Битката за Студентски град - битка за България

Студентски град е България. Или по-точно неин умален и концентриран модел. Тук на сравнително малка територия съжителстват хора, дошли от всички краища на родината. Трагичната смърт на студента Стоян Балтов освети проблемите, които този необикновен софийски квартал трупа от години - липса на правила, корупция, безконтролно строителство, мутри, мизерия, мръсотия, престъпност, чалга... В последните дни част от студентите като че ли излязоха от апатията, в която често ги обвиняват, и се опитват да кажат "стига".


Подобно надигане бе повече от необходимо, тъй като Студентски град отдавна е ничия земя. Общежитията са на университетите, които са държавни, инфраструктурата е общинска, междублоковите пространства се реституират на старите им собственици, а основното население - студентите, живеят според принципа "не съм оттук и съм за малко". В резултат единствените добри стопани се оказват мутрите.


Студентски град обаче няма собствени проблеми. Нито една от изброените неуредици не е негова запазена марка. Градчето страда от проблемите, характерни за цялата държава, но тук въздействието им като че ли е по-концентрирано.
Означава ли това, че току-що надигналите се студенти трябва да си кажат "каквато ни е държавата, такъв е и студентският град" и да зачакат България да се оправи, за да бъдат решени проблемите на квартала? Не, разбира се. Който иска да подреди света, най-напред трябва да подреди дома си или, както гласи принцип, любим на много младежи по целия свят, "мисли глобално, действай локално". Каузата за спасяването на Студентски град, Странджа, Рила, Иракли или на което да било кътче от родината е кауза за спасяването на България. Няма как да сме доволни от начина, по който изглежда страната ни, ако не сме доволни от начина, по който изглежда мястото, където живеем.


Горното е толкова вярно, че чак звучи банално. Вярно е обаче и обратното. Оазисите се срещат рядко. И не можем да искаме Студентски град да се превърне в остров на реда и хармонията сред море от беззаконие. Затова решенията, които предлагаме за този квартал, би трябвало да бъдат приложими за страната като цяло. Ето защо можем да поискаме многобройните заведения тук да отговарят на всички необходими изисквания, но не можем да поискаме затварянето на всички дискотеки и барове, каквито гласове се чуха. Навсякъде по света нощният живот е свързван с младите хора. Затворят ли дискотеките в Студентски град, студентите ще започнат да ходят в тези в центъра и отново ще бъдат изложени на същите опасности. Разбира се, дискотеки в жилищни блокове няма в никоя уважаваща себе си държава и подобни заведения не трябва да съществуват. Не можем също така да забраним продажбата на алкохол в Студентски град, тъй като това би довело единствено до процъфтяването на черната борса и черноборсаджиите или, с други думи, на мутрите. Не можем да поискаме пълна национализация на цялата територия на Студентски град, тъй като това би струвало твърде скъпо на данъкоплатците, а и на държавата не можа да се разчита да е по-добър стопанин.


В замяна ние, младите хора, имаме пълното право да настояваме правилата да се спазват, безконтролното строителство да спре незабавно, да бъде потърсена отговорност от виновните за изникването на сгради на броени метри от общежитията, да бъде изградена нова и да бъде подобрена съществуващата инфраструктура, в която да бъдат инвестирани приходите от търговските обекти, действащи на територията на комплекса... И най-вече имаме право да поискаме реално да участваме във взимането на решенията, т.е. да споделяме отговорността за тях.


Само така младите могат да се превърнат в приоритет на държавата. Ще припомня, че България е на последно място в ЕС по процент на публичните разходи за образование. А държава, която не я е грижа за образованието, не я е грижа за младите хора, т.е. за собственото й бъдеще. Но ние сме длъжни да покажем, че може на държавата да не й пука за нас, но пък на нас ни пука за държавата.


*Авторът е журналист на свободна практика и аспирант в СУ "Св. Климент Охридски"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тинчо
  *****
  Неутрално

  Виновна е лакомата реституция.По цял свят има студентски кампуси.Там няма нищо друго освен учебни заведения, библиотеки и обикновени магазини. Тази българска щуротия в студентския град да има дискотеки, пивници, хазартни заведения няма аналог. Хората в студентския град са дошли да учат, а не да играят хазарт, да ходят по стриптиз барове.

 2. 2 Профил на Ilmar
  *****
  Любопитно

  Интересни и мъдри възгледи на интелигентен млад човек. Силна статия!

 3. 3 Профил на Хаймани
  *****
  Неутрално

  Каквито студентите, такъв и градът им

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на ОВЧ
  *****
  Весело
 6. 6 Профил на кой е виновен
  *****
  Неутрално

  Не е виновна РЕСТИТУЦИЯТА.
  Първопричината е БЕЗОГЛЕДНАТА ЕКСПРОПРИАЦИЯ през 1948-1950 година.
  Така че ВИНАТА за всяко зло е ТОТАЛИТАРНИЯТ РЕЖИМ 1944-1989.

 7. 7 Профил на Старец
  *****
  Неутрално

  Лошото е нелепата комбинация - "кампус - град". По света капусите са обособена зона - създадена и поддържана именно и само като кампус - както пише и Тинчо. И там има спални, библиотеки и ограничен брой заведения за развлечение. А в Англия специално - всички те работят до 23.00 ч.: "последна бира джентълмени".

  "Студентски град" за съжаление е просто квартал на София и не е кампус и не може да стане - там има и частни имоти, и жилищни блокове и други постройки, в които по закон може да с откриват всякакви "съблазни".
  Е - и танкове, и жандармеристи и полицаи пред всяка кръчма да се сложат, ефектът ще е и скъп, и временен.

  Еднозначен изход за съжаление е трудно да се посочи. Нека младите - у нас и от по света да предложат идеи на политиците - те живеят там, тяхно е "бъдещето" - хайде те да кажат как да се организира то.

 8. 8 Профил на и сега какво ?
  *****
  Разстроено

  Не е нормално младите хора и студенти на България да живеят в такава мизерия и да биват пребивани и ограбвани. Най-лошото е, че много вдигат ръце и си казват "ми кво да направя" и го приемат едва ли не за нормално вече. Живял съм там и е това не е нормална обстановка за следване или пък за живот. За мой късмет имах шанса и късмета да се махна оттам и сега завършвам извън България. Това е първото място, където трябва да се предприеме нещо и то незабавно. Или просто ще се надяваме, че нашите приятели и деца ще имат късмета да доживеят да си вземат дипломата. Наистина е жалко

 9. 9 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 450 Неутрално
 10. 10 Профил на озадачен
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен със Старец - Студентски град е по-скоро "городок", отколкото "кампус". Лощото е, че е бил замислен като такъв и сега почти нищо не може да се направи. Може, но не и само в "Студентски град", а в държавата като цяло.

 11. 11 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Поддръжката на общежитията и околните площи би следвало да е грижа на студентите или на частни (евентуално - общински) фирми. Редът за строеж, режимът на работа на търговските обекти, вкл. и дискотеки, барове би следвало да е отговорност на общината и на службите по реда и хигиената.

  Авторът хем казва, че това, което се случва важи за всеки квартал, град и село в страната, хем иска някакви по-специални мерки конкретно за Студентски. Последното би могло да бъде, ако градчето е със особен статут, а то не е. И тези мерки би следвало да са повсеместни, а не само за Студентски град, гр. София.

 12. 12 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 450 Неутрално

  я си мислим че требе да спрете да мислите воронеж оти от тоя воронеж ни хвана сърбеж

  България над всичко!
 13. 13 Профил на sroksos.org
  *****
  Неутрално

  Не искаме удържавяване на територията на Студентски град, защото по начало тя си е държавна, изкупена някога земеделска земя, с изградена от държавата инфраструктура и десетилетия поддръжка.
  Актуването на Студентски град като общинска земя от престъпното правителство на Костов и още по-престъпния кмет Софиянски и множеството локални кметчета като Ненков (от синия комсомол) са престъпно деяние за което няма давност.
  Държавата би трябвало да обезщети излъганите собственици на незаконни сгради, дискотеки, кръчми. Но от друга страна повечето "собственици" за псевдо-собственици и инвеститори, които перат държавни пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK