Църква и държава - разделение на думи, взаимно обслужване на дело

Църква и държава - разделение на думи, взаимно обслужване на дело

© Иван КутузовЕвропейският съд по правата на човека в Страсбург не е изправен пред никакъв скандал и не може да се произнася по "каноничността" на който и да било синод, каквито очаквания имаше у нас. Той се произнася по недопустимата намеса на държавата в религиозен спор между две крила на православието. Съдът в решението си би могъл само да напомни на България, че законодателството и правораздаването в сферата на защитената свобода на религията не може да става в условията на цезаропапизъм.


Що е цезаропапизъм? Накратко, римският император Константин превръща през IV век християнската църква от преследвана вяра в официална религия на мощната римска държава, най-вероятно с политическия мотив


единната религия да обедини империята
От гонени лидери на "подземна" организация епископите се превръщат в чиновници на държавата, платени от хазната на императора. В типичен за мощта на империята стил се строят огромни "църкви", тоест "храмове", където се отслужват пищни богослужения. Появява се нова теология: императорът бива възприет като глава на църквата, по-скоро на новото й проявление, което поради силата си бива възприемано като единствена форма на църковност.


Някои заслепени богослови от времето, като Евсевий например, твърдят, че одържавяването на църквата е реализацията на християнската надежда за въдворяване на "Божието царство на земята". В страните с православна и римокатолическа традиция държавността и религията често се възприемат като част от националното "цяло" под въздействие на цезаропапистката доктрина и до днес.


По-късно, когато източната Римска империя е разрушена, Москва поема през XV век "ангажимента" да продължи имперските духовно-държавнически традиции и става Третият Рим. Това е доктрината, която застава и в основата на руския държавно-националистичен месианизъм и империализъм (Третият Рим, англ., www.answers.com/topic/third-rome). Ако недоразуменията между духовници и държавници във Византия са били белязани с интриги, но и с неизменната дипломатичност при решаване на проблемите, в Русия жестокостта често е била метод в решаването на църковно-държавния проблем.


Парадоксално, но има и болшевишки модел на "симфония" между църква и държава, практикуван през 20-те и 30-те години в Русия: с изолация и натиск, вероятно и с физически мъчения, патриарх Тихон смекчава твърдата си позиция срещу "народната власт". Наследникът му, патриарх Сергий, стремейки се да избегне терора над цялото духовенство, подписва декларация на лоялност на църквата към съветската власт. Дори заявява на пресконференция пред западни журналисти, че в СССР има пълна свобода на вярата, докато болшевишките тайни служби разстрелват и заточават десетки хиляди свещенослужители. Впоследствие привържениците на Сергий оправдават лъжите му, като ги наричат мъченичество.


"Симфония" на терора и компромиса...


Паралел с българския модел от комунистическите и посткомунистическите години не е належащ, но би бил полезен.


Всъщност новозаветното християнство няма почти нищо общо с организираната от държавата религия. Няма никакви индикации, че Христос е търсел политическа власт. Дори напротив, в Евангелието от Йоан, глава 6, е записан опитът на негови почитатели да го направят цар поради демонстрираните лидерски качества, ораторски способности и извършеното от него добро - изцеления, чудеса и знамения. Сам Божият Син обаче настоява, и то в часа на своето страдание преди екзекуцията на кръста пред Пилат, че Неговото царство не е от този свят.


Ако би било, неговите ученици биха вдигнали въоръжен бунт, за да го освободят. Още повече че въведеното от римската имперска показност "храмово поклонение", тоест изграждането на пищни "храмове", от типа на катедралата "Св. Александър Невски", нямат никакво богословско значение, освен да утвърдят държавната религия. Приоритет на тази държавна религия не е да доведе хората до Христос и до Бога, а да помогне за политическо единение на нацията под единно лидерство със силата на духовното въздействие на вярата.


Не е случайно, че комунистическата идеология намира толкова благодатна почва за единението на партия и държава в условията на православно-държавното наследство. Теорията за неподлежащата на съмнение, предполагаема хармония между църква и държава се оказва


добра основа за налагане на тоталитарния модел на атеистичната идеология


Ето защо с развитието на демокрацията и свободните общества става наложително да бъде въведена клауза за отделяне на църквата от държавата. Макар различните политически системи да влагат различно мислене в тази клауза на разделение, можем да обобщим смисъла й като "избягване на двойната съблазън". Разделянето на църква от държава е нужно


- първо, за да бъде предпазена църквата от съблазънта да налага Божието царство със силовите методи на държавата


- и второ, за да бъде предпазена държавата от съблазънта да надскочи земното си задължение да въвежда ред в хаоса и да облече себе си в трансцедентните категории на непогрешимост и божественост.


Българската конституция отразява това нужно разделение в чл. 13, ал. 2: "Религиозните институции са отделени от държавата." Интересно обаче защо на практика държавата не е отделена от "религиозните институции"? Един възможен отговор е: поради продължаващия да съществува цезаропапистки, който всъщност е атеистичен, модел на мислене и практикуване на отношенията религия - държава: религията - в услуга на държавата и партийната политика.


Доказателство за неприлагането на принципа за разделение на държава и църква е именно спорният казус, който стигна до Европейския съд. Казус, при който държавата безцеремонно се намеси в спора на православните клирици през 2004 г.: първо със закон за религията през 2003 г., а после с полицейски действия, основани на този закон. Тази намеса произтича именно от изкривената православна теза за "симфония" между църква и държава в България. Но е изцяло незаконна намеса от гледна точка на конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и принципите на демократичното свободно общество, в което се зачита свободата на съвестта и вярата.


И за това беззаконие ще плащат всички данъкоплатци независимо от религиозната си принадлежност. Защото държавната администрация се занимава с богословие и църковни спорове, вместо да осигурява ред, мир и сигурност на гражданите си.


*Виктор Костов е адвокат и богослов, защитил докторска дисертация по въпросите на свободата на религията и отношенията църква - държава в посткомунистически условия във Fuller Theological Seminary, САЩ. В интернет: www.svobodazavseki.com

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на трагедия
  трагедия
  Рейтинг: Весело

  Да живее патриарх Марксим и варненския владика Кирил/бивш тракторист/ сега крупен бизнесмен.........

 2. 2 Профил на Maxa
  Maxa
  Рейтинг: Неутрално

  Време е комунистическите псевдосвещенници на максим да спрат да се гаврят с името Господне!!!!!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на Роберт Чипърфийлд
  Роберт Чипърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  Ама че протестантска статия! От сто и петдесет години протестантсите се мъчат да пробият в България, но без успех. Сега са се заели да цепят БПЦ, която от хиляда и повече години стои на страж в защита на православието и народността ни. Сега, шепа отлъчени попове и владици са тръгнали да се жалят в Европа против Българската държава. Този съд от католици и протестанти си е съставил ново евангелие, наречено "Човешки Права" и решава каноническите и догматически постулати на православната църква по протестантски начин.

  Авторът на статията бил следвал богословие в Америка и проповядва на българите своята протестантска философия.

  Ами този съд в Страсбург не е ли прекрачил границите на разделението на църква и държава и се е обявил за супер-държава да съди българската държава и църква?

  Нашата църква, добра или лоша, вече се грижи за българския народ 1,200 години, та сега някакъв чуждстранен съд ще и решава каноническите и догматически въпроси?

  Църквата е духовна институция, но тя е и обществена организация, и като такава е член на общество което регулира материални отношения. Доколкото тя се занимава и с материални отношения в обществото, тя е под властта на
  държавните закони. По силата на държавните закони в България, тя е законна институция по новия закон за вероизповеданията, но това не я прави цезаропапистическа. От друга страна, държавата, в София или в Страсбург, не може да се намесва в духовните функции на църковното управление.
  Расколниците нарушиха каноните и догмите на православната църква. Държавата защитава материалните интереси на църквата, и също така съди църквата за нарушение на държавните закони по материални въпроси. В същото време държавата, като не се намесва във духовната област на църковните функции, защитава църквата от външни сили които противозаконно нарушават нейния вътрешен мир. Така стои и въпроса с българските расколници.

  Схизмата в БГ която доведе до два синода беше инсценирана отправителството на Филип дИМИТРОВ, И РАСКОЛНИЦИТЕ БЯХА НАЗНАЧЕНИ ЗА СИНОД ОТ ПРАВИТЕЛСГТВОТО, което нямаше право да решава вътрешни канонически и догматически
  въпроси.

  Страсбуг е стъпил и тъпче с краката си собствените си прннципи, а авторът на статията, протестантски възпитаник, сам оборва тезата си като се позовава на Страсбург да съди БПЦ.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1343 Неутрално


  Малко уточнения:

  1. "Храмовете" не се наричат "църкви", а "черкви" - Църквата е и институцията.

  2. Евсевий Кесарийски е един от великите патристи на Църквата и да бъде принизяван до "заблуден богослов" е несериозно.

  3. Цезаропапизмът НЕ Е общо явление на православието и католицизма - последният се е характеризирал с т.нар. "папоцезаризъм" - т.е. там и най-мощните императори (като Фридрих Барбароса) са ходили босоноги да коленичат пред папите в снега.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 6. 6 Профил на вук
  вук
  Рейтинг: Неутрално

  "...римският император Константин превръща...християнската църква от преследвана вяра в официална религия на мощната римска държава...". Това е популарно, обаче грешно мнение. (Да разширява такова ненаучие направо дисквалифицира научните степени на автора). Всеки студентКа на история, политически науки или богословие може (и трябва) да знае, че Константин декларира христянската вяра като разрешена религия (такива и други си бяха и си останаха). "Единна религия за единно царство"- това стана работата на вторият(?) след Константин римски цар Теодоси. Той - и не Константин - в 380-ата година прокламира христянската като държавна религия.
  Проблемът в Б-я е друг: Някой има ли право да използва защитено име на определено предприятие/дружество/
  производство - или на някаква църква? Името "Българска Православна Църква" е такова защитено име. Които не са доволни от тази църква - и действително има досатъчно причини за недоволство - или да изчерпат всички дадени уважаващи възможности за протест или да основяват "Нова Православна Църква в България" (може да има още повече
  "или". Най-вероятна другите православни сестринни църкви ще отказват признанието, поне сега. Това обаче няма да е никакъв юридически проблем (сегашната БПЦ не беше признана от гръцката ПЦ до 1948 - знач почти цяло столетие), понеже с горе предложеното наимование всички могат да разбират: Тази е различна от БПЦ църква. Няма фалшификация. И само това е важно, независимо от нячии мнение за или против едната или другата църква.

 7. 7 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Поздравления за статията!

 8. 8 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: Неутрално

  Съдът в Страсбург не се меси в делата и не съди българската църква, а осъжда и възпира държавата в нейното вмешателство в църковните дела.
  Тъй като български съд на практика няма, много добре е, че има все пак институция, която да възпре бившите комунисти да използват църквата за свои властови цели.
  Това е истината и друга няма.
  Иначе Българската православна църква е свободна да решава своите дела както намери за добре, но не може, при спор, да използува за тази цел държавните институции.

 9. 9
  Alien
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на Един
  Един
  Рейтинг: Неутрално

  Тия мазни, крадлви свине! Еба ти 'духовниците'! Имоти сънуват, за "ешмедемета и каймета" благословяват мутрите (варненския 'пастир')! Свине, ама свине!!! Тия на километри трябва да ги държат от всичко що е свято. ... Ама и народът ни е един боклук!

 11. 11 Профил на Дрън-Дрън
  Дрън-Дрън
  Рейтинг: Неутрално

  За грешките на другаря Виктор Костов вижте нагоре "Вук" и "Зоон Политикон" - за да не повтарям написаното от тях.

  Смешното или тъжното е, че такива като другаря В.Костов се правят, че проблемът се е появил през 2003-4 година, а забравят за сериозния натиск, който държавата упражни през 90-те години, за да смачка Синода... защото някой обяви, че Максим бил червен.

  От последното следват две неща: защо не го доказаха и какво точно значение има това за държавата след като нали уж тя е отделена от Църквата. Значи дори и патриарха да е червен какво я брига държавата - това си е вътрешен проблем на Българската православна църква ... защо подкрепи тогава усилено разколниците - запорираха сметки, окупираха имоти и полицията нищо не правеше, обявиха Синода за юридически нелегитимен?

 12. 12 Профил на  Касабов
  Касабов
  Рейтинг: Неутрално

  Най-голямата свиня си остава варненския Кирил.Долен педал който са го изгонили от Гърция за нетърпима педерадост. Наскоро пак почнал да строи някакъв хотел под чуждо име.Мутренска му работа.Ама го няма Христос че да го изрита и от храма и от града.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Извинявам се на останалите учатници, но ще трябва да използвам езика на копропраксията, щото предполагам, че гусин Костуф от това най-добре разбира.
  Дано поне да чете статията, че инак напразно ще си разваля закуската утре.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 17. 17 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ОФФ ТОПИЦ КЪМ МОДЕРАТОРИТЕ ОТ ДНЕВНИК

  Отдавна не бях влизал във форумите.
  ...
  Какво да ви кажа, спомням си какво беше преди 3 години например. Тогава тук разисквахме относително интелигентни, относително културни и вълнуващи се сериозно от това, което се случва около нас хора.
  Сега...
  Форумът се е превърнал в някакво мрачно, угнетяващо гето, пълно с долнопробни утайки, които затлачват дискусиите с лайняните си (сори) чатчета. Имам чувството, че някогашният Кобалт се е размножил като вирус.
  В такава шлака човек трудно може да се ориентира какво да прочете, с кого да поспори или да сподели мнение, в крайна сметка се нагълтва с миризлива тиня и остава с лайнян (пак сори) вкус в устата.
  Не разбирам как допуснахте това да се случи.
  Предлагам да сложите опции за избор на, което да се вижда. Сам да избирам, например само мнения на регистрирани. Съответно да давам игнор и на никове, които не искам да чета. И оценки да могат да дават само реистрирани никове. Може би се заблуждавам, но си мисля, че броят на регнатите кретени ще е доста по-малък от нерегнатите. Е, най-патологичните ще си направят труда да се регнат. Но поне ще бъде ясно кои са точно и ще мога да ги игнорирам, когато чета.

  ВТОРИ ОФФТОПИЦ
  Автоматично слагам минус на постинги, които са на шльокавица, без дори и да съм ги чел.
  Призовавам и другите да постъпват така - при наличието на виртуална клавиатура няма абсолютно никакви оправдания за шльокавицата.

 18. 18 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  А надписа, под РИСУНКАТА е култов:
  ФОТОГРАФ: Иван Кутузов
  Дет се вика, това е черешката на тортата.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 19. 19 Профил на Лъч
  Лъч
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н. Иван Котузов Вие веднъж се пишите за "АВТОР", сега сте
  "ФОТОГРАФЪР", иначе сте много добър "КАРЕКАТОРИСТ".

  Днес да си художник, карикаторист или музикант не е нужно
  да имаш училище или университет?

  ДНЕВНИК, в цяла Америка по ТВ, радио се коментира за втората клетва на Обама, а вие как така си затваряте ушите. Амин!

 20. 20 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  „ДНЕВНИК, в цяла Америка по ТВ, радио се коментира за втората клетва на Обама, а вие как така си затваряте ушите.“
  Кво е станало? Да не се е заклел над Корана тоа пат?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 21. 21 Профил на Роберт Чипърфийлд
  Роберт Чипърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  На № 4 и 9

  Да ви кажа само две думи драги антикомунисти:

  Роберт Чипърфийлд е стоял пред комунистически шмайзер насочен в лицето му на 21 юли 1944 г. Той е бит на пълп в
  комунистическа изба. Той е бил в комунистическа каторга като
  трудовак. Той е избягал от тази каторга от Балчик до Родопите където 44 дни е бродил с карабина на рамо, и бомби в джобовете, на 19 юни 1951 г. той е прекосил границата всред фусилада от комунистически куршуми и лежал в гръцкия лагер
  Лаврион.

  Нека ви кажа и това, че вашите светии - Пимен ("патриарх" )
  Панкрати и Калиник, основоположниците на разкола, бяха най-проносираните комунистически оръдия в Синода. Та когато се кръстиш пред Пимен, помни, че името му в ДС беше "Мир."

  Има една приказка, че Вола рови, на гърба си хвърля. Та и вашщата работа е такава.

 22. 22 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: Неутрално

  В България има многобройни видове мошенници и разбойници. Видно място между тях заемат православните попове.

 23. 23 Профил на ED
  ED
  Рейтинг: Неутрално

  I could not agree more with the author. I had the chance to vistit several Orthodox churches here in NYC, and all of them are directly connected the governments of their countries. Even the liturgy is different at every church. What hapenned to "We believe in One GOD...."
  On the other hand whenever and wherever you go to a Catholic church -everything is the same.

 24. 24 Профил на Приятел
  Приятел
  Рейтинг: Неутрално

  Бай Спасе, аудиторията не заслушава твойте слова

 25. 25 Профил на Любен Каравелов
  Любен Каравелов
  Рейтинг: Неутрално

  Свободата не ще екзарх иска Караджата


  Пролет дойде и пиленце

  по Балканът пее;

  зеленее се тревица,

  слива се белее;

  а Мургаш е още черна,

  като черна врана;

  тя жалостно и печално

  гледа към Балкана,

  па му казва: "Ох, Балкане,

  побратиме верни!

  Темнее ми пред очите,

  дните ми са черни!

  Аз не мога и занапред

  да търпя неволи

  и да гледам как турчинът

  детето ми коли;

  аз не искам и занапред

  мирно да робувам —

  за свобода, за щастие

  само да бълнувам...

  Не вярвам аз, че калугер

  ще спаси раята —

  свободата не ще екзарх,

  иска Караджата."
  ("Свобода", г. II, бр. 38, 4 март 1872.)
 26. 26 Профил на Христо Ботев
  Христо Ботев
  Рейтинг: Неутрално

  Христо Ботев
  Елегия

  Кажи ми, кажи, бедний народе,
  кой те в таз рабска люлка люлее?
  Тоз ли, що спасителят прободе
  на кръстът нявга зверски в ребрата,
  или тоз, що толкоз годин ти пее:
  "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

  Той ли, ил някой негов наместник,
  син на Лойола и брат на Юда,
  предател верен и жив предвестник
  на нови тегла за сиромаси,
  нов кърджалия в нова полуда,
  кой продал брата, убил баща си?!

  Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
  Глухо и страшно гърмят окови,
  не чуй се от тях глас за свобода:
  намръщен само с глава той сочи
  на сган избрана - рояк скотове,
  в сюртуци, в реси и слепци с очи.

  Сочи народът, и пот от чело
  кървав се лее над камък гробен;
  кръстът е забит във живо тело,
  ръжда разяда глозгани кости,
  смок е засмукал живот народен,
  смучат го наши и чужди гости!

  А бедният роб търпи и ние
  без срам, без укор, броиме време,
  откак е в хомот нашата шия,
  откак окови влачи народа,
  броим и с вяра в туй скотско племе
  чакаме и ний ред за свобода!

  --------------------------------------------------------------
  Христо Ботев
  Моята молитва
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=1&WorkID=3162&Level=1
  "Благословен бог наш..."

  О, мой боже, правий боже!
  Не ти, що си в небесата,
  а ти, що си в мене, боже -
  мен в сърцето и в душата...

  Не ти, комуто се кланят
  калугери и попове
  и комуто свещи палят
  православните скотове;

  не ти, който си направил
  от кал мъжът и жената,
  а човекът си оставил
  роб да бъде на земята;

  не ти, който си помазал
  царе, папи, патриарси,
  а в неволя си зарязал
  мойте братя сиромаси;

  не ти, който учиш робът
  да търпи и да се моли
  и храниш го дор до гробът
  само със надежди голи;

  не ти, боже на лъжците,
  на безчестните тирани,
  не ти, идол на глупците,
  на човешките душмани!

  А ти, боже, на разумът,
  защитниче на робите,
  на когото щат празнуват
  денят скоро народите!

  Вдъхни секиму, о, боже!
  любов жива за свобода -
  да се бори кой как може
  с душманите на народа.

  Подкрепи и мен ръката,
  та кога въстане робът,
  в редовете на борбата
  да си найда и аз гробът!

  Не оставяй да изстине
  буйно сърце на чужбина,
  и гласът ми да премине
  тихо като през пустиня!...

 27. 27 Профил на Zaveta na Levski i Botev
  Zaveta na Levski i Botev
  Рейтинг: Неутрално

  Българите са езичници и еретици.
  Нашите апостоли са Левски и Ботев.

  Всички попове са едни религиозни измамници.
  Една Лобна Естакада и един палч с брадва заслужават всички тези релириозни измамници. На които Господ не му прати ангел небесен да го спаси, да му се отсича главата - значи е самозванец, щом Господ, които всичко вижда, не го базари.
  Така е направил Петър Велики със Старообрядниците и Патриарха, които го бил анатемосал и отлучил от цуркжата накарал да му целуне Задника пред много-хилядна тълпа на върха на 13 метровата естакада пред Кремъл. Оттогава Православната Църква целува Задника на Държавата.

 28. 28 Профил на майна
  майна
  Рейтинг: Неутрално

  И Пловдивския млад владика е педераст,но това вече никого не впечатлява.Каквато държавата,такава и църквата.Да живей БПЦ/комунисти/

 29. 29 Профил на todor_kochev
  todor_kochev
  Рейтинг: Весело

  Някои са били *антишумкари* на светлата дата 9-ти септември 1944 година - дрън,дрън,дрън ярина,др.честърфилдЪ!А в боевете при Дойранското езеро случайно не беше ли в съседния на моя окоп?Хайде стига глупости,ами прочетете за какво става дума както в присъдата,така и в статията.Впрочем максим е бил агент на ДС - лошо няма,такива са били времената,нали?С тази реплика на добри джуров българските комунета са решили да измият най-говняната част от съвременната българска история,ама няма кой да им се вързва поне тук,в този форум.А пловдимското педи е вече световно *известно* - я камбани бие за *кавалчето* бареков,я громи ЕС,я си слага еднакви номера на колите,съвпадащи *случайно* с рождената му дата.Суета и суетаьама нали за това е кокъл - да го лапне и ....

 30. 30 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Баси, как познах за новия президент на най-великата от великите, незаменимата и незабравима държава САЩ.
  в-к Сега:
  „Вечерта в сряда процедурата (повторната, истинска клетва, бел. моя) се повтори в една от залите на Белия дом. 35-те думи на клетвата бяха изречени само за 25 секунди, като процедурата мина без Библията.“
  Нарочно публикувам в тая тема, за да могат седерастите да изпаднат в пълна шизофрения.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 31. 31 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Нечистоплътни, алчни, брадати шмекери, сричащи под носа си непознати и за тях думи по кръщенета, сватби и погребения, поркащи до безкрайност и обиращи от масите каквото може за попадията... Това са дребните...
  А за по-висшестоящите добавете имотите, които мислят че щше занесат в гроба, джиповете и съответното за ранга им безочие, плюс комплекта памперси на задната седалка...
  Що ли ни е такава църквата? щот е нашта...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 32. 32 Профил на Мисионер сред туземците
  Мисионер сред туземците
  Рейтинг: Неутрално

  Да, в България не успяваме. Все същите диваци са.

  Долу ортодоксалната (не "православна" църква. Българи, елате при нас, станете протестанти!

 33. 33 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Мисионере, говорите ли на ангелски езици?

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 34. 34 Профил на Βυλγαροσ
  Βυλγαροσ
  Рейтинг: Неутрално

  Брюксел не може да се произнася по канонични въпроси на БПЦ.Не може накакви си чиновничета да хленчат за разделение на държава и Църква и същевременнно този псевдо-съд да излиза с решения по църковни теми.Освен това неверниците от ЕС "забравиха" под давление на своите сатано-масонски кукловоди, че понятието Европа и единството на Европа е създадено и изтъкано от християнските ценности!Така , че парадоксално е нео-атеистчетата от ЕС да философстват по теми които са им дълбоко чужди и непонятни.

 35. 35 Профил на gmihaylov
  gmihaylov
  Рейтинг: Неутрално

  То бива злоба ама чак толкова! Поне малко уважение към възрастта на човека. Като ви чета какви сте кръвожадни, сигурно няма да се поколебаете да изкормите някое кърмаче и да го излапате . Сега всички сме дисиденти патриоти и анти-всичко. Моля внесете нормален тон във форума

 36. 36 Профил на Βυλγαροσ
  Βυλγαροσ
  Рейтинг: Неутрално

  "Не вярвам аз, че калугер
  ще спаси раята —
  свободата не ще екзарх,
  иска Караджата."

  Ами какъв беше патриарх Евтимий, йеродиакон Игнатий(Левски), поп Харитон, отец Матей Преображенски(Миткалото)???

 37. 37 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 533 Неутрално

  За Βυλγαροσ...

  Не си написал ника си правилно, християнино...

  Не се тревожи, неграмотността на БПЦ далеч надминава твоята, но все пак е редно поне името на държавата си да можеш да напишеш правилно, нали...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 38. 38 Профил на ЗНАЕЩ
  ЗНАЕЩ
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, Бе! МНОГО СТЕ ОТВОРЕНИ Дрън-дрън, №11, №55, Zoon politikon и Вук!
  Е, ако не знаете, Максим е приет за патриарх веднага, щом другаря Т. Живков поема кормилото на властта - 1971 г. и започва, т.нар. Априлска линия на Партията – т.е. „големи грандиозни промени” които да го въведат като голям комунистически реформатор на „на бял кон”, дето ще върши „велики работи” за чест и слава на комунизЪма. Веднага след встъпването му в длъжност са „пенсионирани” наведнаж 6 от най-добрите професори в Духовната академия – един от тях проф. Панчовски – сериозно уважавано име и извън нашите граници. Е, че как е възможно да са били и шестимата на една възраст и те всичките да са готови за пенсия точно те при встъпването на Тошката във властта, че да стават за изгонване, пардон, за пенсиониране? Второ, което се случва е, че... е избран в противоречие с канона, най-младия от митрополитите за Патриарх – точно Максим по това време. При това, в нарушение на 18 члена от Църковния устав, естествено, по заповед на ЦК на БКП! На комунистите им е трябвал лоялен на тях човек, за да държат контрола в Църквата, а какви са му личностните качества и способности - това няма значение. Е, че много странно наистина, Дрън-дрън, №11, №55, Zoon politikon и Вук, що ли пък някои ще вземат да определят точно „нашия светейши патриарх” Максим като ЧЕРВЕН ПАТРИАРХ??? Ами че те и комунистите у нас медали си закачат и к`во ли общо имат изобщо със злото? Нали са „народна” власт и спасители на нацията от фашизЪма и капитализЪма? Я вижте стъкмистиката, пардон статистиката – цифрите как показват колко много сме напреднали, откак комунисти ни управляват?
  А по въпроса, че властта била смачкала Църквата през 90 г. – прави сте, така е.
  Само че, изниква въпросът, как така същата тази власт – очевидно противници на църквата – комунисти-антихристи – ЦК на БКП и ДС, сега пък взеха, че станаха ПЪРВИ ЗАСТЪПНИЦИ и защитници ЗА ПРАВАТА ТИ ВЯРА и подкрепящи точно правата ти БПЦ? Как става това премятане на 180 градуса за комунист, ненавиждащ и църква, и вяра в Христа?
  Ами много просто, до 1989 г. политиката на СССР и в лоялните й сателити беше стремеж към унищожение на църква и религия. Но след като соцсистемата се разпра по шевовете и Русия разбра, че губи лошо позиции на Балканите и по-специално в България, дойде до гениалната идея, която между впрочем застъпва и авторът, г-н Костов: сега доверието в Матушката може да бъде възвърнато и тя пак да е имперски авангард в Източна Европа, сега, ако се възползва от двете фундаментални възможности на пропагандата:
  1. Идеята за Панслвизма и
  2. Идеята за (пан)Православието.
  Спомняте ли си бълнуванията на оная откачалка Жириновски? "Всички славяни в общ православен юмрук срещу псевдокултурата, която идва от Запада!"
  А сегашния президент (ли беше, министър председател ли стана, пожизнен вожд ли ще бъде) Пут(к)ин? Що усилия не употреби да насърчава „единството” на Православието. Не че много го е еня за църквата, но само чрез нея, чрез централизцирано Православие, той може да прокара отново имперското си влияние и интереси там, където СССР вече си засра гащите...
  Пременил се Илия, па огледал се - пак в тия!
  И хоп! От Кремъл е спусната нова директива до всички верни марионетки: "Нищо, че преди обявявахме религията за опиум за народите и я преследвахме. Сега обаче, ще ни свърши много добра работа. Оттук насетне, лансирайте православието по суша, въздух и вода! Само да сте писали нещо срещу него пак. Сега вече постоянно ще го хвалите, подкрепяте"...
  И готово! Почнаха възхвали във вестниците към „нашата православна вяра”, то не бяха хваления, то не беше чудо! В случая – за нея вече се пише или само добро, или нищо...
  Вече другарите Лилов, Пирински, РОвч. и вся остальная сволочь виснаха като първи писти в катедралния храм св. Александър Невски, като при това, продължиха да твърдят, че са атеисти...
  На всички политически приеми, при дипломатически срещи започна задължително вече да присъства и по някой епископ или митирополит, независимо, че у нас Църква е отделена от държавата и по закон той няма никакви извънредни права, нито задължения да е там.
  Че какво лошо, ще каже някой. Да, само че, сега държавата, в лицето на генералите от БСП, на новобизнесмените, на държащите Сивата икономика и пр. ползват Църквата за своите интереси и за своя кеф. Не го правят во пользу роду. Нито пет пари дават за религия, морал, етика и ново възпитание. Не. А и епископите и митрополитите – това вече изобщо не е самостоятелна Църковна администрация, която да прави нещо за народа или за вяра и религия. Да сте видели някъде да се е появила в публичното пространство Църквата напоследък (20 години), освен с кавги, разпри и оплаквания защо нищо не е сторила? Да е направила нещо значително за обществото? Само интриги и оправдания за бездействието си ту с Алтернативните, ту с протестантите или „сектантите”. Сега вече комунистическите политици диктуват нейната активност и инициативи, затова и нищо свястно няма да чуете, че е направила! Нито ще направи.
  И затова същите тези политици приеха безумния нов Закон за вероизповеданията от 2003, на който после се опряха като оправдание за „вартоломеевата” нощ на срамната дата 21 юли 2004 г., в която полиция изгони с бой от храмовете над 200 свещеника от Алтернативния синод и попречи на миряните им да защитят своите пастири, като в същото време, представете си, постави заграждения и ЗАБРАНИ ДОСТЪПА ДО ЦЪРКВИТЕ на хората! То това през комунистическо не беше ставало! И това, докато не бъдат пратени, новоназначените "от горе" нови свещеници от ПРАВОВЕРНИЯ СИНОД НА МАКСИМ (БПЦ)! При това, без някой от миряните да ги познава, въпреки, че по Църковния устав, миряните непременно участват в избора си за свещеник. Типично комунистическо назначение на „парашутисти”, спуснати от високо! И разбира се, по стар комунистически обичай, полицията и тогава употреби сила, за да бие протестиращите - досущ, както преди това на 10 януари 1997 и след това на 14 януари 2009 г. Почерка си е един и същ. На комунист, дето освен да крадне, да лъже и да тероризира, за нищо друго не го бива! „Родения да пълзи, не може да лети”. Роденият комунистически боклук, такъв си и остава и нищо от справедливост, ред, уважение към гражданите и тяхната воля не може да вдене в бетонната си глава!
  Само че, забележете, че Синодът на БПЦ, не е юридическо лице и няма никакво право да се разпорежда централизирано с имоти. Това си е административен управителен орган – група Митрополити, които да решават дела от административно и религиозно естество на църквата, но не и да спускат отгоре на постовете им свещеници или да преразпределят имоти. Имотите на "Църквата", по закон, не принадлежат на някаква си имагинерна "Църква", а още по-малко на административно тяло - Св. Синод, а принадлежат на съответната Църковна община с църковното й настоятелство – на хората.
  Как така, в такъв случай някакъв си Св. Синод ще назначава спуснати отгоре парашутисти - свещеници, които миряните от храмовете на Алтернативния синод не са нито избирали, нито одобрявали, при това, ще се ползва от услугите на червени политици и на силовото министерство МВР, без да има наличие на престъпление?
  И как така, Полицията ще забрани достъпа на миряните и свещениците (Алтернативните), ограждайки църквите, заключвайки ги и поставяйки полицаи пред вратите й? А същите тези миряни са истинските собственици, които са давали парите, поддържали са и са се грижили за храмовете в продължение на години? Че това са си е концлагеристки порядки. Точно от онези, същите тъмни комунистически времена, сякаш върнали се от 50 те години – времето на Сталинизма.
  И как така държавната власт, чрез Полиция и Прокуратура ще „ВЗЕМЕ - ОТНЕМЕ” тези имоти от единия, Алтернативен синод и после ЩЕ ГИ ПРЕДАДЕ във владение и в разпореждане на Св. Синод на БПЦ, след като, както обяснихме вече, с храмовете и принадлежащите им имоти се разпораждат единствено и само миряните в съответната църковна община?
  Много просто, под слънцето на Комунизъм-СоциализЪма всичко е възможно - най-вече погазване на законите и никога тяхното спазване! Постоянното нарушаване правата на хората и на общностите и преместването им под управление, под опеката на лоялни на „партията” безсъвестни изчадия.
  Така че, точно за това е осъдена държавата - за поредния си произвол, в който БПЦ просто послужи за целите и интересите на комунистите, налапали всичко в тази държава и всичко крадящи; имащи интерес всичко у нас да е Централизирано и концентрирано под едно управление. Ако не е централизирано, те няма да могат да крадат безнаказано, както правят и до днес. А имотите на Църквата са най-големите имоти в държавата. Да сте чули, между впрочем Максим да е отправял искане към държавата ДА ВЪЗВЪРНЕ ЦЪРКОВНИТЕ ИМОТИ? Не сте? Е, няма и да чуете. Той е поставен там не да се грижи за Църквата и имотите й, а да служи верно на комунистите. И го прави. Затова го и държат толкова дълго време на тоя пост. Просто е безупречно тяхно куче.
  И затова комунистическите митрополити на БПЦ за кефа на БСП врякаха толкова години, че точно Разколниците (Алтернативните) им били окрали имотите, като в същото време, Алтернативния синод притежаваше не повече от 1/4 от имотите. Но комунист насищане няма - всичко трябва да владее и всичко трябва да е концентрирано, да е централизирано в ръката му или под „управлението” му. Иначе няма да е комунист.
  И накрая, на отворените, дето плачат, че Църквата била разцепена от "Разколниците" и това, видите ли, много й пречело да си върши добре работата! Точно, както "на калпава ракета - Космоса й крив!" И точно по същата причина, комунисти не позволяваха до 1989 г. да има друга партия, освен тяхната. Всяка друга конкуренция би пречила на тяхната неограничена власт и безконтролно разпореждане с благата. Е, точно същата причина и православните митрополити от Червения синод реваха в продължение на 16 години! Голям проблем било, че имало и Втори синод! О, ужас! Църквата не е единна! Голям проблем, няма що!
  Е, добре де, от 2004 г. , откак голямата причина за вашата некадърност – „разколниците” бяха изгонени, минаха вече цели 5 години? Каква се промени от тогава при вас? Каква я свършихте оттогава – вие, правоверния Червен БПЦ Синод по отношение на Християнството или държавта? Нещо, някой да е чул да са построили те - я Сиропиталище, да са изградили училище, болница? Да са издали значими книги, да са започнали милосердна дейност за стари хора? Не. Няма и да чуете. Това са вълци в овчи кожи, които преди 2004 г. се оправдаваха за некадърността си с Алтернативния синод, а сега мълчат като риби и нищо не правят, щото всичките са назначени от БКП-БСП по признак на "благонадежност" - лоялност към "Партията", но не и по способности като качествени Божии служители. Затова и никакви ги няма като истински душепастири, а напротив .- срам са и позор са за Православието.
  Голям проблем беше, че синодите били ДВА!
  А, случайно да знаете, в съседна Гърция, където Църквата е невероятно силна, влияе върху политика, грижи се за бедни, безработни, безпризорни; обучава младежи на занаяти и какво ли не още, знаете ли там КОЛКО СИНОДА ИМА?
  ЦЕЛИ ОСЕМ! Цели осем СИНОДА! Голям проблем! Църквата им била „разцепена” повече от нашата! О, ужас!
  Само че, там няма некадърници, поставени от комунисти в Църквата, които да се оправдават за мързела и безхаберието си с другите Синоди и да искат да им лапнат имотите, с помощта на полиция или на политици. Всеки Синод си там си има своите имоти, носи си своите отговорности съвестно и чинно си върши работата.
  А тук правоверните пропищяхте орталъка, че се бил появил и Втори синод и край, горката Църква, не може заради конкуренцията да си върши добре работата!
  Така че, точно заради тия простотии Страсбург осъди Държавата България – именно заради срамната дата 21 юли 2004 г., в която политическата червена класа за пореден път погази Демокрацията в страната ни и за пореден път наруши Конституцията, като потъпка законността и реда и окървави църквите. Не знаете за това? Е, че я вижте, в колко вестника писаха обективно за протеста на 14 януари 2009? В николко. Което значи, че и медиите са в ръцете на комунистите. Че защо тогава да пишат и за изгонените и бити, изхвърлени на улицата свещеници през 2004 г., още повече, че са от „другите”, не от „нашите”! Пълно информационно затъмнение се наложи над новината. А това беше най-скандалното, най-значителното събитие в новата история на Църквата от последните 60 години: Държавата се намесва в делата на църквата да подкрепи единия от двата спорещи синода, като смачка другия?!?
  Точно това са отчели в Страсбург и съвсем справедливо са осъдили Държавата. Само че трябваше да осъдят имнон задника Симеон Сакскобурготски, защото това дело беше при неговото управление и с неговото съгласие; при заповед на червения задник правосъден министър Петканов и с одобрението на още по-червения ненормалник прокурор на републиката Филчев, дето се крие сега като червей някъде в Казахстан да не го гръмнат за някоя от многото му кирливи ризи. Тия боклуци направиха гафовете, а сега ловко се крият зад гърба на държавата, та всички ние, сега, гражданите на страната да плащаме за вересиите им. И не са виновни в случая институциите в Европа. Напротив, по този въпрос са прави. По-скоро ние сме виновните, че търпим това мълчаливо, без да протестираме или да се бунтуваме.
  В случая, не са виновни и Алтернативните, щото те си търсят правото съвсем законно. И радвам се, че са си го получили. То е на тяхна страна. Точно те бяха потърпевшите и бяха несправедливо и противозаконно изхвърлени на улицата и всички те бяха семейни с деца и сетете се как са оцелявали цели 5 години заради кефа на комунистите и на Москва – всичко от църковните имоти да е централизирано и под червеното управление!
  Не е виновен Страсбург, защото той следи за закона и правилно е отчел, че законността у нас в случая и спрямо Европа (защото сме подписали разпоредби, че ще спазваме и Хартата за правата на човека и Пакта за граждански права) са нарушени, поради което и определя санкция над страната ни.
  Виновни са, както казах вече и Русия, и нейното вмешателство в нашата вътрешна политика, БСП, че са й верни служители, защото те стоят зад този срамен акт, НДСВ, защото се заиграха с БСП за лични облаги по онова време (че и днес) и най-вече, виновни са ленивите епископи и митрополити, дето за нищо друго, освен за червени доносници и ченгета не стават. Те затова са и назначени точно тези, точно като такива. Те точно тия развалиха имиджа на Църквата у нас, дето изобщо заради това не се радва на никаква популярност. Нещо повече, авторитета й все повече се срива. И така и ще бъде. Точно както и в държавата. Докато комунисти ни управляват – никой няма да ни уважава, няма да има реална демокрация, нито реална пазарна икономика, а шуробаджанашки алъш-вериши и далавери! И няма да имаме уважението на другите, още повече, че не уважаваме така и сами себе си.
  Така и в църквата, докато на първите места в нея са верни служители на ДС, от това Църква не става! Писано е, „не може да има слуга на двама господари”. Или са слуги на Бога, или на Червения Мамон. Но никога и на двамата едновременно! И понеже достатъчно доказателства има, че са неприкрити слуги на червения мамон, то значи те в никакъв случай не са слуги на Всевишния, независимо какво казват, като какви ги представя червената преса и какво те самите мислят за себе си.
  И най-ясно илюстрира тази печална ситуация Неофит, Русенски митрополит с изказването си пред медиите по повод решението в Страсбург:
  "Е, че какво толкова. Нали няма ние да плащаме тези пари!" Иначе казано, „да си ги плаща простия народ!”
  Представете си какъв цинизъм! Каква наглост, какво безочие!
  Типично по комунистически. Сякаш го казва Пирински. Или (по) Сер го хоум. Или някой друг от комунистическите боклуци и изроди. За техните простоти да плащаме всички ние – останалите, които дори и не ги искаме да ни управляват.
  Но изобщо не може да си позволи да направи такова изказване християнин.
  Само за този връх на безочието и цинизма си, Неофит трябва да бъде заплют в лицето от собствените си свещеници и миряни. И от целия народ.
  Но по-лошото е, че той не е единствения такъв в редиците на БПЦ. И май други, освен такива като него няма.
  На ваше място поне щях да се засрамя от такива като него, вместо да рева до прегракване каква велика Църква имам и колко много права е тя!

 39. 39 Профил на Дилмана
  Дилмана
  Рейтинг: Неутрално

  Отлична статия, благодаря на Виктор Костов и на в. Дневник!

  До Зон Политикон
  Възражението ви относно " църкви" и " черкви" е смешно. Това са синоними: "черква" и "черкова" са диалектни форми на книжовно утвърденото "църква".
  А когато става дума за църквата като институция,тогава просто се пише с главна буква: Църква.

 40. 40 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: Неутрално

  Поздравления за статията, може и някои критики за научни подробности да са верни, но като цяло посланието е много ясно: стига бизнес и политика в църковните дела!

 41. 41 Профил на ЗНАЕЩ
  ЗНАЕЩ
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, Бе! МНОГО СТЕ ОТВОРЕНИ Дрън-дрън, №11, №55, Zoon politikon и Вук!
  Е, ако не знаете, Максим е приет за патриарх веднага, щом другаря Т. Живков поема кормилото на властта - 1971 г. и започва, т.нар. Априлска линия на Партията – т.е. „големи грандиозни промени” които да го въведат като голям комунистически реформатор на „на бял кон”, дето ще върши „велики работи” за чест и слава на комунизЪма. Веднага след встъпването му в длъжност са „пенсионирани” наведнаж 6 от най-добрите професори в Духовната академия – един от тях проф. Панчовски – сериозно уважавано име и извън нашите граници. Е, че как е възможно да са били и шестимата на една възраст и те всичките да са готови за пенсия точно те при встъпването на Тошката във властта, че да стават за изгонване, пардон, за пенсиониране? Второ, което се случва е, че... е избран в противоречие с канона, най-младия от митрополитите за Патриарх – точно Максим по това време. При това, в нарушение на 18 члена от Църковния устав, естествено, по заповед на ЦК на БКП! На комунистите им е трябвал лоялен на тях човек, за да държат контрола в Църквата, а какви са му личностните качества и способности - това няма значение. Е, че много странно наистина, Дрън-дрън, №11, №55, Zoon politikon и Вук, що ли пък някои ще вземат да определят точно „нашия светейши патриарх” Максим като ЧЕРВЕН ПАТРИАРХ??? Ами че те и комунистите у нас медали си закачат и к`во ли общо имат изобщо със злото? Нали са „народна” власт и спасители на нацията от фашизЪма и капитализЪма? Я вижте стъкмистиката, пардон статистиката – цифрите как показват колко много сме напреднали, откак комунисти ни управляват?
  А по въпроса, че властта била смачкала Църквата през 90 г. – прави сте, така е.
  Само че, изниква въпросът, как така същата тази власт – очевидно противници на църквата – комунисти-антихристи – ЦК на БКП и ДС, сега пък взеха, че станаха ПЪРВИ ЗАСТЪПНИЦИ и защитници ЗА ПРАВАТА ТИ ВЯРА и подкрепящи точно правата ти БПЦ? Как става това премятане на 180 градуса за комунист, ненавиждащ и църква, и вяра в Христа?
  Ами много просто, до 1989 г. политиката на СССР и в лоялните й сателити беше стремеж към унищожение на църква и религия. Но след като соцсистемата се разпра по шевовете и Русия разбра, че губи лошо позиции на Балканите и по-специално в България, дойде до гениалната идея, която между впрочем застъпва и авторът, г-н Костов: сега доверието в Матушката може да бъде възвърнато и тя пак да е имперски авангард в Източна Европа, сега, ако се възползва от двете фундаментални възможности на пропагандата:
  1. Идеята за Панслвизма и
  2. Идеята за (пан)Православието.
  Спомняте ли си бълнуванията на оная откачалка Жириновски? "Всички славяни в общ православен юмрук срещу псевдокултурата, която идва от Запада!"
  А сегашния президент (ли беше, министър председател ли стана, пожизнен вожд ли ще бъде) Пут(к)ин? Що усилия не употреби да насърчава „единството” на Православието. Не че много го е еня за църквата, но само чрез нея, чрез централизцирано Православие, той може да прокара отново имперското си влияние и интереси там, където СССР вече си засра гащите...
  Пременил се Илия, па огледал се - пак в тия!
  И хоп! От Кремъл е спусната нова директива до всички верни марионетки: "Нищо, че преди обявявахме религията за опиум за народите и я преследвахме. Сега обаче, ще ни свърши много добра работа. Оттук насетне, лансирайте православието по суша, въздух и вода! Само да сте писали нещо срещу него пак. Сега вече постоянно ще го хвалите, подкрепяте"...
  И готово! Почнаха възхвали във вестниците към „нашата православна вяра”, то не бяха хваления, то не беше чудо! В случая – за нея вече се пише или само добро, или нищо...
  Вече другарите Лилов, Пирински, РОвч. и вся остальная сволочь виснаха като първи писти в катедралния храм св. Александър Невски, като при това, продължиха да твърдят, че са атеисти...
  На всички политически приеми, при дипломатически срещи започна задължително вече да присъства и по някой епископ или митирополит, независимо, че у нас Църква е отделена от държавата и по закон той няма никакви извънредни права, нито задължения да е там.
  Че какво лошо, ще каже някой. Да, само че, сега държавата, в лицето на генералите от БСП, на новобизнесмените, на държащите Сивата икономика и пр. ползват Църквата за своите интереси и за своя кеф. Не го правят во пользу роду. Нито пет пари дават за религия, морал, етика и ново възпитание. Не. А и епископите и митрополитите – това вече изобщо не е самостоятелна Църковна администрация, която да прави нещо за народа или за вяра и религия. Да сте видели някъде да се е появила в публичното пространство Църквата напоследък (20 години), освен с кавги, разпри и оплаквания защо нищо не е сторила? Да е направила нещо значително за обществото? Само интриги и оправдания за бездействието си ту с Алтернативните, ту с протестантите или „сектантите”. Сега вече комунистическите политици диктуват нейната активност и инициативи, затова и нищо свястно няма да чуете, че е направила! Нито ще направи.
  И затова същите тези политици приеха безумния нов Закон за вероизповеданията от 2003, на който после се опряха като оправдание за „вартоломеевата” нощ на срамната дата 21 юли 2004 г., в която полиция изгони с бой от храмовете над 200 свещеника от Алтернативния синод и попречи на миряните им да защитят своите пастири, като в същото време, представете си, постави заграждения и ЗАБРАНИ ДОСТЪПА ДО ЦЪРКВИТЕ на хората! То това през комунистическо не беше ставало! И това, докато не бъдат пратени, новоназначените "от горе" нови свещеници от ПРАВОВЕРНИЯ СИНОД НА МАКСИМ (БПЦ)! При това, без някой от миряните да ги познава, въпреки, че по Църковния устав, миряните непременно участват в избора си за свещеник. Типично комунистическо назначение на „парашутисти”, спуснати от високо! И разбира се, по стар комунистически обичай, полицията и тогава употреби сила, за да бие протестиращите - досущ, както преди това на 10 януари 1997 и след това на 14 януари 2009 г. Почерка си е един и същ. На комунист, дето освен да крадне, да лъже и да тероризира, за нищо друго не го бива! „Родения да пълзи, не може да лети”. Роденият комунистически боклук, такъв си и остава и нищо от справедливост, ред, уважение към гражданите и тяхната воля не може да вдене в бетонната си глава!
  Само че, забележете, че Синодът на БПЦ, не е юридическо лице и няма никакво право да се разпорежда централизирано с имоти. Това си е административен управителен орган – група Митрополити, които да решават дела от административно и религиозно естество на църквата, но не и да спускат отгоре на постовете им свещеници или да преразпределят имоти. Имотите на "Църквата", по закон, не принадлежат на някаква си имагинерна "Църква", а още по-малко на административно тяло - Св. Синод, а принадлежат на съответната Църковна община с църковното й настоятелство – на хората.
  Как така, в такъв случай някакъв си Св. Синод ще назначава спуснати отгоре парашутисти - свещеници, които миряните от храмовете на Алтернативния синод не са нито избирали, нито одобрявали, при това, ще се ползва от услугите на червени политици и на силовото министерство МВР, без да има наличие на престъпление?
  И как така, Полицията ще забрани достъпа на миряните и свещениците (Алтернативните), ограждайки църквите, заключвайки ги и поставяйки полицаи пред вратите й? А същите тези миряни са истинските собственици, които са давали парите, поддържали са и са се грижили за храмовете в продължение на години? Че това са си е концлагеристки порядки. Точно от онези, същите тъмни комунистически времена, сякаш върнали се от 50 те години – времето на Сталинизма.
  И как така държавната власт, чрез Полиция и Прокуратура ще „ВЗЕМЕ - ОТНЕМЕ” тези имоти от единия, Алтернативен синод и после ЩЕ ГИ ПРЕДАДЕ във владение и в разпореждане на Св. Синод на БПЦ, след като, както обяснихме вече, с храмовете и принадлежащите им имоти се разпораждат единствено и само миряните в съответната църковна община?
  Много просто, под слънцето на Комунизъм-СоциализЪма всичко е възможно - най-вече погазване на законите и никога тяхното спазване! Постоянното нарушаване правата на хората и на общностите и преместването им под управление, под опеката на лоялни на „партията” безсъвестни изчадия.
  Така че, точно за това е осъдена държавата - за поредния си произвол, в който БПЦ просто послужи за целите и интересите на комунистите, налапали всичко в тази държава и всичко крадящи; имащи интерес всичко у нас да е Централизирано и концентрирано под едно управление. Ако не е централизирано, те няма да могат да крадат безнаказано, както правят и до днес. А имотите на Църквата са най-големите имоти в държавата. Да сте чули, между впрочем Максим да е отправял искане към държавата ДА ВЪЗВЪРНЕ ЦЪРКОВНИТЕ ИМОТИ? Не сте? Е, няма и да чуете. Той е поставен там не да се грижи за Църквата и имотите й, а да служи верно на комунистите. И го прави. Затова го и държат толкова дълго време на тоя пост. Просто е безупречно тяхно куче.
  И затова комунистическите митрополити на БПЦ за кефа на БСП врякаха толкова години, че точно Разколниците (Алтернативните) им били окрали имотите, като в същото време, Алтернативния синод притежаваше не повече от 1/4 от имотите. Но комунист насищане няма - всичко трябва да владее и всичко трябва да е концентрирано, да е централизирано в ръката му или под „управлението” му. Иначе няма да е комунист.
  И накрая, на отворените, дето плачат, че Църквата била разцепена от "Разколниците" и това, видите ли, много й пречело да си върши добре работата! Точно, както "на калпава ракета - Космоса й крив!" И точно по същата причина, комунисти не позволяваха до 1989 г. да има друга партия, освен тяхната. Всяка друга конкуренция би пречила на тяхната неограничена власт и безконтролно разпореждане с благата. Е, точно същата причина и православните митрополити от Червения синод реваха в продължение на 16 години! Голям проблем било, че имало и Втори синод! О, ужас! Църквата не е единна! Голям проблем, няма що!
  Е, добре де, от 2004 г. , откак голямата причина за вашата некадърност – „разколниците” бяха изгонени, минаха вече цели 5 години? Каква се промени от тогава при вас? Каква я свършихте оттогава – вие, правоверния Червен БПЦ Синод по отношение на Християнството или държавта? Нещо, някой да е чул да са построили те - я Сиропиталище, да са изградили училище, болница? Да са издали значими книги, да са започнали милосердна дейност за стари хора? Не. Няма и да чуете. Това са вълци в овчи кожи, които преди 2004 г. се оправдаваха за некадърността си с Алтернативния синод, а сега мълчат като риби и нищо не правят, щото всичките са назначени от БКП-БСП по признак на "благонадежност" - лоялност към "Партията", но не и по способности като качествени Божии служители. Затова и никакви ги няма като истински душепастири, а напротив .- срам са и позор са за Православието.
  Голям проблем беше, че синодите били ДВА!
  А, случайно да знаете, в съседна Гърция, където Църквата е невероятно силна, влияе върху политика, грижи се за бедни, безработни, безпризорни; обучава младежи на занаяти и какво ли не още, знаете ли там КОЛКО СИНОДА ИМА?
  ЦЕЛИ ОСЕМ! Цели осем СИНОДА! Голям проблем! Църквата им била „разцепена” повече от нашата! О, ужас!
  Само че, там няма некадърници, поставени от комунисти в Църквата, които да се оправдават за мързела и безхаберието си с другите Синоди и да искат да им лапнат имотите, с помощта на полиция или на политици. Всеки Синод си там си има своите имоти, носи си своите отговорности съвестно и чинно си върши работата.
  А тук правоверните пропищяхте орталъка, че се бил появил и Втори синод и край, горката Църква, не може заради конкуренцията да си върши добре работата!
  Така че, точно заради тия простотии Страсбург осъди Държавата България – именно заради срамната дата 21 юли 2004 г., в която политическата червена класа за пореден път погази Демокрацията в страната ни и за пореден път наруши Конституцията, като потъпка законността и реда и окървави църквите. Не знаете за това? Е, че я вижте, в колко вестника писаха обективно за протеста на 14 януари 2009? В николко. Което значи, че и медиите са в ръцете на комунистите. Че защо тогава да пишат и за изгонените и бити, изхвърлени на улицата свещеници през 2004 г., още повече, че са от „другите”, не от „нашите”! Пълно информационно затъмнение се наложи над новината. А това беше най-скандалното, най-значителното събитие в новата история на Църквата от последните 60 години: Държавата се намесва в делата на църквата да подкрепи единия от двата спорещи синода, като смачка другия?!?
  Точно това са отчели в Страсбург и съвсем справедливо са осъдили Държавата. Само че трябваше да осъдят имнон задника Симеон Сакскобурготски, защото това дело беше при неговото управление и с неговото съгласие; при заповед на червения задник правосъден министър Петканов и с одобрението на още по-червения ненормалник прокурор на републиката Филчев, дето се крие сега като червей някъде в Казахстан да не го гръмнат за някоя от многото му кирливи ризи. Тия боклуци направиха гафовете, а сега ловко се крият зад гърба на държавата, та всички ние, сега, гражданите на страната да плащаме за вересиите им. И не са виновни в случая институциите в Европа. Напротив, по този въпрос са прави. По-скоро ние сме виновните, че търпим това мълчаливо, без да протестираме или да се бунтуваме.
  В случая, не са виновни и Алтернативните, щото те си търсят правото съвсем законно. И радвам се, че са си го получили. То е на тяхна страна. Точно те бяха потърпевшите и бяха несправедливо и противозаконно изхвърлени на улицата и всички те бяха семейни с деца и сетете се как са оцелявали цели 5 години заради кефа на комунистите и на Москва – всичко от църковните имоти да е централизирано и под червеното управление!
  Не е виновен Страсбург, защото той следи за закона и правилно е отчел, че законността у нас в случая и спрямо Европа (защото сме подписали разпоредби, че ще спазваме и Хартата за правата на човека и Пакта за граждански права) са нарушени, поради което и определя санкция над страната ни.
  Виновни са, както казах вече и Русия, и нейното вмешателство в нашата вътрешна политика, БСП, че са й верни служители, защото те стоят зад този срамен акт, НДСВ, защото се заиграха с БСП за лични облаги по онова време (че и днес) и най-вече, виновни са ленивите епископи и митрополити, дето за нищо друго, освен за червени доносници и ченгета не стават. Те затова са и назначени точно тези, точно като такива. Те точно тия развалиха имиджа на Църквата у нас, дето изобщо заради това не се радва на никаква популярност. Нещо повече, авторитета й все повече се срива. И така и ще бъде. Точно както и в държавата. Докато комунисти ни управляват – никой няма да ни уважава, няма да има реална демокрация, нито реална пазарна икономика, а шуробаджанашки алъш-вериши и далавери! И няма да имаме уважението на другите, още повече, че не уважаваме така и сами себе си.
  Така и в църквата, докато на първите места в нея са верни служители на ДС, от това Църква не става! Писано е, „не може да има слуга на двама господари”. Или са слуги на Бога, или на Червения Мамон. Но никога и на двамата едновременно! И понеже достатъчно доказателства има, че са неприкрити слуги на червения мамон, то значи те в никакъв случай не са слуги на Всевишния, независимо какво казват, като какви ги представя червената преса и какво те самите мислят за себе си.
  И най-ясно илюстрира тази печална ситуация Неофит, Русенски митрополит с изказването си пред медиите по повод решението в Страсбург:
  "Е, че какво толкова. Нали няма ние да плащаме тези пари!" Иначе казано, „да си ги плаща простия народ!”
  Представете си какъв цинизъм! Каква наглост, какво безочие!
  Типично по комунистически. Сякаш го казва Пирински. Или (по) Сер го хоум. Или някой друг от комунистическите боклуци и изроди. За техните простоти да плащаме всички ние – останалите, които дори и не ги искаме да ни управляват.
  Но изобщо не може да си позволи да направи такова изказване християнин.
  Само за този връх на безочието и цинизма си, Неофит трябва да бъде заплют в лицето от собствените си свещеници и миряни. И от целия народ.
  Но по-лошото е, че той не е единствения такъв в редиците на БПЦ. И май други, освен такива като него няма.
  На ваше място поне щях да се засрамя от такива като него, вместо да рева до прегракване каква велика Църква имам и колко много права е тя!

 42. 42 Профил на фотограф
  фотограф
  Рейтинг: Неутрално

  Илюстрацията на г-н Кутузов е превъзходна. Много точно пресъздава идите в статията, с остроумие и сатира. Поздравления!

 43. 43 Профил на антикомунист
  антикомунист
  Рейтинг: Неутрално

  Голямма глупост етази статия.Някакъв протестантски пастор от някаква измислена държава наречена САЩ Съветски американски щати дето няма и 200години история дошъл да ми обеснява кво е християнство и колко лоша е православната ни църква и как трябва да се откажем от нея и да си посипим главите с пепел.Педал!!!Шмекер сектантски да ти пикам на америката и на сектантската ти сбирщина зовяща се църква!!!
  Един е Бог и една е църквата Христова- светата православна църква во главе с Христа и един е патриарха ни -дядо Максим да е жив и здрав!!!

 44. 44 Профил на Благочестивия
  Благочестивия
  Рейтинг: Неутрално

  Хвала трижди за хубавата статия! Тези хора са невероятно алчни и скодоумни. Никак не е трудно да видиш кои стои зад тях! Ставал съм свидетел на нечовешки историй-пример: назначените свещеници в централните църкви на София изведнъж започнаха да водят такъв стандарт на живот, за какъвто един амбициозен селянин не би и помислил. Да си припомним и бруталната педофилия в рилския манастир, а и не само там. Браво на автора, ерудит и безпристрастен!

 45. 45 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 542 Неутрално

  @Фотограф: Tова не е илюстрация, а фотография. Пише си го черно на бяло.
  @ЗНАЕЩ: като цяло има доста верни неща в постинга ти.
  @СИЧКАТА СЕДЕРАСТИЯ: Де са седерастчетата с протестантски уклoн, да коментират повторната клетва на президента на The greatest empire ever - г-н Хюсеин. Казаа, че на истинската, втора клетва, било без Библия. „Случайно“ станала няква досадна грешка на официалната церемония. Пишеде, да ви се порадвам на шизофренията.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 46. 46 Профил на Graovec
  Graovec
  Рейтинг: Неутрално

  Мнението на автора е горе долу ясно, макар че навява съмнение когато явно религиозен човек пише за друга церковна/черковна организация. Малко е като левскар да пише за ЦСКА и обратното, даже понякога случая е по-тежък. Аз като човек който смята църквите(всякакви религиозни организации) за излишни нямам думата.
  По-скоро искам да помоля - БЪДЕТЕ КРАТКИ В ПОСТИНГИТЕ. КАКВИ СА ТЕЗИ ЧАРШАФИ БЕЗМИСЛЕНИ.?

 47. 47 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  140 години от рождението на Григорий Распутин. - http://www.pravoslavie.bg/content/view/10550/58/

 48. 48 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ШЕСТИЦА ЗА ПОЛЕДНИЯ КОМЕНТАР

  По-добро и компактно описание на реалността в нашата църква не съм виждал. Браво!

 49. 49 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 533 Неутрално

  ГРЕШКА
  Шестицата е за коментар за номер 31 на ступидон.

 50. 50 Профил на просто минах
  просто минах
  Рейтинг: Неутрално

  Не искам да обиждам автора, всеки има право на собствено мнение, но статията е доста повърхностна – особено по отношение на “цезаропапизма”. Нека си припомни, че понятията “цезаропопизъм” и “папоцезаризъм” се появяват в писанията на протестантските богослови, не за да опишат реалното състояние на нещата в православието и католицизма, а за да докажат, че тези две църкви са по-скоро светски организации и нямат нищо общо с онова, което Спасителят е дал на хората. Интересно е, че тези понятия лесно се възприемат от марксизма и именно те служат като пропагандна основа на комунистите в борбата им за подчиняване на църквите. Така че, патриарсите Тихон и Сергий не споделят “цезаропапистката доктрина”, а тя им бива налагана насила – изборът им е сведен до: цезаропапизъм или смърт.
  И, авторе, да твърдите, че православието е “добра основа за налагане на тоталитарния модел на атеистичната идеология” е като да твърдите, че католицизма и протестанството са добра основа за налагането и развитието на фашизма и националсоциализма, съответно. Това твърдение е лесно обяснение, и заради това че е прекалено лесно, е повърхностно, а следователно – погрешно. Върху политическото развитие на обществата в последните стотина години влияят много и различни фактори, но за радост, или за съжаление, религията е един от тези с най-малко влияние.

 51. 51 Профил на въпросче
  въпросче
  Рейтинг: Неутрално

  Викторе това "да доведе хората до Христос и до Бога" къде го научи бе, богослове, Христос не беше ли Бог истинен от Бог истинен, или твоето богословие е от друго естество?

 52. 52 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Защо не била разделена държавата от църквата - ами защото тя е върховната власт тук на земята. Църквата в качеството си на субект от земния свят е толкова подчинена на държавата и нейните закони, колкото и всеки друг субект - институция или индивид.
  Имат право на върховна власт единствено Отвъд, където ни мамят (или заплашват), че е вечният живот.
  Но за мерцедесите, нивите и всякакъв друг материален имот ще се подчиняват на земните закони. Ако не желаят, да си ги пренесат и съградят в отвъдното.

 53. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Знаещ,
  Нищо не знаеш. Съгласно Устава на БПЦ, патриарха трябва да се ползва с доверието на народа и правителството. Затова след като се определят кандидатите, списъкът е бил изпращан на ОФ/народа/ и Цк/правителството/ за одобрение. Одобрявани са свички кандидати, а не Максим. На събора квота са имали ОФ и др. държ. организации, освен клира. На своите предстовители провителството и ОФ могат да наредят всичко, както се прави за всещи избор. Точно за да не се стига до това положение от устава сега се намали участието на миряни, за да не получават нареждания за кой да гласуват от партийните централи.

  Богословите били много добри, ама си работили кротко във факултета, назначени от партията и членуващи в нея. Богословието в Соф.университет винаги е било светско и антиправославно. Не случайно там беше идеологическото котило на разкола. Как тези хора установиха 14 нарушения, когото за слещата на главите на православните църкви беше изготвен доклад от гръцки каноници, които заявиха, че не е имало никакви нарушения при избора на Патриарха?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 54. 54 Профил на ненам
  ненам
  Рейтинг: Неутрално

  не се пенявете с изключителната роля на т.н. православие защото границите на турската империя са граници на православието ,граници на изостаналостта от Европа също са граници на православието , границите на корупцията и терора са граници на православието . Та така срещу такива аргументи

 55. 55 Профил на Роберт Чипърфийлд
  Роберт Чипърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  На моя приятел, № 24

  Благодаря за съвета! Прав си! Но в политиката, в която съм вече 60 години, научих една истина: Който е в политиката трябва често да гази в калта в името на истината и правдата.
  Вярно е, че във форумите има много кал. Но вярно е и това, че често там, във форумите, намираме и много по-добра инфармация от тази която четем във вестниците.

  Като става дума за вестниците, днешните вестници в България, колкото ги четем във интернета - те са паднали на най-ниското ниво на журналистиката, и освен бабешки приказки не намираме нищо съществено за четене.

  За тези които пък са се заяли с църквата е добре да прочетат доклада на Генерал Йонко Панов до Антон Югов, и доклада на Югов до ЦК на Партията от месец август 1949 г. където се начертават приьомите на ком. партия за овладяване та БПЦ - та да разберат с какво си имат работа. Текстът на тези доклади може да се намери само в моите книги - том ! "Синя и Чермена България" стр. 269-287. В резюме подлежи на публикуване в
  том 12 на серията ми "Политичмеско пътешествие против ветровете на ХХ век.

 56. 56 Профил на 75
  75
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, Вулгария, Вулгария-нема да свършат ядовете гръцки со тебека.

 57. 57 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: Неутрално

  Много сте написали, много сте наприказвали. Един говори за протестантска статия, че много им се искало да разцепят на някакви си зли сили православната им църква.
  И докато умните православни сипят огън и жупел срещу протестанти и католици, мюсюлманите такъв ще им го наврат отново изотзад!
  Колкото повече живея и научавам, започва да ме хваща срам от нашето православие и от тъпите кратуни, които не могат да схванат съвремието и елементарните и очевидни истини и неспособността на тая религи и на последователите й да се приспособят към света.
  Който не умее да се приспособява е обречен да изчезне. През последните 1000 години католицизмът макар и преминал през много кризи се разпространява мощно, ислямът се разпространява, а православието се свива, свива, свива и ще продължи да се свива. Като гледам давам максимум 200 години до изчезването на последната православна държава.

 58. 58 Профил на до Роберт Чепърфийлд
  до Роберт Чепърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  Като си в политиката от 60 години, време ти е вече да се пенсионираш и да дадеш път на по-млади!

 59. 59 Профил на Католик
  Католик
  Рейтинг: Неутрално

  Именно заради това смених вярата си на католическа.
  Ортодоксалното християнство у нас дори не е такова. Българите просто са си "празнични християни".

 60. 60 Профил на ох
  ох
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът може да е юрист и богослов, но това, видимо не му пречи да пише нелепици.

 61. 61 Профил на като Знаеш, не подвеждай другите с банални грешки
  като Знаеш, не подвеждай другите с банални грешки
  Рейтинг: Любопитно

  Знаещия, преди да започне да поучава другите, не е зле да вземе да попрочете нещичко. Великият Априлски Пленум на ЦК на БКП се провежда на 2 април 1956 година, а не през 1971 година. А Тодор Живков завзема властта у нас от Вълко Червенков след като Хрушчов разкритикува Култа към личността на Сталин, след смъртта на последния разбира се. През 1971 година се проведе един от Великите конгреси на БКП, на който беше отчетено, че в България е победил окончателно и безвъзвратно СоциализЪма и започва изграждането на Развито Социалистическо общество като преход към Комунизма, който във Великия Съветски съюз по това време беше отчетено, че е победил. Но изводите, мислите и чувствата на Знаещия споделям изцяло.

 62. 62 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1343 Неутрално


  Уважаеми Знаещ,

  Не можах да разбера как точно моят ник беше намесен в антимаксимовия Ви постинг. Някъде в мнението ми да видяхте една думичка в защита на Максим? Посочих грешки в статията, които са безспорни, защото не трябва една правилна кауза (комунистическото вмешателство в Църквата) да бъде компроментирана от такива недомислици.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 63. 63 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1343 Неутрално


  До Дилмана,

  Смешна е единствено претенцията Ви да давате категорични становища в област, в която очевидно не Ви достигат знания... както и неумението Ви да изпишете правилно ника на човека, към когото се обръщате.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 64. 64 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1343 Неутрално


  Хаха, в постинга ми под номер 62 изядох две думи и се получи двусмислица - исках да кажа, че правилната кауза е БОРБАТА СРЕЩУ комунистическото вмешателство в Църквата.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 65. 65 Профил на fuck
  fuck
  Рейтинг: Неутрално
 66. 66 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Време е Бългаската православна църква да се реформира например в посока евенгелизма.

 67. 67 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 474 Неутрално

  С надежда и пожелания ламтенето за власт да ликвидира църквите в България!
  Истинската религиозност няма нужда от храмове - Исус го е казал, ама те тия като се дърлят за имоти много, много не го четат...

 68. 68 Профил на Karamfila
  Karamfila
  Рейтинг: Неутрално

  Не прочетох всички мнения, не се задълбочих и в статията, не съм и специалистка по проблема, но съм свидетелка как беше създаден Алтернативният Синод и кои бяха начело - Калиник, Пимен - верноподаници на соц. държавата, Фори Светулката и много други, които по никакъв начин не можех да приема като божи служители. За какво са се борили тези свещенослужители? Според мен за свещоливници, имоти и пари от кръщавки, сватби и помени. Аз съм атеистка, но си представям божите служители като хора с висок морал, жертвоготовност, грижа за паството си, но за съжаление у нас те са едни материалисти, лакомници и нямат нищо общо общо със страданието, тежненията и мъките на обикновения човек. Как да повярваш на такива люде?

 69. 69 Профил на Факти
  Факти
  Рейтинг: Неутрално

  Страни, в които "православието е традиционно вероизповедание":
  Русия, Украйна, Молдова, Румъния, България, Гърция, Македония, Сърбия.
  Някои страни, в които "протестантите са пробили":
  САЩ, Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Дания, Финландия, Швеция, Норвегия, Южна Корея

 70. 70 Профил на Роберт Чипърфийлд
  Роберт Чипърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  НА № 58

  В политиката няма пенсиониране.! Който влезе в нея като наемник или политически бездомник, той отпада по всяко време. Който влезе в нея с посвещение на една кауза основана
  на непреходни ценности, като истина, справедливост и свобода, той остава в нея до край.

  Младите са винаги свободни да продължат каузата на старите и ако намерят по-висока кауза на която да се посветят, пътя им е широко отворен и това може само да радва по-старите побоници в политиката.

  Оказва се, че след Стамболийски на българската политическа сцена не се е възвисил нито един държавник който да е оставил някаква светла следа след себе си. Днешното положение в България, днешните държавници в София, са най-безслвните посредствени чиновници, наследници, но и възпитаници на
  комунизма.

 71. 71 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До три месеца имуществото на БПЦ ще бъде разделено между БПЦ и Алтернативния Синод.

  А честито, господа полицаи в раса. Ама то е казано - като не знаеш да цунеш попо по ръката ще цунеш попадията по гъза.

  The biggest risk in life is not taking one.
 72. 72 Профил на Ъ
  Ъ
  Рейтинг: Неутрално

  Излизат влизат и пак излизат тия дубматични попове. Българската православна църква след седемгодишно отсъствие отново изпраща свои представители на конгрес на Световния съвет на църквите, научи "Монитор". Висшият форум ще се състои от 14 до 23 февруари в град Порто Алегре в Бразилия.
  Поканиха ни и ние ще отидем в Бразилия, за да чуем мненията на различните вероизповедания по световните и вътрешните им проблеми, но само толкоз", каза пред "Монитор" дядо Кирил.
  но само толкоз !?
  Единната религия ще обедини християните !

 73. 73 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 792 Неутрално

  На 59 год. съм и имам спомени от детството си.
  1.Комунистическата партия превърна църквите в Русия на складове за храна и облекло с което да снабдява умиращите от глад руснаци по времето на ленин и сталин.
  2.Нашите подлоги -комунисти извършиха същото.
  3.Пропуснах момента с чавдарчетата /поради възрастта си/,но за да стана пионерче ,месеци наред ходех в пионерският дом и декламирах сакралните думи.Българска Православна Църква тогава нямаше.Май сегашният и партиен секретар беше и тогава на власт.Още-почина баба ми,като комсомолец не посмях да вляза в църквата да се простя с нея.Е максиме ГОСПОД прощава но не ЗАБРАВЯ когато се подиграваш с вярващите МУ.

  Ръй! Ръй!
 74. 74 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 426 Неутрално

  господа протестанти,вие който заради златото на католиците удавихте в кръв,половин европа,който изклахте като овце коренното население на америка заради земи,вие в България нема да виреете,забелязвам че сте много активни напоследък,имате си църквичка ходете си се молете там .АМА ВЯРАТА НИ НЕ ПИПАЙТЕ, ЧЕ ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО,ЗАКЛЕВАМ СЕ МНОГО ДРАЗНИТЕ НАПОСЛЕДЪК,ГЛЕДАЙТЕ НИЕ ДА НЕ СЕ ИЗДРАЗНИМЕ

  България над всичко!
 75. 75 Профил на Мирянин
  Мирянин
  Рейтинг: Неутрално

  Харесва ми статията.Умно е написаното, поучително е и не случайно толкова спорове предизвиква.
  Вярата е наистина нещо много лично и съкровено и няма нужда от такава показност и помпозност,каквато демонстрира църквата наша. Както държавата ни се нуждае(и вече започна) процес на преобразуване, така и църквата се нуждае от много кардинални реформи. Ще им дойде времето и на тях,сега са още в детската си възраст.Като пораснат днешните деца....- няма да е както в момента.Тъй че - търпение,хора! По-кротко с изхвърлянията!

 76. 76 Профил на nikolai
  nikolai
  Рейтинг: Неутрално

  по-горе някои хора дългобрадо защитават себеподобните си. православието това, православието онова. какви са плодовете на православието? нали е най-право? айде да го сравним с по-лошите от него католици например (че ако кажа протестанти ще им се омаже брадата от плюнки). католиците строят болници, православните - не. католиците строят хосписи - православните - не. католиците строят училища, православните - не. католиците създават култура, пишат десетки хиляди томове годишно, православните - не. католиците сбират милиони всяка година пред изкуството, което са поръчали с парите си навремето, православните - не. католиците се грижат за прокажени, болни от холера, малария, православните - не. практикуващи католици участват в управлението на водещи европейски държави, православните - слава Богу НЕ! (ако изключим комунистите православни!)...

  на всичко това дежурният отговор е - ние сме ПРАВОславни обаче! безмерната, безгранична самомнителност на една назадничава, имперска вяра...

 77. 77 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Само да питам:

  Кое правителство и партия назначиха патриарх Максим и през коя година?


  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 78. 78 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: Неутрално

  ХА,ха какви коментари на някой все едно им са настъпили мазола .Човека е написал една добра статия абсолютно издържана,какво ви удря толкова.Какъв бил,католик,протестант или будист има ли значение или само православните имат право на глас.БГ не е православна нация,тя би трябвало да е демократична република аааа!!!

 79. 79 Профил на @@@@
  @@@@
  Рейтинг: Неутрално

  Нямам претенций,че разбирам нещо кой знае какво от религия,но все нещо зная.Съпругът ми е свещеник,няма да спомена откъде сме,защото може съвсем да остане без работа.В града ни по разпореждане на владиката,нахлуха десетина монаха от другия край на Б-я,настаниха се по църквите в града,а местните свещеници заминаха по селата.Монасите служат в големите църкви,спят и се хранят в митрополията и въобще.....но ще траем,защото може да стане по-лошо,а имаме деца.

 80. 80 Профил на vk
  vk
  Рейтинг: Неутрално

  nikolai, ниска ти е камбанарията. Като поотраснеш ще разбереш каква е разликата между православното християнство и католициците. Не мисля, че твоето незнание е критерия. Функциите и направленията са различни. Предназначението също. Но ти е необходима известна подготовка, за да не се плъгащ по повърхността. Нашето православие е направило много за страната ни. Не мисля, че купчина плюнки или бройка леко сбъркани попове са достатъчни да го зачеркнат.
  Напълно съм съгласен с Карамфила 68.
  Т.нар. разколници се появиха съвсем по политическа линия. Да си припомним кой беше синия поп, кой бореше червения змей и бодисваше синьо яйце. С неофициалната подкрепа на СДС започна този разкол. А целта е съвършено ясна, да се завземат много имоти. Аз също съм свидетел на доста събития, за да се отвратя от тези хора. Нямам нищо против да си регистрират синод или каквото искат. Отиват, правят си някаква регистрация и си строят черкви.
  От къде накъде, изсипват се в черкви и казват, това е наше. Нито някой ги е търсил, нито са избирани по каноните на църквата. По всякаква логика и тълкования, това е кражба на имущество. Което е собственост на друга институция. какъвто и да е Максим избран си е по правилата на църквата и по тях да бъде сменен. Ама някои са свикнали да действат само с преврати. Властта със сила трябва да се взема.
  Така, че разкола го предизвикаха пак комунетата. Сините комунета. Ако някой е хвърлял по едно око на обявените досиета, ще види силното присъствие на ДС, партийни секретари и прочее железари боядисали се в синьо и нарекли се демократи в СДС. Същото като преврата 1989.
  Претенциите на разколниците са все едно учителите в едно училище да си го обявят за своя собственост. Та който иска черкви, да си построи. По възможност в Родопите.
  Държавата е приела закон за вероизповеданието, с които да легитимира църквата като организация в обществото. Това е неизбежно, понеже и тя участва малко или много в обществения живот. Просто закона се спази. Спорно чие проблема, когато някой ти се е настанил в имотите и дали държавата трябва да се намеси.
  А в случая Страсбург се намесва грубо в делата на на БПЦ. От къде на къде светска организация ще дава ултиматуми на суверенната българска църква с вековна история, как да се разпорежда с имотите си. Правото на група хора на религия не е отнето. Просто е отнета възможността да откраднат чужди имоти.
  Водени са много дела за клевети. И когато хората са търсели да се докаже Истината, често водят делата за 1 лев. Нека да направят това и разколниците. За да видят всички, какво точно искат. Пропуснати ползи, от имоти, които не са техни.

 81. 81 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 733 Неутрално

  vk, страсбург се намесва, защото държавата се намеси. БПЦ няма касателство в делото. Делото е между синода на Инокентий, свещеници и миряни срещу България. Нарушенията от страна на държавата са много да ги изброявам.

  ПП: Има доста църкви, които християните сами са си ги строили. Има такива, които бяха отнети и запечатани и не успяха да си ги достроят. В повечето църкви настоятелствата са избрани по законен ред според устава на църквата.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 82. 82 Профил на vk
  vk
  Рейтинг: Неутрално

  zaza, известно ми е, че делото е срещу държавата. Както писах църквата е представена по някакъв начин в обществото като организация, с упълномощени представители. Държавата комуникира с тях. В случая се появяват трети лица, които се опитват да се обявят за представляващи организацията църква. На какво основание държавата трябва да легитимира вторите. При условие, че те не са избирани по църковни канони, а са просто самообявили се. Юридически нормално би било вторите да създадат собствена организация със собствен капитал и да си придобият съответните активи. А не да се разпореждат с чужди.
  Благодаря за възможността да изредиш нарушенията от страна на държавата и не бих ти отказал.
  ПП. Когато християните строят черква, обикновено не го правят за себе си. Просто няма какво да я правят. Обикновено черква се строи с дарения. И самите християни не ми е известно да придобиват право на собственост.
  А границата за отношения Църква - държава не е ясно разграничена. Когато поповете бяха във физически стълкновения, то се намеси и полиция, като начало, да предотврати физическа саморазправа. Това е обществено правилно, но намеса ли е в църковните дела? Един поп, мисля в Банско беше убит. Полиция и съд се намесиха. Според мен е правилно, но излиза, че държавата пак се меси в църковни дела. Ако има незаконно окупирани църковни имоти, то държавата трябва ли да се намеси? Или да се решават делата със сблъсъци. И на кого да се оплаче църквата тогава? За това казвам, че малко трудно може да се постави разграничаване.

 83. 83 Профил на Mnenie
  Mnenie
  Рейтинг: Неутрално

  Защо пък да няма и два синода, да имат един вид конкуренция и да се борят наистина с вяра и обич за привличане на повече вярващи в православието.
  Защото сега БПЦ прилича повече на ООД&Со
  и затова е най-вече спора за наследство и назначения.
  Да ме извинява дядо Максим ама нещо се опитва да му ходатайстават за синода чрез държавата.
  Защото явно комунистите са му длъжни от работата която им свърши да си стои мирно и тихо в миналото за да не пречи на атеистичната идеология която налагаха тогава за години напред.
  Услуга за услуга, кво да прайш.
  А пък царя си дойде с голямата благословия на Москва.Не на Максим,.
  Питайте старите комунисти кой докара царя знаетели какво казват: руснаците го докараха.

 84. 84 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 429 Неутрално

  ДО НОМЕР 6:

  Вукчо, по кой закон е регистрирано и с какъв механизъм е защитено името "БПЦ"?.. Нещо ти убягва една от тезите на автора, а именно, че държавата се намеси, а БПЦ с удоволствие прие тази намеса, в иначе един ВЪТРЕШЕН и ЧИСТО КАНОНИЧЕН СПОР. Законотворецът поиска да реши това със силовите методи на закона и нагази в лука, за което аз и ти ще плащаме, а не Боби Цеков и оня шеф на МВР, който разпореди атаката на храмовете предиjavascript:void(0); години.

  За съжаление, няма да платят и светиня им, Кирил и Максим...

 85. 85 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: Неутрално

  Абе Вуки, бегай от храма и не споменавай камбанарията. Не забравяй кой ще те познае по делата, а не думите...Да не бъдеш много изненадан!

 86. 86 Профил на Лъч
  Лъч
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н. Котузов, аз мисля че за вашия талант и работна титла,
  най-правилно е да сте "Карикатурист".

  Ето какво е илюстрация и карикатура и си помислете какъв сте?

  Илюстрация: - Снимка която комплементира текста, чертеж, снимка, фотограф или диаграма която придружава текста, принтиран или електронен.

  Карикатура: - Комична подигравка, дескрипция или испълнение, което подиграва някого или хумористична характеристика или сатеричен ефект.

 87. 87 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ако сърцата на разколниците бяха чисти, те щяха да се регистрират с името "Истинска българска православна църква" или "Автентична българска православна църква", или "Благословена българска православна църква", или "Нова българска православна църква", или "Антикомунистическа православна църква" и т.н., и т.н.
  Ако сърцата на разколниците бяха чисти, те щяха да си измислят някакво ново наименование, с което щяха да се регистрират без никакъв проблем в съда.
  Ако сърцата на разколниците бяха чисти, с това ново наименование и с безпроблемна регистрация, те щяха вече да са привлекли стотици хиляди дарения, с които щяха да са построили и допостроили нови свои храмове, и стотици хиляди хора щяха да се черкуват при тях.
  Ако сърцата на разколниците бяха чисти, тяхното право щеше да се съсредоточи преди всичко върху усилието да проповядват Божието слово и да благовестват.
  Ако сърцата на разколниците бяха чисти, те щяха да си спомнят, че при всяко ръкоположение в нашата Църква, става тайнство и това става чрез Светия Дух.
  Като не им харесва клирът на една църква - да си основат и регистрират друга.
  На тях им трябваше същото наименование заради парите и имотите, заради властта и славата.
  Каквото и да се случи оттук нататък, не вярвам тълпи от вярващи миряни да започнат да се стичат отсега нататък при тях.
  Така както тълпи от вярващи не се стекоха да ги защитят преди години, когато трябваше да освободят храмовете, в които самоуправстваха.
  Те вече се компрометираха необратимо.
  ***
  Но за съжаление пак удариха православието у нас.
  ***
  А що се отнася до белия кахър на г-н автора на статията, спокойно, данъкоплатци от други вероизповедания!
  8 000 евро от около 4 милиона данъкоплатци у нас, засега прави
  0,00001.. евроцента от джоба на всеки данъкоплатец.
  Много ви се свиди тая сума от 0 цяло евроцента!
  ***
  Редакцията на "Дневник" според мен ще постъпи по-професионално, ако остави дебатите по този спор не в ръцете и устите на другите деноминации, защото какво става в православната ни Църква не е тяхна работа.
  Те са избрали друга вяра и други църкви.

  димка гочева
 88. 88 Профил на Тиквомер
  Тиквомер
  Рейтинг: Неутрално

  Най-вероятно... Повече от вероятно - марксистка простотия.

  Християнска Църква - това са Хора Християни.

  Константин първо е приел Христовата Вяра, станал е Християнин, преди да прави съответни административни и прочее реформи в империята.


  "Накратко, римският император Константин превръща през IV век християнската църква от преследвана вяра в официална религия на мощната римска държава, най-вероятно с политическия мотив

  единната религия да обедини империята"

 89. 89 Профил на normalen
  normalen
  Рейтинг: Неутрално

  Някой може ли да посочи на Кирил хотела,да го е виждал или да е ходил там - злобата в България е най-лошата епидемия и затова сме на това положение и става все по зле

 90. 90 Профил на ПРАВОСЛАВЕН
  ПРАВОСЛАВЕН
  Рейтинг: Гневно

  ТАКОВА МАСОВО ОБЛЕКЧАВАНЕ ПО КЛАВИАТУРИТЕ ОТ ХОРА КОИТО СИГУРНО И НЕ СТЪПВАТ В ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ!"БЛАГОЧЕСТИВИ БОГОМОЛЦИ"ИМАТЕ ЛИ НЕЩО В ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ ДА СИ ЗАДАДЕТЕ ЕДИН ЕЛМЕНТАРЕН ВЪПРОС-МОЖЕ ЛИ НЕЩАСТНИЦИТЕ В ПОЛИТИЗИРАНИЯТ СЪД В СТРАСБУРГ ДА РЕШАВАТ КАЗУС ЗА НЯКОЙ СИ КАРДИНАЛ ПРИМЕРНО РЕШИЛ ДА ИМА ИСПАНСКА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА И ПРОВЪЗГЛАСИЛ СЕ ЗА ПАПА?КОЯ Е НАЙ-СМЕЛАТА ДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ РАЗРЕШИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ДВЕ КАТОЛИЧЕСКИ ЦЪРКВИ!ПЪРВО СИ ОТГОВОРЕТЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС И СЛЕД ТОВА ЛЪСКАЙТЕ БАСТУНИТЕ!

 91. 91 Профил на ПРАВОСЛАВЕН
  ПРАВОСЛАВЕН
  Рейтинг: Гневно

  ТАКОВА МАСОВО ОБЛЕКЧАВАНЕ ПО КЛАВИАТУРИТЕ ОТ ХОРА КОИТО СИГУРНО И НЕ СТЪПВАТ В ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ!"БЛАГОЧЕСТИВИ БОГОМОЛЦИ"ИМАТЕ ЛИ НЕЩО В ПРАЗНИТЕ КРАТУНИ ДА СИ ЗАДАДЕТЕ ЕДИН ЕЛМЕНТАРЕН ВЪПРОС-МОЖЕ ЛИ НЕЩАСТНИЦИТЕ В ПОЛИТИЗИРАНИЯТ СЪД В СТРАСБУРГ ДА РЕШАВАТ КАЗУС ЗА НЯКОЙ СИ КАРДИНАЛ ПРИМЕРНО РЕШИЛ ДА ИМА ИСПАНСКА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА И ПРОВЪЗГЛАСИЛ СЕ ЗА ПАПА?КОЯ Е НАЙ-СМЕЛАТА ДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ РАЗРЕШИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ ДВЕ КАТОЛИЧЕСКИ ЦЪРКВИ!ПЪРВО СИ ОТГОВОРЕТЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС И СЛЕД ТОВА ЛЪСКАЙТЕ БАСТУНИТЕ!

 92. 92 Профил на уточнение
  уточнение
  Рейтинг: Неутрално

  Има юроди които държат на "православие" без Християнство.
  Или са в плен на такова. Това е стар и днешен печален факт.

 93. 93 Профил на Не крещи
  Не крещи
  Рейтинг: Неутрално

  Не крещи без голяма нужда и не спамвай /той си знае.../

  В цивилизования свят на интернет писането
  САМО С ГЛАВНИ БУКВИ
  обикновено се възприема като крещене, като признак на слаби аргументи, като некултурност и прочее.

 94. 94 Профил на Лъч
  Лъч
  Рейтинг: Неутрално

  Братя бугари, четете и помнете!
  БОГ Е СВЕТЛИНАТА!
  Само светлината е невидима и само Бог е невидим.
  Светлината е абсолютно навсякъде.
  ТЯ Е В НАС И ПРЕД НАС!
  ТЯ КОМАНДВА СВЕТА!
  СВЕТА Е ИЗЦЯЛО ПРОДУКТ НА ВОДАТА И ОГЪНЯ!
  Огъня унищожава всичко а водата го създава!
  РАБОТЯТ В БАЛАНС!
  Всички науки до сега са били фалшиви и трябва
  да бъдат пренаписани, включително и религиите.
  Никой не трябва да нарушава природните
  закони, защото в един или друг случай ще
  бъде наказан.
  Атома приближен до видим с
  просто око над 2,700,000 пъти,
  е брилянтен шестагон от вълнова бродерия,
  символа на водата с около 3,000 звездички.
  Няма никакви протони
  и неутрони, кванси или нюанси.
  Всичко е било лъжа.
  БОГ Е СВЕТЛИНАТА! Амин!

 95. 95 Профил на Пандо
  Пандо
  Рейтинг: Неутрално

  Дядо Инокентий -Патриарх!

 96. 96 Профил на XYZ
  XYZ
  Рейтинг: Неутрално

  Кога най-после църквата в България ще се събуди или по-скоро ще се съживи? Вместо да води хората към Бога, от дълго време насам тя активно ги отдалечава от Него и пречи на онези, които биха променили това като ги стигватизира като разколници, опасни сектанти и пр. Бог да благослови църквата, да й помогне да отхвърли от себе си духа на злото и да поведе хората към Бога! Амин!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 98. 98 Профил на Боре
  Боре
  Рейтинг: Неутрално

  Цитат от сайта на института фулър:
  "Fuller Theological Seminary, embracing the School of Theology, School of Psychology, and School of Intercultural Studies, is an evangelical, multidenominational, international, and multiethnic community dedicated to the equipping of men and women for the manifold ministries of Christ and his Church. Under the authority of Scripture we seek to fulfill our commitment to ministry through graduate education, professional development, and spiritual formation. In all of our activities, including instruction, nurture, worship, service, research, and publication, Fuller Theological Seminary strives for excellence in the service of Jesus Christ, under the guidance and power of the Holy Spirit, to the glory of the Father."

  Викторе,
  ти си жалък сектант и сееш отрова и лъжа.

 99. 99 Профил на Роберт Чипърфийлд
  Роберт Чипърфийлд
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът на статията е протестантин възпитаван как да руши националните ни ценности. Расколниците в България са една шепа шарлатани надянали расото, преди 1989 г. слагали се на комунистите и сега използуват Страсбрг, или пък някой от някои тайни ложи ги използува, за да развратяват идейно-политическото сцепление в българския народ. България сега е разградено лозе и чужди кучета се ширят в нея да опустошават всичко здраво което още има там.

  Само като си помисли човек, че тези чужди мекерета са се заели да оправят и религията в България като я подчиняват на протестантски съдии в Страсбург.

  Никой не знае кои са хиените които вият по форума срещу БПЦ,
  за каквито и да се представят. Но многократното повторение на
  ранг на "полковници" за българските духовници ги издава да са възпитаници, а може би и още агенти на една радиопредавателна служба която преди десетилетия използува този език да оризилява българското духовенство.

 100. 100 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 733 Неутрално

  VK, отец Камберов беше убит, след като застанал мирно да протестира пред манастира, от който е бил изхвърлен. Убийството е по особено жесток начин, като е бил бит с прътове, вързан и влачен за някакво МПС, като са го намерили на няколко километра надолу по пътя. Присъдата за убийците е причиняване на смърт по непредпазливост.
  http://www.pravoslavie.bg/content/view/3113/317/

  Християните, когато строят храмове, обикновено го правят за себе си. За да има къде да се събира обществото (наречено църква). От празни храмове няма смисъл.

  Отново ще кажа, че изгонените настоятелства са избрани от енорията законно, по всички държавни и църковни правила. Това че на никого не му пука, когато владици отстранаяват незаконно настоятелства, за да продадат църковните земи е нормално и държавата не го преследва. Когато обаче това не е достатъчно и държавата се намеси в нарушаването на правата на християните вече става прекалено.

  Какво ще стане ако оставят тези 100 от 4000 църковни имота на синода на Инокентий? Много просто - утре всички недоволни църковни настоятелства от синода на Максим, ще се прехвърлят към този на Инокентий.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK