Да бъдеш дядо Деньо

Да бъдеш дядо Деньо

© Иван Кутузов
Човек върви по улицата и хвърля листовки. "Защо на тях не пише нищо?" - питат го. "Понеже всичко е ясно."
Виц от времето на соца

Една трагикомична история от последната седмица "разказа" България особено талантливо. Това е историята на малкия и беззащитен човек, който в този случай се казва дядо Деньо от с. Яздач.


82-годишният жител на старозагорското село беше осъден да плати 5000 лв. държавна глоба и 800 лв. за неимуществени вреди на местния кмет, когото обидил в предизборна листовка. Присъдата на Районния съд в Чирпан, произнесена в края на миналата година, бе потвърдена окончателно от Старозагорския окръжен съд преди дни. Той отмени само една от точките по обвинението, а именно - че обидата и клеветата са били публични (?!).
Историята всъщност започва по време на местните избори на селото през 2007 г. Тогава Енчо Данев, който заема кметския пост от 1999 г. като назначен наместник, се кандидатира за нов мандат.


В хода на предизборната кампания от щаба на опонента му Ленко Латев разпространяват листовка със заглавие "Защо няма да гласувам за Енчо". В нея се задават въпроси по какви причини през последните осем години кметът не е провел нито едно общоселско събрание,


защо е продал на безценица банята и селското училище


кое е наложило да се изсекат тополите в центъра и т.н., и т.н.Въпреки че листовката е анонимна и съдържа, да повторим, предимно въпроси, дядо Деньо чистосърдечно признава, че я е написал и разпространил чрез вестничето на местната женска организация "Ахинора". Енчо Данев обаче печели убедително изборите и веднага завежда дело за клевета.


"Направих го най-вече заради майка ми, която, като прочела този пасквил, вдигна кръвната захар и едва не ослепя", пояснява кметът пред в. "Стандарт".Дядо Деньо няма възможност да плати, защото пенсията му е 180 лв. Сам и абсолютно безпомощен, той решава да търси справедливост в Страсбург.


Аргументите му са железни - не е единственият автор на листовката срещу Енчо, а просто е събрал и редактирал на пишещата си машина въпросите на съселяните. Самият той признава авторството единствено на стихотворението "Към ближните", в което задавал същите остри питания за управлението на кмета Данев. Но въпреки неприятностите дядо Деньо смятал да ги включи и в историята на селото - дългогодишен труд, покрай който си спечелил прозвището Херодот от с. Яздач…


Въпреки че "всичко е ясно", нека обърнем внимание на няколко важни момента:


-Дядо Деньо е задал единствено въпроси.


-Дядо Деньо не е написал и една обидна дума.


-Дядо Деньо е изразил не само своя, а ропота на цялата селска опозиция.


-Дядо Деньо е честен човек - признал е, че собственоръчно е натракал листовките.


-Дядо Деньо е наказан сурово от родното правосъдие, след като Енчо Данев е избран за кмет.


-Дядо Деньо вече няма подкрепата на "коалиционните си партньори" и е зарязан да се оправя с глобата от 5800 лв.


Поуката: да бъдеш дядо Деньо в България е изключително нездравословно. Властта не прощава, щом си й вдигнал кръвната захар. Съдът действа експедитивно и строго. При наличието на утежняващи вината обстоятелства - било преклонна възраст, било критичен ум и честност, такива като Херодот от село Яздач нямат никакъв шанс.


Държава, в която е престъпление да задаваш въпроси, е илюстрация на остроумната забележка, че "демокрацията е средство да не бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме".


Представете си обаче какво щеше да стане, ако…


- Дядо Деньо е спонсор на кмета. Търгува с рециклирани машини, които представя за нови, и по този начин здравата краде от европейските фондове. Уличен в злоупотреби (естествено, от чужди служби), на Деньо тутакси се дава възможност да обиколи по бели чорапи всички сутрешни блокове на телевизиите.


Ухилен до ушите, той обяснява, че е невинен и че справедливостта ще възтържествува в съда. И тя наистина възтържествува - адвокатите му не се явяват и делото се отлага, на следващото те пак не се явяват, а на по-следващото Деньо вади медицинско за дископатия.


- Дядо Деньо е местна знаменитост, която обича да пие. Кметът му подарява джип, на който Деньо веднага слага лепенката "Ако си жив - слез, искам да стигна пил" (или май беше обратното?). Още на първия завой помита няколко коли и убива човек, а друг изпада в кома.


Делото, разбира се, започва да се влачи по гореописания начин, след което от кумова срама дядото бива осъден условно. Колкото за пред Европейската комисия, присъдата в един момент е променена на ефективна, но пък феновете на Деньо мигновено организират петиция в негова защита със солидния аргумент: "Извършил е престъпление, за което трябва да бъде осъден, но не и със затвор." (?!)


- Дядо Деньо организира наркомрежа и започва да коли и беси в с. Яздач, както му дойде. Всичко това продължава дълги години, защото си плаща и на кмета, и на местния служител на реда. За да не пострада от конкурентната банда обаче, той е вкаран в затвора за незаконно притежаван пистолет и дребна кражба.


И ето тогава за него настава страхотен живот! В понеделник Деньо е на дискотеката на Приморско, във вторник се припича на плажа в Несебър, в сряда играе карти на яхта край Созопол, в четвъртък отдъхва за кратко в луксозната си килия, а в петък, събота и неделя може да бъде забелязан (не и от шефа на затворите Петър Василев обаче) в различни питейни заведения в Бургас.


- Дядо Деньо е мандатоносител на управлението в Яздач. Това означава, че именно той управлява селото, докато кметът в това време пише книгата "Защото сме яздачани", а членовете на общинския съвет сключват под път и над път всякакви тайни договори за още по-скъпата и трудна газификация на населеното място. Затова Деньо започва да живее на все по-широка нога, да строи резиденции и дворци за талантливи деца и да мечтае жандармерията да охранява и летящата му чиния.


Селската опозиция нещо мърмори, но въпреки това вестничето на женската организация "Ахинора" го нарича "най-умния политик на Яздач", а местните данъчни публично го хвалят за изрядно попълнената му имотна декларация, в която е вписал една ливада в селото на майка му.


Уви, дядо Деньо си е само дядо Деньо и ще си плати за това недоглеждане. А в случай че е решил да се включи и в протестите пред парламента на 14 януари, е логично да отнесе и ефективна присъда. Освен това този път е предупреден най-официално и от най-високо място: вече не Енчо Данев, а председателят на парламента Георги Пирински му каза, че "всички, които са заявили искане за протести, са регистрирани в общината и е въпрос на техника да бъдат открити и да бъдат призовани към отговорен диалог".


Работата става дебела, а както разбрахме, задаването на въпроси не влиза в отговорните диалози. Също като навремето, когато дядо Деньо е бил трийсетинагодишен…


В този ред на мисли имам едно предложение към онези, които ще отидат вдругиден на протеста: не пишете никакви стихотворения "Към ближните" на пишещите си машини. Пред парламента е най-добре да мълчите. А листовките, разбира се, трябва да са празни. То и без това всичко е ясно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 491 Весело

  Така,така, а най-ми хареса цитирания по долу съвт:
  "В ред на мисли имам едно предложение към онези, които ще отидат вдругиден на протеста: не пишете никакви стихотворения "Към ближните" на пишещите си машини. Пред парламента е най-добре да мълчите. А листовките, разбира се, трябва да са празни. То и без това всичко е ясно."

  haokarapora
 2. 2 Профил на Карина
  *****
  Неутрално

  Дайте да помогнем на човека. Никакво плащане на държавната глоба, само обещетението, държавата да си ги събира, а най добре подписка до Гоце за опрощаване на наказанието

 3. 3 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Направих го най-вече заради майка ми, която, като прочела този пасквил, вдигна кръвната захар и едва не ослепя", пояснява кметът пред в. "Стандарт"

  Майката на кмета е знаменосец на демокрацията в с. Яздач явно.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 4. 4 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Браво Любослава!
  Ако следваме протяжните нелепици на Пирински и кървата му партия, дядо Денчо си е за Белене! Не централата, а лагера, който както върви скоро ще открият отново...
  Благодаря Любослава...

 5. 5 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  За кокошка няма прошка, за милиони няма закони.

 6. 6 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Май малко прекаляваме като се нахвърляме на всеки, който има дори и най-малката власт.
  Едва ли селският кмет има някакви мощни връзки и може да дърпа конците на съда. На мен ми се струва, че е възможно случаят тук да е представен субективно, от гледна точка на въпросния дядо. А монетата може да има и друга страна.
  Обобщението е доста вредно, затова трябва да се въздържаме от твърдения като: "За кокошка няма прошка...", "Всички депутати са крадци..." (От 240 трябва да има барем един, който да не е крадец и т.н.
  Иначе ще ни управляват само кретени, тъй като никой честен човек няма да иска да се захване с политика в БГ, след като знае, че веднага ще бъде намразен от мнозинството от съгражданите си.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 7. 7 Профил на CAPITALIST
  *****
  Неутрално

  тоя дядо ,си е направо за белене,то пишешти машини ,конспирации в женския вестник,листовки ,направо да почват с конструктивния диалог в някое полицейско управление

 8. 8 Профил на тото
  *****
  Гневно
 9. 9 Профил на c
  *****
  Неутрално

  То от ного време "ЧОВЕКО-ЕВРОПЕЕЦ" го е написал(ма журналиата таквие свенливи и чекат кво че оратува РЕДАКТОРО а он чека О Т ГОРЕКА-инструтажо де да га е),та човеко е писал у тефтеро си че:между Д У Н А В О и Б Е Л О море,живее едно крадливо,ЗАВИСЛИВО и вашливо ПЛЕМЕ,а един нашенец-ПАТРИОТ е е добавил:АААА и Е Б Л И В О,Та и с Дедото:Йа га знам Кмето он е айдук,дай да га бреебеме ,че ми баде арно и после следваштиа

 10. 10 Профил на фен
  *****
  Неутрално

  Люба, честита нова работа, падна си на мястото
  И браво!

 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Въобще не се трогвам.
  Провинциалните съдилища прилагат закона, както им падне.
  Вместо да се правят на обидени и онеправдани, да подадат молба за възобновяване на нак. производство пред Върховния съд.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на nord
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Благодаря Ви !
  От днес няма да пиша нищо за ония .
  Ще изтрия всичко, което не е за кучето ни.
  Вижте сами на vladimiryosifov.blog.bg

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 14. 14 Профил на Сени
  *****
  Неутрално

  Разказах на дъщеря си, която е в Испания, историята на дядо Деньо. Тя отбеляза лаконично: "Естествено, в България е така, а аз няма да се връщам". Дъщеря ми е на 17 години и има отличен успех в испанско държавно училище.Изпитва носталгия единствено за българската природа.

 15. 15 Профил на h
  *****
  Неутрално

  Мерси за история!
  ...Хората имат нужда от истории, за да се разтърсят и замислят, "какви сме ние? и к+ви искаме да сме", "кое е добро, кое лошо, кое правда, кое не" и все такива екзистенциални банални въпроси ...
  Историите провокират чувствителност, а завършека им създава нагласа!!! Аз мисля,че най малко от този унил завършек имаме нужда сега! Ако ще всявате примиреност и страх за кво пищете изобщо?
  Хората вдруги ден ще излязат! За да покажат непримиримост към безморалието, безхаберието и лицемерието на управлението! Да покажат, че има още живи с достойнство, които чувстват, съдят и не се примиряват!
  Напред братя - бог е с нас!

 16. 16 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  "Едва ли селският кмет има някакви мощни връзки и може да дърпа конците на съда."

  Принципно сте прав. Може да има, а може и да няма мощни връзки.

  Моите наблюдения над съдебната система в България са, че в огромната част от съдилищата цари дивашка некомпетентщина. Т.нар. "съдии" са обикновени административни функционери, взели си някога, някак изпитите, които не изпитват дори нужда да спазват основни принципи на правораздаването. Като например принципа, че духа на закона е по-важен от чл.11 ал.18 на ЗЗЪУТЪФГГХАСХЙАС, изм. доп. 1958, изм. доп. 1961, доп. доп. увътре. недопис. 1963 г.

  В този смисъл, аз съм склонен да вярвам, че съдиите от тази история СА спазили буквата на закона. Но в главите им кънтят само едни букви, а понятия като справедливост и обществени отношения отдавна са се скрили зад "абе другарко Пенчева, обадете се пак да доставят от онуй индиго по-другия месец, че ми се измори ръката да пиша на т'ва старото. И да не забравиш да сложиш хрян в оня сос за варена кокошка, дето говори'йме вчера, ей!"

  Това е част от живота на т.нар. българско правосъдие. Тази част не е сложена случайно; съда ТРЯБВА да бъде подкупен, ТРЯБВА да се страхува и ТРЯБВА да бъде некомпетентен, за да може 'умните' бандити да си веят коня. Аз на това му викам 'модела Луканов'

 17. 17 Профил на А.
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Aussie
  *****
  Неутрално

  Нищо, Страсбург ще оправи работата. А нашето правосъдие както винаги се е представило на ниво. Смахната работа!

 19. 19 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Втора статия на Любослава Русева в "Дневник", на която попадам -- респект! Благодаря!

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На Автора - респект!
  На Енчо Данев - да му еба майката.

  The biggest risk in life is not taking one.
 21. 21 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  Любослава Русева е един от малкото журналисти ,които харесвам и уважавам. И този път не се е изложила. Който може и му стиска да пише знае какво върши.Успех и по-нататък.

 22. 22 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Едно уточнение по статията, Дядо Еньо не може да бъде спонсор на кмета, защото не е бивш затворник. Всъщност като чета някои от коментарите, а и като се сещам за много от нещата които съм чувал/преживял май извода е, всички се насраха, кой избяга за чужбина, избяга, който остана го чака съдбата на дядо Еньо. Така ще е докато полицаите и военните не застанат на страната на народа.

 23. 23 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Ми кефи ме Любослава Русева, освен в едно - финала.

  Никакво мълчание, никакви празни листа.

  Бой по кофите на народните избранници, това е единствената светлина в тунела за България.

 24. 24 Профил на destilator
  *****
  Неутрално

  Подкрепа за талантливите /в случая Любослава Русева / и долу крадливите .
  Не прави ли впечетление на хората , че правителството е почти същото като на Виденов ? Пардон и аз зададох въпрос . Дано не ме глобят като дядо Денчо.

 25. 25 Профил на ВКС
  *****
  Неутрално

  Обжалвайте в София.Има много решения,че не могат да те осъдят за политическа дейност и това не може да е обида.Колкото и да се върнахме в посткомунистическа Българиявсе пак има свобода на словото -Дядо Деньо няма никакъв адвокат.Тази присъда и най некадърния адвокат няма да я допусне даже в Чирпански или Старозагорски съд.Те са малко на Вие с правото,но все пак са съдии.

 26. 26 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  Отлича статия!
  А аз нямам нищо общо с кмета на с. Яздач. Дори не го знам къде се намира това село.

 27. 27 Профил на И.Х.
  *****
  Неутрално
 28. 28 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Авторката не е казала от коя политическа сила е спечелилия кмет, но и без да казва е ясно .
  По отвратителна гавра с човешкото достойнство не бях срещал

 29. 29 Профил на Кратуна - към правозащитните организации
  *****
  Неутрално

  Моля, запретнете ръкави и осигурете адвокщат на дядо Деньо, зожете да му помогнете!

 30. 30 Профил на Balubri
  Balubri
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чудесна стаия.
  Бих допълнил само,протестирайте като полицайте-мълчешком и пушейки,те са знаели за дядо Деньо!

  Ние с тебе ще докажем,че има смисъл от това!
 31. 31 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Браво на авторката!На 14-пред парламента!

 32. 32 Профил на ген. Пиночет
  *****
  Неутрално

  Браво на авторката! Най-накрая да видя един журналист със стили и позиция...
  А отностно дядото - да се радва, че не посочен като кулак и съвсем логично разтрелян в някое селсо дере - както правеха дядовците на днешната кумуидна сган, която управлява страната ни!

 33. 33 Профил на Ген. Протогеров
  *****
  Неутрално

  Айде сега познайте от коя партия е гореспоменатия кмет Енчо Петков Данев?!?! Басирам се, че вече знаете отговорът.... Мръсни, гадни, долни, червени свини!

  http://mi2007.org/lists1/24/243687254.html

 34. 34 Профил на чопър
  *****
  Неутрално

  Моите комплименти за авторката!

 35. 35 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  Лесно за да се плюе неопределено по властта. В случая има ясен казус - беззащитен човек смачкан от държавната машина. А дали може да се направи нещо за да се помогне на дядо Деньо?

 36. 36 Профил на +-
  *****
  Неутрално

  дайте да я видим тази листовка, може пък съда правилно да е отсъдил, кой знае...дайте сами да преценим

 37. 37 Профил на molba
  *****
  Неутрално

  На авторката БРАВО ! Към свестните адвокати - МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ НА ЧОВЕКА ! В България все още има мислещи хора и аз не знам защо се държим като малцинство и позволяваме опростачването с риалити шоа /нямам идея каква е множествената форма на тая думичка, а и не искам да знам/ и шмекерлъци

 38. 38 Профил на Браво!
  *****
  Неутрално

  Любослава Русева е на ниво, както винаги.

 39. 39 Профил на Антибиотика
  *****
  Неутрално

  КОМУНИСТЕ, ВЪПРОС НА МЕТЛА ЩЕ Е ДА СИ НАМЕРИШ ЗЪБИТЕ !!!!!

 40. 40 Профил на Село.БГ
  *****
  Неутрално

  БРАВО за материала !!!!!!!!!!!!

 41. 41 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 861 Весело

  Аз пък предлагам на местната женска организация "Ахинора" да вземе дядо Деньо като редови член (той и без това на тази възраст би трябвало вече да е асксуален та няма да е голям скандал) и да го защитят пред кмета като наложат вето на кметската личност! Да види кмет Еньо, че не е обичан от избирателките си и да ходи да се скита немил-недраг по съседните села в тоя студ в търсене на капчици любов!
  Мисля, че това е едно добро разрешение на проблема в български стил!
  А дядо Деньо да не се плаши- обжалване му е майката, та ако ще и до Брюксел да стигне. За помощ може да си даде банковата сметка- аз съм готов да му помогна колкото мога с хонорарите за адвокати.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 42. 42 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Свободата на словото в комунистическа България.

  ЛУСТРАЦИЯ - вън на агентите на ДС от ръководни постове и властта. Това е първата крачка към демокрация която България никога не направи

 43. 43 Профил на НПО
  *****
  Неутрално

  Единственият проблем на дядо Деньо е, че не се е родил циганин. До сега щеше да има поне 5 неправителствени организации, които да са скочили и да диктуват решението на съда, а лично председателят на Хелзинкския комитет в България щеше да обикаля сутрешните блокове и да говори умно.

 44. 44 Профил на читателка
  *****
  Неутрално

  Браво, Любослава!- винаги харесвам написаното от Вас - радвам се, да ви чета от тук!!

 45. 45 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  Приятели, приканвам всички (освен червените дебили) вместо да се джафкат по форумите, да направят
  няколко съвсем простички неща:
  1. да помислят малко и да си спомнят кой извади Б-я от голямата дупка, в която беше натикана през 1997 г.
  2. да си спомнят кой категорично се противопостави и не даде коридор на червените ескадрони през 1999 г.,
  помислете какво би станало, ако беше позволил!
  3. да си спомнят кой не се съгласи и с натиска от ЕС да приемем косовски бежанци на наша територия пак през 1999 г.
  4. да си спомнят кой започна да натиква в мишата дупка големите бандити и мафиоти.
  5. да си спомнят кой изгони от правителството няколко министри, за които се появиха съмнения, че са корумпирани.
  6. да си спомнят кой обясняваше събитията и взетите съответни мерки спокойно, без да увърта и шикалкави и
  без да си променя думите всеки следващ път.
  Спомнете си всичко това и на предстоящите избори гласувайте с разум и отговорност за бъдещето, излезте всички
  и гласувайте, като добре помислите преди да пуснете бюлетината, а не след това пак да се вайкате, че сте сгрешили.

 46. 46 Профил на Любослава, много ти се е натрупало
  *****
  Неутрално

  Браво на перото, браво за смелостта.
  И на теб, и на онзи дядо.
  Ех да бяха повечето дядовци такива, нямаше да има нужда от софийски протести..с изключение на геройски загиналите студентски съвети

 47. 47 Профил на БРАВО !!!!!!!!!!
  *****
  Неутрално

  Един от най-силните материали на ДНЕВНИК от доста време насам ! Браво още веднъж !!!!!!!!

 48. 48 Профил на 13
  *****
  Неутрално
 49. 49 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Браво и от мен - на дядо Деньо и на авторката!
  Дневник, ще помогнете ли да помогнем на дядото?

  Keep it simple and make it special.
 50. 50 Профил на Протестирал срещу Виденвата зима '97
  *****
  Гневно

  Поздрави на авторката за отличната статия. Това е един от начините да се раздвижи нещо в блатото България. На протестиращите на 14.01 срещу гнилото правителство на тройната клептолиция успехи. Стискам им палци!

 51. 51 Профил на жорж
  *****
  Разстроено

  дядо Деньо,обичам те!Бъди здрав ПИЧ!!!

 52. 52 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поздравления Любослава! Ех колко са ни нужни повече журналисти като теб!

 53. 53 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поздравления Любослава! Ех колко са ни нужни повече журналисти като теб!

 54. 54 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поздравления Любослава! Ех колко са ни нужни повече журналисти като теб!

 55. 55 Профил на БРАВО
  *****
  Неутрално

  ЛЮБОСЛАВА РУСЕВА = УМ НА ПУБЛИЦИСТ + СЪРЦЕ НА ГРАЖДАНИН или обратното, както ви хареса

 56. 56 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Най-сетне нещо наистина свястно!

 57. 57 Профил на 5i4
  *****
  Неутрално

  след 14.01.2009г. да пише.
  "СПРАВЕДЛИВОСТА ПРАВИ СИЛАТА"
  на народното събрание.

 58. 58 Профил на think green
  think green
  Рейтинг: 221 Неутрално
 59. 59 Профил на мария
  *****
  Неутрално

  прекрасна статия и толкова тъжна, трагична картина на българското общество. И наистина аз не съм адвокат, но трябва сериозно да се помисли как да се помогне на човека.Наистина толкова правозащитни организации има...И де го оня брадясалият главен прокурор? Абе те се изпокриха като мишки - Р.Овч. се е изпарил от тая земя покрай газовата криза, за Велчев явно е твърде "дребен" проблема с погазнането на свободата на мисълта и публичните изказвания.

 60. 60 Профил на kuman
  kuman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на дядо Деньо и на авторката! Остава да спретнем SMS кампания - този път под патронажа на Висшия съдебен съвет - за покриване на разходите и глобата на дядо Деньо. За няма и ден ще подпомогнем и дядо Деньо и правосъдието.

 61. 61 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поздравления, Любослава, отличен стил и отлична статия. Удоволствие е да чета такива, за съжаление историите винаги са сиви.

 62. 62 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Тази история от текущата съдебна практика,би била възмутителна за
  една Демокрация,система реално съще-
  ствуваща само в медиите тук.Не е
  обаче изненада за Диктатура на
  партокрацията,установила олигархич-
  но-феодален режим в България.Съдът
  в такава система, изпълнява само
  обслужваща властта функции.Обърнете
  внимание, т.н.Конституционен съд до
  сега не е върнал на Народното събрание
  нито 1 закон гласуван с чужди карти!
  Нещо което е абсолютно нарушение на
  Конституцията!Изобщо каква Демокрация,
  там където няма Референдуми!?

 63. 63 Профил на ацетон
  *****
  Неутрално

  Браво, прекрасно! За съжаление България страшно се рекомунизира, а ние си траем и чакаме някакво митично "дясно обединение".

 64. 64 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Поредната рядка журналистическа бозица .

 65. 65 Профил на Сандо
  *****
  Неутрално

  Браво и от мен. Статията е прекрасна, а материалът, поне според мен, обнадеждаващ. Щото тъкмо такъв, какъвто е - остър и ръчкащ в рани и заспали умове, ще пробуди още и някой друг апатичен гражданин и току виж верно сме гътнали властта! До 14-ти, драги читатели и драга авторке!

 66. 66 Профил на ацетон
  *****
  Неутрално

  Комунягите Ивановци ДГД!

 67. 67 Профил на Iwo
  *****
  Неутрално

  Наистина статията е написана много добре! Поздравления. 6те се радвам да про4ета пове4е подобни от съ6тия автор тук и в бъде6те!

  А за тематиката - какво да говорим? Вси4ко е вярно - държавате е в служба на има6тите пари, но не и на българите! ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГНЕМ И ИЗМЕТЕМ ПАСМИНАТА НЕ САМО В ПАРЛАМЕНТА, НО И В ИНСТИТУЦИИ КАТО КИРЛИВИЯ СЪД, ИЗДАВА&Т ТАКИВА ДЕБИЛНИ ПРИСЪДИ, ЗА ДА СЕ ОТ4ЕТЕ НЯКАКВА ДЕЙНОСТ В ЕС!

 68. 68 Профил на ves
  *****
  Неутрално

  Аз разбирам, че тука държавата се чувства обидена , не толкова кметът. Защото в противен случай на кмета щеше да бъде определена сумата от 5000 лева. Значи държавата съди дядо. А сега, нека другите дъдовци и баби да си шепнат какво краде кметът и фамилията.
  Само така ще има ред в държавата.
  Къде сте, защитници от Хелзинския? Заинтересувайте се, може дядо да е циганин.

 69. 69 Профил на 14 Наум
  *****
  Неутрално

  Тук резултатът е 66:1
  Едното е Иван. Явно ченгетата блогват в момента по газовите теми

 70. 70 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Защо не пишете какъв е съставът на районния съд в Чирпан? Една шепа град е, хората се знаят, а аз мога да отскоча да им нагледам къщата следващия път като гостувам на баба и дядо.

  gradinko.bg
 71. 71 Профил на Debater
  *****
  Неутрално

  Найстина добра статия, особено похвално е как върху един отделен случай се наслагва сполучливото описание на днешната ситуация. И нещо особено важно - статията е избягала от стандартната баналност на подобен род писания, и в която сме затънали, което пък е една от основните причини за нашата пасивност.

 72. 72 Профил на Варненец
  *****
  Неутрално

  Чудесен разказ с елементи от Чудомир и Алеко

 73. 73 Профил на to6a
  *****
  Неутрално

  Благодаря на авторката за чудесната статия и за ценната информация - В България все още се намират будни хора!

 74. 74 Профил на Без име
  *****
  Неутрално

  Някой знае ли името на съдията издал присъдата?.Нека всички го знаем. За да могат децата му да се гордеят в училище.

 75. 75 Профил на ь
  *****
  Неутрално
 76. 76 Профил на Тереза
  *****
  Неутрално

  Добавям само, че на дядо Деньо щеше да му се размине, ако беше дядо Деньо Лачев или дядо Деньо Гагаузов - за справка Дневник от 12.01.2008г

 77. 77 Профил на IceBreaker
  *****
  Неутрално

  Динко дава много добра идея. ИМЕНА на хората от районния съд плюс журналистическо разследване за свързанност с кмета, корупционни скандали и др.

 78. 78 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Ченгетата пишат хвалебствия под рядката журналистическа диарийка.

 79. 79 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  За съжаление простотиите на такива като *иван* са неизчерпаеми като просктотията на слави учиндолов.Лошото е,че такива случаи има навсякъде в страната и червените свине са си разпасали пояса като за последно.В селата и малките градчета е най-страшно - Бог високо,а цяря...същия боклук.

 80. 80 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  в този случай е валиден лафа ' за милиони- няма закони, за кокошка- няяма прошка'.

  сега да видим колко адвокати ще покажат че фукнцията им е социална, затова имат определени с постановление минимални тарифи.

 81. 81 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Иванчо,има една арменска благословия която много ще отива на твоето писане в този форум.Та те,братята арменци,казват:женати моя да го лапне,че колкото пъти ти говори,все моя в устата и да виждаш!

 82. 82 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Ченгетата се разбесняха заради диарийката на колежката си .

 83. 83 Профил на batstan69
  batstan69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво Люба, както винаги на ниво.

 84. 84 Профил на Я
  *****
  Неутрално

  Бездарницата Любослава пак се сополяви...

 85. 85 Профил на Листовката
  *****
  Неутрално
 86. 86 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално
 87. 87 Профил на Румен
  *****
  Неутрално
 88. 88 Профил на до 84
  *****
  Неутрално

  А ти си надарен с каратуна вместо глава.

 89. 89 Профил на tim
  *****
  Весело
 90. 90 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Поздравления за авторката!
  Поздравления и за дядо Деньо!

  Моля Ви да използвате журналистическите си контакти за да помогнем.

  Нека темата не спира до тук.
  Предварително Ви благодаря!

  http://www.osstz.com/

  http://www.rs-chirpan.org/

  Лично аз не успях да намеря информация от сайтовете.

 91. 91 Профил на happy
  *****
  Неутрално

  Да си жив,дядо Деньо!...Дано имаш внученца,да не се затрие с теб честността човешка.

 92. 92 Профил на Веселин
  *****
  Неутрално

  Евала!
  и на Авторката на статията
  и на Дядо Деньо

 93. 93 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Могат ли българите да донесат пръст от Марс!? ----> Могат, но среден!!!! Честито!!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 94. 94 Профил на dggm
  *****
  Неутрално

  Прочетете коментар #16 !

 95. 95 Профил на Сия
  *****
  Неутрално

  Обидно слаба статия.Но нормално за такива като русева.

 96. 96 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия, поздравления!

 97. 97 Профил на До 95
  *****
  Неутрално

  Сия, Сия, ти наистина ли си тъпа или така са ти заповядали да пишеш? И двата случая си единствено за съжаление!

 98. 98 Профил на Сия
  *****
  Неутрално

  Писма ми от безумия в статийте и още повече под тях.болни хорица сте всички до един в това пикливо форумче.А русева е луда.

 99. 99 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Хи-хи ченгенцата се вълнуват нещичко

 100. 100 Профил на .dru
  *****
  Неутрално

  До сия #95
  Статията е написана точно, с тънък хумор, който изглежда даже неадекватен като се има предвид трагичната действителност на разказа.
  А такива като теб са ни до болка познати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK