Кремълските кучета - разлайвани от опашките си

Кремълските кучета - разлайвани от опашките си

© Иван КутузовПредставете си чудак, който се опитва да се покаже като руски дворянин от XIX век. Пуска си бакенбарди, облича редингот и носи бастун. Всеки, който се натъкне на улицата на подобна фигура, би й се присмял и подиграл. Сега си представете, че същият странник се опитва да се държи към случайните минувачи така, сякаш са негови крепостни селяни. В този случай би рискувал да бъде набит, макар че може би няколко просяци биха задоволили фантазиите му с надеждата да му отмъкнат парите.


Нещо подобно описва днешните отношения на Русия с няколко бивши съветски републики и външнополитическата доктрина на Кремъл, която е нелепа смесица от реалполитиката на XIX век и геополитиката от началото на XX век. Според това гледище всяка велика сила се нуждае от послушни сателитни държави. А разширяването на НАТО се разглежда като разширяване на сферата на влияние на Америка в ущърб на Русия, разбира се.


За да компенсира нарастващия си комплекс
за малоценност, Русия позакърпи Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ**), която по своите залегнали в устройството й принципи е пародия на НАТО. Но Кремъл ни най-малко не е смутен от факта, че ОДКБ в основата си е механичен сбор от двустранни военни споразумения между Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Русия.


Никой не знае каква визия за колективна отбрана ще се приложи - нужна е обилна фантазия, за да си представим например как беларуските парашутисти ще охраняват таджикската граница. Освен това конституциите на редица държави от ОДКБ изрично забраняват изпращането на войски извън националните граници. Късогледото вторачване на Кремъл само във военните дела и безсмислените му опити да играе покер със Запада със залози без покритие превърнаха Русия в обект на манипулации от по-малките й партньори.


Виртуозът в това отношение е президентът Александър Лукашенко. Беларуската икономика може да функционира само ако Русия субсидира енергийните цени и й отпуска кредити, неподлежащи на връщане. Но въпреки всичко това Лукашенко съумява да блокира икономическите проекти, изгодни за Русия (например единната валута). Всеки път когато Русия упражнява натиск, той веднага започва да се вайка за "неблагодарността" на Москва - понеже "10 000 беларуси защитават Русия от танковете на НАТО".


По-лошо: Когато Москва упорства в исканията си, Лукашенко разваля договорености без никакви угризения. Така, когато Русия наложи забрана на вноса на млечни продукти от Беларус (за да накаже президента, че е приел кредит от 2 млрд. долара, но не е изпълнил обещанието си да признае Северна Осетия и Абхазия), Лукашенко отказа да присъства на среща на ОДКБ, нито да се включи към колективното споразумение за създаване на оперативни сили за реагиране.


Лукашенко анулира всички големи интеграционни проекти, дори и от тези във военната област. Най-изразителният пример е идеята за съвместна система за въздушна отбрана. Русия и Беларус се опитваха 10 години да я реализират, бяха постигнати


безброй споразумения, но само на хартия


Досега не е извършено нито едно конкретно действие. Лукашенко просто не възнамерява да позволи и на най-малката част от армията си да се прехвърли на подчинение на Москва.


Докато военната заплаха на Запад е по-скоро илюзорна, в Централна Азия тя е конкретна. В случай че военната коалиция на НАТО претърпи провал в Афганистан, вълна от ислямски екстремизъм ще залее централноазиатските държави, подбуждайки местни граждански войни. За Русия това би означавало в най-добрия случай десетки хиляди бежанци, а в най-лошия - нахлуване на въоръжени ислямски милиции на нейна територия. Така че


Кремъл има интерес от успеха на НАТО


в Афганистан. За последните 4 години обаче Москва се опита всячески да попречи на НАТО. През 2005 г. на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество Владимир Путин настоя финалната декларация да включи и искането за изтегляне на американските бази от Централна Азия. Стратезите на Кремъл го обясниха със страха, че САЩ биха изместили Русия от региона. Но сега, когато вече има руско-американско споразумение, позволяващо логистичните полети за Афганистан да преминават през руското въздушно пространство, става ясно, че Русия се е стремяла да монополизира транспортните маршрути, за да вземе преимущество над САЩ.


През февруари Кремъл даде на киргизкия президент Курманбек Бакиев 500 млн. долара срещу обещанието да затвори американската военна база в страната. После американците предложиха по 160 млн. долара на година и сега там няма официална база, а "транзитен център", изпълняващ същите функции. С други думи, Кремъл плати


няколкостотин милиона, за да смени няколко табели


Скоро след това руският вицепремиер Игор Сечин и министърът на отбраната Анатолий Сердюков бяха пратени в Бишкек, за да се опитат да вземат нещо срещу руските пари. Но Бакиев, изглежда, им е казал: "Вие сте загрижени от американското военно присъствие в Централна Азия и искате да му се противопоставите. Добре, американците могат да имат една база в Киргизстан, а Русия - две."


Но това "военно предимство" всъщност е стратегическа глупост, тъй като руските бази са изградени в почти неподвластния на закона киргизки регион Ош, където царят ужасяваща бедност, наркотрафик и етнически конфликти. Завземането на руска военна база може да се окаже важна цел само на местни "екстремисти", които искат да се снабдят с оръжие. Но така или иначе руските войници там вече са един вид заложници - не на последно място на банкрутиралата външна политика на Русия.


*Александър Голц е руски военен анализатор и политически коментатор, заместник главен редактор на "Ежедневный журнал". Статията е предоставена от Project Syndicate


**на руски - Организация Договора о колективной безопасности


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на томов
  *****
  Неутрално

  Русия за съжаление още живее в 19 век, но и отношението на Запада към нея не помага, за да има балансиран е равнопоставен диалог. САЩ едностранно и еднолично решиха да правят Ракетен щит, без да обсъдят идеята си с Русия и логично, реакцията на Кремъл беше остра. Каквото повикало, такова се обадило.

 2. 2 Профил на До Томов
  *****
  Весело

  Решението за ракетния щит не е едностранно,само,че непоканените играят на обидени.Той е отговор на шпионската руска инвазия срещу САЩ и съюзниците й.По-добре руснаците да се концентрират върху реалните за тях заплахи.Китай е само една от тях.За Афганистан авторът е казал достатъчно.

 3. 3 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Забелязал съм, че не малко от самите руснаци имат доста комплекси спрямо Европа и се опитват да емулират всячески начина на живот на запад. Малко като при нас преди '40-те с "циливилизацията"

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 4. 4 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Не можах да схвана какъв е интереса на българската читателска аудитория към горния материал.

  Какво ме интересува Русия и нейните проблеми?!? (Както казваше Остап Бендер: "Каква ми е на мен Хекуба?".

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 5. 5 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Основната заплаха за цялостта на Русия идва от наследниците на Конфуции, но руснаците, по традиция, все-още се боят най-много от американците.

 6. 6 Профил на Портрет
  *****
  Весело

  Защо няма бутилка или нещичко за пиене до дремещия Медвед?

 7. 7 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 804 Весело

  Опростено казано, Русия (и всяка друга държава) има два варианта на развитие:
  - да влага ресурси в развитието на инфраструктура и за повишаване на качеството на живот на хората си - както за да не емигрират, така и да "привлича" световното обществено мнение, а защо не и имигранти
  - да влага ресурси в производство на оръжие и демонстрации на военна мощ по света, вкл. и за привличане на съюзници.
  Големият поток емигранти (вкл. и високо образовани) и посочените в статията факти, сочат, че изборът на управниците на Русия е основно втория вариант. Проблемът е на нейното население, разбира се, но Русия малко или повече влияе и върху световните дела и поведението и най-малкото ни интересува.

  Поздрави
 8. 8 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  "Според това гледище всяка велика сила се нуждае от послушни сателитни държави. А разширяването на НАТО се разглежда като разширяване на сферата на влияние на Америка в ущърб на Русия, разбира се."....
  Нима не е така...., ,,,,а какво прави великата америка?(вижте само с доларовите банкноти....)никакво златно покритие от доста години при това,обаче "световна валута". садамчо хюсеинчо, кат реши да си продава петрола на друга борса- валута (щом почна сондиране),,,,и,,,,,,,като избухна балона на американските ипотечни кредити какво,,,хързулнаха проблема на целия свят.. и още и още.
  ТА колонии си трябват на всяка велика сила.
  " Беларуската икономика може да функционира само ако Русия субсидира енергийните цени и й отпуска кредити, неподлежащи на връщане. Но въпреки всичко това Лукашенко съумява да блокира икономическите проекти, изгодни за Русия (например единната валута)." Задайте си въпрос??? защо?? кой е луд да си разбива икономиката?Лукашенко???а под чие геополитическо давление????

 9. 9 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ами разбира се, че ни интересува. При този поток на мюсюлмани от Централна Азия, а и прираста им в самата Русия, съчетан с бягство на стотици хиляди руснаци, както и естественото им намаляване, не би било чудно след 30-40 години те да са мнозинство в тази държава. Какво ще правим тогава? Или трябва да я оградим и да забравим за ресурсите и, или трябва да се помогне на хората да разберат, че така няма да стане и да се опитат най-сетне да изградят нормална държава, която се грижи преди всичко за гражданите си, а не за комплексите на управниците си...

 10. 10 Профил на .
  *****
  Неутрално

  аз пък вече чета в-к Дневник както чета и в-к Уикенд ... няма голяма разлика в нагласата.

  особено пък с тази одисея около мадона в-к Дневник съвсем пък се омаскари ...

 11. 11 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  Тази статия е очебиещо манипулативна - няма нито един верен факт, нито извод. Не може да бъде другояче - авторът е еврейчик от кохортата платени драскачи на Березовски, който издържа цяла поредица от антируски вестници, списания и телевизионни канали. Никой уважаващ себе си автор няма да сложи такова заглавие. А сега по същество - Русия я погребват и й се зъбят вече хиляда години, но тя си стои и няма намерение скоро да се предава на милостта на близките и по-далечни държавици. И тя си има силните и слаби периоди, но точно сега е във възход. За разлика от САЩ, които затънаха с двата крака в иракското и афганистанско блато, през последните 10-на години Русия удря когото трябва по веднъж, но силно.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1551 Весело

  Нали не очаквате атакистите да проумеят такава статия? За безродниците това си е чиста хамериканска пропаганда. Платена с долари, дето са по-евтини от хартията на която са напечатани. А като гледам, путя с политиката си ще успее да сведе Русия до Московското княжество. И на никой няма да му е особено мъчно. Освен на предателите. И ще има да се чудят на кой да се кланят. Но няма да е задълго. Ще вземат китайски речници и ще заемат любимата си наведена поза.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Кога руската политика не е приличала на цирк?
  Кога руснаците са живяли добре?
  Кой иска да живее зле,че да иска да е съюзник на Кремъл?
  Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. За съжаление още никой не си е признал "Помощ, давя се в собствената си простотия!". А това би било едно добро начало.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 14. 14 Профил на strana
  *****
  Неутрално

  Хубав превод на нещо, писано миналата година - http://www.ej.ru/?a=note&id=8637

 15. 15 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1600 Любопитно

  До коментар [#7] от "Starec":

  Хубав сбит анализ на приоритетите на руските "управлява6ти"...
  Голяма страна, с огромни проблеми. Руската вън6на "политика" е политиката на миризливия военен боту6, имахме "привилегията" 45 години да му ду6аме ароматите.

  Поради старателното фал6ифициране на историята в последните 130 години от безброй знайни и незнайни рубладжии с главите на мнозинството е останал мита за "освободителите";
  Дори след влизането на 4ервената армия в БГ и обявяването на война (и избирането на десетки хиляди от истинския елит) незнайно за мен за6то в бетонните глави на стадото не проби мисълта за окупация, държавен преврат и...

  А за Царя Освободител - ами той крепосни4еството е премахнал; и пратил финландци, мужици и власи да се бият та Империята да стигне до топли морета - една от 8-те руско-турски войни

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 16. 16 Профил на В.В.Путин
  *****
  Неутрално

  Пълни глупости пише руския геносе Голц. Всичко в моята политика е стратегически премислено. Неминуемото поражение на САЩ и НАТО в Афганистан е победа за Русия. Най-сетне западняците си намериха майстора. А сега лично от мен зависи дали ще имат логистика за района. А нещо са направили в ущърб на Кремъл а ще резна транзита и ще ги оставя да се пекат на бавен огън
  Войната в Грузия доказа добрата боеспособност на армията.
  В момента по-цяла Русия се провежадт невиждани стратегически маневри на условен фронт с дължина 1500 км и дълбочина 300 км. Апогеят ще са свръхманеврите Запад-2009 през ноември когато 6 руски армии ще навлезат в Беларус
  През януари 2010 изритвам американското псе Юшченко от Киев. В противен случай-война!
  Казахстан е под пълен контрол. Средна Азия не може без Русия защото иначе ще бъде хаос.
  Въобще всичко върви по мед и масло и жалките писъци на шепа либерасти получаващи западни пари още повече затвърждава в мен впечатлението че Русия върви в правилна посока.
  Пази се когато врагът те хвали, когато те критикува значи си на прав път!!!!!!!!!!!!!!!

 17. 17 Профил на В.В.Путин
  *****
  Неутрално

  И още нещо, Лицето Голц и лицето Фелхенгауер( какви прекрасни руски имена!) дълги години обясняваха как армията е в упадък, как една война с Грузия ще е катастрофа. Сега си посипват главата с пепел защото никой не ги взима насериозно като военни анализатори. След "малката победоносна война" като по учебник мисля че се задава нещо много по мащабно и величествено.
  ))))))

 18. 18 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Весело

  Президент России Дмитрий Медведев заявил, что задача перевода отечественной экономики на инновационную основу провалилась. Об этом сообщает РИА Новости.

  По словам Медведева, данная задача в России не решалась вообще. "Мы ее просто провалили, мы ничего не сделали в этом направлении, наверное, потому что мы не занимались этим так активно, как должны были бы заниматься. У нас были и другие проблемы, и другие беды, на которые мы обращали внимание", - отметил российский президент на заседании комиссии по модернизации и технологическому развитию экономики страны, проходящем в городе Покров.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 19. 19 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Ето я руската логика на която се хващат някои родни псевдо-русофили (неможе да се пишеш "русофил" а да поддържаш тези, които държат руснаците в мизерия и да си нямаш хал-хабер от руска култура). От една страна малкото останал разум започва да надига глас "Русия е зле и върши само глупости и ако продължава така ще се разпаднем", от друга страна бившите кадри на КГБ реват "САЩ е пред разпад", ха-ха-ха ... Защото ако ги попитат "Каква е тази СПИН епидемия в Русия? Докъде е достигнала? Защо в беден народ се шири алкохолизъм? Защо младите рускини се продват за пари и както се изрази една майка- поне бардак да им направят да не мръзнат децата?" и т. н. и т. н. те отговарят "САЩ ще се разпадне до 10 год.?", "Ракетите в Полша и Чехия са много опасни за Русия докато руските ракети са абсолютно безопасни и, како се видя, дори и не летят." и "Червената армия трябва да си мие бутушите в Дунав и Кавказ".

  Интересно ми е само още колко ще траят руснаците и докога ще се примиряват с мужишкия си живот? или чакат от германия да се завърне поредния плешив лидер със странна брадичка?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 20. 20 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  А бе, къде е Щуци да ни обяснио как Русия щяла да влезе в ЕС че да му се посмеем малко? Да не са му дали дей-оф?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 21. 21 Профил на Бунтовник
  *****
  Неутрално

  Two British soldiers have been killed in an explosion while on foot patrol in Afghanistan, the Ministry of Defence confirms
  Отделно днес бяха ликвидирани няколко американски говна.
  Да пием за тези събития защото всяка смърт на американско или британско лайно в Афганистан е една голяма победа за свободата над тиранията

 22. 22 Профил на Костя
  *****
  Неутрално

  Ей, братци, пак се разлаяхте повече от кремълските кучета. Стига с тези крайности! СССР и САЩ са един дол дренки. Както американците използваха свои войници като опитни зайчета при ядрени опити, така съветите хуманно мълчаха за Чернобил. Този, който мисли, че едните са идиоти, а другите демократи, рискува да влезе в първата група. Всяка империя се държи като империя, другото е пропаганда.

 23. 23 Профил на Егати
  *****
  Неутрално

  Руския журнал наред с "ехото на москва" са известестни с анти-управленските си статии. Голяма част от статиите им се базират на грешни и неправдиви данни, които често биват оборвани. След изкривеното представяне на клането на мирни жители в Цхинвал, сега и таз статия ... дневник май е подел кръстоносен поход.

  П.С. Хайде помпете на минуса сега.

 24. 24 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Любопитно

  21, мисля че се вписваш идеално в най-лошият смисъл на думичката "хейтър". Отиди да се прегледаш че ми се струва, че да се радваш на нечия смърт е малко леко извратено. Да не говорим, че няма нищо общо със статията това ти безумно изказване и показва само докъде в човешката си дегрдация можеш да стигнеш.

  П. П. Внимавай да не се намразиш сам някой ден.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 25. 25 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Там където руският варварин стъпи трева не никне!!! Мислете с Русия или в Европа ни е мястото. Разкрачени по средата не става. Трябва да се избира. Сега е времето. Мястото ни според мен е в цивилизацията.

 26. 26 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  # 21 ot teb smurdi poТам където руският варварин стъпи трева не никне!!! Мислете с Русия или в Европа ни е мястото. Разкрачени по средата не става. Трябва да се избира. Сега е времето. Мястото ни според мен е в цивилизацията.

 27. 27 Профил на В.В.Путин
  *****
  Неутрално

  Но най-скъпото ми дете,естествено това е иранската ядрена програма. Там американците и техните европейски слуги са в цукцванг. Или война с аятоласите или атомна бомба в техни ръце.
  Една война на Запада с аятоласите отваря фундаментални перспективи пред Русия в Близкия Изток и постсъветското пространство. Атомна бомба в ръцете на Иран също е стратегически важно за нас. Монополът на един колос на глинени крака като сащ в Близкия Изток ще бъде свършен. Ще дойде нов ядрен световен ред в Близкия Изток!!!

 28. 28 Профил на Хи-хи
  *****
  Неутрално

  Абе, къде отиде предишният материал? Да не е взел да се чете твърде много?

 29. 29 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Явно лошата политика, СПИН епидемията, престъпноста, демогравския срив, мизерията и изолац ията не са проблем според родните "русофили"! Къде-къде по-важно е да мрат американци и англичани в Афганистн а пък в Кремъл да стоят и да чакат САЩ да се разпадне от самосебе си. Така де- всяко нещо, което има начало, има и край! Вярно че Египедската империя е изтраяла 3 хилядолетия преди да се разпадне, но какво са 3000 год. пред звездния безкрай?
  ето една статия а надъхване на "русофили":
  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2404811

  Аз например от тази статия научих, че всъщнос полоковниците от КГБ били политолози, ха-ха-ха ...

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 30. 30 Профил на Ура
  *****
  Неутрално

  Чудя се, защо в отношението към Русия, има само крайни хулители, и крайни духачи??? Абе хора, дайте малко критично, но не маниакално поведение. Ми най-малкото- тя е ОГРОМНА! Да опитаме кротко да получим нещо срещу нещо, което да дадем, без да се дупим!

 31. 31 Профил на В.В.Путин
  *****
  Неутрално

  Аз доколкото знам България и Украйна са двета най-бързо измиращи народа на Земята. Затова може само да вземат пример от Русия с нашата политика в областта на раждаемостта.
  Но това е друг проблем който трябва да си го решават тези държави. За мен те са важни само като транзитиращи страни на руски газ. Нищо лично просто бизнес.
  ))

 32. 32 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  Средната продължителност на живота на руснака едвам стига 6 години. Време е злите джуджета да вземат мерки. Нищо лично, кой ще ми кара газ оттатък полярна окръжност.

 33. 33 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  ....едвам стига 60 години

 34. 34 Профил на В.В.Путин
  *****
  Неутрално

  Съжялвам ИК, но вие сте народ без бъдеще. Едва ли етническите бълагри са повече от 3-4 милиона. Другото са турци, цигани и помаци. А голяма част от българите са пенсионери, да не говорим че средната възраст на човек в България е 42 години, което я прави най-застярялата държава в Европа. Искрено се надявам да се спасите като народ, защото за нас не е без значение дали на Балканите ще има противотежест на Турция и Гърция.

 35. 35 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "...средната възраст на човек в България е 42 години, което я прави най-застярялата държава в Европа"

  Е какво да правим, да пропием терпентин и метилов спирт като руснаците, та да се подмладим ли, бре?

 36. 36 Профил на Перспективата
  *****
  Неутрално

  Вместо да се кооперират с Европейския Съюз и със САЩ руските политици се стремят по стар навик да им се противопоставят. А истинската опасност за Русия всъщност е Китай. Защото богатия на природни ресурси Сибир е населен едва с 12-13 милиона руснаци. А в граничещия със Сибир Китай живеят близо 2 милиарда китайци. И тъй като в природата, както е известно, дупките рано или късно се запълват, Китай рано или късно ще се настани в Сибир. Това е реалността.

 37. 37 Профил на 23456778
  *****
  Неутрално

  Путко иди да живее6 в Русиа газолизецо , а иранскиа кур ,които сам си саздадохте ,4е ви разпори миризливиа блиадски газ!

 38. 38 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  РАДОСТ ЗА РУСОФИЛИТЕ!!!
  Из "Вести.бг": "САЩ ще престанат да съществуват през юли 2010 г. твърди руски политолог, който представи своя книга по въпроса, в която сравнява американския президент Барак Обама с последния съветски лидер Михаил Горбачов, съобщи Франс прес. Вероятността САЩ да престанат да съществуват през юли 2010 г. е над 50%, заяви на пресконференция Игор Панарин, професор в Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Руската федерация."

  Тъй, рашите вече затриха САЩ.
  Остава само да отменят края на света през 2012 год....

  Путиновщината води до масови мозъчни увреждания.

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 39. 39 Профил на парижанин
  *****
  Любопитно

  С изключение на няколко хиляди семейства,руският народ продължава да живее във феодалния строй.Картофите и водката са им спасението.За 20 год. Русия не можа да се научи да произвежда нито една експортна стока.Дори и Аерофлот смениха самолетите се с Боинг.Един прост компютър и ТВ не могат да произведат.Само най-немощните страни разчитат на суровинен износ.За съжеление,тези братя славяни не ги очаква тищо добро.

 40. 40 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Русия е странна държава.
  От една страна е изключително богата на ресурси, мозъци и какво ли не. От друга, хората там винаги са живяли зле и са били подтискани от разнородни вманиачени идиоти и психопати. Без много да се съпротивляват.

  Десет години след великата победа във войната, победените германци си бяха стъпили на краката (вярно, с чужда помощ, която пък братушките отказаха). Победителите и до днес живеят в комунални квартири, пият като разпрани, мизерстват, и се чудят как да емигрират при победените.
  Има нещо сбъркано в тая работа.

 41. 41 Профил на анализ
  *****
  Разстроено

  Уви, нямам какво да добавя.

  Ментор
  * 40

  Русия е странна държава.
  От една страна е изключително богата на ресурси, мозъци и какво ли не. От друга, хората там винаги са живяли зле и са били подтискани от разнородни вманиачени идиоти и психопати. Без много да се съпротивляват.

  Десет години след великата победа във войната, победените германци си бяха стъпили на краката (вярно, с чужда помощ, която пък братушките отказаха). Победителите и до днес живеят в комунални квартири, пият като разпрани, мизерстват, и се чудят как да емигрират при победените.
  Има нещо сбъркано в тая работа.

 42. 42 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  Вътрешната Политика На Путин си я бива но външната е пълен Провал

 43. 43 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с Анализатора (41) за "Русия е странна държава.
  От една страна е изключително богата на ресурси, мозъци и какво ли не. От друга, хората там винаги са живяли зле и са били подтискани от разнородни вманиачени идиоти и психопати. Без много да се съпротивляват."
  НЯКОЙ ДЕН РУСНАЦИТЕ щЕ ОСЪЗНАЯТ В ДОСТАТЪ4НО ДОБРА СТЕПЕН ВСИ4КОТО ТОВА , А ТОВА СЕ ДЪЛЖИ ВСЛЕДСТВИЕ 4Е РУСИЯ Е ЕДНА СТРАшНО ГОЛЯМА ДЪРЖАВА И 4Е НЯМА СМИСЪЛ ДА СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ КАТО ТЕРИТОРИЯ И ПОПУЛАЦИЯ И САМИ щЕ ДАДАТ НЕЗАВИСИМОСТ НА ВСИ4КИ НАРОДИ И ДЪРЖАВИ КОИТО ДНЕС СА В НЕЙНИЯ СЪСТАВ , СЛЕД НАЙ МНОГО 50 ГОДИНИ РУСИЯ ОТНОВО щЕ СЕ РАЗПАДНЕ

 44. 44 Профил на Бай Кольо
  *****
  Неутрално

  "...Кат Русия няма втора, тъй могъща на света.
  Тя е нашата опора, тя е нашта висота..."
  Абе тоя Вазов - народния поет, имал ли е акъл, бе? Ако можеше сега да види докъде ни докараха руснаците, какво ли щеше да напише? Ама все още 80 % от нас са като "дядо Вазов!

 45. 45 Профил на Бай Кольо
  *****
  Неутрално

  "...Кат Русия няма втора, тъй могъща на света.
  Тя е нашата опора, тя е нашта висота..."
  Абе тоя Вазов - народния поет, имал ли е акъл, бе? Ако можеше сега да види докъде ни докараха руснаците, какво ли щеше да напише? Ама все още 80 % от нас са като "дядо Вазов!

 46. 46 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 587 Неутрално

  В.В.Путин
  "средната възраст на човек в България е 42 години, което я прави най-застярялата държава в Европа"

  Почна да говориш откровени глупости. Ако средната възраст е 42 години ние сме най-младите в ЕС.

  Явно има занижен контрол от страна на водещия офицер.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 47. 47 Профил на интересно
  *****
  Любопитно

  Най-интерсното е как всички медии в БГ се подложиха безплатно на Запада.
  Политическото списание от Германия Шпигел има следното заглавие:
  "Войните на Хитлер. Германия води заради амбициите на един мъж война срещу целия свят"

  Е България, която е благодарение на Русия, е държава със собствен език и култура, поддържа абсурдно онези, които искат насила да пренапишат историята и да изкарат и Русия агрессор от 2 СВ.

 48. 48 Профил на putin
  *****
  Неутрално

  сто лет догоняли, наконец то перегнали! Сорок рублеи за $.

 49. 49 Профил на Орган за добро утро
  *****
  Весело
 50. 50 Профил на Иванчо
  *****
  Любопитно

  В друго свое стихотворение Иван Вазов е изразил разочарование от Русия.

  Нищо не е 100% черно или 100% бяло. А и човешките заблуди съвсем не са свързани само с Русия.

  Между 51% и 99% от културата на человечеството е фалшива

  Бай Кольо
  * 44

  "...Кат Русия няма втора, тъй могъща на света.
  Тя е нашата опора, тя е нашта висота..."

  Абе тоя Вазов - народния поет, имал ли е акъл, бе? Ако можеше сега да види докъде ни докараха руснаците, какво ли щеше да напише? Ама все още 80 % от нас са като "дядо Вазов!

 51. 51 Профил на ВИИ Крал Мас
  *****
  Неутрално

  Продажните комсомолски медии наистина превключиха според политическия вятър и по-малко, ако изобщо, според обективна важност на събитията.

  А инач, агресор е. СССРусия прихвана марксисткия бацил от Германия и се втурна да бесува за световен "мир", да си прави световна диктатура близо 20 години преди да нападне Полша вместе с Хитлер.

  Русия има известно основание да обвинява чужбината
  за коварната марксистка зараза, но и до ден днешен си я има за своя и почита. Заразата. Справка - Путин. В рамките на СССР до 1991 Русия официално робува на терористичния култ към Маркс, Енгелс, Ленин. След това неофициално.

  Благодарение на България и други култури е, че Русия изобщо съществува като държава. Русия е възприела език, писменост, Християнска религия и държавност от България и пр.

  В по-голямата си степен Русия е имитация на други държави.

  интересно
  47

  "Е България, която е благодарение на Русия, е държава със собствен език и култура, поддържа абсурдно онези, които искат насила да пренапишат историята и да изкарат и Русия агрессор от 2 СВ."

 52. 52 Профил на ДС Звеновик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "интересно":

  Ми какво му е интересното? Ако се вгледаш в историята безпристрастно, за Финландия Русия си е агресор от ВСВ - верно, рядко некадърен агресор, ама все-пак агресор. От друга страна за Естония например Хитлер си е чист освободител, както САЩ за Корея, която е блиа под Японска окупация. Е, верно, Северна Корея я освобождаваха Руснаците от Американска окупация, та... абе горките хора....

 53. 53 Профил на vbn
  *****
  Неутрално

  Здесь - Отличный круглосуточный форум для педерастов, онанистов и садомазохистов

 54. 54 Профил на булгарконсерв
  *****
  Неутрално

  Что вы обсуждаете проблемы России? Займитесь делом - обсуждайте проблемы развития консервной промышленности Болгарии и увеличения урожайности огурцов! - это тема для Вас!

 55. 55 Профил на Божкеее
  *****
  Разстроено

  Аз пък си мислех, че в-к "Дневник" се чете от относително по-интелигентната (и много по-малобройна) част от целокупното българско народонаселение... Явно за е-форума на вестника това не е така...
  Ст. Йежи Лец е казал:"Трябва непрекъснато да се учим на писмо и четмо. А може би обратното - на четмо и писмо?"
  Айде сега, неграмотниците, ако обичат, преди да мърсят по де що форуми им падне, да седнат да почетат (не че би имало смисъл - за тях е вече късно) преди да пишат глупости наляво и надясно.
  .

 56. 56 Профил на andy
  *****
  Неутрално

  аз винаги съм оставял в недоумение за минута, след изказване на русофил или комунист - това ирония ли е или наистина е толкова фанатично промит!? След това си спомням 97 година и тяхната паника и ми става едно хубаво... Жалко, че не успяхме да си свършим работата за 12 години и да направим от тази кочина държава.

 57. 57 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Ако има нещо което да е 100% вярно, че най-заинтересуваните от
  удържане на талибаните в Афганистан би трябвало да са руснаците. Да, ама не. С инфантилното си противопоставяне на НАТО в Афганистан, руснаците работят на практика за разширяване на зоната на крайния ислям и към подопечните си крайно уязвими съюзници с имена завършващи на "стан". Ако това се случи, едва ли руснаците ще трябва да хвърлят толкова русурси в тези републики че едва ли ще могат да се противопоставят геополитически на Китай и САЩ /и тук въобще не става въпрос за военно противопоставяне/. Именно руснаците би трябвало най-добре да помнят какво значи военно поражение в Афганистан. И да не режат клона на който стоят. Да, ама не... Тютчев ли беше казал: "Умом Россию не понят..."

 58. 58 Профил на булгарконсерв
  *****
  Неутрално

  Что вы обсуждаете проблемы России? Займитесь делом - обсуждайте проблемы развития консервной промышленности Болгарии и увеличения урожайности огурцов! - это тема для Вас!

 59. 59 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Весело

  През февруари Кремъл даде на киргизкия президент Курманбек Бакиев 500 млн. долара срещу обещанието да затвори американската военна база в страната. После американците предложиха по 160 млн. долара на година и сега там няма официална база, а "транзитен център", изпълняващ същите функции. С други думи, Кремъл плати

  няколкостотин милиона, за да смени няколко табели


  --- Хахахахахахахаха! Хахахахахаха!

 60. 60 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  булгарконсерв
  Неутрално 5814:2401 сеп, 2009
  Отговор
  Что вы обсуждаете проблемы России? Займитесь делом - обсуждайте проблемы развития консервной промышленности Болгарии и увеличения урожайности огурцов! - это тема для Вас!

  --- Гит бурда!!!

 61. 61 Профил на до 58
  *****
  Весело

  Товариш булгарконсерв, ще ти отговоря много просто, ние българите ви обсъждаме вас руснаците защото сте заплаха за нас, а не ние за вас.
  Пример, пуснахте ли най-после атомната си централа в Тян Ван -Китай, от същото поколение аец-ове дето го готвите и за нашата "Белене"?

  А иначе, ние тук отдавна не ядем зеленчукови консерви.Прясно излиза по-евтино. За разлика от вас

 62. 62 Профил на Eреван
  *****
  Неутрално

  Явно редакцията на Дневник е силно зависима от кукловодите си , че не пропуща нито един анти руски пасквил появил се независимо къде , да го публикува и то на централно място.Смешен плач, както казваше Ботев, какво ще им накривят на руснаците жалките напъни на нашите местни г..лизци, не знам?!!

 63. 63 Профил на европеец
  *****
  Неутрално

  61-и, както е известно от историята , единствено до сега руснаците са помагали на България и благодарение на тях и само на тях днес има българска държава , защото днешните ни любими съюзници до последно се стремяха да ни оставят в границите на Отоманската империя,! Глупостта все пак трябва да има някакви граници, мисля аз!

 64. 64 Профил на Есхил
  *****
  Неутрално

  Боже , колко хора с промити до основание мозъци има в тази наша държава! И в. Дневник определено има заслуга за това!

 65. 65 Профил на Боби
  *****
  Неутрално
 66. 66 Профил на Спокоен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "европеец":
  Ми... колкото са ни помагали, дважди са ни навредили. Те и в Северна Корея си мислят, че СССР ги е освободила, даже са благодарни, докато вечерят със супа от трева и шепичка ориз на тъмно, и се молят Южните им братя да бъдат също толкова свободни (а южняците дали искат да са свободни по такъв начин?).

 67. 67 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Тази статия е крещящ пример за пропаганда и манипулация.
  А името може да се модифицира и като: "Форумните кучета, разлайвани от Дневник"

 68. 68 Профил на Браво
  *****
  Неутрално

  Браво на автора.Никой не знае какво е истинското положение в Русия.Всичко за ядене е вносно.Някой може ли да каже на кого е земята в Русия? Има ли още колхози и какво произвеждат? Защо при толкова ресурси на разработиха едно лекарство,една паста за зъби, една бира? Само гледат в чуждата паница и кроят геополитически планове за световно господство,докато китайците бавно и методично превземат Сибир! Защо ни пробутват АЕЦ, който ощи никой не е видял? Да построят един около ММосква, че да можем да идем да го видим,да го харесаме и да си го купим.Ама така ..котка в чувал.Че чак пък толкоз прости не сме тов.Путин В.В.!

 69. 69 Профил на М-16
  *****
  Неутрално

  До коментар [#67] от "Real AK":

  Извинявай , ама това АК много ми прилича на
  "Автомат Калашников". Особенно като го съпоставя с разсъжденията ти.

  Ех, колко по-лесно беше тогава. Един откос и айде - няма проблем.
  И не трябва да се пънеш на вадиш нещо от празната куфалница.  До коментар [#67] от "Real AK":

 70. 70 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Ето че "излая" едно от "форумните кучета", с индекс М-16. Преди да лаеш обаче първо прочети статията внимателно...
  Ти така ли разбираш демокрацията, с откоси?!
  АК е съкращение на "антикомунист" и дойде, защото във форума се регистрира човек с такъв "ник", това е (колкото и да звучи невероятно).

 71. 71 Профил на М-16
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "М-16":


  "Тази статия е крещящ пример за пропаганда и манипулация."

  Аха , сега разбрах - антикомунистите от цял свят трябва да подкрепят напъванията на гаспадата Путин и Медведев за величието на Россия. Дори и тогава , когато от напъванията излиза едно голямо .... Я да видим куфарницата ще се сети ли, или ще ме отстреляш по антикомунистически.

 72. 72 Профил на М-16
  *****
  Неутрално

  Грешка

  До коментар [#70] от "Real AK":

  "Тази статия е крещящ пример за пропаганда и манипулация."

  Аха , сега разбрах - антикомунистите от цял свят трябва да подкрепят напъванията на гаспадата Путин и Медведев за величието на Россия. Дори и тогава , когато от напъванията излиза едно голямо .... Я да видим куфарницата ще се сети ли, или ще ме отстреляш по антикомунистически.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK