Другарки и другари, вие сте за завиждане!

Граничния пункт "Калотина" в средата на септември. Жега.В автобуса сме петдесетина души. На границата обаче нещо се моткат, разхождат се насам –натам, сред униформените цари веселие, служебна лекота... Тук се чака, гласи някакво неписано правило. По възможност кротко, за да не те отпратят накрая на опашката. Така минават 4 часа. "К’во става бе? – изревава някой. Що не ни пускат?". "Щот’ е убаво в България, затуй трудно се влиза!" – отговаря шофьорът през кисела усмивка и дръпва от една цигара.


Спомних си за това пътуване в събота. В пленарната зала на Общинския съвет във Варна, министърът на икономиката и енергетиката доц.Петър Димитров осъществява т.нар. информационен "десант" след Катарино. "Само да не съжалявате, че сте ми дали думата, шегува се той, преди да стартира зашеметяващо мултимедийно представяне на тема "Европейската кохезия на България". Малко по-късно става ясно, какво е имал предвид.


Виц за начало
"Вижте, другарки и другари, започва той, десните партии твърдят, че имаме десни проблеми. Кои са десните проблеми, питам аз? Основните сега са социалните. Те имат ляв характер. Е, как десни партии ще решат леви прблеми?". За да въведе аудиторията си в темата, доцентът от Варненският икономически университет разказва и нещо, което нарича виц: "Упрекват ни, че стоим на едно място, а после, че в Катарино сме дали десен мигач за ляв завой. Как може да се направи завой, като стоиш на едно място?", пита той и прави малка пауза, но не дочаква смях. За това продължава с нова тема: "Икономиката не вървяла, бизнесът изпитвал трудности... А ние не можем да осигурим работна ръка за производството! "Тъмната" част от българския народ (вероятно Димитров има предвид ромите, бел.ред) няма квалификация, няма трудови навици, камо ли трудов ентусиазъм", обяснява проблемите на бизнеса той.


По-нататък Петър Димитров говори за производителността на труда у нас. "Ние сме шести по развитие на икономиката в Европа, казва той, а цветните стълбове от слайдовете зад гърба му превземат кота след кота. През 2007 г. брутният вътрешен продукт (БВП) у нас е бил 38.1% от средния за Европа. Далече сме, но по-тревожна е производителността на труда в България, която е 35.6% от средноевропейската. Хората работят поне три пъти повече от нас, другарки и другари, но въпреки това, нещата вървят нагоре!". Следват още малко цифри, а после ново обобщение: "Като процент от (БВП) чуждестранните инвестиции у нас са поне два пъти повече от средното за Европа. Ние твърдим, че нещата са трагични, а средноевропейците казват "вие сте за завиждане!. Няма друга такава държава в Европа!, твърди министърът. Сега ние сме стигнали нивото си от 19973г. и индустриалното развитие на България върви много по-добре, отколкото в други държави на ЕС!Картината впечатлява Франция, Германия..., само нас не може да впечатли", заключава той.


Кой помпа инфлацията?


Следваща тема в експозето му са цените и инфлацията. "Скъпи другари, обръща се към аудиторията си министърът на икономиката и енергетиката, от всички страни в ЕС, цените у нас са най-ниски. България била лошо място и бандитска държава, а ние сме на второ място след Дания по бизнесклимат", съобщава още в експозето си Димитров. Тук идва ред на внезапно признание, че цените все пак растат. За това, разбира се има обяснение: "През миналата година чуждите инвестиции у нас са били в размер на 6 млрд. евро. Чудим се защо растат цените? Ами това са пари отвън, които се реализират на нашия пазар", казва той и разперва ръце, защото всичко е ясно.


След като прави сравнение със съседна Руъния, "от която толкова се възхищаваме" и където чуждестранните инвестиции са само 5.8% от БВП срещу 21.1 у нас, Петър Димитров пита: "И защо тогава всички искаме да сме там? А не си задаваме въпроси, защо съседите бързат за празниците да се изсипят у нас?". Следващият въпрос обаче прави по-дълбок пробив в темата и открива нова серия диаграми. "Кои са причините България да е толкова привлекателна?, пита Димитров с реторична интонация. Моят съпартиец Илия Божилов само чака да се появи някъде в медиите и бърза да каже: "Петър Димитров трябва да го махнат!". Е, това, което виждате лошо ли е? През 2003 г. инфлацията изпреварва доходите. През 2006 идва лошото ляво правителство и осигурява ръст на доходите два пъти по-висок от инфлацията. България е с най-ниската осигурителна тежест върху доходите на хората, изброява той. Увеличението на здравната вноска също няма да се отрази на хората..."


Кривата тръба


Въпросът за цените на електричеството и енергоносителите има специално място в експозето на министър Петър Димитров. "България е на предпоследно място в Европа по цени на електричеството, казва той. По цени на газа пак сме предпоследни – само след Естония. И това предпоследно място е само защото сме далече от Русия", констатира той и илюстративно свързва темата с коментарите около ефективността на петролопровода "Бургас Александруполис и газопровода "Син поток". "Сега, там някъде, на хиляди километри се добива нефт и газ. Докарват ти го по една такава крива тръба до границата, казват ти, че ще ти плащат, за да го пренасяш през територията си, а ние не го искаме! Лошо е, казваме. Кажете ми, моля ви, защо е лошо? Аз не разбирам?", обръща се за помощ към аудиторията си министърът. И понеже темите са близки, дава и няколко примера за енергоемкостта на българската индустрия. Потреблението на електроенергия за производството на стока за едно евро у нас е най-висока, сочат цифрите на Петър Димитров. "Така е, скъпи сънародници, продължава той. В Германия, където и да отидеш, навсякъде ти слагат една такава мъ-ъ-ъ-ничка лампичка да си четеш и толкова. Няма такива неща, навсякъде да свети и от три километра да се разбира, че си у дома. У нас ще излезе, че ако пестим, нямаме нужда от "Белене"".


Нациа техническа


Последната част от лекцията на Петър Димитров касае информационните технологии. "Изглежда, че сме още с Белчо и Сивушка, а не е така!, навлиза в темата той. Според статистиката, България харчи най-много за информационни технологии и комуникационна техника. На 100 българи се падат 107 мобилни телефона, цитира пак данни от слайдовете си министърът на икономиката и енергетиката. "Бедната" Дания е след нас по този показател. Е, кажете ми, как си го позволяват това?, пита отново министърът, а аудиторията му прошумолява развеселено. Ето, сега ще излезем навън и там ще видите, колко автомобили има, продължава видимо ентусиазиран от реакцията той. Питайте шофьорите, при този скъп бензин, как ги карат тези коли? Как става това, хем едва свързваш двата края, хем всеки с кола и телефон?"


Неусетно, мултимедийното шоу на българския икономически бум е продължило почти час. "Скъпи другарки и другари, аз не се срамувам от икономическото състояние на България, очертава края на словото си Петър Дмитров. То не е лошо. Но имаме сериозни социални проблеми. Сега понатрупахме малко пари, позабогатява държавата, което значи, че вече можем да мислим за решаване на въпросите!".


Край. На екрана отново блясва началният кадър - карта на България като пъстър колаж - златни плажове, зелени нивя и високи комини. Както някога...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Този галфон да погледне нощни сателитни снимки на Европа и да види, че тук е тъмно като в кучи ... После да говори за лампички. А за грандиозните разходи на електроенергия трябва да благодарим на партията майка БКП и упорството и да не пуска чужди инвеститори докато докара държавата до банкрут. После още десет години търпим индустриални остатъци от ония времена заради страховете от бърза приватизация от чужди инвеститори в началото на прехода преди големия грабеж.

 2. 2 Профил на BoykaB
  *****
  Разстроено

  В залата на общинския съвет във Варна министърът доц. Петър Димитров си позволява да се обръща към хора, с които не си е играл като малък на пясъчника (сиреч не са му другарчета) с "другарки и другари". Езикова култура озаначава да не объркваш регистрите. Ама то езиковата култура да му е кусурът на този и нему подобните...

 3. 3 Профил на Гневен
  *****
  Разстроено

  Е, хора, разбрахте ли защо комунистите трябва да бъдат избити до крак?
  Защото с такива хора във властта и бизнеса ни чака бавна и много мъчителна смърт...
  Но, питам се, защо да ставам жертва на подобни изроди? И да се оставям да ме убиват бавно, нагло, с неадекватна усмивка и с приказките, че, видиш ли, всъщност, ме спасяват?...
  До кога да ги търпя? Целия ми живот мина в простотиите им... Бял ден не видях от тези, невероятно прости хора, на които СССР им навря насила властта в ръцете...
  Не, не е добре да умирам, вследствие на некадърността им...
  По-добре те да умрат. И без друго си го заслужават...

 4. 4 Профил на Филип
  *****
  Неутрално

  Този мил човечец какво образование има? Защото от цитатите ми мяза на някой завършил АОНСУ...Те от там само гении излизаха!
  ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА, ЩОМ ТОЗИ И Е МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА!

 5. 5 Профил на kosio
  *****
  Неутрално

  Моля ви! Кажете ми, че това е някакъв майтап...

 6. 6 Профил на така е
  *****
  Неутрално

  Пешо Тъпото си живее в собствения измислен свят.

 7. 7 Профил на Hitar Petar
  *****
  Гневно

  Този е луд за варзване!!!!!!
  В момента това е експроприациъа на експроприираните!!!

 8. 8 Профил на axa
  *****
  Любопитно

  Абе някой дали би могъл да ме осветли какво означава "еропейска кохезия"?

 9. 9 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  На другарите им се види лесно вече, уредиха се за няколко поколения напред да живеят от препродаване и сега задават тъпият въпрос защо никой не работи, а печелим толкова много. Ами като всичко заграбено за 18 години се продава наведнъж си е естествено, ще видим след няколко години с толкова много полуидиоти в държавата как се изкарват пари. Просто никой от нас няма да изкарва, ако някой друг дойде на наше място може, но няма да работи някой друг вместо нас, ще продължим да си продаваме държавата докато ни завладеят турците и руснаците и с колите и джиесемите ще е дотам. Ако не бяха толкова тъпи другарите щяха да ни продадат на Англия наведнъж, поне да се запази това което имаме, защото Англичаните ценят културното наследство, сега варварите ще ни оправят, когато циганите станаха по вярващи от нас, пък и колко сме българи то си личи от това кой какво прави, сама птичка пролет не прави и една шепа българи държава не правят.

 10. 10 Профил на ... "или да ловят риба".
  *****
  Гневно

  (c) 2008 – Bogomil Kostov AVRAMOV – HEMY
  ЧРЕЗ ПЕНСИОНИЗЪМ – КЪМ ЕВРОПЕИЗЪМ
  от
  Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

  КОГАТО, под оглушителен медиен шум Република България стана равноправен член на Европейската Общност, без да е покрила нито одна клауза както се полага, (01.01.2007.!), никой не се сети, че ЕО следва да поеме сериозни гаранции на екуализация по отношение на милион-два пенсионери. Нещастни трудови ратници на вседържавен строй, за който никой от тях не подозираше, (Бе забранено и да помислят!), че изведнъж ще рухне. Оказа се; (От това едва ли се интересуват европейските комисари, посещаващи страната, че да похапнат на корем - животът всекиму е труден!); че независимо от клаузите на безброй международни конвенции за човешки права и свободи, ратифицирани, както от правителството на покойния Тодор ЖИВКОВ, така и от многобройните правителства от 1989. насам; социалната осигуровка на тези остатъчни безпомощни люде, бе и остана в ръцете на държавата. Която не се посвени да ги сегрегира по европейски, чрез закон, в две основни групи:
  Пенсионирани преди 1999. година, и
  Пенсионирани подир 1999. година.
  Първата група, около 2 000 000 души, (Устойчиво намаляват!), получава пожизнени трудови пенсии, пресмятани върху база около 90 евро.
  За втората група пенсиите биват пресмятани върху база около 130 евро. Останалото е методика.
  Някакви особени съображения? Нищо друго – освен политически презумпции. Нищо друго, освен дребен балкански сметкаджилък. Предназначен, още по-добре да напълни гушите на ръководителите на всевъзможните посткомунистически имитационно-демократични партии и партийки, общо над 300 на брой, докато кабинетът остава чист.
  Освен, че е изключително несправедливо, подобно положение е изцяло нетърпимо, и отдавна е изправило нашите бедстващи бащи и майки пред дилема – или пред кофите с боклук – или далеч от материалния свят. Безочливо сегрегиране напомнящо първите стъпки на твърде добре уреденото пенсионното дело в Нацистка Германия. Предшестващо концлагерните методи за избягване на социални катаклизми. Да напомняме ли, че само за първото тримесечие на 2008. самоубийствата в Стара Варна надхвърлиха цифрата сто?
  Налага се мнение, че практически Република България оцелява, както се види, за сметка на орязване на неизвестно где пропадналите тоталитарни фондове. Включили в себе си отчисления от трудови натрупвания, не само от времето на тоталитаризма, но и всички онези многобройни осигурителни фондове безпощадно национализирани и укрупнени, (1947.!), от начинаещата комунистическа власт на Георги ДИМИТРОВ.
  Физикално прегладнели старци подхвърлят, че включването на покойния Огнян ДОЙНОВ в екипа на съмнително изчезналия Робърт МАКСУЕЛ, би могло да бъде свързано именно с управление на изпарилите се тоталитарни, а всъщност всенационални пенсионни фондове. И наистина. В началото на осемдесеттях години на миналия век, на борда на своята моторна яхта „Southern Breeze“, Роберт МАКСУЕЛ доста дълго гостува на Тодор ЖИВКОВ, на котва в морето недалеч от Евксиноград. А той бе, както е известно, съвършен експерт по пенсионно осигуряване.
  ПРЕЗ МАРТ 2007., един самотен петчленен инициативен комитет, базиран в град Варна и оглавен от инж. Петър Стоянов ПЕТРОВ, сезира главния омбудсман на Република България г-н Гиньо ГАНЕВ, представяйки подписка от 452. жалващи се пенсионери, между които висшисти и преподаватели от висши учебни заведения. Хора, за които новите методи на бизнес-организация и печалбарство са недостъпни, а възрастовата граница от 35 години, подир която мнозина остават на улицата, е невъзвратима. Да не говорим за фокусите, които местното Бюро по труда прилага, за да докаже, че безработицата в региона със всеки изминат час успешно намалява.
  Омбудсманът, мъдър мъж и държавник, бивш председател на Народното Събрание, си позволява да отговори уклончиво:
  Това не е в неговите задължения;
  В Народното Събрание специализирана комисия, (Без да бърза!), се труди по проблема;
  Предстои „широка обществена дискусия по проблема“.
  Демоде комунистически практики, целево предназначени за забаламосване на
  обществеността, на която й е отнет не само хляба, но и думата. И напомнят, че около два милиона българи отдали себе си за да бъде изградена промишлена България, а понастоящем безсмислено разорена, на този свят - са напълно излишни. И, че тяхното место е пред кофите за смет – и никъде другаде. Ако все още са живи.
  В ОТКРИТО ПИСМО до министъра на социалните грижи г-жа Емилия МАСЛАРОВА, един изтъкнат варненски икономист доцент Д. Стоянова, призовава министърката да предприеме спешни мерки и „да слезе на земята“, като осъвремени пенсиите на останалите живи от последните два милиона наивници на България. Налице е уравниловка +- 10%, която държи пенсионерите от преди 1999. на прага на бедността (За България около 75 евро за месец!) Писмото така и не се видя в медиите, макар да е „открито“.
  КОНСУМИРАЙКИ КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА И СВОБОДИ, инж. Петър ПЕТРОВ, заедно с група граждани, изпращат жалба до Европейския Съд в Стразбург (№ 19208/07), за която все още няма данни за отговор.
  Поразена от прогресиращ ганстеризъм, намалена раждаемост, масова дребна престъпност, пренаселени градове – потънали в боклуци, спекула и коруптивност, тежък екологически импакт, предстояща енергийна криза, безмилостна шосейна произшественост, неуправляемо национално образование, безпардонно разпродаване на подземните и надземни блага, малка България не престава да подтичва, за да влезе в крак с изискванията на Европейската Общност. Която не престава да ... помага. Кому? Дали това ще стане някога ясно? Можеби. Но, не и за онези – които си отиват ...
  THE END
  (C) 2008 – Bogomil Kostov AVRAMOV – HEMY
  14.04.08*18:19:06

 11. 11 Профил на NAPALM
  *****
  Неутрално

  Поредният идиот-министър Книжен плъх, на всичко отгоре от ония, дето четат само по диагонал и то учебници отпреди 20 години...Хак ни е, ТИМ си направиха вече и собствен министър, но това пак не ги прави бизнесмени.

 12. 12 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Поздравления, господин Спасов!

 13. 13 Профил на Огнен
  *****
  Неутрално

  Коментарите са много хубави,но хората продължават да измират,а престъпниците да си играят на полити4ески мъже, разпродавайки и по-скоро раз-подарявайки България на Русия,Турция, евентуално на някой англосксонец според както дойде....
  България загива, но не геройски, а подлезурски и за това не са виновни нито Русия,нито Турция,нито някои англосаксонци, само и единствено българете:
  оставиха пак руски и турски агенти и то явни, не тайни да им бастисват родината......
  Въпросът е :"Защо?"

 14. 14 Профил на Българин към Огнен,№13
  *****
  Любопитно

  Очевидно гледаме по сходен начин на нещата. Само не съм съгласен с някои определения, като това, че за трагичната ситуация у нас сме си виновни БЪЛГАРИТЕ...
  Нещата не са точно така.
  Първо, защото виновниците за мъчителната 64 годишна смърт на Родината ми - комунистите, всъщност не са Българи. И никога не са били. Те ако бяха, което значи да обичат и милеят за род и Отечество, нямаше да ги удавят в кръв, да разбият държавност, икономика и култура и всичко това под диктовка на една чужда и враждебна сила СССР, само и само да са на власт и да си натъпчат гушите.
  Аз съм Българин, но аз и целия ми народ съм ОБЕКТЪТ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО, а не НЕГОВИЯ СУБЕКТ - аз съм жертвата, а не ози, който го е извършил. Това трябва добре да се осъзнае.
  А иначе, истина е, че нося отговорност за това - да изляза от неприятната ситуация, в която други са ме вкарали.
  Нещо като, да те пребият случайни минувачи. Ти не правиш престъплние, ти се прибираш в къщи - нито нарушаваш закони, нито вредиш някому, но група пияници или престъпници, решава да те ползва като боксова круша.
  Е, след това ти ще си кажеш: "Ех, защо не си носих в себе си малка тояжка, металически бокс или нож?" Но това си е "упрек" и "съжаление" пред тебе самия в името на твоята сигурност и опазване, но НЕ Е ВИНА И ОТГОВОРНОСТ за престъпление, тъй като си жертва.
  А по отношение на светлия "празник" на всички комунисти, 9 септември 1944 г., много от нас са си задавали въпроса, "Не можеше ли нещо да направи народа и правителството, за да избегне това фатално стечение на обстоятелствата?" И отговорите се въртят около: "НЕ трябваше без бой да пускаме Червената (кървава) армия да пресече Дунава... Трябваше да воюваме, та белким от юг ни бяха завладяли Англосаксонци, Американци и Францизи... Тогава съдбата ни щеше да е като на Западна Германия - неизказано по-щастлива от днешната...
  Но понеже това е минало, аз (и много други, като мен, предполагам) си задават въпроси, като: "А като не сме били родени преди 64 г. и следователно нищо не сме можели да направим тогава, нищо ли не можем да направим днес?"
  И си мисля за някои отговори:
  "Този изрод, набеден за Министър на икономиката очевидно е НАГЪЛ, НЕАДЕКВАТЕН И С ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ КОМУНИСТ, което значи още и ПРЕСТЪПНИК"...
  Аз, с висшето си образование едвам свързвам двата края и става все по-зле, а тоя боклук, дето трябваше да работи за моето проспериране и очевидно работи само за своето, ще ми говори, че "така ми се струва, всъщност, бил съм, представете си, богат"...
  Е, хора, кажете ми точно една причина, като го срещна без гардовете му, да не му размаж главата? Кажете ми поне един контрааргумент срещу това!
  Ами останалите? Р.овч, Р.пУтков, сергейчо, Симеон Мадридскибандит, ДоганТурскиагент и терорист (още от 1984 г.) и вся остальная сволочь...
  Защо да бъдат оставени на мира? А защо да не бъдат размазани?
  Защо точно на тях да им се покаже милост или правосъдие? Те към кого показаха милост и правосъдие? Кой точно закон спазиха ощетявайки страната и народа ни и довеждайки ни до просешка тояга?
  В този смисъл, АЗ НЕ СЪМ ВИНОВЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ, но НОСЯ ОТГОВОРНОСТ ако продължавам да ги търпя ДА МЕ УБИВАТ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK