Право на отговор

Във връзка с публикацията "Наказателните процедури за екологията" във в. "Дневник" от 15 май 2009 г., като използвам правото си на отговор, правя следните уточнения по неотговаращия на истината коментар за функциите и задълженията на Министерството на извънредните ситуации, които да намерят място на страниците на вестника:


В Закона за опазване на околната среда е регламентирано точно и ясно, че предприятията с висок рисков потенциал представят аварийния си план на министъра на околната среда и водите. Формата и съдържанието на плана се определя с Наредбата за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и за ограничаване на последствията от тях. Аварийният план на предприятието се подава до министъра на околната среда и водите в три екземпляра на хартиен и електронен носител.


Министерството на извънредните ситуации няма нормативно установени задължения да събира и съхранява аварийните планове.


Служители от териториалните дирекции на "Гражданска защита" на МИС имат задължение да участват в работата на междуведомствените комисии за проверка дейността на обектите, които работят с рискови вещества и материали. В хода на проверките представителите на МИС контролират състоянието на аварийните планове на предприятията и актуализацията им. За резултатите от проверките се съставят протоколи. При констатиране на нарушения се издават предписания за предприемане на мерки по привеждане на дейностите на обектите в съответствие с изискванията.


Емел Етем, министър на извънредните ситуации


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ???

  Абе тия планове нали са за да се действа при аварийни ситуации? И кой трябва да действа МИС или МОСВ при настъпване на аварийно събитие? Кой тогава е логично да държи под ръка аварийните планове за да може бързо да погледне в тях и да предприеме необходимите мерки? А може и да са го измислили по следния начин:
  - случката се случва: взрив с бързо нарастващ огън; бай Минчо от охраната - преди да нахлузи противогаза- набира с треперещ показалец телефон 112 и съобщава за аварията; (НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЧЕ АВАРИЙНИЯ ПЛАН В ПРЕДПРИЯТИЕТО ИЛИ ВЕЧЕ Е ИЗГОРЯЛ, ИЛИ ДО ОГНЕУПОРНАТА КАСА В КОЯТО Е ПОСТАВЕН ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ?)
  - детето работещо на телефон 112 приема сигнала и се обръща към Пиара на МОСВ, или в по-добрия случай - на секретарката на заместник министъра - тя е печена - все ще знае кво да направи ако е в настроение,
  - паралелно с реакцията на мястото на аварията (вероятно Гражданска защита) в МОСВ започва бясно издирване в коя точно стая и папка е въпросния план за аварийно действие;
  - ура, планът е намерен, и на всичкото отгоре - според последната проверка от МИС - отговаря на изискванията на МИС; бързо да подадем информацията на батковците с каски от ГЗ
  - обаче, те вече са си тръгнали като са преодолели аварията и без насоките от аварийния план. Обаче необезвредените вредни вещества (както е било описано в аватийния план) вече са литнали накъм близките кошари.
  - На следващия Гергьовден ягнетата дето ще ги ядем имат по 6 бута и миришат на кордит и след 6-часова обработка.

  Дано да не е тази процедура на ужасите която сте въвели уважаеми пазители на БЪЛГАРИТЕ от МИС.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK