А може и да заболи…

А може и да заболи…

© Иван КутузовПод личното командване на облечения в пълна парадна униформа ген. Бойко Борисов два екипа на пожарната и още два на полицията свалиха от фасадата на кино "Сердика" билборда на фолк певеца Азис. Всичко това се случи пред обективите на фоторепортери и телевизионни камери, които документираха с особена тържественост демонтирането на заснетите задни части на "Краля". Кулминацията беше, когато плакатът с надпис "Как боли..." се спаружи и тежко падна в нозете на Генерала, който отсече с гласа на военния хроникьор Левитан: "Недопустимо е пред паметник на национален герой (Левски - бел. ред) да бъдат поставяни подобни билбордове!" От тротоара тъжно гледаше небесносиньото око на Азис, под което вече се четеше само "боли". С това пищният спектакъл приключи. Липсваха само финалните надписи, озвучени от песента "Не плачи за мен, Аржентина"...Успехът на Бойко Борисов е едновременно шанс и малшанс, доколкото той може да ознаменува края на българското политическо

Това е първата част от редакционен коментар на "Дневник", публикуван през октомври 2004 г. Преди да ви кажа как е озаглавен, ще ви запозная и с продължението му:
Но няма спор - постановката беше гениална. Както се казваше в рекламния слоган на филма "Първата вълна": "Те настъпват, за да унищожат планетата, но един човек ще ги спре!" И ето той е тук. Той "ще ги спре" в името на реда, закона и паметта на националните герои. Съвсем по апостолски. "Ох, леле-мале, как ще ги боли!"
С това Бойко Борисов постигна нещо повече от редова PR акция: отвори си нови хоризонти и разшири кръга на почитателите си. Независимо от факта, че билбордът на Азис виси със страшна сила поне от шест месеца. Независимо от това, че той е също толкова вулгарен и просташки, колкото са още милион неща в България. Независимо че не е работа на главния секретар на МВР да ръководи операции по свалянето на плакати. Истината е, че "първата вълна" беше отиграна майсторски.


Припомням тази латино история, защото е особено показателна за манталитета на човека, който е на път да стане министър-председател на България. Затова ще повторя важните детайли: един безвкусен билборд се пули на минувачите близо половин година. Той е изключително отблъскващ, а фактът, че се намира тъкмо срещу паметника на Левски, му придава друг смисъл - на тежка гавра с Апостола на свободата. Прекрасен повод тогавашният главен секретар на МВР внезапно да се активизира, за да влезе в обективите с парадната си униформа! Ръководейки спецоперация (четири екипа са ангажирани да свалят голия Азис) по защитата на национална светиня, Бойко Борисов вече дефилира като протектор на българщината.


Тази битка с кича изглежда забавно, защото тя самата е кич. И не случайно коментарът, който цитирах така напоително, е озаглавен "Чалга срещу чалга". Един любимец на народа, който се е дегизирал като силов играч, се "бие" с друг любимец на народа, който се преструва на хермафродит. Всеки с номера си, но безвкусицата е еднаква, а чалгата - обща…


Преди две седмици пожелах успех на Бойко Борисов не само защото така изисква приличието. Понеже става дума за нашия живот, няма нищо по-хубаво от това, че на 5 юли той демонтира далеч по-проблематичния билборд със зад…, упс!, тройната коалиция и му бе делегирана ясна властова отговорност, за да покаже какво и колко може. Въпросът обаче е доколко поне този път Борисов игра автентично или отново бяхме свидетели на една бутафория, подобна на акцията срещу плакатния Азис. Или да го кажа така: на същата "чалга срещу чалга", т.е. статукво срещу статукво, но в още по-опасен вариант.


Ще рискувам с хипотезата, че най-добрият и най-лошият сценарий за България могат да се припокрият. Защото успехът на Бойко Борисов е едновременно шанс и малшанс. Нещо повече - малшансът изглежда по-сигурен, тъй като има сериозен риск възходът на човека с парадната униформа да ознаменува края на българското политическо.


Ако в деня след изборите беше добра новина, че масовото гласуване показа червен картон на статуквото и предотврати опасността от размитост в управлението, то последвалите две седмици предложиха по-скоро материал за скептицизъм. В резюме:


- Бойко Борисов отзова депутат, което е грубо нарушаване на демократичната процедура.


- Бойко Борисов едва сега забеляза кой се е намърдал в листите на ГЕРБ (най-малкото не съумя да скрие изненадата си от присъствието на Маниака), което означава, че в парламента е попаднала поредната (след царската) порция случайни хора.


- Бойко Борисов поиска от депутатите СИ декларации за лоялност - нещо, което досега си беше позволявал единствено царят, при това неуспешно.


- Бойко Борисов все още в качеството си на столичен кмет и неформален лидер на ГЕРБ директно назначи никому неизвестна дама със спорна биография за председател на Народното събрание, с което демонстрира неуважение към парламентаризма и институциите.


- Бойко Борисов се почувства достатъчно сигурен да сглоби кабинет на малцинството, като едновременно с това приравни уж естествените си партньори по линия на ЕНП в лицето на "Синята коалиция" до несъмнените клонинги на статуквото РЗС и "Атака", с което подсили съмненията, че с клипа си "Гласуваш за Борисов - избираш Костов" статуквото не само не попречи, а помогна на алтернативата.Съсредоточавайки властта в ръцете си, с анонимни депутати и при липса на качествена опозиция, има риск бъдещият премиер да си самовнуши, че е целунат от съдбата за велик държавник

Всъщност тези, които аплодират бъдещия премиер за куража да състави самостоятелно правителство, за да не можели разни гадни коалиционни партньори да му извиват ръцете, пропускат един важен момент. Тъй като няма никаква друга алтернатива, в тези ръце вече се намира огромна власт. Мъчителното гаснене на традиционното "дясно", съчетано с провала на "лявото" осуетяват всеки опит за възстановяването на двуполюсния модел - за радост на олигархията и на нейните паравани. А в такава ситуация Бойко Борисов няма от какво да се притеснява. Никой не иска да го сваля от власт. Никой няма интерес от нови избори. Лабораторията за политически ГМО-та пък едва ли ще се напъва да излъчва "алтернатива", докато проектът ГЕРБ удържа положението…


И тъкмо тук се крие голямата опасност за политическото. Съсредоточавайки властта в ръцете си, с анонимни депутати, които вярно ще го следват по петите; при липса на качествена опозиция, която да го контролира, и на смислен коалиционен партньор, с който да търсят различни политически решения към проблемите, този човек може да си самовнуши, че е целунат от съдбата за велик държавник.


Не казвам, че непременно ще стане така, и дори стискам палци на Борисов наистина да се прояви като държавник, какъвто впрочем е единственият му полезен ход. Дотук обаче неформалният лидер на ГЕРБ изглежда силно опиянен от победата, а неговото гръмко изявление, че Брюксел ще ни деблокира парите по САПАРД само и само защото, "да се свети името Му" (по ДПС), е спечелил изборите, беше гаф, показателен за свръхпреценката на собствените възможности.


Впрочем вижте този цитат от интервю за в. "24 часа", дадено в деня на откриването на новия парламент:
"Аз моята история съм я написал, та написал… От мен зависи да направя председател на парламента, премиер. Под нулата съм тръгнал. Това никой не може да ми го вземе. Гледах днес от балкона на парламента и отчетох, че самичък съм направил толкова много. Самичък. Цяла партия. Апарат огромен."


С човек, който говори така и обича парадните униформи, трябва много да се внимава, нали? Такъв човек е задължително да бъде следен под лупа и сериозно критикуван, за да не разтегли и без това еластичните граници на своя егоцентризъм до степен, в която ще е късно да плачем за демокрацията и "Аржентина". Да бъде питан например как така маха народен представител и просто слага Цецка Цачева за парламентарен председател. Или по какъв точно начин ще прави ревизия на досегашното статукво, при положение че негов приятел, вече депутат от ГЕРБ, е изложил зад витрините на НИМ съмнително събраните златни колекции на известен олигарх, а друг негов приятел се размина с правосъдието, въпреки че наби полицай. А и това: ще продължи ли и като действащ премиер да звъни по телефона в сутрешния блок на Бареков, за да изяснява личните си отношения с Велислава Дърева…


Някои ще кажат, че още не са минали стоте дни на задължителен толеранс, а вече се заяждам. Но пак твърдя: това е здравословният начин Борисов да не си помисли, че "самичък" ще си прави и държавата. Да не си въобрази, че политиката започва с него и, по-важното! - за да не стигнем отново "под нулата". Защото тогава наистина ще боли. А "Как боли…" само когато парадните униформи започнат да се вадят от гардероба по-често!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (229)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Карикатурата е добра - Бат Боко след изборите търси с лупа къде са Марто и Манго, дето искали да преговарят и ръцете му да извиват...

 2. 2 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Абсолютно безобразно представяне на ТАКЪВ текст в сайта!

 3. 3 Профил на Пак аз
  *****
  Неутрално

  Дневник,ако искаш да те четем, трябва да се отнасяш с уважение към нас!

 4. 4 Профил на Дарин
  *****
  Неутрално

  Както винаги - прекрасен текст и възгледи, които напълно подкрепям. БРАВО!!!

 5. 5 Профил на Апчих
  *****
  Неутрално

  Текстът е много интересен, със зряло, добронамерено отношение към обекта си. Един наблюдател е длъжен да погледне напред и да предвиди вариантите. Това, което Любослава всъщност прави. И за съжаление с всички основания - по-раншни и появили се през последните дни, можем да се страхуваме от развиването на най-лошия сценарии.

 6. 6 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Хайде дежурните венцехваления да почват. Уникално, проникновено, неповторимо, какво повече трябваше да напише Люба за тоя оскотял народ... Няма ли журналистчески кафенета, да се подмазвате там бе.

 7. 7 Профил на kle4kar
  *****
  Гневно

  Нищо му няма на текста - Бойко Борисов просто обра "вота на идиота" така както го направи Царя. Управлението му ще бъде лошо а вероятно и много лошо. Честно казано не разбирам защо сините продължават да се надяват на някаква рационално сътрудничество с ГЕРБ; това няма как да се случи. ББ е поредния факан кретен който ни натресоха ченгетата и мутрите и който сами си избрахме - царят е мъртъв, да живее бате Бойко..

 8. 8 Профил на fredi
  *****
  Неутрално

  За съжаление и този път авторката е права. България се управлява от чалгари,мутри,комунисти,наионалисти и затова сме последни в Европа по всички стандарти на живот.

 9. 9 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  Много добре, Любослава. Почитател съм на вашите статии, но в случая ще си позволя малко критика (надявам се, градивна)...

  Според мен текстът не е съвсем гладък за четене, като основната причината може би е форматирането. Мисля, че разделянето му на повече абзаци би било полезно. Особено първият абзац е доста дълъг: в него има ясно обособени като съдържание части, които би било добре да бъдат отделени и визуално.

  Освен това, малко ме смути "политическо(то)". Въпреки, че като цяло вероятно съм разбрал за какво иде реч, използването само на прилагателно в случая създава, поне у мен, дискомфорт.

  И на последно място -- забележка към "Дневник": не смятате ли, че е по-добре да се използва ляво И ДЯСНО подравняване (justify) вместо само ляво. Поне на мен "плаващата" дясна част на текста ми дразни доста погледа, особено с тези дълги абзаци.

  Благодаря!

  "The Internet is an insecure place."
 10. 10 Профил на Muncho
  *****
  Неутрално

  Дано не е права авторката... Тежко ни! А може би експертното правителсво цъка зад ъгъла...

 11. 11 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  Относно № 9

  А, междувременно сте форматирали текста. Е, значи поне първата ми забележка вече не е валидна.

  Но защо го публикувате, и след това го форматирате? Все пак това не е точно "спешно" за публикуване.

  "The Internet is an insecure place."
 12. 12 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  kle4kar,
  Имаш интересно мислене, но струва ми се доста "замъглено" от алкохол, дрога или нещо там - каквото използваш !

 13. 13 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ще повторя обаче предложението си за подравняването. Наистина, заради сравнително малката ширина на колоната, има опасност понякога да се появят неприятни дупки насред текста, ако се използва двустранно подравняване, но пък и плаващата дясна част също смущава погледа.

  Разбира се, това сигурно е индивидуално, и други хора вероятно биха предпочели точно само ляво подравняване.

  "The Internet is an insecure place."
 14. 14 Профил на един видял
  *****
  Разстроено

  аза и пак аза, какво не ви харесва в текста? Може би това, че е до болка ВЕРЕН и ТОЧЕН, както са всички писани неща от една много, много добра журналистка!
  Ами това си избрахте братя и сестри, човека тка е роден, така възпитан, така научен и така ръководен! Да не си помислихте, че на грешната земя Българска се е родил човека от ранга на Ботев, Левски и т.н.?
  Не, не, много болка има да изтърпим и път да извървим, докато се родят истинските българи. Дотогава все ще викаме неволята, все ще се хващаме като удавници за сламката, все ще виждаме в поредния хулигат МЕСИЯТА, дето ще ни спаси!
  Та аз ви казвах, за кой да гласувате, ама нали сте си чугунени глави! От трън, та на глок- Станишев, сега Борисов! Разлика?

 15. 15 Профил на Чисто и просто
  *****
  Гневно

  Когато нямате необходимите пари за да си купите някаква стока или услуга какво правите? Поделяте разходите и съвместното им ползване с някой друг или казвате на продавача: "Нищо че нямам необходимите пари, давай стоката. Ако не ми я дадеш..." (следват мутраджийските аргументи-заплахи). Наглостта, заедно с тъпотията е характерна за милиционерите-мутри, в случая за този, дето напира за МП. Мутромилиционерът няма 121 депутата, но иска цялата изпълнителна власт само за себе си и ортаците си + подкрепа, т.е. само пасиви за останалите - СК, РЗС. А след като даде кредит на прокурорите, за да може на спокойствие да си го избие многократно през мандата, не иска да дели голямото лапане или активите и "отговорностите", ако това ви е по-благозвучно, което е в изпълнителната власт. Ако СК му дадат подкрепа това ще им е "последен валс, сбогом любима"

 16. 16 Профил на недоволен
  *****
  Неутрално

  Коя червена ръка те подкрепяше да напишеш това недоносче?Колко пари ти дадоха от Позитано да ползват името ти?

 17. 17 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  Ех, Любослава,
  Точно Вашата "журналистика" е най-голямата чалга в момента.
  Цялото словесно упражнение на тема "билборда на Азис" е чиста проба "душевен онанизъм". Защото ако наистина бяхте нормален журналист, нямаше да "отразявате" свалянето му, а още при поставянето му щяхте да сте надигнали глас срещу него!
  Едва ли е уместно да се обвинява ББ за "гасненето на дясното (ех мъка..) или за провала на лявото". Но Вие все пак между редовете вменявате някаква вина..Нали?
  А за това, че ББ сам е създал партията си - ФАКТ. Ако някой го отрича е просто сляп!
  И все пак - ако на Вас не Ви харесва отзоваването на случайно попаднал депутат - бъдете сигурна че на повечето хора това им харесва. Защото видяхме какво правят "неотзованите" или онези - дето имената им уж "значат нещо".
  ............
  Съсредоточавайки властта в ръцете си, с анонимни депутати, които вярно ще го следват по петите; при липса на качествена опозиция, която да го контролира, и на смислен коалиционен партньор, с който да търсят различни политически решения към проблемите, този човек може да си самовнуши, че е целунат от съдбата за велик държавник.
  ...........
  А според Вас какво трябва да направи? Да отиде "на село да копа", да седне и ревне с глас или да си гризе ноктите със съмненията от Вашето прозрение?
  Чували ли сте за онзи, дето отклонил реката през оборите, защото просто друг начин нямало? И осъзнавате ли че в България е дошло такова време? Защото за 20 години се наслушахме на какви ли не "елейни слова" от журналисти като Вас.
  Но дали все пак най-голямата вина на ББ не е че не покани Иво Прокопиев за министър-председател...??? Или поне министър?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 18. 18 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Гневно

  С тоя човек, дето за Господ се смята,
  ще ни се види тясна Земята!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 19 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  Дневник, още едно предложение, свързано с това, че статиите ви се актуализират след първото публикуване...

  Може би е добре да се публикува (вероятно автоматизирано) служебен коментар при всяка промяна. Разбира се, още по-добре би било ако има и линк към предходния вариант, но това сигурно е по-сложно.

  Целта е сред коментарите да се вижда "границата" при изменения в статията, които понякога може да променят значително и съдържанието на публикуваните от читателите мнения.

  "The Internet is an insecure place."
 20. 20 Профил на тошо
  *****
  Неутрално

  Чудесен текст, както винаги. Липсва ми само един коментар, дали е въпрос на възпитание да се каже, че Бойко Борисов не е никакъв демократ и мрази да му бъдат задавани неудобни въпроси от журналисти, или много скоро ще разберем, че се касае за добре обмислен проект за реставрация от която след време ще ни секне дъха. Казано по друг начин, когато избираш Бойко ти избираш Първанов

 21. 21 Профил на kle4kar
  *****
  Неутрално

  ... де да беше замъглено, ама не е. Това е мнението ми и макар че ББ изглежда твърдо убеден че "хората" са му дали моралното право да управлява не е зле да забравя че има и други хора които не са му дали това право и те са над 50% от гласувалите. По тази причина човекзт явно смята да управлява с "плаващо мнозинство" както в най-хубавите години на Беров като се фръцва когато е нужно и посочва с пръст коя от малките партии му е попречила да свърши някоя работа. Предполагам че след няколко години ще остави България в блестящо състояние подобно на това в което обяви че оставя София.

 22. 22 Профил на Miroslav Toshev
  Miroslav Toshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Страхотна статия Любослава, но чрез Вас, а и чрез теб месията Б.Б. си помисли че е богопомазан. Вестник Капитал и Дневник помогнаха за образа на Б. Б. Надявам се да бъдат обективни и да развенчаят всеки негов мит, а те не са малко, иначе се връщаме в 1933г. в Германия където спасителят Хитлер, изграждайки стройна партия и организация помете 55 млн. човешки живота. Съвпаденията са много.

 23. 23 Профил на коста
  *****
  Неутрално

  Какво се правите на забравили?
  Всички помним как се ваееше образа на геряо Бат Бойко.
  Полицаите чакаха по 5 часа с арестувани бандити за да дойдат Бат Бойко и киамерите.
  След това цялата "операция " се изиграваше като в Холивуд, тоя път с "участието на ББ"
  Така беше с хванатите със синтетична дрога, с хероин.
  Все се чакаше ББ да дойде за да го снимат.
  Права е Люба, а и всеки с акъл, да се съмнява кои хора и с каква цел изваяха образа на ББ.
  Макар че вече се видя...

 24. 24 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  Иначе съдържанието няма какво да го коментирам -- Любослава както винаги казва съвсем точно нещата, които при това би трябвало да са очевидни за всички (които имат очи да видят, разбира се).

  Част от хората гласуваха "дори Сатаната да е, само не ДПС и БСП". В крайна сметка получиха наистина Сатаната, или иначе казано -- БКП.

  Друга част гласуваха за "бате Бойко, дето ще оправи всичко". И наистина ще оправи. Не всичко, а всички. Всички нас. "Оправи". Сещате се.

  Трети гласуваха за него, щото видяха "бащицата". Все пак човекът се е учил лично от бай Тошо. Те поне не са излъгани. Бай Бойко е тук, скоро очакваме и Политб`юро на ЦК на ГЕРБКП.

  Естествено, да не забравяме мразещите "Костоффф". Те гласуваха за Борисов, за да изгони "гнусния мавър" от политиката, а защо не и да го вкара в затвора. Защо не наистина. За сметка на това на Доган може да се даде още един орден "Стара Планина" (а ако няма такъв, да му се дадат направо още два). Естествено от Гоце, с който Борисов има топли отношения.

  Мога да продължавам, но няма смисъл. След няколко месеца всичко ще е ясно. Или всички ще сме в затвора -- защото не сме си "траяли".

  "The Internet is an insecure place."
 25. 25 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  А, както пише в първия коментар небезизвестния бай Петко, карикатурата наистина е добра.

  Само дето аз бих я тълкувал доста по-различно (тъпите тълкувания на бай Петко едва ли някого вече изненадват). В момента очевидно "бат Бойко" е на високо, а ние -- там долу -- сме едни миниатюрни мравки за него...

  Но кой знае защо си представих карикатурата след няколко месеца. Лупата подозрително изглежда на тиган, а тълпата подозрително изглежда като да хвърля... яйца, развалени домати... А "бат Бойко", нали играе тенис, се пробва да отбие ударите с тигана, като с тенис ракета.

  Тъжно или забавно, ама няма да се учудя и това да стане. Пак дано хората не озлобеят толкова много, че не яйца и домати, ами камъни да хвърлят. Че тогава и тигана няма да го спаси "бат Бойко".

  "The Internet is an insecure place."
 26. 26 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 893 Весело

  Е, ББ не е идеален, разбира се, а не се знае дали няма да го демонизираме. Все пак в този текст се изразява едно притеснение, което доста често се чува в последно време. Все пак НС не е ГД полиция и вътре не е уместно да се разделят хората или да се налагат насила решения.
  Аз лично очаквам да се пусне еврофинансирането и оттам-насетне колкото по-малко закони пипат- толкова по-добре. Ако са решили да променят Конституцията по-добре да не пипат законодателството.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 27. 27 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Гневно

  Като казвам че журналистите са "чалга"..
  Ето Ви още едно доказателство от днес:
  ............
  Борисов канил човек на РЗС за министър, бъдещият премиер отрече.
  .............
  Чистият пример как се манипулират новини за събития.
  Нормалното заглавие би било:
  "От РЗС твърдят че бъдещият премиер е канил техен човек за министър, Борисов отрече"..
  Но тук просто няма новина.. Защото е видно че РЗС просто напомнят за себе си, каквото впрочем винаги правят.
  Но пък "качеството" на журналистиката е тип "ШОК".
  Но вече и в електронен вид ми идва множко!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 28. 28 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Защо "може и да заболи"? Очевидно сините зомбита вече ги боли...

 29. 29 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  ББ, по-скоро назначавай Бисер Боев за министър на икономиката... че иначе льошо, льоошооо....

 30. 30 Профил на kle4kar
  *****
  Неутрално

  Руританец мен като такова зомби би ме заболяло далеч повече ако сините участват в управление подобно на това на жълтата и червената пасмина отколкото да останем в опозиция

 31. 31 Профил на Браво!
  *****
  Неутрално

  Браво и от мен! За Любослава, разбира се! За статиите и'! Както и за тази!

 32. 32 Профил на Учуден
  *****
  Неутрално

  Дамата (Л.Русва), е млада- животът е пред нея и дано е щастлив! Стилът и, обаче показва много травмирана личност! Толкова ярост, не може да е платена-тя е лична! Оставям нападките и цинизмите на постоянните консуматори тук- не им достига интелект, но авторката, без съмнение познава данните за разходите на отделните участници в изборите. Та кой даде парите, и кой ще ги връща е в момента най-важният въпрос, особено за СК, а не парадните лампази на Б.Б.!

 33. 33 Профил на историята
  *****
  Гневно

  Не, това не е политически наивитет или полицейско мислене при ББ.
  Истинските десни формации вече са наясно, че иска да ги вземе "на абордаж" и по най-пиратския начин да ги съсипе окончателно.
  Прокламирайки "възродената" почтеност на "царя" с примеси на словесна "отговорност" ще може да каже, той или господарите му под някоя мила словесна форма: "Духайте супата, българи !"
  Е, ако, само това можем, просто сме обречени на голям червен господар.

 34. 34 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  № 28 Руританец : "Очевидно сините зомбита вече ги боли..."

  А защо ли си мисля, че повечето от гласоподавателите на ГЕРБ очакваха "червените зомбита" (включително Доган и Гоце) да ги заболи, а не сините.

  "The Internet is an insecure place."
 35. 35 Профил на СТ
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ твърди, че няма да прави коалиции, защото "болшинството" от народа е гласувал за него и иска ББ да го управлавя самостоятелно.
  Коментар:
  Пълна глупост. Дори децата във втори клас лесно могат да сметнат, че ГЕРБ е МНОГО ДАЛЕЧ от "болшинство". Правилното е да се каже "ГЕРБ постигна значителен успех", който обаче, е много далеч от обикновено, абсолютно или квалифицирано мнозинство.
  Цифрите:
  Брой на избирателите в основния и допълнителния избирателен списък - 7 129 965
  Брой на действителните гласове - 4 226 194
  Брой на действителните гласове, подадени за ПП ГЕРБ - 1 678 641
  Нататък е елементарна математика:
  Процентът гласували за ГЕРБ от всички гласували е точно 39.72%, т.е - много далеч от просто мнозинство, да не говорим за "болшинство".
  Още по-лошо е положението, ако се изчисли колко от българите, имащи право на глас са подкрепили ГЕРБ. Оказва се, че само 23.5% са подкрепящите Борисов и ГЕРБ българи. Или, ако приемем за вярна тезата на гербаджиите, че 1 678 641 българи са ги подкрепили, то излиза, че 5 451 324 българи са ПРОТИВ Борисов и ГЕРБ.
  Или, с други думи - само 1 от всеки 4-ма българи е ЗА ГЕРБ, останалите 3-ма са ПРОТИВ. И респективно - против самостоятелно правителство на ГЕРБ.
  На мястото на Борисов, аз не бих бих твърдял, че българите искат самостоятелно управление на ГЕРБ, защото това не е истина. Напротив - процентите на ГЕРБ показват, че огромната част от хората нямат доверие на Борисов и не искат той да управлява самостоятелно. Иначе гласовете му щяха да са поне два пъти повече.

 36. 36 Профил на AZ
  *****
  Неутрално

  Мили сънародници! Жална ни майна с тази политическа култура

 37. 37 Профил на радио"Ереван"
  *****
  Неутрално

  То истината си е такава,само че и момента за пускането на тази статия е подготвен избирателно.Почнеме ли да умуваме така току виж утре и на самия паметник сме посегнали.Не че не помним взривяването на мавзолея.Добре че индийците са по-разумни от наз иначе нямаше да знаем днес нищо за Тадж Махал.

 38. 38 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Поздравления към Любослава Русева за статията! Притесненията й за диктатура в латино стил ми се виждат малко попресилени, но това не пречи материалът й - като стил, наблюдения и език да са много добри.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 39. 39 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  "Ереван" в Тадж Махал мумии ли има или недуразумението в центъра на София имаше архитектурна стойност?

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Любослава Русева е от любимите ми автори. Когато критикуващше заминалата си вече тройна коалиция беше безпогрешна. Но явно не и е леко да преглътне факта че ББ победи с толкова много че измъкна от ръцете на СК "златното ключе" с което Мартин Димитров така се хвалеше. Личи и пристрастието към тази синя коалиция. Впрочем тя не го и крие и подписът и под онази декларация на интелектуалците в подкрепа на СК го показва.

  Ами това е положението Любослава. Това беше единственията начин пред българският народ да стовари един юмрук право в свръхарогантните хилещи се физиономии на Доган и Станишев. Да измъкне от ръцете на Първанов картата на мажоритарният вот с който той смяташе да подреди нещата както той иска. Като отиде и даде гласът си за единственият който имаше реалните шансове да победи авторите на сценарият - за Бойко Борисов.

  И да беше дал българският народ 5-10 депутата повече на СК все тази. Все едно, те са на светлинни години далеч от възможностите да формират правителство. И ако го формираха с кого друг щеше да бъде освен с Бойко Борисов? С какво тогава ББ щеше да е по-различен от това което сте описали? Ясно с какво, с това че нямаше да може да откаже включването на министри на СК. Ами той и сега иска да включи техни хора, ето напрамер Евдокия Манева. Аха, ама тя ще отиде сама а не че Костов я е пратил. Значи всъщност до това опират нещата, ще зависят ли нещата от сините вождове или не. Хайде да бъдем откровенни и да погледнем истината в очите - цялата работа е ще бъдат ли пуснати някои до баницата или не. Ако ББ ни пусне до баницата е прекрасен, ако ли не - лош.

  Искам да бъда ясен. Далеч съм от това да хваля ББ никак не съм забравил миналото му на мутра. Но пред българският народ имаше една единствена реална възможност да махне от себе си тези гадняри които го бяха яхнали и той я използва. Всички останали не получиха такава степен на доверие която да отговаря на прекомерните им претенции за власт. Да помагат ако ББ прави правилните неща и да го критикуват ако греши, тази роля им отредиха хората. На едно място я дадоха властта за да се знае кой носи отговорността. И ще отсъдим по делата, просто трябва малко време да мине.

  И за да няма грешно впечатление че съм гербер аз лично гласувах за Зелените. Но одобрявам начинът по който гласува българският народ, според мен това беше най-доброто възможно решение. Повтарям, ВЪЗМОЖНОТО а не както ни се искаше. Или предпочитате Първанов вече да редеше правителството на "експертите"? Отново ли искате пред вас тържествуващите физиономии на Доган и Станишев? Аз лично потръпвам като си представя това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на до#17
  *****
  Неутрално

  до#17 Струва ми се, че прекаляваш! Интернет е пълен с идиотски вестничета и бюлетинчета. Чети си само тях. Не е задължително всичко в "Дневник" да ти харесва.

 42. 42 Профил на mikolin
  *****
  Неутрално

  Статията, както всички текстове на любослава Русева е прекрасна. А, за съжаление, аналогиите с Германия 1933 г. сами се натрапват... Все пак да не забравяме мъдростта за историята, която, бидейки трагична, се повтаря като фарс. Е, сега е фазата на фарса, но и за него е си платим прескъпо.

 43. 43 Профил на до#40
  *****
  Неутрално

  Миличък, хората не са длъжни заради теб да си крият мнението. Това е авторска позиция. При това невероятно близо до истината!
  А навярно просто си свикнал с безлични медии, каквито са почти всички-ТВ, радия, нет-вестничета. Ако Дневник или Любослава не ти харесват не се чувствай длъжен да ги четеш!

 44. 44 Профил на до авторката
  *****
  Неутрално

  А МОЖЕ И ДА НЕ ЗАБОЛИ....

 45. 45 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  Анализи, разсъждения, монолози.... о.к. всичко е добре нарисувано. Човекът е преценен, но в условията на "вакум". Бойко Борисов зависи от европа, а това е важно и друго - като типичен "военен" тои обожава да е близко до "началниците", в този случай те са в европа. Принципа на либелализма в управлението, където всеки е "свободен" и с "човешки права" произведе "Доган" с подопечните му роби от кърджалийско. Още повече почуствайки се безнаказан, и с помощ от една "изключително либерална към кюрдите особено държава- турция" той реши да унищожи българският език осъзнавайки най-важната му значимост. "духът на свободата и либерализма" доведоха със себе си през изминалите 20 години повече сган и паплач от комунистите едно време -от прости мутри пребивайки те на улицата до изпечените БКП номенклатурчици разоряващи българина. Тази свобода госпожо я знаем, този филм сме го гледали... народа не се интересува от "либерални управления", а желае крадците и разбойниците който ежедневно, го ограбват и унижават да изгният в затвора.

 46. 46 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  У нас "политическото", "гражданското", "институционалното", "правовото" винаги са били просто зле ашладисани заемки, с които едно малцинство по жълтите павета и още няколко кафененца, блогчета и профилчета във Фейсбук самозадоволително си играе на поевропейчване. Иначе, безразделно владее племенното: там няма памет, специализация, въпроси, процедури, органи. Царство на нечленоразделните групови емоции. Там времето не е линейната хронология на логическите причинно следствени връзки и ясни отговорности, а просто различни цикли (земеделски, ритуални, на женската плодовитост, на националната митология), избродирани върху канавата на патриархалните лоялности и козаностри и маркирани от синкретични кулминации (абитюрентски изпращания, напивания със спомени за казармата, "световното", в които представителите на различни фамилии се срещат и за кратко формират една обща тълпа, която им позволява да се чувстват част от една обща племенна космогония. Там руский дух, там русю пахнет. За племенните нечленоразделници изборите не са част от някакъв политически цикъл, а еднократен акт. Всеки път различни части от огромната тъмна материя на българския обществен живот - аполитичните сеирджии и гъбари, любители на жълтата преса, "и ловци сме и рибари сме" и прочее - припознават в задаващите се избори възможност да изразят накакъв недоосъзнат колективен импулс, опитват се да ги превърнат в един от синкретичните си тълпо-образуващи ритуали: целуване ръката на Доган, посрещане на Царя от мадрид, излъчване на генерал Ивайло да пребори татарите...
  И я там был, мед-пиво пил.

  verum esse ipsum factum
 47. 47 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Волята на избирателите стои НАД скептичните статии....

 48. 48 Профил на mikolin
  *****
  Неутрално

  Статията, както всички текстове на любослава Русева е прекрасна. А, за съжаление, аналогиите с Германия 1933 г. сами се натрапват... Все пак да не забравяме мъдростта за историята, която, бидейки трагична, се повтаря като фарс. Е, сега е фазата на фарса, но и за него е си платим прескъпо.

 49. 49 Профил на до#47
  *****
  Неутрално

  Волята на избирателите е,че г-н ББ получи 39% от гласовете.
  Волята на избирателите е, г-н ББ да няма пълно мнозинство в парламента.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Драги #43, че къде съм казал че Любослава трябва да си крие мнението? Тя си продължава да ми бъде любимият автор и ще продължавам да я чета защото е много ценно това което пише. С огромната част от оценките и включително в тази статия сме на еднакво мнение. Просто казвам и моето мнение за да се види че има и друга гледна точка. И тя е че имаше и друг много по-лош сценарий. И хората избраха ББ като единственият реален начин да го спрат този много по-лош сценарий. Не че са толкова възхитени от него.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Весело

  № 47 : "Волята на избирателите стои НАД скептичните статии...."

  Не забравяй обаче, че точно избирателите ще сърбат попарата, като не се вслушват в "скептичните статии".

  "The Internet is an insecure place."
 52. 52 Профил на First Am
  *****
  Неутрално

  Hi-,
  Не змам дали писането във форуми има ефект или е само fun. Ще се опитам да Ви представя как изглеждат нещата от U.S. от информацията във вестниците.
  Не мога да разбера:
  1. Какво значни неформален лидер на партия (или си лидер или не си).
  2. Ако приемем, че е лидер може ли в същото време да е държавно лице - в случая кмет на София.
  3. Не прочетох никъде, че лицето ББ е в листите на ГЕРБ. Може би съм пропуснал.
  4. Какво означава ГЕРБ - ГЕРБът на Б-я, името на цвете или е съкращение от наименованието на партията?

  Ако може някой да даде пояснение.

  Oпасенията, че власта се концентрира в ръцете на нефрмален лидер ми напомня за това как Т.Живков беше концентрирал цялата власт и консумирал повече от 35 години. Е това на прост език се казва диктатура. Историята може да се повтари. Ученикът надминава учителя си.

  Godbless Bulgaria!
 53. 53 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А иначе, заформя се нов жанр в българската журналистика: просветени медийни диви предпазват генерала от славата и него самия. Хехехе

  verum esse ipsum factum
 54. 54 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  № 50

  Мисля, че е много погрешна тая позиция с "единствения реален сценарии". Тя се базираше на убедеността, че "Бойко така или иначе ще спечели, дай да го подкрепим и ние, че да не са ДПС и БСП".

  Пропускът в тази постановка е, че тя всъщност предизвиква "изкуствена лавина". Като се втълпява на хората, че повечето от тях щели да гласуват за Борисов... и те наистина отиват и гласуват за него.

  Мисля, че това беше направено съзнателно, и целта беше да се изтласка истинското дясно. Факт е, че тук беше пълно с хора, агитиращи да не се гласува за СК, защото "нямало смисъл", понеже "Бойко така или иначе ще спечели".

  А вече се видя и без друго какъв е Бойко и ГЕРБ. Както ми хареса да я наричам: не ГЕРБ, а ГЕРБКП.

  "The Internet is an insecure place."
 55. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1986 Весело

  "Абсолютно безобразно представяне на ТАКЪВ текст в сайта!"

  Борисов, ти ли си бе моето момче!? Знам, че с Първанката и пикливите му приятели обичате да затваряте сайтове, ама бъди търпелив, още ден два и ще имаш пълната свобода да ни покажеш какво можеш.

 56. 56 Профил на Штирлиц
  Штирлиц
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Самата постановка, че се надяваме новоизбраният народен водач докато се намества в ложето на народната любов да не задуши в съня си българското "полическо", показва мъртвородеността на това поличитеско. Политиката е нещо, което гражданите вземат със сила от управляващите, принуждават ги към нея със СИЛА, не е нещо за което се молят и кадят тамян

  verum esse ipsum factum
 57. 57 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Е, за кой да гласуват хората ? За Марто Алилуята, който един ден трудов стаж няма и който се е скатал от казармата ли ? Или идеологическия милиционер Костов преподавал идеологическа дисциплина ? Или пък за сегашните Станишев и Доган ? Та СДС са жалка картинка с 10 депутата, а ДСБ са същата историйка, но с пет.
  Добре би било авторката добре да се запознае с изборните резултати в т.ч. и мажоритарните и напр. може да установи, че СК в цялата страна получават около 285 х. гласа, а ГЕРБ само в София получава около 292 х. гласа. Освен това и Костов и Димитров буквално са разгромени в своите избирателни райони от кандидатите на ГЕРБ ! Да не говорим, че Костов дори губи и от Кадиев. Фактите са свещени,а коментарите са свободни. Но авторката и пет пари не дава за фактите. Нейното са общи приказки......
  Впрочем какво знаеше нашата общественост за Огнян Герджиков преди да стане шеф на НС ? Та той е бил известен само на своите колеги....
  За Русева (ще се повторя) поначало фактите почти нямат значение. Ако прелистите статиите й ще се убедите в това. Те са пълни с емоции. Очевидно дамата силно люби и силно мрази. Ето и два примера:

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2004/02/29/64431_kostov_li_ne_horata_si_iskat_bulgariia_obratno/
  В статията възторжено се говори за това как хората искали това и онова и т.н. и т.н Статията е в стил ранния социализъм - Другари, дайте да дадем))

  Но тя и мрази)

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2004/02/15/69843_stoianufff/

  Мисълта ми е да не й се връзвате много-много. Все пак е човек, за който фактите общо взето нямат значение.

 58. 58 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  53, живеем в свободна държава и всеки има право да си пише каквото си иска. Това правило важи и за пожарникарите, както и за техните избиратели.

 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Драги Керберос, Дневник винаги е бил ясно дясно ориентиран. Така че твърдението че тук е било пълно с хора които агитират да не се гласува за СК просто не е вярно най-малкото като съотношение.

  Причините за непрекъснато намаляващата подкрепа за сините са други и много по-дълбоки. И в никакъв случай не са само във явлението ББ най-малкото защото това намаляване на подкрепата започна далеч преди неговата поява. Просто ще помоля всички които са недоволни от неговата победа да кажат какъв друг вариант на изборни резултати смятат за по-добър за България. Но да е РЕАЛЕН.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До.....
  Волята на избирателя може и да бъде над "скептичните" статии, но скептичните статии помагат волята на избирателя да не бъде извратена до неузнаваемост. Защото може да ти се наложи да четеш само статии от Бареков. Трябва да те уверя, че това е доста скучно занимание. Почти като да го гледаш, но малко по гадничко.
  Поздравления към г-жа Русева за текста.

  Ecrasez l’infâme
 61. 61 Профил на N.A.
  *****
  Неутрално

  Боже, колко много ми се иска да седна пред клавиатурата, но не мога. Остава ми удоволствието да Ви чета.

 62. 62
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 63. 63 Профил на ще заболи
  *****
  Неутрално

  Бойко Тиквата излезе от страниците на застреляния Жоро Стоев, за да стане премиер на България.
  И първата му визита беше на купона на данчо лечков заедно с шефа на ТИМ и с президента Гоце. Там се любуваха на новия мерцедес на тимаджията и на момичетата, които им доведе.
  А за доброто им настроение се грижеше току-що излезлият от затвора доказан сутеньор Кондьо.
  Може в парламентарната група на ГЕРБ да няма сериозни юристи, може министър на науката да няма докторска степен, но пък приятелите на ТИМ от секретното поделение Тихина вече са в парламента. А кой ще поеме мястото на Доган и министерството на замеделието?
  Честито на печелившите и горко на останалите!

 64. 64 Профил на Софиянец до 52
  *****
  Неутрално

  Текстът ти е изключително глупав. Той никога не се е определял като неформален лидер- така медиите го наричат. Тях питай защо така го наричат ? И какъв е проблема в това, че медиите наричат един човек неформален лидер, а пък той е кмет ? Да знаеш какви бяха изборните резултати за кмет на последните кметски избори в София ? Да, не е в листите на ГЕРБ - е, и ? А какво означава ГЕРБ - нали ползваш интернет, влез в тяхната страница и може да научиш това.
  А сравнието с Живков направо кърти мивки........

 65. 65 Профил на до Fred
  *****
  Неутрално

  я ми кажи като не ти харесва как гласуват българите защо стана така, че когато всички се стегнаха и изметоха от властта БКП+ДПС на ДС, 40% от твоят глас е отишъл за тях и атака ???

  На мен пък не ми харесват кьорфишеци като теб !

  Костов ако търсеше "баницата" (както добре са ти обяснили) още щеше да е на власт както го правят тези в парламента с явен финансов интерес...

 66. 66 Профил на т
  *****
  Неутрално

  В един друг анализ в Дневник пишеше, че от малкото зло трудно ще стане добро. Даже, като вземе властта малкото зло обича да става голямо зло. Така че анализът си е съвсем на място и наистина има определени плашещи черти в характера и нрава на лидера, които не пасват на социалните промени, които трябва да настъпят в България. ББ до голяма степен си е един постмодерен Ганьо Балкански.

 67. 67 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Прогноза - До 6 месеца "експертно" правителство - ГЕРБ + Гоце!! Затова Бойко проваля стабилно дясно-центристко правителство - тогава няма да има мърдане!!! А сега Златев и ченгетата- бизнесмени ловуват с Гоце и финансират Бойко! А Божо става депутат
  -------
  Помнете Коритаров - неговото уволнение казва кой кой е и кой с кого е!

 68. 68 Профил на Тъп
  *****
  Неутрално

  Отдавна ме мъчи едно прозрение, но понеже не съм умен си мълчах. Абе мета-, псевдо-, квази-, МОДЕРАТОРИ- не ви ли е ясно, че, като скриете едно мнение, всички се интересуват най-много от него???

 69. 69 Профил на ВАРНА
  *****
  Неутрално

  Доколко статията е журналистически изпипана не знам, но споделям наблюденията и опасенията в нея. Нищо лошо няма в оглеждане на коня от всички страни, защото много работа го чака и само лек тръс и буйна грива не стигат...А и, Слава Богу, заспалия българин се пробужда, учи се на нетърпимост и става все по-взискателен към тези които избира да го представят. Поради конюнктурната победа на ГЕРБ, управническите им качества са неизвестни и недоказани, логично... Точно затова вниманието е така насочено върху ходовете и приказките на един измислен водач. Който приема ГЕРБ и Б.Б. безрезервно, понеже така повели фортуната и други самозабравили се водачи преди него, нека не се сърди и ръмжи на много други които не ги приемат така. Всеки в правото си! Просто парен каша духа и това е добре и за Б.Б. и с-ие. Стига да поискат да се огледат и ослушат..

 70. 70 Профил на zoiasto
  zoiasto
  Рейтинг: Любопитно

  Браво на Фред-подкрепям напълно мнението, изразено тук по отношение статията на Л.Русева.Това е положението-слава Богу,че свалихме от власт пагубната тройна коалиция!Просто на народа му писна.Но Синята коалиция сама си е виновна за ниските резултати на изборите.Друг е въпроса дали Бойко Борисов и ГЕРБ са поели верния път,съставяйки правителство на малцинството,защото 116 депутати са си 116,но не са мнозинство на фона на 240,нали?Бъдещето ще покаже кой прав,кой крив!

 71. 71 Профил на Шоп та дрънка
  *****
  Любопитно

  Статиите и анализите на тази жена траябва да влезнат в учебниците по журналистика, а самата тя да оглави факултета, та санким от всеки випуск излиза поне по един неин следовник.

 72. 72 Профил на СТ
  *****
  Неутрално

  № 47 : "Волята на избирателите стои НАД скептичните статии...."
  Точно така през 1933 година немския народ с честни и демократични избори си избра национал-социалистите, а Адолф Хитлер стана канцлер!
  Волята на избирателите в Германия доведе до до подпалването на ВВ2, причини смъртта на 20 милиона немци и 50 милиона от други страни в Европа, до разрушаване на икономиките на целия континет, до окупация и унищожаването на самата Германия като унитарна държава за почти 50 години!

 73. 73 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Шоп та дрънка-тъп та дрънка!

 74. 74 Профил на Сталин
  *****
  Неутрално

  72-бягай обратно в МАВЗОЛЕЯ!!!

 75. 75 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  ЛЮБОСЛАВА,
  древните римляни са приемали имената за неудобни .За това са избягвали да ги споменават по време на диспут.Сигурно това е било неразделна част от ценностната им система .Аз обаче не считам за неудобство да се спомене името на човека ,който си позволи да се нахвърли ,като д-р Джекил върху полицай стриктно изпълняващ служебните си задлжения ,човек на мутренския кръг мултигруп, защото той е предложен от Бойко Борисов за министър. Този човек си има име и името е ВЕЖДИ РАШИДОВ.Другият герой на нашето време предложен за министър също не е без име . Казва се БОЖИДАР ДИМИТРОВ,комунистическа персона със съмнителен антикварен бизнес и още по съмнителна професорска титла.

 76. 76 Профил на До СТ
  *****
  Неутрално

  Цитат - "Или, ако приемем за вярна тезата на гербаджиите, че 1 678 641 българи са ги подкрепили, то излиза, че 5 451 324 българи са ПРОТИВ Борисов и ГЕРБ. "

  Доста тъпа логика ! Кой ти каза, че 5 451 324 са против ГЕРБ ? Че първо една голяма част от тях не са гласували - не за гласували "за" Герб, но те въобще не са гласували. Как разбра, че са против ГЕРБ ? Освен това как разбра, че тези, които са гласували за СК са против ГЕРБ ? Как разбра, че тези, които са гласували за РЗС са против ГЕРБ ? Остави свободните съчинения настрана.
  Че по твоята логика маса американски президенти сами трябва да си теглят куршума, защото по-голямата част от избирателите не са гласували за тях - една част от тях са гласували за съперника, а друга част не са отишли да гласуват.
  Защо не сравниш резултата на ГЕРБ с този на СК ? Направи това и си направи изводите....

 77. 77 Профил на Мистър Хайд
  *****
  Неутрално

  Стоянчо, явно добре познаваш древните римляни- що не ходиш при тях. Иначе общата ти култура ще ни залее и ще се издавим бе пич!!!

 78. 78 Профил на Любим мой соц
  *****
  Весело

  "Гроздето е кисело" казала лисицата.

  До вчера целуват ръка, после гъзо а после плюят изненадани от вкуса. Туй е то нашенския "журналист". Драскач по подхожда.

 79. 79 Профил на Alternativna
  *****
  Неутрално

  Любослава наистина е много добра, това си личи и от текстове, които са малко по-слаби, но не и по-малко правдиви. Предлагам ви да видите текста "Лично мнение: Бойко Борисов прави първата си голяма грешка (Нужно е коалиционно споразумение със Синята коалиция)" на моя преподавател в неговия блог http://nslatinski.org. Иначе отново предлагам - тестът на Любослава да се чете като съдържание, а не като литературно произведение, зщото само тогава няма да се обръща внимание на това, че е малко под нивото й като мислещ и креативен автор. Що се отнася до измисления професор Божидар Димитров, то той наистина е доказано опаковано в натруфеност леке. Но той не е единственото леке върху генералската униформа. Един Лъчезар Иванов само е достатъчен. Да не говорим за някои от спряганите имена за министри и особено - за министърки. Казвам го, макар че естествено като жена съм за това да има повече жени в политиката, но такива, които си тежат на мястото, а не са лека кавалерия или направо леки, надумаеми балони и кукли.

 80. 80 Профил на *Зара*
  *****
  Неутрално

  # 17
  Чалгата на Любослава си е класическа симфония, на фона на юнашкия турбосиликон който дъни от страниците на EUobserver.

  Борисов, който бе бодигард на бившия лидер на комунистическата партия, като главен секретар в полицията постигна малко във взимането на решителни мерки срещу мафиотските убийства по софийските улици.

 81. 81 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Блажени са вярващите.

  http://www.banker.bg/Forum/viewtopic.php?t=58&sid=55580c90504ca2147c13ed07f1687f4e


  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=prestapnost&Number=1942250059&page=16&view=collapsed&sb=5&part=1&vc=1

  Ето ви два сайта. Обърнете внимание на датата на първия материал. Истината е че той съществуваше в Нет-а 2-3 години преди нея. Авторът или е пророк, или е мнооого напред с материала.

  Вторият е за обща култура.

  Приятно четене!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 82. 82
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 83. 83 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  предлагам авторката за лидер на обединената СК (ако тя иска,разбира се)...

 84. 84 Профил на KLINGON
  *****
  Неутрално

  е хубаво, след като Бойко не ви харесва какви са алтернативите на България в сегашната ситуация.
  Хубаво е да се критикува, но още по хубаво е да се предлагат решения. А аналогии с Аржентина са доста повърхностни и изсмукани от учебниците по журналистика за първи курс.
  Каквото и да направи ББ не може да стане по зле от тройната коалиция.

 85. 85 Профил на Anon
  *****
  Неутрално
 86. 86 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  Има и прогледнали овреме българи-като № 7 !

 87. 87 Профил на Днес
  *****
  Неутрално

  Янев обяви, че Борисов се обаждал на човек от РЗС и му предлагал министерски пост. После проби информация, че е предлагал на Димитър Абаджиев да оглави правосъдното министерство. Борисов отрече, разбира се. Но Янев нямаше да свика специална пресконференция по този повод и да го обвини, че се изживява като Кобурготски. По-вероятно да е точно така. От тук се налагат много неприятни изводи. Що за чалга в политиката, както пише и Русева! Разбира се, историята се повтаря, но винаги като фарс. Кобурготски се опита да повтори Борис ІІІ и се получи фарс, Борисов имитира Кобурготски и фарсът е двоен, тъй да се каже. Отделно, че прозира и лукавщина на квадрат. Първо пусна муха, че щял да предлага на Екатерина Михайлова въпросното ведомство, а после тайно договарял Абаджиев за поста. Демек - напусналият ДСБ, конкурентът на Костов, така да се каже. Това вече бие на селски тарикатлък.

 88. 88 Профил на very good
  *****
  Неутрално

  "В Б-яя са останали само стари, болни и зли хора" както каза една позната. За съжаление излиза права.


 89. 89 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Номерът "Бойко Борисов" вече втаса и даже вкисна. Той диктатор не може да стане, няма четници. За мен подготвяната от четири години със страшен пиар негова стремителна кариера е последен коз на ДС-метаморфозата.

  Колкото и парадоксално да ви се струва, Бойко Борисов ше копира публично и слепешком Живковата демагогия . Нещо като човек от народа, това ще му е ролята. Но онзи карикатурен диктатор яздеше върху зловещата воля на КПСС и КГБ. Тук Любослава улучва истината: Борисовата "неодиктатура" ще е кичозно-водевилна и нарцистична. Лошо няма, козметичните промени във властовите институции едва ли ще ликвидират тутакси рутинната преднина на бюрокрацията в европейските ориентации и в политическите договорни реалии. Бойко ще похвърчи суперменски пред журналистите, докато новите гълтачи в свитата му заемат място пред паниците с държавен гювеч. Сетне мизерията и излъганите надежди на българите ще станат пречка за оперетните изяви на генерал-пожарникаря ( ама глей къв цирк, нищо чудно следващият ни премиер да е професионален палячо).

  А ролята на "националноотговорен капитал" ДС и олигархията ще си я играят, както досега си я играха.

  И тук свършват идеите. Крахът на този вид политика, на двадесетгодишната агония на екскомунистическата каста в това кафкианско преображение, изстъргва последните вербални облицовки. Сто дни, недругари и недругарки, само още сто дни... и край на ДС-пиесата.

 90. 90 Профил на Надежда Михайлова
  *****
  Неутрално

  НАХРАНЕТЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ....

 91. 91 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Неутрално

  както казва питър дракър няма бедни държави, само лошо управлявани.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 92. 92 Профил на Death at a funeral
  *****
  Неутрално

  Нали искахме един човек да управлява, твърда ръка и тн Иначе досега беше парламент на квотен принцип 30% избрани, 50% платили си, 20% по заслуги. Не е ясно кой от коя фирма е избран за министър, коя комисия на кой бизнесмен прокарва закони. Сега всичко е в ББ и него ще плюем/хвалим.

  Естествено че искахме премиер-слънце с партия придворни и министри "експерти". Какъв е другия вариант малко за Костов, малко за Мартин, малко за Волен, а всички заедно цяло нищо....

  Обвиненията в статията не ми изглеждат издържани - Сините не са алтернатива/партньор/ключ или каквото там си мечтаят да бъдат, РЗС, Атака са по-скоро агитки, а не партии, а двуглавата е ясна. Председателят на парламента няма значение, ама наистина, пък и жената не изглежда като корнезов или който там беше предишния председател.

  А за чалгата, ББ просто е намерил маректинг ниша. Защо му се сърдим, Саркози и Берлускони ползват същото тесто и май ок си управляват.

  ---
  За инфо - не съм гласувал за ГЕРБ.

 93. 93 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  № 89 : "За мен подготвяната от четири години със страшен пиар негова стремителна кариера е последен коз на ДС-метаморфозата. Колкото и парадоксално да ви се струва, Бойко Борисов ше копира публично и слепешком Живковата демагогия ."

  Точно така. Вече почти виждам Бойко и Цецка да ни ръкомахат от балкона на Мавзолея, докато ние манифестираме бодро пред "мъдрия им взор", развели знамена и транспаранти с надпис "Благодарим за грижите, партийо ГЕРБКП любима!"

  Естествено, преувеличавам. Но дори манифестации да няма, Цецките вече са налице.

  "The Internet is an insecure place."
 94. 94 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1391 Гневно

  № 92 : "Нали искахме един човек да управлява, твърда ръка и тн"

  Ако обичаш, не обобщавай така, все едно целия български народ е на твоя акъл.

  Аз поне искам демократична система, която успешно да контролира политиците. И ние, като граждани с активна позиция, сме много важна част от тази контролна система.

  Защото това е решението! Не "Супермен" и не "Батман", които съществуват само в комиксите и чат-пат в Холивуд, а реални (и нормални) политици, които са подчинени на строг граждански контрол!

  А това, за което ти си мечтаеш -- диктатурата -- ще ни доведе само до положението на Германия с Хитлер, на СССР със Сталин, на Китай с Мао, на Северна Корея с великите им вождове.

  "The Internet is an insecure place."
 95. 95 Профил на Кротичко
  *****
  Неутрално

  Този път и аз ще кажа "браво за статията". Браво за казването на неща, които много хора около мен си мислят и споделят през последните две седмици. Понякога боли повече, като прочетеш собствените си мисли, написани от някой друг.

 96. 96 Профил на Допълнение
  *****
  Неутрално

  "Българската национална болест е амнезията."
  Станислав Стратиев

 97. 97 Профил на Геро
  *****
  Неутрално

  Моите уважения към авторката, но статията е поредното свободно съчинение с главен герой Бойко Борисов, използващо произволно избрани факти и имащо за цел да ни докаже колко много не "става" Бойко за премиер.
  Аз искам да ви попитам какво лошо има в това да се махне плаката на Азис ? Нямам нищо против провокативната реклама, но има места в София, където тя няма място и едно от тях е пространството около паметника на Апостола.
  А, това, че Бойко е казал истината , авторката го прави на проблем: ДА, БОЙКО ИМА ОСНОВНА "ВИНА" ЗА ТОВА, КОЕТО Е ДНЕС - БЪДЕЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, колкото да и е гадно на авторката и другите поклоници на изчезващото "традиционно" дясно! На него никой нищо не му е дал даром - за всичко се е борил! Защоне осъзнаете факта, че Бойко е мъжкар(в най-добрия смисъл на тязи дума) и затова хората му вярват и затова хората го избраха в тези смутни времена! Жалки са опитите на авторката да го демонизира, защото той искал да управлява сам! По голяма глупост от това едва ли има( освен: умен и честен комунист) - хора, вижте родината на девиза: "свобода, равенство, братство" е се управлява от един човек- Саркози. Вижте и много демократичната държава САЩ- тя също се управлява от един човек(знам,че ще ми кажете, че там има Сенат и т.н. , но там президента кара влака) .
  Така, че не разбирам какво ви притеснява- че един човек иска да се нагърби да управлява и че не иска да влиза в разни "коалиции". Вие наистина ли вярвате, че СК не иска министерски кресла и възможно най-широко представителтво в изпълнитеоната власт? Това е приказка за малки деца! Костов много добре осъзнава факта, че 12 години извън властта ПРЕКАЛЕНО МНОГО и че по този начин той, а и СДС(не че на Костов му пука за СДС) са обречени на изчезване ,защото каквото и да си говорим, ВИНАГИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ! ВИНАГИ! ( дори и тази статия е писана за пари). Просто Бойко и неговите съветници си направиха добре сметката и разбраха, че просто СК не са им нужни. Формата на парламента е такъв, че Бойко трябва да направи нещо много тъпо, за да падне от власт(не харесвам Волен, но той го каза многи точно) - просто ДПС има противовес в лицето на Атака, а без 21-т едепутата на Атака, другите не могат да бутнат Бойко. ТОЛКОВА Е ПРОСТО! И вие наричате Бойко глупав? Ха,Ха,Ха! Ако той е глупав, то тези които тй надигра какви са? АМА КОЛКО СТЕ СМЕШНИ!
  А, тия които правят аналогии с Германия 1933 са просто жалки ИНДИВИДИ- абе, льольовци, Германия е била в зверска криза, унизена и прецана в едни мирни преговори, Германия е била СИЛА в Европа, а е било 1933 - дали е имало сателитна телевизия, интернет? Много се радвам на кучетата, които вият срещу Бойко - защото мутрата-каратист-пожарникар-бодигард--кмет и т.н надцака всички умници и ги остави с пръст в устата! Защото за разлика от тях, той се е борил за всяко едни нещо в живота си и знае как-ето това е разликата! И ТОЙ ИМА ПРАВО ДА ГО КАЖЕ ! А, вие каво имате да кажете?

 98. 98 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  преди 8 години царя имаше 120 депутати сега нито един
  днес бойко има 116 а след 8 години?
  СК ще бъде в парламента и след 80 години независимо с колко депутата

 99. 99 Профил на да бе
  *****
  Неутрално

  много добра статия, но мисля, че не е честна. Нека му се даде шанс да се докаже. Нека да му се дадат 6 м. картбланш.

 100. 100 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Дай Боже хан Крум да е прав.
  Утре е празникът на Свети пророк Илия.
  Хан Крум в пост 89 е написал много ведро пророчество в нощта срещу празника на старозаветния пророк.
  Ако ще са само сто дни и ако се размине без няколко убийства, каквито страхове ме връхлитат понякога, с много малко ще ни се размине.
  Защо напоследък не се споменаваше за убития Георги Стоев?
  Ако той е бил ненормален клеветник с развинтена фантазия, защо беше убит?
  По вестникарските будки има стотици вестници с невероятни измишльотини и клевети за всички известни личности у нас.
  Никой от авторите на тези помийни бълвочи не се разделя и с косъм от главата си по насилствен начин.

  Обаче, кръвта на Георги Стоев, пролята на 100 метра от сградата, в която е моят университетски кабинет, ме плаши.
  Кръвта на Георги Стоев вика.
  Дори и само за сто дни, у нас могат да се случат зловещи неща.
  Няколко убийства - не дай, Боже.
  Дано да останат само в кошмарите ми.
  ***
  Но, като се поотдалеча от най-мрачните си страхове и си представя развитието на събитията за авторитарния режим в по-невинен и невреден вариант, както пише Любослава и както се майтапи хан Крум, идва друго:
  така ще се изцепи Той на няколко пъти, че после няма да имат авторитет институциите министър-председател и народно събрание.
  И въобще не е проблемът какво ще кажат за нас в Европа, а какво ще си мислят за нас тук децата ни.
  Днес в парка чух едни деца да си казват, че много мъже си лягат с пижами със Супермен, а Супермен си ляга с пижама с ББ.
  Блазе им на хора като хан Крум, които могат да гледат на нещата откъм веселата страна и прогнозират само сто дни водевил.
  Дано те да са прави.

  димка гочева
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK