Зрелище с увреждания

Разбрахте ли, че параолимпийските игри с голям успех настигат истинската олимпиада? Не, на откриването им не се стичат тълпи от президенти и премиери, както става на "истинските" игри. Не, телевизиите не водят кървави битки за правата и не излъчват после по 25 часа в денонощието. Не, фирмите не им се лепят като мухи на мед. И - не, широките народни маси все още не изпадат в параолимпийска треска. Но, виж, допингът вече влезе и в кръвоносната система на олимпиадата за хора с недъзи: в Пекин изгърмя един пакистански спортист.


Всъщност параолимпийските игри само на пръв поглед са просто политически коректна алтернатива на суперкомерсиализираните и биологично свръхизчанчени олимпиади. Някой циник би казал, че и в двата вида игри участват хора с увреждания, само дето в единия случай уврежданията са нежелани, а в другия - специално търсени. И че може би спортистите в параолимпиадите заслужават далеч по-голямо уважение, защото спортуват въпреки увреждането си, а не благодарение на него - ако приемем все по-разпространеното твърдение, че олимпийските фаворити вече са главно продукт на химията и на физиологичния дизайн.


Спор няма, замисълът на параолимпиадите е такъв: възможност и за хората с недъзи да участват в международно премерване на силите със себеподобни; сигнал към безгрижните хора без недъзи да обърнат повече внимание на инвалидите и да проявяват повече толерантност към тях (между другото: доста българи, дошли на гости в Германия, са ме питали защо из градовете се виждат толкова много инвалиди.
Обяснението: в Германия очевидно няма процентно повече хора с увреждания, отколкото в България - просто тези хора са по-облекчени във всекидневието си, по-видими, имат повече възможности за придвижване, потребление и развлечение, а мнозинството е свикнало с тях и не ги стигматизира.). Накъде обаче ще се развият параолимпийските игри, независимо от благородния си замисъл?


Развлечение, картинки, купон, игра - който иска да нареди пъзела на новото време и на младежкия манталитет, няма как да мине без тези елементи. С други думи, ако наистина имат амбицията да догонят по атрактивност традиционните олимпийски игри, параолимпиадите ще предлагат на публиката си все повече развлечение, картинки, купон и игра. И ще трябва да стават все по-перспективен рекламоносител за разните кокаколи и адидаси.


Да не говорим, че поколенията на телевизията и интернет вече са безнадеждно пристрастени към бързата смяна на кадрите, към непресекващите изненади и все нови шоу оферти, тъй че нищо чудно един ден да обърнат гръб на олимпиадата и да се запалят по параолимпиадата (тук цитираният по-горе циник би казал, че още през Средновековието хората с недъзи са били атракция по панаирите...). Защото и самите параолимпийци като част от споменатите поколения със сигурност не изостават от воайорско-ексхибиционистичната мода на телевизионните шоута и електронните мрежови общности под мотото: "Вие искате да гледате - ние се показваме".


Първият допинг случай в Пекин може да се окаже пророчество за всичко това.


Александър Андреев е журналист, преводач и писател. Работи в българската редакция на "Дойче веле" в Бон. Автор е на книгите "Степени на свободата", "Заговорът на шпионите" и "Нови степени на свободата". Превел е на български книги от Райнер Мария Рилке, Якоб Васерман, Гюнтер Грас, Томас Бернхард, Фридрих Дюренмат


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крис
  *****
  Неутрално

  В България изобщо отразява ли се параолимпиадата? По СкайТВ - британския сателит тече по цял ден. Много е поучително как, ВЪПРЕКИ уврежданията си, хората тренират и се състезават и са по-силни и бързи от много от "здравите" хора. Защото силата на волята побеждава въпреки уврежданията на тялото.

 2. 2 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Здраво тяло,здрав дух.При хората с увреждания е здрав дух,здраво тяло.Много често,когато природата им е отнела нещо им е дарила друго в повече.Често пъти силната воля за живот,да се покажат пред обществото,че и те заслужават достойно място под това небе ги прави трудолюбиви,перцизни,всеотдайни.Такива хора са по-упорити,по-амбициозни.Работата която вършат е безупречна.Това се вижда и на олимпиадата в Пекин.

 3. 3 Профил на Херцогиня
  *****
  Неутрално

  Хубава статия, но напоследък спортните теми са толкова чести в колонките на автора, че ги банализират. Мисля, че вече би било добре г-н Андреев да насочи силата на таланта си към други аспекти на обществения живот...

 4. 4 Профил на стига де
  *****
  Неутрално

  Няма да коментирам основната теза, а само един щрих. У нас темата за допинга се поднася по крайно изчанчен начин. Повтаря се папагалски тезата на българските спортни дембели(самите спортисти, спортните деятели и журналисти), че всички вземат допинг, спортните постижения без допинг са абсурдни и непостижими, но само нашите хващат, световен заговор срещу България има тука. Заловените обаче категорично отричат, непроверени хр добавки по погрешка вземали, в отдалечените им лагери бъка от шпиони, дето им сипват нещо в храната. Някой ненадейно ги издебва и им сере в гащите.
  Чуждите пък, през ден, през два измислят нови чудодейни лекарства, дето допинг-лабораториите още не са се научили да хващат.
  Журналята от жълтата преса не знам какви лакърдии ръсят, щото не я чета, но бях шокиран да прочета в Дневник и Капитал "копои", "инквизитори" и "палачи" по отношение на допинг-лабораториите. А нарушителите ги ожалват, като невинни жертви.
  Всеки неграмотен спортен дембел се пише специалист по фармакология. Хем големи специалисти, хем винаги в капана.
  Скриха двама пехливани в началото. Единият уж се контузи, а резервата "катастрофирала" на път за летището. Хайде холан.
  Истината е, че които вземат допинг ги улавят, затова повечето НЕ вземат допинг.
  Фармацевтичната индустрия не е в състояние да вади на пазара нови групи лекарства, неизвестни на лабораториите. За ново лекарство отиват десет години и милиарди долари, а за нова молекула(лекарство от принципно нова група) е божа работа дали въобще някога ще бъде открита. Освен това фармацевтичната индустрия успоредно разработва и тест за откриване, който предоставя на лабораториите. Ако някой е хвърлил милиард, той няма как нито да си върне парите с нелегални продажби на хиляда спортисти, нито да го регистрира без да се разчуе.
  Аман от милиционерски митове от соца.

 5. 5 Профил на изумена
  *****
  Гневно

  Що за тенденционна статия? От лийда още личи презрението на автора към тези хора. Иначе всеки би могъл да взема допинг, няма нужда да е професионален спортист, голямо заключение....

 6. 6 Профил на правилно изумена
  *****
  Неутрално

  Всеки човек има право да взема допинг, щом е фен на мускулите. Например във фитнес залата. Професионалните спортисти обаче нямат право. Защото поставят в неравностойно положение останалите, които не желаят да си увреждат здравето, да хванат рак на караджигера, да имат акне, жените мустаци и дебели гласове. И ограбва труда им.

 7. 7 Профил на Спортист от старо време
  *****
  Неутрално

  Беше преди 10 ноември 1989 г. Списаие Огонек вече се считаше като една врата кън света.Тогава прочетох една статия за Ню Йорк. Впечатли ме следното написано от автора: В Ню Йорк се почувствах така, като че ли съм попаднал на парад на инвалидите и т.н. После авторът споделя за нерадостната съдба на инвалидите в Москва. За съжаление у нас има хора, които заради елементарни неуредици не могат да си покажат носа на улицата. А в Щатите и други стани, където има адекватно отношение към инвалидите, се провеждат какви ли не състезания и съревнования за такива хора. За да могат да се чувстват и те равни с другите.Специално за последната Олимпиада и ПараОлимпиада наистина има една прекалена помпозност и показност. Всяко прекалено нещо не е добро. Аз съм бивша състезателка. Спортът ми е дал доста в младежките години. Никога никой от нас не е вземал какъвто и да е допинг или разни хормонални препарати.И Слава Богу, защото всички си бяхме и си останахме жени. Сега в моя спорт търсят някакви мутанти - жени по 1.90 или нагоре. И като ги тъпчат с разни препарати , наистина става страшно. Професионалният спорт направо се изражда. С тези посегателства върху физиката на човека и с тази комерсиализация. Не съм наясн докъде ще се стигне. Днешният професионален спорт произвежда бъдещи инвалиди със сигурност.

 8. 8 Профил на дедко
  *****
  Неутрално

  плюещите ,имайте милост и се молетге да не ви стигне божието възмездие! и те са хора като нас! и всеки от нас в следващия миг може да се окаже в тяхното положение! По-кротко и не дразнете дяволо!

 9. 9 Профил на Въпроси
  *****
  Неутрално

  Дали са ни нужни олимпийски шампиони?
  Напатихме се от тях и от техните групировки! Дори ""Спортистката от старо време" изповяда с носталгия колко много е спечелила от спорта!
  Безполезни хора.Какво донасят за обществото-само големите си претенции на суперчовеци!?
  От стари хора съм чувал че Господ бележи особените.Съжалявам за израза но не е мой!
  Защото разните групи белязани се стремят да извличат облаги от особеноетите си - било малцинствени групи, било инвалиди, било спортисти!
  Някой да работи за тях!
  Да ползват привилегии!
  Да са Максим Ставийски! Да са безнаказани!
  В природата не са предвидени улеснения за неприспособените!Жестока ли е Природата, Еволюцията?!
  Познато семейство създаде ТРИ деца приковани към инвалидни столове(въпреки лекарското предупреждение) и ги предостави великодушно на грижите на държавата!Родителите не са се затруднили да ги посетят повече от две години.Погледнете домовете за изоставени деца-отглеждаме малцинствата които ще бъдат следващия голям криминогенен контингент на наш (ВАШ)гръб!
  Очаквам сълзливи тетки да се нахвърлят върху мен но това ще бъде до момента докато им скъсат ушите за да им вземат обиците!
  Дали не съм прав?

 10. 10 Профил на Фен
  *****
  Любопитно

  Блестящо! Андреев е прекрасен автор!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK