Деца на килограм

Деца на килограм

© Иван КутузовДойде време да се заговори публично за всеизвестната тайна, че в България деца се продават, купуват се от българи, продавачите също са българи и далеч не са криминални типове. В процеса със сигурност участват лица, които са в трудови правоотношения в съответна болница. За него знаят и хората от социалните служби. В чест на истината трябва да кажем, че законно те не разполагат с никакви инструменти да прекратят тази практика.


Не знам дали някой си е задал въпроса защо документацията в "Шейново" липсва точно от 2003 г. насам. Един от възможните отговори е, че оттогава беше въведена концептуално нова система на осиновявания, която изключи директния достъп на кандидат-осиновителите до родилните домове. Хората у нас живеят с твърдата убеденост, че процедурата по осиновяване е толкова тромава и неработеща, че при всички случаи е по-добре да я заобиколиш. Моето семейство е вписано в регистрите на кандидат-осиновителите в началото на юни 2006 г., а синът ни, осиновен по всички правила на законовата процедура и без дори един шоколадов бонбон подкуп, заживя с нас през февруари 2007 г. Познавам още немалко осиновители, станали родители без връзки и подкупи.


Обществена тайна е стройната система за осиновявания с връзки
Съществуването на търговия с деца е добре подготвено още от предходния "осиновителски режим". Старият режим позволяваше директно предварително общуване на кандидат-осиновителите с директори на домове за деца, лишени от родителски грижи (ДДЛРГ), както и с ръководителите на родилни отделения. Тези хора бяха единствените източници на информация за деца, подлежащи на осиновяване, и това ги превърна в ключови фигури, изпълняващи ролята на "раздаващи бебета". Въвеждането на международните осиновявания през 1992 г. пък доведе до създаване на специални посреднически агенции за осиновявания на деца в чужбина. Те установиха стабилни контакти с директорите на домове и родилни отделения в болниците, при това напълно законно. Тази корупционна среда стана толкова очевадна, че през 2003 г. бяха приети изменения в Семейния кодекс.


Новият режим въведе регистри на децата, подлежащи на осиновяване, разрешителен режим за кандидат-осиновителите след социално проучване, както и т.нар. съвети по осиновяване към общинските служби за социално подпомагане в административните центрове на областите, чиято задача е да определя подходящи родители за всяко дете. Така на практика директорите на ДДЛРГ и шефовете на родилни отделения бяха изключени от законната процедура. Но старите навици умират трудно.


Как се заобикаля законът


1. Припознаване


Посредническите агенции благодарение на връзките си с директори на т.нар. социални домове и с работещи в родилни отделения имат възможност за директен контакт с жени, желаещи или колебаещи се дали да изоставят бебета си. Посредниците взимат декларация от биологичната майка за отказ от родителски права. Съпругът от кандидат-осиновителската двойка припознава детето като свое и така то се изписва от здравното заведение със законен родител - баща. След това съпругата го осиновява по реда на чл.53б, ал.2 от СК, без да е необходимо вписване в регистри, социално проучване и т.н.


2. Непълно осиновяване


Тази схема се прилага в случаите, в които самотни жени, които не се намират в брак, желаят да осиновят дете. Тогава се използва процедурата на чл.62 от СК - непълно осиновяване. (Ако самотен мъж желае да осинови дете, той просто го припознава.)


А на практика става така:


Още когато със съпруга ми подавахме документи за осиновяване, решихме, че подкупи няма да плащаме, че няма да търсим втори и трети начин, а ще вървим по законния ред. Когато чакаш, за да станеш родител, всеки ден ти се струва месец, а всяка седмица - година. Обяснимо е, че започнах да се разколебавам в ефективността на социалните служби. Започнах да си мисля, че всъщност не е зле да потърся връзки и препоръки. Далеч преди Facebook сред най-разпространените женски социални арени са салоните за красота. Точно там моя приятелка ми каза, че нейна клиентка си е осиновила детенце и ако искам, ще ме свърже с нея. Приятелката на приятелката ме свързва с агенцията, която ще осигури моето осиновяване, както е осигурила и нейното: "Много са симпатични, ще ви помогнат, това са прекрасни, безкористни хора." Определям си среща в офиса на прекрасните и безкористни хора.


Офисът е на неправителствена организация, която според регистъра на правосъдното министерство се занимава със "социални дейности и международни осиновявания". Посреща ме прилична жена на средна възраст, която започва да ми разяснява процедурата. Описва ми в подробности как ще заобиколим закона. Обещава за месец да ми намери чудесно, здраво, българско бебе на възраст между 3 и 7 дни. Цената е 10 000 лв. С дълбока въздишка отронва, че нейният хонорар е 2000 лв. Останалата сума била за подкупи на медицинския персонал и други служители в системата: "Ама много поскъпна животът! Преди и за 5-6 хиляди взимахме деца. Много се корумпира тая държава, ей!" По-късно се появява нейният съпруг/съдружник, приличащ на валутен измамник от автогарата. Двамата съвършено спокойно ми обяснят кое как ще стане, все едно не се върши нищо незаконно. Подхвърлят реплики като: "Да не ви отчайвам, но нямате шанс да си осиновите нормално и здраво дете законно", "Здрави бебета до домовете изобщо не стигат, всичко се разграбва още в болниците", "Ако не до нас, до друга агенция ще опрете..." Измерват ме от глава до пети и казват: "Знаете ли какви бебета можем да ви намерим - от любовница на професор сме имали дете. Ученички - пълни отличнички - раждат..." и продължават: "Ама вие да не се уплашите, те бебетата са малки, не е като едно време, когато се раждахме по 4-5 кила."


От въпросния офис излязох, олюлявайки се. Бях попаднала на стройна, добре работеща система, в която деца се търгуват без грам колебание. Попаднах там през салон за красота! Двама непознати ми обещават да ми продадат бебе, без да се страхуват от нищо. В схемата участват посреднически агенции, лекари, сестри, социални работници, хора от съдебната система. И всичко това се смята в реда на нещата. Когато го разказвах на познати, отговорът най-често беше "Еее, ти не знаеш ли?" Ами не, не знам.


Оправдания и извинения за посредниците и осиновителите - колкото щеш. Като се започнете от "Така децата не попадат в домовете и е по-добре за тях", мине се през "Законното осиновяване е бавно и трудно" и се завърши с "Това е едно благородно дело".


Кое му е лошото на незаконното осиновяване?


На първо четене - длъжностни лица взимат подкупи, за да кандърдисват жени да си оставят децата. На второ - не само желаещи да бъдат родители пазаруват деца. Търговци на органи и детска порнография също могат да бъдат купувачи. На по-дълбоко ниво - доста може да поговорим за отношенията родител-дете, за основата, на която се поставя една съкровена връзка, и т.н.


В схемата не участвах от отвращение. За случилото се не подадох сигнал в полицията от страх. Сега пиша за това от срам, че тогава не направих нищо, и от яд, че схемата ще продължи да съществува.


* Авторът е юрист във фондация "Програма Достъп до информация"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ддд
  *****
  Неутрално

  След като юрист не може да направи нищо повече от това да се оплаква в пресата, какво да кажат останалите?!

 2. 2 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И защо да не се търгува с бебета?
  Един от най-известните икономисти и юристи - федералният ап. съдия на САЩ Ричард Познър предлага точно това - пазар за бебета.
  С минималните необходими ограничения на лицата, имащи право да наддават за деца като кандидат-осиновители+необходимите последващи периодични и други проверки+съвременните възможности на Интернет за няколко години домовете за деца буквално ще се изпразнят.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 3. 3 Профил на зт
  *****
  Разстроено

  До момента статията има 100 прочитания и 1 коментар. публикувано в същия час че Обама поискал Турция в ЕС - 1600 прочитания и над 100 коментара...
  не мога да повярвам какво деградирало общество се е получило тук. Какво ли би казал Обама по тоя въпрос? А може би такива новини го карат да си мисли че ценностите в ЕС не се различават от тези в Турция...

 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Хм, в случая съм съгласен с вен Дайси. Не виждам проблем, виждам граждани да решават проблем, с който държавата явно не е успяла да се справи ефективно.

  "длъжностни лица взимат подкупи, за да кандърдисват жени да си оставят децата" = консултанти получават заслужено възнаграждение за съветите си по семейно планиране.

  "Търговци на органи и детска порнография също могат да бъдат купувачи" - тогава преследвайте търговците на органи и производителите на детска порнография, а не хората, които искат да имат дете и тези, които им помагат.

  Колко от вас, родители, са минавали през тестове, които да покажат, че сте способни да бъдете добри родители, преди да ви позволят да имате дете? Защо не забраняваме на бедните да имат деца, след като те очевидно не могат да осигурят материалните им нужди? И как позволяваме на употребяващите тютюн, алкохол и други дроги да си правят деца, както и да престъпниците? Как знаем, драги родители, че не сте си направили деца само за да ги държите 24 години затворени в мазето, където да правите секс с тях?

  За съжаление хората често си губят разсъдъка, като става въпрос за деца, и сегашната истерия е типична. А няма нищо плашещо - просто пазар, и просто го регулирайте.

  gradinko.bg
 5. 5 Профил на ла ла
  *****
  Неутрално

  начина е много лесен и приложим но властващите мислят само как да крадът и не се занимават с проблеми където нямат келепир

 6. 6 Профил на Невена Борисова
  *****
  Неутрално

  Този пазар за деца, за който говори dicey е като замисъл легален, а българският модел е нелегален и за това порочен и плашещ. Ако американците установят пазар, въпреки че звучи доста съмнително, за да е официален, той би имал прозрачни правила. Биха се проверявали кандидатите, а тук, както пише авторката - не се знае кой кандидатства и за какво. Това може да е човек от порноиндустрията или бизнеса с органи и др. Статията е наистина разтърсваща, в пресата или не, някаква гласност поне има, по-добре, отколкото пълно мълчание.

 7. 7 Профил на Памела
  *****
  Разстроено

  Хубавите, здрави деца за осиновяване за в недостиг във всяка една държава. Изключително корумпираната среда в България води до безсрамна покупко-продажба на деца, които могат и да не попаднат в най-подходящите семейства, а само в тези, които могат да си ги позволят. И това е най-лошото в случая.
  Корупцията в родилните домове и домовете за изоставени деца не е от вчера. Понеже моя близка работеше в дом Майка и дете знам, че и преди 30 години ако платиш на директорката ще получиш по-хубаво и добре развиващо се дете. Но нивото на подкупите не беше чак толкова високо и само одобрени като подходящи осиновители можеха да вземат дете.
  Печалното е, че има майки, които убиват новородените си, а не ги занасят в домовете, където биха имали шанс за осиновяване. Това, което държавата трябва да направи е да осигури възможност за всяко изоставено дете, независимо дали родителите са се отказали от него или не да получи възможност за осиновяване. Законът трябва да бъде изключително в интерес на децата за да им осигури подходяща семейна среда.

 8. 8 Профил на tarzan
  *****
  Неутрално

  просто пазар, и просто го регулирайте

  Не мисля че децата са просто стока, Градинко. Парите/материалното положение не са единствено необходимо, а още по-малко са достатъчно условие за да си "успешен" родител. Дали няма тази "стока" да споходи съдбата на Айпода/мобилния телефон морално остарял след година. Отделно този "пазар" е ненаситен(в смисъл че предлагането е по-малко от търсенето) и в такива условия цената може да е всякаква. Пазарът предполага и конкуренция. Може би детето ще избира родителите с по-сладките бонбони.

  Разбира се, че сегашното положение е лошо. Според мен обаче проблемът не е в липсата на закони/регулация, а в това как се прилагат/заобикалят/нарушават. Както е разбира се с всичко в тази държава.

 9. 9 Профил на Pff
  *****
  Неутрално

  Decey и gradinko са прави, колкото и минуси да натискате.... Щом има търсене ще има и предлагане. Пазара винаги работи не замисимо дали за стоки.... или за дете. Нека всички моралисти и псевдофилософи се замислят дали едно семейство ще си "купи" дете ако преди това не е пробвало всички други начини.

  "Парите/материалното положение не са единствено необходимо, а още по-малко са достатъчно условие за да си "успешен" родител." ????? И един мармот завиваше шоколада в станиол. Затова ли първо се гледа материалното положение на потенциалните осиновители??? Дори и по традиционния път богатите имат по голям шанс за осиновямане...

  Проблема не е в липсата на регулации, а в прекалено многото регулации.... ако осиновяването беше просто и не отнемаше години нямаше да има покупко-продажба

 10. 10 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Естествено, че не децата са стоката в случая, а услугата по придобиването им. Както и банка за сперма не продава бъдещи деца.
  Естествено, че има конкуренция, но тя работи и в двете посоки - децата искат родителите с най-сладките бонбонки, а родителите искат най-здравите и добре изглеждащи деца. Да, и любовта не е стока, но някак си все се случва, че по-хубавите жени струват по-скъпо. Хубавото е, че в крайна сметка и двете страни са поне донякъде удовлетворени и то сравнително бързо.

  За мен единственият недостатък на гореописаната схема е, че не позволява мониторинг на децата след осиновяването им, защото е нелегална. Направим ли я легална, лесно можем да изискваме такъв мониторинг, който да гарантира, че детето се развива ок.

  gradinko.bg
 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За съжаление нямам достъп до JUSTOR и не мога да сложа линк към статията на проф./съдия Познър, но и без нея се заформи добра дискусия.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Pamela,

  "Това, което държавата трябва да направи е да осигури възможност за всяко изоставено дете, независимо дали родителите са се отказали от него или не да получи възможност за осиновяване."

  "Законът трябва да бъде изключително в интерес на децата за да им осигури подходяща семейна среда."

  Държавата трябва, законът трябва...

  Обичайните заклинания на невежите колективисти от всеки вид от два века насам. Всемогъщото всеблагосклонно нещо, наречено държава да се намеси и да реши по магически начин проблема.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 13. 13 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И малко исторически бележки.

  По българското обичайно право осиновяването е било договор, с който бащата (или и майката) ХАРИЗВА детето си на някого, който се задължава да го отгледа като свое, обикновено без възнаграждение. Договорът се сключва пред свещеника.

  С установяването на правната система след Освобождението функциите на свещеника се поемат от съда, който има функцията да одобри договора.

  Всичко става много бързо. Пита се тогавашната държава нехайна ли е била по отношение на децата или били ли са застрашени те от тази процедура?

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 14. 14 Профил на Ох!
  *****
  Гневно

  Не по-малко срамна търговия е тази на оставилите по няколко деца в домовете. Тяхното задължение, за да си получат парите, е единствено на всеки 6 месеца, да се подписват че не се отказват от родителските права. Това морално ли е?! Нищо, че е законно, според държавата...Не е луд тоя, дето яде зелника...Превърнаха децата в стока по много показатели. Това може да се случи само в страна на бедни и алчни!

 15. 15 Профил на Бизнесмен-предприемач
  *****
  Весело

  Това е новият бизнес, който ми се върти в главата. Продажба на бебета с наддаване! Родителите ще получават проценти от продажната цена. Участниците в аукциона ще са само женени двойки с гражданство от ЕС. Комплект-бебета ще струват по-малко, отколкото единично купени! За търговци на едро специални отстъпки!

 16. 16 Профил на копелдак
  *****
  Весело

  Бебета бебета-дайте да си говорим за нещо друго!

 17. 17 Профил на АК
  *****
  Разстроено

  Поздравления за статията от Фани Давидова.
  Тъжно, но отново, поздравления за статията.

  Трябва да се говори за реалната корупция,
  вместо тя да се отрича, замазва или пропагандира
  /както твърде често става чрез медиите/.

 18. 18 Профил на Е.С.
  *****
  Гневно

  Това е един червен и дългогодишен бизнес.Познавам хора осиновили деца по този начин защото държавния преди всичко цели да те откаже от осиновяване.Не го одобрявам но хората в отчаънието си поддават.Дано има господ и нйкои ден тези бизнесмени попаднат в о6те по лоша въртележка,ако не те техните деца.Изроди .

 19. 19 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Поздравления за автора на статията (макар и анонимен), че не се е поддал на корупцията и е останал добър и честен човек.

  Има ли живот след демокрацията ?
 20. 20 Профил на nabliudatel
  *****
  Неутрално

  BG e po-zle i ot Africa, v-zh sluchaia s Madona. Naj-zhestokoto, che dori nagled inteligentni hora kato gradinko, ne se useshtat do kakva stepen im e izpit mozyka ot BG type "capitalism". Opomnete se hora, stava duma za choveski deca!

 21. 21 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "stava duma za choveski deca"

  именно защото става дума за "човешки деца" - най-ценното и свещенно благо, което човек произвежда през живота си - не можем да ги оставим да гният напразно из разни домове.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 22. 22 Профил на Niko
  *****
  Неутрално

  И никой дотук не спомена за още един момент: превенцията. Какво правят разните фондации и организации, ползващи външни финансирания, за да намаляват до минимум нежеланите раждания, многобройните раждания - с майки на по 12-15 години, раждания от незнано кой, от кръвосмешения с полубратя, баджанаци, свекър-син и разни подобни? Явно досега ние като общество не сме намерили подходящия начин да просвещаваме онези, които се неждаят от това.

 23. 23 Профил на ne samo pazar
  *****
  Неутрално

  za deca skoro 6te tragne i pazar za laina, az prodavam svoite nadavaite tapaci

 24. 24 Профил на diavolo
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на prodavam
  *****
  Неутрално
 26. 26 Профил на van Helsing
  *****
  Неутрално

  Още когато забременях и се разбра, че ще остана самотна майка получих на 2 пъти предложения да оставя детето си. Започваха с това, че ще се срещна и общувам с бъдещото семейство. Винаги бях изразявала твърдото си становище, че няма да изоставя детето си. И при двете оферти го потвърдих. С което изреждането на 'екстрите' спря до запознанството с кандидат-осиновителите.

  Представете си при ясните ми позиции че няма да изоставям детето си да имам цели 2 предложения - какво остава, ако някоя жена спомене, че се колебае дали да не остави детето! Явно търсенето е доста по-голямо от предлагането и то в сегмента 'деца от добър произход'!

 27. 27 Профил на Шопенхензел
  *****
  Гневно

  Някой предлага ли по-добър вариант. Защо хората, които искат да осиновят конкретно дете, със съгласието на майката (и бащата при наличност) да не го направят. Имам поне три осиновени прабаби от сестри, братовчедки, кръстници и т.н. Държавата нека преследва крадците на бебета, а не родителите и посредниците. Ако трябва, нека осиновяването е нотариално заверено, ама айде да не се правя на законодател.

  Могилино ли е алтернативата. То ние като общество и държава сме точно "Могилино". Гласуваме като зомбита и градовете и пътищата ни са като гробове.

  Ако има нещо свестно, то е на ниво частни и лични отношения. Държавата на гоце, цара и доган ни е ВРАГ.

 28. 28 Профил на Памела
  *****
  Неутрално

  Dicey,
  Отиди и си купи дете в някоя западна държава, например. Гарантирам ти, че няма да стане. Там децата не се продават.
  Дори родителите да искат да осиновят дете от чужбина първо се проучват от тамошните служби дали отговарят на критериите. Няма начин доведено от друга държава дете да се легализира ако осиновителите нямат предварително разрешението. След което социалните служби правят периодични проверки за условията, в които расте и за развитието му.
  Всичко това е уредено със закон и забележи, от техните държави. Действа се изключително в интерес на детето.

 29. 29 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 654 Неутрално

  vreme e bbc da zasneme nov film, temata e dadena. NGO-to na lelkata i syprugyt i tarikat i kylboto se razplita

  malart.blog.bg
 30. 30 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Памела,
  това е един от "любимите" доводи на невежия българин.
  Така е/така не е на Запад/у "съюза".

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 31. 31 Профил на Майка
  *****
  Неутрално

  Никой законодател или управник не може да забрани на човека да извърши грях, защото Бог ни е дарил (или наказал) със свободна воля. Единственото, което ми идва наум, е с личен пример да се стремим да дадем на децата си ценности като най-големия подарък от нас. Може би така ще направим света мъничко по-добър.

 32. 32 Профил на Памела
  *****
  Разстроено

  Dicey,
  За законите за осиновяване на деца на Запад имам преки впечатления. И те, кой знае защо страдат от 100% "невеж колективизъм", та са направили закони изключително в интерес на детето. Ако (забележи!) социалните служби установят, че родител не се грижи за детето му го отнемат, лишават го от родителски права и му намират приемни родители или осиновители. Така, както трябва да се направи в България с всички изоставени по домовете деца.
  Аман от елементарни многознайковци!

 33. 33 Профил на neutralen
  *****
  Неутрално

  dicey, отдавна не живея в БГ, но от гледна страна на закона в страните, в които живях и живея, описаното в текста горе е не само криминално, но и варварско деяние. Лошото е, че легално усуканите мозъци, като твоя, спарени в гнилоча на БГ чалгарска (без)законна действителност, вече загубиха разбиране за какво е добро, а какво е зло. Безнадежно е...

 34. 34 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Филми като този за Могилино показаха доколко е способна държавата ни в момента да се грижи за изоставените деца. Може би има държави, където няма смисъл да се купуват деца, защото осиновяването е сравнително лесно. Но нашата не е от тях, иначе нямаше изобщо да има толкова домове пълни с изоставени деца без очевидни дефекти.

  gradinko.bg
 35. 35 Профил на Поздравления!
  *****
  Неутрално

  Поздравления за г-жа Давидова!
  Най-после ясна, честна позиция в това абсурдно общество, в което думите добиват хиляди византийски значения
  Дано има последователи!

 36. 36 Профил на калинка
  *****
  Разстроено

  да, хайде да продаваме и да купуваме деца, може и да наддаваме, да има и хазартна тръпка.например повечето казина в странат ни могат да предлагат и тая услуга. богатите ще могат да си купят най-добрите бебета. ще има ли разпродажби? за да може и някой по-беден да си вземе? или по-болничките ще вървят по-евтино? нищо, ще пестим. виждам бъдеще и за банките, щото пресъхва пазара с ипотеките - "заем изгодно дете", може на равни вноски, а може и с падащи. хубавото е, че и децата, като порастнат, ще си знаят цената-взех те изгодно, или пък - скъпо ми струваше, сега си ми длъжник, толкова години те изплащам. всичко е пазар, да. хайде да върнем робството, да продаваме дъщерите си. вече е измислено, още се практикува в една част от света. Българската държава може да обложи сделките - тя нали съществува предимно да събира акцизи и други такси. ако някой смее да я обвини, че е абдикирала от основните си задължения, винаги ще се намерят начетени и просветени хора да извикат силно против мързеливците от времето на комунизма, които все наготово чакат.нямам търпение всичко това да се случи

 37. 37 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Българската държава е доказала, че не може да се грижи за децата, които са и поверени (справка Могилино). Колкото по-бързо тези деца намерят родители, толкова по-добре. Процедурата трябва да се опрости. Колко му е да се въведе следното:

  - свидетелство за съдимост за двамата родители
  - някакъв минимален образователен ценз
  - извлечение за доходи и платени данъци
  - бракът да има поне 2-3 години давност

  И от там децата се дават first come first served. Ако зависеше от мен бих качил всички деца във Фейсбуук (или някакъв друг сайт онлайн) за да могат по-лесно да си намерят родители.

  P.S. И още нещо - авторката е анонимна и може би желае да остане такава. Защо се намират умници, които не пропускат да споменат името и?

 38. 38 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 473 Гневно

  Не веднъж във форума се натъквам на стряскащите излияния на Алберт и Градинко. Аз като жена и майка на тийнейджър съм ужасена от чисто утилитарния им подход по темата - превръщат осиновяването в чисто търговска операция, каквато то не е . От думите им мога да заключа, че те нямат деца - нито собствени нито осиновени или ако имат такива емоционалната им връзка с тях е сведена до нула. Ако за тях грижата за дете се свежда до пари, храна и дрехи то по-добре да си вземат някои екзотичен гущер за домашен любимец и да си решат проблема.
  До останалите участници във форума - наистина сме страна извън всякакви стандарти за човечност. Как стигнахме до този момент- един човешки живот да бъде лишен от ценност? Нали се кичим, че сме християни , а в светите книги пише , че уж бог е сътворил човека по свой образ и подобие! И защо и кога убихме божествената искра в себе си! Децата са нашето продължение, нашето безсмъртие и нашата грижа

 39. 39 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Разстроено

  Днес пазар за бебета- утре пазар за роби! Я някои хора да се замислят над значението на думичката "морал" и тогава да се излагат с писане на глупости! Какви пазари са ви патили бе? Нали ако се направи пазар веднага ще се намерят и хора, които да се издържат от него, други- които да го зареждат със стока и т.н. и т.н. Вие в робовладелския строй ли живеете или ...
  За осиновяване на деца до 3 год. правилата трябва да са драконовски. И не пазари (т.е. някой да печели на техен гръб) а затвор за всеки, който опорочава осиновяването.
  А ако някой иска да помогне на по-голямите деца, които няма как да лъжеш, че си им майка или баща защото са на 4-5 и повече години може да вземете пример от Анджелина Джоли, Мадона и др. Те не осиновяват бебета, а деца на по-голяма възраст, когато няма да минават за биологични родители, но им дават по-добър шанс в живота (което в общи линии е доста благородно).
  Така че това е другата тема за диспут- защо да не може хора, които искат да помогнат на някое сираче, като го гледат като свое дете, без значение, че детето е на 6 или 7 или 15 год., се спират от същата тази безумна корупция, която е в услуга на всякакви извратеняци, сутеньори, търговци на човешки органи и т.н.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 40. 40 Профил на mgsh
  *****
  Неутрално

  Да се продават и купуват деца означава те да бъдат сведени единствено и само до стока - т.е. човешки същества да бъдат третирани като предмети без тяхното съгласие.

  Че подобно отношение към човека не скандализира Алберт, не ме изненадва - но от страна на Градинко е съвсем неочаквано.

 41. 41 Профил на k
  k
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Поздравления - към авторката за написаното, и към редактора за публикуването!

 42. 42 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 829 Гневно

  В последно време като искам да чуя нещо хубаво и българско си пускам Щурците! То май само тях вече мога да ги слушам с удоволствие от цялата бълвоч .bg.
  Събудете се бе, хора! Я отидете в някоя библиотека и си припомнете Йовков, Вазов, Елин Пелин, Смирнениски, Дебелянов и т.н. класически български писатели белким някое зрънце човещина пусне коренче в душата ви. Бива ли да не се замисляте над това, което пишете? Използвайте ги тия глави по предназначение! Може ли магазин за 1 лев, до него кланница, до нея1 магазин за бебета. Това цялото- търговска улица .bg. Вие наследници на Левски и Иван Рилски ли сте, или на Калигула и маркиз дьо Сад?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 43. 43 Профил на Mama-im-stara
  Mama-im-stara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам горещо да поздравя авторката на статията!!!

 44. 44 Профил на Заинтересован
  *****
  Неутрално

  Г-жа Давидова, чиито изяви като юрист в ПДИ са известни в съответните професионални среди, е имала чист късмет да осинови дете на 7 месеца, ако не си е платила. Практиката, обаче е (ако си направите труда лесно ще проверите), че дете се осиновява в масовия случай, когато е на една – две години. Еми всеки детски психолог или социален работник ще ви каже, че вече е доста късно. Психологическите травми от живота в институция са вече нанесени. Затова е разбираемо желанието на кандидат осиновителите да заобиколят закона. А там където има интерес, веднага изпълзяват и корупционни практики, които да го удовлетворят. Това върху което трябва да се работи е ускоряване на процеса на подготовката на изоставените деца да бъдат осиновявани от кандидат осиновителите, които са вписани в списъците за осиновяване. И според мен мерките за това трябва да са законодателни и административни. Като и да е въпросът е сложен и комплексен, а в статията е разгледан малко повърхностно и едностранчиво. Жалко …

 45. 45 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Мен ми е интересно все пак и ще задам един наивен въпрос:

  Това, което е "практика" не е ли незаконно или нещо съм в грешка? Защо тогава въпросните "длъжностни лица", стига вината им да е доказуема, не биват преследвани и съдени? Какво предвижда законът (добър или лош) в този случай?

  Може и да му се иска някому пазар за бебета, но такъв официално няма никъде по света, а не вярвам ние, българите, да сме в авангарда и на тая дисциплина. Тогава, ако такъв пазар няма, официално, се пита защо го няма? Следователно нещо не е наред при него, затова никой не се осмелява да го въведе.

  Същото е поради какво е забранено и кръвосмешението, не че то е отвратително и противоестествено, но е добре известно, че е вредно. По същия начин и пазара на бебета е всъщност не противоестествен (след като съществува незаконно), а е вреден за обществото. Не искам да споменавам за очевидните вреди, всеки би могъл да размисли.

  А ако е казано, че децата не бива да се възпитават от физическите си родители, а да бъдат събирани всички, без изключения, в домове и да бъдат възпитавани там от нарочни възпитатели, то това е идея, която Платон прокламира още в "Държавата", а по–късно се появява и в различни социални утопии ("Градът на слънцето". Но дори и в този случай никой не говори за пазар, дори там се отричат парите като източник на всяко зло.

  А какво му е било лошото на пазара на роби? Ами много просто: всеки е могъл да се отзове там, в ролята на стока.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 46. 46 Профил на Стефан
  *****
  Неутрално

  Вчера написах нещо по повод отказа на съда в Малауи (Малави) да разреши на Мадона да осинови второ дете оттам въпреки огромните дарения, направени от нея. Става дума пак за търговия с деца в България, но за международните й измерения:
  http://www.svobodnablogaria.com/?p=242

 47. 47 Профил на до заинтересования
  *****
  Неутрално

  А вие от личен опит с осиновяването ли говорите? Казаното от вас само потвърждава написаното от авторката - реплики от този сорт като вашата, казани, просто така, без да имате лични наблюдения поне върху 3,4 случая, а и тях да познавате в детайли говорят за:
  - вашата лична глупост
  - обясняват до голяма степен как се разпространяват клишетата
  Ако имате близки, които вече х-та година чакат, попитайте ги дали не са посочили в изискванията си за осиновяване не са написали дете, до половин година от сигурен бг произход

 48. 48 Профил на до анонимен
  *****
  Неутрално

  много добре казано по една страшна тема и на едни плашещи хора

 49. 49 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Памела (№ 32),
  това е вече друго - опитваш се да вършеш самостоятелна мисъл, а не просто "така е на Запад".
  Не че ти се отдава особено, но поне опитваш.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 50. 50 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Неутрален (№ 33),
  че описаното в текста е криминално (от съвсем скоро обаче и то само от страна на майката, доколкото знам, доскоро продаването на деца не беше престъпление) е ясно;
  но да е варварско????????
  Варварска е постъпка, която е или безсмислено жестока (упражняване на агресивно насилие), или представлява безпричинно умишлено унищожаване на ценности (например когато талибаните взривиха статуите на Буда).
  Нищо от описаното в статията не е варварско.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 51. 51 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гуано,
  чел съм Платон и критиката му от К. Попър.
  Никъде не поддържам тезата, че децата не следва да се продават като роби.
  Децата, достъпни за осиновяване като ограничен "ресурс" (извинявайте че употребявям тази дума), следва да се разпределят по някакъв начин.
  По сегашната система пазарът е изключен и разпределянето става на тъмно от чиновници по неясни критерии.
  А те трябва да са публични и неутрални. В противен слечая държавата дискриминира (например като даде за осиновяване детето на хетеросексуална двойка, а не на хомосиксуална; на българи, а не на турци; на самотна мейка, а не на самотен баща и пр.).
  Парите са най-неутралният критерий.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 52. 52 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Анонимен (№ 38),
  никъде не съм поддържал, че отглеждането на дете се свежда само до храна и дрехи; просто такова нещо не съм казал никъде.
  Колкото до християнските доводи, те не убеждават, най-малкото защото само незначителен процент от хората в България са истински християни.
  Освен това нищо в християнството не налага безсмисленото поридържане към система, която очевидно дава вредни за децата резултати.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 53. 53 Профил на Vsichki sme za zatvora
  *****
  Разстроено

  да вметна и аз нещо СЪЩЕСТВЕНО!
  Дали ще се осиновява по схемата описана от авторката или по нормалната - и в двата случая има проверка от Социалните и събиране на всички медицински и административни документи, но само от единия осиновител! Това дето се обснява, че нищо не е проверено - НЕ Е ВЯРНО! И тикви заспали не виждате ли какво се случва - както всеки път в БГ нищо няма да се промени, само посредниците си намират повод да вдигнат цифрите например по 3.
  А като говорите толкова много колко от вас са стъпвали в дом за медико социални грижи? в колко дома? колко неща сте дарили безвъзмездно, без да очаквате нещо (било то и по-ниски данъци)? колко време сте отделили на едно такова дете за да видите какво чувства то вътре в себе си? Щото на чужд гръб и 100 тояги са малко, а скапания шибан закон, както и производните му такива трябва да са В ИНТЕРЕС и ЗА БЪДЕЩЕТО на ДЕТЕТО! А не да обслужват процедури, администрация, бюрокрация, родители, осиновители, министри и други долни ляви педали.
  Амин.

 54. 54 Профил на Заинтересован
  *****
  Неутрално

  До написалия коментар № 47
  Нападките ги отминавам и по същество:
  Ако бяхте прочели по-внимателно щяхте да забележите, че изобщо не обсъждам факта, че записаните в списъка за осиновяване им се налага да чакат, нито излагам мнение, защо това е така. Това е отделно тема. Позволих си коментар само на това, че поради лошото законодателство и липсата на воля и компетентност на държавните органи, от които това зависи самите изоставени деца им се налага да стоят месеци и години по институции докато, документите им бъдат оформени за осиновяване. А иначе сте прав, много хора се изказват неподготвени по-проблема. И вашето изказване също го доказва.

 55. 55 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  albert v. dicey, вероятно си имал предвид, че никъде не си поддържал тезата, че децата следва да се продават като роби?

  Добре, но какви критерии ще бъдат приложени към съответния пазар? Пари? Тогава едно бедно семейство никога е би могло да си осинови дете, освен някакво "трето качество". Нужда? Твърде относително е. Ще трябват свидетелства от лекари, пак корупция следователно. За равнопоставеността на отделните типове родители добре, но как ще ще се осигури такава вътре при кандидатури от един и същи тип?

  По принцип защо изобщо значението на осиновяването се е увеличило толкова в последно време? Има превисока раждаемост и влошени социално-битови условия? Малко вероятно. Покачваща се нуждата от деца? Също не изглежда вероятно при съществуващата социална система. В същото време обаче търговията с човешка плът изглежда доста понапреднала: органи, тъкани.. покрай всеобщата мания за подмладяване и дълъг живот. Ето, това е точно съмнителното в цялата история, а оттам и ограниченията. После, разбира се, страдат и "нормалните" осиновители, а на клона се накатерва цял отбор маймуни паразити...

  А ако търсенето продължава да нараства няма да е далеч и времето на кражбата като източник за "стоката" и тогава никой няма да е застрахован. Кражби на деца и бебета стават в наши дни и навсякъде по света. Аз не знам обаче дали обемът им нараства, това би било показателно.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 56. 56 Профил на Памела
  *****
  Неутрално

  Dicey,
  Подозирах, че не си в час, сега съвсем се убедих.
  Какво, да не предлагаш за всяко дете да се организира телевизионно шоу при което кандидат-родителите да показват публично качествата си и възможностите си да отгледат и възпитат детето?
  Така, видите ли, дискриминирали хомодвойките и самотните осиновители!? Осиновяването би трябвало да бъде в интерес на детето, а не на осиновителите и това е първото условие, което е валидно във всяка цивилизована държава. След като "снабдяването" (колко груба дума за човешко същество!) е ограничено, защо да няма гаранции, че то ще получи най-доброто? За това съм ЗА всеки закон, който му осигурява такова право.

 57. 57 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Винаги ми е било много смешно когато някой заяви, че еди-какви си деяствия могат да се предприемат само "в най-добрия интерес на" (напр. детето; околната среда, респ. забрана да се прави cost-benefit analysis на дадено предложение, а само дали ще защити природата и пр.).
  Смешно, защото първо, винаги има интерес, който по този начин (непрозрачно и неявно) се обслужва, и второ, защото няма критерий за това кое е "най-добрия/висшия интерес", респ. "най-добрата технология". А където няма критерии, там се намърдват най-ловките и политически най-влиятелните (обикновено тези, които са симпатични на чиновниците по един или друг, обикновено небезкористен начин).

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 58. 58 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гуано,
  не мога да разбера защо смяташ, че богатите не трябва да имат предимство.
  Аз не поддържам на 100% и без органичения и склонност за отстъпки тази теза, но да предположим, че я поддържам.
  Защо според теб те не бива да имат предимство? Чиста класова омраза? Завист? Някакво атавистично чувство за соиално равество?

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 59. 59 Профил на Lelia Slavka
  *****
  Неутрално

  Bravo, Fani!

  Vreme beshe da obyrnem vnimanie i na tazi strana na medala.

 60. 60 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не мога да повярвам, че някакви хора сериозно предлагат да има легален пазар на деца. Това е немислимо по простата причина, че децата са хора, а хората не могат да се купуват и продават при никакви обстоятелства.


 61. 61 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ами тогава просто да се подаряват, а ако има повече от един желаещ за едно дете - да се хвърля ези-тура.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 62. 62 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Защо богатите не трябва да имат предимство ли?

  Да започнем с това, кой е богат? Очевидно, че това е относително и може да се говори за по-богати и по-бедни. После лесно ще се окаже, че всъщност богати няма, защото пазарът оставен на своите "правила" бързо ще вдигне цената. Тоест твърде скоро ще се появи нужда от регулация (подобно на сегашните искания за регулация ан капиталовия пазар) и пак стигаме до предимствата.

  Следващата стъпка е "евтиното" предлагане, като за всички. Остава да се намерят и евтини производители. Това биха могли да бъдат китайците и индийците. За по-платежоспособни скандинавци вероятно ще се стигне до рафинирано генно инженерство.

  Просто такава е логиката когато бебе или дете стане стока като едно пиле бройлер. Това ли е, което се иска?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 63. 63 Профил на До Всички сме за затвора
  *****
  Весело

  Коментар 53

  Ах, защо ли ми се струва, че 53 си е купил/а дете и сега ни маха с пръст и ни пита дали сме ходили в домове за медикосоциални грижи. В смисъл "Аз не съм лош човек, давам помощи и храни на децата. Изкупвам леееко гузната си съвест с порой добродетелни дела. Да купих си дете, ама нямах друг избор, защото държавата ни е скапана" - типичен представител на купувачите )))

  Драги 53, недей хвърля прах в очите на хората... Истината е, че социалните НЕ РАЗПОЛАГАТ със законови начини да оспорят едно припознаване и последващото го осиновяване. Прокуратурата също НЯМА ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ да оспори припознаването. Така че не ми разправяй, как всичко си било редовно. Да, социалните могат да наблюдават всяко осиновяване, но де факто те не го правят. Социалните наблюдават ефективно само "класическите осиновители." И я да те питам... ако чужденци си купят детето по описаната от авторката схема. Могат ли да го изнесат в чужбина - да без никакъв проблем, няма кой да ги спре. Могат ли после да го разфасоват за органи или да го използват за детска порнография - кой ще ги следи...

  Ей това му е лошото на купуването на деца, авторката го е спестила обаче: продавачи ще има, докато има купувачи. Деза ще се продават, докато има кой да ги купува, с извинението че държавата е скапана


  И не ми разправяй, че всички сме за затвора... Това, че някой друг нарушава или заобикаля закона, не е извинение да го правя и аз, или ти или който и да е.

 64. 64 Профил на Философка
  *****
  Неутрално

  Ало веселяка 63 - все пак човека пита нещо разумно. Колко от нас сме ходили в такива домове? Аз не съм и ме е срам от самата себе си. Страх ме е, че ако отида някое дете ще ме хване за ръка, че каже Мамо и аз какво ще му кажа? Леля? Моя позната ходи и дари памперси - после две седмици рева в къщи. Те затова тези домове са на зачукани места - да не ги виждаме всеки ден и да не се набиват на очи. И звучи грозно, ама май повечето така ни е угодно - докато не е наш проблем - значи го няма.

 65. 65 Профил на 64...
  *****
  Неутрално

  53 не пита конкретно. 53, според мен, е осиновил дете по втория начин и сега ни казва "Да, купих си дете, ама то не мина през институция, а вие дори не знаете колко е гадно там, щото дори не сте ходили." Тази психика ми е до болка позната. Познавам таман няколко души "осиновили" по втория начин. Ау да знаеш колко са милосърдни - първата работа е да те засипят с информация за добросърдечността им. Така успиват гузната си съвест.

  Нека оставим настрана обществения морал, обществените правила, общественото "редно" и "нередно". Да погледнем само себе си и собствения си двор - нека този път егоизмът ни води: Аз не бих могла да живея в страх от изнудване, не бих могла да излъжа детето си, разказвайки му небивалици, докато всъщност знам, че някоя леля от болницата е убеждавала с всички сили колебаещата му се майка да го остави. виж коментара на 26

 66. 66 Профил на do 63, 64, 65
  *****
  Неутрално

  Абсолютно сте прави. Купих, продадох, спечелих! Благодаря ви, че ме просветлихте и дадохте смисъл на живота ми! Явно до сега съм живял в заблуда. FYI - от 10 години приблизително ходя по институции и се опитвам нещо да променя. Какво, колко, къде, защо сме дарили - няма никакво значение. Имам три деца - едно "наше си" (по вашата спецификация - т.е. лично производство), едно осиновено от институция и едно по третия начин. Явно съм оправен - и аз като Давидова пари не съм дал, защото нямаше нужда и не съм преценил, че някой ми е помогнал или е заслужил.
  И имам позиция защото съм видял, почувствал и изтъгувал. И за разлика от 99,99% от вас пишещите и 100% от непишещите не спрягам глагола "мотам се", а съм действал. Като осиновите дете от институция, като видите как колкото и да променяте битовите условия вниманието за децата там остава нулево, а развитието им е на казармен принцип, ще седнете и ще помислите трезво! И тогава седнете, прочетете и коментирайте. Утре аз отново ще си заделя заплатата да помогна на някой, който не познавам, а вие ще я дадете за дрешки и парцалки, Лепа Брена и Тефал, дето да мисли за всичко вместо вас. И ще се оплаквате, че всичко в тази държава е калпаво, смотано и неуредено. А какво направихте вие лично за да се промени? За всяко от нещата? Колко градинки изчистихте, колко пъти не паркирахте на тротоар, колко енергия спестихте, колко пъти си изхвърлихте боклука разделно и колко пъти не дадохте подкуп на Сульо и Пульо? Айде поне останете със здраве, че това ни остана дето не се купува с пари!
  Ще се видим в Ада и ще се радвам да ви стисна ръката и да ви прехвърля горещия картоф! А сега да отида да целуна за лека нощ децата - мойто, нашето и на жената! Че току виж ни праснало някoe земетресение и ..... ще съжaлявам цял живот, че съм отделил 5 минути тук да ви пиша ...

 67. 67 Профил на Смутензасрамен
  *****
  Разстроено

  Ааааааа, нотки на раздразнение ли долавям? Защо скачаш и се ядосваш честни и благородни чистачо на градинки, благодетел на изоставените деца и пазител на правилата за движение. Я спокойно, няма да се ядосваш. Виж колко добри дела си свършил. Една лееекинко кривване от правия път - купуване на дете - няма да ти го броим, айде сега....

  Само че докато правиш света по-красив, замислили се поне веднъж, че такива като тебе дето замижавайки си купуват дете (докато вършат добри дела разбира се) дават хляб и поддържат бизнеса на продавачите на деца. А бебета си купуват не само благородници-вълшебници. Бебета си купуват и кретени, злодеи и психари...

 68. 68 Профил на razdraznen?!?
  *****
  Неутрално

  смутензасрамен и разстроен. Аз съм си изрод - няма нужда да правя чудеса. Вместо да видиш "положителното" как изрода прави нещо ти пак тичаш в лявата лента. Аз кръста си го нося и моля те нека сам си плащам греховете, както намеря за добре.

  Светът е достатъчно малък за да се срещнем, но уви няма да се познаем. Няма повече да споря, каквото и да съм направил - съм го направил с ясно съзнание и сърце. А относно кретените, злодеи и психари - разходи се да си извадиш документите за пълно осиновяване (или по-известно като "осиновяване от инситуция" т.е. най-разпространеното и според вас единствено разрешено и законно) както аз преди години със съпругата направихме, виж за какви корумпета-бюрократи-службари става въпрос и вярвай ми ВСЕКИ изверг може да си изкара документи, че е ГОДЕН за ОСИНОВЯВАНЕ! Т.е. и при нормалната процедура, в стария и сегашния и вид, ако имаш користни цели - нямаш спирачки - Социалните са проформа(не фактура)! Трябва нов Семеен кодекс или поне частта му за осиновяване и задължения на родителите. Аз ще продължавам да "мижа" и действам, а който иска нека продължава да живее в кочината и все другите да са виновни за собственото нехайство.

 69. 69 Профил на Strani4en
  *****
  Неутрално

  66 и 68 - ако е вярно това което си написал - имаш моите адмирации като най-мислещ и свестен от всички писали до сега по тази тема !
  Ако имаше по-вече хора в БГ като теб отдавна да сме станали свястна държава.
  Ако се кандидатираш - ще гласувам за теб!

 70. 70 Профил на Обикновен
  *****
  Весело

  Ама защо се дразниш, Раздразнен... хем не ти харесва написаното, хем се връщаш да четеш и непрекъснато разправяш как действаш и пръскаш доброта навред. Поясни моля каква е връзката между долуизброените неща:
  1. Пишещите тук не спазват правилата за движение и не чистят градинките.
  2. Ти си дарявал многократно на домове за изоставени деца (това доста го повтаряш в разрез с парадираната от теб скромност ) )
  3. Необходим е нов Семеен кодекс

  От всичко написано от теб става ясно, че ти непрекъснато действаш, мисленето е за другите. Тука си прав - ама много!!!!!

  А всъщност.... кое не ти е наред, че така подскачаш..

 71. 71 Профил на rosen
  *****
  Гневно

  моляви помогнетеми! моито дете е взето по такав начин като се роди синатми ми казаха ,че е починал,но не ми дадоха труб и имам мн. други доказателства,че е жив. ако някои може да ми помогне по някакав начин или да ми каже кои би се занимавал с такива работи нека ми пише на [email protected] благодаряви предварително

 72. 72 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  Аман от задръстеняци борещи се за капка внимание по форуми и блогове.
  Ако ги питат в ефир - много са отворени и големи либертанианци - 'защо да не се продават бебета?'.
  А иначе 'между свои' - ще говорят точно обратното.

 73. 73 Профил на полиция
  *****
  Неутрално

  хората които се занимават с такива работи скоро ще си носят послецтвията !!!!!!!!!!!!!

 74. 74 Профил на нели
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK