Путинизмът в криза

Путинизмът в криза

© Иван Кутузов"Вследствие на изострената икономическа ситуация беше решено светлината в края на тунела да се изгаси като временна мярка". Това е само една от шегите, обикалящи Русия през последните дни, по време, в което страната е изправена пред най-тежката си криза за десетилетие.


Моето поколение - на родените в началото на 60-те години на XX век - помни две кризи. Първата, последвала рухването на Съветския съюз, приличаше почти на катаклизъм - магазините бяха празни, държавата - банкрутирала, всички спестявания изчезнаха. Другата засегна всички руснаци, но не беше толкова сурова - неплатежоспособността на Русия през 1998-ма, придружена от четирикратно обезценяване на рублата. Днешната криза е остра, но няма усещане за наближаващ апокалипсис.


Ситуацията обаче тепърва ще се изостри - не само защото цените на основните руски стоки за износ (нефт, газ и метали) рязко се сринаха, но и защото правителството, което явно вярва в своята безгранична сила и мъдрост, сега изглежда неспособно да отговори на новите предизвикателствата. Да, Русия разполага с огромни златни и валутни резерви, но те много бързо се изчерпват. Не след дълго и те ще бъдат изхарчени най-вече за защита на рублата.
По-важното е, че никой по високите етажи на властта не може да промени икономическата политика на страната. Вместо това


Русия се управлява от "Господата Да"


които са способни само да се съгласяват и да повтарят: "Както кажете, г-н министър-председател...", "Както желаете, г-н президент...". Една от причините е, че държавното ръководство, изглежда, консумира и възприема същата отпадъчна информация, с която храни и обществото.


Цели региони - Урал и Република Мордовия - се намират в застой. Москва, на която се пада лъвският пай от икономиката, също страда, защото твърде много зависи от природните ресурси, а най-големите й данъкоплатци - концерните "Газпром", "Лукойл", "Транснефт" - в момента са в лошо състояние. Бюджетът на Москва дори загуби близо една четвърт от приходите си. Но вземайки предвид вкусовете и желанията на московския кмет, можем спокойно да предположим, че той ще продължи да налива останалите му бюджетни средства в строителния бум в столицата. Което не носи пари - улици, училища, болници, детски градини - без съмнение ще пострада.


Както и в началото на 90-те години, всички се страхуват от безработица. Но тогава безработицата не надмина 12%, защото според руския кодекс на труда съкращения се извършват много трудно, а и излиза скъпо. А и повечето руснаци не възразяват особено на орязването на заплатите, ненормираното работно време и неплатените отпуски.


За това послушание съществуват достатъчно основания. Почти невъзможно е да преместиш и да си купиш нов апартамент в друг град, което превръща руските работници в трудно мобилна група. В съветски времена хората бяха горди, че са работили само на едно или две места през целия си живот. А които мислеха и действаха различно, бяха иронично причислявани към "непостоянните работници", тези, които скачат от една работа на друга.


И днес хората стоят до пустеещи заводи - привидно заети, но без да правят нищо и да получават смислени възнаграждения. От време на време заводът им плаща някакви пари, но най-често работниците се изхранват благодарение на своите зеленчукови градини. Резултатът е


масов алкохолизъм, бедност и липса на перспектива


Реалните измерения на кризата вече са очевидни. Консумацията на електричество спадна през ноември със 6% спрямо година по-рано, а стокообменът намаля с 20%. Дори министерството на икономиката признава, че Русия е влязла в рецесия, която ще продължи най-малко 6 месеца.


Странното в днешната криза е, че руските милиардери бяха ударени по-силно, отколкото останалите. Не се безпокойте, олигарсите на Русия не гладуват, но благоденствието им се срина. Друга шега, която също обикаля из Москва, гласи, че един милиардер взел от друг назаем 300 рубли (малко над 10 долара), за да си купи последния брой на списание "Форбс" и да провери на кое место е в класацията на най-богатите.


Безразлично към бедността, руското правителство активно подкрепя своите паднали олигарси, и най-вече близките до Кремъл. Държавата отпусна например заем от 4.2 млрд. долара на алуминиевия магнат Олег Дерипаска (заемащ първото място в класацията на "Форбс" преди кризата), за да може да се изплати на западните си кредитори. И макар че експертите въобще не са сигурни дали Дерипаска въобще ще върне заема, Кремъл и олигарсите си имат


собствени начини за уреждане на дългове


Дерипаска, който придружаваше президента Дмитрий Медведев по време на скорошната му обиколка из Латинска Америка, призова руските управляващи да проучат "Новият курс" на американския президент Франклин Рузвелт през 30-те години на XX век като модел за икономическо възстановяване. Идеята на Рузвелт за договор между индустриалците и властите е особено привлекателна за руските олигарси. Забележително е, че Дерипаска предложи правителството да създаде "стабилизационен фонд" за алуминиевия отрасъл, защото индустрията - неговата индустрия! - загубила пари и глобално пазарно присъствие.


Владимир Путин, разбира се, вече беше въвел споразумение между руското правителство и най-богатия човек в страната, който пък се съгласи да не коментира действията в държавата, в замяна на което получи свободата да печели колкото си поиска и колкото е възможно повече. По силата на тези споразумения, ако високопоставен държавен служител поиска да влезе в успешен бизнес, то отказът не се приема.


За щастие руснаците знаят как да преживеят тежките времена. Спомням си края на 80-те години не само заради надеждите за свобода, но и заради тоталната липса на бебешка храна, от която се нуждаех, за да нахраня дъщеричката си. Оттогава изминаха 20 години, дъщеря ми порасна. Днес има достатъчно бебешка храна по магазините. Но пък няма никакви надежди за свобода.


Московските интелектуалци сега дискутират дали икономическата криза ще доведе до нова вълна на либерализация в Русия. Това е ключовият въпрос и за мен. С чувство за наближаваща свобода всяка икономическа криза може да се изтърпи по-леко. Досега обаче това чувство си остава само привидение.


Ирина Ясина е анализатор в Института за икономика в преход, тя е и седмичен икономически коментатор за РИА "Новости", вицепрезидент на фонд "Либерална мисия", бивш програмен директор на фонд "Отворена Русия". Статията е предоставена от Project Syndicate.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на иво
  *****
  Неутрално

  автор ирина ясина майка на нашия любим блогър мишо

 2. 2 Профил на Slash
  *****
  Весело

  Бре, само един комуноид се е изявил? Сигурно другите са нощна смяна на складовете в Илиенци, а той е бил дневна

 3. 3 Профил на Профан
  *****
  Неутрално

  Другари, връщам се от оперативка. Тази статия трябва да бъде оплюта подобаващо, защото се чува, че експерти от посолството щели да прегледат статиите в Дневник и коментарите. Не трябва да се излагаме другари! Да живее Русия, да живее червената идея завинаги в нас!

 4. 4 Профил на Годерзи
  *****
  Неутрално

  Креденциите на дамата постяват под въпрос обективността на статията. Логиката на "Днес има достатъчно бебешка храна по магазините. Но пък няма никакви надежди за свобода." я поставя в групата на "... се появи нов култ - принасяне на човешки жертви в името на абстрактни идеи" (Херцен или Чернишевски за револшциите). ... бебешката и другата храна в магазините е по-важна от абстрактната 'свобода'. Дон Кихотовото 'Свободата, Санчо, се намира на върха на бойното копие', не предполага свобода срещу глад. Най-лошото робство, е робството на страха от глад и насилие. ... Русия, за съжаление или не, винаги е била империя, което предполага централизирана власт.

 5. 5 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Къде сте бе русофилчета да се възхитите от любимата ви рашка. Нали беше много силна, па имала мноо пари и още нам кви си благини. Май самите "благодарни" руснаци ще обесят Пупкин за топките след няколко месеца. И ко ша пайкаме тогава? Мъка, мъкааа...

 6. 6 Профил на Епос
  *****
  Неутрално

  Люди всей страны c детьми и взрослыми,
  Рты открыв, забросив все дела,
  Просидeли многo лет под козлами,
  Нa котoрыx шёл pаспил бaблa.

  Где-то в нeбe руки мycкулиcтыe
  Двигали пpомышлeнный peзак,
  И катилиcь стружки зoлoтистые
  Каждoмy в кaрман за прocтo так.

  Ктo повыше - тeм зa ворoт кyчами,
  Кто пoнижe - тем в кармaн пальтo,
  Нy, а что pасcыпaлоcь – oкyчили
  Тe из нaс, кто был воoбщe никто.

  C жaдноcтью хвaтaли пaльцы тощие,
  Что из тoлстых выcыпaлоcь вниз.
  B выxоднoй и в бyдни, днем и ночью –
  Нaд cтрaнoй стoял весeлый визг.

  Cтружки были тeплые, вeceлые,
  Вкуснo пахли xлeбoм и едой –
  С легким apомaтом нeфтедoллaра,
  Никеля и пpoчeй ерyндой.

  Kоe-ктo купил коттеджик кaменный,
  Оcтальные нет, нo всeм тeплo.
  Мы панeлeй нaкупили плазмeнныx,
  Чтоб смoтpеть, как пилится бaблo.

  Cидя у экрaнов, водкy пили мы.
  Hу и что, а ктo бы не запил?
  Ecли cделан импортными пилaми
  Гpaмотный прoмышленный запил?

  Это ли есть мeчта нeдостижимaя?
  Пycть китайцы пашyт тяжелo,
  А над нами - вечнoе, пилимoе,
  Тoлcтoе, смoлиcтое бaбло!

  Знай, cиди, фиcташки с пивом лузгая,
  Пoд eго pитмичныe шумы.
  Вoт какaя ты, идeя pусcкaя, -
  Та, что cтолько лeт искaли мы!

  Mы - цaри! Вceленнaя - кoрмилица!
  Cтoит толькo глaзом нам моргнyть,
  Всё бaбло придет к нам и пoпилится,
  Устилая cтpужками нaш путь!

  Еcть y нас приданноe нa выданье!
  Нам не нaдo нaпрягать умы!
  Мы yже кyпили Eврoвиденьe!
  И пoчти футбол купили мы!

  И yже oдeлись в заграничноe!
  А пoтoм к такoму-тo чиcлу
  Тишина нaсталa нeпpивычная.
  Словно ктo-то выключил пилу.

  Мы сначалa дyмали не рыпаться.
  Ho пoтом дошлo до нac cлегкa:
  Что-то cвeрxу перecтало сыпаться,
  Хoть внизy доcтаточнo пoка.

  И cегодня нам пopа обидeтьcя:
  Что еще зa кризиc мирoвой?
  С ceнтября бaблo y наc нe пилитcя!
  Kaк y вac, рeбята, c гoловoй?

  Ну-кa oтвeчайтe бeз истеpики,
  Ктo придyмaл это запaдлo?
  Кризис где-тo там y ваc в Aмepике,
  А y наc - не пилится баблo?!

  Нaм плeвaть на банки и нa вклaдчиков,
  Кто у вас чeго не доплатил!
  Вызовитe сpочно к нам нaлaдчиков,
  Пусть нaлaдят пpeрвaнный пoпил!

  Ecли ecть в башкe y ваc извилинa,
  Быcтpо всё испрaвили, pаз-два!
  C сентябpя в cтpaне бaбло не пилeнo!
  И ужe кончаeтcя жpатва...

 7. 7 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Сигурно другите са нощна смяна на складовете в Илиенци" - не бе. В момента са в мазето и хукат в тръбите на парното та дано се повиши малко температурата в панелката. А после ще заспят затоплени от поредната голяма победа на българо-съвецката дружба - спирането на газа за България.

 8. 8 Профил на До Мишо - руски гвардеец
  *****
  Неутрално

  Че защо да се хабят русофилите - щом имат твоята пословично-просташка русофобия и кретенизмите, които пишеш редовно и смехотворно - за чий хрен им е да се хабят, я!?!?

 9. 9 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  кризата дойде от САЩ и американските спекуланти и черноборсаджии които се опитаха да печелят от евтини руски суровини. нищо обаче не може да спре Русия към победата. ако трябва ще спрат обмена на рублата срещу долари и евро и пак ще бият САЩ.

 10. 10 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 470 Весело

  Е, а стегнете се!
  Какво,какво неверно е казала дамата?
  И свободата не е задължително да е на гладно,нито пък ситостта!
  Аман!
  Не знам,не знам...
  Просташки май се държат русофилите...
  Гледам веднага са скокнали,като ощипани девици!

  haokarapora
 11. 11 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 470 Весело

  И последно,към "проф.председателите","комсомолските секретари","партийнит"такива,пенсионираните от ДС и потомците им по-кротко,не сме нито 5о,нито 60 ит.нт на 20 век!

  haokarapora
 12. 12 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "ако трябва ще спрат обмена на рублата срещу долари и евро и пак ще бият САЩ." - а така Пипи - изсираш поредното говно и беж да те няма! Само да не стане както СеСеРето "биха" САЩ. Щото рашките още мажат лайната от 1991 година. И зачеркнахме СеСеРето от картата на света.

 13. 13 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "за чий хрен им е да се хабят, я!?!?" - ейц! Пай се!

 14. 14 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Маломни американоиди, гледайте си резила на Уолстрийт и не се занимавайте с неща, от които не разбирате. Вярно е, че получавате обезценени доларчета за подобни антируски пасквили, но именно благодарение на подобни идиотски статийки сега Москва ви показва кой всъщност управлява Европа!
  Като сте големи "демократи" помолете се на оная мангалка Кондоблиза Райс да ви се притече на помощ в този тежък момент за "демокрацията" в Източна Европа.

 15. 15 Профил на Информация за тъпите русофоби
  *****
  Неутрално

  Neue Zürcher Zeitung
  "Я не понимаю украинцев"
  В сегодняшнем выпуске Neue Zürcher Zeitung опубликовано интервью с Симоном Пирани, экспертом в области энергетики, старшим научным сотрудником Oxford Institute of Energy Studies. Тема беседы – газовый конфликт между Россией и Украиной.

  Сутью конфликта Пирани считает "вопрос о стоимости газа и его транзита в Европу". До сих пор, утверждает он, украинцы платили за российский газ очень мало, и сейчас Россия хочет получать больше. Украинцы, в свою очередь, пожелали получать больше за транзит. Поскольку истинного рынка газа не существует, продолжает эксперт, цена на газ увязана с ценой на нефть. Сегодня Западная Европа покупает газ по 400 долларов за тысячу кубометров, и 44 доллара из этой суммы приходятся на транспортные расходы. Соответственно, отмечает Пирани, "для Украины справедливой была бы цена около 356 долларов".

  В прошлом году украинцы покупали газ по 179 долларов, теперь же "Газпром" требует 419 или даже 450 долларов. Однако, напоминает эксперт, во время газового конфликта 2006 года русские значительно снизили первоначальные требования. Премьер-министр Владимир Путин говорил о 250 долларах, и это, считает он, "реалистично". Украинцы, в свою очередь, говорят о 190 долларах. "Это мало, - утверждает Пирани. - Я не понимаю логику украинцев. Вероятно, они надеются, что их резервов хватит до тех пор, пока цена на газ не упадет. Но это произойдет еще нескоро".

  Далее Пирани рассматривает отличия между газовыми конфликтами 2006 и 2009 года. Нынешний, полагает эксперт, "значительно менее политически мотивирован". Однако политическая составляющая в нем тоже имеется. Речь идет об отношениях в треугольнике Россия - Украина - ЕС, а также о внутриполитической борьбе в Киеве. Что же касается путей урегулирования конфликта, то здесь Пирани отказывается давать какие-то конкретные рекомендации. "Договоренность, достигнутая в октябре, - сказал он, могла стать хорошей основой; тогда российское и украинское правительство договорились о постепенном повышении цены на газ в течение трех лет. Но из этого ничего не вышло".

  Источник: Neue Zürcher Zeitung

 16. 16 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Кондоблиза Райс да ви се притече на помощ в този тежък момент за "демокрацията" в Източна Европа." - по-леко братчет, че веднъж помолихме Рейгън и великото ви СеСеРе изчезна. Да не стане и сега същото с руския бантустан.

  "сега Москва ви показва кой всъщност управлява Европа!" - много ме кефят наще комуноидни изроди. Руснаците оставят българите да студуват, а русофилските идиоти се радват. Щот рашките уж нещо си управлявали.

  Пфуу, деба извратеняците миризливи!

 17. 17 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Я не понимаю украинцев" и кво искаш да кажеш с тази статия, тапирчо? Че автора не разбирал украинците ли?

  Да ти имах текезесарския патос, тикво!

 18. 18 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Маломни американоиди, гледайте си резила на Уолстрийт" - трябва да ти кажа душа, че резила на руската борса е двойно по-голям. Руската икономика се е обезценила със 76%, а американската с 43%. А ти бълбукаш тук за някакви резили, смешнико.

  Твоите тъпи руснаци такъв ще го отнесат от кризата, че положението ще е направо "Хенде хох" само след половин година.

 19. 19 Профил на Do Epos
  *****
  Неутрално

  Абе Епос, защо не си ебеш путката майна бе Епос! Защо?

 20. 20 Профил на IceBreaker
  *****
  Неутрално

  Мишо на моменти ги пише дори и смислени постинги. Според мен е помолен / накаран / платен да ги пише за да събужда определени реакции. Другия вариант е просто да си няма работа и да яде парите на някой работодател като бълва глупости по форумите.

 21. 21 Профил на Хуго Гроций
  *****
  Неутрално

  Петров 14

  Кой командва в Европа? Че нещо не разбрах. Твоят Путин с една Грузия не можа да се справи, с Украйна на глава не може да излезе, както е тръгнало скоро и последните грамчета авторитет и уважение ще загуби пред света, а ти ни казваш, че командвал в Европа. Командва само креатурчето си Медведев, ама изглежда не знае вече какво да му нареди.

 22. 22 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: 8 Весело

  "в което страната е изправена пред най-тежката си криза за десетилетие."

  ..Ха..Ха.. Ха!

  А Америка стои в "пред най-тежката си криза за 200-летие".

 23. 23 Профил на Moriaka
  Moriaka
  Рейтинг: 8 Весело

  Слух!

  "Ми6о" са го одържавили .. както орържавиха АИГ и Fanny Mae .. за да спасят остатаците си!

 24. 24 Профил на Ненормалници
  *****
  Весело

  Болни мозъци - имате ли парно?

 25. 25 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  "..Ха..Ха.. Ха!

  А Америка стои в "пред най-тежката си криза за 200-летие". "

  Ми така е, уважаеми моряче! Контрактиране на икономиката с 40% е най-тежката криза в историята на Америка, не го отричаме.

  Виж - руснаците нямат такива проблеми. Те периодично, кога през 5, кога през 10 години, отиват да рупат корените на дърветата (за най-примерните дават кашичка!), щото няма друго по магазините. Американците са закъсали заради кофти ипотечни кредити; руснаците нямат такъв проблем - 20 души живеят в 70 квадрата комуналка, и никой какви-бяха-там-питеки не изплаща! Американците се чудят как да напълнят жадните си за петрол 6-литрови автомобилни двигатели; руснаците са абсолютно ОК - те се придвижват с метрото (а който живее извън Москва, не се придвижва - ей я, фермата с кокошките е на един хвърлей разстояние, 3 км пеша, а за миньорите има служебни автобуси, производство 1959 година)

  Или както се казваше в един супер точен 'лозунг' от близкото минало -- "Съветският болен -- най-здравият болен!"

 26. 26 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  Мишо е таен форумен агент на ЦРУ

 27. 27 Профил на Do Moriaka
  *****
  Неутрално

  Моряко, ходи се гръмни някъде, най-добре на територията на бившата СССР. Твоите глупости не са никому нужни.

 28. 28 Профил на Komuniag Tupakov Prodazhnevski
  *****
  Неутрално

  "Болни мозъци - имате ли парно?"

  О, нам това не ни интересува. Интересува ни да обслужваме интересите на Русия, защото тя е най-добра и най-могъща, а и винаги най-права. Нищо че сме в друг свят сега - и в НАТО, ЕС, Шенген и Еврозони, ний винаги ще обслужваме интересите на Русия, а не Българските, и ще се продаваме защото сме тъпи кратуни, мутри и комунари. Когато Русия еднистранно наруши договора ни и спре газовите доставки, нас това не ни касае. Важното е да докажем правотата на постъпките на Путкйо и неговата евро-азиатска клика. И най-важното - на Америка да и е зле. Нищо друго няма значение.

 29. 29 Профил на Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Българските СКОТОВЕ русофили да четат и да повръщат бързо нещо срещу авторката, че ще си помисля, че мислят!

 30. 30 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  На Путин му изпутиха путинцето с газта.

 31. 31 Профил на обективен
  *****
  Неутрално

  Една страна ,която разчита единствено на износ на суровините си и няма какъвто да било износ на други технологични продукти е супер слабо развита.

 32. 32 Профил на да Мишо
  *****
  Неутрално

  Мишо не притесняйся.Путинката и да го махнат ще сложат друг-тогава ще викат за другия-логиката е ясна-щом са го избрали другарите значи е добър,защото е наш.Може да е с едно око,една ръка,може вече да е обърнал резбата и за нищо да не става като някои другари,но е наш.Това е логиката е нашите родни пенсионери.

 33. 33 Профил на Пенсионер
  *****
  Неутрално

  Стига сте слагали всички пенсионери под един и същ комунистически показател! Аз съм пенсионер, Баща ми беше на лагер, ние сме изселвани, аз съм изключван от училище за уронване престижа на "народната власт". И аз ли съм комунист бе тъпак? Лумпен неден, оди да ближеш газо на другаря Борисов и да правиш свирки на другаря Станишев!

 34. 34 Профил на Профан
  *****
  Неутрално

  Другари, инспекцията от посолството мина и нашите братушки са много разочаровани от седерастките демократични инспирирани от ЦРУ мнения тук. Много се разлютиха и говориха нещо за орязване на заплати и персонал щот тез болхари не ставали за нищо.

  Излагация другари, едно нещо да трябва да направим като хората и така да се изложим

  Братушките са ни много сърдити и не ви съветвам да ходите до посолството в близките няколко дни - няма да ви платят, най-много да ви наругаят

 35. 35 Профил на ПРОПАГАНДА--РУСКА ДУМА
  *****
  Неутрално

  РУСИЯ Е ПЪРВА КЛАСА ПРОСТИТУТО4КА-- ЗНАЕ КОГА ДА СИ ВДИГНЕ ГАЩИТЕ, ДА НЕ Я ИЗКЛАТЯТ ЕВТИНКО НА СВЕТОВНАТА МАГИСТРАЛА !! ОБАЧЕ ,СУТЕНЬОРА НЕ Е РУСНАК !! БЕДНИТЕ ТАВАРИШЧУТКИ СИ ОСТАВАТ НА БОРШ И КРАСТАВИЧКИ ! КАКТО ПРИ СТАЛИНЧО --ЖА МА ЗВИНЯВАТЕ

 36. 36 Профил на мария
  *****
  Неутрално

  абе четящи и коментиращи хора, що някои от вас не се засрамят. Прекрасен материал и верен, доколкото съм чувала от хора били съвсем наскоро в Русия и то не само в Москва. Какво ги топли обикновените руснаци, че Путин (като всеки по-дребен мъж) се опитва да избива комплекси и за жалост има възможност да го прави върху световната икономика? По същия начин стои въпросът и с обикновените български граждани? Какво ги топлят в момента (без газ)ловните подвизи на президента им Първанов? И май отдавна не се делим на русофили и русофоби, а на комунофили (без някога да е съществувало такова животно, де)и на нормалофоби.И от малката си локвичка мога да кажа, че вероятно и Европа има проблеми с руския газ, както слушам по новините, но моето парно в Германия работи без проблем и имам топла вода. А майка ми в БГ вече е минала изцяло на отопление с климатик и то без да се знае докога.

 37. 37 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Коя е авторката ?
  "Ирина Ясина е анализатор в Института за икономика в преход, тя е и седмичен икономически коментатор за РИА "Новости", вицепрезидент на фонд "Либерална мисия", бивш програмен директор на фонд "Отворена Русия".

  Картинката е ясна. Другарката се е настанила на разни западни ясли и много знае. Тази е като нашите Дайнов и Ко., които от години папкат от разни фондации и центрове захранвани от западни парички.
  "Дневник" доста се излага с такива "автори". Нали вестникът още не е станал "Папарак" ?

 38. 38 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Е, ех, винаги съм уважавал руснаците и мразя американците, но като видя някои тук във форума и в обществото, че са по-големи руснаци от руснаците, че разбират от Русия и живота в нея повече от нейните жители, че се кълнат във Великата Матушка повече, отколкото в родината си... срам ме хваща, че съм българин!
  Тъпо племе гъзолизко, българско!

 39. 39 Профил на До Хуго Гроций
  *****
  Неутрално

  Путин не се справил с Грузия ли ? ХАХАХА ! И къде са сега грузинските Абхазия и Южна Осетия ? Защо в тях няма грузински закони и грузински държавни органи ? Защо Саакашвили си яде вратовръзката ? Защото е победил Русия ли)))) ?
  А за Украйна почакай още малко. Скоро шляхтата ще бъде вкарана в миша дупка. Преди 2 години направиха този номер, но бързо разбраха къде им мястото. И сега ще стане същото.

 40. 40 Профил на до 34
  *****
  Неутрално

  Кажи го направо-не инспекцията от посолството,а визитацията.Щом още ги търпим ,значи сме си направо една доста голяма лудница със затворен режим.

 41. 41 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Мишо не притесняйся." - да бе! Напрао сън не ме фаща! Само все още се учудвам на настървеността с която местните русофилчета застават на страната на рашата, даже и при случаите, когато рашките не спазват подписаните договори. Извратени ли са тия хора да защитават азиатците от Кремъл след като България замръзва от липсата на газ? Тия русофилски зеленчуци и техните комуноидни подгласници, като че ли не жена ги е раждала, ами Партията.

 42. 42 Профил на До Canada Dry
  *****
  Неутрално

  Ти си грижи за твоя Костов. Защото се е сдушил бате Бойко. И нещо май ти увисна фасона. Нали бяхте най-великите и бяхте срещу мутрите и др. бандити)) ? А сега с бате Бойко заедно)))

 43. 43 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ще бият САЩ на мук. Колкото ги биха и досега.

  ивкръ
 44. 44 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Путин не се справил с Грузия ли ? ХАХАХА !" - след войната с Грузия, тъпата ти рашка няма ни един съюзник. НИТО един, шматко. Относно "справянето" на Пупкин с Грузия - не разсмивай пантофите ми - рашките се мотаха 4-5 дена с танкове по грузинските пътища и като скиваха два и половина азмерикански кораба в Черно море, си ометоха партакешите. Нарамили откраднатите фаянсови тоалетни чини, втора употреба, велосипеди и златни лъжички. То голема "победа" било бе! Напрао втора сталинградска битка!

 45. 45 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Ще бият САЩ на мук. Колкото ги биха и досега." - след всеки "бой" над щатите, се разпада поредната "велика" руска империя. СССР 1/6 от световната суша, Русия - 1/7. Както казваше Горби "Процесс пошел".

 46. 46 Профил на do Пенсионер
  *****
  Неутрално

  Пенсионер, не го вземай лично. Той не е искал да те обиди. Чест прави на твоя род противопоставянето на народната власт. Ти си истински дисидент! Сега не е време да се делиме, а де се обединиме в името на България и против червените продажници.

 47. 47 Профил на вола рие на гърба му пада
  *****
  Неутрално

  путинката с действията си ще събори троянския си кон в България от власт

 48. 48 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не се сърдете на родните чугуни. За да схванеш основната идея на авторката трябва да си запознат с творбите на човешкия гении от Античността, през Ренесанса, Просвещението та чак до съвременността. Трябва да си чел и пиратски романи, и романите на Достоевски. Трябва да си се възхищавал от саможертвата на спартанците при Термопилите, както и на победата на хуманизма над мракобесието в Гражданската война в САЩ и във Втората световна. Трябва да си разбрал, че нищо не ти е дадено по дефиниция - че дори и любовтта може да бъде несподелена, но това не означава че живота не е честен. Да правиш разлика между това да си си опикал територия в която има нефтени кладенци и това да си щастлив. Трябва да си се научил какво те различава от хамстерите, на които се радва детето ти.
  Тогава и само тогава можеш да схванеш какво казва авторката - казва че в родината и няма надежда. Казва че хората не вярват в нищо, въпреки че имат бебешка храна. А преди са вярвали, искали са да има промени. Хамстерите в аквариума също не са гладни - може би те са по-щастливи от хората които имат газ и петрол.

 49. 49 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  рубларите,какво толкова лошо е написала жената просто е недоволна...и описва действителноста ,и според мене не лъже защото такива бяха и донякъде са в бг нещаата,изхранване от градините,прасета,кокошки,омпоти доста хора в провинцията и досега така оцеляват в бг...относно трудовата мобилност ,това си беше и тук на дядо ми най голямата му гордост беше че цял живот е работил в един завод и подиграваше тези дето си сменяха работните места ,че били мързеливи ,че некъдърни били щом си сменяли работата

 50. 50 Профил на еврореалист
  *****
  Неутрално

  Борбата в случая е за бъдещето на Украйна. И Русия го прави по мечешката.

  Москва иска проруски режим на мястото на Юшченко и използва до дупка мис Юлия Тимошенко, която има само един интерес - да остане на власт и да задоволи безграничните си финансови нужди. Освен това - нарцистичната си природа и нестихваща нужда от признание и видима позиция - това го издава и външният й вид... А май преди тя нещо имаше проблеми и с руската Генерална прокуратура... които необяснимо как се решиха ... или нещо бъркам, а?

  Руснаците разчитат, че като видят големи трудности с доставките на газта, европейците ще предпочетат по-малкото зло и ще отстъпят в Украйна. Особено под натиска на Германия, Франция и Италия. Което е още един клин в трансатлантическите отношения, щото засега САЩ нищо не могат да направят, за да осигурят газ. Даже и моралната им подкрепа по-добре да не я дават, че би звучала нелепо...(без материално изражение), ами дорде е още време и сгоден момента да натиснат там където трабва, за да тръгне Набуко. И не само - въпросът е откъде ще се пълни този газопровод. Щото само с "Туркменбашия" уравнението не става.

  Путин май е чел добре Ильф и Петров, по-специално "Златният телец".
  Нали според Остап Бендер, изправен пред риска да загуби цялото, човекът е склонен да даде част от него (енергийни доставки за намиращата се в криза икономика + предстоящи социални последици или пък да допуснат проруско управление в Киев - то и без това на Германия и Франция им е байгън от НАТО-вските аспирации на лагера на Юшченко и се чудят как да скършат мерака на САЩ). Така че играта е нещо като "дай милион" на "поднос със синя лента"... и си запази остатъка в мир.

  От тази работа джаста-праста халей хоп - кака ти Юлия Тимошенко - ще се окаже в крайна сметка една изтривалка, като само ще разчисти пътя на Янукович или друг местен герой, свързан с Москва. А пък за Юшченко остава моралното утешение да си харчи милиардите някъде в изгнание.
  Дотук добре, обаче монетата има и друго лице. В крайна сметка Путин ще се окаже в положението на Остап Бендер след като пипна милиона от милионера Корейко - трябваше да си го харчи в СССР, а не, "това не е Рио де Жанейро"... Така или иначе накрая ще загуби всичко (както става с Остап и в книгата). И като в приказката за руския цар, дето си изгърмява наведнъж патроните и после гледа "трезво".
  Защото да си правиш шеги посред зима с доставките на енергия не може да не предизвика адекватен отговор от западния капитал - идва ред на диферсификацията, достъпа до труднодостъпни залежи (тук България май има да взема...), свързване на газопроводи вътре в ЕС, увеличаване на капацитета на хранилищата, мерки за повишаване на енергийната ефективност (всъщност това ще е новият балон след имотния), възобновяемите източници (вЕтър без мъгла), научни изследвания за водорода, онези 20:20:20 до 2020 за енерг. ефективност на ЕС и т.н.

  Да не стане така, че Путин-Бендер да трябва в крайна сметка да се "преквалифицира в домоуправител"...

  А пък за нас - ДАЙ ГаЗ!

 51. 51 Профил на еврореалист
  *****
  Неутрално

  току що ми се обадиха от щаба на Миша Ходорковски -

  разправят, че със собствени средства разширявал и правел подобрения на сибирската си резиденцията в Чита, за да я подготви за тържественото посрещане на Путин и компания.

 52. 52 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  ЧЕТЕТЕ ДЪРВОГЛАВЦИ И НЕ ЛЪЖЕТЕ
  ЯВНО СТЕ ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ИБРИКЧИИ ИЛИ БЕЗМЕРНО ТЪПИ ФАНАТИЦИ ЗА ДА НЕ РАЗБИРАТЕ КАК ХАМЕРИКАНЦИТЕ ЧРЕЗ ПОДЛОГАТА СИ ЮШЧЕНКО СЕ ЕБАВАТ С ПОЛОВИН ЕВРОПА
  Новым годом. Россия предлагала Украине покупать в 2009 году газ по $250 за тысячу куб. м (в прошлом году цена составляла $179), но Украина настаивала на меньшей цене. Украинский премьер Юлия Тимошенко вообще ведет речь о $201. "Газпром" же заявил, что так как Киев отказался подписать контракт со льготной ценой, Украина в 2009 году будет получать газ по средней в Европе цене в $418. Отметим, что примерно столько же за газ платят те же Польша и Чехия. Еще как минимум семь стран в Европе покупают российский газ и вовсе дороже $450. И даже с учетом того, что 11 января "Газпром", по словам официального представителя компании Сергея Куприянова, рассчитывает получить $1,5 млрд от "Нафтогаза", украинский долг все равно составит еще $614 млн

 53. 53 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Браво санчо, само така!!! Статията е за безхаберието на вождовете в Москва, обаче петата колона на Путьо не може да не напише за американците!!! Те са виновни и за снеговалежа миналата седмица. Ама той подлогата Костов ги подучва как да ни прецакат, нали? Един риторичен въпрос (ако може тъпоъгълниците да не ми отговарят - не ме интересува какво мислят) - какво точно ме вълнуват мен отношенията между Русия и Украйна? Мен ме вълнуват отношенията между Русия и България, които са пряко следствие от малоумието на КГБ-ейската шайка, която е на власт в Москва. Което е и темата на статията.

 54. 54 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  санчо,кво общо има статията с газа ..
  абсолютно нищо ама ти еи така да си го кажиш как русия си е търсила парите ,виж брат това че ние плщаме 500$ за газта ,не значи че цената е такава ...прост ни го туриха по братски,а в момента реалните са 200/250$но те сапазарни и за тези които имат повече от един източник на доставка

 55. 55 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  а отношенията украина и русия ,са сходни както бг и русия,тоест опитващ се васал да се дистанцира от империята,
  а русия пък как не попадна на съседи ,все лоши бе, като почнеш от балтииските републики и стигнеш до китай и япония навсякъде ,проблеми ,териториални спорове ама май има нещо гнило във МОСКВА

 56. 56 Профил на антикомунист
  *****
  Неутрално

  Отново трябва да стане ясно и най-тъпите и ограничени и немислещи българи, че няма по-гадно и гнусно нещо от к о м у н и з м а!!
  Руската журналистка е написала кратка и ясна и точна дисекция на руската действителност. Един отвратителен феодализам цари и в тази страна, еднакъв с българския!
  Терор, грабене, насаждане на страх, извивавена на ръце, давена на мъката от безизходицата в алкохол!
  И най-страшното - превръщане на населението и в Русия и в България в една аморфна, пасивна, примирила се със съдбата се м а с а!!!
  Прогонват младите хора, оставят да пребиват и избиват останалите в страните младежи и да вегетират тези, които оцелеят!Недостойни и жалки старини за родителите ни и още по-жестоки ни чакат и нас, ако не се събудим и на се обединим да изтрием завинаги комунизма он земята ни!!!!!

 57. 57 Профил на монах681
  *****
  Неутрално

  Браво на Санчо!!! най сетне някой да прогледне...браво,,доволен съм от коментара ти!!!
  това е истината - но по-скоро трябва сега да се види решение за проблема,защото хорицата на село не ги интересват чужденците ,но вече треперят....всъщност и това не е вярно...те са на въглища..о..те са добре...по-скоро хората в града по блоковете...трябва да се вземе решение за ,да не умрат от студ...нещо ние сами неможем ли да направим за себе си...тоест държавния механизъм неможе ли някак си да направи нещо,толкова излишъци имаше?...премиера ни успокоява,успокоява ,а накрая се оказа ,че ядем голямо дърво и с една криза неможем да се справим..

 58. 58 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  драги сънародници,Газпром е търговска компания ,ако и руска такава ! А нали пазарът е "западния" бог и парите...
  И защо бре дорогие отричате правото на Газпром и принципалите му да се държат пазарно ? Ами те икономическите и търговските правила са еднакви за всички !
  Вие ако сте търговци и превозвачът ви краде от стоката кво прайте ?
  Айде стига лъжи и манипулации щото Русия е най-малко заинтересована от спирането на доставките - ми те от това основно печелят! И кой кого краде и рекетира ?
  Я ми посочете един търговец ,който да дава баз пари и да позволява да го крадат?
  И като пускаме чужда войска в държавата си /което никога не е боло освен през Втората световна/ забравяме че сме "братушки" - сега пък "сложили ни го били по братски ". Ами на руснаците как им го слагат ?
  А горната статия си е една пълна манипулация в "подходящ" момент.
  Що не вземе този вестник да публикува някои статийки от западната преса / то и доста филмчета се намират / в които критиките и плюенето по собствената им политика и икономика и социални практики са доста умопомрачителни .Или вие сте си русофоби и сте слепи и глухи за останалото.
  Ми не мойте така бе "другари".
  С плюнки като вашите загубихме арабските пазари ,руските пазари и кво ли още не.
  А след сегашната криза и "западофили" като вас проумеят колко струват празните приказки и обещанията на "новите ни приятели" - щото тези "на запад" добре съветват и съчувстват но преди да дадат първо вземат ,после " дялкат " колкото на тях е нужно и ако остане - може и да дадат нещо.
  Осъзнайте се драги и си спомнете -"няма вечни приятели -има вечни интереси "
  и се замислете какви са интересите на държавата ,която уж обичате .май по никакъв начин тези интереси не се защитават чрез безогледно плюене и ругатни по най-големия суровинен източник ,най-големия пазар и най-близката до нас велика сила ,каквото е Русия.
  ТВА СА РЕАЛИИТЕ /по Ахмед-сокола/

 59. 59 Профил на abc
  *****
  Гневно

  Да ви еба майката путйовска смотана да се подиграват така с хората които си плащат,да ни спират газта посред зимата тия са абсолютни нещастници и капути и нямат никаква доблест и съвест те заслужават всички държави да ги отебат от всякаде и от всичко и да ми ядат кура да ви еба майката проста Руска и Украинска мафия,лайнарска,недоклатена и некадърна и това ми било братушки да ви го начукам в пияндурите...

 60. 60 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "И кой кого краде и рекетира ?
  Я ми посочете един търговец ,който да дава баз пари и да позволява да го крадат?" - а бе тъпоъгълник! Колко пъти да ти се казва за да вденеш? България не я интересуват проблемите на Русия и Украйна. Защото договора ни е между Газпром и Булгаргаз. А проблемите си с Украйна рашките да решават в международния арбитражен съд. Така постъпват цивилизованите държави. А не като лудите от Кремъл да врътнат кранчето без предупреждения на България, която е редовен платец по договора.

  Па опитайте се да вденете поне едно изречение бе, залухави. ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ: БЪЛГАРИЯ ИМА ДОГОВОР С РУСИЯ, А НЕ С УКРАЙНА.

  Пфуу, аман от тъпоглави русофилчета вече. Такива земноводни като Санчо от десет кладенеца вода ще докарат, само да не помръкне ореола над главите на лудите от Кремъл.

 61. 61 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Рускинчето прави паралел с предишни кризи. Уточнява, че нищо не може да стресне савецкии человек.
  Теглото на синия кит е 35 тона, но теглото на американците е по-голямо. Много теглят завалиите от кризата. Според нашите милиционери.
  Затова проблемите на руснаците са бял кахър. Е, може би пак ще се наложи да им плащат заплатите в продукция. Примерно произвежда завода ковчези. На всеки работник му плащат в ковчези, той си ги мъкне вкъщи, после ги пласира сам. Ако пък работи в Инаститут по молекулярна физика, му плащат с молекули.
  Савецкии человек е свикнал, боли го .... Радва се, че не го е окъсал като американците.

 62. 62 Профил на Don Quichotte de la Manche
  *****
  Неутрално

  САНЧО, що не идеш да се прегледаш?

 63. 63 Профил на  Георги
  *****
  Весело

  Да ви еба майката путйовска смотана да се подиграват така с хората които си плащат,да ни спират газта посред зимата тия са абсолютни нещастници и капути и нямат никаква доблест и съвест те заслужават всички държави да ги отебат от всякаде и от всичко и да ми ядат кура да ви еба майката проста Руска и Украинска мафия,лайнарска,недоклатена и некадърна и това ми било братушки да ви го начукам в пияндурите...

 64. 64 Профил на Слави
  *****
  Неутрално

  Време е някой да изхвърли боклука....

 65. 65 Профил на коте
  *****
  Неутрално

  Мише еваларка!Водиш курс по ограмотяване, но материала с който работиш калпав.

 66. 66 Профил на митко стругарчето
  *****
  Неутрално

  СЛЕД пиянска оргия между ЗИДАРО МАЗАЧ от РАЗГРАДСКИТЕ села и руска УЛИЧНИЦА се РАЖДА комуиднорусофилче

 67. 67 Профил на maria do san4o
  *****
  Неутрално

  четох, четох и не се сдържах, защото това, което си написал дава отговор на въпроса защо аз в тая лоша запаноевропейска Германия в момента се топля на парно, а ти не и по нататък до глобалния въпрос що българите (и руснаците) сме това дередже.Като бивш вече български журналист първо да кажа, че Дневник най-вероятно публикува този материал, защото темата на деня е Русия и не е зле да се видят най-различни погледи върху развитието на тая държава, а не само Първанов в прегръдка с Путин. Като ни спрат примерно газа французите, тогава ще се занимаваме с Франция. Основната работа на журналистиката е следи зорко правителството си и да го критикува, когато работи неефективно (не плюе!!! тоя термин издава специфични национални черти)и обикновено колкото по-демократична е една държава, толкова по-сериозни са публичните критика. Виж при диктатура в управлението, обществото в публичния си живот живее от розово, та по-розово. И да пазарът може да е Богът на западния свят и най-вероятно по тази причина има железни правила. Аз не си представям, че при изпълнението на легален договор тук някой ще врътва кранчето на партньора си.Но напълно разбирам, че в съзнанието на голяма част от българите някои от тях имат само права и никакви обществени задължения, което обяснява и ситуацията в страната. Че Русия е голям пазар е вярно и всички искат да продават на него, но ти първо ми кажи ние какво точно произвеждаме, което да можем на конкурентни цени да продадем на който и да било международен пазар и също така и в какви количества. А колкото до "най-близката и великата" сила е изобщо излишно да се коментира, но на мен все пак ми е интересно, защо ти е нужно да облягаш на велика сила? България ти е малка, за да и отстояваш националните интереси или що?

 68. 68 Профил на до санчо
  *****
  Неутрално

  много ми е интересно ти какво ще направиш,ако си търговец и превозвача ти краде от стоката - ще спреш да работиш ли? не, ще си намериш нов превозвач, а стария ще съдиш за загубите си, защото и тебе те очаква същото.
  Съвсем друг е въпроса дали твоите клиенти са си направили сметка надежден доставчик ли си, и ако не си, дали имат други такива или поне дали имат емкости и запаси, които ще ги направят достатъчно независи от един недостатъчно надежден доставчик като теб.

 69. 69 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Е,има търпеливи хора и четат нещата на *санчо&*.От това няма смисъл,защото *санчовци* винаги ще бъдат на магаре и слуги,а и научно е доказано,че:
  -рак,мерак,простак и комунист
  са тежки заболявания с летален изход.

 70. 70 Профил на Истината е следната.
  *****
  Неутрално

  След срива на цените на нефта, мангизите към московията многократно намаляха. В Света царува ликвидна криза, т.е. свежи пари йок. Путинландията трябва да намери срочно пари, в брой, а не във вид на акции на някакви измислени корпорации напр. Газпром. Ясно е, че в очите на Путведев единственият неизтупан до сега чувал е Украйна, после ще се заемат и с Белорус. Та с тази криза, напълно изкуствена, тупането на чувала започна, Требват паре. Интересното в случая е, че подходът е типично гангстерски, рекет. Учудващо е също, че на путьовците някак си не им идва до мозъчетата следната мисъл: "А какво ще правим (стане) след това" (след рекетът имам предвид).

 71. 71 Профил на мунчо
  *****
  Неутрално

  Ако Газпром има проблеми в Украйна, да намери алтернативи за да си изпълнява поетите задължения. Примерно, доставка на втечнен газ с кораби.

 72. 72 Профил на Филип Дечев
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия, наистина не бях чел отдавна толкова добре написани анализи/впечатления.
  Още веднъж - добра работа!

 73. 73 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  70-ти ти си пълен безхаберник.
  ако четеше малко повече ,щеше да знаеш ,че в момента "кеша" е най-много в Китай и Русия - в зеленички баннкноти !
  до 69-ти
  "-рак,мерак,простак и комунист
  са тежки заболявания с летален изход."
  ругай драги щом ти олеква - от плямпачи и драскачи като теб никога нищо не е зависело и нямата никакъв коефициент на полезност - маргинализирани отрепки !

 74. 74 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  санчо ,приятел най близката и велика сила близко до нас не е русия а самата българия защото е в ЕС но заради комуняги или чугуни сме член на хартия или както вие обичате да се изразявате ТРОЯНСКИЯТ КОН в ЕС

 75. 75 Профил на Стамболов до Санчо
  *****
  Неутрално

  я ни открехни тогава колко "кеш" ти плащат руснаците за глупостите които пишеш по форумите,или го правиш по ЛЮБОФ

 76. 76 Профил на do stambolov
  *****
  Неутрално

  Стамболов нали знаеш,че любовта я измислят комунистите за да ...бат безплатно

 77. 77 Профил на алтернативни горива
  *****
  Весело

  Самогон-смертелны,домашна ракия 62 градуса,цуйка -23 град.,шнапс-36 град.,ментетата на цар киро ,шльоковица ,пърцуца ,тройной одеколон и други алтернативни ментета.Може ликьорот червени рози и Овч.е мляко за махмурлук! Без мезе.

 78. 78 Профил на плоха плоха
  *****
  Неутрално

  путнизма -в крах
  куринизма-с трипер
  геизма - с хемороиди
  ваашпе -криза

 79. 79 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  да напомня едно фактче.
  прилагателното СЛЯПА е често използвано за явленията ОМРАЗА и ЗАВИСТ. И двете много присъщи за българската народопсихология.
  Вие плюещи форумни българчета/ако сте наистина такива/ сте образцови екземпляри и срам за рода си.
  Отворете пресата и форумите на белите държави в момента засегнати от газовата криза - такава злоба и необективност никъде няма .Защото едно е какво мислиш,друго е какво казваш и трето е какво правиш .Дума дупка не прави но написаното остава и се помни - я си спомнете приказката за мечката и дърваря .
  Когато казваш каквото мислиш - мисли какво казваш.
  Само пълен идиот ,срит зад "анонимността" в интернет може да си въобразява ,че каквато и помия да избълва - той е в безопастност и ефекта не го засяга. Свещенна българска простотия - най сме ербап в анонимните простащините - и най-вече щото избиваме собствените си комплекси за безполезност и малозначителност.
  Има тук двама-трима писачи - Мишо ,Алиен пр. - всички са с особен статут - логнати в този форум като медийно рекламни Пи Ар-и.
  Кви сте вие бе "другари" - по цели дни бълвате помия по всички възможни теми.
  Версии : вдигате посещаемостта на форума /за пари естествено/
  - дразните аудиторията с простащините си и правете някакъв вид проучване на общественот мнетие
  - горното го правите в интерес на реското или американското посолство - все едно
  - отразявате редакционната гледна точка на медията

  айде пичове/пички признайте си - кой ви плаща за храчките ?
  и с какво храчките ви помагат на любимата ви родина ?/ако сте българчета/

 80. 80 Профил на Стамболов до Санчо
  *****
  Неутрално

  ясно разбрах ме, че си комплексар,злобар,тъпанар и простак, само не разбрах какъв си ти бе сине майчин , да определяш българския народ и да му вменяваш качества присъщи на пияните диви мужици и като какъв се произнасяш като българин, руски гражданин или Господ Бог

 81. 81 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  ех Стамболов ,на предшественика ти неслучайно са му строшили главата.
  За да бъда обективен не е нужно никой да ми плаща .Плаща се на лъжливи подлоги и манипулатори от твойта кръвна група !
  Май не ви изнасят фактите и обективната истина ?

 82. 82 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  стамболов - нямаш достатъчно мозък да осъзнаеш дори ти кой си нежели какъв съм аз. Ако беше малко по-образован щеше да знаеш ,че характеристиките изложени от мен не съм ги измислил аз а други велики българи преди повече от 100 години .
  Наистина е жалко ,че генома на такива като теб за 100 години никак не се е променил .Цървула си е останал цървул .

 83. 83 Профил на До "Санчо"
  *****
  Гневно

  Извинявам се за ОффТопика, но не се здържах. Цитат:
  "Само пълен идиот ,срит зад "анонимността" в интернет може да си въобразява ,че каквато и помия да избълва - той е в безопастност ..."
  Драги, това ми прилича на цитат от наръчника за оперативно действие на ДС и КГБ. Моля не си позволявайте да заплашвате и да внушавате наказуемост заради различие от вашето общоприето и одобрено от КГБ мнение. Тези права ни се гарантират от конституцията на Република България и приетите общоевропейски директиви. Разбирам, че страха е едно от най-силните репресивни оръжия на агентурата и лишаването от това оръжие е доста болезнено, но погледнете си календара и вище коя година сме.
  Благодаря

 84. 84 Профил на По законите на свободния пазар
  *****
  Весело

  Откъде накъде да съжалявам Украйна?!Значи България да си плаща газта по пазарни цени а Украйна по преференциални?Господа шляхтите в Украйна- да го духат и да престанат да крадат газта като степни цигани!А Русия както заобиколи Пльоша с газопровод през Балтийско море за Германия,така ще заобиколи и Украйна с газопровод за Централна и Югоизточна Европа.А тръбата НАБУКО ще си остане само опера!Русия вече е взела на концесия най-богатите газови находища в Средна Азия,че даже взема концесии в Египет и Либия.Тръбата НАБУКО и да се построи в нея през повечето време ще се гонят мишки и плъхове,а газ ще се пуска само профилактично от време на време колкото да ги измори.Ще чакаме американците да посадят демокрацията в Иран,както я насадиха в Ирак и тогава в НАБУКО ще пуфти ирански газ с пълна сила.А дотогава?Американците били решили да повторят въздушния мост както едно време до Берлин,само че сега мостът щял да бъде морски и вместо храни щели да ни докарат втечнен газ с кораби!

 85. 85 Профил на Torlak do санчо
  *****
  Весело

  Глупако, най-често се казва, че любовта е сляпа... Ама на тебе погледа ти е замъглен или от обезценени рубли, или от самагон! А най-вероятно и от двете... Смешник!

 86. 86 Профил на Komentator
  *****
  Неутрално

  Абе тая статиа май у писана без каквото и да е желание да се основава на поне малко истиски факти. Доста често патувам до Русия и като прочетох половината статия се зачудих дали това да не е някой злобен роман или препис от книга на Оруел.
  Сигурно на автора му е студено и понеже не може да напише нещо актуално по темата за газовата криза пише глупости.

 87. 87 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "че каквато и помия да избълва - той е в безопастност и ефекта не го засяга." - ти си пълен боклук, драги. И гнусот човешка!

  И кой ще ме засегне бе, пръдльо? Ти ли? Да ти имам провинциалното самочувствие на квартален старшина.

  Пфууу, еба ти смръдливото човекоподобно.

 88. 88 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Абе тая статиа май у писана без каквото и да е желание да се основава на поне малко истиски факти." - да бе! Освен това авторката е платена от ЦРУ! Колко сте лесни русофилските кратуни.

  "Доста често патувам до Русия и като прочетох половината статия се зачудих" - ти драги си пАтувал само до Горно Уйно. От долно Уйно.

 89. 89 Профил на да започнем оттук,че
  *****
  Неутрално

  Форбс-струва 190 рубли -6.20 долара.

 90. 90 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Санчооо, понеже питаш, ние отговаряме:
  Плащат ми от ЦРУ, Мосад, аржентинското разузнаване, както и от МИ-5 и 6. От много места бозая - голям кеф. Предимно ми плащат да бъзикам тиквеници-дегенерати вярващи че Путин е син Божии, но дават по нещо и да няплюя арабелите, Гоце, СерГей и тебе. Освен това редовно се напивам с Кока Кола - особено като дадат обезценените долари. Най-тегаво е, че трябва да ходя чак до "Лозенец" да ги взема, щото там има един баир, пък аз нали съм 300 кила от муане на хамбургери и съм трудно подвижен, ама кво да правиш. А сценариите за писанията ги взимам от упадъчни холивудски бози - например, нали си го гледал тоя тъп американски филм, дето Путин спря газа на една държава посред зима? После и на всички останали го спря - ебати гадните американци. Ама работа - кво да правиш. Айде засега толкова, че телефонът звъни международно - трябва да се отчитам на "Ленгли".

 91. 91 Профил на до "Komentator"
  *****
  Неутрално

  Не драги,ти не пътуваш до Русия ти пътуваш до Москва.А това са две коренно различни неща.Не че в Москва всичко и всички са добре,но там поне обикновените РАБОТЕЩИ получават толкова колкото да не гладуват.

 92. 92 Профил на от maria do san4o
  *****
  Неутрално

  Има тук двама-трима писачи - Мишо ,Алиен пр. - всички са с особен статут - логнати в този форум като медийно рекламни Пи Ар-и.
  Кви сте вие бе "другари" - по цели дни бълвате помия по всички възможни теми.
  Версии : вдигате посещаемостта на форума /за пари естествено/
  - дразните аудиторията с простащините си и правете някакъв вид проучване на общественот мнетие
  - горното го правите в интерес на реското или американското посолство - все едно

  Санчо, Санчо, Санчо....хората просто са регистрирани да ползват архива и статиите на Дневник и Капитал. Такава регистрация (доскоро беше безплатна- сега не съм се интересувала) може да си направи всеки и както е видно може и да не даде истинските данни за себе си -т.е. не му искат ЕГН-то както се казва. Доскоро и аз имах такава регистрация, но не знам къде изчезна, може да е била и само за една година - не се интересувам. Както и да е де, но като влизаш в страницата им вече става като регистриран потребител и хората могат да получат информация за теб, ако си я дал естествено. А то ти какви конспиративни теории изнесе....

 93. 93 Профил на като мишо няма втори на Балкански п-ов
  *****
  Неутрално

  драги мишо ,тъпак ли си та говориш на черното-бяло и обратно,само един е.... от руснаци може да храчи от удоволствие .Статията е доста повърхностна и Дневник обича тези статии и такива сополанковци като,неудачник ли си че цел ден седиш по форумите.Простак .

 94. 94 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Весело

  Мария, недей да лъжеш хората - санчо правилно каза. Аз съм тук щото ме пратиха от ЦРУ и те ме логват със свръх-секретна парола, дето ми позволява да пиша и новините даже - вие да не мислите че Русия наистина е спряла газа? Това аз го написах за да излъжа народа и да му втълпя анти-руски настроения. Обаче санчо и Сие не спят и ме разкриха....

 95. 95 Профил на санчо
  *****
  Неутрално

  ами то аз точно тва имах пред вид - тези архиви май най-много се ползват от платени писачи - журналисти и пр.

 96. 96 Профил на пълен безхаберник 70-ти до Санчо
  *****
  Любопитно

  Драги ми Санчо, ако това което пишеш е вярно,

  "...ако четеше малко повече ,щеше да знаеш ,че в момента "кеша" е най-много в Китай и Русия - в зеленички баннкноти !"

  как да си обясня факта, че руската рубла от 20р/$ през лятото, сега е 30р/$. А???
  Надявам се, че ти си чел достатъчно, за разлика от мен, та да разбереш следното. Когато цената на една стока расте, в случая това е цената на долара, за всеки е ясно, че имаме недостиг на въпросната стока на пазара. Т.е. след като цената на $ на руският пазар се качва, значи търсенето на $ на руският пазар надхвърля предлагането. За какъв "много свободен $ кеш" в Русия може да се говори тогава?

 97. 97 Профил на Стамболов
  *****
  Неутрално

  ееее този мизерен селски магеретар Санчо, даже и велик българин се изкара, вярно комунистическия гьонсуратлък край няма, ама някой път учудват все пак.....а иначе по темата какви факти си дал бе харсъзино, освен ,че САЩ,Украйна,Бангладеш,Марс,Сатурн и платените ЦРУ агенти в този форум, не са съгласни да плащат колкото е казал Путин,Мутин или някой друг изтрещял батщшка, и да подлагат устенца на задните части на този благодетел....еххх бедни Санчо слугата си остава слуга дори когато седни на компютър

 98. 98 Профил на Мишо
  Мишо
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "такива сополанковци като,неудачник ли си че цел ден седиш по форумите.Простак ." - кеф! Още един русофилски дебил изфиряса.

 99. 99 Профил на от я
  *****
  Неутрално

  Ако ми лош денят чета мишо,алиен и подобни карикатури и настроението ми се подобрява.Алиен е по-префинен ,докато мишо си е тъп чукундур и няма да се изостри.Сибирските ветрове в главата му са го замразили и няма надежда ,независимо от глобалното затопляне.

 100. 100 Профил на 12321
  *****
  Неутрално

  Кой Ви кара да плащате!?Не купувайте и не плащайте!Никой насила не Ви е вкарал газ ,сами сте си го искали. Нали си имаме дърва и кюмюр,защо ни е парно?!Нали си имаме магарета,защо са ни коли,при това на газ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK