Несъстоялият се политически център

НДСВ може да не влезе в следващия парламент

Несъстоялият се политически център

© КапиталКогато през 2001 г. НДСВ влезе на гребена на мощна вълна в политическия живот и само един депутат го делеше от самостоятелното мнозинство в парламента, очакванията бяха, че в България най-после се е появил политическият център. Според социолозите в страната има между 10 и 15% центристки настроени избиратели, които, ако намерят своето политическо представителство в лицето на дадена партия, биха й осигурили трайно присъствие в Народното събрание. Предимството на центристките формации е, че могат да управляват както с леви, така и с десни партии. Точно като каквото беше замислено царското движение. След осем години, прекарани във властта, четири от които като коалиционен партньор на социалистическото правителство на Сергей Станишев, НДСВ е заплашено не само да се прости с участието си в управлението, но и изобщо да не влезе в следващия парламент. Най-големият срив в общественото доверието стана заради участието й в тройната коалиция с БСП и ДПС. Колкото и да се опитваше да си изгражда имидж на коректив на коалицията, това беше по-скоро епизодично. Затова НДСВ ще понесе всички негативи на сегашното управление. Доста пасиви натрупа в личен план и лидерът Симеон Сакскобургготски. Не без значение за формацията е и че тя преживя едно голямо разцепление преди две години и напускането на ключови фигури като Пламен Панайотов, Лидия Шулева и Николай Свинаров се отрази на формацията във вътрешнопартиен план.


Въпреки че засега според социолозите подкрепата за НДСВ е 1%-2%, партията има шансове да прескочи четирипроцентната бариера за влизане в парламента. Предимството й е, че за осемте години присъствие в управлението създаде кадрови потенциал, който е твърд електорат на партията. Освен това разполага и с разпознаваеми на национално ниво политици. А при добра предизборна кампания и висока избирателна активност може да разчита отново да вкара депутати в парламента. Което, ако се случи, ще я направи отново част от новата управляваща коалиция.


SWOT-анализ
Месец преди началото на кампанията за парламентарни избори 2009 г. партиите вече започнаха състезанието за евровота. Изборите за европейски депутати до голяма степен ще измерят кондицията на политическите сили и с какъв ресурс влизат в битката за националния парламент. В няколко поредни броя "Капитал" ще представи основните политически формации, които имат шанс за следващото Народно събрание. Решихме това да стане чрез SWOT-анализ, защото тази форма е най-удобна, за да се опишат предимствата, недостатъците, проблемите и възможностите на претендентите за законодателната власт.
SWOT е съкращение от Strengths (силни страни), Weaknesses (слаби страни), Opportunities (възможности) и Threats (заплахи) и се използва основно за анализ на компании. За първия от поредицата SWOT-анализи избрахме НДСВ, защото сривът в доверието в царската формация от 2001 г. досега е най-голям. Въпреки че социолозите не й дават големи шансове да влезе в следващия парламент, формацията може да поднесе изненада, както стана на изборите за европарламент преди две години. В следващия брой очаквайте SWOT-анализ за партия "Ред, законност и справедливост"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK