Показаха законопроект, който никак не е за показване

Показаха законопроект, който никак не е за показване

© Иван КутузовЦифровият преход е време на пренареждане на медийния пазар. Дори цифровите технологии няма да позволят всички програми да се разпространяват чрез спектър. В такива случаи е нормално да има състезание - законите да определят правилата за състезанието по прозрачен начин - и нека най-добрите да победят, от това печелят зрителите и слушателите.


В България е иначе: нека да победят правилните кандидати. Вносителят на законопроекта решава обратната задача: да се напишат такива правила, които да гарантират, че в голямото пренареждане успехът е не за най-добрите, а за правилните. Естествено, обратната задача не обича светлина, публични обсъждания, финансови обосновки и европейски принципи. Не обича ясни алгоритми и честни състезания. Обратната задача обича максимално тъмна, максимално бърза и максимално неясна процедура.


От началото на годината у нас бяха приети два изменителни закона, свързани с цифровия преход. Без никакви мотиви беше предвидено служебно лицензиране на определени програми. Комисията за регулиране на съобщенията получи права да разрешава по свои правила аналогово наземно разпространение на програми. Всички срокове в законите бяха предвидени така, че целият наличен ресурс да бъде разпределен предизвестено преди изборите. Реакциите не закъсняха: вече има искане до Конституционния съд и сигнали до Брюксел. Разочароващо е, че реагира само засегнат бизнес. Граждански реакции няма. СЕМ мълчи монументално.
Уредбата на цифровия преход за БНТ и БНР временно беше оставена встрани, за да се ускори максимално решаването на другите въпроси. В единия от законите се появи норма, според която до 1 март т.г. трябва да се приеме отделен закон за гарантиране на обществения характер на БНТ и БНР. Самата норма съдържа скандал, защото срокът беше буквално отрицателен - което вече означава отказ от анализи, оценки и публични консултации. Но правителството внесе в НС проект*, с който наистина тества прага на търпимост на гражданите.


Изготвянето на проекта е в нарушение на императивни изисквания на Закона за нормативните актове за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Проектът, който трябва да гарантира обществен характер на БНТ и БНР, се държа в тайна от обществеността. Не е известно да е консултиран с обществените оператори. Не е взето становището на медийния регулатор, нито пък той е настоял да бъде консултиран. Мотивите не съдържат нужните оценки за съответствие с общностното право и за прякото и косвеното въздействие върху бюджета.


Проектът не отговаря на задачата, очертана от законодателя в §5г на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Законодателят иска в този закон да се определи редът за издаване на разрешение за цифрово наземно разпространение на програмите на БНТ и БНР, да се гарантира честотен ресурс и да се регламентират условията за гарантиране на обществения характер на БНТ и БНР. Проектът не определя реда и не регламентира условията, но за сметка на това се занимава пространно с частни интереси.


Лексиката, използвана в проекта, ще блокира ефективното му прилагане. Това се дължи отчасти на опаковъчния стил, възприет за прикриване на истинските намерения на вносителя, отчасти на небрежност или непознаване на предметната област. Един преглед на намесата на новата уредба в полето на Закона за радиото и телевизията показва опасно непозволено навлизане в установена медийна материя, свързана с обществената функция и редакционната отговорност на обществените оператори. Мисията им е предефинирана небрежно, а именно тя според решенията на Съда на Европейските общности е основанието за обществено финансиране.


Според проекта БНТ и БНР предоставят обществена услуга, като осигуряват достъп до информация и съдържание. Като дори не коментираме фриволността на "информация и съдържание", това твърдение е невярно и опасно. С така дефинирана обществена услуга БНТ и БНР не могат да получат бюджет за производство на програмите си.


Налице е недопустимо смесване на медийна и телекомуникационна проблематика в разпоредби, посветени на различни въпроси - от дефиниции до институционална компетентност. Общностното законодателство дефинира операторите като носители на редакционна отговорност. Това основно положение е убягнало на вносителя, тъй като проектът предвижда отговорността за осигуряването на обществената услуга да се носи от друга компания.


Две нови юридически лица се предвижда да бъдат създадени в най-кратък срок. Едното, национална компания, трябва да бъде носител на разрешението за използване на спектър (аналог на далекосъобщителните лицензи, които за аналоговото разпространение на програми сега се притежават от самите БНТ и БНР). Няма публични мотиви защо се отказва на двете медии да притежават разрешенията си.


Остава неизвестно за колко и какви програми на БНТ и БНР ще се издаде разрешение и защо. Откъде вносителят знае дали българите имат нужда и са склонни да подкрепят финансиране на множество програми на БНТ? Компанията ще получи разрешение без конкурс за какво точно и колко ще струва на бюджета това "неизвестно какво"? Не е проучвана сериозно обществената потребност от нови програми. За сметка на това в мотивите се подчертава "запазване на ролята на президента в осъществяването на електронните съобщения и в радио- и телевизионната дейност". Казано е за президента, но не е казано за зрителите. Зрители - много важно, каквото им пуснат - това ще гледат. Ако БНТ не може да произведе нужното съдържание - ще й го произведат, както се вижда по-нататък в проекта.


Мрежата ще се изгражда от ново търговско дружество на принципа на публично-частно партньорство, което ще бъде създадено в последните дни на това правителство, а мрежата ще бъде национален инфраструктурен обект. Изглежда, че след като предходното правителство допусна националната мрежа (НУРТС) да бъде приватизирана заедно с БТК, а сега БТК я обособи и подготви за продажба, започва паралелно усилие за изграждане на нова мрежа с подходящ частен инвеститор. Няма данни как е обосновано това решение, но има много съвпадащи предположения кой е подходящият частен инвеститор.


Дългосрочното позициониране на частни интереси е най-неуместната и скандална част на проекта. Това е и вероятната причина за необичайната тишина откъм частния сектор. Предвидени са нови изменения на ЗРТ с цел създаване на пазарни предимства за определени търговски оператори без никакви мотиви и обосновка. Това е очевиден пробив на недоволни частни оператори от приетите през март промени на ЗРТ. Има и симптоматични поправки на норми от същия изменителен закон. Пет илюстрации:


1. Въвежда се възможността за т.нар. съвместни програми на БНТ и БНР с физически и юридически лица и оператори. Извън състезания и конкурси, без необходимост от правилниците като тези, които регулаторът одобрява за външните продукции - само с решение на генералния директор и УС на БНТ, съответно на БНР. Прилича на нахлуване на частното в публичното без правила. А и прикрива изоставането на БНТ от обществените телевизии в ЕС, които отдавна работят за адекватно съдържание и услуги в цифровото време.


2. Позволява се на едно лице да има едновременно собственост в медии и в рекламни агенции. При последните изменения в ЗРТ през март опитът за легализиране на такава възможност беше отклонен в медийната комисия, сега за пореден път се предлага заличаване на забраната в ЗРТ с известния аргумент за публичните компании.


3. Променят се критериите за служебно лицензиране. Това е изключително скандално: когато критериите в закона не водят до правилните програми, променят се критериите. За да се гарантират въпросните служебни лицензи, особено на очевидно скъпата на вносителя ТВ2. Ново изменение на ЗРТ (§4, т. 6а) трябва да поправи небрежността на вносителя и на депутатите при последното изменение на ЗРТ от март т.г. То трябваше да доведе до незабавно служебно лицензиране и задължително цифрово разпространение на програмите не само на бТВ и "Нова тв", но и на ТВ2. Този факт беше опакован в система от произволни критерии, един от които беше "наличие на програмна лицензия, издадена чрез конкурс". Експертите на премиера са пропуснали обстоятелството, че има решения на ВАС, според които програмното лицензиране преди 2001 г. е без конкурс. Наблюдаваме итерации на законови критерии до описване на фаворита. Жалка картина, възможна само в жалка държава.


4. Продължава линията да се изваждат от състезанието правилни програми на близки до властта оператори (§4, т. 6б). Вносителят няма спирачки за своите фаворити: някои програми, разпространявани сега по кабел, не само ще получат аналогов спектър без състезание с бележка от КРС, но и наземното им цифрово разпространение се гарантира незабавно.


5. Предлага се заличаване на правната пречка за програми на свързани лица - т.е. прави се път за цифровото разпространение на съзвездията програми на аналоговите оператори. Като пример: това, което бТВ се затрудни да постигне в преговорите с кабелните оператори миналата есен (разпространение на пакет програми), ще се постигне с държавна благословия за цифровото наземно разпространение. Сговорчива държава, по-сговорчива от кабелните оператори. В отделни случаи.


Още текстове от Нели Огнянова на http://nellyo.wordpress.com


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на нетко
  *****
  Любопитно

  Надеждата ни е, че *интернетите* ще изместят традиционните медии и ще сварят Законодателя неподготвен.

  Дали може да има независими медии в нета?

 3. 3 Профил на Конфуций - Бясно
  *****
  Неутрално

  А, ТОЗИ ПЪТ НЕ! СКАЧАМ И ЩЕ ГИ РАЗБИЯ САМО ДА МИ ПИПНАТ РАДИОТО. Телевизия не гладам, но БНР слушам и възнамерявам да го правя - не ми пречи като чета или работя.
  Да не говорим, че това е дневния източникът на информация за хората по селата (чрез радиоточките) и за малките градчета.
  ТОВА СА НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА БЪДАТ СЪСИПАНИ ОТ НИКОГО!

 4. 4 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  Някой да се досеща поне един закон, който да е приет под давлението на БСП, ДПС или НДСВ и да не е безкрайно глупав и безумен? Аз поне не се досещам за такъ закон. Ако някой знае кое е това изключение- нека да го сподели с нас!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 5. 5 Профил на Отчаяно
  *****
  Неутрално

  Така като чета - излиза че комунягите пак се гласят да ни управляват- този път обаче с пълен контрол на медиите ! Разбрали са мръсниците че информацията е най-важното нещо сега
  Нещо не ми работят запетайката и точката - затова ги нямам в текста

 6. 6 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Комуноидите не са вчерашни - още "великият" Ленин учеше, че който държи медиите, държи и властта.
  Затова през последните 20 години те систематично унищожават свободните медии - спомня ли си някой днес, например, вестник "Свободен народ", който беше първи унищожен.
  Наред с чисто червените, остават парцалите на полковника от ДС Тошо Тошев и всякакви други порнографии, гъзолизещите телевизии и радиа.
  Защото целта е всеобщо затъпяване - прост и беден народ се управляват най-лесно.

 7. 7 Профил на Сократ
  *****
  Неутрално

  Днес гледах репортаж по РЕТВ, в който журналистка настойчиво питаше Сергей Станишев, да ли при вкарването на други хора да чистят няма да натовари данъкоплатците още повече. След няколко въпроса, Станишев се обърна и попита "Вие от коя телевизия сте?" и когато разбра отговори "А, сега разбрах".
  Кажете ми в коя демократична държава, министър-председател си позволява подобно поведение, вместо да даде ясен отговор?
  Подобна реакция, дава отговор на много въпроси.
  Първо, Станишев е толкова демократ и спазва принципите не само на демокрацията, а и нормите на Европейския съюз, колкото Луцифер, десетте Божи заповеди.
  Тази негова реакция, ясно показва какви ги върши той, неговата партия, коалиционният му партньор ДПС и ръководеното от него правителство по отношение на цифровизацията и въпросните мултиплекси. Целта е ясна. ОКОНЧАТЕЛНО ликвидиране на шансовете за независими медии и свобода на словото.
  И ако телевизиите са част от пъзела, то на един по горен пост да кажа и за интернет, като алтернатива. Самият Станишев многократно критикува мрежата и хората които пишат в нея анонимно. Тази му позиция е напълно в унисон с мисленето на една непоправимо тоталитарна личност, нищо, че ни го пробутват за модерен човек. Навремето Тодор Живков на среща с журналисти беше казал " Не е журналист този който казва и пише това което мисли. Журналист е този който пише и говори това което трябва". Та г-жо Огнянова "Вие от коя медия сте? Имате блог?...А, сега разбрах...."


 8. 8 Профил на dzver
  *****
  Неутрално

  С малко, но завинаги.

  Гласят се да ни управляват завинаги

 9. 9 Профил на автор
  *****
  Неутрално

  А 251 ЗЕС? Вярно, опитите продължават, но не е задължително да са успешни.

 10. 10 Профил на Закони ли?
  *****
  Неутрално

  Нели Огнянова прави истински добър анализ, но само по този конкретен повод - това е нейната специфична област. Имайте предвид, че повечето закони, приети от сегашното НС, са направени по същия (извънзаконен) начин. Цялата 4-годишна работа на НС трябва да се ревизира.

  Най-драстичното, от което трябва да се започне, че около половината (59% за последната сесия и до 80% при предишни сесии) закони са приети при липса на кворум.

  Съдържанието на самите закони противоречи на здравата логика, Конституцията, същността на закона и процедурите по създававането и приемането им.

  Изборният закон също е подготвен и изработен на този принцип.
  Това е резултатът от последните избори!

  Хора, гласувайте!

  От маскарите, сегашните са шампиони! Оставете гъбите. Гласувайте!

 11. 11 Профил на Ох!
  *****
  Весело

  Колеги, нали не се притеснявате насериозно от нелепите решения, взимани сега? Само след няколко месеца ще бъдат отменени. Оставете ги да се излагат до изборите - полезно е!

 12. 12 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  в подкрепа на # 10 - представете си че 80% не гласуват или пускат невалидна бюлетина. 20% избират управниците ! ЕВРОПА
  пуска или спира пари в зависимост от избраните или от желанието
  на неучаствалите ? Смешен въпрос,нали! НА КОГО ЩЕ НАКРИВЯ
  КАТО НЕ ГЛАСУВАМ ! КАКВО ПОСТИГАМ КАТО ПРАВЯ БОЙКОТ ???
  Иска ми се да не сме толкова прости,неуки,глупави.... и незнам
  още какви ,за да се хванем на такава елементарна въдица !!!!
  Затова всички да гласуваме, но за тези които имат шанс да минат
  процента- в противен случай все едно не гласувам.

 13. 13 Профил на Н. М.
  *****
  Неутрално

  Идва краят на този цикъл на беззаконие. Надявам се, че следващият няма да е такъв.

  Как се пише думата "съзтезание"?

 14. 14 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Една добра статия.
  Става ясно в каква люлка ни люлеят и как си плетат кошницата.
  Нищо добро не ни чака. Само робство- интелектуално, икономическо, всякакво.

  Има ли живот след демокрацията ?
 15. 15 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Едно е ясно за кой ли път :
  От свинята лебед не става .........дори и след 20 г. " демокрация"

 16. 16 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мога да коментирам текста само в смисъл, че това един навременен и полезен законопроект който гарантира Абсолютната власт на тези които ни управляват или поне е сериозна крачка напред в това отношение.

  Лично Аз съм доволен от този избран от управляващите път на развитие на Българското общество защото знам ,че този път ще доведе до пълен крах както на тези които ни управляват така и на обществото в България !

  Властта даде пълен напред към моята цел - Личното ми щастие ,която цел е неразривно свързана с ликвидирането на Демокрацията по света и у нас !

 17. 17 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да няма Демокрация за мен е въпрос на Лично щастие защото в света на Демократите няма щастливи хора и усмихнати лица !

 18. 18 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гледам някой ми даде оценка - 1 на моя пост № 16 - не разбирам какво не хареса този обикновен като мен човек в моя подход към Управляващия елит. Да бъдем свободни означава никой да не може дори и да искаме да извършва върху нас действието управление. Ние обикновените хора сме направени от такова тесто,че всеки опит да бъдат контролирани нашите действия се проваля безславно - това не е от вчера - Историята на нашата цивилизация доказва недвусмислено, че всеки опит за въвеждане на Световен ред се е провалял безславно. Не виждам защо сега трябва този физически закон да претърпи изменение.
  Както не може да бъде променено действието на закона за гравитацията по абсолютно същия начин не е възможно да бъде установен Световен ред или дори ред на територията на Република България както наивно си мислят вносителите на въпросния законопроект!
  За мен тяхното поведение е естествен и закономерен процес защото знам,че властта не може да чете миналото си.
  Затова съм сигурен,че оценката - 1 е дадена от обикновен човек защото Властимащият е илитерат по една единствена причина : Той е властимащ.Да си властимащ изключва възможността да имаш мярка както към другите така и към самия себе си. Това е причината за съществуването на известния израз : Властта покварява - затова покварява ,защото отнема чувството за мярка ,нещо което някои властимащи никога не са имали !

 19. 19 Профил на американец в БГ
  *****
  Весело

  Колониалната администрация ще продължи да ни управлява, както и досега! Независимо кой, как и за кого ще гласува! Гаранция за това е съществуващата избирателна система. Точно за това нито един нормален избирател НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВА! Нека управляващите САМИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА СЕБЕ СИ! Нека управляващите САМИ ДА ИЗБЕРАТ СЕБЕ СИ ЗА УПРАВЛЯВАЩИ! Но поне няма да се крият зад думите, че Народа ги е избрал! Нека да продължават да ограбват народа и да изнасят парите в западни банки по свои лични сметки! Нормалния българин НЯМА ДА ГЛАСУВА и да им даде възможност да се хвалят, че КРАДАТ ЗАКОННО! Затова пълен БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ!

 20. 20 Профил на Просто ЧОВЕК
  *****
  Разстроено

  Американец, ти искаш ли да гледаш същите муцуни в новия парламент, избрани от 1000 човека, които ще гласуват дори и да има "ПЪЛЕН БОЙКОТ" на изборите? Което е практически невъзможно и всеки нормално мислещ го разбира.

  И на мен ми се иска да гласувам в честна надпревара на идей, личности и програми, ама съм се родил на много грешно място.

  И затова, аз ще гласувам за по-малкото зло.
  Призовавам и теб и всички, на които им пука от това какво им се случва всеки шибан ден в шибания АБСУРДИСТАН!

  ГЛАСУВАЙТЕ ХОРА!!! САМО ТОВА Е НАЧИНА ДА СЕ ДАДЕ ОТПОР НА НАСТЪПВАЩИЯ С ГРОХОТ КОМУНИЗЪМ!

 21. 21 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  Хора, спрете да се вайкате !
  вървете да гласувате на лято - не е вярно, че нямало за кого.
  Напротив, има! Спомнете си кой извади БГ от голямята дупка, в която ни навряха през 1996-97 г. пак тия сегашните.

 22. 22 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 497 Гневно

  Хора №21 е прав ! Да гласуваме за СДС-ДСБ! Останалото е просто глупост! И да не слушате маскарите от форума! То не значи, че ако те са маскари та и ние сме! майната им на такива обобщения!

 23. 23 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 497 Гневно

  Хора №21 е прав ! Да гласуваме за СДС-ДСБ! Останалото е просто глупост! И да не слушате маскарите от форума! То не значи, че ако те са маскари та и ние сме! майната им на такива обобщения!

 24. 24 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Неутрално

  На тая въдица с негласуването вече не се ловя аз! Ние да не гласуваме, а "малцинствата" по три пъти да ходят да гласуват- така излизаше досега! Който иска да не гласува- да си стои вкъщи. Който смята да гласува- да отива. По добре празен плик (особено ако се окажат 10-20% празни бюлетини), отколкото ДПС- с най-много представители.
  Не че на нашите дембели в парламента ще им запука, обаче над 10-% "невалидни" бюлетини ще са далеч по-ясен сигнал за целия свят не само че ни пука какво става в Бг, ами че и на нас не ни харесва случващото се.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 25. 25 Профил на Do anonimen i rycher
  *****
  Неутрално

  Вие нормални ли сте да гласувате за Костов и компания. Май-много бързо забравяте какви дела вършеха по време на тяхния мандат, само един пример - г-н 10% предполагам Ви говори нещо?
  Не искам и да се разбира, че защитавам и червената депесарска паплач, те са още по-лошия вариант. Лично аз все още не виждам лидера, който да поведе българския народ, който да накара хората да му вярват и да го следват. Някакси и Бойко Борисов не ми се вписва в тая гледка. Дано скоро се появи този липсващ до момента лидер

 26. 26 Профил на коритаров
  *****
  Неутрално

  На изборите голем шут по БСП и ДПС

 27. 27 Профил на ха
  *****
  Весело

  до 24. А сигурен ли си, че ще бъдат отчетени тези 10-20%. До колкото си спомням ЦИК МИК и подобни се назначават от същите тези управляващи.

 28. 28 Профил на Конфуций
  *****
  Гневно

  БНР и БНТ трябва да останат абсолютно обективни и независими от управляващи и опозиция! Стига ни едно Чернобилско затъмнение, когато комунистическата номенклатура си къташе мангалското здравенце с вносни храни и зеленчуци, а народът хрупаше радио-активна маруля и репички! НЕ НА ВСЯКАКВА ЗАВИСИМОСТ ПРЕД КЛИМАТИЧНА КАТАСТРОФА!

 29. 29 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Весело

  Абе вярно че е по-вяжно кой как ще ги преброи бюлетините, а не кой как ще гласувяа, обаче по-дора идея някой ако има- моля дя е сподели с нас! Дотук имаме правителство, избрано с около 13% от имащите право на глас- ето го резултата.
  По-добре да се опитаме да променим малко отмалко ситуацията, а?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 31. 31 Профил на 25-тий,
  *****
  Неутрално

  Помня, помня. Ама помня за да направя срванение и да ти кажа, че наглостта, дебелоочието, безпардонността, тоталното оливане и самозабравяне на сегашните прави костовчетата да изглеждат ангели. И хич не се самозалъгвайте че бате ви Бойко е различен. Охранител на Бай Тошо, завършил в Москва, просто няма начин да не е от същото котило. Вълкът козината си мени, но нрава не. Така че, който иска - за гъби. Аз ще ги оставя за друг ден.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на БониМ
  *****
  Неутрално

  По принцип създаването на отделна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване за програмите на БНР и БНТ е доста необмислен акт на законодателя. Това означава, че ще трябва да се изхарчат невероятно много пари за създаване на инфраструктура и за производство на 5 или 10 програми на БНТ, което е напълно неоправдано тъй като наземното телевизионно радиоразпръскване се използва едва от 25% от населението. Бъдещето е на електронни съобщителни мрежи за широколентов достъп, включително разпространяващи радио и телевизионни програми. Освен това мобилните мрежи от поколение 3 до 4G също разпространяват радио и телевизионни програми. Друг съществен проблем е, че законодателят не е преценил, че БНР не може де се вмести само в една електронна съобщителна наземна цифрова мрежа, както би се вместила БНТ. В момента БНР разпространява програмите си чрез няколко наземни електронни съобщителни мрежи. Едната е в честотния обхват 87.5-108 MHz, другите са на средни, дълги и къси вълни. На къси вълни има и наземна цифрова мрежа по стандарта DRM. Няма логика тези мрежи на БНР да бъдат закрити, без да има необходимост за това.

 34. 34 Профил на До БониМ
  *****
  Неутрално

  А може ли това да го направите на листовки и да го раздадете на единодушно доволните от проекта депутати?
  Или го напишете със спрей на стената на парламента, ако не ви хване охраната?
  Или да го изпратите в телеграма на вносителя Станишев и на износителя Първанов?
  Или на тези, който отделиха за БНТ и БНР една мрежа - а дали една, защо една - няма значение?
  И на Пръмова.

 35. 35 Профил на Нерегистриран
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Просто ЧОВЕК":

  Като отидеш на пазара и ти предлагат скапани домати и спаружени чушки - кое ще избереш!?
  Е пред такъв избор сме поставени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK