Столичният боклук - обречен на кризи

Столичният боклук - обречен на кризи

© Иван КутузовЧетири огромни столични района - "Младост", "Люлин", "Витоша", "Овча купел" и "Триадица", са заплашени да потънат в боклук само след седмица. И тази новина не е отпреди няколко дни, както може би си мислите, а точно отпреди година. Достатъчно е да отворите старите вестници. А и когато стане въпрос за събирането на сметта в София, вероятността столичани да се зарият в отпадъци едва ли може вече да изненада някого.


Цикличност
Въпреки че още по време на кампанията си за преизбиране за столичен кмет през есента на 2007 г. Бойко Борисов заяви, че ще обяви конкурси за сметопочистването след изтичането на срока на всяка от скандалните "концесии", през март миналата година общината се оказа "изненадана" от първата - 1 април. Тогава дружеството "Новера", станало собственик на трите почистващи фирми - "Волф", ДИТС и "Чистота - София", предупреди, че от тази дата спира да събира боклука поради изтичане на договора. Трите дружества, които бяха собственост на Румен Гайтански, бяха купени година по-рано от инвестиционното дружество "Екуест" чрез дъщерната му "Новера" за 45 млн. евро.


Задалата се през март 2008 г. опасност четирите района да затънат в боклуци беше преодоляна с помощта на "кризисния" режим, като мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет даде картбланш на кмета (опозицията гласува против ) да удължи договора с "Новера" без конкурс за още една година.
Годината почти изтече и "Новера" пак предупреди Борисов и общината, че от 1 март ще си прибере кофите за смет, тъй като са си нейна собственост. И положението отново е на път да се решава в "кризисен режим".


Търсене на ново пожарно решение
Каква я свърши общината за тази изминала година? Едва през септември задейства конкурс за избор на изпълнител за събиране и транспортиране на битовите отпадъци и почистване в петте столични района. През ноември стана ясно, че от трите фирми, които взеха участие в него - консорциумът "Титан АС - Чистота - София", германския консорциум "Ремондис - София" и австрийската компания "Заубермахер България" - последната печели търга.


"Титан АС", която беше отстранена от конкурса поради занижаване на офертата, което не е могла да защити, обжалва решението в Комисията за защита на конкуренцията, откъдето за пореден път дойде решение в нейна полза. Така първият и единствен конкурс за избор на фирми за почистване на София от 1989 г. досега се провали с гръм и трясък.


Защото на свой ред "Заубермахер" обжалва решението на КЗК пред ВАС и като се имат предвид мотивите, с които беше отстранена, нищо чудно случаят да се реши директно в Еврокомисията, както стана с магистрала "Тракия". (Да не говорим, че според правилата на членството ни в Евросъюза българският антимонополен орган се подчинява пряко на дирекция "Конкуренция" в ЕК, към която вероятно ще затекат сигнали по множество разисквани в последните месеци казуси.)


Притисната от поредната си "изненаданост" и от липсата на каквато и да било готовност да решава проблема по друг начин освен по познатите, кметската администрация мина на процедура за пряко договаряне, т.е. без конкурс, в която покани всички явили се кандидати. Германските и австрийските участници отказаха да преговарят с мотива, че не са в състояние да се подготвят за такъв кратък срок.


Така компанията "Титан АС" се очертава като бъдещия монополист и в София. Досега тя е спечелила конкурси, съдебни дела и благоприятни решения на КЗК за събиране на боклука вече в близо половин България. Миналата година във Варна например тя изкупи основния си конкурент "Варна екосервиз", а КЗК излезе с решение, че "към настоящия момент дружеството притежава господстващо положение на разглеждания пазар" и "предстоящата концентрация не би могла да доведе до засилване на съществуващото господстващо положение и няма да породи отрицателни последици върху пазара". В същия ден и Великотърновският окръжен съд с неподлежащо на обжалване решение изхвърли спечелилата обществената поръчка за чистенето на община Горна Оряховица "Заубермахер - България", удовлетворявайки иска на "Титан - Клинър".


Както се разбра обаче от сърцераздирателната закана на Борисов да мобилизира цялата си администрация да носи боклука в чували, фирмата фаворит няма да е в състояние да зареди веднага целия град с контейнери за смет след проявената непреклонност на "Новера" за "преходен период" след изтичането на договора й. Така след битката с балите на столичани вероятно им предстои да станат жертва на още по-миризлива битка - с кофите.


А цялата боклучена сага е продукт не на друго, а на неизменната


политика на временните решения


наследена и непроменена от епохата на Софиянски.


Преди десетина дни някак си между другото по време на заседание на общинския съвет Борисов заяви, че Румен Гайтански бил още собственик на компаниите, купени от "Новера". Ако това е така, кашата заплашва да е по-гореща от това, което изглежда в момента. И най-упорито неинтересуващите се вече трябва да са наясно, че бавенето на завод за преработка на отпадъците с провалените досега три конкурса работи единствено в полза на събирачите на боклука. И докато няма такъв завод, нито една от кризите няма да е последна.


Не е ясно дали общината ще се справи със сроковете за проектите и процедурата за екологична оценка на мястото за завод край с. Яна. Сроковете за балите, поставени от Еврокомисията, преди да започне наказателни процедури, също изтичат. В края на тази година сметището в Суходол трябва отново да бъде закрито, което едва ли ще стане, тъй като в момента експлоатирането му е единственото "временно" спасение за столичната управа. Трудно е наистина да се види някаква перспектива за раздяла с "кризисния режим".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на :-D
  :-D
  Рейтинг: Весело

  Хайде да преброим заедно четирите(!) района - "Младост", "Люлин", "Витоша", "Овча купел" и "Триадица"

 2. 2 Профил на Гоце Съргейков Доган Борисов 2-ри
  Гоце Съргейков Доган Борисов 2-ри
  Рейтинг: Неутрално

  Да има още някой , който не е разбрал, че БББ е прост пожарникар с мутренски заложби ???....освен 35-те %, които ще гласуват за него, за съжаление...

 3. 3 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1714 Весело

  Търсене на ново пожарно решение....

  Ами това е учил човека - пожарникар.
  Само дето не малко от Материала си е въобразил че го може за нещо повече от това....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 4. 4 Профил на ит
  ит
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно не могат да броят.
  Да им кажем ПЕТ са, не четири

 5. 5 Профил на minawa6t
  minawa6t
  Рейтинг: Неутрално

  не разбрахте ли че в тая област имма мнооо кинти (там е заровено кучето бе хора, матряли, иликтурати и други)?
  интереса клати ?????????????
  даже четох някъде, за някакво момиче 24 годишно,получило район за почистване (столичен) въпреки че си било казало само че не може да се справи без помощ. подробности не помня (кой район), но си спомням че фирмата на баща И, е под-изпълнител,,, а!!!!!!!!! и общински съветник. КАЖЕТЕ МИ (щото явно ме мислят за глупав), като как дъщеря МУ на тоя общинар да не получи късченце от баничката (онази мъничката за която плащаме обаче всички иликтурати и матряли)?
  почти същото (1 към 1) беше (в минало време) и с онзи министър на транспорта КРАУС .спомнете си за онези малки "маршрутчици" дет (за ваше удобство бе ..матряли..иликтурати), синчетата се уредиха (тогава).
  и още и още примери .......
  ТА КОЙТО И КАКТО И ДА ВИ РАЗТЯГА (дъффката, локума) ВСЕ ЗА ПАРИ СТАВА ВЪПРОС. не знам кво да права (ама нали сам тап иликтурат,, матрял и прочее)...май ще имигриргвам , щот ми писна без алтернатива (се да си го отнасям).
  п.с. "иликтурат"- използвана от 6ефа на 3-то рпу, докато брат ми беше полицай там(доста отдавна).
  "матрял" сами си знаете....ДВЕТЕ ДУМИЧКИ СА ДИАГНОЗА. така си мислят хората с власт, "заговорете се с некой селски кмет-ако не вервате"

 6. 6 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Кризисните решения са най-ефективния начин да се харчат бързо и безконтролно пари. Затова нещата се замотават в посока винаги да се действа в криза. Прочее - самото отваряне на Суходол е незаконно и за всеки Божи ден ползване, се трупат купища глоби и обезщетения за живеещите там...

  www.komentari.com
 7. 7 Профил на Dimo
  Dimo
  Рейтинг: Неутрално

  За кои 4 от петте става въпростъ?

 8. 8 Профил на в бизнеса
  в бизнеса
  Рейтинг: Неутрално

  Каквото и да ви говорят, става дума за пари...
  Още от времето на Селофиянски, а и отпреди него е заложен моделът, чрез който се отлагат важни решения и процедури, за да настъпи криза... После "кризисно" се оддава дейноста уж временно на наши хора. Те, като си стъпят на краката, а и вършейки 1/10 от кризисната дейност, се вкарват вече легално в бизнеса, щото няма други тъй подготвени да я вършат.
  Резултатът - измами и лоши услуги за всички в Селофия, но добри пари за нашите хора..

 9. 9 Профил на expert
  expert
  Рейтинг: Неутрално

  Христо Христов е прав, че фирма ТИТАН винаги печели делата в Комисията по конкуренция. Това е изключително подозрително защото, чрез един " независим" регулатор, какъвто трябва да е КЗК, се отстраняват конкуренти в полза на ТИТАН. За последното дело в КЗК ТИТАН беше представляван от адвокатското бюро на адвокат Иван Тодоров, който е в изключително близки отношения с председателя на КЗК Петко Николов( справка- делото завършило с наказания на чуждестранните правни контори, за което срещу България има дело в ЕК).Христов обаче греши, че ЕК и по- специално ГД"Конкуренция" може да контролира решенията на КЗК по обществените поръчки. ГД може да съветва КЗК само по въпросите на антитръста- за обществени поръчки отговаря ГД " вътрешен пазар". Което едва ли има някакво значение, защото решението на КЗК е в резултат на корупция, а не в резултат на правен анализ на цени, условия и опит на кандидатите.

 10. 10 Профил на ZZTOPJA
  ZZTOPJA
  Рейтинг: Весело

  От книжки и филми знаем, че мафията "държи" боклука в многомилионни световни центрове. Да сте чули, че 4 или 5 района в Нев Йорк или в някой друг център на империализЪма да са задръстени от боклуци. Какъв е изводът? По другите краища на планетата и мафията е по-свястна, и пожарникарите гасят, а не палят пожари, и боклуците ги преработват, а не ги избират да управляват.
  К'во да правиш - Отечество

  ZZTOPJA
 11. 11 Профил на Провинциалист
  Провинциалист
  Рейтинг: Неутрално

  Кой гласува Бойко Борисов да стане кмет на София?
  Във всеки случай не селяните и провинциаллистите, а столичаните!
  Селяндурите от Горубляне, които все още нямат канализация! И от други "столични" квартали, ползващи септични ями!

 12. 12 Профил на xyz
  xyz
  Рейтинг: Неутрално

  Провинциалист: Другият вариант беше Татяна Дончева.

 13. 13 Профил на СОФИЯ
  СОФИЯ
  Рейтинг: Неутрално

  30 000 ПРЕЗ 1978 г.
  150 000 през 1944 г.
  950 000 през 1989 г.
  2 000 000 сега.
  Това съвсем не е от естествен прираст.

 14. 14 Профил на До xyz
  До xyz
  Рейтинг: Неутрално

  Това го кажи на "bulgarin v usa" дето все ни праща да гласуваме.

  До bulgarin v usa

  Приличаш ми на онези реклами дето по един месец ти показват някаква безсмислица та да се чудиш какво рекламират И НАЙ-НАКРАЯ ЛЮБОПИТСТВОТО СЕ ЗАДОВОЛЯВА.

  "НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА ДАЛИ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ И ЗА КОГО ??? /турци и комунисти отиват под строй......./ "

  И ПОДОБНИ ПОД ВСЯКА СТАТИЯ.
  С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ ДА НАБЛИЖАТ ИЗБОРИТЕ ТА ДА НИ КАЖЕШ ТОЧНО ЗА КОГО ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ ТА ПОЛОЖЕНИЕТО ДА СЕ ОПРАВИ.
  ДОКАТО ТЕ ЧАКАМ ОТИВАМ ЗА ГЪБИ, КИСЕЛЕЦ, МУШМУЛИ , МУШМОРОЦИ И ДРУГИ ПОДОБНИ.
  ПРИЯТЕН ДЕН.

 15. 15 Профил на gmiahylov
  gmiahylov
  Рейтинг: Неутрално

  Народният трибун, който не само не справи с проблемите на най-голямото европейско сметище - София, но и забатачи тотално столицата, е на път да управлява страната с наша помощ. Господ да ни е помощ !

 16. 16 Профил на ВВ
  ВВ
  Рейтинг: Неутрално

  Господин Христов не се хаби с боклука на София,а продължи за другият боклук ,където управлява България и уверено ни води в блатото на мизерията.

 17. 17 Профил на xyz
  xyz
  Рейтинг: Неутрално

  Имаше още един варинант: Мартин Заимов!

 18. 18 Профил на HP
  HP
  Рейтинг: Весело

  Хайде да преброим заедно четирите(!) района - "Младост", "Люлин", "Витоша", "Овча купел" и "Триадица"

  С други думи

  всичко е 5 за 4

 19. 19 Профил на До xyz
  До xyz
  Рейтинг: Неутрално

  "Имаше още един варинант: Мартин Заимов!"

  Да, той си е ала Орешарски, само дето е от по-известен комунистико-предателски род и си е луд и себевлюбен от пръв поглед.

 20. 20 Профил на до хyz
  до хyz
  Рейтинг: Неутрално

  "Имаше още един варинант: Мартин Заимов!" !!!!

  Надявам се да се шегуваш....

 21. 21 Профил на поправка
  поправка
  Рейтинг: Неутрално

  към номер 13
  София 12 000 ж.- 1878 година!

 22. 22 Профил на внимателно
  внимателно
  Рейтинг: Неутрално

  до 14
  днес за гъби -утре за гъби ...
  докато попаднеш на червени мухоморки!

 23. 23 Профил на 14 ДО 22
  14 ДО 22
  Рейтинг: Неутрално

  Че и аз точно това казвам. Червените мухоморки мимикрират във всички цветове. Кажи как да ги познаем преди изборите? Все след изборите все излиза, че на такива сме попаднали. Месеци и години не ходим за гъби, с трепет чакаме изборния ден, гласувам с Надежда и Любов, а после ............................... от червено чак ни притъмнява.

 24. 24 Профил на Ana
  Ana
  Рейтинг: Неутрално

  Боклучените далавери са в ръцете на мафията, а мафията не намира решение на проблема - боклука само се измества от едно място на друго. Авторът набляга върху факта, че ако не се създаде завод за преработка на отпадъците, това е само в полза на мафията и никой друг. Бойко Борисов имаше достатъчно време да се заеме с този въпрос и да не прави грешките на Софиянски, но е ясно че на него това не му влиза в плановете. Ясно е също че по един или друг начин и маневра, пак ползата отива към мафията, така че аз му нямам никакво доверие на Борисов, дори и да е подкрепян от Европейския Съюз. Той не е честен, и не е направил нищо за да докаже че може да бъде лидер и че ще се справи с текущата криза.

  # 14 - ако не гласуваш, оставяш другите с купени гласове да решават вместо теб и после още 4 години ще се оплакваш, че не работи нищо в България. Това си е пълна безотговорност.

 25. 25 Профил на sotir
  sotir
  Рейтинг: Неутрално

  Освен че преразказва историята с боклука не може да се разбере каква аджеба е тезата на автора. Айде оправете я бройката на районите де - изброявате пет, пишете 4...

 26. 26 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: Неутрално

  ЕЕЕЕ-София през 1878г. е била 20000 жители. През 1944г. 4500000хил. 1989Г-ОКОЛО 975000 ! сЕГА Е СПОРНО.НО ИСТИНАТА Е НЯКАДЕ ОКОЛО 1.7 МЛН!

 27. 27 Профил на REX
  REX
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK