Има ли икономика в морала?

Има ли икономика в морала?

© Иван КутузовНе, въпросът в заглавието не е поставен погрешно. Макар по-често да ни се налага да се замисляме върху тъкмо обратния и далеч по-естествен въпрос "Има ли морал в икономиката?", в крайна сметка и двете се свеждат до способността на човек да оценява нещата около себе си, като им придава някаква стойност - било парична, измервана в единиците на финикийските знаци, било морална, измервана с каратите на честта. Затова, макар да не е очевидно, моралът и икономиката са свързани и се влияят взаимно, като господстващите


икономически условия могат да формират моралния облик


на цяло едно поколение, твърди в изследванията си американският учен и отдавнашен мой учител професор Бенджамин М. Фридман.
В контекста на тази теория световната финансова криза представлява един рядък (и, разбира се, нежелателен) "естествен експеримент", своего рода пробен камък за изводите от тази теория, първоначално формирана върху исторически наблюдения от времето на Голямата депресия. Дали това, което виждаме в момента като резултат от кризата, се вписва, или, напротив, опровергава теорията за моралното влияние на икономическия ръст?


Изследванията на Фридман разглеждат взаимодействието между икономиката и ценностите през няколко исторически периода, характерни с различния си просперитет. Връщайки се назад в американската история още от времето на проспериращото двадесетилетие преди депресията, Фридман разглежда връзката между икономическия растеж и системните прояви на отрицателни обществени явления като расизъм, ксенофобия и липса на социално подпомагане през всеки отделен период, като стига до извода, че расизмът и ксенофобията са почти неизменни спътници на слабия икономически ръст. И макар (като всяко подобно изследване) тезата да не претендира за твърдо установяване на това кое е причина и кое - следствие, историческата мозайка, която представя, говори много за това как обществата формират своите ценности. Във всеки случай основният извод - че


в кризисни времена е далеч по-лесно да обвиним чужденеца


маргиналния или бедния за собствената си немотия, по-скоро се потвърждава, отколкото отхвърля от настоящата криза.


Така например в съобщение на агенция "Блумбърг" от 3 март четем: "След като "Майкрософт" елиминира 1400 работни места на 22 януари, сенатор Чък Грасли писа до главния изпълнителен директор Стив Балмър с настояване чужденците с работни визи да бъдат уволнени преди всички останали." В рязък контраст с това искане обаче е нежеланието на "Майкрософт" да се съобрази с искането, както и изказването на председателя на "Интел", който в скорошно интервю заяви: "Ние приканваме най-квалифицираните чужденци да учат в елитните ни университети, след което любезно ги отпращаме вкъщи, докато при нас специалистите не достигат." С това засегнатите компании недвусмислено заявиха, че уволненията единствено на основа "чужденец" не са в интерес на бизнеса им. При все това сенатор Грасли едва ли е единственият, настояващ за тези мерки - и нищо чудно.


Идеята, че "бедните и чужденците сами са си виновни", датира още от епохата на Дикенс, но през 20-те години в Америка в неин противовес се заражда и прословутата "американска мечта", т.е. тезата, че


всеки трудолюбив и честен човек може да успее в живота


дори да е от най-бедно потекло. През изобилните 1910 - 1925 г. наистина не е било трудно да се повярва на тази теза, усърдно подхранвана от романите на Хорацио Алджър със заглавия като "Късмет и кураж". Но с началото на Голямата депресия не закъснява и ксенофобията към първите "виновни" в лицето на чужденците, подобно на италианския имигрант Маруло, описан от Джон Стайнбек в "Зимата на нашето недоволство". Дребният търговец Маруло е предаден на властите като нелегален имигрант от собствения си черноработник Итън - потомък на богат, но обеднял от депресията род. И макар че от Голямата депресия досега са изминали над седемдесет години, историческият паралел с новината от "Блумбърг" е смущаващ. Защото освен другото той върви в комплект и с въпроса "Кой е следващият Маруло?"


*Авторът е консултант на Центъра за икономическо развитие. Завършил е икономика в Харвардския университет и е работил във Федералния резерв на САЩ. Мнението му не отразява становищата на горните институции.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  КРЕТЕНСКО ЗАГЛАВИЕ - КРЕТЕНСКО ПОСЛАНИЕ.

  Каквито и да са обясненията, оправдания и извинения след това.

  Авторът, както и "Дневник", не са дотам тъпи,
  че да не разбират какво правят. Въпросът е Защо.

  Защо "Дневник" и подбираните автори системно бълват
  Идиотски Послания -- сбъркани по марксистки, социалистки, диктатурски ??

  Фашизоидно, Анти Демократично, Анти Морално?

  Защо, неразумни юроди, защо?

  ЗАЩО "ДНЕВНИК", ЗАЩО?


  +

  Има ли икономика в морала?

  ...

  Не, въпросът в заглавието не е поставен погрешно.

  Макар по-често да ни се налага да се замисляме върху тъкмо обратния и далеч по-естествен въпрос "Има ли морал в икономиката?"...

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 673 Неутрално

  интересен и правилен анализ.
  само в проспериращите и свободни общества не съсществува расизъм.
  а единствения начин едно общество да е проспериращо е капитализма.

 3. 3 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всичко е много хубаво, но редакторите на "Дневник" би трябвало да знаят, че е правилно да се пише и казва "растеж", а не ръст. Последното е русизъм, механично пренесен в българския език. На български "ръст" има смисъл само на височина, а на руски и на растеж.

  Иван Кръстев
 4. 4 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  ВСЯКА ИКОНОМИКА , ВСЯКА СИСТЕМА КЪДЕТО НЯМА МОРАЛ РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ ПРОПАДА , МОРАЛЪТ Е В ОСНОВАТА НА ВСИ4КО .
  Един прост пример - ако си имате бизнес партнйор от Западна Европа -и искате да го изпързаляте той ще си скъса отношенията с вас , още много преди да сте изпързаляли , там следят всяко ваше действие при среща и се опитват да разберат що за 4овек сте .
  А пък най голямото обяснение , защо България е в това положение в момента
  -Поради липса на Морал ...............

 5. 5 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  така е , съгласен съм с емигранта , всеки в последните години си гледаше '"ДЪЛЪВЕРКАТА".....
  и това е положението
  отделяха се средства за магистрали , а появиха ли се такива
  НЕ..........

 6. 6 Профил на drug emigrant
  *****
  Неутрално

  ако в Българските управници в последните години имаше поне малко морал , парите събирани от данъци щяха да стигнат за магистрали и инфраструктура не за една ами за три Българии....

 7. 7 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Соце, Защо бедата да е само през "последните години"?

  Не е ли 60 и повеч години?

  ИНТЕРЕСЪТ индивидуален или групов е нещо ЕСТЕСТВЕНО,
  от как свят светува.

  МОРАЛЪТ също.

  Проблемът е, че през 1944 отново ни заля Диктатурски АНТИ-МОРАЛ, този път марксистки, социалистки.

  Продължение на османския турски Анти Християнски морал и фараонска прототия.

  За 45+ години Марксизмът затвори стотици милиони хора в Социалистически Концлагер където ги принуди да "строят" антикапитализъм.

  Коя идиотщина, Соце, е по-голяма идиотщина?

  ...
  * 5

  така е , съгласен съм с емигранта , всеки в последните години си гледаше '"ДЪЛЪВЕРКАТА".....

  и това е положението
  отделяха се средства за магистрали , а появиха ли се такива

 8. 8 Профил на .поп Джую
  *****
  Неутрално

  Убава тема. Кубава.

  Има ли икономика в морала?

  Как да осребрим нечий морал?

  Как да изкярим марксимално?

  Как да продаваме ИЗГОДНО слънце, въздух, вода... кал... кво и да е?

  За моя морал по-добре не питай

 9. 9 Профил на какъв ти морал
  *****
  Неутрално

  Къде е моралът като категория изобщо? В България се цени бруталността, простотията, жаждата за власт и материални облаги и т.н. И за съжаление в основата е "икономиката на морала". Кой наложи това понятие, без да го е формулирал по този начин? Ами аз си спомням от детството (на 65 години съм) как изчезваха свещенници за това, че на Богоявление ходеха да внесат святост в домовете на хората, да ги накарат да се замислят за доброто и злото, колкото и да се страхуваха, че окото и ухото на квартала ще ги изпее ТАМ! Спомням си как баба ми ми забраняваше да казвам на училище, че ходим на черква, че спазваме религиозните обичаи................Днес, въпреки че НИ Е РАЗРЕШЕНО да ходим на черква, не можем да се вредим да влезем в храма Господен от безбожниците-комунисти, които дори не знаят как да се прекръстят. Но както и да е. Да ходят на черква, да се покаят! Но не би! Те не влизат в храма, за да се покаят, а за да принизят нас - вярващите, надсмивайки се - вижте, и оттук ви изгонихме. Та, който си има морал, си го има. Даже икономическите лостове да го удрят изотзад. За разлика от тези, които никога няма да имат морал, даже и да са стиснали яко икономическите лостове!

 10. 10 Профил на Т.Ж.
  *****
  Неутрално

  Има ли ..., в ..., на ... Райков??? Ние сме от Правешкото школо за таланти, и чакаме отговор! Най ни кефят НАВЕДЕНИТЕ РЕСПОНДЕНТИ тук. Кви лафове занаем, а???

 11. 11 Профил на pukamu
  pukamu
  Рейтинг: 418 Весело

  Тоя да не си е губил времето!Маркс го е казал преди повече от 100 г.:Битието определя съзнанието!

 12. 12 Профил на ссср
  *****
  Любопитно

  Ционерин тъмен
  непознат и бледен
  ...

  ПОДАКВАШЕ НАВЕДЕН

  Т.Ж.
  Неутрално
  * 10

  Има ли ..., в ..., на ... Райков??? Ние сме от Правешкото школо за таланти, и чакаме отговор! Най ни кефят НАВЕДЕНИТЕ РЕСПОНДЕНТИ тук. Кви лафове занаем, а???

 13. 13 Профил на до марксиста 11
  *****
  Неутрално

  Маркс го е казал, защото е безбожник. Но ако не беше Енгелс да го хрантути, друга песен щеше да запее. Статията обаче не може да бъде разбрана от безмозъчни марксисти, на които единствената мисъл е за ядене и .....не.

 14. 14 Профил на ССС без Р
  *****
  Неутрално

  #12 описва битието си ярко и многопластово! Да му завидиш!!!

 15. 15 Профил на scorpi_4404
  *****
  Неутрално

  Моралът е бил и винаги ще бъде в основата на всичко значимо и трайно.Човек без морал е като сянка..и е обречен на много страдания..докато в крайна сметка придобие морал..В България има много духовно бедни хора и точно от там идват най големите беди-човек без морал е човек без духовни ценности..Някой може да каже-комунист примерно..

 16. 16 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "Статията обаче не може да бъде разбрана от безмозъчни марксисти, на които единствената мисъл е за ядене и .....не. "

  Може и лüто е*ане, може и повръ6тане...

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 17. 17 Профил на до 16
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на Омир
  *****
  Неутрално

  Логично е да се предположи, че Маркс и Енгелс са
  ченгесерско активно мероприятие -- фантомен "творчески колектив" спонсориран от мошеници -- юдомасонски или те си знаят какви.

  Древният Омир например, също не е сигурно дали е съществувал като конкретна личност, или е сборно име на "творчески колектив".

  Конкретни индивиди Маркс и Енгелс разбира се имало,
  но тези май са известните им специално измислени псевдоними, а не действителните оригинални имена.

  Думата Маркс съчетава Марк /марка, знак, значимост/, Марс /червената планета и имвол на война/ и Максимум.
  Иначе казано: Най-Войнствен, Милиталист Максим.

  Енгелс = Ангел в множ. число = Ангели

  "Дружба велика и затрогваща" - имаше такава книга за двамцата
  негадяи чието колективно име се чете като Максимално Милитаристични Ангели... Имаше филм "Черните ангели" възхваляващ комунистически тероризъм.

  Абе, говежда история...

  до марксиста 11
  * 13

  Маркс го е казал, защото е безбожник. Но ако не беше Енгелс да го хрантути, друга песен щеше да запее.

 19. 19 Профил на <emote>
  *****
  Неутрално

  Има ли икономика в морала? По темата могат да се напишат 500 тома с научни размишления и тн. и накрая ще се стигне до извода: "Да има, само че разлиаката в случая с морала печелят сички, но по малко, а когато няма морал, глобално се печели малко по-малко но за сметка на това печелят 1-2, а не сички." Което обяснява защо в момента няма морал в икономиката, а именно защото никои не би искал сички да печелим по-равно, защото така той няма да има повече ^^.

 20. 20 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  В морала нямя икономика г- Райков! Моралът на човечеството се съдържа синтезирано в десетте божи заповеди! Простички и ясни! Но за Вас, макар и възпитаник на Харвард, Библията очевидно не е от любимите четива. За да се пише за морал не е достатъчно да се завърши икономика. Нужни са по-дълбоки и многостранни знания и в други хуманитарни области.

 21. 21 Профил на До 20
  *****
  Неутрално

  Моралът не е само написаното в 10те божи заповеди... има и още ако не се лъжа :?

 22. 22 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Харвардските икономисти съвсем са се побъркали. Тяхното научно (но финансово изгодно и политкоректно) късогледство стават пословични.
  Морала е основата на обществото! Човек решава всичко според своя морал. Законите са само записано посмножество на моралните норми.
  Капитализма е узаконено мошеничество и зад него стои нисък средновековен морал.
  http://www.antipropaganda.comxa.com/Redihaos.html
  http://www.antipropaganda.comxa.com/Religiailinauka.html

 23. 23 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Човек има минимален набор твърдо вградени психологически изисквания за здравословен живот, така както има твърди физиологични изисквания. Опита човек да бъде принуден да живее в противоречие с тези психологически изисквания води до лудост. Когато едно цяло общество нарушава тия изисквания се стига до масова лудост, на която се гледа като на нормалност. Накрая нещата се решават с война.
  Това са известни отдавна неща, но икономистите, особено от кръговте Харвард, Чикаго, МВФ Световната банка и подобни систематично разпространяват икономически изгодно (не за народите, разбира се) невежество.

 24. 24 Профил на Философ Немарксистки
  *****
  Неутрално

  Браво на коментар22! Капитализмът е лишен от морал,
  затова сме на тоя хал!
  ОБщЕСТВО В КОЕТО ПАРИТЕ И ПЕчАЛБАТА СА НАД ВСИчКО НЕМИНУЕМО ВОДИ ДО КРАХ И ГИБЕЛ!
  Икономиката изяде морала. Как може да се крепи без устои.
  Нима смисълът на човешкото съществувание са парите?!
  Маркс и Енгелс поставяха в основата на обществото икономиката, т.е. материалното, битието.
  Но как може да съществува тази основа, ако обществото няма онези морални стойности, които да гарантират създаването, градежа на материалното.ЗА икономическия възход е необходимо първо духовно развитие!ВСИЧКО започва от ума, а моралът е пътят на неговото действие.
  НЯМА ЛИ МОРАЛ, НЕ МОЖЕ ДА ИМА И ИКОНОМИКА!!!

 25. 25 Профил на Прогрес
  *****
  Неутрално

  НАтрупването на капитали води до главозамайващо изпаряване на Разума.

 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 856 Весело

  Много хубаво заглавие. Я да цитирам една книжка:

  "Капиталът при 10% печалба може да се употреби, при 20% се оживява, при 50% е безумно смел, при 100% погазва всички човешки закони, при 300% няма престъпление, на което да не се реши, дори с риск да увисне на бесилката."

  "Капиталът" - Карл Маркс

  Тези приказки са преразказани от Маркс, оригинала е на някакъв английски профсъюзен деец

 27. 27 Профил на orbiorbi
  *****
  Неутрално

  моралът е начинът по който хората биха искали да живеят, а икономиката е начинът по който те дефакто живеят

 28. 28 Профил на буба лази
  *****
  Неутрално

  Има,има Голямо икономисване откъм морал се наблюдава повече от 20 години Само и единствено в тази област! Ще отречете ли? Амии,огледайте се и върнете спомените си.Когато ни учиха да запаметяваме измислени думички,които ние материализирахме, а те сега ни се надсмиват Казват си: какви будали останаха,наивни и честни. Което е наш проблем май, не техен....

 29. 29 Профил на Еврика
  *****
  Неутрално

  Буба лази, вярно е че доста хора успяха да продадат морала си за икономически облаги, т. е. превърнаха го в икономика!
  Икономиката обаче се препъна и ще трябва да започваме всичко от начало, да създаваме Нов Морал!

 30. 30 Профил на Реал
  *****
  Неутрално

  Ех, докато Душата живее в Тялото, ще трябва и Моралът да е подчинен на икономиката!

 31. 31 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Разбира се че има връзка между морал и икономикаМорал има във всяко човешко действие и усилиеДори в начина по който гледаме има морал Но според мен намеси ли се икономиката в морала той престава да бъде общоприета ценностна система която споделяме и на която е подчиняваме всеки миг от живота си Да допуснеш икономика в морала си за мен ще рече да подчиниш сакралната си човешка същност на външни материални закони което автоматично те превръща в в друг коренно различен човек
  Моля извинение за пунктоацията По технически причини е

 32. 32 Профил на Petrow
  *****
  Неутрално

  "като стига до извода, че расизмът и ксенофобията са почти неизменни спътници на слабия икономически ръст"
  Напротив, устремът към печалба и стремежът към безкрайно разширяване на господство чрез силен икономически ръст раждат расизма и ксенофобията . Нима нацистка Германия е със "слаб икономически ръст"? Или Южна Африка от времето на апартейда? Или имперска Британия, изискваща цветнокожите да се обръщат към белите с "мастър"?

 33. 33 Профил на един от народа
  *****
  Неутрално

  Петров Н 32-или те всички не се сринаха и не бяха осъдени от света ?Морала е свързан неразривно с религийте и развитието на ХОМО Сапиенса,той винаги е бил в основата на духа на човека и неговият стремеж към съвършенството.Икономикат и нейното развитие има периоди на тотално потъпкване на морала и тогава има срив за целия свят-има много кръв и много мъка-като се почне от римската империя та се стигне до съветската-комунистическа-всичко е свързано с липсата на морал,кръвта на много невинни и унищожението на много качествени и способни хора с висок морал.Мисля,че колкото и да се поднася теорията на маркс-за битието и съзнанието,то все пак човеците и техните мъки и страдания,доказват само едно-Ако ти липсва морала в икономиката,то тя задължително се срива и унищожава първо авторите на въпросната икономика.А,след едно унищожение останалите живи започват на чисто и то от морала.Колелото на живота!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 35. 35 Профил на Назартни игри
  *****
  Неутрално

  Капитализмът инвестира и в антикапитализъм,
  който от своя страна не остава по-назад
  /на инвеститорския фронт/

  някой
  * 22

  Харвардските икономисти съвсем са се побъркали. Тяхното научно (но финансово изгодно и политкоректно) късогледство стават пословични.

  Морала е основата на обществото! Човек решава всичко според своя морал. Законите са само записано посмножество на моралните норми.

  Капитализма е узаконено мошеничество и зад него стои нисък средновековен морал.

 36. 36 Профил на Хазартни игри
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Хубаво е,че темата е морала.Това е най голямия проблем в нашата страна.Особено се чувства тази липса през последните двадесет години.По време на соца беше насаждан тяхния морал,класовия морал,моралът на диктатурата на пролетариата,на единствената партия.Този морал не съответстваше на общочовешкия,на християнския морал .След промяната се оказа,че общочовешките ценности са напълно заличени,почти няма следи от тях след 4огод социализъм,И затова така силно се чувстваше липсата

 38. 38 Профил на Чико
  *****
  Неутрално

  Аз съм десен човек и страшно съжалявам,че водещата дясна партия никога не е коментирала въпроса за морала.Моралните категорий не съществуват в езика на почти всички политици.Влизайки в политиката всички претърпяват някаква странна метаморфоза, някаква партийщина,партизанщина,започват да говорят с шаблонни фрази,мисленето им е сковано,лишено от богатство на асоциаций,лишено от емоций и морални оценки.За първи път сега виждам лицето на някои нови минитри н.ормални хора

 39. 39 Профил на АН24
  *****
  Неутрално

  Ако имаш две ризи,ще дадеш ли едната на ближния?А ако имаш 50?

 40. 40 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Има една китайска поговорка: птиците в клетка говорят за свобода. Свободните птици летят.
  Неморалните говорят за морал.
  Моралните просто си вършат работата и заспиват щастливи.

 41. 41 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  До 38. Царят и НДСВ показаха в значителна степен какво е морал в политиката. И точно това ги постави в ситуацията да бъдат в "ъгъла". Засега!

 42. 42 Профил на Моралистите
  *****
  Неутрално

  ми е много интересно какво ще кажат за морала на комунизъма. При положение, че комунистическите върхушки във всички пост-комунистически страни сега са най-корумпираните партии които в света някога е имало.

  Колкото до това отношение към незаконните емигранти описано в статията - би било разбираемо навсякъде другаде но не и в Америка. В Америка само индианците имат право да дискриминират някой защото не е от там.

 43. 43 Профил на иванов
  *****
  Неутрално

  ДА ПРАВ Е № 2 ПРИ КАПИТАЛИЗМА НЯМА РАСИЗЪМ НО...ЗАЩОТО ТАМ ЦАРУВАТ БАНДИТИЗМА,ГАНГСТЕРИЗМА,КРАЖБИТЕ И ДРУГЕ ЗАКОННИ НАЧИНИ ЗА ОТНЕМАНЕ ХАПКАТА ОТ УСТАТА НА ХОРАТА,СЛЕДВАЩО ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА БУРЖОАЗНА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ И ТУК НЯМА РАСИ - ВСИЧКИ СА ЖЕРТВИ,ТА ДОРИ И БАНДЮГИТЕ МИЛИОНЕРИ СЕ САМОИЗБИВАТ

 44. 44 Профил на Кунчев
  *****
  Неутрално

  Въпрос: „Има ли икономика в морала“
  Отговор намирам при Левски:
  „Ако загубя, губя само мене си, ако испечеля, печеля за цял народ“
  Икономиката на неговия морал ясна, колцина от нашите политици притежата такава иконимика на марала си

 45. 45 Профил на Костовъ
  *****
  Неутрално

  Лили Костова е адвокат на загубена кауза. Много загубена.
  Най-сигурният - доказано сигурен и изпитан многократно! - начин за разпространяване на порока, корупцията и съсипията в едно общество е да си замълчиш, като видиш неморалните действия на някого, междувременно успокоявайки се с мисълта, че ти самия си морален човек и си си свършил твоята работа.
  Именно хора като Лили Костова с техния манталитет създадоха и продължават да създават в това общество ТЪРПИМОСТ КЪМ КОРУПЦИЯТА. Защото когато съседа дава рушвет, това не е моя работа. Като ме спре пътна полиция и поиска пари за кафе, може да не им дам, ама няма и да ги обадя на по-горна инстанция, защото не е моя работа. Когато правителството краде, също ще си мълча, защото аз съм морален човек и за това си има институции, аз ли да ги оправям.
  Ето това е дереджето на българия в момента. Заради моралисти като Лили Костова.

 46. 46 Профил на Морализатор
  *****
  Неутрално

  Философ Немарксистки
  * 24

  > Браво на коментар22!

  > Капитализмът е лишен от морал, патова сме на тоя хал!


  Антикапитализмът е лишен от морал тоже, но не тва е проблема.

  ВИЕ СТЕ НА ТОЯ ХАЛ
  СПОРЕД СВОЯ СИ МОРАЛ.

  (: ний -- то е друго нещо

 47. 47 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  "десен човек" е утопия от порода "бивш комунист".

  "лява" или "дясна" партия в БГ -- това е нагла фалшификация от страна на столетно криминалната БКП БСП на ссср и производни

  за избегнат ЛУСТРАЦИЯ и за да могат да продължават
  фашистката си дейност срещу автентичните
  ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГРИЯ.

  Дясно Зомби,

  МОРАЛНО е да има Цялостен Морал и Цели Човеци.

  ИЗРОДСКИ И НЕМОРАЛНИ са изпълненията на леви, десни и всякакви ИЗМАМНИЦИ ФАЛШИФИКАТОРИ НА ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКАНСКА ДЪРЖАВНОСТ... 97% СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ
  МЕНТЕТА...

  Чико
  * 38

  Аз съм десен човек и страшно съжалявам,че водещата дясна партия никога не е коментирала въпроса за морала.

 48. 48 Профил на Dalinae
  *****
  Неутрално

  cris,

  Няма об6тество без расизъм. Нито в 6татите, нито в Западна Европа (дори и Скандинавия)...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK