Пукнатини във вярата за глобалното затопляне

Пукнатини във вярата за глобалното затопляне

© Иван КутузовНа 1 май в списание "Нейчър" се появи статия от немски учени от IPCC - Международния панел за климатичните промени към ООН. По принцип според IPCC човешката дейност е основната причина за глобалното затопляне. Пред "Нейчър" обаче учените казват, че до 2015 г. Земята ще се охлади, защото "естественият климатичен цикъл обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност". Това е поразително признание, че не хората са причината за глобалното затопляне. При това от видни климатолози, досега поддържащи точно обратното мнение.


Въпреки това доказателствата, че за затоплянето не са виновни хората, се множат всекидневно. През 2004 г. учени от британския университет в Бангор предсказаха, че Сноудън, един от най-високите върхове във Великобритания, ще изгуби напълно снежната си шапка до 2020 г. ЕС обаче удължи до есента на 2009 г. срока за строеж на върха на стойност 4.2 млн. лири стерлинги. Причината? Необикновено дълбокият сняг, който се натрупа на Сноудън.


В началото на април, когато Северна Америка излезе от най-студената си снежна зима от десетилетия, Националният център за климатични данни на САЩ съобщи, че снежната покривка през януари в Евразия е била най-голямата, откакто се извършват изследвания. Това съобщение беше потвърдено от сателитни данни в сайта Climate Audit, според които температурите през март са били най-ниските от 30 години. Climate Audit се поддържа от Стив Макинтайър, който доказа, че прочутата графика Hockey stick, според която днешните температури са най-високите от 1000 години, е невярна и заблуждаваща.
На 24 април World Wildlife Fund съобщи, че ледът в Арктическо море се топи с такава бързина, че скоро ще достигне необратими стойности. Според данни от миналия септември ледената покривка намаляла от 13 млн. на 3 млн. кв.км. Но според сайта Cryosphere Today до март ледената покривка в Арктика се е увеличила на 14 млн. кв.км и край Беринговия проток и Аляска е най-голямата, откакто се извършват изследвания. Нещо повече - според този сайт ледената покривка и в Антарктика също е най-голямата, откакто се извършват наблюдения - с 30% повече от обичайното.


Но най-важното съобщение преди дни пристигна от НАСА. Огромно, бавно течение в Тихия океан, известно като Pacific Decadal Oscillation (PDO), внезапно влезе в студената си фаза. Това се случва веднъж на около 30 години и променя климата на цялата планета. Съгласно сайта Watts Up With Тhat, поддържан от известния американски климатолог Антъни Уатс, студената и топлата фаза на PDO съвпадат с големите температурни промени на XX век - затопляне през 1905-1946, застудяване през 1946-1977, отново затопляне от 1977 до днес. И най-вероятно ще настъпи пак застудяване. Тези данни съвпадат с мнението на немските учени в "Нейчър".


Това очевидно са пукнатини в новата вяра, прегърната от милиони хора - религията на глобалното затопляне, причинено от човешката дейност. Световната истерия бушува вече няколко години. Освен че е религия глобалното затопляне е и огромна индустрия - стотици организации с легиони от климатолози, десетки конференции, гигантски суми, изхарчени за "зелено" законодателство, за производство на биогорива. В много страни от Третия свят избухнаха гладни бунтове заради многократното увеличение на цените на храните. Главната причина е увеличеното потребление в Китай и Индия. Втората по важност причина са милионите декари по света, където вместо жито и ориз се отглежда рапица, от която се произвеждат биогорива, както и царевица, от която се произвежда етанол.


Земята несъмнено се затопля през последните години и хората имат роля в това, но съвсем не решаваща. (Всъщност през последното десетилетие на миналия век според Националния център за климатични данни на САЩ светът се е затоплил само с около 0.11 градуса по Целзий, а за времето 2000 г. - 2006 г. Земята се е затоплила с 0.03 градуса. В долните слоеве на атмосферата температурата дори се е понижила.) В света днес има около 100 големи действащи вулкана. Всяко едно голямо изригване изхвърля повече вредни газове, отколкото всички промишлени предприятия в света за една година.


Най-вероятно затоплянето се дължи на естествен, междинен климатичен цикъл. Такива цикли са се случвали през последните 10 века. Преди хиляда години викингите били привлечени от зелените поля и лозя на слънчева Гренландия (Зелена земя). През XIV век били принудени да напуснат Зелената земя, защото настъпило застудяване, продължило около пет века и известно като Малкия ледников период. На всеки 11 хиляди години планетата става пленник на ледникова епоха. Тя винаги е предшествана от временно световно затопляне. Сега сме точно на такова разстояние във времето от последната ледникова епоха.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (152)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Победителят на природата
  *****
  Неутрално

  Явно, все още има хора, които вярват, че човекът е по велик от Майката Природа.
  Забравете ТОВА и се ПРИСПОСОБЯВАЙТЕ.
  Който организъм не успее-загива.

 2. 2 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Най-сетне малко факти!
  Омръзна ни от писъци и заклинания как всичко отива по дяволите и ще се сварим в собствения си сос.....
  Ама Ал Гор стана Нобелов лауреат, а?

 3. 3 Профил на Гробаря
  *****
  Неутрално

  Глобалното затопляне е финансов продукт и тук става дума за пари дето трябва да отидат в правилните джобове.Природата е съвършено нещо и няма да позволи на творениети си човек да я унищожи.

 4. 4 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Nikoga ne sym razbiral zashto dvete neshta se smesvat.
  Che zemyata navliza v micro-lednikova epoha astronomite trvyrdyat ot 20 godini nasam.
  No che globalnoto zatoplyane i syprovojdashtoto go BEZPOSHTADNO ZAMYRSYAVANE NA VYZDUH, VODA I POCHVA e poveche ot sramno prestyplenie na chovechestvoto!!!

 5. 5 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  най-после някой забеляза, че противоречие не е задължително. ашколсун PV! странно е, че Огнян Дъскарев не го е забелязал и е правил генерални заключения въз основа на поредната статия по въпроса в Nature. Няма последна дума в такъв тип изследвания и разбира се на всички тях (и всичко така или иначе) трябва да се гледа критично.
  Колкото до Ал Гор - човека получи награда за това, че привлече внимание към темата и на все повече хора става ясно, че трябва да "стъпваме много внимателно за да не настъпим мина", каквато и да е тя.
  www.bulgariangreens.org

 6. 6 Профил на Z
  *****
  Неутрално

  и сега кво - да продължим да се тровим с боклуците на фабриките и автомобилите ли?

 7. 7 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Аз също съм на мнение, че проблемът с глобалното затопляне се раздухва твърде много. От дете помня периоди с много горещо лято в България, или с меки зими (ходили сме по къси ръкави на новогодишните тържества в училище), когато пак се говореше за подобно затопляне и дори учените твърдяха, че скоро ще посрещаме Дядо Мраз на плажа(тогава нали нямаше "Дядо Коледа". Обаче до ден днешен не го посрещаме на плажа. Ха-ха - вече не го и посрещаме, защото Дядо Мраз няма Както и да е, Коледата си я караме както винаги, а не къпейки се в морето.
  В същото време помня и периоди с хладно лято, както и много свирепи, студени зими. Явно в климата има някаква цикличност и тя сигурно се повлиява от човешката дейност, но не в такива размери, каквито се твърди - едва ли не апокалиптични. Независимо от това ние все пак трябва да живеем колкото се може в по-голяма хармония с природата и да не я унищожаваме така безотговорно, както например се прави у нас.

 8. 8 Профил на gavril
  *****
  Неутрално

  Явно пропагандата на петролните магнати е плъзнала и по нашите земи. Колко ли си е сложил в джоба тоя серсемин за това свободно съчинение?!

 9. 9 Профил на Irishman
  *****
  Неутрално

  Гавриле, що не опиташ малко мислене със зеления си (сигурен съм) мозък. Ако имаш минимално понятие от истинска статистика а не еко-извръщението и или поне минимум здрав разум ще видиш че всичките песни за човешката намеса са един безкраен рев на лузерите дето не знаято по коя луна да вият, разбира се умело ржисирани от цялата банда междунардни смукачи на лесни пари. Ех Бие зелени еуглени ....

 10. 10 Профил на XXL
  *****
  Неутрално

  Много точно казано.Чудесно,PV и браво,parazit!

 11. 11 Профил на В
  *****
  Неутрално

  Факт е ,че коренно се промени през годините регулярните валежи по сезони и сила.Има все по-голяма стихийност и колебания при валежите .

 12. 12 Профил на nerven
  *****
  Гневно

  Irish не знам дали влияем на климата /всеки си развява теорията/ ,НО определено си струва да се замислим как живеем !!!

 13. 13 Профил на Gavril
  *****
  Неутрално

  9-Хората са казали- на свиня бисери да дадеш.Гний си в бетона и джипа и си слушай чалгата и без това не ти остава много, радвай се на просташките си удоволствия и низките си страсти докато можеш. Нека унишожават, до колкото си спомням Дарвин никъде не споменава, че силините са и умни.Скоро ще се задушат в собствените си лайна.
  Трябва да си моного нагъл, тъп или просто подкупен, за да отричаш еко-катастрофата, до която води дейността на шепа изроди (в сравнение с цялото население на земята).

  "Природата е съвършено нещо и няма да позволи на творениети си човек да я унищожи." - по тази логика наямаше нужда да се измисля медицината- той Господ (Природата)ще ни излекува.
  Ето до това води разрухата в България - повсемстно невежество и неинформираност.

 14. 14 Профил на Fond
  *****
  Неутрално

  Всеки има право да е прост, подкупен и продажен. В това число и пишещите тук. Но има прости природни закони. Не можеш да запалиш варел с мазут в една стая и тя да не се затопли. Същото е и с атмосферата. Не може в нея да се извърлят теракалории топлина безспир, да й правите топлоизолация с въглероден диоксид и да не се затопля глобално. За жалост, предвид стремглавото изпростяване на хората, това няма да бъде разбрано никога. И няма да бъде разбрано по две причини: простотия и егоизъм!

 15. 15 Профил на Сандо ГорСКИЯ
  *****
  Весело

  УчЕните призоваха Ал Гор да върне Нобеловата награда, дет му я харизиха политпосерковците кат него, ама той нещо се е стиснал кат кокоши гYз и не пуща

 16. 16 Профил на dedmin
  *****
  Неутрално

  Не ми трябва вълшебно кълбо за да видя, че природата се унищожава със зверски темпове! Не ми трябва вълшебно кълбо за да видя, че в пустинята не става за живеене! Не ми трябва вълшебно кълбо за да видя, че от комините излиза гнусотия от която ми се гади и очите ми сълзят! Не ми трябва вълшебно кълбо за да усетя, че вкуса на храната не е същия! Но явно някой "оптимист" е погледнал в някое вълшебно кълбо и е видял, че така може да я караме вечно. Не ми трябва вълшебно кълбо за да видя, че това е жестока заблуда! И всъщност няма значение дали има глобално затопляне.

 17. 17 Профил на Боб Яхния
  *****
  Весело

  Пък моята теория е, че парниковият ефект идва от пърдящото човечество и говедовъдството, за което са виновни фасулът с лук, киселото зеле и росната люцерна...

  "Зелени" кинтолапачи, ако човечеството (и вие в частност) един хубав ден нахрани торните бръмбари, то ще е заради липсата на хигиена и ядрените арсенали - а не заради привиждащите се на някои кьорчовци градусчета...

 18. 18 Профил на Arcturus
  *****
  Неутрално

  Арктическо море на български се казваше Северен (ледовит) океан. Ако някому не харесва да е толкова като на руски да вземе да забрани българския език или да въведе западняшки или турски език

 19. 19 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Поредната статия, която неслучайно (все пак "Дневник" е и бизнес-вестник) идва да покаже, че видите ли индустрията не вредяла на планетата. Е, да, ама аз съм съгласен с мнението на PV - това, че евентуално нямало глобално затопляне не означава, че няма глобално замърсяване!
  И още нещо - долкото знам тези неща - резките промени (много студено и много сняг, а после топло и безснежно) също са предвестник на тревожни тенденции. Т.е. това, че имало не знам каква си зима, пък не знам колко си сняг и лед все още не означава нищо! Гледайте в дългосрочен план какво се случва.

 20. 20 Профил на extrasho
  *****
  Неутрално

  “Пукнатини във вярата за глобалното затопляне“... Може ли да си толкова наивен, бе, Огняне? Или глупаците сме ние, дето ти четеме глупостите. Разбира се, че климатолозите и еколозите са “индустрия“ и “харчат гигантски суми“, ама ти ги изкара по-лоши от автомобилните гиганти, химическите предприятия, спекулантите на капиталовите пазари. Плюс това климатичните цикли не стоят в една плоскост с ефектите от изгарянето на тонове гориво и натрупването на тонове въглероден диоксид в атмосферата. И между другото “глобално затопляне“ не означава автоматично “мека зима“, а означава климатичен хаос, означава бурни ветрове, урагани, невиждани по сила. Ама ти си преписвай избрани пасажи от Нейчър и си ги тълкувай както Дявола - Евангелието. Жалко, че Дневник ти е публикувал глупостта.

 21. 21 Профил на ! Винету !
  *****
  Неутрално

  Категорично е ясно че са затоплени мозъците(с уговорката-ако има такива!) на бая свят...на този свят!И нема да спадне скоро температурата,даже напротив!Хау!

 22. 22 Профил на ВЕЛИКИЯ ИНКВИЗИТОР
  *****
  Весело

  Пък едно време Земята бе центърът на мирозданието и представляваше диск, покоящ се върху гърбовете на три кита, а Слънцето, Луната и звездите го обикаляха отгоре и отдолу...

  И направо с умиление си спомням за безчетните интересни методи, които като защитници на правата вера прилагахме, за да убедим неверниците и противниците на тази фундаментална истина...

  Обаче, кво стана, днес, прости мя, Господи!, Земята изобщо не е център на мирозданието, а човечеството живее, върху някакво мерзко кълбо, което се върти около топка от наженени газове

  Та така, драги поддръжници на ХИПОТЕЗАТА (дори НЕ и теория!) за антропогенната природа на глобалната промяна на климата, се изменят схващанията на хората за обикалящия ги свят въз основа на натрупването и анализа на НОВА информация

 23. 23 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Инквизиторе (що за псевдоним?), ти не четеш ли какво ти казват хората?

 24. 24 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Ник, Хаби, Кире, Блеки и останалите знайни и незнайни борци срещу човечеството, къде се спотаихте. Не слушахте др.Иванов, а трябваше. Казвах ли ви мушмороци, че на всички планети, на които се правят измервания, температурите се покачват. Сега трябва да ви вържат някъде с по една фанелка, тип юнашка, та докато цирикнете от студ, да ви влезе малко акъл в канчетата.

 25. 25 Профил на Илко
  *****
  Неутрално

  Огнян се посра тотално. Политическите му глупости как да е, но това вече е прекалено.
  Още първият параграф е шедьовър - първо цитира как нещо 'обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност' и в следващото изречение обяснява как това доказвало че 'не хората са причината за глобалното затопляне'. Следва мишмаш от различни сайтове. Аз по тази методика ще докажа че Земята е плоска. И накрая поднася своето авторитетно заключение. Ало, Дъскарев, кога стана климатолог? Порнографията е пълна и се чудя Дневник докога ще го пуска този палячо.

 26. 26 Профил на Мръсния
  *****
  Неутрално

  Да се присъединя към някои предходни коментари - ако за глобално затопляне едва ли науката е узряла да бъде категорична, и малко или много и тезата за затопляне, причинено от човека, и другите - за липса на такова, то глобалното замърсяване е очевидно и от най-промитите мозъци - мръсните химически лайна, които се бълват от индустрията, тровят реки и водоизточници, милиардите найлонови торбички, които не се рециклират - може и да не е смъртоносно, ама то стига да живееш в глобалната всеобхватна мръсотия, все тая дали има или няма затопляне.

 27. 27 Профил на causa sui
  *****
  Неутрално

  О Б Е Щ А Н И Е
  -=-=-=-=-=----=-
  С цел да допринеса за намаляване на глобалното затопляне тържествено обещавам:
  1. От днес намалявам рязко храните предизвикващи прекомерно и невъздържано пърдене с 40%.
  2. До края на петилетката ще употребявам само екологично чисти храни, в следствие на което пърденето ми ще спадне с нови 50%.
  3. Ще увелича ходенето по голяма нужда сред природата. По този начин ще допринеса за натуралното наторяване на майката земя и намаляване на вредните вещества изхвърляни при производството на азотни торове.

 28. 28 Профил на GreenShit
  *****
  Неутрално

  От кога ви предупреждавах, че Зелените Идиоти са ПАРАЗИТИ!

 29. 29 Профил на По-спокойно - до долните
  *****
  Неутрално

  Тезата на Дъскарев е съвсем логична. Ако си направите труда да проверите сайтовете, които цитира, както и списанието "Нейчър", ще разберете, че тезата му е логична. Стотици учени твърдят, че НЕ хората са виновни за глобалните климатични промени, а това е естествен цикъл. Най-вероятно във втория параграф "Въпреки това доказателствата, че за затоплянето са виновни хората, се множат всекидневно.", е пропусната думата "НЕ" след "затоплянето". Това създава объркване.Стотици журналисти по света пишат за глобалното затопляне, без да са климатолози. Вие да не би да сте климатолози? И аз мисля, че НЕ хората причиняват затоплянето. Твърде малки сме, за да можем да променяме климата.
  Отлична статия, съвсем различна от общоприиетите затоплистки теории. Поздрави за "Дневник" и Дъскарев.

 30. 30 Профил на Joker
  *****
  Неутрално

  Хората са почти невидима плесен плъзнала тук таме по Земята, но за сметка на това самочувствието им е безкарайно. По повод влиянието им върху природните цикли те трябва непрекъснато да си припомнят вица за комарът, който оправял слоницата и точно в момента на кулминацията му, тежък кокосов орех паднал върху главата й и тя изохкала. Тогава въодушевен комарът извикал: ЩЕ ТЕ ПОБЪРКАМ ЛЮБОВ МОЯ!

 31. 31 Профил на Анти.затоплист
  *****
  Неутрално


  Добре, че има и различно мнение от това на затоплистите. Дъскарев правилно ги определя като религиозна секта. Затоплянето е естествен климатичен цикъл.
  Ето какво мислят астрономите от обсерваторията в Пулково:

  Марс показва: чака ни глобално застудяване
  11.10.2007 15:40 46  Снимка: СВ

  Изследвания към Главната (Пулковска) астрономическа обсерватория на Руската академия на науките (РАН) съобщава, че температурите на Марс са спрели да се повишават.
  Според проучването, този факт е сигурен предвестник за глобално застудяване на Земята.

  "Потвърждение за предстоящо застудяване на Земята може да се получи на Марс", обяви завеждащият изследванията Хабибуло Абдусаматов.

  Ученият поясни, че на Марс, както и на Земята, е имало глобално повишаване на температурите, предизвикано от значителното и продължително увеличение на слънчевото греене през ХХ век.

  Абдусаматов прогнозира, че интензивността на слънчевото греене ще достигне минимума си някъде около 2041 година. А това ще предизвика глобално застудяване на нашата планета около 2055-2060 г.

  Очакваният от учения спад ще се види преди всичко на Марс.

  "На Марс няма океани, затова термичната инерция на тази планета е далеч по-ниска. Марс ще започне да изстива много по-рано, отколкото Земята", смята той. 32. 32 Профил на Професора
  *****
  Неутрално

  И все пак нека да не игнорираме мнението на учените. Глобалното затопляне е в резултат на две противоположни тенденции. Какво ще се случи ще стане ясно не утре или в следващата година, а след продължителен период. Климатичните промени са циклични и те зависят по-слабо от човешката дейност. Главно е ние да бъдем по-разумни и да пазим природние дадености

 33. 33 Профил на Логичен
  *****
  Неутрално

  Мантрите за глобалното затопляне се свързват някак с левичарите. Десните и консерваторите, по принцип, не са склонни да развяват байрака на тоя фетиш.Консервативното правителство на САЩ, например, много трудно се връзва на приказките за парниковия ефект /отношението към т.н. протокол от Киото/. Маргарет Тачър в автобиографичната си книга също дава отпор на "зелените" левичари. Тя привежда един ясен пример - съвременната човешка цивилизация се начева именно след края на ледниковия период - преди 10 -11 000 години. Точно тогава, с размразяването на европейските ледници, хората излизат от пещерите, заживяват в колиби, землянки и пр., почват да сеят, да отглеждат домашни животни.А по-на юг, по поречието на големите реки, където се стопля още повече, възникват цивилизациите на Шумер и Египет. Лошото е друго - че ако наистина се стопят ледовете в Арктика, ще увеличат дела на сладката и студена вода, която ще "притиска" Гълфстрийма. Влиянието му ще отслабне и в Европа ще застудее /значително/.

 34. 34 Профил на зелен
  *****
  Неутрално

  Нефтът е преминал максимума си. Ориентацията на света трябва да е към алтернативни източници на енергия.
  Устойчивото развитие не е усвоено.
  Храната (така както се произвежда) намалява.
  Предизвикателствата са сериозни, колкото и да не им се иска на не-зелените.
  Не забравяйте и за озоновия слой, който започна да "зараства" едва след мерките предприети долу - на земята.

 35. 35 Профил на ot uchen
  *****
  Неутрално

  Daskarev i negovite privarzhenici sa tochno opredeleni kato paliachovci. Merodavnata institucia v sluchaia e IPCC:

  http://www.ipcc.ch/

  linka kam reporta e tuka:

  http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar4/syr/ar4_syr_spm.pdf

  eto i niakoi choice citati:

  Warming of the climate system is unequivocal, as is now evident from observations of increases in global average air and ocean temperatures, widespread melting of snow and ice and rising global average sea level.

  Most of the observed increase in global average temperatures since the mid-20th century is very likely due to the observed increase in anthropogenic GHG (greenhouse gases) concentrations. It is likely that there has been significant anthropogenic warming over the past 50 years averaged over each continent (except Antarctica).

  V zakluchenie, Psiharev e za ludnicata, a negovite privarzhenici sa neobrazovani prostaci. Kakto kazvat tuka v Amerika fatktite imat liberalen basis :P

 36. 36 Профил на Кадаиф
  *****
  Неутрално

  Много точна реплика на Фонд (#14). За всички неграмотници, които са се разкрякали тук, го цитирам отново:

  Всеки има право да е прост, подкупен и продажен. В това число и пишещите тук. Но има прости природни закони. Не можеш да запалиш варел с мазут в една стая и тя да не се затопли. Същото е и с атмосферата. Не може в нея да се извърлят теракалории топлина безспир, да й правите топлоизолация с въглероден диоксид и да не се затопля глобално. За жалост, предвид стремглавото изпростяване на хората, това няма да бъде разбрано никога. И няма да бъде разбрано по две причини: простотия и егоизъм!

 37. 37 Профил на домакиня
  *****
  Неутрално

  Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари!
  Безумното и лавинообразно писане и/или дърдорене на тема "глобалното затопляне" ми напомня за пандемичната хистерия около "проблема 2000" - как ще се справят компютрите при настъпването на 2000 г. Помните ли? То не бяха статии, семинари, програмни продукти и др. простотии,в които обаче се изляха безчет милиарди в свето
  вен мащаб.
  Та и сега. Земята ще си се развива съобразно нейните цикли,а човешката дейност ще продължава да оказва пренебрежимо малко влияние,било то в положителна или отрицателна посока.Всичко останало е нов начин за източване на финансов ресурс.
  Бих препоръчала на т.нар.български държавници да помислят за изграждане на мощности за добив на дизелово гориво от каменни въглища.Технологията е още от хитлерово време,но и до днес ЮАР ползва такъв дизел около 30% от общото потребление в страната.
  А ако същите тези управляващи наистина мислят за нас, да намалят както размера на ДДС върху горивата,така и съответните акцизи.
  Тогава,сигурна съм,ще приемаме по-спокойно и съобщения за евентуално глобално затопляне.

 38. 38 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  Само след 5 минути ровене из мрежата разбираме очевидното - че Дъскарев е идиот.

  The authors of the new study stress that they do not dispute the IPCC's figures: "Just to make things clear, we are not stating that anthropogenic (man-made) climate change won't be as bad as previously thought," said Mojib Latif, a professor at the Leibniz Institute of Marine Sciences in Kiel, northern Germany.


  "What we are saying is that on top of the warming trend, there is a long-periodic oscillation that will probably lead to a lower temperature increase than we would expect from the current trend during the next years."  Fellow author Johann Jungclaus of the Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg, likened the trend to "driving from the coast to a mountainous area and crossing some hills and valleys before you reach the top."

 39. 39 Профил на Пак аз
  *****
  Неутрално

  Дъскарев казва:
  "естественият климатичен цикъл обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност"

  Учените казват /който не го мързи да провери в нета/, че всъщност охлаждането няма НЕ се дължи на "естествен цикъл", ана топенето на сладка вода от Гренландия. Т.е., тезата на статията отиде с главата надолу.

 40. 40 Профил на retro
  *****
  Неутрално

  На всички невярващи и оптимисти препоръчвам да лапнат ауспуха на колата си и да поемат бензинови пари - препоръчва се да се прави най-малко 2 пъти на ден!

 41. 41 Профил на georgi
  *****
  Неутрално

  баси продажния журналюга. Лошото е, че е фрашкано с тъпаци дет му се връзват в тая сбъркана страна.

 42. 42 Профил на Незаспал
  *****
  Неутрално

  "Нещо повече - според този сайт ледената покривка и в Антарктика също е най-голямата, откакто се извършват наблюдения - с 30% повече от обичайното.
  " Ето само от това грубо изопачение на истината можете да си направите сметка за каква точно статия става въпрос ...

 43. 43 Профил на Незаспал
  *****
  Неутрално

  Я по-добре прочетете това ...
  http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=476374

  Има противоречия нали ?

 44. 44 Профил на До зелените скачачи
  *****
  Неутрално

  дето ругаят автора на статията. Прочетете това:"Процесът на затопляне на климата на Земята е спрял най-малко до 2015 г., смятат група учени от германския Институт "Готфрид Лайбниц".

  Резултатите от труда им публикува британският вестник "Дейли Телеграф". Въз основа на изучаването на промените в температурата на морската вода германските специалисти са установили, че процесът на устойчиво повишаване на средногодишната температура на земната атмосфера е спрял още през 2005 г. И макар в резултат на промишлената дейност на човечеството количеството на отделяните в атмосферата парникови газове и най-вече на въглеродния двуокис да се е увеличило, морската вода по крайбрежието на Европа и Северна Америка са станали по-студени. Учените не изключват възможността след 2015 атмосферата отново да почне да се нагрява във връзка с циклични промени на климата. БГНЕС".
  Това именно е първоначалното съобщение от 24 април т.г., което по-късно беше цитирано от "Нейчър" на 1 май. Дъскарев именно това цитира и то съвсем коректно. Вярно е, че точно част учените от Международния панел и т.н. сега се отричат от това, че хората причиняват затоплянето. Излиза според тези учени, че затоплянето се дължи на естествени процеси. Такава е тезата и на Дъскарев. Научете се да приемате и различно мнение, дори и да е на малцинството. Изисква се смелост да бъде написана и публикувана такава статия.

 45. 45 Профил на ЕСКИМОС
  *****
  Неутрално

  откакто започна глобалното затоплиане, плащам все по големи сметки за отопление!

 46. 46 Профил на Философ
  *****
  Неутрално

  Природата трябва да се уважава,като се опазва.Именно,защото е над всичко. Обратното води до проблеми за консуматура на земни блага.

 47. 47 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  Май авторите превеждат безогледно статии от чуждата преса без да проверяват фактите - например за нивата на СО2 изхвърляни от вулканите в света. Около 110 милиона тона СО2 се изхвърля на година от вулканите по света срещу 10 милиарда тона изхвърляни от индустирята - източнил:http://volcanology.geol.ucsb.edu/gas.htm
  За да не кажете, че съм проверил само един източник на http://volcanoes.usgs.gov/Hazards/What/VolGas/volgas.html данните пък са за около 130 милиона тона на година от вулкани. Откъдето и да го гледаме е около 100 пъти по-малко от произвеждаите от нас СО2 газове. А цялата противоречива информация изнасяна от учените показва само едно - все още не разбираме достатъчно добре процесите в природата на нашата планета. Което обаче не означава, че не трябва да обръщаме внимание на замърсяването и да се стремим да не прахосваме ресурси защото и малките деца знаят, че те не са неизчерпаеми. Едно е сигурно: дори да не е доказано 100% как влияе замърсяването върху планетата ни, сигурно е, че със нищо не ни помага.

 48. 48 Профил на затопляне
  *****
  Неутрално

  Това за глобалното затопляне го пише Майкъл Крайтън в една от последните си книги-може да е вярно,но може и да не е и само се пръскат пари за него.
  Същото беше и изказването на Ангела Меркел за замърсяването от колите-хвърлят се огромни суми за ограничаване на замърсяването от колите и накрая се оказва,че най вреден е прахът,които колите вдигат/лекува се с миене на улици/.Така че не всяка кампания на еколозите от света после се оказва вярна.

 49. 49 Профил на Румен Рачев
  *****
  Неутрално

  http://www.americanthinker.com/blog/2008/04/nasa_confirms_natural_climate.html

  Това е статията, потвърждаваща тезата на Огнян Дъскарев. Става дума за съобщението на НАСА за гигантското течение в Тихия океан, което сега е в студената си фаза.

 50. 50 Профил на minouvach
  *****
  Неутрално

  Екофашистите са си спретнали чудесна многомилиардна промишленост и не допускат публикуването на противоположни мнения. Учените, които са публиктували в "Нейчър" са много смели, защото досега всеки, който е изказъл съмнения в постулатите , на които се крепи клима-гювеча е бил оплюван, уволняван, изкарван за платен агент на нефтените компании и в крайна сметка унищожаван.

 51. 51 Профил на Пак Румен Рачев
  *****
  Неутрално

  До Васил - различните сайтове дават различна инфо за замзърсяването с въгл.двуокис. Например в долния сайт пише, че вулканът Пинатубо е изхвърлил повече вредни газове, отколкото са изхвърлили всички автомобили от създаването им. Според мен, хората не могат да надминат Майката Природа и в замърсяването и в затоплянето. Което не значи, че не трябва да я пазим - например да не се секат безразборно горите.  http://www.rushlimbaugh.com/home/estack/mother_nature_biggest_polluter.guest.html

 52. 52 Профил на връх на логиката
  *****
  Неутрално

  Това, че имало застудяване, не противоречало никак на това, че има затопляне. До такъв извод стигнаха зелените талибани.
  Вие разбрахте ли нещо?

 53. 53 Профил на extrasho
  *****
  Неутрално

  Съдете сами за Огнян Дъскарев: откъс от есето му “Цивилизация и варварство“ в liternet.bg. Забележете, че в това есе Дъскарев и дума не обелва за Ирак, Афганистан, Гуантанамо, методите на работа на ФБР. Манипулативен автор, който подбира информацията само колкото да пасне на тезите му.
  ---------------------
  Без съмнение варварството има и други имена - преди всичко нацизма и маоизма. Мнозина считат, че военният режим на ген. Пиночет в Чили е варварски. Според някои бомбардировките в Хирошима и Нагазаки също са варварски и ненужни. Но в Магадан и Колима никога не се събраха световните ръководители, за да почетат жертвите на болшевишкия геноцид, който заедно с маоисткия, е най-големият в писаната история.
  Вместо това, преди дни, се събраха на мавзолея на Ленин.
  --------------
  Дори да си ненавиждал Ленин цял живот, ти става симпатичен, след като някой ултра-републиканец в лицето на българина Дъскарев го използва за прикритие на “американската цивилизованост“ в Ирак и Афганистан. Мерси, Дъскарев. Стана ми ясно от какви подбуди си се захванал да жигосваш климатолозите. Очаквам следващата ти статия да бъде посветена на благотворното въздействие на пестицидите върху околната среда и великото откритие Монсанто 811.

 54. 54 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  За да е ясно:

  Глобално затопляне има. То е резултат на повишена активност на слънцето, защото температурите се покачнат и на други планети и спътници, където се правят изследвания.

  Затоплянето е незначително и не е по целият свят. То е много по малко от това на другите небесни тела, защото земята е саморегулиращ се механизъм.

  Единственото общо между хората и затоплянето е, че хората го измерват. Никое, абсолютно никое човешка действие не е в състояние да промени каквото и да било в планетарен мащаб. Влиянието на човека е толкова незначително, че влияе не на планетата, а на обкръжаващата човека среда, затова ни се струва голямо.

  За да се образуват нефтът и въглищата са били някога на повърхността. Има закон за запозване на материята. Преди са били в атмосферата и са слезнали под земята, сега е обратно. Планетарен кръговрат. Да не говорим, че отделените от цялата човешка дейност, за цялата човешка история, емисии са под 1% от наличният СО2 в атмосферата. Никакво влияние няма и не може да има. Морските течения имат хиляди пъти по голям ефект от газовете. Я да ходят откачалките да ги променят. Нали от човека зависи нещо. А пък ако се окаже, че зависи, аз си поръчвам 24-27 градуса за юни-август и до минус 8 през зимата, дъжд само вечерта и да се забранят градушките, че повреждат ламарината на колите. Ако може и рибата да се лови изчистена, че много мирише, даже ако може и да е печена.

 55. 55 Профил на Метеоролога
  *****
  Неутрално

  1) Ако някой се интересува да погледне по-стари климатологични изследвания от 70-те и 80-те години, ще се учуди, че основна тема в тях е глобалното застудяване и дали то вещае началото на ледникова епоха или не?
  2) Говоренето за глобално затопляне - научно и медийно - се случи през последните две десетилетия и поради постоянното му мултиплициране в научните и медийни среди се възприема като някакъв винаги съшествувал и неоспорим научен факт.
  3) В последните 3 десетилетия на 20 век НАИСТИНА се наблюдава небивало по скоростта си увеличение на приземната температура в историята на измерванията (1850 г.-сега).
  4) Хипотезата за въглеродния двуокис като възможна причина за затоплянето е сериозна, но количествените оценки на влиянието му, при сегашното ниво на научното знание, не са достатъчни, за да се докаже еднозначно, че глобалното затопляне се дължи на човешката дейност.
  5) Поради политическо влияние (тяхното публикуване и съгласуването им на различни етапи става след одобрението им от политици) доклдите на IPCC са едностранни. Полезно в тях е систематизирането на научното познание за климатичната система на високо ниво. От друга страна на експериментите с глобални климатични модели в които на много места се въвеждат произволни входящи данни (поради невъзможност да се ползват емпирични) се отделят стотици страници и върху тях се базират основните изводи на доклада. От друга страна на процесите на промяна в слънчевата активност и тяхното влияние върху облакообразуването, например, е отделена страница и половина, въпреки че неяснотите при тези процеси са сравними с неяснотите при моделирането на влиянието в количеството на въглородния двуокис върху глобалната температура.
  Това прави тези доклади недостатъчно обективни.ю
  6) Хиоптезата за антропогенното вличние върху затоплянето на климата е сериозна, но на този етап поради обективна липса на достатъчно знания за климатичната система и достатъчно емпирични данни, тя не може да се смята за доказана и върху нея да се градят политики.
  7) Най-любопитното е, че бушистите и петролоното лоби може да се окажат прави

 56. 56 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  До extrasho
  Подсказвам ти по-прости схеми на отпор срещу Огнян Дъскарев:
  О.Д. може би е циганин като И.К.
  О.Д. бие негрите.

 57. 57 Профил на Спешна медицинска помощ до ДПС
  *****
  Неутрално

  Втората по важност причина са милионите декари по света, където вместо жито и ориз се отглежда рапица, от която се произвеждат биогорива, както и царевица, от която се произвежда етанол.

  Освен визия за крадене, ДПС има ли разработена програма за засяване с рапица на пустеещите земи.

 58. 58 Профил на extrasho
  *****
  Неутрално

  Мондиана, жалък си с акронимите. Жалък си и със статията си. Иначе нямам против да биеш когото си искаш. По-голямата вреда от тебе е, че си сервилен и едностранчив. Казват ти го и климатолозите: нямаме данни, на базата на които да твърдиме със сигурност. А ти - харчели милиарди, заблуждавали света. Поне не го изследват, а не го замърсяват само, както която и да е химическа промишленост. Уважавай изследователите, а не политиците, както правиш ти.

 59. 59 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Преди всичко съм жена (за твое успокоение може да съм жена му, дъщеря му или ...)
  А от безцветната ти изява изглеждаш като обикновен, може би самодеен дсклакьор, което по принцип би трябвало да ме откаже да ти отговарям, но мисля, че все пак на такива като тебе трябва да им се показва къде им е мястото.

 60. 60 Профил на extrasho
  *****
  Неутрално

  Жалко за елементарността ти, мондиана; щом някой не ти харесва, значи или е циганин или дс-клакьор. Още едно доказателство за примитивизма ти, хеле пък ако си “някаква“ на Дъскарев. Сам по себе си той не ме интересува. Интересува ме да не се правят спекулации с науката, каквито прави той. Ако имаш да ми напишеш още нещо, моля направи го на @гмаил.ком, за да не занимаваме всички с нашата дискусия. мерси

 61. 61 Профил на dedmin
  *****
  Неутрално

  Само не разбрах след толкова дрънканици, да продължаваме ли съсипваме природата или не! Това добре ли е или не! По щастливо ли ще живеем или не? Обяснете ми го простичко и после пак се джавкайте!

 62. 62 Профил на съмняващият се
  *****
  Неутрално

  Използването на резултати получени от немски учени като доказателство ми се струва несигурно, като имам предвид случая с баташкото клане. Някои от тях явно имат повече други интереси, освен научните. Както между впрочем навсякъде.

 63. 63 Профил на Do 49
  *****
  Неутрално

  Румене, това което си пуснал не е статия потвърждаваща тезата на Дъскарев, а партизански коментар от Щатите. Даже цитира оригиналната статия на НАСА, който пък поддържа точно обратната теза от тази на Дъскарев.

  Нека да правим разлика между новина, коментар и научна статия - трите нямат много общо помежда си.

 64. 64 Профил на V
  *****
  Неутрално


  Учените казват:"естественият климатичен цикъл обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност".

  И от отва авторът вади следните изводи:

  Това е поразително признание, че не хората са причината за глобалното затопляне. При това от видни климатолози, досега поддържащи точно обратното мнение.

  Къде видя признание, къде видя отричане на досегашното мнение ???
  Аналитичните сопосбоности на автора са близки до тези на изсъхнала кайсия.

 65. 65 Профил на До № 63 от Румен Рачев
  *****
  Неутрално

  http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/NewImages/images.php3?img_id=18012

  Ето ти тогава оригиналното съобщение на НАСА - то е съвсем ясно - PDO охлажда Пасифика! В партизанското, както ти го наричаш, съобщение, се цитира Антъни Уатс,прочут климатолог, антизатоплист, който твърди ,че точно това течение променя климата на земята топло/студено. Него, Уатс, пък цитира Дъскарев. Исках да просто да покажа, че Дъскарев много коректно изнася фактите, което му прави чест. А "партизанското" издание е уважаваният American Thinker. Аз мисля, че Дъскарев не греши.Освен това той пише, че хората имат принос за затоплянето, макар и малък.

 66. 66 Профил на Кадаиф
  *****
  Неутрално

  Въобще не ме учудва позицуята на някои празноглавци тук. Откъде на къде някой ше ги кара да мислят с главите си екологично, за природата, за земята... Те искат да консумират. Тва е положението. Няма да си развалят рахатлъка. Пък краят на света като дойде ще е след тях, така, че кво ги интересува.

  Баси изметта!

 67. 67 Профил на касълбар
  *****
  Неутрално

  Дъскаркоф и другите разложени мозъчно и нравствено, форумни драскачи или са обезумели фанатици,лижещи задниците на някаква част от световните, капиталови спекуланти или са безкрайно подли "купени кучета",защищаващи задалата се на хоризонта гибел за стотици милиони обикновени хора,поради предизвиканите нарочно,световни, климатични промени!?

 68. 68 Профил на До Румен
  *****
  Неутрално

  Благодаря за линка, но ти чете ли статията? Не виждам как тя потвърждава каквото и да било писано от Дъскарев. Виж какво казва:

  Natural, large-scale climate patterns like the PDO and El Niño-La Niña are superimposed on global warming caused by increasing concentrations of greenhouse gases and landscape changes like deforestation. According to Josh Willis, JPL oceanographer and climate scientist, “These natural climate phenomena can sometimes hide global warming caused by human activities. Or they can have the opposite effect of accentuating it.”

  Иначе American Thinker го следя отвавна, за никого не е тайна че там се пишат яростно републикански коментари. Аз ако ти отговоря с линк от някакъв "левичарски" блог, как това спомага за дискусията?

 69. 69 Профил на Румен Рачев
  *****
  Неутрално

  Благодаря. Прочетох какво пише, още преди да цитираш текста. Но не мислиш ли, че е доста нелепо да се твърди, че такива естествени явления "крият" или "подчертават" човешката роля в затоплянето? These natural climate phenomena can sometimes hide global warming caused by human activities. Or they can have the opposite effect of accentuating it.” Извинявай, но това ми се струва изключително нелепо, защото ако има естествен цикъл на затопляне/охлаждане, как това би могло да крие някаква човешка дейност? Дъскарев използва данните за течението в Тихия океан, за да докаже тезата си. Точно това прави и цитира Антъни Уатс- Не виждам защо да не е доказал тезата си.

 70. 70 Профил на Serendipity
  *****
  Неутрално

  Глупостите на Огнян Дъскарев наистина са разнообразни и безкрайни. След като "доказа", че България е искала да убие предишния папа и за целта преведе книгата на известната клеветница Клеър Стърлинг, после "разобличи" Че Гевара като масов убиец и садист и за елта пак преведе някакъв пасквил, после пък написа поне сто хвалебствени статии за най-големия военопрестъпник на нашето време Джордж Буш, сега Дъскарев се е заел да громи климатолозите и да "доказва", че индустриалното развитие не влияе на климата. ЕГАТИ!!!!
  Все пък не мога да не отбележа, че Дъскарев е много добър журналист и преводач от английски. Но това изобщо не го извинява, че използва дарбите си за гнусни, мракобесни, безчестни цели!

 71. 71 Профил на Homo Sustainabilicus
  *****
  Разстроено

  "естественият климатичен цикъл обезсилва увеличението на температурата, причинено от изхвърлянето на парниковите газове в резултат на човешката дейност"
  При последното "обезсилване" в Мианмар умряха 100 000 души, г-н Дъскарев...!!!

 72. 72 Профил на Homo Sustainabilicus
  *****
  Неутрално

  Независимо дали е глобално затопляне или застудяване, климатичните промени са очевАден факт и всяко подценяване се пише на наш гръб. Когато клатиш една делва, разбира се че тя по ефекта на махалото ще се движи напред и назад, но рано или късно се прекатурва...! Дори и да няма никакви климатични промени, това не ни оправдава да живеем по безразборно индустриалния начин, по който сме живели досега!

 73. 73 Профил на Серго
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен със статията на Дъскарев. Но не разбирам защо не коментира политическата страна тази истерия. От Дъскарев се очаква именно това, защото е журналист, а не климатолог. По-долу един от форумците е започнал да тази тема, ще се опитам да я довърша. Често пътувам по света и имам контакти с непровителствени организации от всякакъв вид. Познавам десетки функционери на зелени НПО-та. Всичките до един са леви радикали, които мразят капитализма и индустриалното развитие. Затова за тях измислената теория, че капитализма/хората са виновни за затоплянето е манна небесна. Това беше истински подарък за тях, защото им дава възможност да крещят на воля антикапиталистическите, антиглобалистките, антиамериканските си лозунги. Лошото е, че имат огромно влияние над правителствата и ООН и така имат огромни възможности. Прав е Дъскарев, че това е истинска световна индустрия. Разберете едно: абсолютно невъзможно е хората да влияят на климата. Това е абсурдно, нелепо, идиотско. Един форумец написа нещо, което всички трябва да запомним - количеството въглероден диоксид, изхвърлен в атмосферата е помалко от ЕДИН ПРОЦЕНТ от общото количество на въглероден диоксид. Поздрави на Дъскарев и "Дневник" за смелостта да публикуват тази статия. Уверявам ви, именно смелост, защото ако кажете или напишете нещо подобно на Запад, рискувате да си загубите работата!

 74. 74 Профил на Пак от Серго
  *****
  Неутрално

  До Хомото, долния форумец - ето това е типично религиозно, фанатично мнение. А вие откъде господине знаете, че световтото затопляне е виновно за "Катрина" и урагана в Бирма?? Съветвам ви да прочетете какво пише точно за това Уилям Грей, най-големия специалист по ураганите в САЩ.

 75. 75 Профил на ГТ
  *****
  Неутрално

  Едно време ни плашеха с нов ледников период, сега с глобално затопляне.
  Важното е световния империализъм да е виновен.

 76. 76 Профил на Ниска топка
  *****
  Неутрално

  Ниска топка си Дъскарев, ниско ниво си. Отново го доказа с последната си драсканица. Чудя ти се на акъла да пишеш за климатичните промени. По-добре си пиши за американските избори, там поне знаеш какво да лъжеш и мажеш.

 77. 77 Профил на Хехехе
  *****
  Неутрално

  Оги Анализатора пак се изцепил. Ма този път нещо много си се олял,много си се изложил.
  Еехх, Дъскарев, Дъскарев...

 78. 78 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Г-н Дъскарев и другите, които твърдят, че нямало таково явление като затоплянето, а и в-к Дневник, хайде разберете се вече има ли, или няма и кой е виновен, щото преди малко прочетох следния материал във... Дневник: "Глобалното затопляне "освобождава" Гренландия". Цитат: "След трийсет години като автономна област на Дания Гренландия е на път да се превърне в самостоятелна държава, и то благодарение на глобалното затопляне, пише датският в. "Берлинске тиденде". Бързото топене на ледниците, предизвикващо сериозни притеснения сред учените по света, може да се окаже от полза за гренландците, тъй като след броени години може да направи достъпни огромните енергийни запаси на острова..." В печатното издание има и графика, която показва какъв е бил размерът на ледения остров преди 15 години и какъв е сега.

 79. 79 Профил на Енергия
  *****
  Любопитно

  "Най-вероятно затоплянето се дължи на естествен, междинен климатичен цикъл." - Затопляне или не, няма значение, хората трябва да започнат да мислят как рационално и пълноценно да използват възобновимите ресурси на планетата Земя. За съжаление мога да кажа, че биогоривата са абсолютно неефективен начин за извличане на енергя. Мислете във линиите на Електрическия Резонанс !!! Сърбинът Никола Тесла е първият човек който е започнал да води човечеството в тази насока. За него се казава "Човекът който изобрети 20то столетие". За нас остава само да го следваме и да доразвиваме идеите които той ни е оствил.

 80. 80 Профил на Jiggy
  *****
  Разстроено

  След толкова много коментари, искам да попитам форумците: Вие познавате ли поне един учен? Моят колеж не е чудо голямо но всички физици изпадат в апокалиптичен кикот когато някои спомене Ал Гор. Единственият пипнат от религията е един Мичио Каку дето маи повече работи за Дискавьри и е на всяко гьрне мерудия. Последният гвоздей в ковчега на ГЗ го заби един Шварц от лабораторията в Brookhaven който доказа че СО2 има незначителен ефект като greenhouse gas. ГЗ е толкова научна колкото марксизма.

 81. 81 Профил на Pinko
  *****
  Неутрално

  Е баси и глупака... немам думи. Един от ефектите на глобаното затопляне е големите температурни амплитуди. Това че за 3 дена е станало супер студено не изравнява ефекта че след това ще е 3 месеца топло. И точно тези температурни аномалий предизвикват бедствия. За последните 10 години има повече хора пострадали от природни бедствия спрямо 100 години назад. Такива мозъци, като автора ще кажат и че озонова дупка няма.

 82. 82 Профил на Jiggy
  *****
  Неутрално

  Дори ГЗ да беше истински проблем само социалист може да измисли решение което да направи хората по- бедни и по - несвободни. Потребителското общество, демокрацията и индустриализацията са наи хубавото случило се на човечеството в историята.

 83. 83 Профил на Jiggy
  *****
  Неутрално

  Спомняте си истерията за озоновата дупка, нали? След толкова много "мерки" и пари на вятьра проверили ли сте какьв е резултата? Никакьв! "Озоновата дупка" не е породена от химикалите и замьрсяването а е аномалия на земното магнитно поле и сльнчевата радиация. Всьщност озоновият слой е аномално дебел над планетата, не аномално тьньк над Антарктида.

 84. 84 Профил на D
  *****
  Неутрално

  Екологията, 'зеленото' и глобалното затопляне са различни манджи, нищо че в последно време се напъват да ги смешат.

  Най-големия проблем пред човечеството не е СО2.
  Най-големият ни проблем е игноризма (What do I care тенденциите), преконсумацията, липсата на поличическа воля (като цяло в света качеството на политиката мирише лошо) и масовото затъпяване на масите.

  Всичко останало е някакъв смешен прах в очите ... Идеята е всички да стойм разсеяни и да гледаме Music Idle послушно.....

 85. 85 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  Jiggy, не се разбра в кой колеж и кой университет си, хеле пък с какво се занимаваш?
  А съвсем не съм съглесен - това че започнахме да ходим на два крака е най-доброто което можешре да се случи на човечеството - даде възможност на хора като теб и мен да си бъркат в носа.

 86. 86 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с номер 84.

 87. 87 Профил на Дървената мафия
  *****
  Неутрално

  Хехе, сега да грабваме брадвите и трионите и юруш на маслините! Вижте дедо цар колко е умен, като изсече рилските гори, ашколсун, човекът е знаел, че нема никво затопляне, дагоеба, и сичко е наред!

 88. 88 Профил на Нихат Кабил
  *****
  Неутрално

  Вай аллах, що не излезе по-рано тая статия бе, додето бях министър! Ишаалла, кви разрешителни щях да издам, че да изкарам някой лев, дет са вика...

 89. 89 Профил на Jiggy
  *****
  Неутрално

  паразит - напьлно сьгласен
  Наличието на политическа воля е наи-големия проблем. Гледането на Idol е интелектуално занимание в сравнение с "зеления" и "антивоенния" политически активизьм.

 90. 90 Профил на принц Кирчо Ментата
  *****
  Неутрално

  Ало, тате, Ваше Величество! Сега като вземеш Кричим и квото падне още, продължавай да сечеш с пълна пара! УчЕните и журналистите казват, че ноу проблемс, даже е добре за климата!

 91. 92 Профил на Homo Sustainabilicus
  *****
  Разстроено

  До патетичните апологети на anti-environmentalism-а:

  В момента докато тече тази риторика, по националната телевизия дават "Крахът на третия райх". Ето само един цитат на фюрера, който ми се стори уместен да бъде вмъкнат в настоящата дискусия:

  "...Животът не прощава слабостите. Така наречената хуманност... Това е попска лигавщина. Състраданието е смъртен грях. Състраданието към слабите... е предателство към природата. Най-силните могат да победят, само като ликвидират слабите. Аз винаги съм се подчинявал на този природен закон и не съм си позволил да изпитам състрадание. Безмилостно подтиснах вътрешната опозиция и жестоко смазах съпротивата на всички чужди раси. Няма друг начин да се справиш с тях. Горилите например смазват всеки външен до смърт. Това, което важи за горилите, се отнася и за хората..."

  Позволявам си да го цитирам тук защото намирам сходства с разискваната проблематика и защото Втората Световна Война беше съвършеният пример за антропогенен катаклизъм, който показа какво се получава когато хората престанат да мислят със собствените си глави и да чувстват със собствените си души и отстъпят тези функции на авторитети, независимо дали те се казват Хитлер или Уилям Грей...

  Не ви ли се струва странно поне това как "нерелигиозни прагматици" като вас изменят на нерелигиозно прагматичната парадигма, в която са възпитани, и лековато пренебрегват един толкова нерелигиозно прагматичен аргумент:
  Ако има дори 0.000001% вероятност прагматично-индустриалнит ни навици да ни доведат до гибел, то това си заслужава да бъдем сериозно притеснени... Не мислите ли?

  Аз се извинявам за дето съм притеснен...!

  P.S. Цитатът по-горе е само един от изобилно многото, които можете да взаимствате от фюрера за глобално-оптимистичната си прагматична полемика...

 92. 93 Профил на Макса
  *****
  Неутрално

  Леле колко глупости изписахте!!Кво значение има дали ша измрем сега или след 20 год или след 30

 93. 94 Профил на Homo Sustainabilicus
  *****
  Разстроено

  Има и по-кратък начин да се каже:
  Ако ние грешим, това никому няма да навреди. Ако вие грешите обаче, всички ще измрем, или поне поколенията след нас. Макар никак да не ми се иска да се делим на ние, вие и те...

 94. 95 Профил на analgin
  *****
  Разстроено

  Не вярвам на казаното. За първи път в своята 5.6 млрд години история на Земята живеят повече от 7млрд дущи. Пустините, ерозийте, обезлесяването и хищническата експлоатация на ресурсите от страна на тези 7 млрд ще направят от Земята необитаема пещ.

 95. 96 Профил на инж. Ганев
  *****
  Неутрално

  Да разбирам го автора понеже има съмнения по линята затопляне - охлаждане все още то в никакъв слу4аи не трябва да се накърнява интереса на америкнаските реднеци, например зъболекар да ходи на работа сутрин на 40 мили със ли4но превозно средство - камион. В никаквъв слу4ай да не променяме нищо от горната картинка. Сакън!
  А някой обърна ли внимание на катастрофата в Бирма? И знаете ли какво е страшното тук? 4е такива новини ве4е не са новини. Ве4е еме заживели в света на климати4ната катастрофа. Цунамито през 2005 беше новина който уби пак толкова души. Следващата новина ще е да загинат примерно 1 000 000 души и ние пак ще си глаголим охлаждане - затопляне и слабоумните ще бранят с гърди интереса на големите батковци.

 96. 97 Профил на инж. Ганев
  *****
  Неутрално

  jiggi-Jiggy

  пишеш глупости за озоновата дупка. Проблем със озоновата дупка имаше и решение беше намерено. Но това се слу4и в други времена а съвременната полти4еска-икономи4еска олигархия няма ресусрс за подобен екшън. Днес политиците не водят а вървят след стадото. Стадото иска да кара камион, полу4ава камион и никави анализи за ползи/загуби. Политиците говорят само това което гали ушите на овцете. Политиците обслужват стадото. Самолета няма пилот.
  По темата гледайте The Trap: What Happened to Our Dreams of Freedom

  http://www.youtube.com/watch?v=-TqZDdPHmDE

 97. 98 Профил на dadas
  *****
  Неутрално

  Този де е писал тази статия да не е получил хонорар от САЩ.Те са най-мощната икономика, най големия замърсител и те и Австралия отказват да вземат мерки за вредните емисии, както направиха напримир европейците.Освен това да гкеда филма на Алгор "Неудобната истина" , там поне има факти не с предположения

 98. 99 Профил на Jiggy
  *****
  Неутрално

  "Самолетьт нямьл пилот!"
  Някои роби май си тьрсят господар или що ли?
  Овцете са онези дето са чули недочули за какво става вьпрос и вече знаят и истината и проблемьт и решението му. Прости отговори като за прости умове. Защо си беден? - Мрьсните капиталисти те експлоатират, ти не си виновен. Защо има ураган в Бирма? Мрьсните корпорации (вещици)са виновни.
  Колко по просто и ясно може да бьде?

 99. 100 Профил на Анти-еколог
  *****
  Неутрално

  Как пък никой от форумците не обърна внимание на най-важното от статията на Огнян Дъскарев - за гладните бунтове в Третия свят, причинени от безумията на еколозите. Имайте предви, че гладните бунтове тепърва ще се разрастват. Ние живеем в задоволен свят, а онзи е света на хората, разполагащи с 1-2 долара на ден. За да хранят себе си и семействата си. Живял съм години в Африка и знам какво е положението. Заради най-големите виновници - ЕС и ООН,които дрънкат глупости за глобалното затопляне, Третия свят скоро ще изпадне в ужасна беда - ужасден глад. Но и Америка е виновна - там производството на етанол от царевица на милиони декари, се субсидира от държавата с 51%. Хайде, вие еколозите, идете в Третия свят да обясните на милиарди гладуващи колко страаашно е ГЗ, и че трябва да си загубят работата, защото ще затворят фабриките им - замърсявали околната среда. Обяснете им колко сте загрижени за ужаааасното затопляне. Дъскарев е първият български журналист /доколкото знам/, който прави пряка връзка между безумията на еколозите и гладните бунтове. За което го поздравявам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK