Гангста рап

Протоколите от подслушването на така наречения антимафиот Иван Иванов (това "анти-" май се оказва доста неуместно), публикувани от "Медиапул", са печално доказателство не само за корупция и икономически бандитизъм. По натрапчив начин те илюстрират и още един потискащ факт от българската действителност днес: в страната се шири масова неграмотност и дори хората, които държат в ръцете си много власт и/или пари, в комуникацията с околните звучат почти като неандерталци. В случаен синхрон с избухването на скандала "Иванов" учени от Софийския университет "Свети Климент Охридски" констатираха, че "новите бизнесмени" в страната боравят с речник от 400 думи - едно даже благосклонно завишено число, ако анализираме многозначително-нечленоразделните реплики в споменатите протоколи. И пак в този контекст нека споменем и бездънно просташкия коментар на вътрешния министър Румен Петков по темата "Куйович". Министърът не само очевидно не знае, че е грозно да се шегуваш с имената на хората, защото никой не си избира сам фамилията и не може да бъде припознаван като функция на името си. Петков окончателно окръгля картината с цинично-сексуален каламбур, който сякаш е изваден директно от речника на неговия приоритетен контингент: бандитите. Речник, използван именно от събеседниците в подслушаните разговори и преброен от професор Михаил Виденов от Софийския университет.


Казано накратко: нечленоразделността вече си е направо шик в България. Част от телевизиите и радиостанциите охотно връчват микрофони на откровено неграмотни хора, които занимават обществеността с отчайващо банални съобщения из всекидневието си, формулирани на някакво стържещо, препънато, малокръвно и просташко подобие на български език. Затова пък са изключително спонтанни и естествени, тези нови герои в българския пантеон - факт, който явно масово се харесва. И понеже днес (не само в България) всяка мода идва отдолу, а не отгоре, езиковата мода също върви по петите на все по-необразованото и езиково недъгаво мнозинство. Чиито кумири прочее естествено са не авторите на дебели книги, а хората с дебели портфейли или бицепси. Макар че това явление не е уникално българско. Та нали и рап модата със смъкнатите панталони, бандитската лексика, златните ланци и прочие атрибути тръгна преди години не от другаде, а от затворите в САЩ.


Естествено никой не може от днес за утре да научи един нов бизнесмен или дори министър (за обикновените апаши дори не говорим) да си служи с богат и точен български език. Но поне медиите и лавинообразно набъбващата интернет публичност в България са длъжни да поддържат поне минимално равнище на грамотност и езикова култура. Защото ерозията на езика, ще ви го каже всеки специалист, е сигнал за ерозия на мисленето и в крайна сметка на цялото общество.


Александър Андреев е журналист, преводач и писател. Работи в българската редакция на "Дойче веле" в Бон. Автор е на книгите "Степени на свободата", "Заговорът на шпионите" и "Нови степени на свободата". Превел е на български книги от Райнер Мария Рилке, Якоб Васерман, Гюнтер Грас, Томас Бернхард, Фридрих Дюренмат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Veselin
  *****
  Неутрално

  много интелигентен мъж. ако бях жена 6тях да си падна по него само заради ума му!
  напълно прав е!

 2. 2 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  Веско, може и само като мъж да му засвидетелстваш уважението си.

  Острият ум е предпоставка, но не е гаранция за атрактивността на един човек.

  Отклоняваме се от темата. Авторът е прав - за влиянието, отгоре и отдолу, върху мисленето, речника и поведението на обществото.

 3. 3 Профил на navara
  *****
  Разстроено

  както често се случва автора е прав.Върнали сме се на ниво лапкане и интелектуалния полет на мисълта стига до лимитираната серия на едно чифте.

 4. 4 Профил на orbiorbi
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Staрец
  *****
  Неутрално

  И умна, и добре написана статия. Само че като че Андреев не вижда изход. Възможен изход са медиите - техните водещи, предавания, даже интервюирани зрители да се подбират - поне да говорят правилен български, а ако може и да вдъхват интелигентност, морал и пр. На думи е добре, но кой ще се интересува от такива медии и ще им дава реклами и пари? И ето лесния изход - сложи човекоподобното Азис за водещ(а) и - ето - анти-интелигентност, простащина и лиготене - но рейтинг, пари и всичко останало. Безнадеждно просто е - за съжаление - и наше, и на умния автор.

 6. 6 Профил на ducklin-th
  *****
  Разстроено

  Нали отпадна изпита по български език за журналистика в СУ. Сега ще си имаме и неграмотни провинциални журналисти с много амбиции и малко акъл...

  Не мога да разбера заглавието на статията "Gangsta Rap". Не знам автора колко слуша rap, но 400 думи няма да ти стигнат и за първите 30 сек от рап песен. Виж.. за чалга песничка или поп хитче на "Те" ще са достатъчни.

  out of here

 7. 7 Профил на ducklin-th
  *****
  Гневно

  И да добавя - тея хора до преди 10-15 години са крали дънки от просторите на хората, какъв интелект искаш от тях? Повечето са си прости престъпници без претенции да бъдат бизнесмени. Просто пресата ги нарича бизнесмени, а те са си мутри...
  Не се заблуждавайте, че са тъпи - ако бяха тъпи нямаше да си осигурят политически протекции на толкова високо ниво. Хитри са

 8. 8 Профил на Stavrogin
  *****
  Неутрално

  който няма ум, борави с хитрост, това е свеизвестно, но пак си е тъп

 9. 9 Профил на езикът
  *****
  Неутрално

  На журналистите също е беден, а често и каруцарски. Но се стремят да го обогатят. Замърсявайки с чуждици. Админът трие, ако си "оф-топик", пътят за намкъдеси бил "оф-роуд" (направо на латиница), масите били "дескове", старите коли "трошки". Последното бива. Ако искаш да звучиш каруцарски. Ама поне го редувай с "бракми", "таратайки", "брички".

 10. 10 Профил на 9:00 до 17:30
  *****
  Неутрално

  Идиотите рано или късно умират... за съжаление най-често е прекалено късно.

 11. 11 Профил на смех и зрелища
  *****
  Весело

  Голем смех пада, ей! Той, Запалката, си го каза ясно и категорично: Голем смех че падне, да знаете! И позна! Голем смех пада, ей! То било толкоз просто - просто мутрите не били мутри, а били полицаи под прикритие! Смех, ти казвам! Добре, че другаря Запалко гУМЕН ПуТКОВ още не ни е казал щом бандитите са полицаи под прикритие, какви са тогава полицаите, ама не тия под прикритие, а тия с униформите! Ако се окаже, че униформените полицаи са пък бандити под прикритие, е тогава наистина ще падне Голем Смех! А най-големия Смех ще е, когато стане ясно министъра на полицаите, дали е министър и на полицаите под прикритие или само на бандитите под прикритие! шефа на борбата с организираната престъпност Иван Иванов всъщност бил бандит, щото работел за бандитите, а бандита Алексей Трактора не бил бандит, щото работел за министъра! Абе, смех ти казвам, голем смех!

 12. 12 Профил на паднала си по автора
  *****
  Разстроено

  Винаги съм презирала теориите за заговора, например че българското образование се разпада, защото някакви много интелигентни и зли типове искат на рода да тъне в безпросветност, за да ни управляват по-лесно. Това са глупости, повярвайте ми, аз съм психолог. Няма заговор, от простотия е. Бедна му е фантазията на великия Оруел - как би могъл да разбере, че има и държави, в които изобщо няма нужда от Министерство на Истината. Съвременният български новговор е резултат от социалнопсихологически процеси. И причината е липсата на споделени ценности.

 13. 13 Профил на sasho varov
  *****
  Разстроено

  хех, тва есе ми смърди на нафтализирана интелектуалщина. безкритичното обобщение "бизнесмени" си трещи на изолация и надменност. цялото писукане за тoва колко се скапал бг език и как се бил напълнил с чуждици, обикновенно e пакет с непросветен негативизъм към всичко различно от институциите на 50-те и 60-те години (които са ви хранили през 70-те и 80-те). хлапетата на 14 години ядат 10 пъти повече информация от средностатистически професор през 80-те, образованието глобално е драстично изостанало от сферите на професионална реализация, за последните 10 години всичко познато е дефинитивно променено... и в тази ситуация още има хора, които легитимират знанието в йерархиите на възраст, традиция, академичност. не се сърдете, че сте сами - вие сте си го избрали с потрисащата липса на любопитство и надменната затвореност на самовъзпроизвеждащия се авторитет (на държавна издръжка) аре хубав ден! [не знам къде да слагам запетайките, бъркам пълен и непълен член, смятам Ви формата за културна бариера и се радвам на чуждиците, когато носят различен семантичен контекст. сигурно правя и други ужасни неща!]

 14. 14 Профил на Невидимият
  *****
  Неутрално

  Много ясно, че ще говорят нечленоразделно. Нали целта е да не ги разберат подслушващите.

 15. 15 Профил на Fatmeto
  *****
  Неутрално

  #13, добре казано.
  Не съм много убедена доколко трябва да се задълбочаваме в тази тема. Но това не е изключително български феномен. Богатството на речника зависи от интелектуалното ниво на индивида и от социалната му среда! В крайна сметка, важното е да се разбираме като си говорим.Статията е ОК, интересна, но това не е необичайно за автора!

 16. 16 Профил на Земеровка
  *****
  Весело

  Много хубава статия! Харесва ми и очаквам още такива други хубави като нея!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK