Държавен преврат в опозицията

Най-изчерпателният руски политически коментар се побра върху обикновена фланела - No limits пише на нея. Бившият бизнесмен и сегашен затворник Михаил Ходорковски я облече, за да влезе отново в съда и да отговаря по второ обвинение. Обвиняват го в нещо, което е трудно за преразказване, но е горе-долу следното: че е откраднал от своята собствена компания повече нефт, отколкото тя е имала, като е извършил кражбата тайно от собственика (т.е. от самия себе си). Освен това се оказва, че онова, което той е откраднал по обвинение номер 2, всъщност е представлявало приход по обвинение номер 1 и върху този приход лицето не е платило нужния данък, поради което всъщност е вече в затвора. В резюме двете обвинения гласят: този с фланелата No limits не е платил данък върху това, което е откраднал тайно от себе си, без да го е имал в посоченото количество... Как се анализира такова нещо? - пита в колонката си от 9 април в "Дневник" авторът Татяна Ваксберг. И заключава: "Делото на Ходорковски е добър пример за това как натрупването на абсурдни елементи в рамките на една-единствена история поетапно затруднява първо преразказа й, после разясненията около нея, а накрая и изграждането на представи за успешен изход от ситуацията."


Ситуацията със съдебната регистрацията на лидера на една от основните опозиционни партии в България непосредствено преди началото на кампанията за парламентарните избори е същата. Най-напред Софийският градски съд бави без всякакво основание цели четири месеца регистрацията на новоизбрания лидер на СДС и в последния възможен срок решава да не го регистрира, понеже бил избран пряко и с таен вот, което според "съдиите" било недемократично. В четвъртък, на 30 април, в последния възможен момент за произнасяне и Върховният касационен съд не излезе със задължителното (по Закона за политическите партии) решение за регистрацията му, тъй като допуснатите от предишната инстанция нарушения са толкова фрапантни, че цялата процедура трябва да започне отначало, защото втората инстанция пък няма право да изиска непоисканите от първата документи по делото.


Каквито и да са юридическите аспекти на казуса - единственото, което има значение, е, че наказан заради поведението на съда е не друг, а Мартин Димитров. А в по-широк план опозицията, защото по този начин се предотвратява регистрирането на, вече по всичко личи, единствената реално опозиционна коалиция. Заради която в последния момент мнозинството на БСП, ДПС, Яне Янев и "Атака" гласува удвояване на бариерата за влизане на коалиции в парламента и набута най-смехотворната в историята на парламентаризма форма на "мажоритарен" избор.
Защото българският правов ред е досущ като описания в делото срещу Ходорковски. Цинизмът на демонстрираните абсурди няма граници, защото няма кой да ги сложи - текстовете върху олющената фасада на "демократичната" конституция отдавна не се четат. Пък и няма смисъл - при така аранжираната съдебна система записаните в нея права, отговорности и разделение на властите остават кухи заклинания.


И не е само вътрешнопартиен проблем фактът, че веднага след решението на Върховния съд старият лидер на СДС регистрира в ЦИК партията за самостоятелно участие. Някой вярва ли вече, че доминираната от споменатото по-горе мнозинство комисия ще тръгне да проверява дали внесената подписка е фалшива или не след многобройните сигнали на легитимните структури на СДС, че се събира от структури на ДПС? А дори да се изимитира подобна проверка, някой съмнява ли се какви ще са резултатите?


С една дума - някой съмнява ли се още, че този фактически преврат в опозицията е замислен и изпълнен с помощта на "независими" институции, които не са нищо друго освен придатък на политическата власт? И какво следва от отговора на въпроса "има ли граници"?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на No limits
  *****
  Неутрално

  Ще се влошава положението в БГ и след като станем отново пълна африканска диктатура ще последва кървава революция.

 2. 2 Профил на Ади
  *****
  Гневно

  Чудесен коментар, браво!!! Обаче не знам какво наистина трябва да се направи, за да отвърнем на тая шпицкоманда?!

 3. 3 Профил на Вальо
  *****
  Весело

  Ами добре е все пак, че дойде и този етап.Наложи се да разкрият агентите в СДС.Добре е да се види, кой КУМ, кой СВАТ и КОЙ НА БУЛКАТА БРАТ.

 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 670 Неутрално

  време е ние, легионерите от пурва бригада "Роналд Рейган" да завземем властта!
  за комунягите въже!

 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 670 Неутрално

  време е ние, легионерите от пурва бригада "Роналд Рейган" да завземем властта!
  за комунягите въже!

 6. 6 Профил на b
  *****
  Неутрално

  просто трябва да се гласува за синята коалиция дори, ако гадовете превземат СДС, трите букви де, защото нормални хора там няма да останат. А ако фалшифицират изборите, се надявам, че този път няма да им се размине. Ще има веселба пред и в Народното събрание, въпреки навия закон, който я забранява.

 7. 7 Профил на атрактивен
  *****
  Неутрално

  Вместо да изливате помия наляво и надясно заемете се да си
  решите въпроса Какво му е на Пламен Юруков напълно е подходящ за лидер

 8. 8 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Какво му е на Пламен Юруков ли? Ами... кафеджия, който поднася турско кафе на Доган. И се опитва да натопи (удави) дясното в кафето.

  Коалицията винаги може да се регистрира през регистрацията на коя да е от партиите в нея. Справка - 2001 г., НДСВ - Весела Драганова.

  Истината и само истината - за да си свободен!
 9. 9 Профил на край роден
  *****
  Неутрално

  No limits в несполучливите опити да се охули Русия. А Татяна Ваксберг да пише по-добре за празниците.

 10. 10 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Изводът е един-абсурд.След близо двадесет години СДС ни сервира този абсурд.А очаквахме да ставаме по-цивилизовани,по мъдри.А сме и членове на ЕС.Лошо,много лошо.До къде ли ще я докараме.Мисля,че има епидемия от тотално оглупяване.Като чете,човек,форумите,го заливат емоций,само емоций,няма капка здрав разум.Бог да ни пази!

 11. 11 Профил на Богомил
  Богомил
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Благодаря на Дневник, че преведе текста на Татяна Ваксберг на по-рабираем език.

  Иначе действията на червените кхмери имат и положителен ефект - втвърдяват синия електорат, а пък самите червени показват себе си в една жестока, вълча светлина.

 12. 12 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  В Бългрия честни хора нямат място в политиката. И не само там - в целия обществен живот.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 13. 13 Профил на Жоро
  *****
  Гневно

  Бог не ще прости на червените родоостъпници - комунисти,ченгета,мекерета.Червената зараза трайно разболя нашата мила България.Преде Червената армия им помагаше, после КГБ, а сега диктатора Путин.Тежко на страната ни!
  Вижте Сергей как целуваше краката му.Не стана ли вече ясно на всички кой управлява у нас? Това е червения ботуш на руската мечка.Светът също не може да се справи с комунистическа Русия.Проклети да са тези червени престъпници и световни убийци!
  Вярвайте приятели , че БОГ не ще им прости!
  А на нащите другари ще им напомня истината: Който нож вади , от нож умира!
  Запомнете -никоя диктатура не е по-силна от народът и демокрацията.
  Горе главите честни българи!
  Идва Видовден!
  Да живеят Европейският съюз и НАТО!
  Долу комунизма !

 14. 14 Профил на до 13
  *****
  Неутрално

  Жоро,колкото и гневен да си,толкова и наивен. не разбра ли че България е обречена ЗАВИНАГИ да се управлява от комуноидиотите,независимо под какво име са регистрирали партиите си. В България няма антикомунистическа организация,няма такава интелигенция,няма никакви хора,които да се опълчат срещу тези диваци. А Господ,какъв Господ бе,или няма никакъв господ,или ако има е най-големия мръсник,щом като все крепи комунистите,не виждаш ли,че никой не може с пръст да ги пипне. Слава на БКП( капиталисти)

 15. 15 Профил на Scribbler
  *****
  Неутрално

  All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.
  Edmund Burke

 16. 16 Профил на boni m
  *****
  Гневно

  Само Богможе да оправи Бълария.

 17. 17 Профил на канибал
  канибал
  Рейтинг: 435 Гневно

  "Цинизмът на демонстрираните абсурди няма граници, защото няма кой да ги сложи - текстовете върху олющената фасада на "демократичната" конституция отдавна не се четат. Пък и няма смисъл - при така аранжираната съдебна система записаните в нея права, отговорности и разделение на властите остават кухи заклинания." Достоверна съдийска реплика:"За каква констинуция говорите, като в правилника се казва че....."

  "Единстената неоспорима догма,това е отричането на догмите."Б.Шоу
 18. 18 Профил на SDS
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на либертака
  *****
  Неутрално

  на народа от тази мафия му писна -очаквам изненада както през -2 0 0 1 година а т а к а -победа

 20. 20 Профил на не,никой !!!
  *****
  Неутрално

  никой не може да оправи Българияртя е неоправяемарвсичко е театър режисиран от най-високо ниво

 21. 21 Профил на към Бони М №16
  *****
  Неутрално

  "Само Богможе да оправи Бълария."

  "ПОМОГНИ СИ САМ, ЗА ДА ТИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД!"

 22. 22 Профил на До Либертака
  *****
  Неутрално

  Я не ни набутвай идеята за "Атака"!!! Всички знаем, че се спонсорира от Руското посолство, а и гласува заедно с БСП и ДПС за вдигане на изборния процент!! Каква Атака , kакви 5 лева!
  Европа изобщо не гледа с добро око на пази партия!!

 23. 23 Профил на fr
  *****
  Неутрално

  програмата на АТАКА е наи близо до народа

 24. 24 Профил на коколино
  *****
  Неутрално

  поредната абсурдна статия!СДС реве ,че в последния момент съда не регистрира Малката пръчка на тъпан-Мартинчо.Е и?законно ли е ?Да. Право лие на съда в последния момент да дава заключения? право е.Тогава какво реват.Закона се спазва ,ама не защо точно така се спазва ,ами не иначе както на нас ние изгодно.Пълни глупости.Закона си е спазен и толкова.Защо Герб например не реве за бариерата?Ами щото ще я мине.Кой им е виновен на тъпунгерите от СДС че не могат да убедят хората да гласуват за тях? МИ съберете си 4% и влезте.Ама в Бългаия баламите са все по малко и такива пишман политици да си ходят на борста да си търсят работа,а не да определят ,какво е законно и какво не ,като не ги устройва.

 25. 25 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело
 26. 26 Профил на Цепина
  *****
  Неутрално

  По ясна картинка от тая, едва ли има. Бог да пази България. Бъдете здрави . Нямало конспирация. Даже когато бяха единствена управляваща партия пак управляваха конспиративно.Спомнете си закритите партийни събрания на работните ни места. Те и ние. Скроят ти кюляфа на закрито партийно събрание и после те гледат в очите. Морал?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK