Страх от свобода

Страх от свобода

© Иван КутузовСвободният избор е заплаха за статуквото. Той не подлежи на детайлно планиране и управление. Политическите технолози се изнервят от невъзможността да обслужат подобаващо своите клиенти. Защото на хората мога да им хрумнат най-различни неща, включително да разберат нещо, което да промени отношението им към една или друга политическа платформа, а тази несигурност е истинската форма на власт на избирателите над избираните от тях политици.


В деня на изборите за Европейски парламент имахме ярки примери за силата на партийната дисциплина. Изглежда, че част от избирателите на ДПС са били инструктирани да не гласуват, а останалите, все така организирано, са подкрепили други политически формации, най-вероятно ЛИДЕР и НДСВ. Това не би могло да се случи, ако техният избор бе свободен. Контролираният през зависимости вот подменя смисъла на всеобщото избирателно право и представителната демокрация. Но ако в случая с ДПС зависимостите бяха изграждани в разстояние на дълъг период от време и придобиха дори парадоксалните очертания на някакво чувство за сигурност, то европейските избори откроиха нарастващото значение на


изборно поведение, основано на икономическа принуда
За разлика от директното купуване на гласове, което според някои е обикновена сделка, при корпоративния вот запазването на работно място се превръща в своеобразно "възнаграждение".


Съвременната политическа теория познава феномена "партия-фирма". Най-често даваният пример е партията на Берлускони, в която фирмените и партийните структури съвпадат, а служителите изпълняват и ролята на партийни функционери. Но в българския вариант смесването на трудовоправни и политически отношения придобива значението на политическа зависимост, основана на икономическа принуда. Това няма нищо общо с представите за ясно определена корпоративна култура, включваща и подкрепа за определена политическа платформа. Заплахата от загуба на работното място, особено в условия на висока задлъжнялост на домакинствата и задълбочаваща се криза на пазара на труда, не може да бъде пренебрегната. Натискът върху работещите в едно предприятие да гласуват за политическата формация на работодателя си няма нищо общо със съвременното корпоративно гражданство. Неговите основания са дълбоко свързани с рефлексите на феодалната зависимост. И това е така както по отношение на изборното поведение на служителите в една компания, така и при земеделските производители, заплашвани, че тяхната продукция няма да бъде изкупена, а също и при бедните ромски семейства, които трябва да се "издължат" на местните лихвари.


- Контролираният вот минава през принудата на работното място, мрежите за изкупуване на продукция и лихварите в ромските махали


- Предстоящите избори са решителни за оцеляването на партийните структури, осигурили "перестройката" на тоталитарния режим

Трите основни фигури на контролирания вот са под формата на принуда, осъществявана на работното място, мрежите за изкупуване на продукция и традиционното лихварство. И в трите случая става въпрос за корупция, защото купуването на гласове и контролираният вот са видимите белези на политическа корупция в изборния процес. Най-същественият проблем е установеното срастване на мрежи на организираната престъпност и партийни структури. Сивата или партийно протежирана икономика, прекупваческите мрежи, които плащат данък-рекет на властимащите, както и лихварите в ромските махали се превръщат в средство за удържане или придобиване на политическа власт.


Незаконното използване на ресурси за достъп и упражняване на политическата власт е същността на политическата корупция. Именно затова купуването на гласове или икономическата принуда не могат да бъдат отделени от начина, по който се практикува самата власт. Липсата на капацитет и политическа воля за противодействие на тези форми на зависимост е отговорност на изпълнителната власт. Електоралната корупция не съществува сама за себе си. Тя е


естествено продължение на политическата корупция


в държавното управление. Именно затова основната политическа отговорност за уродливите форми на зависимост трябва да бъде носена от политическите партии, които са на власт в момента. Управляващата коалиция на БСП, ДПС и НДСВ трябва да поеме отговорността за допускането на политическа корупция в изборния процес.


Европейските избори за първи път от много години успяха да разколебаят тенденцията към трайно намаляване на избирателната активност. Формите на контролиран вот придобиват критичното си значение именно при отказ от политическо участие на гражданите. Колкото по-малък е броят на гласуващите, толкова по-голяма е стойността и влиянието на купените или зависими гласове. Затова политическите формации, които разчитат в най-голяма степен на осигурената им чрез организирана престъпна дейност изборна подкрепа, се страхуват от повишаване на избирателната активност. Извън кръга на избирателите, чието решение биха могли да повлияят по един или друг начин, всяко повишаване на


гражданската активност работи срещу интересите им


Ето защо тяхната предизборна кампания е насочена по-скоро срещу колебаещите се избиратели, опитвайки се да ги откаже от участие в изборите. Ако досега се приемаше, че повече от една шеста от избирателите в България са упражнили правото си на глас в условия на несвобода, то разрастването на тази тенденция би могло да има непредвидими последици.


Ако достъпът до властта в една европейска страна се превърне във въпрос на цена и способност за отклоняване на ресурси към структурите на организираната престъпност, не можем да говорим нито за представителна демокрация, нито за пазарна икономика.


Липсата на свободна конкуренция в стопанския живот на страната и политическата корупция, превърната в основен инструмент за упражняване на властта, биха отредили на България "достойното" място на ориенталска периферия на Европа. Ако към това добавим нескрития стремеж към използване на средства от арсенала на психологическата война в манипулирането на общественото мнение, може да твърдим, че ни предстои не само да изберем състава на следващото Народно събрание, но и да определим в каква посока ще се развива политическият процес в страната.


Деветнадесет години след първите многопартийни избори, днес отново сме изправени пред риска от масиран опит за подмяна на свободния избор на гражданите. Огромни организационни и финансови ресурси са насочени към разширяване на обхвата и влиянието на контролирания вот. Предстоящите избори са решителни не само за сегашното статукво, но и за самото оцеляване на партийните структури, осигурили "перестройката" на тоталитарния режим. Мнозина бяха склонни да подценят едно от неговите основни умения - способността за подражание, за създаване на ерзаци, за подмяна на съдържанието и уподобяване на формата. Затова нейните основни политически фигури са готови да използват всички средства за оцеляване, симулирайки представителна демокрация, пазарна икономика и правова държава.


Но и времето на мимикрията изтича.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любим мой Соц
  *****
  Весело

  Мостов страх мен не страх.

  Какво чешкане на егото пада днес. Ах на бати убавците. Спокойно на 5 ша сме по нежни. Може дори да ви пуснем 1 място по милост за любимия Мостов. Да не вземе се хвърли от некой истински от мъка.

 2. 2 Профил на Народа
  *****
  Весело

  Умирам от страх брате. Толкоз ма е страх че на изборите се скривам в дън гори тилилейски и бера гъби цел ден от страх да не ме намери некой.

 3. 3 Профил на размиване
  *****
  Неутрално

  Освен контролиран вот има и съзнателно размиване със създаване на партии, които въобще не представят кандидатите си или изчезват.. Спомнете си за Нова Зора, която , както заяви официално Премиерът преди евроизборите, е коалиционен партньор на Коалиция за България( сайтът бойкостов и същите реклами по тв.). Сега я няма, нароиха се други, неясно кои им са кандидатите и платформите.
  Разсейване на гласове под "други" названия.

 4. 4 Профил на гласувай
  *****
  Любопитно

  Да си изберем ДИКТАТОР !

 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Беларус на Балканите

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на da
  *****
  Неутрално

  абе това го публикувахте вече веднъж преди 2-3 години, ама кой да помни - плюс това Ерих Фром цяла книга е написал...стига вече.

 7. 7 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Г-н Гълъбов, истината е, че не им пука, дори когато ги карат да гласуват, а пък ако им дават и някой лев, това ги кара да се чувствуват значими: "нашият човек ще им натрие на онези там горе носа".
  Има толкова много скотове в природонаселението, че чак е плашещо. И то не нормални скотове, а такива болни от "луда крава".

 8. 8 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  има ли нещо по-тъпо от студент/ка по социология?

 9. 9 Профил на един видял
  *****
  Разстроено

  да, България и българите са блестящия пример за "бягството от свободата"- а именно, фразата на милиони, иначе смятащи се за интелигентни хора,..."не гласувам, защото не мога да избера добрите (те всички са мошеници), затова оставям на други да изберат (за да не чувствам после вина, че съм направил лошия избор".
  не ви ли напомня това на моментното чувство на "без вина виновен", когато видите някой болен или безпомощен човек, там, на ъгъла, и онова за секунда потръпване, което ви кара да извърнете глава и да подминете бързо, с надеждата да забравите неприятното!!!
  Гадно, нали? Затова, братя и сестри, България има нужда от хора, които не извръщат глава, а преборват злините!!!
  Не бягайте от свободата си, хора! Тя е за вас! Не оставяйте другите да избират дали да сте свободни или не!!! Защото следващата крачка е "не ви трябва съвест, аз съм вашата!"
  Да ви напомня на нещо от 1933 г.

 10. 10 Профил на z
  *****
  Неутрално

  Срещу подобни на описаните схеми за влияние могат да се приложат стандартни методи за разследване.

  Разбира се, ако има някой, който се чувства ощетен и съществува съответното законодателство ...

  Линка води до информация за подобен съдебен процес, който "тече" в момента. http://www.cbc.ca/ottawa/features/obrientrial/index.html

  Видеото по-долу, показва, как полицията в нормалните държави, разследва при информация за търговия с влияние ...

  http://www.ottawacitizen.com/news/obrien-trial/index.html

 11. 11 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Може ли в някоя друга страна да се случи една партия преди изборите да декларира, че НИКОГА няма да се коалира с друга, и след седмица да забравя декларацията си. Ида си ЗАПАЗВА електората !?
  МОЖЕ.
  В Булгаристан (НДСВ и БСП).
  Може ли един етнос, подложен на страхотни унижения да си създаде политическа сила, кято след 14 години да тръгне ръка за ръка с партията - палач !?
  МОЖЕ.
  В Булгаристан (ДПС и БСП).
  Възможно ли е премиер на страна от ЕС, получил двойка от Брюксел, да излезе пред избирателите си, и да им говори за изпълнените обещания, и те да му се радват и ръкопляскат ?
  МОЖЕ.
  В Булгаристан (гласоподавателите на БСП).
  Или всичко това е възможно в страната по долното течение на Дунав, при народа чието любимо занимание е било конекрадството, в средата на ХХв. кражбите от ТКЗС-то и завода, а в началото на ХХІ де що може....
  Затова този народ не може да прости на Гаргамел, защото той започна приватизацията, и възможностите за кражби рязко намаляха.

 12. 12 Профил на Жож
  *****
  Неутрално

  Във всяка ситуация човек винаги има избор, но колко хора го осъзнават?

 13. 13 Профил на Юри Шопов
  *****
  Неутрално

  Корпоративен и контролиран Вот има и в Елхово!ВСИЧКИ ДО ЕДИН ТУК ГО ЗНАЯТ!Местният дерибей и шеф на БСП в града,другаря Христо Костов,кара насила и под строй,подчинените си да гласуват За БСП.Ако ли не...уволнение!Другаря Костов е директор на фирма ,,Лемеком,,!Типично за България комунисто-капиталист!Ако съществува все още разследваща журналистика,това може да се провери!И да се потвърди!

 14. 14 Профил на anon
  *****
  Неутрално

  преди 15 години, бях млад, мислех че да дам глас народен, не решава проблеми - мои, народни. но нямах задълбочена обосновка на това си мнение. после преминах в другата крайност, гласувах що имаше възможност глас да се даде. сега, след като виждам уродливата манипулация на изборите с купуване на гласове пак се връщам на старото си мислене, този път обосновано. жал ми е.

 15. 15 Профил на ЧИПЪРФИЙЛД
  *****
  Неутрално

  МНОГО ДОБЪР СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АНАЛИЗ! По този път физически се обосновава, че представителната демокрация, пазарната икономика и правовата държава са мимикрия зад която стоят неконтролируеми социялни процеси типични за съвременното общество. Тези процеси неизбежно водят до прикрит тоталитарианизъм където диктатурата се упражнява от политичесака, икономическа и правна олигархия. Жертва
  на тази мимикрия е широката народна маса.

  Когато Чърчил казваше, че демокрацията е най-лоша форма на управление, но от нея по-добра няма, то и той изглежда е следвал логиката на изнесените аргументи. По пътя на този анализ може да се оправдае петерналистичната диктатура -
  патерналистичната - не тоталитарната.

  За сведение на онзи който се присмиваше на соцологията, тази
  нова наука (150 години - ако не се вземе предвид Аристотел от
  преди 2,300 години) е най-необходимата за правилно разбиране на историческите процеси - заедно със социалната психология.

 16. 16 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Докато има избори, гласове ще се купуват под една или друга форма. Докато има политика, ще има продадени души...

  Спокойно. Идва нов етап на прехода. Ако 1996 г. трябваше България да стигне до банкрут, за да се усетим и да влезем в релси (Валутен борд + НАТО и ЕС, сиреч ясна геоикономическа и геополитическа ориентация), сега е ред на изкореняването на дребния балкански тарикатлък. Ще има още спрени пари. И смяна на властта.
  "Десните", които отключиха процесите на влизането ни в ЕС и НАТО след 1997, което стана факт през 2007 по времето на "левите", сега ще направят същото и по отношение на "европеизирането" на страната. Десет години ще късаме с въшкарския дребен тарикатлък и късогледа кУрупция...
  И накрая ще се научим да усвояваме пари от ЕС "в промишлени количества", само че по правилата на Брюксел. Кулминацията на процеса ще стане най-вероятно отново при реформираните "леви" след 10 години.
  Само че и тогава нещо ще сме изпуснали. Ще сме се научили да усвояваме пари от ЕС по правилата, но не и да се развиваме като европейци така, както трябва. И тогава пак ще настъпи криза и пак ще дойдат "десните"... Аз на това му викам циклите на българския преход.
  По отношение на връзките с Русия, "десните" ще ги охладят, което е за добро, но пък за сметка на това най-прагматичните енергийни проекти ще станат именно по тяхно време...
  Предстоят нови избори на есен - нова криза, нов късмет. И дясно-центристка коалиция до 2014 г.... После бат Бойко ще се сърди така, както Костов се сърдеше през 2001 г. на своя началник - "народа"...
  Историята е спирала...колело...

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 17. 17 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 479 Неутрално

  към 16

  Народът междувременно ще продължи да си плаща скъпо енергията. Парното винаги ще идва соленичко. Докато се научи на енепгийна ефективност. Което пак е скъпо...Да му се не види...
  Политиците идват и си отиват, народът остава. Който е тръгнал срещу "народа", суверена, далеч не е стигнал. Затова политиканите да си отварят очите. Че гювечът свърши...

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 18. 18 Профил на da
  *****
  Неутрално

  и какво излиза накрая, че при социализма партията е била права да ви кара да гласувате, нали?
  ето как демократичните принципи работят по-добре при социализма, се оказва изведнъж, с различни резултати естествено...

 19. 19 Профил на Never mind
  *****
  Неутрално

  ЧИПЪРФИЙЛД, пишеш глупости, покрай другото.
  Навярно си социолог.

  Можеш ли да се сетиш кога си написал глупост и кога нещо друго?

 20. 20 Профил на П
  *****
  Любопитно

  Партията винаги е права и социализма, живот и здраве,
  ще го носите до края на света.

  Как обаче стана така, че ссср се спърдуши като уй сплескан?
  Булгаристанския член на ЕС - също?

  da
  * 18


  и какво излиза накрая, че при социализма партията е била права да ви кара да гласувате, нали?

 21. 21 Профил на СВОБОДЕН
  *****
  Неутрално

  Г-н Гълъбов,не ви ли омръзна да правите обструкции чрез вашите статии.Нима Вие сте свободен?Плащат Ви добре и Вие съчинителствувате и бълвате най-различни небивалици.Защо не
  се консултирате с Берлускони.Той контролира и купува масирано гласове.Дори в момента треперят да не би Берлускони
  да предложи кандидатура различно от тази на Барозу.Г-н Гълъбов,независимо,че сме български граждани,бъдете уверен,
  че не ядем доматите с колците,а така също и листата и корените им махаме. Г-н Гълъбов,изживяващ се като рицар и на
  платеното поръчково перо,много е лицемерно от Ваша страна
  да пишете неща,които дори не сте ги проучили.вие не сте живяли срез тези хора.Не познавате нито обичаите им,нито нагласата им при гласуването.Затова спрете с вашите контролирани и неконтролирани вотове и си признайте загубата,защото не зачитате избирателя и не му казвате никога истината.А човек винаги е свободен,за разлика от Вас самия,да
  гласува,за когото има препочитания.

 22. 22 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  Затова този народ не може да прости на Гаргамел, защото той започна приватизацията, и възможностите за кражби рязко намаляха.


  Че точно тази гаргамелска приватизация беше най-бандитската кражба, с Мистър Теен Процент като вице/премиер! Май си забравил подканата на Стоянов> Признай си Ваньо!?

 23. 23 Профил на vanko
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия но без краен извод центърът на десяткта отново е прескочен В България винаги е така или празни думи или половон истина
  А за СДС-изманите лидери е така окардоха и ни излъгаха по същия начин като комунистите

 24. 24 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Не разбирам откъде авторът черпи своя оптимизъм, че "и времето на мимикрията изтича"
  На тази мимикрия времето и тече вече 65 години и още не е изтекло.
  Не можеш да накараш някого (народа) да види нещо, което той не иска да види.

 25. 25 Профил на pitane
  *****
  Неутрално

  защо автора на се занимава с политиките на партийте който искат да участват в изборите за парламент.
  Г-нГълабов в държава с пазарна икономика всичко има стойност.
  не може партийте да получат 36мил.лв. а избератилите да хванат йордека за шията.

 26. 26 Профил на supervisor
  *****
  Неутрално

  Ако СК успее да убеди поне половината от 60% негласуващи да я подкрепят, гласовете на роми, роби, лумпени и неандерталци ще остане без значение.
  Защо са се вкопчили в тях, аз лично не разбирам.
  СК трябва да спечели интелигентните, независимите, мислещите. Те не гласуват, защото дори и СК не разпознават като своя. А след идиотските клипчета с водопроводчиците вероятно ще намалеят още повече. Не комунистите са виновни за това че СК е слаба. Виновни са идеолозите, политическите маркетолози, подкрепящите я политолози, които освен клишета и безпомощност нищо друго не излъчват в ефира.
  Има сериозен недостиг на послания, на визия, характер и стил. Някой хора са застинали преди 10-15 години в мисленето си.
  Така че тезата на д-р Антоний е оправдание за собствената некадърност на идеологическия екип на СК.

 27. 27 Профил на RADE
  RADE
  Рейтинг: Гневно

  А БРЕ ЛАМБИ , ЩО НЕ СИ НАПЪХАШ КЛАВИАТУРАТА В МАЗНИЯ СИ НАСРАН ЗАДНИК И ДА ЗАБРАВИШ ЧЕ СИ ЖИВ БРЕ ИЗРОД КОМУНИСТИЧЕСКИ

  УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС. АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !
 28. 28 Профил на cenov
  *****
  Весело

  Е,все пак да не забравяме,4е на6ата демокрация е о6те бебе и като всяко бебе има колики,нааква се,дере гърло,мири6е на наакано.И все пак като всяко бебе има хубави о4и4ки,нежна и пухкава кожа,свилена косица.Ло6ото е ,4е 4ервените баби,дето баят на бебето смърдят ужасно,повиват го наро4но зле и 6те му изкривят краката така,4е да не ходи по правия път.Те са си о6те на всеки километър и тъй 6те е до края на света/българския/.Да са живи и здрави де4ицата ни,дето напуснаха българския свят и живеят като бели хора по белия свят,където за 4и4ко Сталин са 4ели само по книгите.За6тото принципът на Сталин:има 4овек-има проблем,има овца -няма проблем си работи безотказно у нас.Това всъ6тност е казаното в статията горе.Какво е об6тото между СДС,ОДС,ДПС,НДСВ,ДСБ,ССД и БСП.Навсякъде има двете букви ДС,ако сте забелязали.Освен вси4ко друго ,ДС озна4ава и Духайте Супата,мили мои.Явно в бив6ето ДС е имало поне един 4овек ,дето е бил на ,,ти,, с хумора и жалко,4е този хумор си е 4ист умор.А ина4е изборите са хубаво не6то,знаете ли колко гладни хора ги 4акат и да изкарат по някой лев,я от у4астие в комисия,я от продажба на глас.НДСВ дава6е на тези избори по 50 лева,ако осигури6 списък от 5 4овека,които 6те гласуват за тях.А за теб остава6е задължението да по4ерпи6 тези 5 ду6и4ки за твоя сметка.Алоо,господа,1933 ве4е е само история,но 1944 си е о6те тук.И по-рано от 2044 няма да си иде.

 29. 29 Профил на М.Станева
  *****
  Неутрално

  Бях свободна , когато като член на СДС на преки избори избрах с гласуване на втори тур г-н Димитров за председател на СДС. Бях свободна когато гласуах на преки избори за листата на СДС в 24 МИР и там всички членове поставиха на първо място г-н Иван Сотиров.Сега не се чувствам свободна , когато същия М.Димитров най-брутално поставя себе си водач на листата в нарушение на устава на СДС. Много бързо Димитров възприе авторитарния стил на ръководство. От кого ли?

 30. 30 Профил на Окото
  *****
  Гневно

  Как точно се чувствате свободни, когато нито една от четирите власти не работи за избирателя? Особено подчертавам ТВ и вестници! А полицията, съдът, здравеопазването, образованието, администрацията - държавна и общинска, работят ли за ДАНЪКОПЛАТЕЦА, КОЙТО ИМ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ?! И как се чувствате свободни, когато един феодал, който всяка година увеличава броя на крепостните си, е най-влиятелния политик в България?! И как се чувствате свободни, когато пред безпомощните ви личности мутрите и мафията съсипаха българската природа със мощната подкрепа на държавата?! Това ли вие свободата, господа "европейци"?!

 31. 31 Профил на А Кошлуков и Яне Янев ще имат ли очи да се покажат?
  *****
  Разстроено

  Гласувайте, Гласувайте,Гласувайте! Всеки Ваш Глас е Важен! Всички и от всякъде само това повтаряха за евроизборите. Е, 267 хиляди избиратели гласуваха за Кошлуков и Яне Янев! И тези 267 хиляди гласа ги приравниха на една КРЪГЛА НУЛА! Защото тези 267 хиляди избиратели, които си направиха труда да отидат да гласуват в деня на изборите, а не да отидат за гъби, се оказа, че НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА! За разлика от 205 хиляди избиратели за НДСВ, които казват били преляни от БСП и ДПС, но които 205 хиляди гласа ПОЛУЧИХА ЦЕЛИ ДВАМА ЕВРОДЕПУТАТА! Очевидно е, че 267 хиляди гласа са много, много, много по-малко от 205 хиляди гласа! И сега, след евроизборите, за ТОВА ПРЕСТЪПНО БЕЗОБРАЗИЕ, всички си мълчат - и политици, и депутати, и медии, че даже и Кошлуков и Яне Янев се таят като бълхи в посрани гащи! И НАЙ-ВАЖНОТО - за предстоящите национални парламентарни избори пак всички в един глас ще ни убеждават: ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ! ВСЕКИ ВАШ ГЛАС Е ВАЖЕН! ДОКОГА ГОСПОДА ЛЪЖЦИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ОТ МЕДИИТЕ ЩЕ НАРИЧАТЕ ЧЕРНОТО БЯЛО И ОБРАТНО! Гласувайте си вече сами за себе си! Така поне ще си знаете точно колко сте!

 32. 32 Профил на А Кошлуков и Яне Янев ще имат ли очи да се покажат?
  *****
  Разстроено

  Гласувайте, Гласувайте,Гласувайте! Всеки Ваш Глас е Важен! Всички и от всякъде само това повтаряха за евроизборите. Е, 267 хиляди избиратели гласуваха за Кошлуков и Яне Янев! И тези 267 хиляди гласа ги приравниха на една КРЪГЛА НУЛА! Защото тези 267 хиляди избиратели, които си направиха труда да отидат да гласуват в деня на изборите, а не да отидат за гъби, се оказа, че НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА! За разлика от 205 хиляди избиратели за НДСВ, които казват били преляни от БСП и ДПС, но които 205 хиляди гласа ПОЛУЧИХА ЦЕЛИ ДВАМА ЕВРОДЕПУТАТА! Очевидно е, че 267 хиляди гласа са много, много, много по-малко от 205 хиляди гласа! И сега, след евроизборите, за ТОВА ПРЕСТЪПНО БЕЗОБРАЗИЕ, всички си мълчат - и политици, и депутати, и медии, че даже и Кошлуков и Яне Янев се таят като бълхи в посрани гащи! И НАЙ-ВАЖНОТО - за предстоящите национални парламентарни избори пак всички в един глас ще ни убеждават: ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ! ВСЕКИ ВАШ ГЛАС Е ВАЖЕН! ДОКОГА ГОСПОДА ЛЪЖЦИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ОТ МЕДИИТЕ ЩЕ НАРИЧАТЕ ЧЕРНОТО БЯЛО И ОБРАТНО! Гласувайте си вече сами за себе си! Така поне ще си знаете точно колко сте!

 33. 33 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Защо се кахърите толкова бе другари и другарки?

  Ми то решението на нашия проблем е ОЧЕВАДНО.

  Просто гласуването да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всеки.

  Тогава няма да го има ДПС, да го играе ту с едните, ту с другите.

  Пък и всички вие т.нар. "демократи" ще видите АДЖЕБА, дали сте една шепа хора, или сте повечко.

  Дай-Боже да сте повече!

  Поздрави!

 34. 34 Профил на ле ле
  *****
  Неутрално

  Гълабов,пич,нищо не казваш за вота на държавните служители назначени от трглавия змей,не също гласуват контролирано за работодателите си,така че процента е по-голям.

 35. 35 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Ако гласуването стане задължително, както е в Гърция, Малта, Австралия и т. н. , купените гласове ще тежат значително по малко, а и влиянието на партии като ДПС и БСП имащи добре дресирани привърженици ще спадне. Нека да сме реалисти, каквито и санкции да се предвидят за търговия с гласове такава ще има, как един циганин да устиска пред банкнота от 20 лева, та това са две бутилки мастика и цял леген салата! Преди стотина години в България единствено манговците не са имали право да участват в избори заради склонноста си да продават гласа си, но сега са други времена и за да се неутрализират платените избиратели мисля трябва да е задължително да се гласува. Бил си за гъби- 50 лева глоба!

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 36. 36 Профил на ДОЛУ БКП!
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отличен анализ на невеселата ни картинка.
  (дано да са прави социолозите, които казват, че можело да очакваме 55-60% избирателна активност на 5.7. и ако, ех, 2/3 гласуват осъзнато за център-дясно... ама май се размечтах )

  Keep it simple and make it special.
 38. 38 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  @35

  Бил си за гъби - 500 - 2 500 лева глоба

 39. 39 Профил на Долу ДС, долу КГБ!
  *****
  Неутрално
 40. 40 Профил на Тука има, тука нема
  *****
  Неутрално

  Турците и българите, доколкото ги има в ДПС гласуват етнически, не рационално. Тяхната цел е: равенство с бъгарския етност във всичко - език, религия, управление на държавата и т.н. ДпС им дава това. Макар, че ДпС вреди на държавата с мащабната корупция и крадене, която практикува, турците и българите в ДпС гласуват за ДпС. Те не се интересуват от вредите, които с гласуването си за бандити причиняват на България. Тя не им е така мила, както себеутвърждаването им като турски етнос. Затова призовавам останалите гласоподаватели да прекратят да пазаруват от магазините на етническите гласоподаватели. Само така, ще усетят, че работят срещу България, и трябва да платят цена за това.

 41. 41 Профил на NE!
  *****
  Гневно

  Стига с тия глупости с тия преливания на гласове!!!
  Ако си бяхте размърдали мързеливите задници до урните и резултатите щяха да са различни!!!
  Как не ви писна само да псувате по управлението и да не гласувате в същото време? 34% избирателна активност? Защо ли?

 42. 42 Профил на Nerazumni iurode
  *****
  Неутрално

  Вместо да анализитаре и да умувате защо платените социологически проучвания, които целят единствено и само да манипулират избирателите, са сгрешили в преценките си, отидете на 5 юли да гласувате! Крайно време е!

 43. 43 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Свободният човек гласува за кауза. Не за онзи, когото му посочат (независимо дали му го сочат с бухалка, с морков или с настойчиво дуднене как щял да си попилее гласа).
  Но трябва свободните хора да освобождават и другите около себе си, иначе...

 44. 44 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 749 Любопитно

  Преди изборите гледахме на видио клипове мокрите мечти на обединеният остатъчен седесариат, как управлява през 2011 година, много приказки изприказва и след изборите, само дето една проста истина не иска/не може да прозре - той вече е политически маргинал със затихващи функции! Много умни хора – социолози, политолози и тути кванти наемници обясняваха каква загуба претърпяла управляващата коалиция, само дето не смеят да подкрепят безпочвените си твърдения с неумолимите резултати от последните избори. Печалната истина за тях е, че т.н. обединена опозиция – ГЕРБ и блондиковата синя коалиция взеха общо 32,31%, а „провалилото” се управление на тройната коалиция общо 40,6%, което екстраполирано прави над 50% електорално одобрение и изразено в евро депутати, резултатът е 6:9!!! Това е положение – когато говорят фактите, тъмно сините блондинки трябва да млъкнат!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 45. 45 Профил на Георги
  *****
  Любопитно

  Супервайзор! За Синята коалиция ли разсъждаваш?

 46. 46 Профил на ЛОША новина
  *****
  Неутрално


  Анонимен , къде пак с тези розови гащички бре чиляк ??

 47. 47 Профил на ТоДо
  *****
  Неутрално

  Прекрасен анализ!!! За жалост, едва ли ще стигне до съзнанието на много хора от електората!?! Страшно е, че ние българите (Повредени от дългата комунистическа сага!!!) затъпяхме, забравихме ценностите - морал,честност, достойнство, вяра в Бога, трудолюбие - и най- често четем механично без да вникваме в написаното, без да се замисляме за посланието, така за самото четене!!! Нали дори има и някаква "велика" фраза на шопа ли беше, или... - "Най-мразим да мислим???". Тя битува сред широк кръг от хора. Изглежда съдбата на България ще е да се превърне в "Цигания", а всички свестни, умни, интелигентни и работливи българи да се разпилеят по света в нормалните държави осигуряващи свобода и възможност за реализация.
  Единственото нещо, което можем да направим сега, ако искаме този процес да се отложи, е тези от нас, които мислят, че не са лумпени да отида и ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДОБРИТЕ на 05.07.
  Дано се окажа лош Пророк и да изринем лъжците, крадците, убийците и корумпираните (такива според мен са всички комунисти и сдружаващите се с тях-тези от ДС???) от властта!!!

 48. 48 Профил на ТНТ
  *****
  Гневно

  @2!
  Най-добре ще направиш!

 49. 49 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Айде стига глупости, г-н Гълъбов !

  Каква ти демокрация, когато хората ( и тук и навсякъде по света) правят това, което им кажат телевизорите ?

  Купуването на гласове е престъпление, а купуването на телевизионни канали не е ? Ха-ха.

 50. 50 Профил на ссср
  *****
  Неутрално

  Подакващ, не получи ли ГЕРБ повече гласове от БСП?

  Анонимен
  Любопитно

 51. 51 Профил на Нешо
  *****
  Разстроено

  Контролирания вот прилича на контролираните социолози, политолози и всички други .лози. Изкарвайки дебелото парче хляб /с масло и луканка/ с "много труд, пот и нагласяване". Никой, ама никой не може да ме убеди вече че гореизброените "умници" вършат някаква работа, освен ... да си прибират комисионните от писания, предавания, анализи или нещо подобно. Което "дава" пари. Тук фира няма. Всичко е платено. Жалко само за ония хорица, които не само ги слушат или четат, ами и им вярват. И когато вече ачик разбират колко много са наивни, "преминават" на друг "достоверен" източник.

 52. 52 Профил на Соц
  *****
  Весело

  Драги "писачи",
  Не ви ли прави впечатление, че написаното от вас
  не може да повдигне нито рейтинг, нито процент
  "гласували", нито ПРАВИЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ.
  Просто си губите времето. Да плюете, да плюете, да храчите, да се оригвате, да се олигавяте, да се ...ирате, все с
  големите сини идеи, сини мечти, сини бленувания или сини нощни полюции. От което е видно че са ви посинели и някой задни части, гледайки резултатите от изборите.
  Е, така ще бъде и в бъдеще. Искате или не искате. Плюете или не.
  Ако сега направите митинг на "Цариградско шосе", както тогава,сигурно няма да стигнете до първата прека. Видяхме какво можете. Замълчете и си посипете главите с пепел.
  А последния "син" да загаси лампата!

 53. 53 Профил на Petleshev
  *****
  Неутрално

  Е-е-е-е-ех-х-х "... Свободата Санчо е, като салама...!!!"

  Свободата е осъзната необходимост! Който не я иска, няма как да му я дадеш! Насила само можеш да вземеш, да дадеш не става!

 54. 54 Профил на ссср
  *****
  Весело

  Дорогой Соце,

  Бегом с наколенките перед мазолей Ленина!

 55. 55 Профил на ссср
  *****
  Весело

  в 2 редици, эстествено

 56. 56 Профил на Хронолог
  *****
  Неутрално

  Дъра-дъра,два чадъра.Това е интелектуалното равнище на анализите на въпросния социолог Гълъбов. Години наред увещаваше читателите на в."Седем" в правотата и перспективата на ДСБ. Резултатът? Разделете на три (между СДС,ДСБ и Мозер ) внушителното постижение на Синята коалиция от 7.95%, колкото тя получи на евроизборите, и ще видите доколко са правдиви илогични са неговите съждения.

 57. 57 Профил на RADE
  RADE
  Рейтинг: Гневно

  ДО #52 СОЦ. ЕЙ , СОЦ ДА НЕ НИ БЯХТЕ ИЗБИЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА НАЦИЯТА ДА НЕ БЕШЕ ИДВАЛА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ЗА ДА ИЗКАРА НАЙ-ИЗРОДСКИТЕ СЪЩЕСТВА НА ЗЕМЯТА - КОМУНИСТИТЕ НА ВЛАСТ СЕГА ЩЕШЕ ДА СИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК А НЕ КОМУНОИД. АКО НЕ ЗНАЕШ КАКВО Е ОБЯСНЯВАМ : ТОВА Е ХУМАНОИДНО СЪЩЕСТВО С РУСКИ ЧИП В ТИКВАТА С ПРОРУСКО САМОСЪЗНАНИЕ И НА ВРЕМЕТО ИМ ВИКАХА КОМУНИСТИ. А РАЗЛИКАТА М/У ТЯХ И КОМУНДЕТАТА Е ЧЕ КОМУНОИДИТЕ ИМАТ ПОНЕ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ.

  УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС. АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !
 58. 58 Профил на Независим
  *****
  Неутрално

  как може толкова слаб интелектуално човек да се изявява като политолог!!??

 59. 59 Профил на Соц
  *****
  Неутрално

  Раде, Раде,
  Дорогой 57-ми,
  Господине,
  На 9-ти септември 44 година още не съм бил и заплануван, дори.
  Не съм избивал никого. Кокошка не мога да заколя.
  Твоите приказки звучат като на 87 годишен старец, врял, кипял, живял още по времето на Ленин. Щом знаеш толкова много за комунизма.
  От самолет се вижда че си един некадърник и отдаваш неудачите си на комунизма. Не знаеш ли, че умните и свестните даже по "него" време просперираха. Понеже имаха нещо горе. За разлика от теб.
  Тези лозунги за това че някой ти е пречил сме ги чували много.
  Не разбра само че тези които са ти душеприказчици вече се "назобиха". А ти пак ще обикаляш кофите.
  А иначе - гласувай си за когото искаш. Нали това е демокрацията. И не се сърди на по-голямата част от народонаселението. Пък били те и "комунисти".
  Остани си със здраве и подържай злобата си.
  Тя ще ви изведе от менталната криза. обзела всички сини.

 60. 60 Профил на Гласувах - и Кво?
  *****
  Разстроено

  Гласувайте, Гласувайте,Гласувайте! Всеки Ваш Глас е Важен! Всички и от всякъде само това повтаряха за евроизборите. Е, 267 хиляди избиратели гласуваха за Кошлуков и Яне Янев! И тези 267 хиляди гласа ги приравниха на една КРЪГЛА НУЛА! Защото тези 267 хиляди избиратели, които си направиха труда да отидат да гласуват в деня на изборите, а не да отидат за гъби, се оказа, че НЯМАТ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА! За разлика от 205 хиляди избиратели за НДСВ, които казват били преляни от БСП и ДПС, но които 205 хиляди гласа ПОЛУЧИХА ЦЕЛИ ДВАМА ЕВРОДЕПУТАТА! Очевидно е, че 267 хиляди гласа са много, много, много по-малко от 205 хиляди гласа! И сега, след евроизборите, за ТОВА ПРЕСТЪПНО БЕЗОБРАЗИЕ, всички си мълчат - и политици, и депутати, и медии, че даже и Кошлуков и Яне Янев се таят като бълхи в посрани гащи! И НАЙ-ВАЖНОТО - за предстоящите национални парламентарни избори пак всички в един глас ще ни убеждават: ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ, ГЛАСУВАЙТЕ! ВСЕКИ ВАШ ГЛАС Е ВАЖЕН! ДОКОГА ГОСПОДА ЛЪЖЦИ ОТ ПОЛИТИКАТА И ОТ МЕДИИТЕ ЩЕ НАРИЧАТЕ ЧЕРНОТО БЯЛО И ОБРАТНО! Гласувайте си вече сами за себе си! Така поне ще си знаете точно колко сте! А и няма да ви се налага така безобразно да крадете подадените от народа гласове срещу вас!

 61. 61 Профил на RADE
  RADE
  Рейтинг: Разстроено

  ДО СОЦ. Драги ми СОЦ. Ако забелязвате употребявам българската дума 'драги' а не руският и еквивалент. Само този мъничък факт доказва че , чипът в горната ВИ част на хуманоидната ВИ материя е СРАБОТИЛ. Поздравления. Това е необходимото и достатъчно условие за доказване на Теорията за съществуването на КОМУНОИДИ. А дали съм некадърник от самолет видян , факта че отцелявам в тази дълбока и тежка финансова криза доутежнена и от вашата Партия любима с лъжите че криза няма говори за приспособноста на нормалните хора да живеят нормално въпреки съществуването на КОМУНОИДИ като ВАС. Любовта ми към историята е огромна защото това е единственото ефикастно оръжие за УНИЩОЖЕНИЕ на КОМУНОИДИ като ВАС. И ако смятате че , някой ми е пречил преди горчиво се лъжете. Пречите ми ВИЕ КОМУНОИДНИТЕ и то не само на мене а и на всички НОРМАЛНИ ЧОВЕЦИ ! Драги ми СОЦ. махни си чипа моля те и ще видиш колко е ПРЕКРАСЕН ЦЕЛИЯ СВЯТ.

  УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС. АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ! ! !
 62. 62 Профил на Плувец
  Плувец
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Как се е просперирало по време на комунизма бе Соц?Я ни разкажи моля те!!!То бива бива ама като сам си признаваш, че нямаш представа какво е било тогава, как така имаш дързоста да проповядваш?

 63. 63 Профил на до Любим мой Соц
  *****
  Неутрално

  От ден на ден ставаш все по тъп. Време е да спреш наркотиците и алкохола и да започнеш лечение.

 64. 64 Профил на до Соц
  *****
  Неутрално

  Аз съм млад но покрай баща ми имах възможността да се запозная с много преуспяващи хора през социализма - директори, партийни секретари и други изявени другари - до един пълни некъдърните, прости тъпи и некомпетентни или с умението да прибират в задния джоб или да се мазнят като охлюв по земята.
  Кадърните хора, о мой Соц, когато ги канеха големи и чужди фирми да работят за тях като баща ми, тях не им даваха паспорт и разрешително да напускат страната.
  А като на инжинерин са му плащали колко 150-200 лв не знам, дали е имало. И е трябвало да си сменя работата и да ходи да се моли да му дадат един апартамент да не живеем 6 души в 3 стаи.

  А когато чудесния Соц си замина успя не един, а няколко апартамента да си купи и сестра ми в частни училища и университети в чужбина да издържа, което й даде възможност да започне много добра кариера.
  И това всичко без да е откраднал и стотинка през живота си. В колкото предприятия из цяла България съм ходи, където той е работил. Съм чувал само добри неща да ми казват хората за него и навсякъде са го уважавали и като специалист и човек.

  А иначе много негови колеги, които си просперираха през Соц, после я загазиха здраво по едната проста причина, че никога нищо не е ставало от тях.
  Та такива са ти твойте изявени хора.

  Ай... отивай да си четеш устава на Димитровския комсомол!

 65. 65 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  В България хората влизат в политиката, за да забогатеят - ето това е една от фаталните последици на съществуващия у нас порочен политически модел. Защо обществото ни не оценява така труда на професионалиста, както на политика? И дали става въпрос само за обществена оценка или за скрити условия за забогатяване? Справедливо погледнато кой заслужава повече: професионалиста или политика? Професионалиста - спор няма - той създава нов продукт. А реално кой получава повече - политика. Спор няма, ще кажат политиците - ние създаваме условията за работа на професионалиста. Но дали в България политиците създават условия за работата или срещу работата на професионалистите? Не, в България политиците създават условия единствено и преди всичко за себе си. Поради простата причина, че зависимостта им от гражданите е сведена до минимум. А това е пък поради простата причина, че гражданите още не са осъзнали необходимостта да поставят политиците в зависимост от колективната си воля, и да изградят институции, които да заставят политиците да работят за тях. Защото по начина на мислене това са още несвободни хора, хора с робска психика. Драмата, която се разиграва в СДС просто е нагледен пример за това. Още роба Езоп в древна Атина е осъзнал необходимостта да бъде свободен, така както необходимостта да диша - за да живее. А съвременна България изобилства от хора, които искат да са роби - опитайте се да си представите въжеиграча Иван Костов и марионетката му Мартинчо във Франция да речем... Няма как нали? Там такива бутафорни политически фигури не биха просъществували и ден. Свободолюбия французин не би им го позволил!

 66. 66 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Аз искам съвсем сериозно да попитам :

  Как може да се промени конституцията на Република България, така че гласуването да стане задължително за всички.
  Според мен само тогава можем да претендирме, че сме подобие на демократична държава.
  Моля, който се чувства запознат със случая да ме просвети.

  Благодаря предварително

 67. 67 Профил на Enis
  *****
  Неутрално

  Да задължаваш някого да гласува насила или да го глобяваш,ако този не желае да упражни правата си на гражданин и избирател,мисля си ,че не е хуманно!Но, също така си мисля, дали в Конституцията може да се въведе текст,който лишава негласувалия на някакъв вид избори,от правото да гласува на следващия такъв избор, от същия вид!И негласувалия да разполага с осем години време да размишлява,кое е по-добре за него-да продължава да не гласува или да мисли и упражнява редовно своите граждански права!?Ако,това нещо би се въвело,естествено трябва да съществува и правилник помагащ да не губят правата си на тези гласоподаватели,които са били възпрепятствани от непреодолими към датата на гласоподаването обстоятелства и поради тази причина не са могли да се възползват от гражданските си права за избор!

 68. 68 Профил на rex
  *****
  Неутрално

  Е-сега остава тия идиоти да ни накарат задължително да гласуваме! Голяма демокрация, няма що! Абе я да ни задължат да си купуваме мерцедиси, последен модел! Няма не искаш, няма недей!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK