Какво общо има това с журналистиката?

Кризата осуети грандиозните планове на БТА тази година поредната световна среща на български медии да се проведе в Израел и лиши журналистическото братство от хаджилък, язък. Миналогодишната в Мадрид мина под патронажа на агент Гоце, на която Красимир Гергов дръпна реч за ползите от голф туризма.


Какво общо има това с журналистиката, такава каквато тя трябва да бъде: критична, независима, компетентна, непримирима и подозрителна към всеки опит на властта да флиртува с нея? Отговорът е в годишния доклад на "Фрийдъм хаус", който поставя България сред страните с частична медийна свобода. Както и в годишния доклад на "Репортери без граници", в който България се намира на 59-о място в класацията за свободата на пресата след страни като Мавритания, Того и Мавриций.


И в този контекст откриващата се днес среща в Бургас предлага следната централна тема: "Накъде в реалното, виртуалното и информационното пространство. Туризмът, високите технологии и медиите - българските аргументи срещу кризата." Да видим за какво става дума по същество.
Най-запомнящият се български "аргумент" срещу кризата в туризма беше предложението да се вземе от данъците на производителните хора, за да се финансира почивката на непроизводителните държавни чиновници и така да се спасят от фалит хотелите на мутрите. За това ли ще става дума?


Особено умилителен аргумент срещу кризата са високите технологии, по които България е на опашката на ЕС. Ако някой се е размечтал освен в енергиен център да се превърнем и в Силиконова долина на Балканите, нека предложи конкурсът "Мис България" да стане перманентен, но, за Бога, спестете ни такива небивалици.


"Няма криза - ще ни подмине! Няма криза - стабилни сме! Няма криза - имаме излишък!" - с тази правителствена мантра централните български медии дълго време внушаваха "аргументи срещу кризата" въпреки предупрежденията на водещи западни икономически издания. Хубаво, но тя, кризата, взе, че дойде. И сега какъв аргумент са медиите срещу нея? Ако "няма хляб" - да предлагат повече зрелища?


И нито дума за това, че в "европейска" България е възможно да те пребият зверски и дори да те убият за това, което мислиш и говориш, както показват случаите с журналиста Огнян Стефанов, пребит с чукове, и с хроникьора на мафията Георги Стоев, застрелян на централно място в София, след като пожела да свидетелства пред прокуратурата срещу престъпни босове.


Нито дума за това, че в България действа политическа полиция, която подслушва журналисти и изготвя галерия от профили на неудобните за властта. Сертов, къде е "Галерията"? Нали щяхте да я разсекретявате? Хайде, дайте да видим!


Нито дума за натиска върху разследващите журналисти от страна на мутрите, които ги нападат с ножове (Асен Йорданов) и плашат да ги обезобразят с киселина (Мария Николаева). Мутри, които влизат спокойно в редакцията под записващите камери и си тръгват с джип със запомнящ се номер. От какво да се безпокоят, след като носят екземпляр от вестника с неудобната публикация, на който има печат от Народното събрание? Велчев, какво стана с разследванията по тези нападения? В кой шкаф събират прах?


Ето това са нашите важни теми, "колеги", а иначе да ви е сладко и наздраве.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK