Изпържване на демокрацията

Изпържване на демокрацията

© Иван КутузовПомните ли как постъпваше самообявилият се за "император" Бокаса с политическите си противници? Вместо да им вдига изборната бариера или да ги цака с мажоритарни мандати, той ги изяждаше. В буквалния смисъл на думата.


Акцент

- Ако беше жив, сигурно и Бокаса би се впечатлил от рецептата за политически канибализъм на тройната коалиция


- С безконтролна власт, зависими медии и маргинализирана опозиция путинизацията е на път да победи окончателно


Не знам дали ги е предпочитал с хрупкава панировка или печени на скара, но е факт, че Бокаса консумираше властта по-честно от други политически канибали. По негово време в Централноафриканската република не се имитираше демокрация, а самият император не си лепеше етикети "Защото съм социалист" или "Аз съм консерватор". Не, Бокаса наистина поемаше вината си с всички мезета. И въпреки че управлението му беше брутално, то поне не беше толкова цинично, колкото може да бъде управлението на
държава, в която всички се преструват, че има демокрация…


Веднага се сещам за една такава държава, която на 20-ата година от началото на "прехода" се върна пак в началото на "прехода". Разбира се, в нея се провеждат избори. Функционира парламент, съставен от различни политически сили. Има си и законно избрано правителство, и свободни медии, и президент, който иска "повече личности в управлението". Демокрацията, с други думи, изглежда съвсем като истинска. Само дето, ако имаха щастието да закусят с опозицията, управляващите нямаше да се поколебаят за секунда. И вече страшно им личи. Преди две години в същата тази държава депутатката от БСП Татяна Дончева откри "наченки на путинизация". Прозрението й изглеждаше позакъсняло, доколкото наченките се забелязваха далеч по-рано под формата на безконтролна власт, непрозрачни институции, зависими медии и маргинализирана опозиция. Днес обаче е наистина очевидно, че путинизацията се развива възходящо. Както и че е на път да победи окончателно, тъй като за тържеството й се хвърлят огромни усилия.


Съвсем скоро впрочем в тази държава е възможно да изчезне парламентарната опозиция. И за да се случи това, вече бяха направени необходимите стъпки:


*На терена


беше пуснат "най-новият десен" проект - Яне Янев


Разнасяйки папки с променено лице, той следваше да се утвърди не просто като борец, а като алтернатива на корупцията (разбирай - на статуквото, чийто проект се явява). По този начин статуквото си назначи поредния безопасен опонент, като инвестира в своя клонинг удобна за изнасяне информация и значителен материален ресурс (вижте само новия му офис на бул. "Раковски"!). В спешен порядък на този нов Жорж Ганчев, който вече не опъва струните на китарата, а е специализиран в хвърлянето на димки (и в двата смисъла на думата), беше осигурена и международна легитимация.


* Паралелно с това борбата срещу синята коалиция се води на няколко фронта - от провокиране на разпад в СДС до драстично вдигане на изборната бариера за коалиции по предложение на… "десния" Яне Янев. Целта е на всяка цена да се избегне възможността в следващия парламент да бъде сглобено дясно правителство. Иначе казано, Бойко Борисов (с всички уговорки и за неговата "дясност") да бъде принуден да се коалира със същите, които управляват в момента. Или ако наистина вярваме на декларациите му, че никога няма да се съюзи със социалистите и Доган - да се завърти безкрайна изборна рулетка, докато президентът пак не посочи печелившата комбинация БСП - ДПС.


* Като сериозен принос за възхода на путинизацията може да се определи и предложението за мажоритарен избор на 31 депутати в допълнение към пропорционалните листи. Първо - защото с въвеждането му практически се вдига и пропорционалната бариера. И второ, по-важното - защото това изцяло обслужва дневния ред на президента и неговите спонсори, които, както вече казахме, той нарича "повече личности в политиката". По този начин


Първанов ще завоюва територия


за по-нататъшното си оцеляване като политик, оперирайки и в парламента чрез собствени лостове за въздействие. А някога, щом мандатът му изтече, вероятно ще си направи и партия, което ще му позволи да копира напълно примера на политическия си ментор.


* Като добавим към всичко това и напълно овладяното медийно поле, предизборната кампания може да се счита дори за малко нещо приключила. Във всеки случай фактът, че правителството одобри скандалната сделка с изкупилата вестници на килограм Ирена Кръстева, не оставя никакво съмнение, че "успехите" на статуквото ще бъдат разтръбени с всички сили, а още по-старателно ще бъдат запушени каналите за някакъв обрат, който би провокирал неприятна за управляващите промяна.


В този ред на мисли се сещам за един стар виц:


"Родило се в едно африканско племе дете. Баща му се похвалил на всички. "Ще черпиш" - извикало племето, но таткото отвърнал: "Ааа, ще си го ям само аз!"


Та така и с българската държава…


Ако беше жив, сигурно и Бокаса би се впечатлил от рецептата за политически канибализъм на тройната коалиция и президента Първанов. Все пак Бокаса, да повторя, беше по-честен.

Коментари (215)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на обезверен
  *****
  Разстроено

  жалко, че масата народ-гласоподаватели не може да прочете този текст

 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Аз стискам палци и гласувам с надеждата да не се получи същото управление

 3. 3 Профил на No exit
  *****
  Неутрално

  Stiskai si palcite kolkoto iska6.
  Gledai Moldova, misli za nas.

 4. 4 Профил на MIRO
  *****
  Разстроено  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СТЕ АДСКИ ПРАВИ !! СТРАДАЩОТО ОТ СКУДОУМИЕ ПЛЕМЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ, НИТО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ СТАТИЯТА , НИТО ГО ИНТЕРЕСУВАТ ТЕЗИ НЕЩА !!

 5. 5 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 847 Весело

  Браво!!!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 6. 6 Профил на peo
  *****
  Неутрално

  Ешелоните на ДС/БКП явно са безкрайни.След "проекта"Ж.Ганчев,проекта "Симеон",проекта "Сидеров"излезе на показ и Яне/някой замислял ли си е откъде му са източниците на информация?/.Сега Яне излиза на показ и изгаря....Кой е следващия-Велизар Енчев ли?Да видим......

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 8. 8 Профил на ххх
  *****
  Гневно

  Вярно!
  Ама стадото рупа ли, рупа.....

 9. 9 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Особено искам да подчертая проекта Сидеров. Неговият смисъл беше да заеме и да профанизира уличния протесе, който толкова уплаши управляващите 1997 г. А бе страшни са, но аз все още имам надежда!

 10. 10 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  "Никоя друга държава не е в основата си тъй гнила - тъй развратена, тъй хищническа, тъй антисоциална. Личният интерес е върховният принцип на държавното управление. Правдата съществува, за да се презира; законите се пишат, за да се тъпчат или да се употребяват за нечестни оръдия. Върховните вожди са или стават въплъщение на нечестие и на недобросъвестност и всеки проповедник на идеали, всеки ратник за правдини се превръща сякаш по чудо в неразумна твар, щом стане активен обществен служител...”
  Откъс от „Българската интелигенция” (1898) на д-р Кръстьо Кръстев, списание „Мисъл”.

 11. 11 Профил на Боянова
  *****
  Неутрално

  Отдавна не съм чела толкова добре и правдиво написан анализ. Браво на авторката! И наистина жалко, че повече хора няма да го прочетат. А трябва!!!

 12. 12 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  За далаверата със свинята майка Кръстева че е така - не споря.
  За Янето - също. Само глупаците му се вързват на "консервата".
  За Гоцко с неговите "мажоритарни" и че в следващия парламент ще си има поне 50 негови депутата - също.

  Но не съм съгласен с примиренческия тон и прокрадващото се настроение, че путлеризмът бил победил. Настроение за някаква кауза пердута.

  В България путлеризмът във водевилният му сирищнишко-овчаро-гейски вариант просто няма да мине.

  Едно - защото опозицията няма да успеят да я натикат така дълбоко в ъгъла. И не само политическото и представителство, а преди всичко мнозинството, които, въпреки че ходят "за гъби", за разлика от руснаците са много по-независими.
  Второ - защото главните ресурси на путлеризма - сплотяване пред "външен враг" и огромни безконтролни финансови ресурси за подкупване на народа като руските петродолари в България просто ги няма.
  Трето - няма го и възходящият тренд на развитие както по време на установяване на властта на Путлер. В Русия изборите минаха миналата година. А в България са тази и то по време на разразила се криза.

  Така че - да се говори и пише за заплахите пред обществото е наложително.
  Но примиренческите нотки са в повече.

 13. 13 Профил на Quest
  *****
  Неутрално

  Авторката явно не отчита простата истина, че и т.нар. десни партии са също така контролирани играчи. Така че, за когото и да гласувате, в крайна сметка ще спечели мафията. Демокрация, пазарно стопанство, избори, конкуренция - всичко това е парлама. Ако изобщо има някакво напрежение в мафията то е подобно на търкане между клана Гамбино и клана Лукезе. Иначе са си част от едно общо. Нема празно, нема лабаво.

 14. 14 Профил на firebold
  *****
  Неутрално

  Браво Любослава. Нямаш слаби статии. Лошото е, че и тези избори ще бъдат тъжни. Като няма за кого да гласуваш за какво ти е тази псевдо демокрация?

 15. 15 Профил на Светла Павлова
  *****
  Неутрално

  Кога по-точно в България е имало опозиция?

  Към №2:за кого ще гласувате с "надежда" да не се получи същото управление?

 16. 16 Профил на Михаил Савов
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  А какво всъщност значи "путинизация" Ако някой знае, нека ми обясни.

 18. 18 Профил на !
  *****
  Неутрално

  "Прозрението й изглеждаше позакъсняло, доколкото наченките се забелязваха далеч по-рано под формата на безконтролна власт, непрозрачни институции, зависими медии и маргинализирана опозиция." Обяснява го авторката, а аз бих добавил: назначен "едър бизнес".

 19. 19 Профил на Чернобил
  *****
  Неутрално

  Татяна Ваксберг, Любослава Русева ... се състезават по сесесерски да доказват "Надежда всяка тука оставете"?

  Луд умора няма...

  Спрете тези и прочее опасно луди.

 20. 20 Профил на До Чернобил
  *****
  Неутрално

  Мда - личи си, че те е фраснала яко радиацията

 21. 21 Профил на отминал
  *****
  Неутрално

  Дяволът ви се хили в лицето,
  но някои посещатели предпочитат да "четат между редовете"
  Друго, каквото и да е друго...

  "Изпържване на демокрацията"

 22. 22 Профил на Чернобил
  *****
  Неутрално

  На всички ни личи, но само някои демонстрирате бодряшки ентусиазъм... от радиацията

  До Чернобил
  * 20

  Мда - личи си, че те е фраснала яко радиацията

 23. 23 Профил на Веско Паскалев
  Веско Паскалев
  Рейтинг: Неутрално

  Не съм съгласен с всичко в статията - за Яне Янев опозицията си е виновна сама - не им го вкара президента в парламентарната група на десните, ако не бяха направили безпринципна коалиция за този парламент, нямаше да му сърбат попарата в следващия.

  Не е вярно и че вдигането на бариерата помага само на БСП - ако десните не влязат, очевидно ГЕРБ няма да може да направи коалиция с тях, но вероятно ще може да управлява сам (колкото по-малко партии са вътре, толкова по-вероятно е някоя да има 52%, нали?)

  Не вярвам и интригите на президента и ДС да са обхванали чак пък и БРИТАНСКИТЕ КОНСЕРВАТОРИ, които решиха да подкрепят Янев. Но е права, че той е нечия пионка, щото дори и сам Д.Камерън до дойде да агитира за него, няма да прескочи 8% процента, които предлага.

  А за това че десните са стигнали до там да се борят изобщо да ги има в следващия парламент (при положение че имаше едно време, когато имаха към 70%, помните ли?) само те са си виновни!

 24. 24 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Анинимен,

  това за "британските консерватори" е партенка, която българската пропагандна машина на Гоце, Гей и Сопола най-нагло ви пробутва.
  А вие като патета - зинали на клишето и ни мислят, ни се сещат да поразтърсят информация.

  Лъжат ви, бе!

  Въпросните са "британци" по националност. Но не са "британските консерватори".
  Те са "европейските консерватори" и с тези на Албиона нямат нищо общо.
  Опитаха се в този Европарламент да направят такава "консервативна" група, но после се разпаднаха. "Атака" например се бяха присламчили към тях в ЕП.
  Доколко "Атака" са консерви - сещай се сам.

  Сега, в предизборната борба за Европарламент си се подкрепят и се борят за всеки потенциален член та дано да скалъпят група. Яне в случая им е удобен защото хем има някакви шансове, хем е всеяден. Като тях.

 25. 25 Профил на Рейгън
  *****
  Неутрално

  Вестник "Дневник" доказва, че е почти единственият сериозен ежедневник, който държи на професионалната чест на журналиста. За съжаление, едва ли има в света народ, подобен на нас, българите, които упорито вървим към себеунищожение. Още веднъж се обръщам към всички: никой няма да ни даде нищо наготово, ако самите ние не си го извоюваме /да не се стряскат лицемерните пазители на "мирния преход", става дума за законни граждански изяви, една от които правото на протест/. И така трябва да бъде контролиран всеки, на комуто сме поверили властта, за да решава проблемите ни, а не тези на своите близки кръгове от шуро-баджанаци и обръчи от фирми.

 26. 26 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  Добър материал и особено прозрението, че Първанката ще си прави партия. Не се бях замислял наистина - той изгуби вътрешната битка (очевидно) в БСП и този път май ще има най-накрая истинско разцепление в ляво...

  Колкото до изборите - на ДС нема да им се верва какво ще се случи, ако докарат некак си изборите до техна победа. Молдова ще изглежда детска игра пред това дето ще се случи тука

 27. 27 Профил на Линкълн
  *****
  Неутрално

  "Противно на свободата, която се основава на прогреса на разума и вярата в него, свободата, придобита случайно или посредством сила от народ, който не е подготвен за нея, се превръща само в друга форма на тирания, която може да се упражнява от голям или малък брой хора или от една единствена личност" : Томас Джферсън /1743 - 1826/, бивш президент на САЩ. Четейки тези мисли, за кой ли народ можем да ги съотнесем днес, приятели?! Който има разум, да разумява.

 28. 28 Профил на Съветвам българите да не вярват
  *****
  Неутрално

  на статии в стил"всичко е безнадеждно"!Ясно е кого обслужват те,нали?Искат да ни откажат да гласуваме!!!Ниският изборен резултат е от полза само на БСПІДПС.Колкото повече хора гласуват-толкова резултатът за крадливата коалиция ще бъде по-нисък!Не гласувайте за партии-фантоми,а за такива,имащи реален шанс да влязат.Запомнете,че обединена дясна коалиция-ГЕРБ,СДС,ДСБ единствена може да бутне крадливото племе!В противен случай Борисов ще бъде принуден да търси варианти и НИКОЙ не може да му се сърди!!!Пробният камък на истината за тези избори ще бъде отношението към ГЕРБ!

 29. 29 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Тъжна и вярна статия. На 3 ноември 1989 г. случайно бях в София и още по-случайно минах през площад "Кристал", където милицията уж преби опозиционерите и те уж крещяха от болка, когато ги наблъскваха в камионетките. В този ден беше заченат един театрално уродлив и отвратително фалшив политически фарс, който продължава вече 20 години. Ние сме неговите волни зрители и неволни жертви. Може да се окаже, че светлината в тунела е фарът на летящия срещу нас влак.

  .............................................................

  Кой управлява Русия? -
  http://archiman.livejournal.com/

 30. 30 Профил на Последен бой
  *****
  Неутрално

  След като им спихна проекта "Напред", в който хвърлиха много усилия и пари, кукловодите от ДПС-БСП измъкнаха от ръкава си ново зайче. В образа на бореца за ред, закнонност и справедливост Яне Янев.Не че сега им хрумна идеята. Не, разбира се. Янев беше готвен с постаянство и усърдие години наред. Беше пробван в президентските избори, когато с Георги Марков /Николай/, но и с петър Стоянов също, торпилираха кандидатурата на на десния кандидат Беронов. Не случайно до дясното рамо на Янев се намърда подводницата на Петър Стоянов и Доган Колчаков. Другите боклуци /по израза на Едвин Сугарев/, изпълзели на припек под крилото на Янев, също са знакови фигури на ченгесарията в СДС. Могат ли да се подведат десните хора в България и да ги припознаят като свои идейни съмишленици? Тоя път, май не. Впрочем, не се подведоха и на президентските избори, когато за кандидата на Янев Николай гласуваха по-малко от 3 процента. Предизборните врътки и лупинги на ДПС-БСП говорят за едно - почват битка за спасение, не за добро класиране, а именно за спасение, тъй като зулумите им ще ги отведат на топло. Съдебната им система едва ли ще ги спаси тоя път.

 31. 31 Профил на ГТ до 13 КУест
  *****
  Неутрално

  Айде стига с внушенията че всички са маскари. Този филм го гледахме. А на бас, че този път ще се реже до здраво.

 32. 32 Профил на Иван
  *****
  Гневно

  След 15 г. хабене на нерви и сили разбрах,че в България демокрация, опозиция са празни думи или ако щете илюзия.По комунистически сценарии кои "създадоха" СДС-то - Ж.Желев-комунист и мижитурка,д-р Петър Дертлиев-информатор на ДС и после пръв приятел с БСП,д-р Тренчев-оформен като "опозиционер" от ДС,Петко Симеонов-окрал Агенцията за чуждестранна помощ в полза на БСП,Милан Дренчев-избягал от СДС заедно с Дертлиев,Каракачанов,Петко Симеонов в един критичен момент преди поредните парламентарни избори.Да не забравяме и Ив.Костов чия рожба е.Ето и сега се завърта поредната манипулация.От 20 г. почти все едни мутри са в политиката.От тези изроди спасение няма.Българинът е обречен на мъчителна смърт.

 33. 33 Профил на Умните гласуват
  *****
  Неутрално

  Удоволствие е да видиш смелостта и категоричната гражданска позиция на Любослава Русева. Да се опитаме да сме на нивото й, и да проявим гражданско мъжество, като изхвърлим от властта политическите лъжци и спекуланти на гнусното днешно мнозинство, начело със селяноидната съветска подлога Гоце. Ние българите сме длъжници към достойнството на БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. Управлението на откровени негодници през последните 8 години е СРАМ за всеки от нас.

 34. 34 Профил на hristina_fu
  hristina_fu
  Рейтинг: Неутрално

  Статията е чудесна - формулира ясно това, в което всички се съмняваме.Ако авторката не намери начин широко да оповестява тезите си,то всички ние, които я подкрепяме, трябва да се опитаме да го направим.И за кого да гласуваме? С разпадането на дясното обединение ясно е,че остава единствената възможност да се отървем трайно от БСП и ДПС е да подкрепим Герб, да получат наистина мнозинство за самостоятелно управление и после - да изискваме от тях изпълнение на поетите ангажименти.

 35. 35 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  СДС-ДСБ - Надежда за Европейска България!

 36. 36 Профил на Quest
  *****
  Неутрално

  Навремето преди поредните избори някой беше публикувал статия със заглавие, което ми остана в съзнанието "Български Национален Цирк. На вниманието на уважаемата ни публика нов номер - с Цар". Г-жа Русева вместо да прави тези изнасилени препратки към Бокаса по добре да се беще потрудила над следната тема за есе: "Български Национален Цирк. На вниманието на уважаемата ни публика нов номер - с Пожарникар. Ще има и димки". Просто не мога да разбера как българите се хващат по няколко пъти на едни и същи номера.

 37. 37 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Разчитам на Коалиция СДС-ДСБ да направят поне опит да дадат отпор на ПОЛИТИЧЕСКАТА ЧАЛГА в България!

  Имате моя глас!

 38. 38 Профил на зелен
  *****
  Неутрално

  Не се коментира вдигането на депозитите за участие в изборите на 50 000 лв.

  Защо?!

  Защото това е удар на съюзените СДС и БСП срещу новите партии, които не взимат държавна субсидия като СДС, нито взимат пари от мафията като БСП. Разбира - Зелените.

 39. 39 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Абе,"зелен",СДС са с 10 човека група,къде те стяга чепика да ги курдисваш с БСП?

  Или си като "диня"-зелен отвън,а вътре червен.

 40. 40 Профил на kiriacho
  *****
  Неутрално

  знаменито! нека има пожеце и по 4есто такива материали браво
 41. 41 Профил на педагог
  *****
  Неутрално

  Всички на избори! Нека купуват вестниците, радиата, телевизиите! Делата им ги провалят. Най-добрата реклама е личната /персоналната/ реклама от човек на човек. Престанете да се страхувате и да шепнете. Говорете смело и открито с всеки. Бъдещето е на истината. Провалът на бандата /правителството/ е пълен. Казвайте го постоянно и навсякъде на хората.

 42. 42 Профил на Beks
  Beks
  Рейтинг: 374 Неутрално

  БРАВО НА ЛЮБОСЛАВА !!!!!!!!!

 43. 43 Профил на Готов съм
  *****
  Неутрално

  да простя на Костов за това,че уби вярата на молиони седесари,но все още го наблюдавам със съмнение!

 44. 44 Профил на Съгласен с 41
  *****
  Неутрално
 45. 45 Профил на dann5
  dann5
  Рейтинг: 265 Неутрално

  и моят глас е за СДС ДСБ. Да бутнем гротескното управление в момента.

 46. 46 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Време е да се разселим по света и да заличим от историята на Европа тъмната, кретенска страница наречена БГ. Националният нихилизъм е част от българският ген, от него няма спасение. Ние сме обречени като нация на неуспех от всякакъв вид и завинаги.

 47. 47 Профил на Айде бе
  *****
  Неутрално

  Нацвъкаха се едни баш опозиционери със задача да смъкнат колкото могат от гласуващите за ГЕРБ.
  Ех, бойко,Бойко,огледай се!
  От такива демократи като вас ми се повръща!
  Ако следвам вашите съвети какво ще видя в следващия парламент?
  Същите които и сега малко по различно оцветени!
  Разберете, не ги искам!
  20 години тъпчем на място точно по тази причина!
  И ми писна и от безпринципните убеждавания,'Костов ще промени статуквото"!
  Ще го промени ли наистина? И как ще стане това?
  Чрез верните му пажове...не сме ли ги виждали да управляват?
  И какво промениха в изгодната за тях игра когато се сменяха с БСПто веднъж тези,после онези и пак отначалото.
  Тази игра ни беше омръзнала! Чувствахме се като в капан!
  И след ГОЛЕМИТЕ УСПЕХИ на СДС народа ги изхвърли та едва влязоха в парламента.
  Стига словоблудство, стига лъжи!
  Искаме възмездие!
  Живота ни премина в заблуди за неща които никога няма да се случат!

 48. 48 Профил на Една българка
  *****
  Неутрално

  Към всички, които мислят, че е все едно Станишев или Костов - щом е все едно, гласувайте за Костов.Сериозно говоря, не се шегувам.

 49. 49 Профил на Една българка
  *****
  Неутрално

  И като начало защо не спрете да купувате вестниците на ВАЦ?

 50. 50 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  Демокрацията иронично казано е СМЕШНА за този който ме разбира. Вие като лидер на която и да е партия, как бихте реагирали ако се гласува дори и с минимален % да ви строшът врата?

 51. 51 Профил на Богомил
  Богомил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Снежинката е нефел, нищо. Но лавината е сила, а е съставена от снежинки. Глетчера дълбае планините, а е съставен от снежинки.

  Ако всички ние дълбаем всеки ден, то, след време, ще сме издълбали смъртоносна рана в тялото на олигархо-комунизма.

  Агитирайте всеки ден. Обяснявайте, отваряйте очи. Подкрепяйте. Гласувайте всеки път. ДЪЛБАЙТЕ!

 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Според мен, най- важното за нас е гражданското общество. И като чета статиите на Любослава Русева и коментарите под тях се обнадеждавам. Ще ни има и ще ни бъде! Напук на комунизма, напук на номенклатурата, напук на злобните червенушковци дето целия свят им е крив, напук на Гоце, напук на Гея, напук на Черепа, напук на Манджуков, напук на Батков, напук на Ирена Кръстева, напук на Доган и обръчите му. Напук на всички изедници работещи срещу Булгария.

  Поотделно сме слаби, но съединени сме сила!

  Любослава, поздравявам ви?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на Expat
  *****
  Неутрално

  Съгласен с #41. Положението в Б-я отново е трагично в резултат на управлението на комунистите, но няма място за отчаяние. Не надценявайте комунистите и ченгетата от ДС. Болшинството от тях са посредствени и некъдърни, освен да плетат интриги не са способни на нищо съзидателно и рано или късно задължително се провалят, както става и сега. Спомнете си, че комунизмът в Източна Европа рухна само за няколко седмици.
  Убедителна победа на ДСБ+СДС на изборите i нещата в Б-я ще започнат едно по едно да си идват на местата.

 54. 54 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  ставам фен на Любослава Русева. Чудесна статия.

  до Богомил - предпочитам да си стегна куфара и да се изнеса отколкото да се изживявам като снежинка дълбаеща планините. Все пак имам и други желания и цели освен да громя путинизацията ...

  един друг форумец цитира Каравелов под статията за новата сделка на правителството с ирена кръстева и цитата си струва да стои и тука
  " ...
  Не вярвам аз, че калугер

  ще спаси раята —

  свободата не ще екзарх,

  иска Караджата."

  Любен Каравелов

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=179&WorkID=14559&Level=1

 55. 55 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  Оруел в прекрасния си роман 1984 пише " НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА".Великолепната статия на Любослава Русева ми дава увереност да мисля ,че разумът е по голямата сила.Поздравявам Любослава за гражданската и позици и смелоста и.Напомня ми много за една друга смела журналистка италианката Ориана Фалачи . И нека заедно с Любослава ,с нашия вестник "ДНЕВНИК"и всички разумни демократично мислещи хора в отечествато ни да кажем НЕ на престъпния модел на управление на социалестическата партия.Да излезем всички на избори ида ги пометем.

 56. 56 Профил на Еlle
  *****
  Весело

  Доста глуповати разсъждения, да ме извинява авторката. Просто коалицията СДС-ДСБ е родена умряла и няма какво да се съживява.... )))))

 57. 57 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Ако имаш мнение, сподели мнението си достойно,
  вместо да пробутваш чужди имена и мисли, от друга епоха,
  свои българофобски внушения.

  Криеш се зад името на някогашен достоен американски президент, който загинал от ръката на убиец...

  Цитираш друг американски президент, за да пробуташ въшкарската си идея, че Българският народ не бил достоен за свобода.

  А паразити като теб да го хулят, смучат и тровят - за това Българският е достоен, така ли?

  Левски, Ботев и Много други Велики Човеци са жертвали живота си за Българския Народ. Знаейки всичките му достойнства и недостатъци. И доста добре разбирали достойнствата на Републиканското Самоуправление, тоест на Демократичното
  Самоуправление по модела Швейцария и САЩ.

  Разбира се, всяко стадо си има мърша... Оди се пери.


  Линкълн

  * 27

  "Противно на свободата, която се основава на прогреса на разума и вярата в него, свободата, придобита случайно или посредством сила от народ, който не е подготвен за нея, се превръща само в друга форма на тирания, която може да се упражнява от голям или малък брой хора или от една единствена личност" :

  Томас Джферсън /1743 - 1826/, бивш президент на САЩ. Четейки тези мисли, за кой ли народ можем да ги съотнесем днес, приятели?! Който има разум, да разумява.

 58. 58 Профил на АБСОЛЮТНО
  *****
  Неутрално

  Прав си.

  Съветвам българите да не вярват
  * 28

  на статии в стил"всичко е безнадеждно"!
  Ясно е кого обслужват те,нали?

 59. 59 Профил на Мика
  *****
  Неутрално

  Защо обвинявате Костов за всички беди в БГ. Може ли сам човек заобиколен от толкова мно го провокатори и доносници да направи много. Я погледнете какво става сега , кои отиват при Яне и защо.

 60. 60 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 483 Гневно

  Г-жо Русева, а Б.Б.Б. не е ли същият продукт на комунисто-десарските задкулисия, каквито са Я.Я., СКАТ, Кобурга и ДПС, "Напред" и пр.? Единствено и само в неговата "дясност" ли се съмнявате? Не трябва ли да се усъмним фундаментално изобщо във възшествието му на политическата сцена, не трябва ли да се усъмним, че е поредната "димка" на комунисто-десарите, която е с много по-голям мащаб от Я.Я.? Та спомнете си какъв ресурс беше впрегнат още от 2001 г. Б.Б.Б. да се оформи като това, което е днес. Този ресурс е несравнимо по-голям в сравнение с бляскавия офис и изобщо инвестициите в Я.Я. И понеже в статията основната теза е за бясното путинизиране на БГ, нима Б.Б.Б., като виден милиционер, не е идеалното оръдие на една окончателна путинизация? Същият, който казва: "За МВР или добро, или нищо". За това МВР, за което няма парламент, няма съд, няма граждански контрол, няма Конституция, няма правов ред, и което като каже, че иска безконтролно да следи гражданството, цялата държава е готова да наруши основопалащите си правила и принципи, само и само да му угоди.

  Да, доосолявам към безнадеждността и "задънеността" обща българска, в която е упреквана Любослава Русева тук, и си давам ясна сметка, че "всички са маскари" е светоглед, от полза единствено на БКП, но пък Б.Б.Б. да се привижда като алтернатива някаква на нещо си е безкрайно наивно и глупаво.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 61. 61 Профил на Светла Павлова
  *****
  Неутрално

  Преди 1989 г., слава богу ,не ми се наложи да "гласувам".След това гласувах само веднъж,през 1997 ,за голямата работа СДС.И никога повече не станах съучастник в това,от което после всички ревем.Гласувайте пак,той новият "стар" парламент ще оправи България.Уж голяма криза,уж голям проблем,пък все едни и същи се натискат за властта.Как няма да се натискат,като знаят,че си имат верни глупаци да им сервират баницата.
  П.П. Така и не ми отговориха на въпроса отпреди два дни:как се гласува "правилно" в БГ.
  А вие гласувайте,аз пък няма да плюя повече в собственото си лице.

 62. 62 Профил на Ла Фонтен
  *****
  Неутрално

  Не помня вече аз ли съм автор на баснята за лисицата

  Махала тя с опашка насам натам, тичала и обикаляла колкото може по-далеч от нейните лисичета ли бяха, буре с мед ли бе, петродолари, мезонет или депутатско място - губи ми се вече, не помня

  Защо ли е била цялата суетня?

 63. 63 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Пример за измислен пробем и действителен спам на БСтатуткиП:

  Мика
  * 59

  Защо обвинявате Костов за всички беди в БГ.
  ...

 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Никой не казва, че Костов е виновен за всичко, но и не може да се твърдят приказки от хилядолетия за добрия цар и лошите съветници. Единствените които тръбят, че някой изкарвал Костов виновен за всичко са костовистите. Костов е виновен за нещата, което е правил, както са виновни и други, което са управлявали, в същото време и Костов и другите имат и заслуги. Проблемът на Костов е, че той отдавна няма място в политиката. Него го уби царят. След Симеон хора като Костов, Виденов, Беров нямат място в политиката. Не те лично, а хора като тях. Те са от минало време, което няма как да се върне. Прочетете си само какво пишете - "предатели, боклуци, мекерета, агенти", това са неща от 90-те години, които никъде в ЕС ги няма. Костов е осъден на политическа смърт от времето, не от комунистите. За съжаление нито ДСБ, нито СДС, нито Атака не успяха да извадят политици, които да отговарят на определението "европейски", каквито са царят и Станишев, та дори и безличният Първанов. Аз не казвам добри или лоши, корумпирани или не, казвам "европейски".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на popich_51
  popich_51
  Рейтинг: 0 Весело

  Ей коментар? ПУТИНИЗАЦАЯ значе че ние всички от там произлизаме.

 66. 66 Профил на New Yorker
  *****
  Неутрално

  СДС-ДСБ - Надежда за Европейска България!

 67. 67 Профил на Буден
  *****
  Неутрално

  Непростимият грях на Иван Костов , който е и причина за неописуемият страх на ДС и КГБ от евентуалното му връщане на власт, е ЧЕ СКЪСА с ТЯХ. Отрепките Бисери, Бакъри, Софки, Каракачани, Уруци, Радон и други елементи от таблицата го свалиха от власт чрез подобни на сегашните номера покрай обединението със СДС. Ако номерата им минат, България ще е вън от цивилизацията и от историята завинаги.
  Какъвто и да е бил, колкото и да е крал, Иван Костов е единственият комуто може да се вярва, че няма да работи като агент на Русия, като Българин. Като един от нас, такива каквито сме. А това, категорично е за предпочитане пред руско-турската перспектива готвена ни от агентурата.

 68. 68 Профил на Kazanluk
  *****
  Неутрално

  "Reformation in government follows reformation in opinion." --Thomas Jefferson to Richard Price, 1789. ME 7:366, Papers 15:138

 69. 69 Профил на bob
  *****
  Неутрално

  Статийката е супер.Ама не бива да се предаваме!Достатъчно е всички да се разходим до урните.Аз лично ще закарам цялата рода...

 70. 70 Профил на Буден
  *****
  Неутрално

  Др. Иванов,
  Гледай зад кулисите , а не пердетата дето ДС размахва.
  ТЪрси КОЙ, кому, може да повериш съдбата си и тази на децата си. Кому? Теб и мен никой не знае и няма да узнае. Някой, който някък си се е пробутал горе и е по-малко родоотстъпник от мафията на власт в момента. Някой, който им е бръкнал отзад.
  Най - мразеният от мафията е Този след когото и за когото трябва да се държим. Това е поне ясен критерии. Други няма.

 71. 71 Профил на shrink
  shrink
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Браво, Любослава! Пишеш интересно, интелигентно, истинско!
  Думите ти режат като скалпел!
  Ти си ЕДИНСТВЕНИЯТ колумнист в България от европейска, дори световна класа, от ранга на Морийн Доуд от Ню Йорк Таймс.

  Поздравления и благородна завист за смелостта да отстояваш ГРАЖДАНСКА позиция в страната, където пребиват и убиват журналисти за далеч по-малки прегрешения!

  Чакам колонката ти с нетърпение всяка седмица, и я препращам на всички познати и приятели...

  Не дискутирам с мурзилоиди, живеещи в ЕС и САЩ.
 72. 72 Профил на Д.В.
  *****
  Неутрално

  Добра статия,но аз съм много повече впечатлен от коментарите.Все пак има хора които мислят със собствените си глави и те не са никак малко съдейки по процента разумни и сърцати послания тук.
  Аз лично ще гласувам за СДС-ДСБ.
  Дори да са в коалиция с ГЕРБ в бъдещия парламент.... поне ще знам че има някой с разум,здрава логика и ясно виждане...
  Има надежда,..винаги има

 73. 73 Профил на Митко
  *****
  Неутрално

  Не е вярно, че Бокаса е изяждал политическите си противници - няма такива данни. Наистина, след свалянето и екзекуцията му неговите противници съобщиха, че са намерили в хладилника му месо от малки деца. Така че вероятно е бил канибал, ако може да се вярва на неговите противници, които бяха същите диваци.
  Що се отнася до кризата и подмяната на дясното - не ви ли писна от тези вопли? Всички мисли на г-жа Русева са изключително банални, изтъркани и безплодни. Много ясно, че комунистите ще се опитват да манипулират и да мимикрират. Защо обаче имат такъв успех? Защо дясното се оказа толкова слабо и поддатливо? Изобщо дясно ли е то? Това е въпросът.
  Една от причините за провала на "синьото дясно" е това, че то се оказа противник на демокрацията. Един пример от нейната статия - тя е против мажоритарната избирателна система. Значи тя самата, макар и да се съмовъзприема като демократ, на практика е против демокрацията, против правото на народа да контролира властта. Е, като го няма този механизъм, когато няма реална демокрация, много ясно, че всички игри ще ги печелят комунистите.
  Затова "демократи" като Русева са част от проблема.

 74. 74 Профил на Светла Павлова
  *****
  Неутрално

  До №72 Каква е ползата от надеждата,ако е основана на лъжа?Всъщност каква е ползата от надеждата изобщо? Надеждата е безсмислена емоция,защото нейните резултати са винаги в бъдеще време и никога в сегашно.Надеждата е като да яздиш кончето на въртележката-колкото и бързо да се върти,все не можеш да стигнеш кончето,което е пред теб.Та така и с българите през последните 20 години./За безвремието преди 1989 г. няма смисъл вече да се говори/Сервираха ни инфлация през 1996 г.,гласувахме с "надежда" за СДС.Те пък ни сервираха РМД-та и др.форми на задкулисно разграбване на държавата.
  Гласувахте с "надежда" за царя,който обеща да ви "оправи"за 800 дни,но оправи себе си.От тук нататък "надеждите" нещо се размиха,защото се появи тройната коалиция.И през всичките тези години ви увеличаваха сметките за ток,парно,данъци,измислиха нови табели на колите,продължиха приватизационни сделки под масата и т.н. ,а вие псувахте и гласувахте с "надежда".На тези избори на кого ще подарите надеждата си?

 75. 75 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моето неутрално мнение:

  Общо взето вече се създадоха подходящи условия храта да бъдат СВОБОДНИ във прекия смисъл на тази дума -

  Привеждам цитата на Ангел - пост № 10

  ,,Никоя друга държава не е в основата си тъй гнила - тъй развратена, тъй хищническа, тъй антисоциална. Личният интерес е върховният принцип на държавното управление. Правдата съществува, за да се презира; законите се пишат, за да се тъпчат или да се употребяват за нечестни оръдия. Върховните вожди са или стават въплъщение на нечестие и на недобросъвестност и всеки проповедник на идеали, всеки ратник за правдини се превръща сякаш по чудо в неразумна твар, щом стане активен обществен служител...”
  Откъс от „Българската интелигенция” (1898) на д-р Кръстьо Кръстев, списание „Мисъл”.

  В настоящото съвремие това беше постигнато ,чрез приложение на текста от следната песен в конвенционалната Физическа действителност :

  ,,Не щеме ний Богатство ,не щеме ний пари,
  най искаме Свобода - човешки правдини"

  Материализацията на този текст доведе Българската ( и не само нея) Демокрация до крах - защото Демокрацията се крепи на два стълба - насилието и парите.
  Изборът на демократите буквално изглежда така:
  Имаме три неща от които трябва да се изберат две ( колоните пред храма на всеки са две).Тези неща са:
  Пари, Щастие ,Власт
  Демократа избира Щастието и Властта със следната мотивация:
  Аз, като имам Власт нямам проблем прилагайки тоягата ( властта) да се набдя с пари като ограбя Труда на някого принуждавайки го да ми даде парите си ,чрез употребата на държавните структури за грабеж на чужд труд.
  Вървейки по този път стигнахме до този Хаос който е в момента - Цитата на Ангел показва,че го правим за втори път - през 1898 положението пак е било такова.Това може да означава само едно - чака ни война.

  Избралите Парите и Щастието вървят по следния път:

  ,,Богатството е Щастието да се трудиш за да имаш и двете" - както се вижда по този път Власт няма ( няма употреба на насилие, няма грабеж на чужд труд).

  Победата е гарантирана от добавената наскоро Единадесета Божа заповед : Не пожелавай чужд труд - която гарантира справедливост за всеки в предстоящата във физическата ни действителност война.Във областта на финните енергии тази война вече завърши - остава да я преживеем в конвенционалната действителност.
  Е - е - е ,няма да се наложи да ядем хора във физическия смисъл.Това поне ни се размина !

  Аз активно стоя и чакам събитията да се случат ,, случайно".

 76. 76 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Светла Павлова - надеждата не е безсмислена емоция - Надеждата е вид мотивация която в даден момент от живота ти може да те спаси от смъртта ( да не се самоубиеш например) .

  Не сте ли чували,че Надеждата умира последна - в часът на смъртта на дадения индивид.
  Не ви съветвам да проверявате моето твърдение ,опасно е ако не сте си подготвили психичен автоматизъм който да ви изведе обратно към живота в момента на завършване на проверката.

 77. 77 Профил на Светла Павлова
  *****
  Неутрално

  До № 76 Останал сте с много грешно впечатление.Аз съвсем не съм отчаяна.Отчаяни са тези,които се "надяват" поредния месия на бял кон да ги спаси.Кой е сега вашият спасител-да не би да е Бойко Борисов? Нищо чудно,че сте си избрали него,след като от две години слушате една и съща мантра:Б.Борисов е следващият министър-председател на България.С тази песен ви приспиват от известно време насам и вие я научихте наизуст.Сега онези,на които възлагате "надежди" са доволни,че са си осигурили поредните 4 години,в които пак ще има по-високи цени и парите пак няма да стигат,и пак ще псувате и ще чакате следващия спасител с "надежда".

 78. 78 Профил на Светла Павлова
  *****
  Неутрално

  Отново до №76 Първо цитирам:"Общо взето вече се създадоха подходящи условия хората да бъдат свободни в прекия смисъл на тази дума". Хората ще бъдат истински свободни само тогава,когато се научат да казват "НЕ".Няма да сме свободни,докато не се научим да казваме "НЕ".Щом говорим и вършим неща,които не искаме,значи сме роби-роби с "надежда".Управляващие правят кавото пожелаят,а вие ,тези с "надеждата",сте съгласни.Увеличават цени на ток,лекарства,дрехи,обувки,храни и всичко,което се сетите,ние казваме "ДА".Спрятат ни инфлация,която стопява и малкото,което имаме,особено редовно обещаваните на пенсионерите 5-10% увеличение,ние пак казваме "ДА".Все още не сме свободни.Има още път да извървим до думичката "НЕ".

 79. 79 Профил на Да гласуваме!
  *****
  Гневно

  Браво за г-жа Русева и всички, които я подкрепят!
  Да гласуваме, да ги затрудним тия типове, пък каквото стане!
  Стига сме се вайкали!
  Хващаме роднини, съседи, приятели и гласуваме - не е трудно!

 80. 80 Профил на Graovec
  *****
  Неутрално

  Аз не подкрепям СДС-ДСБ, защото е дясно, а защото искам нормалност. Дясно или ляво не са понятия, които са приложими в нашата обстановка. Иначе той и Хитлер е бил десен според политолозитеу, даже крайно десен, само че тази скала е кръг, крайно дясното и крайно лявото в нея са рамо до рамо ако ме разбирате...(ако не, вижте Воленчо)
  Има честно и нечестно, крадливо и некрадливо, клиентелистко и неклиентелистко, московскодупедавско и европейско, свободно и несвободно, ВАЦ-овскожурналистическо и журналистическо и т.н. По такава скала ги определям нещата за себе си, не ляво-дясно...

 81. 81 Профил на brawo i ot men
  *****
  Неутрално

  Жестоко, но верно за съжаление. Взривен е изхода на тунела по който така дълго вървяхме и чакахме да се появи светлина. Ще ни стигнат ли силите да разчистим развалините отпред, или ще се върнем назад. Смъртно сме уморени от дългия път, кой е верния изход.

 82. 82 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  В СТРАНИ ОТ ТЕМАТА.
  Относно делото за ДЯДО ДЕНЬО в предишна ваша статия е върнато за преразглеждане лично от главния прокурор в София.за допуснати процесуални грешки на съдът в Чирпан и Стара Загора. Ако трябва да доразвиете темата от статията Ви,,Да бъдеш дядо Деньо,,.

 83. 83 Профил на 83
  *****
  Неутрално

  Браво на Русева.
  "Новият Жорж Ганчев"...точно в 10-ката!

 84. 84 Профил на Мондиана до 74
  *****
  Неутрално

  Приемам, че нямате психически проблем като депресия и прочие и затова си позволявам да Ви попитам: като надеждата е безсмислена емоция, защо не се качите някъде нависоко и не скочите. Отговорът е очевиден - човек се бори, докато е жив и има сили, бори се даже да изпълзи, ако не може да скочи.
  А хора, които са гласували за цар и прочие шарлатани и шмекери, не са били водени от надеждата, а от глупост, неграмотност, мързел да се чете и разсъждава.
  Естествено, че ще гласувам. И ще гласувам, както съм гласувала от 90-та година насам, макар и аз да имам своите съмнения.

 85. 85 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  Браво на Любослава Русева!
  А аз пак ще кажа: Явно е време, българският народ да изчезне от лицето на земята. Народ, който не е способен да се развива и самоусъвършенства, който вместо да се стреми към просперитет, търси все "на хляба мекото, и на работата лекото" - нито е способен, нито заслужава да съществува под слънцето. Народ, чиито представители или гледат да избягат и да се присламчат към други народи (единствено, за да се възползват от създаденото от тях), или си натискат парцалите тук и не им пука за бъдещето на децата им - какво бъдеще може да има такъв народ?
  Така че, време е и този народ да изчезне - нито е първият, нито ще е последният, на който това ще се случи.

 86. 86 Профил на До мис Светла Павлова
  *****
  Неутрално

  Благодаря Ви!
  Изразихте моите мисли по-добре от мен.
  Поне приятелите ми,роднините ми и колегите ми не вярват на никоя партия или "политическа" т.е. криминална личност.
  Къде ги виждат платените форумци тези нетърпеливи маси-десни избиратели?
  Страхувам се че след тази криза на власт ще дойдат диктатори
  които ще пометат илюзията наречена "демокрация" както след Чикагската криза дойдоха Хитлер, Сталин,Мусолини и нашите комунистически водачи!
  Погледнете колко хора от форумите вече мечтаят за здравата ръка, за някой който да разчисти "авгиевите обори" останали след сменящите се марионетки-царе,путинци,псвдонатовци и пр. За каква демокрация говорите?
  Баба Ванга предрече а ние и се присмяхме че САЩ ще имат черен президент! Позна, ние казвахме-никога! Но тя каза и че той ще бъде последният президент на САЩ и след него Северът и Югът ще се разделят! Дали и това ще стане?
  Помнете! Какви кръвопролития следват след демокрацията на Римската империя и разпадането и! Какви императори последваха управлението на тримата консули!
  Та сега гадая-кой ще бъде новият ни Диктатор. Когото и да изберем. Той чука на вратата ни и ние сме готови да Му отворим.

 87. 88 Профил на помним
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов си от управляващите! Нали беше в МВР от НДСВ, а и гласът му на предните избори е за НДСВ! Самият той водеше 2 листи на НДСВ! Никой не е премествал гласът му от бройката на НДСВ, постигната на предните избори. Това че разни депутати се местят тук-там е нормално, но гласуваш ли веднъж - край. Гласът си остава подаден 4 години! Затова умната на изборите!!! И да напомним, че изборите за Европарламент са по-важни от тези за НС. Защотото все повече законите ще се спускат от Брюксел!

 88. 89 Профил на до #80
  *****
  Неутрално

  Точно така "дясната" партия СДС/ДСБ в действителност е по-лява партия от БСП. На БСП социалистическо е единствено името й да заблуждава чалгизирания електорат, който действа първосигнално като натрениран лабораторен плъх при прозвучаването на звукосъчетанието "соц".

 89. 90 Профил на до #80
  *****
  Неутрално

  ...в действителност БСП си е партия на едрия капитал, чисто капиталистическа партия, която се грижи единствено и само за интересите на най-едрия капитал и това се вижда ясно и от законите, които приемат и от прилагането им, а не само от това, кой членува в БСП!
  За ДПС да не говорим!

 90. 91 Профил на Руританец
  *****
  Неутрално

  Добра статия, но дори Любослава Русева в пушилката е пропуснала най-същественото: увеличенията на депозитите за участие в двата избора от общо 35 000 на общо 100 000 лв. Бариерата за 8-те процента няма да мине в пленарна зала, но ще отвлече вниманието от депозитите. В повечето страни от ЕС такъв депозит изобщо няма, в някои има, но никъде - толкова висок, като в България. Какво означава на практика това? Означава, че се търси невъзможност малка партия, непредставена в парламента досега и независима от бизнеса, да се докопа до избори. Просто е: ако имаш пари, имаш и гласове; ако нямаш пари, нямаш гласове, щото не те пускат на избори. Каквото беше - беше! Нови партии не щем. Статуквото се обедини срещу алтернативата.
  Говоря, разбира се, за ЗЕЛЕНИТЕ. Това е единствената партия, която събира подписите си за участие в изборите на улицата и пред щандовете й често има опашки. Но пък си няма нито държавна субсидия, нито топлофикация, нито някой и друг олигарх.
  А подписите са предостатъчен тест за обществена подкрепа. Никоя от десетките фантомни партии не може да събере 15 000 подписа в своя подкрепа. Някои и сега представени в парламента партии също биха имали сериозен проблем да ги съберат. ЗЕЛЕНИТЕ ги събират. И затова ги цакат с парите. Но въпросът не е само до тази конкретна нова партия, въпросът е изобщо до възможността за създаване на нови алтернативи и правото на политическо представителство. Това се опитват да ни отнемат!

 91. 92 Профил на ЕНП
  *****
  Неутрално

  ДАНС не е ли новата политическа ДС?
  Смятам, че ДАНС участва в политиката, като прави опит за моделиране на политическата конфигурация. Информацията "в папките" разпространявана от Яне Янев е от ДАНС, както той спомена. Създава му се образ на поборник срещу корупцията на управляващите. Това е въдицата предназначена за десни избиратели. Това е скромният принос на ДАНС в политическото състезание срещу СДС и ДСБ в полза на ДПС и БСП.

 92. 93 Профил на до #86
  *****
  Неутрално

  Не бих казал, че Обама е черен президент. Не е особено черен. Ще трябва пак да опитат и не вярвам, че САЩ ще се сгромолясат точно сега. Смятам, че ще я закърпят работата за още няколко десетилетия поне.

 93. 94 Профил на Z
  *****
  Неутрално

  Българите са скотско племе, това е проблемът!

 94. 95 Профил на petko
  *****
  Неутрално
 95. 96 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  Какво ще рече демокрация? (ДЕ - МОЖЕ - КРАДЕ)
  ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА ИЗБОР !
  Гласуваш за РИБА например и смесваш риба и зеле или риба и картофи, дори банани с кисело зеле, ти загубваш ЦЕННОСТА НА РЕЦЕПТАТА и така си ЗАГУБВАШ ВЕЧЕРЯТА.
  Създаваш ОБЕЗЛИЧЕН ВКУС в който истенските ти врагове са неотличими.
  Абе виште какво направи демокрацията със землиделието.
  Правителство което няма собствени продукти да изхранва народа си, неможе да каже, "ДА НЕ МЕ ХРАНЕШ ТИ, ЧЕ ДА ТА СЛЕДВАМ".

 96. 97 Профил на набръснарябратму
  *****
  Неутрално

  Един колега предлага горе, да спрем да им купуваме вестниците на ВАЦовете като за начало.
  Аз това съм спрял да го правя още през далечната 1991.
  Обаче! Идва събота и аз трябва да си купя програмата на телевизията за цялата седмица. Хич не ми се купуват парцала и салфетката, но имам ли избор?
  Капитал имат сума глупави притурки, но ТВ програма нямат, щото са над тия неща. Дневник имат, ама не струва. Програмите на ТВ са дадени само до полунощ. А аз тогава се връщам от заведенията. Спестили малко място???
  Писах им веднъж един постинг - изтриха го модераторите-цензори.

 97. 98 Профил на Lazar Madjarov
  Lazar Madjarov
  Рейтинг: 8 Гневно

  От Лазар Маджаров
  Изложената фактология и виждания за случващото се в статията,според мен,са правдиви и основателни.Не споделям,обаче,нишката подхранваща съмненнието,че след изборите,настоящата управляваща шайка ще бъде изхвърлена от управлението.Въпреки всичките "финтове"които управляващите правят в НС за елиминиране на коалицията СДС-ДСБ от възможността да бъде в следващото НС,те няма да успеят/мисля ,че РЗС не може да бъде фактор.Янев е само говорител на управляващите/,по следните причини:1.Ако прагът от 8% бъде гласуван в НС,то съгласно изявленията на Гоце,той ще върне закона в НС.В такъв случай,ще започнат нови дебати,евентуално за снижавана на тази граница или отпадането и-БОНУС ЗА ГОЦЕ/едва ли мнозинството автоматично ще прегласува стария текст/ 2.При формални нови дискусии по въпроса ,които ще отнемат физическо време,няма как да бъде спазена опрпеделената вече дата за нашите избориОт това следва,че стратегическата цел на БСП и ДСП за по-голяма дистанция между европейските и вътрешните избори,ще бъде постигната. 3.Бих искал да вярвам,че въпреки всички мрачни предвиждания за ниска степен на гласуване/изгодно за БСП и ДПС/няма да се сбъднат,защото в крайна сметка,мнозинството от българските граждани,недоволни от настоящето управление,ще си дадат сметка,че тези избори са последен шанс за Европейска България за години/ако не -за винаги/напред!

 98. 99 Профил на Peter
  *****
  Неутрално

  До 87: Тези 50 хиляди пък кой ги брои като бариера? Тъпо е от страна на СДС да го направи, безспорно, но спрямо парите нужни за предизборна кампания това са стотинки.

  А статията наистина е много добра. Не вярвам че всичко е част от някаква голяма конспирация, най-малкото защото "екипна работа" е непонятен израз в Бг, дори за представителите на статуквото. Но всичко това наистина са целенасочени опити да се смачка алтернативата.

  Едно обаче не се отчита - десните/мислещите избиратели вече сме видели всичко - гонения, вътрешни конфликти, бивш лидер да нарече партията си мъртва, партия да нарече единствения си успешен управленски мандат неуспешен... Малко неща могат да ни изненадат вече - научихме разликата между буря в чаша вода и истинска управленска корупция.

  Между другото интересно как се обърнаха нещата за мажоритарната система - вчера всички бяха "за", днес седнаха и помислиха и се оказа, че си вкарваме автогол в нея. Именно затова от самото начало бях против мажоритарните избори - хората си мислят, че като с магическа пръчка свестни хора ще дойдат да се кандидатират. На практика ще дойдат корумпирани безконтролни типове с кампании платени от незнайни спонсори и никакъв начин действията им да бъдат контролирани. Като ги свалим на следващите избори ще дойдат нови лица, но пак със същите спонсори. Мажоритарните избори в Бг са рай за корумпираните.

 99. 100 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво на Любослава Русева - за пореден път!
  Гласуване на поне 60-5% е което може да разбута мърлявата фасада, която ни се получи вместо демокрация...

  Keep it simple and make it special.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK