Дефицит на студенти и на визия за бъдещето

Дефицит на студенти и на визия за бъдещето

© Иван КутузовКандидатстудентската кампания в университетите приключва с незаети места за редица специалности в точните науки и педагогиката, което специалистите обясняват основно с липсата на потребност в трудовия пазар за бъдещи физици, химици, биолози, педагози и т.н. Затова пък в редица инженерни специалности се наблюдава прилив от кандидат-студенти, очакващи с университетските си дипломи да намерят лесно добре платена работа - например в строителните фирми, които са на път да превърнат родината ни в символ на "многоетажния" туризъм. За кандидатите в икономически специалности и право да не говорим - вече години наред техният брой е предостатъчен.


Дефицитът на кандидат-студенти за определени специалности, изглежда, не тревожи управляващите, които


оставят ситуацията на самотек
оправдавайки се с потребностите на пазарната икономика. За каква държавна стратегия във висшето образование можем да говорим, ако правителството не си дава сметка, че днешната липса на достатъчно новоприети студенти физици ще се превърне след четири-пет години в кадрови проблем например за ядрената енергетика в "Козлодуй" или (не дай Боже!) в "Белене", с които се каним да обявим България за "енергиен център на Балканите". Ще трябва ли тогава да си поканим ядрени физици от Русия, Китай, Северна Корея или Пакистан? Или от някоя "бананова република", отделяла достатъчно средства за точните науки в университета си, за да осигури нормално обучение по всички негови специалности.


Непопълнените места за прием на студенти могат да се превърнат в сериозен недостиг на преподаватели в училище. А липсата на достатъчно бъдещи учители българисти може да предизвика чувствителни съкращения на учебния материал по роден език. И преподавателите по руски език май ще станат по-малко. Ниското заплащане на учителския труд очевидно отблъсква надарените млади хора от учителската професия и те, бидейки "страна" в множеството вътрешноучилищни конфликти и проблеми със своите учители, трудно биха се превърнали в бъдещи педагози, кандидатствайки в университета по педагогическа специалност. Пък и как да бъдат убедени да учат и станат учители, след като на сериозното психическо натоварване в клас издържат главно представителите на нежния пол и не случайно учителството е "женска професия"?


Дефицитът на образовани кадри с определени специалности


не е временно явление, с което ще се преборим


Ниското заплащане на квалифицирания труд у нас е масова практика и затова молби за напускане подават не само акушерки с дългогодишен опит и надежда да си намерят месторабота с по-добро заплащане в чужбина. По време на стачката за напускане заговориха и учители, въпреки че закриването на училища с недостатъчен брой ученици щеше да повиши безработицата в образованието. Редица страни от Европейския съюз имат нужда от детегледачки и работници с разнообразни технически умения и сръчности, но едва ли по-доброто заплащане в сравнение с това в България може да бъде сериозен мотив за един ученолюбив млад българин да зареже висшето си образование, за да замине на печалба в чужбина.


Освен това високата квалификация в областта на точните науки, изучавани в български университет, му обещават много по-добра реализация и материално благоденствие в чужбина благодарение на университетската диплома на математик, физик, химик която (все още!) не може да се купи на "пазара за образователни услуги".


Заплащането на труда в частния сектор е въпрос на договаряне между работодателя и специалиста с висше образование, така че държавата може да се намесва само с нормативни правила, пренебрегвани или заобикаляни умело от мощната сива икономика, която си плаща на управляващите партии.


В държавния сектор хаосът нараства


Заплатите на преподаватели от държавните университети се оказват по-ниски от тези на подготвяни от тях учители, извоювани със стачни действия. И не че заплатите и разликите в тях са значителни и предизвикват вътрешна завист у различните педагогически групи - просто държавата трябва да въведе степенна скала, която да спазва професионалната квалификация на преподавателите било в делегираните общински бюджети за училищата, било в университетите и колежите на държавна издръжка.


На принципа "Не може университетският преподавател да получава по-малка базисна заплата от тази, която ще получават обучаваните от него студенти - бъдещи учители." Това е един от начините да се привличат кадърни млади хора като докторанти и асистенти в "непопулярните" факултети на университетите, които да заменят пенсиониращите се преподаватели. И да се отделят повече средства за материалната база за обучение по природните специалности, която се нуждае от лабораторна техника, неподменяна в продължение на десетилетия. Ако това стане, няма да се питаме защо младите ни университетски колеги търсят място за реализация в престижни научни центрове в чужбина и ако намерят -


заминават и забравят да се върнат


Има ли политически мотиви у управляващите да загърбват финансовите проблеми на образованието и да отделят бюджетни средства например за стачкуващите млекопроизводители, които ЕС спря заради байганьовските ни управленски далавери? Има, разбира се, защото простодушният българин очакваше европейските пари да се изсипят над него безконтролно. Затова и тройната коалиция не пестеше обещания за наивниците.


Затова издържа и на вотовете на недоверие в Народното събрание, което й осигури възможността да преразпределя парите от ЕС до следващите избори, че и след тях. Интелигентните и образовани хора не се лъжат лесно с празни обещания и протестират, като не ходят на избори. Затова е по-евтино да се купуват гласове от нарастващите по численост малцинства, отколкото да се харчат пари за тяхното образование. Че току-виж качили цената на изборните си гласове.


* Авторът е доктор на физическите науки, бивш преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z
  *****
  Неутрално

  нека си припомним как гражданското ни общество "подкрепи" стачката на учителите

 2. 2 Профил на професора
  *****
  Неутрално

  Ядрени физици от Русия трябва да поканим, след като централата е по руска технология, в това няма нищо лошо и страшно. Ако искаме, да поканим и френски, докато се научат нашите, НО - с масовата емиграция страната ни закъсва изобщо за население. Ще стане така, че няма да има кой да учи за ядрен физик вече! Това писание за Китай, Северна Корея и Пакистан не го коментирам (имаме повече от милион пакистанци и без да каним нови, не знам кой си мисли, че ония работят по-добре?). Трябва да се улесни приемането на работа на квалифицирани кадри от ЕС и извън него, и то горе долу в следния приоритет (като се гледа тяхната "опасност" за обществото ни), Украйна, Молдова, Македония, Русия, Белорусия, Сърбия и Босна, Грузия, Армения, Казахстан, ЮАР, Латинска Америка, Източна Азия (на първо място Филипините, след това Виетнам, след това Китай), черна Африка, Индия, и др. Теоретично и Австралия, Япония и Северна Америка трябва да присъстват, макар да е ясно че не те ще дойдат у нас, а ние у тях. Колкото до незаетите бройки, университетите да си ги преразгледат, но някои от тях като педагогиката са от стратегическо значение и не бива да остават без хора - ако не са привлекателни за наши студенти, да пускат студенти от чужбина, от кръга държави с български малцинства. Преди имаше, не знам още ли я има, една врътка в закона за образованието, с която и на гражданите на титулните нации от държавите с признати бг малцинства им е по-евтино да учат в България - това значи, че един украинец може да следва в БГ по-лесно от един азиатец или африканец.

 3. 3 Профил на Добра статия!!!!
  *****
  Неутрално

  Авторът е напълно прав! Българската държава е най-безотговорната държава в Европа по отношение на образованието и науката. Така както престъпниците на Филип Димитров съсипаха селското с стопанство но тогава наведнъж с прочутите "ликвидационни съвети", така всички вкупом последните 18 години съсипаха науката и висшето образование. Лошите комунисти влагаха в наука 2.4 % от Националния доход, повече отколкото е сега средното в ЕС. Новодошлите лумпендемократи я докараха до там, че сега за наука държавата дава 0.4 от БВП, което е по-малко отколкото в повечето африкански държави. Но политическата мафия няма нужда от наука и образовани хора

 4. 4 Профил на elena
  *****
  Неутрално

  относно стачката на учителите - смятам, че това беше проява на безотговорност, защото те се опитаха да изтъргуват положението си с невинни деца, които имат право на образование. стига са изнудвали обществото, не са само те с най-ниските заплати. пък и повечето от тях дори не заслужават да се нарекат учители.

 5. 5 Профил на elene
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на z do 4 elena
  *****
  Неутрално

  госпожо, сугласен съм да имате собствено мнение,но да си знаете, че за малко пари се получава ниско качество. това не може да го разберете сега, защото не е шпек салам,който да опитате дали става или не. ще го усетят децата ви след време. дано да са гениални все пак

 7. 7 Профил на Eна до Елена
  *****
  Неутрално

  Елена,
  Станете вие учителка и дайте личен пример как ще се борите за правата на децата, дори да не ви плащат заплата, с която можете да преживявате. Аз самата не съм учителка и не намирам, че имам право да изнудвам учителите да работят без пари.

 8. 8 Профил на тухла четворка
  *****
  Неутрално

  И от инженери нямаме нужда щото икономика няма...има само офиси и хотели т.е трябват ни юристи и търговци...

 9. 9 Профил на България над всичко
  *****
  Неутрално

  При комунистите, които ни управляват определено има дефицит на мозък.

 10. 10 Профил на Eak
  *****
  Неутрално

  Симптомите на катастрофа са съвсем очевидни за специалистите но не и за политиците. Броя на студентите в точните науки е стратегически показател за всяка страна. Това което се случва в момента вещае срамно падение за страната в бъдеще. Толкова ли е трудно да се проумее, че образованието в една цивилизована страна не може да се регулира единствено от пазара, а и в крайна сметка - има ли у нас реален пазар на каквото и да е?

 11. 11 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Какъвто и критичен материал да се напише за кризата в образованието в България все ще съдържа поне грам истина. Така и тази статия. Имам обаче някои доста сериозни забележки.

  "А липсата на достатъчно бъдещи учители българисти може да предизвика чувствителни съкращения на учебния материал по роден език. И преподавателите по руски език май ще станат по-малко."

  Тук авторът градация ли се опитва да постигне? Не ми стана много ясно дали липсата на учители по руски се очертава като една от най-големите заплахи пред българската образователна система.

  Що се отнася до преподавателите по български тук се сблъскваме с едно, за съжаление, много разпространено мнение, че ако учениците не минат по два пъти "Извора на белоногата" (и не развият литературни теми за това какво е искал да каже лирическия герой) безвъзвратно ще загубят родния си език и национална идентичност и неминуемо ще се погърчеят. Спокойно, драги ми професоре. Няма такава опасност. Има телевизия, радио, вестници, все ще се намери начин да упражняват родния си език и изолират от опитите на чужди нам страни да ни претопят и асимилират. Освен това "Шоуто на Слави" и певиците с по едно име денонощно се трудят да не заглъхне наш'та реч омайна сладка.

  "Ниското заплащане на учителския труд очевидно отблъсква надарените млади хора от учителската професия и те, бидейки "страна" в множеството вътрешноучилищни конфликти и проблеми със своите учители, трудно биха се превърнали в бъдещи педагози, кандидатствайки в университета по педагогическа специалност. Пък и как да бъдат убедени да учат и станат учители, след като на сериозното психическо натоварване в клас издържат главно представителите на нежния пол и не случайно учителството е "женска професия"?

  От този пасаж става ясно, че "надарените млади хора" нямат желание да работят като учители и в резултат учителството е станало "женска професия". Мили надарени хора, удовлетворете молбата на стария професор - преодолейте задръжките си, защото ни втръсна само жени да виждаме в ролята на учители!

 12. 12 Профил на как гражданското общество подкрепи стачката на учителите
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на come on man
  *****
  Неутрално

  това не е феномен за българия и в ус не искат да учат тези науки защото са тегави и няма кинти, нали всичко вече е кинти

 14. 14 Профил на haha
  *****
  Неутрално

  всеки вече иска да е банкер само че банков чиновник незначи банкер

 15. 15 Профил на ВВВ
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен ,че очакванията за след 01.01.2007 са били за безконтролно пръснати пари от ЕС у нас .Просто това бе "поредната сакрална дата " заради ,която не трябваше да има разделения сред елита и стачки сред народа.А това ,че се продължава кражбат идва от твърдия електорат ,избирателния закон и негласуващите.

 16. 16 Профил на shihan
  *****
  Любопитно

  Съдбата не е въпрос на шанс - тя е въпрос на избор. За нея не се чака - тя се постига!

 17. 17 Профил на дедко
  *****
  Неутрално

  аз съм дъртак на 62 г.,но имам син инж.физик и познайте какво работи-конструира и монтира стени зе катерене!автора е 11111110% ПРАВ САМО ЩЕ ГО ПОДСЕТЯ ДА РАЗШИРИ СФЕРАТА НА ЛИПСВАЩИТЕ В СКОРО ВРЕМЕ СПЕЦИАЛИСТИ-МЕТАЛУРЗИ,НЕОРГАНИЦИ,ОРГАНИЦИ, АГРОНОМИ, МИНЬОРИ И Т .Н.,НО ЩЕ ИМАМЕ ИЗЛИШНИ БАНКЕРИ И АДВОКАТИ! НО ЩЕ ИМА ЛИ КОЙ ДА ВЛАГА СРЕДСТВА ЗА КОИТО ДА СЕ СЪДИ?!!!

 18. 18 Профил на хамалин
  *****
  Неутрално

  ерик ландер,който е американски гениален математик и шеф на програмата по изработването на картата на генома на раковите заболявания съветва в интервю да заделят повече пари за базовите науки,ако искат да са водещи и да произвеждат и се облягат на повече бройки млади професори,които да рабоят по програми максимум до 45 годишната си възраст,най-много,казва 30 и няколко годишния ерик,до 50 години
  ...на елена мненнието отвсякъде е тъпо колкото си иска...

 19. 19 Профил на benzi
  *****
  Неутрално

  "Дефицитът на кандидат-студенти за определени специалности, изглежда, не тревожи управляващите, които

  оставят ситуацията на самотек "

  абе те развитието на цялата държава,което по принцип трябва да е целта,са оставили на автопилот

 20. 20 Профил на Стоян - до Елена
  *****
  Неутрално

  Давам прости факти пък всеки да си прави изводите:
  1) Живеем в 21в.
  2) 21в., както и 20в. е век на науката и технологиите.
  3) Основните открития са правени благодарение на хора с природонаучно образование. Споменавам най-важните техни открития и теории, на които се крепи съвременната технологична цивилизация и без, които тя би била невъзможна - гравитацията, диференциалното и интегрално смятане, електричеството, ел. магнитните вълни, квантовата механика, атома, ядрената енергия, ДНК, и т.н. списъка може да се детайлизира до безкрайност, а да не забравя - компютъра и Интернет чрез, който сега си говорим с вас, като за първия има принос и човек от български произход (Джон Атанасов).
  4) Всичко това без точни науки е непостижим блян.
  5) Точните науки се развиха до съвремения си облик в последните 500г. - извод влиянието на точните науки върху една цивилизация е колосално и може да я преобрази коренно в рамките на няколко стотин години до ниво да се разхождаме по Луната и да гледаме TV и да се навигираме през спътници и т.н.
  5) Който се съмнява в ползата от образование и наука просто да си помисли за малко, че всичко това го няма - поздравления от утре хващаме мотиката, т.к. друг начин за изкарване на хляба няма. А да не забравя TV и Интернет няма, а осветлението е със свещи. Честито на печелившите.
  5) При такова развитие на нещата спрямо точните науки в България аз се чудя ние на какво се надяваме. Как ще изграждаме информационно общество и общество и икономика основана на знанието. На какво разчита псевдо икономиката ни.
  6) Всичко това без кадърни учители не става и без яко ама яко наливане на пари в наука. Който днес не иска да направи тази инвестиция сее семената на бананова република утре, а когато тези семена покълнат да ни е яко дупе. Явно този процес вече започна в милата ни родина.

  Драга Елена моите уважения,но да не мислите, че на хората им се занимава с протести и с някакво мнимо извиване на ръце и висене на улиците с месеци. В крайна сметка те се борят за оцеляване и някакво достойнство. Не знам на колко сте години, но аз съм на 25 и след да речем 17г. хипотетичното ми дете тръгне на училище, и да не се окаже тогава, че за да не извиват ръце просто учители отдавна не съществуват като прослойка, и ха сега къде ще учи моето или вашето дете, може би в частно училище, където таксата е ако погледнем издръжката на един ученик в държавно училище сега около 1500лв/г. Готова ли сте да давате тези пари, да не изпищите на умряло, когато това се случи. Ама за да се проумее това трябва да си надскочим ограниченото и свръх егоистично мислене и трябва да проявим малко солидарност, т.к. утре вие ще излезете да протестирате за нещо или да искате подкрепа от обществото и ако ви оплюят, както оплюха учители изобщо няма да ви е приятно предполагам, да не говорим да ви лепнат етикета, че вие сте едва ли не изнудвачи и извивате ръце чрез децата.
  То май затова сме и на този хал.

 21. 21 Профил на Karla
  *****
  Неутрално

  Нормално! Аз изгубих 10 години от живота си да у4а , да аспирирам , да се докторирам и да градя кариера и алтернативата в БГ е да преподавам в някой техникум или университет за 500 лева , аз имах късмет и работя за испанска лаборатория , какво ги 4ака тези , които нямат моя късмет?
  Децата предпо4итат да са "бял рапър" или моделка... и са прави (донякъде) пият , ядат и мърсуват докато ние у4им.

 22. 22 Профил на знам решението
  *****
  Неутрално

  свързано е със "Заминаващи" на летище София

 23. 23 Профил на Лешникотрошачка
  *****
  Неутрално

  Авторът като професор от физическият факултет към СУ е провокиран да напише този "материал",поради очертаващият се дефицит на студенти по неговата специалност.Нищо ново под българското слънце.Както казваше проф.Н.Шипковенски "Мотивът в неговата генеза".От това следва,че концепциите не са лишени от актуалност,както казва Nicolay(UK),но са конюнктурни.Рефлексия от соца.

 24. 24 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Стояне, напълно подкрепям написаното от теб, но... Твоите "прости" факти се отнасят за света, в който живеем. Но дали се верни за България? Мисля, не. Защото , както казват, българинът е свободолюбив. Истина е, че свободата е най-важна. А свободен е богатият. Та ето как мисли нашенеца, който не познава богат ядрен физик, математик или биохимик. Но той познава богати и свърхбогати бивши келнери, пикола, недотам известни спортисти (борци, каратисти) и пр. хора. Не случайно те стават неговата пътеводна звезда в живота. Много по-лесно се изучаваш за пиколо, отколкото да блъскаш с години, да учиш сухите точни науки, после да прекрваш нощите се в лаораторията, да забравяш за работно време, за сън, за почивка. Тъжни, много тъжни са тези още по-прости факти от живота в България, която неудържимо се отдалечава от света.

 25. 25 Профил на първата свястна статия от месеци
  *****
  Неутрално

  Браво бе, Дневник. Вие сте могли и интелигентни статии да пускате! Последните няколко идеи са си самата истина: Защо ни е учен народ. като можем да си купуваме гласове от простия!

 26. 26 Профил на лари
  *****
  Неутрално

  Основно университетите и институтите от БАН източват пари, неработейки нищо. Как можеш да искаш увеличение на заплатата, след като от 30 академични седмици ти си взел реално 10 - ами тя заплата ти е скочила 3 пъти. После какво преподаваш - студентите наваксват в библиотеките. И още нещо - какви ти докторанти след като всичко е "татово", "чичово" и т.н. Направих навремето кратък анализ и знаете ли какво се оказа - докторантите са СТАНАЛИ ТАКИВА САМО С ВРЪЗКИ И ПОДКУПИ. Е, кажи ми, как ще ме накараш да ти работя дори и да съм в университет, след като съм или рознинска връзка, или вече съм си платил за това? НЯМА ВИНОВНО ПРАВИТЕЛСТВОы ИМА ВИНОВНИ ИДИОТИ,КОИТО РАБОТЯТ В НАУКАТА!!!!!!!!!!Бумерангът на корупцията се върна към тях и сега ги удари. Е,ТЕ ТОВА Е!!!!!!!!!!!

 27. 27 Профил на антиеленка
  *****
  Неутрално

  Драга ми Еленке, виждам как с такова отнасяне към учителите като към скотовъдци след десетина години прекрасните ни дечица ще бъдат учени на роден език от някой, който говори с турски, цигански, молдовски, виетнамски, китайски... и т.н. акцент. Забравихме какво прави Христос - учи и лекува. Дайте тази есен да обругаем и лекарите. Всъщност, биха казали еленките, колко от лекарите могат да се нарекат лекари!? Да живеят еленките и всички, които нямат шапки за сваляне, защото нямат глави!

 28. 28 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Проблемът е изместен.
  Ако потрябват ядрени физици, то в момента ги има предостатъчно. В един чифлик край Младост има цял Институт по Ядрени Изследвания и Ядрена Енергетика, които са налице. Но те предпочитат да си измайсторят някоя специализация я в Италия, я в Англия и поради това не мислят за Козлодуй или за преподаване. Единствената им връзка с Университета е да се намърдат нелегално за 8 дни в Университеската станция в Гюлечица и да се поразходят из Рила. Иначе преподаването не ги влече, защото не се съвместява с командировките.
  Освен това има достатъчно образовани българи в САЩ и навсякъде по света. Дайте им конкурентна заплата - и те ще дойдат тук.
  Защо казах, че статията е с изместен фокус? Защото основната идея е - искаме специалисти, но на нашите си заплати. Искаме заплати за Физическия факултет, да ама нямаме студенти. Ами това е то пазарната икономика. Пари не се наливат току така. Ще си ходите, ще си намерите друга работа. В момента от Вас нямаме нужда. Нито сте толкова ерудирани, нито сте толкова безценни, че някой да забележи, че ви няма. Същото се отнася и до Факултета по Богословие, 90% от Математическият Факултет, Химическият и Биологически факултет и особено за Психология, Философия, Културология, Социология, Европеистика, История, и доста други факултети. Дойде Видов ден ... винаги съм казвал в Университета: "Не СДС и Костов ще Ви декомунизира, а студентите с краката си ще Ви отхвърлят ...!" И това стана!

  И последното, което ще река: Един истински професор, доцен, асистент изкарва по няколко хиляди лева на месец ОТ ПРОФЕСИЯТА СИ (не от уроци, подкупи и пр.). Всеки мухлясъл преподавател реве за вниманието на държавата и обществото!

 29. 29 Профил на от лари до Мечката
  *****
  Неутрално

  Прекрасно, колега! Това е един от проблемите, които имах предвид! НАЙ-СЕТНЕ ЕДИН ПРЕКРАСЕН КОМЕНТАР!!!!!!!!!!

 30. 30 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Ами то няма как в една "бананова република" (без банани) да се постигне качествена образователна система... След "ударната" приватизация "на парче" икономиката е разпокъсана, а индустрията е съсипана. Една Енергетика само ни остана, за да поддържа донякъде "нивото".

 31. 31 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  "За каква държавна стратегия във висшето образование можем да говорим, ако правителството не си дава сметка, че днешната липса на достатъчно новоприети студенти физици ще се превърне след четири-пет години в кадрови проблем например за ядрената енергетика в "Козлодуй" или (не дай Боже!) в "Белене", с които се каним да обявим България за "енергиен център на Балканите". Кой изобщо вече говори за публична политика. Дори не особено образованите българи схванха, че такава няма. Нищо за което са нужни повече от 4 години власт, няма шанс да попадне в полезрението на избраните от нас политици. И нищо не ги принуждава да си фокусират вниманието по-далеч от тяхното собствено лично благосъстояние. Вървим систематично към катастрофа на всички дългосрочни обществено значими приоритети на българското общество.

 32. 32 Профил на asistent
  *****
  Неутрално

  заплатата на един асистент ж медицинска академиа е то4но 385лв.4исто

 33. 33 Профил на dogi
  *****
  Неутрално

  Не е много вярно, че кандидатстването по специалности е отражение на пазарната ситуация в България. Като изключим Информатиката, където има засилен интерес, за съжаление недостатъчен да удовлетвори търсенето на пазара, останалите специалности за които се натискат произвеждат предимно безработни. Пълно е с прависти, които се чудят как да си намерят работа като някой юрист консулт за 400 лв заплата. Повечето "адвокатки" стават сервитьорки и продавачки в магазини. С бъдещите икономисти положението е същото. Ако си намерят работа като касиери в банка това е един социален "връх" за повечето.
  Изключително слабото присъствие на БАН в световната научна общественост и дъртофелниците, които са окупирали върхови позиции там влошава положението с точни специалности като физика, химия и математика. Парите там идват от вуншни проекти, които са окупирани и често спирани от тези така наречени "академици", банда бездарни пенсионери. Няма причина един млад човек да иска да стане физик. Ако не може да упражнява професията си за какво му е. Престанете да се оправдавате с държавата за всичко. Не е длъжна да ви субсидира постоянно за да търкате столовете. Като покажете реална нужда от хора като вас, ще дойдат и пари и студенти.

 34. 34 Профил на Хайде пак СУ и кой ми сра в гащите
  *****
  Неутрално

  Последно, преподавател от СУ предложи секс на студентката си..после що някои специалности били..

 35. 35 Профил на лари до dogi
  *****
  Неутрално

  Браво,колега! БАН е за пълно и неминуемо затваряне - пълни НЕГОДНИЦИ, ХРАНТУТНИЦИ И ИЗРОДИ!!!!!!!!!!!

 36. 36 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  Бездарни кръвопиици ни управляват, какво повече очаквате, без образование по длъжността която заемат, заели поста да дебелеят, а не да направят нещо с което да променят теговния живот на българина, политици с имена които дори немога да изрека, водещи политика в полза на РОДИНАТА си която не е България. До кога ще бъде така? Въпрос без отговор, къде са родолюбците, интелектуалците в България!? НЕЩАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ!

 37. 37 Профил на По този повод
  *****
  Неутрално

  Спомням си един стар виц от 70
  Отива Тодор Живков на посещение в Университета и пита студентите - Е как е, как живеем. Студентите отговарят "Другарю Живко, много ни е малка субсидията за храната в стола - само 30 ст." Тодор Живков се възмущава и нарежда да е повишена на 45 ст.
  Отива след това в затвора. Същия въпрос. Затворниците отговарят "Другарю Живко, много ни е малка субсидията за храната в стола - само 30 ст." Тодор Живков се възмущава и нарежда да бъде увеличена субсидията на 3 лева. Питат го защо така др. Живков защо на студентите само 45 ст., а на затворниците 3 лева. Той отговаря "Абе студент няма да стана, ама затворник може и да стана"
  Като имате пред вид сега пък за кого говорим - какво развитие на обучение и наука?

 38. 38 Профил на IBM 370/148
  *****
  Неутрално

  Ама защо голямата част от форумната публика сякаш пада от небето? Горната статия описва обществени проблеми и исторически последствия, които са отдавна предизвестени и много добре и от дълги години се знае, че те няма как да не се случат. Е, случиха се. Сега защо плачете? Когато многократно ходихте да гласувате и да подскачате на един крак по митингите, къде ви бяха главите?

  Двата най-важни показателя за жизнеспособността на една държава – приходите и раждаемостта – са паднали повече от два пъти. Такива пропадания по принцип стават само след загубата на тежка война. Имайки предвид краха на социализма, изводът е, че България наистина загуби една такава тежка война – макар и по безкръвен начин, но я загуби.

  Днешната държава тегли последствията. Не, че тя е невинна или безгрешна, но, пред стихията на случилото се бедствие, тя е почти безпомощна. Никой не трябва да си прави никакви илюзии за обратното.

  Вие какво искате – възстановяване с магическа пръчка ли? Или помощ от извънземна цивилизация? Само ние сами можем да си помогнем, но това няма да стане изведнъж. Ще мине много време и не едно или две поколения ще страдат тежко от тази загуба.

  Не трябва да имаме никакви грешни представи за истината в това отношение.

 39. 39 Профил на adda
  *****
  Неутрално

  Завърших философия преди доста години, нито ден не съм работила по специалността си, но и нито ден не съм била безработна и не съм се осланяла на благоволението на държавата. Такова е положението и с повечето ми колеги - явно хуманитарната специалност ни е научила на нещо в този живот. Така че въпросът не опира до заплатите на университетските преподаватели - които и без това не си вземат часовете, защото са заети с "други проекти", нито до потребностите на бизнеса, а до това, какво очакваме от образованието - набор от полезни знания, формиране на умения или гантирано място и държавна заплата. Не бях в страната известно време и порсто се слисах, че една от най-желинте специалности в СУ е... държавна администрация.

 40. 40 Профил на Станислав Любомиров
  *****
  Неутрално

  Чудя се на акъла и на автора , и на тези , които харесват писанието. Младите хора не искали да стават социално слаби физици , химици и астрономи. Какво по-логично от това ????? Едно образование , което не ти осигурява реализация е КАЛПАВА СТОКА, която не се купува. Така е при пазарната икономика. Също при пазарната икономика , ако има залитане по дадена специалност , тя се обезценява ; както стана у нас с правото и нещата се урегулират. Пишман юристи стават бармани и точка.

  Смешно е да се реве - държавата това , държавата онова. Като се окажем с дефицит по дадена специалност - ще внасяме специалисти на съответната цена. Нищо страшно, освен за работодатели-експлоататор , които искат да им се бачка за 200 лева.

  Иначе какво - дайте зорлем да правим някой физик или химик. Който е прозорлив и счита , че ще направи пачка в чужбина или покрай АЕЦ Белене - да се записва. Ако уцели ще е на върха , пък икономистчетата ще подсмърчат.

  С писания по пресата не се създава легитимност на дадена специалност или професия.

 41. 41 Профил на Иванова - химик
  *****
  Неутрално

  Хубаво е да се пишат статии....но реалността е друга. Отворете който искате сайт и вижте каква работа се предлага за химици и физици. Най-често нищо не се предлага , а ако се предлага е операторска работа , която могат да вършат и среднисти. Имам малко дете и с месеци съм търсила работа на редовна смяна, но няма. Само в държавната администрация , но там заплатите са мизарни.

 42. 42 Профил на машинен инженер и икономист
  *****
  Неутрално

  Статията е написана средно аритметично. Такова размиване на боите никому не е нужно. Неясно и двусмисленно мнение само
  вреди на обществото.

 43. 43 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Що се шашкате толкова. Всичко се развива по правилния предопределен път. Вече беше казано, че сме в национална катастрофа присъщо положение само за след война след 50-60 години ще започнат нещата да се променят. Трябват ни приблизително толкова колкото и сме били в комунизъм. На който не му се чака да си хваща багажа на всички останали успех!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 44. 44 Профил на до CIA
  *****
  Неутрално

  След 50-60 години "шъ съ опрай от самосебе си"?

  Тц.

  Погледни прогнозата от доклада на Евростат.
  До 2060 българите ще намалеят с 28% до 5.4 милиона и ще са с най-голям процент хора над 65 години в Европа.
  За да се реагира трябва да се инвестира в здравеопазване, образование и високи технологии.
  Сега. Защото през 2060 населението ще е основно от сегашните ученици и студенти.
  Но нищо не се прави.

 45. 45 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Има излишък бюджетен при все нелепия 10%-тен плосък данък инвестирайте!!! Парите са от вашите джобове!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 46. 46 Профил на до CIA
  *****
  Неутрално

  Ами аз съм си инвестирал.

  Но тук говорим за България.

 47. 47 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  "Драга Елена моите уважения,но да не мислите, че на хората им се занимава с протести и с някакво мнимо извиване на ръце и висене на улиците с месеци." Стояне, в целият демократичен свят така си решават проблемите. А не по инерция и на принципа на късмета.

 48. 48 Профил на Do Avtora
  *****
  Неутрално

  Добе бе, човече, защо ни е да образоваме физици и химици след като после не можем да им намерим добра работа тука, а направо ги обричаме да стават емигранти и да се реализират в Германия или САЩ примерно? От познатите които имам и са се изградили като добри специалисти химици всички след това се реализират някъде на запад.

 49. 49 Профил на мухахаха
  *****
  Неутрално

  В същото време, неквалифициран бачкатор, когото наемаш да ти изчисти боклуците от ремонта, ти иска минимум 40-так на ден, на ръка... Тези хора са бъдещето на страната ни. Те знаят, че няма смисъл да се учи в университетите. така беше и при социализЪма - плочкаджията, таксиджията и келнерът взимаха многократно повече от инженера. Явно бяха по-ценни. Явно нищо не се е променило оттогава.

 50. 50 Профил на Стоян до Читател
  *****
  Неутрално

  Така е Читател прав си, аз не съм искал да кажа обратното. Просто исках да подчертая, че хората не мръзнат на студа, и не висят по улиците, т.к. така им се е приискало, а защото се налага, и че това в никакъв случай не е извиване на ръце недай боже чрез децата/учениците. Просто хората си защитават интересите по демократичен начин. Само, че някои съзряха комерсиални интереси в исканията на учителите и едвали не нарушаване на техните интереси, т.к. децата се лишавали от образование. Ами в крайна сметка има ли некомерсиални интереси и въпроса тук е не дали исканията са комерсиални, а дали са разумни. А това, че децата не ходиха на училище/градина през този период и създодоха неудобства за хората, еми аз се питам пък как някой да си защити интересите ако не засегне някой друг по-някакъв начин, как да се привлече обществено внимание и да се принуди правителството ако не се създаът някакви пречки.

  Аз пак казвам това е 21в. светът ще става все по-технологизиран и все по технологичен. Може би, както вървят работите след 100г. основните професии ще са преди всичко интелектуални, т.к. всичко друго ще се прави от роботи и машини. И ако ние сега не вземем мерки и не си осигурим кадровия потенциал, утре ще е много късно и ние ще сме много ама много бедни. Ако сега с лека ръка затрием технологичния си и научен кадрови потенциал аз наистина не знам на какво разчита нашета икономика, общество и държава.

  Абе стига с тоя пазар дето определял всичко, това са големи заблуди. Пазара е нещо много динамично и непредсказуемо. Аз се чудя каква полза имам пазара от философи или пък историци, ама заради това никой не е тръгнал да закрива философията и историята като специалности, т.к. все пак една цивилизована държава има нужда и от такива хора, ама комай да се разбере това от простия човечец дето всеки ден от телевизията му втълпяват от сутрин до вечер, че пазара е най важното, а то не е, най-важното е баланса.
  В крайна сметка небива винаги и при всичко да се гледа пазара сега, т.к. ако пазара утре поиска физици, хим. и т.н. тогава се пита във въпроса какво ще правим. Ще ги внасяме отвънка ли? Ами това ще ни излезне в пъти по-скъпо отколкото да дадем малко повече пари сега, за да си изградим собствени кадри, което пък ще е в пъти по-евтино, т.к. квалифициран кадър откъдето и да е струва хиляди евро/мес. Никой професор откъдето и да е няма да дойде да преподава или прави наука в БГ за 300 евро заплата и нулево технологично оборудване. Да не говорим за техн. компания при липса на такива кадри, България просто ще бъде прескочена. Така че правети си сметката кое ще ни е по евтино, ама явно както винаги ще трябва да минаваме по-трудния път - да разрушим вече съдадено с десетилития, за да видим, че не бива да го рушим. Само, че времето не чака и както някой каза след 50г. вече ще е късно. Нямаме време за такъв експеримент. Абе аз чудя как съседните ни страни го разбират това само ние не може да го проумеем, Румънците го разбраха, Сърбите, Гърците само ние не го разбрахме. Предполагам, че скоро Албания дори ще ни мине по този показател, ако вече не ние минала и тогава ще умра от срам. А ние през това време ще губим ли губим интелектуален потенциал, и в един момент вече няма дори и да го произвеждаме. И тогава наистина ще стане смешно, т.к. няма да има дори кадри, които да ходят навън, да работят и да пращат пари на близките си и тогава май няма да остане кой да налива пари в нашета псевдо икономика, та и тя ще рухне.

  А някои хора, които коментират и предлагат затваряне наляво и надясно на БАН, университети и т.н. навсякъде сънуват хрантутници и пр. имам чувството, че не са помирисвали университет по-близо от 5км. Хора не, че няма проблеми, ама дайте по-умно да действаме. Не когато нещо не работи да го унищожим, ами просто да го реформираме, рецептата е толкова проста, че няма накъде. Ама за да го проумеем това трябва да излезнем малко извън собственото си ограничено мислене и да надскочим малко собственото си его и да разберем, че не винаги най-важна е незабавната полза от нещо, ами трябва да се мисли и за ползата след 5-10-100г. иначе сме обречен, ама това е явно много трудно за схващане от повечето хора в България. Погледнато реално най-малко полза в България са носили нейните политици и правителства, така че първо трябва да се почне от там.

 51. 51 Профил на Главата цепи, мисълта друг
  *****
  Неутрално

  Малеее, от такива професори трябва да се бяга надалеч. Четеш ,четеш.....а мисълта скача от тема на тема и никъде не се задълбочава.

 52. 52 Профил на До №51
  *****
  Неутрално

  Драги,на който главата се цепи,другаря професор Васкичев,за тове сведение,по времето на соца се упражняваше като дописниче във вторразредните вестничета.Предполагам за да го забележат.

 53. 53 Профил на До №51 извинявам се за пропуснатите букви
  *****
  Неутрално

  Драги,на който главата се цепи,другаря професор Васкичев,за твое сведение,по времето на соца се упражняваше като дописниче във второразредните вестничета.Предполагам за да го забележат.

 54. 54 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  #48: Добе бе, човече, защо ни е да образоваме физици и химици след като после не можем да им намерим добра работа тука, а направо ги обричаме да стават емигранти и да се реализират в Германия или САЩ примерно? От познатите които имам и са се изградили като добри специалисти химици всички след това се реализират някъде на запад.

  Ami da poglednem na na obrazovanieto po tochnite nauki kato na socialna funckcia: na edna malka gupa ot obshtestvoto se dava vazmojnost za dobro profesionalno razvitie chrez emigracia.

 55. 55 Профил на cveti
  *****
  Неутрално

  Няма файда от такова образование, каквото ти дават в момента университетите, поне този, който завърших - Икономическия във Варна. Като пробвах да работя по специалността си - видях, че това което само съм учила теориите и никаква практика , го работи абсолютно добре среднист от техникум. 5 години работих със средното си образование, дипломата за висше ми служеше само защото всеки иска висше, пък било то и продавачка в магазин за обувки - и на такава работа бях попаднала преди време. Сега съм на друга работа, пак със средното си образование. А това, което са ме учили в университета - пак го работи перфектно - не мога да си кривя душата - среднист. Това си е жива подигравка - в тези университети само се измислят специалности за да си оправдаят името университети, в които специалности само се зубри теория без никаква връзка с реалността. За да не си помисли някой, че се ядосвам за похарчени пари ще кажа, че имах успех за държавно обучение и за бакалавър и за магистър. Обаче Първа езикова гимназия във Варна беше по-елитна от цели два прехвалени университета в страната. Същото могат да кажат хората,завършили техникуми, т.е. получили професия. В университета не получаваш професия да работиш (поне за някои специалности), а диплома за престиж. Така,че който иска да ,си прави изводите

 56. 56 Профил на смешен плач
  *****
  Весело

  Не може да пускаш брак и да искаш за това висока заплата! И другарят Вацкичев като доктор по физика трябва да знае, че с трици маймуни не се ловят! За да му дойдат студенти, трябва да знае на какво да ги учи, та да искат да дойдат при него. Българинът не е прост и е разбрал, че фалшивите професори от рода на Вацкичев на нищо полезно няма да научат децата му! Затова и ги праща в чужбина - с надеждата да получат истинско образование. Това тука е пародия и ненужно губене на време, пари и илюзии - особено в точните науки. С изкуфели дъртофелници, които си преподават физика и химия, отдалечена на светлинни години от това, което се преподава в западните университети, няма да бъдат образовани ядрени физици и химици. Още по-малко обаче стават за учени и преподаватели и повечето недоносени докторанти на същите дъртофелници - обявени за доктори, без да могат понякога и на най-елементарен въпрос да отговорят. Дъртофелниците водят научните съвети, раздават си титли, избират се един друг и съвсем са се самозабравили. Не си мислете, че не им се дават пари за апаратура - дават се, но в повечето случаи се купува на юруш, само и само за да си оправдят (и делнат!)и за следващите проекти и пари! Бутафорията на некадърниците в науката се прикрива зад публикации, цитати и приноси - повечето от които нямат никаква практическа стойност и не носят полза на обществото.
  Тази статийка на професора показва точно нагласата на това поколение, което само иска, без да може да даде нещо полезно на студентите, поколение, което и отивайки си, продължава да си въобразява, че без него не може.
  Тука просто няма вече достатъчно квалифицирани университетски преподаватели - защото дъртофелниците и по на 70 години не се помръдват от щатното си място. И никой нищо не може да им направи, въпреки че разправят врели-некипели на лекции! И докато водят катедри, факултети, научни съвети и академии ще бъде така - а младите ще бягат надалеч! А тези, които се излъжат да останат тук, не си и представят на к'ъв хал се натрисат! Знаете ли, колко са фалшиви тези дипломи за висше образование на физици, които с магистърска диплома не знаят да обяснят ефект на Пелтие, за Доплер да не говорим! Е за кво им е такава диплома, а! Пази боже, да идат в Белене - с образованието, получено от Вацкичевци!
  Прочее, професорът Вацкичев, с докторат по физика, четеше електроника - и не знаеше как работи дистанционното управление на телевизора! Такива като него, назначени синекури от едно време и фурнаджийски лопати, съсипаха репутацията на факултетите, в които всяка подлога (щом е наш човек!)може да бъде поставена за лектор на задължителни курсове - за да си изкарва хорариума и заплатата. Е, с такива подлоги наука и образование не се прави!
  Докато преподавателите от тези факултети не разберат, че трябва да ориентират обучението към практическите нужди на обществото - инженерно ориентирани специалности, и не си сменят "чиповете",и не престанат да пишат уравнения, които сами не знаят за какво служат, студенти няма да идват. Не е вярно, че фирмите не търсят специалисти - търсят, но тези факултети няма какво да им дадат - само брак! Докато не се създаде нов факултет, инженерно профилиран, с преподаватели подбрани по истински критерии - без ти на мене, аз на теб!, тези факултети ще се самосъжаляват -
  И ще бъде само смешен плач!

 57. 57 Профил на Фуко
  *****
  Неутрално

  Лека полека си ставаме втора категория държава /или трета/. Без студенти по фундаменталните науки, които после и да се реализират тук няма и научен елит.То и без това в БГ елит не остана никакъв, така че всичко е закономерно. Т.Е. пропадаме си според законите на цивилизацията.

 58. 58 Профил на Лоджик (вече брутален)
  *****
  Неутрално

  До БГ политиците:
  Боклуцитееееее (т.е. политиците български) фанете прочетете статията, проумейте коментарите и зацепете че заради вас България НЕМА да я има след още няколко десетилетия!!!!!!Само не забравяйте и проумейте с пилешките си мозъци, че и ваште бъдещи внуци и правнуци няма да ги има, не само наште! Поздравления ДПС! Почти успяхте да ни претопите, евала...

 59. 59 Профил на Стоян до смешен плач
  *****
  Неутрално

  Ся читател има някакви полуистини в твоите думи ама стига с тия партийни другари, стига с тия мои хора твои хора. Има си и достатъчно кадърни преподаватели, поне аз си мисля че съм случил на такива.

  Сега накратко какви са реалностите - аз съм физик и работя в Западноевропейски институт, в същия институт работят и други БГ физици, химици и т.н., повечето са млади завърщили преди не повече от 10г., аз съм завършил преди 1г. Сега с дебели букви си го напишете някъде следното - всички те (вкл. и аз) са завършили в БГ. Повечето СУ. Не казвам, че образованието ни е супер, обаче аз съм доволен от това, на което са ме научили при условията при, които това е ставало, то ми е полезно, даже стигам до извода, че малко съм учил, трябвало е повече да наблягам на неща, които тогава като студент съм си мислил, че са ненужни, като квантовата механика например и повече математика (особено числените методи), ама това е друга тема. Ако е имало някакъв голям недостатък полученото от мен образование, то първо това е калпавата (когато я имаше) техника, която се използваше, като понякога тя изглеждаше дваж по-възрастна от самия мен.
  И второ причината за калпавата техника - хроничната липса на пари. Да не говорим, че хроничната липса на пари изгони и доста мои малко по-възрастни колеги, а както се оказа и самия мен. Съответно няма млади хора да заместят по възрастното поколение, и не ми се мисли какво ще стане в близките 5-20г., при положение, че дори няма и желаещи студенти. А последиците би трябвало да е ясно на всеки ще са катастрофални.

  За последен път го казвам и дано на някои от вас да им уври акъла - живеем в 21в. века на точните науки. При това положение трябва ли да обяснявам като на идиоти защо те са важни и защо е добре да имаме и да поддържаме минимален потенциал от такива кадри. Мисля, че това трябва да е очевадно за всеки нормално мислещ човек.

  Друго ако трябва да говоря за качествата на моите колеги в института, в който съм то мойте впечатления са, че всички те са невероятни професионалисти и невероятно компетентни хора, понякога си мисля, че е жалко, че БГ е загубила такива ценни кадри, заедно с техните семейства, а следователно и ДНК, ама тези терзания си остават само за мен.

  Който не знае и не може да обясни ефекта на Пелтие и на Доплер си е негов проблем. Затова си има диплома с оценки. От всяко дърво свирка не става, та така е и при нас от всеки физик добър физик не става.

 60. 60 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  Samo da dobavia: tova che stranata ni e bedna, ne oznachava, che ne moje da bade poddarjen nauschen elit. Niakoi latinoamerikanski darjavi go praviat - profesorskite zaplati tam sa dosta nad dohoodite na edin plochkadjia, napr., ima sistema na grantove koiato osiguriava dosta nesimvolichni nnadbavki kam zaplatite i pari za nauka, i t.n.

 61. 61 Профил на Накратко
  *****
  Неутрално

  Стояне, това че си получил добро образование (преди няколко или повече години) не противоречи с нищо на факта че в момента образованието е сринато.
  Мой познат физик, преподавател в СУ ми каза така наскоро: преди години такива задачи давах само на задочници и ги решаваха, сега не могат да ги решат дори редовните студенти. РЕДОВНИТЕ!
  Смятай за какво падане на качеството става въпрос. Но то си и личи само ако погледнеш как пишат грамотеите по форумите: "това ми е лиубима статия" - явно нечули за буквата Ю в българския език, пишещи на някаква отвратителна македонизирана маймуница и абсолютно вдебилени, особено тези от по-новите поколения.
  За мен такова положение е непоносимо, аз не го издържам и затова емигрирах. Прав е Лоджик 100%

 62. 62 Профил на Стоянчо, на 25?!
  *****
  Весело

  Стояне, мама, ти не си наред - младо момче на 25 да седи по нощите, както личи от часа, в който си пуснал коментара, и да пише за българското образование, изтъквайки колко му било високо нивото, вместо да люби приятелката си!

 63. 63 Профил на Тинтири-минтири
  *****
  Весело

  Фуко,
  как да няма "елит" България?

  Те ти го на кадро, че и с текст от виден PR "професионалист" на >> Дневник...MMS Новини...Български плейбой ще се жени*

  А ти се чудиш, че "свестните днес считат за луди". Да ме прощава Ботев...

 64. 64 Профил на КК
  *****
  Неутрално

  Как да има, като след като втълпихте с примери на младите хора, че образованието пет пари не струва, ги изгонихте в чужбина да чистят кенефи, и се набутахте вие в институтите, мазни псевдо бизнесмени и комунистически перачи на пари!

 65. 65 Профил на Доцен бил
  *****
  Неутрално

  Мечката се оказа Маймуна - пише Доцен, хахахаха, чуваш ли как ти се смеят децата?

 66. 66 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  Единия ми тълкува какво правя по нощите, другия спори дали образованието в България струва 5ет пари. А моята мисъл беше, че ни трябва образование в точните науки и инвестиция пак там ако искаме на нещо да се надяваме в икономически, образователен и всякакъв план, аз защитавах тази позиция. За качеството на образованието не ми се отваря дума, т.к. хептем ще се разводни темата. Иначе да качеството на образованието пада с всяка изминала година (кога ли ще стигне дъното, ако въобще има дъно), но това е главно защото не е инвестирано с години в него. Е как при това положение искаме да има качество?

 67. 67 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално

  Статията споменава нещо за пазарна икономика.Има ли изобщо икономика в България?И ако има,какво произвежда?Какво произвежда за да "хранят" преподавателите,които обучават студенти...?Очевидно е,че заваршилите(и не заваршилите,такива) студенти(ако са малко по-кадарни)гледат да изяезнат на в западна посока.Другият вариянт е да си "трошат" главата в България(поне за сега)Поради липсата на тази съща Пазарна икономика!Та кой,на кого трябва да даде пари?Парите се държат....всеизвестно от кого....Наистина в България тлеят нерешени политически проблеми от 1/4 век!!!Та въпроса за сегашните студенти и тяхната неграмотност-не е тяхна вината!!!

 68. 68 Профил на Учителка
  *****
  Неутрално

  До Стоян: Въпреки че възрастта ми е двойно по-голяма, коментариите Ви са най-близки до моето мнение. Преди много години попаднах на една невероятна книга - фантастичен роман от Лао Ше: "Записки за котешкия град". Според мен този роман превъзхожда Оруеловата "1984". Не зная защо след тази книга все пак избрах да бъда учител - може би като всеки млад човек съм си мислила, че мога да променя нещата. И днес, когато видя млад човек, който се вълнува от проблемите на обществото, надеждата ми за промяна започва отново да мъждука... Но ми е ясно, че сам човек, или дори цяла прослойка не би успяла - нагласите в цялото общество трябва да са в една посока. А политиците ни доста добре използват принципа "Разделяй и владей".

 69. 69 Профил на към разследващи журналисти!
  *****
  Любопитно

  По повод пасквила на Вацкичев, предлагам на разследващи журналисти да проверят следното:
  1. Колко пари се наляха лятото на 2005 само във Физическия факултет за закупуване на нова апаратура - по мои скромни представи - за НАД ЕДИН МИЛИОН ЕВРО?! За какво се използва тази апаратура и кой има достъп до нея - твърдя, че повече от половината от закупената апаратура не се използва изобщо, дори някои кашони са неразопаковани - номерът беше просто да се отчете голяма "научна" дейност от хора, които са изгонени (в буквалния смисъл) от западни колективи, където са ги видели колко струват и са ги натирили обратно. Сега тука се представят за големи учени и понеже си имат връзките по фондове и министерства, си уреждат и парите! Купупиха се установки и уреди, на които и западна лаборатория може да завиди, повярвайте ми. Би трябвало да се публикува справката на СУ за закупената апаратура - това не може да е класифицирана информация! Проблемът е, че половината е закупена от хора, които не знаят какво да правят с нея, а не я дават и на други!
  2. Да се публикуват резултати от студентската анкета за преподавателите в тези факултети - защо това се държи в тайна! Нека се знае мнението на младите хора!
  3. Защо акредитацията на тези висши училища не се извършва от независими ЧУЖДЕСТРАННИ оценители - както се прави в западните университети.Тука акредитацията се извършва от Пенчо на Ганчо,(от БАН на СУ) а след това от Ганчо на Пенчо (от СУ на БАН). И всичко е по мед и масло, разбира, се. А това, че има професори, които в живота си един учебник не са написали и се пънат и академици да стават, и това, че осакатяват младите хора с неграмотността и ограничеността си, не се казва. Може да имат и 300 публикации, и пак нищо да не струват тия професори и кажете ми каква е стойността на 300 публикации за 30 години- по 10 на година, приблизително по една на месец!!! Какви са тия гении!!! Ние трябваше да цъфтим и просперираме при такива "учени" - какъв е приносът им в обществото, на кого служат, та да искат пари.

 70. 70 Профил на до Станислав Любомиров
  *****
  Неутрално

  Eто затуй само спортни училища в България! Всички да стават мутри!!!

 71. 71 Профил на до учителката
  *****
  Весело

  Г-жо учителке,
  Много сте наивна - Стоянчо е най-малкото един път и половина по-възрастен от Вас! Нито пък работи в Западноевропейски институт - нямаше да има време по нощите да пише коментари за образованието у нас, защото на другия ден ще го изхвърлят от Западноевропейския институт - там пари на хрантутници не дават.
  И всъщност, нещата с висшето образование се развиват много логично - пропада, както пропадна средното образование - благодарение на дългогодишните "грижи" за учителството, което беше изтикано на най-долно стъпало в обществената йерархия. Но кой е виновен за това - дали пък не е самото това учителско съсловие - кой роди, отгледа, възпита и образова това поколение, което сега натири учителството и интелигенцията в ........?! Кой допусна простаците, бандитите и мафиотите да вземат връх в обществото - къде бяха учителите, народните будители, просветителите, учените, когато се унищожаваше всеки кълн на свободолюбиво и самостоятелно мислене, когато нямаше интелектуалец на свобода в България, който да не е блюдолизец и угодник. Това блюдолизническо и сребролюбиво поколение възпита сегашните мафиоти, бандити и простаци, които "управляват" държавата.

 72. 72 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  И като си помисля, че това е статия, която е писана от професор, а за да е професор той е започнал да се издига от времето на социализма и си представям, какъв е професионалист.
  Понеже съм видял и западните университети и българските само искам да отбележа, че нямат нищо общо едните с другите. Не знам нашите, как имат наглостта да се наричат университети. И не са парите проблема и не базата. Проблема е пълната липса на отговорност, чувство за дълг, професионализъм и просташкото отношение на "преподавателите" към студентите и към професията им. Моите наблюдения са, че много малко от преподавателите се интересуват въобще от това, което преподават, много малко се развиват, държат се надменно и комплексарски със студентите. Закъсняват за лекции излизат, когато си искат, приказват си по телефони по време на изпити или лекции.
  Иска се тотална промяна на начина на мислене на хората, за да има някакъв прогрес.

 73. 73 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  http://www.encyclopedia.com/doc/1G1-18914520.html

  Прочетете само първите няколко реда на тая статия писана 1996-та "Смъртта на България" и ще видите, че 12 години по-късно няма нищо ново.

 74. 74 Профил на Илиянски
  *****
  Неутрално

  Аз няма да търся панацея на проблема - качествено или не е българското образование. Не знам обаче и къде да търся проблема и кое е първо - липсата на студенти или визията за бъдеще.
  В резултат на това, бих искал да изтъкна какво се получава - аз, с моето незавършено висше образование, се налага да редактирам/коригирам материали на нов колега, който, оказа се, е напуснал системата ОБРАЗОВАНИЕ преподавател по български език. След подобно признание от негова (нейна) страна думите и размислите тепърва предстоят ...

 75. 75 Профил на IBM 370/148
  *****
  Неутрално

  73 ,

  Казваш, че 12 след години след тази статия нямало нищо ново. Това, разбира се, са глупости, също както всичко написано в статията (освен, обаче, ... заглавието), но аз по-скоро бих ти задал обратния въпрос – как, според теб, е било – 12 години преди тази тази статия имало ли е нещо ново и различно по въпроса?

  Имаше ли студенти, имаше приходи в хазната, имаше ли раждаемост?

  Щото спред някои очевидци, също както и според числата на статистиката, е имало най-малко 2 (два!) пъти повече от сега. При управлението на същата партия.

  И понеже въпросът е риторичен, пък е и повече от очевидно, че ти няма да го приемеш така, както е зададен и по-всяка вероятност ще те избие отново на болния за всички, като тебе, рецидив на антикомунистическите глупости, докато, всъщност, в отговор на моя въпрос се искат само числа и факти – нищо повече, ще ти отговоря аз:

  Ако приемем статията за вододел във времето и погледнем на нещата 12 години преди и 12 години след нея, няма как да не ни се наложи да отбележим факта, че България междувременно е претърпяла национална катастрофа и също както след загубата на тежка, макар и безкръвна, война – приходите и раждаемостта в държавата са паднали повече от 2 (два!) пъти.

  Сега кой е виновен и защо, аз знам предварително твоя отговор. И за да го изпреваря, ще ти кажа, че това, което се случи (и чийто днешен отзвук е въпросната статия), беше известно, че ще се случи точно по начина, по който се случи. Не един или двама, а много повече умни и далновидни хора го предсказаха. Многократно го предсказаха. Но точно такива като тебе, дето разни поляци (като автора на твоята статия) и прочее „извън-местно-земни” многознайни хрантутници трябва да им обясняват какво става и какво трябва да става в държавата им, казаха че това не е верно и многократно(!) гласуваха за реформи, които бързо и безотказно съсипаха държавата.

  Това, от което се оплаквате сега, не го ли видяхте как ще стане още тогава, бе?

  И, като вие не можахте да го видите, защо не послушахте другите, които го виждаха?

  Сега какво – пак другите са ви криви – така ли?

  А бе, вие най-после няма ли да престанете?

  Вместо да си посипете празните глави с пепел и да потънете в земята от срам, защото не сте послушали по-умните от вас и сте направили бели, които много десетки години още ще тежат на държавата и на всички нейни невинни за вашата глупост граждани, вие пак сочите с пръст.

  И то къде?

  Към ония, при които имаше 2 (два!) пъти повече приходи и раждаемост.

  Нещастници.

 76. 76 Профил на 4ERVENI BOKLUCI
  *****
  Неутрално

  Във всички посткомунистически бели държави. които изритаха натрапените червени боклуци сега са 200 пъти по-добре - няма мафиотски убийства, престъпници на власт, умишлено унищожено образование и здравеопазване. Емигрантите им вече се връщат, защото заплатите и стандарта там вече е европейски. Визирам Полша, Словакия и другите от лагера.

  Тук оставихме празноглави, крадливи и дрогирани синчета и дъщерички на червени боклуци да се прокраднат във управлението и ето каква я втасахме. Изходът сега е само крути мерки срещу червените гниди - всеки час, всяка минута, всички заедно. Ако сами си помогнем и Европата ще ни помогне - всички знаем кой какво е краднал = нетърпимост и сигнали срещу корупцията. Е, ако се наложи и с кютек.

  Аз вече на червени приказки за социално благоденствие и розови сънища не вярвам - червените боклуци са изпечени мошеници от поколения, така че докато не ги видя с раирани капи всичките няма изслушване - само в съдебно заседателна зала.

 77. 77 Профил на Стоян до хората пишещи глупости
  *****
  Неутрално

  Значи някои хора не могат да спрат да пишат глупости, определено им се отдава отръки - това, къде пиша, кога пиша, за какво пиша си е лично моя работа. Дали аз съм хрантутник или не, не го решавате вие. По тази логика всеки който пише тук е хрантутник. Освен това за разлика от вас аз свободни съчинения (тълкования) не пиша и не лъжа. И когато казвам, че работя в З. Европейски институт значи наистина работя там, и когато казвам, че съм завършил преди 1г. значи наистина съм завършил тогава. А пиша тук, не т.к. имам много свободно време, а т.к. не ми е безразлично ставащото в БГ, и за това винаги съм готов да отделя няколко свободни минути.

  Освен това не е вярно, че учените не са надигали глас (правили са го много пъти, макар и сред нас да има черни овци, които се опитват да спрат това), ама кой да ги чуе. Лично аз съм участвал в няколко протеста организирани от БАН и младите учени, но явно на медиите не им е интересно да се занимават с тях, т.к. няма скандали и т.н., а обществото както винаги стои мълчаливо отстрани и гледа сеира сякаш това не го касае. И не на последно място и нас си ни оплюха, като учителите, че едва ли не сме хрантутници и паразити върху обществото и че не заслужено искаме инвестиции и финансиране.

  Пич ти имаш ли си на идея, колко трудно се прави и пише една статия. Ако един човек успее да направи 3-4 статии годишно това си е постижение.

  Стига сте поставяли всички учени под един знаменател, не всички са хрантутници. Има си достатъчен брой, които работят и за частния бизнес и си сътрудничат с други институти и университети извън БГ. Така, че полза от нас има. А ако разчитат само на мизерните си заплати до никъде няма да я докарат.

  Айде лека, че ми писна да се повтарям и да чета глупости.

 78. 78 Профил на Ядрени физили ли?!!!!
  *****
  Разстроено

  Абе, Вацкичев,
  не те ли е срам да плачеш за ядрените физици, когато ти си един от виновните този факултет да се срутва!

  Десетилетия в тоя факултет се преподават остарели и ненужни курсове - от мухлясали некадърници и боклуци, които се представят за големи учени, пълнят нещастните студенти(имали глупостта да се запишат там!)с непотребни знания, а сега плачат, че видите ли, няма визия за бъдещето! Ми тая визия нали и ти трябваще да я имаш - какво ново и потребно за бъдещата им работа си казал ти на студентите си, за да уважават тоя факултет, за да го препоръчват на приятелите си, за да го ценят и в чужбина.

  Какво образование се дава сега на ядрените физици във факултета? Като тв виждам, как пишеш, мога да си представя и какъв преподавател по електроника си бил - пет за четири! Едно с едно не ти се връзва - горко им на така обучените ядрени физици - дано идат в западен университет да си доучат, че иначе си е направо страшно!

 79. 79 Профил на IBM 370/148
  *****
  Неутрално

  В България настъпиха мафиотите и изметта на обществото се почувствува безнаказана, защото псевдодемокрацията от страх и глупост разруши, обезвласти и обезсили органите за опазване на вътрешния ред.

  А бедността настъпи защото същите тия безпросветни ахмаци (псевдо-демократо-реформатрите) по същия гламав и некадърен начин измислиха идиотски реформи разрушиха индустрията и земеделието.

  Нищо подобно не е ставало нито в Словакия, нито в Полша, които тук се използуват като примери. В Словакия дори запазиха безплатното здравеопазване, а на Полша всички външни дългове (много по-големи от бъгарските) бяха опростени едностранно от американците.

  Нищо подобно не се случи в България и само в една страна още – Русия – простотията на реформите беше по-голяма от българската.

  Така, че – боклук си ти, драги, защото си разрушител и варварин, а ние сме съзидатели.

 80. 80 Профил на IBM 370/146
  *****
  Неутрално

  Стоянчо,
  Недей да мислиш нещастно момченце, че светът започва от тебе и твоите неграмотни терзания при съчинителството на каквото си съчиняваш там. Хората, които плюеш, са плували многократно във вълните на дълбокото, за разлика от тебе, който очевидно сега започваш да си мокриш краченцата.

 81. 81 Профил на за Стоянчо
  *****
  Неутрално

  Ама Стоянчо,
  точно това казвам и аз - че повече от 3 статии на година не може да се напишат и да има полза от тях. Затова и всичко над 50 - 60 публикации в един 20-годишен творчески период (в рецензирани списания) са просто свободни съчинения и плагиатства. А нашите велики учени се пънат да се доказват с по 300 - та белким станат член -кореспонденти и академици. Полза обаче за обществото от техните излишни (300-60 = 240) статии няма!
  Който си го може, обаче, си го може - лъже та маже, а ние трябва да му вярваме и да му плащаме за лъжите. Нека си иде в частния бизнес, като е толкова добър, да си продаде там статиите и резултатите от научната работа и да си докарва парите. А не да плаче, че не му давали!

  Впрочем, да знаеш, че кадърните ти преподаватели (нали така пишеш - имал си много кадърни преподаватели и си завършил преди 1г.- благодаря ти, все пак!) могат да бъдат и много гадни - особено спрямо отишлите в западноевропейски, щатски и японски университети. Когато тези млади хора решат някой ден да се етаблират и в родината си, повечето от твоите кадърни преподаватели са готови да изсипят кофи с катран върху успелите в чужбина свои бивши студенти и колеги. Защото, не дай си боже да се върнат във факултета, ще засенчат "величието" на "кадърния" преподавател. По тая причина много колеги от чужбина прекъснаха връзките с твоите "кадърни" преподаватели и с факултета. А колко добре би било да се подържат връзки с Нагоя, Лисабон, Мюнхен. Българин, застанал начело на изследователска и развойна лаборатория на Тошиба, беше оплют от твои "кадърни" преподаватели като "Шмекер в науката",
  когато поиска да се хабилитира и в България. (Крадецът вика дръжте крадеца) -същите тези "кадърни" преподаватели са изгонени от всички западни проекти, по които се домогват всячески, делкайки си пари и бутайки, където трябва. Та ето това е науката у нас, мойто момче, да нямаш илюзиите за розово бъдеще!
  Просто ми се иска да се знаят и мръсотиите, които се прикриват зад високи титли и звания, и нищетата на българската наука - не като апаратура, а като нищета на духа!

 82. 82 Профил на Стоян до 81
  *****
  Неутрално

  Така е не го отричам това, което казваш. Тъжно, но факт има го и това за жалост. Но все пак не може да кажем, че всички са такива, поне моите наблюдения са такива, аз познавам такива преподаватели. Сега ако някой ден реша да се прибера и преподавателите, които познавам се окажат не това, което съм си мислил ще се откажа от науката.

  Както и да е моята мисъл беше, че трябва да мислим как да градим, а иначе е най-лесно е да рушим. И ако загубим потенциала, който все още имаме това ще е катастрофа.
  А иначе то хубава ще си вкараме ядрени физици отвън, ама и ако за хим. анализи тичаме до Румъния поради липса на кадри в БГ ще е голяма излагация.

 83. 83 Профил на dodo
  *****
  Неутрално

  така е след като простаци без образование заемат работните места на вишисти за какво да се у4и нали вси4ко е комунисти4еска мафиа

 84. 84 Профил на празнословие
  *****
  Гневно

  Пане,
  пак си лалал всякакви несвързанотии - как ти отпечатва Дневник празнословията!

  И ако има толкова коментари, то е заради изключително болната тема - нашите деца и образованието им. Но кой, според тебе, трябва да има "визия" за изграждане на образованието - нали ти самият беше дълго време съветник на Панев в парламента- къде ти беше тогава визията, какво направи ти полезно за точните науки, за преподавателите, за факултета??? - НИЩО - само лаладжийство!
  Имаше визия - ти я знаеш много добре - за обединяване на преподаватели от факултетите по физика, химия, математика и биология в НОВ ИНЖЕНЕРЕН факултет - но нямаше кой да се пребори за ориентирането на обучението към ПРАКТИКАТА! )стана само визия!
  Защото на повечето си им е удобно, както са си сега - със старите записки, тихо и кротко, най-много нещо на компютъра да "фитнат", статията е скалъпена. Те са в голямата си част "моделисти" - седят си на компютъра, пишат си статийките, пък ако уредят някое проектче (с всякакви свободни съчинения, или несвързани с нуждите на никой от тая страна) им стига - за к'во да му мислят. Ти лично, какво направи за това образование - седеше си в кабинета и кротко списваше поредния си пасквил за вестниците! Кой друг, ако не самите учени и преподаватели са виновни за хала, на който са - нали това е цветът на обществото, нали те трябва да определят развитието му - щом не могат, значи не са никакви учени и преподаватели. В най-добрия случай работят за науката в чужд колектив и съответно си имат и по-добро възнаграждение.
  Тези, които ги боли за образованието на децата ни тука, в тая страна, трябва да разберат, че ние не можем да подържаме огромни факултети по природни науки, без тези факултети да са свързани с инженерните науки - с практическата реализация на постиженията на физиката и химията! Не може малка България да си позволи да развива "чиста" физка и "чиста" химия, и това, което се случва, е закономерно следствие от прикриваното с десетилетия несъответствие и разминаване между потребностите на обществото ни и личните амбиции на една шепа хора, самообявили се за учени и подърржащи "чистата" наука. Ами защо не погледнете в една Франция, дали има такива огромни факултети по физика и по химия, които да не са част от технологичен или инженерен ВУЗ.

  И вместо да плачем, че не идват студенти в точните науки на СУ, трябва да се запитаме, защо отиват в ТУ-София например? Какво ги привлича там
  тези млади хора - нима мислите, че в ТУ не се учи физика и химия?!
  Докато преподавателите от факултетите по физика и химия на СУ си вирят носа да се представят за велики и недостижими и се "гнусят" да се обърнат към конкретни практически приложения - т.е. ИНЖЕНЕРНИ решения, МЛАДИТЕ ХОРА ще им обръщат гръб. А мухлясалите дъртофелници ще оплакват науката!

 85. 85 Профил на от автора на статията
  *****
  Неутрално

  Благодаря на участниците във форума, които споделят загрижеността ми за последствията от липсата на студенти по специалности от точните науки. Защото преди да се правят гениални предложения (като тези на участник 84 във форума), е необходимо да се припомнят проблемите и отговорностите на най-високо ниво. Иначе ще си подхвърляме ялови фантасмагорични идеи, които някой друг е трябвало да осъществи.

 86. 86 Профил на за автора
  *****
  Неутрално

  С дебелокожа дебилщина и простотия студенти не се привличат, още по-малко могат да бъдат трогнати ония от "високото" ниво!

 87. 87 Профил на pepo
  *****
  Гневно

  АЗ лично се махам от тая скапана държава!

 88. 88 Профил на studentski rating
  *****
  Неутрално

  В американските университети ежегодно се прави рейтинг на преподавателите - ОТ СТУДЕНТИТЕ! Получилите нисък рейтинг напускат и отиват на друго място (ако ги вземат в друг университет с тоя рейтинг!). Тука дебилите са до живот - затова напускат студентите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK