Има ли смисъл от православната църква?

Преди седмица-две, по повод на статията на Светломира Димитрова в "Дневник" - "Българското православие - нито право, нито славно, нежели българско", написах в блога си нещо за църквата и му сложих заглавие: "Трябва ли Българската православна църква да бъде закрита?" Признавам, това е неприлично предложение. Очаквано, получих ругатни и хули. Един блогър, Борислав Цеков, помоли Бог да ми прости, каза, че дяволът е проговорил с моята уста и илюстрира призива си с портрет на Сатаната. Други бяха по-крайни.


Никак не обичам да обиждам хората на религия. Ще ми се да се извиня на всеки, който би се засегнал от подобни думи. В същото време обаче искам да задам и няколко въпроса. Да ги задам като човек, който дължи нещо на тази църква, най-малкото защото едно време, когато извън "Работническо дело", "Световна класика" и скучни френски филми нямаше много територии, към които да полети фантазията ти, църквата беше там. Без много шум моите родители ме бяха кръстили в тая църква и това години наред ми даваше освежаващото усещане, че съм изиграл някого и че принадлежа към нещо, което е различно от онова наоколо. Това беше време, когато от църквата имаше смисъл, макар и само с това, че беше там.


Мина време. Берлинската стена падна. Със свободата дойдоха и много църковни имоти. Църквата се сдоби и с много посетители и с официална подкрепа от държавата. Президенти, министри и други бивши безбожници смирено наведоха глави и запристъпяха край олтара. Нормално е човек да поиска нещо от църквата в замяна на това особено положение.
Най-простото нещо, което църквата и нейните преродени служители биха могли да правят, е да проповядват. Да сте чули църковна проповед? Свещеник да обясни за какво става дума в Библията? Да се опита да обясни какво означава вяра? Какво означава жертва? Или какво би трябвало човек да направи за ближния си. Някой да е чул нещо смислено за живота или смъртта освен няколко прашни монотонни фрази от устата на все по-оядени свещеници? Малко вероятно. Православният свещеник вече не проповядва. Той отслужва службата, после се отдава на земни и съдебни дела.


Българското образование се намира в трагично състояние. Грамотността на децата е спаднала значително под грамотността на вечно хулената от нас, образованите европейци, съседна Турция. Да сте чули някой свещеник да е обелил една дума по този въпрос? Не, не сте. Освен нелепата намеса на църквата в спора за вероучението, която повече намирисваше на тревога за издателски отчисления, отколкото за детските души. Един свещеник (пак на блога ми) ми се беше скарал, че църквата не бивало да се занимава с всякакви житейски проблеми, а да дава общите морални насоки. Така ли? Кой изгради българското образование през XIX век? Кой се занимаваше с опазване и развитие на езика? Кой отстояваше независимостта на българския етнос не с отшелнически молитви, а с проповеди, с образование, със загриженост? Руското министерство на образованието ли?


Идеята, че църквата не се меси в нищо, е толкова нелепа, колкото и идеята, че трябва да се меси навсякъде. Когато обаче цял свят пламна от гняв и срам заради Могилино и заради нечовечността на нашето общество, какво направи църквата? Нищо. Църквата, в която често звучат думите на Евангелие от Матея "Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно". Не би ли трябвало тази църква да прояви загриженост за бедните духом? Или може би църквата е решила, че с блаженствата всичко е уредено и тя няма нужда да се меси в божиите дела. Преди месеци получих самотен имейл от свещеник, който страстно призоваваше за подкрепа за неговата работа с домовете. Зачетох се заинтригуван. Човекът събираше пари, за да си купи джип с двойно предаване, за да можел да стига до отдалечените места, в които тези деца били изоставени!


Къде беше и къде е църквата, когато в страната се извършват постоянно безнаказани убийства? Или и убийството не фигурира в духовните рецептори на духовните водители? Къде е църквата, когато сред децата се надигат вълни от насилие? Къде е православната църква, когато милиони умират от глад, когато в Бирма загиват десетки хиляди заради една малоумна диктатура, която не разрешава на хората да помагат на хората в беда? И към това ли църквата няма отношение? Къде бяха православните свещеници, когато в съседна Сърбия масово започнаха да избиват хора от друг етнос и религия? Нямаше я. Наскоро един, наглед мислещ свещеник изрази пред мен съжаление, че сърбите не са си свършили работата докрай. Свещеник, който представлява църквата, изиграла решаваща роля в спасяването на българските евреи. Къде е сега тази църква? Няма я.


Да, църквата я няма. Тя отдавна е заменила светите писания и свещеническата образованост с нотариални актове, неверие и невежество, което трудно се простира отвъд църковните ритуали. Тя може би пази тези ритуали, за да могат един ден те да бъдат разчетени от някой друг. От някой немски студент по антропология или някой бразилски професор по балкански фолклор.


Разбира се, светлина в тунела има. Срещат се свещеници като например отец Йордан в Стара Загора, който ден по ден ходи в Старозагорския затвор, в който, скрит от очите на света, той е издигнал прекрасна църква, който подържа социална кухня, та дори и безплатен лекарски кабинет. Или отец Марин е Троян, който участва в благотворителни походи и говори на децата и като проповедник и образовател, не само като ритуален назидател. Но това са само изключения, които би трябвало по-скоро да засилват тревогата ни, отколкото да ни карат да се успокояваме.


Църквата е институция и като всяка институция тя подлежи на промяна. Няма нищо богохулно в подобно очакване. В момента Българската православна църква просто не оправдава своето съществуване. Дали тя трябва радикално да се реформира, дали да се смени, закрие или преоткрие ми е трудно да кажа. Но по начина, по който пъшка нечленоразделно под собствената си затлъстялост, тя вреди и на себе си, и на народа, чиято конституция съдържа нелепия текст за нейната традиционност.


* Други коментари от Юлиан Попов може да прочетете на блога му www.julianpopov.com.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на здравко
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на Пявел
  *****
  Неутрално

  В този си вид тази църква наистина е напълно безсмислена.

 3. 3 Профил на Павел
  *****
  Неутрално

  Предишното е от "Павел", а не от "Пявел" - грешка!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Baba Mara - do awtora Julian Popov
  *****
  Весело

  Просто е. В най-достъпната книга от древнодтта е напидано някъде: На човека не е дадено да съди богоугодните дела и да не си прави идоли и да им се кланя. Така няма да си задава излишни въпроси дали нещо да го има или не, а как да го използва за доброто на ближния. Смисъла е много ясен. Така. че ако сте загрижен за работата на църквата ще приемете трудния път - да и помагате да върви в правия път, ако ли пък не - това означава, че сте против православната църква.Ако ли пък не сте противник, тогава писанието ви е с користна цел или сте обиден и глупав или пък сте кариерист. Това е. Не искам да ви обидя.Привет

 6. 6 Профил на Разсъждаващ
  *****
  Неутрално

  Уважаеми г-н Попов,
  Вие сте сложили на Вашата статия заглавието "Трябва ли Българската православна църква да бъде закрита?", което е откровено провокативно заглавие. И предизвиква естествения въпрос "А с какво предлагате да бъде заменена?". Може би с католицизъм или някоя разновидност на протестанството? Дали такава замяна ще премахне, като с магическа пръчица, безспорната морална криза, в която е затънало родното православие? Убеден съм, че Вие много добре знаете, че това няма да се получи. Още повече, че кризата в конвенционалния морал обхваща всички християнски вероизповедания. Има ли смисъл да се напомня ширещата се педерастия всред католическите и протестански свещеници. Така че, смирете така щедро демострираното от Вас интелектуално високомерие и не си въобразявайте, че Вашите интелектуални провокации са нещо повече от камък в блатото.

 7. 7 Профил на Евстати
  *****
  Разстроено

  Българската Православна Църква е пропаднала в мисията си да научи народа ни как да живее този живот правилно.

 8. 8 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ще повторя предложението си от предишната дискусия да национализираме 3/4 от имотите на църквата и с тях да основем фонд за подпомагане на НПО.

  Именно НПО се грижат у нас за бедни, сираци, наркомани, природа, политическа прозрачност и социална справедливост. В същото време организациите имат основен проблем с финансирането - чуждите субсидии, на които разчитат, скоро ще секнат, а благотворителността още не е развита у нас. С имотите на църквата обаче можем да обезпечим дейността на НПО за поне десетилетие, докато си стъпят на краката. И парите ще отиват за реални програми, а не за екзотични православни спа центрове по черноморието, което ми се струва богоугодно.

  Освен това е време църквата да започне да плаща данъци, когато развива пазарна дейност. Можем да въведем и такса за звукова реклама за камбани и минарета.

  Не на последно място, добре ще е свещенодействията да се извършват на официалния език в страната, който определено не е старобългарски.

  gradinko.bg
 9. 9 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Голяма част от наблюденията и твърденията на Юлиан Попов за съжаление са верни. Без значение с какви подбуди и цели е написал тази статия. Тези неща са верни - БПЦ не участва активно в обществения ни живот, на работи активно с деца (вкл. и в домовете) и други хора в нужда, не взима отновение по важни проблеми, много от свещениците се интересуват повече от собствения си бизнес, отколкото от душите на паството си. И все пак има няколко "но"! Тук няма да се спирам на действително малко провокативното заглавие, нека го сметнем наистина за провокация, но към разговор и размисъл. И все пак...
  Православната църква все пак не е медия, агенция или министерство, за да взима отношение по всеки един въпрос от нашия и международния обществен и политически живот, например хунтата в Бирма, поръчковите убийства на мафиоти в страната и т.н. Нали не очаквате Светият Синод да излиза със специални комюникета при поредния самоубийствен атентат в ивицата Газа или при опит за военен преврат в Уругвай?
  По-важното обаче е друго! Църквата е богочовешки организъм, Църквата е Христос и хората. А само една малка част от хората са свещениците, останалата сме ние, миряните. А ние сме обърнали гръб на Църквата (да не кажа и по-тежкото - на Бога). Е тогава с какви очи претендираме свещениците да са обърнати към нас и нашите проблеми? И как да чуем църковна проповед или свещеник да обяснява за какво става дума в Библията и какво означава жертва, като ние не посешаваме църквата? Всичко това прилича на държавата - нали знаете израза "Всеки народ си заслужава управниците"? Ами каквито сме ние, такива ще ни бъдат и свещениците.
  С уважение: Борис Димитров

  P.S. Впрочем, в кръга на шегата, не съм съгласен и с нещо друго във вашата статия - отношението към поредицата "Световна класика" и "скучните френски филми". В тази поредица (сигурен съм, че знаете) има произведения на Толстой, Достоевски, Сервантес, Шекспир... А що се отнася до френските филми - нямам много спомени, но предполагам, че са давали някои от класическите френски филми по онова време. Какво лошо има? А и нали сега се оплакваме, че гледаме предимно американски дивотии.

 10. 10 Профил на Lady X
  *****
  Неутрално

  Така е, защото търговците са се настанили в храма и няма кой да ги изгони от там. А такива като Борислав Цеков им развързаха още повече ръцете.

  Дали проповядват днес свещениците? Дали говорят за живота и смъртта, за смирението и саможертвата? ДА! Във варненската църква, в която служат свещениците Любомир Попов и Борис Йорданов, в която доскоро саможертвено служеше покойният отец Илия Диков, това се случва. Всяка Божия неделя, всеки Божи празник. Но тази църква не е към Синода на Максим, а "храмът" ползва едно взето под наем и приспособено за целта помещение в бившата сграда на КЗ. Защото свещеници и енориаши бяха силово прогонени от храма "Свети Атанасий" от дядо Кирил и мутроподобни отци през 2003 г.

 11. 11 Профил на another blogger
  *****
  Неутрално

  човече, уважавах статиите и ги четях с огромно уважение...

  до днес:

  "Трябва ли Българската православна църква да бъде закрита?"

  "Идеята, че църквата не се меси в нищо, е толкова нелепа..."

  какво показва твоя rant:

  1) че мислиш единствено в краткосрочен план, готов да заличиш много смилъл, който го е имало назад, ще го има и напред по оста на времето. (малко хора са доволни от сегашнто статукво, но да екстраполираш на база на 10-20 години и да правиш радикални заклчения... за един човешки живот това е много дълго време, но по други скали е едно мигване на окото)

  2) Да, православието е (слава Богу) по-различно от католицизма (и други). То не предприема инвазия в душите на хората, а остава остров на хрисимост, отворн за всеки, който иска да го потърси... за това и няме епизоди като "светата" инквизиция, Галилео, затова и в православния свят идеята, че науката непременно е нещо, което се противопоставя на религията почти не съществува...

  не ми се влиза в задълбочени теологични спорове...

  просто исках да ти кажа, че едно голямо уважение просто изчезна в един миг.

  чао и наистина, дано който трябва да ти прощава да ти прости

 12. 12 Профил на АЛЦХАЙМЕР
  *****
  Неутрално

  НАИСТИНА НЯМА НУЖДА ОТ БПЦ В ТОЗИ СИ ВИД. ПО ДОБРЕ ДА СТАНЕМ КАТОЛИЦИ ИЛИ ПРОТЕСТАНТИ. И ДА НЕ ВИЖДАМ ТЕЗИ МАЗНИ ПОПОВЕ, ЗА ТЯХ "СВЕЩЕНИК" С МНОГО МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ..........

 13. 13 Профил на АНОНИМЕН АЛКОХОЛИК
  *****
  Неутрално

  ДА, ЦЪРКВАТА ТРЯБВА ДА СЕ МЕСИ В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ КАТО МОРАЛЕН КОРЕКТИВ......ДА АМА ЗА ТАЗИ РАБОТА СЕ ИЗИСКВА ВИСОК МОРАЛ..........ДЕ ГО?

 14. 14 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  За да говорят свещеницитге в България, трябва и някой да иска да ги чуе. И да ги пита. Нали църквата е за търсещите бога. Да си припомним как са ни окачествявали ромеите няколко века след покръстването ни. Гръцкото духовенство е наричало българското си паство хондрокефали и "вратове без глави". Колкото до скучните френски филми, не знам тоя масов четвъртокачествен американски боклук, който ни залива сега как да го наречем.

 15. 15 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  "Българското образование се намира в трагично състояние. Грамотността на децата е спаднала значително под грамотността на вечно хулената от нас, образованите европейци, съседна Турция."
  Леко да не е спаднала под грамотността в Турция.
  "Да сте чули някой свещеник да е обелил една дума по този въпрос? Не, не сте."
  Аз съм чувала. А вие да сте чували медиите да дадат думата на някой свещеник? Освен това, ако църквата изкаже мнение по светски въпрос нали после ще ревнат вестниците и телевизиите срещу поповете, които искат да върнат средновековното мракобесие.
  "Освен нелепата намеса на църквата в спора за вероучението, която повече намирисваше на тревога за издателски отчисления, отколкото за детските души."
  Защо да е нелепа намесата по въпроса за вероучението? А в какво да се намесва - във въпросите за гравитацията и движението на небесните тела?

 16. 16 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Учудена,
  Покрай великден медиите се убиха да дават думита на купища свещеници. Не можех да пусна телевизора без някой брадат талибан да каканиже напевно. Единствената конкретна теза, която чух отвъд библейските евъргрийни, беше как трябва да се преподава вероучение в училище.

  Подобни глупости слушаме покрай всеки религиозен празник - всички медии независимо от политическата си ориентация се мазнят на поповете и им предоставят безплатно рекламно време.

  gradinko.bg
 17. 17 Профил на ju
  *****
  Неутрално

  Браво! Много много добре казано!

 18. 18 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  Да де, ама само покрай Великден и Коледа. И защото медиите знаят, че ако не покажат нещо, свързано с празниците съвсем ще им спадне гледаемостта. Около Великден по телевизията единствената тема, свързана с християнството беше филма "Страстите Христови". Останалото - буламачи и криминалета.

 19. 19 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  По соцвреме поне показваха някой рокконцерт, та да не ходят хората на църква. Сега - лигавят се Иван и Андрей по БиТиВи, ръси глупост след глупост Анна Цолова, Бареков носи ибрика. Култура!

 20. 20 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  А и свещениците трябва да се занимават не само със социална дейност - деца в домове и затворници (какво разминаване между фамилията на автора и заглавието на статията) и да правят джойнт венчъри с неправителствени организации. И другите хора имат нужда от тях.

 21. 21 Профил на до another blogger
  *****
  Неутрално

  Пич, да беше се позанимавал малко с история ли, що ли? А не дей да се изхождаш по форумите неподготвен.
  Все пак съм радостен, че ще имам възможността да те пообразовам.
  Изгарянето на клада е била широко застъпена практика от средновековната българска православна църква. Основни "клиенти" са били богомилите (те пък защо ли са били недоволни от светата ни църква?), но по този начин са били "респектирани" и вещиците. А според вещите ни духовни пастири сигурно доказателство, че една жена е вещица е, ако тя тежи под 40 кг...

 22. 22 Профил на Не искам да бъда читател, а писател!
  *****
  Неутрално

  Любимите ми "писатели"... дето никога не са имали църковен живот и не знаят какво е Църква, но най-обичат мъдро да се изказват и да пишат за това колко е зле. Сигурно за да се оправдаят пред себе си... "Аз съм изключителен и интелигентен(а)! Разбирам ги работите. Не могат поповете да ме минат. Трябва и те да станат като мене умни, разбирачи" И колко хубаво звучи така! Kато си го каже човек направо. Толкова е по-нелицемерно.

 23. 23 Профил на от another blogger
  *****
  Неутрално

  И въобще църквата винаги и навсякъде е била, е и ще бъде политика.
  Хайде от твоя "остров на хрисимост" ми коментирай действията на гръцкото духовенство спрямо българите през турското робство или доста по-скорошните масови гробове в Сребреница...
  Или коментирай защо сме били близо 200 г униати и защо от получаването на църковната незвисимост та чак до 1956 г БПЦ не е била призната от нито една православна църква и е била в схизма? Е те на това му се вика смиреност! А нали знаеш как нарича гениалния Ботев такива като теб в "Моята молитва"?

 24. 24 Профил на Мирко
  *****
  Неутрално

  Любимите ми "писатели"... дето никога не са имали църковен живот и не знаят какво е Църква, но най-обичат мъдро да се изказват и да пишат за това колко е зле. Сигурно за да се оправдаят пред себе си... "Аз съм изключителен и интелигентен(а)! Разбирам ги работите. Не могат поповете да ме минат. Трябва и те да станат като мене умни, разбирачи" И колко хубаво звучи така! Kато си го каже човек направо. Толкова е по-нелицемерно.

 25. 25 Профил на учудена
  *****
  Неутрално

  "Когато обаче цял свят пламна от гняв и срам заради Могилино и заради нечовечността на нашето общество, какво направи църквата?"
  Цял свят не е пламнал от гняв, да не преувеличава г-н авторът. Такава "нечовечност" можете да срещнете и в уж най-хуманните държави. При това много по-богати от България. А и имам чувството, че авторът покрай Могилино използва случая да направи малко реклама и на себе си.
  Къде била църквата, че не взимала отношение за Бирма? А къде бяха родителите и дядовците на автора, когато в България са избивали свещеници? И какво са направили те? Щом като ще се реформираме, да започнем от себе си.

 26. 26 Профил на Мирко
  *****
  Весело

  "от/до another blogger", учудва ме гордия назидателен тон, с който пишете глупости.

 27. 27 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всички талибани така говорят - все едно сам господ сипе перлите на мъдростта от устата им, а ние низшите духом трябва да лазим по земята и да ги събираме, едновременно целувайки краката им в рабска благодарност

  gradinko.bg
 28. 28 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Заглавието е дразнещо, но в статията няма нищо обидно. По-скоро загриженост и гняв от съвременна позиция.Навремето свещенослужителите често са рискували и не са били конформисти , а водачи и будители на духа - за това пледира и авторът.

 29. 29 Профил на Orable
  *****
  Неутрално

  Разбира се, че статии и отзиви се пишат И за да обиждат. Когато авторите им няма какво да кажат.

 30. 30 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Браво на автора, отдавна някой трябваше да изплюе камъчето, целият свят е и ще бъде обхванат от реформаторски вълни, така че защо и у нас най-сетне не си подадем щраусовата глава изпод пясъка? Цялата България откъдето и да се погледне трябва да се реформира, а за това трябват нови хора с нов дух и просветление, понеже в старите мехове ново вино не може да се налива.

 31. 31 Профил на Да сменим църквата с партията?
  *****
  Любопитно

  Ах, колко е оригинален този автор с екзотичната теза да ликвидира Църквата като ненужна! Ами прав е, човекът! Интересуват ни проблемите на Бирма, мафиотските убийства, образованието в Турция и т.н. и щом Църквата не удовлетворява този ни интерес, значи наистина автора е прав и трябва да я премахнем. И без това си имаме толкова много вестници и автори, които ни информират и за Бирма, и за мафиотските убийства, и за ... всичко. Даже ни информират и в какво да вярваме - Да верваме на Царя например. Ами прав е автора, защо трябва да вярваме в Бог, като си имаме Цар. Е, верно, че нашия Цар е малко бам-башка малко е Републиканец, ама няма да издребняваме. Прав е автора, защо трябва да вярваме в Църквата, като си имаме Тройната коалиция - я, какви хубави обещания са ни занареждали, то даже и Блаженствата от Евангелието не струват пред обещанията на партийните лидери. Ами прав е автора, че трябва да се закрие Църквата, щом си имаме такива мощни партийни институции като Тройната коалиция? За много българи вече Тройната коалиция е направила много повече за изпращането им в бъдещия хубав и бленуван свят, отколкото Църквата. Я, колко е прав автора, че да го и допълним и без това празните храмове да бъдат предоставени за богоугодните дела на Тройната коалиция. То и без това и Тройната коалиция се изживява като светата Троица, за българския народ вече е все едно. Даже и писанията на такива автори са вече все едно.

 32. 32 Профил на Защо
  *****
  Любопитно

  Цялата статия показва НЕОБХОДИМОСТТА от активно действаща църква и голямото значение на нейното присъствие или отсъствие!Дори когато упрекваш Бога, Го признаваш !

 33. 33 Профил на Агностик
  *****
  Неутрално

  Аз лично нямам нужда от църквата. Но все пак пробелама на православната ни църква, както и в православната ни държава е един и същ, т.е. ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. И църквата и държавата имат нужда от една радикална де-централизация, т.е всеки гражданин да може да си избира м/у институции които не са под централизирано упражление, което ги унифицира, а м/у независими деверсифицирани институции, тези които се управляват както трябва ще са популярни, а останалите ще изчезнат.

 34. 34 Профил на Чудничко
  *****
  Неутрално

  Някой от плювчовците тук ще обясни ли, с какво според него трябва да се занимава Църквата, ако не с изброените в статията неща?

 35. 35 Профил на Христос-Мохамед, будиста
  *****
  Весело

  Авторът го е казал само с едно изречение, макар и без да иска:"Това беше време, когато от църквата имаше смисъл, макар и само с това, че беше там." За радост това време свърши преди 19 години, очевидно заедно с последния смисъл.

 36. 36 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Подкрепям повечето от изказаните мнения на учудена. И имам един въпрос: с ръка на сърцето кажете колко от вас (дори и автора на статията, ако чете мненията) наскоро (а и по принцип) са ходили на църква, но не на Великден или Коледа, или просто за да запалят свещичка (нищо лошо, естествено няма в това!), а на неделна служба? Ама цялата, от да кажем 8:30 до края, до проповедта?

 37. 37 Профил на До another blogger
  *****
  Неутрално

  Хахо,освен тъпотията ти,друго няма в твоя текст.
  Богонемилите не са подлагани на аутодафето,с тях са се водили спорове без кръв.
  Няма исторически документи които да подкрепят думите ти,остава ти само твоето бедно въображение

 38. 38 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Борко, с почесваща ръка на чатала ти казвам, че последно бях на неделна проповед в 9ти клас в едно училище в Англия. Беше задължително, но на мен ми и харесваше, защото пеехме псалми, а обичам хоровото пеене. Иначе повечето време от проповедта бяхме заети с всякакви пуберски магарии, като да измисляме прякори на гостуващите лектори.

  Никога във възрастния ми живот не съм изпитвал нужда да вляза в религиозен храм с друга освен туристическа цел. Дори май съм влизал в повече джамии и катедрали, отколкото църкви.

  И кво, проблем ли, нещо?

  gradinko.bg
 39. 39 Профил на борко - до Gradinko
  *****
  Неутрално

  Няма никакъв проблем, Градинко. Дори напротив - хубаво е, че си влизал и в катедрали и джамии, така човек опознава различните от него, пък и вижда наистина интересни неща.
  Проблемът е друг - че хора, които по принцип въобще не се вълнуват от тези проблеми, не са involved така да се каже (виждам, че си живял в Англия), не посещават църкви и литургии, изказват "компетентни" и "меродавни" мнения. Че дори искат и да закриват Църквата!
  Ами добре де, аз като не съм специалист по нелинеарна криптография или молекулярна биология не давам съвети и мнения по тези неща. Надявам се, че ще съгласиш с мен

 40. 40 Профил на weBurn
  *****
  Неутрално

  смесиха се няколко тазлични ника:

  1. another blogger пише, че в православието няма такива прапуращи епизоди като "светата инквизиция" в католицизма.

  2. друг ник, който плюе по "another blogger" тврдейки, че богомилите били изгаряни на клада

  3. трети, който правилно отбелязва, че няма доказателства, за твърдението на втория, но погрешно се обръща към втория като към "another blogger"

  сложно...

  истината е, че Ю. Попов не просто е подразнил произволни хора, а загуби уважение там, където го е имало.

  а, да, и е много смешно, когато някой ти казва да се позанимаваш с история, когато той самият... е няма значение...

 41. 41 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Не съм чел и не ща да чета коментари на озлобени хора. Искам само да кажа, че църквата не е нещо повече от просто още една държавоподобна институция, със съответните държавоподобни символи - Устав (Конституция), Синод (Правителство), Патриарх (Министър-председател), Епархии (области), Владици (областни управители), имоти (публична и не толкова публична държавна собственост), свещоливници (индустрия) и т.н...Защо да се лъжем?! На лице е дори явно доказателство - Ватиканът - напълно призната и обявена държава...На религиозна основа...
  Така, това дотук - за същността на църквата...
  Оттук - натам - с какво все пак църквата следва да е по-различна от държавата?
  Църквата (в миналото) е била естественият противовес на абсолютната държава - абсолютната монархия (била тя римска империя, египетска империя, или каквато и да е друга империя)...Не случайно всички императори са се стремяли да бъдат едновременно и духовни водачи, за да унищожат втория властови център и противовес. Тоест още от древността хората интуитивно са разбирали нуждата от противовес и втори център. Както е днес във Великобритания, САЩ, Япония, Германия - водещите страни - но със силата на политческите формирования - партии. В България няма нужда от църква в този й вид. Казвам го най-открито. Не че очаквам и искам да има изцяло богопомазана и богомиролюбива църква. То с такива търгаши като днешните ни свещеници просто няма как да влезем в храм.

 42. 42 Профил на point of view
  *****
  Весело

  "с почесваща ръка на чатала" е достойна за атеиста гледна точка. no comment.

 43. 43 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Прочитайки отново статията и част от коментарите се сетих за още едно ПРИНЦИПНО нещо, по повод на това, че Църквата я нямало (не че няма основания за подобно твърдение!) Нека да се разберем - църквите не са молове, клубове или универсални магазини - с огромни табели, неонови светещи надписи и шумни реклами. Църквата ежедневно ни припомня със своя камбанен звън или с кръста, който се вижда отдалече, или дори просто, когато минаваме покрай нея, че тя е тук, до нас. За добро или лошо православието не е такава на моменти дори малко агресивна деноминация, каквото е простестантството с неговите шумни проповедници. Не е и прекалено мисионерско като католицизма. По-скоро тук го има камбанния звън и свещеника на вратата, който казва "Ето, започва службата, заповядай, влез!" Пък ти ако искаш влез, ако искаш - не.

  И още нещо по тази тема, малко в кръга на шегата (че Църквата не била достатъчно активна и не взимала отношение по важни въпроси). Вие как си представяте свещеник да каже на 17-годишни тийнейджъри: "Чеда, не прекалявайте толкова често с алкохола и не правете секс преди да сте сигурни, че обичате истински този човек." Абе то да му кажеш в рейса, че ти е студено и да поискаш да затвори прозореца ще те изгледа на кръв, вие искате да му казвате как да живее...

 44. 44 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Борко, изобщо не ми го вади аргумента за 'разбирачите'. Малко хора са политолози или политици, но всички гласуват. Представи си какво би станало, ако съдбата на армията, примерно, зависеше само от военните - 'Съкращения ли? Реформи ли? яааа дайте тука половината бюджет и не се бъркайте, цивилни с цивилни!'

  Когато става въпрос за държавна политика, каквато би била конфискацията на църковни имоти, атеистите имам точно толкова право на глас, колкото и религиозните. Ти можеш да вярваш в църквата, а аз пък вярвам в НПОтата. Как ще приемеш да ти кажа - 'не се меси, когато искаме да дадем църковните имоти на НПОтата, защото ти от НПОта нищо не разбираш'?

  gradinko.bg
 45. 45 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До 42 - абсолютно; атеистите се радваме на междукрачието си, дори умерена гордост изпитваме от него. Благопристойнобогоугодните много изпускате с тия табута и вина и комплекси всякакви.

  gradinko.bg
 46. 46 Профил на rilski
  *****
  Неутрално

  Църквата има нужда от реформа, за да бъде разбираема вярата за хората, особено за младите, нека се проповядва на български език, нека се тълкуват отделни части от писанието, нека се взема отношение по актуални въпроси, а не само да се спазват ритуали, които не дават отговор на наболелите въпроси. Има нещо музейно в църквата ни и то е факт, а от нея трябва да струи живото учение, и на слово и на дело!

 47. 47 Профил на sms
  *****
  Неутрално

  Може би като израз на тази гордост е разпространено и пращането на sms-и със снимки на "междукрачието" и др. подобни "разкрепостености"?! Дерзайте!Без чувство за свян и съвест ще постигнете много!Състоянието на нещата у нас го доказва ежедневно!

 48. 48 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Градинко, принципно си прав, но само донякъде! Едно е да кажеш: "Абе защо свещениците ни не взимат отношение по наболели обществени и морални проблеми?" или "Защо Българската православна църква в 21 век няма нормален сайт?" (наистина няма!) или "Ходих на неделна служба, но нищо не разбрах..." Но да искаш закриване и конфискации е съвсем друго! Аз например от реформи във въоръжените сили не разбирам, затова не давам съвети какви бронетранспортьори да се купят и кои поделения да се закрият. От НПО също много не разбирам и затова не им казвам какви проекти да правят. Така че да критикуваш - да, ама разумно и с мярка.

  Прочем това за имотите ме подсеща за нещо - абе какво сте се захванали с тези прословути църковни имоти? Какви са тези огромни имоти? Да не би стотиците лускозни хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци да са на БПЦ? Да не би десетките СПА центрове в Банско и Велинград да са някой владика? Ами моловете, офис сградите, бизнес парковете да не са на Ловчанския митрополит? Не стига, че манастирите са превърнати в туристически спални и механи, пък все ви се привиждат някакви безценни църковни имоти...

 49. 49 Профил на Lady X
  *****
  Неутрално

  Учудена, когато свещениците искат и имат какво да кажат на хората, когато са искрено вярващи и носят християнски морал, хората го усещат и тръгват след тях. Елате да видите препълнен храм при нас! Както казва №13, проблемът е в липсващия морал. Тази липса се възпроизвежда отгоре надолу - от синодалните старци към монашеството и свещенството. След вече 19 години призиви за свикване на църковно-народен събор защо не го свикаха?

 50. 50 Профил на вярващ
  *****
  Разстроено

  Уважаеми Попов,ти като мирянин не си ли член на тази Църква?Колно пъти си отишъл на църква и си попитал свещеника с какво можеш да бъдеш полезен за широката й дейност, за която толкова пледираш? Твоят принос най-вече ще бъде приет от Бога и ще ти се опростят много грехове!Не е достатъчно само да пишеш и даваш съвети, каква трябва да е Църквата,чийто формален,навярно,член си и ти! По-добре се смири и положи християнско уръдие за състояние на твоята душа и ближния ти, отколкото да пишеш красиви думи!

 51. 51 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Борко, здравей, Борис съм. Това, за което питаш -- имотите -- БПЦ е най-големият собственик на недвижимо имущество в България.

 52. 52 Профил на католичка
  *****
  Неутрално

  Добре, че православието го има въпреки "православните". Същото е валидно и за Църквата. Колкото до "българската" Православна Църква - каквито сме ние, българята, така ни е и Църквата. Тези свещеници и митрополити и въобще - клира, не пада от небето. Наш "продукт" си е. Така са ги възпитали бг родителите им, така ние ще възпитаме децата си... въпрос на духовност българска - вижте състоянието на Църквата и ще разберете що за души имаме. Дайте първо себе си да поправим (или да позволим на Някого да ни поправи), а после, като нищо и БГ клирът и Църквата като институция ще бъдат поправени.
  От къде знам ли - живеем в един двор, нищо, че все синор разтягаме. От един дол дренки сме си

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 54. 54 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  БПЦ е продукт на НРБ.Тук влиза и изповядващото православието част от населението на България.
  Относно френските филми.Предполагам поради възрастта си авторът не помни вълната на неореализма в европейското кино.Може би ако бе посветен в тази материя и светогледът му би бил по-различен.Но човек се учи както казват "цял живот".

 55. 55 Профил на Antichrist
  *****
  Неутрално

  Жалка апология за религия, която отдавна няма зна4ение

 56. 56 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Организацията "българска православна църква" трябва да бъде закрита безусловно. И не, няма нужда да се заменя с нищо друго, защото на хората им трябва вяра, а не полу-мафиотски религиозни организации, които да им мътят главите.

  Марин Минков (известен под псевдонима "патриарх Максим" трябва публично да се извини на хората, защото всички са наясно с политическото му назначение от преди повече от 35 години. Всички виждат и близките му отношения с бившите комунисти.

  Жалко е, че някой изобщо се трогва от думите на Борислав Цеков. Политическата промивка и цензурата в блога му говорят много повече от политическото изнудвачество, с което неговата формация "Новото време" е известна.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 57. 57 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  Като не върви здравеопазването - трябва ли да се закрие? А образованието? А изобщо всичко, което не върви? Една институция, която не функционира достатъчно добре, се реформира.

 58. 58 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да ме прощавате, ама ще потретя: полу-мафиотската организация, нарекла себе си "българска православна църква" нито е ИНСТИТУЦИЯ, нито е ПОЛЕЗНА на обществото. Това е тумор, който трябва да се лекува, за предпочитане - оперативно.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 59. 59 Профил на navara
  *****
  Разстроено

  тъжна статия, особенно като знам какво владици има-като варненския митрополит Кирил, какво може да се очаква от тях да стоят социални домове -не разбира се те се занимават със спа и ваканционни селища

 60. 60 Профил на евЗЕНи
  *****
  Неутрално

  Казано е от по-умните от нас: Всяка една религия представа да има революционния характер на духовното развитие, в момента в който се организира и канонизира.
  Това време отдавна е минало. Не само за Българската Православна Църква.

 61. 61 Профил на евЗЕНи
  *****
  Неутрално

  По някои теми във форума (напр. #57).
  Здравеопазването и образованието не бива да се закриват, защото от тях има нужда. За липсата на ефект на религията върху морала, престъпността и начина на мислене дори, моля ви прочетете правени и рефирирани изследвания. Както и малко история. Или поне книгите на Richard Dawkins или Christopher Hitchens. Ако и това не ви се чете да обобщя - ако има изобщо някъкв ефект, той е обратен. Например САЩ, като "най-моралнта" (т.е. религозна) развита страна в света има най много убийства, престъпления, предбрачен и тийнейдж секс, STDs, и т.н. И точно обратното за неморалистите като Япония и Норвегия например.

 62. 62 Профил на евЗЕНи
  *****
  Неутрално

  По някои теми във форума (напр. #57).
  Здравеопазването и образованието не бива да се закриват, защото от тях има нужда. За липсата на ефект на религията върху морала, престъпността и начина на мислене дори, моля ви прочетете правени и рефирирани изследвания. Както и малко история. Или поне книгите на Richard Dawkins или Christopher Hitchens. Ако и това не ви се чете да обобщя - ако има изобщо някъкв ефект, той е обратен. Например САЩ, като "най-моралнта" (т.е. религозна) развита страна в света има най много убийства, престъпления, предбрачен и тийнейдж секс, STDs, и т.н. И точно обратното за неморалистите като Япония и Норвегия например.

 63. 63 Профил на bohem
  *****
  Весело

  Църквата пречи на антихриста - значи всичко е наред!

 64. 64 Профил на lyd
  *****
  Неутрално

  http://lydblog.wordpress.com/2007/06/15/sekta/

  Тук се опитвам да разбера всъщност с какво има общо църквата. Напоследък ми се струва, че няма нищо общо нито с бита на тези извън имотите й, нито с чийто и да е дух

 65. 65 Профил на Въпросчета
  *****
  Неутрално

  Where is your God that was source of your strength? Are you sure it was there from the start? Ronnie James Dio

 66. 66 Профил на Antichrist
  *****
  Неутрално

  Църквата пре4и на вси4ки,само антихриста има топките да го каже

 67. 67 Профил на Прав сте
  *****
  Неутрално

  55,само не трябва да пищим, че някой краде, убива, лъже и безчинства!

 68. 68 Профил на байчо
  *****
  Неутрално
 69. 69 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Някои хора само имат навика да задават въпросите "Какво прави Църквата за това", "Къде е Църквата?" и т.н. само за да прикрият собствената си инертност и да приглушат съвестта си, че самите те нищо не правят. Искам да напомня, че Църквата - това са всички православни християни, не само клириците. Само че колко от обикновените миряни са склонни да жертват от личното си време, за да работят на Божията нива? Много малко. Болшинството от тях отиват в храма колкото да запалят една свещ "за здраве" и си тръгват. Погледнете какво става в другите православни страни. Там миряните участват активно в църковния живот. Пълно е с граждански движения.

  У нас народът ни е инертен не само в областта на религията. Най-простото нещо - да се съберат жителите на етажната собственост и да вземат някакво решение коства неимоверно много време и усилия, ако изобщо стане. Гражданско общество в България няма. И проблемите в Църквата са само отражение на проблемите в цялата ни държава.

  Колкото до г-н Юлиян Попов - на него очевидно Църква не му трябва. Това обаче не е достатъчна причина да се закрие Църквата, защото има много повече хора, на които Църква им трябва и слава Богу!

  Г-н Юлиян Попов е от породата на интелектуалстващите атеисти, които смятат, че са компетентни да дават мнения по всякакви въпроси, включително и религиозни. Независимо, че не са вярващи, че нямат никакви религиозни познания и че не стъпват в храма. Защото ако стъпваха, щяха да знаят, че в края на всяка литургия има проповед например.

  Тъй като за тези хора Църквата е нещо странично и чуждо, въпросите свързани с нея не би трябвало да ги засягат. Такава разпаленост като на г-н Попов най-малкото звучи неуместно. Освен ако ...
  г-н Попов изразява не просто своето мнение, а служи на една определена кауза. Той да каже каква!

 70. 70 Профил на Тонката
  *****
  Неутрално

  Надпис на стена в университет в САЩ след поредния масов разстрел от "колега":
  "Господи, къде беше, когато избиха моите колеги?" Твой студент
  "Мили студент, вече не ме пускат вътре" Твой Господ

 71. 71 Профил на прости ми
  *****
  Неутрално

  До момента които познавам са като Г Р Е Ш Н И Ц И .

 72. 72 Профил на Apokfoock
  *****
  Неутрално

  Рыбак рыбака, как говорица

 73. 71 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Българската църква от доста години не служи на християнството а на КГБ......... Дано се намерят достойни хора от вътре да я реформират

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK