Минималните прагове и сивата икономика

Скритата икономика в България продължава да бъде изключително висока, като тя има два основни компонента - това са сивата икономика (неотчетена официално) и черната икономика (криминализирана, тоест тя не може да бъде отчетена официално). Причините за наличието на сива икономика са почти изцяло икономически (примерно укриване на данъци), докато тези за наличието на черна икономика са по-скоро политически и морални (примерно криминализирането на проституция и наркотици). Нека се вгледаме по-внимателно в икономическата страна на въпроса, и по-специално на връзката между съществуването на минимални прагове (на осигуряване и заплащане) и размера на сивата икономика.


Разбира се, сивата икономика има много измерения, но безспорно наличието й в трудовите отношения се набива на очи най-малкото защото огромен брой хора са пряко замесени. Наличието на минимални прагове провокира сивата икономика на трудовия пазар по два основни канала.


На първо място, това са работниците, които биват наемани нелегално за по-малко пари от минималния праг. Това са ниско продуктивни работници, чието реално възнаграждение е по-ниско от прага и съответно работодателят е принуден да ги наеме неофициално. Този случай като е цяло е по-малко разпространен в България.
Всъщност самото наличие на минимални прагове е било винаги обосновавано с точно тези ниско продуктивни работници, като идеята е да им бъдат осигурени някакви минимални нива на заплащане и осигуряване. Въпреки това резултатът е или нелегално наемане на работници, или... безработица. Истината е, че докато част от ниско продуктивните работници получават повече от това, което са заработили (под формата на минимално заплащане), друга част от тях остават без работа. Достатъчно е да се начертае една графика на равновесието на трудовия пазар и да се сложи минималната заплата над равновесното ниво, за да се илюстрира това.


На второ място, това са работниците, които получават високи заплати, но се осигуряват на минимума. Този случай е много по-разпространен в България и много по-интересен. Нежеланието на работниците (и работодателите) да декларират пълния размер на заплата е провокиран в най-голяма степен от високата осигурителна тежест, но това дава сериозно отражение и в данъчните приходи. Въпреки ниската плоска ставка на подоходния данък голяма част от хората продължават да не декларират доходите си точно поради високите осигуровки. В крайна сметка няма как да заплащаш осигуровки върху 300 лева, а в същото време да заплащаш подоходен данък върху 1000 лева. Нещата са обвързани и към момента ниският плосък данък страда от високите осигуровки.


На практика, вземайки решението да не се заплащат осигуровки според реалните доходи - тоест да се послъгва, следва да се определи и размерът на послъгването. Именно минималните прагове са отправната точна за определянето на размера на лъжата и това е видимо за всички сектори. Масово хората се осигуряват на минимума. Дали причината не е точно в него?


Ако минималните прагове не съществуваха, първата мисъл обикновено е по-посока на това, че работодателите, които осигуряват на минимума, ще започнат да осигуряват на нула лева. Това обаче не е вярно, тъй като те и в момента могат да го правят, като просто наемат работници неофициално. Очевидно повечето работодатели предпочитат на лъжат единствено в стойностите, или по-скоро до степен, при която няма да си навлекат проблеми. Това е и причината да не се наема неофициално - тогава вероятността от поява на неприятности е сравнително висока, а и е лошо за имиджа на фирмата.


Всичко това означава, че ако работодателят дава на своите работници по 1000 лв. заплата, той трябва да реши каква част от тези пари да скрие. Тоест съществува някакъв "праг на наглост" (или "праг на търпимост"), когато вече и подчинени, и партньори/конкуренти, и медии, и държава ще се намесят (реагират) под една или друга форма. Е, колко е този праг на наглост? С колко ви лъжат (все някога се случва) в магазините или в заведенията? При сметка от 20 лева, някой да ви е носил сметка от 100 лв. и това да се случва всеки път? Хората рядко лъжат в пъти... освен ако не знаят предварително доколко могат да излъжат.


Какво се случва, ако управителят знае точно колко е прагът на търпимост? Това, което се случва, е, че всички (които са склонни да послъгват) започват да осигуряват точно на прага - независимо дали лъжат със стотинки или с хиляди левове. Оказва се, че дори не е нужно работодателят да се замисля с колко да излъже, тъй като държавата му е задала съответните граници.


На практика можем да дефинираме два вида минимуми - държавен праг и праг на търпимост според оценките на отделния човек. При наличието на държавен праг - 1) ако личният праг е по-висок от държавния, тези, които са склонни да послъгват, осигуряват на държавния; 2) ако личният праг е по-нисък от държавния, е много вероятно послъгването да премине в генерална измама и неофициално наемане. Всички дефекти се крият в наличието на държавен праг, а не в неговия размер.


Точно наличието на минимални осигурителни прагове (и съответно минимална заплата) дава отправната точка за тези, които крият доходите си. Управителите знаят, че държавата приема подобни доходи като нормални, което автоматично им прави задачата лесна. Колкото по-нисък е прагът, толкова по-добре за тях. Огромна част от хората реално получават в пъти по-големи заплати. От друга страна, ако повишим минималните прагове до реалните нива на заплатите, това ще има съвсем катастрофални последици - определено по-висока безработица и много хора съвсем на сивия пазар. Единственото решение е такъв праг просто да няма - тогава управителите ще бъдат поставени под напрежение, не знаейки къде е прагът на търпимост...


Авторът е от Института за пазарна икономика


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  По тази логика да закрием НАП и вместо данъци да събираме волни пожертвувания. Въвеждането на затвор за укриване на доходи и неплащане на осигуровки ще има значително по-силен ефект от премахването на някакъв измислен праг на търпимост.

 2. 2 Профил на Предложение
  *****
  Неутрално

  Заплатите само по банков път и никакъв кеш.Елементарно.

 3. 3 Профил на Банкер
  *****
  Неутрално

  Затова българската икономика криза не я лови.

 4. 4 Профил на Импресионист
  *****
  Неутрално

  Ако знаете какъв богат нюанс на цветови гами има между черното и сивото.Така,че какво сиво и какво черно.Това са само нюанси в особеностите на българската икономика.

 5. 5 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Интересна хипотеза. Не съм психолог, но ми се струва, че не е много трудно да се измисли експеримент с който тя да се тества. Интересно какво е нивото на поносимост на измами на българите.

 6. 6 Профил на asan mehmed
  *****
  Неутрално

  от 1998 г работихме15 цхожека от с борино Смолъанско ж фирма Бибов-1 до 2004г без осигорожки каде сатези пари ама сефа запласжа це финансира изборите на Костов и каде киро на кириъа а сега работим за 110 лева надник а обсазите на 35 ама пак осигорожки на 230 като се пенсионираме ни е е---на мамата ама сега на фирмите им требе паризи нали сме ж Ежросаъуза па и Станисеб им искал комисион нали строителстжо работат само турзи и мангале па Сокола мал4и тоъ е тарикат пеземенг комисиона ъа от проститузиъка ъа от нас дъулгерите тоъ е добре

 7. 7 Профил на asan mexmed
  *****
  Неутрално

  засто не ми публикужате мнението и жие сте от мафиъата работъа строител за 2750 лежа осигорожки за 230 тапанари ама сефожете финансират Сокола и Станис4о

 8. 8 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Минималните осигурителни прагове са икономически еквивалент на поголовен данък. Независимо колко ниско ти плащат (над минималната работна заплата) и се оценява труда ти (ако си ниско квалифициран и непродуктивен), не може да получиш по-малко от прага. Това означава, че за трудовите възнаграждения в диапазона минимална работна заплата - минимален осигурителен праг осигуровката (която от икономическа гледна точка е данък върху труда) не се определя според "дохода или имуществото на индивида", какъвто е принципът по Конституция, а е константно число - следователно тя е поголовен данък.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 9. 9 Профил на ;)
  *****
  Неутрално

  Само представител на Института за пазарна икономика може да предлага отпадане на праговете вместо контрол за плащане на данъци и осигуровки върху действителните доходи

 10. 10 Профил на Gone
  *****
  Неутрално

  Какви ги говорите в тази статия. Производителността била ниска на хората, затова нямало да ги наемат за 220 ЛЕВА НА МЕСЕЦ! ЗА 10 ЛЕВА НА РАБОТЕН ДЕН!? ОТ КОЯ ТЕОРИЯ ГО ПРЕПИСАХТЕ ТОВА? Това важи за страни като Франция /с 35 часова работна седмица/, Холандия и др., където е над 1200 евро на месец при 14 месечни заплати на година
  http://www.fedee.com/minwage.html
  + осигуровките. Тогава работодателят има доста да се замисли преди да наеме някого и да плаща.
  В страни като Великобритания, лейбъристите въвеждат минимално почасово заплащане, за да защитят работещите и да не могат разни богаташи и бизнесмени да плащат мизерно. Всеки работещ човек в едно развито общество има право на достойни доходи, покриващи поне минималните нужди - храна, дрехи, място за живеене+комунални услуги ток, вода... Дали МРЗ в България покрива разходите за всичко това в България?
  Българска МРЗ=МиЗеРия.
  Традиционните ресурси, които са движили икономиката през вековете са ТРУД, ЗЕМЯ и КАПИТАЛ. В съвременната икономика много важна роля имат и информационните ресурси.
  Хората /Можещите хора!/ са много важен ресурс за всяка икономика, за всеки бизнес, но те не се ценят в България.

 11. 11 Профил на домакиня
  *****
  Неутрално

  Като внесем всички дължими осигуровки и гледаме с прискърбие как се харчат парите ни по разни държавни чиновници, почиващи баби или потъват в нечии джобове съвършено непрозрачно - е,как да продължим да внасяме? Защо не намалят размера на осигуровките при трайна тенденция за формиране на бюджетен излишък? В духа на европейските морални категории трябва всички в еднаква степен да ползват определени блага; у нас става така, че хората от реалния сектор,т.е. тези,които заработват и внасят данъци,вкл. осигуровки,не могат да се ползват от преразпределението на същите тези суми. Това касае и работници,и работодатели.Трябва да са луди,за да не укриват доходи.

 12. 12 Профил на dedmin
  *****
  Неутрално

  Баси локумите! Направете осигуровките да отиват в индивидуална сметка, където мога всеки момент да проверя сумата, където ще знам точно колко пенсия мога да очаквам и аз ще плащам без разни "психологически" прагове! Истинската причина да не се плаща е , че парите се крадът! Баща ми имаше 40 години стаж и по-груби сметки е внесъл към 100 000 лева без лихвите, а до смъртта си получи около 15 000 лв!!! Кой му открадна 85 000 000 лв!

 13. 13 Профил на Кафа
  *****
  Неутрално

  Скритата икономика в България продължава да бъде изключително ВИСОКА(!?), като тя има два основни компонента - това са сивата икономика (неотчетена официално) и черната икономика (криминализирана, тоест тя НЕ МОЖЕ(!?) да бъде отчетена официално). Е те това само изречение ми стига и ми партисва.

 14. 14 Профил на 977
  *****
  Неутрално

  Само един книжен плъх може да напише такава статия да се прави на интересен, истината е, че държавата е абдикирала от задълженията си.
  Единствения начин да се пребориш със сивата икономика е с твърда ръка. Не плащаш данъци (или по-малко от колкото тябва)=кражба=затвор.
  Ми както тук някой предложи да закрием НАП и да сложим една касичка там, всеки да дава колкото му е на сърце.

 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  Интересно какви данъци плаща "Института за пазарна икономика"?
  Дали плаща дапъци?
  Какви заплати и осигуровки изплаща?
  Колко е при тях "прагът на търпимост"?
  "Институтът за пазарна икономика" в коя част на икономиката е - бялата ,сивата или черната?
  Колко се плаща за анализите на институтчето?
  Институтчето ще ли се съгласи да споделя "инализи и информация" срещу кой колкото даде?

  Направления за една хубава статия!

 16. 16 Профил на зайцев
  *****
  Неутрално

  нап трябва да се приватизира , намерил съм му собсвенки вече , а що се отнася до сивата икономика , то е ясно , че тя у към 70% - защо , защото така е измислена системата , никога няма да плащат работодателите осигуровки , защото няма адекватен данъчен контрол , трябва да има амнистия и от новата година нататък , при нарушение затваряне на бизнеса и така така така , но трябва промени в съдебната система , абе сложно е трябва да има много трупове ,без революция не става .... ама я по добре да си кротуваме , че така или иначе , ако ни съберат данъците , то после ще се чуди коя партия и кръг от фирми да ги изпапка , сложно е

 17. 17 Профил на осигурител
  *****
  Неутрално

  Считам, че причина за плащане на осигуровки в/у по-малка сума от действително изплатената е в укрити доходи. Ако доходите са явно показани, този номер носи по-голяма осигурителна тежест на работодателя (включително собствените му данъци и осигуровки) отколкото плащането върху реалните стойности. Затова мерника трябва да се пренасочи.

 18. 18 Профил на Петков
  *****
  Неутрално

  Много хубава статия. Трябва да се намалят осигуровките и да няма минимална заплата и минимални осигурителни прагове. Да има яснота каква пенсия ще вземеш за осигуровките ,които плащаш сега. Трябва шоково намаление на осигуровките. 10% плосък данък и 1000 лева необлагаем минимум. 1000 максимален осигурителен праг. До 1000 лв. плащаш осигуровки ,над 1000 плосък данък. Сивата икономика ще намалее драстично. При този бюджетен излишък това е напълно реално. Да се мисли и за реформи в пенсионната система. Стига ни краде "Трайната коалиция"

 19. 19 Профил на Петков
  *****
  Неутрално

  Много хубава статия. Трябва да се намалят осигуровките и да няма минимална заплата и минимални осигурителни прагове. Да има яснота каква пенсия ще вземеш за осигуровките ,които плащаш сега. Трябва шоково намаление на осигуровките. 10% плосък данък и 1000 лева необлагаем минимум. 1000 максимален осигурителен праг. До 1000 лв. плащаш осигуровки ,над 1000 плосък данък. Сивата икономика ще намалее драстично. При този бюджетен излишък това е напълно реално. Да се мисли и за реформи в пенсионната система. Стига ни краде "Трайната коалиция"

 20. 20 Профил на Ic
  *****
  Неутрално

  Към №10 - когато работникът не изработва заплатата и осигуровките си какъв икономически смисъл има да го наемаш изобщо?
  Статията е много правилна. Не е правилно да се регулира пазара на труда с прагове и минимална заплата. Никой никого не насилва при наемането на работа. Като ня някого не му харесва заплащането просто си търси по-платена работа - естествено срещу повече труд. Като няма кого да наеме работодателят - сам ще предложи по-висока заплата. Пазарът трябва да се либерализира.
  Намаляването на осигуровките ще доведе и до неимоверно по-голям процент и повече, като обща сума плащания. Мисля, че това стана видно от намалянето на корпоративния и подоходния данък.

 21. 21 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Абсолютни локуми. Ако отпаднат праговете, "послъгването" ще стане от неофициално в официално - и полза никаква. Сега поне има отправна точка за държавна намеса в полза на работниците. Държавата да регулира и прилага по-добре, а не да абдикира от ангажиментите си.
  Праговете по-скоро трябва да се вдигнат.

 22. 22 Профил на сметка
  *****
  Неутрално

  Самоосигуряващите се имат долен праг 240. Да приемен, че човекът е изкарал точно толкова. 60 лв са му нормативно признати разходи. От останалите 180, плаща 52,2 ДОО и ЗО и 18 лв ДОД. Живее със 110. От тях, като напазари, заминават 22 лв ДДС. Ако пуши, пие и кара кола, плаща акциз. Отделно плаща местните данъци и такси.
  Трябва да не е много добре с главата, ако стои в бялата икономика и не отиде в сивата.

 23. 23 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  "Заплатите само по банков път и никакъв кеш.Елементарно. ".

 24. 24 Профил на Ния
  *****
  Неутрално

  Въведете затвор за неплащането на осигуровки,върху реалните доходи,за документна измама и за счетоводителите,за укриване на данъци.Променете закона, така че,всеки,който подаде сигнал,че го осигуряват на минимума,а получава на ръка отгоре и това се докаже,да получи % от укритите данъци на роботодателя си.А и колко служители от НОИ,НАП помагат за укриване на данъци,водейки счетоводствата на частни фирми.Защо получават заплати,като резултатите от работата им са катастрофални.

 25. 25 Профил на тъй тъй
  *****
  Неутрално

  Без сива икономика държавата ще фалира. Как ще накарате работодател да ви даде европейска заплата с реално плащане на данъчната и осигурителната тежест щом предприятието трябва да работи в условията на измислени икономически параметри. Ще последва масова безработица и т.нат. Т.е. на управляващите им е изгодна, ама мноооого изгодна, сивата икономика. Елементарно, Уотсън.

 26. 26 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хубава статия; интересно прилагане на игровите теории и психологията към данъчното облагане. Съгласен съм, че минималният праг улеснява лъженето. Бих предположил, че ако го нямаше като указател, повечето лъжещи щяха да се спрат на по-висока, по-кръгла сума - примерно 500лв.

  За всички, които искат твърда ръка и затвор за укриването на данъци - защо толкова се натискате да плащате за нови и нови затвори от данъците си? Имате излишни пари ли? Репресивните мерки са най-скъпото решение на който и да било обществен проблем. Сигурно имаме над милион хора в сивата икономика (и аз част от времето съм там). Ако вкарате 10% от тях в зад решетките, представете си колко нови затвори барабар с надзирателите, куките и съдиите ще ни трябват. В същото време тези, които вкарате в затвора, ще спрат да внасят в държавния бюджет и малкото, което внасят сега, и направо ще минат на държавна издръжка.

  Много по-елегантно решение е това от статията - с малък психологически трик, който не ни струва нищо, поставяме хората в ситуация, в която е вероятно доброволно да платят повече данъци от сега.

  gradinko.bg
 27. 27 Профил на да
  *****
  Неутрално

  трабва да се намалят осигуровките и няма да има прагове, официални измами и Масларова

 28. 28 Профил на Несъгласна
  *****
  Неутрално

  Аз пък не съм съгласна държавата да ме задължава да плащам осигуровки в посочени от нея фондове. Тези пари потъват в черна дупка и въобще не ми гарантират спокойни старини, а неспокоен живот в активна възраст. Искам сама да определям къде и колко да се осигурявам и кога да се пенсионирам.

 29. 29 Профил на Умен кестен
  *****
  Неутрално

  # 25, както имат пари работодателите да си купуват нови коли, апартаменти, да си назначават роднини и любовници във фирмите, където нищо не правят по цял ден освен клюки, ще намерят пари и за реални осигуровки. Тези икономически параметри са изкуствени, защото те си ги създадоха. По-лесно им е с рушвети, укриване на данъци, да купуват политици, отколкото да правят реален бизнес, защото не могат и не знаят как. По-лошото е че не искат да правят легален бизнес. Винаги т.нар. бг работодател ще препочете да си купи нов мерцедес, да отиде на екскурзия в Перу, например, но никога няма да се сети да инветсира в нови технологии или да спази закона за осигуряването. Не работя за човек, който ще ме осигурява на някакви си 300 лв и ми обещава още отгоре - двойно или тройно. Щом има пари да ми дава наръка , има черна каса и лъже. не съм застарйхован, че няма да лъже и мен. Аз как да знам , че ще получа тези допълнителни пари следващия месец, като нашите шефове са в перманентно състояние на затруднения, без оборот, колко тежко му било и т.н? Работих при такъв красавец- всеки месец не се спря с измислени глоби какви ли не трикове, да не ми даде договоррените пари. На следващия месец вече си връчих преидзвестието за напускане. Като му е тежко, да не става работодател , а да тръгва да си търси и той работа като редови служител.

 30. 30 Профил на leon
  *****
  Неутрално

  Познавам работодатели, които съвсем не тънат в разкош, а влагат всеки с мъка припечелен лев в модернизацията на производството, те може и да осигуряват на заплати около минималните прагове, но лично за мене по-важна е перспективата, която предлагат, отколкото високата ми "осигуреност". Намалете осигурителните тежести - и без това трупате излишъци и после се изпотрепвате да се карате за какво да ги харчите, господа управляващи!

 31. 31 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Да направим едно сравнение:
  Работник взема 1000лв нето(чисто)
  Първи случай:
  За да ги взема тези пари работникът, неговия шеф трябва да се бръкне с 1538лв(http://pariteni.bg/Calcs/5/eccbc87e4b5ce2fe3.html). Срещу това работникът получава пари на бяло за харчене, вноска за пенсия(която най-вероятно няма да получи по ред причини), здравна вноска(като здравните услуги не зависят от вноската) и т.н. От своя страна тези пари са си разход за работодателя, който може да си харчи бялата печалба с кеф. Къде е проблема - ами 53.8% върху брутната заплата потъват в държавната черна дупка. Като се вземе предвид, че работникът тепърва има да плаща данък потребление(ДДС, акцизи...), рушвети и др., реалните пари за потребление клонят към нищо.

  Втори случай:
  Шефът и работникът се спазаряват за осигуровки на минималната заплата и чиста заплата някъде по средата между 1000 и 1538. Срешо това работникът получава същите здравни услуги като при по-високата осигуровка(с две думи почти никакви и трябва пак да си плаща), вноска за пенсия(при същите перспективи) и повече пари за харчене. Работодателят пък вместо 53.8% върху цялата, плаща 10% данък върху необявената сума и щрака с пръсти.
  Нека всеки да си направи извода...

 32. 32 Профил на pepi
  *****
  Неутрално

  Колеги форумци, дали сте служители или работодатели ,бихте ли ми казали какъв е смисъла да формираме излишъци ,които комунистите да си делят, а ние да духаме супата .Та аз си мисля, каквото може да се скрие да се скрие.

 33. 33 Профил на а де
  *****
  Неутрално

  Преди 10 г наивно мислех, че всеки трябва да си плаща данъците. Тогава заплатата ми беше в долари, инфлацията я направи огромна, данъците също. С моите данъци през ян, февр 1997 платиха на две села пенсиите.
  Няма смисъл от плащане на данъци. Натрупва се огромрен свръхизлишък, чиновниците удрят гъза в тавана и щедро пилеят за живите и умрелите. Невероятна разсипия.
  Спестените от частния бизнес данъци отиват за инвестиции. Заплатите нарастнаха, безработицата намаля. Това се дължи на частния сектор. С повишените приходи държавата не направи нищо полезно. Увеличи апарата от безделници.
  Не бъдете папагали, мислете с главите си. Не гледайте в паничката на чорбаджията. Той яхти не си купува. Купуват си ахмеди догани и обръчите, дето са на държавна хранилка.

 34. 34 Профил на До Долнио
  *****
  Неутрално

  А сега не гледайте...
  Всички чорбаджии са "меди догани" и части от обръчи. Верно нямат си паничка, НО имат казани. Ти също си такъв.
  Не ми се оплаквай, че си плащал данъци ама нааа... другите крадяли. Криеш, лъжеш и водиш двойно счетоводство.
  Праговете трябва да се вдигнат четворно колкота са реалните заплати отделени с "мъка на сърце" от бизнесмените.Няма нужда от затвори, трябва само чОрбаджите да плашат глоба в ХИЛЯДОКРАТЕН размер за плашане под масата.Ако не могат да ги плащат-нека глобите се прехвърлят на децата им със стократно увеличена лихва.
  Сега нека си карат МАЗЕРАТИТО.

 35. 35 Профил на Умен кестен
  *****
  Неутрално

  Ама вие за какви излишъци говорите, като се осигурявате на минмилна или около нея и оттам плащате мизерни осигуровки?! Не се осигурявате на хиляди левове. тези, които са на бюджет не могат да кръшнат- там им се приспада директно и те сай-големите спонсори в това отношение. Излшък не се трупа само от осигуровки, и то мизерни. Ако плащате само това на държавата , направо ви завиждам. Плащат се и данъци - за сгради и смет. оттам също се трупа и ако не си платя данъка, трупа ми се лихва. Както аз си плащам моя данък, държа и хората , на които си продавам труда да са коректни с мен. След като има пари да ми ги дава наръка, значи крие печалба и не я декларира. З каква честност и изтормозеност на ббг работодател ми говорите, след като печели, ма не иска да дели?! Щом мами държавата, кое му пречи на "уважаемия" шеф да измами и мен?! Случи ми се и зъм мнителен. И нашият реши да ме убецдава,че било в моя полза. А нали като изляза в болничен- да не дава Господ, ще ми се плати на база реално осигуряване по договор, а шефът не плаща надница, ако ще и да умираш, ако не ци на работа. Нашият шеф не знае как се печели и как се мотивира служител, той знае само едно: как не му стигали парите... за нова къща. Не 260, а500 трябва да стане минимумът

 36. 36 Профил на много си тъп кестен
  *****
  Неутрално

  Според горния глупак, държ чиновник, бюджетните плащали също данъци и нямало как да ги скрият, съответно и частниците трябва по същия начин да бъдат третирани.
  Сега ще му обясня. В БГ годишно се създава БВП в размер около 60 млрд лв. Той се създава само от 2,3 млн работещи в недотираната сфера. Чорбаджиите и работниците им. Остават 2,5 млн пенсионери, деца до 18, безработните и 1,1 млн работещи на държавна служба в ДОТИРАНАТА сфера. Тия последните БВП НЕ създават. Те са толкова на издръжка, колкото пенсионерите, децата и безработните. За тях отиват 48% от БВП, което е всъщност бюджета. Годишно всеки един от тия 2,3 дава на останалите 7 млн по един автомобил за около 3500 лв. Или му плаща курорт от по една седмица всеки месец. Бюджетните имат по 1,5 мес платен отпуск годишно. Чорбаджиите такова нещо не могат да си позволят. Данъците на бюджетните на практика не са от техния джоб. Те идват от бюджета, а парите в бюджета са чопнати от частниците.
  От повишените осигуровки бюджетните няма да спечелят абсолютно нищо. Те ще бъдат прилапани от крадливите чиновници и раздадени на обръчите.
  Обратно. Бюджетните имат интерес парите да останат у чорбаджиите, да бъдат инвестирани, да има работни места и да расте БВП.
  Ама не го вдяват.

 37. 37 Профил на димитров
  *****
  Неутрално

  за какво говориме какво искате от работодателите един работник трябва сам да поема всички осигуровки от заплатата си нима един самосигуряващ се не ги поема омръзна ми да чета глупости за прагове и тнл

 38. 38 Профил на димитров
  *****
  Неутрално

  имате ли си напредстава един самосигуряващ се колко осигуровки трябва да плати на държавата примерно при 1000 лева доход и един нает по трудов договор с 1000 лева Работника плаща 13,5% общо осигуровки плюс 10% плосък данък а самосигуряващия се на 1000 лв плаща 28% осигуровки без право на болнични плюс 10 плосък данък така че не се оплаквайте държавата е мащеха за хората соито работят за себе си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK