Десен съюз, а не поредното широко обединение

Десен съюз, а не поредното широко обединение

© Иван КутузовПървите реакции, последвали решението на националното ръководство на СДС, очертаха част от предизвикателствата, пред които ще се изправи новият политически съюз. Изглежда, че независимо от преднамерено монотонната пропаганда за необходимостта от дясно обединение мнозина не са очаквали то наистина да придобие политическа реалност. Трудно постигнатата готовност на СДС да влезе в политически съюз с ДСБ и другите десни формации не би трябвало да бъде възприемано като ново дясно обединение. Налице е


перспектива за изграждане на устойчив десен съюз


между партии, доказали през годините своята самостоятелност. Никой не би спечелил от усилията за обезличаването им или за реанимиране на мита за "преодоляването на разцеплението вдясно". Десният съюз СДС-ДСБ би могъл да генерира както необходимата политическа енергия, така и да осигури необходимите гаранции за изграждането на европейско дясно политическо пространство в България.
Най-сериозното предизвикателство, свързано с обхвата на възможния десен съюз, е в постигането на баланс между електоралната и политическата логика. Все по-често лансираната формула ЕНП + изглежда твърде сходна с друг политически проект - този на СДС + през 1997 г. Тогава около "плюса" гравитираше дори и ДПС. Както тогава, така и сега след тежък и неуспешен мандат на монолитна управляваща коалиция изглеждаше необходимо и полезно да бъде обединен целият достъпен електорален ресурс на опозицията. Резултатът от подобен широк съюз, ориентиран към преодоляването на предишното управляващо мнозинство, винаги създава проблеми пред ефективността на следващото управление. Затова днес, когато предизвикателствата пред следващото управляващо мнозинство изглеждат много сериозни, изборът би трябвало да бъде в подкрепа на политическата легитимност, а


не в полза на левичарския призив "всички заедно"


Съюзът на европейската десница в България може да се превърне в трета политическа сила с двуцифрен изборен резултат. Но това предполага ясна политическа воля за контрол върху разширяването на броя и обхвата на партиите, които биха могли да се присъединят към него. Много по-важно е днес да се мисли не само за изборите, а и за ефективността на следващото управление. Това означава, че след официалното сключване на споразумението между СДС и ДСБ към него би трябвало да бъдат привлечени преди всичко останалите български партии - членки на Европейската народна партия. Само тогава би било възможно да се търсят възможности за разширяване на кръга от партньори за реализирането на една дясна управленска програма.


Ключово значение за обхвата и ефективността на следващата управляваща коалиция ще има постигането на ефективно партньорство с ГЕРБ. Те са не само най-голямата политическа партия, но и най-младата формация в семейството на европейската десница, ползваща се с безспорна международна подкрепа. Стандартът, който успеят да изградят в отношенията си съюзът СДС - ДСБ и ГЕРБ, ще определи не само характера, но и ефективността на следващото управление. Бързото преодоляване на проблемите с легитимността на ръководството на земеделския съюз придобива съществено значение в тази ситуация, както и мобилизирането на потенциала на Демократическата партия. Едва след като българското представителство на европейското политическо семейство постигне съгласие около приоритетите на следващото управление, разговорите за разширяване на политическата подкрепа биха могли да продължат.


Най-бързи и категорични в първите си реакции бяха от РЗС и "Новото време". Лидерите на двете формации заявиха по различен начин, но с еднаква убеденост, че без тях новият десен съюз не би могъл да бъде нито пълноценен, нито дори осъществим. Нарасналото електорално самочувствие на РЗС би могло да изглежда привлекателно от гледна точка на стремежа за постигане на още по-широко представителство в следващото Народно събрание, но носи


непредвидими последици за стабилността


на подобно обединение. СДС вече имаше възможност да се увери в това, когато избра за пореден път формулата ОДС + през 2005 г. А участието на "Новото време" в управлението на първата тройна коалиция НДСВ - ДПС - "Новото време" не дава никакви основания за причисляването му към дясната политика.


Мястото на ССД като коалиционен партньор на десния съюз СДС - ДСБ предизвиква по-скоро емоционални, отколкото политически реакции. По подобен начин стои и въпросът с движението "Радикали". Въпросът за това доколко БНД би могла да има своя роля в подобен десен парламентарен съюз, все още не е приключен, въпреки че националното ръководство на СДС има свое решение в тази насока. Но всеки един от тези въпроси би могъл да бъде решаван едва след като бъде консолидирано представителството на партиите,


получили своята европейска легитимност през изминалите години


Позицията на ГЕРБ за търсене на съгласие с други парламентарни групи даде ново основание за лансирането на "Атака" като поредния "незаобиколим" фактор за изграждането на устойчиво мнозинство. Според някои от функционерите на СДС "Атака" също би могла да бъде ефективен партньор на дясна политическа коалиция. Но ако те вече не различават собствените си избиратели от тези на "Атака", това може да бъде единствено и само техен проблем.


Тази политическа формация няма и не може да има нищо общо с ценностите и принципите на ЕНП. "Атака" вече доказа своята парламентарна неефективност, но нейната политическа програма тепърва би могла да се превърне в проблем пред едно дясноцентристко управление.


В състава на следващото Народно събрание биха могли отново да се появят седем или дори повече формации. Това ще затрудни не толкова съставянето на правителство, колкото ефективността на парламентарната подкрепа за неговата програма. Парламентарният съюз на европейската десница в България би могъл да гарантира устойчивостта на управлението и изпълнението на собствените си задачи, изграждайки основа за подкрепа сред части от останалите фракции. В най-добрия случай следващият парламент има шанса да започне консолидацията на българската партийна политическа система. Това би означавало и начало на изход от кризата на политическата легитимност, която направи възможно днешното политическо статукво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  *****
  Любопитно

  Статията е размисъл във вярната посока. Разширяването на коалицията извън формата СДС – ДСБ, в посока на сочените за техни партньори Софиянски, Бакърджиев, Кошлуков, Яни Янев, Шулева и т. н., е абсолютно безпринципно. Това би довело по-скоро до отлив на автентични десни избиратели. Единствените, които липсват в тази коалиция са новите зелени, но както се разбра те са решили да се явяват самостоятелно на избори.

 2. 2 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Неутрално

  карикатурата е супер!

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 3. 3 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 810 Гневно

  БЕЗ ТЕЗИ ТИПОВЕ: Софиянски, Бакърджиев, Кошлуков, Яни Янев, Шулева
  Иначе гарантиран провал!

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 4. 5 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  ДАНО ДА СПРЕМ ДА ХУЛИМ ОПОЗИЦИЯТА ! ГРЕШКИ ПРАВИ ВСЕКИ!!! Всеки добре да си помисли и реши - "за гъби" или да отиде да гласува !!!

 5. 6 Профил на Razumen
  *****
  Неутрално

  Форматът СДС + ДСБ може и да е достатъчен от емоционална гледна точка, защото и двете страни направиха голям компромис, но нали трябва и работа да се върши. Защо да не се привлекат и специалисти от БНД, имащи вече голям опит, че в т.ч. и споменатата Шулева. Някога хич не я харесвах, но сега не е момент за чувства. Ако се абстрахираме от чувствата, ще видим, че тази формация вече доста време се държи както трябва, т.е. в опозиция на триглавото национално бедствие. Човек сбърква, но и се поправя. Що се отнася до името на новото обединение, на мен най-актуално ми звучи: СЪЮЗ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

 6. 7 Профил на icko2
  icko2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Професионална статия!

 7. 8 Профил на `
  *****
  Любопитно

  Десебари, как ще коментирате тези думи казани днес от Костов в студиото на Здравей България по Нова

  Водещ: Такъв ви беше образът. Такъв ви беше образът. Командира, човекът, който обърна гръб на хората, защото те не го разбирали...
  Иван Костов: Не, това са чужди интерпретации, това не са мои... Аз винаги съм обяснявал тези неща по друг начин. Аз мога да работя с много хора. Мога да работя с БСП. Спомнете си, че аз бях начело на управлението, когато БСП се включи в консенсуса за евроатлантическите ценности и се извърши този голям геополитически завой, страната застана силно на курса на европейско членство и на курса за членство в НАТО. Това стана по мое време. Сегашният президент беше човекът, с когото ние постигнахме и аз лично съм постигнал консенсус, за да бъде страната член на НАТО. Това стана много отдавна. А сега вече е реализирано.

 8. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Обединение - да! Но на базата на общи ценности, програми, позиции доказани с действия до момента. А не безпринципно слепяване "давай да даваме". Избирателите на ДСБ и СДС си спомнят какво правиха и Софиянски, и Кошлуков...

  Неизвестността идва от Пожарникаря (имам малко съмнения за "безспорна международна подкрепа", по-скоро се търси евентуално не-комунистически нов субект), до момента много плява и политически хамелеони (да не кажа к...ви) се присламчиха. Но макар че състоянието на София не дава много добри сигнали, за сега важи "презумцията за невинност".
  Ако БГ не поеме пак пътя към Европейските ценности - тогава последният да загаси светлината...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 10 Профил на p04ceu
  *****
  Неутрално

  Проблемът на т.нар. десни е, че са гладни (от 8 г. са на диета). Проблемът на България е, че ако дойдат на власт ще лапат като за световно. Може би дори до пръсване!

 10. 11 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  Аз лично мисля че съдбата на ГЕРБ ще е като на НДСВ. Големи надежди и после пълно разочарование. Така че партньорството с ГЕРБ трябва да се обмисли мнооого добре.
  Бакрджиев и Свинаров Твърдо варненско НЕ

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 11. 12 Профил на Богомил
  *****
  Неутрално

  ГОЛЯМ МИТ #4: Сегашните вече са се наяли, няма да крадат. Защо един човек НЕ краде - поради морал или страх. Ще ги уплаши ли закона? Не. Значи ще продължат да крадат.

 12. 13 Профил на десен
  *****
  Неутрално

  Принципно, в друга обстановка и след повече "заедно" зад гърба (и в друга от масовата интелектуална среда) всичко това щеше да е вярно. Но сега при тази крехка склонност към дясна обединена опозиция, "героичните" качества на политиците у нас и оскъдния опит в съюзнически практики най-добре и лесно ще е да се приеме листите да се подреждат с вътрешни и избори, пък каквото сабя покаже.

 13. 14 Профил на Джордж
  *****
  Неутрално

  Цитати в стил АОНСУ и Политпросвета:

  1. Налице е перспектива за изграждане на устойчив десен съюз.
  2.Десният съюз СДС-ДСБ би могъл да генерира както необходимата политическа енергия. (в стил "ха, дано"
  3. Ключово значение за обхвата и ефективността на следващата управляваща коалиция ще има постигането на ефективно партньорство с ГЕРБ. (малко по-горе беше за идентичност).

  И съвети за съюз с фантоми, но не и с "Атака", която единствена има твърд електорат.
  Съвети, водещи към загуба на позиции.
  Блазе им на десните с такива политолози.

 14. 15 Профил на десенбар
  *****
  Неутрално

  До апостроф (8)

  Костов е силно притеснен от размера на настъпващата криза, която за съжаление ще се прояви по време и след изборите. И иска от сега да подготви всички - нас и тях за необходимостта от консенсус по мерките срещу нея. Самият факт, че споменава Гоце, когото мрази от дън душа, заради грозните му клевети по семейството на Костов го доказва.

 15. 16 Профил на G.
  *****
  Любопитно

  След изборите най-вероятният партньор на ДСБ ще е ГЕРБ, каза Иван Костов
  12 март 2009 | 08:42 | Агенция "Фокус"

  София. Не бива да има повече „метли”, трябва да има изграждане на механизъм за възпиране на политическата корупция с участие на опозицията, заяви лидерът на Демократи за силна България Иван Костов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия. На въпрос защо Костов и лидерът на СДС Мартин Димитров не са се събрали заедно в студиото на „Здравей, България”, лидерът на ДСБ отговори, че това е така, защото имат желание да покрият повече медийно пространство. Костов изтъкна, че сега се съюзяват със сините, защото в СДС има промени в положителна посока
  В момента нещата изглеждали „на кантар" и не можело да се определи кой ще е следващият министър-председател.
  Иван Костов обясни, че са направени категорични изводи и са извлечени поуки като напр. спирането на острата конфронтация. Костов обеща, че няма да има „метли", а управление, заедно с опозицията и колкото се може по-широк национален консенсус, който бил необходим при криза.
  Иван Костов уточни, че не бил конфликтен човек и можел да работи с много хора, дори и с БСП.

  Не ми е понятно защо трябва да се "побратимява" дори и с БСП и като как нещата са на кантар за премиерското място, при настоящите нагласи в обществото.

 16. 17 Профил на G.
  *****
  Гневно

  десенбар(15)
  "И иска от сега да подготви всички - нас и тях за необходимостта от консенсус по мерките срещу нея."
  Ами, защо не каже "Комунистите трябва да върнат заграбеното в последните 4 години, за да се преодолее по-лесно тази, криза", в която сме си вече и без да си признават комунистите. Какво, врещяха от трибуната на Парламента комунистите преди дни по време на последния вот на недоверие към управлението им ?

 17. 18 Профил на selgran
  selgran
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не каза ли и през 1997 г. Костов, че ни чакат "пот, кръв и сълзи", както беше казал и Чърчил на англичаните. Ако някой е обещавал най-малко - това е Костов. Той единствен знае как се чистят авгиевите обори и честно запрята ръкави. Не търсете под вола теле - гласувайте за убедителен разгром на на червено-турската монархия!

 18. 19 Профил на EВРО
  *****
  Неутрално

  _____________________________

  ОБЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ

  ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРО БЪЛГАРИЯ
  _____________________________

  ОБЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ

  ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ЕВРО БЪЛГАРИЯ
  ______________________________

  другото е криволяводясна простотия


  ---

  Десен съюз, а не поредното широко обединение

  От доц. д-р Антоний Гълъбов, социолог

 19. 20 Профил на Генади от Москва
  *****
  Неутрално

  Костов зове да спрем АЕЦ “Белене” - пише в. "Дневен труд" днес. “Трябва намаляване на данъците и публичните инвестиции в цялата страна като антикризисна програма за България. Трябва да се спрат мегапроектите като АЕЦ “Белене”. НЕ УСПЯЛ ОЩЕ ДА СТАНЕ ПРЕМИЕР, А ВЕЧЕ ПРЕДЛАГА ГЛУПОСТИ! А КАК БЕЗ АТОМНА ЦЕНТРАЛА, БЕ? НИМА ГАЗОВАТА КРИЗА НЕ УЧИ НА НИЩО ТОЗИ ИДИОТ? КОСТОВ Е КРЕТЕН!

 20. 21 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  СЪЮЗ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

  ДОБРО ИМЕ.

  боя се че е прекалено разумно за
  леви, десни и прочее комсомолци...

  Рazumen
  * 6

  Форматът СДС + ДСБ може и да е достатъчен от емоционална гледна точка, защото и двете страни направиха голям компромис, но нали трябва и работа да се върши. Защо да не се привлекат и специалисти от БНД, имащи вече голям опит, че в т.ч. и споменатата Шулева. Някога хич не я харесвах, но сега не е момент за чувства. Ако се абстрахираме от чувствата, ще видим, че тази формация вече доста време се държи както трябва, т.е. в опозиция на триглавото национално бедствие. Човек сбърква, но и се поправя.

  Що се отнася до името на новото обединение, на мен най-актуално ми звучи: СЪЮЗ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

 21. 22 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Крокодилът Гена да мълчи и си пие евтината водка в Москва. Неговите герои са ни ясни, за родину за сталину.
  Колкото за изказването на Костов, че може да работи с комунистите - не, това не е заявка. Просто го изкарват най-големия темерут, който едва ли не отрича всички други. Всеки разумен политик ще приеме и подкрепи разумно предложение, независимо от коя посока идва. Не като комунистите, които мачкат здраво опозицията, отхвърлят всичките й предложения и две години по-късно ги внасят и гласуват като свои.

  Защо ако не да?!
 22. 23 Профил на fick
  *****
  Неутрално

  Поздравления за поредния точен анализ, г-н Гълъбов!

 23. 24 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Генадка сладур ние с Пешо сме с тебека,не се аби,че се строят АТОМНЕ централе по околовръсното на секи километър,па после и на Лъвовио мост,че удариме две три,не се аби и нерви,кат те опуштат от К О М И(оно там е тегаво да га е и нешто казуват,че дарвеницето са кат на баба Пена петело верно ли е?,Йа мислим че лажужат да га е),та че одиш саде по АТОМЕ дома

 24. 25 Профил на Българин до задник №10, p04ceu
  *****
  Неутрално

  През 1996 - поредната криза на БСП управление, едно такова тъпо копеле, очевидно комунистическо чадо каза в компания, по повод думите ми: "Кво ще ги праим тия червените?"
  Та синковецът, мислейки се за много оригинален каза: "Не трябва да ги сменяме... Тия поне са се налапали... Щото другите, сините, като дайдат, понеже много са гладни, има яко да лапат и пак ще е лошо за народа. Начи, тия, червените сега не тереба да ги сменяме, да знайш!"
  И сега пак е кризата с БСП управлението и пак задници като този (очевидно комунистически лекенца) пак пеят изтърканата песен: "Много лошо като дойдат другите, щото са гладни (санким, разбирай: дай да си стоят пак същите, дето и сега лапат )".
  Въпрос към всички форумци: Какво да кажеш на такъв безочлив комунистически задник?
  1. Те комунистите, като лапаха 45 г., после още 20 да не би да се наситиха бе, тъпунгер? Лапат тъй, както турчин или грък не са лапали по земите ни. И нямат намерение да спират.
  2. Новите щели да се налапат. Е че кво? Само едни ли да лапат - твоите, безочлив червен задник? Е, па нека сега да полапат нашете?
  Какво още да му кажеме на това недоразумение комунистическо?
  Абе, май, квото и да му кажеш, нема се опраи. Комунист оправия няма - само разстрел за него или затвор. За друго не го бива.

 25. 26 Профил на chuck love
  *****
  Неутрално

  Айде в сладкарница *Пчела* да пием боза

 26. 27 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Мисля си, че съюз с партиите на Софиянски и Бакърджиев няма да е толкова лош - все пак избирателите им (доколкото ги има) в миналото за гласували за ОДС, защо да се губят гласовете им. А и двамата лидери казаха, че са готови да се оттеглят в името на дясното обединение. Мисля си, че точно те са ни проблемът, а не електоратът им, така че, ако наистина са оттеглят - да се съюзяваме.

  Новото време, обаче - твърдо не! Тия юпинца крадоха колкото можаха пре дедо Симо и после, като им отнеха хранилката (за да я дадат на други лобита в НДСВ), се писаха големи опозиционери.

  А иначе партньорът за съставяне на следващото правителство е ясен - ГЕРБ. И да ни харесва, и да не ни харесва, алтернативата е ново управление на престъпната тройна коалиция и още 4 години от същото.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 27. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  Аз се надявам и Зелените (новите) да прескочат бариерата. Хем че нещо странно тихо е около тях (нас) в момента. А потенциала е голям!
  Да видим, като по-нормалните хора да се раздвижват...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 29 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Сбогом СДС здравей кръг Олимп, здравей Муравей, здравей министър 10% здравей корупция....здрасти Мавър..

 29. 30 Профил на hm...
  *****
  Разстроено

  Зелените се борят за екологично ("зелено" поведение спрямо околната среда и при приготвянето на хранителните продукти. Но има опасност "екологията" да се окаже новото поприще на демагогията (като "бизнеса", "експертите", "напред", "националисти", "права и свободи", "сполука за България", "Гергьовден", "Ново време", "монархисти", "евролевица", "република", "национално спасение"... списъкът не претендира за изчерпателност)...

 30. 31 Профил на РЗС
  *****
  Неутрално

  Интересно ми беше, сред левите партии най-известната и единствената представена в парламента е БСП. ДПС е без насока, партия на корупцията, лавира ляво-дясно-центристко, стига да влезе в управляващата коалиция и да граби. Земеделските партии- за тях съм на мнение, че са комунистически настроени, или иначе казано левоцентристки и нямат място в бъдещ съюз/обединение на десните партии.

  СДС, ДСБ, "Ред, законност, справедливост"(?) и другите десни партии. Надявам се главният проблем да не е кой ще е лидера, а каква ще е политиката на една дясна партия. Ако се знае политиката, ще се знае и лидера. Ако целта е да се обединят.

 31. 32 Профил на ВНИМАНИЕ
  *****
  Неутрално

  ПОРЕДНА ФАЛШИФИКАЦИЯ!

  Цитираният апел за ТЯСНО "обединение"
  е на практика пореден ОПИТ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ
  реалните проблеми и приоритети на България и Българския народ в условията на многогодишна социалистическа криза
  която понастоящем се утежнява от световната криза.

  Опит в услуга на ПРОБЛЕМНОТО НЕДЕМОКРАТИЧНО СТАТУКВО.

  Напротив, критично жизнено важно е
  България да използва максимално
  Демократичния потенциал на Българските граждани
  чрез избори и други законни демократични средства.

  Това е което цени Цивилизованият Свят защото е добро
  за Хората и цивилизования свят.

  Това ценят и ЕвроАтлантическите съюзници на България,
  за разлика от някои ретроградни обитатели на
  епохата на марксистката империя на злото от миналия век,
  които биха искали да видят България и Българските граждани отново в Лагер на "независими" държави.

  Едвин Сугарев има много добър текст на тази остро актуална за България тема на www.svobodata.com

  ОБЕДИНЕНИЕТО ТРЯБВА ДА Е ДЕМОКРАТИЧНО, ШИРОКО И ДЪЛБОКО
  ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.

  Президент, Премиер и така нататък са длъжни да работят
  за Всички български граждани, а не с предпочитане за свои симпатизанти. Работодателят е Целият Български народ,
  Всички данъкоплатци, Всички избиратели, Всички български граждани.

  Другото са полуграмотни тарикатлъци в услуга на непрозрачни тесни интереси. Големи Вреди заради дребни изгоди.


  "Десен съюз, а не поредното широко обединение"

 32. 33 Профил на недоверчив
  *****
  Неутрално

  Надявам се зелените да не влезнат в парламента,защото те са като динята - отвън зелени,а от вътре червени.Нямам им никакво доверие, особено като научих,че в ръководството им бил Александър Каракачанов.Жалко,че ще разсеят разумни гласове.

 33. 34 Профил на b
  *****
  Неутрално

  Ми той Костов ясно казва, че е черна проганда, че не можа да говори с никой, но не е вярно, защото като всеки разумен човек знае, че на света освен него има и комунисти, и руснаци и други субекти, а с тях трябва да се контактува, когато е необходимо, и той точно това е правил, когато е необходимо, с оглед интереса на БГ, както той го разбира.

 34. 35
  ****

  Мненията на потребителя Salutte бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 35. 36 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А друга страна с 20% ДДС и с такива високи осигуровки има ли, другарю, или това го пропускаме, защото не ни се вписва в червената пропагандна брошурка?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 36. 37 Профил на mkirchev
  mkirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Десни сили (партии)трябва да има,иначе е лошо.Всички го виждат.Така също виждат ,че обидинения на парчетата от дясно години на ред нищо не носи.Заварки не ни трябват.
  Просто НОВА ДЯСНА МАШИНА ------А НЕ нова АМА ВТОРА УПОТРЕБА.Мисля , че времето и младите политици с дясно мислене ще успеят.А до това какво казва Костов си е политика за самия него......прави го за да е във власта.
  МАЙКЪЛ.

 37. 38 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Добро нещо се случи, след като СДС се пребори с вътрешните си клиентелисти - Сотиров, Бориславов, Христов, Радонов ...
  Добро нещо се случи и комунягите и медийни и форумни ченгета се побъркват от страх, защото истината иде. Не руската, червена, рубладжийска лапацалница, а реалните неща соито вкараха България в ЕС и НАТО.
  Успех на добросъвестните честни българи.
  Успех на ДСБ и СДС.
  Поздравления на г-н Гълъбов за добре написаната статия.

 38. 39 Профил на недоумение
  *****
  Неутрално

  Наивен си е българския народец,наивни са и българските антикомунисти. Нито една партия и организация няма право да носи името България,или производни от него. Само комуноидите правеха,това,сега и СДС-то. Костов няма право да нарича своето обединение ,използвайки официалното име на страната,дори без Република. България не принадлежи на никоя партийна групировка,ако ще и най-демократичната да е.Най -добре е Антикомунистически съюз,или Антикомунистическо движение(обединение). Българската комунистическа диктатура умря,но останаха непокътнати българските комунисти и техните дивотии. Само свалянето им от власт може да донесе добро на народа. Не се залъгвайте с нищонезанчещи думи като дясно,дясно пространство,десни избиратели,десни платформи и подобни. Всичко това са демагогски фрази,за отвличане на вниманието. Няма нищо дясно в нашата страна,нито ляво,всичко е левашка комунистическа мафия,толкова ли е трудно да го разберете,наивници такива.

 39. 40 Профил на глухи ли сте бе
  *****
  Неутрално

  Бре простотия,бре тъпотия,оставете тия глупости за десни,ни десни,ни бесни,ни тесни, ни честни,ни песни,аман от наивници. Само сваляне на комунистическата мафия,само стачки и протести пред комунистическите централи,разбира се по мирен и честен начин,никакво насилие. Да,ама няма кой,затова се пригответе за поредната победа на комунистите,непобедими са. У нас няма единен център за свалянето им от власт,тези рехави организацийки само ще доведат до нова техна победа.

 40. 41 Профил на Българин(истинския)
  *****
  Неутрално

  Коалицията ДСБ и СДС е максимално идейно и политически "чиста" и прецизна.

  Лично мое мнение е,че всякакво друго добавяне на лица,организации и партийки с по един файтон хора около себе си е неуместно.Няма да донесе повече гласове,а разногласия-може би да.

 41. 42 Профил на Стигнахме до
  *****
  Неутрално

  Нова Коалиция?!
  Не се ли наситихме на Коалиции?!
  Единствено общо нещо между тях е грабежа!
  И тоя Костофф като клин, като инструмент за разединение!
  Не ни бил отсвирил ,не ни считал за плебеи. Просто бил депресиран...Айде бе!
  Бойко бил подробност но...няма как без него!
  Само че ще го неутрализираме!
  И нито дума за нагласата на десния избирател който ги напуска!
  Някакви мъгливи антиком.лозунги и нищо конкретно.
  Тихомълком да забравим ком. грабежите и отново в театъра наречен ПАРЛАМЕНТ ще чуваме-""...вие крадохте през вашето управление,ние през нашето..."
  Явно целта е да не се търси отговорност, мълчаливо да се замазва, прикрива...
  Това ли искате и вие-протестиращите до сега!?
  Е, на правилен път сте!
  Без мен!

 42. 43 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Доцент Д-р Антоний Гълъбов
  -едва ли ,,случайно" не сте публикувал Е-мейл за обратна връзка ,но желая тези няколко реда да стигнат до Вас !

  1.Не съм съгласен с концепцията Ви за Европейско Дясно политическо пространство в България.
  Според мен Верният словоред е следният :
  Българско Дясно политическо пространство в Европа

  2.Предизвикателство !
  БАЛАНС между Електорална и Политическа логика ?

  Електорална логика = логика на чувствата.
  Гласоподавателят чувства за кого да гласува.

  Политическа логика = логика на мисълта
  Гласоподавателят е разумен при избора си.

  Балансът се свежда до равновесие между Чувства и Разум.
  ( Чувствата определят разумното поведение на индивида, а не обратното както мнозина мислят,че трябва да бъде ).
  Оттук следва =>

  3. Цел на Десния Съюз :
  ДА ИЗГРАДИ В ГЛАСОПОДАВАТЕЛЯ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЧУВСТВА КЪМ СЕБЕ СИ !

  4.Средства за постигане на Целта : СЛОВО и ДЕЛО

  1.Комуникация с гласоподавателя - СЛОВО

  2.Дело :

  1.Мисъл
  2.Представа
  3.Способност за съждение
  4.Сила
  5.Работа

  Избирателят трябва да е убеден ,че ДС ( Десният Съюз)
  притежава горните 4 неща за да се изгради в него положителна нагласа ( Да изпита положителни чувства) към Десният Съюз.

  или :
  Десният Съюз има:

  1.Мисъл за ЕДИНСТВО
  2.Представа за СВОБОДА
  3.Способност да взема разумни решения
  4.Знание да ги осъществи
  5.Воля да работи

  Това е Структурата ( Епистемата) на нашата победа !

  Казано ПРОСТО :
  ДЕСНИЯТ СЪЮЗ Е :

  1.ЕДИНСТВО
  2.СВОБОДА
  3.РАЗУМ
  4.СИЛА
  5.РАБОТА

  който възприеме горните прости ! твърдения за основа на своите действия АВТОМАТИЧНО ще РАБОТИ за Осъществяването им в Живота !

  ДА БЪДЕМ ЕДИННИ И СВОБОДНИ !

  Евгений Толев

 43. 44 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  уфф,,, ПИСНА ми!! в стария "бардак" със "старите курви".А и го наричат (АЛТЕРНТИВА)????????
  измислете нещо ново бе , ей така за "разнообразие".
  Ще е "наказателен" вота... ама на мен ми омръзна да ме "тласкат" все в една посока (избери по-малкото зло че иначеее....).
  време е да "изобретите" топлата вода. После да не се чудите "що не ви уважават, що ви немат доверие и прочее".
  аз,,,, пак за "гъби". дано след това от ЕВРОПАТА ни наказват за "нелегитимност" (ама де тоз късмет). абе една само думичка..."БАРДАК".

 44. 45 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Както е известно, София я ръководи един индивид (кмет), който не може да се справи с изключително елементарни работи като например кучетата, дупките и боклука по улиците. Пожарникарят-кмет не благоволява да се появи по телевизията и да обясни защо вече цяла седмица повечето софиянци - над един милион души, изобщо не знаят и не разбират как се движи и как ще се движи градският транспорт. ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ СЕДМИЦА ПО ВЪПРОСА НЯМА ВЯРНА ИНФОРМАЦИЯ - ИЛИ ДОРИ НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА ИНФОРМАЦИЯ!!! Объркването, особено с трамваите и тролеите, е умопомрачително!
  А индивидът-пожарникар се кани след няколко месеца да се прехвърли да управлява ... цялата държава! И с него се натиска да управлява държавата и драгалевският соцполитасистент, хвалил съветската икономика като прогресивна!?
  В същото време има сериозни съмнения, че Пожарникаря е незаконен кмет на София! Преди броени години беше внесен съдебен иск от страна на асистентите на Драгалевския за установяване законността на кмета на София. Но Пожарникаря, вместо да заяви, че за него е чест да отиде в съда и да докаже там законността на кметския си мандат, притисна асистентите на Драгалевския (Софийската организация на ДСБ) да оттегли иска, за да подкрепи Пожарникаря кандидата за президент на Драгалевски. И ИСКЪТ - УМОПОМРАЧИТЕЛНО, НО ФАКТ - СЛЕД ТОЗИ РЕКЕТ БЕШЕ ОТТЕГЛЕН! Съгласие за оттеглянето на иска изказаха Драгалевския, Атанасов (юрист) и Беронов (бивш конституционен съдия).
  Това ПОВЕЧЕ ЕПОХАЛНО ПО СВОЯТА БЕЗПРИНЦИПНОСТ И МАЛОУМИЕ РЕШЕНИЕ БЕШЕ ОБАЧЕ САНКЦИОНИРАНО ОТ САМИЯ ПОЖАРНИКАР, който се отметна от обещанието си и не подкрепи избраника на Драгалевския! А законността на мандата на кмета на София - един огромен град, европейска столица, остана под съмнение!!! Но това явно изобщо не тревожи особено нито така наречените политици, нито общата популация на София и на така наречената държава, всъщност една истинска кочина ...
  Справедливостта изисква да се припомни, че много местни организации на ДСБ отхвърлиха решението за оттегляне на иска и протестираха срещу него.
  И след всичко това днес Драгалевския официално обявява, че иска да работи с Пожарникаря за управление на държавата!?!?
  Явно бедна е фантазията на нормалната популация на държавата-кочина какво тепърва я чака - при такива индивиди, които имат наглостта да твърдят, че са политици!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 45. 46 Профил на амброаз
  *****
  Неутрално

  Какво,Боклуков ли или подлогите "негово величество",Аз съм за "гъби"Останаха гладни и сега надушват яслата.БЕЗ МЕН.

 46. 47 Профил на ЦИТАТНИК
  *****
  Неутрално


  #39

  Не се залъгвайте с нищонезанчещи думи като дясно,дясно пространство,десни избиратели,десни платформи и подобни.

  Всичко това са демагогски фрази,за отвличане на вниманието.

  Няма нищо дясно в нашата страна,нито ляво,

  всичко е левашка комунистическа мафия,толкова ли е трудно да го разберете,наивници такива.

 47. 48 Профил на ОДС
  *****
  Неутрално

  ДОЛУ ЦОЦИАЛИЗМА
  десен, ляв и всякъв

  _________________________________________

  Да Живеят

  ОБЕДИНИНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ!

  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

  подкрепете

  ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ!

  ________________________________________


  Ала бала дрън:

  Коалицията ДСБ и СДС е максимално идейно и политически "чиста" и прецизна.

 48. 49 Профил на Това е Демокрацията
  *****
  Весело

  Ами това е Демокрацията - който ти харесва, за него гласуваш! На мен ми харесва Волен Сидеров - не само говори истини, а той единствен се опълчи на агент Гоце и му излезе насреща на президентските избори. Само дето има и такива избиратели, които харесват Лъжците - като почнеш от срамежливия лъжец Гоце, минеш през безхаберния лъжец Гейко и печения лъжец Монархорепубликанец, та стигнеш до наглия лъжец Сава-Доган. Та харесват си некои избиратели лъжците, крадците и мошениците, че и гласуват за тях, а после се чудят защо били разсипани от властта. А само Волен Сидеров на националния празник събра десетки хиляди българи на централния площад в столицата и им говори истини и им даде кураж. Никой друг от която и да е друга партия не може да събере и стотина човека - нито за протест, нито за митинг, нито за национален празник. Ама да дойдат доброволно и да те слушат внимателно и да те аплодират - така, както направи Волен Сидеров на националния празник.

 49. 50 Профил на 777
  *****
  Неутрално
 50. 51 Профил на БСП на кпсс
  *****
  Неутрално

  Ний сме за плурализама. Затуй се радваме на всекви бекапета, десни опозиции, десни коалиции, позиции средни и т.д. Тъй укрепва правото на криволявото статукво красно. Най-прекрасно.

 51. 52 Профил на 420
  *****
  Неутрално

  Учудващо защо и "Дневник" лансира тоя самовлюбен кон Гълъбов, който вече работи за ГЕРБ. Да работи за който ще, но вижте и този му текст - тривиални твърдения зад изключителено некадърно писане, което на някои изглежда като професионално. С излишно удължена, усложнена и наукообразна фраза не може да се скрие липсата на ясна и оригинална мисъл.

 52. 53 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Абе вие не разбирате ли, че никой не иска да е началник на държава със спрени субсидии, издънен бюджет, корумпирана администрация и силно застъпени външнополитически лобита? Тези избори са си на ББ и триглавите лами- исакаха да ги спечелят и ще ги имат за наказание. По-добре гледайте през още едни избори, когато ще се налага да влизаме отново в ЕС (а защо не и в НАТО) и народа ще е озверял окончателно.
  Тази година най-добре да оставим тези, които са започнали разграбването да го доведат докрай. А след това се почва от нулата.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 53. 54 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Моше (истински),

  Легитимните партии в България НЕ са частни.

  СДС НЕ може да бъде частна собственост.

  ДСБ НЕ може да бъде частна собственост.

  Въпреки, че точно това се иска на някои
  пишман десни, пишман приватизатори,
  пишман демократи, пишман българи,
  пишман европейци.

  Фалшификаторите подлежът на съд най-малко
  за политическа заблуда - подобно на комерсиална заблуда.

  Фалшификаторите подменят и фалшифицират волята
  на електората и крадат граждански права.

  Който е за
  СЪЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ
  или за
  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
  е длъжен да споделя и подкрепя такива ценности.

  Иначе е измамник, или е наивник който не знае какво прави.

  Обединете си Демократичните Сили
  за наистина Силна Демократична Европейска България.

  БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ОБЕДИНЕНИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ.

  Нека ги използват по предназначение
  за доброто на България и Българския народ.

  Така ще е добре за цяла Европа и обратно, пак,
  за Българи и Българските граждани.

  _________________

  Българин (истински)

  ....Коалицията ДСБ и СДС е максимално идейно и политически "чиста" и прецизна.

  Лично мое мнение е,че всякакво друго добавяне на лица,организации и партийки с по един файтон хора около себе си е неуместно.Няма да донесе повече гласове,а разногласия-може би да.

 54. 55 Профил на Мария
  *****
  Неутрално

  Добра статия на добър социолог. Г-н Гълъбов, продължавайте - такива гора са нужни сега на България. Нужна е помощ и подкрепа на Костов и най-вече на Мартин Димитров, който започна силно - със смела и открита битка и победи! Добре е, че още веднъж ни се дава шанс да се отървем от комунистическата мафия. Пак ли ще го проиграем ей така - с лека ръка?Става дума за нашия живот и за бъдещето на децата ни! Стига сте плюли, стига сте многознайвали, стига сте се давили в подозрения и дребни сметки - преди да искате, помислете какво сте готови да дадете. И го направете - с дела, не само на думи. Ето, Костов и Мартин Димитров действат.Колкото повече сме - толкова по-лесно и по-бързо ще стане!

 55. 56 Профил на Прост
  *****
  Неутрално

  Кошлуков е от основателите на СДС. Беше при Симеон до момента, в който стана ясно, че Царя се е върнал заради имотите си. Води от години предаване, в което защитава ясни идеи. Има електорат!
  Панайотов и панайотките през 1989 са пълнолетни хора. Верни на БСП. Господата Никои. Активни участници в проекта (чии ли беше?) - връщане на Царя и създаване на НДСВ, за да се оправи България за 800 дни, та да се махне Костов. Те му върнаха имотите. Напуснаха го, когато Величеството ги изгони. Свързани с ТИМ, разграбване на военно имущество и пари, приватизацията на големите монополи. Нямат електорат.
  Яни е остър играч. Привлича много от симпатизантите на Атака. Има електорат.
  Мозер и другите парчета от десницата на БЗНС. Имат електорат...
  Въпросът е прост: щом е в десния център дали повече води електорат или повече отблъсква?
  Всеки глас повече е важен.
  Който дава гласове - добре дошъл.

 56. 57 Профил на tub
  *****
  Неутрално

  Видяхте ли какво стана?
  Замириса им мъничко на власт на Костовистите и вече се наредиха около масата! Ами не дай си боже влязат в парламента? Ами в управлението- жална ни майка!!! Като марокански скакалци ще опоскат всичко, де що има...
  И това мекотело,Костов: можел да управлява със всеки, стига да го пожелаят! Като махленска проститутка е, веднага включи червения фенер, да не го пропуснат случайно!
  А резултатите си ги знаем: всички хващат трипер, ама не си признават, щото е срамно! И щото са на трапезата!
  Как да не те е срам,че си българин?

 57. 58 Профил на до 10
  *****
  Неутрално

  Да, десните са гладни.
  Но червените и ДПС нямат наяждане.
  Така че остави тази теза: да оставим червените, те се оядоха, и вече няма да крадат!
  Практиката доказва, че тройната ламя краде по презумпция!
  И за това се говори най-вече в чужбина!

 58. 59 Профил на Обаче
  *****
  Неутрално

  По принцип анализите на д-р Гълъбов не будят възражение. В случая - също, ако не беше днешна публикация във в. "Монитор". Вестникът е закупен от фамозната Ирен, с пари от ДПС. Логично изразява позициите на ДПС и на БСП. Та във въпросния вестник днес се мъдри боддряшки и благоразположен материал как щял да се създаде трети десен съюз. Вероятно имат предвид като първи - Напред, втори ДСБ-СДС, а сега - нов съюз между РЗС на Яне Янев, Новото време на Кошлуков и Севлиевски и ЕНП на Капон и Елеонора Николова. След нерадостното за ДПС-БСП коалиране на двете реални десни партии, единствената им надежда, изглежда е наистина някакъв нов съюз на евентуално не влезли в това коалиране. Можем да си представим настървението, с което те ще се запретнат да вършат работа на агитаторите от "Позитано". В тази предизборна кампания ДПС-БСП дори няма да си дават зор. Пък и нямат очи да излязат с някаква позиция пред избирателите. Работата ще им върши въпросното трето обединение. Ако си припомним последните президентски избори, точно така се получи. Първанов се беше сврял като мишок и отвреме навреме се появяваше сред селски баби, а на първа линия срещу десния кандидат Беронов бяха Георги Марков /Николай/, Яне Янев, Кошлуков, Любен Дилов, Каракачанов /Иван/... А те са речевити, пък и можем да сме сигурни, че ще се редуват всеки ден в най-гледаното време на най-гледаните ТВ. ДПС-БСП спокойно могат да си гледат "организационната" работа за изборите. Пропагандата им ще бъде в кърпа вързана. До това не бива да се стига. Такава ситуация ще обезсмисли до голяма степен десния съюз. Трябва да се върви по линията, която Мартин Димитров, Зеленогорски и Костов искат да се следва - възможно най-широко дясно обединение. Така че нито един десен глас да не пропадне. И още нещо - не бива да се гледа назад, а напред. Вярно, Янев и Кошлуков имат стари грехове, но кой ли пък няма - те ще измъкнат стари грехове на други и т.н. и пр. до безкрай.. Кое е най-важно и въпрос на принципи - да се помогне на ДПС-БСП да спечелят трети мандат с неясен изход за европейското ни бъдеще, или да се направи всичко възможно да отидат в опозиция. Безспорната харизма и речеватост на Янев и други в десния сектор трябва да вършат работа на десните, не на БСП-ДПС. Впрочем, те и сега вършат нелоша работа. Не може да се отрече яркото им опозиционно поведение.

 59. 60 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Мда... третото дясно обединение , ако се състои, ще е от отявлени оратори с малко симпатизанти. Яне и Кошлуков може би водят 20-30 хил избиратели. Но за насочване на говорилнята не бях мислил, признавам

 60. 61 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  Много добре звучаща статия, но не съм съгласен с почти нищо казано в нея.

  1. Каквото и да мисли автора, дясната коалиция има нужда от експерти. Злополучните и неискрени опити на Надка да се прави на обединител нямат нищо общо със сегашната ситуация.
  2. Не мога да повярвам, че един социолог може да е толкова тъп, че да бърка коалиция преди и след изборите.
  Коалиция преди изборите означава да приравниш избирателите си с тези на бъдещия партньор.
  Коалиция след изборите означава постигане на компромис между двете групи избиратели.
  БСП са комунисти, ДПС са корумпирани, Атака са националистически лумпени, ГЕРБ са вождистка партия обречена на разпад. Ок, ама електората им има доверие. Ако партиите не могат да изберат най-малкото зло с кого да се коалират как очакват избирателите да изберат най-малкото зло за кого да гласуват?

 61. 62 Профил на Антон Антонов
  *****
  Неутрално

  Кво значи десни???Има ли по-дясно правителство от това на
  четворната мафия/БСП,ДПС,НДСВ+Черепа/???
  Най-лявото правителство бе това на Костов!!!

 62. 63 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До Генади
  Другарче! Стой си в Москва! ако искаш АЕЦ 9 построй си го на Червения Площад!
  Стига глупости! В нашата страна няма криза с електроснабдяването! Аз като енергетик и като данъкоплатец смятам че спирането на такива проекти като АЕЦ Белене е мнооого добро! Ако ще се трошат държавни пари ползата трябва да бъде за всички а не за енергийната моковско-генадиевска мафия! Вички овчари в енергетиката - в Москва!

 63. 64 Профил на Просвета
  *****
  Неутрално

  Заслужава да се прочете целия коментар на Peter.
  Тук е малък цитат.

  Peter

  ...

  2. Не мога да повярвам, че един социолог може да е толкова тъп, че да бърка коалиция преди и след изборите.
  Коалиция преди изборите означава да приравниш избирателите си с тези на бъдещия партньор.
  Коалиция след изборите означава постигане на компромис между двете групи избиратели.
  БСП са комунисти, ДПС са корумпирани, Атака са националистически лумпени, ГЕРБ са вождистка партия обречена на разпад....

 64. 65 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Предварителна или следизборна коалиция?
  Имаше една много успешна предизборна през 1997г. - ОДС.
  Но коалиция с Я.Я. и Кошлуков?
  Не му вярвам на Яни. Той е луд за връзване!

  Тук-таме четох някои постинги с идеи за обратно вземане на крадените пари от червените и ДПС. То и затова харесват Яни-че щял да вземе парите обратно.
  Времето назад не се връща, и това което е присвоено, отдавна е узаконено. Фераритата вече не струват и 1/4 от първоначалната си цена, обувките на Масларката са отдавна износени, както и 5-те години за владение по давност на Догановите сараи вече са изминали. Или от кого ще се вземат обратно похарчените 17 000 лв за билетите на Масларката? От нея ли? По-полека!
  Затова в нормалните д-ви хората мислят преди да гласуват!

 65. 66 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Малеееей, явно е, че тук е пълно с полит-олигофрени. Съобщението ми по-горе, което е хиляда процента истина и е написано от абсолютно принципни съображения, има -13 от 15 гласа. Това означава, че на 15 души 13 са малоумни костозомбисти.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 66. 67 Профил на pi4
  *****
  Неутрално

  Полицейската демокрация настъпва.ББ.-при проверка на 12 общини, се установи че в герб членуват общо 23 бивши полицаи(уволнени и пенсионери). Тези ще бъдат следващите администратори,кметове,депутати.

 67. 68 Профил на pi4
  *****
  Неутрално

  Скъпи софиянци, вие избрахте бодигарда на "сакса".Сега плачете от него. След 3 месеца цяла българия може да плаче.Ще допусненм ли това.???

 68. 69 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тук има един идиот, който прави несъществуваща връзка между газовата криза и ядрената електроцентрала. България изнасяше електроенергия по време на газовата криза, причинена от Русия.
  АЕЦ Белене, строена по руска технология и от руснаци е надеждата на мафията да продължи да краде заедно сруската мафия, която по дефиниция е синоним на корупцията.
  Някои изтъкват, че България ще продава електроенергия и ще компенсира с печалбите икономическите си проблеми. Само че тази сметка е направена без кръчмаря, защото всички потенциални клиенти вече си решават проблемите и за безумната АЕЦ Белене няма да има пазар.

  ивкръ
 69. 70 Профил на Позитано 20
  *****
  Неутрално

  От далеко че дай леко. Може и после. Келепир има в тия работи.

  АБФК
  * 65

  Предварителна или следизборна коалиция?

 70. 71 Профил на Ляв=Десен=Ляв=Десен
  *****
  Любопитно

  Петър Бояджиев продължава своя разказ пред любимия вестник на народа. Сега той се връща към големите януарски протести от 1997-а година, по време на които е най-близкият съветник на председателя на Народното събрание Благовест Сендов. Вижте задкулисните игри, за които хората тогава и не подозират...

  ...........................
  - Г-н Бояджиев, защо се стигна до нападението над парламента през януари 1997 година?
  - Дълго време България имаше двама министър-председатели – Виденов и Луканов. След конфликта с Газпром Луканов взе курс на отстраняване на Виденов от властта. Желев вече беше прочетен вестник и Луканов се ориентира към преговори с Костов. Още от самото начало винаги съм имал хора по високите етажи на СДС и още при първите им контакти получих информация за това. В много конкретни ситуации Елена Костова или Слава, жената на Красимир Стойчев, посредничеха технически за контактите на Луканов и Костов. Първи лейтенант на Луканов при тези разговори беше Николай Добрев. Това се знаеше от кръг от 40-50 човека. Когато Луканов го убиха, преговорите продължи Добрев... В центъра на разговорите беше приватизацията... Те казваха на Костов: “Ние ще ти дадем властта, но ти ще ни дадеш достъп до приватизацията...”

  - Виденов знаеше ли за тези разговори?
  - Виденов знаеше, че Луканов преговаря с Костов и готви да дойде на власт кабинет на СДС... Една част от министрите на Виденов изобщо не го зачитаха като премиер и се отчитаха на Луканов – Пирински, Николай Добрев... Отиваха на заседание на Министерски съвет, колкото да събират информация и после търчаха да обсъждат с Луканов... Виденов направи всичко възможно за номинирането на Николай Добрев за премиер, защото искаше кашата, която е надробил с преговорите си с Костов, да си я сърба сам...

  - По време на януарските протести от 1997-а вие сте най-довереният съветник на председателя на парламента Благовест Сендов. Как прекарахте този тежък ден?
  - Да, Сендов е мой професор от Математическия факултет и близък приятел, както вече съм казвал...

  Имах добри връзки в щаба на Евгений Бакърджиев... От тях знаех, че бяха организирали обсадата на парламента много добре, с много средства и че бяха ангажирали няколко мутренски групи да бъдат авангард... Отидох в ранния следобед в парламента и питам Благовест /Сендов - б. а/: “Как е? Ще си ходиш ли?” А той ми казва: “Ще поостана малко... Ламбов /главен секретар на МВР - б.а/ и Николай Добрев /министър на вътрешните работи -б. а/ бяха тук, казаха, че щяло да има протести, сложиха заграждения... По-добре е да съм тук...” А аз го питам: ”Благо, ти наясно ли си какво предстои?” Отговаря ми: “Разбира се, хората бяха тук, дори ми оставиха плана за организацията на охраната...” Казвам му:”Дай да го видя!” Започнах да се смея: ”Благо, да не се наложи да се качваш на покрива!” Той ми се опъна: ”Защо бе, ти все си подозрителен!” Аз: ”Слушай, газиш във вода, за която не ти ясно колко е дълбока... Май са те хванали за канарче и не знам как ще завърши всичко... Трябва да ти е ясно, че навън ще бъде страшно, а това, което са ти нарисували Ламбов и Добрев, е подигравка за теб!”

  И както си говорим в кабинета му, едно стъкло от прозореца се счупва и на 20 см пред краката ни пада един метален болт поне 10 см дълъг, над 100 грама... Благовест спря, погледна ме и главата му заработи като компютър: “Абе, май си прав, какво предлагаш?” Ставам настъпателен: “Ти се водиш вторият човек в държавата, но не разполагаш с никакъв ресурс... При това, което предстои, вътрешният министър трябва да е на твое оперативно разположение на 100 процента...” Благовест не каза нищо, отиде до телефона и поиска връзка с Николай Добрев. Говори, слуша нещо, говори, слуша... Затвори слушалката и ми разказва... Секретарката на Николай Добрев го уведомила, че той не може да разговаря с него, защото в момента е извън министерството за консултации по съставянето на кабинета си и тя нямала връзка с него... Почувствах, че Благовест е много ядосан... Той взе пак телефона и се свърза със секретарката на Добрев: “Тук е председателят на парламента, не ме интересува нищо,

  искам Добрев час по-скоро тук при мен или ще запаля страната!“

  И трясна телефона. Не изминаха и две минути и секретарката, която нямаше връзка със своя министър, звънеше на пожар да го уведоми, че Добрев бил вече на път за парламента... Така се стигна до фамозните кадри с предпазвания от щитовете на полицаите Добрев при влизането му в парламента... Министърът на вътрешните работи се опита да се скрие от председателя на парламента...

  Но няколко часа по-късно през нощта следваше по-голямата ми изненада... Към кабинета на председателя на парламента има малка стая за почивка, до нея тоалетна и малко антре... Някъде късно вечерта се почувствах уморен и реших да полегна в тази стая, кабинетът беше полуосветен. Добре че имам конспиративния навик да се заключвам... Бях на път да задремя, когато чух приглушени гласове, от които ме делеше една врата...


  И не вярвам на ушите си... Гласовете бяха на Иван Костов и Николай Добрев... Иван Костов казва: ”Как се намери тук, нали нямаше да идваш!” А Добрев обяснява: “Как няма да дойда, ти знаеш ли на какво ме направи този лудият! Ти знаеш ли, че той не винаги е контролируем!” Костов го пита: “Кой, бе, кой бе?!” А Добрев: “Как кой? Академика!” Тук вече се стъписах и наистина благодарих на Бога, че бях заключил вратата. И двамата не можеха да подозират, че аз съм там... В този момент разбрах, че не знам в детайли сценария. И хората пак ще бъдат излъгани.

  - Защо смятате, че хората бяха излъгани от правителството на Костов?
  - Ще дам само един пример... Фармацевтичните заводите в Дупница, Разград и Троян са били определени още през 1989-1990 година да бъдат дадени на двата рода – на Георги Атанасов и Петър Дюлгеров. Аз познавам лично зетя на Георги Атанасов – Петър Терзиев. По времето на Жан Виденов той поиска контакт с мен, защото знаеха, че имам достъп до Жан Виденов и съм близък с Благовест Сендов... Терзиев ми съобщи, че са осигурили закупуването на тези заводи... Казват ми - „Хонорарът ще бъде 10 млн. долара за тези, които реализират приватизацията!..“ Но Виденов се бил запънал като магаре на мост , казвал, че няма да им даде заводите и затова идват при мен... Не дадох никакъв категоричен отговор. За мен отговорът на Жан Виденов беше предвидим... Но все пак го попитах защо им отказва, без да му съобщавам, че са идвали и при мен. Виденов ми каза: “Петьо, те не са интересуват от заводите с цел да ги оправят. Те искат да ги вземат почти без пари, за да ги продадат после на външен инвеститор и да вземат истинските пари! Освен това парите, с които ще платят, са от откраднатия валутен резерв , който изнесоха в офшорните зони по света...
  По-късно Костов им даде и трите завода, а те се подиграха с него пред мен:

  “Абе, той се задоволи само с 5 милиона долара!”

  Инатът на Жан Виденов спести тогава на държавата 5 милиона долара... А зетьовете на Георги Атанасов и Дюлгеров, след като продадоха трите завода, се изнесоха на рахат в Испания...

  - Вие можехте ли да влияете на Жан Виденов, докато той беше премиер?
  - Като гласуваха Жан Виденов в парламента, беше късна вечер... Жан излезе от страната на кабинета на председателя на парламента вече като премиер, видя ме, прегърна ме и каза: “От двамата най-после нещо излезе! Дано да стане нещо добро!” Но той се обгради с неподходящи хора. Направи началник на кабинета си Красимир Николов, агент на Първо главно и носач на чантата на другаря Луканов... Жан Виденов заложи своя провал още при правенето на кабинета си...

  - Някои от министрите на Жан Виденов и сега са на власт...
  - Румен Овчаров е професионален крадец, Масларова също е дежурна крадла и беше човек на Луканов...

  - Вие познавахте ли лично Иван Костов?
  - Първата и последната ми среща с Иван Костов бе през септември 1991 г, малко преди изборите. Появи се възможност да помогна на СДС чрез едно пътуване на водещ лидер на СДС във Франция. Щеше да се срещне с голям брой водещи политици, да се завържат контакти, бяхме направили списък. Условието беше - когото посочи българската страна. Посъветвах се с Тренчев, защото тогава не познавах всички хора. И Тренчев ми каза: ”Най-подходящ е Иван Костов, той става дори и за премиер!” Тренчев ме заведе при Иван Костов в кабинета му на министър на финансите в правителството на Димитър Попов... Тренчев казва: “Иване, това е наш приятел от Франция, помагал ни е много, сега предлага еди какво си... Аз мисля, че ти си най-подходящ за това...“ Иван Костов ме изгледа с високомерна любезност и каза: “Много ми е приятно и благодаря, но изглежда господинът не е в течение, че ние, българите, сме определени в зоната на Щатите и от Франция не зависи нищо. Ако беше в Щатите – да, но за Франция - не е интересно!”

  Аз щях да падна от канапето. Казвам си: “Мълчи, Петре, не си отваряй устата, че този може утре да каже, че си искал да го вербуваш за френски шпионин...” Дадох някакъв отговор на моите приятели... Много ми е чудно откъде тогава Костов е имал тази информация, която и високопоставените френски дипломати нямаха тогава...

  Едно интервю на Айра МУРАД

 71. 72 Профил на tamno sinja
  *****
  Неутрално

  абе, кабакчиев и другите като тебе, вечно плюещи и недоволни червени малоумници, просто прочети написаното от мария, че не ми се повтарят 1000 пъти азбучни истини, дето все не могат да ви се набият в дебелите бетонни комуняшки тъпи глави. как не можете да разберете колко сте отвратителни, ама с какво ли да проумеете истината, няма с какво, скапани станишевски и първановски подлоги

 72. 73 Профил на до Ляв=десен
  *****
  Неутрално

  Така, не разбрах кво е конспиративното? и новите факти?
  И не разбрах, защо всички са маскари?

 73. 74 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Поздравления!

  Браво на ДСБ и СДС!
  Заедно сте много по-силни!Най-сетне го разбрахте!

  Отново лош ден,КОШМАРЕН ДЕН за ПОЛИТИЧЕСКАТА ЧАЛГА в България!  А истинските проевропейци Българи демократи вече имат своя СЪЮЗ!

  УСПЕХ!

 74. 75 Профил на Умната
  *****
  Неутрално

  В БНД има умерени и интелигентни политици, като Николай Свинаров, Лидия Шулева, Панайот Панайотов, които са допринесли за членството на България в Европейския съюз и които се разграничиха категорично от гръговете от фирми на яхтмена Милен Велчев. Мозер, Върбанов, Праматарски и Софиянски са десни политици с голям политически опит, които опитите на мафията да ги "осъди" за "далавери" показаха, че няма такъв филм. Яни Янев обаче не вдъхна доверие. Той с агента Георги Марков разцепи десницата на Президенските избори, с което направи голяма поразия. Освен това е твърде показателен факта, че някой го снабдява с изобилие от компромати. Макар и насочени против тройната ламя, възниква въпроса - кой му ги подава ?

 75. 76 Профил на Ot nedesebarka
  *****
  Неутрално

  Десебари, как ще коментирате тези думи казани днес от Костов в студиото на Здравей България по Нова
  Евтина, тъпашка провокация.
  Искаш коментар? Заповядай:
  Костов казва, че може да работи дори и с гьонсурати като доносника Гоце. И да го убеди в онова, което смята, че е добро за България.
  Ей, цялата помия на тоя свят ще излеете върху Костов, обаче след 50 години на бас, че в учебниците по история паралелът ще е между него и Стамболов. Ако разбира се, на власт не са социалистите.

 76. 77 Профил на прехвърлил 30те
  *****
  Любопитно

  Аз си мисля,че следизборната коалиция ще бъде Герб+СДС/ДСБ+Атака. Просто ако искат десните да имат стабилно мнозинство ще трябва да приемат колкото и да не им се иска хората на Волен. Общо ще имат 150 депутати– стабилно дясно управление.

 77. 78 Профил на Павлик Морозович
  *****
  Неутрално

  Правилно!

  ТЕСЕН съюз, а не слободия.

  Ред да има и правдоподобност.

  Болшевиките у лево, меншевиките у десно,
  мошевиките от А до Я.


  "Десен съюз, а не поредното широко обединение"

 78. 79 Профил на Margaret
  *****
  Неутрално

  Не всички, но социалистите определено.
  Конкретно мошениците развяващи "десен" байрак.

  до Ляв=десен
  * 73

  И не разбрах, защо всички са маскари?

 79. 80 Профил на ха-ха
  *****
  Неутрално

  Аз щях да падна от канапето. Казвам си:

  Тоз който падне пиян от стола
  ще го приемем във комсомола.
  Тоз който падне от канапето
  ще го приемем във БКП-то.

  Конспиративно-развлекатело четиво за пенсионери. Само дето не могат да разберат що за болни пияници им ги съчиняват тези историйки. Това е и интелектуалното нивото на партията столетница - алкохол и антидепресанти.

 80. 81 Профил на хм...
  *****
  Неутрално

  Пък аз мисля че е по-добре да се коалират с царя отколкото с Атака, пък Атака може да си направят една партия с БСП и Напред. НДСВ либерализираха българската икономика без да предвидят негативите от това, но по това време заплатите станаха по-високи - нож с две остриета, въпреки че не харесвам царя, както много хора не харесват Костов или Бойко Борисов, те по някакъв начин изиграха някаква роля в политиката, без да коментираме икономическите условия в страната, защото едрият капитал се знае в кого е, в крайна сметка играчите които решават как да харчат на никой не му харесват. Но те наливат пари точно в такива партии като атака, които да зомбират народа.

 81. 82 Профил на С Кръстев
  *****
  Неутрално

  Точно по това трябва да се съди кой какъв е.

 82. 83 Профил на Стабилност
  *****
  Неутрално

  С всичките му компромиси, аз мисля че само възможно най-широката коалиция може да осигули стабилно мнозинство за управлението на страната. Тя изключна, разбира се БСП, ДПС, Атака /която фактически е БКП/ и "напред" /която обслужва енергийната мафия/ !

 83. 84 Профил на 30 те
  *****
  Неутрално

  Ндсв са политически трупове с тяхните 1.2% и за хоремака в долно уино не стават .........КРАДЦИ И турски подлоги.

 84. 85 Профил на леле
  *****
  Неутрално

  Всички откачалници и идиоти, недейте да допускате каквото си щете, малоумници !

 85. 86 Профил на Zash
  *****
  Неутрално

  За номер 33 (недоверчив):
  Каракачанов не е от ПП Зелените. Зелените са новосъздадена партия и са единствената зелена партия (от съществуващите 4) в която ще се яви на изборите самостоятелно и в която не членуват известни политици. Финансира се изцяло от членски внос и дребни дарения. Ще води алтернативна, интересна и евтина предизборна кампания. Ще работи с основен ресурс атрактивно и новаторско мислене. ИМА РЕШЕНИЕ ДА НЕ СЕ КОАЛИРА С НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, така че няма и да има нищо с Каракачанов и измамната Зелена партия.

 86. 87 Профил на 30-те
  *****
  Неутрално

  Хм... много малко бе ! Както и да е, аз съм за стабилност.

 87. 88 Профил на 30те
  *****
  Любопитно

  Не се заблуждавайте Атака ще бъде фактор за след изборна коалиция защото ако имат 8–9% трудно ще бъде да бъдат заобиколени. Апропо според вас колоко процента ще получат десните,ами ако са 4.5%. Ще им стигнат ли с Герб за мнозинство.Силно се съмнявам и като си помисля,че остават бсп и дпс. Така,че по спокойно с еуфорията.

 88. 89 Профил на Антикомунист
  *****
  Неутрално

  Най-големите крадци, са най-големите лъжепатриоти.

 89. 90 Профил на До &quot;Стабилност&quot;
  *****
  Неутрално

  От изключително важно значение е да уточниш,дали "с всичките му компромиси" имаш предвид ПРЕДИЗБОРНА или СЛЕДИЗБОРНА коалиция.
  Тогава ще реша дали да ти сложа плюсче или минусче

 90. 91 Профил на до Zash
  *****
  Неутрално

  Кажи направо колко гласове искате да откъртите от новосъздадения десен съюз?
  Само не ми излизай с някое предизборно проучване,че сте около 4-те процента...

 91. 92 Профил на нестабилност
  *****
  Неутрално

  Аз си мисля че тук темата тръгна към следизборна.
  Според мен голяма роля за изборите ще изиграе икономическата криза.

 92. 93 Профил на 30те
  *****
  Любопитно

  Не мога да приема /бнд новото време ндсв/ за кандидати за пред изборна коалиция със СДС и ДСБ това ще отврати много избиратели включая и мен. Не може крадците през последните 8г. да привлекът истинските десни избиратели.

 93. 94 Профил на Зелен
  *****
  Неутрално

  Ако кажат че след изборите предлагат коалиция с десните партии, със сигурност ги подкрепям, въпреки че съм бил винаги син прегръщам винаги новите идеи.

 94. 95 Профил на Седесар
  *****
  Неутрално

  То е ясно че Бойко Борисов ще събере най-много гласове, сега трябва да се мисли за прочистване на СДС, но Костов каза че това щяло да стане от самосебеси, защото е ставало и преди.
  Трябва да се търсят само тези които ще помогнат за консолидиране на участващите партии, тези които пречат ще останат встрани от това което се случва и ще загубят позиции.

 95. 96 Профил на Zash
  *****
  Неутрално

  ДО 91:
  Всички знаем целта на предизборните проучвания - демагогия, както и достоверността (следствие от целта им) ...

  Зелените са създадени 2008, няма как да има достоверни проучвания. Обществена тайна е, че агенциите обслужват интереси според спонсора.

  Относно следизборните коалиции: ако ЗЕЛЕНИТЕ успеят да реализират желанието си да има ОТЗОВАВАНЕ на депутати, следизборните решения през целия парламентарен период, ще бъдат контролирани от обществото. Личното ми мнение е че трудно ще се намери партия, която да отговаря на изискванията на ЗЕЛЕНИТЕ за коалиране, тъй като хората зад ЗЕЛЕНИТЕ са явни, работата им е открита и искрено насочена към ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ и ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА. Може да посетите сайта ни за да се запознаете: http://www.bulgariangreens.org

 96. 97 Профил на до зелен
  *****
  Неутрално

  То е ясно,че ще кажат,че след изборите предлагат коалиция с десните партии.
  Ако зелените влязат,това е проблема.

 97. 98 Профил на ЕВРОПА
  *****
  Неутрално

  Запомнете Това

  ВЪЗМОЖНА Е НАРОДНА ВОЛЯ.

  Zash
  * 86

  За номер 33 (недоверчив):
  Каракачанов не е от ПП Зелените. Зелените са новосъздадена партия и са единствената зелена партия (от съществуващите 4) в която ще се яви на изборите самостоятелно и в която не членуват известни политици. Финансира се изцяло от членски внос и дребни дарения. Ще води алтернативна, интересна и евтина предизборна кампания. Ще работи с основен ресурс атрактивно и новаторско мислене. ИМА РЕШЕНИЕ ДА НЕ СЕ КОАЛИРА С НИКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, така че няма и да има нищо с Каракачанов и измамната Зелена партия.

 98. 99 Профил на морла старата
  *****
  Неутрално

  И помнещата.
  Знаете ли каква е разликата между един зелен симпатизант и един син симпатизант. Зеленият е ифнормиран и помни.
  2000 г Костов се продаде на Цеко Минев - перача на червени нарколевчета, човек на кръга около 1-во главно. По него време и на Манева с пистолети се влизаше в кабинетите на служителите в министерство на околната среда.
  Манева сякаш се разкая се опита да атакува свинщината на Банско след това. Тя и тогава, когато 1000 души бяхме пред министерството и протестирахме разписа концесията и замалко да получи сърдечен удар.
  И така - старата Морла помни и знае, как някога сините еколози, оплюни и охрачени от цялата система, начело със СДС, станаха зелени.
  Кой беше от тях "червен" сами преценете.

 99. 100 Профил на pop
  *****
  Неутрално

  СДС-съюз на държавна сигурност.Бившите ДС-та комунисти бяха по чужбина и знаеха какво е демокрация,затова си направиха СДС. По простоватите останаха в БСП.Когато бяха разкрити Костов и сие си направиха ново ДС-ДСБ-Държавна сигурност Булгаристан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK