Да отвлечеш държава

Да отвлечеш държава

© Иван КутузовБили ли сте в Сомалия? Предлагам да не избързвате с отговора и да се огледате наоколо, а аз в това време ще ви разказвам за тази африканска република…


Сомалия, която съществува само на географските карти, няма атрибути на централна власт, нито единна валута. Всъщност тя се състои от цели три държави, които също не са истински държави. На юг е държавата Сомалия със столица Могадишу, но целият свят се е отказал да я нарича държава. На север е държавата Сомалиленд със столица Харгиса, но никой досега не е пожелал да признае такава държава. По средата е държавата Пунтленд със столица Босасо, която никога не е претендирала да бъде държава.


През 1993 г., когато диктаторът Мохамед Айдид прекалява със зверствата дори по африканските стандарти, САЩ опитват да въведат някакъв ред в тази объркана територия. Но като суперсила, действаща тъкмо от името на реда, Америка предизвиква суперхаос тъкмо там, където цари пълният хаос. В резултат анархията в Сомалия се разраства, защото властта отива в ръцете на многобройните племенни вождове, всеки от които е един малък Мохамед Айдид.
Години наред тези диктаторчета воюват помежду си и плячкосват всичко, до което успеят да се докопат. В един момент обаче се оказва, че Сомалия е напълно опоскана и тъй като никой племенен вожд не умее нищо друго, освен да краде, единственият изход е да се намерят нови територии за грабежи. И те ги откриват! В Индийския океан. За техен късмет през Аденския залив край северния бряг на Сомалия минава пътят към Суецкия канал. Годишно оттам преминават над 20 000 търговски кораба, които подлежат на ограбване, а екипажите им - на отвличане.


Постепенно сомалийските пирати започват да атакуват в огромен район - чак до Сейшелските острови. И не само това: превръщат се в институция. Превръщат се дори в Държавата Сомалия, защото с тях преговарят САЩ, Холандия, Германия, Франция. Те са легитимното представителство на сомалийския "народ". И пак те са основоположниците на Първата пиратска република в света.


Тук спирам напоителния разказ за Сомалия, за да попитам:


а когато се оглеждахте наоколо, забелязахте ли държава?


Видяхте ли правителство, съд, главен прокурор, президент? Забелязахте ли хора, на които да се доверите и които ще се доверят на вас?


Предлагам да не прибързвате с възраженията, а аз в това време ще продължа да разказвам...


България има всички атрибути на истинска държава, т.е. съществува като такава не само на географските карти. През последните 20 години в нея се провеждат избори, а от известно време насам тя е член на Европейския съюз. Аналогията със Сомалия, иначе казано, изглежда пресилена, защото какви племенни вождове и какви пирати, моля ви се, да очакваме тук?


ОК, ще докажа обратното, но преди това държа да ви върна към статия на Вера Мутафчиева от средата на 90-те. Тя се казваше "Кърджалийско време" и в нея се описваше какво се случва при разпада на Османската империя в края на XVIII век:


Султанът, зает да управлява центъра, изпуска от очи аяните, т.е. местните велможи. Малките владетели своеволно разширяват пълномощията си, за да установят тотална власт над дадените им за управление земи. В същото време те продължават да пускат по някой и друг "келепир" на раята, защото им е нужна симпатията й. От един момент нататък обаче аянинът става все по-зависим от хранениците си, които междувременно е въоръжил, за да извършват съответните грабежи от взаимна полза. Населението също разбира, че няма смисъл да произвежда, след като утре ще му вземат всичко. Ето защо плячката започва да не стига, интересите се преплитат, а юнаците се множат, привлечени от сладкия живот.


Първата им работа е да се обърнат срещу довчерашния си покровител, който не е в състояние да ги "храни", след което да си извоюват автономия и да тръгнат по други аянства, където още се намира нещичко за обиране. Централната власт, разбира се, е в течение на случващото се, но предпочита да се прави, че въобще не го забелязва. А и вече е късно - тя е безсилна да удържи хаоса и затова го оставя да върлува където и както си иска...


Повтарям: това се отнасяше за средата на 90-те. Това е България от близкото минало. Това е Сомалия днес. Но това е и


България утре - още по-сомалийска и още по-кърджалийска


въпреки че Вера Мутафчиева беше голям оптимист и твърдеше, че кърджалиите/пирати/мутри все някога ще се изтребят помежду си, тъй че добре неуправляемият хаос ще доведе поне до лошо управляем ред.


Е, не стана така. Защото, ако местните племенни вождове в Сомалия се превърнаха в пирати, то кърджалиите в България станаха аяни. И ако наистина сте се оглеждали внимателно, би трябвало да сте видели как те отвлякоха държавата:


- Един си отвлече Конституционния съд, за да си пробута мажоритарните мандати.


- Други отвлякоха няколко съдилища и цялата Централна избирателна комисия, за да запушат всички пътища за някаква алтернатива.


- Трети похитиха градове и паланки, а сега са на път да окупират страната, за да избегнат и без това мижавото българско правосъдие.


- Четвърти ограбиха еврофондовете.


- Пети - и остатъчния усет за приличие.


Всички те обаче извършиха покушение не само над държавата. Те похитиха и собствения ни живот. Защото


откупът за отвлечената нормалност се плаща тъкмо от нас


- било когато се качваме на 30-годишни "Чавдар"-и без ръчна спирачка, било когато ни се подиграват да избираме между пиратите и клонингите на пиратите…


И още твърдите, че не сте били в Сомалия? Не, всички бяхме там. Бяхме там и в края на XVIII век, и в средата на 90-те години. А днес дори я надминахме. За разлика от Сомалия нашите пирати не станаха институции - институциите станаха пирати. И пак за разлика от Сомалия не бяхме несъществуваща държава, но се превърнахме в такава.


Между другото в Аденския залив години наред патрулират военни кораби на САЩ и страни от Европейския съюз, които и до днес не могат да се справят със сомалийските пирати. Едно - защото пиратите имат подкрепа "на суша" и друго - понеже Редът все още не е в състояние да схване логиката на Хаоса.


По тази причина приятното плаване на отвлечени кораби и държави ще продължава. Надалеч, все по-надалеч. Докато изчезнат зад хоризонта.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на novi
  *****
  Неутрално

  Браво Люба .Благодаря ти!-описала си точно ситуацията в тая държава.

 2. 2 Профил на Ончо
  *****
  Неутрално

  Ами да, така е. Най-неприятната част е, че тези, които имат сетива да усетят описаното, са абсолютно безпомощни да променят ситуацията. Да си отчайващо малобройно малцинство, и то през цялото време, е доста подтискащо изживяване. От друга страна физическото бягство винаги е опция. Така че, да не се отчайваме, а да отиваме на избори!

 3. 3 Профил на N.A.
  *****
  Неутрално

  Любослава, за мен е очудващо, че съм първият коментатор. Статията е невероятно попадение. За мен беше удоволствие след тежкия и уморителен ден да прочета този материал.
  Благодаря!

 4. 4 Профил на мислещ
  *****
  Неутрално

  Казвам"браво" с горчивина от усукванията на Президента по повод запитването на Костов.( а и не само неговите усуквания... а на всички... дори и за пожара в хотел Рила ...)Не знаели за траура, не знаели точно кога е траура... не знаели кой къде е бил, ама бил ли е наистина...
  Но Любослава Русева както винаги е схванала "патриотичните особености" на българина, особено по време на гласуване.
  Чипът е останал от соцвреме и действува.

 5. 5 Профил на Зелена карта
  *****
  Весело

  Съвършено вярно. Надявам се някога да кажа чао на българската демокрация и да отплувам за американската полицейска държава.

 6. 6 Профил на Зелена карта
  *****
  Весело

  Съвършено вярно. Надявам се някога да кажа чао на българската демокрация и да отплувам за американската полицейска държава.

 7. 7 Профил на Корсар
  *****
  Неутрално

  На сомалийските пирати логистиката от Лондон им помага - и това е аналогия писателю

 8. 8 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  О, със сомалийските пирати могат да се справят, но не искат. Изглежда на някои хора това положение им е изгодно.
  А иначе ако подложат на тотален обстрел всичко и всички в пиратските територии без оглед на жертвите, тогава ще се възцари реда. А знаем че натовците са майстори на това - пример от близкото минало с войната между Косово и Сърбия.

 9. 9 Профил на Ади
  *****
  Неутрално

  Отново публицистика от най-висока проба!

 10. 10 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Браво, Любослава!
  Чудя се няма ли българите да спрат да вегетират най-после и да вземат живота си в свои ръце

 11. 11 Профил на tk
  *****
  Гневно

  Към "Зелена Карта":

  България също е "полицейска държава"; тук бившите милиционери от ДС и тн, точно и прецизно изпълняват план от края на 80те, как да управляват държавата и всичките и богатства, след като се разпадне източния блок.

  Впрочем, това не е нов план. Погледнете Русия, тя също се управлява от милиционери (бивши и сегашни генерали от КГБ)...

 12. 12 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  Толкова патос в хулене на Родината,може би постига някакъв политически резултат,но опасно деградира автора! Л.Русева,помислете за душата си.С най добри чувства!

 13. 13 Профил на haralanov.blog.bg
  *****
  Неутрално

  Изключително добър анализ за нашата българска действителност!Всяка прилика със Сомалийската не е случайна!Поздрави г-жо Русева!

 14. 14 Профил на Тони Далаверов
  *****
  Неутрално


  Анонимен потребител
  обикновен
  Неутрално

  * 19:53
  * 01 юни, 2009  Браво, Любослава!
  Чудя се няма ли българите да спрат да вегетират най-после и да вземат живота си в свои ръце

  ...........................................................................................................


  Всички "българи" се чудят по същия начин. Като този. Ако го питаш той е взел живота си в свои ръце. Пък и останалите.
  А една цяла гвардия "борци за правда" пишат с високохудожествени пера за статуквото. Браво, Пешо, браво, Гошо - добре сте ги подредили тез мошеници!
  Кога, обаче, някой ще посочи изход? А?
  Пък и кога някой ще го последва? Тая игра всеки срещу всеки кога най-сетне ще престане?

 15. 15 Профил на Kremena
  *****
  Неутрално

  emi...sorry,4e ne moga na kiriliza.....svljam ti 6apka..bravo!!! ne sam v BG...no vie,mladite izlezte na ulizata...za6toto tova e va6ata uliza...ako ne ja po4istite,njama da ima svetlina v tinela....Obi4am vi..i vi podkrepjam...samo taka!!!!Bulgaria e osobeno mjasto na planetata...neka pone vie mu varnete statuta na blagoslovenno!!

 16. 16 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия. Браво!!

 17. 17 Профил на асен
  *****
  Неутрално

  Хубава статия. Дано откаже поне един оръфан оптимист да тегли ипотечен кредит и да се зароби до края на живота си за някакъв нискокачествен апартамент.

 18. 18 Профил на xyz
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на Гняв
  *****
  Неутрално

  Към "мъката"-12. То си е мъка да си плиткоумен , да имаш спаружен мозък. Не е крива Л. Русева , другарю от ДС, а съвремените кърджалии, твоите съпартийци, крадци и убийци, които изгризаха България отвсякъде. Вие сте това уродливо, алчно , просташко котило, което открадна държавата, за да може да краде на воля. Вие сте тези, които поругахте и охулихте страната ни пред света по всички точки. НЯМА нещо, което да не сте разрушили осрамили, мръсни комунистически злодеи. Ще се тревожи за душата на РУсева! Че вие знаете ли какво е душа, безсрамни бандити и разбойници? ЧЕрвени безсрамници, които гуляят като мародери над труповете на жертвите си - това сте вие. Ми то също като в повестта "Нерщастна фамилия", бе, докъде стигнахме, Боже! Да не смеете да произнасяте думата РОДИНА! Вие нямате родина, защото сте едни прости подлоги на Москва. Как не се свършиха тия гадове , няма ли една чума да ги изтребе, щото то мъже не останаха в тая очукана територия. Жива и здрава да си , Любослава! КОгато ти замлъкнеш, то ще е знак че тука вече е Сомалия.

 20. 20 Профил на кико
  *****
  Неутрално

  За мажоритарния вот не съм съгласен!!!В колкото и уродлива форма да е сега ми се струва,че като мине малко време,този вид избор,ще върши работата за която е измислен,а именно:в парламента да попадат хора,които са заслужили това-т.е. нашето доверие.Та тези хора в бъдеще може би няма да позволят някой да си отвлече съд или избирателна комисия
  Или пък да граби фондове
  Вярно че живеем в сбъркана държава но още по сбъркано е да не виждаш надежда

 21. 21 Профил на 987
  *****
  Неутрално

  Тая Люба е Нумеро Уно!
  Респект, како.

 22. 22 Профил на fan
  *****
  Неутрално

  Хареса ми аналогията и стила на статията! За сравнение - вчера четох идиотска статия от някакъв "професор". Пуснах един гугъл да видя какво е написал същия "професор" и какво се оказа - нищо. Смях!

 23. 23 Профил на дакемврийче
  *****
  Неутрално
 24. 24 Профил на ПС
  *****
  Неутрално

  Перфектната Любослава !! (thumbs up)

 25. 25 Профил на Илко
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера възторга по повод на статията. Първо, описанието и аналогията със Сомалия са изключително нескопосани. За Сомалия - има външни дестабилизиращи фактори, като нахлуването на Етиопия и безконтролния риболов в териториални води от чуждестранни съдове, което фактически ликвидира поминъка по крайбрежието. Пиратството е част бизнес и част оцеляване.
  Анализът на България още по-зле обоснован. Какви "племенни вождове"? Става въпрос за лица, избрани на сравнително честни избори. Истинският въпрос не защо те правят това което правят, а защо хората продължат да гласуват за тях. Със или без Синя коалиция, БСП и ДПС пак ще вземат огромна част от вота. И това няма нищо общо с ВАС, ЦИК и К.Съд.

 26. 26 Профил на Mika
  *****
  Неутрално

  Прекрасно написано!
  Уви държава България от 2001г. няма...
  Поне 20г напред по света ще ни припомнят за това унизително ченгеджийско-мутренско управление, което сме имали...
  Поне малко народонаселението дано се стегне на изборите, damage control дет се вика,масово да се гласува, че иначе нещата отиват още зимата към революция...

 27. 27 Профил на rado
  *****
  Неутрално

  благодаря за думите. бях погребал бг журналистиката. и най-красноречивото и правдиво слово обаче, когато не води до действия. български мъже - къде сте?

 28. 28 Профил на радо
  *****
  Неутрално

  п.с. защо в падащото меню има само неутрално, весело, разтроени и гневно? хайде добавете и едно "поощрително" или "благодарствено". вярно, че прекалено рядко ще има случай за ползване, но ето, че и това се случва...

 29. 29 Профил на copy: Едвин Сугарев
  *****
  Неутрално

  Пътувам по пътя от Варна към Албена – не този покрай морето, а онзи във вътрешността. Страничен, второстепенен път, с рехаво движение – главно камиони. Покрай него – билбордове, а на билбордовете – познати физиономии. Само тук-таме някоя реална реклама, а от всички останали българските политици рекламират себе си.

  Е, не всички политици, разбира се. По-точно казано: редуват се два постера с учудваща честота и натрапчивост. Единият е на партията „Нова зора” и представлява римейк от онова прословуто клипче с Бойко Борисов и надничащ зад гърба му Иван Костов, дето от седмици се мотае из интернет-сайтовете със съответните поуки: ако гласуваш за Борисов, получаваш Костов; ако те спечелят, България губи. От другия се пули Яне Янев – сниман от нисък ракурс, величаво възправен, с френетичен поглед и протегната напред ръка. Спри корупцията, призовава той. С бюлетина № 1.

  И така се редуват по този – пак повтарям – не особено популярен и посещаван път, особено извън сезона: негативният постер на „Нова зора” с демонизораните в мрачни тонове физиономии и зловещото казване кога губи България – с позитивните, жаждувани от всички българи Ред, Законност и Справедливост, излъчващи се в случая от пъпчивата физиономия на Яне, който не зове, а просто повелява: спри корупцията!

  Има нещо символично в това редуване. И нещо впечатляващо в тази настойчивост. Тя се забелязва особено ярко тук, понеже липсват другите политици. По пътя към морето тези два постера някак си се вместваха между „ С новото време Напред”, белязано, разбира се, с лика на Кошлуков – и старомондия, малко тъпичък постер на ДПС, прпизововащ към – познайте какво? Към доверие. По-рядко и този на НДСВ, който напомня, че гласът им (не е ли по-точно „гласът му”) се чува в Европа. И много рядко – може би един-два по целия път – с постери на Синята коалиция. Както се казваше някога за недоразвития социализъм – всекиму според възможностите. Финансовите.

  Само че – като става дума за финансови възможности – пътят до Албена не е магистралата София-Варна. Цената на един билборд по време на предизборната кампания достига 50 000 лева, а никому неизвестната „Нова зора” и РЗС – наскоро образувана партия, която не се е явявала досега на избори и следователно не получава държавна субсидия, са ангажирали тук по десетина билборда – в разстояние от около петдесетина километра. Откъде ли имат парите да го направят? И откъде примерно РЗС има парите да сервира физиономията на лидера си по билбордовете на България: по-често от която и да било друга партия – включително и трите управляващи такива?

  Има над какво да се замисли човек. И като се замисли – да си спомни – примерно как лидерът на „Нова зора” Минчо Минчев обясняваше, че парите за прословутия килп с Бойко Борисов и Иван Костов били от държавната субсидия, която партията му получавала като част от „Атака”. Полагащата им се част от субсидията впрочем е 60 000 лв. Стигат за един билборд и нещо. А останалите – само по този път? Ами десетките и стотиците билбордове на Яне, пръснати край всяка родна пътечка и керемедка? Как да си обясним факта, че дори БСП не прави толкова форсирана визуална кампания, колкото тези двамата?

  Проблемът е, че както и да го мисли човек, няма как да не достигне до единственият възможен извод: те не са те. Няма как Минчо Минчев и Яне Янев да работят за себе си, няма и откъде да имат парите, за да го правят с такъв размах. Партията на Минчо Минчев има рейтинг с две-три нули след запетайката на десетичния знак. Тя няма как да вкара и четвърт депутат в парламента. За какво й е тогава да прави предизборна кампания и да харчи милиони за билбордове, клипове и електронни пространства за същите?

  Отговор – от чист патриотизъм. Важен е обаче не отговорът, а въпроса: кога печели и кога губи България? И клипът отговаря: България печели, ако се запази сегашното статукво. Печели в качеството си на най-бедната, най-корумпираната и най-презряна държава в Европа. Губи, ако това статукво се промени – и ако дойде на власт дясноцентристко правителство. Още нещо за спомняне: най-вероятният автор на този черен PR се оказа съветник на Сергей Станишев. Отново въпрос: кой говори прочее през устата на Минчо Минчев? Оставям ви да си отговорите сами.

  Обратното – партията на Яне има – уви – реални шансове да влезе в парламента. Но рискува тези си шансове, както и прозрачно скроеното си алиби на дясна партия, за да обслужва съвсем откровено интересите на БСП – като примерно напазаруваната набързо парламентарна група внася и гласува тъй насъщшната за червените промяна в избирателния закон – вдигането на прага за коалиции от четири на осем процента. Прави най-голямата възможна политическа услуга и върши най-мръсната работа тъкмо за управляващите – като иначе се заканва да вкара три четвърти от министрите им в затвора.

  Само че не личи те да се страхуват. Съвсем очевидно е, че моторната резачка на Яне ще отскочи от техните вратове. Така БСП играе чрез привидно налудната фигура на този консервен труженик две роли: от една страна той е тяхното момче за всичко – и вади кестените от огъня, когато се наложат действия, от които дори те се срамуват. От друга страна той е и тяхното мюре – и играе на най-чувствителната струна в душата на препатилия българин : корупцията. Така най-корумпираното правителство в последните двайсет години поставя това мюре срещу себе си, ползва неговата консервативна маска, както и претенциите му да бъде „новата десница” и евентуалният бъдещ партньор на Бойко Борисов – пък който се хване на въдицата - добре. Ако се хванат достатъчно, още по-добре: Яне мигом ще се преобрази в стратегически партньор – и ще заеме мястото на царя в триглавата коалиция. Той – лично – в това и се е прицелил. Останалото е врява и безумство, пушилка и прах под вятъра.

  И се редят билбордовете: България губи...Спри корупцията... „Нова зора”...РЗС... По-точно казано: БСП... БСП... БСП... БСП.

 30. 30 Профил на I did
  *****
  Неутрално

  Така нареченият "вожд" Айдид направи главоломна кариера в новините на американците: от вожд през капитан и накрая "генерал".

 31. 31 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1571 Разстроено

  Да си "призная" - и аз хванах кораба по Жан Виденово време!
  После за малко имаше надежда, ама местните "аяни" се оказаха много корави и приспособими.

  Изборите 2009 ми се струват навярно за поне едно поколение последен шанс за връщане към нещо като нормалност, към игра с правила, но не на родово-племенен принцип, а като нормално ГРАЖДАНСКО общество.

  Не е удобно, но следва да си признаем че сме калпаво племе, "ценностната" ни система е една такава... От нормалност почти помен няма, много слаб се оказа "ангелът". много плитки корените на нормалното общество в БГ.

  От нас, образованите, можещите, зависи да се опитаме да променим нещичко. Ако има една "критична маса" може и да се успее, иначе системата (добре смазана и организирана да смачква всичко различно) каквато е сега ще победи.
  И тогава наистина БГ се превръща в територия, а не държава; камо ли от ЕС.
  И понеже "срещу ръжен се не рита" спасяването на читавите ще е по единично. Пусто обаче не дават политическо убежище! ЕС и нормалният свят още не са разбрали, че за аятите "бронебойни куршуми няма открити"!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 32. 32 Профил на кирчо
  *****
  Неутрално

  Ние българите сме най-зле, нашите политици са най-продажни и тъй като цялата държава е хаос, на нас не ни остава друго освен да седим и да се оплакваме.

 33. 33 Профил на Раковски
  *****
  Неутрално

  И аз си задавам същия въпрос като Илко № 25 - защо все пак един твърд електорат гласува за бандата престъпници, които продължават да умъртвяват морално и физически нацията, а още по-голяма част - около 4 милиона, мъдрува и все се опитва както лисицата да си настигне опашката. Но съгласията ми с Илко стигат дотук. Статията както винаги е много точна. Трябва да осъзнаем, че на тези избори става въпрос за бъдещата геополотическа ориентация на България - ще бъдем ли уважаван и равноправен член на свободния съюз на европейските проспериращи демократични държави или ще продължим да бъдем сивата и безлична сфера на постсъветските имперски интереси и путиновата олигархия.От нас зависи и няма на кого утре да се сърдим, ако и малкото останали млади, честни и способни хора напуснат завинаги Родината си, отвратени окончателно от рабското ни безволие. Да не го допуснем! Агитирайте неуморно за участие в изборите с бюлетината на десните демократични партии - най-последователни в борбата за европейското бъдеще на България!

 34. 34 Профил на vox humana
  *****
  Неутрално

  Браво на Любослава Русева! /Малко е това браво, потънало в тишината от мъжките уж гласове на журналистите.Къде сте мъже?/
  А Едвин Сугарев сега е безупречно прав, но сега. Едвине,Едвине.Как ще се покаеш за предните си драсканици,а?
  Щото и ти имаш не малка заслуга за сегашното положение.Разколеба немалко хора с "разследванията" си.
  Хан Круме, къде си?
  Сега си нужен!

 35. 35 Профил на nicky_christoff
  nicky_christoff
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БРАВО РУСЕВА! БРАВО ЛЮБОСЛАВА! УЖАСНО СИ ДОБРА!
  МОЖЕШ ЛИ ОТГОВОРИ (НАПИСА), 'ЩО ТОЧНО БЪЛГАРИЯ И 'ЩО ДА ПРИЛИЧА ТОЧНО НА СОМАЛИЯ. КОЙ ЛИ ГО ЩЕ И 'ЩО ЛИ ГО ЩЕ! ВОЖД ЛИ Е ИЛИ ГОСПОДАРЯ МУ! СПОРЕД МЕН МОЖЕШ ХРАБРА МИ ЛЮБОСЛАВА ДАВАЙ НАПРЕД! ВСЕ НЯКОГА НЯКОЙ ЩЕ ТРЪГНЕ КЪМ ТЕБ.
  Н.

 36. 36 Профил на МинавашТ
  *****
  Неутрално

  Чета и едновременно слушам дебата на кандидатите за евродепутати. И си мисля - не трябва ли да се приема принципа на МОК: Членът на МОК не е представител на страната си в МОК, а е представител на МОК в страната си. Иначе електоратът каквито депутати и правителство си избира, такива евродепутати ще си избере. Тоест ЕС да ни избира евродепутатите.

 37. 37 Профил на Дядо Йоцо
  *****
  Неутрално

  ОТ мен ДЪЛБОК ПОКЛОН.
  Всичко е ясно, стегнато и за съжаление отразява истината.
  Всеки на когото му позволява образованието ще разбере МУЖДУ редовете.
  ЛЮБА един съвет пази се.
  ОТВЛИЧАТ кого ли не (да не изброявам)
  Тези МАЛКИ, ДРЕБНИ, ЗЕЛЕНИ, ЧОВЕЧЕТА са твърде отмъстителни. Наглоста им е правопропорционална на липсата им на СРАМ и СЪВЕСТ.
  И пак ПОКЛОН.

 38. 38 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  Когато се решаваше съдбата на България Сугарев запраши посланик.....в Монголия! О, велики дипломате, о ,защитнико интересите на страната в ключовата за българските интереси Монголия!После борецът за правда се намъкна в посолството в Индия и си кюташе като бълха в юрган! После изпълзя на припек и започна.......пак!

 39. 39 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  Когато се решаваше съдбата на България Сугарев запраши посланик.....в Монголия! О, велики дипломате, о ,защитнико интересите на страната в ключовата за българските интереси Монголия!После борецът за правда се намъкна в посолството в Индия и си кюташе като бълха в юрган! После изпълзя на припек и започна.......пак!

 40. 40 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  станахме Сомалия на Балканите...
  благодарение на близнаците Ахмед и Сергей Айдид.

  е, Сакскобургготски можеше да си остане далече във втората родина...
  за да няма:
  "ама как? да си искам имотите в България? моята родина? такова нещо не може да се случи!"

  РЕФОРМИ !
 41. 41 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Като че ли седесарското управление се различаваше с нещо от сегашното.
  А статията е по-скоро остроумна, отколкото вярна.
  Объркаността на авторката е искрена, лицето й на снимката е миловидно, но чак пък толкова хвалби само за това са ясна индикация за объркването на читателите.

 42. 42 Профил на Q10
  *****
  Неутрално

  Гледаите ,мислете и помнете -силите на мрака винаги се опитват да иземат най -ефикасното оръжие на своите опоненти.
  Когато Ахмед Доган се превърна във върх на политическото безобразие и Иван Костов беше единствения политик който си позволи да ясно да говори за гангрената ДПС ,тогава спешно беше актвизиран проекта "Атака" и Волен Сидеров (да отнеме националистическите гласове от ДСБ).Сега когато корупцията стигна до небесата и възмущението на гласоподавателите е най-ярко изразено в тази насока, е задеистван друг проект "Ред Законност и Справедливост " с Яне Янев(отнемане гласове от опозицията на тройната коалиция)
  Гласуваите за проверените и сигурни десни партии -Синята коалиция.

 43. 43 Профил на Luc
  Luc
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За 1-ви път чета статия от Л. Русева, която, статията естествено, ми се струва зле подготвена. Основно заради аналогията със Сомалия. Сравнението е напълно неподходящо. Ситуацията там е несравнима с българската, но не това е темата и, мисля, тук не му е мястото за гео-политика. Иначе, по нашите си реалности, присъединявам се изцяло...

 44. 44 Профил на 3333
  *****
  Неутрално

  Ех, Жоро, Жоро /№ 41/! Заради такива като тебе Христо Ботев е казал :"Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее!" Значи нямало разлика, а? Ще ми сравняваш 1996 с 1997 - 2001 г. и ще казваш, че било еднакво. Човек трябва или да е идиот, или циник до мозъка на костите си, за да сравнява несравними неща. А такива като теб сигурно и сега цвилят как работят в Германия, Холандия, Италия, Испания, как не мислели да се завръщат в родината, без да си дават поне малко сметка кой отвори вратите на България към Европа. Ех, дървени философи, от вас е цялата беда!

 45. 45 Профил на 1917-1944-2009
  *****
  Неутрално

  Станислава Русева и Татяна Ваксберг сякаш си предават една на друга Сесесерска щафета - ровичкат се в далечни престъпления
  само и само ако може някак те или читателите им да забравят за Световната Сесесерска престъпност не другаде, а в България.

 46. 46 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Скритите постове 7, 8 , 12, 25 най-интересни и точни.

  Има ли живот след демокрацията ?
 47. 47 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  Племенни вождове от сорта на Сатанишев, Велчов, Параванов, Доганишев... Стари тоталитарски родове - на възрастта на БСП.
  Другарката е от някое от тези соц племена, но скромничи.

  Илко
  * 25

  Не мога да разбера възторга по повод на статията. Първо, описанието и аналогията със Сомалия са изключително нескопосани. За Сомалия - има външни дестабилизиращи фактори, като нахлуването на Етиопия и безконтролния риболов в териториални води от чуждестранни съдове, което фактически ликвидира поминъка по крайбрежието. Пиратството е част бизнес и част оцеляване.
  Анализът на България още по-зле обоснован.

  Какви "племенни вождове"?

 48. 48 Профил на Ванчо 1
  *****
  Неутрално

  Коалиция SIN

  Доказани Фалшификатори на Демокрация.

  Гласувайте!

  -

  Гласуваите за проверените и сигурни десни партии -Синята коалиция.

 49. 49 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Любослава Русева - президент!

  Истината ни прави свободни.
 50. 50 Профил на КУРТОАЗИЕВ
  *****
  Неутрално

  Браво клакьори Много си обичкате вашата описвачка на измислени истории И вие сте доволни и тя е доволна Да ама не !
  В това прагматично време дали някому е полезна с тези свои
  фантасмагории

 51. 51 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Едва ли има объркани читатели.
  По-скоро има платени клакьори.

  жоро
  * 41

  Като че ли седесарското управление се различаваше с нещо от сегашното.
  А статията е по-скоро остроумна, отколкото вярна.
  Объркаността на авторката е искрена, лицето й на снимката е миловидно, но чак пък толкова хвалби само за това са ясна индикация за объркването на читателите.

 52. 52 Профил на Христо_ форум
  *****
  Неутрално

  За разлика от други статии на същата авторка,тази не е достатъчно убедителна.Сравнението на България със Сомалия не е уместно,но изводът,че не бяхме несъществуваща държава,но се превърнахмеу в такава е верен.Пожелавам й нови успешни творби,а избирателите - да внимават за кого гласуват.

 53. 53 Профил на 3333
  *****
  Неутрално

  До т. нар. Куртоазиев № 50.
  Куртоазията Ви е очевидна и е с привкус на инфантилизъм. Само така може да се обясни наличието на толкова много ругатни и нито един разумен довод.

 54. 54 Профил на А.НАЙДЕНОВ
  *****
  Неутрално

  Любе мила, написа една малко по така статия и ......ето ти пиянството на един народ.Докъде го докараха този народ,да се радва на статий,че и да пиша хвалебствия.Но спри сърце...... утре ще викажа ИСТИНАТА.!!!!!

 55. 55 Профил на Макаров
  *****
  Неутрално

  Статията е точно в целта.Абсолютна шестица за авторката.Даже не се опитала да конкретизира защото това е излишно.Понякога се запитвам защо трябва да изтърпим това.Наистина в България цари тотален хаос,неспазване на законите единствения интерес ненаситната лакомия на всеки който се докопал до някъкъв пост.Колко трогателно днес говориха управляващите за Ботев и Левски.ЛИЦЕМЕРИ.

 56. 56 Профил на пънчо
  *****
  Неутрално

  Не съм във възторг от статията изобщо.

  Приветствам будното съзнание и заслуженото недоволство срещу неадекватността на политици, управляващи и т.н. Но ми писна да слушам приказки за това какъв хаос и каква анархия било. После като питам някой защо спира неправилно например и редовният отговор е: "ми то цялата държава ни е такава, всички го правят..."

 57. 57 Профил на АЛЦХАЙМЕР
  *****
  Неутрално

  ЗАБРАВИХ КАКВО ИСКАХ ДА КАЖА .... АХА.... БРАВО ЛЮБА!!!!!!

 58. 58 Профил на Мохито
  *****
  Неутрално

  Зелена карта, не разсъждавай със зелена логика. От 8 години се наслаждавам на спокойствие в американската "полицейска" държава. В крайна сметка по-дбре полицейска държава, но държава, отоколкото пародия на държава, в която няма полиция и всичко останало, което символизира държавната власт. За съжаление статията не може да бъде възприета от хора, чийто мозъци са промити от празни обещания и тонове популизъм.

 59. 59 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Браво Любослава, отново копие в задника на крадливите мекерета, дето съсипаха за 66 години хубавата ни държава.
  Защо 66-години, ами защото тогава ни напъплиха тези червени хлебарки и от тях не сме се отървали все още. И кретените им вярват и ги избират - тях и техните клонинги.
  И плащат на подлоги да пишат по форумите.
  Те са същите дето финансират и дават логистика на сомалийските пирати.
  Те са същите проклети червени разбойници.....

 60. 60 Профил на Бъдещ журналист
  *****
  Любопитно

  Много добър обхват на мисълта. Добра илюстративност и сравненя. И на мен ми се иска да напиша подобна статия. Браво!

 61. 61 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално


  ТОчНА СТАТИЯ ! РЕАЛНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ! БРАВО !

  Какъв извод трябва да си направи всеки !

  ДА СЕ Г Л А С У В А !!!!!

  Забравете всичко до тука и да отидем и да гласувяаме - кой за когото иска ! ЕВРОПА ЩЕ ПРИЗНАЕ РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРИТЕ НЕЗАВИСИМО КОЛКО СА ГЛАСУВАЛИ !!! /след това спира или дава парите/.

 62. 62 Профил на До Любослава
  *****
  Неутрално

  Все повече ми харесваш, ще взема да се влюбя в теб, а съм вече доста стар.

 63. 63 Профил на destilator
  *****
  Неутрално
 64. 64 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Добра статия, която отразява чувствата на много хора. Макар и засилени, сравненията са уместни. Тъжното е, че е верно това, което се случва в България и авторката го е описала добре по своя начин. Едно време подобни статии се появяваха във вестник Култура, докато вестникът не се издигна съвсем в небето. Верно е, че простаци пипат с мазните си дебели ръчички и искат решения в своя полза от всички институции. И успяват, защото от страх да не загубят работата си хората се подчиняват. Преди време корупцията беше масова във всичко, защото имаше условия за това. Сега нещата започнаха да се променят, появява се бавно един нов ред, защото идват нови млади хора, които не искат да бъдат като своите изтрещели , безволеви родители, които обичат, но не харесват. Тези млади хора постепенно променят нещата, защото искат да живеят по- богато от родителите, които мизерстваха и не познаваха живота в Западна Европа. Много от младите хора, обаче знаят за какво става дума и не искат да живеят мизерно и внасят нови правила. Може да са ги научили у дома, но важното е, че ги искат. Ние все пак направихме избор и влязохме в един съюз, където културното поведение се цени, а простащината се отхвърля постепенно на дъното. Младите хора може да не знаят много неща, но искат да бъдат модерни. Мода и култура има, обаче на Запад- в Германия, Австрия, Франция, Белгия, Италия, Швеция, а не в Гърция , Турция и Русия. Нашите галоши нямат шанс и ще отпадат един по един. Това е бъдещето на страната ни.

 65. 65 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  - било когато се качваме на 30-годишни "Чавдар"-и без ръчна спирачка,
  -------------------------------------------------------------------
  Чавдарът е имал и ръчна спирачка и аварийна такава!!! Не са били употребени от шофьора!

 66. 66 Профил на вик от Ада
  *****
  Неутрално

  Гласуваш за Станишев и получаваш Доган.Който гласува за БСП ще почне след време да говори на руски и турски.

 67. 67 Профил на един видял
  *****
  Разстроено

  Много точно и ясно, както винаги в статийте на Любослава!!!
  Въпроса е, сега накъде? Като знам, че пак 1 млн. измъчени пенсионери със звънтящи в ушите и главите им лозунги за колективизацията и лоши яимпериализъм ще дадат властта на Станишев и лошата компания!!!
  Какво да правя аз???

 68. 68 Профил на цайса
  *****
  Неутрално

  Много точно и много тъжно за нас гражданите на тази страна.А се имахме за един от интелегентните народи,децата ни печелеха награди по различните форуми по света,а сега какво сме по-зле от една такава неуправляема държава като Сомалия,която е на самоход.Държавата ни се владее от отделни олигарси и особенно това важи за малките градове,където хората са престанали да се противопоставят,защото няма смисъл да си сменят господарите с други господари ,а ефекта е същия.Ако искаме нещо да се промени трябва да гласуваме за пореден път и се надяваме че нещата ще се променят.

 69. 69 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  Поздравления за Любослава Русева, за изключително високото професионално ниво, което тя за пореден път показва за радост на своите читатели.

  Мисля обаче, че статията щеше да спечели, ако авторката се беше въздържала както от използването като илюстративен материал на статия на Вера Мутафчиева, така и от споменаване на името й , тъй като се знае, че тя беше огласена неотдавна като сътрудник на бившата Държавна сигурност.
  В статия, посветена на моралния разпад, обхванал страната ни позоваването на творчеството на сътрудник на бившата Държавна сигурност, даже само като илюстрация, едва ли е най-подходящият избор.
  Ако нашият живот е това, което описва Любослава Русева, то е и заради безпрепятственото присъствие на хората от Държавна сигурност в него.
  Ако не сме направили или не можем да направим друго, то нека поне за известно време да се въздържаме от споменаването на тези имена, които вече са огласени. Това ще бъде една крачка напред по пътя към пречистването...

 70. 70 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  Чета отзиви за чудесната статия на Любослава и какво виждам?
  Повечето коментиращи се вайкат и се чудят как да бягат.
  Не се вайкайте и не бягайте! Направете нещо много по-лесно - просто гласувайте на предстоящите избори за "Синята коалиция"!

 71. 71 Профил на VenRus 2008
  VenRus 2008
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Но като суперсила, действаща тъкмо от името на реда, Америка предизвиква суперхаос тъкмо там, където цари пълният хаос. В резултат анархията в Сомалия се разраства...
  ********************

  Дежа вю!

  А за статията - поздравления. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена, колкото и да боли - като това - с паралела между Сомалия и България.
  Г-жа Русева отново е безпощадно точна.

  Quis custodiet ipsos custodes? Сайт за антипропаганда - истината такава, каквато е! http://antipropaganda.comxa.com/
 72. 72 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: 8 Весело

  Браво за точния анализ на скапаната ни псевдодържава. Вчера прочетох че някакъв си "независим съд" осъдил условно полицай който затрил 2 /два / млади човешки живота с 1.4 промила алкохол в кръвта! Точна илюстрация на безвремието, анархията и беззаконието в тази територия, наречена България.

 73. 73 Профил на коментатор
  *****
  Неутрално

  Този чудесен материал е неопровержимо доказателство, че наистина МАТЕРИАЛЪТ Е ЛОШ! А, всъщност, може ли някой да цитира времето, когато въпросният МАТЕРИАЛ е бил ДОБЪР или ПО-ДОБЪР? Народ без Бог, без морал и без духовност, е група от случайно събрани егоистични субекти, за които животът е помиина яма... или турско тоалетно клекало - за жалост...

 74. 74 Профил на Бухал Славеев
  *****
  Гневно

  Браво на журналистката! Това е истината! Народе!!!! Гледай, слушай, мисли и гласувай за Европа и за България и българите! Само "Синята коалиция" ще ни оправи!Няма повече време! Не трябва да се греши! Трябва да се спасим от комунисти, турци, еничари и др.! Царисти, Яневци, Каракачановци, Диловци и други трябва да поставим извън от играта! На добър път! С Бог напред!

 75. 75 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Погледнах сутринта коментарите.
  Само много глупав роб с генетична робска психика може да повярва на илюзията, че става все по-свободен сменяйки през 4 години единия от двамата надзиратели на господаря си /които са синовете му/.
  Гласувайте, свободни хора! Вашият свободен избор на всеки 4 години ще прави България все по-свободна страна ...

 76. 76 Профил на ulian123
  ulian123
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За огромно мое а и ваше съжаление , нещата деиствително стят така.А относно промяната ще видим дали сме дорасли на пети юли.

 77. 77 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Един такъв коментар ми носи 4 лв. /с ддс/.
  Колкото повече пишете, толкова по-свободен ставам.

 78. 78 Профил на БОТЕВ
  *****
  Неутрално

  80% ИЗБОРНА АКТИВНОСТ ! ГЛАСУВАЙТЕ ! НЕКА НЕ ИМ ДАДЕМ ШАНС ДА УПРАВЛЯВАТ ОТНОВО ! НЕКА ДАДЕМ ШАНС НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ И ГЕРБ ! ТОВА ЩЕ БЪДЕ И НАШИЯТ ПОСЛЕДЕН ШАНС ДА НЕ БЪДЕМ ЗАЛИЧЕНИ КАТО НАЦИЯ, ЗАЩОТО ДЪРЖАВА В МОМЕНТА НЯМА !

 79. 79 Профил на к
  *****
  Неутрално

  България има история и е гротесно сравнението с такава държава. Нима паметта на тези, за които ще са сирените по обед не значи нищо?
  Без оптимизъм и вяра в справедливостта докъде ще я докараме?

 80. 80 Профил на Страната на робите
  *****
  Неутрално

  Робът никога не може да бъде свободен. Робската психика не може да бъде освободена от никой и от нищо. Писано ми е било да се родя в страната на робите. На безмълвното стадо. Не съм го избирал. Господ така е решил. Но това, което аз реших е да се махна от тази страна. И го направих. Преди 9 години. И съм свободен - истински.

 81. 81 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Интелигентний и свободний човече номер 44, не ми изглеждаш като силно мотивиран, сигурно не изкарваш повече от 30 ст. на коментар.
  Да не би да намекваш, че:
  - при седесарковците митничарите са били по-бедни?
  - мафията не е разстрелвала и бесила по-инициативните хора?
  - полицията е търсила убийците и крадците?
  - производството се е увеличавало?
  - разликата между развитите страни и тоя чифлик е намалявала?

 82. 82 Профил на Bqgstvo
  *****
  Разстроено

  Да!
  Ние бягаме от мизерията и неуредиците в живота си!
  Ние бягаме от сънародниците си и в чужбина!
  Ние бягаме и от себе си!
  Бягаме и от мислите си!
  Ден и нощ!
  Това бягство дали ни спасява?
  Като сме избягали защо четем български вестници?
  Какво търсим в тях?
  Дали оправдание и подкрепа че сме взели правилното решение?
  Бягаме с ярост и надежда...а мислите ни остават назад!
  Купуваме или строим в България по инстинкт. Знаем че вероятно и ние и децата ни няма да живеем в построеното защото пускаме корени на другото място,където има правила, където някой е създал ред и този ред ни харесва! Приемаме го!

  Ние нямаме рецепта как да поправим стореното от безумците в страната ни!
  Не можем да променим нищо като гледаме прокрадващите се групи на "гъбарите"! На "Плевенските интелектуалци" подкрепящи безумията на Р.Петков! На феновете на " Синята коалиция" които искат да линчуват учителите си! На Дупничаните които ще си изберат от Галевите! На мургавите ни съграждани които търсят келепира в беззаконието и ще бъдат купени от този който е откраднал най-много...!
  Че то остана ли някой с глава на раменете?

  Как да отличиш кой казва истината!

  Очаквахме Достолепен цар и искахме да сложим държавата в краката Му. Оказа се парвеню което осребри короната като продаде царството си и едва не стана клиент на Италианските следователи...!

  На кого да повярвам?

  Кой всъшност олицетворява Съвета на старейшините и нужен ли ни е такъв "Съвет"?

 83. 83 Профил на mila rodina, ti si zemen ad
  *****
  Разстроено

  Турция за всиЧки тези векове от племена направи държава, а България само за 30 години от държава направи племе. И преди да ми теглете минуса се замислете над това какво е управлението в Турция и какъв прогрес са направили през годините.

 84. 84 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Абсолютно сте прав, 83!
  Едно от най-големите нещастия в историята на българия е насилственото й отцепване от турската държава през 1878 г. със статут на международен протекторат от типа на косово.

 85. 85 Профил на serenity
  *****
  Неутрално

  Поздравления, Любослава
  Дано повече хора четат и най-вече могат да мислят!
  Дайте да се държим като пораснали хора и да помислим какво оставяме на децата си - разграден двор и "сомалийски тип" държава ? не бягайте от урните за бога, кажете им най -накрая, че ако няма държава, НИЕ сме тук, обикновените хора и можем да направим каквото трябва - ЯК ШУТ на крадливите комуняги

 86. 86 Профил на Дон Домат
  *****
  Неутрално

  Аз се чувствам засегнат, задето сме нарочени за държава на хаоса. Тази дума предполага неразбиране на процесите. Не, напротив, това у нас е нещо, което е с елементи на организираност от изключително висок порядък. Употребата на думата "хаос" е леко заблуждение. И ставащото в Сомалия не е хаос. А и внимателно погледнато, човекът е употребил тази дума, за да сложи край на семантичните си мъки да разбере и осмисли неразбираемото и несмилаемото. А днес се употребява за щяло и нещяло, за да ни натикат, в интерес на световните диспечери и техните местни производни, в глухия коловоз на невъзможното обяснение. Едно е ясно - политико-икономическа мрежа е хвърлена над България. А, относно това, кой ще ви се усмихва и обещава през дупките й - е личен ваш избор. Системата има удивителното свойство да работи безотказно като перпетуум мобиле - защото нейн двигател е човешката поквара. И най-смешното е, че участниците в социалния и политико-икономически пасквил у нас, самите те на схващат своята роля по-далеч от семплите си пориви за личен просперитет - все едно тираджия да се откаже от свирка на околовръстното.

 87. 87 Профил на Водолоаз
  *****
  Неутрално

  Браво, Люба!
  ЖУРНАЛИСТИ, ВИЕ ОСТАВАТЕ ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА ЗА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ, КОИТО МИЛЕЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 89. 89 Профил на RADE
  RADE
  Рейтинг: Неутрално

  БРАВО ! ! ! ! ПРАВО В ДЕСЯТКАТА.

  УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС. АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !
 90. 90 Профил на An die Mösekorrektur
  *****
  Неутрално

  Помолете Мösekorrektur
  да ви го преведе.

  Да видите какво големия 6ирок свят мисли за БГ.  Zwei Bulgaren


  Mittlerweile kreuzen mehr als 20 Kriegsschiffe aus einem Dutzend Ländern, von den USA über Italien bis China, vor Somalia und versuchen mit mehr oder weniger Erfolg, dem Piratentreiben dort ein Ende zu bereiten.Da können sich auch kleinere Seemächte nicht dem Reiz entziehen, am Flottenaufmarsch mitzumachen: Etwa Bulgarien – immerhin hat das Schwarzmeervölklein vier Fregatten, ein paar Korvetten, Schnellboote und so Kleinzeugs. Und so verkündete die Regierung jüngst stolz, dass man mitmachen werde: mit zwei(!) Mann(!!).

  Zwei Bulgaren also. Man muss sich das im Ohr zergehen lassen; mir klingt dazu jetzt irgendwie der Schlager „Zwei kleine Italiener“ von Conny Froboess im Kopf. Man muss sich vorstellen, wie die dort hinkommen. Wahrscheinlich im Ruderboot. Ein schönes Bild: Hocken zwei Bulgaren auf hoher See und schwenken mächtige Schaschlik-Spieße, worauf die Seeräuber vor Angst umdrehen. Wär ich der Strache, würd ich vielleicht sagen, dass die Somali einfach nur Angst um ihre Boote haben. Bin ich aber nicht. Gott sei Dank. Mir tut das Kreuz eh schon so weh genug. wg


  wolfgang.greber@diepresse.com


 91. 91 Профил на R
  *****
  Неутрално
 92. 92 Профил на СВОБОДНА ЕВРОПА
  *****
  Неутрално

  Сомалия няма НИЩО ОБЩО общо с факта,
  че Суверенна България е нападната и разрушена през 1944
  от диктатурската антихристиянска нация СССР.

  Мошеници намесват африканска Сомалия и какво ли не,
  за да прикриват мръсотии свои и на полубившия СССР.

  Това правят писачките Светослава Русева, Татяна Ваксберг...
  редакторският слугинаж от Дневник...

  Долни простотии.

  +

  Истината няма нужда от лъжа.

  Лъжата без истина не може.

  Лъжата има сто крачета, но къси...


  "изводът,че не бяхме несъществуваща държава,
  но се превърнахмеу в такава е верен."

 93. 93 Профил на Ахмед Дмитриевич - Гоце
  *****
  Весело

  Буйрум товарищи,

  не я четете тая, губите си времето в надежди.

  Сомалийските гъбари са готови за бой с нормалната държава.

  Корупция за всеки!

 94. 94 Профил на Българка
  *****
  Неутрално

  То на тая логика и мухата и слонът си приличат! И двете са живи, ядът, серът, размножават се и умират!
  То е ясно, че некадърните писатели стават добри критици, а е жалко, че и за това им плащат, аз затова вестници не купувам!

 95. 95 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Неутрално

  изобщо не съм съгласен с линията "все някой големец ни е виновен", защото това е бягане от отговорност.

  никой големец не е виновен затова, че някой от фирмата сертифицираща автобуси - обикновен човечец, като всеки един от нас, е взел 100 лева рушветче, за да не провери спирачките.
  никой големец не е виновен на шофьора, затова че е тръгнал да кара автобус без документи и без да е минал задължителните, предвидени от закона проверки (колкото и безсмислени да са те). също така никой големец не е виновен затова, че някакъв баща решава да подложи децата си на стрес, само защото съдебното решение не му е харесало. никой големец не е виновен затова, че някакви полицаи решават да приемат буквално думата "принудително" и като следствие на това буквално да изтръгнат детето от ръцете на баба му.

  така че, айде стига вече с това - някой друг ни е виновен, ами да се замислим над собственото си поведение. защото всеки ден, всеки един от нас върши нещо нередно и противозаконно, нещо което в най-лошия случай би могло да вкара някой друг в беда. няколко примера:

  минаване на червено (кой е виновен - големецът или минаващия на червено?).

  каране със скорост 3 пъти по-висока от ограничението (кой е виновен - големецът или каращия като гламав, който на всичкото отгоре сигурно се е напил от мъка, защото животът му не е такъв, какъвто си го е представял?).

  изхвърляне на боклука през прозореца - кой е виновен....

  нима искате да ми кажете, че човекът, който би трябвало да е венец на природата не може да поеме малко лична отговорност и не направи простичката логичска връзка между гореописаните нередности и опасностите, предизвикани от нас? ако това е така, то просто ние не сме хора! но и животни не сме, защото те правят такива елементарни логически връзки.

 96. 96 Профил на Хан Крум --502 Bad Gateway
  *****
  Неутрално

  Статията е хубава. В публицистиката хиперболата и сравнението са похвати, добиващи статус на изразно средство.

  Но защо Сомалия?

  Аз намирам , че просто сравнението с башибозушката комунистическа власт в България е по-уместно.
  Инак човек може да остане с впечатление за нещо загубено, например - прекрасните времена на правешкия диктатор.

  В сравнение с престъпните поражения , трупани през цялото време на заразата с червената проказа, днешните рудименти на онази безгранична, абсолютна, безотговорна и пагубна за Отечеството власт на комунистическите феодали се проявяват ежедневно в наследилата ги каста на посттотаритарната олигархия.

  Онези безчинстваха, грабеха, колеха и бесеха както си искат, те беснееха и завардваха границите с бодлива тел, по която пускаха ток, вкарваха честните хора с гражданско мислене в лудницата на безжалостните концлагери, хранеха с труповете им прасета, а десетки хиляди безименни жертви изчезнаха безследно в кошмара на червената нощ.

  Червените другари и омразната ДС съвсем по пиратски задигнаха милиардите долари , цялата собственост на държавните предприятия и ТКЗС-тата, плячкосаха буквално всичко, градено с робския труд на потиснатото население, бандитските формирования, създадени от тях съсипаха възможността за създаване на нормална икономика.

  Любослава Русева е права в едно нещо : на днешната разбойническа върхушка, седнала върху трупа на вчерашна България, е нужен нов труп - трупа на утрешната България.
  Овластената ненаситна вълча пасмина гризе от бъдещето на децата ни, заплашва с гибел живота по нашите земи, заплашва с унищожение и природата.

  Има само един сигурен способ за самозащита, не вярвайте много -много на изход чрез "честни парламентарни избори", трябва една хубава гражсданска война и пълно унищожаване на комунистическата каста и метастазите й.

  Ако населението продължава с пасивно покорство да понася участта си на жертвено месо за червените канибали, няма какво да се сравнява с африканците.


 97. 97 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Статията е много хубава. Революцията е прийом точно на комунистите. Природата ни показва естествения път на развитие - еволюцията. Да подобряваме нещо дори и малко всеки ден, седмица, месец, избори и да не изпускаме завладяната територия.

 98. 98 Профил на Ентропа
  *****
  Неутрално

  Излишно е.
  Лайна и лайнари има не само в БГ.
  Интер на ционално са явление.

  An die Mösekorrektur
  * 90

  Помолете Мösekorrektur
  да ви го преведе.

  Да видите какво големия 6ирок свят мисли за БГ.

 99. 99 Профил на Х
  *****
  Неутрално

  комунчо, Господ Бог и Природа са показали много повече.

  Анонимен
  * 97

  Статията е много хубава. Революцията е прийом точно на комунистите. Природата ни показва естествения път на развитие - еволюцията. Да подобряваме нещо дори и малко всеки ден, седмица, месец, избори и да не изпускаме завладяната територия.

 100. 100 Профил на Радан
  *****
  Весело

  Защо трябва да се превежда немският текст от по–горе. По–добре да се даде направо българския му оригинал. Текстът не е на немски, а е превод и то лош от български – личи по българския словоред. Освен това не казва нищо особено интересно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK