българи доста намаляха респективно и приходите от тях, преориентирали се да правят пари и от мъртвите. Аферим, ашколсун, машаллах. А казват че българина не бил предприемчив.

 20. 20 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тоя с главните букви не го чета, а на фенката трудно й разбирам диалекта. Някой с членоразделни аргументи?

  gradinko.bg
 21. 21 Профил на Прагматик
  *****
  Неутрално

  За сведение на възмутените - не се продават тъканите, а тяхната обработка и организацията по добиването им.Може да звучи зловещо за изтънчената им душевност, но по цял свят е така и е законно. Разбира се не бива да се плаща на близките на починалия човек.
  За сведение на тези, които бързат да се откажат официално от донорство - мислете за вас и вашите близки, на всеки може да се случи да се разболее и да има нужда от тъкан за трансплантация - на никого не го пожелавам. Предлагам заедно с декларацията за отказ от донорство да попълните и такава за отказ от трансплантация, ако не дай боже ви се наложи.
  Пак се връщам към комерсиалността. До скоро Очна банка беше държавна - отделение в болница "Царица Йоанна" - имаше огромен списък от чакащи роговица за трансплантация - също добивана от трупове. Много хора ослепяха, защото изчакването често е фатално за зрението. Сега Очна банка е частна и очна роговица се осигурява веднага за всеки подал заявка хирург. Даже се заплаща от държавата по една наредба на МЗ. Е какво предпочитате - да бъдете сляп, но никой да не е спечелил от тази дейност или да има достатъчно тъкани за всички болни, даже и да са в САЩ.

 22. 22 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Прагматик, защо пък да не трябва да се плаща на близките на починалия? Ако заплащането ще доведе до повече трупове за рециклиране, трябва не само да се заплаща, а да се рекламира дори.

  gradinko.bg
 23. 23 Профил на Чоко
  *****
  Неутрално

  Та, то тука, било съвсем като в Косово. Скоро ще започнат и убийства по поръчка от богаташи на нещастници имащи антигенна съвместимост. А и защо не,насилственно да се вадят от живи и здрави донори.

 24. 24 Профил на Прагматик
  *****
  Неутрално

  До gradinko: Ако се заплаща на близките на починалия се нарушават основни етични норми, освен това тялото на починалия човек не е собственост на роднините му. А колкото до развинтената фантазия на Чоко, такива работи не са възможни не защото пред престъпните умове има морални бариери, а защото чисто биологични причини пречат "...убийства по поръчка от богаташи на нещастници имащи антигенна съвместимост... насилственно да се вадят от живи и здрави донори..." Ако Чоко се интересува от трансплантационна медицина може да се образова в мрежата, за да не пише скодоумни сюжети, характерни за хорор произведения.

 25. 25 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какви пък толкова етични норми, че и основни, се нарушават, когато се плаща на близките? Сегашният закон изисква да ги питаме - или трябва да го променим и взимането на тъкани да е автоматизирано, или трябва да им се плащат за да се съгласяват по-охотно.

  gradinko.bg
 26. 26 Профил на Човек
  *****
  Неутрално

  Да не би да сме по развити от Пакистан или Индия там редовно стават такива неща я му гепили бъбрека я роговвица и при нашето правосъдие чакай от умрял писмо.А кражбата от труп май се наричаше мородерство ,и в по добрите времена щяха я да бесят я наказателна рота...

 27. 27 Профил на патоанатом
  *****
  Неутрално

  Мойте уважения към Стойчо кацаров
  Обаче я да го питам аз него, защо бърка датите. Договорът на ИАТ и Остеотех е подготвен по времето на правителството на Костов, в което той беше заместник министър
  И от къде идва тази негова ярост срещу Остеотех, да не би нещо да са го обидили.
  Даа, огладнял е Стойчо и сега търси реализация.

 28. 28 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  С неособен интерес прочетох написаното от Кацаров, защото за кой ли път се изказва като неграмотен човек, а претендира, че е лекар, депутат и т.н. Такива като него и компания, включваща стоевци,поневци, кенаровци е др. "високоморални" личности явно са писали доноси и с помощта на някое костово протеже из прокуратурата са направили необходимото за повдигане на обвинение! Колко му е в българия да оптниш някого, а нека той после да доказва ,че е невинен!Клеветници като Кацаров, които ако не живеят от клюки и мръсотии, българският народ няма и да забележи! Дано представителите на засегнатите да заведат едно солидно дело и да осъдят клеветниците и то в САЩ, където правосъдието не е поръчково! Защото всеки грамотен човек знае, че тъканното донорство и износът на тъкани за преработка са легални и законни! Известно ли ви е, че САЩ са най-гоемият износител на тъкани с лечебна цел!!!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30 Профил на Гостенка
  *****
  Неутрално

  Прав е г-н Ангелов! Трябва да се намери някой, който да осъди костовите клеветници, които минаха всички граници! Така и целокупният български народ ще рахатяса от глупостите им и ще бъде удоволетворен, че някой ще раздаде справедливост, защото такава в България няма! Ако имаше, тези майкопродавци нямаше да ни назидават от "свободната" преса и да стоят в парламента, а щяха да да са на топло, след всичко, което натвориха по верме на управлението си!

 31. 31 Профил на ЖАНА
  *****
  Неутрално

  Стойчо Кацаров - кой беше този? Не беше ли един, който като се появи на телевизионния екран трябва да приспиваме децата си, за да се плашат? Чудя се, че все още медиите му дават трибуна! Журналистите не са ли по-грамотни хора? Не могат ли да прочетат законите на страната, не могат ли да сравнят и да видят, че това което прави Остеоцентъра е нещо, което се прави както в Испания, така и в Германия и в САЩ! Какво толкова е станало, при условие че за донорството се исак съгласие от близките? Това, че кацаровци и кенаровци не могат да го направят ,защото никой извън България не би ги приел на сериозно, може би обяснава глупостите, с които се занимават.

 32. 32 Профил на до гостенка - №30
  *****
  Неутрално

  1.Прочети постинг №8 и ако нещо се съмняваш, "демократа" Панайотов от Дупница той е жив и здрав -питай го?
  2."другаря" АСЕН АГОВ от ДСБ сега му щукнала щурата идея в циганския квартал да вдигнат ДСБ-МОЛ за радос на циганите на стойност 185 000 000;
  3.Нека ДСБ-ара Асенчо ти светне малко от де толкова пари, ама да не излиза с номера за някакъв англ. инвеститор . Тия инвеститори чуждензци с българско ЕГН и офшорни капитали ги зазнаем;
  4. Наш Асенчо щял да има 5% дялово участие и неговите братя-брокери сега изкипували там земиците в района;
  5. От уважение към теб малко info за брат му;

  ВЛАДИМИР АГОВ
  Брат на Асен Агов, експерт в Комисията по външна политика (специалността му е дизайн) - известен с участията си в различни фирми. Ликвидатор на фирма “Универс" ЕАД, създадена веднага след конфискуването през 1992 г. на имуществото на БКП и сателитите й. “Универс" е създадена с конфискуваното имущество на БКП (БСП) и допреди 2 г. е имала 11 клона, 14 представителства и над 300 имота. През 1997 г. Вл. Агов е участвал в ръководството на Плама"-Плевен. През ноември 2000 г. прави искане пред СОС да закупи общински имот - бившият студентски стол на СУ “Св. Климент Охридски" на улица Кракра" 9 (1/4 който е негова собственост), срещу компенсаторни записи.

 33. 33 Профил на Донорско семейство
  *****
  Неутрално

  Не ме интересуват кацаровци и костовци! Онова, което видях като отношение от страна на болничните координатори няма да забравя никога! В един изключително труден за мен и семейството ми момент, ние получихме подкрепа и чухме добри думи, от които се нуждае всеки, загубил близък. Дадохме съгласие за дарение на тъкани, не защото някой е оказвал влияние върхунас, а защото сме дълбоко убедени ,че така помагаме на някой , който се нуждае от това! Има ли значение дали е българин,африканец или друг...Всеки човек има право на живот и всеки от нас трябва да е благороден! Изграденото от Остеоцентъра трябва да служи за пример, я не за завист и оплюване, на каквото сме способни само ние българите! Но бяхме доволни, когато други помогнаха за освобождаавнето на сестрите от затвора! Никой от нас не е застрахован от болести и нещастия, затова, нека да бъдем хора!

 34. 34 Профил на до ФОРУМА
  *****
  Неутрално

  !КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

  Не така №30 - не на грубите МАНИПУЛАЦИИ и лъжи! Който е крал да е мислил! Вярно живее и благоденства, но ще си И носи КРЪСТА на позора!

  ТРИБУН!

  25.03.2008г.
  гр.София!

 35. 35 Профил на ТРИБУН до №33
  *****
  Неутрално

  ===========================================
  "Всеки човек има право на живот и всеки от нас трябва да е благороден"!..............
  "Никой от нас не е застрахован от болести и нещастия, затова, нека да бъдем хора"!

  1. Вие чували ли сте за ПЛАНА-РанЪт, неговите детайли и реалното му приложение в пределите на държавата?
  2. Вие в реалността ли живеете или извинете като слонове в стъклена клетка?
  3. Трябва ли да давам не десетки, а стотици примери за загинал или премачкан БЪЛГАРИН колко струва днес обезщетението /кръвнината/?
  4. Че един кон от яслите на НОНА-Боневата булка струва къде къде по скъпо от човешкия живот;
  Въпреки благородните Ви подбуди Ви призовавам да слезете от Марс в реалните измерения в пределите на ОТЕЧЕСТВОТО. Те никак не са розови в момента. Това направиха - "ДЕМОКРАТИТЕ" и тяхната "ДАРИК революция"!

 36. 36 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  И аз съм представител на донорско семейство, и трябва да ви кажа че през последната седмица изпитвам омерзение и обида от непочтената кампания, която водят набедените за политици, представители на ДСБ!Слушах изявленията на А. Понева по БНТ, изявленията на някакъв си Вл. Петров, чета злостното четиво на Ст. Кацаров, който уж е лекар, а от писанията му лъха само омраза, и на фона на тази яростна пропаганда се питам дали да не заведа и аз дело за обида и оклеветявене? Дадох съгласие за донорство поради дълбоко вътрешно убеждение и не искам мръсните игри на неуспели политици да слагат отпечатък върху направеното от мен, нито пък да преследват лекари!

 37. 37 Профил на До №35
  *****
  Неутрално

  Не само, че съм чела ПЛАН Ран-Ът, но и разполагам с книгата! За ваша информация там не се засягат въпросите на донорството и трасплантацията! А това, че не е розово насотящето в Отечеството ни е факт безспорен, но принос за това имат не донорските семейства, не лекарите , а енуеспели политици!

 38. 38 Профил на Адвокат
  *****
  Неутрално

  Чета неграмотното четиво на Стойчо Кацаров и ще си позволя да му възразя само в два пункта, защото другото означава да се принизя до неговото ниво и да си губя време с глупостите му.
  1.За сведение на Кацаров най-големият износител на тъкани са САЩ

  2. Няма плащане за донорство и всеки първокурсник в ЮФ ще ви обясни защо, а ако някой се засегне от лъжите, коит пробутвате и заведе дело срещу вас ще Ви осъди дори в български съд!

 39. 39 Профил на Ванчев
  *****
  Неутрално

  Тези хора от ДСБ нямат умора! Забелязвате ли, че цяла седмица занимамават целокупния български народ със "страхотии", като са заучили нещо като стихотворение,което пеят ту А. Понева, ту Кацаров и ни карат да се чувстваме омърсени! Питам се обаче защо журналистите им дават трибуна? Ако целта е да си продават вестниците, жалко...Като гражданин отказвам да чета примитивни четива на озлобени политикани...

 40. 40 Профил на Иванчева
  *****
  Неутрално

  За сведение на автора - все бивш зам.-министър, депутат и т.н. - най-добрата новина ще бъде да чуем, че юристите на "Остеотех" повдигат обвинение срещу цялата ви компания, която режисира поредната клеветническа камапния!

 41. 41 Профил на Небезразличен
  *****
  Неутрално

  Чета форума и установявам, че участват хора, които са много навътре в трансплантационните неща, независимо дали наистина са от донорски семейства или не. Те сигурно знаят, че причина за цялата тази акция е един неудовлетворен финансово човек, който си отмъщава, а за съжаление ще платят хилядите болни хора, които имат нужда от тъканите.
  А че Остеотек печелят много, ама адски много, е факт, но в края на краищата не крадат от живите, а работят за тях.

 42. 42 Профил на До №40
  *****
  Неутрално
 43. 43 Профил на До небезразличния
  *****
  Неутрално

  Нормално е всеки, който работи да печели! Не знам колко печели Остеотех и не ме интересува, но знам че печалбата му не от "приватизация" на държавни предприятия за 1 лев! Така ,че по-добре Остеотех, отколкото костовци и неговите маши!

 44. 44 Профил на До небезразличния
  *****
  Неутрално

  Нормално е всеки, който работи да печели! Не знам колко печели Остеотех и не ме интересува, но знам че печалбата му не от "приватизация" на държавни предприятия за 1 лев! Така ,че по-добре Остеотех, отколкото костовци и неговите маши!

 45. 45 Профил на Юристка
  *****
  Неутрално

  Чета недоразумението, написано от Ст. Кацаров и ми става тъжно, че живея в България, която се превръща от хора като него в страна на неограничените възможности, в която може да се лъже и клевети безнаказано! Докога? Много са лъжите в публикацията, но ще отбележа само няколко:
  1. Промяната на ЗТОТК не е направена, за да се улесни "извличането на тъкани" в интерес на Остеотех.Те винаги търсят писмено съгласие от близките!
  2.Договорът с "Остеотех" не е секретен.
  3.Не е вярно, че се плаща за донорство!
  Предлагам помощта си на засегнатите от неверните твърдения за завеждане на съдебно дело!

 46. 46 Профил на Доктор
  *****
  Неутрално

  Доктор Кацаров е велик. Той отново е експерт по въпрос от който явно нищо не разбира. Защо се обръща внимание на многото пари. Защото доктор Кацаров и съпартийците му не успяха да се докопат до тях. Цялата сган на ДСБ всъщност за пореден път цели да срине доноско-транплантационния процес в България. Чакащите органна или тъканна трансплантация - бог да ги прости.

 47. 47 Профил на svidetel
  *****
  Неутрално

  Некадьрници като автора е време да замал4ат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK