Напразните очаквания

Напразните очаквания

© Иван КутузовДори 20-годишен мъчителен преход не беше в състояние да ни научи, че политическата система не се сменя за една нощ - лягаш си социалист и се събуждащ в капитализма. Икономическият преход се осъществява в страните от Централна Европа за 10-15 години, а в балканските страни ще продължи (както вярно предвиди Збигнев Бжежински) не по-малко от 30-40 години, а манталитетът се променя за 3-4 поколения. Тоест, ако се цели промяна, тя няма да дойде чрез безкрайното възпроизвеждане и козметично променяне на познатите 50-годишни модели, а чрез тотална смяна на мисленето и действителността. Това повдига сериозния въпрос новите обитатели на парламента заявяват ли подобни качества и намерения? В състояние ли са


да познават и сравняват модели


да разбират и преодоляват различия, и да осъществяват дългосрочни проекти, или ще изхабят традиционно енергията на първоначалния патос в боричкания на дребно, предхождащи синхронизирането на интересите и политико-икономическо прегрупиране?
Липсата на доминираща политическа класа, защитаваща публичния, а не личния интерес, деморализира българския демократичен преход и не подкрепи увереността за бързо случване на пропуснатото. За сетен път се видя, че 50% (близо 2 години) от мандатното време се изхабяват за изучаване и осъзнаване на новия политик къде се намира и запознаване с мисията и задълженията му, в което време натрупва негативите на незадоволеното очакване, а в останалото време (другите 2 години) се защитава от справедливите упреци на избирателите си. Тоест - през целия 4-годишен период той е неполезен.


Сегашните нови политически лица, които влязоха в парламента, чрез погледа си и езика на тялото изразиха усещането, че влизат в пещерата на Али Баба. Остава в скоро време да демонстрират индивидуално мислене и гласуване. Дано не се получи ефектът на груповия танц, при който само един знае стъпките, а останалите вторачено го следват с известно закъснение и желание за имитация на синхрон.


Последният политически сезон се отличи с


най-голям брой политици, напуснали партийните редици


Те се запътиха към университетите, за да учат младите как се "успява" и да изплачат мъката си пред студенти, интелектуално-технически преселени вече на друга планета и учещи в преобладаващия си брой за чужденци. Да му мисли ВАК, който трябва да ги "оцени" научно и произведе набързо в професори.


И през този политически сезон държавните университети ще недолюбват частните, но ще мечтаят за мощно разширяване на платеното обучение, а частните ще желаят пазарна равнопоставеност при разпределението на държавната субсидия, която няма как да ги огрее при наличието на скопена пазарна икономика и миниран бюджет...


Остава ЕС да си поплаче за загубените милиони на европейските данъкоплатци, вложени в десетгодишната академичната програма ТЕМПУС, която имаше за цел нещо неслучило се и което, надяваме се, предстои:


- Да откъсне университетското финансиране от държавната ясла и да приучи университетите да се самофинансират, предлагайки качествено образование и разчитайки на проекти.


- Да накара университетите в страната да си "говорят", с други думи - да скъсат с мита за гениалната неповторимост на съставите си и да се кооперират в научните изследвания, технологиите и образователните политики.


- Да се изградят като високотехнологични научноизследователски центрове, директно обслужващи националното, регионално и локално държавно и частно научно потребление.


- Да се превърнат по повод на усвояването на европейските структурни фондове в медиатори между общините, ЕС, местните власти, неправителствените организации и различни фондации.


Иначе ще си продължим нататък в нищото, докато външни сили разполагат в парламента депутати и подпъхват министри, защитаващи частни и корпоративни интереси, докато политиците ни се образоват в движение и гледат на политиката като поминък, а евродепутати се държат в собствената си страна като чужденци и ни поучават как да направим онова, което самите те не са направили, бидейки наши избраници в парламента.


Защото двадесетте години неуспешен преход към европейското всъщност се оказа само преход от една надежда към друга.


*Авторът е заместник-ректор по научноизследователската дейност на Нов български университет


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на и още нещо е?
  *****
  Неутрално

  Авторът не е ли и "политик", приближен на Доган? Само питам, ако и за другите това е важно. Не че ми казва нещо, което не зная, но не казва това , което зная!

 2. 2 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Вярно!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 3. 3 Профил на The Ins
  *****
  Неутрално

  До горните двама: Авторът няма нищо общо с професор Людмил Георгиев от ДПС, съвпадение на имената.

 4. 4 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Авторът е прав, по преподавателски. Аз не обичам учителите, но ми се струва, че и той неги обича. Статията трябваше да свърши някак. А свършекът го няма. В него щеше да основното.

 5. 5 Профил на от 1 до 3..
  *****
  Неутрално

  щом е така, съжалявам. По друг начин вече ми звучи написаното. Получих вече деформация по отношение прилижените на Доган, затова и реакцията ми беше такава. Още веднаж извинение и към автора на статията.

 6. 6 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 965 Гневно

  "- Промяната ще се случи само чрез тотална смяна на мисленето"

  А това дами и господа или другарки и гругари скоро няма да го изживеете по ширините в които живеете. Тъжно ми е!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 7. 7 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Празни мисли на един празен човек.

 8. 8 Профил на Alice C.
  *****
  Неутрално

  Авторът на статията твърди, че е смислено да се "откъсне университетското финансиране от държавната ясла и да приучи университетите да се самофинансират, предлагайки качествено образование и разчитайки на проекти."

  Като човек, който от години работи в западен университет и се издържа "предлагайки качествено образование и разчитайки на проекти", ще кажа, че няма нищо по-пагубно за развитието науката и образованието от ЦЯЛОСТНОТО откъсване на университетското финансиране от държавата и прехврълянето му на проектен принцип. Защо?

  1. Защото занимаването с проекти означава занимаване с теми, които се финансират (от някого, все едно от кого), а не с теми, които са интересни за самия учен. Доколкото има покритие между изследователски интерес и финансирани теми, то е случайно.

  2. Защото проектите свършват твърде бързо – 2-3 години са крайно недостатъчни за обхващането на която и да е изследователска тема. Ако човек иска сериозно да се занимава с определена тема, разбира се, а не просто да прилапа парите от проекта и да си построи яхтено пристанище или голф-игрище.

  3. Когато проектът започва да попривършва, изследователят е изправен пред дилемата да „изпипа” текущия проект, или да се втурне да „аквирира” нов проект. За да осигури на себе си и на университета си световна слава и пари. Което е трудоемко, понякога успешно, но понякога и неуспешно занимание.

  - Разбира се, проектният принцип означава, че хората, занимаващи се с наука нямат време да пият кафета и да играят карти в работно време (ако изобщо словосъчетанието „работно време” има място в науката). Но няма ли друг механизъм, отвъд „проектния”, тези хора да се изринат от научните институти в България, където безспорно не им е мястото? Хм, колко наивен въпрос ...

  Разбирам мотивите на автора да напише тази статия. Абсолютно подкрепям мнението, че са необходими реформи в науката и образованието. Но в тази реформа трябва да се комбинират предимствата от двата модела – от модела на пълно държавно финансиране и от проектния модел. Нека да има държавно финансиране, което да гарантира някакъв минимум и някаква база на университетите и изследователските институции. На който този минимум не достига (като пари и като слава), да работи по проекти.

 9. 9 Профил на dzver
  *****
  Неутрално

  Този човек ми е преподавал и мога да ви кажа, че е един от най-яките даскали, които съм виждал. В залата за неговата лекция никога нямаше места и хората стояха прави, за да го слушат.

 10. 10 Профил на dnevnik,
  *****
  Неутрално

  какво става с Бойко Пенчев и Любослава? този текст е боза

 11. 11 Профил на Е, да
  *****
  Неутрално

  С много думи - нищо. Недейте така. Хартия хабите и време.

 12. 12 Профил на Тъжна истина
  *****
  Неутрално

  И азе малко вдявам от висшо, та авторът пропуска основния начин на "самофинансиране" в родните ВУЗ. Клатим дървета в страни извън ЕС, и квото падне бързо го прилапваме, да му продадем диплома. Всичко останало е бла-бла!

 13. 13 Профил на чифут
  *****
  Весело

  какъв преход, какви пари, какви проекти?

  прехода свърши преди 3-4 години.
  следващия цикъл на преход е след 20 години.

 14. 14 Профил на st do Alice C.
  *****
  Неутрално

  'Нека да има държавно финансиране, което да гарантира някакъв минимум и някаква база на университетите и изследователските институции. На който този минимум не достига (като пари и като слава), да работи по проекти. '


  Благодарение на подобни доводи университетите са ни такива, а именно - твърде много, това което се случва там почти по-нищо не прилича на образование, финасирането е буквално на глава и единствената истинска конкуренция между университетите, е колко бройки могат да осигурят за да има кеш, вследствие на което оценка 3 от изпит е напълно достатъчна да станеш студент и ред други 'положителни за науката неща'.
  В тази ситуация естествения подбор е това от което има нужда - поставяне на университетите в конкурентна среда и държавно финансиране само на тези, които имат съществен принос за развитието на науката / или с други думи първо трябва да се докажат, а чак след това да искат от парите ни /.

 15. 15 Профил на goro4
  goro4
  Рейтинг: Неутрално

  На този "професор" вече не му се чува думата в телевизията защото Доган не е на власт. Дори и две години новите от ГЕРБ да се учат на парла-ментаризъм, следващите две години те ще свършат толкова работа колкото ДПС сърши за 12 години управление.
  Сбогом подлецо!

 16. 16 Профил на inside
  *****
  Неутрално

  Подкрепа за Alice C.

  Да добавя: 99% от програмите се обявяват прекалено близко до крайните срокове и в повечето случаи не са придружени от подходящото обяснение за целите и очакваните резултати - в преобладаващите случи има само неясен формален превод на български. Нужно е там да се провери - кой преимуществено печели по тези програми и дали не става въпрос за отстраняване на конкуренция чрез задържане и забавяне на информация.
  В министерството трябва да се пита.

  цитат:
  "- Да накара университетите в страната да си "говорят", с други думи - да скъсат с мита за гениалната неповторимост на съставите си и да се кооперират в научните изследвания, технологиите и образователните политики."

  -Те отдавна си говорят така, поне няколкото, в които наистина има научни изследвания. Останалите "университети" са за окрупняване и закриване (съжалявам, но когато подлъгват кандидат студенти и потребяват субсидии, са също толкова безмилостни, колкото аз в оценката си)

  цитат:
  "- Да се изградят като високотехнологични научноизследователски центрове, директно обслужващи националното, регионално и локално държавно и частно научно потребление."

  Авторът да се поинтересува от колко две години и с какви по обем средства се финансират сериозни научни центрове и да не избързва с изводите.

  цитат:
  "- Да се превърнат по повод на усвояването на европейските структурни фондове в медиатори между общините, ЕС, местните власти, неправителствените организации и различни фондации."

  това вече е фантастика - нямам спомен някога да е имало държавна политика в тази посока. Допълнително, авторовата теза има нужда от пояснение.

 17. 17 Профил на до st от inside
  *****
  Неутрално

  st,
  законовото недоразумение, поради което всяка класна стая в гимназия може да се нарече Университет е безспорно, но е поради пролука в закона, не поради каквото и да било държавно финансиране.
  Ужасяващата вече ситуация "пари на калпак студент" не се отрича от никого - самата държава принуждава университетите да приемат и задържат и най-слабите студенти, защото са отчайващо необходимо "количество пари"
  Надолу съм съгласен.

 18. 18 Профил на Нов
  *****
  Неутрално

  НБУ, защо не виждам програма "подготовка на космонавти". Май само това не се изучава при вас. Не допускайте да ви изпревари някой университет в Стръмно уйно.

 19. 19 Профил на Снежана
  Снежана
  Рейтинг: Неутрално

  Доц. Людмил Георгиев е изключително ерудиран и интересен преподавател и НБУ само може да се гордее с това! А като човек е много позитивен и креативен - само такъв човек може да разсъждава освободено, както е в текста и не го бъркайте с кликите около ДПС - нищо общо.
  Поздравление доц. Георгиев - Снежана Йовева

 20. 20 Профил на inside
  *****
  Неутрално

  да се зачуди човек какво са завършили невероятните същества-преподаватели в НБУ. Марс?

 21. 21 Профил на Кратуна
  *****
  Неутрално

  Уважаемите преподаватели от НБУ да дават акъл за развитие на университетите, когато започнат да преподават и да дават магистърски степени по природни науки като математика, физика, химия, биология (във всичките и модерни разновидности).

 22. 22 Профил на novinar4o
  *****
  Любопитно

  Номер 3 в кой университет ще преподава ББ след мандата.

 23. 23 Профил на July 2009
  *****
  Неутрално

  Takiva svobodni sachinenija po temata "Prehod" se proizvezdat ot razlichnite niva na propagandnata maschina, no sasto taka i ot glupost. "Obschestvenijat " interes v Balgarija e imenno milicionerskata darzava kojato da obsluzi barzo i efektivno vsichki chuzdi interessi. Ako v tozi prozess ima i stastlivo savpadenie s njakoi lichni interessi e vtorostepenno. A che negativnite aspekti se i samovazproizvezdat e jasno na vseki, dori pod formata na gornata statija.

 24. 24 Профил на Един българин
  *****
  Неутрално

  Уф, хайде по-бързо да минава отпускът на Любослава, че ми липсват текстовете й. Не че с всичко съм съгласен, но все си е друго да четеш умни мисли на умен човек. Същото се отнася и за доц. Бойко Пенчев от Факултета по славянски филологии.

 25. 25 Профил на До 14 от Alice. C.
  *****
  Неутрално

  Пич, не благодарение на подобни доводи университетите ни са на този хал, а благодарение на провеждана от години погрешна политика. Разбира се, че е пълен абсурд да се финансират университетите на база брой студенти. Но на каква база да се финансират? На кого колко да се даде? Има ли модели? Има ли алтернативни предложения? Нека да ги чуем.

  Може би трябва да се помисли за НЕЗАВИСИМА, външна акредитация на ВУЗ-овете в БГ, да се направи класация на ВУЗ-овете, или на отделните специалности напр. на база професионално реализирали се студенти след завършването, проведени и завършени научни изследвания, защитили докторанти и хабилитанти. И на база на тази класация да се разпределят държавните субсидии. Може би. А може би са необходими други решения. Има експерти, нека да се изкажат.

  Не твърдя, че съм експерт по образователна политика, просто твърдя, че тоталната либерализация и оттегляне на държавата от образованието не е идеално решение. Тоталната либерализация води със себе си други проблеми и за част от тях написах по-горе.

  Айде със здраве!

 26. 26 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А бе хора явно някои са много тъпи ,какво все сте недоволни или човека нещо не харесвате или сега пък университета/да не би унсс или т.н да са по добри?/и между другото статията е много точна и адекватна само трябва да помислите ,е ако можете.

  "Който не работи 'той и да не яде"
 27. 27 Профил на ОТВРАТЕН
  *****
  Неутрално

  ИЗТЪРБУШЕНИ КРАТУНИ.

 28. 28 Профил на Рецензия
  *****
  Весело

  Публикация след публикация, "анализ" след "анализ",
  Дневник изглежда счита, че е в бизнес да се равнява с По-Мизерни Мизерници от Най-Мизерния.

  Врачува ли врачува безнадеждност...

  "Напразните очаквания"

 29. 29 Профил на ЛУСТРАЦИЯ на СК
  *****
  Неутрално

  Докато е време:Закон за лустрация на сините боклуци!

 30. 30 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Политическа класа има, която да защитава публичния интерес, но в България такъв не съществува, тъй като няма общество, а множество частни групи, без осъзнати колективни цели. Това е резултат от пълната аморалност на хората, които имат масово психотични отклонения

  http://raylight.blog.bg/nauka/2009/08/01/faktoryt-kostov.372812

  Истината е висша ценност
 31. 31 Профил на свински черва
  *****
  Неутрално

  тъпо библейско мислене 40 години преход ! нещата се променят моментално тук сега и в момента ! разбирасе опира до воля ! в бг нито политиците нито престъпниците от мафията искат такава промяна ! няма какво да се заблуждаваме с еволюцията на маймуните!

 32. 32 Профил на 4040
  *****
  Неутрално

  не зная какъв е и откъде е авторът на горния текст, но очевидно е не му се отдава ... чул оттук, оттам, подразбрал и изкомпилирал или по-точно си изсмукал от пръстите една сладникава историйка ...
  не така, в кайна сметка става въпрос за сериозни неща - а целта е уж да ни накара да се замислим ... ай ай ай

 33. 33 Профил на Кликатило
  *****
  Неутрално

  Седя чета и си мисля - ок де, как ако тези журналисти, са нереализирали се писатели наистина, очаквам да напишат нещо свястно, а с кой акъл?

 34. 34 Профил на AAA
  *****
  Неутрално

  Изуснал си "малка подробност".

  Така наречената политическа класа е с Обратен знак, Изродска е класа.

  Марксистка изродска класа наложена на Русия през 1917+ от Световния ЮдоМарксизъм /стартиран през 1848/, от сссРусия наложен на България през 1944 и "на всеки километър... до края на света".

  Криминалната политическа класа е на БКП БСП на ссср. Тя е "отгоре", тя е властта, тя е "елит". Марксистката политическа класа, превключила на криминален капитализъм от криминален антикапитализъм,
  е Нелегитимна, Престъпна и Аморална.

  Криминалната Политическа Класа налага Лош Морал и "Тон"
  на цялото общество. Поне до мандата на БСП ДПС определено беше така. Лицемерни, Цинични и Нагли Паравановци, Сатанишебци, Доганишебци...

  НЕ ЛЪЖИ, ЧЕ НЕ ЗНАЕШ.

  raylight
  * 30

  Политическа класа има, която да защитава публичния интерес,

  но в България такъв не съществува, тъй като няма общество, а множество частни групи, без осъзнати колективни цели. Това е резултат от пълната аморалност на хората, които имат масово психотични отклонения

 35. 35 Профил на Society
  *****
  Неутрално

  Социалистически тъпан, с водка ли препи?
  Изказвай се само за себе си.

  raylight
  * 30

  Политическа класа има, която да защитава публичния интерес,
  но в България такъв не съществува

 36. 36 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  #8,25

  Като някой, който също работи като изследовател на Запад и също се е сблъскал с проблемите на проектното финансиране ще си позволя да дам моето скромно мнение.

  На Запад финансирамето никъде не е 100% от проекти. Наистина, както казва и #8, проектното финансиране стимулира работата "на парче". И затова някакъв хибриден модел би бил най-подходящ. Но тук идва едно голямо "НО", за което споменава #14. В България просто няма университети. Това е тъжната истина. Хората там се преобладаващо застяраващи бюрократи, които са се окопали и чакат пенсия. Това е същинският проблем - тях и каквото и финансиране да им дадеш, те няма да се променят. Те са задръстили университетите и не допускат конкуренция. Всъщност, дори по-лошо - те се възпроизвеждат, защото единствените на които се дава път са такива, които са приели да играят по правилата на тази порочна система.

  Изходът според мен е пре-акредитация на всички университети. Критериите за акредитация трабва да са базирани на брой действащи изследватели. На теория, в България всички са действащи, на практика повечето публикуват в измислени издания (най-често на самите "университети" за които работят). Тези публикации са халтура и нямат дори стойността на хартията на която са отпечатани. Действащ преподавател може да бъде само такъв, който неотдавна (да речем последните 5 години) е бил цитиран поне 5 пъти в "Уърлд оф сайънс" от несвързани с него автори от чужбина. Под "несвързани" имам предвид такива с които той не е бил по едно и съще време в един университет и не е имал съвместна публикация. Реално погледнато, 95% и повече от т.н. преподаватели в т.н. университети България не отговарят на тези условия. Просто те отдавна не са в час с това, което става в техните дисциплини (ако изобщо някога са били). На такива при пре-акредитацията трябва да им се даде временен договор за 1-2 години докато се попълнят техните места с преподаватели, които отговарят на тези условия. Такива могат да дойдат от чужбина, но, разбира се, срещу подходящо възнаграждение. И те трябва да бъдат назначавани на временни договори - примерно 3-годишни с възможност за продължение като на всеки три години се проверява дали все още отговарят на условието да са действащи изследователи. Ако междувременно са загубили този статус, просто преминават в неплатен отпуск, да речем, за година и ако и до тогава не си го възвърнат, то напускат системата и трябва да кандидастват по общия ред.

  Това би прочистило тази мътилка от посредственост, която в момента е затлачила университетите в България.

  Веднъж щом в системата влеза свежа кръв - хора, наистина доказали качества да бъдат изследователи - то те наистина биха се възползвали в много по-голяма степен от проектния подход като допълнителен стимул. Също така, периодичната проверка ще ги държи стимулирани да не допускат застой в работата си.

 37. 37 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 912 Любопитно

  А, сега от специалистите тука някой нека каже кво става с завършилите висшо в лошокачествените ни университети и дали успяват да се резлизират на запад тези вишисти?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 38. 38 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Вие,които пишете под тази статия,обръщате ли внимание на другите мнения ? Я вижте внимателно изказванията на Анонимния под №15,където нарича доцента подлец,а после прочетете какво е писал под №19.
  Веднъж подлец,после - ерудиран и интересен преподавател.
  Този анонимен фитилджия и сеирджия е много активен в онлайн варианта на Дневник.Ако сте по-наблюдателни,ще забележите,че участва почти във всички дискусии.Навсякъде пуска по един,два фитила,а после гледа как другите се пеним да доказваме кой е по-прав и кой знае повече.

 39. 39 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,, манталитетът се променя за 3-4 поколения" -
  г-н Доцент ,това което сте написал е вярно ,обаче човек има избор във всеки свой живот - да промени манталитета си и да не умре, или да се влачи по течението като Вас и да се самоосъди на смърт.
  Що се отнася до Обществото най бързият начин да бъде променен манталитета на големи групи хора е чрез Война.

  Лично аз мисля, че точно това очаква нашата цивилизация - една направо светкавична промяна на манталитета за част от хората. Останалата част - тези които не желаят да променят манталитета си - ще загубят физически телата си.

 40. 40 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  слаб, непоследователен текст.

  You live and learn. At any rate, you live.
 41. 41 Профил на Германец
  *****
  Неутрално

  подкрепям 39

  Българина иска да живее по-добре, но не осъзнава нуждата от промяна на манталитета. От там почва бедата на Бай ти Ганя.

 42. 42 Профил на Ана
  *****
  Неутрално

  В България има псевдонаука и псевдо учени.
  Има имитация на дейност, за да се оправдаят държавните субсидии.
  всеки кадърен специалист бяга на Запада, където се работи по истински проекти и има истински резултати.
  Тук остават некадърниците, чакащи държавна заплатка.
  Университетите предлагат безсмислено образование с остарели програми, нулево качество и никаква переспектива за реализация.
  целта им е само да се приберат парите от държавата, която ги дава на бройка, без да се гледа качеството.
  отново който иска качество - на Запад!

 43. 43 Профил на Клечката
  *****
  Разстроено

  Трябва млад, енергичен и несвързан с академичната мафия реформатор. ректорите на държавните университети да се назначават от министъра, а не да се избират.

  В момента ректора на СУ прехвърля по 5 милиона лева на факултети в които няма достатъчно студенти взимайки парите от факултети които печелят - пари се дават на Физически ф-т(2милиона и 300 хиляди), Химически ф-т (милион и триста хиляди), математиците на ФМИ паразитират на гърба на информатиците, Биологически ф-т, геолого-географски, Богословски факултет. Получаването на заплати без преподавателска дейност трябва да се спре. Ректорът е зависим от избралото го Общо събрание и не взима мерки. Общите събрания се израждат в говорилня на която факултетите без студенти искат противозаконно да получат привилегията да плащата заплати без да обучават студенти, а геронтокрацията се мъчи да измени правилника, за да може да управлява след навършването на 65 години. Всичко смърди, та се не трае. Самоуправлението се изродило в котерийност и корпоративни дребнави интереси. Необходимо е здраво управление!

  Университетът е ВУЗ - висше учебно заведение. Съгласно правилникът му преподавателите се занимават с подготовка на студенти и ако липсва учебна натовареност - се освобождават. Научната дейност също влиза в задълженията на преподавателите, но преподавателската е водеща. Ако даден преподавател иска да се занимава само с наука, то може да напусне СУ и да постъпи в БАН.

  Намерете желаещ да финансира наука в СУ и тогава всичко ще е наред. Наука със студентската субсидия не става, понеже изяжда бюджета!

 44. 44 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Статията според мене е вярна без никакво значение кой я е написал. Искаме промяна а не правим нищо по въпроса. Манталитетът няма да се промени ако се надяваме да кравичка за мляко, която да впрягаме периодично в ралото да изорем нивата. А ако умре кравичката да впрегнем бабата.
  Българите винаги са се стремяли към по-високо обреазование. Мнозина изпратиха децата си да учат във фалшиви университети (ако неможеха да отидат в легален) с репликатая "все нещо ще им влезе в главите".
  Държавна политика обаче в това отношение няма. Програмите и преподавателите са морално остарели, не се прави нищо за тяхното развитие и подмяна, няма политика или по-скоро политиката е "оскотял народ, който да плашим с брадви". Вредите са от основното, през средното и най-ярко се виждат във вишето.
  Така че е повече от вярно това което казва авторът, само че е показано от неговата гледна точка. Ако стратията вървеше обратно (от проблемите в университетите към проблемите в обществото) може би щеше да ви е по-ясно.
  С хора, които немогат в гимназията да напишат един смислен текст и висшисти, които масово са неграмотни промяната в манталитета няма да е за добро. Крайно време е да се оправи това образование за да тръгнат нещата напред защото ако Батко и Братко си прехвърлят милиончета и обществото нехае то другия БАТКО след като се е остановил в имиграция вика БРАТКО при себе си за да живеят като нормални хора, а не като скотове в родината си със заплати от 300 лв. Така дотука загубихме над 1,5 млн. работоспособни и кадърни българи а процесът в моментасе катализира понеже и за много други няма работа. Ами как искате да има работа, когато директори на заводи станаха по партийни линии и в свободния пазар се оказаха абсолютна катастрофа. Но за 20 год. вече възприемаме за нормално братът на Велчев да има 100 хотела на морето, братът на Станишев, мъжът на Масларова, приятелите на президента и т. н. и т. н. та даже един се замечта и за летяща чиния.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 45. 45 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  *Авторът е заместник-ректор по научноизследователската дейност на Нов български университет
  ---------------
  Накрая, като прочетох това и паднах от смях. В НБУ може и от 9клас да се запишеш не е проблем.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 46. 46 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Всичкото с времето си и с много труд! Искаме Университети и образование като американското. Но техните университети са на по 150 години и са градени, градени и изграждани поколения наред! Вие знаете ли кога е основан Американския колеж в София - 1863 г в Пловдив и Ст. Загора!


  http://www.capital.bg/show.php?storyid=374197&sp=0#storystart

  Лидерът САЩ не изненадва никого в научните среди, където е прието да се смята, че ако си умен и амбициозен, отиваш в Америка. Все пак какво освен изтичането на мозъци поражда драстичната разлика между САЩ и останалия свят? На първо място това е традицията, обществената ангажираност и подкрепа. Да си учен в САЩ е престижно и добре платено за разлика от останалия свят. Държавните инвестиции в науката са огромни: САЩ отделят за нея повече пари от цяла Европа. За сравнение - научният бюджет на САЩ за 2007 г. е 137 млрд. долара, докато целият на ЕС за периода 2007 - 2013 г. (Седма рамкова програма) е 54 млрд. евро. Разбира се, европейските национални донори допълнително увеличават тази сума, но във всички случаи тя е много по-ниска от инвестираната отвъд океана.

 47. 47 Профил на Gen.Gurko
  *****
  Неутрално

  Това е един гнусен ибрикчия на Доган и майцепродавец.

 48. 48 Профил на alla
  *****
  Неутрално

  Воят на Людмил Георгиев е ясен, мотивите му също, особено този за гениалната неповторимост на някои университети, пропуска обаче факта, че вече години наред Нов български университет не успява да произведе собствени научни кадри, тоест хора, завършили този университет, написали и защитили дисертации в него и станали преподаватели пак в него, а щедро черпи кадри от "претенциозните" държавни университети. Проектите са хубаво нещо, частните университети също, но в явно има нещо сбъркано в приложението на тхните принципи у нас, щом вече двадесет години не успяха да пръкнат нищо стойностно.

 49. 49 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До 46. Мечка, САЩ привлича хората не само с пари, които напоследък едва ли са толкова много с 1,40 долара за евро. Стандарта на живот е много по-висок в САЩ сравнено с ЕС. Привлича и с промиването на мозъци от филми и т.н.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 50. 50 Профил на и не само
  *****
  Неутрално

  25,36,
  Правите ли разлика между преподаване и изследователска дейност? Всеки Университет трябва да има преподаватели и изследователи, като част от тях могат да се припокриват. Но сега у нас почти няма изследователи (преди имаше), останаха само преподаватели, които имитират и изследователска дейност. По мои лични наблюдения добрият изследовател много, ама много рядко е и добър преподавател и обратното. Изобщо - темата е много сериозна, за да се обсъжда по подобни форуми, за съжаление не се обсъжда подобаващо и на подходящите за това места. Даже не съм сигурен дали за държава като Бг, имам предвид най-вече като численост на населението и като икономика (за мен проституция, хазарт и наркотици не са икономика, но май има доста хора, които с готовност биха ме опровергали), може да има един Университет, да не говорим за няколко десетки! А за акредиация е по-добре да не говорим, поне докато не се организира така, че да се премахне връзкарство, корупция и т.н. (или да се намали до 90%). Защото сега нали ви е ясно, че един "частен" Университет, например като този от който е авторът, привлича като преподаватели професори от големите софийски държавни университети, част от поканените са и бивши или настоящи депутати, министри или техни заместници, имат дебели връзки в министерства и и т.н. Да не би да очаквате подобен Университет да не получи акредитация, независимо какво и как преподава? И т.н...

 51. 51 Профил на От името на стария евреин
  *****
  Неутрално

  Каквото и да ти говорят моето момче, става дума за пари. Естествено че СУ, ТУ а и УНСС смятат НБУ и неговите професори за хора безкрайно отдалечени от науката. А колкото до коментара, че това е един много як професор, ами за потенциала на студентите от НБУ - влизаш когато си поискаш, само да плащаш - сигурно направо си е гении

 52. 52 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До номер 50

  Прав сте, че Университетите по принцип трябва да развиват научна дейност. Но затова трябват пари, условия и подготвен персонал. И трите (за голямо съжаление) в момента липсват в България, което се обяснява с факта че България е сред 3-те най-бедни държави в Европа. Така че нашето поколение трябва да се задоволи с Университети - Висши училища, за да даде поне образование на младите.
  И от все сърце да пожелаем на младите студенти да видят една по-богата България!

  И моля Ви, разберете - с думи нищо не става. Става с пари!
  Всеки знае какво е Мерцедес Бенц, но и осъзнава че не може да си го позволи в България!

 53. 53 Профил на и не само
  *****
  Неутрално

  до 52,
  Съвсем не съм съгласен с последното Ви твърдение. Само се огледайте колко Мерцедеси има в БГ...

 54. 54 Профил на Blag
  Blag
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Авторът е заместник-ректор по научноизследователската дейност на Нов български университет"

  Чудо голямо. Какъвто университета, такъв и автора, такава и научноизследователската дейност.

  Основният въпрос е "Трябва ли изобщо да има такъв университет?"
  Кое е уникалното, незаменимото в НБУ?
  Или това си е една фирма, която продава вмирисани и никому ненужни знания. Или направо - която продава second-hand дипломи на second-hand студенти?

 55. 55 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  Калъп, можеш ли да мислиш?

  "Бай Ганя" Никак не е бил за оплакване.
  Добре си е бил българинът бай Ганю Балкански.

  Германия е разгромявана и унизявана в 2 световни войни.
  След това е била разкъсана и под контрол на САЩ и бившия СССР в продължение на десетки години.

  България също пострада, но световните войни са тръгнали от Германия и Франция, после от Германия и СССРусия /ПРусия/.

  Там бяха и най-големите човешки загуби или едни от най-големите.

  С какви очи и на каква база морализаторстваш, безумецо??

  Германец
  * 41

  подкрепям 39

  Българина иска да живее по-добре, но не осъзнава нуждата от промяна на манталитета. От там почва бедата на Бай ти Ганя.

 56. 56 Профил на Класната
  *****
  Весело

  Браво, има напредък при инж. Рашки.

  Да го кажем по-ясно:

  Новият Свят на САЩ /Америка е все още Нов Свят за Европа, нали.../ привлича с относително по-голям Простор, Свобода,
  Космополитна Демокрация, Цивилизованост.

  Отново: Космополитна Демокрация. Цивилизованост.

  инж. Филип
  * 49

  До 46. Мечка, САЩ привлича хората не само с пари, които напоследък едва ли са толкова много с 1,40 долара за евро. Стандарта на живот е много по-висок в САЩ сравнено с ЕС. Привлича и с промиването на мозъци от филм

 57. 57 Профил на Класната
  *****
  Весело

  Един език - Английски. От щат в щат, от Бостън до Сан Диего, от Майами до Сан Франциско, в Аляска или Хаваите - езиково си все "у дома".

  Испанският език "напира" също, но де факто в САЩ има Един Главен официален и неофициален език - Английски.

  Това е много гот.

 58. 58 Профил на БАН
  *****
  Неутрално

  OLIGO-FRIENDS OF MINE- олигофрендс оф майн- това е превод! Дорогие товарищи!- също превод! Оставете темите, от които нищо не разбирате!

 59. 59 Профил на Бански
  *****
  Весело

  Скъпи благороднико от БАнските чифлици!
  Що не си ....... родителя, койте не е едно-еднозначно съответен на баща ти?
  Отивай да пасеш овцете на ливадите на кампуса и постепенно се приготви за сдаване на имуществото!

 60. 60 Профил на ltk
  ltk
  Рейтинг: 402 Неутрално

  @ 58, БАН:
  с тези изразни средства ти, разбира се, моментално убеди всички, че си далеч по-компетентен от останалите участници в дискусията...

  You live and learn. At any rate, you live.
 61. 61 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ах някакъв пролетарий под № 58 знаел чужди езици. Четете народе и се дивете ...

 62. 62 Профил на Мустафа Ибрахим
  *****
  Неутрално

  Много ми е интересно защо този т.нар. доц.д-р, ст.н.с. и т.н. и т.н, не отиде на прави психоанализи или нещо друго на своите господари от ДПС, а поучава целокупния български народ... За такива дюнмета няма място в българското интернет пространство. Да ходи в Анадола да обучава децата на господарите си.

 63. 63 Профил на АОНСУ
  *****
  Неутрално

  Пролетарии от всички страни- ПОУМНЯВАЙТЕ!!!

 64. 64 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "...докато се попълнят техните места с преподаватели, които отговарят на тези условия. Такива могат да дойдат от чужбина, но, разбира се, срещу подходящо възнаграждение.."

  Гладна кокошка просо сънува. А и да дойдат, ще станат като колегите си, въпрос навреме. Иначе след някоя друга година ще се пенсионира огромна част от даскалята. Така, че въпросът със свободните места със сигурност ще се реши, но със заплащането никога. За науката пък изобщо да не говорим.

  Не, че не е възможно, но е много трудно да се занимава човек с наука в България. Който иска да се занимава с наука, просто не трябва да се връща, да си стои на Запад.

 65. 65 Профил на Б.Б.
  *****
  Неутрално

  Чугунените глави, още не са разбрали, че този не е онзи! Баси материала!

 66. 66 Профил на Мишмашев
  *****
  Неутрално

  За мен не е важно дали този Л.Георгиев е ДПСарският ибрикчия или не е. Важно е какво пише.
  "лягаш си социалист и се събуждащ в капитализма."
  Ако се беше изразил "лягаш си социалист и ставаш СДСар" или "лягаш в социализма и се събуждаш в капитализма" щях да го възприема някакси. Но изразът му е твърде неадекватен за темата, която подхваща в началото на писанието си.
  "както вярно предвиди Збигнев Бжежински"
  Уважаемият г-н Бжежински "предвиди" доста неща. Някои ги позна, други не. Затова не е важно дали го е предвидил или не. И какво е това пренебрежение към балканджиите като цяло? Различни са балканджиите в една страна и са различни балканските страни помежду си.
  "За сетен път се видя, че 50% (близо 2 години) от мандатното време се изхабяват за изучаване и осъзнаване на новия политик къде се намира и запознаване с мисията и задълженията му"
  Пишещият демонстрира завидни знания по математика (знае колко е 50% от 4 години). Редно е и да отчите, че е по-добре дори 2 години да се загубят за "запознаване с мисията и задълженията му", отколкото за запознаване с българския език.
  "Сегашните нови политически лица, които влязоха в парламента, чрез погледа си и езика на тялото изразиха усещането, че влизат в пещерата на Али Баба. Остава в скоро време да демонстрират индивидуално мислене и гласуване. Дано не се получи ефектът на груповия танц, при който само един знае стъпките, а останалите вторачено го следват с известно закъснение и желание за имитация на синхрон."
  Да, така стоеше досега положението с депутатите на ДПС - наред с изучаването на българския език те навлизаха умело в ролята на Алибаби, като гледаха да не сбъркат танца, показван им от г-н Доган.
  "Последният политически сезон се отличи с най-голям брой политици, напуснали партийните редици"
  Да, трябва редовите членове и гласуващите изобщо за ДПС да се осъзнаят, да напуснат тази противоконституционна партия и да си намерят подходяща законна партия .
  По-нататък тюрлю-гювечът на г-н Георгиев се задълбочава на тема образование, ВАК и т.н. Като представител на тюрлюгювечарски университет подготвящ(?) пенкилерски кадри, пишещият продължава по тюрлюгювечарски и завършва пак така. Който разбрал, разбрал - аз съм доц.д-р, да сте ме разбрали. Това, което разбрах аз е, че друг път като видя това име гранирано или не с титли, да го прескачам. Няма смисъл да се четат такива тюрлю-гювечи.

 67. 67 Профил на не разбрал
  *****
  Неутрално

  тази карикатура на автора ли е ,само не разбрах

 68. 68 Профил на БАН
  *****
  Неутрално

  До # 59: "едно-еднозначно" не заслужаваш пастир- сам се паси!
  До # 60: Изразните средства са съответни на аудиторията!
  До # 61: Чете и се диви, само който разбира. Другите пасат- вж. #59!

 69. 69 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Глупости на търкалета - нека заработи съда да видиш манталитет и прочее...
  Всички проблеми на България идват от (нарочно) скапаната съдебна система
  Как ще сме добре като всички престъпници са на свобода?

  Де е Левски?
 70. 70 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Това си е жива ерес!

  АОНСУ
  * 63

  Пролетарии от всички страни- ПОУМНЯВАЙТЕ!!!

 71. 71 Профил на Ми да
  *****
  Неутрално

  "лягаш си социалист и се събуждащ в капитализма."

  Любим мишмаш на Марксистки Демагози. Сякаш социализъм и капитализъм логически се изключват...

  Истината е друга:

  През 1989 столетно криминалната БКП на ссср се фръцна на 180 градуса: от социалистически антикапитализъм кретенизъм към социалистически капитализъм кретенизъм...

  Мишмашев
  * 66

  За мен не е важно дали този Л.Георгиев е ДПСарският ибрикчия или не е. Важно е какво пише.
  "лягаш си социалист и се събуждащ в капитализма."

 72. 72 Профил на Tom
  *****
  Весело

  до Клечката #43
  "пари се дават на Физически ф-т(2милиона и 300 хиляди), Химически ф-т (милион и триста хиляди), математиците на ФМИ паразитират на гърба на информатиците, Биологически ф-т"

  Ми разбира се, че там ще се дават. Това са сериозните факултети. Ти да не искаш да се дават на Стоп Фак, Ю Фак, ПУП, НУП и ДУП и други безобразни гуманитари.

 73. 73 Профил на Emil Ivanov
  *****
  Неутрално

  Поздравления, господин Георгиев! Прекрасна статия!
  Бях ваш студент в НБУ в магистърската програма "Публична администрация -1994-,1995, когато още имаше надежда... От 1996 съм вКанада и още се надявам, но отдалече...


 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 75. 75 Профил на Kit
  *****
  Любопитно

  "Иначе ще си продължим нататък в нищото, докато външни сили разполагат в парламента депутати и подпъхват министри.."
  "Подпъхналия вика - дръжте подпъхващите".
  И вие, Г-не сте "подпъхнали" министър, който не му е там мястото - Светла Ломева.
  Вижте се само какво сте подпъхнали...
  Защо ревете тогава, че други "подпъхват"? Това е много лицемерно от ваша страна.
  Само това лицемерство е "интересното" в писанието ви. Иначе нищо не казва, което да не знаем.

 76. 76 Профил на Независим
  *****
  Неутрално

  Без лустрация ,никакви положителни промени няма да има в образованието и науката.Само се хабите с празни приказки,ако не стане прочистване и отстраняване на ченгетата.

 77. 77 Профил на Captain Buddy
  *****
  Неутрално

  В НБУ (НОВЕЛАТА) доценти и професори се произвеждат ангро - на конвейр. Там се става професор дори и с вестникарски публикации – пример професор Дайнов! Самозваните им титли важат само при тях, нямат атестат от ВАК!
  За разлика от държавните университети в НБУ няма купуване на изпити. Ами защото просто не се налага – плащаш си таксата и успеваемостта е гарантирана, сиреч корупцията е институционализирана и съответно канализирана, в резултат на което преподавателите получават рушветите редовно под формата на поне двойни заплати спрямо тези в държавните университети.
  Естето на автора определено е претенциозно и слабо – тезата му е неясна и сбъркана. Искал е да се изока, ама не се е получило!

 78. 78 Профил на ^
  *****
  Весело

  Знаете ли кой е Л Георгиев?

  зам. ректор на Нов Български Университет.
  Освен това преподава в УНСС в катедра "Икономика на Географията".
  Специалист по Локализация или как икон. обект /фабрика / може да промени заобикалящата я околност.
  Хобито му е да си шие сам дрехите и затова ходи облечен като палячо.

  Срещу 300 евро не е нужно да му посещаваш тъпите лекции, където се промиват мозъци или където каки с къци полички дават винаги ама наистина винаги най-верните отговори.

 79. 79 Профил на ^
  *****
  Весело

  до номер 26

  УНСС е все пак университет. Не е най-добрия, но е университет. А НБУ е печатница на пари за СОРОС.

  Инак не мога да си представя как една моя съученичка с успех / 3,25/ е вече адвокат с кантора, а аз се готвя за дипломен изпит през октомври в УНСС.

 80. 80 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "....Там се става професор дори и с вестникарски публикации"

  Трудно може да се докаже, дали публикация на международна конференция Созопол, с участие на учени от Албания и Македония, има по-голяма научна стойност от една вестникарска публикация по какъвто и да е въпрос. Все пак някои вестници си имат и коректори, което със сигурност означава, че някой е прочел статията. В първия случай не е сигурно дали поне авторът си е прегледал труда.

 81. 81 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  #50: Един от проблемите в България е именно рязкото разграничаване между преподавателска и изследователска дейност. Тази граница е изкуствена. Не може да си добър преподавател, ако не си в час с развитието на дисциплината. Изключение може да се прави за основополагащи курсове, които се изучават в първите една-две години от следването. След това, ако не се засегнат последните развития в съответната област, значи преподаването не е на ниво и е морално остаряло. Такова е по същество в България.

  А ако си "в час" с развитието на съответната дисциплина не е никакъв проблем да публикуваш. Най-малкото reviews могат да се правят и те, по правило, ако са добре направени, събират страшно много цитати защото хората предпочитат да четат едно добре направено review, което им поднася новостите в доста по-лесен за разбиране начин отколкото оригиналните статии. Така, че ако и reviews не можеш да публикуваш, значи за нищо не ставаш.

  #64 - именно за да не се "побългарят" външните преподаватели трябва да има мандатност на преподавателите. Ако не отговаряш на изискванията след 3-4 години трябва да си аут, а не да се окопаваш и задръстваш системата, както е сега.

  #46,52:

  Не е въпрос само на пари, а и как се използват. Примерно, държава като Турция има свой представител всред 500-те най-добри университети (http://www.arwu.org/rank2008/ARWU2008_E%28EN%29.htm). Разбира се, критериите на подобни класации винаги предизвикват дискусии (особено всред по-ниско класираните институции), но тази специално се базира в голяма степен на производителността в областта на научните изследвания. В това отношение, ние сме доста зад Турция, която дори не е член на ЕС. Така, че не е само пари.

 82. 82 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  Николай, трудно да е получиш постоянен пост в британски университет, но работата и в най-затънтения от тях е за предпочитане пред тази в България. Ако се върнеш, сигурно първата ти работа ще е да обясниш на колегите, как трябва да стават нещата и що е то наука. От тоя момент си свършен: за теб започва обратно броене. Ако и нашенският учен да е слаб в писането на статии, в правенето на мръсотии е лауреат на Нобелова премия: ще съжалиш, че си се върнал. Единственото ти спасение ще е да видиш откъде духа вятъра, да започнеш да въртиш опашка и да се умилкваш. Тогава с малко английски и с малко съавторство те чака истинската кариера.


  P.S. Що се отнася до писането на това, което ти наричаш reviews или обзорни статии, обикновено сериозните списания публикуват тези на най-известните и утвърдени учени в съответната област. Хората просто се интересуват от тяхното мнение, а не от това на някой световно неизвестен, така, че съветът ти кой, какво да се пише е наивен. Естествено тук не става въпрос за n-тия журнал по химия, биология, икономика и тям подобни, който се чете единствено от авторите, техните докторанти и двама кьорави рецензенти.

 83. 83 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  Бжежински е казал вярно: 40 години преход. Българските гласоподаватели пробват вече 20 гидини някой да ги оправи. Първо беше БСП - до 1998 г. гласуваха за нея, не ги оправи. След това гласуваха за СДС, случайно успешно попадение. но се надяваха Запасът да налее пари у нас и ние да живеем добре без да работим ефективно. Не стана. Разочароваха се от СДС. 2001 гласува за Симеон. Симеон оправи себе си, зарязаха го. Ошашавени гласуваха шарено, тройната коалиция съвсем го оправи. Сега гласуваха отново ва нов политически субект, може и да са улучили, но може и да не са! Затова се върви бавно, защото народът ОПИТВА все на нови политически сили и лидери да го оправят. Сигурно ще продължи 40 години както е казал Бжежински!

 84. 84 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  "Да откъсне университетското финансиране от държавната ясла и да приучи университетите да се самофинансират, предлагайки качествено образование и разчитайки на проекти." Това не е било цел на ТЕМПУС и не може да бъде. Висшето образование е нещо, в което се ИНВЕСТИРАТ финансови средства, то не може да създава практически приложен продукт за краен потребител за да се самофинансира от неговата продажба. Ако това съществува, то е пренебрежимо нищожно за да финансира висшето образование. Истината е, че у нас висшите училища и университети са просто 10-тина пъти повече от необходимия брой. Фронтът е твърде широк за малка страна като България.

 85. 85 Профил на Мекерето.
  *****
  Разстроено

  Майната на всичките коментатори - всичките сте от един дол дренки,от много акъл я вижте до къде я докарахме до пълен упадък мекерета с мекеретата.

 86. 86 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Непознавам автора на статията,за мен тя е еквилибристика с думи или по поросто казано празнословене.Четеш и накрая усещаш ,че само си губиш времето.Колко е жалко когато пишеш само за хонорар.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 87. 87 Профил на Grubo
  *****
  Неутрално

  А бе нагляр СК познавам те, ти си от нихилистчетата с комунуидни виждания. Ах ти псевдоинтелектуален пролетариат, да те таковат калинките ........... хайде мъна ..........

 88. 88 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  #82: съгласен съм за обзорните статии в елитните природонаучни издания. Аз се занимавам с информатика и по темата по която работя е възможно да се правят обзорни статии, които сравняват различни алгоритми върху определени datasets. Това е трудоемко и не особено привлекателно занимание, но спестява работа на другите работещи в областта. Такива сравнителни анализи най-често се правят от докторанти. Макар и да не се публикуват в най-добрите конференции или журнали, ако са обхватни, убедително направени и достатъчно детайлни, те се цитират многократно.

 89. 89 Профил на Петкан Илиев*
  *****
  Неутрално

  Драги коментатори,

  Аз станах богат. Много богат от глупостта на младежи и родители..
  На богатите нищо не може никой да им стори в тази държава. А дали е държава - друг въпрос, но тук, между Дунав, Резовска и другото го забравих от изучаване на корупцията в Центъра за изследване на демокрацията...от където лапкам двойна заплата в сравнение с УНСС. Дърляте се.
  Запомнете едно, научете го, набийте си го в кратунките. .Образованието в България не е за студентите, а за такива като мен. За да ставеме богати, по-богати, на-богати.
  Е, държали ме 72 часа в следствието. През цялото време си мислех за милиончетата ми, спечелени от идиотската българска образователна система. За колите, за любовниците, за апартаментите, за шкафчетата в кухнята и витринките по тях...
  Много сте наивни...
  Аз спечелих, вие ,се дърляйте глупави наивници.

  Но, ако мислите, че всичките професоря са като мен. Има честни балъци Но те са само балъци. Умни са, да разберат, че ги пързаляме, но глупави, защото не искат да се включат в схемата и системата. Аз не съм професор, де. От 20 години стоя асистент. Дават ми дори лекции да чета, пак в разрез със ЗВО. Според тоталитарния ЗВО лекции могат да четат само хора с дисертации и книги. Аз такива нямам. (Пробвах да понапиша нещо между другото, но ме обвиниха в плагиатство, та го оттеглих.) Дори пълни авторски курсове ми дават да изнасям, (пак без да имам право по ЗВО.)..и в УНСС, и в НБУ. Ха, ха и пак ха...Колеги сме с господина доц. заместник ректора Людмил Георгиев - и в УНСС и в НБУ.

  А защо мислите 20 години стоя само асистент и нищо не пиша, като трябва при това положение далеч, далеч, преди 10 години да са ме уволнили, пак според ЗВО? Държат ме, за да печелят около мен.

  Чао, тъпаци!

  Да живее УНСС и Центъра за изследване на демокрацията!
  Да живее световния капитализъм и пазарна икономика.
  Да живея АЗ!

 90. 90 Профил на 008
  *****
  Неутрално

  & 80
  " Все пак някои вестници си имат и коректори, което със сигурност означава, че някой е прочел статията."

  Нямам впечатление, че някоЙ български вестник има коректор.
  Това, което чета по вестниците ме убеждава, че неграмотността е повсеместна в нашата журналистика и, дори да има коректор, той надали може да чете. Все пак можете да ме насочите към някоИ наши вестници с граматическо и правописно правилно списване, за да се убедя, че сте прав.

 91. 91 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  Николай, добре публикуваш, но гледай все пак да направиш нещо и за списание с висок импакт фактор. Дано пък вече и да имаш, та съветът ми да е излишен. Конференциите, макар и да ни ги броят за публикации, също са полезни. Те ти дават добра възможност да се запознаеш и да установиш контакт с колеги, които работят в същата област.

  Все пак, трябва да имаш предвид, че в областта на приложните науки не е толкова лесно да се публикува, трябват си средства. Например, правиш числен модел на някакъв обект, със съответните хипотези и така нататък. Хубав или лош, този модел се нуждае от експериментално потвърждение. Най-често експериментът се прави от самите автори или техни колеги, а понякога, макар и по-рядко се ползват чужди данни. Е, в България, дори достъп до чужди бази данни е трудно осъществим, а камо ли пък сам да го направиш.

  Та за това, хората губят желание да правят каквото и да е. За съжаление, същите тези смачкани хора правят и академичните закони. Точно за това, научните постижения на кандидатите за дадено звание са твърде мъгляви и дават възможност да се решава според случая.

  А в момента, средностатистическият български учен има два проблема; първо, как един доцент да стане автоматично професор, пък било то и професор с титла важеща само за неговия университет и второ, как да се увеличи или направо премахне възрастовата граница за пенсиониране.


 92. 92 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Сълзливата" статийка на автора,в опита си да те накара да получиш "дълбокомъдрено прозрение",е всъщност поредния пасквил срещу Висшето Образование в България....Защото ако след 20 годишен преход в страната остана все още нещо нескапано,то това е Висшето Образование.Но ми е чудно,защо плаче зам.Ректорът на най-големия непризнат по ВСИЧКИ КРИТЕРИИ от МОН "Нов Български Университет",(чиято диплома даже и в тоалетната не можеш да си я сложиш ) за състоянието на ВУЗовете в България?Та нали заради точно такива,никакви "университетчета" в България,пръкнали се с незаконни пари и даващи също толкова незаконни дипломи,висшето ни образование е на това дириже?Та нали точно те раздават дипломи на куцо,сляпо и сакато и Точно при тях водят лекции "Висококвалифицирани" дебилни депутати от предните парламенти?!Е това е върхът на цинизма.Това е поредния цинизъм на "псевдоучените" от псевдоуниверситетчетата.Зтова в Гърция,студенти и преподаватели масово се дигнаха на стачка срещу откриването на частни унверситети,като на авторът на статията.Те много добре знаят,че в частен университет,наука не се прави!Само Далавери!

  Сънят на разума ражда чудовища !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK