Конфликтът на интереси, или чувствителността на стар носорог

Конфликтът на интереси, или чувствителността на стар носорог

© Иван КутузовТерминът конфликт на интереси се превърна в поредното модно словосъчетание, което се обръща в устата на политици, експерти, борци с корупцията. Какво най-общо означава той?


Конфликтът на интереси представлява хипотеза, в която в противоречие се оказват, от една страна, личният интерес на държавен служител, а от друга, задълженията, произхождащи от длъжността му. С думи прости, това са случаите, в които държавният служител (той лично или негови близки) би се облагодетелствал от позицията, която заема, като думата облагодетелства се схваща в най-широките й граници.


Противно на становището на премиера Сергей Станишев, че досега у нас никой не е говорил за конфликт на интерес, у нас, макар и плах, обществения дебат по този въпрос се състоя за първи път още през 2003 г.. Тогава бяха приети изменения в Закона за държавния служител, според които държавните служители се задължаваха да декларират писмено всеки търговски, финансов или друг делови интерес, който те или свързани с тях лица имат във връзка с функциите на администрацията, в която работят съответните служители. Тогава законът не предвиждаше публичност на въпросните декларации. Напротив - тяхното съдържание ревностно се защитаваше от публиката. С помощта на експертите на неправителствената организация "Програма достъп до информация" до различни институции бяха подавани редица заявления за достъп до обществена информация, с които се искаха копия от въпросните декларации на служители. На онзи ранен етап
достъп до тези декларации не се предоставяше


Така например през юли 2004 г. главният секретар на Министерството на околната среда и водите отказа достъп до декларациите относно липса на конфликт на интереси на експертите, извършили оценка на въздействието върху околната среда на АЕЦ "Белене" (декларации по чл. 83 от ЗООС). Наложи се да се борим в съда, за да видим има ли конфликт на интереси или не при експертите, извършвали оценката.


Декларациите за конфликт на интереси, предвидени в Закона за държавния служител от 2003 г., очевидно не свършиха работа, както се видя в началото на тази година. Заради липсата на изрична законова публичност, те сякаш се попълваха "вътрешно" за информация на самата администрация. Нещо като "ние да си се знаем кой кой е".


Скандалът, който избухна в началото на годината с шефа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев и голямото му задружно семейство, беше поредното доказателство за вредите от тайните по принцип. Реакцията на правителството на този скандал беше трескавото изработване на проект на закон за конфликт на интереси. Според проектозакона, изготвен от Министерството на правосъдието, разпоредбите му ще се отнасят за всички видове власти и ще важат както за висши държавни служители от ранга на президент и премиер, така и за служители на съдебната власт, службите за сигурност, областните и общинските управи и институции, финансирани от държавния бюджет. Проектът предвижда попълването на нов тип декларации за липса на конфликт на интереси от страна на държавните служители.


Това обаче е само едната страна на въпроса. Абсолютно необходимо е още при назначаването на всеки нов служител, той да бъде подробно запознат със съдържанието на понятието, както и с конкретните разпоредби на съответния закон и кодекс. С подобна проста мярка, както и с включването на ефективен контрол в закона


печеливши семейни саги, тип Веселин Георгиев, биха могли да се


избягват на ранен етап и да не се стига до агресивни мерки.


Ако разсъждаваме по-задълбочено върху същността на конфликта на интереси, ще видим, че такъв можем да открием не само когато държавни поръчки се изпълняват от роднини на възложителите. Горчивата истина обаче е, че у нас чувствителността към проблема е горе-долу, каквато е чувствителността на ходилата на стар носорог. Лошото е, че конфликт на интереси може да има в различни сфери на обществения живот. Откровено казано, макар да съзнавам, че това ще подразни доста хора, пример за конфликт на интереси, в неговия широк смисъл представляват наградите, които някои министерства ежегодно връчват на отличили се журналисти. Произволен случай - Награда на МВР за най-професионално медийно представяне на дейностите на министерството. Дали министерството награждава този, който е отразявал самостоятелно проблемите в работата министерството, или онзи, който е записвал най-съвестно и подробно казаното на пресконференции от министъра? Не знам доколко голям комплимент е да получиш подобна награда...


Подобен пример е организацията "Клуб журналисти срещу корупцията", в който наред с уважавани и известни журналисти членуват също служители на Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, областни управители и служители в митнически дирекции пр. Удивително е, че известни и уважавани имена не виждат проблем в това журналисти да се споразумяват с властта за съвместна работа по проблем, решаването на който някак си изключва подобни спогодби. Естествено в случая не става дума за злонамереност или нещо подобно. Просто липса на чувствителност по темата конфликт на интереси. Иначе казано, наместо медиите да бъдат коректив на властта, те дружелюбно си стискат ръцете, тупват се по рамената и дружно информират обществеността за онова, което властта прецени. А знамената плющят ли плющят...


* Фани Давидова е юрист във фондация "Програма достъп до Информация"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  Много ми хареса този анализ. Респект!

 2. 2 Профил на Прозрачен
  *****
  Неутрално

  Конфликтът на интереси е позната категория в цял свят. В тази връзка в много държави има закони, наредби, а дори стандарти за управление на конфликта на интереси и тяхното управление.
  Концепцията е, че е нормално да възникват ситуации на ПОТЕНЦИАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ и в организациите трябва да има ефективна система, която да управлява риска от реализация на дадения конфликт на интереси. Тоест, да има процедури и проследимост от тяхното спазване как се е идентифицирал потенциален конфликт на интереси, как се е управлявал съгласно процедурата, така че да се елиминира неговата реализация.
  Прилагането на тези системи и процедури обикновено се проверяват за ефективност от независими одитори извън тази организация, които проверяват периодично ефективността на управлението на конфликта на интереси и заверяват чрез акредитация или вътрешно потвърждение тяхното спазване.
  Няма нищо сложно - има дефиниции, практики, процедури, закони от които да почерпим опит и просто да го приложим.
  Ще споделя с вас - като специалист в тази област, откакто пристигнах отново в България от вече осем години се опитвам да съдействам на правителството да въведе добрите практики по управление на конфликта на интереси - мисля, че ще познаете какъв отговор имам на всички нива! и най-високите.
  А как действа една такава процедура? Ами ето пример:
  Ако имаше процедура и уважение към нейното спазване например при батко и братко, тогава, при кандидатстването на братко, батко щеше да попълни декларация за временно отстъпване на отговорности по вземане на решение за избор на изпълнител по поръчка в която участва братко или свързана фирма. а пък братко ще си попълни неговите декларации. Тогава, в условията на прозрачност за наличен потенциален конфликт на интереси ръководството взема решение как да управлява риска - с пълната проследимост.

  Сега може би ви става ясно защо нашето правителство не иска да разбере термина КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ! Защото това означава да се управлява и като начало да се осигури проззрачност и проследимост...а това явно правителството не го иска...

 3. 3 Профил на прозрачен
  *****
  Неутрално

  А на по-лека нотка...
  Защо шофьорът на Никито го блъсна???
  Защото Никито работи много прозрачно...

 4. 4 Профил на Сабрие Сапундиева
  *****
  Неутрално

  Искам да попитам лично авторката: аз съм зам. министърка на правосъдието и малко имам конфликти на интереси. Не са голяма работа, ама се намират по малко. Да се притеснявам ли или да продължавам да лапкам?

 5. 5 Профил на GOD
  *****
  Неутрално

  #4, продължай да лапкаш разбира се, но с отвращение и най-важното е да споделяш трапезата си с този който я осигурява.

 6. 6 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  Има ли по-голяма корупция, шуробаджанащина и мафиотщина от енджиоуската? Гражданското общество е мутренство за очилати.

 7. 7 Профил на Стефан Солаков
  *****
  Неутрално

  В морето от вербални страсти, което залива информационното пространство след последните разстрели, съвсем тихомълком се прокрадват и откъслечни реплики, произнесени по различни поводи от истинските кукловоди на криминалния преход у нас след т.нар. демократични промени. Онези, които обичат да стоят в дебелата сянка на политически и финансови чадъри и в типично конспиративен стил да редят днешните и утрешни пъзели на дивия капитализъм в България. Онези, за които човешкия живот е дребна, а понякога и досадна пречка, пред изпълнението на "грандиозните" им заговори.
  В суматохата около убийството на Георги Стоев и даже малко преди това дочухме интересни изявления от членове на емблематичния кръг "Монтерей", известен с доста любопитния състав на неговите членове. Бивши генерали, посланици и съмнителни бизнесмени се изживяват като кукловоди от масонски тип, а всъщност олицетворяват идеята, че престъпните среди у нас нямат политически цвят. Ръководи ги единствено чувството, че българския народ е едно кротко и безсловесно стадо, което трябва да бъде безмилостно доено и стригано от съвременните наши мафиоти. Всеки, който застане на пътя на тази безскрупулна и жестока шайка, бива отстранен - било по физически начин, било чрез широко обществено омаскаряване.

 8. 8 Профил на Мутренчо
  *****
  Неутрално

  Това, което авторката на статията не споменава е: В България съществува закон, който забранява наличието на конфликт на интереси и обуслявя наказание според "определените от закона мерки", но такива мерки не съществуват из нашите закони.

 9. 9 Профил на 1997-2001
  *****
  Неутрално

  защо за конфликт на интереси не се говореше още през 1997-2001 г. ? Ако това бе станало тогава, сега у нас щеше да има истински инвеститори от Германия, Англия, Япония,...

 10. 10 Профил на N 9
  *****
  Весело

  Аз какво ви казвам че Костов е виновен за всичко

 11. 11 Профил на ТРОИНАТА КОАЛИЦИЯ
  *****
  Неутрално

  При нас няма конфликт на интереси.
  Това са нормални европеиски практики.

 12. 12 Профил на dodo
  *****
  Разстроено

  от кога пиша ,4е на парзалка Слвия Миланов облагодетелства целия си род като ги е назна4ил на работа на дьржавната ясла Славиа никои не обрьша внимание, нека се прожери какжо пражи там сина му ижс4ки останали роднини

 13. 13 Профил на до солаков....:))))
  *****
  Весело

  .""".а всъщност олицетворяват идеята, че престъпните среди у нас нямат политически цвят."""",,,ЧЕРВЕНО, ЧЕРВЕНО, червен , червен ..е ЦВЕТЪТ , Солаков...) Далтонист ли си ??..Монтерей-Л.Гоцев, вълков, ...червеняков и сие ..Червено , червено...солаков..))

 14. 14 Профил на Буден гражданин
  *****
  Весело

  Питам авторката - как да разграничим лобизъм от конфликт на интереси? И как двете - от корупция? Не са ли измислени, за да маскират корупцията?!

 15. 15 Профил на Вилхелм
  *****
  Неутрално

  Ами то 90 процента от чиновниците и властниците трябва да ги уволнят... Откъде да почва Станишев?

 16. 16 Профил на Diceros bicornis
  *****
  Неутрално

  Фани,всички носорози са чувствителни.И млади и стари.Става дума за кожата им,която е нежна и е уязвима на слънчеви лъчи и насекоми.Затова се въргалят в кал.
  Хайде сега на темата.Този носорог(Diceros bicornis), който реагира на конфликта на интереси е чист (неовъргалян в калта).И обратно - окаляният не го вълнуват такива неща.

 17. 17 Профил на salma_dorming12
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK