Отвъд чертата

Само за ден властта на два пъти престъпи чертата, зад която демократичността на всеки конституционен ред вече не е никак сигурна. Правителството поиска драстични ограничения при провеждането на митинги и демонстрации (виж стр. 4), отнемайки без скрупули важна част от територията на гражданските права. Парламентарното мнозинство премахна конкурсите за завръщане в съдебната система на напусналите я магистрати и така отвори вратите за външни интереси в управлението на третата власт.


Забележително е, че налагането на тайния избор на съдебните началници се случва едновременно с отхвърлянето от съд на тайния избор на партиен лидер с мотива, че това било недемократично средство! Като към тази картина добавим "демократизма" на току-що приетите поправки в избирателния закон, сами се налагат два извода: че днешната ни демокрация крачка по крачка се превръща в имитация; и че властта дори не си прави труда да придаде някаква етична приемливост на "процеса". В края на мандата няма защо да се губи време интересите да се обличат в по-елегантни форми.


Припряността става още по-видима от факта, че спорният проектозакон за събранията, митингите и манифестациите, който предизвика неотдавна острата съпротива на маса организации и движения, беше одобрен вчера в спешен порядък от кабинета, без да е включен в оповестения дневен ред. Управляващите явно си знаят защо им е нужна тази непопулярна крачка точно сега, в навечерието на изборите. Удържането на позициите на всяка цена - с мажоритарен елемент, с 8-процентов праг за коалиции, с купуването на гласове (не забравяйте изявлението на Доган от преди две години, че това е европейска практика), може да роди отсрещен граждански фронт на протеста. И трябва да са подръка средствата, с които да бъде неутрализиран. Колкото и нелицеприятни да са те.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иванушка
  *****
  Весело

  Всъщност нека погледнем на това вече прието решение за демонстрациите от друга гледна точка.
  Управляващите признават официално, че нищо не правят за народа си и резонно ги е страх от него.Затова чрез законови мерки се опитват да управляват народното недоволство.
  Нека за да им е по-лесно да приемат - ако протестираш направо си влизаш в затвора.Така още по-бързо ще изгонят несъгласните.
  В милата ни родина ще останат само пенсионери и милиционери и ще си заживеят весело и щастливо.

 2. 2 Профил на МуНчО
  МуНчО
  Рейтинг: Весело

  Ма кво ви пука за тая смешна забрана , драги читатели и съграждани?!
  Нали целия смисъл на протестните шествия и демонстрации е изразяване на несъгласие с решенията на управляващите!
  Да бе би да си мислите, че французите и англичаните искат разрешение от властите, за да протестират и да демонстрират срещу политиката на правителството си?!
  Или пък че тамошните власти издават разрешения за "протести, съпроводени с палежи, трошене на витрини и унищожаване на собственост по други начини"?!
  Вярно е, че техните протести имат и своите отрицателни страни - същото това унищожаване на собственост, например, како и смъртни случаи на участници, но... "Рисковете на професията", както се казва...
  Затова пък от тените протести ИМА ефект, и то незабавен... Било то като смяна на правителствената политика или смяна на правителството със все политиката му...
  От друга страна, от нашенските протести ефектът е точно като ефекта от световния ендемит "мирен преход" - дупка в морето
  О, за една бройка да забравя... Уникалния за новата българска история епизод със "свалянето" на правителството на Виденов...
  Който отново потвърждава тезата ми - с "мирни протести" и "мирен преход" и следващите 20 години ще сме си където и днес - под кривата круша...

  Така че... Те нека си приемат, кво си искат, пък ние пак ще си протестираме и демонстрираме, където и както си искаме

  "Човекът, който заменя свобода за безопасност, не заслужава и няма да получи което и да е от двете." Бенджамин Франклин +++++ http://www.libertas.eu
 3. 3 Профил на Ehhh...
  *****
  Неутрално

  Ех, ако можеше да внесем малко протестиращи от Гърция или Франция . Ако някой само си помисли да приеме такива закони там, на другия ден обществото щеше да линчува политиците.

 4. 4 Профил на Павелан
  *****
  Неутрално

  Тези поправки са пореден арогантен целенасочен удар срещу законността и гражданските права, доколкото ги има в България. Поставянето на най-ефективните обществени протести извън закона не означава, че те няма да се случват. Пред парламента ще има митинги на таксиджии, миньори, металурзи, ядрени енергетици, националисти, ски-учители, собственици на земи в НАТУРА2000, и всякакви други, които не представляват заплаха за съществуващото политическо статукво. Но хората, които искат реалната му промяна, няма да могат да протестират.
  Единствената добра новина е, че всичко това разкрива панически страх от насъбралата се гражданска енергия за промяна, законност и добро управление. Колкото повече пречки отчаяно трупат пред нея, толкова по силно ще ги отмие когато се отпуши.

 5. 5 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Забележително е, че налагането на тайния избор на съдебните началници се случва едновременно с отхвърлянето от съд на тайния избор на партиен лидер с мотива, че това било недемократично средство!"

  Сравнението не издържа.
  Едното решение е на депутати, а другото на съдия.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 6. 6 Профил на н и к и
  *****
  Неутрално

  в о л а р и н е с р о г а --- л а й н а т а н а г ъ р б а --

 7. 7 Профил на А.НАЙДЕНОВ
  *****
  Неутрално

  Далеч по-цинично от изплезването на онзи марсианец, който според Хърбърт Уелс, бил забил "Знамето на извънземната подигравка" върху покрива на Белия дом(Народното събрание)…

  Дами и господа, не знам как да завърша. Вероятно с онова, което лежи полузаровено пред мен в огромна дупка. То е най-ужасяващото нещо, което някога съм виждала. И на всичкото отгоре изпълзява от дупката си и идва насам!
  Бойко Борисов идва с полицейската демокрация)
  Сега е на около 20 ярда от мен. Но на изборите, дами и господа, ще бъде по-близо.(Става въпрос за Бойко Борисов)По тази причина държава от преобладаващи глупаци се управлява лесно.Но първо трябва да си ги отглеждаш. Можеш да ги поливаш, да речем, с риалити шоута с Аня и Ивайла, за да нямат време да прочетат дори Хърбърт Уелс. Или да ги пръскаш с нелепости, докато не са успели да се сетят за името си.После вече е лесно,ето го развитието: Някъде околокрая на месец август,правителството е съставено от ГЕРБ и УЖАСИТЕ на България започват.Министри хванати от никъде, но сложени да вършат много тежка работа по време на СТРАШНА криза,хора които са били на някакви постове преди, но са били изгонени от тях и сега искат реванш.Всяка вечер по всички телевизий Борисов ше плаче че БСП е оставила много тежко наследство,и така ще е 2-2.5 години докато и леви и десни, не го изметат от политиката. А в този период ОХРАНИТЕЛНАТА фирма на БОРИСОВ "ИПОН" вече ще е станала една голяма ЧАСТНА АРМИЯ за репресии и натиск върху гражданите-кой може да го спре или да ми докаже че това няма да стане.Реакцийте на другите големи Бизнесмени ще е адекватна- те също ще направят СВОИ охранителни фирми и "колелото " на войната се завърта и няма спиране".А народното събрание на какво ще прилича -не ми се пише(четете ОРСЪН).

 8. 8 Профил на Боянова
  *****
  Неутрално

  И аз си мисля, че ГЕРБ е просто полицейският вариант на социалистическото управление - хем крадливо, хем некадърно. А това ще е и репресивно-полицейско. Да ни е честито!

 9. 9 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Всичко ще се промени, когато пак стане похода на босите към София - жална им майка

 10. 10 Профил на КИРО
  *****
  Неутрално

  А М А Н ОТ В А С------ А Т А К А Щ Е Д О Й Д Е НА В Л А С Т----

 11. 11 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  Забранено, ама не е отменено! Хайде със здраве и доскоро! Ще се видим пред Народното събрание!

 12. 12 Профил на Дядо
  *****
  Неутрално

  Правителството пробута, а народното събрание прие закон, който за "гордост" на управляващите трйбва да бъде наречен "ЗАКОН НА НАРОДНАТА ЛЮБОВ"

 13. 13 Профил на КАШАЛОТ
  *****
  Весело

  А.Найденов (№7), това е третата тема, в която те виждам да постваш дословно една и съща помия, неподкрепена нито с факти, нито с демонстрирана интелигентност и чувствителност към материята, която обсъждаш, да не говорим, че изобщо не е и по темата! Според мен или някой ти плаща с червени сребърници да спамиш и да плашиш гаргите, или просто го правиш от дълбоко залегнали комуноидни убеждения. И едното, и другото, би било жалко, защото този тип агитация, която провеждаш, не е особено ефективна, а не е и особено грамотна. Жалко е точно като опитите на Столетницата да се задържи на власт. Пъни се, драскай дивотии, няма лошо, но единственото, което ще постигаш, е обратен ефект - полза от комуноидни приказки за края на света след падането на червените барони няма, хората го знаят и Тройната Коалиция ООД ще отиде в черните анали на историята още преди да пукне лятото. Това е сигурно. Лошото е, че комуноидите в момента се опитват да сложат края на една и без това рехава и подпираща се на патерици демокрация. Това е обсъжданата тематика в анализа на "Дневник", а не твоите есхатологични възгледи, родени зад мръсночервено стъкло и свързани с този страшен и ужасен змей Бойко Борисов. Да, знам, че Бойко е страшен за комуноидите. И има защо. Но, я се замисли, ако те бяха управници на място, щеше ли ГЕРБ да набере толкова скорост и да води в проучванията? Щеше ли? Хайде, със здраве, прибирай се обратно в червената си землянка и измисли нещо по-умно, па пак ела!

 14. 14 Профил на А.НАЙДЕНОВ
  *****
  Неутрално

  От сутрин до вечер Боико плаче потелевизии,радиа,вестници,този ли "скандален човек" ще се пъчи по света като премиер на"Бъйгария".Навсякъд по света питат за миналото, а то е ужасно жалко -Само едно изречение- аз съм охранител и имам охранителна фирма "ИПОН".И ТОГАВА ВИ КАЗВАМ чЕ ще падне голям смях,ако наоколо е Берлускони с пеперливия си език-НИЕ НЕ СМЕ искали охрана от булгериен а мин.председател.ХА-ХА-ХА...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK