Българското православие - нито право, нито славно, нежели българско

Българското православие - нито право, нито славно, нежели българско

© Иван КутузовШестият църковно-народен събор щял да се проведе от 14 до 17 май в Рилския манастир. Това съобщение почти под сурдинка се появи само в православния сайт "Двери". Миналата седмица комисия от Светия синод е огледала сградния фонд и състоянието на манастира и е било намерено за подходящо съборът да се състои там. "Изборът на място за църковно-народен събор е труден, тъй като в него участват много делегати и гости (около 200 човека), обяснява сайтът. Настаняването, прехраната и заседанията на участниците изискват сериозна инфраструктура, с каквато манастирите у нас не разполагат." Благодарение на ремонтните дейности на игумена на Рилския манастир - Адрианополският епископ Евлогий, сега светата обител можела да приюти участниците в събора и да им предложи приемливи условия за работа. В дните на Страстната седмица изглежда единственото желание на Светия синод е съборът да мине напълно незабелязано, въпреки че за него се говори вече почти две десетилетия. Дневният ред на събора е засекретен по всички правила на конспирацията. След многобройни сбирки т.нар. малък синод решил той да се обсъди на самия събор. Дядо Йоаникий, председател по промяната на устава, подал оставка под предлог, че е много ангажиран. Оставката му не била приета, от което обаче нищо не следва.


Далече от очите, далече от устата


Това, че синодът не е стигнал до решение, не изненадва никого. По същия начин БПЦ преди години излезе от Световния съвет на църквите, без да даде обяснение за това. Впоследствие се разбра, че няма дори и протокол с такова решение и сега не е известно дали е член или не.
След гротескното обявяване за архонт на небезизвестния Слави Бинев не последва никакво наказание за владиката Галактион (който впрочем освен подозренията в корупция се оказа и сътрудник на Държавна сигурност). Скандално прозвуча и изказването на владиката Игнатий, който се оказа заклет фен на Путин. В интервю на епископа отпреди 3 години в руския сайт voskres.ru. Игнатий обявил НАТО за сатанинска армия. Духовникът, който от 4 години е представител на Българската православна църква към Московската патриаршия, бил фен на Путин и преди време посъветвал Русия да му даде пълноправна царска власт след президентството му.


Последния път, в който синодът излезе с решение, беше в навечерието на миналата Коледа. Тогава той поиска от държавата да въведе вероучение в светското училище и дори излезе с цяла концепция по въпроса. Това е всъщност единственият път, когато държавата е отказвала през последните години да изпълни искане на синода.


Самият сайт на синода е спрял в началото на хилядолетието - той не е обновяван от 2000 г. А и медиите загубиха интерес към това, което става в църквата, след като стихнаха битките около така наречения разкол.


Светият синод се върна към своето обичайно летаргично състояние на бездействие. Бездействие по отношение на политиката си, не и на имотите. Единствените съобщения от БПЦ се появяват по повод здравословното състояние на патриарх Максим и това дали ще бъде в състояние да участва в светото служение.


Монополът означава имоти


Българската православна църква е една от последните монополни институции у нас. При това монопол, установен със закон през 2002 г. В края на 2002 г. президентът Първанов въпреки протестите на 18 религиозни и неправителствени организации подписа приетия от Народното събрание Закон за вероизповеданията, предложен от Симеон Сакскобургготски. В закона Българската православна църква (БПЦ), преписвайки Конституцията на Република България, е определена като представител на традиционното вероизповедание в страната. Законът, който трябва да съдейства и за преодоляване на разкола, е в полза на БПЦ начело с патриарх Максим. Нещо повече, тогавашният печално известен главен прокурор Никола Филчев предприе нечувани репресии спрямо "разколниците".


Днес БПЦ е най-едрият земевладелец и едър собственик. Тя притежава множество сгради, от които получава наеми. Проблемът е, че те не се управляват прозрачно. Само тук-там се появяват съобщения за "нерегламентирани контакти" на синодалните старци със съмнителни бизнесмени.


Не са тайна за никого битките и за "бялото було" на патриарх Максим. Лобитата според осведомени имат относителен паритет. Половината са привърженици на вселенския патриарх Вартоломей, който е склонен да приеме екуменизма (обединението на християнските църкви) и който впрочем активно поддържа "клуба на архонтите". Другата половина от синодалните старци са верни на руския патриарх Алексий, който отказва каквито и да било отношения с неправославните църкви.


Минало свършено


В редките случаи, в които се изказват за ролята на църквата, синодалните старци се обръщат към славното й минало. Но не обясняват, че тя е съхранила българщината именно благодарение на енергични свещеници, които са работили в своята енория. Защото, ако чакаха държавата да им решава проблемите, днес нямаше да има не само България, но и българи. Въпреки че имат право от 1911 г. да водят църковните служби на съвременен български, малцина свещеници го правят просто защото така са ги учили. И затова сега почти никой не разбира какво се говори и пее в нея. Не просто архаичен, нейният устав е чисто тоталитарен, защото не е променян от 1946 г. насам - когато е бил писан под диктовката на Отечествения фронт.


Затова и сега запознатите не очакват да настъпят кой знае какви промени на предстоящия църковно-народен събор. Не е ясно кои са поканените на него, но се предполага, че ще присъстват политици, които да му придадат легитимност. Ако изобщо и този път се състои, както беше вече няколко пъти отлаган през годините заради здравословното състояние на патриарха.


И все пак църквата принадлежи на хората. По-точно казано, хората са църквата. Затова имат право не само да знаят как се управлява, но и сами да участват в управлението.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (358)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Искам да попитам свръхкомпетентната авторка на този ехиден текст колко пъти годишно се черкува (освен на Великден) и знае ли поне "Отче наш" наизуст? Като начало.

 2. 2 Профил на Observer
  *****
  Неутрално

  Както няма държавни мъже в България, така няма и духовни водачи. Няма го и подобният на Христос да изхвърли търговците от Храма, зедно с бандитите накичени с кръстове, продажните политици и благославящите ги попове. Оскверниха и Кръста и Меча. Забравиха Бога. Но мълчи народът - 'глухо и страшно звънят окови'.

 3. 3 Профил на driveboydogboy
  *****
  Любопитно

  Страхотна статия. И илюстрацията е готина

  А литургии и едиквоси на модерен български език ще е страхотно, да.

 4. 4 Профил на До номер 1 : Темата не е авторката
  *****
  Неутрално

  А аз искам да знам отговорите на въпросите, зададени в статията. Що за организация е БПЦ и кога най-после или ще почне да си плаша десятъка като всички останали (защото и Христос си го плати), или да вземе да си върши работата като една духовна организация, на което тя е призвана - да се грижи за болни, слаби, онеправдани, прокудени и прочие (което Христос също правеше). А не да ми се занимават с бизнес и имоти. И да не ми се правят на святи по дефиниция, защото такива няма.

 5. 5 Профил на Т.Живков
  *****
  Неутрално

  Дали свръхкомпетентната авторка знае "Отче наш" не етолкова важно.В случая важното дали го знаят от Синода.Като начало.По незаинтересована религиозна организация по основната си дейност няма по света.По безхаберие,корумпираност и тотална безполезност може да си съперничи с парламента, МВР, Здравната каса, Емел Етем и т.н. и т.н.Но както еказано , за мъртвите и мъртвородените или добро , или нищо. "Следва заупокойна молитва"

 6. 6 Профил на Zoorry
  *****
  Неутрално

  Слънчице въпросително, т.е. "от ?". Ами да? Кога се черкува авторката за последно? Ами ти прочете ли статията? Или си помисли пак, че става въпрос за позасраменото величие на православната църква и за това, как дружно и хором да я оправим като единствен и неповторим духовен източник в България? Не. Въпреки конституционно записаното право за единственост, авторката не се черкува. Знам го от достоверен източник - самата статия. Най-доброто качество, което може да има конституцията - това способността да бъде променяна. Най-доброто качество на църквата - да не бъде единствена.
  Аз също не знам "Отче наш" наизуст. Но и не смятам, че като знам "Вой" наизуст, създавам и изповядвам да речем алън-гинзбърг-релижън. Така са устроени хората - вярата в господ е вяра в единство. А демокрацията е съществуване на множество атомизирани религии и вери, където единство е уместно само когато не е генетична самоцел.

 7. 7 Профил на Gorchivo
  *****
  Неутрално

  Добре написана статия. Нашата църква отдавна безвъзвратно е останала извън актуалните събития в обществото. Появява се единствено с разни напъни да въведе задължително вероучение (замаскирано като история на религиите или просто религия) и др. такива. Няма лошо да се изучава такова нещо, но като знам езика, на който говорят свещениците ни, тръпки ме побиват. Ре използват фрази и шаблони от църковните книги, без да умеят да изкажат нещата на език, на който ще ги разберат. Истинска рядкост са сърцати и съсрадателни свещенослужители, които се грижат за паството си - правят приюти за бездомни и отхвърлени деца, занимават се с благотворителност и пр. Няма любов към хората, няма състрадание към бедстващите, има само бездушие и желание за печалба.

 8. 8 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  За мъртвите или хубаво, или нищо.

 9. 9 Профил на хаха
  *****
  Любопитно

  Глупава ми авторке, кой ти плати да плюеш по църквата ни? Засрами се - маша си в ръцете на чужди, вероятно без и да го осъзнаваш.

  Литургии на съвременен Български има колкото искаш и вероучение има, ама за да ги знаеш тия неща трябва просто да ходиш на църква, а ти не го правиш - това е видно...

  До кога драги мои ще се отиваме извън пътя само и само да оплюем всичко мило и родно..

  Мъка, мъка

  ДА ЖИЕВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

 10. 10 Профил на My two penny
  *****
  Неутрално

  В статията има верни неща, но както винаги досега тази госпожа (или госпожица?) излива толкова много злоба във всеки ред че няма нищо рационално в целия материал. Аз не знам що за хора са тези журналисти, но време е това което публикуват да престане да бъде само злоба и ехидност.

 11. 11 Профил на driveboydogboy
  *****
  Неутрално

  >>хаха
  Бате, аз в църква и на гробища съм ходил сигурно 20 пъти през живота си, на нормален български не съм чул да се пее.

 12. 12 Профил на Митре
  *****
  Неутрално

  Аз ходя на църква редовно и не бих казал, че всичко, което се чете там се разбира. Но това не е важно. Странно защо се заяждате за маловажни неща с авторката. Никой не плюе срещу църквата ни. Нормално е човек, ако милее за някого да говори истината па макар и да е горчива. А в нашата църква, особено сред висшето ни духовенство стават СТРАШНИ неща.

  ДА ЖИВЕЕ ИСТИНАТА!

 13. 13 Профил на Remy
  *****
  Неутрално

  Статията е много добра. Но искам да кажа за едно изключение свещеника на гр.Борово русенско.

 14. 14 Профил на страстната седмица
  *****
  Неутрално

  тази статия е израз на дълбокия атеизъм, злоба, ограниченост и бездуховност, на които е обречен народът ни. Каквито сме ние - миряните - такива са ни и духовниците.
  Другарката, написала статията - просто няма представа нито какво е православие, нито какво прави православната църква, не знае дори кога е бил последния събор, нито какво е устав. Но такива сме ние - кривоверци - нещастни. Нека Бог се смили над нас непристойнит. Амин

 15. 15 Профил на Павел
  *****
  Неутрално

  Ей, религиозните! Четете внимателно, а не както дяволът чете евангелието. В статията не е казано нищо срещу Българската православна църква, а срещу дебелогъзите, тлъстите, скапали се от мързел и разплули се от далавераджийство църковни дейци! Правете разлика!

 16. 16 Профил на welliwasintheneighbourhood
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Добра статия и показателни крясъци от блатото срещу нея. Само пълен малоумник може да е на мнение, че броят на "черкуванията" на авторката годишно има отношение към истинността на написаното. А написаното е вярно, за ужас на червенотиквениците.

  БПЦ е точно като морско свинче (нито морско, нито свинче) - нито църква, нито православна. БПЦ е не просто осквернена, а унищожена по времето на безбожния комунизъм. Сегашната БПЦ е директен наследник на червените безбожници, което е пълен абсурд. Само че в Абсурдистан абсурдите са нормата: сегашният бизнес елит е директен наследник на активните борци срещу капитализЪма. И също както червените капиталисти не се разкайват за анти-капиталистическото си минало и не откриват противоречие между миналите си и сегашни позиции, така и червените безбожници не откриват противоречието между това, че до онзи ден ни разправяха как религията била опиум за народите, а днес спазват ревностно ритуалите (!но само ритуалите, не и същината) на православието и се пишат "православни".

  Съвсем естествено е тази гнусна, одиозна, анти-духовна, блатно-смрадлива, ретроградна до комичност организация да врътка имотни далавери. И да търси близост с надигащия се в Русия фашизъм. И да търси близост с видни БСПари и с мутрафоните от "национално отговорния капитал".


  Всеки, който е малко запознат с църквите от цивилизования свят, демек тези, които не са били унищожавани от безбожния тоталитаризъм знае каква колосална разлика има между тях и недоразумението БПЦ. Онези църкви търсят път към душите на хората. Да, имат девиации (да не ги споменаваме, папата говори за тях наскоро), но не тези девиации дава облика им. Обликът им се дава от вярващи духовници, истински духовни хора, християни. Т. нар. БПЦ в контраст на това е пълен аут от живота на обществото. При падането на комунизма нейните главатари не казаха нищо, не показаха нито позиция, нито мнение, нито съпричастие. А събитието си заслужаваше - все пак, безбожният комунизъм се беше засилил да унищожава религиите, в училище се преподаваше атеизъм, по кината показваха филми-гаври с религията, християните се преследваха. Нормално беше, когато настъпиха предсмъртните гърчове на червеното чудовище, църквата да покаже позиция. Нищо подобно не стана, защото висшето "духовенство" воглаве с "патриарх" Максим (полковникът от ДС Марин Найденов) бяха издънки на същото това чудовище. Слуги на антихриста.

  Пак да посочим, че истинските църкви търсят път към хората. Проповедите им са актуални и породени от вяра. БПЦ е някакъв сърдиткоПетко, който мрачно сумти, когато не става неговото, няма никакви полемични способности, притегателната му сила е нулева (да не кажем отрицателна) за всеки, който не е възпитан в традицията, и единствено издига глас, когато стане дума за имоти и свещоливници.

 18. 18 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Много точно. Поздравления за статията.

 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  *****
  Разстроено

  Стига сме оправдавали падението на църквата с комунистическия режим, през който била минала. Ако тя беше на мястото си, щеше да излезе по-силна и по-чиста от атеистичния мрак. Не е виновен атеистичният строй за отстъплението й. Първите християни по времето на Нерон и другите римски императори са устоявали въпреки гоненията, нали?! И ако са предавали вярата, то не са обвинявали императорите и римските власти, че са ги принудили! Затова стига сме позволявали да ни заблуждават каква невинна жертва на атеизма била православната ни църква! Тя просто предаде Бога! Който има очи, нека види! Но Христос е жив и днес,както винаги е бил жив и има Свои си люде, верни Нему, които не гънат гръбнаците си пред земните власти!
  Затова слава да е на Името Му!

 20. 20 Профил на Z
  *****
  Неутрално

  българската църква е куха и безсъдържателна структура.имам надежда,че след като "патриарха" се възнесе ще настъпят и добри дни за българите християни и те ще намират опора в църквата си

 21. 21 Профил на слава на Господа!
  *****
  Неутрално

  Слава на Господа!
  Прости ни падението, Господи и потъпкването на ценностите, атеизмът като този, който блика от статията, злобата и бездушието на неверниците, чийто гняв се разлива през страстната седмица. Дай им смирение и спасение.

 22. 22 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Българската православна църква се нуждае от Реформация. Проповядването на съвременен български език е много важно, но то е средство, още по-важно е да започне наистина да проповядва Божието Слово. Но тогава току виж се открила една неприятна истина: че българите само се тупат в гърдите, че са православни християни, а в действителност не са такива, понеже Православната църква не изисква нищо от тях, и не поставя никакви морални изисквания към живота им. Те дори се наричат спокойно "православни атеисти". Хората не я тачат, а я "търпят", защото е безобидна и глуха. Ако не се реформира, българите ще се върнат към езичеството, и ще трябва наново да бъде покръствани.

 23. 23 Профил на "ОТЧЕ НАШ"
  *****
  Неутрално

  Спасение на всички шо не знаят какво правят. Мир и спасение.

  Виждам, че участниците в този форум не само не са чували молитвата "ОТЧЕ НАШ", но нямат и никаква предства от православие. Не са виновни само те за съжаление. Неграмотността и лукавството са осезаеми навсякъде около нас. И с какъвто аршин съдим ние със същия ще бъдем съдени, виждаме грешките на другите, а не виждаме своите, защото този клир, тази църква тя произтича от народа - какъвто е той, такива са ни и политици и клирици.
  А очевидно е, че авторката не е църковна и не е грамотна. Но такива са и повечето автори на тези дневнични издания за съжаление.

 24. 24 Профил на driveboydogboy
  *****
  Неутрално

  Абе идиоти, какво защитавате Синода?
  Да сте чели Библията наскоро? Може ли в Песни Соломонови "гърдите й" да е преведено като "нонките й". Айде моля ви се.

 25. 25 Профил на Роберт Чипърфийлд
  *****
  Неутрално

  Не е чудно, че една проестантка ще заплаче за Българската православна църква. В 16-я век те тръгнха да реформират Католическата църква и стигнаха до там, че самите те се деформираха. След 1989 г. Збигнев Бжежински се закле, че след като
  сринали комунизма, сега трябвало да сринят и православната църква. Това се чете между редовете на авторката.

  Нея я боли, че БПЦ била традиционното изповедание на българския народ. Ами ако тя не е традиционното изповедание на българския народ, кое изповедание е - протестантизъма с неговиет 1000 секти, или католицизма с няколкото села в България? Или пък исляма на нашите турци и помаци? Чула ли е тя за Княз Бориса ксойто покръсти България и я въведе в потока на цивилизацията чрез църквата? Чула ли е тя за Св. Св. Кирила и Методия, за речта на Кирила във Венеция пред триеи-езичниците? За Св. Климента Охридскси (Не за този на когото са издигнали паметник край университета по идеята на Живков - биз кръст и книга), за Паисия Хилендарски, за Софрония Врачански, за Неофит Бозвелията, за Неофита Рилски, за Екзарха Антима, за Екзарха Йосифа?

  Тя и много от тия по-доле се правят на слепи пред историята на българския народ.
  Ако ние сме се запазили като народ, то е принос на БПЦ - не на мормони, или баптисти, или методисти, или на конгрегационалисти, или на католици. Нека спаменем още един, познат под името Левски, но иначе монах с име Игнатий.

  Знае ли тази госпожа-ца на колко попчета отрязаха главите в комунистически времена, знае ли тя, че когато всички се кичеха с червени ленти, по българските улици се разхождаха попове и владици с развяти окъсани раса и мазни калимявки да свидетелствуват с чудноватата си униформа, че вярата в Христа е неверие в комунизма? Те удържаха, и пребитата църква оживя.... за да се опитат да я доубията любимците на тази протестантка които с правителствен, държавен акт, се опитаха да я предадат на най-проносирания агент на ДС, фамозния Пимен, наложен на Св. Синод в 1951 г. от Антон Югов?

  Нашата църква се нуждае от реформи, това всички го знаем, но не са законите които
  дразнят авторката които спират тези реформи. Не е езика който се чете в църквата който спира тези реформи. Църквата няма кадри които да поведат
  движение за реформи. Църквата няма богослови които да излязат да посрещнат предизвикателствата на днешния век. Църквата няма с какво да привлече нови сили за нейната мисия.

  Но защо да обвиняваме църквата само, а не погледнем какво сдтава с българската държава, с българския народ, с българския бизнес, с българското образование, с българското здравно дело, с българското земеделие, с българската външна политика? Нашата страна, в ръцете на приятелите на авторката, върви към затриване - подобно на онова което последва 1393 г. - след заточението на Патриарха Евтимия. Така сега, и народ, и църква, и държава, и национална култура, вървят към затриване.

  Кой знае, може би един нов Паисий трябва да излезе и призове народа ни към българско съзнание. Като гледаме калейдоскопа на българската действителност сега, не виждаме от никъде да се надава паисиевския глас, последван от гласовете на Раковски, на Бозвелията, на Левски, на Ботева. Може би един ден пак ще чуем гласа на българските възрожденци - но този глас няма да дойде от протестантските пришелци в България. Той ще излезе от дълбините на българската душа дай Боже от Българската православна църква!

 26. 26 Профил на мемъри стик
  *****
  Неутрално

  Шапка ти свалям, Робърт Чиперфийлд.

  С лека забележка - католиците в България имат особен принос за българщината. Спомни си Чипровските въстания. Или книгата на Петър Богдан-Башев (преди Паисий). Папа Йоан Павел Втори преди смъртта си обяви за блажени убити от комунистите български католически свещеници.

  Авторката не знам дали е протестантка или просто поредният неграмотен атеист. Показателно е, че такива атеистични статии се появяват в навечерието на Великден.

 27. 27 Профил на Православен
  *****
  Неутрално

  Аз виждам само болка в писаното. Авторката кьзвь истината такава каквато е. Някои са схванали това, други не. Не знам какво целяха хората на Пимен но ако те щяха да изметат тези недоразумения половината от старите владици и почти всичките нови и на тяхно място да доидеха истински черковници, то жалко не разкола не успя. Синода и БСП имат една и съща идеология - сриване на вярата на хората в доброто.

 28. 28 Профил на От и до
  *****
  Неутрално

  не бързайте да му сваляте шапка на професора Роберт Чипърфийлд. Той се премята като фурнаджийска лопата и политически и религиозно

 29. 29 Профил на невярващия
  *****
  Разстроено

  Добра статия, щом разбуди толкова духове!
  Няколко коментара на писалите преди мене.
  номер 1- ще го подминя, явно не е за тези форуми, за него е шоуто на Слави и филмите за Рамбо
  номер 14- бихте ли ми обяснили какво е православие?
  номер 17- много сте прав.
  Считам, че ние НЯМАМЕ БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА във вида и, който е НЕОБХОДИМ на хората.
  На мен не ми е небходим посредник, за да искам да живея по каноните на Бога и да общувам с Него. Но на много, милиони мои сънародници тя е необходима.
  Кажете ми един единствен случай, когато вглъбените в своето мнение за неповторимост и благоденствие старци-разбойници, са взели отношение към който и да е проблем на МОЯТА БЪЛГАРИЯ!
  Към наркотиците и безпътицата на тинейджътите ли, към ширещата се бездуховност, към проблемите на образованието, здравето на хората ли, за донорството ли ии каквото си пожелаете.
  освен за жълтици, те от друго да са се поинтересували. Колко съвременни свещеници, помагащи на бедните и болните вие сте видели? Това е една от главните задачи на католическата църква в модерния свят. Развълнува ме отеца, който се грижи за децата близо до София, да ме прости, че не запомних името му (беше гост на Слави Трифонов). В тази връзка, колко такива като него и колко мисионера имаме, освен може би отец Саръев?
  Вижте, на нас ни трябва църква до нас, е не някъде ей, там, невидима и самовглъбена. Тя ни трябва в училищата, болниците, в армията дори. Знаете ли на каква почит са военните свещеници в армиите на другите държави?
  Църкава, съществуваща за себе си, уповаваща се на своята непогрешимост и минало величие, не ни е от полза!!!

 30. 30 Профил на Пламен Петров
  *****
  Неутрално

  Браво на авторката - много е права. БПЦ е монополистка и не прави нищо за българите. Църковният Събор трябва да се обяви много по-рано и на него да присъствуват повече православни християни. Синода с Максим трябва да се смени.

 31. 31 Профил на ps
  *****
  Неутрално

  Радвам се , че в България се намери човек, който да каже истината за това недоразумение,наречено "православие".Такова животно нема.Това в най добрия случай може да се определи като ЕООД.

 32. 32 Профил на ortodoxalen
  *****
  Неутрално

  tazi svetlomira da ne e ot DPS ili e ot novire eni4ari. mnogo mi prili4a na mita za Batak. dupedavci i bludolizci vinagi e imalo i vinagi 6te ima. a na vsi4ki pravoslavni, s ili bez viza za 4ugbina, pogelavam da posr6tnat hristiviti vazkresenie i da ne se poddavat na lukavia.

 33. 33 Профил на Ivan40
  *****
  Неутрално

  Светломира, поздрави за куража да пипнеш там, където не всеки има смелост да пипа. Статията очевидно е дело на човек, който нее преизпълнен с вярата, че Православната църква не е човешко творение, а Божие! Аз лично не мисля, че е така, но нямам претенциите да бъда вярващ християнин. Ако и Вие сте такава, като мен, нямате думата! Не е наша работа да се месим в делата на вярващите и тяхната Църква! Ако сте вярваща, каквото и да означава това, то тогава мястото ви е в катрана, гответе се от сега. Защото Той забавял, но не забравял. Я вижте колко олигофрени са се разписали по коментарната рубрика, че и Аз! Грях голям, покайте се и си посипете главата с пепел, защото иде,иде...

 34. 34 Профил на Само Левски!
  *****
  Неутрално

  Не се притеснявай, Светломирке! Катранът си е за хора благодат, знаеш. Ако имаш пърхот,псориазис,неподходящо окосмяване, херпесче някакво, заедно със сярата ще ки ги отнесе завинаги! Я си представи, че за тебе е отреден раят - плюскане, пиене, софри, арфи, теферич, танци неприлични... И ето ти тебе я високо кръвно, я лоша болест някаква. Друго си е в Пъклото. Пък и ти ги разбираш Църковните работи, както виждам, ще си имаш добра компания стари познайниции. Иде,иде Оня с големия, за меча на Архангела ми е думата, недей да гледаш мазно, гиди женска!

 35. 35 Профил на сириус -до 25
  *****
  Неутрално

  Това с клетвите на Бжежински откъде го взе? Представятели си как се кълне Бжежински? Аман от болни мозъци ....

 36. 36 Профил на Сириус
  *****
  Неутрално

  Пропуснах преди малко! Браво на авторката !Великотърновския владика след всяко освещаване на трапезата по празник на който е поканен има една фраза"А сега да продухаме двуцевките" Ако няко вярващи православни муджахидини могат да ми обяснят кво означава това ..да го направят във форума!

 37. 37 Профил на me
  *****
  Неутрално

  Все пак, ако трябва да сме точни, заглавието е манипулативно - българското православие (версията на християнството, получена от уникалното преплитане на типично български пред-християнски вярвания и канонично християнство) е едно, Българската Православна Църква (като самостоятелна организация с устав, управителен съвет - синод, членове - монаси и попове и симпатизанти - вярващи) е коренно различно!

 38. 38 Профил на зелени човечета
  *****
  Весело

  Пловдивският митрополит,чествайки своята годишнина,издействал всички коли на митрополията да започват с цифрите на годините си!Густо майна!

 39. 39 Профил на вярващ
  *****
  Неутрално

  "Оставете хората да страдат и да се борят, за да се осъзнаят, иначе нищо не помага." Ванга

 40. 40 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  Поредната освежаваща доза импотентни християнски крясъчета, говорещи за адски огън. Мда, затвърждава ми се мнението, че в ада компанията е по-добра.

  Едно интересно наблюдение е, че всяка църква- монополист е обречена на обезкървяване, загуба на плама и превръщане в кротък питомен и беззъб динозавър с каишка на врата. Точно такова състояние на БПЦ ме задоволява напълно. Точно това трябва да стане с религията- безобидна екзотика, успокоение за отчаяни домакини, не основното ястие в живота, а някаква приятна гарнитура, за този, който я иска, както казва Пи Зи Майерс.

  Такава е например англиканската църква- величествен монополист с празни църкви.

  В САЩ пък тези 1000 секти се конкурират, нахъсват и в резултат на това имаме една чудовищна теокрация- но пък хората са вярващи. Не са гадни неморални атеисти като мен, нали?

  Да, църквата е имала огромно значение за историята и затова- респект. Но тя си е човешко творение, податлива на човешки грешки. В момента грешките са много и неприятни. Че откога казването на очевидни истини е грях? а откога църквата е имунизирана срещу критика, че била божие творение? и какъв е тоя бог, дето позволява тия простотии?

  А на християните в този форум давам домашно да се замислят защо "атеист" не значи неморален, нихилист, нещастен и безцелен.

 41. 41 Профил на Българинъ
  *****
  Неутрално

  Напоследък се очертава любопитна тенденция, хора които си нямат понятие, нито от религия, нито от християнство да се произнасят по въпроси що е православие, що е християнство.Иначе в статията има доста верни неща, но заглавието е взето сякаш от броевете на сп."Научен атеизъм" или от съветското "Безбожник".Иначе е ясно, че християнството пречи на юдео-масонските покровители на либералният модел на разграбване на пост-социалистическите страни като Русия и България.Затова мине се не мине и почва плюене срещу Христа,как да не се сетиш за казанаото от псалмописеца"Рече безумец в сърцето си няма Бог." Интересното е че тези критики излизат от уж загрижени за православието хора?

 42. 42 Профил на молитва
  *****
  Неутрално

  ето ви една молитва
  О, мой боже, правий боже!

  Не ти, що си в небесата,

  а ти, що си в мене, боже -

  мен в сърцето и в душата...  Не ти, комуто се кланят

  калугери и попове

  и комуто свещи палят

  православните скотове;  не ти, който си направил

  от кал мъжът и жената,

  а човекът си оставил

  роб да бъде на земята;  не ти, който си помазал

  царе, папи, патриарси,

  а в неволя си зарязал

  мойте братя сиромаси;  не ти, който учиш робът

  да търпи и да се моли

  и храниш го дор до гробът

  само със надежди голи;  не ти, боже на лъжците,

  на безчестните тирани,

  не ти, идол на глупците,

  на човешките душмани!  А ти, боже, на разумът,

  защитниче на робите,

  на когото щат празнуват

  денят скоро народите!  Вдъхни секиму, о, боже!

  любов жива за свобода -

  да се бори кой как може

  с душманите на народа.  Подкрепи и мен ръката,

  та кога въстане робът,

  в редовете на борбата

  да си найда и аз гробът!  Не оставяй да изстине

  буйно сърце на чужбина,

  и гласът ми да премине

  тихо като през пустиня!...

 43. 43 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  [quote]Напоследък се очертава любопитна тенденция, хора които си нямат понятие, нито от религия, нито от християнство да се произнасят по въпроси що е православие, що е християнство.[/quote]

  Ами ако всъщност тези хора си имат доста добра представа от религия? Или може би всяка критика за теб означава, че не разбират истинската същност на вярата.

  [quote]заглавието е взето сякаш от броевете на сп."Научен атеизъм" или от съветското "Безбожник"[/quote]

  Изобщо да не те притеснява. Как звучи заглавието няма никакво значение за това какви истини се казват.

  [quote]Затова мине се не мине и почва плюене срещу Христа,как да не се сетиш за казанаото от псалмописеца"Рече безумец в сърцето си няма Бог."[/quote]

  It's not the economy, stupid. Не затова критикуваме християнството. Ех, как да не се сети човек за казаното от Бертран Ръсел.

  А критиките срещу църквата са си обосновани. Бори се с представените аргументи, а не с представата си какво е това атеист и юдео-масон.

 44. 44 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Мисля, че заглавието на статията е подвеждащо! Няма българско, румънско или кипърско православие. Мисля, че коректното заглавие трябва да бъде "Българската православна църква - нито права, нито славна, нежели българска". Като православен христянин не смятам, че трябва да си затваряме очите за нередности, а да ги показваме.

 45. 45 Профил на Горан
  *****
  Неутрално

  Защо се хабите да реформирате православната църква.Тя не подлежи на реформиране.По добре се присъединете към някоя евангелска църква(протестантска).Те са реформирани от 500 години-от Мартин Лутер.

 46. 46 Профил на Християнин
  *****
  Неутрално

  Ало Nervy Wolverine,

  Доколкото си спомням от форумните дискусии относно забрадките в турските университети, ти обикновено носиш собствена забрадка когато посещаваш джамията, за да не надяваш някоя оборотна там. Най обичам хора, дето чукат чело в джамията да ми разясняват християнството. Няма да се учудя и ако авторката на статията е някоя тебеподобна.

  Българската православна църква е един от стълбовете, на които се е крепяла нацията през тъмните османски години и говоренето за тази институция трябва да става с необходимото уважение. Нещо, което очевидно липсва в горната статия. Това, че църквата беше целенасочено разсипана от комунистите както и цялото ни общество и там още върлуват техни издънки наистина трябва да е повод за загриженост на обществото. Аз обаче не съм съгласен към въпроса да се подхожда със средствата на чалга-журналистиката от типа на горното материалче.

 47. 47 Профил на Тотефф
  *****
  Неутрално

  В нашето село има прекрасна църква, строена от дялан камък края на 19 век и наскоро реставрирана по проекта Красива България.
  Църквата стои заключена - няма свещеник.
  Навремето идвал един от близкия град по празниците, но отдавна е престанал, защото "нямало търсене на услугата".
  Селото е "измряло", има 55 регистрирани гласоподаватели, най-младият е 66-ти набор.
  Бабите - макар и стари, поддържат в ред двора на църквата и гробовете на свещениците, погребани там, както и селските гробища.
  Но няма венчавки, няма кръщенета, няма освещаване на нови офиси...Поп за опело също не идва, кметският наместник влиза в ролята и чете "слово" на гроба, ползвайки някакво помагало по ритуалистика от преди 30 години, останало в сградата на кметството.
  Само някой баба ще поиска даде 10 ст. да прочетат името на покйния дядо и да запали една свещ - от най-тънките, сещате се защо.
  Само че църквата е заключена.
  Като нямало търсене, нямало и предлагане на ... услугата.
  Е, кой казва, че нашата църква не е модерна!

 48. 48 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Форумът е пълен с твърдения, че по турско българската църква е спасила българския народ. Това говори единствено за КОЛОСАЛНОТО НЕВЕЖЕСТВО на пишещите. Почти до края на турското робство/османското присъствие/whatever/ , българска църква НЕ Е ИМАЛО. Църквата, невежи форумци, е организация. По турско е имало ГРЪЦКА църква в пределите на османската империя и борбите за църковна независимост са именно за да бъде основана и призната българска църква.

  Не бъркайте църква и вяра, излагате се.

 49. 49 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Vsichko e za pari i imoti, kakto se razbira ot materiala. Tova i novorodenite veche go znajat! Ta si kazvam - nashite pobyrkani i ozvereli duhovni(?!) pastiri, vmesto da si smenjat rolajata s goveda i da skubjat edin drug svjatite si bradi i da tyrkaljat kalimavki v praahta, naj-dobre e da napravjat kazino ot Rilskija manastir! I da deljat plajchkata!
  Toagava vsichki shte sa dovolni, a nie najasno - che njamame cyrkva, taka ili inache... How about that?

 50. 50 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  "стихнаха битките около така нареченият разкол"
  Не е така добре неинформирано слънчице. Инокентий е на път да спечели дело в Страсбург и да си върне 118 черкви и манасири. Ако следеше предаването на Горан Благоев в неделя сабалям, щеше да си по-добре информирана.

 51. 51 Профил на Кирето
  *****
  Неутрално

  Може да има нередности, но такова заглавие, такава карикатура и такъв негативизъм в статията са абсолютно прекалени.

  Не съм заклет фен на църквата, но съм на мнение, че тази институция е изключително важна за нацията ни в тези тъмни години! Макар и с не особено голямо влияние тя все пак внушава някакви нормални етични норми сред хората и се противопоставя на новия ни изроден морал...

  Освен това коя друга организация сближава и събира заедно българите макар и предимно за празници?

  Единството и доброто име на църквата са наш първостепенен държавен интерес за оцеляването на морала и нацията ни! В този смисъл проблемите и тяхното решаване трябва да бъдат до една известна степен ограничавани от журналистите и техния вечен глад за евтини сензации....

 52. 52 Профил на Човек до 40
  *****
  Неутрално

  И друг път си се изказвала неподготвена по въпроси за християнството. Тези, които се напъват да се представят за компетентни относно конкретната тема за днешното състояние на БПЦ, да не намесват нито средновековната история, нито знаенето наизуст на "Отче наш", нито да търсят вина в другите християнски деноминации. Каквито и спорчета да се водят в този форум, истината е че БПЦ не изпълнява функциите си: на първо място - да води хората до Бога, до истинската вяра в спасение чрез приемане на Господ Исус Христос, второ - да помага на бедните и слабите в чисто материално отношение. Всички други нейни дейности би трябвало да са придружаващи и подчинени да обезпечават и помагат на тези две. Така че, статията казва истината в това отношение, но да се опитва да обясни причините за това състояние - това е непосилна задача за невярващ човек, защото става дума за Църква, а не човешка институция. Все пак, браво за смелостта да се каже една нелицеприятна и мрачна истина за БПЦ. Повече такива статии биха помогнали на Църквата, а не разрушили, както някои дипломирани духовници заподозряха.

 53. 53 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "Доколкото си спомням от форумните дискусии относно забрадките в турските университети, ти обикновено носиш собствена забрадка когато посещаваш джамията, за да не надяваш някоя оборотна там. Най обичам хора, дето чукат чело в джамията да ми разясняват християнството. Няма да се учудя и ако авторката на статията е някоя тебеподобна."

  WTF? Да не би да имаш проблеми с четенето и разбирането? Да не би да си стигнал до извода, че изповядвам ислям или се гъзя в джамия, както се изрази? Аз посещавам джамията като музей и понеже съм атеист, изобщо не ми пука за религията. Но там има едни хора, които няма да ме пуснат с обувки и с непокрита глава. Така че се съобразявам с техните правила. Относно забрадката- ми тя всъщност е едно плажно парео, което иначе си връзвам около кръста.

  Не мога да разбера що беше това изказване.

  Примерно си събувам обувките от уважение в зали по бойни изкуства, но това не ме прави будист.

  Я се успокой. Аз съм светски хуманист, просто уважавам донякъде правилата на религиозните, както е в одринската джамия (една от двете, в които съм влизала).

  You unwashed hoi-polloi!

 54. 54 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  "Днес БПЦ е най-едрият земевладелец и едър собственик. Тя притежава множество сгради, от които получава наеми. Проблемът е, че те не се управляват прозрачно."

  Имал Пенчо 2 апартамента и дал единия под наем. Ама съседа Ганчо му завидял и го обвинил, че не ги УПРАВЛЯВА ПРОЗРАЧНО, та да му ги дадат на него да ги УПРАВЛЯВА ПРОЗРАЧНО.

 55. 55 Профил на do Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  Хахаа, абсолютен деградант си ти, човече.
  А другите да се замислят защо толкова се плюе в такива сюблимни моменти за България по ценностите и, които са я запазили през вековете.
  Това е технологията за облъчване на масите и превръщането им в безпомощен парцал - просто им се плюе върху ценностите безнаказано. Само че идват такива врмена че ето тези убедени и насадени атеисти и плювачи както и техните спонсори ще бъдат поставени на място

 56. 56 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Да ме прости Господ /сигурен съм че Той всичко вижда/, но днешната Българската Православна Църква има повече проблеми, отколкото българското общество като цяло. В този смисъл, оправданието, че Църквата е продължение на обществото не е съвсем точно.Тъжно, но е очевидно, че разрушенията в Църквата ни са по-големи като цяло от тези в обществото ни.Ще споделя тези които се виждат с просто око без преодоляването на които, тя може да изчезне, поради загубване на смисъл от съществуване. Проблемите и пораженията върху Църквата ни са много:
  -Църквата ни не проявява съпричастие към болките на енориашите на българите и България.
  -Избягва участие в каквито и да е обществено-значими дискусии и -Проявява боязън от взимане на страна по проблеми от българско и общочовешко естество
  -Показва липса на какъвто и да е стремеж към привличане на млади хора към Христовото дело
  -Без да ще, издига в култ материалното с оправдания за липса на средства /?/, и то след като тя църквата ни днес е най-големият земевладелец...
  -Гузно мълчи по отношение на близкото ни минало след 9.9.1944
  -Не проявява никакво желание за осъзнаване на станалото с нея по това време.
  -Демонстрира пълно мълчание, относно репресиите на комунистическата власт срещу десетки православни свещенници
  -Прикрива агентите на ДС в клира
  -Не показва национална позиция по отношение за изпращане на български свещеници в Западните покрайнини
  -Изцяло се отстранни от проблемите на Македонската православна църква
  върната в Сръбския диоцез
  -Замълча и мълчи относно натиска на Вселенската патриаршия да върне гръцки богослужебен език в двете български църкви в Цариград
  -Не крие все по голямото си подчинение към Руската патриаршия и губи на национален си облик.

  Казвам горното с голяма болка защото неизлизането от кризата, значи пълно обезличаване на Българската Православна Църква и обективна опасност от замяната й "по естествен начин", с друга доминация.

 57. 57 Профил на Nevernik do #55
  *****
  Неутрално

  "Но там има едни хора, които няма да ме пуснат с обувки и с непокрита глава. Така че се съобразявам с техните правила. Относно забрадката- ми тя всъщност е едно плажно парео, което иначе си връзвам около кръста."

  Няма нужда от такива мангалски табиети за да влезеш в джамия. Единствения обичай за спазване е да заковеш свинска глава на вратата и да влезеш задължително по кубинки вътре (правил съм го).
  А ти #55 можеш да си завреш "светския хуманизъм" в някое отверстие. Тук е християнска държава - официално и такава ще си остане. Достатъчно е че сме толерантни към такива духовни отпадъци като теб.

 58. 58 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "Хахаа, абсолютен деградант си ти, човече. "

  Обясни. Аз не виждам нищо деградирало в себе си. Даже и не пуша.

  "А другите да се замислят защо толкова се плюе в такива сюблимни моменти за България по ценностите и, които са я запазили през вековете."

  Всъщност статията критикува моментното състояние на църквата и с право.

  "Това е технологията за облъчване на масите и превръщането им в безпомощен парцал - просто им се плюе върху ценностите безнаказано. Само че идват такива врмена че ето тези убедени и насадени атеисти и плювачи както и техните спонсори ще бъдат поставени на място"

  Имала съм спонсори? Не знаех. Ех, да можеха повече хора да приемат моите ценности...

  Ето още малко цитати от форумните християни, които са се развихрили навръх Разпери Петък:

  "абсолютен деградант си ти, човече"

  "Единствения обичай за спазване е да заковеш свинска глава на вратата и да влезеш задължително по кубинки вътре (правил съм го). "

  "А ти #55 можеш да си завреш "светския хуманизъм" в някое отверстие."

 59. 59 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ченгеджийският цирк в "БПЦ" е основната причина днес българското общество да е най-малко религиозното на Балканите (вж. линк долу). Имайки предвид многобройните примери от съседни нам държави, където през XXI век религията все още бива безсрамно и безскрупулно използвана за разпалване на етнически вражди (да не говорим за потъпкване на елементарни човешки права), това може би не е чак толкова лошо...

  Присъединявам се към Борко (номер 44) - проблемите на "БПЦ" не са непременно проблеми на българското православие изобщо.

  Горещо подкрепям Nervy Wolverine в аргументите й срещу изпадналите псевдохристиянски фундаменталисти във форума!

  Връзки към изследване на Евробарометър за религиозността на населението:
  Карта:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Europe_belief_in_a_god.png
  Пълния доклад (PDF, 1.7 MB):
  http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_225_report_en.pdf

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 60. 60 Профил на "
  *****
  Неутрално

  VLADIMIR: Will hang ourselves tomorrow. (Pause) Unless Gogot comes.
  ESTRAGON : And if he comes?
  VLADIMIR: We’ll be saved.
  /SAMUEL BECKET – Waiting for Godot/

 61. 61 Профил на #55
  *****
  Неутрално

  Не е ли странно, Нерви Уолвърин, че точно в навечерието на този светъл за християнската общност празник се появяват такива статии и се активизират подобни идеологически помияри като теб.
  Първата стъпка за прокарването на един безчовечен и деградивен строй като псевдо комунистическия, който и досега властва и виждаме последиците върху България е премахването и неутрализирането на всякакви ценности, като в християнството те са много добре кристализирали - на кой му пречи тази религия и защо се плюе.
  Проблеми има - попове с лимузини, чиято парична себестойност би задоволила много належащи нужди на народа и църквата, както и множество други проблеми - ако единствената цел на подобна публикация е да коригира и да събуди обществено мнение, то тя би намерила друго място във времево-обстоятелствената равнина. Но не би... следователно...
  Идеологията на изказванията ти съвпада с точно тази прашасала но успешна досега манипулативна диалектика на 1944 годишните развихрили се убийци и изверги.
  Така че бих оспорил незнанието ти за спонсорството- прекалено добре разбирам назначените хора и причините за нивото им на активност.
  Относно намеците за деградивност - не се извинявам и се надявам да разбереш защо когато плюеш понякога ти разбиват плювалника.

 62. 62 Профил на христос
  *****
  Неутрално

  Аз ви чакам на небето драги агенти на ДС наречени свети синод.Всички от синода вограве с така наречения партиарх са служители на някое главно управление.Единствените,които възстанаха от ченгеджийската диктатура и направиха втори синод и истнска православна църква бяха изгонени преди няколко години с полиция,по искане на дедо Максим и с благословията на главна прокуратура.Младите не влизали в църква-защо да влизат,като там всичко мисли само за пари,нелегални свещоливници и се подмазва на комунистическата власт.Това не е църква ,а поделение на държавна сигурност.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 64. 64 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Предлагам да национализираме 3/4 от имотите на БПЦ и с тях да учредим фонд за подпомагане на неправителствените организации. Има доста НПОта в България, които помагат на нуждаещите се в пъти повече отколкото църквата, а в същото време едва свързват двата края. Много по-добре един църковен имот да се ползва за летен лагер за сираци, отколкото за блажни заменки.

  Кой защитава природата в България? Кой се грижи за наркоманите? Кой помага на сираците? Кой защитава правата на различните, на инвалидите, на малцинствата? - именно неправителствените организации, а не църквата!

  gradinko.bg
 65. 65 Профил на Грешник
  *****
  Разстроено

  Възмутен съм от всичко казано против БПЦ. Питаме ли се и отговаряме ли си на въпроса, че щом пет вековното робство и комунизма не успяха да повредят Църквата ни, това е дело на БОГ, но и на самата Църква. БПЦ ни е дадена от БОГ и неините служители са Негови служители, така че критиките към нея са богохулство! БОГ да ни прости. Амин.

 66. 66 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Хайде стига вече! Днес не е ден за обиди и подобни спорове! Пожелавам на всички весело посрещане на Христовото Възкресение!

 67. 67 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Забелязвате ли, че атеистите във форума спорят с конкретни аргументи, докато т.нар. християни спорят като призовават господ, молят се, кълнат и ругаят, заплашват с разбиване на плювалника, коват свински глави над вратите на храмове от други изповедания, и не знаят елементарни факти като кога е основана българската църква, и че България е СВЕТСКА, НЕ ХРИСТИЯНСКА държава?

  Нърви, кефя ти се

  gradinko.bg
 68. 68 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  Признавам, плаща ми мафията на извънземните влечуги, които освен това са илюминати, билдербергери, юдео-масони-ционисти и анархокомунисти. Всичко в едно, голяма конспирация, ша знаиш.

  Те ми измислиха и ника според правилата на кабалистичната нумерология, а росомахата е свещеното животно на потайната южнотихоокеанска раса Рапа- Уики-Уики-Коковоко-Нуи, която всъщност се стреми към световна доминация.

  Сега сериозно.

  А каква е моята толкова помиярска идеология? Аз се наричам атеист, защото не смятам, че съществува трансцендентално божество, на което му пука за съдбата ми и което се е занимавало със създаването на вселената. Вярвам обаче, че въпреки това съществуването ми не е безцелно и ще е по-смислено, ако протече под знака на моралността, вниманието към другия и към природата. Ценя свободата на мисленето и на идеите, ненавиждам всяка идеология обаче, която ограничава човешкия потенциал. Намирам, че в християнството има достатъчно такива елементи, като се започне от ограничаване на сексуалността до цялостен нихилизъм и отричане на живота в името на някакво обещано вечно съществуване.

  Смятам, че за много хора ще е полезно да се замислят, да отхвърлят религията, да освободят мисленето и въображението си и да направят света по-интересен и добър. Да спрат с анти-интелектуалните настроения, с омразата към науката, която наистина е променила живота им.

  Това ли е "манипулативна диалектика" за убийци и изверги? Потенциален изверг ли съм? Деградирала ли съм?

  (съдейки по правописа, лошата граматика и обърканите като гранче конци аргументи, във форума наистина има някой деградирал.)

 69. 69 Профил на 69
  *****
  Неутрално


  " Само това намерих, че Бог направил човека прав, а човеците се пуснали в много мъдрувания."
  " Книга на Еклисиаста"

 70. 70 Профил на Човек
  *****
  Неутрално

  Всички братя христиени който защитават БПЦ, да си смомнят за богомилите, и да не забравят че за разлика от другите народи българският не е народ от овце ,пък макар и необразовани нашите предци са търсели новото по доброто ,по добрият БОГ.Не може в 21 век църквата да остане същата ,не се ли реформира и обърне към хората тя е обречена.

 71. 71 Профил на мирянин
  *****
  Неутрално

  най-после да прочета една интересна статия за "българската правослвна църква". то ако църквата беше в ред нямаше и в държавата да е такава неразбория.

  аз не съм "православен", никога не съм бил. тази църква е толкова откъсната от обществото духовно, че направо си е като симеон стълпник. но и не е, защото съм имал възможност да ги гледам поповете какви шкембета вадят, ама не от мазнините им само, ами и от тлъстите им портмонета. стават свещеници за да се угояват като шопари за трапезата на господа. да, ама там прасета не пускат, защото прасето било мръсно животно.

  много ми е интересно как в българия де кого срещнеш заявява гордо "аз съм атеист", а после слушаш от него всякакви бабешки суеверия и анимистични изцепки.

  Не ти, комуто се кланят
  калугери и попове
  и комуто свещи палят
  православните скотове;

  мисля, добре го е казал Ботев

 72. 72 Профил на #61
  *****
  Неутрално

  "заплашват с разбиване на плювалника"
  Ако не успяваш да разбереш, че тук тези разбивания са чисто словесни си е твой проблем. Не искам да взимам мнение за отнемане на 3/4 от земите на църквата, поради простата при4ина, че има много по- отявлено корумпирани, чиято собственост е за отнемане.
  Колкото до МНЕНИЕТО МИ #61 което беше репортнато от Нерви Уолвърин, си остава, а има и конкретни аргументи за които въпросната госпожа не и се спори с мен.
  Религията християнство за България е наистина официална, но не в контекст на отнемането на светския статут, а като превес и статистически.
  И не ме карайте да почна да репортвам отявлените ви противохристиянски изказвания, които не ми пречат толкова много колкото задната мисъл, която стои зад тях.

 73. 73 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  Мирянин, споко.

  Освен атеист не вярвам и в хороскопи, хомеопатия, рейки, бигфут и каквото там се сетиш.

  (goes back to usual mood of seething moral disgust)

 74. 74 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  Не съм репортвала мнения, аз имам строги принципи за това. При репортване пращам мейл на администратора и постът се трие. Правя го за необосновани и подтикващи към омраза постове. В този thread не съм репортвала никого.

  Изясни ми каква ни е задната мисъл.

  Мисля, че изразих мнение по повечето ти основни нишки на мисълта в пост #61.

  За повечето интелигентни читатели на форума ще стане ясно, че досега никой не ми е "разбил плювалника", дори и вербално.

  I can haz win dem threadz?

 75. 75 Профил на ИВАН ВАЗОВ
  *****
  Неутрално

  "Аз не зная под небето друга книга,по-могъща и тъй всеобща каквато е Библията.Там където Библията се знае и чете,злините са случайни,а добродетелите са трайни спътници в животал. Аз се учудвам ,че тази велика книга се знае тъй слабо у нас "

 76. 76 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Публикуването на подобна статия в навечерието на най-светлия християнски празник е чиста простащина. Не е това начина да се разискват проблемите в Българската Православна Църква.

 77. 77 Профил на мирянин
  *****
  Весело

  Nervy Wolverine, разбрах в какво не вярваш, сигурно списъкът е безкраен.

  но можеш ли и да кажеш в какво вярваш? освен, че "съществуването ми не е безцелно и ще е по-смислено, ако протече под знака на моралността, вниманието към другия и към природата." как мислиш, какво е "моралност"? и какво е това "внимание към другия"? та то всеки крадец се упражнява във внимание към другите. това морално ли е?

  за да стигнеш до атеизма трябва да си първо фундаменталистичен теист. също и обратното. а да се биеш в гърдите и крещиш по мегдани "аз съм атеист" без да ти е ясно какво е това е все едно като да си закачиш халка на носа за да те видят всички колко ти е акълът.

 78. 78 Профил на невярващия отново
  *****
  Разстроено

  за такава сериозна тема не подхождат писания от рода на това, как някакъв влязъм в джамия с кубинки! ами толкова му е багажа на горния етаж, толкова направил!
  Не разбрах братя и сестри, каква църква ни е необходима (с уговорката за необходимостта от посредник мецду човека и Бога)?
  Че църквата сега не изпълнява своите основни функции, а именно да лекува и помага, е ясно като бял ден?
  Къде е изхода?
  Десетилетията войснтващ атеизъм ни отучиха от радостта, от възможността да споделяме общите неща. Може би възпитанието в ценностите, залегнали в основата на християнството, от ранна възраст е само едно начало.
  Иначе не ми трябват лицемери и търговци в храма!

 79. 79 Профил на Васил Левски
  *****
  Неутрално

  Българската, Православна, Християнска вяра е живия ни корен. Църквата ни е затънала в мръзотия и гнилоч но за това не е виновен Христос. Почти половин век Православната ни църква бе подложена на систематичен геноцид.
  Време е да си я отвоюваме от нечистите ръце.
  Да живее България!

 80. 80 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Номер 72, а би ли ме осветил какво точно представлява "стратегическото" християнство?

  Впрочем аз бях този, който намери коментар номер 61 за неуместен. Не че NW се нуждае от нечия защита, просто не ми се четат личностни обвинения, заплахи и пр. простащини.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 81. 81 Профил на #61 do #68
  *****
  Неутрално

  Виж, наистина нямам време за да пиша неща, които вече са написани в повечето задължителни за попълване на общата култура произведения, както и да пренасям тук вече известни аргументи, а даже и да удовлетворявам претенциите за лесно смилаемо и абсолютно чисто от към печатни грешки четиво.
  Ще ти намекна само въз основа на твои изказвания къде би могла също да потърсиш и друг възможен вариант за истина и да си махнеш някой капаци.
  "Аз се наричам атеист, защото не смятам, че съществува трансцендентално божество, на което му пука за съдбата ми и което се е занимава"
  Отг: Ти отричаш съществуването въобще на физичното явление "енергия" ккато и механизмите му. Енергията бива позитивна и негативна и предопределя магнитното поле на даден обект. Човекът генерира електромагнитни вълни(общуването на мозъка с крайниците даже). Религията предписва позитивизъм. Оттук нататък може да разсъждаваш и сама.

  ". Намирам, че в християнството има достатъчно такива елементи, като се започне от ограничаване на сексуалността до цялостен нихилизъм и отричане на живота в името на някакво обещано вечно съществуване."

  Отг. : Предлагам ако въобще имаш някакви деца да ги възпитаваш и насърчаваш в духа на съвременния мутро-азисо-барок.

  "Да спрат с анти-интелектуалните настроения, с омразата към науката, която наистина е променила живота им. "

  Това вече е извадено от арсенала на елементите, които смятам че обслужваш или поне звучиш така. Не ми пречи да ходя на църква и да програмирам, хайде няма нужда от такива надъхвания за технически напредък VS. срещу религия.
  Още повече, че ти смяташ че карма, грехове = лоши постъпки не съществуват като фактор влияещ на бъдещето и настоящето на човека.
  Призовавам те да помислиш пак.

 82. 82 Профил на Nan_Kurunir
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера какво сумтят разни примати сре6ту изказанато от авторката(доста то4но)мнение.Никъде на видях да се критикува християнството като религия или самият Христос.Изказва се конструктивна критика към една тотално остаряла като на4ин на функциониране организация каквато е БПЦ.Никой не отри4а влиянието на религията в запазването ни като етнос по време на османското робство.Неоспорим факт е оба4е е 4е по времето на комунизма БПЦ е една от най-сервилните слуги на мракобесния режим в пулен противовес с така мразените от пове4ето вас католици,които между другото много добре адаптират религията към съвремието.Във Франция службата е на френски а не на латински.Преди да излъ4вате зловонията си по адрес на 4уждото мнение,помислете малко с главите си.Пожелавам на вси4ки весело посре6тане на Въскресението Христово.

 83. 84 Профил на Васил Друмев
  *****
  Неутрално

  Публикуването на подобна статия точно по Великден е гавра с вярата и светлите чувства на българите. Не оспорвам, че статията разкрива истини. Даже може да се каже, че са пропуснати доста неща. Колкото и да не ми се иска не мога да не призная, че това е умишлено.
  ЖАЛКО ЗА ВЕСТНИК "ДНЕВНИК", да показва такова унизително отношение към читателите си.

 84. 85 Профил на bogomil
  *****
  Неутрално

  Идва време, когато всеки човек ще установи лична връзка с Бога и няма да му трябват посредници, ако умее сам да стигне до тази връзка с чистотата на сърцето си, с душата си. Иде време да се прилага Христовото учение, а не само да се дебатира за него!!!
  Не сме случайно на земята и е крайно време да се разбере от всеки!! Изпитват ни всеки ден доколко устояваме на Космичната любов, а тя е по-скоро служене, а не искане и претенции.
  Богомилите са гордост за България, те са имали ВРЪЗКАТА, както и малцина ИЗБРАНИ от всички религии по света.

 85. 86 Профил на родолюбец
  *****
  Неутрално

  Човек,трябва да има вяра!
  Сигурен съм,че има и вярвящи попове,но са много малко.
  На ГОСПОД вярвам-на измамници не.

 86. 87 Профил на Осман Паша
  *****
  Неутрално

  Само своевременното приемане на Исляма и доброволното присъединяване към Майка Турция може да спаси наи изчезващият етнос на Земята от демографски колапс...

 87. 88 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Днес чудесно избран момент за публикуването на подобна статия. Добре е все пак малко отрезвяващ анализ на фона на сладникавата християнска пропаганда, която ще ни залива от всяка медия в следващите няколко дни.

  Хората в САЩ, които протестираха срещу папата, го направиха именно по време на неговото посещение. Днешният празник може да е свят за едни, но за много други е просто добър повод да се замислим върху греховете на организираната религия.

  gradinko.bg
 88. 89 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "но можеш ли и да кажеш в какво вярваш?"

  Някой го е казал по-добре от мен:

  I believe in time,
  matter, and energy,
  which make up the whole of the world.

  I believe in reason, evidence and the human mind,
  the only tools we have;
  they are the product of natural forces
  in a majestic but impersonal universe,
  grander and richer than we can imagine,
  a source of endless opportunities for discovery.

  I believe in the power of doubt;
  I do not seek out reassurances,
  but embrace the question,
  and strive to challenge my own beliefs.

  I accept human mortality.

  We have but one life,
  brief and full of struggle,
  leavened with love and community,
  learning and exploration,
  beauty and the creation of
  new life, new art, and new ideas.

  I rejoice in this life that I have,
  and in the grandeur of a world that preceded me,
  and an earth that will abide without me.
  - P.Z. Myers

  Има ли още някой, който да ме мисли за маша на анархо-илюминатите?

 89. 90 Профил на БЪЛГАРИН
  *****
  Неутрално

  Най голямото нещастие за нас БЪЛГАРИТЕ е че сме приели православието а не КАТОЛИЦИЗМА. Ако бяхме КАТОЛИЦИ нямаше да има турско и още по страшното руско РОБСТВО и сега щяхме да живем добре като ЧЕХИ, СЛОВАЦИ, ПОЛЯЦИ и СЛОВЕНЦИ.

 90. 91 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "Ти отричаш съществуването въобще на физичното явление "енергия" ккато и механизмите му. Енергията бива позитивна и негативна и предопределя магнитното поле на даден обект. Човекът генерира електромагнитни вълни(общуването на мозъка с крайниците даже). Религията предписва позитивизъм. Оттук нататък може да разсъждаваш и сама."

  Извод: някой трябва да си пие лекарствата или просто да се научи да мисли и да се изразява ясно.

 91. 92 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  " a majestic but impersonal universe,
  grander and richer than we can imagin" -прекрасно описание на Бога.

 92. 93 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "за да стигнеш до атеизма трябва да си първо фундаменталистичен теист. също и обратното"

  Не е съвсем логично, но има известна база. Да, аз съм била теист, не знам точно какво разбираш под фундаментален. Атеизмът не ми е позиция по дефолт, а съм била вярваща и достатъчно дръзка и интелигентна, за да преразгледам тези вярвания и да видя, че те нямат никаква основа, а са само израз на страх и желание за съхранение.

  Запитай се ти, Мирянин, какво е морал и внимание към другите. Не, не е поведението на крадеца. И ти самият знаеш, че примерът ти е идиотски, неподходящ и необмислен.

  Трябва ли ми бог, за да не пуша, за да съм моногамна, за да се държа добре с околните? Не. Ето в това вярвам- че сме разумни същества с контрол над поведението си и че може да направим света по-добър с взаимни усилия.

  Че то морал ли е да се държиш добре само под страх от наказание? За мен това не е морал. Морал е да се държиш правилно дори когато никой не гледа, дори и някакъв си господ. Ей така, от силата на собствения си характер и от разумните си заключения за живота.

  Ей, хора, аз ли съм най-страшния враг на държавата и на морала? Аз ли, човекът с тия мисли? Страшната атеистка...

 93. 94 Профил на Атакаджията Осман Паша
  *****
  Неутрално

  Къде се губиш бе дарагой

 94. 95 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "" a majestic but impersonal universe,
  grander and richer than we can imagin" -прекрасно описание на Бога."

  Значи мислиш, че бог е безразличен и безличен, както и вселената? Тогава по какво се различава от една натуралистична вселена?

  Идеята ни за бог е толкова ограничена и човешка...Великден- да празнуваме надеждицата, че някое същество е приготвило разрешение на най-големия ни страх, от смъртта...и чака с блаженства, които са толкова човешки и банални...

 95. 96 Профил на #81 do #91
  *****
  Неутрално

  Не искам да се заяждам с някой който ползва поезия Добри хора са това.
  Това което исках да кажа с "Ти отричаш съществуването въобще на физичното явление "енергия" ккато и механизмите му" е, че има висша енергия, която въз основа на моментния баланс на даден енергиен обект му определя количеството и вида енергия, която трябва да получи за изравняване на въпросния баланс, като спокойно за енергиен обект може да бъде приет човека. Въпросната висша енергия(или по-скоро сбор физични закони за енергията) може да бъде наречена и господ. Като цяло религията предписва живот съобразен с изграждането на добър енергиен баланс. Това е лично мнение и не съм 100% сигурен за правотата си, но вярвам в доброто и в християнството.
  Кой както иска и може да възприема религията. Но не възприемам оскверняване на вярата и разбиранията на една голяма група мои сънародници.
  Както и да е, мир да има! Пожелавам приятни празници, позитивизъм и воля за промени на всички!

 96. 97 Профил на Хуманист
  *****
  Неутрално

  Nervy Wolverine #54: "Аз посещавам джамията като музей и понеже съм атеист, изобщо не ми пука за религията... Аз съм светски хуманист, просто уважавам донякъде правилата на религиозните, както е в одринската джамия (една от двете, в които съм влизала)."

  Nervy Wolverine #40: "Поредната освежаваща доза импотентни християнски крясъчета, говорещи за адски огън."

  Мдаа, и толерантно и светски-хуманистично.

  Nervy Wolverine #40: "Едно интересно наблюдение е, че всяка църква- монополист е обречена на обезкървяване, загуба на плама и превръщане в кротък питомен и беззъб динозавър с каишка на врата. Точно такова състояние на БПЦ ме задоволява напълно. Точно това трябва да стане с религията- безобидна екзотика, успокоение за отчаяни домакини, не основното ястие в живота, а някаква приятна гарнитура, за този, който я иска..."

  Виж сега Фатме/Айше или както там ти е името,

  Всеки наистина си има право на мнение, но точно една разпенила се кадъна-атеист, на която не и пука за религията, да ми обяснява как да се реформира Православната Църква ми идва в повече. Ясно е че има хора в България, които искат да я унищожат, но каква ли не паплач се опитвала да я затрие през хилядолетната и история, не е успяла, няма да успее и сега.

 97. 98 Профил на до 95
  *****
  Неутрално

  Ще се окажеш май от най-вярващите тук!
  Бог не те заплашва, а те предупреждава какво би могло да ти се случи ако не си моногамна, и не се дъпжиш добре с околните. Изборът си е твой и ти си го направила по най-добрия начин. Но не всички са толкова осъзнати, за съжаление, и затова са необходими притчите, които предупреждават, за да не вземе накрая Господ да се разправи с положението. Практически това и става, когато всички тръгнат срещи него, съзнателно или не.

 98. 99 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  "има висша енергия, която въз основа на моментния баланс на даден енергиен обект му определя количеството и вида енергия, която трябва да получи за изравняване на въпросния баланс, като спокойно за енергиен обект може да бъде приет човека."

  Evidence?

  Мда, обхванало те е нюейдж мисленето и мистика някаква. Ще мине, само трябва четене и преразглеждане на собствените вярвания.

  "Но не всички са толкова осъзнати, за съжаление"

  Мда, винаги съм знаела, че на вярващите нещо им липсва.

  Като чувство за хумор например. Нали, Хуманист?

 99. 100 Профил на до Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  това не е личен блог, в който да ни излагаш противоречивите си и объркани религиозните си размисли.Освен ако нямаш да кажеш нещо по същество, по-добре ограничи неврастеничната си и двусмислена активността.
  Аман от атеисти и неграмотници с претенции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK