Столичният боклук - обречен на кризи

Столичният боклук - обречен на кризи

© Иван КутузовЧетири огромни столични района - "Младост", "Люлин", "Витоша", "Овча купел" и "Триадица", са заплашени да потънат в боклук само след седмица. И тази новина не е отпреди няколко дни, както може би си мислите, а точно отпреди година. Достатъчно е да отворите старите вестници. А и когато стане въпрос за събирането на сметта в София, вероятността столичани да се зарият в отпадъци едва ли може вече да изненада някого.


Цикличност
Въпреки че още по време на кампанията си за преизбиране за столичен кмет през есента на 2007 г. Бойко Борисов заяви, че ще обяви конкурси за сметопочистването след изтичането на срока на всяка от скандалните "концесии", през март миналата година общината се оказа "изненадана" от първата - 1 април. Тогава дружеството "Новера", станало собственик на трите почистващи фирми - "Волф", ДИТС и "Чистота - София", предупреди, че от тази дата спира да събира боклука поради изтичане на договора. Трите дружества, които бяха собственост на Румен Гайтански, бяха купени година по-рано от инвестиционното дружество "Екуест" чрез дъщерната му "Новера" за 45 млн. евро.


Задалата се през март 2008 г. опасност четирите района да затънат в боклуци беше преодоляна с помощта на "кризисния" режим, като мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет даде картбланш на кмета (опозицията гласува против ) да удължи договора с "Новера" без конкурс за още една година.
Годината почти изтече и "Новера" пак предупреди Борисов и общината, че от 1 март ще си прибере кофите за смет, тъй като са си нейна собственост. И положението отново е на път да се решава в "кризисен режим".


Търсене на ново пожарно решение
Каква я свърши общината за тази изминала година? Едва през септември задейства конкурс за избор на изпълнител за събиране и транспортиране на битовите отпадъци и почистване в петте столични района. През ноември стана ясно, че от трите фирми, които взеха участие в него - консорциумът "Титан АС - Чистота - София", германския консорциум "Ремондис - София" и австрийската компания "Заубермахер България" - последната печели търга.


"Титан АС", която беше отстранена от конкурса поради занижаване на офертата, което не е могла да защити, обжалва решението в Комисията за защита на конкуренцията, откъдето за пореден път дойде решение в нейна полза. Така първият и единствен конкурс за избор на фирми за почистване на София от 1989 г. досега се провали с гръм и трясък.


Защото на свой ред "Заубермахер" обжалва решението на КЗК пред ВАС и като се имат предвид мотивите, с които беше отстранена, нищо чудно случаят да се реши директно в Еврокомисията, както стана с магистрала "Тракия". (Да не говорим, че според правилата на членството ни в Евросъюза българският антимонополен орган се подчинява пряко на дирекция "Конкуренция" в ЕК, към която вероятно ще затекат сигнали по множество разисквани в последните месеци казуси.)


Притисната от поредната си "изненаданост" и от липсата на каквато и да било готовност да решава проблема по друг начин освен по познатите, кметската администрация мина на процедура за пряко договаряне, т.е. без конкурс, в която покани всички явили се кандидати. Германските и австрийските участници отказаха да преговарят с мотива, че не са в състояние да се подготвят за такъв кратък срок.


Така компанията "Титан АС" се очертава като бъдещия монополист и в София. Досега тя е спечелила конкурси, съдебни дела и благоприятни решения на КЗК за събиране на боклука вече в близо половин България. Миналата година във Варна например тя изкупи основния си конкурент "Варна екосервиз", а КЗК излезе с решение, че "към настоящия момент дружеството притежава господстващо положение на разглеждания пазар" и "предстоящата концентрация не би могла да доведе до засилване на съществуващото господстващо положение и няма да породи отрицателни последици върху пазара". В същия ден и Великотърновският окръжен съд с неподлежащо на обжалване решение изхвърли спечелилата обществената поръчка за чистенето на община Горна Оряховица "Заубермахер - България", удовлетворявайки иска на "Титан - Клинър".


Както се разбра обаче от сърцераздирателната закана на Борисов да мобилизира цялата си администрация да носи боклука в чували, фирмата фаворит няма да е в състояние да зареди веднага целия град с контейнери за смет след проявената непреклонност на "Новера" за "преходен период" след изтичането на договора й. Така след битката с балите на столичани вероятно им предстои да станат жертва на още по-миризлива битка - с кофите.


А цялата боклучена сага е продукт не на друго, а на неизменната


политика на временните решения


наследена и непроменена от епохата на Софиянски.


Преди десетина дни някак си между другото по време на заседание на общинския съвет Борисов заяви, че Румен Гайтански бил още собственик на компаниите, купени от "Новера". Ако това е така, кашата заплашва да е по-гореща от това, което изглежда в момента. И най-упорито неинтересуващите се вече трябва да са наясно, че бавенето на завод за преработка на отпадъците с провалените досега три конкурса работи единствено в полза на събирачите на боклука. И докато няма такъв завод, нито една от кризите няма да е последна.


Не е ясно дали общината ще се справи със сроковете за проектите и процедурата за екологична оценка на мястото за завод край с. Яна. Сроковете за балите, поставени от Еврокомисията, преди да започне наказателни процедури, също изтичат. В края на тази година сметището в Суходол трябва отново да бъде закрито, което едва ли ще стане, тъй като в момента експлоатирането му е единственото "временно" спасение за столичната управа. Трудно е наистина да се види някаква перспектива за раздяла с "кризисния режим".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK