София - няма такава дестинация

София - няма такава дестинация

© Иван КутузовСпоред "Уикипедия" туризмът възникнал през XIX век, когато хората започнали да намират удоволствие в обиколките (туровете) на непознати места. Идеята била една-единствена - да извлекат наслада и разнообразие от видяното. В България началото на туризма било положено в София от Алеко Константинов с прословутото му изкачване на Черни връх на 27 август 1895 г. От онези славни времена нещата доста са се променили и към днешна дата може да се каже, че София е антимясто за туризъм. Няма такава дестинация, казано на туроператорски език.Поводът да констатираме това е проектът на столичната община "Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики между София и Атина в областта на туризма". Това, че развитието на туризма е и софийски приоритет, е добро начало, въпросът е какви ще са стъпките, за да се случи. За изходната точка какво първо трябва да се промени е достатъчно да погледнем през очите на чуждите туристи в момента.


За малкото идващи неприятните изненади започват още от летището


съответно от централната гара/автогарата/околовръстното шосе. На летището нелегалните таксита, които вземат поне по 5 лв. на километър, захапват новодошлия, преди още да се е огледал. Абсурд е чужденец да хване номерата им, ако за първи път е в България. Този факт не безпокои никоя институция, вероятно на ограбването на туристите се гледа като на чуждестранна инвестиция.
Легалните таксита често конкурират нелегалните с нелюбезност, стигаща до грубост, багажниците им са пълни с газови бутилки, предните им седалки са избутани назад така, че и дете не може да се вмъкне на задната, смърдят на цигари, често шофьорите си пушат спокойно и в присъствието на клиенти, слушат шумно чалга и не говорят грам английски. Освен това сред тях се намират и такива, които също опитват да изнудват. Класическа ситуация - Централна гара, вечер, вали хладен дъжд, шофьор на иначе легално такси иска тройно по-висока цена от изписаната на стъклото му, получава отказ и отпрашва без туриста.


Пътуващите с кола туристи въобще не са в по-добро положение. Като оставим опашките по границата и изнудването за винетки и ваксина за свински грип, дупките по Околовръстното на София им идват като за "добре дошли". Ако влизат откъм магистрала "Хемус", доста ще се затруднят къде е отбивката за "Цариградско" и за центъра, тъй като миниатюрната табела е завряна в едни буйни храсти и само кореняците софиянци знаят нейното местонахождение. Дано някой не се заблуди да влезе в София по тъмно откъм "Младост 4". Там вероятно и живеещите в квартала се губят, какво остава за чужденци. Да живеят GPS навигаторите, те са единственото спасение.


И така туристът е в София - какво му се предлага?


Българската столица може да разчита само на едно - че е "екзотична", тоест ориенталска по западните представи. Че е мръсна, неуредена, без тротоари, затънала в боклуци, без зелени полянки, задръстена от грозните бараки на уличните търговци на некачествени китайски и турски стоки, със смърдящи пазари и бутащи се тълпи. Табелите на улиците в центъра продължават да са на кирилица. Историческият музей е далеч. Паметниците се изчерпват кажи-речи с Левски, Цар Освободител и с този на Съветската армия. Малките музеи и галериите тънат в анонимност и туристът доста би се лутал, за да ги намери. Разходка в Борисовата градина едва ли ще донесе очакваната наслада заради неподдържаните тревни площи, боклуците и съмнителните типове по тъмните пътеки. Зоопаркът е цяло изпитание откъм паркирането, а свикналият на естествени хабитати западняк ще се изуми от бетона, в който се отглеждат животните в София, както и от отсъствието на стандартни сенчести алеи. Липсата на обществени тоалетни сигурно довежда до отчаяние дори най-печените скиталци, защото в Европа такова чудо като в България с тоалетните и боклука няма. "Къде да изхвърля изхабените си батерии", пита турист в лъскава книжарница. Продавачката го гледа опулено и той разбира, че се е върнал в миналия век.


Вероятно след изпитанието София чужденецът ще поиска да се скрие в прохладата на Витоша, но и там го чакат изненади от подобно естество - нищо не е направено така, че да стимулира туризма. Планината хем вече не е дива, хем няма елементарни условия за хапване, почивка и преспиване. Мръсотията и там е завзела територия, а неуредиците отблъскват прохождащите в туризма.


Според и.д. кмет столицата трябва да се превърне от бизнес дестинация в туристическа като Атина. Предвиждало се изграждането на маршрут за 40 манастира в околността. Звучи много амбициозно, цяло чудо ще е, ако манастирите в Софийско попаднат в туристически маршрут, като се има предвид безобразната инфраструктура. Според Герджиков това ще струва 276 200 лв., като част от парите ще бъдат отпуснати по оперативна програма "Регионално развитие", а останалите - от държавния бюджет, което звучи съмнително, особено във времена на криза. Скептицизмът се засилва и от информацията, че с тях ще бъдат обучени над 70 общински служители и ще бъде изграден информационно-туристически център на площ от около 200 кв.м в подлеза на Софийския университет.


С обучението и строежа на центъра парите ще свършат


а ефектът едва ли ще е нужният.


На всички е известно, че туризмът в градове като Атина, Берлин, Париж, Лондон, Будапеща не се крепи на скъпи информационни центрове, а на създаването на отлични условия за посещаване на забележителности, на прекрасната инфраструктура, на зеленината в изобилие, на широките тротоари, на чистия и редовен градски транспорт, на достъпната среда за хората с увреждания и с малки деца, както и на приятелската обстановка, която те посреща още от летището и те съпровожда на връщане. Тези градове печелят здраво от туризъм, защото първо са осигурили отлична среда за живот на собствените си граждани. От това положение до туристическия наплив крачката е съвсем малка. След това трябва да се направи стратегия и да се вдъхне живот на всички исторически и културни свидетелства за живота по тези места. В София те също не липсват, проблемът е, че не ги познаваме или отдавна сме спрели да ги забелязваме.


Преди обаче да стигнем до стратегията, трябва да сме наясно, че в София все още липсва нормална среда за обитателите й. Затова да не си правим илюзии за чужденците.


* Авторът е живял последната година в Берлин

Ключови думи към статията:

Коментари (204)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 714 Неутрално

  другари,
  това е наследството на комунизма - унищожена природа и, по-важно, робски манталитет.
  на всички мой приятели от чужбина, казвам да не посещават България защото няма да видят нищо хубаво.
  а на малкото останали свестни българи препоръчвам да напуснат незабавно тази страна, защото нищо хубаво не ги очаква.
  човек живее само един живот и не бива да става жертва на комунистическите експерименти.
  спасявайте се!

 2. 2 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прав е авторът! Няма такава столица като София в ЕС! И наистина, толкова ли общината не може да се справи с орангутанестите бакшиши-изнудвачи, изскочили от най-тъмните балкански кътчета? Слага се една пределна цена на таксиметров превоз в София,за всяко нарушение се отнема лиценз на съответния автомобил за таксиметрова дейност и готово!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 3. 3 Профил на larryj
  larryj
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бях в Загреб - столицата на Хърватска, на концерт на U2. Един чудесен град, с много музеи, градини, история, перфектен транспорт до 4 сутринта, чистота навсякъде, места за паркиране...какво да разказвам, а те не са в ЕС...Жалко за мръсна София и претенциите!

 4. 4 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  ами,то и за софиянци е загадка къде са музеите. а на туристите,ако им е шумно и претъпкано по улиците-да минават през подлезите-там е тихо,никой не минава,и боклука си е повече и от улиците.там е тъмно и могат необезпокоявани да се изпишкат-защото ние тоалетни нямаме,ама подлезите ни служат точно за това...ако не ги е страх от наркомани,де...

 5. 5 Профил на Надежда
  *****
  Неутрално

  Миналата седмица посрещнах австрийски състуденти на гарата в един малък провинциален град в централна България. Нямате си на идея какви перитепети са преминали возейки се по влаковете през Сърбия и България - чист рекет. Накрая се опитали да се оплачат, на някакъв шеф в жп гара София, на френски и немски и лош английски, обаче онзи гледал умно и нищо не разбрал от това, което му говорели. Родна картинка!

 6. 6 Профил на zo
  *****
  Неутрално

  "Табелите на улиците в центъра продължават да са на кирилица."

  Щото то е много сложно да се научат българските букви, особено, ако знаеш латиница.

 7. 7 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 838 Неутрално

  За човек, на който кирилицата не е родна, е трудно, да. Дори много трудно.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 8. 8 Профил на Йонка
  *****
  Неутрално

  "Табелите на улиците в центъра продължават да са на кирилица."

  - Да, там, където има табели изобщо. Дано не ви се налага да търсите пресечка на централна улица в София - като "Иван Асен", например. Няма никакви табели с имена, камо ли с номера. Трябва да влизате отделно във всяка една уличка, надявайки се да попаднете някъде на някоя ръждясала табела от соца (понякога и отпреди соца). Не е нужно да ходи човек чак до Берлин: вече в Букурещ и най-задъненият сокак в циганска махала има табели през няколко метра плюс стандартни (не импровизирани с тебешир или боя) номера на всяка постройка.

  "Историческият музей е далеч."

  - Не е и много за гледане: всеки разумен турист ще се потресе от измислиците на Божо.

  "Паметниците се изчерпват кажи-речи с Левски, Цар Освободител и с този на Съветската армия."

  - Сакън! Ама недейте така, г-жо Георгиева! Разните патриотични кръгове около Гоце и сие и без това турят паметник след паметник, кой от кой по-грозен. Докато пиша това, сигурно в някоя (иначе нормално зарязана) градинка сигурно е изникнал най-новият паметник на незнайния опълченец, незнайния четник, десета дивизия на първа армия или нещо подобно. В скоро време ще имаме и над десет грозни паметника на жертвите на комунизма, този път благодарение на новата власт.

 9. 9 Профил на Гого
  *****
  Гневно

  Авторът не е много по-различен щом мери английския в грамове.
  Дневник стана за една година уникално място, посещавам го по навик и съжалявам вече. Явно на никой не му пука за качеството на материалите, стига да са достатъчно "български" и всеки да си излее мъката. Може би са разбрали, че аудиторията е изпростяла масово и искат да са в крак с времето. Може би импресиите са по-важни от бранда им. Или пък искат да стигнат дира по жълтурясване и правописни грешки.
  Каквото и да е ми действа депресиращо. Не остана една медиа не оплескана и неоплетена в политиканстване и бутане на интереси на собственика на преден план под различна опаковка.
  Трагедията ни е че живеем като скотове, ден за ден. От там се срива ценностната система, която принципно ни е слабичка.
  От там и на чужденеца се гледа като на "златния балък".
  И естествено като резултат тук идват всички, които са на нашето ниво да пият до побъркване и да пляскат девойки по тънката тарифа. Въобще вървим към преизпълняване на поредната петилетка планирана от Господарите.
  Да си станем дестинация за евтина проституция поне официално.

 10. 10 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  А Вие мои мили "софиянци", какво точно правите за подобряване на имиджа на София?
  Мислите ли, че допринасяте за София като:
  - изхвърляте боклуци през прозорците на колите си и апартаментите си;
  - шофирате без да спазвате правила;
  - не плащате данъци;
  - давате подкупи на КАТ, държавни и общински служители за работа, която и без това те са задължени да вършат;
  - не си търсите правата, а си мърморите под носа- "Тъй шъй тя, тъпа държава!";
  - и много много други.

  Не ми се иска да споря с авторката, но не е само държавата длъжна да се променя, проблемът е кога ние ще изпреварим държавата и промяната ще тръгне първо от нас. В противният случай сме загубили битката.

  Proud to be anonymous!!!
 11. 11 Профил на a.kolarow
  *****
  Неутрално

  дами и господа, не се притеснявайте! това е! ако някой мисли да промени тази дивотия, той просто е фантаст. как ли да настигнем атина, а пък за други европейски столици да не говорим. това не е толкова наследство от комунизмо-социализма, а си е българска простотия от векове. няма управия, тука е така! в 21-вия век успяват икономиките на знанието. светът е в два лагера, а не в три както по-рано. сега има само богати и бедни страни. със състоянието на българското образование и на българската култура можете да гадаете къде попада българия.

 12. 12 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Какви софиянци бре №10. Тук 80% са пришълци и го имат този град като място за печелене на пари. Нищо друго не ги държи тук освен работата и за това правят каквото си искат и въобще не им пука. Като дойде някой празник софия се изпразва - софиянци отиват по селата си.

  Трябва да има здрав контрол/глоби. По друг начин аз не виждам как ще се оправят нещата в кочината наречена София.

 13. 13 Профил на катастрофия
  *****
  Неутрално

  предлагам ново име на столицата ни: Катастрофия
  табелите трябва да си останат на кирилица, защото това е нашият език
  табелите в будапеща са на унгарски, на латиница верно, но от това никому не е по-лесно, но това е част от чара на будапеща
  кирилицата е част от българската култура, съответно, от чара на българия
  циганията на софия (катастрофия) обаче е страховита и потресающа, например, предлагам ви от калотина да дойдете с кола и да влезете по бул. баба парашкева (как се вика сега не знам)
  тука не е само до комунизъм, извинете, комунизмът свърши преди 20 години! 20! я отидете в Белград, дето през 2000 беше по-зле и от София, разходете се и открийте десетте разлики. или до Букурещ! Бойко Борисов нищо не направи за София, то се иска малко акъл между двете уши, да запълва пространството, а не само въздух под налягане!

 14. 14 Профил на Yana
  Yana
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И все пак е хубаво да си си вкъщи

  Да не говорим, че Борисовата е много по-хубаво и колоритно място от 95% от английските паркове - една гола поляна с 5 дървета покрая. Скучно и без сянка.

  А като ти се наложи да си купуваш гумени домати в пластмасова кутийка от супермаркета, щото няма от къде другаде, почваш да оценяваш възможността да си избереш сам зеленчуците от тая сергия на пазара, която ти харесва най-много. Да не говорим, че братята англичани могат само да си мечтаят за месарницата на Графа и Шишман.

  Нямат и нормални кафенета. Всичкото е тип Старбъкс. Неуютно, скъпо и не особено вкусно.

  София има много кусури, но в никакъв случай не е толкова ужасна, колкото е представена в статията. Като се изчисти и се закърпят дупките по улиците си става екстра.

 15. 15 Профил на Катастрофия
  *****
  Неутрално

  неоспорим факт е, че Бойко Борисов пръста си не мръдна да оправи външния вид на София
  да, понамали заменките, да, оправи два три булеварда, да, евала за двата километра по южната дъга на околомръсното и метрото
  обаче дотам
  да беше разкарал поне гащите по площад гарибалди, или свинщината покрай църквата седмочисленици
  оправи две-три градинки, на другата година те пак са на същото дередже... ужас, да ме е срам да поканя чужденци в София...
  казвам ви, отидете до Белград, или до Букурещ, Истанбул, Солун, Атина, сравнете
  Аз лично никога няма да гласувам за арх Петър Диков за кмет на София, още по-малко за онова мрънкало Мухльо Герджиков

 16. 16 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално


  На фона на статияата и факта,че Батю ви бойко до сега и беше кмет се опитайте драги мои съграздани да си представите какво очаква Родината ни със сегашния министър.председател.

 17. 17 Профил на VVV
  *****
  Неутрално

  И какво като табелите са на Български? Българин като иде в чужбина данеби да намира табели на Български??? Вярно е че е препоръчително да има табели на няколко основни езика (английски, немски, испански, френски) но това си зависи най-вече от това какви туристи посещават мястото. Ще е странно там където ходят германци табелите да са на френски или английски и обратно. Докато се стремим да направим всичко и всички удобни за чужденците ще се изгуби смисъла да идват. Много по-добре е да се насочат усилия в това да се подобрят и увеличат местата на които да идат туристите, ОСОБЕННО МНОГО да се повиши качеството на обслужването от самия персонал на обектите така че да е приятно на хората да идват, дори и по няколко пъти, а не да бягат с пистъци на ужас само при споменаване на България. Усилията трябва да са насочени не да сме сервилни лакеи, а да извадим най-доброто, това с което искаме да ни запомят

 18. 18 Профил на Катастрофия
  *****
  Разстроено

  гащите от Гарибалди, циганите от разклона за Банкя и шосето към Калотина, фасадите на сградите по Мария Луиза и Христо Ботев (оттам минават чужденците от гарата и автогарата), сградата с Макдоналдс на ъгъла на Пиротска срещу ЦУМ, кофите по Витошка и срещу двореца, циганските ламарини за продажба на вестници (в цял свят вестници се продават в хубави павилиони), дюнерите на пл. Св Неделя, тревясалите плочки около Народното събрание (има препарат наречен round up!!!!) циганията на пл. Гарибалди, Славейков, пред Седмочисленици и на Попа. Никакъв нощен живот, а през деня животът се състои от цигани просяци и клошари, мазни арбайтери, кочина навсякъде.... Абе с една дума ... Катастрофия!

 19. 19 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Това за батериите е доста добро попадение. Да не говорим,че няма никъде на английски език обяснено на летището,че има автобус до центъра на София, къде се купуват билети, че трябва да се купи билет и за куфара или сака. Елементарни неща, но страшно полезни и страшно объркващи, ако ги няма

 20. 20 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко е много грозно, най-вече пишещите тук1

  Хесапов - герой на нашето време
 21. 21 Профил на paratrooper
  *****
  Любопитно

  ИНТЕРЕСНО КАДЕ Е ТАЗИ ЗЕЛЕНИНА В АТИНА : )

 22. 22 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1535 Разстроено

  Мога да се подпиша под следното заключение "трябва да сме наясно, че в София все още липсва нормална среда за обитателите й. Затова да не си правим илюзии за чужденците".

  БГ като цяло и София в частност се доближават по скоро до кочина, отколкото на място за живеене на хора (става дума за нормални хора, граждани, с желание да живеят заедно, споделяйки едно общо пространство)! В момента е едно място с колабираща инфраструкура, определено най-скапаната столица в Европа (Тирана, Минск, Кишинев, Киев не познавам?!).

  А положението извън София пак добре е описано, както и номерцата с които се оскубват и прогонват туристите. Аз не мога да препоръчам БГ като място за ПОЧИВКА, след като аз самият спрях да я посещавам с такава цел
  Поне още 2 поколения ще минат докато се наместят малко нещицата!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 23. 23 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До минаващ:
  аз също не съм софиянец, но живея в този град без да се връщам по празниците до родното си място. Напълно споделям виждането, че "провинциалистите" са превърнали столицата в "омразно" място за печелене на добри пари и правят всичко възможно да го напускат при всеки удобен случай.
  Не знам дали само глобите ще оправят нещата, манталитета е това което тежи на "ентилегентната" ни нация.

  Proud to be anonymous!!!
 24. 24 Профил на Lili
  *****
  Разстроено

  Мръсотията и липсата на зелени площи и тоалетни са истинския проблем.
  Според мен надписите на Кирилица са единствените , които внасят нещо интересно и ново за чужденците и трябва да останат , че дори и да се умножат. Това е от личен опит, мъжа ми е англичанин и се занимава с екотуризъм- за съжаление у нас мутрите се занимават с туризъм , а те от екология не разбират.

 25. 25 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 753 Любопитно

  * Авторът е живял последната година в Берлин

  Странно, не е ли авторка?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 26. 26 Профил на dimnikolov
  dimnikolov
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Абсолютно съм съгласна с написаното от автора. В София има интересни места за културен и исторически туризъм, но бай-ганьовският ни непукизъм за стандартите в областта на туризма, съчетан с лоша инфраструктура и екология и ниско качество на обслужването прави този бизнес невъзможен за нас. Всеки, посетил една-две други европейски столици, е направил този извод за себе си.

 27. 27 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Историческият музей трябва да е във София! А не в полето.

 28. 28 Профил на един видял
  *****
  Разстроено

  само Кабул е по-гадно място от нашата столица!

 29. 31 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Най-големият проблем, според мен е, че на нас самите не ни пука. Никога проблеми не се решават отгоре надолу, а обратното - трябва първо на нас да ни писне и да поискаме градът ни да изглежда по-добре. Тогава ще можем да изискваме от тези, които сме избрали, да правят необходимото. Сега всеки мрънка, коментира под статии, но не е склонен да подаде жалба в общината заради шумни заведения в квартала си, да се оплаче от съседите си, които си изхвърлят боклука през балкона и т.н.

 30. 32 Профил на хамалин
  *****
  Неутрално

  дестинация,хабитат,приоритети:езикът на мама и тате:какъвто език си говорят българете,такова е и битието им:безкултурност,нечистоплътност,простотия,първосигналност,грубост,простащина,еляндурщина,тъпанарщина,гозотия:ако това място с витоша го имаха германците,бедна ще ни е фантазията,що за чудо на чудеста щеше да бъде (от германия,под сурдинака,ви го викам):само глупавите могат да са толкоз вонящи и бедни:..(всякакви сравнения например с берлин са меко рекнато такова...)

 31. 33 Профил на 231
  *****
  Неутрално

  абе напротив, 31, много ни пука
  просто никой от управниците на софия не го боли за тоя град

 32. 34 Профил на 221
  *****
  Неутрално

  №31
  опитай да подадеш жалба за нещо
  987 5555 столичен инспекторат
  да те вида дали ще успееш

 33. 35 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 517 Гневно

  Преди 4 години в предизборната си кампания Б.Б. каза: "След 3 години София ще е Виена!"

  Граждани и гражданки, не че нещо, но не аз избирах Б.Б. на два пъти за кмет и не аз, гледайки какво върши като кмет, го наградих за "хубавата" кметска работа с премиерското място на България. Така че с какви очи сте тръгнали да критикувате, да изисквате, да се гневите на външни за вас инстанции. Разгневете се първо на себе си.

  Който щади лошите, вреди на добрите
 34. 36 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Джони Браво е абсолютно прав! 65 години чакаме на Държавата да даде , да ни направи , да оправи , да построи , да изчисти , да подреди и да "пусне"... Никой не си мърда задника да си свърши работата , а точно от там се започва - ти си свърши работата , другия до тебе ако и той я свърши , вече ще сте двама и двама по двама - ще стане...
  Ама не! Всеки трябва кръшка постоянно и не само това , ами трябва и да се похвали как е изкръшкал и как е прецакал шефа , фирмата , учреждението , кмета и Държавата...
  Е за това не става!
  А и да не забравя - всеки е длъжен да се ОПЛАКВА постоянно и да обяснява на всеки срещнат в каква скапана Държава сме живеели (без , естествено да се постарае нещо да промени).

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 35. 37 Профил на щерю
  *****
  Неутрално

  От София по-убаво нема

 36. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Човек тръгнал накъм София с цел туризъм е или много глупав или много мъдър

  The biggest risk in life is not taking one.
 37. 39 Профил на Camcorder
  *****
  Неутрално

  София е Кабул с ракия.

 38. 40 Профил на до № 35
  *****
  Неутрално

  № 35
  Нямахме избор, за ДПС ли да гласуваме? Или за педалската мафия окопала се в БСП?
  Аз се опитах да гласувам с комбинация СДС+мажоритарен на ГЕРБ, какво да направя? нали разграбването, концесиите и тн. започнаха при Костовото правителство и кметуването на Софиянски? Виждаме го Бойко какво чудо е, но имаме ли друг избор? А ти за кого гласува на парламентарните избори?

 39. 41 Профил на 34е2
  *****
  Неутрално

  София ще придобие почти европейски вид ако се изгонят "търговците" от улиците
  например бабите от Попа и Славейков, пазара на Графа, битака на Александър Невски, склада за вторични на Славейков, кюлотите и гащите на Гарибалди
  и ако се измие помията от тия улици, които сега са по-гнусни от улиците на Калкута

 40. 42 Профил на Софийска кочинка
  *****
  Весело

  В София никога не е било особено чисто. Абе, свинска му работа. А когато кочинката е свинска, за това е виновно единствено и само Прасето.

  Щото не пази.

  Щом не пази, заколете прасето.
  Мамка му и прасе.

  С няколко карнобатски. И тогава псувайте !

 41. 43 Профил на до 37
  *****
  Неутрално
 42. 44 Профил на turist
  *****
  Неутрално

  "Вероятно след изпитанието София чужденецът ще поиска да се скрие в прохладата на Витоша, но и там го чакат изненади от подобно естество - нищо не е направено така, че да стимулира туризма. " - рушветите на Цеко и до вас ли стигнаха Капитал?

 43. 45 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  Преди години, към средата на 90-те сестрата на мой приятел, омъжена в Англия доведе мъжа си в София за да му покаже родния си град. И представете си как едно такова фино лондончанче - 50 кг. с мокри дрехи слиза от автобуса в "Младост" и първото, което вижда (това става през август) е една камара дини и двама цигани, които хъркат до нея завити с мръсно чердже, от което стърчат мръсните им крака. Човекът се потресъл. След две вечери паднал в един неограден изкоп в "Младост 3" и си изкълчил глезена. А като видял и мечкарите в центъра се запитал къде е попаднал. Май не е идвал от тогава.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 44. 46 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Споко, Скопие е по-зле, пък и то е столица уж...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 45. 47 Профил на Слепия Пю
  *****
  Весело

  Не ми се коментира отношението към боклуците на онези " софиянци ", чийто родни места са на две , че и на повече туби бензин от София...

  Тук иде реч за другите Софиянци, които пък винаги са твърдели, че мразят боклуци.

  Особено червените боклуци.

  Сега като имат реални боклуци, пак са недоволни.

  Може би защото и реалните боклуци са червени - някой просто си е изхвърлил " разваленто ДУМАТИ " на боклука...))))

  Е... все някой хубав слънчев ден в София , ще изметат - но в Обеля, Люлин и Дружба пак ще изтупват покривки през балкона.

  От каналите пак ще изскачат плъхове и кметът пак ще бъде псуван )


 46. 48 Профил на И като си говориме за кметове и плъхове
  *****
  Весело

  ето Ви една истинска история от последната седмица.

  Кметът на френския град Ница, както си се разхождал и видял плъх край кофа за боклук.В Ница имат много голям проблем с плъховете.)

  Кметът издебнал плъха в гръб и го убил. После се похвалил пред медиите.Обаче вместо кметът да бъде похвален и насърчен, сега природозащитниците щели да го съдят.

  Когато Софиянец чуе тази история, той несъмнено си казва :

  " абе тия природозащитници са тъпаци, а кметът е ПИЧ и ще гласувам за него на следващите избори, мамка му.."

 47. 49 Профил на taz
  *****
  Весело

  От известно време ми се струва, че Тери Пратчет е ползвал София за прототип на Анкх-Морпорк...

 48. 50 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  До "taz":

  За съжаление обаче няма река, която периодично да наводнява града и да измива улиците.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 49. 51 Профил на taz
  *****
  Весело

  Мдам, явно сме асфалтирали 'Цариградска'

 50. 52 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #48 , обзалагам се на каквото пожелаеш , че кмета е от партията на Кози или някоя друга дясна партия. Естествено , че ще го съдят , токувиж изкарали и някой политически дивидент. Те екологистите на запад са като дини - зелени са само отвън , отвътре са червени.

  Klaatu Barada Nikto!
 51. 53 Профил на отпътувал
  *****
  Неутрално

  Преди една година се махнах от София, сега живея в чужбина. От София ме изгониха всички неща описани в статията плюс още около сто дръги. Проблемите на София са много, но основната разлика, която виждам в сравнение с града, където живея сега, е отношението на хората едни към други. В София още от сутринта ме посрещаха с намръщени физиономии и негативно отношение и така до вечерта. Накрая и аз взех да ставам намръщен и негативен...И понеже не мога да променя хората около мен, се махнах. А като гледам злобата, която се сипе в този форум, май и от него ще се махна...

 52. 54 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Нормално е надписите да са на български (кирилица) и в централните части и ключови места в града да са с малки латински буквички написани на английски отдоло. Ама то трябва малко да се поразходи човек и да види как са го направили по света де!
  Нормално е София да е мръсна и с голями ремонти, защото вече няма гражданство като през комунизма. Навсякъде по света трудоспособното население е събрано в няколко града с население по-голямо от целокупното българско (дори Атина е 7 млн., ако не се лъжа). София преживява своя бум и трябва да се нагоди към новите изисквания, а не да нагаждате изискванията към София. Това отнема време, нерви и пари. Да, много по-умно щеше да е ако софийските джипове си стояха в София а не изкупуваха де що завод и фабрика има из България за да го доведат с горди стъпки до фалит и пещите на кремиковци или Стомана Перник. Обаче това вече е факт.
  По-добре вижте как да се подобрят нещата с метро, наземна железница, нови пътни възли и т. н. вместо да опявате като над труп. И да- най-важното условое е да се пътува с билтче за да влизат пари в грдски транспорти да искаме да си оправи превозните срвдства, вместо една част от "електората" да се прави, че не се вижда с контрольорите, което важи и за пазарите. И да- трябва да има глоби. Само че по-възрастните си спомнят с умиление как като се пребирахме в 4-5 часа сутринта от някое "гости" се сблъсквахме с колите, миещи улиците С ВОДА. Това, което вече е събитието на годината- да тръгнат водоноските.
  София (както и цяла България) я чака голяма промяна. Трябва да я направим много внимателно, за да не се налага да я поправят кардинално след нас. Това е истината, дами и господа, другарки и другари! Който не му харесва- да си оди у каде ще. А ББ го преизбраха даже и само заради метрото. Защото сега има ли метро в София? Има. Е, не е цялото не е свързано и т.н. и т. н. Обаче е започнало. Другите не го и започваха. Сега ако направи магистралите пак ще го преизберат. И аз никога не см гласувал за него и едва ли някога ще гласувам обаче за метрото евала.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 53. 55 Профил на Ани Б.
  Ани Б.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Статията е добра - поздравления на автора!

 54. 56 Профил на София
  *****
  Неутрално

  Ами преместете столицата обратно в Търново, където и е мястото и всичко ще е наред. Софията става за един индустриален център, но не и за лице на България!

 55. 57 Профил на София
  *****
  Неутрално

  "Дневник" и Кутузов демонстрират своята собствена анти Латинска простотия и селяндурщина.

 56. 58 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Сагласен съм с писаното,че София сега е в описваното састояние,но не разбирам защо някои пишат,че София винаги си е била мръсна.
  Аз съм човек избягъл от комунизма,но тогава всички знаеха ,че е една от най чистите и зелени столици в Европа.Нали сега има демокрация,капитализъм,икономически стандарт-значи всичко с тая демократция и свобода си е било лъжа и измама.Жалко дето си дадох младините да ме мачка държавна сигурност за глупости като свобода,човешки права и демкокрация.Ето ви сега свободна,демократична капиталистическа София.
  Поздрави на Родината.

 57. 59 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Един Човек , надявам се , че там където си , живееш на село. Поне да ни срамиш пред по-малко хора.

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 58. 60 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  Моше, защо пишеш глупости от името на София?

  София
  * 56

  Ами преместете столицата обратно в Търново...

 59. 61 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Какво общо имат демокрацията с абсолютната невъзможност да накараш българските политици да си свършат работата? 58, струва ми се, че ДС не само те е дочакала ами те е и обработила?
  Ние се чудиме откъде да започнеме с промяната така че София ОТНОВО да стане красив град ти намеси човешките права и демокрацията! Хайде стига де!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 60. 62 Профил на svc
  *****
  Неутрално

  Само да допълня, 4е си е руска рулетка за 4ужденец-пешеход из София

 61. 63 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Весело

  Boriaz , за да стане София красив град , явно трябва да се откажем от гражданските си права и демокрацията.

  Готов съм! В името на красотата и на партията що ме е кърмила , да се откажа от живота ако трябва! (свободна интерпретация по тема)

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 62. 64 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тя, Партията, не само кърмеше ами и доста панелки дигна и София от 350 хиляден град стана пет пъти по-голяма. А центърът си е все същият. Затова е лудница.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 63. 65 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Вон Сатан ли си какав си-не съм тука да се заяждам с простаци като теб.Живея в град,който в момента има един от най-високите стандарти в света-даже метрото е без ватмани,ако можеш вобще да си представиш такова нещо.И не ви срамя,защото отдавна съм престанал да се представям за българин,така че можеш да бадеш спокоен за това.


 64. 66 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Бориац,ами нали си я имате демокрацията и свободата да си избирате политиците-такива сте избрали ,такива ви управляват.

 65. 67 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  Впрочем нормално е . Ако в апартамент за четирима наблъскаш 30 души, естествено, че ще е мръсно и пренаселено. В София се случи точно това.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 66. 68 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Весело

  Лелеее , чудо на чудесата!!! Метро без ватмани!!! А имате ли от онези демонски изобретения , които ти взимат душата през един кристал и после можеш да си я гледаш на едно листо?

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 67. 69 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "отдавна съм престанал да се представям за българин,така че можеш да бадеш спокоен за това"

  Наистина се успокоих! Родоотстъпниците са най-гнусните твари на земята. Радвам се , че никой не знае от къде си изпълзял.

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 68. 70 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално


  "Поне да ни срамиш пред по-малко хора."-исках само да те успокоя.Родоотстъпници сте всички вие ,които докарахте Родината ни в това састояание ,от което вие самите се срамувате тука из форумите.

 69. 71 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Тая статия и писаните коментари да бадат урок за всички,които гласуваха за Батко си бойко и очакват чудеса от него.

 70. 72 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Един Човек Неутрално 66
  Не че обичам да пускам такива постове, обаче след като си се отрекъл от родината си не ми е ясно какво коментираш? Щом не те интересува вече явно само се заяждаш! Аз изказвам мнение и то е, че София и сега е една от най-малките столици в Европа, така че проблемът не е нито в софиянци, нито в "гостите" на столицата, а в подредбата на нещата. Ти не си нито от едните, нито от другите а тука даваш акъл и как да се откажем от това, от което ти се възползваш непрекъснато защото не ти пука за България и София. Ами доста безумен спор би се получил! Нямам какво да ти кажа повече. Живей си там където си и ни остави да си решаваме проблемите. Мнението ти не ме интересува.
  Дано поне да си щастлив там където си. И да си си намерил новата родина.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 71. 73 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  ми то нема и българска дума "дестинация", ама недообразованите българи я плещат на първа страница у заглавията

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 72. 74 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Гневно

  Глупако #70 , не живея в БГ от 13 години , но никога не съм се срамувал от произхода си и никога не съм изричал думите "вие българите" , аз имам достоинство! Няма нужда да ми отговаряш , с отрепки не споря!

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 73. 75 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Сагласен ...но тогава всички знаеха ,че е една от най чистите и зелени столици в Европа."

  Абе, нема ли една грамотна кука в тая ДС бе? Всичките, дето го хвалите тоя комунизъм сте ебати и неграмотниците да му се не види.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 74. 76 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  13 години не са били достатачни да вземеш нещо от възпитанието и културата на страната,в която се намираш явно-речника ти е сащия,койтго си го ползвал в България.
  Никаде не съм писал вие българите.

 75. 77 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  N. von Satan, Един Човек явно говори от личен опит. нещо от сорта "аз се отказах от родината си и сега съм добре. Ако искате и вие да сте добре откажете се от демокрацията". Само че нещо не ми е ясно какво са му дали в замяна на родоотстъпничеството?
  не им обръщайте внимание на тия заядливковци- само разводняват форума. То май и това им е единствената цел де.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 76. 78 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Бориац,явно си културен човек и моите уважения за това.
  Но защо се залагваш,че се вазползувате от това,от което аз се вазползувам.А друг е въпроса,дали аз се вазползвам от нещо и какво е то-писах горе мнението си за демокрацията,свободата и капитализма и то не се отнасяаше само за България

 77. 79 Профил на Соломон
  *****
  Неутрално

  "...(Тирана, Минск, Кишинев, Киев не познавам?!) "
  Аз ги познавам всичките. Нито един от тях не е по-мръсен от София.
  Какъвто е кмета такова е и селото
  Какъвто е кмета такъв е и града.
  Какъвто е министър-председателя - такава е и страната.
  Какъвто е президента-такава е и страната.
  Какъвто е парламента - такава е и страната.
  Какъвто е конституционния съд - такава е и страната.
  Какви са тези по-горе?...
  Затова България е Такава.
  Не се самообвинявайте!
  Човешкия ни материал е като навсякъде по света.
  Но не невсякъде по света управниците са завършили само по един два курса ДС в Горно Нанадолнище и КГБ в Далечнодеревянское, а Оксфорд, Харвард и т.н.
  Президентът диктатор на Сингапур с завършил в Лондон "Тhe top" и за 20 години превръща блатото в номер едно на света!!!
  Човешки материал са му били сбирщина от бандити от целия свят!
  Иди сега плювни на улицата в Сингапур да те видя...
  За 20 години!!!
  Само за 20 години...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 78. 80 Профил на kkk do Гого
  *****
  Неутрално

  ...." Може би импресиите са по-важни от бранда им...." Абе мили Гого не те знам какъв си - в Бг може и да си шофьор а и професор - но на какъв език пишеш за да се оплакваш от лошата журналистика? Няма ли Български думи за импрешън и бранд? Аз повече от половината си живот вече съм прекарал в Америка и говоря по-чист български от тебе. То и това май е една от многото причини за този качамак в БГ. Преди половината от другарите от полит бюро се правеха че почти не могат да говорят на български и сричаха на руски. Сега всеки сульо дето е ходил до Сърбия и Хърватя вече не може без "визия" и "бранд".
  Хубава статия но автора е сгрешил - проблемите не започват на летище София а на летище Франкфурт. Там видиш ли някой с бира в ръка, с дълъг нокът на малкия пръст (винаги съм се чудел за какво се използва) и да крещи по телефона (оглеждайки се дали го гледат) то 99% това е Българин. Детето ми е родено в САЩ и като всички Американци търси и обича страната от която произхожда. Това много се окуражава в Америка. Смята се за страшна простотия ако си от Бг да говориш против БГ. Как да му обясня че българите са велики хора като навсякъде по света се държат като свирепи селяни или (по Лем) "гнусотници беснеещи". А като си кацнеш в София - мила мале ..... Не е комунизма защото и Унгария и Чехия бяха коми, не Турското робство защото Испания е била 800г под Морско .... кое ли е?

 79. 81 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  За каква демокрация говорите-тука сами описвате в какво састояание е София и гласувате за човека,който я доведе до това състояание????????????? Може ли някой от вас ,ценителите на демокрацияата да ми обясни това????????????

 80. 82 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Ето,Соломон ви го е казал.

 81. 83 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  До "kkk":

  Дългият нокът на малкия пръст се използва за бъркане в ухото.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 82. 84 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 753 Неутрално

  София е едно лайно и няма как да е иначе!

  Там се намира парламентът (няма по-малка буква), всички министерства, централите на всички банки, всичи застрахователи, най-гадните мутри, повечето перачи на пари, 90% от най-лъжливите журналисти, най-много просяци, най-много крадци, най-много селяни, селяци, пейзани, и т.н. и т.н. и т.н.

 83. 85 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Ето ,човекът сащо е писал нещо за демокрацията/Сингапур си има диктатор.Иди сега сравнявай демократична София с управляавания с диктатура Сингапур.
  Блажени са вярващите.
  Аз май сум малко по напред от вас/поне не вярвам в глупости и празни фрази и термини,а във факти и реалности.

 84. 86 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ей , червей безроден (Един Човек) , ти по какъв критерий оценяваш кой е културен човек , след като не можеш дори и да пишеш правилно? Пий един викодин , вАзползвай се от фармацевтичната култура на безватманската страна , в която живееш. Можеш да се вАзползваш и от по-доброто сАстояние на техните форуми. Ае къш!

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 85. 87 Профил на Екзотикус
  *****
  Неутрално

  За да направиш нещо велико са нужни три неща:- Любов към хората, усещане за мисия и пипе/храброст/.
  / Никъде не е казано, че трябва да си и бившо или настоящо ченге.../
  У нашите водачи любов към парите, жените, наркотиците..дал бог. Любов към хората.? Кукиш.
  Нашите водачи са до един месии- идват като аслани бегат насрани.
  Нашите водачи са храбри бандити. И бият бабичките и децата по парковета..
  Те са способни на велика нозост спряму, но никога на велико дело За хората.
  Няма да се случи такова чудо - българин управник да стори добро за българите.
  Българин ще стори чудеса от добрини за чуждите народи, но никога за своя.

 86. 88 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Вон Сатан,критерия ми е речника ,който използва саответния човек-всичко си е толкова явно.Когато фактите говорят и боговете мълчат.

 87. 89 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "саответния"?

  А на себе си каква оценка ще сложиш , ренесансовий културтрегер , безроден?

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 88. 90 Профил на Един Човек
  *****
  Неутрално

  Оставям оценката да я сложат другите.

 89. 91 Профил на тиквиник
  *****
  Весело

  ние се чудиМЕ откъде да започнеМЕ (бориаз):чуденка неначуденка (усещаш ли се байно)

 90. 92 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Някакви алитерати. които не са написали едно изречение без правописна грешка, се опитват да ни казват как да живеем. Направило ли ви е впечатление че ви избягват дори в България вече? Комичните опити да дадете мнение по тема, по кято няма как да имате мнение, не ви правят добра услуга! Ставате за смях!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 91. 93 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Весело

  Boriaz , няма да се усетят - само ще се озлобят повече

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 92. 94 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  тиквиник, диалектите са богатството на един език. В случая обаче става въпрос за дублетни форми. Нещо като ЧЕТЕРИ и ЧЕТИРИ.
  Освен това цитатите са в кавички (" ", никовете и прякорите се пишат с главна буква (особено когато са написани с главна буква като моя), ново изречение започва с главна буква, има - след "чуденка", запетая преди "байно" и точка накрая. Би трянвало да изглежда така:
  "ние се чудиМЕ откъде да започнеМЕ" (Бориаз). Чуденка-неначуденка (усещаш ли се, байно?).
  Това е с минимална намеса.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 93. 95 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  N. von Satan- глупоста и злобата са безкрайни и обикновено се крият зад пълна анонимност. Няма шанс нито едното, нито другото да намалеят. Така че не се притеснявай а им пожелай лека нощ. Там където няма ватмани може и да е сутрин, но тука е време за сън.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 94. 96 Профил на petar
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм със статията. Сега живея в чужбина и ако се върна, първо ще търся място във по-малките градчета: Петрич, Сандански, Стара Загора, Търново.

  Винаги съм смятал че София може да бъде индустриалната част на България, а Търново - столицата, която и се полага.

 95. 97 Профил на Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Dr. Heinz Doofenshmirtz
  Рейтинг: 466 Весело

  Лека ви нощ , аз отивам на басейн

  Quid facilis credit, facilis quoque fallitur idem. Quid pro quo!
 96. 98 Профил на ккк
  *****
  Неутрално

  Не че има нещо общо с темата но за развлечение само на тези които се интересуват - Сан Франциско най-любимия ми град.

  http://www.youtube.com/watch?v=s_2sGwRbnho&feature=related

 97. 99 Профил на Момче
  *****
  Неутрално

  До Петър.
  София няма никакав шанс и с индустрията- и тя ще се измести на изток към мморето.Никой няама да инвестира в район,който кореспондира икономически за 2 милион човека

 98. 100 Профил на ккк до Dehumanizer
  *****
  Неутрално

  Мерси за информацията, сега няма да мога да ям една седмица. Аз съм виждал по зъбите да бодавят с този нокът, същия ли е за ушите или са по предназначение на двете ръце

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK