Проблемът "Първанов"

Президентът прекрачва и конституцията

По време на последното си посещение в Русия Георги Първанов поиска от новоизбрания руски патриарх да се намеси по въпроса с постановеното наскоро решение на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург. И след завръщането си заяви, че от решението на този съд не произтича автоматично едно или друго решение за българското правителство.


С искането си към патриарх Кирил българският държавен глава потвърждава и признава решаващата си роля в операция "Расо" от 2004 г., при която насилствено бяха отстранени свещеници и църковни служители от над 100 храма в страната. В края на 2002 г. демонстративно не обърна внимание на искането на над 30 религиозни и правозащитни организации да наложи вето върху Закона за вероизповеданията поради опасността от нарушаване на религиозните права на българските граждани. Но с видимо задоволство прие наградата от тогавашния руски патриарх Алексий за "приноса му за единството на Българската православна църква".


Според РИА "Новости" в Москва президентът е подчертал, че "това решение на съда може да се превърне в проблем не само за България". Дали обаче Първанов не се превръща в политически проблем за България?
Истината е, че той е гузен. Решението на Европейския съд е директна присъда срещу самия него - като вдъхновител и гарант (пред Москва) на погрома от 2004 г. над "алтернативния" синод. С изпреварващия си ход той цели създаването на настроения, благоприятни за самия него при очертаващата се след решението неизбежна развръзка - и с цената на недопустимо и унизително за държавен глава искане за намеса във вътрешните ни работи.


Много по-важен обаче е вторият извод - че Първанов вече открито саботира европейското членство на България, като игнорира актовете на ключови европейски институции (подчиняването на които е основен ангажимент на България в ЕС) и налага представата за Русия като възможен арбитър в отношенията ни с Евросъюза.


Това вече е трайна тенденция в неговите изяви. "България остро възразява срещу това да бъдем заложници, независимо от това на каква политика - дали на Москва или Киев, дали на Вашингтон или Брюксел" - натърти преди месец президентът. Само че Брюксел е столицата на нещо, от което България е неразделна част, а Вашингтон е водещата сила във военностратегическия съюз, който гарантира сигурността ни. Нито Москва, нито Киев могат да им бъдат равностойни алтернативи.


Участието на България в изграждането и развитието на ЕС е и конституционно закрепен приоритет - чл.4, ал.3 от основния закон. Пренебрегвайки този факт, Първанов подлага на съмнение и подменя приоритети, ценности и ориентация, ерозира доверие и авторитет, които са гаранция за националната ни сигурност. В полза на Русия, срещу ЕС и НАТО. С което нарушава конституцията и осъществява хипотезата на чл.103 от основния закон за предсрочно прекратяване на пълномощията му.


След като официално беше потвърдено и сътрудничеството на Първанов с комунистическата Държавна сигурност, Гражданска инициатива "Справедливост" отправи искане до Народното събрание за такава процедура поради опасност за националната сигурност от държавен глава и върховен главнокомандващ - секретен сътрудник на бившите тайни служби на тоталитарния режим, подчинени на чужда разузнавателна централа (преди на Съветския съюз, сега на Русия ).


Тази хипотетична тогава опасност днес се реализира. Преди месец Първанов постави знак за равенство между Брюксел, Вашингтон и Москва. После поиска от руския патриарх да ни "спасява" от Европейския съд в Страсбург, като прикани и правителството да не обръща внимание на решенията му. Утре ще сезира руската генерална прокуратура срещу Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)... Когато това стане, ще е късно да се сърдим на Първанов. Има смисъл да реагираме сега.


* Авторът е адвокат, председател на управителния съвет на Гражданска инициатива "Справедливост"

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Възмутен
  *****
  Неутрално

  Руският патриарх-полковник от КГБ трябва незабавно
  /немедленно/ да набие чемберите на тези некадърници в Страсбург.
  Какво от това, че сме членове на НАТО и ЕС.
  Айде, да си гледат работата.

 2. 2 Профил на Ивайло
  *****
  Неутрално

  Отлична статия. Тонът към президента в обществените дискусии е твърде, твърде мек, въпреки че той по-скоро прилича на тъжна карикатура на държавен глава. Няма да забравя реториката му при пресконференцията след срещата с Буш, където говореше усмихнат как можем да сме приятели хем с Русия, хем със САЩ... И проблемът наистина не е толкова в агентурното му минало, колкото в неизвинимото му поведение в толкова много случаи напоследък.

  Да се задейства чл. 103 не е особено вероятно; да се упражнява повече критика и да се осъществява по-силен обществен контрол върху поведението на президента е по силите на всички.

 3. 3 Профил на чочи
  *****
  Неутрално

  груйкин,малко обуктевност няма да ви наврди,но като зная кой сте,всуе ви се надявам,нали сте агент на дс.

 4. 4 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Който е попаднал на статии писани от двамата президенти на Чехия му става тъжно за България. Когато слушам мрънкането на нашият президент се чудя как е в състояние дори да фармулира някакви си идеи за политиката.
  Толкова ли сме пропаднал народ, че си избрахме такъв президент!!

 5. 5 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на deputat
  *****
  Неутрално

  Какви времена настават,емигрант в Румьния е по престигно от бьлгарин у нас.Вярвам много ще си помислят че е глупост но с времето ще го разберете.

 7. 7 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  "Участието на България в изграждането и развитието на ЕС е и конституционно закрепен приоритет - чл.4, ал.3 от основния закон. Пренебрегвайки този факт, Първанов подлага на съмнение и подменя приоритети, ценности и ориентация, ерозира доверие и авторитет, които са гаранция за националната ни сигурност. В полза на Русия, срещу ЕС и НАТО. С което нарушава конституцията и осъществява хипотезата на чл.103 от основния закон за предсрочно прекратяване на пълномощията му."
  Заради националните интереси на България и българите, на Първанов трябва да бъдат прекратени пълномощията за президент,защото не само вреди и злепоставя България,но вече е опасен за националната сигурност
  Спят ли т.нар.политици,не виждат ли какво става- България член на ЕС ли е или ще се подарява на Москва и Газпром?
  Ако има поне малко национална чест,Първанов трябва незабавно да си подаде оставка

 8. 8 Профил на ezop.bg2
  ezop.bg2
  Рейтинг: Неутрално

  към Ивайло:Защо да не задействаме чл.103?Докато не си повярваме сами , няма да направим нищо.Комуноида Гоце Първанов е много дебелокож както и всички управляващи в момента.Такива дебили нямат съвест,тях трябва да ги изритаме от властта докато не е късно,докато не са направили повече поразии,не че досегашните са малко.Толкова неусвоени пари от ЕС
  при нашата беднотия,толкова източени милиарди от хазната,толкова поразии в отношенията ни с европа,явно личи стремежа на агента от ДС Гоце Първанов да ни върне в прегръдката на руската мечка.Лошото е че масовия българин няма информация,нашите продажни медии мълчат,но и те са в кюпа с всички нас,но не го разбират заслепени от парите които
  получават в слугинската си роля.Ако медиите подемат кампания за разкриване на всички престъпни действия на Гоце,
  Дмитрич,Доганович и скромния господар на мълчанието-мадридския мошеник Симеон,чудото ще стане.Срамувам се ,че
  такава пачавра като Гоце е президент на България! ДОЛУ Гоце!
  ДОЛУ ПРЕСТЪПНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ!!!

 9. 9 Профил на Ха, сетиха се
  *****
  Неутрално

  Че той Гоцко не "вече", а отдавна саботира европейското бъдеще на България - още от времето на ОКЗНИ.

 10. 10 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Отдавна са се набрали предостатъчно причини и поводи да се поиска импийчмънт на Гоце.
  Но предизборната борба, очевидно, пречи на тези, които биха могли да го предизвикат, да се насочат в тази посока.
  А през това време безотечественика и родоотстъпник, руската марионетка Гоце, ще продължава да бълва бисери.
  Докога?
  Вероятно иска да натрупа достатъчно материал не само за импийчмънт, но и за трибунал.

 11. 11 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  Патриаршеското му име съвпада с името на първия български патриарх, който не само че беше агент на ДС, а и съученик на диктатора Вълко Червенков. Именно затова той беше избран и седна на престола на изгониния от комунистите екзарх Стефан.

 12. 12 Профил на отец Генади
  *****
  Неутрално

  Ама какво му е на Гоце?Предаде родината си на турци,направи ни колония на Вашингтон,простуира с Москва и върти опашка на Брюксел.Престъпник и спрямо планетарната фауна след като уби изчезващо и абсолютно забранено животно!Престъпник,и то професионален/нали е историк/още от като е започнал да се т"труди",като сам е приел Светото си Кръщение -Гоце!Пътува ден и нощ с разни престъпници по всички точки на земната шар,все с нашите пари.Сигурно утре и със султана на Бруней ще замине да се срешне!Е,като няма срам,поне малко грях да има!Сляп ли е,че нашите пенсионери едва вегитират,а той пише по вестниците,че и с ученички се занимавал!Безбожник и антихрист,той често се опитва да влиза и в Храма и свещи да пали.Изобщо да не се занимава с църковните дела безверникът!Нашият Бог вижда и не забравя!След като успява да избегне Земният съд,Божият едва ли ще му се размине! АНАТЕМА!!!

 13. 13 Профил на Dimo
  *****
  Неутрално

  Трябва да се добави към визтката:

  Иван Груйкин е адвокат на Суис Пропъртис, която застроява Иракли и проекто кандидат за президент на ДСБ и Иван Костов.

 14. 14 Профил на читател
  *****
  Весело

  Гоце да хваща пушката и да заминава за СИРИШНИК!!!

 15. 16 Профил на Българин за Чочи, №3 и Димо, №13
  *****
  Неутрално

  Ето това се казва соц.-комунистически тип оклеветяване.
  Те не казват аргументирано контрадоводи срещу статията на Груйкин, а просто го петнят. И се надяват по този начин да отслабят ефекта на твърде състоятелната теза, която е защитил автора...
  Нещо много разпространено, за съжаление сред народа ни от рода на: "Кой е зел първо място на състезанието? Онзи Х, ли бе? А бе, знам го добре! Той е гола вода! Че аз съм е.ал сестра му, ша знайш! Освен това той, като малък веднаж, ако знаеш как се спъна и падна! Няма ти разпраям къв майтап!"
  И други подобни простотии.
  Е, хубавата новина е, че в този форум има само двама такива боклуци...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK