Преднамерено отношение към Френската гимназия в София

Девета френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София устоява на институционалния натиск на Министерството на образованието и науката (МОН), който е повод за недоволството на педагогическия колегиум. В последните седем години благодарение на доброто управление на директора гимназията стана привлекателно място въпреки задълбочаващите се проблеми в образователната система. И тук се получава парадокс: колкото по-добре управлява един директор, толкова по-недоволни са "върховете" от него обратно на всяка разумност и логичност.


За последните седем години в гимназията са направени над 50 проверки от различно естество от МОН! Този факт буди недоумение, защото същностната реформа в образованието все се отлага, но чиновническата бдителност по формални, буквоедни параметри се увеличава, и то само към определени училища. Ако с тази усърдност се проверява всяко училище, вероятно нещата щяха да бъдат перфектни като документация и фактология (и какво от това?!), но щатът на министерските служители щеше да бъде многократно раздут, за да смогнат въпросните с непосилната работа.


Директорът на гимназията е дългогодишен учител, който е назначен след драматични властови колизии при предходното ръководство. Той се ползва с подкрепата на педагогическия колегиум, умее да управлява добре, не толерира корупционни практики, вслушва се в мнението на учителите, когато то откроява компетентност в съответната област, съумява не само да подобрява материално-техническата база, но насърчава новите образователни европейски практики - работа по проекти, езикови обмени и пр. И колкото по-добре се справят ученици и учители, толкова по-чести са проверките в гимназията и наказанията на директора... За да се стигне до скандалната за нас ситуация, че след поредната буквоедна проверка директорът е уволнен, и то точно в навечерието на 24 май!
Този абсурд навежда на мисълта, че някой има амбицията да подмени това ръководство с цел манипулация и контрол в зоната на послушността. Ще припомним, че инициативата на учителите от Френската да напишат шестици за края на учебната 2006-2007 г. се превърна в "новина", като по този начин преподавателите артикулираха драматичните проблеми в образователната система и алармираха обществото за това, че няма свежи сили в системата, че талантливите учители напускат, нови млади не постъпват, а качеството пада.


Ефектът се сведе до "Всяко чудо за три дни", а МОН хвърли око на Френската и веднага предизвика проверка, констатираща, че директорът не може да се справи с учителите, разбирай властово да им размаха пръст да си траят! Нещо повече, в публичното пространство директорът изрази подкрепа, без да се страхува за мястото си. След злополучната учителска стачка и от Френската си отидоха шестима от най-добрите преподаватели, за което вината е не на системата, разбира се, а на директора, който не е съумял да ги задържи, както би си измила ръцете не консервативната, а консервираната институция МОН с министър Даниел Вълчев, имащ пряко отношение към случващото се, и нейният подгласник и послушник РИО в лицето на Ваня Кастрева. Странно защо техните "талантливи" кадри не напускат! Те добре са се окопали в чиновнически комфорт и учителят за тях е последна грижа. Ако сменим стиловия регистър, бихме могли да кажем, че образователните институции нямат потенциал от човешки ресурс да случат реформата, но имат механизми да тероризират малкото останали кадърни учители и директори. Никога институциите не са работили в синхрон и с уважение към учителите, затова пък винаги са били административна санкция, и то по показатели, стоящи твърде далеч от качеството на образованието! МОН и РИО не могат да простят свободолюбието на учителите и тяхната гражданска будност и си "връщат" за написаните шестици с уволнение на директора шест месеца по-късно! Самият министър не може да прости на учителите, че не бяха послушни!


Зад всичко случващо се съзираме конфликт на интереси и корупционни намерения, неумело прикрити зад загриженост. От основаването си гимназията няма физкултурен салон, а този, който е наличен, се намира на тавана. След като поредица директори не съумяваха да ликвидират полуразрушената, опасна за учениците сграда в двора на училището, бивш център по практика, настоящият директор успя да се пребори за нейното срутване с цел построяване не само на физкултурен салон, а и на актова зала, библиотека и т.н. И ако този факт е радостен за ученици и учители, за други е повод да предявят претенции към тази апетитна и скъпа територия в центъра на София, може би и там да цъфне някой мол. Явно има апетити и е нужен директор, който ще бъде послушен. И след като настоящият директор не е от тези, тогава защо да не бъде отстранен, за да не пречи! Изтъркана, но работеща в "правовата" ни държава схема…


Тогава за какви европейски ценности говорим, за какви иновации в образованието, за каква креативност, когато подменящи истината властови и персонални амбиции властват и побеждават! Обидна и срамна родна картинка...


Педагогическият колегиум на 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - София

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lindsay
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия, много точно представя ситуацията.Ще съсипят едно от малкото хубави у-ща в София1

 2. 2 Профил на друг
  *****
  Неутрално

  статия?
  това май си е само едната страна...

 3. 3 Профил на до друг
  *****
  Неутрално

  А ти какво очакваш – да е написана заедно с министъра ли? Все пак не е логично родните институции сами да алармират за нередностите, които вършат. Все едно да си очаквал, че Гагаузов и Орешарски сами са щели да осветлят аферите в пътния фонд. Или пък Петков да разкрие Иванов.
  Имай малко повече търпение – още от утре МОН ще заобяснява как не били разбрани или нещо подобно и то по всички медийни канали. Та той министър Вълчев и без това рядко слиза от екран. Похвално е че “Дневник” дава трибуна на учителите. Колко ли други медии са го направили? Да видим!

 4. 4 Профил на NB
  *****
  Неутрално

  Бъдете добри, поровете в мрежата, за да видите колко апетити има в провинцията към училищни сгради. Тъй като ясно е, че много училища скоро ще фалират в условията на оскъден делегиран бюджет. Поинтересувайте се как в провинциата вече се рекетират директори на училища, тъй като те се разпореждат с бюджетите. Поинтересувайте се, моля, от поправките в закона за просветата, които се внасят в момента - и тогава говорете. В скоро време читав и не-ДПС директор в българия няма да остане....Има ли човек, комуто това не е ясно?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 6 Профил на Exstudent
  *****
  Гневно

  Ситуацията е представена абсолютно вярно! Аз завърших Френската точно преди да започнат историите с шестиците, стачките и прочие и направо ме боли сърцето за някои от учителите, които напуснаха след това! Те наистина бяха уникални преподаватели и хора! Знам, че още се готвят да напускат, което е ужасно тъжно. Всеки следващ випуск е с все по-ниско ниво, а като изгонят качествените учители, какво очакват да получат?! Банда надрусани простачета.
  За жалост аз не доживях да направят нормален салон в училище, а и не знам дали това някога ще се случи при всичките тези апетити, корупция и т.н.
  И не мога да разбера тоя Вълчев не го ли е срам да прави такива неща, при положение, че дъщеря му завърши Френската миналата година!?! Но не, той срам няма...

 7. 7 Профил на excelerator
  *****
  Неутрално

  тва че френската е над средното ниво и има висок бал не я прави хубаво училище. наистина добри държавни училища в българия НЯМА в момента.

 8. 8 Профил на ученици
  *****
  Неутрално

  Материалът представя абсолютно адекватно ситуацията в така наречената ни "образователна система". Защо в България достойнство е да бъдеш глух, ням, сляп, удобен за манипулация, пешка от шахматната маса?! Подкрепяме нашите преподаватели и заставаме гласно зад тях за нещастие на управниците!!!

 9. 9 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не знам колко добро училище е Френската, но написаното от бившия ученик но.6 е грамотно и стилистично издържано, със спазване на нов ред - всъщност по-грамотно от много от изказванията на възрастни във форума.

  Дори сравнение не можем да правим с дебилните драсканици на ученици от други училища, които четем под статиите за матурите и външното оценяване.

  gradinko.bg
 10. 10 Профил на timi
  *****
  Неутрално

  Аз познавах директорката на Френската и наистина е много свестна жена.

  Не заслужава това !!!

  А в Министерството са пълна скръб......

 11. 11 Профил на бивш ученик
  *****
  Неутрално

  Здравейте,
  Според мен случващото се във френската гимназия е меко казано потресаващо. Като нейн възпитаник смея да твърдя, че от напускането на част от учителите и от уволнението на г-жа Малинска ще бъдат ощетени не само настоящите ученици на гимназията, но и цялата ни образователна система. Това е така защото френската гимназия е едно от малкото училища, в които преподавателите наистина се интересуват от това колко и какво научават учениците.
  Смея да твърдя, че завършилите това училище са с доста по-богати речник и обща култура в сравнение със своите връстници. Затова за мен е непонятно желанието на "любимия" ни министър Даниел Вълчев да унищожи един от последните лъчи надежда за българското образование. Вероятно неговото решение е продиктувано от факта, че ако в България има повече образовани хора той никога няма да получи отново власт.
  Като финал искам да изкажа подкрепата си към целия учителски колектив и към директора на гиманазията- г-жа Пенка Малинска.
  "Френската-защото сме заедно!"

 12. 12 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Едно от най-добрите училища ще бъде съсипано... наистина жалко!!

 13. 13 Профил на Граф Монте Кристо
  *****
  Неутрално

  Нищо ново под слънцето на преходна България.

 14. 14 Профил на от английската
  *****
  Весело

  деца, толкова. ЗА 50 години АЕГ ще закрият френската. Супер

 15. 15 Профил на Консултант
  *****
  Неутрално

  Какво е мнението на Н.П.посланникът на Република Франция?Дано аташето по културата,една симпатична госпожа,да бъде информирана.

 16. 16 Профил на до Консултант
  *****
  Любопитно

  ЗА трима си хитър. Все едно Елена Бокова да отиде да раздава правосъдие около Айфеловата кула.

 17. 17 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  Тия от френската са супер досадници и все някой им е крив. Поздравления - само една френска гимназия в София и три английски, две немски и прочие.

 18. 18 Профил на Лео
  *****
  Неутрално

  Това е ужасна наглост от страна на Вълчев. Истина е, че дъщеричката му Силвана завърши френската и ако не греша и по-малката му дъщеря също беше във ФЕГ. Не мога да повярвам, че се опитват да унищожат едно от добрите училища в България, защото не е тайна, че 99% от учениците му са приети в български или чужди университети(и то в престижни специалности). За съжаление картинката е много по-трагична в другите училища, където броя на успешно положилите кандидат студентските изпити е много по-малък. Даже смея да твърдя, че има училища, от които във ВУЗ влизат по-малко от 5% от завършилите ученици. Аз също съм се оплаквала от учители във ФЕГ имало е и такива, които не са си вършили работата, но като цяло вярвам, че това училище ми е дало много. Не мога да разбера как някои тук се изказват неподготвени без дори да знаят как точно стоят нещата в училището.

 19. 19 Профил на НЯМА ЗНАЧЕНИЕ
  *****
  Неутрално

  Вярно е, че Френската отговаря на високи критерии спрямо средните образователни стандарти за страната, вярно е че Френската носи неповторим дух, вярно е че Френската влиза в класациите за едно от най-престижните училища в столицата ни- да всичко това е вярно. Все пак обаче да не забравяме че българинът има странната склонност да робува на клишетата, да се води по акъла на наивната и повърхностно гледаща на нещата хорска маса и да облича митовете и легендите в измислени факти и да ги определя за истина. Не отричам, че Френската е магическо място, сигурно е така и едва ли някой от възпитаниците на гимназията съжалява за избора си да учи в ФЕГ и вероятно винаги ще носи етикет за гордост и принадлежност, но струва ми се че нещата се бъркат. Всички знаят че Френската е легендарна със своята сплотеност и с неповторимия си дух- все пак това е Френската: "Защото сме заедно"!Така е но този дух го създават учениците и учителите и именно защото всички са сплотени смятам че всичко е преодолимо,включително и отстраняването на директора. Последният съм който ще се втурне в ревностна защита на управляващите, даже напротив, но не съм и съгласен и абсолютно всяко тяхно решение да се подценява, дори и без човек да се запознае с него,само защото СВОЕТО е най-скъпо!!! Когато заемаш гражданска позиция, хубаво е поне да правиш информиран избор, а не прост да правиш избор!

 20. 20 Профил на vipusk2004
  *****
  Неутрално

  Ниакои ще може ли да ми каже кои даскали са си тръгнали,зашщото не съм информиран. Жалко за фега,толкова ми липсва. Дано се стабилизира положение,само се надиавам тая мастия проклета Бечева да я изхвърлят,аз подозирам че тя е в центъра на нещата,ако е още там .....Най-доброто училище в София,на най-лудото място в София,баш в центъра,все неуспорими факти,АЕГ може да лапа дръвцето,на свтлинни години от истината ,да не се правят на много знаещи,и те са готини,ама ние сме доста по задружни и винаги ще бъдем, това което ми е дало френската, никой друг не може да ми го даде,приятели,купони,весел моменти,концерти,спектаткли,пък и Манол едно време като си показваше гъза на директорката като се събирахме цялото даскало,хахахахах спомени...и то само хубави )) Немската пък мноооо олигофрени си спомниам и сега е така,иначе са много интелентни )) Дано остане "Кацата" директорка чесно казано,докато тя е там спомена за френската ще е винаги пресен )) Поздрави на всички възпитаници по света,хаха, сигурно сме се срещали по коридорите...))

 21. 21 Профил на  МИМОЗА
  *****
  Неутрално

  считам, че тази елементарна послушница Кастрева може да бъде удобна само и единствено на Вълчев, защото като си отиде той, и нейната мазна физиония ще изчезне от екрана и от сайта на РИО, като всички свои предшественици. Жалко, че се взема на сериозни и стриктно изпълнява всички поръчки и системно мачка кадърните, но неудобни на властващите. И нейният ред ще дойде, но уви. Такава е съдбата на некъдърните, но лицемерни към учителската колегия особи като въпросната главозамаяла се некадърница, която по подобие на Вълчев измайстори сайта на РИО. Ха-ха-ха!!!

 22. 22 Профил на LoVeLy LaDy
  *****
  Разстроено

  Аз също съм възпитаничка на Френската гимназия и искам да изразя недоволство от това, което се случва в училището в момента. Учителите работят под огромно напрежение и това се усеща и при нас-учениците. Настроението не е приповдигнато, каквото е било винаги, откакто съм приета в него! Директорката ни винаги е била учтива, любезна и вършеща работата си добре,с голямо желание. Повечето постижения, постигнати в тази гимназия през последните години са нейна заслуга, както и на учителския колектив, което за пореден път доказва,че хората, които си вършат добре работата в България,не могат да продължат да го правят,заради "доброжелатели"-некадрници! Най-малкото нещо,което показва приноса на г-жа Малинска е,че всички ученици и учители във Френската гимназия сме с нея и сме готови на всичко за да не допускаме такава несправедливост като нейното уволнение!

 23. 23 Профил на pfff
  *****
  Неутрално

  нелепо е с каква убеденост говорите за нещата- всичко хубаво- директорката ви,така наречената госпожа Малинска е учтива, любезна и учтива, доколко си е вършила работата нали знаете колко е субективно!Замислете че най-вероятно Малинска се готви за дисциплинарно уволнение, което със сигурност не е без основание. Не смятате ли че прекалено задържахте медийното внимание варху даскалото ви. Когато възнамерявате да защитите директорката ви, трябва да подхождате информирано. Всички знаем за платените курсове които гимназията ви предложи- поне така медиите огласиха. 100 % едно подобно решение минава преди всичко през подписа на главния ръководен кадър- в случая на Малинска. Едва ли това е единствения случай в който е хваната в крачка.

 24. 24 Профил на до pfff
  *****
  Неутрално

  Разбрали сме се. Чиновничкитев образованието да си вършат работата и да си заработват честно заплатите, които данакоплатците ви плащавме. Чиновничките от МОН и ЛИО не чатят по форумите, защото ние не за това им плащаме заплати. Нещо повече - чиновничките от РИО НЕ трябва да дават частни уроци, понеже имат достъп до изпитните материоли. Искате ли имена - ако не си налегнете парцалките ама веднага ще ви река кви ги върши РИО в София. И това го знае цела София, така че трайте!

 25. 25 Профил на Глуха провинция
  *****
  Неутрално

  ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ФРЕНСКАТА!!!
  МОН мачка всички ни под маската на реформи. Пресата върху духа ни е толкова силна, че вече загиваме и физически. В нашето училище само за 6 месеца от стачката насам 10% от колектива мина под ножа поради онкологични заболявания...

 26. 26 Профил на zelenkroki
  *****
  Разстроено

  Подкрепям колегията на френската гимназия и се надявам все пак информираната позиция да се огласи по-нашироко.
  Видях снимките на протестиращите ученици, но никак не се отзовават медиите.
  Извод (от глухата провинция) - наложено е информационно затъмнение към събитието.
  Да мине и отмине...
  Няма да отмине!
  Новатори в протестите, изобретателни в начините за реагиране в абсурдната ни държава, дръжте се!
  Не се отказвайте от вашата директорка!
  Подкрепям ви и стискам палци за българското образование!

 27. 27 Профил на Az sum ot frenskata
  *****
  Неутрално

  ФРЕСКАТА Е ВЕЛИКА! И СЛЕД 5 ГОДИНИ ПАК СМЕ ЗАЕДНО И ПИЕМ И ДЕЛИМ ЖИВОТА! ОЛЕ И ЗАВИНАГИ ЗАЕДНО!

 28. 28 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Гневно

  "Кацата Малинска ни изнудва за пари" - това е надпис, който стоеше известно време на една от стените в 9 ФЕГ и аз, като бивш възпитаник на гореспоменатото учебно заведение, мога да потвърдя, че надписът си беше истина. И каца беше Малинска и за пари ни изнудваше, да не споменавам частните уроци по математика, които преподаваше в сградата на Строителния техникум "Христо Ботев"...и аз бях там, и аз плащах...Да не споменавам и най-позорният факт в цялата тази история- Малинска е директор на най-елитната френска гимназия в България и не знае френски език...тя е дошла от испанската гимназия като учител по математика при нас и после стана директор благодарение на връзките си в Министерството...Ако някой данъчен си направи труда да се порови в имотното й състояние след като е станала директор много би се учудил на бързото и замогване...дали да продължавам или просто да спра до тук? Истината е една, авторът на статията или никога не е влизал във ФЕГ, или е подставено лице, което се опитва да оправдае една всеизвестна пошла и корумпирана директорка, петняща все още репутацията на НАЙ-ДОБРАТА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ В БЪЛГАРИЯ.

 29. 29 Профил на fakana angliiska
  *****
  Неутрално

  вашата годишнина, на която гордо изтъкнахте, че вече имате ПОДВИЖЕН КОМПЮТЪР и ксерокс, беше спонсорирана от френската гимнзия...

 30. 30 Профил на джингиби
  *****
  Неутрално

  Ей ъпсурт,
  голямо л---о си из---л. Голям напън ще да е било.

 31. 31 Профил на Yojimbo
  *****
  Разстроено

  Днес децата се записват да учат в университети в Западна Европа или САЩ, утре родителите ще ги записват да завършат там и гимназия. Тези, които сега управляват страната нямата кой знае какво оразование, та да имат отношение към него. И кому е нужен физкултурен салон в центъра на София?

 32. 32 Профил на доброжелател
  *****
  Неутрално

  Ами извинете, но това е абсолютно логично да наблюдаваме изместване на образованието от страната в по-широки рамки-Европа и САЩ. Рано или късно доброто качество си казва тежката дума. Вярно е,че държавната политика в сферата на образованието е сбъркана, но за да влезе в релси, считам че е необходимо системата да се срути до основи-иначе няма как. И в този смисъл ми се струват неуместни изказвания от сорта-че е жалко за един или друг директор, за едно или друго училище, още повече когато "жертвата на злорадите в инспектората" като че ли е поставено лице и когато тази жертва е била част от малки корупционни схеми като например-да вкараш ученик(и то не един само) с пари и без изпит и други подобни жанрове в занаята. Не отричам че РИО също гони своите пошли интереси и че посяга грубо върху интересите на едно училище-плюс това там едва ли са по-малко корумпирани и по-малко опетнени от властта. Практиката за смяна на директор се извършва, струва ми се, не по време на учебната година и то чрез провеждането на конкурс, за такъв обаче не съм чул.Нищо!Очевидно вече няма никакви правила и принципи, пък за закони явно вече отдавна е демоде да се говори!Трудно е да се намери точният баланс между двете страни на конфликта, но едно е сигурно-има виновен, уличен в нарушения, тогава кое налага той да бъде спасен от силата на закона? И накрая-чух някъде по медиите обяснение че на въпросната директорка и оставало година или две до пенсиониране, не мога с точност да цитирам! Не съм съгласен с подобно компромисно решение-да бъде пощадена докрая защото и оставало малко!Не!Въпросът е преди всичко принципен!Става дума за едно от най-"елитните" столични училища-може учениците да са безкрайно доволни от това което получават, но нека се замислят колко повече може да им се даде и защо да не се опитат, дори на цената на личното си примирение да осигурят на съучениците си които след години ще седнат на чиновете им още по-добро образование!

 33. 33 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Весело

  джингиби не с лошо, истината боли, преглътни я, този голям напън е специално за хора като теб, знам че ти застана на гърлото, пийни малко вода от казанчето и потегляй по каналния ред, айде жив и здрав...

 34. 34 Профил на до доброжелател
  *****
  Неутрално

  Доброжелател, дано и на тел или на детето ти ДПС в лицето на Мукадес Налбант ти назначи директор на училище, както ще стане във Френската. Та и ти или детето ти да получите "повече". вежду другото в широките рамки на Европа и САЩ питомци на Мукадес взимат само за да берат реколтата.

 35. 35 Профил на Зайка на ФЕГ
  *****
  Гневно

  Дори и от малко време да съм във ФЕГ знам колко много е направила Малинска за това у-ще и смятам 4е ста4ката ,която направихме за да си върнем директорката си заслужава. Колкото и гадна да е по някога мисля 4е ние също имаме някаква вина + това не мисля 4е някому щеше да е приятно със наркомани в у-ще а тя ги премахна ,тъй 4е нека не бъдем неблагодарни към нея !

 36. 36 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Неутрално

  Зайка, ще ти кажа нещо като човек, който е завършил гимназията преди няколко години и едобре запознат с това какво беше и в какво се превърна ФЕГ, имаше много положителни неща, които се направиха, но цената беше доста висока...Малинска стана директор с много обещания, които не спази, едно от тях беше нов физкултурен салон, който щеше да се помещава в сградата, която беше в двора(вече я няма), щеше да има безплатен фитнес, модерни уреди и тн...това както е видимо не се случи, но за сметка на това боядисаха сградата от мръсно кафяво в розово...модернизира се материалната база, разбира се благодарение на дарения от френска страна и бивши възпитаници на гимназията, директорката само взимаше процент от цялата работа и толкова, обещания като на депутатите, повече за тях и по-малко за гражданите, които вече и на малко се радват...

 37. 37 Профил на Стефан Симеонов
  *****
  Гневно

  Шестици, стачки... - ГЛУПОСТИ! Разбира се че всичко е заради сградата отзад. Аз съм завършил Френската и не познавам нито един ученик, който не уважава г-жа Малинска, а това говори най-добре за качествата на един директор, както и фактът, че уважаемият министър можеше да запише децата си да завършат средното си образование където поиска, но е записал и двете под ръководството на г-жа Малинска в 9ФЕГ. Интересна е липсата на реакция у повечето учители, а те могат да направят нещо. При всички случаи ситуацията много добре илюстрира действителността в Родината.

 38. 38 Профил на Стелла
  *****
  Неутрално

  Естествено, че МОН е виновно. Виновно е от години насам, виновно е не само към Френската, а и към всички български училища, учители, ученици и техните родители. От години насам образованието потъва в плаващите пясъци на държавата ни, а МОН го натиска по главата.

  Г-жа Малинска е един от най-любимите ми преподаватели, а като цяло преподавателите във ФЕГ са оставили у мен страхотно чувство за обич и респект. Никога няма да съжаля, че съм учила там, както няма да го направи никой неин възпитаник.

 39. 39 Профил на Стефан Гойнов     ч  ш  щ я
  *****
  Гневно

  Като възпитаник на випуск 2003, смея да твърдя, че станах свидетел на избирането на г-жа Малинска за директор. Знам как изглеждаше това училище преди, виждаме как изглежда сега. Всяко нещо, което е било направено е благодарение на г-жа Малинска. Спрете да петните името й с нелепи коментари и празни слова. Г-жа Малинска е била и ще остане един от най-успешните преподаватели и директори, които Френската е имала; защото тя е Личност.

  В България управляващите се страхуват от личностите. Затова винаги ни управлават мижитурки. Тъжното е, че не правим нищо, а само констатации. On n'a pas les couilles, за да се опълчим, а сме го правили някога...

  Та нали образованието е най-важното нещо за бъдещето на една нация. Нека не позволяваме името и репутацията на една жена, дала толкова много на това училище, да бъдат потъпкани, от хора с ниски амбиции и морал.

  И нека всеки се замисли дали това, което се разиграва, не е Въпрос на принципи? Интересите на МОН не обхващат само френската. Защо тогава трябва да се делим на ФЕГ, АЕГ, НЕГ или друга ЕГ?

 40. 40 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Неутрално

  Как се премахват наркомани много ми е интересно, да не им е забъркала по една свръхдоза и да ги е премахнала я по-сериозно, наркоманите ги има в цял свят и във всяко училище, тя ако ги е премахнала както твърдиш, дай да я направим министър и да ги премахне в цялата страна...заблудени деца, все търсят кауза, която да защитават, за да си намерят причина да не влизат в час, че ги чака я диктовка, я контролно

 41. 42 Профил на sabotage
  *****
  Неутрално

  Малинска не знае френски език????
  ъПсурт, сигурен ли си че не си завършил някое друго училище? може пък да си завършил преди 15тина години и сега да бачкаме нещо към министерството? или някоя строителна компания?
  ама айде че се отплеснах...
  Симеонов, как така "липсва реакция от повечето учители" ? знаеш ли какво значи "педагогическият колегиум", от който е подписана тази статия например?
  оф зайке, за какво говориш? (:

 42. 43 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Весело

  Чувал ли си я да говори на френски? аз не съм, а ако го е правила, значи е била с преводач, инфото е от първа ръка

 43. 44 Профил на sabotage
  *****
  Неутрално

  мойто инфо е от мойта ръка.
  не го владееше много добре (все пак Малинска е математик), но го говореше. Повечето учители, които влизат да преподават във френската и предметът им е различен от френски, започваха да посещават курсова по езика. защото това е Френската.

 44. 45 Профил на sabotage
  *****
  Неутрално

  пп
  завърших наскоро френската и спомените ми са още съвсем пресни.

 45. 46 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Неутрално

  Ами аз завърших преди 5 години, тогава не знаеше френски, стана директорка и пак не знаеше френски, хайде сега ми кажи как директор на ФЕГ(най-елитната гимназия с френски език) не знае бъкел дума и става глава на тази институция? да за 5 години е понаучила нещо, покрай краденето и някоя дума на френски, хвала на такъви директори...Какво като е учител по математика, това е езикова гимназия и основната и цел е да те научи на език, а не на математика, ако искаш математика кандидатствай в математическата, какво правиш във ФЕГ? Оправдавайте си я колкото искате, радвам се, че не сте се срещали с другото лице на Малинска. Тя изгони всеки, който се противопоставяше на нейно решение, останаха гъзолизци, които си треперят за местенцата(с малки изключения). Всичко се връща, връзките й в министерството вече не са толкова силни и няма кой да я пази, дано да се махне и да дойде един кадърен и представителен човек, който да е завършил ФЕГ, а не някаква дунда, която слага перде вместо пола и заспиваш докато я слушаш.

 46. 47 Профил на sabotage
  *****
  Неутрално

  извинявай, ама издишаш.
  на това, което изговаряш може да се хване някой, който съвсем не е запознат със ситуацията, нито на тази в момента, нито като цяло около Френската.
  няма да се занимавам, в някакъв форум, точка по точка да ти показвам слабостите в написаното, защото всеки прочел го, който прояви малко мисъл, ще се усети сам.

 47. 48 Профил на sabotage
  *****
  Неутрално

  оф защо почнах да се занимавам ама айде...
  преди около 6 години на една маса стояха преподаватели от френската + стажантка от франция + "психоложката" + малинска. "психоложката" най-общо казано и станало неудобно, защото само тя не е могла да води разговор на масата, който заради стажантката се водел на френски език.

 48. 49 Профил на ъПСУРТ
  *****
  Весело

  Ти ли беше тази стажантка ? виж нямам за цел да те убеждавам, аз изразих мое мнение ти твое, всеки е прав за себе си, истината е някъде по-средата... Малинска ми е ясна като бял ден, по-долу съм писал и за курсовете по математика, които преподаваше на ученици от ФЕГ, курсове, които се плащаха, курсове на които ходеха ученици, които или имаха "провинения" или търсеха нейното благоразположение ...е имаше и хора които си ходеха заради математиката...аз лично съм ходил на тези курсове, така че инфото е от първа ръка(попадам в графата с хората с "провинения", тя беше директор на ФЕГ и водеше курсовете...ще кажеш какво лошо, аз пък ще кажа, че това си беше живо изнудване, или идваш на курса или лошо ти се пише, на кого ще повярват на директорката или на ученика? А дали тя знае френски, явно го е научила перфектно след като завърших...но ще ти кажа за среща във Френския център, среща с посланника на Франция, Малинска е говорила и то много с него, но с преводач до себе си, човек който работеше в министерството ми разказа тази случка, може и да ме е подвел Айде да слагаме точка на този разговор за Малинска, че ме спохождат кофти спомени, иначе ФЕГ си е най-якото даскало и поне тук ще сме на едно мнение надявам се, айде със здраве

 49. 50 Профил на пострадал от EC абсурда
  *****
  Неутрално

  Ако всички директори на училищата в България имаха силата на духа да постъпват като г-жа Малинска и да се борят за съхраняване на българския дух и на високото ниво на българското образование, в ЕС щяха да се съобразяват повече с нас и нямаше да ни застъпват интересите.
  А иначе, всички мързеливци и слабаци в главите ще се борят българското образование да легне блаженно в ЕС кочината и ще плюят силни хора като г-жа Малинска. Та нали от класата на мързеливците и слабаците в главите са се родили сегашните български управници, които не могат да правят нищо друго освен на продават българските ценности за един сребърник.

 50. 51 Профил на н.Трейман
  *****
  Неутрално

  Както винаги разговарът умишлено се размива-спорът е не кой знае френски , а трябва ли да победи амбициозната посредственост на хора с власт каквито са г-жа Кастрева и министър Вълчев. Трябва ли да им се позволи да съсипят Френската и да разбият добрия учителски колектив - в момента добрите учители трябва да се пазят като злато.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK