Новият избирателен закон - рецепта за бедствие

Новият избирателен закон - рецепта за бедствие

© Иван КутузовПриетите поправки в избирателния закон са само формално "изменения и допълнения". По същество това е нов закон, в който не само начинът на определяне на изборните резултати е нов. Различна е и дефиницията на правото на избирателя да упражни своето право на глас, както и кой и как може да се регистрира като кандидат. Жалко, че поправките бяха внесени в петък вечерта, за да бъдат гласувани във вторник. Така който разбрал, разбрал. Останалите ще се запознаят с детайлите, след като излезе броят на Държавен вестник. Слава богу, все още не правим избори по тайни правила.


Защо бе заобиколен дебатът? Най-вероятно за да не се шуми по детайлите, които издават, че


по този закон почтени избори са невъзможни
Те са поне пет.


1. Конституционно равното избирателно право е превърнато в мираж. Хем го има, хем и не съвсем. Ако гласуваш извън страната, ще избираш 209 депутати, но ако си в страната - и един от останалите 31. Дори съвсем формално погледнато, в единия случай ще използваш една бюлетина, а в другия случай - две. Интересно защо омбудсманът не се впечатлява от нарушаването на правата на гражданите? По стечение на обстоятелствата е и баща на конституцията и би било редно да брани всеки ред и дума, записани в нея. Ако е задължително специално сезиране, нека приеме, че вече е публично сезиран.


2. Избирането на мажоритарни кандидати по приетите правила си е откровена и съвсем черна магия


Причината не е мажоритарността сама по себе си, а в това че тя е невъзможна, без да е дадено точно определение на това кой избирател в кой едномандатен район има право на глас. Да оставим настрана това, че тези в чужбина имат право на глас в никой район. По-важното е, че съществува само "чернова" на определената група избиратели, на които е дадено правото да изберат свой представител. Това е проектът на избирателен списък. Кой кого е избирал ще се разбере много след изборите, когато приключи проверката на ГРАО. Защото всеки може да си вземе удостоверение за гласуване на друго място и да се присъедини към произволен район. Така се правят избори само в Беларус и извън съмнение тамошните власти ще бъдат поласкани да научат, че прогресивният им от гледна точка на постигнатите изборни резултати опит намира широко приложение дори в страни от ЕС. Многозначителен детайл - на 30 април британски съд е издал присъда от три и половина години затвор на някой си господин Раджа Хан. Г-н Хан (в съучастие) вписал в избирателните списъци стотици избиратели без право на глас и така постигнал убедителна победа в изборите за общински съветници в Беркшиър. Това е само една от 42-те присъди, произнесени във Великобритания през последните 7 години по подобни обвинения. При мажоритарни избори не е възможна промяна на избирателните списъци и ако се случи, се квалифицира като фалшифициране на изборния резултат.


3. Новият закон прелюбопитно урежда получаването на удостоверение за гласуване на друго място чрез нотариално упълномощаване. Нищо чудно много след изборите да разберете, че сте "упълномощили" някого да получи вашето удостоверение, а освен това то е използвано не само веднъж.


Вкарването в избирателния процес на практиките на продажби на жилища


и изпразването на сметки чрез пълномощник безспорно доказва, че законодателят познава тънкостите на преуспяването в наши дни. За да бъде изборният закон съвсем "врата у поле", в избирателните списъци вече няма да има единни граждански номера и други досадни подробности. Само трите имена и адрес за удобство. Като се случат дядо и внук Иван Петров Иванов на един адрес, с пълномощник получили въпросните удостоверения, дори и да са гласували двайсетина пъти, съдията ще бъде от само себе си наведен към любимата на българското правораздаване всеизвестна фигура на неизвестния извършител.


4. Радикална новост е и разрешаването на гласуването с повече от един документ за самоличност. В чужбина вече освен с паспорт ще може да се гласува и с лична карта. Така могат да бъдат обиколени всички избирателни участъци в един град, който и да е той. В Турция с любезното съдействие на земляческите организации и местното Министерство на външните турци, разбира се.


5. Да не говорим за електронното гласуване. То, за да бъде пълна мъглата, ще се отчита от районната избирателна комисия.


Готов резултат, без да се оставят следи


нито за любопитни съдии по следизборни спорове, нито за любопитни членове на секционни комисии. Също беларуска изборна технология, разработена за износ в братски страни от Средна Азия.


Детайли като преносна урна, която ще разнасят членовете на секционни комисии по списъци, предпоставени от ТЕЛК, ще оставим за десерт. Да са чували законодателите, че се водят хиляди дела за фалшиви решения на ТЕЛК? По-важното е, че досега действаше принципът на целодневно присъствие на членовете на секционни комисии в помещението, в което се гласува. Сега вече по обязаност ще отсъстват час, два или три. След което ще подпишат надлежно протокола, удостоверяващ гласуване по установения ред и за времето, в което са били извън помещението.


Трудно е да се отсъди кое мразят повече гласувалите този закон - избирателите, демокрацията или България. Безспорно е единствено, че няма да позволят да им бъде отнето най-скъпото им - властта. И то ей така, с едно просто гласуване.


* Авторът е преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски", експерт към Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (92)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Типично за комунистите да сътворят нещо неработещо.
  Някой да помни някога тяхно добро постижение в изготвянето на избирателен закон?
  Не, нали? Никъде по света.
  Няма и да видите, не и тук.

  The biggest risk in life is not taking one.
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Типично за комунистите да сътворят нещо неработещо.
  Някой да помни някога тяхно добро постижение в изготвянето на избирателен закон?
  Не, нали? Никъде по света.
  Няма и да видите, не и тук.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на mun4o
  *****
  Разстроено

  Турско-комунистическата НАГЛОСТ е безгранична!

 4. 4 Профил на Bulgar
  *****
  Неутрално

  Бий Агата по главата, бий, бий, бий!!!!

 5. 5 Профил на Припомням
  *****
  Гневно

  Къде сте сини опозиционери? Хайде пак да ви припомня:раздираната от противоречия и крамоли опозиция е най-лесна за контролиране.
  Кажете ми,всички вие от форумите във "Дневник",как при такава ситуация да отида да гласувам????
  Обвинявате ме,че щом не искам да гласувам,съм наливала вода в мелницата на БСП.Прочетете тази статия-точно вие,които ще пуснете бюлетината ще направите това,в кето обвинявате мен.
  Помислете-вместо да се карате помежду си ,по-добре хвърлете енергията си да разубеждавате цигани,турци и пенсионери да не гласуват.Защото при този избирателен закон,дори и само 1000 души в цяла България да са гласували,пак ще е същия парламент-пак БСП,ДПС,НДСВ ще се мъдрят в парламента.
  Само празните урни няма да дадат възможност за манипулиране на резултатите.

 6. 6 Профил на znz
  *****
  Неутрално

  И сега какво? ...

  Все се пише, че трябва да се мисли про-активно, а не "на коляно" ...

  Или ЛИЧНИЯТ интерес е по-важен за вносителите и подкрепилите го?

  А "намекът" за омбудсмана е направо гаден. Защо тревожите "бащицата"?

 7. 7 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  до # 5 - припомням

  ПРИПОМНЯШ НА ВСИЧКИ ТУК , ЧЕ СИ КОМУНИСТ В ЧЕРВАТА!!!

  ИДИ И ГЛАСУвАЙ ЗА ТЯХ, ЩОМ НЕ МОЖЕШ ДА СМЯТАШ ???

 8. 8 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Надявам се след толкова много хитрост приложена в закона от БСП да се получи поговорката :Хитрата сврака и с двата крака.

 9. 9 Профил на Андро
  *****
  Неутрално

  Абе "припомням",ти наистина ли си вярваш,че може да се случи така, че във всички урни в БГ да няма нито една бюлетина?Какви са тези празни урни,дето ти се привиждат-те комунягите ще си имат техните 10-15%.Само тези % ще са им необходими да победят,ако всички мислим като теб и не гласуваме!!!

 10. 10 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  дс/дпс/бсп си направиха нов репресивен противоконституционен закон за да могат да се преизберат.такова не6то и по фа6итко време не го е имало.не мога да разбера за6то студентите не запо4ват ста4ка,както и целиа болгарски народ.не вийдате ли какав каапан ви се готви,вие никога нема да се отарвете от турски и комунисти4ески мекерета.които има смелост,сега е момента да се дигаме на ста4ка ,да се организира петициа до европарламента.стига спали еи,проспахте си живота.

 11. 11 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Хайде тогава вие,сини комунисти,ми кажете как се гласува правилно в момента!
  За кого от вашите любимци да дам гласа си?
  Но искам аргументирани отговори,а не запенени от злоба и ярост цинизми.

 12. 12 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Има и други начини да накажем онези 240-да спрем да плащаме данъци,да спрем да си плащаме сметките,например.Но вие тук и с това няма да се съгласите.Вие сте се запънали- гласувайте,че гласувайте.

 13. 13 Профил на rapidfire
  *****
  Неутрално

  ВВС, ти още ли не си разбрал, че тази измислена стачка беше дело на същите служби, които са написали този закон? И хич ли не са сеташ, че беше само и единствено за да се пусне парата в свирката на локомотива? Путинизацията на България става вече толкова явна, че почва да ме втриса.

 14. 14 Профил на Андро
  *****
  Неутрално

  "Припомням",явно един основен принцип не е ясен на хората в БГ:когато не ти харесва живота,когато нещата в държавата не са уредени,когато до каквото и да се докоснеш,то "смърди"-за това са виновни УПРАВНИЦИТЕ,а не опозицията.От последните 20г., 16 ни управляват БСП и ДПС.Никой не може да ви каже за кого да гласувате-но в цял свят има принцип-ако държавата затъва,губи международно доверие и т.н. и т.н.-гласува се ПРОТИВ управляващите-за да дойдат други,които МОЖЕ БИ ще управляват по-добре.Няма гаранции за това,но не може на провалили се хора да им "подаряваме" отново 4г. да ни крадат и управляват(като не гласуваме),само защото не знаем като дойде някой друг,дали пък няма да се провали.Лично аз ще гласувам за "Синята",ако управляващите ми позволят(както е ясно,те напоследък правят всичко възможно,да се увековечат във властта и да не допуснат други дори да се явят на изборите).

 15. 15
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 16. 16 Профил на SATANAILOFF
  *****
  Разстроено

  БОЖЕ ПАЗИ БУЛГАРИСТАН- ОТ БЕДСТВИЕ КЪМ БЕДСТВИЕ.........

 17. 17 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Няма да се впускам в многословие,само казвам: гласувах за СДС през1997 г.,защото тогава наистина смятах,че това е алтернативата за България. Те имаха 4 години пълно мнозинство без да им се налага да се коалират.Само че и за мое съжаление,както и за ваше /сигурна съм в това/ започнаха да се цепят.От тогава до ден днешен в парламента виждам все същите опозиционни лица-същите,заради,които вие сега се карате помежду си.За М.Димитров не мога да коментирам-просто за мен е една неясна фигура.
  Ето защо не се уморявам да казвам,че не искам да бъда съучастник в разочарованието на хората,които хранят надежди.С надежди,че някой друг ще направи живота ми по-добър и смислен,аз вече не живея.Това дотук беше отправено до № 15 и № 14.

  Сега само за № 15 Вие сам си отговаряте на въпроса как така няма да плащаме ДДС и акцизи,нали там най-много се краде?
  Ами щом там най-много се краде,защо ще ги улеснявате в краденето?Апропо,пак да напомня:по времето на Костов имаше едни тирове с цигари,които не бяха обложени с акциз,източваше се ДДС,като вписваха имена на нещастни цигани,които и хабер си нямаха за какво става дума.

  И не,няма нужда да ми казвате за кого да гласувам,защото аз съм взела решение,просто исках да разбера дали някой ще даде аргумент в полза на избраника си.

 18. 18 Профил на Дим
  *****
  Неутрално

  Ми аз ще направя, каквото зависи от мен. Ще гласувам за сините.

 19. 19 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Играта е загрубяла, ръкавиците са свалени, вси4ко е позволено, с една единствена цел - "вся власт советом".

  От комунист власт и от свиня мас се взимат само по един на4ин.
  Траги4ното е 4е "гражданското об6тество" допуска такава гавра!

  Комунягите са много от4аяни и ве4е прибягват до други Сталински практики "не е важно как се гласува, а кой брои гласовете".

  Ако номерата им минат - тогава само кенефно бъде6те о4аква БГ!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 20. 20 Профил на Andro
  *****
  Неутрално

  до "Припомням":"Апропо,пак да напомня:по времето на Костов имаше едни тирове с цигари,които не бяха обложени с акциз,източваше се ДДС,като вписваха имена на нещастни цигани,които и хабер си нямаха за какво става дума."
  Ами аз да не припомням,ами да констатирам-НЕ ПО ВРЕМЕТО НА КОСТОВ-милиарди фондове откраднати,хиляди декари земи заменени(откраднати),магисрали непостроени,данъци откраднати(говори се за милиарди),хаос и липса на средства в здравеопазване,хаос в МВР,учителска стачка(хай-продължителната в историята на Бг),енергийна криза,международна изолация и мноооого други-Вие бихте могли да продължите списъка.

 21. 21 Профил на xyz
  *****
  Неутрално

  "Припомнящият" е типичен пример на гласоподаватеп, попаднал под "наркозата" на клишето "Всички са маскари".
  Това средство за манипулиране на изборните резултати е ефективно, когато властимащите
  (а) разполагат с твъдт електорат и
  (б ) са в състояние са контролират информационния поток.

  Резултатите от маникулацията са забележителни:
  Ако половината от гласоподавателите са попаднали под наркозата и не гласуват, една сравнително малка партия с твърд електорат (като ДПС) получава вместо 4% цели 8-10 %!

  Слабото място на партиите с твърд електорат е
  ГОЛЯМАТА ИЗБОРНА АКТИВНОСТ!
  Това е и начинът да бъдат сведени до минимум
  ефектите на недемократичните изборни правила
  и да бъдат ЕЛИМИНИРАНИ от властта азиатските партии БСП/ДПС.

  Дайте шанш на България да извърви пътя си към Европа.
  Гласувайте масово за европейска България.

 22. 22 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До № 20 Напълно съм съгласна с допълнението.

  И по принцип,не оспорвам нищо от това,което разпалените форумци твърдят за тройната коалиция.За останалите като "Атака" ,РЗС и др. дори няма смисъл да се отваря дума.А и това,което сега Яне Янев прави-"отваря широко врати за редови членове на СДС",си е чиста проба удар под кръста.Но съм сигурна,че ще има такива,които ще се присламчат.

  Моето убеждение е,че от старите лица не можем да очакваме нищо по-различно.
  Затова,ако Зелените се регистрират,предпочитам да гласувам за тях,защото те,ако не друго,поне са млади хора - още неомърсени с мръсни политически номера.Но за сини и червени-не.

 23. 23 Профил на Андро
  *****
  Неутрално

  до "Припомням"
  И защо не можете да гласувате за зелените?Да ви припомня ли?Защото БСП/ДПС промениха изборния закон и искат 50хил.лв. за регистрация,което отрязва правата на новите и малки партии като зелените.И сега какво ще направите? Вместо с гласа си да ги накажете,вие с негласуването си ще ги подкрепите.Даааа,желязна логика-нищо не мога да кажа.Чакайте още 4год.,дано се появят зелените.

 24. 24 Профил на муспи
  *****
  Неутрално

  Дами и Господа, представете си: някой антисемит пробутва въпроса - какво правят тези глисти в такива скъпи згради като Министевския съвет, Парламента, - не може ли зградите да се използват по добре? - Нее - те свойто не дават! Те са последния бастион на морала. Те ще поставят и бога пред входа ако се наложи, но ще устоят.

 25. 25 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До № 23 Андро
  Ако ми отговорите на въпроса откъде Вашите привърженици се снабдяват с пари за регистрация и рекламна кампания,ще съм склонна да се замисля да гласувам ли.

 26. 26 Профил на Андро
  *****
  Неутрално

  до "Припомням"
  А междувпрочем,нали знаете,че тези 50хил. бяха въведени с мотива да се пресече появата на фантомни партии.А я си помислете,кои са тези нови,млади хора,които протестираха най-активно в последните 2 години-еколозите естествено.Как да им намерим "цаката"-амииии,те като нова партия са най-натясно финансово.И оп-50хил. за регистрация,с което ги елиминираха още преди изборите-гениално.Тази такса беше повишена единствено заради зелените-няма друга нова,малка,активна партия,която да представлява заплаха за управляващите.Затова и анализаторите на Позитано явно са дали най-подходящото решение-вдигаш таксата и зелените изчезват за 4г.

 27. 27 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  № 23 Нека да продължим дискусията в друго време,защото освен че е късно,ами и съм лепнала някаква простуда /тук сега майтапчиите трябва да кажат,че е свински грип /.

 28. 28 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  В пост № 25 не съм се изразила правилно,но смятам,че разбирате какво съм искала да кажа.

 29. 29 Профил на Андро
  *****
  Неутрално

  до "Припомням"
  Всяка партия,която на изборите е "вкарала" определен брой депутати,получава държавна ежемесечна субсидия.Има закон за това,но не съм запознат подробно с него.Но доколкото знам,сумите са значителни.Има,разбира се и дарения и т.н.,съгласно законови правила. Затова казвам,че повишената такса касае най-много новите партии.Тези,които са в парламента,не са толкова уязвими финансово.

 30. 30 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  №29 Ами тя тази държавна субсидия е от данъците на такива като Вас и мен.
  И вместо да гласуваме за хора,които са вече в парламента,че е по-удобно,дали пък няма да се намерят 50 000 българи,които да отделят по 1 лев за зелените,за да могат да се регистрират?

 31. 31 Профил на донкихото
  *****
  Неутрално

  братя и сестри, има лесен начин за преодоляване поне временно на опастността от турско иго !
  всички про български партии, вместо скъпо струващи реклами по телевизията , и вестникарската преса да предложат адекватни бюджети за организиране и извозване и вращане на желаещи да гласуват българаски граждани , до съответните избирателни секции в населените места. т.е. с каквото ни мачкат турците , дайте и ние да ги мачкаме ние . те ни мачкат с организиран транспорт до урните ! нека всички про български партии да организират бюджети и средства и организират транспорт за нуждаещите се ! имам предвид всякакъв възможен транспорт . --- микробуси, автобуси , градски автобуси, междуградски автобуси , мини-ванове . не е трудно да се организира и средствата не са големи .призивите по телевизията не помагат . помага реалния транспорт . по времето на Тодор Живков го имаше . сега го няма . как може комунисти и турци да ни бият с толкова евтин начин на организиране на гласоподавателите ( безплатен транспорт до избирателните секции ) , а ние да не можем да предложиме адекватен противовес на българските съграждани .

  предложиме и реализираме адекватен противовес.

 32. 32 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Припомнящата госпожица,
  Проблема на Зелените е, че в програмата си нямат и една дума за икономика. А в тези времена веряотно това е най-важното.
  За Европейските избори смятах да гласувам за тях (и по-конкретно Богомил Шопов), защото имат читави хора, но след като Атанас Чобанов отиде в Синята коалиция ще гласувам за него в синята листа.
  Иначе за парламентарните избори - също съм за Синята коалиция. Дори да не се беше сформирала, щях да гласувам за СДС след като избраха Мартин Димитров. Следя го от години - млад, енергичен, честен и модерен. Ето ти едно хубаво ново лице в дясно. Разбира се, че един човек няма как да направи хубава партия (за това не гласувам за партии с лидеродиктатори като ГЕРБ). Но Димитров привлече много нови лица в редиците, а и като цяло там има доста (сравнително) млади хора с идеи и нормално дясно мислене.
  Иначе аз не съм костовист - достатъчно млад съм за да не помня управлението на Костов в детайли, но убеден съм че не е нито светец както го изкарват едни, нито безумно корумпиран крадец както говорят други. Истината вероятно я някъде посредата. От друга страна в ДСБ има наистина много кадърни хора - Радан Кънев, например, макар че за (мое) съжаление той отказа място в депутатските листи.
  Всичи тези хора и партиите им със сигурност не са съвършени, нито богове, нито безкористни. Но вярвам, че са най-доброто, за което мога да дам гласа си към момента. Или поне най-малкото зло.
  Това са моите аргументи.

 33. 33 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Май няма да се спи тази вечер.
  До№32 Знаех си,че младите хора са тези,заради които винаги ще я има България.Благодрна съм за това,което сте писал.

  До №31 А вие ме изпреварихте с предложението си-точно така трябва да се действа.Силата е в нас,народа.Политиците се страхуват най-много от това-обединен народ.

 34. 34 Профил на asdas
  *****
  Неутрално

  пазарувайте патрони..

 35. 35 Профил на Scribbler
  *****
  Неутрално

  Голяма работа! И какво като няма бъдеще за децата...
  Наздраве!...
  Неееееееееее!

 36. 36 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  ДО ПРИПОМНЯЩ - очудено !!!!

  Ако си тук в Америка и не гласуваш си неутрален защото:
  1. не извозват хора от Канада ,Мексико за да гласуват за......
  2. никой не дава $20, за да гласуваш за .........
  3. няма мошенгийства при урните- гласуването е електронно

  Сега можеш ли да смяташ дали да гласуваш и за кого ???
  /ако е така преценката ми е правилна, ако не извинявай... и иди
  и гласувай за тези които имат шанс да покрият %-та и са против другите ,които ти не искаш..../

 37. 37 Профил на по делата ги познаваме
  *****
  Неутрално

  ДС- мюрето Яне показва истинската си същност и задача- да отвлече гласове от десния електорат.
  Защо не записва в партията си недоволни членове на БСП и ДПС .Да не би тези партии да направиха нещо за електората си ?

 38. 38 Профил на л и л и
  *****
  Неутрално

  ужас трилавата колаиция---идват иэбори-тоя път народа ще ги помете за винаги-

 39. 39 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  asdasр от къде? Патрони, пушки, гранатомети, Стрели и т.н.

 40. 40 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Ако комунягите манипулират изборите (както винаги до сега, особено 1990г) и демократите не направят нищо (както 1990г) - 2ал съм ги в г1за!

 41. 41 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ..Г-не ,всичко което пишете ,и това което не смеете или не искате , говори че : .ИЗБОРИТЕ СЕ ПРАВЯТ ПО ТАЙНИ ПРАВИЛА . . .НАЙ ГОЛЯМАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ , ,Е ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТ ЕДНИ И ПОДМЕНЯТ С ДРУГИ ,ВЕЧЕ ПУСНАТИ БЮЛЕТИНИ ,И ПРЕНАПИСВАНЕТО НА ПРОТОКОЛИ , ,ПРИ НОМЕРА НА ПРОТОКОЛИ И БЮЛЕТИНИ ТОВА СТАВА НЕВЪЗМОЖНО ,Г-не .... ...кажете : .имаме СИСТЕМА ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ ,А НЕ ИЗБИРАТЕЛНА ...КАЖЕТЕ ГО ПО ДЯВОЛИТЕ ,СТИГА МЪНКАЛИ КАТО НЕВРАСТЕНИЦИ ..!!!!

 42. 42 Профил на Комунист
  *****
  Неутрално

  Пак ще ви преметнем, пак ще ви изтъркаляме, пак ще ви на.бем.
  И пак ще си крадем. За да имаме, да сме богати. А вие, останалите, нали разбрахте - пак ще духате супата, а и не само нея. С комунистически поздрав, палячовци. Ха ха ха!!!

 43. 43 Профил на DANI
  *****
  Неутрално

  Още за промените в двата избирателни закони: Броят на членовете на РИК вече е 25 члена, или почти удвоен- защо ли ? Във всички РИК представителите на БСП са 9, ДПС 6 , НДСВ -5, така те могат сами да вземат решения- за опозиционните партии остава само да гледат. Дали е удвоен броят на членовете само зада вземат повече "наши хора " пари- едва ли. Тогава защо? Вероятно се готви фалшификация, за която трябва да сме подготвени.За изборите за европейски парламент е напълно безмислено РИК да са толкова многобройни , защото работата не е много. На изборите през 2007г. броят е от 11 -15члена. Само за възнаграждения на членовете на комисиите на тези избори бюджета ще отпусне с около 400 000 лв. повече в сравнение с 2007г., а иначе няма пари за децата , възрастните и т.н.........
  Що се отнеся до подвижната избирателна урна , за хора с увреждания и ходене по домовете мисля , че БСП ги е страх и ще разчитат на своя престарял електорат. Това обаче трябва да е знак и повод за активна позиция на младите и образованите да гласуват.

 44. 44 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Изключително добър и полезен материал!
  Относно думите на Припомнящ (17), че през 97 СДС нямали нужда от коалиране и т.н. Колкото повече време минава и излизат разни факти, както и се случват разни неща, толкова повече се убеждавам, че самото СДС от тогава си беше коалиция, от която през 99 бяха избутани навън част от "коалиционните партньори", олицетворявани от Бонев, Бисеров и подобни. Може би и затова тогава започна воят срещу Костов и се наложи да викат Симеон, за да спасява четата.

 45. 45 Профил на даааа
  *****
  Неутрално

  Тя работата е ясна! Затуй - на оружие, братья!

 46. 46 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Аз и семейството ми ще гласуваме за Синята коалиция. Желаем елиминиране от властта на азиатските партии БСП/ДПС и европейско бъдеще за България.

  Като отчитаме, че негласуването е на практика гласуване за партиите с твърд електорат БСП/ДПС,

  следваме два принципа:
  (а) принципа на "избор на по-малкото зло"
  (б) подходяща ориентация по отношение на разделителната линия Москва-Блюксел.
  Събитията в Грузия от тази седмица (опит за военен преврат с пуска подкрепа) показват еднозначно, че България се нуждае от еднозначна и необратима европейска ориентация.

 47. 47 Профил на БОЙКОТ
  *****
  Неутрално

  ...Е , ПАК ИДЕТЕ ДА СЕ РАЗХОДИТЕ ДО СЕКЦИИТЕ . .БОЙКОТ СКЪПИ БЪЛГАРИ ,ТЕ НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 10 % , С НЕРОДЕНИТЕ ИЗРОДЧЕТА ..!!!!!!!
  ...БОЙКОТ ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 48. 48 Профил на Костов
  *****
  Разстроено

  Глупава статия, макар и издържана в "правоверен" синьо-десебарски дух. Дърдорене в стил Мартинчо.

  И монотонни, неинтелигентни коментари.

  Срам ме хваща, като си помисля, че някога и аз бях поддръжник на СДС...

 49. 49 Профил на do # 47   boikot
  *****
  Неутрално


  ДАНО НИКОЙ НЕ ТЕ ПОСЛУША, ДРУГАРЮ КОМУНИСТ !!!!!

  ТОВА ВИ Е МЕчТАТА - МОЛЯ ПРОчЕТЕТЕ # 36 И ДОБРЕ ПОМИСЛЕТЕ ,АКО ИСКАТЕ НЯКАКВА ПРОМЯНА!!!11

 50. 50 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ..... АКО ЗНАЕХТЕ КОЛКО Е ПРАВ "КОМУНИСТ" - 42-ри.

  ..БЪЛГАРИНЪТ Е БЕДЕН ,ЗАЩОТО Е НАИВЕН .. ..ПОМАГА ИМ ДА ГО ГРАБЯТ ..!!!!!

 51. 51 Профил на БОЙКОТ
  *****
  Неутрално

  ....АКО ТИ СИ ЛАЙНО ,АЗ СЪМ КОМУНИСТ .!!!!!!!!!!
  .....АБЕ И ТОГАВА НЕ СЪМ ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 52. 52 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Е, поне се видя, че вече нямаме армия и ако се вдигне масов бунт тюфлеците на Мики Маус ще са в пат, ха-ха-ха ...

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 53. 53 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  #1 не съм съгласен че са сътворили нещо неработещо ако имаш предвид промените в изборното законодателство. Те са сътворили това което им върши идеална работа. Искам да добавя че се твърди че сънародниците ни зад граница нямат право да гласуват в тези избори освен ако не са прекарали поне 3 месеца в БГ през тази година! Някой може ли да хвърли светлина дали това е вярно или само така говорят в посолствата ни в чужбина за да отказват българите зад граница да планират участието си в тези избори?

 54. 54 Профил на чичо
  *****
  Неутрално

  Вместо да се вайкаме и да псуваме справедливо по форумите червено-турската гнус, излезте да гласувате и изкарайте всичките си познати и приятели!!!!

 55. 55 Профил на Боби
  *****
  Неутрално

  Аз съм за гласуването ако ще и с невалидни бюлетини но трябва да се иде до изборната секция. Да видим как ще обесняват после избирателна активност от над 100% в някои секции, където практикуват изборен туризъм

 56. 56 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ...АКО ИЗБОРИТЕ БЯХА ЧЕСТНИ ,НАИСТИНА ГЛАСУВАНЕТО ИМА СМИСЪЛ .. ..НО РАЗБЕРЕТЕ. .!? .ПОЛУЧЕНИЯТ РЕЗУЛТАТ СЕ ПРОМЕНЯ ... ...КАКЪВ Е СМЕСЪЛЪТ ДА ПУСНЕТЕ ГЛАС ЗА ПАРТИЯТА "Х" КОГАТО ВИ ГО БРОЯТ ЗА ПАРТИЯТА "У" .. ..ПРОУМЕЙТЕ ,В 10 % ОТ СЕКЦИИТЕ ,ХОРАТА СА ПОДБРАНИ ВСЕ "НАШИ" ,И ТЕ СВЪРШВАТ МРЪСНАТА РАБОТА ,С ПОДМЯНА НА БЮЛЕТИНИТЕ ,ИЛИ НАПРАВО ФАЛШИВ ПРОТОКОЛ.. ..И БЕЗ ВАС БСП-ДПС ПАРТИЯТА , /МИНЧЕВ благодаря че ме четеш/ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ... ...И С ВАС ДРУГИТЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ... ...ТОВА ЧЕ ДАННИТЕ ВИ НЯМА ДА ГИ ИМА Е ПРЕКРАСНО / допуснаха грешка/ ,САМО АКО САМ ГИ ВПИСВАХТЕ ПРИ ГЛАСУВАНЕТО ... ..ПО ТРУДНО ЩЕ ВИ ПОДПИСВАТ АКО НЕ ИДЕТЕ ...... .ИДЕТЕ ЛИ .....?????????????

 57. 57 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ...ТУКА ПАРТИИТЕ ИЗВЪН ПАРТИЯТА-МАФИЯ ,ТРЯБВА ДА ОТКРИЯТ КОИ СА СИКЦИИТЕ - ФАЛШИФИКАТОРИ И АКО БЪДАТ ДОПУСНАТИ ,ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ПОДМЯНАТА , ДА ГО НАПРАВЯТ .. ..ЗАЩОТО НЕ НАПРАВИХА ПО ЛЕСНОТО . .НОМЕРА НА ПРОТОКОЛИ И БЮЛЕТИНИ ..!!!

 58. 58 Профил на гласуващ по новия закон
  *****
  Неутрално

  Г-н Д.Д.,много е интересно какъв компилат от различни закони и правила за произвеждането на изборите и отчитането на резултатите от гласуването сте сътворили.Вас в момента
  заради титлата ли Ви използват за този посредствен коментар
  или аме сте си предложили услугите да се възползвате от Вашето служебно и обществено положение.Изборите са почтени и честни тогава когато се спази приетия закон,а не
  когато закона отговаря единствено на вашите интереси.Не зная
  дали някога сте били лен на Секционна избирателна комисия,но
  трябва да Ви уверя,че членовете на тези комисии съблюдават закона независимо от коя партия са,защото при умишлено нарушаване на закона те носят наказателна отговорност.Внушенията,които правите в статията са инструмент чрез който целите да внушите на избирателя,че изборите във всички случаи ще бъдат нечестни.
  По отношение на инвалидите сте просто не несправедлив,а меко
  казано нечестен в отношението си.Вие дори за момент не си
  давате сметка какво е да бъдеш равен на другите хора и да получиш възможността да се реализираш в обществото.Не си
  мислете,че единствената грижа за инвалидите трябва да се
  ограничава в пенсията и помощите,които се отпускат за интеграция.Вие сте политолог,но не бъдете кон с капаци и не
  заставайте само да прокламирате едностранчиво нещата.

 59. 59 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва да гласуваме!
  Даже и тези, които не са разпознали избраника си - прав е #55 Боби - невалидната бюлетина има смисъл, гарантира невъзможност за злоупотреба с гласа ви!

  Keep it simple and make it special.
 60. 60 Профил на Zlatarova
  *****
  Неутрално

  При наличието на умисъл в Закона и предположения за преднамереност още по-важно е да се направи избор измежду по-атрактивните и да се гласува на всяка цена,ако имат българите наченки на гражданско общество.Възможно ли е да се отхвърлят промените в Закона ?Да се молим на Бог да пази България! Браво на политолозите !
  Сивриева-Златарова

 61. 61 Профил на anonymous
  *****
  Неутрално

  smart na komunistite! stani6ev kopeleto i dogan kopeldaka da vnimavat 4e ako manipulirat izborite i vzemat da spe4eljat, narodat ve4e moje i da ne izdarji i 6te se stigne do publi4en lin4. smart za vsi4ki komunisti i semeistvata im!

 62. 62 Профил на xyz
  *****
  Неутрално

  # 56:
  "Свободен", ти си роб на отчаянието и на клишето "Всички са маскари"-- изпитано азиатско оръжие за масова манипулация.
  Гражданите на Франция излязоха масово да гласуват на последните президентски избори. Нима българските граждани имат
  по-малко основания МАСОВО ДА СЛАСУВАТ, когато държавата се разпада пред очите им?!!
  Няма друг по-демократичен и ефективен начин да бъдат елиминирани мафиотските партии БСП/ДПС!

 63. 63 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз ще гласувам за Синята коалиция и това е единствения начин да изритаме в задниците най-гнусната, нагла, арогантна, долна, мръсна, гнусна и крадлива шайка на тройната мафия. Оплаквания, че няма за кого да се гласува и др. подобни са проява в най-добрия случай на клинична глупост, а в по-тежките случаи са пропаганда на защитниците на комунистите и ДПС-арите.

  Иван Кръстев
 64. 64 Профил на обикновен избирател
  *****
  Неутрално

  Поздравления за автора на материала. Аз съм от тези които не вярват че ВЕЧЕ с избори нещо може да се промени в нашата страна, но въпреки това ще гласувам. И тъй като българина се оказа странно същество, на което акъла май е в краката а не в главата, предлагам един много лесен наачин да се ориентира как да гласува. Това е според отговора на въпроса - Ако се наложи да емигрирам къде бих го направил:
  А. в Русия, Китай, Сев.Корея - гласувам за БСП, Атака,ДПС
  Б. в страна от ЕС или САЩ -гласувам за синята коалиция
  В. в Турция - гласувам за ДПС
  ГЕРБ и РЗС не съм ги включил никъде, защото според мен са неясни политически субекти, по скоро медийни балони, а като всяко медийно нещо то не е това за което се представя.

 65. 65 Профил на do xyz
  *****
  Неутрално

  идеала на партийните секретари е да дават съвети.
  или си малък или си бил член на БКП.

 66. 66 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: 8 Гневно

  гласуващ по новия закон
  Неутрално

  * 58
  * 11:34
  * 07 май, 2009
  Защо говориш глупости, нали тези мушмороци, които сега са на власт непрекъснато манипулират и фалшифицират изборите. Да ти припомня ли изборите през 1990 тотално фалшифицирани от същите тези червени престъпници.

 67. 67 Профил на ТАНАСЧО № 66
  *****
  Неутрално

  Фалшив си ТАНАСЧО във всичко.Човека правилно го е писал.Дали някога ти си бил в такава комисия.Спрете да грачите и приемете резултатите според колко избиратели Ви
  подкрепят. Зорлен гьозулу колмас - Насила хубост Танасчо не става .Колкото сини китки сте си отгледали в политическата леха толкова избиратели ще Ви подкрепят,а може и по-малко.

 68. 68 Профил на Moriaka
  *****
  Любопитно

  Освен цинизмите на Димитър Димитров, забелязвам 4е някои от "недостатаците" го практикуваме при избори - тука .. в Западна Европа - от години.

 69. 69 Профил на бай Танас
  *****
  Неутрално

  Утивъйти да гласувъти, чъ ши въ гони оня с двете букви. Я дай туйли бе монче, матриал, симент

 70. 70 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално
 71. 71 Профил на Гласоподавател
  *****
  Неутрално

  Аз съм решил да гласувам за Янето. Вдъхва ми най много доверие. На предишните избори не гласувах, но сега ще го направя. Янето много ме кефи

 72. 72 Профил на seytan
  seytan
  Рейтинг: Разстроено

  До 71

  "... на народ, чийто му е къса паметта са му дълги теглилата ..."

  Та в тоя ред на мисли аз си спомням ( все още ) кой е ЯЯ.
  А до всички по- горе- шепа крадливи какавани съвсем на означава, че всички турци тук са като тях. Очаквах да видя много по- зрели коментари ...

 73. 73 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  ....xyz ......ЗА ОТЧАЯНИЕ НЯМА МЕСТО.. ..
  ....НЕ ВСИЧКИ СА МАСКАРИ ,НО ТИЯ КОИТО БРОЯТ БЮЛЕТИНИТЕ ,СА ...!!!! ..много МАЛКО СА ЧЕСТНИТЕ И ТУК СРЕД НАС ... .....ИСТИНАТА , И САМО ИСТИНАТА ЩЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ.. ..ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС АГИТИРАТ ,ЗА СЕБЕ СИ , ЯВНО ... .....ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА ...... ......АКО НЯКОГА ,СТИГНЕМ ДО ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ,100 % ,ЩЕ ГЛАСУВАТ ,ВЯРВАЙ МИ .. ..СЕГА САМО ЛИЧНО ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ РЕВЕТЕ : .гласувайте та гласувайте .. НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ .. .ОТ 20 % реално гласували ще ги докарат до 28-29 % и това Е.. ...ПОМИСЛИ КОЛКО ОСТАВАТ ... ...ТЕ СА КОИТО НЕ ИСКАТ ДА УЧАСТВАТ В ИЗМАМАТА , КОЯТО ГИ СМАЧКА ТОТАЛНО .. ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 74. 74 Профил на Петър Пенчев
  *****
  Неутрално

  06 Май 2009 http://politkovskaya-bg.blogspot.com/
  Да превърнем Изборите в Референдум "ЗА смяна на Системата"
  След последната статия на Мартин Димитров в неговия блог "ДПС и БСП изпитват ужас, че СДС идва на власт" (което звучи не само наивно и напълно заблуждаващо, невярно след решението на българския съд за нелегитимността на СДС) и след безпринципното раболепие на Мартин Димитров и Иван Костов - ниско пред Бойко Борисов(новият 'троянски кон' на БСП, разиграван около Синята идея на демокрацията), и след безцеремонната гавра от ЦИК с една независима кандидатура за евродепутат на Атанас Чобанов-член на Обществения съвет на Асоциация "Анна Политковская",


  ДОЙДЕ ВРЕМЕТО
  да призовем на висок глас всички българи да ОТИДАТ ДО ИЗБИРАТЕЛНИТЕ УРНИ и да гласуват с коя да е партийна бюлетина - ЗАДРАСКАНА или с надпис "ИСКАМ ПРОМЯНА". По този начин реално ще можем да дадем своя
  ПРОТЕСТЕН глас ЗА СМЯНА НА ПАРТИЙНО-ОЛИГАРХИЧНИЯ МОДЕЛ.
  Ще използваме двукратно за 2009 г.
  законните избори като Първи Референдум "ЗА смяна на Системата".
  Ще излезем(при голям брой недействителни бюлетини от НЕГЛАСУВАЩИТЕ) на улицата и ще поискаме Нова Кръгла маса, но без участие на досегашните лица от властта със старата и нова Номенклатура за 20-годишния лъжовен преход.
  Ще поискаме Ново Велико Народно събрание.
  Европа сега очаква да ни чуе!

 75. 75 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  До №36 За втори път виждам това Ваше мнение.И предишния път,и сега Ви казвам-не ми давайте за пример точно Америка.
  През 2001 г. Буш младши беше избран точно чрез фалшифициране на изборните резултати.Добавиха ръчно
  200-300 гласа,само и само "подходящия" пак да е президент.Брат му беше в предизборния щаб. А нашите натегачи за власт от кого видяха гласуването с чужди карти-от американския конгрес.

 76. 76 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Цитирам думите на американския президент Томас Джеферсън /1743 - 1826/: "Свободата, придобита случайно или посредством сила от народ, който не е подготвен за нея, скоро се превръща само в друга форма на тирания, която може да се упражнява от голям или малък брой хора или от една единствена личност." По-ясно от това не може да бъде казано за днешната българска действителност. А нашите т.нар. днешни управници /т.е. мафията БСП-ДПС/ показаха, че не ни смятат вече за хора - защо да не правят каквото си поискат, щом никой не протестира?!

 77. 77 Профил на л и л и
  *****
  Неутрално

  народа вече е решил ---в о л е н --ще е победил на избори те-

 78. 78 Профил на 333
  *****
  Неутрално

  До г-н Припомням: Брей тази лоша Америка брей! Господине, предупредете онези, които мислят да емигрират там, че отиват на лошо място - там се фалшифицират избори и се изнасят лоши навици. Спасете ги хората, надеждата им е у вас!

 79. 79 Профил на Раковски
  *****
  Неутрално

  Лили от № 77, като казваш, че Волен ще е победител, даваш ли си сметка, че тогава всъщност победител ще е руската мафия, наречена "Газпром"?! Случайно да знаеш откъде идват парите на Волен за вестник и други "потреби"?!

 80. 80 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  За № 78 /333/ Иронията в този случай е неуместна,защото това са факти. И стига сте ми казвали "господин",защото съм госпожа.Или мъжете в този форум не очакват жените да имат мнение?
  Съжалявам,че не запазих линка към един материал,в който показаха как се "гласува" в парламента на Америка.

 81. 81 Профил на BIG AL
  *****
  Неутрално

  Поздравявам комсомолците- ЦЕНЗУРИ на сайта на Дневник ..)
  20 ГОДИНИ след 1989 год..:) Слава на БКП, другарииии..))

 82. 82 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Докато има пари за разпределяне и финансови интереси,борбата за кокала ще е безмилостна.

 83. 83 Профил на л и б е р т а к а
  *****
  Неутрално

  ако трябва -камикадзе- за сваляне комунистите-изверги ще си дам адреса и ще чакам нон-стоп

 84. 84 Профил на до р а к о в с к и
  *****
  Неутрално

  дори така да е в което изопчо не не вярвам---нашта ком мафия и това не моще да направи--- нито грош от европейският съюз

 85. 85 Профил на 333
  *****
  Неутрално

  До г-жа Припомням: Ще се съгласите, вярвам, че по интернет-форумите не може да се открие принадлежността ви към пола, към който принадлежите. Така че ви моля да ми простите това "опущение". За другото - съжалявам, ако наистина има такъв случй в САЩ, то не вярвам да не е санкционирано, както то е безнаказано в България. Другото ми звучи като "американски войници, пияни от кока-кола" и смешните вопли за "гниещите по затворите във Великобритания независими журналисти".

 86. 86 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако приемем за Природно бедствие изпадането на БСП от водещата роля в управлението - сигурно е вярно.
  Едвин Сугарев написа например,че Новият избирателен закон всъщност е Закон за преизбиране на тройната коалиция - и е прав.
  А иначе рецептата за обикновения неизкушен от съблазън да управлява мъж е една: Семейно щастие, Стабилни финанси и Благоденствие за него жена му и децата им.
  който както иска така да ги разбира и каквито стандарти му хрумнат такива да прилага.
  Важното да имаме общество от Щастливи и усмихнати хора, а не сегашните угрижени физиономии които като ги питаш как са ти отговарят Нормално зле.

 87. 87 Профил на Ен,И.П.
  Ен,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  Драги сънародници,
  ние Българите като най-стара нация в Европа сме дарили Славяно-Езичните народи със Писменност, а все още нямаме твърда и демократична Конституция.
  Да Конституция неподлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 100г.

  Нямаме и закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правитeлства.
  Закон закрилящ и Конституцията ни, и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрес допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата.

  Нека Конституционно забраним намесата на този личен Култов, Аматьорски фактор в Общо-Социалните ПРОФЕСИОНАЛНO-Държавни отношения!
  До кога ще търпим Аматьорщината в Държавата си, плаваща на основата на ГРУПИРАНИТЕ;
  Идеология,
  Религия и
  Етнически произход, поляризиращи Обществото течения??

  Моля не ме разбирайте неправилно!!
  Аз не говоря против тези три фактора за отмяна. Не!
  Те са основата на нашата лична Единтичниост и всеки трябва да си запази това.
  Но да градим съвременна Демократична Държава на основа на Личните по-горе казани фактори, и да търсиме ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ в отношенията си, е наистина ПРЕСТЪПЛЕНИЕ към самите нас а съответно и за Държавата ни-БЪЛГАРИЯ.

  Нека станем професионалисти в Държавните-Общо-Социални Отношения!
  Нека на такава основа спрем избора и даването на глас за Аматьорско Правителство!
  Нека най-после дадем пример като най-Стара нация в Европа как се избира Професионално Правителство на основата на Нова-Конституция, забранила намесата на Личният Култов фактор в Общо-Държавните отношения, нямаща аналог в света!
  Хора-Българи, събудете се! Излезте от Хипнозата! Недавайте да Ви манипулират!

  Всеки един от нас носи оригиналност която е неговата единтичност, било той ЧЕРВЕН, ЗЕЛЕН,СИН или БЕМБЕН. Но трябва да се разбере от всеки един БЪЛГАРИН, че тези ГРУПИРАНИ Лични-Култ увлечения, които разцепват мнoгoнационалното ни общество, а именно;
  Идеология, Религия и Етнос, вече не са Формиращите Вътре-Социалният Живот сили в Съвременната Демократична Държава.
  Защо, защото те са Лични ( аз ги наричам Аматьорски) увлечения, които никой няма право нито насила да налага нито да отнема от индивида, камоли да ПОЛЯРИЗАРА.
  Най-престъпното, e да се Групираме и Поляризираме Идеологически, Религиозно и Етнически в обществото.
  Всеки един от нас сам избира какъв да бъде по цвят и по душа и това трябва да разберем и запазим.
  Нo на основата на тези 3 Лични-Култови фактора да се градят Професионални Вътре-Държавни отношения че и даже Външно-Държавни, е престъпление,
  и към самите нас, и към истинската Демокрация, и за условията на новият живот
  в 21-ви Век.
  Така че няма два еднакви индивида, както и всичко останало на тази Планета.
  Престъпление е и ползуването на този остарял словоред и термини като, ДЕСНИЦИ, ЛЕВИЦИ, ЗАПАД и ИЗТОК, ЧЕРВЕНИ СИНИ,ЗЕЛЕНИ, БЕМБЕНИ, КОАЛИЦИИ и тем подобни!

  Политиката е Аматьорско и остаряло Лично-Култово Увлечение.
  А как от аматьора може да се иска Професионализъм и далновидност в управлението.
  Нека да си прокламираме всичко това по районно и в Домовете си като ХОБИ, и да не правиме Обществен БИЗНЕС с него!!.
  А когато стане нужда да градим професионални отношения, още повече като Мнoгoнационална Държава, тогава нека на основа на Таланта на индивида да правим това, a не на основа на ГРУПИРАНИТЕ Лични убеждения, Политически-увлечения, Поляризираните Вяра и Етнос.

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]


  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 88. 88 Профил на Ен,И.П.
  Ен,И.П.
  Рейтинг: 0 Гневно

  Докога ще търпиме и факта че РОДИНАТА на Ботев и Левски "посадихме" да седи в €вро-Конгломерата на една маса със НАЙ-ГОЛЯМИЯТ КОЛОНИАЛИСТ-АНГЛИЯ в 21-ви ВекББ

  Драги сънародници,
  Защо €C-€U e €вро-Конгломеpат а не съюз, щe paзбepeтe пo-дoлу.

  Европейското „Обединение” в тази си форма, понастоящем не е Истинско Обединение, а само една „€вро-Конгломерация”!
  „€вро-Конгломерация” от Държави с остарели вътpe-Социални устройства.
  „Конгломерация”,
  Понеже Никоя от Държавите-членки, както и България не Осъзна навреме Нуждата от (Политическата)Pъковoдната, Вътре-Държавна Социално-Устройствена реформа, като Първи и по-Важен етап за Успеха към процеса на промяната към Новите Международни Отношения, затова „обединението” е само една Конгломерация вce oще.
  Наблягайки само на интеграцията в Икономическата област, без да се планира по-важното - Реформата на Силите, които създават Икономиката, именно Вътре-Държавнaтa Социалнa Реформа, ПООТДЕЛНО за всяка една Държава-членка.
  „€вро-Конгломерация”,
  Поради още една и може би най-важна причина;
  Именно факта, че сега в 21 в., €вро-Конгломеpатa, е включил в членство Държава-КОЛОHИАЛИCТ, не постигнала всe още възмездието си за Извършенo престъпление срещу Правата на Човека и цял един Народ, a даже като член претендира за Демокрация в Международните Отношения.
  Hе може да не се отбележи, че Aнглия -(член в €вро-Конгломеpатa ), в 1971 г., чрез таен договор и Милитаристично-Агресивни цели, погубвайки Жизненото право на цял един Народ, завладява насилствено територията му.

  Същият тoзи „€врoпеец” в съглашение с “Чичо-САМ”-NATO дpугият Милитарист, създават Най-Голямата Военна база за унищожeние в Света, построена върху „Открадната територия”;

  Това е базата “Diego Garcia” до момeнта.

  Англия за да скрие Престъплението си, е дала острова под-наем на НАТО.
  Тази база е основния Милитаристичен плацдарм за Военните АГРЕСИИ срещу Човека и унищожения. От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, от там все още обстрелват незаконно и Афгханистан, и Ирак. Че и даже сега са насочили очи към Иран, след неуспеха им в Грузия. Всичгко това за световно владеене на петрола.
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger)
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа от Архипелага CHAGOS, останал без Родина заpaди КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен.

  Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с ООН), не се Застъпи ефективно, за да Принуди и НАКАЖЕ КОЛОНИЗАТОРА, връщайки Родината и жизнените му права.
  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!
  Tук позволете ми да запитам;
  * Дeмокрaция ли е да се търпи „Кражбата на териториално- жизненото право на цял един Народ” от Държава-член в €вро-Конгломеpатa, разчитаща на забрава за това??
  * Дeмокрaция ли е това, да се знае, търпи и остави цял един Народ без Родина, a да гoвoрим за Евро-“демокрaтичeн”Съюз?
  * Какви ca тeзи Нови М€ждународни Отношения и тази “Д€мокрaция”, за кoито всички €вропейци говорим, претендирамe и “градим” в момента?
  * Как и по какъв критерий беше проведен избора за членство в €вро-Конгломеpатa ( “cъюзa” ), така и не стана напълно ясно, но щом е допусната такава огромна грешка в подбора, че е включен член-КОЛОHИАЛИCТ, пределно e ясно, как отново „Финансовите €вро-Бизнес-инт€р€си от нов вид” за пореден път са замеcени и са основният движещ фактор на тoзи „Нов вид Международни “€вро-д€мокрaтични” Отношения”.
  * В това число как мисли и какво прави БЪЛГАРИЯ, претендирайки за световно Демократично признание със Свободният дух на Ботев и Левски??

  "Само онзи, който е Cвободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.
  в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Факта е неоспорим!

  С уважение:
  И.П.Енчев

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 89. 89 Профил на И.П.Енчев / БЪЛГАРИЯ
  *****
  Разстроено

  Апел към Всички БЪЛГАРИ,
  Апел и към Правителството - БЪЛГАРСКО.

  Драги Сънародници, за да не отчетем и този път само активност без резултати след насрочените неподготвенo-прибързани -ИЗБОРИ,
  Моля най учитиво Правителството ни, да отложи датата на изборите с няколко месеца,
  Причината е тази, че народът се опомни и разбра вече за кого и как да гласува, но за случаят се налага това не само защото е лято и народът е пръснат, но ни заставя и спешното изпълнение на няколклко Вътре-Социални конструктивни промени!

  Кои са те?
  Ето част от най-главните!!

  1 / Конституционно Спиране на всякакви средства давани от Държавната Хазна, на всички Частни, Лично-Култови, маскарадно напудреди Фракции, Коалиции, Партии,Секти и (Култ-Групировки) поляризиращи обществото!

  2 / Премахване от Конституцията ни правото на МАНДАТ, правото на Имунитет, правото на Вето!
  ( не е Демократично вече от позицияата на сила или мажоритет да се налагат мнения или действия, камо ли като намеса във вътрешният живот на друга държава)

  3 / Връщане на Българският контингент-УБИЙЦИ пръснати по света, шляещи се сред Петролните военни геноциди с оръжие!!

  4 / Изгонване на всички чужди военни бази от РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ!

  5 / Заставяне да ни се изплати наемът и лихвата за милитаризираните ни площи от чуждият Милитарист!!

  6 / Преработване на КОНСТИТУЦИЯТА като се приеме най-Демократичният закон, Законът на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!!

  7 / Изготвяне на Конституция, неподлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  (Изготвяне и приемане на закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правителства.
  Закон закрилящ и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата. Приемане на МНОГО строги без-мандатни и без-имунитетни, санкции, мерки с наказания за Всеки един Държавен служител, сбъркал, нарушил или злоупотребил с поста и доверието на Народа.)

  8 / Пълна и безприкословна ЗАБРАНА на НАМЕСАТА на всички тези Лично-Култови маскарадно-напудреди групировки, Фракции, Коалиции, партии и Секти, във ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ и ВЪН-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ отношения!

  9 / Натиск в ЕС/EU за изгонване на КОЛОНИАЛИСТЪТ Но:#1, АНГЛИЯ, заради откраднатата територия на ОСТРОВИТЕ ЧАГОС, оставяйки цял един народ в изгнание, досега!

  10 / Заготовка на Проекто-План- Предложение за Демократична промяна в Европа и целият свят, основано Демократично, върху законите на ПРИЕМСТВЕНОСТТА на всички разлики между нас, ХОРАТА на 21-ви Век!!

  Не направим ли това по-горе казано и то спешно, не очаквайте Будният-БЪЛГАРСКИ народ пред урните.
  Там ще се явят пак както винаги, само хипнотизираните, силно оцветени, и безмандатно-послучни членове фенове на Култови Фракции, Коалиции, Секти и следващите ги безцветно-бледите 339+1, Групировки.

  Моля да помислим за РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ а не за главатарите на самооцветилите се Култови групи, изредени по-горе.
  Моля да помислим сериозно за наследството което оставяме на нашите деца!!
  Моля да помислим за БЪДЕЩЕТО на РОДНА Б Ъ Л Г А Р И Я!!!!!!!!!

  !!Жалкото е че, всеоще в България се избират БЕЗМАНДАТНИ, маскарадно-ОЦВЕТЕНИ и САМОИМУНИЗИРАЛИСЕ Партии, а не хора, личности-ТАЛАНТИ!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

 90. 90 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  изборите трябваше да са задьлжителни което щеше да реши система уравнения с много неизвестни

 91. 91 Профил на тео-то
  тео-то
  Рейтинг: Гневно

  Трябва да се отменят всички подобни решения на 40-то НС и Кабинета на Тройната Коалиция. Не знам с рефендум ли, с декрет от Папата или трябва някой да слезе от небето.
  Предлагам всички да си извадим чужди паспорти. И разбира се с парите събирани за депозит от партиите да се спонсорират 1-2 дневни организирани пътувания в чужбина на пенсионери, инвалиди и социално слаби (естествено изборите да са извън сезона за да е по-евтино) като гласуването не е задължително, за да не се образуват опашки хахахаха

 92. 92 Профил на Рени
  *****
  Неутрално

  Това са напълно измислени резултати!!!
  За 600 000 българи в САЩ имаше 18 секции-предимно завряни по предградия и паланки където почти няма българи а в градове като Атланта и Филаделфия нямаше секции! В Чикаго- ЕДНА секция! За сравнение за 50хил турци в Турция имаше 120 секции!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK