Перленобял мерцедес, с извинение

Ако не разбирам нещо - поправете ме. В училище се учи, че България е страна със стара държавност и отдавнашна цивилизация. И милиони българи се чувстват лично горди от това. В същото време наоколо им се режат, колят и стрелят не само бандити, мутри или футболни босове, но дори собствените им съседи и роднини. За крадливостта изобщо пък да не говорим. То бива държавност и цивилизация, ама чак толкоз не бива. Гледаш го - приличен човек, и очила даже носи, пък му отрязали пръстите. Или другият, дето толкоз трепери над братчето си, че мило и драго ще даде като държавна поръчка на фирмите му. Или третият - романтичен човечец с добро семейство, но му се усладили пенсионерските пари за парно.


Ще кажете: Възмутени сме всички! Защо правителството не си гледа работата? Добре де, правителството не си я гледа, ами останалите българи? Къде израснаха всички тези тийнейджъри, дето ходят с ножове по джобовете, друсат се като за световно и си трошат взаимно главите? Какво са учили в училище, като дори безписмените траки май са били по-грамотни от тях? И чий педагогически гений е стигнал до фундаменталното прозрение, че у младите хора първо трябва да се възпитава патриотизъм и родолюбие, а такива баналности като добро и зло, красиво и грозно, редно и нередно могат да почакат?


Или мутрите - тези нови герои на българския фолклор, заедно с аташираните им чалга звезди и манекенки. Уж всички ги мразят и им се подиграват, ама като погледнеш - все някак излиза, че да си като тях всъщност е престижно. Как да не се отдадеш на мечтания, когато прочетеш например за перленобелия мерцедес на тогова или за мазератито на оногова? Как да не се приобщиш към съдържателното послание "Искам вила с два гаража и да гледа тя към плажа"? Всички сме възмутени, да. Но тогава кой търпи всекидневно да му промиват мозъка със силикон, вулгарности и златни синджири? Кой плаща за сателитните канали, за мастиката, за футболните клубове, за пишман лайфстайла, за "Спартакус" или за "Сън сити"?
Не знам, ако бъркам нещо - поправете ме. Но си мисля, че човек, като не си харесва живота, трябва да го промени, а не да виси като торба пред телевизора. Че държавността и цивилизацията са съществителни, а съществителните нямат минало време. И съответно не можеш да се гордееш с тях в минало време, докато наоколо ти се случва точно обратното. Макар че то дори не случва точно обратното. Просто хората си живеят по свой вкус. И всъщност е твърде наивно да им мърмориш нещо за доброто, истинното и красивото. Защото мнозина като че ли не искат друго, а - напротив - искат все същото, ама повече. И са огорчени, че по два гаража няма за всички...Александър Андреев е журналист, преводач и писател. Работи в българската редакция на "Дойче веле" в Бон. Автор е на книгите "Степени на свободата", "Заговорът на шпионите" и "Нови степени на свободата". Превел е на български книги от Райнер Мария Рилке, Якоб Васерман, Гюнтер Грас, Томас Бернхард, Фридрих Дюренмат.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на haokarapora
  *****
  Неутрално

  За съжаление в общи линии е вярно,но нека не обобщаваме-не всички тиинейджъри и не всички възрастни са от тази порода,няма да давам примери,достатъчно е че ги има.

 2. 2 Профил на rainbou
  *****
  Неутрално

  Лошото е, че тия, за които пишете, няма да ви прочетат. Или разберат

 3. 3 Профил на Антрацитеночерен Трабантцедес, без извинение
  *****
  Неутрално

  "...всички ги мразят и им се подиграват, ама като погледнеш - все някак излиза, че да си като тях всъщност е престижно..."

  Ъхъ! Пък най-престижно е накрая да те хранят през тръбичка (Манол Велев) или сам да храниш червеите (примери много)... "Не знам, ако бъркам нещо - поправете ме", НО авторът е ударил "не едно за отскок", преди да сътвори такава плачлива пледоария...

  Отдавна се дискутира дали съзнанието определя битието, или "наопаки"; е, в България повечко обичаме да вършим нещата "наопаки", но то е довреме - било 45 години, било по-малко...

 4. 4 Профил на Ванчо
  *****
  Неутрално

  Добре пишеш, Сашо, че дори отлично. Не съм съгласен обаче с 2 момента:
  1. Мисля, че граматическия ти подход към "държавността" и "цивилизацията" не е правилен. Те имат минало, сегашно и бъдеще време. Народите втренчили се героично в миналото си имат недобро настояще и съмнително бъдеще. Да се кланяме на иконите на Кирил и Методий и Левски е ненужно, когато сме неграмотни и ни е страх да си поискаме отпуската от шефа. Да се кланяме на иконите им значи да познаваме образите им, но да не следваме пътя им.
  2. Има някои ситуации, които не могат да бъдат променени, дори и да не седиш като торба пред телевизора. Сигурно и сред древните византийци е имало такива, които са били срещу "наблюдаването на собствения пъп" като образец на смислена дейност, както и сред древните ацтеки - срещу варосването на храмовете и леенето на кръв в чест на Уицилопочтли. Границата е била премината и гумата на историята е изтрила както тях така и безумните им съвременници. Мисля, че вече е късно и че някой приготвя гумата и за нас.

 5. 5 Профил на 4и4е от село
  *****
  Неутрално

  Българският народ е стар, много стар, може би твърде стар... Може би и при народите, както и при хората има някакъв жизнен цикъл и ние сега да сме в залеза му... Може би и при народите, както и при хората старостта не е повод за радост... Не зная. Не зная и какво е пречупило възрожденския и следосвобожденския дух и устрем. Може би откъсването на части от народното тяло не е минало без последствия, както при хората не минава без последствия ампутацията на крайник/ци. Историците и антрополозите да кажат(ако са се замисляли изобщо някога за това). Това, което зная е, че личният морал се създава и съхранява в семейството, а обществения такъв не е механичен сбор от моралните ценности на 7,5 млн българи. Всеки народ или общество може да бъде разделено по различни признаци - пол, възраст, образование, професия, политическа ориентация, раса имотно състояние и т.н., и ще се види, че моралът на различните групи е и доста различен. А и като се има предвид, че БКП и нейното любимо чедо ДС работят за раединяване на обществото откакто са създадени, може поне отчасти да стане ясно защо понятието обществен морал в България е разтегливо като дъвка в устата на всеки "хапльо".

 6. 6 Профил на Георгиев
  *****
  Неутрално

  Каква държавност, какви пет лева! Държава няма - закрили са я. Само са пропуснали да ни го съобщат. Или ако са го направили е било някъде между "роди се агне с две глави" и "фолкпевицата Пенка си сложи силиконови цици".

 7. 7 Профил на Консултант
  *****
  Неутрално

  Сашо,прав си,но може би неволно и ти си влязъл в матрицата,която критикуваш.Иначе има емоция и сарказъм.Но глъмав,с извинение,книги не чете.Описаното от теб явление е функция на процеси,които ЕК вече изкарва на светло.В Германия ги ловят,но не ги пускат.Пне засега.

 8. 8 Профил на Huligan
  *****
  Неутрално

  Сандо защто всички грамоти българи са в чужбина и са отвратени да са такива,а църволяите си е обожават,дори и тези които са натирени като бездомни псета по чужбина-повръща ми се Сашо/Tanks за прекрасната статия.

 9. 9 Профил на Теофан
  *****
  Неутрално

  Винаги съм ценял мненията на германски политици,журналисти,писатели ,общественици.Точни хора са,откровени и явно авторът е прихванал нещо от тях.Ами,друже,ела си вече и поведи ако намериш свои подръжници,зер там от немско си е лесно,след наденички,кисело зеленце и 1-3 бирички отгоре.Ние тук и това последното харесваме-лошо ли е?

 10. 10 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  държавността е в това да образова населението да развива собствена наука и да осигури условия за развитие на собствена икономика комбинираща световните и местните достижения в живота на хората и да се умножава населението и благосъстоянието на хората духовно физическо битово
  сегашната форма на управление е робовладелска като се има предвид че българия е била 500 години под турско робство

 11. 11 Профил на странно
  *****
  Неутрално

  Има нещо дразнещо в тези коментари на Андреев. Назидателно като даскал пише, ама абстрактно и безадресно. Има и нещо марксистко, протестно, ама ялово. Явно от немската закваска ше е.
  Инак нещата са верни.

 12. 12 Профил на Sveti Petar
  *****
  Неутрално

  Г-н. Андреев нямате нищо за критекуване. Този който се е заел да ви критекува или не е прочел най-долу интродукцията ви или просто си е излял погрешно умението. Чел съм носителя на нобелова награда Гюнтер Грас. Ваши книги не съм чел но си имам представа какъв човек като интелигент сте горе долу.Само една малка поправка бих искал да добавя за Тракийската писменост, тъй като грешката не е ваша, това са ви архиологически познания и както ние всички знаем те се менят постоянно. Ние Траките, сме имали писменост и то може би не само най-старата но и най-мъдрата на света. Имате приятен стил на писане.

 13. 13 Профил на Синя Шкода
  *****
  Весело

  Тази статийка очевидно е сътворена в малката кафепауза или бирена пауза, ей така, за отдушник. Защото нищо нето казва, нито анализира. Без извинение. А пък ние, тези които я ченем, сме от другата група - тази която слуша напр. Рамщайн, изкарва си парите с преводи (нищо, че не стигат, понеже са ТОЧНО ДЕСЕТ ПЪТИ ПО-МАЛКИ ТАРИФИТЕ, отколкото тарифите на заплащане на господин Андреев, при същата висока квалификация)и не знае за какви и чии леки коли, силикони и др. подобни става дума. Ама, нейсе, нали все трябва да се публикува някъде

 14. 14 Профил на бай красьо
  *****
  Неутрално

  Всичко това е вярно(някои неща донякъде), но не разбирам защо се публикува? Какво ни казва, което не знаем и не сме виждали? От подобни размисли ми е омръзнало вече, пък и смятам, че те са подходящи най-вече за в кръчмата след 3-4 ракии. Нищо лично, г-н Андреев, но по темата има какво по-интересно да се напише. Много по-интересно отколкото няколко "плачливи" параграфа.

 15. 15 Профил на h
  *****
  Неутрално

  Причините са комунизъм и православие, т.е. липса на успешно морално възпитание. Упадъкът е обратим, а методите за преодоляването му трябва да бъдат - и ще бъдат намерени, защото бедата засяга може би над 200 милиона души. Старата държава и отдавнашната цивилизация нито пречат, нито помагат.

 16. 16 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Право Куме в очи!Колко точно ясно и като гледам коментарите - неразбрано!

 17. 17 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Господин Андреев статията Ви е номер 1! Поздравления!

 18. 18 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Има една китайска поговорка - Котката няма нужда от злато. Което означава, че няма смисъл да наливаш ум на глупака, защото той няма нужда от него и нищо няма да поеме...
  Статията си е перфектна и още дълго време ще бъде актуална... за съжаление...
  А на тези, на които не им харесва да гледат http://www.clip4e.com/play_reklamata_na_mastika_pestera_s_utchastieto_na_emiliq_i_galena.htm&rel=1
  и да не пишат глупости в коментарите...

 19. 19 Профил на Hd
  *****
  Неутрално

  Господине, чудесна статия, правилно анализираща и точно в целта! Чел съм и съм слушал 1009 такива истини - дай ми решение, въоръжи ме, насъскай ме, и да ги избием, тогава да говорим, сега приказки не ща.

 20. 20 Профил на Sofianets
  *****
  Неутрално

  Фактологическо уточнение: Спартакус от години вече не работи, заради строежа на метростанция, а Син (не Сън) Сити не е толкова актуално. Струва ми се, че господин Андреев не е напълно запознат с това, кое е "престижно" в софийския nightlife.

 21. 21 Профил на v.
  *****
  Неутрално

  хубаво есенце, седмокласник би изкарал поне 5.50 с него...

 22. 22 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  Някои казват ,че статията на Андреев била назидателна. И такава да е, какво от това? Защото от деликатност и намеци , българското правителство и българските поданици ( защото има много малко граждани) нищо не разбират.
  Статията може да е кратка, но има много ясно послание, а то е : лична отговорност. Лесно е да мърмориш, трудно е да правиш. Това е накратко идеята на Андреев и браво за това.
  Точно такива хора харесвам, а не псевдоинтелектуалците Гранитски и Димитров. Това и обяснава защо последните са постоянно по вестниците и телевизията, а Андреев пуска един-два малки материала. Но затова кой е виновен? Статията си го казва.

 23. 23 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Абе всеки псува мошениците, плюе по този който му казва истината, в случая А.Андреев, пита как - но никой не включва себе си в играта. Никой не се замисля за той лечно какво е направил, колко подкупа е отблъснал, на колко от своите приятели - мутри или мошеници им е казал в очите че е против далаверата и мошениците.
  Винаги другите са лоши, ние сме добри.
  Почти като онзи човекоубие Златко Баретата - най- добрият на земята.
  Така няма да стане, докато гласуваме за мошеници дето харчат нашите пари, така ще бъде... И Бойко ще има висок рейтинг и инфлацията ще е ниска и някои ще карат с по- малко пръсти.
  Това е положението и това ви казва автора...

 24. 24 Профил на ? Kak ?
  *****
  Неутрално

  Нещата могат да се поправят но това става с личен пример отгоре надолу. Има един държавник който е вдъхновение за своя народ и се вижда че има резултати.

 25. 25 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 754 Весело

  Ами, добре, да Ви поправя за едно:
  Не е "Сън сити", а "SIN city". Демек градът не на слънцето, а на греха. Някъде може и да има Сън сити, но ние имаме Син сити. Но пък за престъпниците, в т.ч. управляващите + президента, Син е прекият и единствен път към Сън. Така че грешката е вярна. Както каза и сам товарищ Станишев Сергей, ние сега се УЧИМ на прозрачност. За мен като графичен и уеб дизайнер е лесно - Transparency = 100%, ама за правителството и подопечните му и надопечни престъпници това прозрачността е сред най-мръсните думички. Ама иначе у нас е весело, не се оплакваме. Само от време на време, както се казваше в един стар виц, "току нема, нема, па си е** м****та", да ме прощавате.

 26. 26 Профил на Бегеец
  *****
  Любопитно

  Ела тук в БГ, па 6а види6 как е тука.

 27. 27 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Андреев - докога с тия блудкави статийки ? Защо и дума не обелваш за Илия Троянов, който дълги години беше Германия и май още е там? И за неговия филм, с който разобличава комунизма в България ? За неговата книга, която разобличава подмяната през 1989 г. ? Защо никога не говориш за назначените от Партията капиталисти ? Защо не говориш за ченгетата от ДС ? Май ще е добре комисията по досиетата да отвори и досиетата на работещите в българската секция на Дойче веле.

 28. 28 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  Браво! Гн. Андреев просто апелира хората да се стреснат, от поданици и па4и да се превърнат в ГРАЖДАНИ и позиция!
  Като не6то не ти харесва - ами промени го; или поне опитай! Дори да не успее6 поне знае6 4е си направил каквото е било по силите ти!
  Това е "западно" мислене на ли4ност, която иска да влияе активно на бъде6тето си! Другото - това е хлен4е6тото примирен4ество на руския мужик, които се грее на пе4ката и 4ака батиу6ка да "пусне" не6то!

  Да де, ама не е удобно да си признае6 4е И ТИ си виновен за ко4ината в която ьивее6! Много по-лесно е да се обвини Костов и международното положение, нали?

 29. 29 Профил на германофоб
  *****
  Неутрално

  Този и другите боклуци като него от "Дойче Веле" по цял ден се чудят срещу пари естествено, каква гадост да измислят за България. А вие манипулируеми комплексари, с въсторжените си съгласия, им лижете задниците на практика.

 30. 30 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  "Не знам, ако бъркам нещо - поправете ме."
  Наско, сбъркал си нещо - казва се "Син Сити" . Иначе за останалите неща си УЖАСНО прав! Помагайте с каквото можете от чужбина, че тукашните "свободни и независими" медии промиха мозъците на доста от популацията.

 31. 31 Профил на до германофоб
  *****
  Неутрално

  Разкрих те пич! Ти си Людмил Стойков, познах те!

 32. 32 Профил на da
  *****
  Неутрално

  тук на по-голяма част от хората им харесва да живеят така- те са или бивши ченгета-всеки трети или борци, щангисти и изобщо или като Илия Павлов или като Тошо Тошев, така, че болшинството не иска да се променя

 33. 33 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Абсолютно верни разсъждения на Александър Андреев!

 34. 34 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  доста верни неща! само искам да кажа, че всъщност доста хора успяват да променят това което е около тях и да заживеят нормално... просто се изнасят към цивилизована страна

 35. 35 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Тъжно ми е да слушам хора с промит от патриотизъм мозък. В България това са повечето идеалисти. Не разпознават никакви други ценности. Не осъзнават, че от читанката в първи клас, през българската литература, която им е поднасяна, до днешните медии, начело с духовни водачи на нацията като Слави Трифонов -- всички се кълнат в патриотизма и ги убеждават, че това е най-висшата ценност. Някои си вярват - това ги прави толкова убедителни. Повечето просто използват патриотизма на другите за собствените си цели. Колко често на критики отвън, че Х не е наред, дружният отговор на управляващите гласи: "това е атака срещу България"? Без съмнение филмът за децата в Могилино, критиките към съдебната система, за липсата на борба с организираната престъпност, за незатварянето на безмитните магазини - всичко това е атака срещу България. И това минава пред обществеността.

  Как да оставиш настрана толкова удобен инструмент за манипулиране на хората? Парадоксално, патриотизмът е проклятието на България.

 36. 36 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Подкрепям част от предишните коментари, пък ако щете ме обвинявайте в елементарност. Статията е слаба, не казва нищо ново, а и не е особено актуална (пример - Спартакус и СЪн Сити). Май е време авторът да дойде и да пише от тук.

 37. 37 Профил на Михайлов
  *****
  Неутрално

  Браво бе Сашко.Умрем да четем такива писания.Само,че вече ти липсва самочувствието на българин.Всички знаем кой плаща на журналистите от "Доиче веле"така,че друг път не се хвали с това.Само си спомни,че стотици образовани и възпитани в България работят за "бедните" страни като Германия...Лесно е с твоята заплата и хонорари да даваш акъл на онези,които понасят цялата тежест на прехода.Да не говорим,че този един милярд евро,който вносяме в ЕС и НАТО са ни необходими тук,а сега ще видим пари от ЕС,като си видим ушите без огледало.Скъпи Сашко,пиши си за тези които ти плащат,а ние ще се оправим.

 38. 38 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 895 Весело

  Като не ви харесва не четете бре!!! Грухтете си в кочината и не забравяйте да си пуснете АЗИССССССССССССС

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 39. 39 Профил на другара Тодар Живков
  *****
  Неутрално

  "Александър Андреев, "Дойче веле":
  И чий педагогически гений е стигнал до фундаменталното прозрение, че у младите хора първо трябва да се възпитава патриотизъм и родолюбие, а такива баналности като добро и зло, красиво и грозно, редно и нередно могат да почакат?"

  Е па едното връви неразривно с другото, бе младеж. Нещо ти са обръкани понятията.
  Който возпитава в патриотизам и родолюбие, той возпитава и в добро и красиво.
  И обратното.
  Разбрааме, че си "критически реалист", ама за возпитател хептен не стаяш.
  Характерната нищета на наща левоинтелектуална мисал още от миналия век.
  Да беше предложил поне да наблегнем на Вероучението и прочие идеи, ама нема идеи а саде плювки.

 40. 40 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Ама сте и вие! Хванахте се за тоя Спартакус и СЪн като че това пък е най-важното в цялата статия - има ли ги и как се казват тези кръчми. Ако тях ги няма, има други като тях, така че за това не се безпокойте. Но това е още една крайно неприятна черта на българина - винаги да търси някакъв макар и минимален пропуск у другия и да го раздуе до едва ли не личностен провал на опонента си.
  А статията е правдива - наистина обществото е изпаднало в летаргията и "ценностната" боза на заведения от типа на споменатите. Наистина ако някой иска да "изока" в знак на несъгласие се самообрича на унищожение, дори физическо такова. Наистина нещата са докарани дотам, че от хората, без значение организирани или не, не зависят процесите в тази държава. България се намира в криза на всичко. И едната само история изобщо не е в състояние да промени това и именно това стои зад тезата на автора, че думи като държавност и цивилизация нямат минало време. Да, те може и да се отнасят за минали времена, но с тях не можем да променим настоящето и бъдещето.

 41. 41 Профил на ave
  *****
  Неутрално

  Г-н Андреев, всичко което сте написали е наистина така. Реакциите и мненията на вашата статия показват, че сте улучили точно болезненото място на тези, които недоволстват от вашите думи. За съжаление те не се опитват да вникнат във Вашето послание, а са готови да отричат истината само защото откриват в себе си недъзите, които Вие посочвате

 42. 42 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  "Уж всички ги мразят и им се подиграват, ама като погледнеш - все някак излиза, че да си като тях всъщност е престижно"
  И от къде у автора е изкристализирало това умозаключение. При кого е ходил, в какви среди е бил, кого е питал? Мен например не е.

 43. 43 Профил на филолог
  *****
  Неутрално

  Патриотизъм и родолюбие не е ли едно и също?

 44. 44 Профил на дърт опоцзиционерин
  *****
  Гневно

  Здравейте Андреев от Дойче Веле. И аз мисля като Вас, но какво от това. Лесно е да се пише, лесно е да се говори, но да се направи е много трудно. Какво от това г-н Андреев като стояхме десетки часове при минус 20 градуса на площада Ал. Невски. Какво като щурмувахме парламента. Какво се промени. Сега Евгени Михайлов ходи с Божидар Димитров по градове и паланки по някакви изложби. Стана човека изкуствовед може би. Опозицията се облече в костюми Версаче като комунистите и не можеш да ги различиш едни от други. Какво да направя АЗ. Да си бия главата в стената или да се кандидатирам за писач в Дойче Веле 2? Като сте толкова пешкин тези българи уредили се тук там в чужбината ами направете нещо, пък ние ще тръгнем отново след вас. Но не забравяюте елате по дънки за по 19 лв. и тениски втора употреба от Европата. Така жеивеем след нашите всенародни изяви в подкрепа на опозицията.

 45. 45 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  "НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА СИ — ЕМИГРИРАЙ"


  (графит в Белград, автор: неизвестен)

 46. 46 Профил на Хем не знае, хем не разбира, хем акъл дава - що е то?
  *****
  Любопитно

  Хем не знае, хем не разбира, хем акъл дава - що е то? не е БИГ Ал, а Ал андреев!К,ва ентелегенция,бе, к,ви пет лева? Нали толкова време ги гледаме, слушаме и четеме вече и тех - заблуждават ни и те по поръчка, само дето са заели другото кюше. Щото всичко дето става в страната ни, става по нареждане на Кремъл и с цел да се покаже на Брюксел среден пръст - демек кой командва тук! Ако Кремъл нареди, само за 24 часа няма да познаеш тая мила родна кочинка! Така, че разни продажни задници и алтави лаладжии по форумите, вместо да плачат като вдовица за к.ур и да се правят на УЛАВи, че не разбират за какво става дума, по-добре да призоват за незабавно скъсване на дипломатическите отношения с Кремъл и незабавно реципрочно отзоваване на всички българи от там. Ако тази мярка не даде веднага резултат, може да се повтори веднага и спрямо Вашингтон. Защото и Кремъл и Вашингтон трябва да знаят, че щом има международни договорености - трябва да ги спазват. Една истинска опозиция ще поиска и ще направи точно това! Една истинска интелигенция, която разбира за какво става въпрос и милее за народа си, ще направи точно това. И не е виновен българския народ върху когото си го изкарват не само “Великите” сили, но и нашенските комплексари. Анадън му?

 47. 47 Профил на IMA NADEJDA
  *****
  Неутрално

  Statiata Vi e kato edno spasitelno ostrovche za dushata. No samo v dushata, zashtoto tialoto se podava na izkusheniata, na luksa i otvratitelnite primeri na mutri, pravoimashti i kurvi, s takava frenetichnost, siakash nastapva kraiat na sveta.
  Bolno mi e, zashtoto i az sam edno zrance ot tazi paplach, ot tazi otricatelna inercia s koiato sme se zapatili pravo kam propastta.
  Spasenie ima, da ne gubim nadejda!
  Neka vseki ot nas da zapochne promianata sam, vatre v sebe si, malko po malko.
  Da otvarne s uchtivost na sarditite slujiteli, da uvajava sabesednika si, da pochisti pred kashtata si ili apartamenta, daje i kogato drugite ne go praviat; da dava dostoino vaznagrajdenie za chestno i vseotdaino izvarshen trud.
  Da ne tarsim bliasaka i pokaznostta v otnosheniata si i vav nachina na jivot - klasata i dobria vkus vinagi se oceniavat.
  Da se izbavim ot straha, koito unishtojava nashata jiznena energia.

 48. 48 Профил на Калчо
  *****
  Весело

  46: ето заради такива глупаци като тебе, вярващи, че причината е навсякъде другаде, но не и у тях, положението е такова.

  "всичко дето става в страната ни, става по нареждане на Кремъл", от кремъл ли получаваш разрешение да пикаеш, бе, ахмак? ако така смяташ, добре, ходи си напикан. само не ми е ясно, за тая тъпотия, която си издрискал тук, и за нея ли разрешение получи от кремъл?

  аман от каруцарски акълии!

 49. 49 Профил на Владиков
  *****
  Неутрално

  Не е "Сън сити", а "Син сити"

 50. 50 Профил на PIGS HATER
  *****
  Неутрално

  Добра е статията на човека.
  И много добре си пита ( ако живее наван сигурно е забравил завалията отговорите на риторичните си въпроси).
  Отговора е един и прост - Защо нормалните хора не се борят с власт,мутри,космическия вакуум в погледа на силиконките.....
  Отговора е много прост и световно известен :
  "МРАЗЯ ДА СЕ БОРЯ С ПРАСЕТА ПОРАДИ ФАКТА ЧЕ И ДВАМАТА ЩЕ СЕ ОКАЛЯМЕ САМО ЧЕ НА ПРАСЕТО ЩЕ МУ ХАРЕСА"
  Така че по-умните отстъпват или напускат кочината.
  That's all folk. Както обича да казва Порки Пиг в края на едно симпатично филмче

 51. 51 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Андреев по възрожденскому подтиква тиквите към мислене. С остена. Друг е въпросът мое ли тиквата да мисли. Когато разкажеш виц и го разберат на секундата, а друг мисли 3 дена, разясняваш му с 15 жокера, накрая дума по дума и почнеш да се оглеждаш за нещо по-тежко...

 52. 52 Профил на Фарго
  *****
  Неутрално

  Чудесна статия.А чалгаджиите в държавата са като глупаците.Непобедими.

 53. 53 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  Статията е посредствена, но леко докосва един сериозен въпрос - че проблемите на българите са културни, а от там, че шанс за това наистина изкуствено създание - България, няма. Каква държавност, каква цивилизация? Моля ви се. България е грешка на историята, населена със остатъци от разни етноси, носеща името на азиатски варвари и била "независима" едва половината от съществуването си. А на дъртия опозиционерин ще кажа - старче твоето време мина, отивай си стига плака. Осребряване ли чакаш? Наивността е другото име на глупостта. Ти си избери едно от двете.

 54. 54 Профил на shurobadjanak
  *****
  Неутрално

  супер смешна статия, разказва ни това, което виждаме всеки ден, страхотно; а и с това "Сън Сити" ме застреля просто

 55. 55 Профил на Мадам дьо Шампоан
  *****
  Неутрално

  Великолепна статия! Много смисъл в малко думи! Само комбинация от могъщ интелект и съкрушителен талант като тази, която притежава Александър Андреев е способна да синтезира такава сложна проблематика в такъв кратък текст!
  Тази колонка предоставя храна за много размисъл на всеки, който се чувства съпричастен към съвременната действителност в България. Авторът по възхитителен начин докосва разума и чувствата на читателите - колко показателни са в това отношение големия брой прочити на статията и също така големия брой на коментарите във форума.
  Същите тези коментари във форума илюстрират по зрелищен начин остротата на поставените в колонката проблеми и тяхната актуалност. Илюстрират до голяма степен и незавидно ниското ниво на културата в страната. Не на последно място показват унилата безнадежност на положението у нас.
  Пагубната материалистическа ориентация в ценностните системи на мнозинството от хората в страната, съчетана с неизбежната за хора с такава нагласа бездуховност е благоприятна почва за възникването и развитието на засегнатите в статията проблеми. Тази почва съществува в душите на хората и тъкмо поради това истинската промяна за по-добро в тази изстрадала страна трябва да започне именно от душата на всеки българин. За съжаление вероятността такова нещо да се случи преди да са отминали още две или дори три поколения преценявам като нищожна. Материалистическата нагласа на хората е пряка последица от комунистическото възпитание, което получиха твърде много деца на времето. Марксизмът, който по същността си всъщност е религия с претенции за идеология откъсна хората от Бог, от критериите за добро и зло, красиво и грозно и въобще от християнската духовност и етика. В душите на хората процъфтяват завист и злоба, които дават плодовете си в много от постъпките им и мотивите, поради които ги извършват. За съжаление много от българите имат отрицателно отношение към мутри, чалга и пр. поради единствената причина, че не са намерили начин да се приобщят към тази прослойка и материалното й благосъстояние. Това освен, че е катастрофално, не е и основа за оптимистични очаквания. Тъжно!
  Едното от измеренията на значението, което имат статии като тази от г-н Александър Андреев е това, че разсейват мрака в главите на хората, помагат им да мислят. Всъщност, колонките на г-н Александър Андреев имат един единствен недостатък и той е, че излизат само веднъж седмично.
  Благодаря Ви, г-н Андреев за поредната великолепно написана колонка!!!

 56. 56 Профил на хамалин
  *****
  Неутрално

  мога да напиша 1000 такива тъпни и да си ги самоиздам в книжле с меки корици
  пак повтарям:дрисня

 57. 57 Профил на mutresa
  *****
  Неутрално

  Сън сити или Син сити? щото не е същото

 58. 58 Профил на South Florida
  *****
  Разстроено

  Da, Sasho napulno si prav! No kakto vijdash i v tzi form se namirat kup hora deto ne im haresva istinata. Bulgarinut se e prevurnal v kilimche, po koeto tupchat vsichki mrusni politicheski i nepoliticheski deistvashti lica v pechalnia vodevil. Ot vreme na vreme mi ide da sedna i da napisha edno pismo do Evrokomisita s osnoven vupros: Zashto izobshto priehte bulgaria v EU?

 59. 59 Профил на Капитана
  *****
  Неутрално

  За мерцедесите и тъпотиите на прехода има много изказали се, но за упадъка на българското селско стопанство в рубриката "Колумнисти" има едва 6 мнения. Бива ли така?
  Българина не го вълнува земята, която е изхранвала предците му, не, дай му да се ръфа за модерните греховни нрави, е да, ама за отровената и изоставена земя рано или късно ще отговаря. Ако се върне към нея, може и да прескочи трапа на пагубната модерност и да отърве кожата.
  А на г-н Андреев му е лесно да приканва останалите в България българи да не висят като торби пред телевизора, а (може би) да грабват сопите и да променят държавата. Нека обясни какво конкретно би направил той, ако е в България, а не в редакционната кула от слонова кост?

 60. 60 Профил на otchajan kretenofob
  *****
  Разстроено

  ...че много си е прав човекът и хубаво го написа - и някак иронично стана, че има толкова читатели който му завидяха за парите и работа в германия. Което пък показва че май няма много надежда за бъдеще между Солун и Букареща.

 61. 61 Профил на Валерия
  *****
  Неутрално

  Втори път попадам на твоя статия през линк от http://www.linux-bg.org, явно имаш почитател/и там .

  Харесва ми начина ти на мислене и възприемане на живота-доста близък е до моя . Радостно е, че има и други с подобни разбирания (мнения 4, 18, 22, 23, 28, 40, 41 и 50 към настоящата статия). Особено ми допадна коментар 35. Напоследък са ми невероятно противни разните партии и организации, които под маската на фалшив патриотизъм се мъчат да съберат повече от 50 електорални единици и съответно да се докопат до кокала. Границите се размиват, няма значение какъв си като националност, важно е какъв си като човек защото в крайна сметка всички сме хора без значение на пол, раса, сексуална ориентация, националност и религиозна принадлежност.
  И едно уточнение във връзка с това, че най-важното е какъв си като човек-сателитните канали, мастиката и чалгата сами по себе си не са лошо нещо, просто се асоциират с хора, които в доста отношения са кофти.

 62. 62 Профил на someone
  *****
  Неутрално

  А може ли да те запитам, какъв е процента на тези качества в българите, които са около теб, приятелите ти, родините ти? Или си обобщаваш така, на калпак, за да е интересно? Защото моето впечатление е друго, познавам много стойностни хора, и не стига срама от нашите 'политици' и 'бизнесмени',ами трябва и 'журналистите' да добавим?

 63. 63 Профил на Урааааа
  *****
  Неутрално

  Македонците ни наричат татари. Поне за управляващите е вярно.

 64. 64 Профил на jw
  *****
  Неутрално

  "...всички ги мразят и им се подиграват, ама като погледнеш - все някак излиза, че да си като тях всъщност е престижно..." -- ами така е. Това е точно по Оруел - двумисъл - да мислиш едновременно две взаимно-изключващи се неща, да знаеш това и да го приемаш за нормално.

  Друго от този род е: "Ей, не се накрадоха тия [горе]" и "И аз да съм като тях, и аз ще крада".

 65. 65 Профил на Б.
  *****
  Неутрално

  Поздравления! Умно и леко!

 66. 66 Профил на Стоян
  *****
  Весело

  една мила женица от село кеото иска да премине от община Ветово към Русе каза по телевизията(повод правото им да избират самиобщината към която да спадат ) :
  "Господа тоталитарния режим в България свърши, стига са ни водили като офце".
  господа , послушайте тази жена !!!

 67. 67 Профил на Българските журналисти продължават да лъжат българския народ
  *****
  Любопитно

  Българските медии продължават да лъжат и мамят българския народ. Брюксел не налага санкции на България. Брюксел не налага санкции на българския народ. Брюксел иска да спаси България от унищожителите на България. Брюксел иска да спаси българския народ от неговите унищожители. Брюксел санкционира лъжците и крадците, които се крият зад името на България, които се крият зад името на българския народ, за да могат да лъжат, мамят, крадат и да продължават да паразитират. Вместо да защитават омаскарените от собствените им маскарлъци управляващи, нека българските медии да отговорят на българския народ - Лъжец ли е Гоце? Крадци ли са спонсорите на Гоце? Трябва ли лъжци и крадци да стоят начело на България? Ама нека да отговорят честно, а не да почнат отново да изливат помия срещу всеки честен и почтен българин, който се опитва да прави нещо честно и почтено за България! Защото нека журналистите да знаят, че когато възхваляват престъпници, клеветят честните хора! А рано или късно всеки отговаря за делата си! Просто така е устроен живота.

 68. 68 Профил на Една уморена
  *****
  Неутрално

  Прекрасна статия, както винаги. И - допълвам и се присъединявам към коментар № 55 - защо няма повече такива чувствителни, мислещи глави? Браво!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK