Новата война в Кавказ

Европейците позволиха на Русия да изнудва Тбилиси с нестабилност в Осетия

Като че ли западните държави от НАТО не са имали по-поучителна среща от тази в Букурещ от пролетта на 2008 г. Много скъпо излезе реверансът на европейските съюзници към Русия, като не дадоха пътна карта на Грузия за членство в НАТО. На първо място отказът от категоричен сигнал към Грузия остави привкус на сделка "Косово за Южна Осетия" - НАТО надделява за Косово срещу Сърбия, а Тбилиси се оправя сам срещу Русия за Южна Осетия. Въпреки че има огромна разлика между признатото Косово и непризнатата Южна Осетия.


Заради измамна енергийна сигурност или заради смекчаването на опозицията срещу независимостта на Косово европейците дадоха възможност на Русия да изнудва Грузия с нестабилност в Осетия, която да създава дипломатически пречки за ефективното й приемане в НАТО. Русия веднага започна умишлени провокации в Осетия, защото е известно, че юридически много по-трудно се приема държава с активни вътрешни, етнически и гранични конфликти.


По-рано тази година Схефер направи драматични посещения в Грузия, за да даде сигнал на Москва да внимава с близкия си до Запада суверенен съсед, но от тази гледна точка вече беше късно. Със същата цел бяха проведени съвместните учения на грузинската армия с държави - членки на НАТО. Така пактът се сдоби вместо с опорна точка в сърцето на Кавказ и северен плацдарм срещу Иран на фона на засилващите се санкции срещу него с един външен проблематичен съюзник, чиято сигурност става сложна дипломатическа задача.
Ако Грузия беше получила ясен ангажимент и пътна карта за членство, сепаратистките тенденции щяха да бъдат силно сподавени, защото вотът на съюзниците щеше да се изтълкува като силна подкрепа за териториалната цялост на Грузия и официалното правителство. Когато приемаш държава, трябва да си наясно с границите й. По същата причина отцепниците и Русия биха се озовали в състояние на война с целия Запад, а от само себе си се разбира, че те желаят това най-малко от всичко.


Ако тогава НАТО беше притиснал Русия, щеше да предотврати бъдеща намеса във вече активен военен конфликт, каквато сега вече му се налага независимо от това дали дипломатическите или военните елементи ще надделеят. Щеше да се избегне и сложна политическа ситуация, в която съюзниците да се налага да подкрепят държавата, направила първата агресивна крачка.


Условното наклонение за историята е неподходящо. Затова сега Западът, и основно Вашингтон, трябва да даде бърз, силен и недвусмислен сигнал със следните цели по важност: 1) предотвратяване на още по-мащабно ангажиране на Русия във войната; 2) капсулиране на конфликта в рамките на Южна Осетия; 3) масирана подкрепа за териториалната цялост и позицията на Грузия; 4) вземане на стратегическа мирна инициатива, зависима от Запада, а не от Русия, чиито "миротворци" в Осетия вече са напълно компрометирани; 5) настояване пред Съвета за сигурност на ООН да излезе с резолюция за прекратяване на огъня заедно с признаване на териториалната цялост на Грузия.


Осетинските провокации от последните месеци и сегашната ситуация трябва да дадат повод на Запада да се намеси и да оправдае обвързването на Грузия със съюзниците точно заради глада за сигурност в региона. Ако той не се намеси, Русия продължава масирано да "помага" на Осетия и Тбилиси - както вече се очертава - не успее да задържи благоприятен военен резултат, няма да има какво да спре дипломатическото поражение на Грузия, чиято външна форма ще бъде реално и формално отцепване на Осетия, охранявано от руска окупация. Вероятно след това Западът ще бъде принуден да признае фактическото положение.


Грузия умело предизвика западната намеса и с горещия конфликт реши да вземе с лихвите забавеното морално задължение на НАТО за нейното приемане. Моментът не е случаен - в САЩ Буш няма какво да губи от политически рискове, идва нов президент с цял мандат напред; Европа е дясна; Китай е ангажиран с олимпиадата; срещу Иран бяха приети засилени санкции от Европейския съюз; сравнително успешно иракските сили приемат контрола върху страната си от САЩ; вероятно Индия няма да заеме категорична позиция заради Кашмир. Ако Западът иска да има стратегическа роля за мира в Кавказ и влияние върху алтернативни енергийни трасета, трябва да се намеси по начин, който да предотврати унизена и реваншистка Грузия, да даде сигнал, че Кавказ не е "имперска близка чужбина" на Русия и да заяви трайните си интереси към региона.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ
  *****
  Неутрално

  "Въпреки че има огромна разлика между признатото Косово и непризнатата Южна Осетия."

  Интересно КОЙ и кои са признали Косово ?!
  Подавляващото мнозинство не признаха Косово, този ислямски бастион в сърцето на Балканите - Китай, Индия, Русия, Испания, Румъния, Израел и т.н.

  Спрете да лъжите, спрете с двойния стандарт!

 2. 2 Профил на Стратег
  *****
  Неутрално

  Ако нападнем Русия (късно есен) и тя бомбардира Слънчев бряг, Златните и др. освен, че ще възстанови екоравновесието по морето, ще разруши хотелите на крадците, които унищожиха алчно природата.

 3. 3 Профил на Борко
  *****
  Любопитно

  Прочетете тази статия и се учете как се пише про-западна пропаганда.

 4. 4 Профил на До Борко
  *****
  Неутрално

  Бате, ако случайно не си разбрал, студената война завърши преди 20 години. В момента България е член на НАТО и ЕС, членства постиганти след национален консенсус по въпроса... Можеш спокойно да излезеш от гората и предадеш оръжието! Та, думата ми беше, че след като сме членове на НАТО и ЕС, се предполага че споделяме и тяхните ценности, а не смо фондовете. Твоята квалификация е не само абсолютно остаряла като лексика, но и обидна за нормалните българи!

 5. 5 Профил на Гошо до 4
  *****
  Неутрално

  Студената война не е свършила както го показват последните събития.

  Русия извини ли се за цивилните жертви в Гори?

 6. 6 Профил на Гошо
  *****
  Неутрално

  Що бе, Косово си е супер държава

  По-добре турци и мюсчлмани отколкото руски бомбардировки по българските градове.

  Русия е най-голямия враг на България.

 7. 7 Профил на a1ex
  *****
  Неутрално

  Кой жерви в гори .. чакай че не разбрах , аз знам само за 2000 в южна осетия който бяха убити повечето с ракетния комплекс "Град" от Грузинците за тия ли жерви да се извини Русия . Доколкото гледам по Телевизията се извиняват с 150 танка в отговор на Агресията от страна на Грузия . Ако някои не е запознат ще напиша че Руската Армия е на територията на Грузия от 17 -18 години , те сами го поискаха а сега разиграват целия свят с помоща на Америка и западните медий . КОга ще разберете че Грузинския президент е просто един ШУТ .

 8. 8 Профил на 4o4o
  *****
  Неутрално

  И каква е разликата между признатото Косово и непризнатата Южна Осетия? Вероятно тази, че някои от западняците не искат да признаят, че се оакаха с Косово. С тях и ние.

 9. 9 Профил на фиго
  *****
  Неутрално

  ало автора -Кристиян Гочев - можеше и по -добър пропаганден прозападен бълвоч да излееш !
  много се изложи бе момче и заслужаваш да ти небучат "перото" на едно задно място.

 10. 10 Профил на до Борко
  *****
  Неутрално

  Ти да не взривяваш още влакове в Сибир.
  Кухоглавец, Б-ия е член на НАТО, а съюзниците ни не са на изток.
  Или да не си решил да отиваш в гората и да обираш мандри?
  Я виж, даже украинците не обичат водкаджиите!

 11. 11 Профил на ala-bala
  *****
  Неутрално

  Грешиш, Седларов (т.е. К. Гочев).
  НАТО не даде пътни карти на Грузия и Украйна в Букурещ, защото е наясно с процесите - настоящи и бъдещи в тези страни и не желае да приема нестабилни и разпадащи се (в перспектива) държави в съюза. А эточно това предстои на Грузия и Украйна.
  Когато се стабилизират, вероятно ще получат покана. Ако НАТО се запази в този вид и с тази мисия.

 12. 12 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  Кристиянчо, моето момче много се пените против Русия. Явно не ви устройва, че не искат съвети и могат да си позволят да не ебават никой. Същото правят и САЩ но по-лицемерно. Това естествено е право на всяка държава. Дай боже и на България един ден да не и пука от никой а не както сега - някой в САЩ като пръдне ние да се насерем!

 13. 13 Профил на Лос Анджелъс
  *****
  Неутрално

  Върлуването на руската мечка няма начин да не впечатли американския избирател.И това ще наклони везните в полза на Маккейн.Той вече обеща като първа стъпка да изхвърли руснаците от Г8.Мисля, че путака Путин и педерастчето Медведев си подписаха смъртните присъди.

 14. 14 Профил на Независимост
  *****
  Неутрално

  Русия трябва да признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия, за да натрие носа на САЩ за лицемерието му и двойните им критерии за Косово. Щом според тях Косово може да бъде отделен от една суверенна държава, същото е валидно и за Южна Осетия и Абхазия. Грузинците не могат насилствено да поробват народите на тези територии. Развилнелият се ненормалник Саакашвили трябва да бъде изправен през военния съд в Хага за военни престъпления, при които са избити няколко хиляди невинни хора

 15. 15 Профил на stereo
  *****
  Неутрално

  Тъпа статия.Автора е пълен тъпанар.Защо трябва да се извинява Русия?Затова , че са избити 1500 човека?Ясно е ,че зад всичко стои Америка с нейния двоен стандарт.А относно Маккейн той ще бъде поредния американски идиот,който ще обърка още повече света.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18 Профил на Бай Иван
  *****
  Неутрално

  Статията е много глупава това е ясно. Като са толкова отворени и велики американците да се намесят в конфликта. Незабравяйте, че америка напада само слабите и беззащитните.

 19. 19 Профил на 4r
  *****
  Неутрално

  Американските "миротворци" в Косово, Ирак, Афганистан компроментирани ли са питам тъпия, извиниявам се - изключително тъпия автор на тази статия?

 20. 20 Профил на Незнайко
  *****
  Неутрално

  много тъпа статия. авторът да вземе да попречете някои и други неща, да попомисли... а най–добре да не се занимава с неща, от които не разбира.

 21. 21 Профил на НАТОВЕЦ
  *****
  Неутрално

  МНОГО УМНА СТАТИЯ. БИХ ДОБАВИЛ САМО, ЧЕ НЕЗАБАВНО СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОКАНЕНА УКРАЙНА В НАТО. ТАКА ЩЕ БЪДЕ ЗАБИТ НОЖ В ГЪРБА НА РУСКАТА МЕЧКА., ОТ КОЙТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ ДОКАТО НЕ ПУКНЕ.

 22. 22 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. И ОПОЗИЦИЯ И УПРАВЛЯВАЩИ СИ КРИЯТ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА, А ГОЛИЯ ИМ ГЪЗ СТЪРЧИ, КОГАТО НА НАШАТА ГРАНИЦА СЕ ОКУПИРА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ОТ РУСКИТЕ ПЪЛЧИЩА.

 23. 23 Профил на зъл татар
  *****
  Неутрално

  цитат "Ако тогава НАТО беше притиснал Русия, щеше да предотврати бъдеща намеса във вече активен военен конфликт,..."

  Ще я притисне НАТО ще я притисне,така лесно се притиска ядрена сила.слаб 2 за автора на тази статия.

 24. 24 Профил на Фенка
  *****
  Неутрално

  Я гледай ти Крис Матурата почнал да разбира и от международното положение

  Кристиянчо, слушай чичо си Фънки и си гледай правото. Външната политика и пеенето не са за тебе

 25. 25 Профил на аз
  *****
  Гневно

  Много неграмотна статия това момченце дето я е писало трябва да си върне дипломата в факултета ако въобще има
  Приятелю не е хубаво да преписваш от CNN

 26. 26 Профил на Машченица
  *****
  Неутрално

  Ако оставим на такива идиотчета като претенциозното авторче на пасквила да решават проблемите на световната политика за нула време ще предизвикат трета световна война. Повдига ми се от редакцията, която е пуснала този бълвоч.

 27. 27 Профил на Машченица
  *****
  Неутрално

  от ММ


  22 Обиден или неуместен коментар? КЪДЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. И ОПОЗИЦИЯ И УПРАВЛЯВАЩИ СИ КРИЯТ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА, А ГОЛИЯ ИМ ГЪЗ СТЪРЧИ, КОГАТО НА НАШАТА ГРАНИЦА СЕ ОКУПИРА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ОТ РУСКИТЕ

  ММ сигурно са инициалите за малоумни мнения!

 28. 28 Профил на Машченица
  *****
  Неутрално

  Прочетете в днешния брой на вестник Сега в страницата Наблюдател статия, преведена от испанския вестник Ел Паис за да видите пример за разумна журналистика и обективно поднесен материал. Статията е посветена също на грузинско-осетинския конфликт.

 29. 29 Профил на До фиго
  *****
  Неутрално

  от фиго Анонимен/ на Вас май Ви се живее, все още в ГУЛаГ

 30. 30 Профил на Боже
  *****
  Неутрално

  Майко мила, колко е оперативен Руският Генерслен Щаб

 31. 31 Профил на кънчо путкодеров
  *****
  Неутрално

  Гочев, Грузия може да задържи в състава си Ю.Осетинците и Абхазите само чрез геноцид и етническо прочистване. Да разбирам ли че това иска САЩ, демократичната общтност , лигата на народите и подобни на теб кретени?

 32. 32 Профил на Симеон Димитров
  Симеон Димитров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тази статия е блестящ пример за поръчкова журналистика. Автора спокойно може да бъде наречен прогрузински гълоблизец и фелационист. Абе тъпунгер, смяташ ли че запада е готов за война с Русия. Три четвърти от всички ресурси в Европа идват от Урал и Сибир. "Ако НАТО беше притиснала.."
  Тъпунгер, Русия може без Европа, но Европа не може без Русия.
  Виша степен на демокрация в Грузия се счита избиването на половината опозиция, а другата е в затвора за "опит за сваляне на конституционната власт". Да живее демокрацията и
  Г-н Саакашвили.Още по демократично е да принуждаваш народи нямащи нищо общо с Грузия да се нарчат грузинци. Осетия, Аджария и Абхазия са републики включени насила в състава на Грузия от бащата на всички народи Йосив Висарйонович Джугашвили ( Сталин). Тези народи имат собствени езици и култури и не са съгласнио да бъдат третирани като роби. А какво ще търси НАТО в този район е още по-малко понятно. Между другото да обясна че прочутото клане в Батак не е извършено от турците , а от т.н. "черкези". Под това име са били наричани в турската империя само Грузинците,Черкезците и Лизганците (Чеченци). Да ви е сладко да им ближете задника.
  Види се имат високо демократични традиции. Странно е и как страна от регеона на Кавказ може да бъде член на ЕС. По същата логика можем да поканим и Изрел и Япония за членове на ЕС. Що пък не? !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK