Какво обещава ГЕРБ

Предизборната управленска програма на партията на Бойко Борисов изглежда добра. Въпросът е да се изпълни

Хората зад Борисов лансираха сравнително разумни управленски идеиРешенията на столичния кмет Бойко Борисов често поднасят изненади. За разлика от лидера си екипът на политическа партия ГЕРБ явно е по-последователен.


Това личи от предизборната управленска програма на формацията. Тя продължава десните икономически идеи от последния местен вот: по-малко държава в икономиката, структурни реформи, ниски данъци, качествена и ефективна администрация, бюджетна прозрачност и благоразумие. Всъщност заявените намерения на сочената за победител на предстоящите парламентарни избори партия изглеждат доста по-реалистични в сравнение с преди няколко години.


Какво предлагат другите големи партии все още е тайна, защото с изключение на СДС останалите все още не са произвели подобен документ. Но и без база за сравнение програмата на ГЕРБ е интересно четиво за търсещите своя избор граждани.
Това, което искаме всички


Най-силната и добре разработена част в документа е икономическата. Освен запазване на борда и поддържане на балансиран бюджет партията прави и много важното обещание за намаляване на осигуровките с 5%, което определено ще се хареса на бизнеса.


Модерният повей към по-зелен бизнес и инвестиции в земеделието също присъства в програмата. Предвидени са и конкретни мерки за тяхното стимулиране като бърза комасация, ефективно усвояване на парите за земеделие, данъчни стимули за инвестиции в енергоспестяващи технологии.


Всъщност революционни идеи наистина няма. За сметка на това експертите на партията са обърнали внимание на всичко, за което са се сетили - от осигуряването на газова независимост от Русия, през обещанията за довършване на автомагистралите "Тракия", "Люлин" и "Струма" та до продължаването на финансова децентрализация на общините.


Човешкия капитал


Провеждането на социална политика се обвързва с образованието. ГЕРБ предлага поетапна цялостна реформа в образователната система, а идеите за реализирането й до голяма степен са продължение на политиката, наложена от настоящия ресорен министър Даниел Вълчев. Ако бъдат реализирани всички мерки - нови системи за оценка на труда на учениците и учителите, съвременно управление на образованието и засилване на връзката между потребностите на реалния сектор и образованието - хората наистина ще се превърнат в най-ценния актив за икономиката. Прави се опит да се въведе конкурсно начало и при избора на научни изследвания, които да бъдат финансирани с пари от бюджета. Реформа, чийто успех гарантира и по-качествена развойна дейност в бъдеще.


Повечето идеи за промяна на здравния модел също не са нови, но се очакват отдавна. Такива са премахването на монопола на здравната каса и въвеждането на индивидуални здравни партиди.


Изкушението "Предизборна риторика"


Естествено преди избори в програмата има и текстове, предназначени по-скоро за привличане на гласове. Като програмите за стимулиране на туризъм за хората в неравностойно положение и от третата възраст например. Добра идея, но по-скоро трудно изпълнима, е и обещанието да се ревизират всички заменки, спорните приватизационни договори и сключени концесии. Разтрогването на вече сключени договори е трудно (ако не и невъзможно), а освен това подлага на съмнение цялата сигурност на договорите, което пък ще изплаши инвеститорите.


Не липсват и леко комични идеи, като например за "създаване на законова възможност за доброволно включване на граждани в курсове към граждански и военни висши училища и колежи за сметка на бюджета за отбрана, в които могат да получат обща и специална военна подготовка".


Повече ред


Върховенството на закона и независимата съдебна система също са залегнали и в програмния документ на ГЕРБ. От цялата програма, свързана с правораздаването, най-спорно е желанието за възстановяване на Национална служба "Полиция" и на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в структурата на МВР. Ако тези звена бъдат обособени като самостоятелни отново, ще се получи дублаж на функции и липса на координация.


Независимо от всичко обаче няма спор за едно - макар и с пропуски на места, дългоочакваната управленска програма на ГЕРБ като цяло е добра. Най-малкото голяма част от икономическите й предложения вече неколкократно са били лансирани и от бизнеса, и от анализатори. Дали обаче следващото управление ще я спазва е въпрос с твърде много условности в момента. Както и самите автори посочват - ако кризата се задълбочи, документът подлежи на актуализация. Има и още един фактор - резултатът от предстоящите избори и конфигурацията на следващото правителство.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK