В полите на Европа

Хряс... Хряс... Хряс... Една брадва сече в близък план самолети, пенсии, атомни електроцентрали и болници. После застива над две разпознаваеми човешки глави. Накрая излиза надписът "Купуването и продаването на гласове е престъпление". Е, бездарието също е престъпление. Човек има правото да направи нещо безвкусно, но дали не нарушава правата на другите, когато реши да пусне тази безвкусица по национални телевизии и сайтове. Дори в сайтове на училища. Без червена точка, освен ако за такава не се брои червената роза долу в ъгъла.


Представете си красотата на всеки образ поотделно - как се сече самолет с брадва... А електроцентрала? А пенсия? Ама това е метафора, ще рече някой от съответния отдел "Пропаганда". Е да де, ама и в метафорите трябва да има вкус и мярка. Иначе става страшно. Мятащата се брадва в праймтайма по националната телевизия може да ти каже неща, които не си и мислил да влагаш. Особено в държава, където убийствата с брадва са плътна част от черната хроника. Само преди три месеца едно 15-годишно пернишко момче беше заклано с топор от 19-годишен младеж. А като прибавиш към това "пенсии" и "престъпление", забиваш директно в руската класика, където някой си Разколников пречуква с брадва старата лихварка Альона Ивановна. Само за информация, прави го с тъпото на брадвата, не я съсича, но както и да е.


Това ще да е скритият смисъл на този клип, Костов като Разколников, дебнещ с брадва в пазвата хората с пенсии. Ама не е изведено добре, колцина ще се сетят. А то сега, хряс-хряс, малко джаста-праста. Грубо, недодялано, като със секира майсторено.
В същото време клипът на БСП с брадвата е най-добрият възможен завършек на тази кампания. Без да го желае, той казва много неща за това, което се случи в последните месец-два. В самия край на кампанията партията, която винаги е играла мъдрата столетница, спокойна и овладяна, изведнъж изпусна нервите си. И направи нещо, което е против собствената й логика на поведение. Това е все едно в горния епизод от "Престъпление и наказание" старата лихварка (роля, която определено подхожда на столетницата) да се разфучи, да извади от пазвата си секира и да се окаже, че тя е истинският Разколников.


Подобно изпускане на нервите и откровено замахване със секирите на черния PR ясно сочи, че тази партия има сериозен проблем не само за предстоящите избори, но и за следващите години. Това никак не й харесва, не го е очаквала и не знае какво точно да направи, за да излезе от ситуацията. Другото, за което свидетелства този клип в по-общ план, е липсата на вкус, която демонстрираха предизборните кампании, не само тази на БСП. И попълването на тази липса с цинизъм, агресия, изкрещяни клишета и обикновена простотия. Сред малкото, които не заложиха на черния PR, бяха зелените, сините и май НДСВ...


Една любима реплика за финал, от Яворов, за да си оправим тъжния послевкус. Пък и става дума тъкмо за нашите работи. "Дори и когато убиват, там хората убиват сякаш с игла от злато, а не с дърварска секира, както тук - в полите на Витоша." Репликата идва от устата на Амели в пето действие на трагедията "В полите на Витоша" (1911 г.). Прибавям и първата ремарка на пиесата: "Събитието се извършва в София, в сегашно време." Все пак тук сегашното време е толкова относително. Тук. В полите на Европа.


Георги Господинов е автор на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др. Рецензиран е в издания като "Нюйоркър", "Гардиън", "Вилидж войс"... Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма".

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  Пенциите почнаха да ги намаляват в другите странир така че няма да сме първи. А Балкан навремето си беше за фалит, така или иначе.

 2. 2 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Гаврата е пълна. Това би трябвало отдавна да е ясно. Онези, които доведеха съзнателно народа до просешка тояга и буквално му дръпнаха хляба от масата, днес му предлагат по чувал брашно, за да бъдат избрани отново, и поне за да не изпука този народ от глад... И да има поне малко сила да иде и пак да гласува за тях...

  Онези, които навъдиха мутрите с брадви - къде буквално, къде метафорично, днес използват брадви в предизборните клипове точно защото знаят, че народът е опитвал тази брадва на шията си, а това го плаши..И съответнотакъв може да бъде манипулран... Чрез страх въобще и под страх от брадви...

  Такава предизборна кампания няма никъде!

  Хитлер е имал Лени Рифенщал, за да му прави предизборните филми, които макар и мразени, днес поне са еталон за кинематография!

  А ние - оставаме както винаги една гола, гнусна, балканска крайност и безвкусица... И мутренска, агресивна псевдокултура...

  И животински страх...

 3. 3 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 544 Неутрално


  Абе къде ще сравняваш нашите мутро-комунисти с Хитлер.

  Жестоките и безмозъчни селски пълчища на Сталин са преките пра-родители на нашите управници.

  think different
 4. 4 Профил на група № 19
  *****
  Неутрално

  Тая брадва от клипа на червените боклуци ми напомня "Тексаско клане" и "Петък 13"! Явно това им е в мозъците на комунистите - шок и ужас от загубата на властта! Винаги идва видов ден, господа азиатци, троянски коне и червени олигарси!

 5. 5 Профил на cenov
  *****
  Неутрално

  Едно време ме бе6е страх от тези с джипките,сега ме е страх от тези с джиповете.И едните и другите се лумпените на 100 годи6нбата партия,която си е партия на лумпените ,престъпниците и неграмотниците.Скоро тази партия 6те си отиде,като измрат простите бабета,които гласуват за тях и ги държат в парламента.Тяхните си мом4ета,ве4е с много пари и само4увствие не 6те им стигнат да ги държат над водата в политиката като първа сила.И сега6ната им песен е лебедовата песен на кървавата им банда.В но6та на изборите имаите 6ампанско за да отбележите истинския краи на тази божа напаст.

 6. 6 Профил на Graovec
  *****
  Неутрално

  Както обичат да казват от Партията " С кръв сме я взели тай власт и само с кръв ще я дадем"
  Въпросът е, че номерата им работят вече 20 години и за това не е виновен тоя дето яде баницата...
  схемата е следната:
  1. Взема се властта.
  2. Краде се яко.
  3. Идват избори с неблагоприятни прогнози и с част от парите се заемата някакви възможни политически позиции.
  4. Губят властта.
  5. Парите се реинвестират в радиа, телевизии, вестници и т.н. медии и структури за влияние и обработка на общественото съзнание.
  6. Готови са за властта след като населението е позабравило и ПР-те поработят и някой е пооправил държавата.
  7. Връщаме се на точка едно.

  Просто си е късопаметно гласоподавателното тяло и в мнозинството си не е много умно и е доста алчно...ъхъ, това е истината.

 7. 7 Профил на К
  *****
  Неутрално

  Метафората с брадвата несъмнено е голям PR провал на БСП. Тази брадва се насочи към тях и разкри страха им от другомислието. БСП и Догат се опитват да феодализират общественото мнение. Искат да изглеждат изключителни, защото са на всеки километър.

 8. 8 Профил на Възможна прогноза
  *****
  Неутрално

  Дали брадвата няма да изиграе лошата шега на картата на България с черепите.Явно някои имат нужда да учат още.Ако могат.

 9. 9 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Ето такива текстове трябваше да изпртавим срещу тази безумна реклама.
  Обикновено не харесвам текстовете на Господиновн но в този случай смятрам, че едва ли ще има две мнения.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 10. 10 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  пичове ние се отвращаваме ,ама има хора които като чуят костов и балкан направо настръхват и тази глупост е насочена към тях а не към нас..и за съжаление те са повече от нормалните ...

 11. 11 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  пичове ние се отвращаваме ,ама има хора които като чуят костов и балкан направо настръхват и тази глупост е насочена към тях а не към нас..и за съжаление те са повече от нормалните ...

 12. 12 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Гаврата е зад първосигналния прочит, всъщност главната идея била за символа на фашистите.

  Типично по комунистически и този път пропагандната символика на другарите роди свръхпросташка изцепка.

 13. 13 Профил на Robinson
  *****
  Весело

  Не съм гледал въпросния клип, но подозирам какво е родил комунистическият ум... Много хубава аналогия с Разколников, за което поздравявам автора! А това, че БСП са тъпи, примитивни и жалки руски подлоги е ясно на всички. Въпросът е, че в България хората не са се цивилизовали достатъчно, за да разберат, че се самопрецакват, хабейки си енергията в безсмислени неща, едно от които е оплюването на некомунистическите управления. А последните, впрочем, въпреки грешките си, вадеха на два пъти България от кенефната дупка, над която сега мощно серат Гоце, Доган, Ковачки, Сакскобургготски и ... Русия.

 14. 14 Профил на 1100110111
  *****
  Весело

  От болни комунистически мозъци друго не може да се очаква. Нищо чудно. "Купуването и продаването на гласове е престъпление." Така завършват предизборните клипове на партиите. Това вече е ЛИЦЕМЕРИЕ!!!

 15. 15 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  "там хората"
  Яворов е като Boriaz, който беше посетил за кратко време роднините си в чужбина и също би написал подобна книга.
  "там хората" трябва да минат години за да ги разбереш, но не е нужно и няма нищо за разбиране. БГ добродетелите са универсални. Аз лично предпочитам да ме убият с брадва, вместо садистично боцкане.

 16. 16 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  Защо се ГЛАСУВА и НЕГЛАСУВА?
  1). Защо се гласува?
  ПО-ДОБРЕ ПОРОБЕН, ОТКОЛКОТО ПОГРЕБАН!
  2). Защо не се гласува?
  НЕ СЕ ГЛАСУВА, ЗАЩОТО ЕДИНСТВЕНАТА СМЯНА КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЧРЕЗ ИЗБОРИ Е ДА СМЕНИШ СЕБЕСИ.

  Предизбурната кампания на Серли Станишев:
  "Ние БСП, увеличихме пенсиите, намалихме тока, НИЕ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ЧЕСТНИ С ВАС и достойно можем да се погледнем в очите". По-идиотска реклама от тази, евала!

 17. 17 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какво може да се очаква от хора, които са чели само Вазов, Константинов, Пелин, Вапцаров, Стоянов и други културни хора ?
  Дори днес децата се изпитват дали правилно са разбрали уроците на тези мили хора.
  Селяците са супер, данъци не се плащат, убий за да живееш добре, вземи пари от всяка държава който ти даде, и още и още ...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 18. 18 Профил на Жътварят
  *****
  Неутрално

  Късопаметният българин е забравил как Ж.Виденов "вдигна" пенсиите, та едва не измряхме от глад.
  А комунистите не знаят друго освен брадви, разстрели и след разстрелите ЧЕРВЕИ!
  Не човек, а желязо и топорът не го лови!
  Не знам какво стана със сърпа и чука. Къде ли го запокитиха?

 19. 19 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 879 Весело

  15, внимавай какво си пожелаваш защото може и да го получиш, ха-ха-ха ... Те тая реклама е за идиоти като тебе, които виждат изхода само между иглата и брадвата. Само да те светна- научните изследвания показват, чес игла е по-безболезнено. Но пък с брадва си е класика, а?
  П. П. Благодаря за сравнението с Яворов. Е, не е много удачен примерът, но то и ние не сме и очаквали друго от човек, решил да сведе жизнения си избор между брадвата и иглата, ха-ха-ха ...

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 20. 20 Профил на сomradе
  *****
  Неутрално

  Др. капиталист, какво общо имат семейство Костови и Балкан с темата?

  capitalist
  * 10

  има хора които като чуят костов и балкан направо настръхват и тази глупост е насочена към тях а не към нас..и за съжаление те са повече от нормалнит

 21. 21 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Нивото на БСП и Синята коалиция е еднакво маниакално. Брадви и тоалетна хартия. Едните са огледален образ на другите. Партиите се сменят, гените мутират.

  По време на митинг-концерта на „Синята коалиция“ пред храма „Св. Александър Невски“ в София беше разпространена тоалетна хартия с образа на.....

 22. 22 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Boriaz,
  За мен ти си, много по-интересен от Яворов.
  P.S. Къде мога да я видя, тая БСП реклама(лошите червени убийци кръвопийци).

 23. 23 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Чухте ли новините междувпрочем?

  Вече се раздават и дози хероин на наркозависимите, за да се гласува за определена партия!

  Брадви и хероин!

  А аз нали ви думам:

  Гола, гнусна балканска крайност!

  С брадва може и да се наситни хероин...

  Кокаин също...

  И амфетамин!

  Прекрасна комбинация!

  Честито!

  Падението се задълбочава...

  Обичам Балканите! До ужас!

 24. 24 Профил на EUROPE
  *****
  Неутрално

  Моше Павликморозовско, риташ срещу Факти.

  Антихристиянски Антикапиталистически Марксизъм
  е рушил и изродил Русия през 1917+. Марксистката
  изродщина е наложена на България и Източна Европа от СССРусия.

  БКП БСП са предимно марксисти ленинисти сталинисти русофили школувани в СССР.

  Начетени са по марксистки с Достоевски, Горки
  и так далее и так далее.

  Продукт си на несъществуващата варварска нация СССР.

  Абсурдно и гротескно е да морализатостващ в България
  която е Културна Майка на Русия и жертва на Руско разбойничество, както са и други страни, не само при марксистката фашистка нация СССР, но и през предните векове.

  Не манифестирай простотия, неразумни юроде.

  Просвети се.

  справка:

  Манифест на Комунистическата Партия, 1848

  Фашизмът, д-р Желю Желев, 1982, 1990

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  Иван Лилов

  ЕUROPE by Prof Norman Davies, Oxford U.

  www.sluntse.com Вечните книги, Християнска етика


  Владимир Йосифов
  * 17

  Какво може да се очаква от хора, които са чели само Вазов, Константинов, Пелин, Вапцаров, Стоянов и други културни хора ?
  Дори днес децата се изпитват дали правилно са разбрали уроците на тези мили хора.

  Селяците са супер, данъци не се плащат, убий за да живееш добре, вземи пари от всяка държава който ти даде, и още и още ...

 25. 25 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  Лайно, ако е вярно, не е весело.

  Нито е уникално само за тази "балканска страна",
  както се пънеш да внушаваш.

  Какъв е твоят проблем?

  Аlexander
  Весело
  * 23

  Чухте ли новините междувпрочем?

  Вече се раздават и дози хероин на наркозависимите, за да се гласува за определена партия!
  ...

 26. 26 Профил на Аlexander до ААА
  *****
  Весело

  .............................................................................................................

 27. 27 Профил на Дени
  *****
  Неутрално

  Заради текстовете на Георги Господинов чета Дневник!!!

 28. 28 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Царството Божие вътре във вас
  Махатма Ганди прочита "Царството божие е вътре във вас" и заявява:
  Русия в лицето на Толстой ми даде учителя, който ми предостави теоретичната основа на моето ненасилие.

  Нашият Ботев вижда нещата от друг ъгъл:.....а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата......Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, В РЕДОВЕТЕ НА БОРБАТА да си найда и аз гробът!


  (Лука 17:20-21)
  20. А попитан от фарисеите, кога ще дойде царството Божие, отговори им: царството Божие няма да дойде забелязано,
  21. и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е. (Лука 17:20-21)

 29. 29 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Днес в Перник се раздавало сладолед на площада безплатно от БСП и има три дневен бир фест от Весела Лечева за гр.Перник,където е възмойно да получите бира и др.НАГЛО И ГАДНО!!!

  "Който не работи 'той и да не яде"
 30. 30 Профил на ДА БЕ
  *****
  Неутрално

  ХОРА, КЛИКАЙТЕ НА РЕКЛАМИТЕ НА БСП, НЕКА ИМ ИЗЛЕЗНЕ СКЪПО, ГАДИНИ ГАДНИ МРЪСНИ.

 31. 31 Профил на Десен
  *****
  Неутрално

  Първосигнално послание - първосигнален отговор!Комитата точно на това залагат-да се изгуби много енергия за прости нападки!Вместо да се пените срещу врага,бъдете хладнокръвни и спокойно привличайте симпатизанти!

 32. 32 Профил на dupni4anin
  *****
  Неутрално

  Как няма да се раздават наркотици и анфетамини - нали Галеви са навън и възобновиха дейността си! Такива гьонсурати като Станишев и Доган няма никъде! Съгласен съм с 6 - това е техния сценарии и разчитат на късата памет на тъпаците в БГ!

 33. 33 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1493 Любопитно

  В началото се смях, после се замислих, аха да се натъжа и прочетох нещо смислено:

  "малкото, които не заложиха на черния PR, бяха зелените, сините и май НДСВ..."

  БСП и деривати са Азиатци, това е ясно, остават Ъелените и Сините... За тех да гласуват тези, които мислят че от Витоша по-високо и от Искъра по-дълбоко има!

  Иначе лошо - и брадва и дръвце ще се гризва...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 34. 34 Профил на да не си кривим душата
  *****
  Неутрално

  Цитат от Г.Господинов
  "Сред малкото, които не заложиха на черния PR, бяха зелените, сините и май НДСВ..."
  .......

  Не "май" НДСВ, а само те не заложиха на черния пиар.
  Я сега четете днес глупостите и клеветите на Костов ("синити" за Царя, па тогава го слагайте в горната група.

 35. 35 Профил на Преброител
  *****
  Весело

  На пети юли ще броим червените комунистически зомби, крепостните на ДПС и прятелите на мафията от НДСВ!

 36. 36 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Отива й на БСП да бъде оприличена на стара- лихварка, на която ние плащаме вече незаслужено висока лихва, май всички трябва да се превърнем в разколниковци на 05.07. и като него да "посмеем" да смажем една нищожна въшка, ако не ме лъже паметта така наричаше той лихварката-бабичка, и колко е по-лесна и хуманна нашата задача, не ни е нужна брадва, за да се осмелим да "посмеем" да смажем въшката!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 37. 37 Профил на monaxa
  *****
  Неутрално

  Добри хора!Бьлгари!
  Часовникът цъка!Остават 2 дни,които са съдбоносни! Eлиминирането на Станишев и Доган от управлението на страната ни е основната ни цел! Погледнете наглите им мръснишки червени и угоени физиономии!Погледнете им страхливите клипове ! Погледнете им странните предизборни заплахи и обещания!Нали никой разумен човек не би гласувал за тази измет с ориенталски манталитет!
  ”Бог дава,но в кошара не вкарва,а змията когато умира най много хапе”!
  Вразумете се и се мобилизирайте за изборите!Всички бьлгари трябва да разберете че тези избори са битката за Бьлгария и неиното оцеляване в бьдешето като дьржава!В момента Бьлгария е като една гола,пребита и ограбена проститутка на пьтя за Европа.И това го направиха 2 -те Пети колони.Едната рьководена от агентите на Путин Сергей Станишев и Георги Пьрванов,хора без гордост и морал ,забравили Перущица и Батак,Шипка и Одрин, а втората рьководена от Ахмед Доган,които е роден турчин,турчин е и турчин ще умре.Не гласувате ли всички срещу БСП и ДПС след време Турция и Русия ще си стиснат рьцете на Шипка!Тогава предателите ще бьдете Вие!

  Над нас е Бог,които ще ни съди!Под Него е нищото!

 38. 38 Профил на КОМБАЙНЕР
  *****
  Неутрално

  Г-н Георгиев,не зная как сте живяли при социализма и какво
  толкоз сте изтърпяли и какво точно сте инвентаризирали,но
  трабва да Ви кажо,че в преносен смисъл г-н Лостов със своята
  секирка доста пообрули българската държава и от един
  невзрачен преподавател по Научен комунизъм се превърна в
  милионер,а Елена Костова притежава най-богатата фондация.
  Брадвата г-н Георгиев не е на БСП,защото хората на чийто
  труд да се надявам сте правили инвентаризация,съградиха
  българската държава,чиито блага Лостовците с най-блага усмивка раздадоха на своите съпартийци,сини активни борци,перестройчиците от бившата БКП и хорицата от държавна сигурност,които стояха зад изграждането на СДС / Сътрудниците на държавна сигурност /.
  Така че напълно излишни са вашите емоционални изблици,
  защото пенсионерите и другите бедни слоеве на населението
  много добре знаят какво е да те погали синята брадва.
  А г-н Жътварят,който едва ли е посял през живота си дори
  стрък жито е едва ли е пожънал една ръкойка,обвинява Жан Виденов,за нещо,което не е извършил.Защото перестройчиците от бивщата БКП и ДС,както Иван Костов подтикван от неговия
  съидейник тогава Меди Доганов да оглави протестите,свалиха Жан Виденов,за да няма кой да им попречи да разграбят България.А многоуважаеми Жътварю може би и ти самият си пожънал от народното благо и затова така яростно днес защитаваш новобогаташите меко казано.
  Така че избирателите разбират езика на този клип и предполагат,че комбината Борисов,Костов и Доган отново ще
  са на висотата на хората,които ще върнат Българиья в Костовото време за дообработка,т.е. за доограбване.

 39. 39 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Успех на Сините!
  За червените брадвата, за нас Синята бюлетина!

 40. 40 Профил на Станислав
  *****
  Неутрално

  До 38, потресен съм . Ти си олигофрен. България в момента се управлявя от испанец , турчин и руснак. Няма по голям стимул да ги изритаме тези некадърници!!!!

 41. 41 Профил на vassildanov
  vassildanov
  Рейтинг: Гневно

  Комбайнер, ти сам ли измисли всичките си простотии, или някой ти ги продиктува?
  Живеем в бездарна гротеска по Оруел. Време е да попитаме т. нар. социалисти: „Ами вие кои сте? Колко кръв и национални предателства тегнат върху вашите съвести?”
  Или просто да направи предизборен клип: „Газдов и Гогов хранеха прасетата с хора. Ще го направят и техните наследници”.
  Или: "Простете ни за грешките! Изклахме 30 000 българи през септември 1944 г. Избихме още 220 000 до 1990 г. Върнахме страната 50 години назад. Откраднахме външния дълг. Пратихме в чужбина 1 милион българи. Други 700 000 си отидоха преждевременно през ръководения от нас "преход". Създадохме организираната и уличната престъпност. Пречихме за приемането на България в НАТО и ЕС. Окрадохме европейските фондове.
  Но можем да бъдем по-добри. Ние сме на ваша страна! Дайте ни още един шанс!”

 42. 42 Профил на rycher
  *****
  Неутрално

  Любимите на народа червенотиквеници са изтъпанили в алеите на Парка в Русе свои тъпи агиттабла и цяла нощ две коли на охранителна фирма ги пази от народната любов.
  Хвала на такива народни любимци!

 43. 43 Профил на cenov
  *****
  Неутрално

  И все пак има светлина в тунела.БСП си отива завинаги от политическата сцена като водеща сила.Край.Пети юли е денят в които 117 годишната баба ще падне окончателно в гроба и вече няма да стане от него.Вярно ,много нейни деца остават ,но бабата е умряла и не може да пее.Тази дата трябва да се отбележи подобаващо.Купете си шампанско и запеите вечерта на 5 юли:Комунизмът си отиде,спете спокойно,деца...И Доганчо си отива,колкото и силни позиции да има.Без БСП той си е едно нищо и най-верятно ще изчезно от сцената по много интересен начин.Затова на 5 юли с шампанско.

 44. 44 Профил на ROME
  *****
  Неутрално

  КОМБАЙНЕР, Лостов е сделан като теб в ссср.
  Зомбиран като теб.

  Апропо, сиреч кстати, тоест разгеле,
  Combine тоже е Западняшка дума.

  Ужас. Техническият ти прогрес идва от Латинския Запад,
  през Москва -- известна още като Трети Rome,
  Втори Константинопол, Втори Istanbul и Втори Киев
  (Киев 1 бил град на на Българската Преславна принцеса (Б)Олга).
  Усукана работа. Шибана.

  На всичкото отгоре, древният Рим бил основан от
  тракийци бегълци от разрушената Троя. Свят да ти се завие...

 45. 45 Профил на 4th of July
  *****
  Весело

  Гласувай на 5ти за Суверенна България!

 46. 46 Профил на S,Tod
  *****
  Неутрално

  Съсеченият с брадва самолет е тип Боинг. Няма как да е построен в
  се-се-се-ре! Тъп комуняговски клип! Ако беше "Ту"можеше да е на БГА "Балкан". БГА-то фалира от нескончаемите командировки до "русията". Имаше едно лице, което постоянно пътуваше със самолет (командировка) със следния маршрут: София-Москва-
  (САЩ,Англия,Франция и т.н.)- Москва-София! Защо фалира БГА-то
  може да си отговорите сами. Всичко в крайна сметка е свързано
  комунистическия режим и саморазпадането на "се-се-се-ре"-то! То
  не си плащаше за услугите!

 47. 47 Профил на таня
  *****
  Неутрално

  Вижте кои са им идеолозите на кампанията, Руменпетковци и Кирилдобревци, този с трамвая, (синът на Николай Добрев, когото се кълнат почти всички комунисти) - смях. Само физиономиите им говорят за нивото на интелекта. Ама са извадили брадвата, защото пистолетите ги използват по тъмно и еднолично. Това са ни приготвили, ако ги оставим пак на власт. Затова ГЛАСУВАЙТЕ!

 48. 48 Профил на ДОЛУ БКП!
  *****
  Неутрално
 49. 49 Профил на торtortolina
  торtortolina
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо терористичната партия шумкари БКП, преименувала се за един на БСП, но със същата стръв за брадви и сеч над другомислещи хора, не направи клип за собствените си кървави действия след 9 септември 1944??? Клип за комунистите с брадви, съсичащи буквално богатите, банкерите, заможните селяни и граждани, професорите, но и съсичащи душите и съдбите на поколения, чиято вина е била, че не са се крили с тях в шумата и ограбвали мандрите; че са били богати, предприемчиви и несподелящи комунистическата лениново-сталинска идеология; клип за лагерите /преди години картата на България, осеяна с черепи, показващи комунистическите лагерите в България, беше заклеймена като внушаваща омраза от комунистите-социалисти, а сега брадвите внушават "добри помисли" според ПР на БСП/, за побоищата на невинни хора, разстрелите и убийствата без съд и присъда, гаврите, национализацията, изселванията и т.н. Този клип няма да е приятен, нали? Трябва да се признае ВИНА, а БКП-БСП никога не признава и не е признавала своите грешки!!!

 50. 50 Профил на anarch
  *****
  Неутрално
 51. 51 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  Тъй като народа ни НЕЗНАЕ нищо по хубаво, е дал ход на комунизма, който се поддържа и финансира от две позетивни и негативни течения на капиталистическия свят. И защо го прави всичко това? Защото не знаем ДВОЙНАТА СМЪРТНА ОПАСНОСТ, която е в ход сега и това НЕ Е ИЛЮЗИЯ.
  През последните 6 години България изгуби всичките си МОРАЛНИ КАЧЕСТВА и характер в духовна неорентираност и игнорантство.
  Ето до къде достигна много-партийната злоба в борбата им за ОЦЕЛЯВАНЕ.
  Само за 6 години, България НИКОГА НЕ Е ИЗГЛЕЖДАЛА ТАКА ЦИГАНСКА, ТАКА ТУРЧЕЛЯСАЛА, ТАКА ОБЕЗЛИЧЕНА държава, НИКОГА.!!!!!!!!!. ( Истината е шокираща.)

 52. 52 Профил на Въпрос
  *****
  Гневно

  Господа цензори (мета-модератори), пояснете това по-долу с какво нарушава Вашите правила или всичко, което не съответства на Вашето мнение се реже. Дерзайте демократи!

  Г-н Георгиев,не зная как сте живяли при социализма и какво
  толкоз сте изтърпяли и какво точно сте инвентаризирали,но
  трабва да Ви кажо,че в преносен смисъл г-н Лостов със своята
  секирка доста пообрули българската държава и от един
  невзрачен преподавател по Научен комунизъм се превърна в
  милионер,а Елена Костова притежава най-богатата фондация.
  Брадвата г-н Георгиев не е на БСП,защото хората на чийто
  труд да се надявам сте правили инвентаризация,съградиха
  българската държава,чиито блага Лостовците с най-блага усмивка раздадоха на своите съпартийци,сини активни борци,перестройчиците от бившата БКП и хорицата от държавна сигурност,които стояха зад изграждането на СДС / Сътрудниците на държавна сигурност /.
  Така че напълно излишни са вашите емоционални изблици,
  защото пенсионерите и другите бедни слоеве на населението
  много добре знаят какво е да те погали синята брадва.
  А г-н Жътварят,който едва ли е посял през живота си дори
  стрък жито е едва ли е пожънал една ръкойка,обвинява Жан Виденов,за нещо,което не е извършил.Защото перестройчиците от бивщата БКП и ДС,както Иван Костов подтикван от неговия
  съидейник тогава Меди Доганов да оглави протестите,свалиха Жан Виденов,за да няма кой да им попречи да разграбят България.А многоуважаеми Жътварю може би и ти самият си пожънал от народното благо и затова така яростно днес защитаваш новобогаташите меко казано.
  Така че избирателите разбират езика на този клип и предполагат,че комбината Борисов,Костов и Доган отново ще
  са на висотата на хората,които ще върнат Българиья в Костовото време за дообработка,т.е. за доограбване.

 53. 53 Профил на 4th of July
  *****
  Неутрално

  Да. Прав сте.
  Back to basics, дето има една дума.
  Не забравяйте

  БЪЛГАРИЯ Е НЕОТДЕЛИМА
  ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА И СВЕТОВНА
  ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

  ТОВА Е ОРИЕНТИРЪТ. А не Ориентът...

  Отстоявайте Себе си, отстоявайте Истината, отстоявайте Живота.

  ВЪЗРОДЕТЕ БЪЛГАРИЯ.

  www.sluntse.com Вечните книги, Християнска етика

  Бим
  * 51

  Тъй като народа ни НЕЗНАЕ нищо по хубаво, е дал ход на комунизма, който се поддържа и финансира от две позетивни и негативни течения на капиталистическия свят. И защо го прави всичко това? Защото не знаем ДВОЙНАТА СМЪРТНА ОПАСНОСТ, която е в ход сега и това НЕ Е ИЛЮЗИЯ.
  През последните 6 години България изгуби всичките си МОРАЛНИ КАЧЕСТВА и характер в духовна неорентираност и игнорантство.
  Ето до къде достигна много-партийната злоба в борбата им за ОЦЕЛЯВАНЕ.
  Само за 6 години, България НИКОГА НЕ Е ИЗГЛЕЖДАЛА ТАКА ЦИГАНСКА, ТАКА ТУРЧЕЛЯСАЛА, ТАКА ОБЕЗЛИЧЕНА държава, НИКОГА.!!!!!!!!!. ( Истината е шокираща.)

 54. 54 Профил на .....
  *****
  Неутрално

  На мен ли така ми се струва, или все една и съща статия четем?

 55. 55 Профил на Oho
  *****
  Неутрално

  Номер 52: Не очаквах, че има толкоз прости хора.......наистина. За социализъма няма да споря, но конспорацията дето намирате против Виденов е просто удивително ТЪПА!! Това е! И не знам дали се усещате или пристрастността ви е толкова голяма, че на бялото викате черно.......

  Какъв Меди ? Че той сега се е разпасал, не 1997-2001! Толкова ли сте заблуден или се правите ?

 56. 56 Профил на Наско
  *****
  Гневно

  Хора,опичайте си акъла и излезте да гласувате,защото нищо добро не ни чака.Помните ли 3000 лева за долар, сега може и борда да падне и не си мислете,че червените задници ще се посвенят да го направят,ще го направят и още как! Видяхте какво направиха с децата излезли на протестите преди няколко месеца.Тия са готови да употребят груба сила само и само да запазят властта си. Превърнаха държавата ни от рай на балканите в една затънтена корумпирана селска губерния на Доган и сие!Призовавам всички трезвомислещи хора да излезнат да гласуват,нека да направиме каквото трябва.Не позволявайте друг да решава вместо вас!

 57. 57 Профил на Читател
  *****
  Неутрално


  "Бойко Борисов, шокиращият българин"
  в. "Монд", Париж
  1 Юли 2009
  Мизансценът е отличен. Бойко Борисов приема в резиденцията си в Банкя, на 20 километра от София. Отвън високата прясно подсилена ограда е дублирана с непрекъснат кордон от черни лимузини и с разположени един до друг гардове. Вътре половин дузина въоръжени телохранители са се разположили в шатра, окичена с ловни трофеи. Колекция от саби, друга от бутилки от уиски, препариран вълк, снимка на Марлон Брандо от "Кръстника". Декорът е разгърнат.

  В градината Бойко Борисов в къси панталони и бяло поло е седнал на люлка. С телосложение на хамалин от халите, с лице на боец, къса коса, мургав тен, или мутра, както казват по филмите. Той дъвче огромна пура пред тежък ръчно изработен пепелник. Десният му крак е вдигнат на ниска масичка, стегнат в шина. "Кракът ме боли", подхвърля той на френски, представете си. Спортистът си счупил глезена във футболен мач през май. Той бил нападател и спонсор на любителския тим. И капитан, разбира се.

  Кметът на София, фаворит на парламентарните избори на 5 юли и евентуален министър-председател на България, може да говори с часове за коженото кълбо. Също така той обожава кучетата. "България нямаше своя порода. Преди две години обаче бяха признати българските овчарски кучета. Това е голямата ми гордост."

  За останалото той не се опитва да скрива лекото си отегчение. Отговорите са сухи, гъгниво произнесени, подготвени от неговия антураж и целящи да оставят впечатление за тежест. Човекът, който ги произнася, гледа двата си мобилни телефона, разлиства български таблоид и се заглежда по материал за Анжелина Джоли. На ума идва размишлението на един лишен от наивност дипломат: "В Брюксел той ще произведе сензация".

  Все пак този първичен неодялан човек печели широката част от българския електорат. След двайсет години на мъчителен посткомунистически преход, на мафиотизация и на афиширана корупция, на преобладаваща бедност, населението търси спасител, който да го управлява. То мисли, че го е намерило в този харизматичен минотавър. "Аз съм човек на реда, имам навика да общувам директно с хората, не се страхувам от реформите", декларира той. Точно търсеният профил.

  Неговият облик на "чистач" му спечели подкрепата на гражданите, уморени от празните дебати, водени на скования език от миналите времена. "Българите вече не обръщат внимание на думите. Трябва око да види и ръка да пипне", обобщава Бойко Борисов.

  От създаването си през 2006 г. върху пепелта на десницата, неговата партия ГЕРБ печели всички избори, макар че нейният лидер не участва никъде в структурите й.

  Малкият народ е съблазнен. Включително част от интелигенцията. Подхранвана от марксистки възгледи, тя се надява, че идва краят на бързото натрупване на капитала посредством убийства и разгул. Тя е привлечена от човека, който обещава да се разправи с "корумпираното правителство" и да "изчисти представата за България в Европа". Така редом с вече компрометирани политици, млади дипломати се присъединиха към неговата формация. Какво значение има неговото минало, щом като човекът иска да промени нещата!

  На 50 години "новият човек" се вписва в начертаната политика на комунистическата каста, която брутално се обогати след краха на режима. Внук на бивш кмет на Банкя, убит от комунистите през 1944 г., син на апаратчик, Бойко Борисов влиза в полицейско училище, което формира кадри за режима. Той става пожарникар, скоро след това е произведен в чин полковник. С черен пояс по карате, той става треньор на националния отбор. Физическите му качества скоро ще му послужат. През 1990 г. той създава охранителна фирма, която просперира във времена на насилие и убийства, завладели страната.

  Бойко Борисов показва зад гърба си скромната къща, където е роден. После се обръща гордо към внушителната постройка на няколко етажа, която обитава. "Пазех гърбовете на толкова ВИП-персони и можех да си построя това", обяснява той. Резиденцията му е вдигната по времето, когато просперирали делата му. Мъжът минава за един от богатите хора в страната.

  През 1991 г. той е бил телохранител на Тодор Живков, ръководител на Комунистическата партия, който управлява страната от 1954 до 1989 г. През 1999 г. Борисов поема близката охрана на бившия цар Симеон Втори, който се връща от изгнание. Двама ментори, които го формират политически.

  Когато Симеон става министър-председател през 2001 г. Бойко Борисов е назначен за главен секретар на полицията. Насред уреждането на мафиотски сметки, той се сдобива с репутацията на суперченге. Неговите критици като германския журналист Юрген Рот, специалист по организираната престъпност в Източна Европа, го слагат в центъра на войната между клановете, която раздира София. Името му излиза в множество доклади, но никога не е разследван.

  През 2005 г. полицаят, станал вече генерал, се впуска в политиката. Той печели кметското място в София и е преизбран триумфално през 2007 г. Спечелва си прозвището "Бат Бойко". Той влиза във война с Румен Гайтански, наричан "Вълка", който държи почистването в столицата. Неговите опоненти го обвиняват, че разчиства мястото за свои приятели.

  Бойко Борисов не се задълбочава за този период, предпочита да се определя като "човек на диалога, работяга". Като се спира на международните си връзки, той изброява дълъг списък на европейски личности, които познава, вади писма, подписани от Ангела Меркел или Мишел Алио-Мари, изтъква приятелството си с министрите Патрик Девежиан или Ерве Новели. Хвали се с топли връзки с Никола Саркози, подчертава сходни с него черти, сравнява маниерите на правене на политика без фанфари.

  Бившият шеф на българската полиция разказва случай от 2004 г. Като министър на вътрешните работи тогава Никола Саркози предлага на България партида стари коли. Бойко Борисов се намусил от състоянието на колите и изминатия километраж. Пред Саркози похвалил Германия, която била подарила на неговата страна блестящ материал (в случая - автомобили). Наредени край пътя, френските автомобили представлявали примамка само за пишман-шофьори... Малко време след това България получила 150 нови коли Рено и Пежо. По-късно, в София, Никола Саркози попитал Бойко Борисов: “Доволен ли сте сега?”. Българинът благодарил и го дарил с пистолет

 58. 58 Профил на цитат
  *****
  Гневно

  "Е, бездарието също е престъпление. Човек има правото да направи нещо безвкусно, но дали не нарушава правата на другите, когато реши да пусне тази безвкусица по национални телевизии и сайтове." В подкрепа на казаното от автора и за напомяне на БСП за един стих от барда на соца Любомир Левчев от онова време - "Бездарието е фашизъм..."

 59. 59 Профил на Български шоп
  *****
  Неутрално

  Виновни за “мафиите“, олигарсите-комуняги и ченгета, корупцията, процентите на ДПС са онези 3 милиона избиратели, които не отиват да гласуват. Те нямат право да мрънкат след това. Българите са спечелили всички битки и изгубили всички войни. Техния шанс ще дойде ако се събудят и вместо да бойкотират изборите, отидат да гласуват, за да не се оставят цигани и турци да ги управляват. Гласувай БЪЛГАРИНО !

 60. 60 Профил на EНП
  *****
  Неутрално

  С написаното в "Монд" връщането на доверието в България е трудна задача. Но да му носят греха господата от ЕНП, които припознаха софийския кмет за "десен", вместо да помогнат на изпадналата под натиска на бившата ДС и посткомунистическите медии и внедрени в редиците й провокатори истинска десница.

 61. 61 Профил на Realistka
  *****
  Неутрално

  Като чета статията на Георги Господинов и коментарите под нея, се сетих за популярната фраза:„Не стреляйте по пианиста – той толкова може” , която в “Impressions from America” Оскар Уайлд твърди, че е видял в едно заведение (saloon) на Leadville, Colorado през далечната 1882 година. Ето така:

  Over the piano was printed a notice: „Please do not shoot the pianist. He is doing his best“.

  Та и мен ми се прииска да призова читателите и почитателите на Георги Господинов (между които причислявам и себе си...) чрез една парафраза::

  Не стреляйте в пи-арите на БСП – те не могат друго.

  И да добавя следните обяснителни бележки.
  Не забравяте, скъпи съотечественици, че БСП - любима партия на една значителна част от българските гласоподаватели преди не толкова отдавна печелеше изборите с 99.99% . И в онези не толкова далечни времена със своите опоненти тя разговаряше не с клипове, а с калашници и тояги (реални)...

  Така че това, от което сега се възмущавате и което наричате „черен пиар” всъщност е една огромна крачка напред по дългия и стръмен път на очовечването на тази партия...

  Знам, че е ужасно тъжно да осъзнаваме, че много от нас няма да можем да дочакаме пълното очовечване на тази партия...поради неумолимостта на биологичните закони.
  Но да благодарим и на това, защото и това можеше да не дочакаме...Пък и кой от нас се е родил с обещание за справедливост...Никой, нали!

  А утре не пропускайте да гласувате!

  Аз също ще гласувам...с № 19!

 62. 62 Профил на Чао
  *****
  Неутрално

  Жоре,мъчно ми е да ти го кажа направо,но предизвикваш спокойни хора да ти отговарят:ПРОВИНЦИАЛНИТЕ КОМПЛЕКСИ НЕ СЕ ЛЕКУВАТ!Да беше само ти,но увличаш цяла тумба комплексари.И те уверявам,че не съм КОМИ-те са на твоето ниво,а се смятам за "десен",който сам си гради живота-(не пави свирки за аванта).

 63. 63 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 442 Гневно

  Аз не искам ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА да е с мен докато все още търпим КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ в членство !!
  Именно защото сме БЪЛГАРИ, трябва да покажем това на СВЕТЪТ,
  КАКВО е ИСТИНСКА ДЕМОПКРАЦИЯ, основана не на Между-Култово-ПАРТИЙНАТА ПОЛЯРИЗИРАНОСТ, Не на, МЕЖДУ-КОАЛИЦИОННИТЕ ИДЕОЛОГИЧЕСКИ Пререкания и НЕ на МЕЖДУ-ЕТНИЧЕСКИТЕ РАЗПРИ и ВОЙНИ!!
  А ИСТИНСКА БЪЛГАРСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, основана на най-хуманното Девмократично и ОСЪЗНАТО ЧУВСТВО на ;
  ПРИЕМСТВЕНОСТТА!

  Приемствениост във всички сфери на отношения и Приемственост на всички разлики между нас. ХОРАТА НА 21-ви Век.
  Приемственост на Разлики в КУЛТ-Идеи, на Вяра и Етнически Произход.

  Срамно е че все още;
  Най старият УМИШЛЕНО създаден и все още потдържан СОЦИАЛЕН КОНФЛИКТ е вътре-Социалната ПОЛЯРИЗАЦИЯ.
  Поляризация на Култ-Идеологии, Поляризация-Pелигиозна и най срамното ПОЛЯРИЗАЦИЯ-ЕТНИЧЕСКА!!

  ДО КОГА такъв живот бе ХОРА-БЪЛГАРИ??

  България има нужда от моя глас!
  А АЗ, ИМАМ НУЖДА ОТ СЛАВНО ОТЕЧЕСТВО!!

  НИЕ ИМАМЕ НУЖДА ЕДИН ОТ ДРУГ!!

  Но нека бъдем откровенни, какъв глас??
  Както до сега ОЦВЕТЕНО-ХИПНОТИЗИРАН или ОСЪЗНАТ-БУДЕН глас?
  Глас даден не за главатари на разни Култово-Фракционни, Коалицирани или Сектански групировки, а глас даден за ХОРА-ЛИДЕРИ-ТАЛАНТИ!

  Управляващите са приключили бюджета с дефицит??
  Как да не е в дефицит, когато през цялото мандатно време Полит-ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, избрани от нас ХИПНОТИЗИРАНИТЕ БЪЛГАРИ,?КРАДАТ за ЧАСТНИ КУЛТ-ФРАКЦИИ, ЧАСТНИ-КУЛТОВИ-ГРУП-КОАЛИЦИ и СЕКТАНСКИ ШАЙКИ, под претекст, разни КАМПАНИЙНИ средества.
  Един Вид "КОНСТРУКТИВНО" ограбване на ДАНЪЦИТЕ дадени от НАРОДА.

  Апел към Всички БЪЛГАРИ,
  Апел и към Правителството - БЪЛГАРСКО.

  Драги Сънародници, за да не отчетем и този път само активност без резултати след насрочените неподготвено-прибързани -ИЗБОРИ,
  Моля най учитиво Правителството ни, да отложи датата на изборите с няколко месеца,
  Причината е тази, че народът се опомни и разбра вече за кого и как да гласува, но за случаят се налага това не само защото е лято и народът е пръснат, но ни заставя и спешното изпълнение на няколклко Вътре-Социални констгруктивни промени!

  Кои са те?
  Ето част от най-главните!!

  1 / Конституционно спиране-ЗАБРАНА на всякакви средства вземани от Държавната Хазна, под претекст "БЮЖЕТНИ стедства за разни КАМПАНИИ", и давани безвъзмездно на всички тези Лично-Култови, маскарадно напудреди, АМАТЙОРСКИ Фракции, Коалиции, Партии и Секти (Култ-Групировки)!
  Всяка една Култова, маскарадно напудрена, АМАТЙОРСКА Фракция, Коалиция, Партия и Секта (Култ-Групировка) да се задължат Конституционно да обявяват официално, ежегодният си паричен членски доход, върху които да им се начислява ДОД и да си плащат те на Държавата, данък-приходи.

  2 / Премахване от Конституцията ни правото на МАНДАТ, правото на Имунитет, правото на Вето!
  ( Не е Демократично вече под закрилата на МАНДАТА да държим и храним имунизирано, ЛЕНТЯИ, ЛЪЖЦИ и КРАДЦИ, злоупотребяващи с Народното доверие! )
  ( Не е Демократично вече от позицияата на сила или мажоритет да се налагат мнения за действия, от една малка частна Култ-групичка, над цял един МНОГОНАЦИОНАЛЕН Народ, камо ли намеса във вътрешният живот на друга държава! )


  3 / Излизане на Българският контингент-УБИЙЦИ пръснати по света, шляещи се сред Петролните военни геноциди с оръжие!!

  4 / Изгонване на всички чужди военни бази от РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ!

  5 / Заставяне да ни се изплати наемът и лихвата за милитаризираните ни площи от чуждият Милитарист!!

  6 / Преработване на КОНСТИТУЦИЯТА като се приеме най-Демократичният закон, Законът на ПРИЕМСТВЕНОСТТА!!

  7 / Изготвяне на Конституция, неподлежаща на никакви постановления, изменения и допълнения към нея поне за период от 150г.
  (Изготвяне и приемане на закон който да гарантира и самата КОНСТИТУЦИЯ от умишлената и системна пренагласа от Бизнес-Марионетните ни и Политико-Престъпни правителства.
  Закон закрилящ и вътре-социалните ни честни отношения, живот и работа.
  А не ежедневните и пренагласи чрез допълнения, изменения и разпоредби към законите и, създаващи спънка в Икономиката и спънка на цялостното развитие на Държавата. Приемане на МНОГО строги без-мандатни и без-имунитетни, санкции, мерки с наказания за Всеки един Държавен служител, сбъркал, нарушил или злоупотребил с поста и доверието на Народа.)

  8 / Пълна и безприкословна ЗАБРАНА на НАМЕСАТА на всички тези Лично-Култови маскарадно-напудреди групировки, Фракции, Коалиции, партии и Секти, във ВЪТРЕ-ДЪРЖАВНИТЕ и ВЪН-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ отношения!

  9 / Натиск в ЕС/EU за изгонване на КОЛОНИАЛИСТЪТ Но:#1, АНГЛИЯ, заради откраднатата територия на ОСТРОВИТЕ ЧАГОС, оставяйки цял един народ в изгнание, досега!

  10 / Заготовка на Проекто-План- Предложение за Демократична промяна в Европа и целият свят, основано Демократично, върху законите на ПРИЕМСТВЕНОСТТА на всички разлики между нас, ХОРАТА на 21-ви Век!!

  Не направим ли това по-горе казано и то спешно, не очаквайте Будният-БЪЛГАРСКИ народ пред урните.
  Там ще се явят пак както винаги, само хипнотизираните, силно оцветени, и безмандатно-послушни членове фенове на Култови Фракции, Коалиции, Секти и следващите ги Поляризирайки обществото, всички 339+1 Частни Групировки.

  Моля да помислим за РОДИНАТА на БОТЕВ и ЛЕВСКИ а не за главатарите на самооцветилите се Култови групи, изредени по-горе.
  Моля да помислим сериозно за наследството което оставяме на нашите деца!!
  Моля да помислим за БЪДЕЩЕТО на РОДНА Б Ъ Л Г А Р И Я!!!!!!!!!

  !!Жалкото е че, всеоще в България се избират БЕЗМАНДАТНИ, маскарадно-ОЦВЕТЕНИ и САМОИМУНИЗИРАЛИСЕ Партии, а не хора, личности-ТАЛАНТИ!!

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали."
  Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 64. 64 Профил на слава на БКП
  *****
  Неутрално

  Каквото и да става,комунистите отново ще са във властта и ще комнадват,не 50,а 150% да излязат да гласуват. Те са непобедими

 65. 65 Профил на до чао
  *****
  Неутрално

  Що така издайнически и комплексарски бе приятелю чао, чау-чау... стига вече, напусни форума, не се увличай по текстовете на гг))

 66. 66 Профил на koko
  *****
  Неутрално

  Читателю,
  и платените статии четеме, няма смисъл от паст/ копи
  имиджа си вдигнахте с брадвата, народа е казал, който нож вади, от нож умира, весела неделя

 67. 67 Профил на Бим
  *****
  Неутрално

  1). Знаители че Тодор Живков плащаше на Америка 10,000,000 десет милиона долара годишно ЕМИГРАНТИТЕ ДА СЕ МЪЧАТ.

  2). Знаетели че Европа НЕПРИЕМАШЕ емигранти а само Америка-Австралия-Канада го правеха.

  3). Знаители че Тодор Живков бе назначил ПО 8 осем ЧОВЕКА на всеки окръг, които да убиват без съд и присъда.
  ---------------------------------
  Нужно ли е да се питаме, кой стои зад неразкритите убийства, най-многото катастрофи на света и защо сме напърво място в света по полицаи на глава от населението.?.

 68. 68 Профил на Савецко Анадоле
  *****
  Весело

  Вен сере на мост! В една лодка сме...

  Enchev, Iliya P.
  Гневно
  * 63

  Аз не искам ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА да е с мен докато все още търпим КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ в членство !!

 69. 69 Профил на ...
  *****
  Весело

  под моста...

  Савецко Анадоле
  Весело
  * 68

  Вен сере на мост! В една лодка сме...

  Enchev, Iliya P.
  Гневно
  * 63

  Аз не искам ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА да е с мен докато все още търпим КОЛОНИАЛИСТА-АНГЛИЯ в членство !!

 70. 70 Профил на Енчев 2
  *****
  Неутрално

  Да поставим условия за членство в ЕС - първо Турция и Русия.

  Едва тогава - колониалистическа Великобритания.

 71. 71 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Под полите на Европа
  търсим нейното съкровище,
  ала нейните секрети
  си остават непревзети.

 72. 72 Профил на svc
  *****
  Неутрално

  много добър материал

 73. 73 Профил на Пак Чао
  *****
  Неутрално

  Не знам за материала,но читателите хич ги няма.Шепа хора на по 3 ракии.Ако така се печелеха избори,Ванчо Костов щеше да е пожизнен ДЕМОКРАТ.

 74. 74 Профил на Борислав Станев
  *****
  Неутрално

  Като някогашен кеш мениджър на авиокомпания Балкан, работил за отдел „Парични потоци и разплащания” от 1995 до 2002 година, когато фирмата премина в ликвидация, бих споделил следното.
  1. Авиокомпанията бе доведена до състояние на практически фалит далеч преди приватизацията й. По времето на БСП и Жан Виденов, държавното дружество се източваше безогледно чрез множество неизгодни сделки, както вътрешни, така и международни, където голям дял имаха и руски фирми. Назначавани бяха директори, чиято професионална некомпетентност наред с далаверите им широко се коментираха сред състава. В същото време милиони от парите на данъкоплатците се наливаха в авиокомпанията и именно това я поддържеше да не потъне напълно. Накрая Виденов реши да я включи заедно с други големи държавни фирми в списък за ликвидация, ако няма кой да я приватизира.
  2. По времето на Костов авиокомпания Балкан продължи още известен период да бъде държавно дружество, но и през това време имаше злоупотреби. Вместо ликвидация на завещаната от Виденов и БСП практически фалирала авиокомпания, Костов избра приватизация, а приватизационната цена беше огледалото на окаяното състояние, в което приватизацията завари дружеството със старите му руски самолети.
  3. Новият собственик на вече приватизираното дружество Зееви подходи с голяма амбиция и назначеното от него ръководство, в което имаше и дългогодишни авиационни експерти взе бързи и решителни мерки за запушване на пробойните и овладяване на разходите и всякакъв род изтичане на финансови средства. Бяха сключени нови лизингови договори за наемане на модерни западни самолети и то на вече нормални цени. Заплатите за разлика от други пъти винаги се изплащаха навреме, а с цената на много и широки усилия, авиокомпания Балкан за първи път от много години успя да завърши финансовата година на някаква печалба и да намали значителна част от дълговете.
  Този възходящ тренд не можа да продължи обаче. Възникна спор, в който Зееви доколкото помня настояваше да бъдат намалени някои тежки държавни авиационни такси, на които подлежеше фирмата, както му е обещало правителството, което и след приватизацията продължаваше да държи 25% от нея. Не му беше позволено и да приложи всички пазарни решения, които биха отворили по-добри перспективи за развитие. Приватизационната сделка се развали през 2001г, като купувачът реагира емоциално и спря дейността, а Костов, на когото му предстояха избори заведе дело, за да демонстрира, че правителството няма отговорност. Преди не много време научихме, че международният съд в Страсбург е на друго мнение, тъй като той присъди в полза на купувачът Зееви, като неизрядната страна се оказа именно правителството на Костов.
  4. БСП направи всичко възможно да извлече максимален дивидент от ставащото с авиокомпанията. През 2001г. предстояха избори и вестниците бяха засипани със всякакъв род спекулации, инсинуации и откоровени лъжи. Заедно с политиците на БСП и наливащите масло в огъня синдикати се надигна и един разярен хор от гласовете на онези хора в авиокомпанията, на които приватизацията пресекна облагите, привилегиите и личните далавери. Например, приватизацията прекрати практиката летателният състав да стои на хотели в чужбина по близо цяла седмица в очакване на полета в обратна посока, нещо което никоя авиокомпания не можеше да си позволи. Бе наложен много строг контрол на задграничните представители (за голяма част от които бе обществена тайна, че са бивши хора на службите) и многобройните начини, чрез които търговският състав източваше авиокомпанията към свои и чужди фирми. Има и много други примери.
  5. По повод многобройните спекулации на политиците и на пресата помня показателния пример, при който тогавашният депутат Петър Димитров и по-късно министър в последното правителство на БСП, на въпрос в Народното Събрание за това от къде черпи информация за нередности в приватизираното дружество, отговори, че разговарял със стюардеси и техници на авиокомпанията. Това, което биха разбрали от счетоводно-финансовия състав, например, нямаше да е интересно. По онова време окончателно се убедих, че за това, което се пише по вестниците, човек трябва винаги да има едно наум. Помня всички онези изкривени информации, които бяха комбинация от полуистини и лъжи. Те стовариха вината и приписаха обвиненията на собственика на Балкан, вместо на политици и недобросъвестни хора във и извън авиокомпанията, както в нейното настояще, така и в нейното минало. Още Костов, а след него и спечелилото изборите НДСВ предизвикаха многобройни проверки на държавните органи след развалената приватизационна сделка. За срам на пресата те не успяха да потвърдят многобройните свободни съчинения, с които бяха заляти медиите. Вместо това разследващите органи се убедиха, например, че Зееви е отпуснал заеми за двадесет и няколко милиона долара на Балкан, използвани за разплащания с доставчиците, и че операциите в дружеството са от обичаен търговски характер. Във късо време след започване на въпросните проверки и ревизии в авиокомпанията, към вестниците незаконно започнаха да се подават всякакви договори и други търговски документи на дружеството. В най-добрия случай те се тълкуваха некомпетентно от хора с очевидно липсващи познания, а в най-лошия случай бях свидетел как директно се фалшифицират текстове от оригинални документи. Да, и до това се беше стигнало. Хората, които направиха всичко това, някога ще жънат, каквото посяха.
  6. НДСВ спечели изборите през 2001г., и не само, че беше част от онзи хор, който нагнетяваше обстановката, но и назначи двама скандално известни синдици, приближени на председателя на народното събрание. Те издигнаха за награда на ръководни постове именно синдикалисти и други служители, които бяха в основата на раздуханата във вестниците истерия. Дружеството вече беше в процедура на несъстоятелност и тогава падна едно безогледно финансово източване, а на състава бяха наложени взаимоотношения от сталински тип, които потресоха всички и доведоха на края до бурни митинги пред административната сграда. Злоупотребите бяха толкова много и въпреки очевидните протекции на облагодетелствали се политици, прокуратурата най-сетне преди няколко години внесе обвинителен акт в съда и включи делото в публикуван на техния уебсайт списък със знакови, обществено-значими дела, но не помня дали медиите тогава се заинтерсуваха от това.

  Борислав Станев, [email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK