Надзор и наказание

Ако не бяха толкова заети със смелите планове на Сергей Станишев за ремонт на кабинета, медиите току-виж бяха обърнали внимание и на някои тревожни новини, идващи от българското училище. Например на клипчето в Youtube, <http://www.youtube.com/watch?v=vVvstlQIQNc>, в което някакви келеши, по документи ученици, брутално унижават учителката си. Погнусяващо грозна сцена, на чийто фон изцепките на Румен Петков изглеждат като изискан английски хумор.


Добре е, че разкритията за симбиозата между антимафиоти и мафиоти доведоха до обществена реакция, която не просто помете Румен Петков, но и най-вероятно ще извади след няколко месеца БСП от властта. Дали обаче, ако имаме сетива, няма да намерим подобни равнища на безобразие не само в МВР, но и в българските училища например? И службите за борба с престъпността, и училищата са държавни институции, създадени, за да вършат определена работа. Как върви борбата с престъпността вече разбрахме. А знаем ли какво се случва в училище?


Забележителното в клипчето е, че поне няколко от участниците в гаврата с учителката снимат като бесни с джиесемите си. Вместо те самите да са обект на "окото на властта", в случая педагогическа, те снимат учителя, за да може унижението му да е документирано, показвано и гледано при необходимост от развлечение. Даже качват клипа в интернет, за да се похвалят какви "изроди" са. (Както знаем, в ученическия жаргон думата "изрод" е висша похвала). Не ще и съмнение, че с други участници и в различни форми тази сценка се повтаря ежедневно в класните стаи на българското училище.
Голяма работа, ще си каже някой - хулиганчета се бъзикали с даскаличката. Шегаджии, подвикващи "Убий я!" и "Кво пишеш, ма, курво?!". Сигурно ще се намерят и "експерти", според които учителката "не е проявила педагогически подход", не е "овладяла класа" и прочие замазвания на проблема. А проблемът е, че в българското училище цари пълна анархия. Учителите нямат никакви инструменти за налагане на ред и дисциплина. Една келява забележка не могат напишат, какво остава за изключвания от училище и други такива "тоталитарни" методи. Да не говорим как бяха предадени от правителството и собствените им синдикалисти, когато се вдигнаха на стачка. На социалното дъно - там ви е мястото, казаха управляващите и за съжаление част от обществото. Щом министърът им може да ги унижава, защо да не го правят и учениците?


През 1976 г. излиза книгата на Мишел Фуко "Надзор и наказание". В нея Фуко опонира на масовото схващане, че общественото развитие от Просвещението насам дава все повече свобода на индивида. Фуко показва, че модерността всъщност се крепи върху контрола и дисциплината, върху наблюдението и подреждането. Върху надзора и наказанието. Тази нова власт, обхващаща живота на индивидите, обаче е скрита, невидима, разпиляна в множество институции и се упражнява на микрониво - от лекари, учители, възпитатели, надзиратели, полиция и т.н.


Книгата на Фуко носи доста от бунтарския дух на 60-те и типичното за френските интелектуалци подозрение към държавата. В България от началото на ХХI век опасността по-скоро е от пълната липса на "надзор и наказание". Най-лесното е да оставиш нещата на самотек. Тогава полицаите "си работят" с контрабандисти, а учители пишат шестици само и само да не бъдат псувани и замеряни с тебешири. Налагането на правила изисква усилия и средства. Изисква воля.


Но вместо да налага ред, държавата флиртува с онези, които би трябвало да дисциплинира. Министри увещават мутри да не се стрелят, Даниел Вълчев обещава на учениците, че матурите ще бъдат лесни. Корумпирани даже заявяват, че далаверите им били класифицирана информация и медиите нямали право да я огласяват. Родители съдят учителските синдикати, защото им се бил развалил рахатът по време на стачката. Цирк.


Доброто образование е недемократично и нелиберално, особено когато демокрация и либерализъм са благозвучни евфемизми за пълна разпасаност. Време е обществото да прозре, че всеки отказ от налагане на ред, независимо от благовидните оправдания, с които е придружаван, ще струва скъпо на всички ни.


Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в


СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на B52
  *****
  Гневно

  Potresavashto! Tova pleme naistina sledva da izchezne skoropostijno ako tolerira takova otnoshenie kam institutziite, znanieto i....

 2. 2 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  и наред с всичко обществото демек много от хората са загубили представа къде е горе и къде е долу и знанието вече не се има за никаква ценност. И на тия 85% келеши хич не им пука, че няма да си вземат матурата. Нито Гущера, нито Питона, Окото, Устата, Азис или Слави са изкарвали матури. Говорим за топ-печелившите в милата ни родна страна. И никоя съществуваща партия нъма планове да променя това. Т.е. каквото обществото, такава и дисциплината, такива и управляващите, такива и учениците. Който не му харесва да се пробва да го промени. www.bulgariangreens.org

 3. 3 Профил на Утре започва от днес
  *****
  Неутрално

  Поздравления, беше крайно време да се обърне внимание на тези недопустими прояви. Това може да е прецедент, но има голям "потенциал" в чалга поколението. Хора, мислете докато е време! Възпитавайте децата си!!!

 4. 4 Профил на Mama-im-stara
  *****
  Неутрално

  Супер статия! Дано повече хора да я прочетат.

 5. 5 Профил на Човек
  *****
  Неутрално

  Това трябваше да се очаква ,при тази система на образование учителите не смеят да направят нищо само децата да не отидат в друго училището.При това поведение учителката трябваше да вика или охраната или полицията тези деца са за психиятрията не за училище , за жалост такива са над 50% от децата ни ,за което сме си виновни ние ,не може мама и тати да гледат Биг брадър разни тъпи сериали и после да се скарат на децата .Каквито сме ние такива са и нашите деца , само че те вече нямат и елментарни задръжки.

 6. 6 Профил на Ад
  *****
  Неутрално

  Страшно е. Но това училище и Гуантанамо са едно и също.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Дневник, вземете да слагате една система за оценка на статиите и поддържайте секция за най-високо класираните.

  За разлика от всички новинарски статии, чиято актуалност се губи за часове, тази статия е добре написана и ще бъде актуална още МНОГО време.

  Колкото повече хора я видят, толкова по-добре.

  Защото удря право в десятката.

  Ако има нещо , което да изглежда по-тъжно от миналото на България това е бъдещето.

 8. 8 Профил на mamita
  *****
  Гневно

  Ако някои още не са разбрали на какво дередже е българското училище, още по зле за тях.Образованието е на дъното, от училищата излизат пълни неграмотници (стигнали до ІХ клас без да могат да четат) и точно такива изроди, които разполагат с пари, скъпи мобилни телефони и за които единствените цели са да се наплюскат, напият, надрусат и изчукат в тоалетните.Те знаят, че са безнаказани и могат да правят каквото им скимне.А родителските грижи се изчерпват с това да им осигурят горното.Деца израсли без любов и внимание, за които единственият познат начин за общуване е грубостта и агресията. Съжалявам за грубия език, но след 37 години прекарани в училище, броя дните до пенсия-още 7 месеца и 13 дни.И си отивам безкрайно унизена и с болка, защото наистина много обичах професията си.

 9. 9 Профил на biwsh &quot;izrod&quot;
  *****
  Неутрално

  мамита, децата често правят неща за които съжаляват като пораснат...

 10. 10 Профил на набор 79
  *****
  Неутрално

  Нищо ново не се случва в българското училище, просто от 50 години насам простащината от вкъщи бавно и незабелязано се пренася навсякъде в обществото и хората с възпитание съвсем сигурно изчезват. Вярно че през "тоталитарно" време имаше дисциплина (ах че лошо, нали?), но толкова време никой не се интересуваше на 9 милиона какво им е в главите и кой за какво се бори, и все още никой не се интересува, а истината е че в България вече няма един човек които да е оценен правилно и да е с мотивацията си, на мястото и да си върши работата. Обаче, че "мен това не ме бърка" всеки го знае.

 11. 11 Профил на демократ
  *****
  Неутрално

  Тази картина е ужасна,какво поколение и какво нечувано държание.Родителите са виновни за това грозно,брутално и агресивно държание спрямо младата преподавателка.Най-строго наказание на учениците и срителите в класа.На поправителен труд целия клас за 3 години ,а тези двамата бабаите/бъдещи мутри/затвор и да платят щети на учителката.Щети и за снимания документ.Най-строго наказание и за родителите и заплащане до200000евро на учителката за морални и физически травми.

 12. 12 Профил на 1ххх
  *****
  Неутрално

  Наказание за заплаха за убийство.Затвор.

 13. 13 Профил на Pusheka7
  *****
  Неутрално


  Каквито са ни учениците, такъв ще е българския народ, още утре. Прост... и гладен.

 14. 14 Профил на Набор 79
  *****
  Неутрално

  Винаги съм се чудил защо навсякъде в час по английски беше най-голяма анархия и всички смятаха че това е нещо дето не им трябва, или че английския много го разбират, можеби затова ни е толкова селска държавата, смятам че много хора в България се смятат за много отворени, но истината е че в България все повече остават само идиоти.

 15. 15 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Това не са ученици това са олигофрени,бъдището на БГ.Никъде в света няма такива ученици,само в САЩ публичните негърси училища.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17 Профил на В. Петрова
  *****
  Неутрално

  Браво, Бойко, наистина това е новината.
  ченгетата и мафиотчетата не са интересни никому. Но какво става с децата ни би трябвало да ни е интересно. Освен ако не сме съвсем подивели.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на Samp
  *****
  Гневно

  Поздравления за статията, а финалът и трябва да бъде отпечатан на постери и поставен на входа на съответните институции, които с безхаберието и бездарността си подпомогнаха нещата да стигнат дотук.
  Както правилно отбелязва 79, простащината се разпростира навсякъде и кара интелигентните, образовани, възпитани и отговорни хора да се чувстват /а и да бъдат/ неразбрани и недооценявани в една изключително пошла и посредствена чалгарско-мутренска среда, в която на хора без паспорти се разрешава да вилнеят безнаказано и да се гордеят с това. Тези хора не се самосъздадоха, създаде ги супер тъпото комунистическо поколение, възпитавано 50 години у нас.
  Закони има, наказания могат да бъдат налагани, но след като няма наказания и за най-големите гафове в държавата, как може някой да бъде убеден да се противопостави на такива "дребни" провинения.
  Съвсем наскоро една 15 годишна девойка, запитана какво иска от живота, отговори на двама полицаи, чиито синове бяха по-големи от нея така - "мъже, купони, пари". Еманация на българската нация, няма що!

 20. 20 Профил на Стефан
  *****
  Неутрално

  Току що гледах видеото. Очаквах хашлащини, бабаитщини, вулгарности и изобщо неща в този дух. Вместо това с изумление видях някакви питекантропи, които в продължение на повече от седем минути издават нечленоразделни звуци и на всичкото отгоре с гордост са се самодокументирали.
  Никаква мисъл, никакво въображение, никакво чувство за хумор, никаква цел. Надявам се да бъда разбран правилно. Готов съм да анализирам и най-извратеното човешко поведение за да разбера мотивите. За съжаление случая е блестящо проявление на окончателното установяване на чалга- и мутренската култура. Т.е. отсъствието на всякаква култура.
  Между другото в нормалните държави "изродчетата" от видеото щяха да си имат сериозни проблеми с правосъдието.

 21. 21 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  За чалго-мутренската култура е вече крайно време да се пише повече и по-аналитично.

  Учителката действително трябва да съди "изродите".

 22. 22 Профил на шихан
  *****
  Любопитно

  Нищо особено не показва видеото. Картинката е още по отвратителна, вероятно част от материала са го спестили - по специално някои от ударите. Иначе, в присъствието на възрастни същите ученици изглеждат съвсем нормални. Общуват що годе нормално, ако ги видите как се червят пред учителски съвет няма да ги познаете... Къде е проблемът? Само в чувството за безнаказаност ли? Според мен проблемът е в цялостното усещане за безизходица и безсилие в което е затънало българското общество. Светът на децата е огледален образ на света на големите. Те са нашето отражение. В нашия свят ако няма доказателства че ченгетата са те пребили в районното все едно че нищо не се е случило. Същото е и в училище. Като нямаш свидетели че учениците /на принципа на глутницата - заедно сме повече и сме по-силни/ са те пребили ти не си овладял класа, ти си некадърник, не ставаш за тази работа. Директорите са заинтересовани да покриват проблеми на насилие над учители и играят ролята на бащата, който разбирайки че по-големият брат е пребил по-малкия покрива нещата, за пред съседите, за да не им се смеят хората... Насилието е навсякъде, и репресиите тръгват от насадената през годините КУЛТУРА НА СТРАХА.Така че ако търсим вина за разрухата и падението в училище трябва да погледнем към разградения двор на общия ни дом - държавата.

 23. 23 Профил на GOD
  *****
  Неутрално

  Благодарение на клипа се запознах с бъдещия елит на България

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на mgsh
  *****
  Неутрално

  Много точна статия, благодаря! Особено внимание заслужава тезата: "Доброто образование е недемократично и нелиберално". Надявам се г-н Пенчев да я развие в някой бъдещ текст... Изобщо се надявам хората на интелектуалния труд да намерят сили и да повдигнат въпроса за бъдещето на българското образование - цели, съдържание, методи и т.н., включително и правила за поведение и наказания за неспазването им.

  По повод на казаното от колегата преди мен - чак пък култура на страха... По-скоро в дъното на разпада, на който сме свидетели, стои наследеното от времената на развития соц презрение към правилата. Че то си е национален спорт и повод за лична гордост - колко институции се успял да минеш и колко правила да нарушиш. Положението напомня досоциалното, природно състояние от теориите за обществения договор - всеки срещу всеки и по-силният печели. Та едно бъдещо българско Просвещение би трябвало да започне с разяснителна кампания - колко е полезно да се спазват правила. Елементарен пример - по-полезно е да спазваме правилата за движение по пътищата, отколкото да се изтребваме взаимно. И така за всяко нещо.

 27. 27 Профил на показателно
  *****
  Неутрално

  някой помни ли, че родителя на един от тези по новините твърдеше, че сина му се е защитавал от истеричната и луда учителка. Бях даже склонна да си помисля, че е вярно, защото съм имала такива учителки, но след кадрите съм потресена. Вината е много ясна, нямаме право да я размиваме към цялото общество. За такива прояви, обаче, е нормално наказание да поемат и родителите. Ако за престъпленията на децата понасят и родителите те много ще се замислят точно как възпитават децата си. Мисля, че е хубаво да се снимат и лицата на майките на тези момчета, които през тези години са ги възпитавали в "уважение" към жените. Не ни обяснявайте как тези същите някъде се били червили, пред съвети или подобни места. Хора, защото това трудно може да се каже, че са деца, които имат таково отношение към друго човешко същество, могат и по-страшни неща да направят един ден. Съжалявам за тежките думи, но в опитите на родителите да възпитат оцеляващи деца, т.е. агресивни и груби, щото така се смята, че ще са по-издръжливи, се стига до такива изкривявания и патологии. И пак ще се повторя - според мен за такива прояви трябва да има наказания и за родителите, особено когато те излизат в ефир и обясняват, че учителката е истеричка.

 28. 28 Профил на Plovdivchanin
  *****
  Неутрално

  В Пловдив - средище на културата!

 29. 29 Профил на Марчо
  *****
  Неутрално

  А, сетиха се българските интелектуалци, освен да бистрят политиката и проблема за лявото и дясното да погледнат какво става по школата. Тази съвременна българска философия - ако в час няма дисциплина, бият се, лигавят се - виновни са учителите. Над всичко са децата и тем подобни. Не съм гледала видеото, а и няма да го гледам, но сигурно даскалите ще са виновни, че не са ОБГРИЖИЛИ подобни крехки индивиди.

 30. 30 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  В държавата няма и не работят полиция, съд, прокуратура. Защо учениците да спазват някакви правила, защо да се страхуват от наказания ? Те най-добре виждат, че никой не може с пръст да ги пипне. "Министри увещават мутри да не се стрелят, Даниел Вълчев обещава на учениците, че матурите ще бъдат лесни. ".
  Главата е толкова вмирисана, че повече няма накъде. Мисля, че и външната мафия( руско-комуноидната ) играе не малка роля в цялото това морално пропадане. Всяка промяна ще донесе по-добро. Но българите сме страхливи. Ние предпочитаме друг да вади кестените, за да не се нараним и най-важното - за да не се минем да свършим нещо в повече. Да не ни се присмеят после, че сме балъци. А ние сме балъци и то от най-големите. Не защото ни е страх ( всички хора имат страх ), не защото вечно се чувстваме изпързаляни, а защото действаме, водени от страха и емоциите си ! Ние дори не показваме какво искаме, към какво се стремим, какво не харесваме. Ние чакаме. Нима наистина сме способни само да чакаме ?

 31. 31 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Симптоматичен пример накъде се развива българското общество, и по-конкретно образованието, след поредица от реформи. Децата от година на година стават все по-неграмотни, все по-нагли, все по-незаинтересовани. Въобще, както се пееше в една песен: "... към светла бъднина върви!" Вълчев, дори, за да избегне съдебните спорове за матурите, беше склонен да премахне изискването за изучаване на българския книжовен език. Така де, щом има пари, думите са излишни.

 32. 32 Профил на Onja s konja
  *****
  Разстроено

  Май ще се махам от тук... не искам детето ми да има нещо общо с това

 33. 33 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Само с тояги ще се оправят тия смешници, но трябват и тояги на родителите също публично назидание, замеряне с камъни, биене с камшик чупене на ръцете с които са посегнали на учителката си. Тази сволач само с бой ще се оправи! Добри думи не помагат!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 34. 34 Профил на von dzerzhinsky
  *****
  Неутрално

  Уважение за автора. Статията да се ипзрати с приложен диск с видеото от Ю Тюб до министъра на образованието и инспектората на МОН. Защото авторът е прав - ако един скудоумен министър унижава цяла гилдия, защо и малоумници, като тези от клипа да не го правят. И в двата случая изцепките се популяризират с охота от "медии", като бТВ.

 35. 35 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  "Доброто образование" било "НЕДЕМОКРАТИЧНО И НЕЛИБЕРАЛНО"! И този "автор" е ПРЕПОДАВАТЕЛ в Софийския университет!!!!! Странно, много странно!
  До там ли стигнахме?
  Та нали този видео клип показва РЕЗУЛТАТИТЕ ТОЧНО НА НЕДЕМОКРАТИЧНОТО И НЕЛИБЕРАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ.
  Кой ДЕМОКРАТИЧНО ОБРАЗОВАН ЧОВЕК БИ СЕ ДЪРЖАЛ ПО ТАКЪВ НАЧИН????!

 36. 36 Профил на дмк
  *****
  Неутрално

  След този клип трябва да ви кажа, че не бих станал учител и за 10 000 лева на месец. Просто се чудя на тази жена - където и да отиде с английски език ще я носят на ръце, ще получава няколко пъти повече и ще води много по-спокоен ис мислен живот.
  Според мен:
  1. Тези ученици трябва да бъдат изключени и да им се забрани продължаване на образованието им в българско държавно училище.
  2. Директорът на училището трябва незабавно да бъде уволнен!
  3. На държавно ниво трябва незабавно да се приемат адекватни мерки - за въвеждане на дисциплинарни правила към учениците, за масово изключване на неспазващите правилата и т.н.
  В крайна сметка правото на образование не е задължение!

 37. 37 Профил на дмк
  *****
  Неутрално

  Към коментиращи - не чакайте някой да изпрати диск и т.н. на съответните държавни институции. Направете го сами - ето страницата, на която са адресите на правителството:
  http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0022&g=
  Лично аз в момента подготвям кратък имейл до всички адреси там, с моето мнение и препоръка да гледат този клип, както и препратка към него!

 38. 38 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  На такива дебили не трябва да им се разрешава изобщо да припарват до цивилизация.Те са предварително ненужни на обществото.В затвора за малолетни престъпници,а не изключване.

 39. 39 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Няма ли охрана в това училище? Защо не са пребити с гумени палки тия гаменчета, както се прави на футболен мач и на всякъде, където простаците се развилнеят?

  gradinko.bg
 40. 40 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  Не може Вълчев да е министър ,този клип го доказва.

 41. 41 Профил на dmk
  *****
  Неутрално

  За тези от вас, които не знаят - ето адреса на президента на европеската комисия:
  http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/contact/mail/thanks/index_en.htm

 42. 42 Профил на Predlozhenie
  *****
  Неутрално

  Тази сутрин в програмата на НОВА ТВ имах възможност да чуя"мнението" на служителка, вероятно от районният инспекторат , по повод този случай.Не мога да опиша реакцията на административната отговорничка ,но предлагам тя да бъде назначена за директор на това училище,а може би още по - добре за преподавател там,тогава тя ще може да приложи правилата на инспектората и да претвори наредбите на МОН в дела.
  Има вероятност моето предложение да не бъде прието ,защото скоро няма да има кой да чете форумите...

 43. 43 Профил на TTT
  *****
  Неутрално

  Изпратих на адреса на министерството следния мейл:

  Здравейте,

  Като ваш работодател (човек, с чиито данъци се плаща заплатата ви), имам няколко въпроса.

  Какви мерки е предприело министерството по случая, показан по няколко телевизии (ученици бият учителката си - линк към клипа в youtube има по-долу)? Какви мерки са предприети подобни неща да не се случват повече? И защо се прави всичко възможно от българските училища да излизат випуск след випуск неставащи-за-нищо-друго гастарбайтери?

  http://www.youtube.com/watch?v=vVvstlQIQNc

  Не очаквам отговор, разбира се. Но може би за няколко секунди ще притесня някого.

  Може би още 200 - 300 подобни писма ще накарат някой там да си мръдне задника и да свърши нещо?

 44. 44 Профил на mns
  *****
  Неутрално

  43 грешиш само в едно. Тези ученици не стават и за гастарбайтери. На запад не са луди да ги държат в държавите си и един ден. А министерството не би направило абсолютно нищо по случая , ако медиите не бяха вдигнали шум. Твърдя го със сигурност, защото имам 10 годин стаж в тази безумна образоватлна система. Като чета и гледам клипа съм щастлив, че вече ъм извън нея!

 45. 45 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  №35, очевидно не си разбрал пасажа на Бойко Пенчев за недемократичния и нелибералния характер на образованието.
  Впрочем, сега се сещам за една сцена от "Титаник" (нямам никакви предпочитания към този филм, макар и да имам морско образование, но тази сцена е впечатляваща)- в нея една дама от висшето общество учеше дъщеря си как трябва да седи на маса - изправено и достолепно, на момиченцето никак не му харесваше урока, но майката беше непреклонна. Това е недемократичният и нелиберален начин, по който англичаните са давали възпитание на своите наследници. Да се замислим може ли доброто възпитанието да бъде демократично и либерално като начин на предаване.

 46. 46 Профил на трагедия
  *****
  Гневно

  Влошаването на качеството на българското образование започна с прилагането на "авангардните" идеи на Благовест Сендов и с мнението, че "който учител пише двойки" ги пише на себе си?! След 1990г. всички министри на МОН са виновни, но "шампиони"са Владимир Атанасов и сегашното самовлюбено първеню Даниел Вълчев!!!

 47. 47 Профил на fraciq
  *****
  Гневно

  tejko i gorko na narod koito dopuska vajnite oblastti da sa utapkani: toi ostava bez u4iteli i bez lekari....poznaite zachto u4enicite tap4at daskalkata? zachtoto osnovnata cennost v nacheto obechtestvo sa parite daskalite i medicinskite rabotnici sa nai bedni toest nqmat nikakvo priznanie spored tazi cennost parite....vsi4ko koeto stava e normalno....

 48. 48 Профил на АЗ
  *****
  Гневно

  Абе Някой 35ти, Либералност и Демокрация са две думи, без никакво реално значение. Тия гаменчета имат "демократично и либерално възпитание и образования пречупено през призмата на чалгата". Най-вероятно са родени след 1990 г. Макаренко ше ги оправи.

 49. 49 Профил на варненец
  *****
  Неутрално

  Успях да догледам клипа точно до средата. Каквото и да си говорим за състоянието на образованието в България, заснетото се случва заради:
  1. Състоянието на образованието, причинено от абдикирането на всички нас.
  2. Защото самата учителка позволява всичко това да се случва.
  Трудно е да се дават оценки при изведени до крайност ситуации. Веднъж случайно влязох в час при мой колега (преподавах в частно училище). Същите ученици, които в моите часове се държаха по начина, по който самия аз се държах като ученик, с достатъчно уважение към учителя и предмета, се държаха ужасно с колегата по математика - занеряха я с тебешири и книжни топчета, говореха простотии, докато тя си преподаваше без да им обръща внимание.
  Причината, поне според мен, е че не можем да говорим за съществуваща образователна система. Ако всички преподаватели изискваха и отстояваха едно и също поведение на учителите спрямо тях и предметите си, едва ли би се стигнало до подобни ситуации. Нали не мислите, че същите тези ученици се държат по този начин с всички учители?

 50. 50 Профил на Юрист
  *****
  Неутрално

  Авторът на статията е показал в нея картината не само съвременното училище,а и на цялото общество, на което то представлява отражение. А тази картина е отчайваща, тъй като тя е израз на аномията ,присъща на посттоталитарна България , т.е. пълният разпад на социалната тъкан, липсата на споделени ценности в гражданите, и съответно съобразяване на някакви норми -правни и още по-малко морални.Ако при тоталитаризма редът се е поддържал с насилие, въпреки формираната от комунизма морална всепозволеност и релативиэъм , в либерални условия, при които не съществува този механизъм за социална дисциплина, а същевременно не са изградени нагласите на морална автономност, свободен избор на личността и отговорност,се проявяват признаците на морална декласираност и лумпенизация , на правен и морален нихилизъм, за което са направени верни констатации от автора.

 51. 51 Профил на Тодор
  *****
  Неутрално

  Това са децата на чалгата и отчаянието. Продукт на прехода и на техните родители, които са оформени птрз последните 20 години.

  Нещастници в нещастна държава

 52. 52 Профил на мУченик
  *****
  Неутрално

  Айде, айде, грачещи гарги рошави! Какво сте заобобщавали като генерални секретари - петилетки?... Не всички ученици са катили - само изтърваните от родителите си... Пък и който "учи" бойни изкуства в час, ще бъде "скъсан" на най-важния изпит - тоя на живота извън класната стая...

 53. 53 Профил на Учител ММ
  *****
  Неутрално

  Благодаря за споделеното виждане относно българското образование.За съжаление , такава е истината.Защо обществото не подкрепи учителите ,когато стачкуваха?А защо медиите не отразиха истината за нашите искания?

 54. 54 Профил на Загоре
  *****
  Неутрално

  Медиите го отразиха, но това за тях беше само шоу за еднократно ползване, колкото само да си запълнят програмата и страниците.

 55. 55 Профил на Бивша ученичка, отличничка
  *****
  Неутрално

  Сегашните учители са завършили гимназия и университе с тройки, не си знаят предмета, не четат нищо, в час не преподават, а губят времето с клюки и глупости. Не ги интересува дали учениците научават нещо. Пишат оценки без да са изпитвали учениците. Оценката зависи от симпатията. Който не им е симпатичен -започват да го иронизират, да му пишат двойки и неизвинени отсъствия за всяка секунда закъснения и да го клеветят пред директорките и психоложките. А тия пък си нямат работа и започват да раздуват въпроса, да обсъждат на съвети, да пишат предупреждения, които изпращат на инспектората. Разбира се, докато тези предупреждения стигнат до родителя - ученикът вече е изключен.
  Не си мислете, че не изключват. Напротив - масово преместват от едно училище в друго - по цели класове. После същите се оказват насочени от инспектората към едно и също друго училище.

 56. 56 Профил на трагедия
  *****
  Разстроено

  Да, едно от исканията на стачката, бе за реформи, които да доведат до оздравяване на дисциплината в часовете.Но, никой не обърна внимание на това искане - нито журналистите, нито МОН??? За които колкото по зле в училище, толкова по добре за тях - да не искат учителите големи заплати........

 57. 57 Профил на УЖАССС
  *****
  Разстроено

  ТОВА Е ГОЛЯМ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ - НЕ КАТО ДЪРЖАВА (то няма такава) - като хора и народ, който поне формално се числи към Европа!!!!!!! ТАКОВА НЕЩО МОЖЕ САМО В АФРИКА ДА СЕ СЛУЧИ (КАТО СИ ПОМИСЛЯ И В АЗИЯ НЕ МОЖЕ ДА ГО ИМА....)

 58. 58 Профил на съсипан народ
  *****
  Неутрално

  каквато и да е учителката (независимо от нейните професионални и педагогочески качества) - никое нормално човешко същество не заслужава подобно унижение... горко ни като народ че имаме по-млада "смяна" в лицето на тези дрогирани лумпенчета...

 59. 59 Профил на В час по БЪЛГАРСКИ език
  *****
  Неутрално

  Кочината Гуцария може да се похвали, ако не друго, то с идеални условия учениците (с извинение) в клипчето да останат ненаказани. Напротив, в защита на хулиганите ще се излее оправдателна помия с тонове, а учителката ще я замерят с всевъзможни лъжи, клевети, простотии. От дълбокия резерв на управляващите естествено. Защо на управляващите? Защото всичко гадно и престъпно в тая държава почва и опира до примера, който те ежедневно демонстрират. Като ненаказуеми, недосегаеми от никакви закони властници на "положението". Като непобедими!
  Вижте ни и внимавайте в картинката кои сме ние. И си правете добре сметката. Това е несменяемият от половин век шлагер, който управляващите вулгарно сервират на обществото за закуска, за обяд и за вечеря. Спор няма! Както няма спор и че това, което клипчето разказва, е вярно с оригинала. Просто е чудно как този клип не е заснел и изнасилване на същата учителка. Сигурно защото звънецът е изпреварил хулиганите. Кой ще бие звънеца за управляващите в България?

 60. 60 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  "В нея Фуко опонира на масовото схващане, че общественото развитие от Просвещението насам дава все повече свобода на индивида. Фуко показва, че модерността всъщност се крепи върху контрола и дисциплината, върху наблюдението и подреждането. Върху надзора и наказанието." - Така ли? Не съм съвсем съгласен с Фуко! Замислете се и ще видите защо.
  "Тази нова власт, обхващаща живота на индивидите, обаче е скрита, невидима, разпиляна в множество институции и се упражнява на микрониво..." - Демек никак...

 61. 61 Профил на тото
  *****
  Неутрално

  Абе вие сте много интересни - системата защитава и оневинява откровенни убийци и крадци, вие искате едни хулигани да накаже?

 62. 62 Профил на Eна до бивашата ученичка-отличничка
  *****
  Неутрално

  Учителката от клипа най-вероятно е завършила английска филология. Което предполага, че не е завършила с тройка, а сериозно е учила език, за да вземе приемните изпити.

 63. 63 Профил на майка
  *****
  Неутрално

  Да, реалността на училищната среда е ужасна. Пуснах клипчето на моите деца, и те бяха потресени от това, което видяха. Казвам го със съжаление, но децата на това клипче са вече изтървани. Вече е прекалено късно за всякакви поправителни мерки, вземани било от родителите им, било от учителите им. Жалко е, но те вече са с престъпно поведение. Времето за мерки не е, когато децата станат на 16 години, а до петата-седмата им година. Но тогава родителите масово се хилят на бунтарското поведение на децата си и ги хвалят: "Виж колко е отракан!" След това в училище положението се влошава, защото липсата на адекватна дисциплина и ужасно скучната учебна програма водят единствено до налагане на лошото в колектива като меродавно. А децата не ходят на училище по един час дневно, след което да "релаксират" в нормална среда. В такава среда дори да има деца с нормално поведение и светоусещане, много често те се преструват на лоши, за да не бъдат остракирани, и за да не отнесат и те някоя поредна порция тормоз. И така малко и полека поведението на децата деградира. Така че какво се получава, уж децата трябва да ходят на училище, за да се социализират, а на практика се налага накрая те да минат през процес на "социална рехабилитация", за да им се избият извратените представи за отношенията между хората, акумулирани по време на училищното им обучение.

  Съществува обаче още един голям проблем, който все повече ще се засилва: Какъв избор имат родителите, които искат добро обучение за децата си, добра дисциплина и ред в училищата? Не е ли редно при толкова недоволни родители, които с право се опасяват, че средата в училище може да повлияе крайно отрицателно на децата им, да има възможност за други форми на образование? В Щатите има широка мрежа от частни училища, има свободна възможност за домашно образование, явяването на изпит/тест/матура не е свързано със задължително ходене на училище. Ако в България има възможност да си образоваш децата вкъщи, и след това да се явяват на изпити или на матура, всеки недоволен родител от статуквото ще има реален избор.

  Образованието не трябва да бъде като изтърпяване на ефективна присъда, където нямаш право на избор, а седиш обречен, докато ти минат годините.

 64. 64 Профил на Радина
  *****
  Разстроено

  Митът за "първите седем" е колкото клиширан, толкова и неоспорим. От поведението на "учениците" можем да си направим интересни изводи за родителите, които са ги възпитавали, които са им давали пример, които са представлявали модел на поведение. Крушата не пада по-далеч от дървото все пак.

 65. 65 Профил на francia
  *****
  Неутрално

  ами да има и даскали дипломирани с тройка в нашето училище...пита се защо?защото умните не искат да работят за триста лева заплата и намират реализация другаде, докато в бг няма йерархия на заплащането отговаряща на ценностите на едно общество винаги ще е така. В нито една развита държава даскалите не вземат по малко от ватман или работник а поне двойно. Но ние решихме да пестим от стратегически пера :образование, здраве и така създадохме чалгаджииско затлъстяло поколение което още не се е напълно развихрило. Тепърва тия малоумници ще трябва да се изхранват :със сигурност няма да стават за нещо друго освен просяци или крадци...И явлението е масово Още една причина да не се върна в бг: не искам децата ми да растат в подобна среда

 66. 66 Профил на Кен Ли
  *****
  Неутрално

  Мисля, че това клипче е чудесно обяснение за случая Кен Ли. Даже може да се получи интересно видео .. мацата пьей ли пьей ... а учениците налагат учителката ... нещо като в опасен ум .. или как беше там филма за негрите .. ама негрите си знаят английски и не им пука ...

 67. 67 Профил на Карл Краус
  *****
  Неутрално

  Не пръчката трябва да се махне, а учителят, който я използва зле...

 68. 68 Профил на Фани
  *****
  Неутрално

  Моите уважения, господин Пенчев.

  Не мога да догледам този клип. Пратих имейл до Министерството, за да запитам какво са предприели във връзка с тази гадост. Обществените институции са длъжни да отговарят, ще се радвам ако някой е запознат със законите в този смисъл и каже в какъв срок.

  Съгласна съм с 99% от коментарите, ужасена съм. Искам само да добавя, че НИКОЙ не би трябвало да търпи такова нещо. Взимаш си партакешите и отиваш в полицията, после поименно ги обвиняваш: Иванчо, Петканчо, Мунчо. Или при байчото отиваш. Или при директора. Или наред при всички и си отстояваш правата. Иначе никога нищо добро от това няма да излезе.

 69. 69 Профил на Ррзина
  *****
  Гневно

  Напълно споделям написаното от г-н Бойко Пенчев. Според мен комунистическото управление съзнателно съсипа 2-3 поколения деца, произвеждайки бизсмислени и безпросветни създания. Невежеството е повсеместно и страшно и води до пълна деградация на нацията. Какви искате да са децата, след като имат за личен пример министри и депутати пияници и побойници. Между другото, коментарите на Бойко Пенчев са от много малкото, които мога да чета от много време насам. Желая му здраве и успех!

 70. 70 Профил на спасител връжта
  *****
  Неутрално

  Не си давате сметка, че това реалността в училище. Сигурно не толкова растична, но това пренебрежение и насилие е ежедневие.
  На колегата по английски дза кажа - има много работа да хора с долбър английски. Веднага напуснете и си намерете по-добра и по-добре платена работа. След всичко което направи българското общество около стачката, то заслужава да бъде изоставено. да ги учи който иска. А най-добре да не ги учи. Тъпи,тлъсти и недодялани, нека копат до гроб,

 71. 71 Профил на ММЧ
  *****
  Разстроено

  Дълбоко съм възмутен от видяното. Но днес никой не се трогва от възмущения, днес не е куул да си възмутен, възмущават се само изкуфели пенсионери. Показателно е, че в настоящата ситуация на нашето "общество" възмущението е подхвърлено на подигравка и че да се подиграеш с него е въпрос на добър тон. Упадъкът на възмущението е част от общия и дълбок упадък на нравите, царящ в това "общество" (думата "общество" е в кавички, защото, за да има общество, е необходима определена висота на нравите, под която мнозинството от хората в България отдавна е паднало). Въпрос на живот и смърт за тази нация е да предприеме най-спешни мерки в областта на образованието, защото в противен случай не след дълго самата нация ще е изчезнала. А може би така би било най-добре.

 72. 72 Профил на З
  *****
  Неутрално

  "Упадъкът на възмущението е част от общия и дълбок упадък на нравите". Подписвам се под това.

 73. 73 Профил на Гуцар
  *****
  Неутрално
 74. 74 Профил на spokoen
  *****
  Неутрално

  Логично е тези ученици да бъдат намерени и наказани по съдебен път и дисциплинарно в училището. Няма да коментирам нивото им на интелектуално развитие защото такова няма, но когато в една държава такива прояви са допустими и остават ненаказани, те ще продължават. Идиоти и глупаци са се раждали и ще продължават да се раждат, но проявите им трябва да са в определени от обществото рамки - иначе настъпва Ужас.

 75. 75 Профил на Старец
  *****
  Неутрално

  Б.Пенчев по интелигентния си начин ни казва нещо просто: либерализмът и демокрацията са хубави неща, но трябва да имат ясно определени граници. Най-яркия пример, за който се се сещам са американските полицаи. Общоизвестно е, че дори елементарно неподчинение и посягане се наказва, а убийството им се счита за предизвикателство пред цялата полиция (най-малкото) и убиецът понася жестоко (ако не същото) наказание. Та трябва обществото ни да постанови че "учителят е неприкосновен - с него се говори на Вие, пред се стои мирно и всяко замахване, недай Боже допиране до него се таксува като нападение и се наказва жестоко". И като се накажат десетина "изродчета" и това широко се разгласи, току и ние (родители, старци, роднини и пр.) се стреснем и почнем да стягаме каишката. Иначе е верно, че примерът на безнаказаност и то за по-големи неща идва от обществото ни и институциите ни (виж "Запалката" изпратена с почести). Но все от някъде трябва да почне да се оправя къщичката ни и в училището като че е по-лесно. Току след време в обществото ни влезе ново - по-"стегнато" поколение.

 76. 76 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия! Особено завършекът е толкова верен, колкото никога не би могло да бъде. Всъщност време е да се осъзнае, че играта по свирката на учениците и студентите, тяхното непрекъснато "глезене" под всякаква форма през последните години не вещае нищо добро за образователната система. Тя и най-вече нейното финансиране в момента са така устроени, че и магаре може да завърши всички образователни степени. Според мен, порокът е точно там. Това е!

 77. 77 Профил на нев
  *****
  Неутрално

  В училище е страшно, но никой не се интересува от това.
  Всички бездействаме и замазваме положението.
  Произвеждаме консуматори, безчовечни и вулгарни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK