Към парада на нормалността

- И толерантността, и сексуалността са лъжа, когато не са видими


Ще има гей парад, сигурно e. Говори се, че там са си уредили среща хомосексуалните и националистите. Ако това е така, какви ли биха могли да са интересите на това засрещане след обявената седмица на нетолерантността от БНС? Наистина ли има огромна пропаст между национализъм (тук за политика не говорим) и хомосексуалност? Би било добре да видим и чуем реалния интерес на контрапарадьорите (с техния толкова предсказуем социален профил), ако въобще ги видим; важно е да разберем за какво става дума, след като сме призвани да бъдем нетолерантни според всички божии и биологични закони, към които средният български атеист се присламчва и поддържа за щяло и нещяло. Да видим какви са интересите на нетолерантните и на призвания от Боян Расате (а след него и удобната БПЦ) нормален българин. Да видим най-сетне как тази седмица ще изневери на пасивната, тясно скроена, все така формална и етнизирана толерантност.


Понеже не се намери по-сериозен омерзител от Расате и понеже гей темата е табу, незаконната пресконференция на 22.06, подслонена от БТА, не мина за скандал, но, виж, нападките на БНС минаха. Това беше евтино. Оголената от аргументация (но пък подплатена с рекламни материали) предсказуема хомофобия на един "политик" е вече предварителна заявка за успеха на предстоящия парад. Заявка за това, че тези паради си имат история и тя може и да бъде написана в София и подписана от мнозина.
Защо това да е успех? Да влезем за малко в детайлите. Понеже за основен аргумент се ползва "да на домашния гей - не на обществения" (и въобще не на гей афиширането в обществото, което трябва да е хетеросексуално по подразбиране), сега му е времето да се припомни на незаинтересуваните от сексуална/полова политика политици, които основно държат на оскъдни и десни "знания" по биология, че парадите се превръщат в такива с десетилетия. Това се наблюдава в Европа много интензивно и тези, следили отразяването им през последните 2-3 години, знаят това. Години, през които такива като белградските "партизани" са имали все по-малко мотивация да бият такива като нас, които пък все по-малко се интересуват от протеста и все повече от припомнящата карнавализация на онази част на личността - човешката сексуалност, която не е само лична, и затова се и "афишира".


Не може да се очаква голямо парти по улиците, но, да, парадът предизвиква: "елате ни вижте" лице в лице. И щом предизвикателството залита към "елате ни бийте", форматът неизбежно ще лъкатуши между социалния протест, веселбата, закона, правата. Неща, от които стана ясно, че и Кемал Еюп не се интересува. Неща, които, да, спадат към мулти-култи-мантрата "свобода, равенство и демокрация" и нейните производни. Запознати сме с недъзите на демокрацията. Не ни трябва тази мантра, ако не служи на никого, дори и на Комисията за защита от дискриминация. Ето нещо, което ни свързва с националистите - не на фалшивата толерантност.


Щом се заговори за гей политика, някакви политици започват да говорят за други политици, които били обратни. После идва ред на гей мафията. Оттам обикновените гейове и лесбийки изпадат от политическото изобличително умозрение. Това говори доста, г-н Расате. Говори, че параболата на хомофобната омраза, по която се движите, може би всъщност ви е съвсем безразлична. Че целта ви не е овчарски скок над толерантността, а овце. Същата реторика, по която Волен Сидеров се поувлече, но понеже вече е сериозен политик, не говори за гейове. Може би някой гей мафиот/политик му е запушил устата? Или просто му е безразлично?


Нека да се каже защо е необходим този парад, освен че ще покаже срещу какво точно се изправят онези, които не са обратни само по пантофи. Ако съществува наистина обществена омраза, най-добрият вариант това да се случи е фронтално (най-накрая). Парадът е необходим, за да видим коя беше тази седмица, месец, година на толерантността и коя не беше. Да се види безразличието, наречено толерантност, и прикритостта като конформизъм и авторепресия. (Две полярности впрочем, създаващи чудесна формула за взаимно търпене и миролюбиви европейски доклади.) Да се види, че толерантността е лъжа, когато не е видима, така както сексуалността е лъжа, когато е невидима.


Всъщност с г-н Расате и ко. не всичко ни разделя. Аз самият споделям част от дясното мислене на национализма, даже съм се увличал по ислямофобията на Ориана Фалачи. Имаме общи интереси - например подобряването на образованието по биология. Биологът Расате не се интересува "от истината" за хомосексуалността и какво я причинява: природата или гей мафията. Спомнете си пак Козофски, Яшо Минков, Сидеров, сега и Расате: всички те не се интересуват от факти, те са им безразлични, не желаят да ги знаят, затова и биологичните им познания, с които се легитимират пред хетеросексуалния електорат, все не достигат. Имаме общи интереси, да: парадът вече комай завихря вихрушка от лъжи и тяхната публична среща вече е организирана - ако няма толерантност, нека видим това. Ако е лъжа, тя е свързана с "нормалността" на българина, на целия хетеросексуален обществен парад. Да стане ясно, че тази лъжа е удобна за етническите групи, но с нас няма да мине. Да стане ясно, че такава лъжа е свързана с извличането на дивиденти, така както Расате получава дивиденти от нетолерантните си лъжи и бащинския си инстинкт към нацията.


Наистина с БНС, "Атака", "Воините на Тангра" и прочее имаме общ интерес от парада. Техният интерес е облечен като обществено-нормален, нашият беше преоблечен от Расатe като "личен", домашен, ненормален. Ако ще идвате на контрапарад или на самия парад, облечете се лично, г-н Расате, а не нормално. Политици там май няма да има, макар и да са поканени. Няма да ги има и обратните политици, които с вас силно ни свързват, макар и по различни причини. И ние искаме да ги видим.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на до камилчетата
  *****
  Неутрално

  Интересно примерно какво мислите по въпроса за протеста в подкрепа освобождаването на медиците в Либия, за протести на синдикатите, за партийни митинги и т.н. и т.н. събития?
  И тези хора като всички останали искат да живеят нормално и правата им да бъдат зачитани! Живеем в динамичен свят, в който реакциите на промени са доста важно нещо. Ако изостанеш - просто се считай за непълноценен човек.
  Да, признавам, на мен понякога са ми непонятни твърде яркия (и буквално) показ на ориентацията, но проявявам толерантност. Всеки решава какво да прави с живота си и това останалите трябва да го приемат. Съветвам да го приемете и Вие.

  Поздрави!

 4. 4 Профил на Господин И
  *****
  Неутрално

  Бат' ти Бойко се показа освен като популист (какъвто всички знаем, че е) и като страхливец - махна хомосексуалните от центъра да не му изгонят бабешкия електорат...

 5. 5 Профил на Тони Блеър = престъпник
  *****
  Неутрално

  Господин И, защо обиждате възрастните хора? Това не е ли дискриминация?

 6. 6 Профил на Антихрист
  *****
  Неутрално

  Споменаването на атеисти в на4алото на статията е грешка, Станимире, ако търсите съюзници за гей права.Според мен ще се изненадаш,4е симпатии за Вас идват от нерелигиозни среди. Атакуват ви религиозни репресирани инфантили, така 4е им го връщай на тях, а не си навли4ай нови врагове.

 7. 7 Профил на delinkuent
  *****
  Неутрално

  "атеисти" се отнася всъщност до "религиозните". а иначе симпатии от не-атеисти почти не съм срещал

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на т
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с мнението на автора. Само се съмнявам, че тези, които наистина трябва да го прочетата, биха го разбрали.
  Наскоро имаше една статия в Дневник от един от колумнистите (ако не се лъжа), където се говореше за това как младите, талантливи българи в чужбина не биха се върнали в България дори за много добри заплати, защото искат повече от пари.
  На хора като номер 2 ще кажа, че точно за това става въпрос тук - повече толерантност, уважение, зачитане на мнението и изборите на другите. Как ще заживееТЕ по-добре, по-спокойно и ако щете дори по-чисто в България, като винаги ще се намери някой като номер 2 или Расате да се подиграе с усилията на другите да се направи нещо добро. И още по-важното е че винаги се намират и други, които да му пригласят (ВМРО например).

  Гей парадите имат една цел - много хора да се забавляват заедно, без значение от сексуалната си ориентация, за да може да се преодолеят различията заедно. Толкова е просто.

 10. 10 Профил на Lelia Vania
  *****
  Неутрално

  Обама ще се бори за равни права на хомосексуалистите
  Речта на Мишел Обама предизвика овации.Барак смята, че трябва да се борим светът да бъда такъв, какъвто трябва да бъде - свят, в който работим заедно, за да премахнем дискриминиращото законодателство,"

 11. 11 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Противник съм на подобни паради. Смятам, че има неща, с които просто не трябва се парадира, едно от тях е различната от общоприетата сексуална ориентация. Сега някой ще ме репликира - а коя е общоприета сексуална ориентация?
  Веднага отговарям - тази, която води до възпроизводство. Другата, макар и не непременно ненормална и болестна, е най-малкото необщоприета. И нека не я правим общоприета зорлем. Дори и в древните общества, в които хомо-ориентацията е била нещо много по-естествено, не е било общоприето тя да се демонстрира прекалено публично.
  Нямам нищо против хомосексуалистите и ще застана до тях, ако парадират по наистина обществено значими проблеми като бедността, неравноправието, екологичната залаха. Но не мога и няма да приема да използват общественото пространство, част от което е и мое, за парадиране на сексуална ориентация. Държа да ми бъде спестено това, така както и аз им спестявам парадиране на моята сексуална ориентация.

 12. 12 Профил на Тони
  *****
  Весело

  Добре сме, ама шъ съ упраим...
  Симпатична статия, Дневник си дава труда да предоставя трибуна на млади и талантливи хора, това е добре... Независимо кой за какво се бори: всички би трябвало да споделяме общи ценности: уважение, култура, доброта... така се гради модерно общество, а не с омраза към тогова или оногова, не с призиви за нетолерантност и за разделение на обществото! Има шанс за България, радвам се!

 13. 13 Профил на Педалите от Дневник ми изтриха веселия пост!
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Хавел
  *****
  Неутрално

  Днеска педал парад, утре педофил парад. И що не, като ще сме за "нормалност" и различност, с какво педофилите са по различни или по-лоши от гейовете, ми и те имат права и...потребности. Да им се разреши да бъдат лелки в детските градини и яслите и комисията за защита от дискриминацията веднага да се намеси. Незнам само за Бога как ще се произнесат/расист ли е,или к`во?/, щото той е наредил: "ако мъж легне с мъж като с жена или жена с жена като с мъж да се убият с камъни" справка, Второзаконие, Свето/?/ писание.

 15. 15 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  На никой не пречи гей парада, не е сериозно някои хора да търсят политическа изява и място в диите по този начин и ако на този парад са отишли 100 човека на всички ни е ясно че хомосексуалните хора са много повече. Не е редно да се отнасяме помежду си като хора от преди два века . Факт е че сексуалната ориентация може да породи такава омраза между нас, не говори никак добре за нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK