Държавна секта вика "Дръжте сектите!"

На фона на политическо-държавния разпад борбата със сектите е възможно най-жалкият опит за възстановяване на общественото доверие. Но община Бургас с милиционерски патос прави всичко възможно да върне комунистическия стандарт на отношение към религията.


На девети април г-жа Ананиева, зам.-кмет, с позволението на кмета и заедно с МВР-Бургас, разпрати писмо в училищата за идеологическа борба срещу "три секти" - Свидетели на Йехова, мормоните и Евангелските петдесятни църкви. От писмото става ясно, че "опасността" е някой "сектант" да изпее евангелска песен и да се събере с други да чете Библията; да покани някого на безплатен урок по английски или да не се съгласи с Баба Марта по богословски причини. Тези и други верски практики представляват заплаха за духовното състояние на подрастващите, според информацията.


Не съм наясно с богословската компетентност или лична вяра на г-жа Ананиева или тези на кмета Николов. Възможно е да се числят към православието, защото яростно защитават тезата, че тъй като то е традиционно за България, всички различни убеждения са достойни за следене от полицията и местната комисия за борба срещу противообществени прояви. Но има ли право държавният служител да използва личните си убеждения, за да се превърне в агитатор-богослов, за сметка на закона и свободата на хората? Съмнително е, дали въобще православната църква е благословила тази акция срещу "сектите".
Вместо да съдейства за търпимостта между вярващите съгласно чл. 37 (1) от конституцията, управата в Бургас създава условия за конфронтация между православни и неправославни християни. "Секта" е термин, натоварен с тонове емоционално съдържание от времето на студената война. Но днес в България има свобода на съвестта и религията. "Секта" няма правно определение и предвид натовареното му значение би трябвало да бъде избягван или поне употребяван много внимателно. Ето защо употребата му от властимащите за очерняне на хора заради вярата им означава само едно - отделяне на властта от закона.


"Секта" е латинска дума, която означава "отделяне от цялото". В този смисъл бургаските местни органи се отделят от "цялото", което се представлява от Европейската конвенция, конституцията и законите, които защитават правата на вярващите от пропагандни посегателства (чл. 9 ЕКПЧ, чл. 5, 13, 37 от конституцията, чл. 4 от Закона срещу дискриминацията). С поведението си, в явно нарушение на конституционните права, общината и МВР-Бургас издигат своята юрисдикция над юрисдикцията на законодателната власт. Така общината се явява политическа секта, облечена в авторитета на местната държавна власт.


Бургаската община и полиция се опитват да внушат на обществото, че се грижат за него и за подрастващите. Как? Не като се справят с мафията и корупцията в собствените си редици, а като създадат мита, че неспазването на Баба Марта и Трифон Зарезан са едва ли не равносилни на заплаха за бъдещето на децата и националната идентичност. Мнозина коментатори отбелязват връзката между поредната криза в държавното управление и поредното раздухване на истерия за "опасните секти". За съжаление, вместо да предостави коректив на този произвол, националната преса охотно откликна на призива за очерняне на "иноверците". Разбира се, освен шокиращата терминология ("проверка на МВР", "зарибяване", "сеанси", "засечени опити", "примамвали", "атаката на сектите" и т.н.) няма никакви доказателства за нещо "по-незаконно" от това, че хората са упражнили правото си на свобода на вярата. Но нима борците срещу "иноверството" се интересуват от детайли, относно законите, които нарушават, или по отношение на емоционалната вреда, която нанасят на хората с различни убеждения? Евангелските пастори са се срещали с кмета. На искането им за публично опровержение и извинение, неговият отговор бил в духа на "'ми не съм чул, не съм разбрал, не съм видял, не си спомням". Трагикомично и несериозно.


Филип Димитров нарече подхода на МВР в този случай "фундаменталистичен" по време на парламентарния контрол миналият петък. Вътрешният министър Михаил Миков обяви, че се разграничава от писмото и че е възникнало недоразумение. Но какво недоразумение може да има при наличието на разработка на местна комисия, полицейско участие, подпис на зам. кмета, и обнародване на разработките в училищата в цял Бургас? Ако това е "недоразумение", то цялата власт е недоразумение. Г-н Миков снизходително настоя също, че този случай "много се драматизирал". Вместо да поднесе извиненията си за противозаконното поведение на своите подчинени.


Държавата е склонна да даде само толкова права на хората, колкото те са склонни да изискват. Има достатъчно правни и обществени механизми, не само в България, за предизвикване на реакция на този очевиден местен произвол. Ако засегнатите не реагират адекватно на това безочливо поведение, казусът ще остане като поредния жалон на българския преход, който продължава да държи европейците в недоумение, а за вярващите хора ще остане горчивото чувство за беззаконие и несправедливост. Освен това, когато стане дума за основни човешки права, пресата следва да търси повече от един източник. Желателно е другият източник да не е МВР, ако става дума за свобода на религията и убежденията.
Виктор Костов, адвокат, докторант по въпросите на свободата на религията


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PV
  *****
  Неутрално

  Komunistite vinagi sa vijdali sypernik v biblejskite uchenia. Ne znam zashto ot 1940 godina do sega vsichki religii sa tryn v ochite na tezi inache zombirani s pogreshni ideologii horica!!!

 2. 2 Профил на Бургас
  *****
  Гневно

  зомбиран е авторът на статията!

 3. 3
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Това е така, защото държавата и бургаската община са разрешили абсолютно всички проблеми що имат да правят и от няма и къде, са тръгнали да се мешат на някакви малки групи хора в работата.
  Ако ги питаш, не могат да отговорят каква е разликата от православие и католицизъм, но изтънко са вникнали в подробностите на хилядите протестантски църкви. То и Господ не може да се ориентира в техните вери, но чиновниците явно могат.

 5. 5 Профил на за Бургас и морето
  *****
  Весело

  Страхотна статия, браво на автора. Стига с този комунизъм, тоталитаризъм и национализъм. Живеем в свободна държава и можем да имаме истински ценности, не като горните три. Те ограничават и смазват хората и пораждат напрежения и вражди.
  А за управниците в Бургас е ясно. Ограничени хора използващи властта за да мачкат другите.
  Питам се как може да използваш властта, която имаш за да пораждаш напрежения в обществото и за да се правиш на голям ... в кой века живеем и до кога полицията ще бъде нечия собственост за лична употреба.
  В нормалните държави полицията следи за закона, а не изпълнява лични прищявки на някакви временни политици. Поправете ме ако бъркам.

 6. 6 Профил на Богослов до Мирко, №3 и Бургас №2
  *****
  Любопитно

  Момчета, изказвате се много неподготвени.
  Аз съм преподавател по Богословие и един от предметите ми е "Световни релгии, култове и секти".
  НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ споменатите 3 общности са преследвани от закона. Да ви ги кажа, кои са:
  ЕВангелска петдесетна църква,
  Свидетели на Йехова и
  Църквата на Иисуса Христа - на светиите от последните дни, познати повече като "Мормони"
  От гледна точка на Богословието, първото от тях е стандартно Протестантско изповедание, появило се в Бургас още през 1920 г. Относно вторите две, самите протестанти (като петдесетници, баптисти, методисти, конгрешани и пр.) не поддържат никакви връзки с тях и дори ги наричат с прозвището "култове". Но това е само от богословска гледна точка.
  От гледна точка на закона, обаче и трите общности са официално регистрирани по Закона за вероизповеданията на Република България и имат право на своите събрания, както и да разпространяват идеите си чрез брошурки, публични изяви, богослужения, както и да привличат симпатизанти. Всичко това е уредено с Конституцията на Република България и Закона за вероизповеданията, както и Хартата за правата на човека, Международния пакт за граждански права и пр.
  От гледна точка на БПЦ - Православието, и трите общности са й конкуренция, затова митрополити и попове винаги ще говорят срещу всичко друго, що не е православие.
  Но моля ви, нека се разберем и да не забравяме, че България нито е клерикална страна (т.е. управлявана от клира, от църквата, каквато в света е само Ватикана, нито е страна, като Гърция, в която Църква и Държава са ЕДНО по конституция). У нас, след 9 септември 1944 г. Църква и държава са отделени.
  В този смисъл, дейността на тези въпросни общности не може да бъде определяна, оценявана нито санкционирана от никой от страна на Православните.
  Единствения критерий в случая е, дали са нарушили закон за Обществения ред, попаднали ли са в НК (Наказателния кодекс) или не са си платили данъците.
  Нито едно от тези престъплния тези хора не са извършили. Ако беше така, нямаше кметът и полицията да се ангажират лично, при условие, че НЯМА ЗАВЕДЕНО ДЕЛО ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ТЯХ...
  В този смисъл, и свещеници, и Кмет, и полиция, и медии са правишили правата си и нарушават правата и свободите на тези общности, като публикуват клеветнически материали срещу тях и създават атмосфера на омраза и ненавист срещу Български граждани, в случая религиозни малцинства, чието ЕДИНСТВЕНО "ПРЕГРЕШЕНИЕ" е, че...
  НЕ СА ПРАВОСЛАВНИ...
  Така че, прав е авторът на статията - темата за "сектите" много отдавна се използва от политици и местна администрация за отвличане на вниманието от проблемите, които създава Българския елит. Това почна още през 1992 г. и, обърнете внимание - в5инаги, когато има сериозен скандал в публичното пространство, медиите веднага пробутват провокативен материал с тема "сектите" и готово! Вниманието на немислещите и заети с ежедневни проблеми Българи е отвлечено - за кой ли път, най-страшните хора в държавата се оказаха - сектите!

 7. 7 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А къде бяха талибаните за референдума за петролопровода, който ще превърне Бургас в бензиностанция? Клатеха на господ дисагите, че мазутните разливи далеч не са така опасни за Бургас колкото пеенето на химни.

  gradinko.bg
 8. 8 Профил на e da
  *****
  Гневно

  е да разбира се че авторът ще е зомбиран - няма да са зомбирани тези които живеят в измислената демокрация в която шпионират телефони и ел. пощи и не им пука дали е ограбена свободата им; така, че Мирко и Анонимен от Бургас - не само че сте зомбирани ами сте и измислени - приндалежите на едно забравено минало; моля ви останете си там ...

 9. 9 Профил на Иванчо И.
  *****
  Неутрално

  по конституция у нас традиционна религия е православната. Щото тя е съхранила българщината. Нека мормони, еховисти, петдесетници и др. да отидат в Ирак, Иран, Саудитска арабия и подобни страни и там да се развихрят. А пък БПЦ да не изявява в щат Юта. Що се отнася до комунистическата идеология, тя е мъртва (слава богу).
  Истинският българин (както и грък) е православен християнин! това не трябва да се пренебрегва и още по-малко забравя!

 10. 10 Профил на свободен
  *****
  Весело

  От действията на Кмета на Бургас и неговата администрация става ясно , че те са далече от демократичните разбирания. Свободат е помогнала на много общества да излязат от политическата тъмнина и да влязат в благополучието. То включва в себе си материален просперитет и душевен мир.Това е отговора на въпроса защо децата ни пият, няма кой да протестира за опазване на околната среда и никой не го интересува за духовната и физическа / демографският проблем/ смърт на народа ни. Единственият успешен протест срещу тези успели само в собственте с очи и в тези на слепите управляващи е този срещу акциза на ракията Свободта на вероизповеданията не вреди на никого, напротив помага на всеки да намери своето място на душевен мир и удовлетворение. Това е нужно на едно общество в което 76 % от младите хора според БАН живеят в безпътица.

 11. 11 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  "Свободта на вероизповеданията не вреди на никого,"

  Правилно, но на хората вредят някой вероизповедания. Едно от които са мормоните. Например навредили са на няколко стотин малолетни, малтретирани сексуално в едно от свърталищата им в Тексас. Мнението за Мормоните и Йеховистите сред останалите евангелистки ереси е категорично:
  "Изобличаване на лъжеучения и тези които ги носят
  с библейска и фактологическа аргументация Суб-форуми:
  Римокатолицизъм
  Екуменизъм
  Адвентизъм
  Йеховизъм
  Евангелие на просперитета
  Евангелие на хуманизма
  Феминизъм и еманципация
  Други "

  Това е от американски протестантски сайт на български.

  Мормоните и Иеховистите са евангелисти само в празните глави на българските евангелисти, които от омраза към православието са ги приели за свои хора. Това са езически култове, нямащи нищо общо с християнството.
  Петдесятниците харизматици са откачалки, чиято характелна особеност е говоренето на непознати езици. На сборищата си те квичат, цвилят, грухтят, лаят и въобще издават най-невероятни звуци, чрез които "говорят" с Бог. Те са изключително опасни за християнството, защото го окарикатуряват. В Ю-туб, под заснетите им изтъпления, има безброй подигравателни коментари за християнството, което много възприемат именно като кудкудякащи и кукуригащи перковци, които се търкалят, премятат и тръшкат по пода.

 12. 12 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Ето това, което говори др. Иванов е ЧИСТА ПРОБА КЛЕВЕТНИЧЕСТВО И НАСАЖДАНЕ НА ОМРАЗА срещу другомислещи.
  Очевидно др. Иванов си е категорично ченге, раздухващо омраза и сеещо раздори.
  Вероятно за това му плащат.
  Иванов, нали претендираш, че си много открит: кажи си трите имена, егенето и опитай да повториш простотиите си за Петдесетниците публично и ти обещавам съд за клеветничество и насаждане на ненавист към малцинствени групи!

 13. 13 Профил на Българин до Иванчо И.№9
  *****
  Неутрално

  Това е една голама измислица, при това невярна, че ПРАВОСЛАВИЕТО БИЛО ЗАПАЗИЛО БЪЛГАРЩИНАТА.
  Първо: БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО И МНОГО ПРЕДИ В НЕЯ ДА СЕ ПОЯВЕ ПРАВОСЛАВИЕ, нали не забравяте това?
  Второ: Благодарение на какво оцеля Албания, въпреки че беше православна, пък после стана мюсюлманска? КАк така, въпреки всичко си оцеля?
  А Босненци, като си смениха вярата с Ислям що - голям проблем се получи за... ПРАВОСЛАВНИТЕ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ. НО БОСНА си съществува и пет пари не дава за тях!
  Трето: Благодарение на ПРАВОСЛАВНАТА ВСЕЛЕНСКА ПАТРИАРШИЯ, БЪЛГАРИТЕ БЕЗ МАЛКО ДА БЪДАТ ПОГЪРЧЕНИ;
  Пето: БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ СЪРБИ, бяха ОТКЪСНАТИ ОГРОМНИ ТЕРИТОРИИ С КОМПАКТНО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ; част от него беше избита (непокорните), а другите бяха СЪРБИЗИРАНИ, а огромната част - МАКЕДОНИЗИРАНИ;
  Шесто: ПАК ПРАВОСЛАВНА РУМЪНИЯ ОТКЪСНА ДОБРУДЖА -СЕВЕРНА, А НЕ СЛЕД ДЪЛГО И ЮЖНА ОТ СНАГАТА НА БЪЛГАРИЯ;
  Седмо: ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ ПЪК НИ ДАДЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО ЩАСТИЕ І КОМУНИЗЪМА, дето ни доведе до пропастта и май вече падаме в нея!
  Още някакво "достойнство" да изброим на Православието в Българската история? Изобщо СЛАВА НА ПРАВОСЛАВИЕТО - МАЙНАТА Й НА БЪЛГАРИЯ - ако съдим по историческата "подкрепа", която сме получили от Константинопол, Белград, Букурущ, Атина и Москва - все столици на православни държави!..

 14. 14 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Ти от тези откачалки ли си бил?

  Куд-ку-дяк, куд-ку-дяк, бе-е-е, ау-ау.

  http://youtube.com/watch?v=1SgByE0pX1M&feature=related

  http://youtube.com/watch?v=c9U_lWmAsYM&feature=related

  http://youtube.com/watch?v=_EngTVV-mzQ

  Прати ми и-мейл с име и адвокатска кантора и аз ще ти изпратя моите.

 15. 15 Профил на Горд до Иванчо Н.
  *****
  Неутрално

  ИВанчо, много опасно е това, което казваш.
  Че истинският Българин бил православен.
  Пич, смятам, че съм истински Българин и съм протестант.
  А знам и доста Българи, дето са католици, помаци - мюсюлмани и други, дето са атеисти.
  Е КВО ПРАИМ БЕ, Иванчо?
  Те какво да правят, да приемат безусловния диктат на вас, православните ли?
  Които ако се преброите, ще се окаже, че сте малцинство. Имам пред вид тези, дето истински вярвате!

 16. 16 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Петдесятна църква "Кутията на Пандора";
  Петдесятна църква "Колибрито на джунглата/църквата, която расте най-бързо в Бразилия/
  Петдесятна църква "Дъжд от чудеса"
  Петдесятна църква "Босите крака на Исус"
  Петдесятна църква "Мерелин Монро"
  Църква" Гейовете на Рио де Жанейро"
  Църква "Хубаво момиче"
  И любимата ми:
  Баптиска петдесятна църква:"Змията на Мойсей, която изяде другите по-слаби"/от тази църква валят чудеса/

  http://www.igrejologia.hpg.ig.com.br/index.html

  Мъка, мъка.

 17. 17 Профил на daka
  *****
  Разстроено

  Когато атеизма не ми даде отговори за смисъла на живота но ме превърна в животно и когато бях отчаян до смърт аз и се обърнах към Православната ни църква но и там никои не ми обърна внимание нито ми казаха основните истини на Християнството и когато "Гадните мръсни сектанти Евангелските Петдесятни" ми казаха истината за Христос и получих внимание ,надежда и вяра и нов смисъл в живота така че преодолях депресията и желанието засамоубииство и потискащта сила на безсмислието ВИЕ Безумни Атеисти и Православни празнословци започнахте да плюете и да се опитвата да отнемете това което неможахте да ми дадете .ГОРКО ВАМ СЛЕПИ ВОДИТЕЛИ !!! И ШЕ ПО СЛЕПИ ПАПАГАЛИ БЕЗ РАЗУМ !!!

 18. 18 Профил на ДАКА
  *****
  Неутрално

  АКО НЕМОЖЕШ ДА ГОРИШ И ПРЪСКАШ СВЕТЛИНА ТО ПОНЕ НЕЯ ЗАСЕНЧВАИ ! ТОЛОСТОИ

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 20. 20 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Дака, попът във Върбица едва ли има възможност да обърне внимание на всеки новодошъл. Православието е трудно. Трябва да ходиш редовно на църква поне една година, за да се запознаеш и то не напълно с изповядваната истина. Нищо за Христос не си научил в местната петдесятна църква, нищо. Те са ти дали среда и компания, което за малък град е достатъчно. Имало е къде да отидеш и с кой да говориш, но в никакъв случай не си научил каквато и да е истина за Христос.

 21. 21 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тениската на дърваря Иванов: 'Светият дух е на всеки километър'

  gradinko.bg
 22. 22 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  "Договореният между западните политици и комунистите мирен преход в Източна Европа обрича хората с добра воля на неравна битка с най-антихуманната религия на света. Това е една от най-тъжните констатаци, които ни показват новите измерения на съвременното западноевропейско светско мислене, което незачитайки християнските идеи за братолюбие и жертвоготовност, сключва договор с враговете на общочовешките ценности."

  Драги пастори, като представител на най-антихуманната религия и враг на общочовешките ценности искам да ви припомня поговорката:

  "За зло куче - зъл прът."

 23. 23 Профил на Българин за говорящия ЦИРК, нарекъл се "др. Иванов"
  *****
  Неутрално

  Този, имащ се за умник и многознайко комунистически ченгелар, представящ се за православен фундаменталист, май не разбира, че изразът "най-антихуманната религия" ВИЗИРА КОМУНИЗъМА. Тя действително е най-антихуманната. И действително е религия...
  По случайно или по нарочно съвпадение, товарищ Иванов се нарече "представител на най-антихуманната религия"...
  Което показва и пряката му връзка със СОЦИАЛИЗъМА и КОМУНИЗъМА...
  А сигурно си е мислил, че някой така нарича Православието.
  И другия му гаф е, че смята Православието за религия, различна от Римокатолицизма и Протестантизма.
  А всъщност, Източно православие, Римокатолицизъм и Протестантизъм, харесва му или не, са ТРИ КЛОНА НА ЕДНА И СЪЩА РЕЛИГИЯ - ХРИСТИЯНСКАТА...
  Ако ги наречеш "различни религии" ще се здадеш колко бос си, др. ШЕСТАК Иванов...

 24. 24 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  С пълна отговорност това можем да кажем и за Българската православна църква. Сектантите християно-болшевики обаче се ползват с доверието на светската политика на Западна Европа (9). Договореният между западните политици и комунистите мирен преход в Източна Европа обрича хората с добра воля на неравна битка с най-антихуманната религия на света. Това е една от най-тъжните констатаци, които ни показват новите измерения на съвременното западноевропейско светско мислене, което незачитайки християнските идеи за братолюбие и жертвоготовност, сключва договор с враговете на общочовешките ценности."

  И кой насажда омраза? При положение, че Църквата не се занимава с ересите.

  Православието е Христовата Църква. католизизма е нео-езическо учение, допускащо съществуването на други богове/след вторият ватикански събор/ . Част от протестантите са езичници мормони, иеховисти, муун. Другите са християнски ереси, защото изповядват Христос, но го изповядват грешно.

 25. 25 Профил на Лина
  *****
  Неутрално

  Не се карайте.Др Иванов православието и католицизма са били една църква и тъй като не са могли да се поделят командването са се разделили и так се образува православието.
  Но имат много голям проблем не четата Библията ,а са си писали тяхни закони които уж служат на народа като облагодетелстват себе си и водят народа по крив път.Др Иванов ако имаш Библия отвори на Исая 44 глава и я прочети,а ако нямаш иди в православната църква и си купи та сени и я прочети много внимателно и тогава може да кментираш.
  Бог отваря очите н слепите.

 26. 26 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Другарю Иванов, би ли уточнил "другите протестанти", освен мормоните, йеховистите и пр. култове, ТА, ПИТАМ ЗА ДРУГИТЕ,
  би ли обяснил на нас, незнаещите, как точно проповядват погрешно Иисус?
  Нали така каваш в предния си постинг, без да го мотивираш с нито едно обяснение?
  Иначе на приказките ти им се казва "БЕЗПОЧВЕНА КЛЕВЕТА" - великолепно оръжие в ръцете на комунистическите ченгелари, като теб... Клевети, без нито едно доказателство...

 27. 27 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Лина, скъпа,
  Тези дивотии пасторът ли ти ги каза?
  Православни се използва за пръв път около 140 г. от н.е., за да се означат тези, които държат на строго определени книги като боговдъхновени. Една изненада за теб- тогава нямало още Нов завет. Един еретик - Маркион, започнал да събира за пръв път в сборник християнската литература и вкарал в сборникът много евангелия, апокалипсиси и др.книги, които не били писани нито от апостолски мъже, нито отразявали истината. Тогава група ревностни християни се възпротивила на този опит и на базата на Свещеното Предание постановила много от книгите в сборникът на еретика за грешни. Тези именно били наречени "ортодокси".
  На Първият Вселенски събор вече има ортодоксална партия, а църквата е апостолска, съборна и католическа. И до сега православните наричат църквата си католическа/вселенска/, а католиците твърдят, че са православни. Разделението е станало не защото едните и другите искали ръководство, а защото римският папа, подтикван от немските императори, искал да е глава на християнството. Но най-вече заради архиереста Филиокве. Тази ерес била приета и от протестантите, заради което и едните и другине се молят на бог, различен от християнският Бог.

  Ивенно православните приели канона на новият завет и именно те, православните, обявили новозаветните книги за боговдъхновенни. Затова са смехотворни твърденията, че православните не познават Библията. Те са определили кое да е в нея и те са я кръстили така. Протестант да говори на православен за Библията е все едно яйцето да учи кокошката.

  А за да искаш да ти обясня нещо е редно първо да го формулираш, какво не ти е ясно от Исая?

 28. 28 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Протестантите проповядват грешно Божията същност. Според тях Св.Дух изхожда от Отца и от Сина - католическата ерес филиокве. Това разрушава догматът за вътрешният живот на Бога и води до почетане на същество нямащо нищо общо с Пресветата Троица. Те отричат Светото Писание, в което изрично е казано за Св. Дух: "който от Отца изхожда". Непризнаването на безгрешноста на Светото Писание, самоволните му преводи, тълкувания и прибавянето към текстовете му, както и отнемането от тях/Лутер маха цели пасажи/ превръща протестантите в еретично и разколническо общество. Резултатите от отричането от Божието слово е налице - над 40 хиляди протестантско-евангелистк църкви само в САЩ.
  Непрекъснатите хули към Богочовека, който е казал: "Ще съградя Църквата си и портите адови няма да й надделеят" Еретиците твърдят:
  1. Че портите адови са надделели над Църквата, която от 4-5 до 16 в. изпаднала в ерес, с което наричат лъжец Иисус Христос, Богът Истина.§
  1. Твърдят, че Църквата е отделна от Бог и че те признават само Бог но не и църквата му. но Бог е казъл, че той е глава на църквата, която е неговото тяло на земята. С това евангелистите богохулници обявяват тялото Му за разчленено. С това възстават срещу догматът за всесилноста на Бога.

  И т.н. и т.н.

  Да забравим ли, че много от ересите низвергват неделята и обявяват съботата за Божият ден. Безумци, нима езичниците евреи не разпнаха Богочовека, защото не спазваше съботата? Нима това не беше основното им обвинение? Това сте вие. Рамо до рамо с убийците Христови.

 29. 29 Профил на Българин до Лина
  *****
  Неутрално

  Уважаема Лина, аз не се карам с др. Иванов. АЗ изобличавам и заплювам в лицето ЕДИН ПОДЛЕЦ, като него.
  Защото не се заблуждавйте, това безочливо и нагло ченге НЕ ТЪРСИ ИСТИНАТА.
  На него му се плаща да хвърля кал и да клевети по най-просташкия начин. Вече в няколко форума го наблюдавам и прави едно и също - ръси абсолютно безпочвени срещу другомислещите; лъже нагло и безочливо, като обвинява ги в какви ли не простотии. Тоя тъпак преди няколко дни задълбочено ми обясняваше, че Православието не можело без никомунеразбираемия Църковно-славянски език. За това настояват само най-отявлените русофили или преките агенти на Москва. Тя има най-голям интерес от това - да се плюят Протестанти и Католици, а да се задвържадава навеки дружбата с "братския Съветски", пардон, вече са сменени тези думички, сега е "братския руско-славянски Православен народ"...
  Или тоя тъпунгер преповтаря простотиите на ултранационалиста Жириновски,
  "Всички слявяни в общ православен юмрук, срещу псевдокултурата, която идва от Запад"...
  Повръща ми се от такива перверзници...
  Дори по въпросния случай с Бургас той даже не е и запознат за какво точно става дума.
  Но веднага почна да плюе по хора, които не познава, защитавайки противоконституционната позиция на кмет, полиция, медии и местни православни лидери...
  Прави се на много знаещ, а уж, случайно приравнява мормони и йеховисти с... Петдесетници...
  Нарочно избира някои крайни култове и техните екстремни практики, като ги лепва на Протестатски деноминации, които са си създали от векове авторитет на устойчиви, законови изповедания, които спазват законите и нищо лошо не правят.
  ТОЗИ ПОДЛЕЦ НЕ ТЪРСИ ИСТИНАТА, запомнете добре това, Лина.
  ТОЙ СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО ЛЪЖЕ И КЛЕВЕТИ.
  ТОВА МУ Е РАБОТАТА НА ТОВА ЧЕНГЕ и за това му плащат.
  ТОЙ В МОМЕНТА Е В КОМАНДИРОВКА В ЮЖНА АМЕРИКА ИМЕННО ЗА ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ...

 30. 30 Профил на Българин до Лина
  *****
  Неутрално

  Видяхте ли, Лина, какви простотии ръси др. Иванов?
  Каза, че "Лутер бил махнал цели пасажи от Словото Божие" - е НАГЪЛ И ПОДЪЛ ЛЪЖЕЦ - точно като баща си, дявола...
  Лутер не е махал никакви пасажи от Библията, откачалко...
  И не е вярно, че думите, които цитираш "св. Дух, който от Отца изхожда" ги пишело в Свещ. Писание!
  Другарю-ченге Иванов, ти не знаеш какво пиша в свещ. Писание? Текста, който цитираш е от Символ верую, но не и от Свещ. Писание.
  Там, напротив, давата се податки, че тъкмо Иисус Христос праща св. Дух, което Сам Той казва:
  "...ще ви изпратя другият утешител, св. Дух...", не беше ли така, Шестак?
  Това ли значи, "непознаване на Божията същност", а?
  Това значи НЕПОЗНАВАНЕ НА СЛОВОТО БОЖИЕ ОТ ШЕСТАК ИВАНОВ!
  Е, що се излагаш така, като кифладжия, бе, пич?
  А как претендираш, че вие православните били сте позвавали Библията?
  Та ти не си чел кво пише в нея!
  Но клеветиш, нали?
  Е ТО ТОВА СЕ НАРИЧА "ПОДЛЕЦ".

 31. 31 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Ех мъка, мъка!

  Докато не признаете боговдъхновеността на Свещенното писание ще си останете еретици.

  Др.
  "в което изрично е казано за Св. Дух: "който от Отца изхожда"".

  Пастор:
  И не е вярно, че думите, които цитираш "св. Дух, който от Отца изхожда" ги пишело в Свещ. Писание!

  Свещенно писание:
  "Който изхожда от Отца"(Йоан. 15:26).

  Къде точно е Съборното послание на св.ап.Иаков в Библията на кръволокът Лутер, избил над 20 хиляди анабабтисти, защото му били конкуренция и още няколкостотин хиляди противници.
 32. 32 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  И да видим къде са били доносниците. Тези били самоче благородни доносници, доносничели дезинформиращо:

  Посткомунистическата действителност, евангелската църква и свободата на вярата

  пастор Момчил Петров

  Влияние на бившите тоталитарни служби върху Евангелската църква

  Говорейки за връзките на Евангелската църква с Държавна сигурност по време на комунистическия режим, п-р Павел Игнатов пише: ”По отношение на силовите организации, МВР и Държавна сигурност идеята беше постепенно да се наложи двоен стандарт. В това влиза пълна защита на интересите на църквата, да се опазят ценни водещи братя от репресии, да не се допусне отстраняването им от църковна дейност, да се предотврати обезглавяване на ръководството на църквата. За да се избегне това, трябваше да се дава дезинформираща информация. Маловажна и знаеща се от всички информация. Неизбежна информация. И в същото време - да се дават действителни доказателства за родолюбие, като се прикриват факти, които могат да рефлектират негативно върху водачите на църквата.” 3

  Прости им Господи, те не са Христови затова да правят каквото искат.

 33. 33 Профил на Българин до боклук-тъпунгер др. Иванов, ченге на служба "Клеветник и информатор"
  *****
  Неутрално

  Пич, Съборното послание на св. апл. Яков да ти кажа къде се намира в Протестантската Библия - държа я в ръцете си:
  В НОВИЯ ЗАВЕТ, провокаторе комунистически! Между книгата Деяния на св.Апостоли и Първото Послание на св.апл. Петър.
  Ако я търсиш някъде другаде, да речем в Стария завет, разбира се, че няма да я намериш, ПОДЛЕЦ КЛЕВЕТНИЧЕСКИ!
  А това, което цитираш от Йоан 15:26 (между впрочем, тъп комунист, нали знаеш, че тази номерация на стихове и глави е протестантска?), че "изхожда от ОТца, да не би да ми противоречи, че го праща Сина?"
  И какво, като не е употребена думата "праща", "изхожда (от ОТца и от Сина)" - тези думички ли водят до ИЗВРАЩАВАНЕ?
  До извращаване водят твоите клевети, проклетнико!

 34. 34 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;

  Vulgata
  15:26 cum autem venerit paracletus quem ego mittam vobis a Patre Spiritum veritatis qui a Patre procedit ille testimonium perhibebit de me

  mittam - изпратя
  procedit - изхожда

  За съжаление не мога да ти го сложа и на оригиналният старогръцки текст, защото не излиза с оригиалните букви, но все пак:

  pe,myw - изпратя
  evkporeu,etai - изхожда

  Иесус изпраща апостолите, това значи ли, че апостолите изхождат от Него? Казах ви, мечка се научави, вие не.

 35. 35 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Питах за библията на Лутер, не за протестантската.

 36. 36 Профил на Che Guevara
  *****
  Гневно

  Някои май бъркат свободата на вероизповеданията със свободията. България е православна страна и други вероизповедания и секти НЯМАТ място в нея. Май някои много бързо забравиха заветите на Кубрат - за единството! Затова държавата ни е слаба, а народа - обезсилен, защото са се пръкнали всякакви секти и сектички, чиято единствена цял е да промиват мозъците на хората и да ги отдалечават от Православието, отслабвайки по този начин държавата. Спомнете си и историята за наклонената кула в Пиза - нали именно защото хората в един момент започнали да говорят на различни езици, затова и нищо не излязло от строежа. Е, как тогава ние да съградим държава, след като говорим на различни езици и всеки дърпа към себе си? Аз лично съм атеист, но винаги ще подкрепям Православието, защото осъзнавам, че само то би могло да обедини българите и да им помогне да излязат от черната дупка, в която се намират в момента. Моите лични чувства и вярвания са без значение, когато на карта е поставено оцеляването на държавата.

 37. 37 Профил на Лина
  *****
  Неутрално

  Нашата държава се нарича православна.Добре,но какаво значи православие и това православие служи ли на ЖИВИЯ БОГ?Ако служи на Бога и е приела христианството значие е христианска държава.Протестантите също изповядват Христос
  и служат на него със сърцето си,а не само с устата си.Така че място за глупави дебати няма.В Бетие 1:26 пише "Да Създадем човека по Нашия образ,по Наше подобие...".Думата Създадем е написана в множествено число т.е. и това са Бог Отиц, Бог Син ,и Бог Святи Дух.Бог в триединство.Така ,че Святия Дух е тук на земята ,но ще доиде ден когато Бог Отец ще го вдигне и за това не ми се мисли.Псалом 1:1 стих "Блажен онзи човек,който не ходи по съвета на нечистивите и в пътя на грешните не стои, и в събранието на присмивателите не седи:"-така,че оставете го този Иванов неговата работо е такава да плюе където свари и да предизвиква.Той и толково християнин колкото е християнин княза на този свят.
  Бог казва"Кайто има уши нека слуша що говори Духът към църквите".
  Баг не е религия Бог е жив вижда и чува всичко.
  Бог да ви баголови всички протестанти ,православни.

 38. 38 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Че Гевара,
  Всеки сам си избира пътят. Но не хули другите. Един пасор, за да оправдае евангелистите, че не били секти, пише, че за последните 19 г. нито един висш православен духовник не е казвал такова нещо. Миряните недоволстват, защото Православната Църква не правиле нищо срещу сектите. А това е защото Църквата ни е демократична и всепрощаваща. Но в същото време всички евангелисти са се нахвърлили като бесни кучета срещу православието. Единственото за което се обединяват е това. Иначе, ако ги затвориш на един стадион ще се изколят един друг. Кажи на петдесятник, че си адвентист и ще ти издере очите. Или на методист, че си свидетел на йехова. И това е така, защато не почитат Светото писание. Създават си свои книги, подправят боговдъхновените текстове, съкращават ги, подменят оставеното ни от Иисус и апостолите с брошури и книжки писани от всякакви откачалки. Но това си е тяхна работа. Да не хулят Светата Православна Църква, или ако я хулят, да не се сърдят, че тя ги изобличава.

 39. 39 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Лина, Пресветата Троица е Бог на всички същества, православни, евангелисти, будисти, мюсулмани и даше на маймуни и китове. Но ще се спаси само този, който е повярвал, т.е. точно изповядва Троицата, който се е кръстил и който е приел евхаристията. Това правят само православните. Вие не изповядвате точно Божията същост. Макар и вашите пастори да могат да кръщават, те не могат да низходят дара на Св.Дух, защото нямат апостолска приемственост. По същата причина не могат и да осветят евхаристията. А това е директният път към ада, защото Иисус изрично е казъл, че който приема евхаристията недостойно е осъден.
  Затова: Бог е Бог на всички, но не всички ще спаси.

 40. 40 Профил на Лина
  *****
  Неутрално

  Бог казва "Който ме приеме със сърцето и ме изповяда с устата той ще се спаси".
  Аз не съм против православните много хора има от тях които вярват със сърцето си ,но са малцина.Потестантите се наричат евангелисти защото евангелист зачи благовестител,а в Новия Завет четем Евангелието на Матей,Евангелието на Марк , Лука, Йоант.т.е. Благовестител Матей,Марко Лука ,Йоан.Мисля ,че бъркаш Иванов като казваш,че не изповядваме точно Библията.Кажи ми моля поне ено нещо което не изповядваме точно по Библията.
  Наистина има секти които се наричат с името евангелисти и са регестрирани ,на за това не е виновна истенската евангелска църква. Бог да те благослови Иванов.

 41. 41 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Лина, задай си следният въпрос: Защо има десетки хиляди евангелистки църкви, след като твърдите, че изповядвате една и съща Библия? Как изповядвате библията няма значение. Бог не ни е казал да изповядваме Библията. Казал е кои са задължителните неща за спасението и четенето на Библията не е сред тях. Кои са тези неща вече описах. А че не изповядвате библията правилно е ясно от фактът, че я изповядвате различно. Православните я изповядват по един и същ начин от 2000 г., защото Бог е един. Вземи един въпрос и го постави във вашата църква и ще видиш, че ще има 20 различни мнения. Но няма 20 различни богове. Бог ни е оставил една истина, защото самият той е Истина. А за да ти кажа какво изповядвате грешно, трябва да ми кажеш каква си. Защото един с друг не вярвате в едно и също. Имате много богове, сигурно заради това.

 42. 42 Профил на Лина
  *****
  Неутрално

  Ние нямаме много боове имаме само един и той е ИСУС.Има много евангилски църви и сяа си има име например евангелска църва "Ветил",а Ветил означава Божи дом,и всички имена са извадини от Словото, както има и много православни църкви например православна църква "св.Стефан" и др.Недей бърка моля те питдесянтните,апостолскит църкви със сектите които се наричат евангелски ,например свидетели на ИЕХОВА И ДР.Мормоните са много страшна секта.Има и много религиозни църкви ,а религиата не е добра.
  Питаш ме каква съм?ХРИСТИЯНКА И ИЗПОВЯДВАМ ЖИВИЯ ХРИСТОС.
  Извинявай ,че ти пиша на "ти".
  Ходя на църква където се проповядва живото евангелие.
  Един ден когато някой се качат при Исус няма да питат каде се намира пастор Марин или къде е поп Марин за да отидем при него ,а всички ще бъдем заедно с Исус.

 43. 43 Профил на ... за Бургас и морето
  *****
  Неутрално

  Виждам, че интересни религиозни дебати са се повдигнали, но да не пропускаме темата на статията. Притеснителното в цялата работа е злоупотребта с власт. Не може някакви временни, подчертавам ВРЕМЕННИ, управляващи да се правят на страшни и да използват полицията за показни акции в една свободна държава. Това се правеше от комунистите, които си имаха милиция.
  В една свободна и демократияна държава полицията съблюдава за спазване на законите, защото е полиция, а не милиция.
  В една свободна и демократияна държава избраните управници създават условия за мирно и спокойно съжителстване на всичките хора, дори и на тези, които не са гласували за тях.
  Ясно е на всички, че създаването на напрежение и омраза между различни групи от хора не служи на обществото.
  На г-жа Ананиева мога да препоръчам да се образУва (тъй като е зам. кмет на образУванието в Бургас ... ето още по темата: http://thetruth.blog.bg/viewpost.php?id=149475) малко повече в законите на Република България и да ги следва, а не са си ги измиля. До колкото знам всички споменати общности са официално регистрирани и законни в България. Ако след време по някакви необясними обстоятелства се отзове в парламента и й дадат думата може да си каже мнението, а до тогава просто да си гледа работата, за която са я поставили.
  И на края ... защо не вземете да се борите в наркотиците в училищата или за вас няма такова нещо, там всичко е перфектно. Истината е, че хвърляте прах в очите на хората и отбягвате истинските проблеми в училището ... това се нарича престъпно бездействие.

 44. 44 Профил на Българин до Че Гевара
  *****
  Неутрално

  Пич, не знам какво знаеш за Че Гевара, но се отъждествяваш с един невероятен хладнокръвен убиец на невинни и подлец, за когото лявата преса и автори на САЩ са изкарали едва ли не ангел. Аз четох книга за него от един кубинец, осирутял от терора на въпросния. Книгата е "Непознатият Че Гевара". АВторът й като по чудо се спасил с бягство в САЩ, когато Че Гевара избивал и обезсилвал най-богатата икономически и културно страна на Южна Америка - Куба, за да я превърне в една от най-бедните, може би най-бедната в региона...
  То нещо, като да се именуваш Сталин, Ленин, Саддам Хюсеин или ОСама...
  Да ти кажа, че изразът православен атеист, за какъвто се представяш е ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕЛЕПИЦИ, която може да се каже. То и др. Иванов е невероятно недоразумение - комунистически провокатор, ченг, но в същото време ПРваславен фундаменталист.
  Пич, трябва да си много прост, че към днешна дата да говориш, че ЕДИНСТВО СЕ ПОСТИГАЛО САМО АКО ИМА ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ВЯРА...
  ТЕ същото казваха и комунистите и в името на това абсурдо желание унищожиха и опозиция, и демокрация, и пазарна икономика и днес България е пред закриване, ако нещо не се промени...
  Кой си ти, че ще казваш за кой има място в България - протестанти, католици, и за кой няма място? Това го определя Конституцията, а не простаци като Др. Иванов или недоразумения, като тебе, които отъждествяват себе си с един от най-жестоките садисти и терористи на нашето време - ЧЕ ГЕВАРА...
  Първо, пич, България не е ПРавославна държава.
  Православна, значи, или, че по подобие на Гърция Църква и Държава са неотделени
  или, че по подобие на Ватикана Църквата управлява Държавата.
  Нито едното, нито другото е изпълнено в нашия случай. За какви утопии бълнуваш?
  Това, че в конституцията е казано, че Православието било традиционна религия не му дава абсолютно никакви права над останалите. Една традиция се създава във времето. Че по твойта логика и мюсюлманите са традицонно изповедание, ама за тях нищо не казваш май, а, глупако?
  А 150 г. също са достатъчно, за да се създаде традиция. От толкова време има протестанти по нашите земи, ако не знаеш, които простаци като др. Иванов и като тебе наричат "сектанти" и се опитват да им отнемат Конституционното право на свободен избор на религия и право да разпростраряват идеите си...
  Съжалявам много, но нямате такива правомощия и ако се опитвате да го постигнете, вие сте престъпниците, които нарушават моите права...
  Само един крайно прост и ограничен човек като тебе може да мисли, че ЕДИНСТВО ИМАЛО САМО, КОГАТО ВСИЧКИ МИСЛЯТ ЕДНАКВО...
  По-голяма простотите от това, здраве му кажи!
  Един мой учител казваш, "пълно единодушие има само в... гробищата"
  На гробища ли искаш да обърнеш България? Те комунистите опитаха същото и осеяха България с концлагери по същата причина...
  Ти май живееш във времето, скоро след 9 септември 1944 г.
  То това си е психиатрична диагноза - шизофрения...
  Те такива, като теб смазаха България...
  Нищо чудно, че съвсем не се задават възможности тя да се оправи...
  Остава малко повече хора да почнат да мислят като теб и да се отворят повторно концлагерите...

  АЗ си

 45. 45 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Куд-ку-кяк, куд-ку-дяк,
  Протестантите са тук от доста по-отдавна. Преди време католиците от Чипровци вдигвали въстание срещу турците. Но то било смазано не от турците, а от унгарски протестанти. Въпреки помоща на протестантите, турците били така потресени от техните зверства, че заплашили със сила "помощниците" си, ако не се ометат с плячката си незабавно. Междувпрочем, само тази протестантска шайка изклала, изгорила, одрала живи, 2-3 повече хара, отколкото революционерите в Куба.
  Протестантите са особено потресени от загубата на Куба, защото ходели там да чукат малолетни момченца и момиченца, а също така и заради хазарта. Сега го правят по тексаските ферми.

 46. 46 Профил на Българин до всички, относно др. Иванов
  *****
  Любопитно

  Този боклук е КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОВОКАТОР И ЧЕНГЕ.
  Прегледайте останалите форуми.
  1. В темите за екология, тоя изрод атакува еколозите и ЗАЩИТАВА ПРЕСТЪПНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ, бетонирали Рила и Черноморието;
  2. относно кризата в отношенията между Брюксел и София, същият защитава тезата: "ЧЕ КАКВО КАТО НИ ИЗГОНЯТ ОТ ЕВРОПА, ние не сме достойни за нея..."
  3. Относно поредния цирк на Православната църква, наречен Църковен събор, Шестак др. Иванов защитава статуквото - "КАК, ВСИЧКО ВЪТРЕ В НЕЯ СИ Е НАРЕД; НИКАКВИ КОМУНИСТИ И ЧЕНГЕТА НЕ Я УПРАВЛЯВАТ, ЦЪРКВАТА СИ ВЪРШИ ДОБРЕ РАБОТАТА";
  4. А в настоящата статия, в която се осъжда недемократиното клеветническо поведение на Бургаския кмет, полиция и Православници, които нанасят морални щети и сипят обиди по другомислещи, официално регистрирани изповедания, въпросният др. ЧЕНГЕ-ПРАВОСЛАВЕН ЭФУНДАМЕНТАЛИСТ защитава ПОТЪПКВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, ОДОБРЯВАЙКИ КРАЙНО НЕПОПУЛЯРНИТЕ МЕРКИ ЗА ОБЕЗПРАВЯВАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ТИПИЧНО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ...
  Правете си изводите въпросния ПРОВОКАТОР кой е, какво иска и защо пише - за да сее хаос, да бърква хората и да ги дразни...

 47. 47 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Пасторе, объркал си се. Европа не ни заслужава, не ние нея. Дакато ги хрантутим ще седят мирно и ще козируват. А не чинно да си прибират по 650 млн. вноска, да ни товарят със 700 млн. евро на година за въглеродни емисии, че и претенции да имат.

  А ти вземи и се разходи из парка. Комбинирай го с упражнения за дълбоко дишане. Успоксй се. Ако не можеш се подстрижи за послушник в някой православен манастир. Там ще намериш душевен мир и с много усилия ще те научат поне на основното от Писанието. Че Еразъм е бил прав за вас: "Отиват към църквите намръщени и със свирепи погледи, а излизат от там, сякаш обладани от зъл дух". Не си го връзвай толкоз кусур.

  А по статията: Кмете, полицаю и който и да е там. Тези са прекалено незначителни за да се занимавате с тях. Може да водите децата на техните сбирки за се повеселят, както ги водите на зоологическа градина и цирк, за друго не могат да се ползват.

 48. 48 Профил на др
  *****
  Неутрално

  Пасторе, кой ги даде тези напътствия:

  2.3. Агресивно лично евангелизиране

  Обикновено средностатистическият член на ББЦ – София е много активен в споделяне на вярата си. Той не пропуска удобен случай да “Каже за Исуса”. Често това става непринудено и без особен повод. Въпреки, че може да не е обучен изцяло в доктрините на християнството, малкото което знае, подплатено с духовен плам и ентусиазъм бива използвано от Бога. П-р Николай Неделчев си спомня случай25, за една санитарка от ромски произход (член на ББЦ), която работи в клиниката на жена му: “Богословието й беше много слабо, но тя без срам свидетелстваше на ляво и на дясно за Исус” – пояснява той....

  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.
  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.
  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.
  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.
  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.
  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.
  Често в проповеди се е споменавал израза “Сила за свидетелство”, който обозначава способността, която вярващия трябва да получи от Светия Дух, за да бъде успешен благовестител. И така всеки е искал да я притежава, за което се е молил на Бога.

  На помощ е идвало и личното водителство. Разказват се свидетелства26, как хора са получавали “от Господа” подтик на кого да говорят, като “им е била откривана” личната нужда на човека, и така той/тя “докосван/а” е повярвал/а. Също видения и откровения, които са посочвали адреси в други градове и села (до номер на къщата и името на човека), по модела описан в книгата Деяния на апостолите, например в гл. 9, ст. 11: “Стани и иди на улицата, която се нарича Права и попитай в къщата на Юда за един тарсянин на име Савел …..”.

  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.

  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.

  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.

  Често в проповеди се е споменавал израза “Сила за свидетелство”, който обозначава способността, която вярващия трябва да получи от Светия Дух, за да бъде успешен благовестител. И така всеки е искал да я притежава, за което се е молил на Бога.
  На помощ е идвало и личното водителство. Разказват се свидетелства26, как хора са получавали “от Господа” подтик на кого да говорят, като “им е била откривана” личната нужда на човека, и така той/тя “докосван/а” е повярвал/а. Също видения и откровения, които са посочвали адреси в други градове и села (до номер на къщата и името на човека), по модела описан в книгата Деяния на апостолите, например в гл. 9, ст. 11: “Стани и иди на улицата, която се нарича Права и попитай в къщата на Юда за един тарсянин на име Савел …..”.
  Личното агресивно евангелизиране е основен инструмент за привличане на последователи. Агресивно, защото евангелизирането се провежда с голяма настойчивост, която понякога граничи с нахалство. В него се набляга на нуждата от покаяние на грешника, силата която Бог има да го промени и да му помогне в обикновения живот, на любовта Му, милоста Му, и др.
  Разбира се, на мнозина този подход може да им се стори неприемлив, но резултатите показват, че той действа. П-р Станислав Тодоров например, по този начин е евангелизиран от сестрите Ценка Петрова и Йовка Генкова, доведен в църквата, и с “майчински грижи” наставен във вярата. Днес той е пастор и дръзновен проповедник на “Пътят”. П-р Евгений Делчев по същия начин е доведен в църквата от брат Виктор и сестра Христина Георгиеви. Пишещият тази дипломна работа също е евангелизиран от свой другар в казармата и доведен в църквата, където се покая и прие Исус Христос за свой личен Спасител и Господ.
  Този подход на евангелизиране е изпитан и ефективен, който дори след промените, когато бяха провеждани масови евангелизации, си остана основен инструмент за спечелване на последователи за Царството Божие и за църковното членство на Българска Божия Църква.


 49. 49 Профил на che_guevara
  *****
  Гневно

  До българин

  Виж какво, пич (не, че особено ми харесва това обръщение, но се опитвам да ти вляза в тона и сляза на нивото, та затова) отлично знам кой е Че Гевара и страшно много го уважавам заради вярата, себеотрицателността и готовността му за умре за една идея, да пожертва себе си, за да живеят други. Книгата на кубинеца-дегенерат не съм я чел, тя е за такива, като теб, с промити мозъчета. Надявам се, изяснихме този въпрос.
  А сега по темата, къде съм казал, че съм православен атеист? Казах, че аз съм атеист, но ако за доброто на държавата трябва да агитирам за православието, ще агитирам и личните ми чувства и пристрастия изобщо не са от значение. Така би трябвало да разсъждава всеки истински българин - родолюбец, милеещ за държавата. Когато на карта е поставено нещо толкова важно, като оцеляването на народа ни, трябва да сме единни и да загърбим различията си. Разбира се, не очаквам да ме разбереш, ти ясно показа от коя страна на бариерата стоиш - на тази, срещу България, след като смяташ, че твоята вяра е над държавата.
  Само още едно нещо ще кажа, за последно и повече изобщо няма да се занимавам с теб - благодари се, че го е имало Православието, което ни е опазило като народ през 500те години робство, иначе сега щеше да си с чалма и нямаше да имаш право на избор на религия - щяха да ти наложат мюсюлманството и дори нямаше да знаеш за съществуването на думи и изрази като: религиозна толерантност, право на избор и собствено мнение.

 50. 50 Профил на Българин до Че Гевара
  *****
  Неутрално

  Пич, използвам този израз заради теб. Ти трябва доста нависоко (което е много над възможностите ти на много ограничено момченце) да се качиш, за да "слезеш" на моето.
  Първо, научи се да изслушваш какво мислят опонентите ти. Щом не си чел какво пишат критици на тоя изрод Че Гевара, ти си просто фанатик, чул и приел едно единствено мнение, без да желае да чуе противоположното.
  Второ, във връзка с първото, не е вярно, че същия е умрял, за да живеята кубинци. Точно обратното, за да си живее той охолно в просторен дом в Куба е трябвало да умрат, а не да живеят, да умрат доста на брой кубинци...
  Трето, пишеш се голям патриот, но пишеш Българин с малка буква, нали така? Щото, ако не си забелязал аз го пиша с главна... И не бързай да кажеш: "това са незначителни подробности"...
  Очевидно не ти е ясно, че както при жените (ако въобще си мъж) малките знаци на уважение правят големите и силни чувства...
  И четвърто, ти говориш, че е нямало да имам право на избор на религия, ако беше турско тук, така ли?
  Най-напред не можеш да четеш. Щото ако беше прочел какво ти писах, щеше да знаеш, че Православието е проляло Българска кръв почти колкото и турците са го правили. И следващото:
  АКо турците пречат на избора на религия, ти да не би да предлагаш нещо друго, бе, умнико от много високото си ниво?
  Твоето е абсолютно същото като тяхното. Турци и мюсюлмани налагат насила своята вяра, защото мислят, че тя е най-правата.
  А ти какво по-различно от тях каза? Щото аз за разлика от теб помня кво си писал: сектанти, протестанти нямат място у нас, дето държавата е православна!
  Ти си абсолютно същия като тях!
  ПРисмял се хърбел на щърбел!
  ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ, ОБЪРНАЛ СЕ ПАК В ТИЯ...
  И за капак на всичко, говориш, че ще защитаваш държавата, като за целта ще прокламираш идеология (православна), в която дори не вярваш.
  Браво, бе, високо извисен пич, а това пък да ти кажа какъв абсурд е, здраве му кажи!!!
  Ти, между впрочем, как си с психиката?

 51. 51 Профил на Българин за др. Иванов, №47
  *****
  Неутрално

  Шестак, казваш, че не съм разбрал добре: "Не ние не сме достойни за Европа, а обратно, тя не е достойна за нас"...
  Така да бъде, товарищ. Въпросът е, че не отричаш, че много би се радвал България да бъде изхвърлена от Европа, нали?
  Да де, аз исках да кажа същото.
  Както виждате всички във форума, др. Иванов не отрече, че ще се радва, ако ЕВропа ни отхвърли...
  Само ще добавя, че според др. Иванов, ако си останем в сферата на влияние на "матушка" Русь, ще стане от "прекрасно по-прекрасно"...
  Ето за това точно му плащат.
  Да агитира в полза на Руско-азиятската варварщина, към която иска той и службите, към които е искат да ни закрепостят...
  Благодаря ти, че все пак си откровен, Шестак и си признаваш...
  Как беше, "признат грях не бил грях"?
  Е да, но не и в тоя случай...

 52. 52 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  "Въпросът е, че не отричаш, че много би се радвал България да бъде изхвърлена от Европа, нали?"

  Не, не бих се радвал. Твърдя, че на който България не му харесва, да си събира багажа и да напуска ЕС. На където му видят очите.

  За шестаците:

  2.1. Гонения и нелегално съществуване

  В Протестантските църкви са поставяни пастири като например: Павел Иванов в Евангелската Съборна Църква и Тимотей Михайлов в Евангелската Баптистка Църква16. За да стане някой пастир в регистрирана църква е трябвало да подпише документ, с който се задължавал да сътрудничи на властта. Освен поставянето на пастири в официалните църкви са внедрявани и доносници, чиято цел била да блокират дейноста, като следят живота на църквата, и дали се говори против властта.

  Пасторе, тебе кога те вербуваха? Естествено ти ги разби комунистите, като в доносите ти имаше "дезимформираща" информация.

  Влияние на бившите тоталитарни служби върху Евангелската църква

  Говорейки за връзките на Евангелската църква с Държавна сигурност по време на комунистическия режим, п-р Павел Игнатов пише: ”По отношение на силовите организации, МВР и Държавна сигурност идеята беше постепенно да се наложи двоен стандарт. В това влиза пълна защита на интересите на църквата, да се опазят ценни водещи братя от репресии, да не се допусне отстраняването им от църковна дейност, да се предотврати обезглавяване на ръководството на църквата. За да се избегне това, трябваше да се дава дезинформираща информация. Маловажна и знаеща се от всички информация. Неизбежна информация. И в същото време - да се дават действителни доказателства за родолюбие, като се прикриват факти, които могат да рефлектират негативно върху водачите на църквата.” 3

  Не ви ли е неудобно, след като цял живот сте доносничели, да пишете измишльотини за Светейшият ни патриарх?

 53. 53 Профил на Българин до Шестак
  *****
  Весело

  Много си прост, бе, Иванов! Извинявай, изплъзна ми се от устата, като чета поредните ти бисери.
  Признай си, ама честно, ти самия, разбра ли какво точно искаш да кажеш в предния си постинг за данни за евангелски пастори, задържени да служат на системата?
  Щото на мен ми е трудно да разбера тънката ти мисъл!
  Това, че е имало доносници пастири е:
  1. Доказателство за решимостта на властта да унищожи всякаква религия и църковност. И след като, според теб, протестантите са от дявола, как така дяволска власт като комунистическата им е сериозен враг, който с репресии ги потиска и опитва да ги задуши? Не беше ли казал Спасителят: "Сатана не може да изгони сатана"?
  2. След като протестантите са били смазани от комунистите, ти какво искаш да кажеш, "йок, Православието не беше смазано - всичко в него си е както преди 1944 г. и не са му нанесени никакви тежки щети, които да задушат духовно-религиозния живот и да парализират грижата му и проява на Христова любов към хората"? Това ли искаш да кажеш? Ако да, действително си много зле.
  3. Ако все пак се съгласш, че и Православието е пострадало, ще те попитам: "А след като протестанти и православни имат общ враг, ти защо не войваш срещу него, ами се обръщаш да воюваш към тези, които четат същата Библия и вярват в същия Бог"? Това е меко казано, шизофрения и болестно състояние и на ума и на разсъдъка?
  4. АЗ критикувам шпионската система, смазала и БПЦ, и протестантските църкви. А ти? Ти мълчиш като п...ка даже ги защитаваш.
  Следователно?
  Следователно си долно Православно ченге, което вика: "Дръжте протестантските ченгета?"
  Е, добре, кажи ми, след такива признания от твоя страна, как да не те мисля за НЕВЕРОЯТНО ТЪП, ПРОСТ и БЕЗОЧЛИВ ФУНДАМЕНТАЛИСТ и ЧЕНГЕЛАР?

 54. 54 Профил на Българин до др.
  *****
  Любопитно

  О, извинявай отново, понякога и аз пропускам ред. Току-що видях последното ти изречение "измишльотини за светейшия ни патриарх"...
  Ех, другарю на комунистите Иванов (мой "другар" не си. Не сме си играли на пясъчника с тебе)!..
  Ако те попитам: Каноничен ли е Максим, които вие наричате "патриарх"? Друго яче казано, "легитимно избран ли е?", ти ще ми отговориш согурно: "Разбира се, че е каноничен! Без никакво съмнение е легитимен!"
  Така ще отговориш, нали не греша, Иванов?
  А да те попитам какво значи "каноничен, легитимен"?
  Показа ми, че добре знаеш латински и сигурно моя "елементарен въпрос" няма да те затрудни.
  Сигурен съм, че ще отговориш: "екс леге", означава "съобразно закона", т.е., "законен"... Същото е и "по канон", нали не греша?
  Значи, твоят отговор ще е: "Разбира се, мръсни сектанти, как може да задавате подобни сектантски въпроси за свещените телеса на нашия Патриарх?" Горе долу така ще кажеш, нали?
  Само едно малко допълнително въпросче, ако ми позволиш, може ли? След толкова хилядолетна традиция, сигурен съм, че и на него ще отговориш без никакви проблеми!
  А, какво означава "избран законно", т.е. "избран по канона"?
  Това значи, цялата процедура по административния избор на Максим за Патриарх е напълно съобразно Канона. Или закона. А закона за вътрешния ред и административни отношения във Висшия клир беше, Църковния устав, нали така др. Иванов?
  Е, отговори ми тогава, др. Иванов
  ЩО ЗА КАНОНИЧЕН, ЗАКОНЕН ИЗБОР Е ИЗВЪРШЕН НАД МАКСИМ ПРЕЗ 1971 Г., ЩОМ ТОВА Е СТАНАЛО В НАРУШЕНИЕ НА 12 ЧЛЕНА ОТ ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ?
  Кажи ми, обясни на мен непросветения, тази "много мъничка" и "незначителна подробност", като знаем какво се казв в свещ. Писание. Не онова, дето казваш, че Лутер го бил подправил, а това, дето го четеш? Там се казва, че "ако съгрешиш в една точка на Закона, съгрешил си във всичките", не беше ли така, Иванов?
  Е, хайде, събери малко византийска риторика и ми отговори тогава, след като са нарушени ЦЕЛИ 12 ЧЛЕНА ОТ ЦЪРКОВНИЯ УСТАВ ПРЕЗ 1971 Г., що за легитимност и каноничност е това, бе, Иванов?
  Аз разбирам, че Партията е права, даже и когато греши; и че тя в случая е направила така, че да се нарушат тези членове, държейки с цената на всичко най-горе на БПЦ да попадне твърдо лоялен на нея човек. Да, за комунистите няма никаква нередност; за православните обаче, които ИМАТ НЯКАКВА, МАКАР И МАЛКА СЪВЕСТ, подобно административно действие е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО!
  И в случая, комунистическата позиция и позицията на Истинския православен няма как да се примирият (както светлината и тъмнината, или както Бог и дявола)...
  Така, че, от отговора ти ще зависи коя точно позиция защитаваш:
  "На комунистите, които каквото и да направят, не са сгрешили" и Максим е легитимен Патриарх, въпреки всичко (което пък поставя автоматически в позиция на пълен НОУ СЕНС целия Устав на Църквата и Законността по принцип)
  или на ИСтинските православни,
  които на този факт няма какво друго да кажат, освен:
  "Срамувам се от това, което е станало"!
  Коя позиция избираш, др. Иванов?
  С Господа на справедливостта и изобличението?
  Или на дявола, за когото границите между законно и незаконно са напълно размити?
  Отговори на себе си.
  За себе си аз знам отговора.


 55. 55 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Глупчо, долните неща са ги казали протестантски пастори в протестантски вестници. Те си знаят кой на кого е доносничел. За Светейшият ни патриарх няма нищо. Как е избран казаха двамата най-големи специолисти по църковно право - гърци, които дойдоха и изследваха целият избор. Мандатът им беше от няколко сестри църкви, преди да се свика срещата в София на православните патриарси. Заключението, че изборът напълно отговаря на канона. Какви са тези 14 нарушения? Както целият ви свят и те съществуват само в празните ви глави. Изборът за патриарх е изключително сложен и е изключено каквото и да било вмешателство. Съборът избира кандидатите, а от тези кандидати Св.Синод избира един, след което целият събор трябва да го потвърди с възгласът "Достоен". Именно това го прави патриарх. Когато разколниците "избираха" Пимен в Благоевград, бяха оградили всичко с 2-3 охранителни фирми, за да не се чуе възглас "Недостоен". Та жалката ви борба срещу патриарха завърши както и започна: жалко.

 56. 56 Профил на Българин до др. Иванов
  *****
  Неутрално

  О, товарищ, аз май съм те надценил!
  Друго не можа ли да измислиш, ами като курва, хваната на калъп отричаш до последно? Ти или си неинформиран, което поставя големия въпрос: "от къде черпиш огромното самочувствие, което имаш?" или съвсем съзнателно лъжеш, в което, преди няколко дни по начало те обвиних-
  Сега просто го доказваш...
  Има цяла книга, писана по въпроса. Казава се "Червеният патриарх". Виждал съм и протокола от избора му, ченге долнопробно!
  Ще ти кажа само 2, за които се сещам:
  1. По канон, по право следващия патриарх трябва да е най-възрастният. По онова време това е ПИМЕН! А най-младият е МАКСИМ!
  2. На гласувалите за избора му, шест от подписите са с един и същи почерк! Даже консунсус от присъстващи не е имало, нещастник такъв!
  Пък ти ще ми водиш византийци, които да ми докажат какво? Че не трябва да вярвам на очите си, а на каквото... Партията каже, нали така, гнусен комунист, пребоядисал се на православен!
  Нагъл лъжец,нямаш елементарна доблест да си признаеш невежеството! И ще ми говориш с "достойнство"!
  ЕТо такава е цялата ви православна работа!
  ДО гуша он лайн(а), ама устата ви много голяма!
  Що си губих времето да говоря с перверзия като тебе, изобщо!
  То за такива случаи, св. Константин Философ казва: "(Потен съм, защото), препирах се с простаци!"..

 57. 57 Профил на относно агент Иванов
  *****
  Неутрално

  агент Ивано греши в богословските тематики като явно хабер си няма от петдесятно богословие; прочел е тук там по протестантските сайтове и вече е експерт; най-тапия пример е за произхода на Св. Дух - всеки ученик по богословие знае, че

  но по интересно е друго - как агент Иванов диктува на всички как да вярват' примерите станаха твърде много - той казва какво и как вярват протестанти, правослвни и католици, агент Иванов представлява и конституцията; той е историка на деноминациите, на Лутер и на Вуте, нарицава другите с имена с които явно той само себе си нарича, изявява се като политолог, богослов, социолог, кинемат, пневматист, орингатор, пеленгатор и какво ли още не е - въобще един енциклопедист ...

  и в това няма нищо лошо до като е негово лично мнение за негово лично мнение; в момента в който обаче агента Иванов, ДИмитров, Карастоилов или Поппетров започена да НАЛАГА своето мнение по репресивния начин по който го прави тук и момента в който агресията му излиза извън обсега на собствения му контрол е момента в който неговото мнение става тоталитарен режим за всички други; режим който е противозаконен в България - за това и агента Иванов е в странство; но и там ще го намери Божия дух който агента определя като излязал от Отца

 58. 58 Профил на тъпичкия агент Иванов
  *****
  Неутрално

  тъпичкия агент Иванов не е забелязал какво пише в православната Библия: 26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца - демек точно както в протестантските преводи, защото православните от там са заимставали

 59. 59 Профил на BEPEH
  *****
  Неутрално

  още една от лъжите на агента: "Един пасор, за да оправдае евангелистите, че не били секти, пише, че за последните 19 г. нито един висш православен духовник не е казвал такова нещо."

  това не е верно - първо човека не е пастор (пасор) а учен, богослов, излседовател доктор на науките - и 2ро той казва това за изследванията си в Америка

  ето точния цитат: "След почти двадесет години изследователска работа в областта на теологията, смея да твърдя, че не съм открил нито едно публично изказване на водачите представителите на българските, но и на останалите православни епархии или настоятелства в чужбина, които да определят Евангелските петдесятни църкви (независимо дали американски, европейски или български) като секти. Следователно, ако контекстът променя значението на определението „секти”, то самото определение не може да бъде и същевременно не е константна величина и дефиниция."

  АГЕНТ ИВАНОВ - защо след като четеш www.Bibliata.com и преиначаваш истината в лъжи?

 60. 60 Профил на Bibliata.com
  *****
  Весело

  и аз го прочетох в www.bibliata.com - въобще www.bibliata.com е най-якия християнски сайт на български език

 61. 61 Профил на ne e
  *****
  Неутрално
 62. 62 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  1. По канон, по право следващия патриарх трябва да е най-възрастният. По онова време това е ПИМЕН! А най-младият е МАКСИМ!
  2. На гласувалите за избора му, шест от подписите са с един и същи почерк! Даже консунсус от присъстващи не е имало, нещастник такъв.

  Първото не съм го чувал и никога не е съществувало в никой устав.

  Второто с подписите не го разбрах. Къде са се подписали? Кога? Проверено ли е дали са имали пълномощия и дали въобще подписите са на един същ човек? води ли това до недействителност на гласуването? След като се твърди, че най-въздрастният става патриарх, рядка глупост дори за кукуригащ харизматик, за какъв избор се говори. Просто най-въздрастният се назначава. Глупости без край.

  "най-тапия пример е за произхода на Св. Дух - всеки ученик по богословие знае, че "

  И кое е след че-то празна кратуно, или трябва да го изгрухтиш или изцвилиш?

  Това ви обяснявам не почитате боговдъхновеността на Писанията. Провите им самоволни тълкувания.

  тъпичкия агент Иванов не е забелязал какво пише в православната Библия: 26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца - демек точно както в протестантските преводи, защото православните от там са заимставали

  Аз ще ви пратя от Отца
  Който изхожда от Отца
  Съвършенно различни неща, съвършенно. но празните ви канчета нямат необходимото да го разберат, нито дори схващат за какво става дума. Изпратя няма нищо общо с изхожда. По празноглавата ви логика и апостолите изхождат от Отца, защото Иисус ги изпраща.

  Нещо се спотайвате за членуването на всичките ви пастори в ДС. Верно били там по благородни подбуди. Ама православните не са били там, пък било и по благородни подбуди.

 63. 63 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  "агент Ивано греши в богословските тематики като явно хабер си няма от петдесятно богословие; прочел е тук там по протестантските сайтове и вече е експерт;"

  Нито една съвременна евангелистка общност няма установено богословие. Затова в една общност, напр. петдесятниците, има няколко хиляди отделни течения. Всяко със собствено богословие. Богословието на своя пастор. Това богословие е тип "човешко предание", защото действа само в някоя или най-добрият случай в няколко църкви. То не е теоложки защитено. Възгледите на пастора са "богословието" на сектата. В Южна Америка православните християни получават "Доктрина на православната вяра", с над 300 въпроса и отговора, обхващаши основните доктринални въпроси. Тези отговори са абсолютно еднакви и там, и в България и в Япония и навсякъде, където има православни. Вашето човешко учение никой не го знае. Имате едно Декларация на вярата, различна навсякъде, от 14-15 точки, разгледани отгоре-отгоре. Нищо. Кръгла нула, освен, че на първо място е поставено поклонението пред библията, а на второ пред Бог. Ако ви накарам да отговорите кое е първо: кръщението или получаването дара на Духа, ще се изпокарате помежду си. Или кога се "новоражда" човек. За цирка, наречен говорене на език да не говорим. Срам за човешкия род. Кой от вас тримката, измисли небивалицата "Миг на око". Защото и с тази нелепица се опитаха да ме замерят.
  Къде е вашата доктрина? Къде е вашето богословие? Нали трябва да е е нещо установено, за да може да твърдите, че някой не го познава или познава. Едни еретици от вас пазят съботата, други твърдят, че трябва да живеем според закона. Едни са срещу педалите, други/Петдесятна църква на гейовете от Рио/ твърдят обратното. И т.н. Едни отричат кръщението на деца, други не, едни ползват свещи, други не. Едни се кръстят, други не. Въобще един хаос в който вие не можете да се оправите, а се напъвате да спорите с мен.

 64. 64 Профил на Неофти Рилски
  *****
  Неутрално

  пак грешите агент Иванол - и пак доста грубо - и двата термина в миг на око и изхожда са измислени от отец Неофит Рилски в превода на му на Новия Завет от 1840г. Той православен ли е?

 65. 65 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  пак грешите агент Иванол - и пак доста грубо - и двата термина в миг на око и изхожда са измислени от отец Неофит Рилски в превода на му на Новия Завет от 1840г. Той православен ли е?

  Абе ти толкова ли си тъп или се преструваш? Нали вече го писах за неграмотните еретици:

  26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;

  Vulgata
  15:26 cum autem venerit paracletus quem ego mittam vobis a Patre Spiritum veritatis qui a Patre procedit ille testimonium perhibebit de me

  mittam - изпратя
  procedit - изхожда

  За съжаление не мога да ти го сложа и на оригиналният старогръцки текст, защото не излиза с оригиалните букви, но все пак:

  pe,myw - изпратя
  evkporeu,etai - изхожда

  На църковно-славянски или старобългарски винаги е било изхожда - изходящаго.

  Извождането на Св.Дух е едно от двете предвечни вътрешни действия на Отца. Няма смисъл дори да ги пиша тези работи, защото трябва да имаш поне минимален разум и достатъчно познания за да ги разбереш.

  А това, че някой е превел "in momento in ictu oculi" като "в миг на око", вместо "изведнъж, в един миг", не значи, че празноглавите пастори могат да се подиграват със Светото Писание и да си съчиняват "състояние на око" или "миг на око", като отделно доктринално действие.

 66. 66 Профил на men
  *****
  Весело


  Не знам защо милиционерът Иванов иска да каже, че Св. Дух се ИЗХОЖДАЛ, но като гледам единствения който се ИЗХОЖДА в тоя форум е самия милиционер Иванок. Който и за КАНОНА се е объркал, защото Православната църква добавя дузина неканонични апокрифни книги. Така, че НЕ – истинският канон на Библията съвсем не е православен, г-н милиционерино.

 67. 67 Профил на аз
  *****
  Любопитно

  аз не виждам къде е спора? та текстовете са едни и същи:

  Протестантски 1940
  А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който изхожда от Отца, той ще свидетелствува за Мене.

  Цариградски
  А когато дойде Утешителът когото аз ще ви изпратя от Отца, Духа на истината който от Отца изходи, той ще свидетелствува за мене.

  Православен
  А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;

 68. 68 Профил на Никейското верую
  *****
  Разстроено

  Гамент Иванов – отново грешите грубо. Всички протестантски църкви в България, които разпознават себе си като евангелски, имат свое богословие и техните изповеди на вярата са в съгласие с Никейското верую. Ако са ви промили мозъка в някой православен клас, моля ви идете да си го приберете за да не ходите без мозък.

  Те разпознават Св. Дух като ЛИЧНОСТ в троицата. Всъщност, именно Петдесетно харизматичните църкви, които тук оплювате така неумело, са църквите които са първи път в България започват да говорят за Св. Дух като личност и настояват обръщението към него да е одушевено „Той”, а не неодушевеното „то” което настоятелно се налага от православните издания по времена соц. Режима у нас.

  Наистина, добре е да се запознаете с протестантското богословие преди да говорите глупости на всеослушание. Или може би това е именно целта ви? Да говорите глупости, за да не отговорите на истинския въпрос в дискусията: „Община Бургас ли диктува вашата вяра или Библията?”

 69. 69 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Аз,
  спор няма. Светият Дух изхожда от Отца, съгласно всички текстове. Еретиците евангелисти, за които Светото Писание не е авторитет, въпреки празните им декларации, твърдят, че Светият дух изхожда от Отца и Сина. Което е очевидно невярно, видно от цитираните текстове от различни Библии. До това води липсата на уважение към Божието слово.

  "техните изповеди на вярата са в съгласие с Никейското верую."

  Никейското верою, което еретиците евангелисти не признават, въпреки че използват по сборищата си определението за вярата, е допълнено от Цариградският Вселенски събор именно в областа изясняваща ипостаса на Св.Дух. В Никейското верую не е разгледан въпросът за извождането на Св.Дух, заради което в Цариград е допълнено, че Св.Дух изхожда от Отца. Първо прибавката "филиокве" е въведена официално от латинската ерес през 11 в., заради което е тримата древни патриарси, вселенският и БЪЛГАРСКИЯТ патриарх издават Великата Схизма в 1054 г. След това тази ерес минава и в незаконното копеле на католицизма - протестантството.

  Естествено, че Светият Дух не е "личност" в смисъла, който протестантите влагат. Св.дух е ипостас на Пресветата Троица, което си има около 7 страници обяснение в съответният църковен речник. В съвременният език думата ипостас се доближава до личност в широкият й смисъл, но само се доближава, защото личноста е отделна. Дори сиамските близнаци са с отделни личности и имена. Затова се използва "ипостас", думата употребена от св.ап.Павел. Но евангелистите не бръснат Библията за нищо, за да се съобразяват с апостолите.

  "защото Православната църква добавя дузина неканонични апокрифни книги"

  В православната Библия са включени определен брой старозаветни книги, които не се признават от средновековните евреи за канонични. Тези книги са посочени в православната библия именно като неканонични и се четат на встъпващите в църквата и никога не се четат в черква или при служба. Тези книги са включени, защото някой от тях са цитирани от апостолине, а книгата на Товита е цитирана от Иисус Христос в евангелието на Матея. Естествено за еретиците евангелисти Иисус е прекалено незначителен, за да се съобразяват с Него.

 70. 70 Профил на то си пише
  *****
  Весело

  Другарю Гарамет Иванов
  Почнахте много да се обръщате като фурнаджийска лопата ту така ту така. Вероятно и за това ви се падна СВИШЕ поста или позата 69. То не може хем да духате и хем да ви духат. Изберете сега вече крайно време Духът личност ли е или не е ли? Защото взехте да се пообърквате. А за ипостасиса и хомеусиса наложени от езическия генерал Констанин не се опитвайте да обяснявате. Нямате ценз. И оставете евангелските църкви да преценят те според Никейското верую ли да вярват или не – или вече след като ги нарекохте с нарицателно секти, сега ще им казвате и какво и как да вярват. Много по комунистически и през просто я подкарахте май, другарю? Где така със чука? Трябваше предварително да си прецените сам(а) и да не се захващате с богословска дискусия където явно сте слаб(а). Това, че сте ходили на СУ само омаловажава твърдението ви че имате хабер от богословие. Карайте си пропагандното мероприятие и оставете на богословите да преценят кое как е по Библията и вярата.

 71. 71 Профил на Българин до товарищ Иванов относно избора на Червения патриарх
  *****
  Неутрално

  Иванов, погледни протоколите от избора на Максим през 1971 г. - имам фотокопие. Като вътрешен човек на теб може да ти покажат и оригинала. Няма какво да изследваш, правиш експертиза и пр. Просто не е нужно.
  Даже и за човек с диоптри е видно, че шест от "подписалите" се, са с ЕДИН И СЪЩИ ПОДПИС, не ПОЧЕРК, както неправилно ти казах (моя грешка) в миналия си постинг.
  Повтарям, на шест места, като шест човека се е подписал един и същ, при това с ЕДИН И СЪЩ ПОДПИС?!?
  И това ако не го знаеш (в което се съмнявам) изобщо не си в час. А ако си в час, значи, както вече те обвиних, знаеш, че е така, но съвсем откровено ЛЪЖЕШ и продължаваш да наричаш "патриарх", избрания от ЦК на БКП довереник, който като така не може да е избраник и на Бога, понеже БКП воюваше с голямо настървение срещу Последния. Та, Максим или е избран от БКП или от Всевишния. Но не може да е и от двамата, защото това би значело, че сатана и Бог са в сътрудничество, което е изключено... Средно положение няма и не може да има, както няма "слуга на двама господари (видно от Евангелието)"... Или във вашата, "православна" Библия пише нещо друго ли? Че може да се служи на двама господари? Е, ако пише така, тогава не се учудвам как за вас, избранията по Партийно нареждане Максим напълно го приемате и като Божий избранник...

 72. 72 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  И какво като са с един и същ подпис? На събора са присъствали лазлични групи миряни, включително и такива от ОФ-то, съгласно таченият от вас комунистически закон. Подписалият най-вероятно е бил с пълномощни, както ти писах. Съвсем елементарен казус. Ако е имало недоволни е трябвало да извикат: "Недостоен". Дори само един от тях, и изборът е щял да отпадне. Не подписите правят изборът легитимен. Ако се установи, че протоколът от изборите за ВНС е бил нищожен или неистински според теб трябва да се отмени със задна дата конституцията или какво? Да се анонсират всички международни договори? Или да изкараме, че изборът на Стамболийски е нелегитимен и да отменим Ньойският договор. Глупостите ви край нямат. Имате си време, занимавате се с тях, ваша работа.

  До кратункьото от долният пост. Ипостас е използван от св.ап.Павел за да определи наименованията във вътрешният живот на Св.Троица. Те не са личности, защото Бог не е от три различни личности. Бог е същество личностно. Не сбор от три личности. Нали сте големи отворковци, защо вярвате на Никейският символ, организиран според еретишките ви секти от император Константин? Празните ви тикви не знаят ли, че групата чието определение е прието е Православната, надделяла над арианите и полуалрианите. Но вие жалки еретици не вярвате нито в Никейският символ, нито на Писанието, където ясно е казано, че Духа изхожда от Отца. Затова се кланяйте колкото искате на идола си, при който някакъв си гламав дух изхожда от някакъв отец и от някакъв, никому неизвестен, освен на еретиците син. Не злоупотребявайте с нашият Бог - Пресветата Троица.

 73. 73 Профил на др.
  *****
  Неутрално
 74. 74 Профил на Весел
  *****
  Весело

  Ааа, другарят агент вече съвсем изгуби ума и дума и взе да отрича Сина. Цитат: „никому неизвестен, освен на еретиците син”. Е само на еретиците ще да е известен сина. Няма да е известен на Отец, Който го праща, ами на еретиците ще е извеснте. Бездаре ти не имигрира ли бе? Някой те е излъгал, момченце. Явно х-абер си нямаш от богословие пък най-малкото протестантско. Налагайки си парцалките, защото докато не признаеш че Исус Христос е Син Божи се намираш богопротивник и на се обричаш на пъкъла.

 75. 75 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  За агентите установихме по безспорен начин, че са само и единствено всички пастори евангелисти, действали по комунистическо. Всички. Те докладвали редовно на ДС, топейки членовете на еретишките общности, само и само да уредят себе си, както е и написано от цитираният от мен главчо, пастор или само редови член на сборище.

  Тъй като евангелистите нямат своя теология, а само няколко изречения взети от тук-там, препоръчваният от тях похват на своите пастори е когато водят спор, да не защитават своята теза, защото тя е незащитима, а:
  1. да обявяват недостатъците на евангелистката ерес за позиция на другата страна и
  2. непрекъснато да се опитват да осмеят по някакъв начин противника.

  Тези неща минават само в спор между евангелисти. С тях не можете да спорите нито с православни, нито с католици-еретици, които, за разлика от вас, са много по-умни и подготвени.
  ЗАтова си вярвайте в идола, при който от някакъв отец и от някакъв син, дето никой не го знае и не го е чувал, изхожда някакъв непрокопсаник.

  Ние вярваме в Пресветата Троица, Отец нероден, Син роден от Отца, Нему единосъщ, Св.Дух от Отца изхождащ, единосъщ на Отца и Сина. Нашето е Бог, вашето идол. Значи да повторим :православни - Бог, еретици - идол. Православни- рай, идолопоклонници - ад. Кратко и ясно.


  Пасторе пропаднал. Дадох си зор да прочета устава. Абе тикво протестантска, къде видя, че подписите правят изборът законен? Гласува се за тримата кандидати и броят на гласувалите определя спечелият. За разлика от изборите за депутати, съветници и т.н., където не се гласува в залата, а в различни секции и именно подписите на комисията определят законноста на секционните протоколи и броя на гласувалите. В нар.събрание, когато се гласува текст, председателят обявява гласовете и казва: Приет или отхвърлен. Чак след това се съставят протоколи, но никой не се интересува от тях, защото именно гласуването в залата е правопораждащият факт, а не подписите под протокола.

  Марш да изповядаш грешната си душа, може да се уредиш с по добро място в ада.

 76. 76 Профил на ref
  *****
  Разстроено

  Страхотна статия и компетентно мнение.
  Очевидно тези хора от властта в Бургас са плод или част от комунистическата и управляваща в
  момента върхушка, обработен много през миналото, а дори и сега от медиите , контролирани от определени хора.За съжаление много хора,все още вярват какво телевизията и вестниците им казва вместо да да се заинтерисуват и от други източници на информация и в световен мащаб.Същите хора които гонеха правослвната , католическа и протестанска църква през комунизма,през деведесетте започнаха какпанияата анти секти-основно срещу протестантските църкви в България ?
  Защо ли? Ами една от прицините е там освен че се проповядва Библията, се говори и истината за събития и личности вб България и света, така че в един смисъл протестантската църква е вид политическа заплаха и черна овца за измирисване на проблеми които остават неразрешени а и фокусът трябва да се премести към някой , за да не се виждат истинските проблеми и отговорните за това.
  Надявам се целият този цирк в България срещу протестанските църкви/И в Диктат...


  да спре, като и в диктаторски Беларус ,където също гонят църквите и ги обвиняват в какво ли не.
  Не мислите ли че едно е по закон да имаш свобода на словото и вярата а друго е на практика да видиш дали наистина го имаш, защото всичката тази кампания говори за......
  Форма на диктатура и където и да е/
  Наистина много е опасно когато църквата ,която и да е тя се слее с държавата.
  Както по времето на покръстването.
  С причтелски чуства!!


 77. 77 Профил на shefa
  *****
  Неутрално

  другарю, акта на изповядване не е БИБЛЕЙСКА доктрина - стига с тези окултни практики, а?

 78. 78 Профил на d-r
  *****
  Неутрално

  РЕФ, много си прав; тук пуснаха пълен списък с материалите по КАЗУСА БУРГАС - явно е даден на прокуратурата и ще има съдебно решение: http://www.evangelsko.info/show.php?id=316

 79. 79 Профил на neagent
  *****
  Любопитно

  АГЕНТА, посочи от Библията къде го пише това:
  (1) Пресветата Троица
  (2) Отец нероден

  дай точните пасажи където се споменава тази твоя вяра с тези твои фрази, агенте кривославен

 80. 80 Профил на abe
  *****
  Гневно

  абе чукче тъпо милиционерско - чети преди да говориш много:

  Атанасиево верую
  Святият Дух е от Отца и от Сина. Той не нито направен, нито сътворен, нито роден, а изхождащ.

  Никейско кредо
  “Вярвам в Святия Дух, Господ що дава живот, Който произтича от Отца и Сина,

  Уестминстърска изповед
  Святият Дух е вечно произлизащ от Отца и Сина”

 81. 81 Профил на d-r
  *****
  Неутрално
 82. 82 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Я, протестантската измет от цялата страна се събрала не еретишко сборище.

  Кратункьо, само в празните ви евангелиски тикви съществува Никейско кредо в което Св.Дух изпожда и от Сина.
  Последният член на Никейското верую/кредо е на латински - CREDO DE NICÉIA или CREDO NICENO е:/вярваме/ И в Духа светаго./Et in Spiritum Sanctum/

  Това за което говориш е една незнайно от къде появила се фалшификация, много късна и непризната от никой. Даже католиците я подмятаха известно време и я покриха.

  Същото е и с CREDO ATANASIANO, неизвестно откъде появило се кредо, което никой до средните векове не е чувал и виждал.

  Светият Дух изхожда от Отца и да не се разправям повече с простотиите ви.

  Маймуняк,
  Къде го пише...?
  Пресветата Троица
  Отец нероден

  Вие сте прости хора. Не можете да расъждавате, за вас Писанията са тъмна стая. Ние го знаем.Защото глава на Светата Православта Църква е Иисус Христос/Него не сте го чували, но питайте някой поп, ще ви го обясни/. Светият Дух я ръководи. Затова тези неща са ни ясни, като бял ден. Светите отци на първият и вторият вселенски събори са определили Божията същност,ръководени от Светият Дух., чак след 150 г. други свети отци, под ръководството на Светият Дух са определили канона на Библията, Нов и Стар завет.

  И преди да пита някой глупак дали Отец е нероден, да си зададе въпросът, кой Го роди? И като не е Пресвета Троица, несвета двоица ли е или света осморица?

  Марш да четеш Писанието серсемино и да не пишеш глупости, че ще ти отпоря ушите богохулнико.

  Фес,
  разликата е, че ми пращаш неща от евангелистки сайт и от филм, а аз мога десетилетие да ти пращам циркаджилъци на най-популярните пастори в света.

 83. 83 Профил на d-r
  *****
  Любопитно

  Всичките глупости на света каза, само не каза къде в Библията пише:
  Пресветата Троица
  Отец нероден

  Кой сега е сектанта? Който вярва в Библията, или който като теб вярва в работи където ги няма в Библията?

  Кратункьо, Маймуняк, Фес, ще ти отпоря ушите

  Така ли те научиха в православна черква? Май тъпичките момченца като теб, като няма кво да кажат и почват да обиждат. Да разбираме ли че вече няма какво да кажеш?

 84. 84 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Преди да зададеш въпрос с подразбиране, че след като нещо не го пише в Библията,то не е вярно, трябва да се запиташ, къде в библията го пише това? В Библията няма и най-малък намек, че само тя е източник на Истината. Точно обратното, изрично е посочено, и дебело подчертано, че този източник е апостолското предание на Христовото слово.Да не говорим, че Новият завет не само не е бил събран, но дори не е бил написан първите 30 г. след Разпятието.

  Затова към цялата шайка:

  Къде в Библията пише, че тя си е самодостатъчна?
  Къде в библията пише: Само и единствено Писанието?

  Че Бог Отец е нероден косвено пише в Иоан 5:26 и на много други места. Вкл. едно от имената Му на староеврейски е "Вечен".

  Името Троица е формулирано от св.отци още във ІІ в. повтарям името, а не същностното определение, което е вечно. А е утвърдено официално малко по-късно. Утвърдено е от Светият Дух, действащ в Светата Православна Църква, същият Свети Дух, който в края на пети век/300 г. след използването на името Троица/ утвърди канона на Светото Писание, чрез други свети отци на поместни събори.

  Естествено вие еретиците може би имате нотариално заверена библия с подписа на вашият бог, но ако нямате такава или трябва да приемете, че Светият Дух е действа в Православната църква или да се отречете от боговдъхновенноста на Новият завет.

  Чакам естествено и нотариално завереният текст на вашата библия с нотариално заверен подпис на вашият бог. Че ако нямате лошо.

 85. 85 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  Ако термините:

  Пресветата Троица
  Отец нероден

  които ти твърдиш, че формулират твоята "си" вяра не са в Библията, то ти си отклонение от правилото и канона. Даже, ти си отклонение от самата Библия. Което значи, че ти си по-голям сектант от евангелските вярващи, които ти наричащ секти е по тази причина: е вярват САМО Библията, а не бабешките ти предания.

 86. 86 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Зададох въпроси:

  Къде в Библията пише, че тя си е самодостатъчна?
  Къде в библията пише: Само и единствено Писанието?

  "които ти наричащ секти е по тази причина: е вярват САМО Библията, а не бабешките ти предания."

  Те не вярват в библията, защото в библията не пише, че Св.Дух изхожда от Сина. Както се установи по-долу, това го пишело в някакви лакърдии, написани от неизвестни зевзеци в средните векове.
  Това, което наричаш бабешки предания са Светото Апостолско Предание, което именно Библията ни е заповядала да пазим и изпълняваме, което и правим. Заповедта за бизприкословно спазване и опазване на Светото Предание е една от най-категоричните в Библията. А простотиите, които си написал са Лутеровото и Калвиновото предание, наричани за яснота бабешки деветини.

 87. 87 Профил на Весел
  *****
  Весело

  Ще задаваш въпроси едва когато отговориш на въпростите:

  Къде в БИБЛИЯТА пише:
  Пресветата Троица
  Отец нероден

  както ти твърдиш. Докато не отговориш, си най-обикновен еретик и сектантин. АРЕ у лево

 88. 88 Профил на ПОП КРЪСТЮ КРИВОСЛАВНИЙ МАЗНОБРАД
  *****
  Неутрално

  БРАДЯСАЛИТЕ КРИВОСЛАВНИ ПОПОВЕ ЗНАЯТ САМО ДА СКУБЯТ НАРОДА И СЬЩО ВЗАИМНО ДА СИ СКУБЯТ БРАДИТЕ ЗА СВЕЩОЛИВНИЦИ И МАНАСТИРСКИ ИМОТИ, КОИТО ПОСЛЕ ХАРИЗВАТ НА МАФИТИ ЗА ПАРИЧКИ. ПРОСТОТИЯТА И НЕГРАМОТНОСТТА НА БЬЛГАРСКАТА КРИВОСЛАВНА ЦЬРКВА ОТБЛЬСНА НАРОДА ОТ ВЯРАТА. ТАМ КЬДЕТО ИМА КРИВОСЛАВИЕ, ИМА БЕДНОСТ, НЕГРАМОТНОСТ И ПРОСТОТИЯ.

 89. 89 Профил на християнка М.Димитрова
  *****
  Неутрално

  Анонимно пред кого?Скьпи братко,нали се досещаш пред кого можеш да бъдеш анонимен и пред Кой никога?
  Знаеш ли най-важните 2заповеди?
  Пьрва:Вьзлюби Господа своя Бог с цялото си сьрце..........
  Втора:Оби4ай ближния както себе си!
  Защо се изпоядохте ?????????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK