"Добре дошли в страната на най-честната мафия!"

"Добре дошли в страната на най-честната мафия!"

© Иван КутузовНа пешеходна пътека в центъра на София е паркирано чисто ново Lamborghini Murcielago LP 640. То е с традиционния за марката жълто-оранжев цвят и струва 280 000 евро. Колата стои на кръстовището между булевардите "Васил Левски" и "Раковски" повече от половин час. През цялото време обаче патрулиращият наблизо полицай гледа "в обратната посока". На въпрос защо не се намесва, служителят на реда спокойно отговаря, че чака "паяка".


В един момент собственикът на автомобила се появява и безцеремонно го подкарва с мръсна газ. Полицаят все пак спира колата, но не пише акт и дори не иска документите на шофьора. "Проверката" приключва... за 18 секунди.


Този репортаж на bTV беше заснет с любителска камера в навечерието на евродоклада от юли 2007 г. Материалът беше анонсиран с развеселено поднесена от водещия забележка, че става дума за "една типична за София гледка". Той завършваше с уверенията на МВР, че "ще бъде направено всичко възможно", за да се открие кой е собственикът на автомобила, както и с коментар от прокурор, че ще се провери с какви пари е придобито ламборгинито.
Разказвам това, защото онзи ден го видях. Видях същата кола, паркирана насред платното за движение в компанията на едно Ferrari F430 и един Aston Martin DВ9. Минаваше полунощ и вероятно собствениците им се намираха в близката чалготека. В това време наоколо се навъртаха двама полицаи. По нищо не им личеше обаче, че очакват "паяка". Служителите на реда стояха там, за да охраняват луксозния автопарк и ужасно скучаеха, понеже знаеха, че ще кибичат на улицата поне до 5 сутринта. Въобще - "една типична за София гледка", както би казал телевизионният водещ с полуусмивка и снизходително "разбиране"...


Според неотдавнашно разследване на e-vestnik собственик на това ламборгини е около 30-годишен мъж с прозвището Парцала. С какво се занимава той е неизвестно, но със сигурност не е хирург в "Пирогов" или професор по семиотика. Всъщност истинското му име, както и начинът, по който е заработил 280 000 евро,


могат да бъдат установени в рамките на един ден


че дори на няколко часа. Може също така да се разбере къде живее, а ако е собственик и на импозантен комплекс с бойници - да бъде любезно помолен да покаже данъчните си декларации за последните години. А може и друго - комисията "Кушлев", чийто щат скоро ще надхвърли 300 души, да му отнеме този имот заедно с жълто-оранжевото ламборгини.


Някой ден обаче същият автомобил ще блокира и "Цариградско шосе", защото собственикът му знае, че "паякът" няма да дойде. Няма, с други думи, кой да хване Парцала и да разчисти държавата. Затова този 30-годишен плейбой има всички основания да й се подиграва. И нещо повече: екшън планове на правителството като този за съвместна операция на ДАНС, данъчните и прокуратурата не само го успокоява, а дори окуражава.


Представям си само как Парцала се е кикотил, когато е чул министър Гергана Паси да съобщава, че ще бъдат проверени всички, които през последната година са си купили имоти за над 500 000 лева. Представям си също колко се е забавлявал, когато зам. главният прокурор Валери Първанов уточни, че акцията ще се забави, понеже Агенцията по вписванията не можела да предостави данните. Но най-много вероятно се е смял, когато е чул, че "единственият вариант за преброяване на сделките е чрез преглед на нотариалните актове един по един"…


Тук ще си позволя едно отклонение, за да разкажа каква комична ситуация улеснила провеждането на италианската операция "Чисти ръце". След като съдия Антонио ди Пиетро наредил арестуването на социалиста Марио Киеза, последният се запънал и започнал упорито да отрича. Премиерът и лидер на социалистите Бетино Кракси също отхвърлял обвиненията за корупция категорично. И тъкмо когато разследването се закучило,


един член на социалистическата партия направил пълни самопризнания


Това се случило, след като при него отишли двама карабинери. Както се оказало по-късно, за да му връчат фиш за пътно нарушение. Също като Парцала и той бил паркирал ламборгинито си на пешеходна пътека!


Впрочем, ако имаше "политическа воля" и тук, още в понеделник след обявяването на екшън плана българският Антонио ди Пиетро щеше да е влязъл в кабинета на българския Марио Киеза, за да му връчи заповед за арест. Във вторник всички квартални полицаи щяха да получат заповед от министър Миков да обиколят подопечните си райони и на гърба на цигарена кутия да запишат адресите на най-внушителните билдинги. В сряда по обед нашият Чиеза щеше да е осъден по бързата процедура, а надвечер комисията "Кушлев" да е излязла със становище кои от проверените имоти са придобити от престъпен бизнес. В четвъртък един министър щеше да е направил пълни самопризнания за конфликт на интереси, след като е бил спрян от катаджия за неправилно пресичане. В петък и събота 156 депутати и 300 оперативно интересни лица щяха да са се предали на прокуратурата. Така в неделя държавата щеше да е осъмнала прочистена, а Парцала - да гледа зарешетеното небе, спомняйки си хубавите времена, когато паркираше където му скимне.


Разбира се, подобна операция звучи фантастично. Което ме подсеща за идеята на един писател фантаст за фантастичната държава. В тази държава, доколкото помня, премиерът се беше отказал от екшън планове и прочие лицемерия. И въобще не се преструваше на "мистър Клийн". Точно обратното - направо беше разрешил на всички да крадат. Самият той не криеше, че също краде, а на границите беше наредил да се закачат транспаранти "Добре дошли в страната на най-честната мафия!".


Не помня дали в тази фантастична държава живееха добре. Но поне живееха наистина честно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK