"Технически" изводи за принципни недъзи

"Технически" изводи за принципни недъзи

© Иван КутузовБезпристрастният и неполитически "първи" прочит на междинния доклад на Еврокомисията от 12 февруари изисква да признаем, че зад "техническите" изводи прозират критики с принципно значение.


1. ДАНС - отново и отново


От възпроизвеждането на еднотипни забележки на тема ДАНС е очевидно, че става въпрос за принципна позиция. В тях могат да се забележат в две направления.
Първо, липсва прозрачно разпределение на задачите между МВР и ДАНС. Подобна констатация е от категорията на "архиважните", доколкото връща дебата на ниво дефиниции: що е "национална сигурност", що е "полиция", колко и какви звена се грижат за сигурността, как го правят (брой служители, правомощия, функционално въоръжение, заплащане). Стратегическата визия тук е жизнено необходима, защото подходът трябва да е комплексен. В противен случай цялата система "национална сигурност" може да се дебалансира с дълготраен негативен ефект. Припокриването на функции и правомощия между отделни звена на системата не може да открои техния "профил" и да оправдае "роенето" им. Съдържателните разлики трябва априори да са обосновани, вместо впоследствие да се "доуточняват". Ето малък "нормативен" щрих. Новата МВР дирекция ПОТП ("Противодействие на организирана и тежка престъпност") се "бори" с: използване на корупционни механизми; контрабанда на огнестрелни оръжия и подправени парични знаци; трансграничен трафик на хора; незаконен трафик на наркотични вещества; изпиране на пари; корупция в държавната, съдебната и местната администрация (чл. 79 от Правилника за прилагане на ЗМВР). Ами ДАНС? Тя се "бори" с: участие на висши държавни служители в корупция и организирана престъпност; незаконна международна търговия с оръжие; незаконно производство и пласмент на наркотични вещества; изпиране на пари; незаконни миграционни процеси и т.н. (чл. 4 от Закона за ДАНС). Но с добавката: когато се застрашава националната сигурност! Каквото и да означава това...


Второ, отсъствието на действен парламентарен контрол върху дейността на ДАНС е от категорията на "неизвинените". Защото това е европейски и цивилизационен критерий. Вярно, изискването бе вписано в Закона за ДАНС, но прилагането му потъна в кипежите на политическите страсти, а създадената преди три месеца комисия е доведена до състояние на "импотентност". Подредбата на "стартовите операции" около ДАНС бе сбъркана: най-напред бе нужно създаването и "задействането" на орган за контрол (без значение комисия или подкомисия), а след това агенцията трябваше да "проходи". Но не би...


2. Химерата "Разследваща полиция"


И в този доклад се настоява за всеобхватна реформа на досъдебната фаза по наказателни дела. Това сякаш са думи, изречени от българските граждани, включително и от служителите на МВР и прокуратурата. Защо ли?


Защото МВР в момента се "задъхва" от липса на кадрови "кислород" за провеждане на наказателни разследвания: едва (около) 1800 полицаи измежду 63 000 служители на МВР могат да провеждат разследване. А те вършат дейност, идентична с тази на следователите, и доста по-важна от дейността на ДАНС. Пък заплатите са в пъти по-малки...


На униформения и оперативния състав от МВР разследването е абсолютно забранено с НПК, дори и след реформите от август и декември 2008 г. и въпреки "неистовите" апели на МВР ръководството! Единственото упражнение на тази тема бе преименуването на "дознателите" в "разследващи полицаи". Всъщност проблемът засяга по-общия въпрос за функционалните "стълбове", около които следва да се преизгради небостъргачът МВР. Изборът е между сегашните приоритети "Охрана на реда" (униформен състав) и "Оперативна дейност" (в пъти по-голям брой оперативни работници в сравнение с дознателите, задължение за огромна агентура и срещи) или полицията да се подчини на два "проевропейски" приоритета: охрана на обществения ред и разследване на престъпления. А работата с информаторите да еволюира от количествен към качествен подход с "обслужване" на наказателния процес.


3. Кадруването при Темида - без гриф "Секретно"!


"Основно изпитание за професионализма и прозрачността в работата на съдебната власт - четем в доклада - ще бъде назначаването на административни ръководители на съдебните органи." "Прозрачност" и тук е ключовата дума. Това предполага: а) възможност за безпрепятствено издигане на алтернативни кандидатури; б) представяне и защита на концепции; в) явен вот на ВСС при избора; г) формулиране на мотиви за кадровото решение.


Надделява мнението изборът на над 150 административни ръководители през пролетта и лятото да се извърши с таен вот, като се изтъква, че чрез тайната бюлетина ще се възпрепятства евентуален натиск. Но пък подобна традиция от предходни периоди едва ли ще послужи за добър пример. Не бива да се забравя, че голям брой от членовете на ВСС са избрани от парламента, където политическите съображения едва ли са "игнорирани". Така че - подобно на демокрацията - явният вот за шефове в Темида, макар и несъвършен, е за предпочитане. Най-вече защото ще култивира вътрешна енергия в магистратските среди за излъчване на достойни (компетентни и морални) кандидатури и ще притъпи усещането за ново политическо инженерство. А неудачният избор на съдебен шеф, дори и в малките региони, ще има пагубни последици по всички направления - поръчково правосъдие, корупционен натиск, обвързване с политическа и икономическа власт, "не случайно" разпределение на дела, "нееднакво" или забавено правораздаване, блокиране работата на МВР, ДАНС, прокуратура и т.н.


4. Съкратен процес или "необявена амнистия"?


"Показателна" констатация откриваме в доклада във връзка с измененията на НПК, в сила от 27 декември 2008 г. "Могат да възникнат проблеми поради това, че измененият закон задължава съдилищата да прилагат съкратена процедура, която автоматично води до налагане на наказание под правния минимум, ако подсъдимият признае фактите и поиска прилагането на тази процедура, независимо от тежестта на извършеното престъпление. Преди 1 януари 2009 г. съдиите можеха да решават дали да уважат подобно искане на подсъдимия. В следващия си доклад комисията ще следи отблизо какви са последиците от тази поправка и ще извърши оценка на това дали тази разпоредба е отстъпление по отношение на правната защита срещу тежки престъпления, включително измами и корупция по високите етажи."


По този повод ЕК е последователна: през лятото на 2008 г. призоваваше за присъди "с разубеждаващ ефект", а сега вече директно критикува "необявената амнистия" чрез институтите на споразумението и съкратеното следствие по наказателни дела. Нарастващият брой съкратени процедури, които след последните промени в НПК със сигурност ще се "популяризират", подронват още повече доверието в правосъдието и в способността му да осъществява лична и генерална превенция.


Авторът е доктор по право


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мол
  *****
  Неутрално

  Какво правосъдие в България? То такова няма. Правосъдието служи на интересите на корумпираната тройна ламя и на престъпниците. 63.000 полицаи, защо са толкова, като не вършат нищо?

  240 депутати също няма нужда, 120 са повече от предостатъчно

 2. 2 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Браво на г-н Кутузов, поредната фундаментално добра карикатура!

 3. 3 Профил на Ли Пън
  *****
  Неутрално

  Към Мол - не става дума за 63 000 полицаи, авторът добре го е казал: 63 000 служители на МВР. В тях влизат дознатели, оперативни, районни инспектори, КАТ - а останалото отгоре е администрация!

 4. 4 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Съкратено производство и по малка присъда може да се допусне ако обвиняемият по време на разследването признае деянието си и помогне за разкриване на престъплението.Иначе сега е лесно като види зор вече пред съдебната зала извършителят веднага иска съкратено производство.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Пак сме я докарали до под кривата круша с рИформата...
  Обяснения все ще се намират, ама каруцата е в рЯката.
  И намирисва на .... (блато, кенеф, рози) / изберете сами/.

  На лято, при политическия доклад пак много управляващи ще бъдат "учудени, разочароани, неразбрани"...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на .
  *****
  Неутрално

  хехе
  с малко фантазия ,без блоковете този колаж мяза и на друго...

 7. 7 Профил на Експерт
  *****
  Неутрално

  Досъдебната фаза на наказателното производство е в откровено трагично състояние от години и никой нищо не прави за да я извади от това състояние...Явно така е по-добре за крадливите управляващи!

 8. 8 Профил на ДПоТъПа
  *****
  Гневно

  ДАНС са такъв "балон" и кой знае кога ще се спука...."Елементарните частици" дето ги назначиха на работа от 01.04.2008 до сега в съчетание с "калъфите" рабощи там от осемедесетте дават добър продукт))))

 9. 9 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Понякога карикатурите на Кути нямат нужда от анализите, към които са прикрепени Да си ни жив и здрав Кути

 10. 10 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 863 Весело

  Пените се не пените се, чвно или тайно, с гласуване или без, все тая. "Нащте хора" са на власт и си правят каквото си искат и си избират който си искат. А колкото до критиките- ще бъдат предприети отново "законови промени" които няма да се спазват от никой.
  Абе то и НАП много го хвалиха като го направиха, че и след тов пък какво стана? Главата била вмирисана поначало- ние се чудим тази "прекрасна" структура защо не носи ползи на обществото. ДАНС същата работа май ще излезе. И така до края на света както се казваше в една песен.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 11. 11 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 863 Разстроено

  Та мисълта ми беше, че още от античноста е известно, че и най-лошия закон е по-добър от най-доброто беззаконие.
  Затова е цялата тази "мъка" по отминалия комунизъм- защото имаше някакви закони, които се спазваха и хирата знаеха какво могат да правят и какво не. Сега наследниците на комунистическите "вождове" вършат най-големите беззакония. Каквито и закони да измислятъ и да ги накарат да приемат насила политиците са доказали, че ако не им харесват- няма да ги спазсва.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 12. 12 Профил на Зедикус Зорандер
  Зедикус Зорандер
  Рейтинг: 8 Гневно

  Сутринта в колата слушах Бареков: на гости му бяха Гергана Грънчарова (министър на водопад) и Вагинин(евродопутат).
  .
  През цялото време докато ми обясняваха колко положителен е новия технически доклад на ЕК си задавах въпросите:
  ..
  С какво е поелзна на България тази г-жа министърка?
  Колко ли бяха евро-дупедатите на България? Как се казваха? Какво ли правят ?
  ...
  Тези доклади, евродепотати, мисси и т.н. в България са само повод за нови статии, коментари по медиите, форумите и къде ли още не.
  Ялова работа !

  Тихон
 13. 13 Профил на Даскала
  *****
  Неутрално

  Браво на художника Кутузов. Една скица а казва повече от цялата статия...

 14. 14 Профил на zoro
  *****
  Неутрално

  Какво ли правят еродепутатите ни?Папкат и слушкат,нали са на далавера,особено в тази криза!Но това е положението,който м оже краде яко,че не се знае докога ще може да го прави!А пък ние само с писане по форумите си чешем езиците и намаляваме стреса си!Бъдете здрави!

 15. 15 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ДВЕТЕ ДУЛА НА ПИСТОЛЕТА -Мъ Ван Рън И Дъ Ан Зън - ИЗРИСУВАН НА КАРИКАТУРАТА (КОИТО УЖКИМ СТРЕЛЯТ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ) ? ОТГОВОР: ЧЕ ИМАТ ЕДНА И СЪЩА ДРЪЖКА ,В СЛУЧАЯ---ДС 1944--1989 ГОДИНА...-НЕ , ЧЕ НЕ ВЯРВАМ , ЧЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ , А САМО ПРЕДПОЛАГАМ. ДРУГОТО ДУЛО , КОЕТО НЕ Е ИЗРИСУВАНО Е ВЕРОЯТНО НА Нъ Ран Съ...ПОДЧИНЕНО НА СИРИШНИКА (МАКАР ,ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ ОТ СЕЛО). КАРАЙ ДА ВЪРВИ ,ТО ЩУЕ СИ ПОКАЖЕ .ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО, НО ВРЕМЕТО РЯДКО ПРОЩАВА.

 16. 16 Профил на Lili Kostova
  *****
  Гневно

  Оперативните работници в МВР са най-много. За сведение - оперативните работници в ДС са онези, които са вербували доносниците като Гоцето и Ахмед Доган. Та ДС била разформирована, казват някои. Смях, смях...
  Тези хора вън от полицията - да заминават да чистят парковете и да залесяват. Поне едно полезно нещо да свършат в живота си...

 17. 17 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ген.Кутузов - благодаря - Новината на Вчерашния ден -
  Няма СТРАТЕГИЧЕСКА ВИЗИЯ за МВР и ДАНС функции.
  Днес ше срутим държавата - тя не ни трябва - Ние сме Свободни хора и не ни е необходима нито Политическа полиция нито убийците на Петър Куцаров и Н. Диманов !
  AVANTI POPOLI >> Петък 13-ти е - Да го направим в памет на загиналите моряци преди 5 години на днешния ден при потъването на кораб ХЕРА на Северния Вход на Босфора - Това Е >>

 18. 18 Профил на Елена
  *****
  Неутрално

  Европейският съюз трябва системно да дърпа ушите на България, посочвайки в евродокладите ясно и безкомпромисно недостатъците в кризисните сфери, иначе доброволно няма да се оправим!

 19. 19 Профил на Разбирач
  *****
  Неутрално

  До Експерт-7:Абе като гледам съдебната фаза пък как цъфти та и вързва от такива корифеи като тоя Здравко Трифонов в Търново дето оправда сина на колегата си за убийството във Франция и доста такива като него.И за това ли му е виновна досъдебната фаза.Извинявай, но ако нашата полиция , следствие и прокуратура са тъпи и не знаят как се събират доказателства -френските не са и явно са събрали , ама резултата е пак същия -осъдени няма .Значи проблема не е в досъдебната а в съдебната фаза колкото и да ни убеждават в обратното.Крайно време е на тия мухльовци в съда да им се търси сметка , а не само да прибират пари чрез близките си адвокати.

 20. 20 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  ТОВА ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ ДС(1944-1989 ГОДИНА )---ДА САДЯТ ДРЪВЧЕТА (ЗА ОПРОЩУНИЕ НА ГРЕХОВЕТЕ-ТАКА Е СПОРЕД Т.Н. ВЕХТ ЗАВЕТ), ДА СЕ ПОКАЯТ ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ И ДА ГИ ПРИЗНАЯТ( ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМ СЕ ПРОСТЯТ) И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ОГРАНИЧАВАТ СВОБОДАТА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА В БГ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРАВОСЛАВИЕТО .., А И ДА НЕ КАЗВАТ НА ДЕЦАТА СИ ВЕЧЕ: "СЕГА АКО НЕ СИ ПОЖИВЕЕШ ,КОГА ...? "---ВСИЧКО ТРЯБВА С.-ДА Е В РАМКИТЕ НА РАЗУМНОТО.А , И С БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И ДОБРИ ДЕЛА МОЖЕ И МНОГО ДРУГИ ГРЕХОВЕ ДА ПОКРИЯТ , КАТО БЪДАТ И ЧЕСТНИ ,И ДОСТОЙНИ ,НЕКОРРУМПИРАНИ ,СРЕБРОЛЮБЦИ ,КОРЕСКОЛЮБИВИ , ДА НЕ ПРИТЕСНЯВАТ НИКОГО ,КОЙТО Е НЕВИНОВЕН. И Т.Н.

 21. 21 Профил на някой си.....,
  *****
  Неутрално

  ПРЕПОРЪЧВАМ НА П.ОЛИЦАИТЕ , КОИТО СМЯТАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ БЕЗХАБЕРИЕТО НА ХОРАТА ,КОИТО ГИ УПРАВЛЯВАТ ... И ПО-ДРУГИ ПРИЧИНИ ... , СЛЕДВАЩИЯТ ИМ ПРОТЕСТ ДА БЪДЕ СЪОБРАЗЕН СЪС ЗАСАЖДАНЕТО НА ДРЪВЧЕТА ......ТА ДА РАЗБЕРАТ В ЕС ,ЧЕ СМЕ ОБРАЗОВАН И ЦИВИЛИЗОВАН НАРСД С МОРАЛ И ЦЕННОСТНА СИСТЕМА , С ЦЕННОСТИ ,КОИТО ТРЯБВА ДА ОТСТОЯВАМЕ.ВРЕМЕ Е ДА СЕ ЗАВЪРНЕМ И ДА ЗАЕМЕМ ДОСТОЙНО МЯСТО СИ В ЕС.ОТНАСЯ СЕ ...КАТО ПРИЗИВ ... И ЗА ВСИЧКИ ХОРА В БГ ,КОИТО ЖЕЛАЯТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.

 22. 22 Профил на Добра статия!
  *****
  Неутрално

  Авторът е вътре в нещата,добре обяснява!Само дето не може да обясни как така на края на мандата на БСПІДПС-правителството батакът,наречен съдебна система,става още по-дълбок!Колко мандата им трябват на тия,че да постигнат нещо?

 23. 23 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не съм съгласен нито с доклада, нито с извода на В. Вучков, че преди изменението на НПК от края на 2008 г. съдът е имал възможност да не приложи съкратено съдебно следствие (а и с извода за "необявена амнистия", но това е друг въпрос).
  Съдът НЕ е имал НИКАКВА възможност да откаже да приложи съкратено съдебно следствие, ако са налице предпоставките за това. Законът използа изявително наклонение ("прилага".

  Впрочем повечето съдилища мислят така. Изключенията се броят на пръсти - делото на пияната перничанка, убила двама; делото Кембъла и др.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 24. 24 Профил на kamenl
  *****
  Весело

  Я, юристчето ван дайси пак се изяви.

  Ван Дайси, не си в час с партийната линия. Звънни на татко си у МВР-то и го питай. Ще ти обясни ясно, че сега позицията на Партията Майка не е "Не Сме Съгласни Със Доклада!", а е "Доклада Всъщност Е Положителен!"

  Изоставаш от пропагандата и се получава разнобой. Едно време дядо ти за такива 'дребни грешки' е трепал хора по мазетата на милицията. Вземи се в ръце!

 25. 25 Профил на ULI
  *****
  Любопитно

  Уважаеми г-н Вучков, моята приятелка Невена не се интересува от висши материи, а и те Висши ли са?? Тя отглежда малък син и иска средата около него да е спокойна. Вчера е гледала телевизия и чула Баща горко да ридае, синът му го пребили и пребилите го, си признали, сбъркали горките и БЪЛГАРСКИЯ СЪД ги осъжда УСЛОВНО - бързо правосъдие, само че пребитото дете (следвало е във Финландия) вече не може да следва и май ще остане инвалид. И каква стана ТЯ!?!?!? А Мургина??!!??! Вучков, предлагам да се напием до безпамет както е казал Поета (стига да има с какво) и да забравим докато не съсипят Б-я до край...

 26. 26 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  Много точен анализ.Прав е автора,че в момента в МВР се правят абсурди по отношение на разследващите полицаи.Приоритет се дава на оперативните работници,някои от които са бивши сервитьори,пазачи и овчари.Оперативните са в пъти повече от разследващите полицаи,като работят по правила отпреди 30 години.А разследващите полицаи разследват престъпления разкрити не само от оперативните,но и такива от охранителна полиция и КАТ.Повечето началници са бивши оперативни,които понякога изобщо не са наясно с разпоредбите на НК и НПК и дават безумни указания.И защо са само 1800 човека разследващи полицаи,като някой се задъхват с по 150-200 дела на година,докато през това време оперативните се чудят как да си запълнят времето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK