Изборни абсурди в район "Красно село"

7 юни, 20.45 часа, Избирателна секция 62 в 142-ро училище, район ''Красно село'', София. Докато изборната комисия преброява и описва подадените бюлетини, в секцията влиза възрастен мъж с бадж ''Представител на Коалиция за България''. Трябва да се отбележи, че по време на преброяването, при затворени врати никой няма право да напуска секцията, нито да влиза в нея.


Мъжът, държейки в ръката си предизборния агитационен вестник на вие-знаете-коя партия, най-безцеремонно сяда до възрастна жена, която е от застъпниците на същата тази партия. Двамата разпалено започват да обсъждат представянето на своите фаворити, без да бъдат обезпокоявани от членовете на комисията.


Като един от застъпниците в секцията, любезно предупреждавам господина да напусне секцията и да изхвърли агитационните материали, защото нарушава изборния етикет. Това очевидно е достатъчно да предивика яда на застъпничката на "Коалиция за България", която се оказва еманация на закоравелия комунистически дух в бедната ни страна.
''Момиче, затвяряй си устата и си гледай работата, че не знам какво ще стане'', заканва се тя, клатейки глава. На отговора ми, че работата ми е да следя за спазването на реда в избирателната секция, тя реагира отрицателно: ''Работата ти е да мълчиш и да си намериш млад мъж!''.


Безскрупулното поведение на двамата червени активисти, обаче, не е най-обезпокоителното в цялата ситуация, която, впрочем, става все по-абсурдна. Помолен да предприеме мерки, или поне да ми съдейства със съставянето на жалба от името на цялата комисия, председателят отказа с мотива, ''че и той е от БСП''. Заместник-председелката пък изобщо не пожела и да чуе, защото твърде много се беше оплела в сметките да извади от 310 подадени гласа един нереален и да получи 309 реални (това й костваше крещене около 20 минути и изпушването на няколко цигари в секцията, в която е забранено да се пуши).


Реагираха ли представителите на ''Синята коалиция''? Ами не, не им се занимаваше. За единия - възрастна жена, която съвестно си броеше гласовете - разбирам, сигурно за 20 години й дошло до гуша от скандали. Но непукизмът на другия член на комисията, ''млад син активист'', е показателен за уж волята българите да се борят срещу комунистическата наглост и слабоумие. Която май се проявява само във форумите.


В крайна сметка, от Районната избирателна комисия ми казаха, че единственото, което мога да направя срещу нахлуването на червения ''представител'', е да се обърна към полицията, за да го изгони. Уви, нямах и доказателства, че този човек е носел агитационни материали по време на гласуването, за да подам жалба до ЦИК.


Междувременно, фанатизираната застъпничка на ''Коалция за България'' слизаше триумфално по стълбите, прикрепяна услужливо от двама от свидетелите на случката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK