Всички страхове - патентът на статуквото

Всички страхове - патентът на статуквото

© Иван КутузовВ края на втория си месец управлението на ГЕРБ се изправи пред нова вълна от предизвикателства. В една държава, превзета от политическа корупция, смяната на управляващата партия е само първото задължително, но недостатъчно само по себе си условие за качествена промяна. В ход е мащабен процес на пренареждане на пластове от корпоративни интереси, които разполагат със значителни икономически и властови ресурси. През изминалите години посттоталитарната олигахрия консолидира своето влияние върху държавното управление и днес е готова да мутира или да търси път към споразумение с новата власт, но не и да се откаже от стратегическите си интереси.


Протестите на железничари, полицаи и лозари подсказват, че социалните проблеми, съпътстващи задълбочаващата се икономическа криза, ще бъдат използвани за нарастващ политически натиск срещу правителството. Независимо от опита за активизиране на социалния диалог натрупаните през годините проблеми ще бъдат концентрирани в политическия дебат за параметрите на бюджета през следващата година. В това пространство ще се опита да реанимира политическото си присъствие БСП. Първите заявки в това отношение вече бяха направени и изглежда само въпрос на време социалистите отново да заемат ролята на "защитници на наемния труд". Рефлексите на политическата амнезия, както и досега, работят в тяхна полза. В седмиците до конгреса си партията ще направи всичко възможно, за да преориентира недоволството на избирателите от собственото си към управлението на ГЕРБ. Пропагандната машина на БСП винаги е залагала на социалното напрежение, но сега от ефективността на тази кампания наистина ще зависи нейното оцеляване.


Учредителното събрание на Мюсюлман-демократичен съюз в село Славяново, община Попово, е само поредният случай на локална инициатива за регистриране на политически субект, основан на етнически или религиозен признак. Този конкретен повод вече предизвика истинска вълна от политически реакции, която все повече изглежда като част от истинската политическа цел на случващото се. Напрежението в Рибново, породено от предизборни усилия за политическо позициониране, създава подходящ фон за
развихрянето на поредната краткотрайна истерия


която в крайна сметка има за цел да препотвърди ролята на ДПС като "незаобиколим фактор" и "гарант за етническия мир". Лансирането на всякакви политически идеи от страна на отделни личности или локални общности винаги е бивало използвано от ДПС като аргумент в подкрепа на собствената му роля за сдържане на радикализма. Тази стандартна схема на защита дава резултат в условията на разколебаната ни и деизентигрирана национална общност. Страхът от малцинствата все така продължава да бъде последна опора за консолидиране на мнозинството в България. А докато това е така, съпротивата на политическото статукво на перестройката ще продължава да търси прикритието на етническо или религиозно противопоставяне.


Проблемът с опита за регистрация на нова партия не се изчерпва с предизвикателството към смисъла на конституционните норми. Ниското обществено доверие в съда деформира обществената перспектива, превръщайки всяка подобна заявка в непосредствена заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България. Събраните до момента 2800 подписа и продължаващата подписка в цялата страна все още не дават основания да се смята, че тази инициатива може да се превърне в нещо повече от досегашните опити за регистриране на турска, помашка или някаква друга политическа партия.


Спекулирането с недоверието и страховете


които компрометират усилията за установяване на правова държава и модерна демокрация у нас, позволяват съществуването на политически субекти, които аргументират присъствието си единствено чрез съществуването на ДПС. Слабостта на българската национална общност гарантира оцеляването на цял клъстър от политически актьори, които взаимно осигуряват влиянието и легитимността си. Там е РЗС с


незабавната си реакция и настояване ДАНС да разследва опита за учредяване на Мюсюлман-демократичен съюз. Без съмнение "Атака", както и останалите гравитиращи или противопоставящи й се групи, също ще изразят своето становище. Повечето политически партии ще се почувстват задължени да изразят позиция, но това едва ли ще промени съществено перспективата към преодоляването на кризата на българската национална общност. Непрекъснатото повтаряне на конституционната норма няма смисъл, ако липсва споделено разбиране за нейния смисъл. Етническите, езиковите, културните или религиозните общности не трябва да се превръщат в политически партии, защото принципът на тяхната организация е различен. А когато това бъде допуснато, рано или късно води до подмяна на демократичните принципи.


В политическите дискусии и напиращия патриотарски дух най-вероятно отново ще бъде пропуснат много по-същественият въпрос за това
доколко и дали властващите структури на ДПС наистина са в състояние да установят контрол върху процесите на религиозна промяна сред изповядващите исляма в България. Все по-често изглежда, че местните активисти и функционери на движението се оказват изолирани от процесите на въздействие, оказващи влияние върху традиционните форми на изповядване на исляма. Самите мюсюлмански общности у нас са в процес на трансформация, който има своите генерационни измерения. Социалната изолация, която гарантираше несменяемостта на политическия елит през изминалите години, има


негативно влияние върху развитието на религиозните общности


Опитите за разширяване на политическото влияние чрез форсиране на религиозното самоопределение може да доведат до непредвидими последици. Без съмнение политическата отговорност за развитието на тези процеси не може да бъде вменена само на клъстъра от политически актьори, които оцеляват благодарение на него. Затова от реакцията на новите управляващи по отношение на тази поредна провокация ще стане ясно дали в българската политическа система има решителност и воля за установяване на демократичните принципи.


Истинското бойно поле, на което трябва да гарантира стабилността на управлението си ГЕРБ, е в преразпределението на икономическите сфери на влияние след изборите. Съпротивата на установеното през последните години властово статукво продължава да бъде най-същественият политически риск пред новите управляващи. От степента, в която те успеят да преодолеят тази съпротива, в крайна сметка ще зависят както темпът на реформите, така и времето, което ще бъде необходимо, за да се преодолеят рисковете пред демократичното развитие на страната. Определяща за характера на социалното противопоставяне остава трансформацията на властващите елити в края на перестройката независимо от това, че на повърхността конфликтът ще придобива социални, етнически или религиозни измерения.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pomnest
  *****
  Неутрално

  "ДПС е проклятието за България"
  Кой е автора на цитата?
  Беше ли тотално оплют?
  Е,глас народен,глас божи!

 2. 2 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  М-да... сега си дадох сметка, че наистина обществото надига такъв вой срещу нещата които се случват именно защото няма доверие на управляващата и съдебна власт. Защото се страхува, че тя не ще постъпи правилно и демократичните принципи ще бъдат погазени.

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  "Страхът от малцинствата все така продължава да бъде последна опора за консолидиране на мнозинството в България. А докато това е така, съпротивата на политическото статукво на перестройката ще продължава да търси прикритието на етническо или религиозно противопоставяне."
  Може да се каже и така:
  "Докато етническото напрежение предължава да е фактор в Българския политически живот, ще има и сили които да се стремят да се облагодетелстват от него."

 4. 4 Профил на К
  *****
  Неутрално

  Много добра статия! Ако имаше "възхитено" като отношение, щях да пусна този коментар по този начин!
  Отлично е коментирано, че е крайно време "да се разплетат свинските черва", т.е. да се разбие тотално цялата мафиотска структура, организирана в България след 9-ти септември 1944г.

 5. 5 Профил на Иван Кръстев Петров
  Иван Кръстев Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Точните думи на Костов бяха, че Доган е проклятието на България, макар че и за ДПС е валидно същото в този му вид.

  Иван Кръстев
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия цветникожите в Попово не са виновни горките агнета, виновен е Агент Сава и другото ченге Лютфи, ама за коректността на идеята в статията, автора трябваше да спомене от къде са най-зловещите башибозушки орди които са грабили и убивали в България.
  Едните са в Доспат, а другите.... ?

  The biggest risk in life is not taking one.
 7. 7 Профил на .
  *****
  Разстроено

  Гълъбов, как си го завъртял и усукал - тури му пепел.
  Смисъла на цялата статия, за тези които нямат да имат волското търпение да я прочетата от-до, е че пред ГЕРБ все още стои предизвикателството да постави на мястото им и БСП и ДПС, и колкото по-скоро това стане - толкова по-добре, защото докато това не стане, ГЕРБ няма да може да се фокусира върху истинските проблеми на България, защото ще е принудена да се занимава с глупоси като това да доказва, че мюсюлманската партия е незаконна или пък да се чуди аджаба амнистията амнистия ли е или що, или как да успокоява социалното напрежение за да не вземат БСП да го възседнат.

 8. 8 Профил на aaa
  *****
  Неутрално

  Лакмусът за волята на ГЕРБ за озаптяване на разните икономически кръгове е отношението им към продажбата на Морската градина във Варна. За момента всички се снишават и се надяват обществото да забрави за случая, което не е добър сигнал.

 9. 9 Профил на Сони
  *****
  Разстроено

  Факт от природата: Там където няма слънце, огрява полумесецът!

 10. 10 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  Етническото противопоставяне винаги се използва за отвличане на вниманието от "икономическото противопоставяне".

 11. 11 Профил на do Sony ot edin Turk
  *****
  Неутрално

  факт от природата :Там където нормалните партии са се отказали от полити4ески живот огрява ДПС .

 12. 12 Профил на Пешо кариеса
  *****
  Неутрално

  Искали джихад! Аз не знам да има някоя друга по-агресивна религия от исляма. И сега някой рязан да не ми излезе с контраргумента " Кръстоносни походи", защото кръстоносните походи бяха именно защита от исляма!

 13. 13 Профил на ot edin Turk
  *****
  Неутрално

  много Турци в Кърджалийско , предимно образованите и млади гласуваха за Герб , свидетелство за това е Вежди Рашидов като депутат , неговото избиране разби два мита
  1. 4е Турците гласуват само за ДПС
  2. 4е Българите гласуват само за Българин
  така 4е да не ми се оравдават другите партии 4е е невъзможно

 14. 14 Профил на до 11 от Сони
  *****
  Разстроено

  Природата е навсякъде, ДПС само в България!

 15. 15 Профил на do kariesa
  *****
  Неутрално

  тези походи бяха грабежи , палежи и изнасилвания , повод беше защита от исляма

 16. 16 Профил на Пешо кариеса
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "do kariesa":

  Така ли ви учат в джамията вас?

 17. 17 Профил на do soni
  *****
  Неутрално

  определени растения виреят само при определен климат , а у нас климатът е благоприятен за появата и растението на такива индивиди като ДПС , при4ината не са Турците , тях ги има и в Германия , и в Макденония , и в Косово, и в Румъния ив Австрия ......там никой не ги ограни4ава да си създадат партия , не са малко и като коли4ество ,
  именно поради при4ината 4е там има слънце , тоест - там другите партии ги уважават и неса оставени на произвола на такива партии от типа на ДПС
  ама ДПС е създадено да служи именно на парттите които управляваха последните 20 години България

 18. 18 Профил на do kariesa
  *****
  Неутрално

  мен не ме у4ат в джамията , а съм следвал в " Колумбия Университи "
  аз се събудих , ти също се събуди .....
  тези походи бяха повод за да грабят вси4ки земи през които са минавали - тези разбойници
  така и ДПС съществува
  "ЗА да пази Турците от лошите Българи "
  това е повода
  а такива като теб и мен - обикновения народ , само ни манипулират
  Колкото пове4е напрежение , толкова пове4е гласове
  ама се връзват и едните и другите
  Едните все още ги е страх да не ги пороби пак Османската Империя , а другите ги е страх да не им сменят имената
  ..Кариес Събуди се ,

 19. 19 Профил на Сони до 17
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с теб донякъде. Държа да уточня: не мразя другите етноси - ненавиждам политиците, които живеят на техен гръб и техните страхове.

 20. 20 Профил на todor_kochev
  *****
  Гневно

  Достатъчно!Стига!Стига сте се подигравали с нас!Тук е България и ако някой иска да е ТУРЧИН или някакъв си,да заминава нейде си!Майната ви,куш!Отивайте в многоезични,многоетностни,многонацонални и прочие много--!И само да ми обясните ЗАЩО трябва да съм като някой си,когато искам да съм си аз?Аз не искам нито да променям ДРУГИТЕ ТАМ,нито да им казвам каво да правят ТАМ!Но ТУК не искам да ми дават съвети как да си построя къщата,как да си кръстя детето,да ми надуват главата с маанета от минарета и т.н.

 21. 21 Профил на edin turk
  *****
  Неутрално

  предлагам тук на вси4ки , които пишат и които не са писали ама ще пишат - Братя недейте си губи времето със взаимни нападки , такива формации не са дело на Турците ,
  това е мръсна политика
  не им се връзвайте
  не се поддавайте - едните на Атака , другите на ДПС

 22. 22 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  ако Българи и Турци не бяхме се връзвали на клоуните от полити4еското пространство , те въоще нямаше да са на сцената , както ако не слушаха 4алга народа , въобще 4алгаджии нямаше да съществува

 23. 23 Профил на фик
  *****
  Неутрално

  "Страхът от малцинствата все така продължава да бъде последна опора за консолидиране на мнозинството в България."

 24. 24 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  Ако ги нямаше турците и ДПС, циганите, евреите, власите, гагаузите, каракачаните и арменците, България щеше да е най-мощната икономически, най-правно уредената и най-цивилизованата държава в Европа! Щеше да има само един проблем - как да възпре на границите си мощната емигрантска вълна от германци, швейцарци и скандинавци....

 25. 25 Профил на Пешо кариеса
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "do kariesa":

  Аз пък съм следвал в Мюнхенския университет. И мога да ти кажа че турците и арабите само създават проблеми в Германия и немците са вдигнали ръце вече от тях и не се чуди ако фрау Меркел скоро тръшне вратата на Турция за влизане в ЕС.

  Аз по принцип нямам нищо против турците има и честни работливи сред тях. Ясно ми е също, че разни се опитват да създават провокации и напрежение. Но също така е вярно и че радикалния ислям е една много опасна тенденция която застрашава Европа.

 26. 26 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 768 Неутрално

  от тоя 'проблем' направо вече ми се повръща. От три дена само това. А проблем всъщност няма, имаме произвеждане на слон от бълха. Ясно е, че зад тази идиотщина стои ДПС, за да може после да я заклейми. Би трябвало въпросната 'партия' просто да се забрани и да се спре дърдоренето по въпроса.

 27. 27 Профил на Tur4ina
  *****
  Любопитно

  Пак да ви попитам в Бьлгария има ли бьлгари

 28. 28 Профил на do pesho
  *****
  Неутрално

  сега Пешо мой 4овек , радикалния ислям и мене какво ме звързваш не разбирам , аз не съм радетел на тази формаци и нито на някоя радикална , ако зависеше от мен щях да ги забраня отдавна вси4ките ...колкото от обикновения Българин който беше християнин зависеше инквизицията по време на средновековието , толкова и от мене зависи радикалния ислям .....

 29. 29 Профил на НКВД
  *****
  Разстроено

  ЦИРКОВЕТЕ НА ДОГАН ЕФЕНДИ ! ТАКА Е КАТО НЯМАМЕ НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ А НЕКВИ ДЕНСАДЖИИ МАФИОТИ И ПРЕЗИДЕНТ АГЕНТДОНОСНИК!

 30. 30 Профил на do Chiko ot Puerto Riko
  *****
  Неутрално

  ако не живееха Турци в България - Брутния Вътрешен Продукт щеше да бъде даже по малък от сегашния , Турците сме едни от малцината които не въртят далавери а работят (Не важи за ДПС и Ерджан Рашид Роко )

 31. 31 Профил на Допълнение
  *****
  Неутрално

  Първо, към Атака и РЗС трябва да добавим ВМРО, които дори изпревариха първите две партии в надвикването срещу провокацийката. Нещо повече, ВМРО направо изтласка Атака и РЗС и пое факела на недоволството. В събота ще събарят паметника на незнайния турски воин. /"В 11.00, както обяви шефът на ВМРО в региона пред командирования за случая Бареков."/ Второ, я да ги питаме националните, ефирни и всяккви телевизии, пък и другите медии, що така лакомо захапаха стръвта, която им пусна Доган. Забравиха грандиозната фалшификация на изборите в Турция, забравиха далаверите на ДПС в земеделието и екологията, забравиха за "Лиани", станала нарицателно за политическата корупция на ДПС, и се хванаха на въдицата на въпросния мюсюлмано не знам какъв си съюз ли, партия ли. Трето - и ето го Местан на трибуната на парламента - целият в бяло, тъй национално отговорен, тъй разумен и прагматичен - отричаме едните екстремисти, отричаме и куклуксклановците от Асеновград. /Защо пък точно днес изкочи тая случка с някакви неонацисти там, станала преди месец, е отделен въпрос/. Има си "органи", тъй да се каже, и съответни институции, които трябва да си свършат работата. Излишният шум налива вода в мелницата на Доган.

 32. 32 Профил на Чико от Порто Рико
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "do Chiko ot Puerto Riko ":

  За същото говоря.

 33. 33 Профил на edin Turk.
  *****
  Неутрално

  един много добър коментар на място и едно много хубаво допълнение , истинският проблем е фалшификация на Изборите , добре го е казал "допълнение "
  кйор фишек

 34. 34 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Допълнение":

  Напълно съм съгласен и подкрепям коментар №31

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Паметника вече е съборен с машина.
  Браво!

  The biggest risk in life is not taking one.
 36. 36 Профил на кариеса
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Десен":

  Кога го събориха?

 37. 37 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  "Определяща за характера на социалното противопоставяне остава трансформацията на властващите елити в края на перестройката независимо от това, че на повърхността конфликтът ще придобива социални, етнически или религиозни измерения."
  Мнооооого нафраскани и претенциозни кухи тикви като този аФтор ще станат причина за национална катастрофа! Турците искат територия! Подкрепят ги САЩ, Англия и католическата църква. Просто и ясно!

 38. 38 Профил на dorad
  *****
  Неутрално

  Пита се кой има полза от етническо противопоставяне . Отговора е ясен -на първо място ДПС ,после БСП и накрая "патриотите"- Атака ,ВМРО и РЗС .Как стана така че всички телевизии днес се втурнаха към Славяново и с директни репртажи с пяна на устата ни обясняват как геройски са разкрили страшни книги и компютри,вечерта пък тема е свинския грип и така основните проблеми - корупция , лошо и бавно съдопроизводство, атомна централа Белене и мн . мн. други да се забравят както вече е ставало в безкрайния български преход към нормална европейска политическа система.

 39. 39 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Браво, братя българи! Явно българския народ започва да се пробужда от 70+ годишния сън, в който беше изпаднал!!! Да си направят такъв паметник другаде - примерно в Германия, Холандия, Франция или другаде, където са плъзнали резняците!!! Идва ред и на други "паметници" на обрязаната култура!!!

 40. 40 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Така е! Те милиционерите, пардон полицаите, бият и мачкат безащитни хора. Както направиха със слаби и възрастни жени и поругаха и християнски църкви преди няколко години по заповед на Кобурга и изпълнено от Бойко!
  ---
  Апропо, още ли вярвате, че зад това седи ДПС и Доган?! Всичките тези въшкари от МВРО и Атака се посират само като видят активист на ДПС!

 41. 41 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  И още нещо! В момента от няколко дни герберите организират пробутването на Белене. По въпроса се работи усилено и в народното събрание.За справка на лапнишараните, Руската доктрина от началото на 80-те на 20-ти век е предизвикване етнически войни, поставяне на марионетни правителства и прокарване на стратегически проекти! Грузия, Абхазия, Сърбия, Таджикистан. В момента правят опити в Украйна. Скоро и в други страни! А Русия е основен инвеститор в Белене! А има и тръби ..А вси милиционерски партии се хвърлиха в Славяново - ДПС, РЗс,МВРО, БСП, Герб, Атака ... За журналистите да не говорим!

 42. 42 Профил на R€
  *****
  Неутрално

  Колко бързо забравихме че Доган 'Самоуби' човек от своята партия в дома си... колко бързо забравихме черните каси и купуването на гласове иметите хотелите и прочие..
  Няма ли някой да ОСЪДИ ДОГАН!

 43. 43 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Всеки, който плюе по турци или по българи в този форум на практика работи за БСП и ДПС, а още по-точно за руснаците. Това е тяхна стара имперска хватка - разделяй и владей. Непримиримите "врагове" са създадени и управляни от едно също място - Русия. Доган е агент на ДС, разбирай на КГБ (ДС е действало под управлението на КГБ). Срещу него се "бори" Волен Сидеров, обучаван в Москва (виж mediapool.bg/show/?storyid=122491) заедно с виден радикален ислямист (!). Активно нагнетяват обстановката Красимир Каракачанов - агент на ДС/КГБ и Яне Янев - продукт на БСП (по думите на Румен Овчаров).

 44. 44 Профил на коко
  *****
  Неутрално

  Тия две братче та и тяхната сестричка трябва да им бадат отнети гражданските права и българските паспорти и да бъдат ЕКСТРАДИРАНИ в ТУРЦИЯ!!
  А нашата "славна БКП " би трябвало да бъде забранена с закон!!!!!!!!Щото тя ги съз0даде тия НИКАКВИЦИ само и само да са на власт!!ВМРО къде сте??????????????

 45. 45 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Уважаеми мюсюлмани, форумци, не забравяйте, че Националният празникът на страната, която ви е приютила и в която живеете е 3-ти март! Тя ви даде възможност и да си направите "своя" партия и да бъдете в нейния Парлемент, което го няма никъде другаде по света. Е, вижте, какво направихте, вие и вашите партийни лидери от това, което българският народ ви даде, за да живее с вас в мир! Ако не уважавате и не искате обаче мира, в който ние искаме да живеем ... пригответе си сами куфарите. Ние няма да ви ги приготвим, защото сме европейци и живеем в 21 век - в него културните хора са превъзмогнали расови, религиозни и етнически конфликти! В Европа е вече е много късно за ново "Косово", сещате ли се? Ако не ви харесва да сте "Българи", е, имате и турски паспорти... Там отново ви чакат вашите "братя" - още на границата, за да ви "обидят", подобаващо се...

 46. 46 Профил на мисъл
  *****
  Неутрално

  в македония има мюсюлмани и партий си имат и кво им е на македонците да не са гърбави

 47. 47 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ДОСИЕТАТА...ДОСИЕТАТА, НАРОДЕ ...И ЗАБРАНА НА чЕНГЕТА ДОНОСНИЦИ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ И ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ ЗА ДЕПУТАТИ, АМА КОЙ ДА РАЗБЕРЕ ПРОСТАТА ИСТИНА?...

 48. 48 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  КОНСТИТУЦИЯТА ...КОНСТИТУЦИЯТА НАРОДЕ, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, чЕ ТЯ Е ПРИЕТА ОТ 2/3 КОМУНИСТИчЕСКИ чЕНГЕТА, ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА НА БКП...

 49. 49 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  НУЖНА Е ПОЛИТИчЕСКА ВОЛЯ, А НЕ БЕЗХАБЕРИЕ...ЗА ДА ИМАТ БЪДЕщИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ДОСТОЕН ЖИВОТ В ЕДНА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВА.... ДОЛУ чЕНГЕТАТА И МАНИПУЛАНТИТЕ НА МАЛЦИНСТВЕНА ОСНОВА ПОСЯЛИ ОТРОВНИТЕ СИ РАСТЕНИЯ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

 50. 50 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ДОСИЕТАТА...ДОСИЕТАТА, НАРОДЕ ...И ЗАБРАНА НА чЕНГЕТА ДОНОСНИЦИ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ И ДА БЪДАТ ИЗБИРАНИ ЗА ДЕПУТАТИ, АМА КОЙ ДА РАЗБЕРЕ ПРОСТАТА ИСТИНА?...

 51. 51 Профил на ML400CDI
  *****
  Неутрално

  Какво трябва да се случи с паметника-чешмата на турските терористи в Бургаско

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Антоний Гълъбов успешно е хлъзнал дискусията в полето на противопоставянето....Общности срещу общности..И накрая, методологически марксизъм. Само дето не е използвал класическите думички за базата и надстройката. Все пак, да преведем витиеватите фрази.

  "Истинското бойно поле, на което трябва да гарантира стабилността на управлението си ГЕРБ, е в преразпределението на икономическите сфери на влияние след изборите."
  Извинете доценте, ама това си е комунизъм на квадрат. Разбирането, че политиката е средство за разпределение и преразпределение на икономически сфери на влияние директно води до обръчите на Доган, звездните приятелски кръгове на "Орион", Славчо Христов, юпитата на Мони Мадритски. Води до сливенския пътен герой и брат му. До президентските спонсори.
  Социологическото "прозрение", "че на повърхността конфликтът ще придобива социални, етнически или религиозни измерения." е постмарксистка интерпретация на тезата за класовата същност на обществото.
  На доцента бих препоръчал следното. Спрете се бе идиоти. Не учете поне вие, с докторските степени, политиците ни да преразпределят икономиката и сферите(обръчите). Те си го знаят бе. И без вас го знаят и правят. Научете ги, че те - политиците нямат място в икономиката и специфичните интереси на частното. Политиката се занимава с общото бе, доценте. Не с частното. Политиката трябва да осигури на частното(бизнесът, групите по интереси, общностите) общи правила и норми, които да са неутрални, а не да преразпределя. Другото е правене на закони "ин персоне"(като този за нотариусите от Фидосиева, или законопроектът за културното наследство на ГЕРБ) и повтаряне на случващото се вече двадесет години в БГ.

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Статията е много тъпа.
  Както винаги ДПС е виновно за всичко. Двете клетки на раята не е виновна за нищо. Аз ли избрах царя? Аз ли избрах тройната коалиция? Аз ли избрах пожарникаря? Българския народ го избра, поне всеки трябва да знае че изборите са честни в България. Това че ДПС взема 3-4 депутата от Турция е друг въпрос, но определено те имат организация и имат над 100 секции, а българите в Испания имат 3 секции, защото чакат нагово да им ги отворят, а реално те трябва да заявят че искат да гласуват.
  Хората са си виновни сами за себе си. Една партия не може да бъде виновна за нищо. А защо трябва да се скача срещу няква нова партия, как по-лесно ще разцепим предната.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  До коментар [#39] от "Българин":
  Да...Браво.
  Иначе, моралът на бушмена е в действие. Попитали бушмена какво е добро. Той отговорил : "Да си откраднеш жена". Попитали го, какво е лошо. Отговорът на бушмена бил: "Да ти откраднат жената"
  В случая с паметника в Славяново, построен в частния двор на Али и Юзеир Юзеирови се случва същото, което се случи във Велес с паметника на Тодор Александров. Онова което се случи с паметника на Александров в двора на Драгни Карев беше лошо. Това което се случи с паметника в двора на Юзеирови е добро. Бушменска му работа....

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на Ха, ха
  *****
  Неутрално

  "Истинското бойно поле, на което трябва да гарантира стабилността на управлението си ГЕРБ, е в преразпределението на икономическите сфери на влияние след изборите."

  Това е най-смисленото изречение от статията. Гербаджиите сигурно няма да го разберат, за другите то показва целия цинизъм на политическата борба - празните лозунги и истинските интереси, които се крият зад тях.

 56. 56 Профил на СИСТЕМА
  *****
  Неутрално

  Сесесеркин, бъди ясен.

  Самокритика ли си правиш, или що?

  инж. Филип
  * 53

  Статията е много тъпа.
  Както винаги ДПС е виновно за всичко.

  Двете клетки на раята не е виновна за нищо. Аз ли избрах царя? Аз ли избрах тройната коалиция? Аз ли избрах пожарникаря?

 57. 57 Профил на Баце
  *****
  Разстроено

  Супер комплексарска постъпка! Значи когато през 2007 година се откри паметник на загиналите етнически Турци и Българи за обединение на България в балканската война-http://goodnews.actualno.com/news_120116.html нямаше никакъв пробем. Събореният паметник е с полумесец и кръст, тоест за падналите турци и българи през войните. Но понеже в първия случай го построихме ние българите , а този е построен от мюсюлманин , този е лош??!. И още нещо паметникът е в частен двор, аз в моя двор и паметник на Хитлер мога да си вдигна ако искам, айде бе хора аман от комплексарските изцепки на пълните нещастници Каракачанов, Сидеров и Яне

 58. 58 Профил на ЦИТАТНИК
  *****
  Неутрално

  Обикновено немаме вера на съвецки графове
  но целият този коментар Струва:

  Graf
  * 52

  Антоний Гълъбов успешно е хлъзнал дискусията в полето на противопоставянето....Общности срещу общности..
  И накрая, методологически марксизъм....

 59. 59 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван Кръстев Петров":

  Прав си.
  Но проклятието успя да застигне и него. Меркантилната грандоманщина изиграва лоша шега на всекиго който се самозабрави,дори и за миг...........................

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 60. 60 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#53] от "инж. Филип":

  Предложи някой друг де.
  Какво се правиш на отворен като куфар на митница?
  Кой??

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 61. 61 Профил на Коцето
  *****
  Неутрално

  Нищо против никоя етническа група, но разберете ме правилно - в Германия няма да ми позволят да си направя паметник на българския войн, и няма да има новини на български по централната телевизия, и това няма да е защото имат нещо против българите - това ще е защото това е пълна глупост...

 62. 62 Профил на Ana
  *****
  Неутрално

  Турците в България са използвани от тарикати с произход от ДС
  Целта е власт и пари.
  За тарикатите.

 63. 63 Профил на Х 0000 2009
  *****
  Неутрално

  Нахално неразумен юроде,

  Длъжен си да знаеш поне елементарните факти на история и култура.

  За Домакини от една страна /Българи, Европейци/
  и нашественици от друга /османски и прочее турци/.

  За Култура Домакин от една страна /Българска, Християнска, Европейска/
  и Антикултура натрапник /антихристка, мохамеданска, азиатска/.

  Култура на Свобода, Демокрация и Цивилизованост /Християнската/ и Антикултура на тирания, невежество, страх, мрак, завист, омраза /сатанизъм, юдаизъм, ислям.../.

  Не слагай мръсен знак за равенство между воювали
  за Възродена Просветена България
  и борци за невежество, келепир и тирания.

  Покай се, извини се, просвети и освести!

  www.sluntse.com Вечните книги, Християнска етика

  Баце
  Разстроено
  * 57

  Супер комплексарска постъпка!

  Значи когато през 2007 година се откри паметник на загиналите етнически Турци и Българи за обединение на България в балканската война-http://goodnews.actualno.com/news_120116.html нямаше никакъв пробем.

  Събореният паметник е с полумесец и кръст, тоест за падналите турци и българи през войните.

 64. 64 Профил на GAVI
  GAVI
  Рейтинг: Неутрално

  Евала господин Графе, много правилно определихте ситуцията: Само Ние Имаме Право Да Правим Определни Неща !

  Предполагам сега бушмените ще Ви накажат с минуси, защото да критикуваш бушмените е лошо - само те могат да критикуват...

 65. 65 Профил на тони
  *****
  Неутрално

  Последния коментар е много верен.В обществото всеки който е българин да говори български ако знае езика а ако го знае ще си гледа новините в 19ч.Иначе тогава трябва да има такива и на арменски и на ромски и не знам още какъв език.А ДПС като са толкова значим фактор за етническия мир ,защо допускат такива глупости.Явно съвсем не са толкова нужни и само се страхуват за бизнеса си

 66. 66 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Моше, нима сссР не иска територия?

  Кога МАРКСИСТКИЯТ НАЦИЗЪМ,
  в частност руски-СЪВЕТСКИ-руски МОСКВИЧКИ НАЦИЗЪМ,
  е преставал да иска територия?

  Моше, за какво й е на Християнска Европейска Католическа Църква да подкрепя растеж на ислямистка Турция която е нашественик в Европа?

  Съвецко моше, успокой се и не се хаби в прогноврачене.

  Християнският Свят има сили да се справи с ислямистка и прочее нечист. С ГОСПОД БОГ.


  ИСТОРИКЪ
  * 37

  "Определяща за характера на социалното противопоставяне остава трансформацията на властващите елити в края на перестройката независимо от това, че на повърхността конфликтът ще придобива социални, етнически или религиозни измерения."

  Мнооооого нафраскани и претенциозни кухи тикви като този аФтор ще станат причина за национална катастрофа!

  Турците искат територия! Подкрепят ги САЩ, Англия и католическата църква. Просто и ясно!

 67. 67 Профил на къде
  *****
  Неутрално

  къде беше власта/кмета/
  не може да се строи без план и разрешително.
  събориха толкоз много згради.
  да бъде наказан представителя на власта за неизпълнение на служебните задължения.
  а от цялата работа спечелиха пак 4таците.

 68. 68 Профил на Братя Юзеирови
  *****
  Неутрално
 69. 69 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До 60. Аз съм за по-голяма децентрализация на властта. ДДС-то да остава в общините. В такъв случай всеки ще си има хубостниците под ръка в собствената община. Защото иначе цар далеко. Не искам областния управител да идва некъв посерка от Шопландия и да ми казва в кой крачол да го държа.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 70. 70 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Колко са прости тия българи ! До вчера нямаше никакви проблеми, доган с двама души, някакви си братя, направи малка провокацийка и тия като ревнаха !
  Лъжат ви бе, хора ! Манипулират ви. Кочев от форума видя веднага опаснотстите ! Лъжат те бе, Кочев. Лъжат те, защого си прост.
  Белият човек, европеецът, американецът преценява нещата, мисли. Българинът прилича на арабите и турците - много емоции - малко разум, горят някакви знамена и мислят, че са велики.
  Не сме за Европа !

 71. 71 Профил на WWW
  *****
  Неутрално

  Добитък, говори само за себе си.
  В Азия.

  Петров
  * 70

  Българинът прилича на арабите и турците - много емоции - малко разум, горят някакви знамена и мислят, че са велики.

  Не сме за Европа !

 72. 72 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#61] от "Коцето":

  А иди първо на запад и виж пък после дрънкай глупости. И стига рев срещу 10 мин новини в негледано време. Какъв ви е проблемът с тях? Просто да се изприказват куп глупости и да се настройват хората един срещу друг.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 73. 73 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Много добър анализ!
  Според мен основната идея която трябва да се разбере се събира в тези думи -
  *Етническите, езиковите, културните или религиозните общности не трябва да се превръщат в политически партии, защото принципът на тяхната организация е различен. А когато това бъде допуснато, рано или късно води до подмяна на демократичните принципи.*

 74. 74 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Много хора не си дават сметка че вече сме в Единен Европейски Съюз с наций извървели своя дълъг път и натрупали опит в тези неща.Добре е за всички ни че тия наши местни "недорасляци" избраха моркова .Иначе всички щяхме да опитаме и тоягата. /примера с тоягата и моркова е символика но е доста поучителен/

 75. 75 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  Много хора не си дават сметка че вече сме в Единен Европейски Съюз с наций извървели своя дълъг път и натрупали опит в тези неща.Добре е за всички ни че тия наши местни "недорасляци" избраха моркова .Иначе всички щяхме да опитаме и тоягата. /примера с тоягата и моркова е символика но е доста поучителен/

 76. 76 Профил на 100%
  *****
  Неутрално

  До Цецо

  Днеска десет минути новини. Утре паметник на незнайния турчин.Други ден крясъци от новопостроената джамия. Междувременно болшинството от проектите дадени на турски фирми. Масово изкупуване на земеделски земи от турски изселници със заеми от турски банки.Братя Юзеирови -1000дка.

  Ти какво искаш - да се събудиш с чалма на главата ли за да разбереш, че нещо става??

 77. 77 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#54] от "Graf":

  "В случая с паметника в Славяново, построен в частния двор на Али и Юзеир Юзеирови се случва същото, което се случи във Велес с паметника на Тодор Александров. Онова което се случи с паметника на Александров в двора на Драгни Карев беше лошо. Това което се случи с паметника в двора на Юзеирови е добро. Бушменска му работа...."

  Само не ме наричай бушмен да ти не ева питката лелина.
  Ша ви празноглавите полит - трегери дет сте се навъдили!
  Тодор Александров е Български ГЕРОЙ, обикновен човек с идеали който е убит в България от българи има паметник в мястото което е чувствал свой дом - вардарска Македония.
  С него да ми ставняваш купчина камъни за незнайно какво без санкцията на единствения правоприемник на Османската империя - сегашна Република Турция, пък и на всичко отгоре да ми викаш че съм бил бушмен че не го приемам, ограаничен и ксенофоб, няма да стане.
  Вдигни си паметник в ТВОЯ двор, покани ги да са ТВОИ съседи

  The biggest risk in life is not taking one.
 78. 78 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#77] от "Десен":
  Па един се припозна в текста ми...
  Кой те натиска, че звънтиш бе, малоумник с малоумник. Праскай минусите там анонимно и си стой в буша...
  Иначе, това ти изречение ме залюля в неистов смях: "Тодор Александров е Български ГЕРОЙ, обикновен човек с идеали който е убит в България от българи има паметник в мястото което е чувствал свой дом - вардарска Македония."
  Да бе. Те - макетата - го твърдят същото. И за Яне го твърдят и за Гоце Делчев. Че са избити от българи македончетата... Виж там, запетайките понякога помагат, да не се случват подобни неща.
  Толкова за питките и лелите. Анадък?

  Ecrasez l’infâme
 79. 79 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  За "деизентигрираната национална общност" отговорни са българските комунисти. Те с помощта на армията на СССР (чужда армия) РАЗЕДИНИХА НАЦИЯТА НА ДВЕ - благонадежни и "фашисти". Разделението продължава на същия принцип и в момента, затова бъдещето на българската нация не е сигурно изобщо!

 80. 80 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Съмнявам се,че има специален сценарий изготвен от Доган и ДПС за нагнетяване на етническо напрежение,не напразно след изборите същия се изказа двусмисленно с притча "който вади... "нали я има в библията.Необходими са адекватни и решителни мерки .Държавата да си застане на мястото.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 81. 81 Профил на Y- ту
  *****
  Гневно

  "ДПС е бацил".Аз бих казал ,че ДПС е тумор , който трябва веднага да бъде изрязан от снагата на нашата Родина !И незабавна химиотерапия до избиването на исляма от тъпите им чутури , а който не иска нека си ходи в Турция .Но и там не ги щат...! Така че който живее в България с българско име и изповядващ христянските ценности .Или ще ми кажете ,че съм фашист ?! Ами то тогава всички в Австралия ,която прие и закон в тази насоченост са ФАШИСТИ ...!

 82. 82 Профил на bulgarinvstranstvo
  *****
  Неутрално

  Изборите в Германия ги спеели Християн-демократеския Съюз. Възможно ли е да има Мюсюлман-демократиЧески съюз? И ако не, каква е разликата?

 83. 83 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  РАЗБИРАМ И СПОДЕЛЯМ ЗАГРИЖЕНОСТТА НА МОИТЕ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ! Тя е изразена и от автора на статията :"Опитите за разширяване на политическото влияние чрез ... религиозното самоопределение може да доведат до непредвидими последици."

  Аз смятам, че най-големите заплахи (бих се изразил и по-екстремно - КОШМАРЪТ) за Родината са:
  1) Демографската криза и застаряването на населението;
  2) Опитите извън и вътре в държавата нацията ни да се разединява по религиозен и етнически принцип;
  3) "Страхът от свободата", наслоен от столетия в душевността на българина.

  Тези две заплахи застрашават националната сигурност в дългосрочен план.

  Но виждам, че за мнозинството в този форум се губи основната ИДЕЯ на ТАЗИ статия!
  Основната идея е изразена в последния абзац:
  "...Истинското бойно поле, на което трябва да гарантира стабилността на управлението..., е в преразпределението на икономическите сфери на влияние... Съпротивата на установеното през последните години властово статукво продължава да бъде най-същественият политически риск... независимо от това, че на повърхността конфликтът ще придобива социални, етнически или религиозни измерения."

  Казано простичко: ЕПИЧНИТЕ БИТКИ МЕЖДУ ПАРТИИТЕ У НАС СЕ ВОДИ НЕ ЗАРАДИ ИДЕОЛОГИИ И В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОТО БЛАГО, А ЗАРАДИ ИКОНОМИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ!...

  ...Именно затова всяка промяна във върховете на властта води до преразпределение на това икономическо влияние и съпротивата срещу тази властова промяна среща ТОТАЛНА съпротива - социална, етническа или религиозна.

  !!! Изглежда олигархичните елити у нас още не са се спогодили помежду си !!!

  Напълно споделям СМИСЪЛА на написаното от автора, но ще си позволя и дам лична оценка на стила му: прекалено витиеват ("витиевато" = многословно) и заради многото думи се губи водещата теза!
  Не е задължително да бъдеш доц. д-р по социология, за да пишеш помпозно и с толкова чуждици!!!
  ВСЕКИ ЩО-ГОДЕ ИНТЕЛИГЕНТЕН И ЕРУДИРАН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПИШЕ ТАКА - поне аз мога -, НО ТРЯБВА ЛИ?
  Трябва ли???!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 84. 84 Профил на Коцето
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "Цецо":

  Аз нямам проблем с 10 минути новини в негледано време, нямам проблем и с 20, проблема ми е че имат турски канали по кабеларките, а БНТ което не гледат - зор да им пуска на турски. И то не самите консуматори на новините го искат (дълбоко се съмнявам че повече от 10% от тях не разбират български), а едни други момчета. Като ще бъдеме толкова приемащи отностно малцинствата - нека да има и на цигански, и на арменски .... по- честно ще е. А за запада - бил съм там, неща подобни на тукашните не съм видял, но може и да са се променили нещата, ако има инфо за подобни неща в някоя европейска страна, прати линк да видим и ние.

 85. 85 Профил на Шублер
  *****
  Неутрално

  Боли ме фара за етническото напрежение, като цяло ме дразнят тея простотии и шумове на етническа основа, но ако се наложи турците в страната така може да ги напрегнеме, че тези от тях, които разпалват етниоческото напрежение бързо ще спрат да скимтят толкова нагло

 86. 86 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Към bulgarinvstranstvo, #82: ХДС е косервативна партия, която защитава християнските и демократическите ценности в Германия. В ХРИСТИЯНСКА ГЕРМАНИЯ!!!

  Какви ценности ще защитава Мюсюлмано-демократическа партия в Родината ни? Демократическите ценности на исляма ли?

  Абе, говедо, виждаш ли разликата?

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 87. 87 Профил на бай
  *****
  Неутрално

  До коментар [#86] от "monika2003": От глупостите които пишеш се подразбира, че си говедо, което единственоо което знае за исляма е от пропагандата с която ни залива "демократичните" медии, за които е "ОК" ако американски пилот гръмне 200 жени и деца, но ако един американец бъде гръмнат, това е тероризъм и ислямски радикализъм. Говедо!

 88. 88 Профил на 707
  *****
  Неутрално

  100% съгласен със 100% (пост 76)!

  До всички "демократи", искрени или демагози, пишещи на този форум:

  България е стигнала до момент в историята си когато стойностите на щедрата западна демокрация трябва да се третират като лукс, и то опасен лукс. Не призовавам към етническа нетърпимост, напротив! Но съм против християнското "Когато ти ударят едната буза, подложи си и другата", защото това на този етап от историята ни е равносилно на национално самоубийство. На път сме да си загубим чувството за самосъхранение, ако не сме го загубили вече. Не може да реагираме като българи с християнско примирение и според западните морални ценности на агресивните и провокационни действия на хора, институции, партии и държави които не признават тези морални ценности и да се надяваме да оцелеем като народност!

  Скача се според аршина! Някои ще ми отговорят със "срещу ръжен не се рита". Въпрос на избор...

  Ако не сме способни да си защитим достойнството, земята, културата и религията - без значение на средствата! - значи ни е дошло времето. Няма да сме първите, ако това може да е утешение...

 89. 89 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  моника2003,
  въпросът ми бе възможно ли е да има МДС както има ХДС?
  Аз съм привърженик на ХДС, гласувах за ХДС и на евроизборите и на бундесизборите.
  Но сравненеието е наистина неуместно, тъй като в ХДС Членуват и нехристияни, например Мишел Фридман, евреин. А има и мюсюлмани.
  Между другото сега видях, в Бонн е сонована първата мюсßлманска партия (“Bündnis für Frieden und Fairness", така Че май скоро немските градове ще запоЧнат да прилиЧат на ориенталски

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 90. 90 Профил на 707
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "мисъл":

  На теб мисълта ти е гърбава.

 91. 91 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  bulgarinvstranstvo, ПУБЛИЧНО ТИ СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ОБИДНАТА ДУМИЧКА В #86!!!

  ОЦЕНЯВАМ И ТОВА, ЧЕ НЕ Й ОБЪРНА ВНИМАНИЕ!

  Извинявам ти се, ДОСТОЙНИ господине!...

  (Просто не разбрах, какво се крие зад въпроса ти.)

  Относно предположението ти в #89, ще споделя тук, че не винаги разбирам Запада.

  Един журналист провел разговор с Дж. Оруел на тема "Залезът на Британската империя" и от дума на дума бил поставен въпроса: "А възможно ли е да загине и самата Великобритания?"
  Отговорът на Оруел бил: "Възможно е - когато в центъра на Оксфорд се издигне джамия!

  Това го чух в едно филмче на Дискавъри. Водещият каза тези думи, след което .... камерата показа ... джамия в центъра на Оксфорд!
  ...Джамия в Оксфорд - в съседство с университета и с кметството...

  Нека англичаните си направят своите изводи, а ние - нашите!

  Макар и член на ЕС ние трябва да мислим преди всичко за Родината си!

  Българин съм и познавам българите. Независимо какви сме (защото не сме каймака на цивилизацията) ние трябва преди И ВЪПРЕКИ всичко да мислим за България!

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 92. 92 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  моника 2003,
  Вие дама ли сте или господин?

  А за джамията в Лондон - там има знаЧително мюсюлманско население, нека да си имат джамия. Стига да не накърняват интерсите на другите граждани, например ходжата да надуе рев от минарето в 5.оо сутринта.

  Тук нашите не се церемонят много-много с ислямски пропагандисти. халифът от Кьолн си го изгониха набързо в Турция. Просто си има правила, който ги спазва живее, които не да се маха.
  орднунг мус зайн. Ред и Чистота.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 93. 93 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До #87: Чел съм Свещения коран. (Употребих главно "С" от уважение към мюсюлманите.)

  Но какво ще кажеш за това: "Не ставай ближен с християнин."

  Пък и ДЖИХАДЪТ - коментиран в няколко сури - не е описан по един и същи начин, което позволява различното му тълкувание!... (Освен тълкуванието, че "джихад" е вътрешната борба между доброто и злото в самия човек.)

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 94. 94 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Към bulgarinvstranstvo, #92: Не желая, да превръщаме този форум в разговор помежду ни , но нима в Кьолн няма достатъчно много мюсюлмани, което да е основание и там да се издигне джамия?

  Иначе си прав: орднунг мус зайн!

  П.С.: Под ника monika2003 пишем аз и жена ми. Понякога имаме едно и също мнение по някой въпрос, понякога - не. Но сме се разбрали, пишещият да загатва за своя пол - чрез съответните местоимения и окончания в някои думички...
  ... Т.е. в случая съм "господин"...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 95. 95 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  то в Кьолн си има джамии естествено - все пак има религиозна свобода.

  Когато мюсюлмани и скетанти претендират за религиозна свобода, те разбират предимно позитивна религиозна свобода - правото да упражняваш своята религия.
  Освен позитивна, съществува и негативна религиозна свобода - правото по всяко време да напуснеш дадена религиозна общност.
  И тоЧно тези, които имат най-големи претенции за позивна религиозна свобода, са и тези които предоставят най-малко негативна религиозна свобода.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 96. 96 Профил на ГАНЬОКА
  *****
  Неутрално

  до № 46 :
  че македония държава ли е , за да я даваш за пример ?

 97. 97 Профил на ГАНЬОКА
  *****
  Неутрално

  до № 46 :
  че македония държава ли е , за да я даваш за пример ?

 98. 98 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тази сутрин на Барекадата показаха гето Столипиново - Пловдив - Където не живеят цигани а турци - Явно някой е обърнал внимание на предложението ми -
  ----
  Как да се обръщаме към тези българи ?
  Кои са обидните думи ?
  Защо използваме думи като мангал, циганин, черньо, ромчо, каруцар,
  казълбаш, крадльо и други обиди ?
  ---
  Защо няма добра дума, която да ползваме описваща тези българи !
  Кои са правилните думи ?
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,606/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 99. 99 Профил на Demograph
  *****
  Неутрално

  Демографската война-нова/стара реалност на световната сцена на сигурността
  Преди десет години защитих научна работа на тази тема в http://www.da.mod.uk/colleges/rcds, която бе цитирана в RUSI /Royal United Services Institute/ и по линия на обмена, разпространена във всички военно-научни библиотеки на НАТО.
  Научният ми ръководител, професор от London King's College, определи работата ми, като твърде"конспиративна" теория, но според него, "когато има сили заинтересувани от умишленото моделиране на демографската картина, тези сили, със сигурност биха употребили демографията и като оръжие за постигане на стратегическите си цели.."
  В този смисъл, Западът е предупреден /не претендирам аз да съм "Вестителят"/ за тенденцията, посредством промяна на демографската картина, да се постига дългосрочен политически резултат на локално, регионално или глобално ниво.
  В работата си посочих поне две световни сили заинтересовани от прилагането на инструментариума на демографията/ раждаемост и придвижване на човешките маси/ за постигане на собствени стратегически цели: - Радикалният ислям /Войнстващите му формации/ и Китайският държавен хегемонизъм.
  Докато китайският хегемонизъм е толерантна спрямо останалите етноси и религии политика и е със срокове за постигане на целите, измерващи се със столетия и дори хилядолетия, относително без прилагане на насилие, то войнстващият ислям е проводник на реална демографска агресия за налагане на исляма като религия над останалите религии посредством заселване, размножаване и насилствено изтласкване на етносите" майки", какъвто е случаят с Великобритания, Франция, Германия, Косово и другаде.
  Дългосрочната стратегическа цел на Войнстващият ислям е неутрализиране на икономическата и военна мощ на християнския свят и главно САЩ и популационната мощ на будизма /Индия и Китай/, чрез осъществяването на вътрешен демографски преврат в държави и съюзи съперничещи на исляма, в близка или по-далечна перспектива.
  Това е и съдбата на България, ако се допусне, че някой съседни нам или по-далечни страни или сили, реализират план за пълзящ демографски преврат. Симптомите за подобно развитие на политико-демографската обстановка в България са доста релефни.
  Това, че в България никой не прояви интерес към работата ми и не се чуват предупрежденията на по-влиятелни автори, а на Запад са толкова втренчени в Демократичните си вярвания, че игнорират реалната заплаха за демократичното устройство на държавите им, не премахва факта, че в света от хилядолетия , в това число и днес се и ще се води Демографска война по всичките правила на войната, но с оръжия т.н. "мислещи бомби" /хората фанатици подчинили тяхната репродуктивна способност и подвижност на политически или религиозни цели/.
  Аз ги нарекох "зооиди" /"Zooids"/.Според SA Dictionary - n биол. организъм, получен чрез делене/пъпкуване/.
  Огледайте се и ще видите в Европа, САЩ, Индонезия, Филипините, Сингапур, България, Русия и другаде, милиони осъзнати или неосъзнати "зоиди", които ще определят бъдещето на нации, държави, континенти и на човечеството като цяло в близките десетилетия.
  Ако "приемните" общества са загубили инстинкта си за самосъхранение, какъвто е случаят с българския, те са осъдени да загинат.
  "В края на краищата, съдбата на една държава се решава не на бойното поле, а от динамиката на човешките маси" S. Ghassan.

 100. 100 Профил на 2007
  *****
  Неутрално

  Готов е проекта за паметник на загиналите турски войници

  22 юли 2007 20:03

  Готов е идейният проект за изграждането на мемориал на загиналите турски, български и германски войници на Северния фронт през 1917 година.
  Паметникът ще се издига в местност край Добрич.
  Това съобщи на специална пресконференция в Казанлък Осман Бюлбюл- председател на фондация “Бюлбюл”, инициатор за градежа на мемориала.
  Паметникът ще се изгражда с доброволни дарения и помощ от спонсори от страната и чужбина, по подобие на трите такива паметника, издигнати в Румъния.
  През март тази година делегация от учредяващата се тогава фондация посети северната ни съседка, за да разгледа издигнатите там паметници на загинали турски офицери в Румъния.
  Според Бюлбюл преди изграждането на мемориала, той трябва да се одобри от Министерство на отбраната и общината в Добрич, за което вече били предприети първите стъпки.


  Историческите хроники пазят прашен спомен за пепелищата на възрожденска Стара Загора . Шест часа руси и българи бранили града от турския башибозук.Шейсет часа Сюлейман Безумний колил жени,деца и младенци.Накрая турците се уморили ,ръцете ги заболели да секат невинни глави,останала им сила ,колкота да драснат клечка кибрит… 19 юлий, 1877 година.Когато руските освободители се върнали в града през януари следващата година ,оказало се,че няма какво да освобождават- камък върху камък не останал.

  130 години по-късно ,тъкмо положихме венци и цветя пред изпепелените кости на нашите предци,поклонихме се до земята пред тяхната трагична саможертва…и отново пламнахме! Старозагорци помнят много пожари по правите улици на своя град,но гледаха втрещени и невиждали огън да ближе най-свидното им място - Аязмото.Плешивата скала,която някога турците наричали Ахмак баир,а Дядо Методий търпеливо и с любов покрил с дъб,бор и средиземноморски кедър-светла му памет!

  Още неугаснала жаравата,плъзнаха слухове ,че огънят край Стара Загора не слязъл от небето ,а бил ръкотворен.

  Но вместо прошка,старозагорци ще искат възмездие за незнайния пироман,който изпепели многогодишните гори по билото на Средна гора,запали сънищата на хиляди хора и отрови въздуха над Тракийското поле.Не защото са лоши сърцата им,а защото е писано: “Бог ще докара на съд всяко дело, Било то добро или зло”/Еклесиаст, гл.12,ст.14/

  1. Случайно ли съвпаднаха пожарите с това, че преди около седмица ДПС загуби контрола върху горите?

  2. Случайно ли съвпадение е, че най-големите пожари станаха край Стара Загора , точно по време когато се отбелязва 130-годишнината от боевете в Руско-турската война и опожаряването на града?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK