Влиянието на ЕС на изток се изпарява*

Председателят на ЕК&nbsp;Жозе Мануел Барозу, премиерът на Дания Ларс Расмусен и германският канцлер Ангела Меркел&nbsp; на срещата на върха в Прага, 7 май<br />

© Reuters

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, премиерът на Дания Ларс Расмусен и германският канцлер Ангела Меркел  на срещата на върха в Прага, 7 майДокато лидерите на "сивата зона" между Русия и ЕС се събираха за среща на върха с ЕС в Прага, вниманието се фокусираше върху това дали ЕС ще се срещне с неудобни фигури като беларуския президент Лукашенко. Но има един въпрос, който тревожно се подминава - влиянието на ЕС в собствения му заден двор се изпарява, докато т.нар. Източно партньорство се мята от криза към извънредно положение и затъва в най-лошата политическа и икономическа ситуация и състояние на сигурността в района от края на студената война насам.


ЕС формално даде старт на Източното партньорство на срещата в Прага като допълнение на неговата Политика към европейските съседи. Но срещата идва в лоши времена. ЕС и съседите му са превзети от икономическа криза и растящата сянка на взаимно недоверие и умора, помрачаващи отношенията помежду им. Много лидери от ЕС се мръщят на перспективата да споделят обща платформа с някои от не дотам демократичните лидери на Изтока. Но подобни настроения пропускат най-важното - ако Молдова беше като Естония или Украйна като Полша, нямаше изобщо да има нужда от Източното партньорство.


Отношенията на ЕС със съседите му постигнаха много от началото на Политика към европейските съседи през 2003г. Днес всички източни съседи - с изключение на Беларус - търгуват повече с ЕС, отколкото с Русия. Преди десетилетие това бе немислимо. Независимо от тези икономически тенденции, ЕС губи политическото си влияние на Изток. През последната година ЕС не успя да попречи районът да затъне още по-дълбоко в авторитаризъм и нестабилност.
С Политиката към европейските съседи ЕС обеща да помага за изграждането на "обществени институции от западен тип" и да премоделира източните икономики чрез съответни споразумения за свободна търговия. Но "меката" сила на ЕС е бавна сила, а дългосрочната визия лесно се отхвърля от кратосрочните кризи. Войни, енергийни шокове или фалшифицирани избори пречат усилията на ЕС да пуснат корени в района. Но ЕС също така изостава с действията си защото мнозина негови членове не са убедени, че съюзът трябва изобщо да води някаква значима политика или не желаят да я подкрепят.


Кризите в източните съседи на ЕС - от войната през август в Грузия, през януарският газов спор в Украйна до следизборното насилие в Молдова - оставиха тези съседи с малцина приятели в ЕС във възможно най-неподходящото време. Защо на Европа да й пука за тях и да им предлага незабавна помощ?


Кризите в политиката, икономиката и сигурността в района директно засягат европейските интереси. ЕС просто е твърде зависим от съседите си, за да си позволи да ги игнорира. Последните кризи при тези съседи поставиха под напрежение вътрешната солидарност в ЕС и отношенията с Русия. Те засегнаха и икономиката на ЕС. До неотдавна европейските компании печелеха много добре от огромните търговски дисбаланси с източните си съседи (с изключение на изнасящият петрол Азърбайджан). От гледна точка на сигурността всякакви разговори за нова архитектура на сигурността в Европа и подобряване на отношенията в този сектор с Русия могат да бъдат прекъснати от кризи в тези източни съседи. За ЕС е по-лесно и по-евтино да инвестира в дипломатическа и икономическа подкрепа на държавите в криза преди да спрат техните крехки усилия за изграждане на държави.


За да избегне една по-несигурна Европа, ЕС трябва да допълни дългосрочните си цели с краткосрочни политически действия в източните съседи. Романтичното усещане за съобщност не е достатъчно да произведе ефективна политика. ЕС трябва да излезе с много по-конкретни предложения към тези държави и да спре да претендира, че единствената движеща сила на политиката на съюза е неговата привлекателност. Политиката към европейските съседи не е филантропия, а служи за постигане на коркретни европейски интереси в сигурността, икономиката и политиката.


За да постигне тези цели, ЕС трябва да отправи атрактивни оферти и след това да прилага стриктни изисквания. Като последица от форума в Прага за източното партньорство трьябва да последват срещи на ниско равнище с министрите на вътрешните работи за обсъждане на имиграцията, визите и борбата с тероризма. Следващата Европейска комисия трябва също така да включи специален еврокомисар за добросъседските тоношения. ЕС би трябвало още да опита да интегрира Украйна и Молдова в европейския енергиен пазар. ЕС трябва да стори и доста повече за изграждане на демокрацията, тъй като плъзгането към авторитаризъм и в сърцевината на много от кризите в района.


Източните съседи се нуждаят от незабавна и фундаментална подкрепа за предовратяване на кризи. С политиката си, почти изцяло основана на дългосрочни ангажименти, ЕС е застрашен не просто от завръщане към разделена Европа, но и от разпростиране на нестабилността през границите му, когато съседите му рухват. И подобно на САЩ и Мексико, отварящата се пропаст между различните стандарти на живот, добро управление и върховенство на закона неизбежно ще прелеят през границите.


*Заглавието е на "Дневник", оригиналното заглавие е "Да избегнем нова Желязна завеса"

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  ЕС не може да сложи ред в собствения си дом. В някои от "помещенията" на този дом (като в кенефа БГ) цари "реда" познат от тоталитарно време и де факто е озаконен пладнешкия грабеж на обществени средства от управляващи надпреварващи се да задминат в алчността и безочието си и на най-лошите африкански примери. ЕС, вероятно съзнава че който не може да оправи дома си не бива да гледа към съседския.

 2. 2 Профил на *
  *****
  Неутрално

  БСП рекордьор по хитри заменки

 3. 3 Профил на Ламби от Чалгария
  *****
  Неутрално

  Копи-пейст. Сега какво. Ще трябва да обвиняваме ЕС за това, че не са ни помогнали ли.От статията лъха на типичното английско високомерие с лек студен повей на колониализъм. Преди да гледат в нашият двор, да си оправят техния английски заден двор, откъдето се чува обикновено прасешко квичене

 4. 4 Профил на Грета
  *****
  Неутрално

  И каква стана сега,май ЕС не може да се оправи с нищо,както и USA с финансовата и икономическа криза...Към какъв строй да се ориентираме?!

 5. 5 Профил на анонс
  *****
  Неутрално

  Успява ли Мартин Димитров да овладее СДС?

  - Мартин очевидно не се справя. Не само с овладяването на апарата. Той няма и послания за избирателите. А и е изключително нехаризматичен. Иначе той има качества... СДС е организация, която някой трябваше да хване здраво. Много се надявах на Петър Стоянов, но и той някакси не пожела.

  - Причината за случващото се в момента не се ли нарича Иван Костов?

  - Някой се беше сетил тези дни да припомни думите на Елена Костова (В. Велева, в. “Труд” от 2 май т.г. в статията “Проклятието върху една партия”- б.р), че който се е докоснал до тях, е изгорял. Аз чак в такъв фатализъм няма да влизам. Но ще кажа, че Костов е човек в изключително черна емоционална дупка, с цялото ми уважение към него като личност в политиката. И винаги е бил такъв. В изказванията на ДСБ от последните месеци няма градивен проект. Има: да се спре АЕЦ “Белене”, това да се разруши, на онова да се сложи край. Образно казано там не са спрели да взривяват мавзолея.

 6. 6 Профил на Чипърфийлд
  *****
  Неутрално

  "Сивата Европа" бе оставена да виси във въздуха и там да
  издъхне в очакване на помощ от Америка.

 7. 7 Профил на ЕВРОСКЕПТИК
  *****
  Неутрално

  Явно е,че Евросъюза не особено задълбочено е анализирал
  евентуалните последици още от първото разширяване на броя
  на държавите-членки на едросъюза.В момента САЩ имат по-голямо влияние в страните,които Евросъюза смяна да включи в
  Източното партньорство.Претенциите към Украйна да бъде привлечена в енергийните проекти ще бъде трудно осъществени тъй като и при Барак Обама влиянието на САЩ
  ще продължи.От евройското гето на Киев е произходът на американската еврейка Пени Прицк,която залага на Обама и
  организира набирането на средства за кампанията на Обама.
  Никой не може да ни убеди,че няма едно прикрито съперничество между Сащ и Евросъюза за разширяването на
  влиянието сред източните страни.Освен това Евросъюза не
  дава признаци,че ще бъде променено отношението към приетите членки постсоциалистически държави в Евросъюза.
  Бюрокрацията в евросъюза се шири в голяма стелен и на
  практика тя командва вместо колективните органи.Управленските органи в по-голямата си част трябва да
  бъдат на обществени начала,т.е. за членове да бъдат избирани
  политици от различни рангове,а не от назначени постоянни чиновници.Евросъюза вместо да сближава позициите си с Русия,се е ангажирал със САЩ и подкрепя политиката й към Русия,т.е. пълно изолиране на Русия от всички сфери на енергийните проекти и др.В същото време не се отчита,че страните,които Евросъюза иска да включи в Източното партньорство имат традиционно добри отношения с Русия.
  Сега във времето до провеждането на Евроизборите трябва
  да се обмислет и предложат нови свежи идеи свързани с
  по-нататъшнато дейност на Евросъюза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK