Онлайн революции в аналогова държава

Онлайн революции в аналогова държава

© Иван КутузовДефектът на българските "революции" е в това, че те никога не стигат до края си, остават недоправени. По тази причина те непрекъснато се самокопират като под индиго - консервативно, упорито, все по-бледо и нечетливо. И винаги започват отначало. С годините обаче става ясно и друго. Пропастта между аналоговата държава и свободната "дигитализация" на младите българи все по-често ще изправя вторите пред невъзможността да се справят с тежкото си наследство - да довършват онова, което майките и бащите им не можаха. Проблемът е сериозен, защото така и в бъдеще държавата и гражданите й ще продължат да общуват неуспешно. Или изобщо няма да общуват, потъвайки в постоянни подозрения и недоверие. Като непознати. В този смисъл романтичната енергия на студентските протести за "смяна на системата" изглежда логично генерирана точно от усещането, че "с тези няма как повече да се говори".


Алгоритъм на разгрома


Начинът, по който миналата сряда държавата в лицето на МВР използва интернет, за да мотивира разпръскването на протестиращите пред Народното събрание, показа три неща:


Първо: За държавата интернет е по-скоро средство за проследяване на идеи и намерения.
Второ: За държавата интернет е враждебна среда, от която й се налага да се пази.


Трето: За държавата интернет вече е средство за хитра подмяна на една реалност с друга.


Срещу подозрението, че номерът с виртуалната заплаха от бомбен атентат пред Народното събрание е конспирация, не може да има сериозни аргументи. А и никой не си направи труда да ги търси. Иначе и алгоритъмът на разгрома, който последва заповедта за прекратяване на протеста, нямаше да е така арогантен. Аналоговата държава използва мегафоните си като алиби за това, че не е успяла да съобщи навреме на протестиращите, че трябва да си отидат. Затова тя не направи и никакъв опит да използва за обратна връзка канала, по който бе получила заплахата за бомба. И вместо да стигне до онези, с които в този момент трябваше да разговаря, предпочете да ги гони из храстите на Борисовата градина. Един епизод от телевизионен репортаж обяснява донякъде вътрешната мотивация на това поведение: Полицай заповядва на замръзнал от страх младеж: "Вдигни си шапката да ти видя очичките!". Макар и неохотно, момчето изпълнява заповедта. Следва удар с палка и въпрос от друг полицай: "Ти що си вдигаш шапката, бе?"


Така илюстрираната държава не може да бъде впечатлена от "мирни форми на протест". Тя самата не ги предполага. Но по-лошото е друго. Като продължава да разчита единствено на мегафонно усиления си глас, държавата остава неактивна за отговор на какъвто и да било друг израз на недоволство освен камъните, хвърлени по институциите й. Точно това поведение ще продължава да реди индиго след индиго под печалните епизоди на българската демокрация.


Разговор със Zvezdichkata


В първите 24 часа след активирането му сайтът за виртуален протест feelfriendly.com е регистрирал 120 000 уникални посещения. В пиковите часове на 13 и 14 януари юзърите, заявили солидарност с младежите пред парламента, надхвърляха 6000 - т.е. три пъти повече от физически присъстващите там. Нито една от тези числа обаче не намери място в официалните коментари на правителството за мотивите му да използва "дозирана сила" срещу недоволството на част от гражданите си.


Като система за пренос на симпатии и антипатии мрежата беше персонално неглижирана дори от премиера. А само няколко месеца по-рано той имиджово пофлиртува онлайн със Zvezdichkata (22-годишната "Мис Бузлуджа 2008" Ирина Йорданова), която с билборд под прозорците на Министерския съвет го покани да й се обади. Като комуникационна платформа тогава бе използван сайтът на младите социалисти red-bg.com. Въпреки настойчивите покани от страна на протестиращите студенти обаче сега премиерът остана off. Това в никакъв случай не е израз на несигурност. Просто е! В момента, когато е избрала да се възползва от репресивния си потенциал, държавата няма никаква нужда от либералните регламенти на мрежата. Като остава извън нея, тя симулира "ненамеса във вътрешните работи" на протестиращите, но всъщност капсулира недоволството им във виртуалността. Там обаче протестите и желанието за смяна на правителството или системата могат да се развиват с успех само и единствено във варианта Second Life.


Урокът


Уви, за студентите и феновете на онлайн революциите трябва да е ясно, че живеят в "първия" живот. Тук грозните аватари не плашат никого. Жалко е, но по-страшни се оказват полупияните, голобради ултраси с кубинки и трикольорни шалчета. А емотиконите с гневни физиономийки и анимациите на бомби с димящи фитили са точно толкова трогателни, колкото картинката на торта, която ще получите за рождения си ден от приятел във Facebook. В този живот опитите за промяна на системата с несистемни средства будят по-скоро умиление, а целодневното висене в сайта feelfriendly.com или някой от протестните форуми се превръща в индулгенция за чиста съвест на ленивите граждани. На това жандармерията и полицията вече отговориха непропорционално при пълен и стратегически успех. За сравнение - при 2000 протестиращи в София МВР съобщи за над 150 арестувани в рамките на тричасова акция. По същото време при 20 000 протестиращи и след няколкодневни безредици със сериозни щети в Рига арестуваните бяха 126.


Ето така, лекувайки комплексите си от 1997 г., днешните ватмани на държавната машина минаха границата и пренебрегнаха правилото, че битите граждани никога не прощават. Но им дадоха и урок - това тук не е Second Life.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Преговарящите опорочиха протеста и излъгаха доверието на подкрепилите го. Ето новина от dir.bg:
  "Да се организира референдум за промяна на избирателния закон, с която да бъде въведена пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент и патрон да бъде президентът Георги Първанов.
  Такава идея бе обявена на пресконференция на организаторите на протестите пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Един от тях - Борислав Сандов, каза, че протестиращите предлагат не мажоритарна, а смесена система, което не кореспондира с идеите на Първанов, но би могло това решение да се вземе на референдум.
  Протестиращите настояват още и за намаляване на изискуемите прагове за свикване на национални и местни референдуми чрез гражданска подписка, както и задължително участие на организации с нестопанска цел при вземане на решения от административните органи, както и за оставка на вътрешния министър Михаил Миков заради битите от полицаи граждани по време на протеста миналата седмица."
  Остана само искането за оставка на Миков от немай-къде. На трибуната и в скандиранията се говореше за МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ, смяна на системата/закони гарантиращи наказания при корупция и граждански кинтрол/, оставка на правителството като цяло, разпускане на парламента. Организаторите бяха подкрепени в искания за конкретни промени в закони- ЗУТ и Закона за горите. Събитията от 14.01 и недоволството от управлението на страната доведоха до нови искания, които дойдоха от хората на площада. Преговарящите могат да си налагат това, за което са подкрепени, и трябва да изказват настроенията на мнозинството, даже да не ги харесват, когато то е показало, че иска нещо различно.
  Странно и как искането за мажоритарен вот е заменено от идеите на БСП за въвеждане на мажоритарен елемент/Реално сега се води борба как да се ограничи ефекта му и затова не са гласувани текстовете./. Не виждам и да са приети конкретните искания от началото на протеста за заменките и студенски град.
  Ами, момчета и момичета, показахте, че не заслужавате да водите протеста и това не е протестът на недоволните. Жалкото е, че май направихте така, че скоро да няма подобни масови протести, защото хората ще се чудят как ли ще изопачат исканията им за пореден път. Защо го направихте? Дано е от неопитност, а не заради някакви амбиции за участие в политиката или нещо такова. На 21.01 дали ще имате хора на площада, щом те явно не въждат във вас лицето на своя протест? Спечелихте си да участвате в някакви работни групи към администрацията/което и то не е сигурно, ако на площада на 21 сте 100 човека/ и никаква промяна или подкрепа от някой извън собствените ви организации.

  Съжалявам, че пускам това мнение на няколко места. Просто няма как човек да не е афектиран от случилото се.

 2. 2 Профил на Попов за Атанас
  *****
  Неутрално

  Атанасе,

  казали са и друго - не може президента да е патрон защото е един бракониер !!!

  Нещо ти е развален телефона май?

 3. 3 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Проблемът е, че в България никога не се е състоял, нито един дуел. Писна ми за всичко някой назначен готферен да ми обяснява 40000-те проблема които не зависели от него. Послушайте най-после радиото какво ви говори, че големите експерти на мероприятията отдавна сте нагълтали тиня.

 4. 4 Профил на атанас до Попов
  *****
  Неутрално

  Не ми пука кой може или не да е патрон. Какъв развален телефон, ако си променят исканията с нещо противоположно на казваното от трибуната и искано от събраните хора? Това, че Първанов иска нещо, не го прави лошо по презумпция. Недоволството сред гражданите е от липсата на връзка с избраниците му, чуството, че ти си избрал своя представител, контрола какво върши той. Та... Трябва да се научат някои хора, че идеите биват добри и лоши и често и зад добрите идеи стоят лоши лица. Това не значи отрицание на нещото. Не значи и, че имаш оправдание да го заменяш с това, което на теб ти отърва по една или друга причина. Ако на протеста бях чул скандирания за смесени избори и да си остане правителството, ако нямаше недоволство от корупцията и лошото управление и искания за търсене на отговорност, ако не се говореше за промяна на системата, то просто бих преценил доколко съм съгласен с всичко и бих решил дали да го подкрепя. В момента, в който са наложени определени идеи и са обединени хората около тях, вече не може да се променя нищо, защото представител е лице, което е упълномощено по един или друг начин да изкаже мнението на останалите.
  Ако аз искам Миков да получи медал за боя, но съм упълнонощен от 1000 човека да му искам оставката, то не бих могъл да преговарям кога и в коя зала да е церемонията за награждаване. Това, разбира се, е шега, но показва как не трябва да действат тези, които са излезли като лица на протеста.

 5. 5 Профил на Брях,
  *****
  Неутрално

  ми то не било протест, ами мисия на младите социалисти...Пък ний к'о си помислихме...и въобразихме?!
  Е, понабите герои изпълниха поръчението и ще са в листата на бъдещите избраници на тройните коалиции...Отсега прекрояват избирателната система начело с президентската л.дружинка...браво,браво...Ха сега на 21-и Дайчовото хоро...!

 6. 6 Профил на В същност
  *****
  Неутрално

  с този протест дори не нарушихме рахата на Р.Овч.
  Сега всички са готови да обещаят какво ли не - само и само да спечелят време. Последните 20год. са ме научили, че на тях(несменяемите) нищо не им пречи да лъжат.
  А какво всъшност всички искаме и защо протеста е политически:
  1. Всички партийни коалиции да се направят преди изборите и да е ясно кой и как има намерение да управлява; Това е обществен договор, който се подписва предварително иза да се изпълнява искаме
  2. Да не са възможни никакви следизборни коалиции;
  3. Да се направят такива промени в изборното законодателство, че да можем да отзоваваме народни представители, ако преценим, че не ни представляват, както бихме искали и за каквото сме ги избрали;(в момента в народното събрание има партии, които не са избрани на избори);
  4.Народните представители да спазват законите на страната ( в момента нито ходят на работа, нито работят - само факта, че гласуват с чужди карти е достатъчен да искаме прекратяването на дейността на сегашното народно събрание; над 50% от законите, приети от това народно събрание са приети без кворум - сиреч невалидни - което прави държавата ни незаконна);
  5. Да се намали броя на народните представители (защото се видя, че са твърде много и така не само не са полезни, но и харчат твърде много от нашите пари);
  6. Да се направят ефективни промени в и в средното и във висшето образование така, че децата на България да получават най-доброто (сегашното министерство няма й намерение)
  7. Да се подобри здравеопазването така, че всеки здравно осигурен да бъде лекуван адекватно, а не по незнайни пътища парите да потъват някъде(сегашното министерство няма намерение)
  8. Да се направи така, че селското стопанство на стараната да бъде ефективно и работещите в него да бъдат заплатени добре (видя се че министерство на земеделието, воглаве с нонстоп пияния министър изобщо не могат да влязат в час и май не искат);
  9. Искаме действащо МВР - за да имаме сигурност за децата си; Искаме да не се продава дрога а не като досега полицията да си доработва при мафиотите; искаме да усещаме полицията зад гърба си а не палките им по главите си;
  10. Искаме действаща правосъдна система - а не такава, каквато е сега. Не може от години да се протакат делата на мафиотите и да няма присъди (сегашното министерство не се справя и няма намерение);
  11. Искаме да спрат да крадат ВСИЧКИ.;(ще стане, когато ги махнем);
  12. Искаме отговорно министерство на отбраната (а не такова, което взривява собствените си граждани (Челопеч)и живурика от незаконна продажба на имоти на армията);
  13. Искаме министерство на социалната политика да осигурява достоен живот на възрастните хора, а не да ги конфронтира с младите (сегашната министърка е напълно безотговорно същество, което се чуди къде да разходи дебелия си задник и за нищо не става);
  14. искаме нелегалното министерство на държавната администрация да изчезне, защото никой не е чул за нещо смислено да се прави там;
  15. Искаме министерството на транспорта, действително да осигурява транспорт, а не горящи влакове (Никой не понесе отговорност за трагедията край Червен бряг - та и те да си ходят);
  16. Искаме министерство на икономиката, да работи в услуга на икономиката,
  17. . . . . . .ако някой е пропуснат - извинете.
  18. Сергей Станишев да си ходи защото се оказа, че не може или не иска да контролира никой от горните! Емел Етем да остане, защото бедствията ги осигурява без проблем!
  С две думи този ПАРЛАМЕНТ и това ПРАВИТЕЛСТВО е наложително веднага да ИЗМЕТЕМ!!!, всичко друго е губене на време.

 7. 7 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално

  СПОКОЙНО ПИЙПЪЛ! ТОЧНО ТАКА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ! ИМАМЕ НУЖДА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ! ТОЗИ ПЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ВСИЧКИ! ЦЕЛИЯТ НАРОД СРЕЩУ БАНДИТИТЕ! И ЗАПОМНЕТЕ - НЕ СЕ ДЕЛЕТЕ НА ЦВЕТОВЕ, НА ЕТНОСИ, НА МЛАДИ И СТАРИ!
  АКО ВСИЧКИ ПАРТИИ НЕ БЪДАТ РАЗКАРАНИ, НЯМАМЕ НИКАКЪВ ШАНС ДА СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ ТАЗИ ИЗМЕТ! ПАРТИИТЕ СА БЕЗИДЕЙНИ И НЕ МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ НИЩО!!! ШАЙКА ХАЙДУТИ, КОИТО ПРЕМИНАВАТ ОТ ЕДНА ЧЕТА В ДРУГА!
  ГРАЖДАНСКО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ СПЕЦИАЛИСТИ! НЕКА КЪМ НАС СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ ЛЕКАРИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, УЧЕНИ, БИЗНЕСМЕНИ, КОИТО ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ЛОЯЛЕН БИЗНЕС, ЗЕМЕДЕЛЦИ, ПЕНСИОНЕРИ - ВСИЧКИ!!! СОЦИАЛ-ДЕМОКРАЦИЯ, НО ТАКАВА, КАКВАТО Е В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ!

 8. 8 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално

  20 години изкуствено поддържан хаос - да не виждаме как ни крадат.Резултатът всички накрая го видяхме - КЕНЕФ БГ!
  ОСРАНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОСРАНО ОБРАЗОВАНИЕ, ОСРАНА ИКОНОМИКА, ОСРАНА АРМИЯ, ОСРАНА ПОЛИЦИЯ, ОСРАНО ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО! И ОЛИГАРСИ НА ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ, С КОСТЮМИ АРМАНИ И ОСРАНИ ЗАДНИЦИ!

 9. 9 Профил на Може ли?
  *****
  Неутрално

  19.Човек, който е ползвал тоалетна във двора на дома си да не може да се кандидатира за ПРЕЗИДЕНТ.

 10. 10 Профил на :)))
  *****
  Весело

  Абе, Вие сте се забравили ве, кой ще излезе да протестира? Хората не са гладни, както през 1997, а мислят как ще плащат ипотеката или каде ще прекарат weekend-a. Ще сабаряте, нещо което само е паднало ама го държите насила защото СДС, ДСБ, ССД и тем подобни няма да ги има на политическата карта след една година. И сега ГЕРБ-ерите се чудят как да оправдаят провала си в опита да организират демонстрация, като тръбят че това е жалък фарс и не те са организирали онези лумпенчета, а ватман №1 в България С. Станишев. Просто се чудя как някой хора живеят още в 1989 година и се разсмивам, защото иначе ще се разплача, колко наивници има или.... не са чак такива наивници, а просто искат те да захапят кокала. Господа не ме разсмивайте, а кажете ние искаме власта защото ще направим това и това, а не защото този прави това. За 20 години разбрахме, че всички го могат това.
  п.п. Под "това" да се разбира прибиране под масата.

 11. 11 Профил на Курдо Коленков
  *****
  Неутрално

  До )))
  НЕ ЧИЧО, НИЕ НЕ СМЕ КОМПЛЕКСАРИ С МАЛКИ ПИШКИ, КАТО ВАС, ТА ДА ИСКАМЕ ВЛАСТ! НИЕ ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА!

 12. 12 Профил на Червена Роза
  *****
  Неутрално

  "Абе, Вие сте се забравили ве, кой ще излезе да протестира? Хората не са гладни, както през 1997, а мислят как ще плащат ипотеката или каде ще прекарат weekend-a."

  как да не са гладни бе господинчо?! та нали след 1997 дойде оня от Драгалевци и ограби България. как да не са гладни?
  ако не помните, аз ще ви припомня, че през 1997 икономиката на България превъзхождаше таз на най развитите европейски страни - Великобритания, Германия, Франция и тн. Имахме финансово стабилни и конкурентно способни предприятия, имахме АЕЦ и др.
  До де не дойде Крадлив Костов и ограби труда на хората, взе им хляба, взе им и последната стотинка оставена за черни дни. всичко ни взе!

  97-ма имаше, а сега не е като едно време!

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добра, коректна и балансирана статия.
  Благодаря на автора!

  The biggest risk in life is not taking one.
 14. 14 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално

  Случайно да ви харесва мангализацията и опростачаването? А това, че всеки ден убиват някого? Какво стана със сестрите Белнейски? А със самоУБИТИЯ професор?Какво стана с изгорелите пътници във влака?Взривът в Челопечене? А с протежето на Доган? А телефонния тероризъм? А със скапаното здравеопазване? А с европейските помощи? А ограбените банки и девалвиралия лев - простичка система за тотален грабеж? А с разпродадената държава? А с .... енциклопедия от свинщини в Могилино...
  И НАРОД, АПАТИЧЕН КАТО ДРОГИРАНА КУРВА!

 15. 15 Профил на Джаба Първанов
  *****
  Весело

  Соло и твоето време ще дойде, както на това момче зад монитора..

 16. 16 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Порочно би било добрата идея за мажоритарна гражданска избирателна система без "бекапета" посредници

  да се обвързва по какъвто и да е начин с доносник Гоце на престъпната БКП на полубившата империя на злото ссср.

  "Да се организира референдум за промяна на избирателния закон, с която да бъде въведена пропорционална избирателна система с мажоритарен елемент

  и патрон да бъде президентът Георги Първанов."

 17. 17 Профил на mini-boxer
  *****
  Неутрално

  Скъпа Червена Роза,
  Пийни си хапчето, моето момиче, и легни да почиваш.Възпалението ще ти мине като на кутренце

 18. 18 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Ами, ако има недоволство и се приканват хората да протестират, трябва да се търсят конкретните им искания, а не да се говори за други. На 21.01 вече не е същият протест. Вярно, хубаво е да има протест за промяна, но това май не е този на 21.01, след като вече той не е за коренна промяна. Със сигурност гражданите, които се чустват излъгани от днешните лица, ще идат на друг протест или ще се опитат да направят свой, където няма да бъдат подменени идеите им. Лошото е, че чуството да си излъган често води и до недоверие към следващите опити за нещо. А не ми се ще да не може скоро да се организира нищо, защото някой си не знае какво прави.
  Защо да бъда на протест, чиито идеи не подкрепям? Заради самата идея? Хора като Хан Соло/коментар 14/ не могат да ме убедят да подкрепя нещо чрез призиви да не съм апатичен.
  В политиката ни последните 20 години партиите постоянно подменят идеите ни. Гласуваме за нещо, след месец вече се прави съвсем друго. Ами, ако ще се борим за промяна, то трябва да се научим да следваме някакви принципи и да покажем, че държим на думите си, а не ги сменяме ден за ден. Подкрепата не е дошла просто така, а защото е търсено нещо от хората. Ако искаме отговорни политици, трябва и ние да сме отговорни граждани. Ако искаме да се спазват предизборни обещания, трябва и ние да спазваме нашите собствени.
  Заради хлапашки простотии се получи едно НИЩО. До сряда да се променят исканията и да се върне всичко към вълната на недоволство, пак кой ще повярва, че няма да има последващи действия тип "фурнаджийска лопата"? Цялата история не е детска игра и не може така да се играе с надеждите на хората.
  СОРКОСС, зелени, четете хубаво форумите. Мненията в тях ще ви покажат какво направихте. Особено в dir.bg прочетох куп коментари точно за мажоритарния вот, който искат хората, и заради който няма да ви подкрепят повече.

 19. 19 Профил на Сенатор Палпатин Парванов
  *****
  Весело

  Да закрием България!

  Мероприятиетото се провежда под Патронажа и Егидата на Сенатор П. Първанов!

 20. 20 Профил на Червена Роза (Че)
  *****
  Гневно

  "Скъпа Червена Роза,
  Пийни си хапчето, моето момиче, и легни да почиваш.Възпалението ще ти мине като на кутренце"

  мини-боксьорче ако имаш някакви доводи срещу думите ми от които явно си възмутен, то моля. слушам те.
  ако не направи това което казваш.

  Поздрави Червена Роза (Че)!

 21. 21 Профил на м-ър Йода
  *****
  Весело

  "Хора като Хан Соло/коментар 14/ не могат да ме убедят да подкрепя нещо чрез призиви да не съм апатичен. "

  щом си апатичен към това да поемеш отговорност като българин, то спокойно можеш да си смениш държавата и паспорта. и защо се хабиш да четеш и пишеш? живей си живота!

 22. 22 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Предложението за Първанов бе направено от неизвестно лице седнало сред журналистите. Този човек нямаше нищо общо с организаторите на митинга, които веднага отхвърлиха възможността Узбекистанския бракониер Гоце да им бъде патрон!

  Явно цялото събитие е активно мероприятие на службите или ПР агенции на червените олигарси, защото тази новина се разпространява по всички форуми!

  Ченгетата и олигарсите нещо почнали да влизат в Интернет Що не слушате чалга бе идиоти??? Интернет не е за вас!

 23. 23 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 455 Весело

  До Розка Червена (Нумеро 12):

  Розке Червена, ще ти нашляпам сладките бузки момичешки! (Да не би пък ти да си Звездичката, дет' поканила мосю Станишев на рандеву!?) Що ли ми се струва, че ти '97-а си била още пеленаченце и изобщо нямаш и най-бледи спомени какво беше през '89-а, '90-а, а още по-малко през '85-а, да не говорим пък за още по-преди това. Тъй че, преди да изказваш категорично некомпетентни мнения, моля те, извади си христоматийката и попрочети туй-онуй, барем ти дойде малко акълец в главицата...

  Traduttore traditore
 24. 24 Профил на сел
  *****
  Разстроено

  гражданин

  и на мен ми се стори страно как митингуващите в подкрепа на АЕЦ, скандираха "Оставка, Оставка..."
  доста хора са отишли по един повод, а излезе че поводът е бил конкретно различен. има още какво да се види от 'червената машина'. няма да се учудя и тия дето се биха пред парламента да са се били в името на АЕЦ 3-4

 25. 25 Профил на Червена Роза (Че)
  *****
  Неутрално

  Мартинчо аз 97-ма добре я помня. тогава хората живееха добре, икономиката на България набираше сили и нямаше кой да ни спре.
  точно за това ЦРУ пуснаха Драгалвски Агент да излъже народа, че живее добре и това е само заблуда и да им вземе парите и предприятията. Косотов тогава им размъти главите както сега се опита, но не му мина номера. Няма и да мине! Първанов и Станишев водят народа към най-Светлото бъдеще от стотици години насам, а на народът му е дошъл акъла. втори път на драгалевския циганин нема да се върже. Успех!

 26. 26 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 455 Любопитно

  Розке Червена ненагледна, аз се опитах тук май флирт с теб да позавържа, пък ти все едно и също си припяваш: "Костов, та Костов". Да не сте в любов с тоя "драгалевски циганин"!? Че ша взема да ти се разсърдя и да те разлюбя. И ша оставя той да те хрантути, понеже ми се струва, че ти май си му набрала на възлюбления ти. А защо ли? Вероятно нещо не си могла да го накараш да ти приватизира: я стадионче, я физкултурна заличка, я салонче за масажи. И си му много разгневена.

  Нищо, Розичке, потрай, кат' си дойдат бай ти Станишев и мосю Първанов от Француцко, ша ти донесат я "Коко Шанел", я "Гучи" да понапудриш бузките, да ги възрадваш ортаците...

  Traduttore traditore
 27. 27 Профил на Лъч
  *****
  Неутрално

  "ИНТЕРНЕТА Е ГНЕЗДО НА БОГОВЕТЕ, КОЕТО НАВСЯКА ЦЕНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИШТОЖЕНО"!
  ------- Георги Първанов
  --------------------------------------------------
  Тези дни имахме щастието да наблюдаваме, "ТАЙФУНА" Гоце, как връхлитя на протестите в СТОЛИЦАТА
  СРАМ и ПОЗОР, в правителството ни седят КРИМЕНАЛНИ ЕЛЕМЕНТИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  Цялата ни СИСТЕМА се контролира от "Арестократи", една малка елитна групичка от мутирали индивиди и Банкери.
  Но неса само те! ТАЗИ ПОКРИТА СИЛА следва принципите на "Арестокрацията", ( Ауторитаринизъм, Статизъм и се ползва с надмощието си да мами публиката).
  Те създадоха СОЦИАЛНА СИСТЕМА в която КРАДЦИТЕ и ЕКСПЛОАТАТОРИТЕ са СИСТЕМАТИЗИРАНИ и ЛИГАЛЕЗИРАНИ и където се обяви съпротива СРЕЩУ тах КРАДЦИТЕ, безкомпромисно я ОБЯВЯВАТ ЗА КРИМЕНАЛНА.
  Живеем във високо маниполиран свят. Всички ДОБРИ ИДЕИ се маниполират чрез УМИСЛЕНО ЕЛЕМИНИРАНЕ в ПРЕСАТА и чрез ПОДБРАНА ЕМИСИЯ във ВСИЧКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ СИСТЕМИ, погазвайки констатационното право на нацията.
  Никога не е имало КОНСТУТАЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО в България, по предназначение дори НИКОГА В ИСТОРИЯТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ.
  Представете си, АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО е БЕЗ ПРЕВИЛЕГИЯ НА ИМУНИТЕТ, то ще бъде почти правителство на народа, от народа и за народа.
  Напрактика излиза, че ДЕМОКРАЦИЯТА Е СЪЩО ТАКА РАДИКАЛНА, КАКТО БЕ РАДИКАЛЕН И КОМУНИЗМА.
  ГОЦЕ, "Не е функцията на правителството да пази гражданите от правене на грешки, а функцията на гражданите да пазят правителството от допускане на грешки".
  Салют! Да живее антикомунизма! Салют! Амин!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 29 Профил на leontin
  leontin
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Червена роза, ти наред ли си? Не отговараи моля те! Нямам желание да ти преподавам история.

  Leontin
 30. 30 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 455 Разстроено

  Еее, Розке Червена мила и драга, аз се опитвам со кротце, со благо да те поочовеча, пък ти се пениш кат' драгалевска циганка срещу мен. Да не те настъпих по мазола, извинявай, айшенце! И гледам, все едно и също каканижеш, да не са те повредили тия от Бузлуджанския конгрес!? Да знайш, много ша ми е мъчно за теб, ако се затриеш в редиците на червените чичкови червенотиквеничковчета.

  Traduttore traditore
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на duny
  *****
  Неутрално

  още ли има червени боклуци???Роза най-добре се гръмни!!!!

 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Весело

  НОРСОС се преименува на НАСРАС (тесни).
  На протеста ще ги познаете че викат "Атака, Сполука, Отваряйте трети и четвърти и Гоце, ти си мъж"

  Всички които викат "Оставка" са провокатори!

  The biggest risk in life is not taking one.
 35. 35 Профил на АЕЦ - ЧЕ РОЗА
  *****
  Неутрално

  Ще строим завод

  Ще строим завод,

  огромен завод,

  със яки

  бетонни стени!

  Мъже и жени,

  народ,

  ще строим завод

  за живота!  Децата ни мрат

  в отровната смрад,

  без слънце,

  в задушни коптори.

  Светът е затвор.

  Мъже и жени, народ,

  ни крачка назад!

  Ще строим завод

  за живота!  Децата ни мрат

  в задушната смрад

  със жадни за слънце очи.

  А ние? – Бездушно

  превиваме врат

  и мълчиме,

  позорно мълчим.

  Прокарахме мрежи

  и в тях укротена тече,

  да, нашата кръв

  преминава

  в проводните мрежи

  и движи живота

  а той ни помита,

  влече

  и ние го гледаме

  с тъпа, наивна

  небрежност.

  Със нокти дълбахме скалите.

  В гранита

  тунели пробихме.

  Опасахме с релси земята,

  в недрата й

  всичко открихме.

  Антени замрежват небето,

  където

  в мъглите

  забити

  са небостъргачи,

  а още нагоре в простора

  стоманени

  гарвани

  грачат.

  Другари,

  да бъдем наясно –

  не удрям клеймо

  на прогрес

  и знам прекрасно,

  че не прогреса е, който ни души.

  И ние не ще го рушим. –  Ще строим завод,

  огромен завод,

  със яки

  бетонни стени.

  Мъже и жени,

  народ,

  ще строим завод за живота!

 36. 36 Профил на D. Berov
  *****
  Неутрално

  до 1 - глупак , прочети отново статията и вникни в смисъла й, хората интересуващи се от случващото се в държавата ни не подлежат на простоватите ви манипулации. Първото нещо, което правим при прочитането на плиткия ви коментар е да влезем във въпросния сайт, над който вие нямата абсолютно никакъв контрол, защото е създаден от независещи от вас хора. Там си пише много ясно какви са исканията на 'протесторащите', и повече от ясно е, че Пъвванов няма как да има нищо общо със тези искания. www.feelfriendly.com - поздрав за ДС..

 37. 37 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Без да се обиждате моля.В 03ч05м тази сутрин Държавата разбирана като покрив на сградата на нашето общество рухна.
  Не знам какво точно събитие е това рухване на покрива ,но ще да е било яко щом ме събуди и се разсъних за по малко от минута.Българското общество вече е roofless - със всичките му последствия - вече имаме за покрив синьо небе ,а сега е доста студено.Няма я вече горката държава да ни топли, но млъкни разум мой - това са крокодилски сълзи!
  За Индиго-то не се притеснявайте - 16 х недовършени революции ( индиго ) since 1998 родиха Обществото без Власт - без покрив - Обществото на децата индиго ( тези с новия цвят в аурата - since 1991 ).Да ни е честито новото Информационно Общество на Знанието - Автор - Последният мохикан от Джеймс Фенимор Купър!!!

 38. 38 Профил на 212
  *****
  Неутрално

  Докато дишат креатури като "червената роза" (провокатори или от плът и бодли), България ще е на ръба между белия свят и нещастието. Сега са на хранилката. След време няма да бъдат. Не пускайте баба си да гласува! Това е вашият глас за България. Говорете с бабите и дядовците си. Не са толкова лоши. Не са виновни. Просто жертви на историята. Нека и ние не се превръщаме в такива.

 39. 39 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Мда, колко празни приказки и какво самонавиване )
  Някоя нова петицийка на ли по въпроса? Чувам че бил популярен сайта

 40. 40 Профил на атанас до 21
  *****
  Неутрално

  Къде видя да съм апатичен? Подкрепих протеста, докато не се осраха, като му изопачиха исканията на вчерашната пресконференция. Казах просто, че оттук нататък призиви срещу апатията не минават точно пък от тези хора. Айде, стига сте се правили на ударени. Като не знаете как да слушате хората, какво искате от нас да ви подкрепяме? Знаете какво скандираха хората на площада. Сега освен за изборите и други неща просто изчезнаха като искания- оставка на правителството, разпускане на парламента и т.н.

 41. 41 Профил на атанас до Беров
  *****
  Неутрално

  Прочети новините за вчерашната пресконференция и тогава виж какво става. Статията просто е за протеста и затова тук съм коментирал какво се е говорило. Тези момчета наговориха толкова несвързани неща за последните дни и така си скапаха хубавата идея, че... Къде има разработка на ДС? В това, дето са го казали организаторите? Ама те да не са от ДС?
  Когато някой прави някоя простотия, то може спокойно да бъде критикуван. И, ако не му харесва това, може да се научи да не намесва ДС или да търси конспирация срещу демокрацията, а да вземе да види от какво, аджеба, са недоволни хората. Нали искаме това от политиците? Нали в това беше смисълът да сме пред парламента? Ами, покажете, че идеята за вслушване в гражданите е и ваша, а не е поредното празно говорене. За какво да ви подкрепям, щом първият ви ход беше смяна на исканията ни? Казах, че това не е игра. ОК. Неопитни сте. Уплашили сте се, че мажоритарните избори бяха първо лансирани официално като идея от Първанов. Някой сигурно е посъветвал да не се намесва негова идея, защото няма как да я подкрепят, и съответно сте се вързали. Само дето да бяхте слушали кой е с вас и какво иска. Защото просто множеството на площада искаше някакви неща като това да се научат да го слушат. А вие, пък, точно това не направихте, все едно нне сте били на трите протеста и не сте чули никакви скандирания, не сте говорили с никой, не сте казвали самите вие нещо от трибуната. Ами...

 42. 42 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Ето ви малко размисъл:
  "Изпълнението на бюджет 2009 е поставено под въпрос още в самото начало на годината заради срива на данъчните приходи в резултат на световната икономическа криза. Проблемът беше признат в понеделник от двете основни звена, натоварени със задачата да подсигуряват със средства държавните разходи - Национална агенция за приходите (НАП) и Агенция "Митници"."
  Продължението на статията говори за над милиард неизпълнение само от ДДС за внос. Защо го пускам тук? Ами, нали вече не се говори за оставка на целия кабинет, парламентът май да си стои до последно... А тези хора приеха "антикризисен" бюджет и говореха как ще сме защитени от кризата. Т.е. ето ви как веднага в началото на годината лъсна колко им е калпава икономическата политика. Е, за чий им осигурявате комфорт, като сами загубихте доверието на куп подкрепили ви?
  Един бърз прочит на икономическите новини от последния месец/Не че тенденцията не е от по-отдавна./ лесно показва към какво отиваме и колко слабости има. Защото даже да слушаш познати с бизнес или такива, които наблюдават по някакъв начин икономиката, ще стигнеш до прости факти като масови идеи за съкращения, спаднали обороти, липса на кредитен ресурс при все по-чести продажби без получаване на пари срещу тях/Междуфирмената задлъжнялост расте много сериозно и общо взето всеки е купил нещо, но ще плати някой ден./ и т.н. Е, в такава ситуация какво правите, та сега да не искам аз да съм на 21.01 сред вас? Айде, вижте си хубаво как ви коментират злополучното мероприятие от вчера. В дира е наистина показателно. И помислете колко от хората ще могат да бъдат изкарани пак, защото вече видяха, че пак някой си играе с тях. Ами, говорете с мисъл. Да си на 20 не значи да си на 3. На 20 пак трябва да си зрял и да мислиш. Никой не очаква да си перфектен, но не се и очаква да нямаш идеи. Защото днес имате едни идеи, утре сте на противоположни по същност, кой каквото ви каже... На протеста не бяха само 20ина годишните. Бяхме и много по-зрели, които го подкрепихме. Най-младите показаха, че май свои идеи нямат и не знаят точно какво искат от живота си и държавата си. Имахте контакт с други НПО, които ви подкрепят. Защо не говорихте с техните представители малко по-дълго, вместо да се отдадете единствено на организация на самото мероприятие? Ами, на самия площад да бяхте говорили с по един представител на другите организации, пък вашите хора да бяха разговаряли с другите протестиращи... Тогава седнете на края на деня и оценете ситуацията. Ама защо ви е това?

 43. 43 Профил на MECENAT
  *****
  Неутрално
 44. 44 Профил на до Соло
  *****
  Любопитно

  В коментар 5 говориш смислени неща. Къде ги виждаш тях в казаното вчера от организаторите? В сряда ще се протестира за това, което е обявено вчера. Или на трибуната ще се кажат различни искания? Всеки ден ще си говорим различни неща? Айде, уточнете какво искате!

 45. 45 Профил на внимавайте
  *****
  Неутрално

  В демократична държава всичко ще се реши на изборите.Когато СерГейчо маминия отново вдигне всички сенилни пенсионери и те отново гласуват за спомените си от младини-комунизма,когато Доганефенди вдигне колоните от автобуси,вие внимавайте и не се оправдавайте,че нищо няма да се промени.Тогава всички трабва да гласуваме.

 46. 46 Профил на мена
  *****
  Неутрално

  Може сега и да не сме във виртуален свят, но фактът, че толкова много хора изразиха мнението и позициите си чрез Интернет, означава, че трябва "реалната" държава, да започне да се съобразява с "виртуалния" свят.
  Мнозина бяха натоварили хората на площада със своите си въжделения и без дори да прочетат, какво точно искат протестиращите, се оказаха разочаровани.
  С две думи, ако имате свои си искания, търсете си правата, не очаквайте други да ви ги защитават. И още, явно е време, да се намерят механизми, това, което се случва в нет-а, да намира лесен канал към управлението.

 47. 47 Профил на Кинефистанец
  *****
  Весело

  Каня всички виртуално протестиращи и виртуално коментиращи на виртуален купон с много ядене и пиене - кой каквото си поиска - от отлежало уиски до водка Руски стандарт, всякакви вкусотии, кулинарни шедьоври - вкусничкоо... и разбира се плащам аз(виртуално!) На разположение ще бъдат разбира се и нетриперливи виртуални компаньонки(разбира се и компаньони). Разчитам на широко присъствие, тъй като всичко е гратис като в същото време няма опасност от нежен растпект от страна на подчинените на Миков. Надявам се с тазаи си покана и аз да допренеса нещо за благото на благоденстващ Кинефистан.

 48. 48 Профил на сп
  *****
  Неутрално

  А бе тая Червена роза наистина е пълен идиот.Как може да говори за 97 г., когото нямаше нито хляб, нито мляко за децата, да не говорим за нещо друго.Тогава народът измете червената паплач от глад,а тя ще ми говори колко хубаво било.

 49. 49 Профил на Вили
  *****
  Неутрално

  Хайде сега рано е да зачерквате всичко Хубавите неща стават бавно Важното е че нещо се случва Ще се наместят пластовете но трябва малко време Не може като с вълшебна пръчица Важното е да не се отказваме

 50. 50 Профил на За онлайн протеста
  *****
  Неутрално

  Време е вече не да сменяме прложенията, а ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА!

 51. 51 Профил на copy-paste
  *****
  Неутрално

  Станишевото правителство

  Постоянните скандали се превърнаха в нормална характеристика на станишевото правителство.Мащабите на всеки един скандал са достатъчни да падне цялото правителство,ако бяхме нормална демократическа страна.У нас обаче скандалите станаха постоянна практика,защото социалистите са убедени,че могат да постъпват така,въпреки възмущението на обществото.Те дори се подиграват на неспособността на това общество да санкционира техните безобразия.Това,което вбесява все повече българи и вади от кожата им дори невъзмутимите брюкселски чиновници,е открито демонстрираното чувство за недосигаемост на станишевото правителство.Това те постигат с обсебване на четвъртата власт.Българските медии изцяло обслужват престъпните управляващи и им създават завиден медиен комфорт. Този манталитет на социалистическото правителство на ненаказуемост е коктейл от три съставки,които сърабрани заедно винаги ще образуват взривоопасна смес - презрение към гражданите,необосновано чувство на превъзходство и страх от окончателната обществена санкция.Сегашните управници дълбоко презират гражданите и не им признава правото като данъкоплатци да питат,да получават отговор и да искат отговорност за несвършеното.От думите и делата им буквално струи внушението:"Бъдете доволни на това,което получавате,защото и него можем да ви отнемем. Презрителното отношение на станишевото правителство към обществото личи на всяка крачка- от изявленията в обслужващите ги медии до изключително наглото поведение на министрите в залата на Народното събрание по време на парламентарния контрол.То буквално крещи от личния живот на днешните властници, които безцеремонно отказват а се съобразяват с писаните и неписани правила,налагащи рамки на личния живот и преследванито на личните интереси на публичните личности. Тези хора са убедени, че нищо нередно не са вършили,защото смятат, че е в реда на нещата да правят всичко,което си пожелаят.!". Станишевото правителство не само ни прави на идиоти с нелепите си обяснения за гафовете и грешките си, те наистина ни мислят за такива, защото министрите на това некадърно и престъпно правителство смятат себе си за суперумни и дори за гении. Само по този начин можем да обясним защо с такъв възторг се отнасят към своите нелепи и вредни управленски начинания и с такова негодувание отхвърлят всякаква критика към тях. Съчетаниета на презрението към управляваните и чувството на превъзходство на управляващите е породила една извратена форма на солидарност. Това личи най-ясно от безумния начин,по който се изпровожда всеки сгафил властник. Неговата оставка, която по правило се увърта и отлага до безкрайност, се представя като "достоен акт",а на всичко отгоре му се изказва "благодарност за свършената работа"(която всъщност е причина за оставката му). В нито един досега известните скандали не бе назована с истинскаото и име причината да си отидат министри, шефове на агенции, заместник-министри. Станишевото правителство е достигнало непоправима степен на морална деградация и неспособност да се поема отговарност, увенчани с безсрамно двуличие. Това безсрамие на сегашните управници води до обяснения от типа на "бях на планината , но не съм ловувал" или "ако се устаняви , че съм допринесъл за трагедията,ще си подам оставката". Но освен безсрамието, другото лице на днешните управляващи е страхът от тези,които са ги избрали, преплетен по неповторим начин с чувството за недосигаемост. Чувството за недосигаемост, което днешните управници имат се съчетава със страхът,който е тяхното второ "аз", той отразява това, което те всъщност са .

 52. 52 Профил на Alekzander
  *****
  Неутрално

  Писна ми да се занимавате с тая стара мома която иска мъничко внимание!
  Не подценявайте студентите!
  Който не е видял и не е разбрал настъпващите промени ще получи урок от идващото!
  Студентите са най-чувствителната мембрана и реагираха импулсивно но те се учат и то много бързо.
  Не дойдоха много от пишештите във форумите просто защото са в университетите в чужбина,далеч от Символа на тоалетните харесал ви твърде много!
  Тая работа така не става с инфантилни хора и карамфили.
  Затова и никой не ви слуша.
  Не се хващайте на въдицата за АЕЦ Козлодуй!
  Това просто е виртуален рекет на обичните Ви Първанов и Станишев срещу лошата Европа спряла парите за крадене.
  А организирането на тези протести е от партийните клубове на интересчиите и червените "Кхмери".
  Ако отворим АЕЦ отново,какво очаквате? Какво ще усетите Вие от рукналата изобилна ел.енергия?Нима някой ще ви намали цената на тока, или на парното?
  Повече пари в джобовете на Червенобузестите Ви наставници.
  Ами подкрепяйте си ги!
  Да ви е честито Светлото бъдеще Другари и другарки самоотвержено пожертвали децата си!
  Преживяйте подарените корички и не влизайте в студените апартаменти построени за сина и дъщерята, за внуците ...които са другаде!

 53. 53 Профил на ссСр
  *****
  Неутрално

  Съвсем друго е в Русия. Марксисткият преврат от 1917 успя със страшна сила. Постепенно заля Източна Европа и прочее до пълното и окончателно тържество на сесесере...

  "Дефектът на българските "революции" е в това, че те никога не стигат до края си, остават недоправени."

 54. 55 Профил на Balubri
  Balubri
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Браво,Спасов!

  Ние с тебе ще докажем,че има смисъл от това!
 55. 56 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Копирам тук нещо писано от мен и друг, явно изразяващ позициите на организаторите, в блога на протеста. Въпросът ми е защо идеята, че управляващите не биха били съгласни с радикални промени, трябва да променя исканията на гражданите. Нали протестът показва, че не сме съгласни с това, което правят или биха направили сами тези горе?
  Съжалявам, че пускам много и дълги писания, но дискусията относно същността на протеста и изкристализирането на конкретни искания за промяна едва ли е маловажна. Само чрез такива спорове може да се научим да бъдем истински граждани и да се борим до край своите идеи, без да позволяваме на разни страхове от върхушката, може би лични амбиции за лидерство и подобни, да ни карат да се отказваме.

  # атанас марков каза:
  януари 20th, 2009 at 9:29

  Исканията за промяна бяха много добре изказани по време на самите протести. Не знам защо на пресконференцията вчера се обявиха съвсем различни неща. Не може да се скандира едно, а при срещи с властта, пресконференции и на хартия да се иска съвсем друго. Айде да обединим исканията от площада:
  1. Мажоритарни избори
  2. Разпускане на парламента и оставка на правителството
  3. Търсене на отговорност за корупцията и всичко лошо сторено от хората във властта
  4. Нормални условия за иницииране на референдум
  5. Оставка на Миков и търсене на отговорност за побоите на 14.01
  6. Вслушване в гражданските организации при вземане на решения от властта
  7. Конкретни искания срещу заменките
  8. Конкретни искания за Студентски град
  9. Конкретни искания на майките
  10. Конкретни искания на земеделците
  11. Създаване на работеща съдебна система и реална борба с мафията


  Е, как така изведнъж променяте всичко за пореден път? Как примерно издигате идея за смесен вот при досега неспоменаван такъв по никакъв начин от трибуната или множеството? Как остана само искането за оставка на Миков при куп други искани оставки? Как се предложи Първанов за патрон на промяната на избирателната система, а после зелените тръгнаха да казват, че не можело той да е, защото е бракониер? Т.е. създавате си образ, в който изкристализира хаос, липса на диалог даже между основните организатори относно издигането на единни искания, липса на диалог с подкрепилите ви на площада, несъобразяване с това, което сте говорили два дни преди поредната изява. Дайте да видим по някакъв начин пълната ви декларация преди 21.01. Този път какво ще е променено спрямо казаното вчера? Какво ново ще се появи, какво ще изчезне от скандираното, за пореден път?
  Свържете се с всички, които ви подкрепят. Не се улисвайте единствено в търсене на хора за площада, а вижте кое обединява недоволството. Пред парламента от 15.01 до 17.01 имаше много повече привърженици на граждански сдружения, недоволни от прехода, симпатизатни на ДСБ, даже, отколкото зелени, студенти, майки и земеделци . Замислете се защо тези хора бяха с вас тези дни и какво подкрепиха. Недейте така да повтаряте едни и същи грешки, които правите от самото начало. Координирайте се и дайте на хората идеята, че имате техните искания. Само така ще успеете. Иначе просто на 21.01 няма да има много хора, а по-късно съвсем няма да има и протест. Основното мото не беше ли “Искаме гражданите да почнат да бъдат чувани!”? Покажете първо вие, че чувате.
  Пожелавам ви успех и изразявам огромното си съжаление, че на 21.01 не виждам вече своя протест. Вече не виждам смисъл да съм сред вас. Аз лично ще търся да подкрепя всеки следващ опит за промяна. Не знам доколко разочаровахте тези, които по принцип не протестират много и съответно сега може близките години да не искат да излязат, защото винаги ще кажат “И тези ще ни сменят исканията в крайна сметка и ще излезем нахалост.”. Дано съм черноглед и греша.

  # Читател каза:
  януари 20th, 2009 at 10:09

  Г-н Марков, да бъдем реалисти. Хубаво е да имаме желания, но още по-хубаво е те да се сбъдват. Погледнете точка втора от списъка, който предлагате. Ако тя се реализира, към кого ще бъдат отправени всичките други 10, питам аз, след като, да приемем, че това е факт - в правителство и парламент няма управляващи? Служебен кабинет? Ако има такъв, той директно би трябвало да се заеме или да работи по предсрочни избори и формирането на нов парламент, където тези промени да се приемат или освен финансова, газова, ще настъпи и политическа криза (изключвам недоверието в политиците ни, като цяло). Не можем да искаме невъзможни неща от сегашните управници, които пускат с лекота репресивната мощ на полицията и се надсмиват под мустак на мръзнещите отвън, желаещи по-добри условия на живот граждани. За 4 години същите са се нагледали на толкова протести, че този, още повече атаките срещу него по различни пътища - социолози, антрополози, политолози, журналисти - имат идеята да го обезсилят и обезсмислят, не е в същата категорична позиция, както са били митингите в началото на 90-те и 97-ма - с ясни лица, с ясна алтернатива. Не можем да очакваме обществото и политическата класа да претърпят катарзис за една седмица или един месец. Споредп мен, вариантите са два - или отправяме до откат искания към сегашните управници - за промени в закони, персонална отговорност (оставки) и всичките социални искания, които до момента са събрани, или търсим вариант, при който, ако властимащите сдадат позициите си, кой и как може да случи тези промени. А на сегашните управници, предвид общата ситуация на държавата и близостта с изборите, хич, ама хич не им е до кардиналните промени, които повечето тук искаме. Ще гледат да държат топката в своето поле до последно - спомнете си стачката на учителите и седянката.

  # атанас марков каза:
  януари 20th, 2009 at 10:23

  Ами, исканията лесно могат да минат и с оставки, ако се бяхте сетили, че може да се поиска оставките да бъдат веднага подадени след приемане на необходимите законодателни промени и нищо друго. Т.е. всичко може да стане, наистина, само при действащи парламент и правителство, но спокойно може да се даде ултиматум да се приемат конкретни неща и да си ходят. Така че, айде да не се правим на ударени…
  Ако хората скандираха за чисто мажоритарен вот, защо вие предложихте смесена система?
  Да проследим протеста, че май това е много важно. Значи:
  1. На 14.01 се излезе с конкретни искания на майки, студенти, еколози и земеделци.
  2. На 15.01 след побоя от предния ден се каза, че всичко вече няма как да не се замени с едно искане- ОСТАВКА. Това го каза по мегафона Борислав/Не му помня фамилията./ от СОРКОСС. Съответно скандиранията бяха за оставка, мажоритарни избори и т.н.
  Оттогава вече масата подкрепи нещо конкретно освен първите искания от 14.01 и, тъй като не е било казвано нищо относно промените в управлението дотогава, би трябвало това да се приеме от организаторите. А и те и на 17.01 скандираха същото като събралите се в тяхна подкрепа. Е, как сега изведнъж заменихте най-основните идеи на народното недоволство?
  Айде, спрете да си търсите оправдания. Нали протестирате срещу вечното променяне на предизборни програми и лъгане на надеждите на гласоподавателите? Защо се държите по начина, по който се държат тези, срещу които протестирате? Да сте лица на протеста, значи да се борите за исканото от подкрепилите го, даже да не ви харесва то.
  Пак казвам, ако бяхте обявили от самото начало, че не искате коренна промяна във вида, подкрепен от другите, ако имахте на 14.01 изказани идеи за промяна в политическия живот на страната, то сега нямаше да има недоволство от това, че изопачавате исканията на подкрепилите ви, защото хората просто щяха да преценят по-рано дали изобщо да ви подкрепят, след като част от идеите ви не съвпадат с техните.
  Няма невъзможни неща. Член 1 на Конституцията беше променен, защото го наложиха чрез протести. Явно с натиск и ясни идеи всичко може да стане. Нищо не става, ако не покажеш на какво всъщност държиш.

 56. 57 Профил на Сполука за България
  *****
  Неутрално

  Хорааа, ей, виртуални или не, хора, знайте
  и най-вече помнете, че ..
  Розата е Българска, а стандарта ни Европейски !

 57. 58 Профил на supervisor
  *****
  Неутрално

  "В първите 24 часа .... feelfriendly.com е регистрирал 120 000 уникални посещения. В пиковите часове на 13 и 14 януари юзърите, .... надхвърляха 6000 - т.е. три пъти повече от физически присъстващите там"
  Посещението на сайта не означава автоматично подкрепа. И не е коректно да се броят и любопитните. Ако имаше в сайта вариант за гласуане ЗА и ПРОТИВ този протест, нещата щяха повече да се доближат до истината. И не се заблуждавайте че само баба от село и дървените комунистически тикви са против подобен фарс. Защото освен да протестираш, трябва да знаеш кой си, срещу какво и за какво протестираш. Защото само комунистите обобщаваха всички като народ. Сега хората са различни и имат противоречащи си интереси. Мислете и четете книжки - с тези клишета и кухи лозунги нищо няма да се промени.

 58. 59 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Щяло да има криза, ако се искат радикални промени... Ами, то и сега кризата си я има и ще става все по-тежка. Решението й не е в търсене на угода на виновните за нея, а в промяна. Иначе след година-две ще си навлечем пак поредна криза и т.н. и все ще си стоим в преход към нищото. Пазарлъците за отлагане на кардинални решения никога не могат да решат проблемите, а само ги продължават във времето.
  Напротив, усещането, че нещо наистина може да се промени за добро, дава стимул на гражданите да гласуват, да се борят за успеха на държавата, надежда, която им помага да преборят кризата по-лесно. А власт, която е научена да мисли за проблемите на страната, а не за корупция и пълнене на каси като най-важно нещо в управлението, би взимала решения, които по-лесно биха изкарали България от кризата. При проблем винаги решението е да се изкорени това, което го предизвиква, а не да се търсят козметични промени, които биха се приели по-леко, но не биха дали желания краен резултат.
  Примерно, ако си гладен и нямаш пари за храна, защото си гладен, може да поискаш някой да ти даде пари, може и да си потърсиш работа. Първото днес ще ти напълни стомаха, но утре пак ще чуваш къркоренето на стомаха си. Второто ще изисква да си дадеш зор, да зарежеш идеята, че 24 часа на ден си свободен да правиш, каквото си искаш, но вече няма да има нужда никога да търсиш пари за хляб, а даже в пъти ще повиши стандарта ти на живот и ще те изкара от личната ти криза. След месеци или година вече няма да си същия обрулен човечец. Същото важи и за цяла държава, както важи за отделния индивид.

 59. 60 Профил на цитат
  *****
  Неутрално

  Ето какво каза Обама на своите избиратели: „Всеки ден ми се напомня, дали от събитията, дали от съпругата, че не съм безгрешна личност. Няма да съм безгрешен и като президент. Но мога да ви обещая, че ще бъда честен с вас относно предизвикателствата, с които нацията ни се среща лице в лице. И което е най-важното: ще работя здравата, за да направя живота ви по-добър".

  Ето какво каза Първанов на вестник „Труд": „Дали съм демократ, или не, знаят и медиите, и обществото, защото целият ми политически път през последните 17-18 години е като на длан. Това е времето, в което БСП се промени радикално, в т.ч. възприемайки и НАТО. В ИБ на БСП по мое време бяха застъпени всички идейни движения, опоненти и фрак ции на партията".

  Два свята, две култури, два манталитета, две представи за отговорността

 60. 61 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Сгрешил съм в написаното. "Примерно, ако си гладен и нямаш пари за храна, защото си гладен, може да поискаш някой да ти даде пари, може и да си потърсиш работа." е всъщност "Примерно, ако си гладен и нямаш пари за храна, защото нямаш работа, може да поискаш някой да ти даде пари, може и да си потърсиш работа."

 61. 62 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  САЩ е президентска република и всички гледат и чакат президента.
  България е парламентарна република и президента е в трета глуха.
  Така че коментара на цитат няма никакъв смисъл, защото политическото устройство е коренно различно и няма нищо обще със светове, култури и т.н.
  Относно протестите: Като изключим очевидните причини и цели. Аз мога единствено да кажа че изборите са юни и тогава може да се търси политическа промяна. А ако хората смятат че тия отгоре са все едни и същи - тогава протеста трябва да се преобразува е протестите на Мартин Лутер Кинг от 60-те с тотален бойкот на бизнеса. Аз лично обаче не вярвам че това ще стане, защото всеки плюе по политиците но пак ходи в техните хотели, в техните барчета и т.н.

 62. 63 Профил на Lectrice
  *****
  Неутрално
 63. 64 Профил на цитат
  *****
  Неутрално

  САЩ е президентска република, но никой не чака президента.
  България е парламентарна република,а ние за патрон на смяна на системата го искаме? Трета глуха май сме ние, даже не клатиме и вагоните.Това относно протестите.

 64. 65 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  ЕНЕРГЕТИКАТА, другари,,,Тамо са парите за КРАДЕНЕ...Р.Овч- може би е БИЛ МАЛОЛЕТЕН преди 20 години !!???.Комунистите- СА СИ СЪЩИТЕ-НЕ са минали 100 години , все пак..) ВСЯКА нощ 'сънуват" НЕТ-а. "Господ да убие и Бил Гйтс ,и американците ...)).НЯМА само канал 1 и втора..Няма ги "заглушителите " на чуждите станции..Ех, какви времена бяха ..КАКВОТО КАЖЕ ТОШО и БКП- това е "истината"..:))
  "
  "Който на теб ,СССР измени , ТОЙ на великата правда изменя"...
  .
  Какви елейни слова..Няма нужда да мислиш..Ти си си крепостен и другарите ИМАТ ПРАВО само да ..мислят..И комунизАма строим и т.н...А какво стана , СЕГА ?? ВСИЧКИ ни ВИЖДАТ комуно-тъпотата, наследствена и генетична..Даже м другари, ЗНАЯТ -КОЛКО И КАКВО кЪДЕ - КРАДЕН !!! Може ли така ??Няма ли СЕКРЕТНОСТ-строга , в нашата държава ??..))

 65. 66 Профил на атанас до 58
  *****
  Неутрално

  Лошото в цялата история е, че имаше много ясно показано какво искат събраните. Т.е. всеки си има свои проблеми и мисли, но някои неща ги обединиха. Точно тези неща в крайна сметка не се виждат в декларацията от вчера.
  Идеята за гласуване ЗА и ПРОТИВ я подкрепям напълно. В опита да се каже колко човека те подкрепят честно е да дадеш и информация колко не са с теб и защо. Аз бях с протеста е сега съм разочарован от опорочаването му. Даже и да беше всичко в неопорочения си вариант, бих искал да знам доколко обществото е съгласно с идеите, за които се скандира. Можеше да сложат една анкета дали се подкрепя инициативата и коментари към нея. Някои дреболии променят цялата визия за дадено нещо.
  Ако не знаеха какво искат подкрепилите протеста, да бяха пуснали някъде анкети точка по точка и след проверка на вот от 48 часа, примерно, да извадят конкретните предложения. Примерно:
  Каква избирателна система подкрепяте?
  1. Пропорционална
  2. Смесена
  3. Мажоритарна
  Подкрепяте ли идеята за по-лесно иницииране на референдуми?
  1. Да
  2. Не
  Искате ли оставка на правителството като цяло?
  1. Да
  2. Не
  ...
  Тогава вече да си правят позициите, след като не слушат какво и те самите казват, та камо ли събраните на площада. А и цялата идея по такъв начин да се изготви декларация би привлякла още подръжници, защото така се показва търсене на мнението на гражданите и желание за борба за промяна такава, каквато я виждат те.

 66. 67 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  г-н Атанас аз лично от видовете избирателни системи нищо не вдявам, но смесена звучи добре. Относно референдумите съм 100% против тъй като с купуване на гласове и т.н. ми се струва че не сме дорасли толкова, дори в развитите държави мисля че референдум се свиква рядко. Относно оставката по-скоро не, въпреки че всички можем да изброим 1000 негативи на сегашното правителство изборите са юни месец т.е. докато се наканят и проведат изборите ще минат поне 2-3 месеца, което в общи линии е същото време. Според мен трябва да се въведе задължително гласуване за срок 12-20години както е в Гърция. Казвам в срок защото такъв вид гласуване е против демокрацията в нейния най-чист вид. Вече е време да дойде правителство което без да се притеснява да съди предишни управляващи за измами. Искам също така да кажа че глоби по закона за движение по пътищата до 50лв. не подлежат на обжалване, което е противоконстутиционно - за което шефа на КАТ-Русе не еднократно спомена.

 67. 68 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Тази статия ще развали съня на доста хора.Но това е последното,което трябва да ги тревожи.Кой каквото е дробил!

 68. 69 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  г-н Спас Спасов - онова със Second life е по важно от Физическия лайф - Именно тук във Втория живот се формира бъдещето в нашите глави.Физическият свят е една АРЕНА където реално се води Война между Отделните Светове в главите ни.Това е реалната война на Световете.Аз, лично подготвях моята война срещу Социализма в продължение на 28 години.Физически написах изпълнителните файлове които го срутиха като система почти без капка кръв.Сега предстои унищожението на самата идея за ОБЩАТА КАЦА от която всеки граби според привилегиите си.И този път не ми пука колко човешки живота ще струва това.Залогът е по голям от собствения ми живот.Взех навремето за пример Адмирал Нелсон който сам лично загива в битката при Трафалгар но Англичаните разбиват Непобедимата испанска армада.
  СМЪРТ НА СОЦИАЛИЗМА БЕЗ ОГЛЕД НА ЧОВЕШКИТЕ ЖЕРТВИ! Това е моят Second life.Да видим сега какво ще каже Физическата действителност! Предполагам и за двама ни ще бъде интересно да наблюдаваме събитията!!!

 69. 70 Профил на атанас до инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Ако на избори има 5 партии, които имат реално подрепа 10% от населението, и няма друг избор, та останалите 90% не гласуват, то задължителното гласуване не би донесло никаква промяна, тъй като хората не са видели своите лица. Иначе би се гласувало на 90% с огромно желание. Та... Мажоритарната система гарантира, че избираш конкретна личност. Чрез нея и се стига до това тази личност, независимо коя партия я издига, да се бои от последващ наказателен вот, ако се провини. Пак при мажоритарен вот има нужда от доказване кой си дълго преди изборите, защото имидж не се създава с метене на мост пред 100 журналисти 2 дни преди изборите, а борба за идеи даже и в опозиция. Пак при страните с такъв вот има действащи канцеларии на народните избраници, където гражданите биват реално изслушвани, защото отпратен гражданин е един глас за теб по-малко. При пропорционалната система всичко се свежда до борба за място в листите и, съответно, харесване от страна на ръководството на партията. Затова и толкова години никой не променя системата, защото тя гарантира сигурността на елита.
  При личен вот много познати лица никога няма да могат вече да влязат в парламента, защото хората не ги харесват лично. При ситуация, когато има листа с 10 имена и си на първо място, а след теб на неизбираеми места има нови или харесвани от хората, а и всичко е на партийна плоскост, все ще влезеш заради челната позиция и партийния вот. Ето това е разликата най-общо. Смесената система е просто бягство от мажоритарната, където се цели да се намали максимално ефекта от вота за конкретни личности и да се гарантира влиянието на системата на партийните листи.
  Пак за задължителното гласуване... Не е ли до партиите да печелят с идеи и програми вота? Ако предложат нещо смислено и покажат, че няма да зарежат програмата си след изборите, то ще се гласува. Иначе, наистина, няма да има реален вот, а само ще се симулира избиране с повече гласове на хора, които реално не те искат.

 70. 71 Профил на Бил Клинтън
  *****
  Любопитно

  Проблема ни не е, че проблемите на народа не са проблеми на Парламента, Правителството и Президента. Проблема ни са точно Този Парламент, Това Правителство и Този Президент!

 71. 72 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Примерно вид мажоритарен вот се получи на местните избори в Ардино, където ДПС загуби, защото турчин- опозиция на Доган, се яви като кандидат. Тогава се показа, че турците не харесват Доган и пасмината му, но по принцип не са готови да гласуват от страх да не се спечели от някой, който е против етноса им като цяло. Това мнение относно ДПС съм го чувал от много познати турци. Та... При вот лично за Доган той би загубил депутатския си пост с огромна вероятност. Или Емел Етем... Пак същите при челни места в листата на ДПС биха били пак в управлението. Същото важи и за Станишев и кой ли не.

 72. 73 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Атанас мерси за пояснението. Явно мажоритарната система звучи супер, мисля че в САЩ е така, но тук ще се срещне яростен отпор от управляващата върхушка, но затова има протести все пак. Относно задължителното гласуване (за определн срок) смятам че ще помогне дотам че голям брой студенти особено в Студенстки град ще гласуват и отделно ще може ДПС да изпадне от едно бъдещо управление, което за мен лично е много важно, защото когато това се случи самата партия ще се саморазпадне според мен. Като казах САЩ в началото, там дори се избира шериф (май е нещо като шеф на ОДП), главен прокурор и т.н.
  И отделно примера с 5-те партии с 10%, означава че ако е задължително тези партии по вероятно ще са повече и няма да изпаднем в положението за Руснака, Турчина, Агента, Краля или Пожарникаря да гласувам (надявам се ако изтървал някой да не се сърди)

 73. 74 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Официална декларация от протестиращите студенти:
  Това за Президента като Патрон на протестите е вярно, само с малки корекции:
  1. Не искахме да протеста да е под Патронажа, а не под Патрондаша на Президента;
  2. Не търсехме Президента за Патрон, а търсехме патрон за Президента, но се оказа, че за доносници бракониери няма измислени бронебойни патрони.

 74. 75 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 880 Весело

  Ей че весели коментари пуска Червена роза. Но защо ли е изтървала от ника си следните четири буквички : СКЛЕ ?
  Така че никът й трябва да се чете "Червена СКЛЕроза"

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 75. 76 Профил на момо
  *****
  Неутрално

  `Пропастта между аналоговата държава и свободната "дигитализация" на младите българи все по-често ще изправя вторите пред невъзможността да се справят с тежкото си наследство - да довършват онова, което майките и бащите им не можаха.`
  Автора е много зле. Ама наистина младите българи ше направят това - да довършат страната, нещо, които майките и бащите им не успяха.

 76. 77 Профил на момо
  *****
  Неутрално

  Човека на карикатурата Иво Прокопиев ли е! На него ми прилича.

 77. 78 Профил на момо
  *****
  Неутрално

  Интернет отдавна е средство за проследяване на идеи и намерения - не само на държавата, я на всеки който може цялостно или частично да контролира мрежата.

  Интернет може да бъде и враждебна среда, зависи за какво се използва.

  Интернет отдавна вече е средство за хитра подмяна на една реалност с друга,особено сред по-младото поколение. Имаш ли време и технически умения, 1-2 човека могат да създадат стотици сайтове, създавайки впечатление за голяма обществена интернет подкрепа. Вж напр. онлайн петициите.

 78. 79 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Във щата Вирджиния се гласува онлайн. Здравия разум надделява винаги. Второ следенето на големия трафик е все още в сферата на фантазиите, отделно само в БГ и Китай може да се направи нещо такова законно. А за младежите те са бъдещето на държавата.

 79. 80 Профил на към 6
  *****
  Неутрално

  към предложенита бих добавил следното
  1. За да станеш народен представител трябва да събереш най-малко 50 хиляди гласа. Народното събрание да се състои от толкова депутати колкото са събрали по 50 хиляди гласа . Негласувалите имат право на представяне с празни банки.

 80. 81 Профил на атанас до филип
  *****
  Неутрално

  Ами, да не мислеше, че говоренето за мажоретарен вот е дошло от нищото? Със сигурност се е търсил примерът на доказалите се като стабилни в борбата с корупцията и вслушването в общественото мнение страни като САЩ, Великобритания и т.н. Щом там явлението е в основата на демокрацията им и няма брожения за промяната му, то значи наистина върши работа.
  В България в момента БСП се бори за смесен вот, защото се видя, че обществото е против пропорционалния. Разбира се, сега се чудят как да неутрализират влиянието му, как по-малко народни представители да се избират лично и т.н. А и пропорционална система с преференциални листи не би могла да помогне, защото масата, особено по-ниско образованите, искат да вземат една бюлетина и да я пуснат, а не да четат списък на 10 човека и да маркират някой. Така цялостният ефект пак е подобен на този от чисто партийното гласуване и листите почти не се разместват. Пресен пример е същият опит в изборите за евродепутати.

 81. 82 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Атанас като чета какво ми написа оставам с впечатлението че управляващите пак ще се излъжат народа. Надявам се все пак този мажоритарен вот да се приеме, въпреки че столетницата няма да го направи, но все пак и те трябва да бранят гласовете си. Дори съм сигурен че в момента много им пари под задниците и когато излязат и ДДС данните за този и другия месец тогава незнам не ми се мисли чак.

 82. 83 Профил на Биг Боса
  *****
  Неутрално

  Жестока статия. Браво.
  Драги млади момчета и момичета, чешете си езичетата, но трябва да разберете че нещата по интернет не стават. Просто няма как да станат и то се видя. За съжаление организацията на протеста Ви, който аз безрезервно подкрепям, беше смешна и жалка. Анонимността в интернет е хубаво нещо, но не върши работа когато трябва да се протестира наистина и истински. Трябва да се обикаля и да се убеждават хората да излязат, че нещо ще се промени като излязат. Трябва организация, трябва да се докарат автобуси с хора от градовете, ще кажете че без пари не става. Става, намерете спонсори. Има и хора в тази държава, които са готови да дадат пари без да искат нищо в замяна - намерете ги. Трудно е ама става, ама трябва да си размърдате задниците - не пред монитора когато ви засърби. Събодете се и тръгнете ако искате да направите нещо и да не се окаже че утре пред парламента сте се събрали 500 човета а в интернет 50000. Надявам се протеста Ви да не влезе в историята като най-смешния и жалкия - искрено се надявам. Извинявайте, че бях толкова рязък, но знаете че истината в повечето случаи боли.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 84. 85 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Биг Бос според мен протеста има успех тъй като депутатите го видяха и събрано с доста негативни икономически данни и с нарастваща безработица и неплатени отпуски, след 2 месеца може да има бесилки на същия този площад, а полицаите вместо да пазят да пушат пред най-близкото рпу

 85. 86 Профил на Биг Боса до инж. Филип
  *****
  Весело

  Драги инж. Филип, Ваше право е да мислите че протеста има успех. Ще видим до какви кардинални промени ще доведе този "успех". А бесилките може да си ги издигате само в интернет - изобщо не е това решението и начина за решаване на проблема.

 86. 87 Профил на атанас до филип
  *****
  Неутрално

  Виж коментарите ми по-напред. В един от тях коментирам точно очакванията за рязък спад в приходите от ДДС и всякакви други данъци, които вече излизат като официално становище на НАП и митниците само 20ина дни след началото на годината. Само от ДДС на вноса се очакват над 1.2 милиарда лева намаление. А при по-висока безработица и криза идват намаления в:
  1. Мита, ДДС акцизи като цяло
  2. Подоходен данък и осигуровки
  3. корпоративен данък печалба
  Идват и увеличени разходи от помощи за безработни, опити за субсидиране на работни места/Това са последните идеи на Масларката./ и т.н. Буферът за кризата в бюджета е към 5 милиарда. За кое ще стигне? Да говорим ли за проблевите в банковата система при голяма безработица и стремглаво покачване на броя непогасени кредити? Колко хора теглиха ипотеки и потребителски кредити/Ръстът на кредитирането за последните години е ОГРОМЕН!/ и какво става, ако при над 30% безработица и намаляне на заплати на много места, се окаже, че 10-20, 30 и нагоре % от кредитополучателите не погасяват месечните си вноски/Да сложим ли в сметката и фирмите, чийто оборот намаля стремглаво.../? Наистина след месеци ще има огромна криза и недоволство. И сега трябва да се прави нещо, което най-малкото да накара хората да повярват, че излизането на площада ще донесе промяна. Защото огорчението от първия чисто граждански протест/т.е. организиран не от партия/ може да донесе апатия, а това е страшно.

 87. 88 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  А... Бюджетът гърми и в очакванията за ръст на БВП от поне 3-4%, които след приемането бяха коригирани около нулата, а май ще имаме спад на БВП. Т.е. съвсем е объркано всичко и, ако случайно този бюджет издържи до изборите, до края на годината ще имаме тотално срината бюджетна сфера и икономика. И при цялата липса на пари вече сме загубили и финансирания от ЕС и без радикална промяна няма да видим и нищо от структурните фондове, особено че нормално на Запад не искат да харчат пари при криза и при тях самите. А ние няма с какво да покажем, че заслужаваме и цент.

 88. 89 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  От проблемите в банковата система, като изключим длъжниците останалите можем да се облагодетелстваме от ниските цени на жилища и ваканционни имоти (въпреки че такъв аз лично никога няма да си купя). Хубавото във всички мрачни прогнози е че дори да има спад в БВП той няма как да е 100%

 89. 90 Профил на Muu
  *****
  Неутрално

  ДО #9 "Може ли?"

  "19.Човек, който е ползвал тоалетна във двора на дома си да не може да се кандидатира за ПРЕЗИДЕНТ."

  А ако липсата на канализация в СЕЛОТО на СЕЛЯНИТЕ, е заради ретроградното комунистическо управление, което нямаше сметка да развива селата, а след това проектите за канализацията бяха спирани, защото финансирането беше пренасочвано към "царските" села? Късоглед си "Може ли?" - не можеш, и не стваш!

 90. 91 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Вероятно ще дойдат трудни времена и ще има мъка. Но доста външни наблюдатели казват че вече сме налапали тиня и изхода няма да е лесен. Проблемът при кредити според мен е във факта че при неизплатена ипотека ти вземат имота и го продават на търг. При падащи цени на имотите цената на имота може да не покрие задължението ти и по БГ закона ти все още дължиш разликата, дори след като останалото ти имущество е разпродадено. Един вид може да се окажеш без нищо и със сериозни дългове. В САЩ изхода от този проблем е обявяване на банкрут, като след това започваш на чисто, като ествествено пак си плащаш за миналите грешки най-вече с невъзможността да вземеш кредит (лоша кредитна история). А в БГ единствения изход е летище софия, а отскоро и летище букурещ

 91. 92 Профил на атанас до филип
  *****
  Неутрално

  Някои ще могат да купят евтини имоти за сметка на загубата на жилище от неплащащите кредитите си и задължението им цял живот да доплащат на банката разликата м/у обезпечението на кредита и цаната при продажба плюс наказателни лихви/Те са много по-високи от нормалните./. Ще загубим от фалирали банки, които нямат ликвидност, а имоти, които няма кой да купи с пари в брой/Защото не може да се тегли кредит сега, а и ще има огромен страх да не се остане без работа./. Освен някои олигарси или малък процент, които имат наистина добра работа, доказали са се и фирмите им са стабилни и т.н., масата може само да страда от цялата история.
  Спадът на БВП може да не е 100%, но ситуация на икономиката като през 1997 плюс борд може примерно да доведе до падане на борда и т.н. Икономическата криза ще е най-големият ни бич и, пак повтарям, щяхме да си я имаме и при липса на световна криза, а втората по-скоро ще я утежни.

 92. 93 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Усмихвам се на последния ти коментар, Филипе, не можеш да избягаш от изпълнителен лист в България, защото си има международни спогодби да се гонят до дупка осъдените някъде. Е, можеш да отидеш в някоя страна от третия свят и да живееш примерно в бежански лагер в Сомалия. В нормална страна, където би избягал българин, биха те гонили да върнеш парите в България или биха те екстрадирали веднага, щом получат документ, че си осъден и си избягал. Най-много да си натресеш и затвор.

 93. 94 Профил на Гей тс
  *****
  Неутрално

  Аналоговото и дигиталното нямат никаква връзка със случая. Това бе най-малоумният "протест" от всички организирани от БКП и ДС от 20 години насам! Нямаше идея, нямаше структура, нямаше членоразделни искания. Имаше едно Сер Го Хоум и Сер Геят взе, че ги послуша и отиде в Москва и след това в Украйна. Само дето забрави, че е от Херсон, та да отиде там и да се не връща... Дори подпалването на Партийния дом бе по-добре организирано, въпреки малоумието на режисьорите, които са почти същите сега, а "дигитализираните" потребители са поне 80% нелегални и ок. 15% служебни.

 94. 95 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Относно бягството може да е нелегално или в Южна Африка с тях нямаме спогодба и в момента там живеят тримата души направили първия компютърен банков обир в БГ на стойност 2.7млн. долара мисля че беще през средата на 90-те. г-н Атанас според мен положението ще се влоши, но няма как да ударим някво дъно или да се очакват пълни катаклизми за икономиката ни. Аз дори си мисля че тази криза може да засили конкурентността на българските фирми и да изтласка кадърните хора нагоре, въпреки че при тях шанса да напуснат страната ще се увеличи в пъти. Хората търсят сигурност за бъдещето си и никой не може да ги спре. Не една, две майки са горди с децата си напуснали БГ, без значение доколко са "преуспели" в странство. Защото за много българи под преуспял се разбира намерил си работа и изплаща къща. Като казах къща в САЩ проблема с имотите и ипотеките е много сериозен и можем винаги да черпим пример от там. Но няма спор и във факта че тяхната кредитна система е многократно по развита от нашата. Много американци живееха охолен живот единствено и само заради непрестанно поскъпващите им имоти и лесното рефинансиране. Това време свърши и съм сигурен че никой в онази държава една сълза няма да отрони за някой, неуспял да си изплати ипотеката - това се счита за надскачане на възможностите - един вид голяма грешка за която трябва да си платиш. Аз смятам че този начин на мислене е правилен.
  "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country" J.F.K.

 95. 96 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Мисленето ти е правилно, ако всичко си вървеше. При положение, че основен виновник за криза и докарването на куп хора да просешка тояга е лошото управление, то не става... Допълнително не всеки може да избяга, докато срещу него се води дело или вече е осъден. Това с избягалите в ЮАР кредитни милионери е от плащането под масата да те пуснат на митницата. При нормален човек на монитора на митничаря ще светне, че си осъден и бягаш, та директно от летището ще те върнат с патрулката в затвора за опит за бягство от присъда. Виж, каквото и да си говорим, проблемите на страната няма да се решат, ако си остане на днешното. Оздравяване на бизнеса все ще дойде и след 20 години криза. Но една рецесия може да държи адски много до поемане на правилен курс на икономиката, т.е. след 10-20 години, ако децата ни протестират и сменят нещо, то сигурно ще успеем. Или просто ние да се борим за промяна днес? А пък и дали сме готови да живеем в кенеф и обществото да мизерства още дълго, защото не ни се бори за нещо смислено?

 96. 97 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  При невърнат кредит ти не си извършил престъпление така че никой не може да те спре да ходиш където си поискаш. Дори да се води дело с/у теб пак можеш да напуснеш страната, ако нямаш наложена забрана от следовател или прокурор. Второ дори да ги имаш тези проблеми за 2000евро чудеса стават винаги, че даже мизата на Дунав мост е само 400-600евро. г-н Атанас според мен трябва по ведро да се гледа на нещата аз лично съм 27г. и след 10-20 няма да го преживея да чакам да се оправим. Вземам си нещата в свои ръце и се оправям и ако всеки се оправи сам за себе си, тогава и всичкото ще е оправено. Днес влязох в един магазин и жената каза че работи 11ч. за 250лв. - аз седях като гръмнат с двуцевка. А мои приятели в чужбина чули че има заплати по 500-600лв. и си мислят че ще се върнат в рая, а като заминаха бяха по 200лв. преди 3-4г. България извървя един доста добър път последните 10-ина години, но за жалост неактивността на българите по изборите върнаха столетницата на власт и резултата не закъсня. В модерен свят на високи технологии и автоматизация на голяма част от производството, партийния функционер е като магаре в космоса. За БГ остана да развива шивашки бизнес, мръсни и вредни производства , а за най-умните и интелигентните да вдигат телефоните в call-центровете. Забравих туризма - една от най-силните черти на БГ развита по най-лошия начин. Но това което природата го е дала трудно да се загуби, въпреки че олигарсите усилено се опитват да ни разубедят. Аз най-силно подкрепям еколозите на митинга. Нека хвърлим още едно дърво в печката "чудо" и да си кажем че аз съм номер 1 през 21 век.

 97. 98 Профил на Хан Соло
  *****
  Неутрално

  До 44
  Не съм симпатизант на никоя партия – не мога да симпатизирам на безидейност, безнравственост и да ме прощавате, ТОТАЛНО ПОЛИТИЧЕСКО И ИКОНОМИЧЕСКО НЕВЕЖЕСТВО и в ляво и в дясно.

  Примерче: Волен Сидеров е против семитите – той самият е смесен с тях. Против циганите – познавам членове на партията му с отрицателен резус и Б-група??? Против турците – непознаване на историята на България – много от турците са българи, да не говорим за родопчаните, които са траки. Партията му е лява, а именно Илуминати са за световен държавен капитализъм???
  Не отричам някои критични попадения на Сидеров, но останалото си е чист буламач!

  Владея 4 чужди езика, 2 – по-добре от българския +2 древни. Зад себе си влача товарен влак с литература по физика, генетика, история, философия, политикономия.
  Преди няколко години, търсейки из сайтовете мнението и на други хора по един въпрос от физиката, без да искам, no evil intentions, попаднах в сайтовете на Пентагона, NASA, DARPA, CIA , в някои германски и руски сайтове. Ако интересите ми бяха само във физиката, може би нямаше да се светна. Но, когато имаш разностранни интереси - правиш връзката в целия поток информация – знаех за банковата криза (планирана) преди 6 месеца, както и за “промяна “ на кап системата в Щатите.

  Лирично отклонение: Капитализмът е от три типа, с варианти, зависещи от състоянието на развитие на икономиката и обществото на съответна страна.
  1. Държавен, планиран (нарича се още комунизъм)
  2. Частен, непланиран на принципа demand and supply (див)
  3. Държавен + частен (Австрия, Дания, Китай, Южна Корея и др.)
  ............................................................................................................................................
  4=1. Световен - на Илуминати.
  (В бг капитализъм няма, има тотален МАНГАЛИЗЪМ.)

  Както видяхме, първите два типа се оказаха неефективни. Целия РАЗУМЕН свят се ориентира с голяма скорост към третия тип. И твърдо към СОЦИАЛ-ДЕМОКРАЦИЯ – доброволна или принудително наложена (вж. фалирането на банките в Щатите)! ЗАЩОТО, ТОВА КОЕТО ВИДЯХ В ЗАБРАНЕНИТЕ САЙТОВЕ, белите държави също са го видяли – къде чрез разузнаване, къде чрез учените си. Става въпрос за нещо страшничко, а не за жълти вестници, митове и легенди.
  За това трябва много бързо да се организираме – пълен ремонт на кенефа!
  Партиите да се забранят, ЗАЩОТО ПРЕЧАТ С ГЛУПЕНГЕРИТЕ, които предлагат в Парламента и като потенциални управници! ПРАВИТЕЛСТВО ОТ СПЕЦИАЛИСТИ, СЪС СТРОГ ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ, ОСОБЕНО ЗА ПЕРИОДА 2009 – 2015. ТАКА СЕ ПРАВИ ПРИ КРИЗА! Реформи в Констуция, правосъдие, здравеопазване, образование, социално осигуряване, икономика, селско стопанство.Нека има бизнес, но той да бъде национално ориентиран и лоялен. Има място за всички.
  Ако не вземем мерки, НЕКРОЛОГ БГ . БАРАБАР С ОЛИГАРСИТЕ.

  Много бързо трябва да сформираме граждански организации с една обща цел – ремонт на кенефа! Трябва да бъдат включени всички – учени, преподаватели, лекари, бизнесмени, студенти, ученици, пенсионери. NOTA BENE! - никакво разделяне по бои, етноси, възраст, образование! 45+20 това правихме!
  Партиите, ако искат да участват в ГРАЖДАНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ след изборите, нека предложат свои некорумпирани специалисти (intellect and competence are a must) .
 98. 99 Профил на donor
  *****
  Неутрално
 99. 100 Профил на Хан Трио
  *****
  Неутрално

  Хан Соло - Президент!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK